Dodaj do ulubionych

Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo

27.01.06, 10:18
Ale Kaczyńkich jest dwóch - im się liczy podwójnie :)
Obserwuj wątek
    • m15 Re: Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo 27.01.06, 10:33
      femur napisał:

> Ale Kaczyńkich jest dwóch - im się liczy podwójnie :)
      • m15 chyba to jest plotka ,przecież plastuś umie liczyć 27.01.06, 10:35
        m15 napisał:

> femur napisał:
        >
        > > Ale Kaczyńkich jest dwóch - im się liczy podwójnie :)
        • rbrbr 13 mln za przejazdy autobusowe kaczorów? 27.01.06, 10:40
          I kto w to uwierzy?
          • warsawcity.info uwielbiam jak w gazecie.... 27.01.06, 10:50
            bezkrytycznie przyjmuje sie tak oczywista bzdure jak 13.5 miliona zlotych
            wydanych w dwa miesiace na bilety pociagowe hahahaha.... albo niedawno -
            "policjanci zatruci narkotykami"

Pół Wieku
            aktualności sprzed 50 lat - wycinki z warszawskich gazet z 27 stycznia 1956
            • taziuta Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 10:54
              Portal GW podaje tę informację za Rzepą! :-)

Fakt, że cuś tu śmierdzi, z tymi 13,5 ml zł wydanymi przez Kaczyńskiego na
              przejazdy. Ale z drugiej strony, to nic nowego. Cała ich kampania była fałszywa
              więc dziwne by było, aby akurat rachunki były prawdziwe :-)

warsawcity.info napisał:
              Re: uwielbiam jak w gazecie....
              > bezkrytycznie przyjmuje sie tak oczywista bzdure jak 13.5 miliona zlotych
              > wydanych w dwa miesiace na bilety pociagowe hahahaha.... albo niedawno -
              > "policjanci zatruci narkotykami"
              >
              >
              > • Pół Wieku
              > aktualności sprzed 50 lat - wycinki z warszawskich gazet z 27 stycznia 1956
              • kontonaspam Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 11:06
                Hmm, wczoraj poszła informacja, że PO w sondażach wyprzedziło PiS,
                a dziś już jest oskarżenie komitetu PO o łamanie prawa.
                Zbieg okoliczności?

----------------------------------------------------
                D.Tusk, J.Kaczyński: "po wyborach prezydenckich będzie koalicja POPiS"
                Popis jest, a gdzie koalicja?
                Kłamcy.
                • opokalana A ja mówię zapuszkować Tuska. Albo powiesić! 27.01.06, 13:57
                  To ja to napisałem panie Jarosławie. Sączek Cezary, z Gumniska koło
                  Strzyględowa.

A tak wogle to pszydałby mię się nowy ciongnik...
                  • roman-goldlewski ŚWIĘTOJĘBLIWY TUSEK OSZUSTEM FINASOWYM ???????? 27.01.06, 17:05
                    no prosze
                    wyszło szydło z wora !
                    • 80662270a już w czasie wyborów mówiono że oszukał 27.01.06, 20:01
                      taki miał być prezydent tusk
                      niech siedzi w ławce i szczeka ze złości
              • dolegapit Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 11:19
                taziuta piszesz, że kampania PISu była "fałszywa"
                to prosze cię z łaski swojej podaj przykład: czy fałszywa była informacja że
                dziadek Tuska służył w Wermahcie, skoro służył to o jakim kłamstwie my mówimy,
                jakie było kłamstwo w reklamówkach PiSu ostrzegających przed konsekwencjami
                wprowadzenia podatku liniowego: informacja była prawidziwa z ekonomicznego
                punktu widzenia przy wzroście podatku VAT do 15stu procent na zywność w
                większości domów w POlsce zniknęłyby produkty żywnościowe z lodówek, więc o
                jakim kłamstwie tutaj jest mowa,
                jedyne kłamstwo jakie można zarzucić PiSowi to obietnica przedwyborcza że z PO
                utworzą koalicję, ale to samo twierdziła przed wyborami PO,
                ja odnoszę wrażenie, że zarzucanie kłamstw PiSowi stało sie już frazesem
                powtarzanym przez zwolenników PO mającym uzasadnić wyborczą porażkę, może PO
                czuje się lepiej w roli "ofiary", jeśli tak się będzie dalej zachowywać to nie
                wróżę jej nic dobrego, każdy "wydyma" PO jak będzie chciał
                • kontonaspam Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 11:29
                  A 3 mln mieszkań?
                  13 mln na pociągi, to za co były np plakaty?
                  Za "bógzapłacie"? Stego co wiem nie jest to
                  waluta wymienialna
                • alienor Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 11:32
                  > czy fałszywa była informacja że dziadek Tuska służył w Wermahcie?
                  Kaczynscy, ustami swojego bulteriera, insynuowali, ze dziadek Tuska NA
                  OCHOTNIKA sluzyl w Wermahcie, co jest klamstwem.
                  > jakie było kłamstwo w reklamówkach PiSu ostrzegających przed konsekwencjami
                  > wprowadzenia podatku liniowego: informacja była prawidziwa z ekonomicznego
                  > punktu widzenia przy wzroście podatku VAT do 15stu procent na zywność w
                  > większości domów w POlsce zniknęłyby produkty żywnościowe z lodówek, więc o
                  > jakim kłamstwie tutaj jest mowa,
                  Byla to czyta manipulacja, opierajaca sie na wzieciu pod uwage tylko jednej
                  zmiany z kilku proponowanych przez PO, ktora sama jedna rzeczywiscie
                  bezposrednio prowadzilaby do wiekszych wydatkow na pewne artykuly. Nie wzieto
                  pod uwage jednoczesnego obnizenia podatku od dochodow. Z ekonomicznego punktu
                  widzenia nizszy i liniowy podatek przyczynia sie do przyspieszenia wzrostu
                  gospodarczego, co sprzyja spadkowi bezrobocia (choc nie jest warunkiem
                  wystarczajacym, bo wazne sa tez inne czynniki, np. koszty pracy) a to powoduje,
                  ze lodowki sie napelniaja.
                  > jedyne kłamstwo jakie można zarzucić PiSowi to obietnica przedwyborcza że z
                  > PO utworzą koalicję
                  To nie jedyne klamstwo. Najbardziej obrzydliwe jest dla mnie to, ze PiS szedl
                  do wyborow przede wszystkim z haslami naprawy "morale" panstwa: politykow,
                  urzednikow itp. A po wyborach zaczal od ukladow z przestepca Lepperem, dal mu
                  urzad wicemarszalka i nadal z nim wspolpracuje.
                  Masz jeszcze jakies przyklady "prawdomownosci" PiS? Chetnie skomentuje.
                  • dolegapit Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 12:36
                    alienor zacznijmy od tego, że całą tą sprawę rozdmuchał PO i Kurski miał rację,
                    mówiąc że PO wykorzysta to jako atak na siebie i przedstawi się w
                    świetle "ofiary", Kurski powiedział tylko, że "wiarygodne źródła na wybrzeżu
                    mówią, że dziadek Tuska słuzył w Wermachcie" i to się okazało prawdą, nawet
                    Tusk o tym nie wiedział, ale żadnego kłamstwa w tym stwierdzeniu nie było,
                    co do podatku liniowego to się zupełnie z tobą nie zgodzę, biorąc pod uwagę to
                    jakie niskie mamy pensje w Polsce obizenie podatku dochodowego z 19stu do 15stu
                    procent, nie zrekompensuje rodzinie o przeciętnych dochodach wzrostu stawki VAT
                    na żywność czy inne artykuły ze stawki 0 lub 7 procent do 15stu procent, chyba
                    znasz taką ekonomiczną zależność, że wraz ze wzrostem dochodów maleją wydatki
                    na zywność, w Polsce mamy niskie dochody więc procentowo wydajemy dużo na
                    żywność z naszych domowych budżetów, przy wzroście VATu na te artykuły a
                    jednoczesnym obiżeniu podatku VAT z 22 do 15 stu procent na artykuły luksusowe,
                    oczywiscie że wpływy do budżetu państwa by napewno wzrosły, bo żywność tak czy
                    siak musimy kupowac natomiast bez niektórych dóbr luksusowych możemy się
                    obejść, z drugiej strony osoby o wysokich dochodach w których budżetach wydatki
                    na żywność zajmują procentowo niewielką sumę nie odczują aż tak tego wzrostu na
                    VAT, zresztą zrekompnsują sobie to wszystko znaczym obniżeniem podatku
                    dochodowego i obniżką VAtu na dobra luksusowe, tak więc podatek liniowy w
                    wersji PO to był podatek dla bogatych kosztem mniej zamożnych i biednych, ja
                    jestem za obniżką podatków, ale rozłożoną równomiernie na całe społeczeństwo,

