overshoe 18.01.06, 21:21 Odszedł wieki poeta, ksiądz i człowiek. Brak nam go będzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzesgracz Piewca biedronki 18.01.06, 21:22 Nie będzie już porządnych elementarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
almeraya JP II, Br. ROGER, M.TERESA, S. ŁUCJA, KS. TWARDOW 18.01.06, 21:30 W ciągu roku świat utracił tak dużo wielkich filarów ludzkiej moralnosci, godności, przykładu życia, a przed wszystkim ZNAKÓW OBECNOŚCI BOGA. Ks. Twardowski, jak pozostali w/w są dowodami na Istnienie Boga i Jego miłości w tym zafajdanym świecie...Dziękujemy . Odpowiedz Link Zgłoś
almeraya PRZYKŁAD POKORA DOWÓD NA ISTNIENIE BOGA 18.01.06, 21:25 Dziękujemy Ci Boże... Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: Poeci nie umieraja 18.01.06, 21:30 Wielcy poeci nie umieraja jeno ich ciala odchodza na spoczynek. Ich strofy zostaja na ziemi a dusze hasaja po pachnacych lakach niebianskich. Odpowiedz Link Zgłoś
grzesgracz Pośmiertne hasanie poety 18.01.06, 21:55 Cytując innego zmarłego niedawno Poetę: "Zatrzasnęły się za nim wrota gramatyki. Teraz szukajcie go w gajach i puszczach słownika." Cz.Miłosz, "Śmierć poety" Odpowiedz Link Zgłoś
bemari Dziękuję 18.01.06, 21:31 za natchnienie dla moich pedagogicznych działań.Będę dalej korzystać z dobroci i mądrości, które niosą jego książki. Odpowiedz Link Zgłoś
homovaticanus Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 21:29 Dzieciom wyrazy wspołczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
firaneczka Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 21:32 mówi się trudno - żyje się dalej. co chwile ktoś umiera... Odpowiedz Link Zgłoś
marrgos ["] ["] 18.01.06, 21:31 x. Jan Twardowski - Powiedzcie to dalej Różo powiedz róży szpaku powiadom szpaka ogary szczekajcie ogarom jak zwykle w wielu tonacjach czaplo wypaplaj czapli na żółtych nogach stojąc mrówko powtórz to mrówce miniemy. Potoczy się dalej ziemia niebo powietrze tylko ten kamień na polu ten sam wciąż księżyc przed deszczem wiara co pije ze skały bez nas zostanie jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 21:32 Ostatni wielcy odchodzą, kto pozostanie??? ['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
zirby Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 21:34 :( Świeć Panie nad jego dusza... Odpowiedz Link Zgłoś
rewerq Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 21:34 przepraszam ze jestem tak niedelikatny ze obecny Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Re:WIELKI człowiek, ksiądz z powałania. To co 19.01.06, 10:20 napisał będzie rozjaśniać nam dalszą drogę. BEZ NIEGO . Odpowiedz Link Zgłoś
overshoe Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 21:37 Trzeba minąć świętego Piotra z ciężkim kluczem Agnieszkę z barankiem przy twarzy Teresę co jeszcze kaszle bo marzła w klasztorze trzeba przepychać się przez męczenników co stanęli z krzyżem i utworzyli korek obok skromnego bociana obok Agaty co częstuje solą obok świętego Franciszka z wilkiem (zdejmuje mu kaganiec żeby mógł poziewać) obok świętego Stanisława z zeszytem do polskiego - Odpowiedz Link Zgłoś
pefendorf Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 21:46 był niewątpliwie filozofem jakich mało... .W ogóle nie pasował swą postawą do brutalnej terażniejszości. Wiele razy dawał do myslenia, poruszajac i sumienia i szare komórki. HUMANISTA IDEALNY wsłuchajmy się w co mówił i pisał - bo nadzieja tam zawarta pozwala myśleć o naszym ponownym z Nim spotkaniu ... Wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
hatake Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 21:40 Muszę powiedzieć, że istnieje pewien zbiór zasad, z których można korzystać w niemal każdej sytuacji - tak uniwersalne i prawdziwe jest Przesłanie Pana Cogito... Jeśli jeszcze nie miałeś okazji przekonać się, jak to prawdziwe, zrób to teraz.... Jeśli już to znasz, znajdź czas na moment refleksji... -- Ostatnimi czasy zbyt wiele znanych nazwisk znalazło swe miejsce na grobowym głazie... Wojtyła, Miłosz, Perepeczko... Twardowski. A za 50 lat w szkołach nie będzie za grosz szacunku dla naszych autorytetów...to okrutne ale i normalne :-| Odpowiedz Link Zgłoś