piszesz że
                    Z ekonomicznego punktu widzenia nizszy i liniowy podatek przyczynia sie do
                    przyspieszenia wzrostu gospodarczego, co sprzyja spadkowi bezrobocia (choc nie
                    jest warunkiem wystarczajacym, bo wazne sa tez inne czynniki, np. koszty pracy)
                    a to powoduje, ze lodowki sie napelniaja.

zgadza sie że podatek liniowy przyczyni się do wzrostu gospodarczego, tylko czy
                    ten wzrost naprawdę sprzyja spadkowi bezrobocia? czy to nie jest przypadkiem
                    tzw. niewinne kłamstewko, przecież za rządów SLD mieliśmy spory zwrost
                    gospodarczy ale czy udało nam się jakoś znacząco zmniejszyć bezrobocie, czy
                    zwalczyć biedę? nie - bezrobocie pozostało na tym samym poziomie, zaś z raportu
                    Banku Światowego który został opublikowany chyba 2 tygodnie temu wynika że w
                    Poslce od 1998 roku rosła systematycznie liczba osób utrzymujących się za mniej
                    niż 2 dolary dziennie ( w 1998 roku - 700 tys., zaś w 2004 - 1,2 mln). Podobnie
                    zwrosła w tym okresie liczba osób utrzymująca się za mniej niż 4 dolary
                    dziennie, pytam się więc kto w takim razie skorzysał na tym wzorście
                    gospodarczym jeśli całe społeczeństwo to nie ludzie nie głosowaliby na
                    Samoobronę czy LPR,
                    ja odnoszę wrażenie, że zwolennicy PO mają bardzo dobrą wiedzę teoretyczną w
                    kwestiach ekonomicznych, natomiast brakuje im tej wiedzy praktycznej czy z
                    zakresu psychologii społecznej, a ekonomia to nie jest teoria, PiS nie obiecal
                    gruszek na wierzbie, to co obiecywała PO to były dla ogromnej części
                    społeczeństwa teoretyczne "gruszki na wierzbie", tylko że propaganda PO jest
                    bardziej subtelna i pseudo-inteligencka

• dolegapit Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 12:58
                      alienor jeszcze jedna ciekawa uwaga która mi sie właśnie nasunęła, w Polsce SLD
                      wskazywało że za jego rządów mieliśmy spory zwrost gospodarczy, a jak
                      rzekomo "rośnie nam PKB to zyje nam się lepiej": to stwierdzenie jest utartym
                      frazesem powtarzanym do znużenia przez niektórych pseudo-ekspertów
                      ekonomicznych, w Stanach jeśli chodzi o rozwój gospodarczy bierze się pod uwagę
                      dwie rzeczy: wzrost PBK i stope bezrobocia, nawet przy dużym zwroście PKB, ale
                      przy braku spadku stopy bezrobocia nikt w Stanach nie powie "wzrosło nam PKB
                      więc żyje nam się lepiej", PO miała dobry plan na wzrost PKB, ale nie miała
                      żadnego planu na zmniejszenie bezrobocia (chyba że ktoś był taki naiwny i
                      wierzył w te brednie, że bogaci dodatkowe pieniadze, które zostaną w ich
                      kieszeniach po obniżce podatków przeznacza na tworzenie nowych miejsc pracy), a
                      co do dwulicowości PO to podam ci przykład: PO za rządów SLD wspierała prace
                      nad panem Hasusnera, który był strategicznym planem dla Polski, który miał w
                      dalszej perspektywie zreformować ZUS, KRUS i w ogóle obiżyć koszty parcy w
                      Polsce, zreformować finanse i wydatki publiczne, był to strategiczny plan,
                      który niestety nie został przyjęty bo przeciw zagłosowała PO, z tej prostej
                      przyczyny jaką wyjawił Tusk w wywiadzie: "bo PO za dużo straciła na popieraniu
                      planu Hausnera w sondażach" (sic!)
                      • alienor Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 13:37
                        Nie znam sie na PKB. Ja to widze tak: proste i niskie podatki, przejrzysty
                        system -> przedsiebiorcy chetniej zakladaja firmy i inwestuja -> mamy
                        przyspieszenie w gospodarce. Bezrobocie troche spada, bo firmy potrzebuja
                        pracownikow. Jednak zeby je rzeczywiscie obnizyc, trzeba przede wszystkim
                        obnizyc koszty pracy i zmienic prawo pracy na mniej prosocjalne, a bardziej
                        przystajace do realiow rynku.
                        Co do dwulicowosci PO, to jesli Tusk rzeczywiscie tak powiedzial w wywiadzie,
                        co wydaje mi sie mocno watpliwe, to faktycznie brzydko. Jednak sadze, ze to, co
                        podales jako cytat, jest w rzeczywistosci w najlepszym razie interpretacja
                        tego, co rzeczywiscie powiedzial.
                        • dolegapit Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 14:18
                          cytat Tuska jest prawdziwy, on tak rzeczywiście powiedział, zapytany przez
                          dziennikarza dlaczego PO zagłosowała w Sejmie przciwko przyjęciu planu Hausnera,
                          co do spraw ekonomicznych - jak czytałem kiedyś wywiad z jednym z prezesów
                          jakiegoś wielkiego koncernu, już nie pamiętam nazwy, ale był to Europejczyk, i
                          on zapytany co bierze pod uwagę jego firma inwestując w danym kraju, on
                          uśmiechnął się i powiedział, że pewnie większość osób myśli, że niskie podatki,
                          one są ważne ale ważniejsza jest sprawna administracja, przejzyste prawo,
                          sprawnie działające sądownictwo tak by można było sprawnie dochodzić swoich
                          roszczeń, w takim państwie bez wzgledu na wysokość podatków każda rozsądna
                          inwestycja się zwróci, dlatego moim zdaniem w Polsce najpierw powiniśmy zrobić
                          porządek z tym stoliczkiem do brydża o którym mówił Marcinkiewicz, najpierw
                          porządek w państwie, co jak widać idzie jak po grudzie (trudno mi wyrokowac na
                          ile w PO wpływy swoje ma stara postkomunistyczna nomenklatura, ale jakieś tam
                          sznurki pociąga), dlatego ja popieram osobiście PiS, bo co prawda Kaczyńscy
                          są "pazerni na władzę", ale ich się nie da skorumpować, i oni na dzień
                          dzisiejsi bardziej nadają się na rzadzenie w naszym kraju niż PO,
                          • alienor Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 14:41
                            Rzeczywiscie, sprawna administracja i sadownictwo i przejrzyste prawo tez sa
                            b.wazne. I to jest jeszcze jeden argument za prostym podatkiem: przejrzyste
                            zasady to mniejsze szanse dla nieuczciwych urzednikow na wykanczanie dobrze
                            prosperujacych firm i mniej okazji do korupcji. Wedlug mnie ten stoliczek nie
                            jest az taki wazny. Problemu nie rozwiaze sie wymieniajac "zlych" ludzi
                            na "dobrych" bez zmiany systemu, bo zly system szybko z tych "dobrych"
                            zrobi "zlych".
                            Uwagi typu "trudno mi wyrokowac na ile w PO wpływy swoje ma stara
                            postkomunistyczna nomenklatura, ale jakieś tam sznurki pociąga" sa niesmaczne i
                            zenujace. Jesli juz chcesz stawiac kogos w zlym swietle, to pisz o konkretach.
                            A co do Kaczynskich, to juz sie sprzedali Lepperowi wzamian za glosowania. Mam
                            watpliwosci, czy oni zrobia porzadek, jakiego sie spodziewasz. Ja sie coraz
                            bardziej obawiam, ze pod haslami obalenia ukladow i oczyszczenia
                            prokuratury/urzedow itp. kryje sie zwykla chce pozbawienia stolkow "obcych" i
                            obsadzenia ich kolesiami. Mam nadzieje, ze sie myle. Nie wykluczam, ze Kaczki
                            rzeczywiscie chca cos w tym kraju zmienic na lepsze.
                            • dolegapit Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 16:07
                              alienor w pewnym sensie masz chyba rację, bo prowadzimy spór polsko-polski
                              zupełnie sztucznie wywołany przez liderów PiS i PO, ja osobiście liczyłem na
                              wspólny kompromis obu partii i wspólną koalicję, która mogłaby wprowadzić w
                              naszym kraju wiele zmian, z drugiej strony chyba łatwiej i wygodniej jest
                              toczyć spór niż budować,
                              osobiście myślę, że niedługo pójdziemy znowu do urn, ale czy przyspieszone
                              wybory w jakiś sposób rozwiążą obceny problem, mam nadzieję, że tak, zyska na
                              nich na pewno lewica, jak się zjednoczy, i wtedy PiS i PO będą mieli wspólnego
                              wroga i może wtedy się jakoś dogadają, bo często jest tak że jak się nie ma
                              wroga to go trzeba wymyśleć, i może dlatego skaczą sobie wspólnie PiS i PO
                              skaczą sobie do gardła
                              pozdrawiam
                    • alienor Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 13:10
                      Co do dziadka Tuska nie ma co dyskutowac: Kurski nie powiedział, że dziadek był
                      w Wermahcie, co jest prawdą, ale że wstąpił tam na ochotnika, co jest kłamstwem.