hatake Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 21:40 www.literatura.zapis.net.pl/okresy/wspolczesnosc/herbert/przeslanie_pana_cogito.htm Przesłanie Pana Cogito Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 21:42 Księże Twrdowski, cytują Cię tutaj... Jak klsyka :) A Ty sie pewnie jak zwykle uśmiechasz niepwenie, patrząc na to wszystko... Z Tamtej Strony... Szkoda. ALe przecież Nie Cały Umarłeś. :) Odpowiedz Link Zgłoś
w.s2 Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 21:47 [*] Odszedł zostawiając nam siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaklucz Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 21:55 Mam nadzieję, że trafi tam, gdzie sobie wyobrażał... Odpowiedz Link Zgłoś
pablo_hudini Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 22:03 najwybitniejszy absolwent mojego liceum... ['] ['] ['] Odpowiedz Link Zgłoś
traxa Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 22:35 na pewno, juz osiągnął cel swojego życia... i jak o tym pomyślę to uśmiech pojawia sie na twarzy:)choc po ludzku trochę smutno [*] piękne życie go teraz czeka:) Odpowiedz Link Zgłoś
mamajudo Jestem przekonana,że nie musi pukać do bramy Nieba 18.01.06, 22:04 bo św. Piotr czekał w otwartych odrzwiach :-) (')(')(') Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 22:05 Bardzo mi smutno z tego powodu. Nie czytałem już jego wierszy, ale na myśl o nim jako człowieku robiło mi się ciepło na duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
danuskag Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 22:14 Uczmy sie kochac ludzi,tak szybko odchodza! Zostaniesz w naszych sercach,myslach i w swoich dzielach,po ktore teraz siegniemy, aby je poznac lub na nowo sobie przypomniec.Do zobacznia w lespszym ze swiatow. Odpowiedz Link Zgłoś
cacherine Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 22:25 ---"Przychodzi chwila śmierci, a po śmierci już nie ma podziału na "wierzacych" i "niewierzących", bo wszyscy wiedzą o Bogu. Już nie ma wiary - jest tylko wiedza, że Bóg jest. Oby ta wiedza była źródłem szzęścia, a nie źródłem beznadziejnej tęsknoty dla tych, którzy odwrócili się od Boga." Czyli On już wie. Ja mam nadzieję i wierzę, wierzę głęboko, że będzie ksiądz Jan Twardowski czuwał nad nami maluczkimi. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzik_ta [*] 18.01.06, 22:32 Smutek i cisza. I pewność, że znów w nas ma szansę obudzić się Dusza (jak Wtedy, 2/04.2005...) Odpowiedz Link Zgłoś
joannka2 Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 22:34 Smutno, smuteńko, smutniutko... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
b.6.1966 Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 22:44 Odszedl KTOS, kto byl aytorytetem .Wielkim i skromnym prawdziwym czlowiekiem, ktory pokazywal, jak mozna kochac ludzi i swiat, odrzucajac przesady, uprzedzenia i zlo. Pamietam jak przez przypadek, odnalazlam tomik wierszy na polce mojej 85-letniej Stesi. Z niedowierzaniem pozyczylam, bardziej robiac to dla Niej, zeby byla zadowolona. Do dzisiaj nie oddalam, bo sens tych tresci, zawartych w kilku wersach, odmienil moje zycie. Uwierzylam w czlowieka, jakikolwiek by nie byl i w ciezka prace nad samym soba, zeby cokolwiek dac innym, nie biorac nic wzamian.Tego nauczyl mnie ten Wielki milosnik zycia i ludzi. Dziekuje za umozliwienie mi popatrzenia na zycie, przez pryzmat milosci. Odpowiedz Link Zgłoś
symulacrum Re: Zmarł ksiądz Jan Twardowski 18.01.06, 22:47 ileż On mi dał przez swoje wiersze pomagał na rozterki wieku dorastania ileś tam lat temu potem po smierci najbliższej mi Osoby także kiedy rozpadł się ważny związek i za każdym razem kiedy przestawałam dostrzegać przez codzienne zabieganie drugiego człowieka, niebo i trawę kiedy przestawałam być wdzięczna za swoje życie dziękuję będę wracać do tych wierszy zawsze Odpowiedz Link Zgłoś