Kwestia wpływu uproszczenia i obniżenia podatku ma wzrost gospodarczy i spadek
                      bezrobocia nie jest prosta i jednoznaczna, dlatego politycy o orientacji
                      prosocjalnej moga twierdzic, ze obnizenie podatkow wcale niczego nie poprawi
                      itd. Jednak jakos tak się składa, że Irlandia goniła Europę i dogonila, a miala
                      podatek liniowy, kraje nadbaltyckie tez rozwijaja sie znacznie szybciej od nas
                      i tez maja liniowy, Slowacja jest takze lepsza, nie wiem, czy tez ma podatek
                      liniowy, ale wiem, ze ma znacznie uproszczony system podatkowy i jest bardzo
                      atrakcyjna dla przedsiebiorcow. Nie jest to wiec czyste teoretyzowanie
                      liberalow z PO: wiele wskazuje na to, ze podatek liniowy i niski powoduje
                      przyspieszenie gospodarki i to znaczne.
                      Co do jego ewentualnego wplywu na spadek bezrobocia: piszesz, ze gospodarka
                      ostatnio rosla, a bezrobocie pozostalo na tym samym poziomie. Nie jest to
                      prawda: niedawno wiele sie mowilo w mediach o tym, ze rzeczywiste bezrobocie
                      jest duzo nizsze niz oficjalne, bo pracodawcy zatrudniaja ludzi na czarno ze
                      wzgledu na olbrzymie koszty pracy. Oficjalne wskazniki bezrobocia nie oddaja
                      wiec rzeczywistej sytuacji w gospodarce.
                      Wielu ludzi widzi tylko to, o czym napisales i dzieki czemu PiS wygral ostatnie
                      wybory: bedzie nam ciezej w najblizszym okresie, zaplacimy wiecej za zywnosc
                      itp. Dominuje lek, co ze mna bedzie w takim razie. Mnie to nie dziwi, bo zaden
                      rzad jeszcze za wiele dobrego dla kraju nie zrobil i ludzie, ktorzy ledwo wiaza
                      koniec z koncem maja prawo sie bac. Ale przeciez tak w zyciu jest, ze aby cos
                      miec, cos rzeczywistego, jakies prawdziwe efekty w jakiejkolwiek dziedzinie
                      zycia, trzeba zacisnac zeby i pasa i zapracowac na to, innej drogi nie ma. Plan
                      PO dalby nam szanse, jako panstwu i spoleczenstwu, na rozwoj i poprawe
                      sytuacji, mimo, ze spowodowalby chwilowe pogorszenie sie warunkow zycia. PiS
                      wykorzystal spoleczne leki, co jest nieuczciwe.
                      • dolegapit Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 13:33
                        alienor kiedy Irandia miała podatek linowy? jeśli mógłbyś mnie oświecić, bo nie
                        wiem dlaczego niektórzy ludzie powtarzają to stwierdzenie, Słowacja ma podatek
                        linowy, ale ma tez jedną z najwyższych stóp bezrobocia, Rosja też ma podatek
                        liniowy, ale wystarczy pojechac do Moskwy i zobaczyć jak żyją tam bogaci i cała
                        reszta moskwiczan - przepaść,
                        ja osobiście jestem za obnizeniem podatków ale z zachowaniem progresywnej skali
                        podatkowej, bo ona przewdziała zaburzeniom społecznym, poza tym niekoniecznie
                        jedne rozwiazania któe się sprawdziły w jednym kraju sprawdzą się w drugim,
                        ciekawą koncepcję obniżenia podatków, tylko nie wiem czy ostatecznie udało się
                        im ją zrealizować mieli Czesi, oni chcieli dla najmniej zarabiających obniżyć
                        pdatki do 12stu procent, a dla lepiej zarabiajacych mialy to być progi w
                        granicach chyba 18stu i 22 procent, to bardzo ciekawa koncepcja, i nie wiem
                        dlaczego PO aż tak bardzo obstawała przy podatku liniowym, chyba tylko z
                        przyczyn dogmatycznych,
                        jest tajemnicą poliszynela że w Polsce rzeczywiste bezrobocie jest mniejsze niż
                        oficjalne, ale to nie jest żaden argument przemawiający za tym że w okresie
                        wzrostu PKB realne bezrobocie spadło, tylko że pracodawcy zatrudniali na
                        czarno, i tego nie widać w statystykach,
                        w Polsce mamy bezrobocie strukturalne i tego bezrobocia w krótkim okresie nie
                        da się znacząco obniżyć, na to potrzebny jest strategiczny plan działania coś
                        na wzór planu Hausnera, to co proponuje PO jest chwytliwe w sferze werbalnej,
                        ale nie jest żadnym rozwiązaniem naszych problemów
                        • alienor Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 14:05
                          Tak sobie googlam i widze, ze Irlandia ma albo miala podatek liniowy, albo
                          wielu ludzi uleglo jakiemus zludzeniu :)
                          Co do słowacji, wyglada na to, ze maja wysokie, ale im spada:
                          www.money.pl/archiwum/felieton/artykul/polska;solidarna;slowacja;gospodarna;czy;rumunia;odwazna;-;co;lepsze,41,0,134697.html
                          Mozesz nie dostrzegac przykladow innych krajow i obstawac przy niepotrzebnie
                          skomplikowanym i watpliwym moralnie podatku progresywnym. PO i inni zwolennicy
                          podatku liniowego nie obstaja za nim z przyczyn dogmatycznych, tylko
                          praktycznych: jest prosty i przejrzysty, zacheca do zkladania wlasnej
                          dzialalnosci, co prowadzi wzrostu itd.
                          Co do wskaznikow bezrobocia zgadzam sie, zreszta napisalam "Oficjalne wskazniki
                          bezrobocia nie oddaja wiec rzeczywistej sytuacji w gospodarce" i nie mozna na
                          ich podstawie opowiadac sie ani za, ani przeciw(!) zwiazkom wzrostu gosp. i
                          poziomu bezrobocia.
                          Co do strategicznego planu dzialania, to najlepiej, moim zdaniem, zeby to byla
                          strategia obnizenia i uproszczenia systemu podatkowego i kosztow pracy.
                          • dolegapit Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 14:38
                            z mojej wiedzy Irlandia nigdy nie miała podatku linowego, ale podatek linowy
                            obróśł u nas tyloma mitami że szkoda nawet o tym gadać, i nie wiem dlaczego
                            zwolennicy PO zarzucają niewidzę i niezajomość kwestii ekonomicznych
                            zwolennikom PiSu,

piszesz:
                            > Mozesz nie dostrzegac przykladow innych krajow i obstawac przy niepotrzebnie
                            > skomplikowanym i watpliwym moralnie podatku progresywnym.

podatek progresywny uważąsz jest "moralnie wątpliwy", podejrzewam ze
                            jednocześnie sądzisz że "podatek liniowy" jest "sprawiedliwy społecznie:, skąd
                            takie przewrotne przekonanie, chyba za bardzo uległeś mitom liberalizmu, weź
                            poda uwagę taki przykład: firma zakłada jakaś fabrykę, która smrodzi i
                            zanieczyszcza powietrze, niszczy też krajobraz lokalny, wprowadza do biosfery
                            nieodwracalne zmiany, trzeba w końcu wydać ogromne i to zazwyczaj publiczne
                            pieniadze na ochronę środowiska, czy wszyscy bez znaczenia na dochód powinniśmy
                            łożyć taką samą sumę na ochronę środowiska, czy jednak moralnie lepiej
                            uzasadnione byłoby to gdyby jednak ci co czerpią większy zysk z pracy tej
                            fabryki, płacili większą sumę,
                            powiedziałbym że wiele z proponowanych przez liberalizm w chwili obecnej
                            rozwiązań to zakamuflowany powrót do dzikiego kapitalizmu XIX wieku, dla
                            liberałów najlepsze jest słabe państwo, państwo to wróg nr. 1, największy
                            szkodnik, liberałowie chcą się rządzić własnymi prawami w których dominuje zysk
                            i wydajność, czyli jakieś zupełnie abstrakcyjne rzeczy, a nie człowiek,
                            wiem że może tutaj nieco przesadzam ale nie mogę zrozumieć jak można bezmyślnie
                            wierzyć w cudowną moc sprawczą liberalizmu,
                            • alienor Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 15:12
                              Przy podatku liniowym bogaci placa wieksza kwote podatku niz biedni. Rozumiem,
                              ze twoj przyklad sprowadza sie do tego, ze bogaci w wiekszym stopniu korzystaja
                              z produktow firmy, a wiec powinni w wiekszym stopniu niz biedni pokryc
                              ewentualne straty. Po pierwsze, przy podatku liniowym tak wlasnie bedzie. Po
                              drugie, zwolennicy podatku progresywnego czesto zapominaja o jednej rzeczy:
                              wysokie dochody nie spadaja ludziom z nieba, sa efektem ich ciezkiej pracy:
                              zdobywania wyksztalcenia, potem ciezkiej pracy w jakiejs firmie, albo -
                              wprzypadku przedsiebiorcow prywatnych - ponoszenia ryzyka i rowniez bardzo,
                              bardzo ciezkiej pracy. Oczywiscie napiszesz zaraz o przekretach i zlodziejach,
                              ktorzy maja pienidze bez pracy, ale ja chcialabym cie prosic, zebys
                              ustosunkowal sie wlasnie do kwestii tej wlasnie grupy ludzi, ktorzy ciezko i
                              uczciwie pracuja, czesto od dziecka (mam na mysli zdobywanie wiedzy) i dostaja
                              za swoja prace godziwe pieniadze. Tacy ludzie tez istnieja, placa podatki i nie
                              wiem, dlaczego niektorzy uwazaja za sprawiedliwe to, ze oddaja oni panstwu 40%
                              swojej pensji a nie 19%, jak np. kolega, ktory skonczyl zawodowke, bo nie lubil
                              sie uczyc.
                        • mleon DOLEGAPIT TY ŚCIERWNIKU 27.01.06, 14:34
                          • dolegapit Re: DOLEGAPIT TY ŚCIERWNIKU 27.01.06, 14:41
                            mleon rada Marka Twaina dla ciebie: "Jak jest sie głupcem to lepiej się nie
                            odzywac, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"
                            • mleon Re: DOLEGAPIT TY ŚCIERWNIKU 27.01.06, 14:47
                              Skoro jesteś takim patriotycznym ścierwnikiem to chociaż byś coś polskiego
                              zacytował, pozwól że cię wyręczę durnowaty ścierwniku

O Dolegapicie:

" Głupoty straszna potęga
                              Ziemię burzy, piekła sięga "

A. Fredro
                    • 3l337 Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 16:58
                      dolegapit napisał:

> świetle "ofiary", Kurski powiedział tylko, że "wiarygodne źródła na wybrzeżu
                      > mówią, że dziadek Tuska słuzył w Wermachcie" i to się okazało prawdą, nawet
                      > Tusk o tym nie wiedział, ale żadnego kłamstwa w tym stwierdzeniu nie było

Jacek Kurski: Poważne źródła na Pomorzu mówią, że dziadek Tuska zgłosił się na
                      ochotnika do Wehrmachtu.

źródło: www.empik.com/event.jsp?a=12&objectId=358572
                  • woltron Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 14:39
                    > > wprowadzenia podatku liniowego: informacja była prawidziwa z ekonomiczneg
                    > o
                    > > punktu widzenia przy wzroście podatku VAT do 15stu procent na zywność w
                    > > większości domów w POlsce zniknęłyby produkty żywnościowe z lodówek, więc
                    > o
                    > > jakim kłamstwie tutaj jest mowa,

informacja nie była prawdziwa, ponieważ nie uwzględniono faktu że spadnie cena
                    np.: prądu, gazu i paru innych rzeczy, które są obłożone dziś 22% podatkiem
                    VAT, a stanowią zwyklę większą część DOMOWEGO BUDŻETU POLAKÓW. I tyle.
                  • sarhenziel Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 16:08
                    kochani był już taki który ogłaszał podwyżki cen na artykułu
                    spozywcze i jednocześnie obniżkę cen na lokomotywy,i marnie
                    w 1970 roku skończył.Zwolennicy po nie było przejazdów koleją
                    za 13,5mln tylko większa część tej kwoty może 6 a może9mln,
                    Ito by było na tyle drogie dzieci.
                • taziuta Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 11:50
                  To temat na książkę. Można by się z tego habilitować!

Podam Ci więc tylko jeden przykład kłamliwej propagandy PiS:
                  Pamiętasz może zarzuty (i reklamówkę TV), że PO to liberałowie, i że jak na
                  nich zagłosujecie to zniknie jedzenie z lodówek i pluszaki z pokoi dziecięcych?
                  I co się okazuje? Kto w rządzie PiS jest wicepremierem odpowiedzialnym za
                  gospodarkę? - Główny twórca liberalnej doktryny PO - Zyta Gilowska!!! :-)

dolegapit napisał:

> taziuta piszesz, że kampania PISu była "fałszywa"
                  > to prosze cię z łaski swojej podaj przykład: czy fałszywa była informacja że
                  > dziadek Tuska służył w Wermahcie, skoro służył to o jakim kłamstwie my
                  mówimy,
                  > jakie było kłamstwo w reklamówkach PiSu ostrzegających przed konsekwencjami
                  > wprowadzenia podatku liniowego: informacja była prawidziwa z ekonomicznego
                  > punktu widzenia przy wzroście podatku VAT do 15stu procent na zywność w
                  > większości domów w POlsce zniknęłyby produkty żywnościowe z lodówek, więc o
                  > jakim kłamstwie tutaj jest mowa,
                  > jedyne kłamstwo jakie można zarzucić PiSowi to obietnica przedwyborcza że z
                  PO
                  > utworzą koalicję, ale to samo twierdziła przed wyborami PO,
                  > ja odnoszę wrażenie, że zarzucanie kłamstw PiSowi stało sie już frazesem
                  > powtarzanym przez zwolenników PO mającym uzasadnić wyborczą porażkę, może PO
                  > czuje się lepiej w roli "ofiary", jeśli tak się będzie dalej zachowywać to
                  nie
                  > wróżę jej nic dobrego, każdy "wydyma" PO jak będzie chciał
                  • dolegapit Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 12:47
                    Zyta Gilowska to tylko zabieg taktyczny przed przedterminowymi wyborami, poza
                    tym PO to są liberałowie więc o jakim kłamstwie piszesz? Gilowska nie jest już
                    w PO

• taziuta Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 13:13
                      Cóż to ma za znaczenie czy Zyta jest w PO czy nie jest? Nie słyszałem żeby
                      zmieniła poglądy! Tak więc z jednej strony PiS ostrzega wyborców przed
                      liberałami, a z drugiej oddaje gospodarkę w ręce zdeklarowanego liberała.

Czyż nie jest to wystarczający dowód na zakłamanie PiS? A o to prosiłeś :-)

dolegapit napisał:

> Zyta Gilowska to tylko zabieg taktyczny przed przedterminowymi wyborami, poza
                      > tym PO to są liberałowie więc o jakim kłamstwie piszesz? Gilowska nie jest
                      > już w PO
              • dziadypl kaczorek donald, jasiek rokita-2 nadęte prymitywy 27.01.06, 11:21
                dziady i nieroby, a tu wychodzi że jeszcze przekrętasy.!
                • dolegapit Re: kaczorek donald, jasiek rokita-2 nadęte prymi 27.01.06, 11:27
                  dziady nie przesadzaj - Marysienka jest ok, trochę tylko
                  przeintelektualizowana, ale lojalna i z poczuciem misji naprawy Polski, szkoda
                  tylko że się jej potencjał marnuje przy Tusku
                • wdakra Re: kaczorek donald, jasiek rokita-2 nadęte prymi 27.01.06, 13:09
                  dziadypl napisał:

> dziady i nieroby, a tu wychodzi że jeszcze przekrętasy.!

O tym, że w PO ulokowali się aferałowie z KLD wiadomo było jeszcze przed
                  wyborami. Nieprzypadkiem głosowali na nich ludzie młodzi, którzy ich rządów nie
                  pamiętają.
              • oktawianc Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 11:40
                Nie wiem skąd w Panu tyle zawiści i braku pokory... Oni po prostu jeździli wielkim pociągiem, a do niektórych miejsc specjalnie kładziono tory.

taziuta napisał:

> Portal GW podaje tę informację za Rzepą! :-)
                >
                > Fakt, że cuś tu śmierdzi, z tymi 13,5 ml zł wydanymi przez Kaczyńskiego na
                > przejazdy. Ale z drugiej strony, to nic nowego. Cała ich kampania była fałszywa
                >
                > więc dziwne by było, aby akurat rachunki były prawdziwe :-)
                • taziuta Re: Masz na myśli gazetę "Rzeczpospolitą"? :-) 27.01.06, 14:19
                  Fakt! Pora się przestać czepiać PiS. Oni chcą dobrze, i tylko takie psuje jak
                  my krytykują wszystko, co (czego) by nie zrobili.
                  Obiecuję poprawę, tym bardziej że w razie czego chyba nie będę mógł liczyć na
                  nowego Rzecznika Praw Obywatelskich :-)

Ale jak Pan, Panie Oktawianc nie usunie tego kota z wizytówki, to przestanę
                  Pana czytać i to Pan będzie za to odpowiedzialny!

oktawianc napisał:
                  > Nie wiem skąd w Panu tyle zawiści i braku pokory... Oni po prostu jeździli
                  > wielkim pociągiem, a do niektórych miejsc specjalnie kładziono tory.
                  >
                  > taziuta napisał:
                  >
                  > > Fakt, że cuś tu śmierdzi, z tymi 13,5 ml zł wydanymi przez Kaczyńskiego na
                  > > przejazdy. Ale z drugiej strony, to nic nowego. Cała ich kampania była
                  > > fałszywa więc dziwne by było, aby akurat rachunki były prawdziwe :-)
              • czat-man Moj idol taziuta 27.01.06, 11:45
                taziuta napisał:
                > Cała ich kampania była fałszywa
                > więc dziwne by było, aby akurat rachunki były prawdziwe :-)

Chyba zostaniesz moim idolem i bede Twoje Mysli cytowal w moich stopkach :-)
                • taziuta Re: Moj fan czat-man 27.01.06, 14:22
                  No nareszcie! Każdy powinien mieć swojego idola! Pochwalam Twój wybór :-)

czat-man napisał:
                  > Chyba zostaniesz moim idolem i bede Twoje Mysli cytowal w moich stopkach :-)

> taziuta napisał:
                  > > Cała ich kampania była fałszywa
                  > > więc dziwne by było, aby akurat rachunki były prawdziwe :-)
                  • tigerizi ...a kto ten Osiatyński??? nie znam człowieka 27.01.06, 14:36
                    • taziuta Re: ...a kto ten Osiatyński??? nie znam człowieka 27.01.06, 15:10
                      Mój sąsiad. Mądry człowiek :-)
            • jakeww Re: uwielbiam jak w gazecie.... 27.01.06, 11:09
              sformułowanie jest oczywiście idiotyczne
              ale chodzi po prostu o liczbę rachunków a nie o kwoty na jakie opiewają one
              (pewnie że telewicja jednym rachunkiem złatwia milionowe wydatki)
          • mk159156 Re: 13 mln za przejazdy autobusowe kaczorów? 27.01.06, 11:47
            Uwierzy ten, kto bezmyslnie czyta Rz, GW, PAP. "Lwia czesc dokumentow" nie
            znaczy "99% wartosci na rachunkach i fakturach"
      • gklej Re: Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo 27.01.06, 10:37
        nie lepiej było te 460 tys wydać na budowę noclegowni dla ludzi bezdomnych albo
        domów.
        Tak własnie trwoni się bezsensownie pieniądze z naszych podatków.
        Partie mają utrzymywać się ze swoich składek, jak w Kraju bieda.
        • hotbarbecue Re: Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo 27.01.06, 10:51
          Z tego co mi wiadomo to PO zrezygnowala z dotacji panstwowych w zeszlym roku
          wiec te pieniadze pochodzily od biznesmenow i osob popierajacych PO i jej
          polityke oraz skladek a nie z podatków czyli pieniedzy obywateli jak pozostale
          partie.
          • kontonaspam Re: Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo 27.01.06, 11:01
            Nie zrezygnowała, tylko nie dostała, bo się im nie należały.
            Zorientuj się dokłądniej, a nie słuchaj polityków *
            13 mln na bilety kolejowe wydał PiS?? Hmmm, ciekawe *
            PS: Na pierwszych plakatach PiSu nie było Lecha, tylko
            Jarosław. Ordynacji tym nie złamali, ale czy było to uczciwe?
            Fajnie mieć brata ksero.

*) kiedy polityk kłamie? gdy otwiera usta ;-)
          • dolegapit Re: Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo 27.01.06, 11:09
            hotbarbecue no właśnie teraz wyraźnie widać dlaczego PO tak bardzo zależy na
            tym by zliwidować dotacje z budżetu dla partii politycznych, propagandowo to
            brzmi przepięknie i daje kilka punktów w sondażach, bo przecież to pieniądze
            podatników, zgadza się, ale jednocześnie dotacje z budżetu dla partii
            politycznych to jednocześnie kontrola państwa nad finansami partii, bo żeby
            dostać dotację trzeba spełnić pewne warunki, gdyby takiej dotacji nie było
            wówczas prawopodobnie w wyborach wygrałaby ta partia, którą wsparłby finansowo
            wielki biznes, i partia ta realizowałaby interes nie całego społeczeństwa ale
            wilekich koncernów i wielkiego biznesu, co widać na przykładzie PO, która
            dzięki skutecznej manipulacji i propagandzie sprawiła że nawet "robole" głosują
            na liberałów!!!
            • tim7 Re: Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo 27.01.06, 11:36
              Po pierwsze chciałbym, abyś zdefiniował pojęcie "robole", bo nie wiem czy mam
              cie olać czy czuć się urażony. Bo mimo iż posiadam wyższe wykształcenie (a
              nawet ciut więcej), to niejednokrotnie pracowałem "fizycznie". Po drugie co
              oznacza "nawet >robole< głosują na liberałów" ? Co znaczy "nawet" ? Uważasz, że
              ludzie pracujący fizycznie, niejednokrotnie podnosząc wygodę Twojej dupy, czego
              niejednokrotnie pewnie niezauważasz, są jedną wielką konserwą katolicką, która
              z natury ma głosować na partie albo robotniczo-chłopskie (chociaż wg mnie tylko
              PSL zostało takie) albo katolicko-konserwatywne ??? Sądzisz, że prosty chłop
              czy robotnik nie ma własnego rozumu i nie jest w stanie ocenić kto w kampanii
              łże jak PiS a kto próbuje do końca zachować twarz i nie sku...ić się ? Po
              trzecie, uważasz kontrola państwa na dochodami partii politycznych ma jakieś
              znaczenie ? A jak się ma do tego afera Telegrafu, i państwowe miliony wtłoczone
              w tę spółkę założoną przez pana Lecha K. i jego "ziomali", z których do dziś
              się nie rozliczono, i do której wyjaśnienia nigdy nie dojdzie, bo rękę na
              wszystkich dokumentach trzyma teraz potencjalny główny oskarżony ? Widać jak
              niewiele wiesz o rzeczywistości...
              • dolegapit Re: Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo 27.01.06, 13:15
                tim7 trochę dystansu, ja tez niejednokrotnie pracowałem fizycznie, chciaz teraz
                pracuje umysłowo, i powiem ci szczerze ze spotkałem wielu nieuczciwych i
                skąpych pracodawców, którzy najchętniej płaciliby grosze pracownikowi,
                zwłaszcza temu słabo wykształconemu, i co takiej osobie proponują liberałowie:
                zniesienie płacy minimalnej, bo jak twierdzi Balcerek działa ona anty-
                rozwojowo, mżonki o tym, że jak bogaci będą mieli wiecej kasy to im się dostaną
                większe ochłapy, rozregulowanie już zupełne i nigdzie nie przestrzeganego
                kodeksu pracy, bo wtedy jak będzie łatwiej zwalniać to będzie łatwiej
                zatrudniać i łatwiej bedzie znaleźć pracę,
                ja osobisćie nie jestem przeciwnikiem rozwiązań liberalnych, ale jestem
                przeciwnikiem rozwiązań radykalnych, bo one na dłuższą metę niewiele dobrego
                przynoszą, dlatego mam pogądy bardziej konserwatywne i dlatego osobiscie
                głosowałem na PiS, jak powiedział nasz znakomity i niedoceniany trener
                siatkówki Wspaniały "im ciszej idziesz tym dalej zajdziesz", psy na nim
                wieszano po tym jak po raz kolejny Polska zajęła 5 miejsce na ME, a on
                powtarzał, że realistycznie to jest właśnie na chwilę obceną nasze miejsce w
                światowej siatkówce i to jest dobre miejsce, z czasem może powalczymy o lepsze
                miejsce, niestety niektórzy byli zbyt niecierpliwi i teraz mamy fachowca z
                zagranicy, który ma znakomitą prasę, tylko co Lozano osiągnął lepszego z naszą
                reprezenatcją, cudze chwalicie swego nie znacie chciałoby się powiedzieć
            • natural7 Re: Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo 27.01.06, 12:42
              > hotbarbecue no właśnie teraz wyraźnie widać dlaczego PO tak bardzo zależy na
              > tym by zliwidować dotacje z budżetu dla partii politycznych, propagandowo to
              > brzmi przepięknie i daje kilka punktów w sondażach, bo przecież to pieniądze
              > podatników, zgadza się, ale jednocześnie dotacje z budżetu dla partii
              > politycznych to jednocześnie kontrola państwa nad finansami partii, bo żeby
              > dostać dotację trzeba spełnić pewne warunki, gdyby takiej dotacji nie było
              > wówczas prawopodobnie w wyborach wygrałaby ta partia, którą wsparłby
              finansowo
              > wielki biznes, i partia ta realizowałaby interes nie całego społeczeństwa ale
              > wilekich koncernów i wielkiego biznesu, co widać na przykładzie PO, która
              > dzięki skutecznej manipulacji i propagandzie sprawiła że nawet "robole"
              głosują
              >
              > na liberałów!!!
              Pewnie dlatego w stanach jest dobrze bo partie fiansują prywaciarze.
        • losiu4 Re: Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo 27.01.06, 10:58
          gklej napisała:

> nie lepiej było te 460 tys wydać na budowę noclegowni dla ludzi bezdomnych
          > albo domów.

e, no nie mów... załowałbys marnych 460 tys na takiego pięknego kandydata na
          prezydenta?

Pozdrawiam

Losiu
    • rom48 Naruszyl prawo?? A moze uczciwie ksiegowal wydatki 27.01.06, 10:40
      • m15 tusk zapłacił mediom za kreowanie pozytywnej sylwe 27.01.06, 10:51
        tki,już wiemy skąd ta nachalna promocja w wybiórczej, w tvn, w
        polsacie,dlaczego lis,olejnik,gawryluk,pochanke i inni tak wychwalali
        sponsora,tak wygląda polska niezależność dziennikarska,czas by tym płatnym
        poplecznikom podziękować
        • emektb Re: tusk zapłacił mediom za kreowanie pozytywnej 27.01.06, 11:02
          teraz małe dywagacje. a jeśli znajomi panów kaczorków mają na ten przykład
          firmy przewozowe, a któryś z ich posłów spore wpływy w transporcie, w tym
          kolejowym, i jeśli właśnie to te inne firmy wykupywały reklamę w mediach dla
          kandydata, to co?
        • dolegapit Re: tusk zapłacił mediom za kreowanie pozytywnej 27.01.06, 11:25
          m15 zgadza się, ja myślę, że Polacy pomimo wielu wad mają tą zaletę, że im się
          propagandą niczego nie da narzucić, a skutek może byc wręcz odwrotny od
          zamierzonego, w końcu dzięki komu rozpadł sie blok komunistyczny, a przecież
          indoktrynowali nas przez ponad 40 lat, a i tak nikt nie wierzył w te
          komunistyczne bzdury
          • natural7 Re: tusk zapłacił mediom za kreowanie pozytywnej 27.01.06, 12:52
            > zamierzonego, w końcu dzięki komu rozpadł sie blok komunistyczny, a przecież
            > indoktrynowali nas przez ponad 40 lat, a i tak nikt nie wierzył w te
            > komunistyczne bzdury
            Skoro tak twierdzisz to dlaczego wybierali postkomunistow, dlaczego mamy taki
            burdel dlaczego przegrywamy z panstwami z naszego rejonu skoro to taki super
            narod dlaczego. Dlaczego Polacy dali nabrac sie na podzial na Polske liberalna
            i lolidarna (socjalna) skoro drzwiami i okanmi pchaja sie do stanow
            zjednoczonych dlaczego domagaja sie zniesienia wiz skoro moga starac sie o wizy
            prcownicze dlaczego twierdzi sie ze kraje europy zachodniej nie maja wiz skoro
            je maja tylko jest to tryb uproszczony itd.
            • veronica3 Re: tusk zapłacił mediom za kreowanie pozytywnej 27.01.06, 13:08
              Bo cytujac C.Norwida (cytuje z pamieci),ze Polacy to wspanialy narod, ale
              glupie spoleczenstwo.
              Mozna tez dodac cytujac Krasickiego "ze Polak nowa przypowiesc sobie kupi, ze i
              przed szkoda i po szkodzie glupi"
    • hotbarbecue Re: Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo 27.01.06, 10:58
      Ale z tego tekstu wynika ze Kaczor tez przekroczyl dozwolona kwote wydatków na
      kampanie, jak wynika z artukulu max to 11,4mln a kaczor wydal 13,5mln i co jego
      sie nei czepiaja?! Widocznie PIS juz sie dowral do wszystkich sznorkow i teraz
      pozostalo tylko czekac na kolejnie "afery" za ktorymi zekomo bedzie stalo PO...
      Ten rzady PIS to cos mi sie wydaje bedzie wikszy cyrk niz SLD ale mochery beda
      mialy chociaz igrzyska! rzenuła poprostu :)
      • ziomijmy Tusek nie po raz pierwszy i ostatni naruszył 27.01.06, 11:01
        jw.
    • homosexualista2 To TUSK chce władzy absolutnej 27.01.06, 11:04
      chce zrobic raj dla przekretasówi swoich przydupasów głosowałem na nie go ale
      załuje teraz zagłosuje na PiS chociaz to homofoby ale chca zrobic z polski
      panstwo prawa
      • mario.osh kolejny "karp" :) 27.01.06, 11:07
        ..głosujący za przyspieszeniem wigilii :]
        • homosexualista2 Re: kolejny "karp" :) 27.01.06, 11:30
          Tusk=włażenie w dupy elitom=sranie na ludzi potrzebujacych=i obiecywanie
          NIEKONCZACE SIE OBIECYWANIE
          • zirby Re: kolejny "karp" :) 27.01.06, 11:34
            homosexualista2 napisał:

> Tusk=włażenie w dupy elitom=sranie na ludzi potrzebujacych=i obiecywanie
            > NIEKONCZACE SIE OBIECYWANIE

Ta, gdzie mu tam do pisu. Oni juz wszak dawno: wybudowali obiecane 3 mln
            mieszkan, obnizyli podatki, zreformowali finanse publiczne, zmniejszyli
            obciazenia fiskalne pracodawcow, obnizyli vat, wdrozyli program "tanie
            panstwo", skonczyli z obsadzaniem stanowisk z klucza partyjnego, usprawnili
            dzialanie sadow, zwiekszyli poziom bezpiecenstwa na ulicach. Teraz juz nie maja
            sie czym zajmowac wiec ot tak, z nudow za jakies becikowe sie wzieli, za
            dawanie koncesji radyjom z ryjem, sciganiem hydraulikow, obowiazkowa religia w
            szkolach i takimi tam...
            • homosexualista2 Re: kolejny "karp" :) 27.01.06, 11:54
              masz sporo racji ale nie ma na kogo juz glosowac nie wiem moze na mało znana
              partie ZIELONYCH Całkiem ciekwy program mają
      • kontonaspam Re: To TUSK chce władzy absolutnej 27.01.06, 11:10
        Dobry dowcip :)

> załuje teraz zagłosuje na PiS chociaz to homofoby ale chca zrobic z polski
        > panstwo prawa
        • norton2005 Re: To TUSK 27.01.06, 11:23
          Już po wyborach widzę, że dobrze się stało, że Tusk nie został prezydentem.
        • koniecdemokracji Re: To TUSK chce władzy absolutnej 27.01.06, 11:33
          kontonaspam napisał:
          Dobry dowcip :)

> załuje teraz zagłosuje na PiS chociaz to homofoby ale chca zrobic z polski
          > panstwo prawa
          DOBRUMI CHECIAMI JEST WYBRUKOWANE PIEKŁO
          ale skoro to dowcip to pewnie z gatunku czarnego humoru
      • opokalana Co ty, homo. Jarek wam krzydy nie zrobi. 27.01.06, 14:01
        On tylko tak krzyczy.
        Tak samo jak krzyczy żeby łapac złodzieja.
    • dolegapit Ktoś ciekawie i mądrze kiedyś napisał, 27.01.06, 11:12
      że "Tusk bez wsparcia medialnego to cienki Bolek", teraz widać dlaczego tyle
      kasy wydali na reklamę w mediach
      • maciejb13 Re: Ktoś ciekawie i mądrze kiedyś napisał, 27.01.06, 11:47
        Jednak sie Tuskowi oplacilo wydac tyle kasy, bo do tej pory telewizja i
        wszystkie radia (oprocz RM) dalej mu i Platformie robia dobra reklame,
        wystarczy posluchac, czy obejrzec jakiekolwiek informacje. Nie wyszlo mu tylko
        ze slubem, musi teraz biedak zalowac tego swojego ostatniego kroku, a jak byl
        koscielny to nie ma teraz odwrotu... chyba, ze nie skonsumowal, a na takiego mi
        wyglada. No jak byla "konsumpcja" ?
    • alkud CO WY NA TO TUSKOIDY??? 27.01.06, 11:22
      j/w

Wasz guru łamie prawo!

ISLAM KORAN EUROPA
      religiapokoju.blox.pl/
      • homosexualista2 Re: CO WY NA TO TUSKOIDY??? 27.01.06, 11:43
        I DO TEGO TAKI SAM HOMOFOB JAK KACZKA TYLKO JEST MALA RóZNICA KACZKA CHCE
        ZAPROWADZIC POZADEK TO ZAGLOSUJE NA NIEGO CHOCIAZ NIE LUBIE GO JAK PSAAAAAAA
    • xxxxyyyyzzzz NIEPOHAMOWANY PĘD DO WŁADZY!!!!!!! 27.01.06, 11:28
    • mrlusiek rzepa, to drugie twoje małżeństwo jest też beeeee 27.01.06, 11:29
      rzepa, to drugie twoje małżeństwo jest też beeeee
      PO też nie lubię jak i rzeczpospolitej kwiat dziennikarski, no ale przeginacie
      już z donosami
    • xxxxyyyyzzzz Niech zwroci te 2 mln zl, skoro je sprzeniewierzyl 27.01.06, 11:30
    • me-e WALKA Z KORUPCJA...UDCIWOSC... 27.01.06, 11:50
      ...to ja tuska...z cala ferajna POpaprancow...dla ciebie...dla ...POLSKI...
    • homosexualista2 A może zaglosujmy tak na ZIELONYCH 27.01.06, 11:59
      www.zieloni.osiedle.net.pl/fzbpolska14112002.htm
    • stopdlasyjonizmu Re: Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo -TAK? 27.01.06, 12:05
      po co tusk daje zarabiać na prezentacji swojej buzi skoro jest tyle
      potrzebujacych w naszym kraju . trzeba chyba byc narcyzem .
      jak nie dla kraju to dla głodujących palestyńczyków mógł przekazać te 2 mln
      a tak to tylko musieliśmy patrzeć na nadprogramowe bużki pana prezydenta z
      gdańska i krzywą buźke (przy okazji) pana premiera z krakowa
      nie muwiąc już o dziwolągach w postaci kaczor prezydentem.
      może Walt Disney zmieni wygląd kaczora donalda byłby jakiś wkład do swiatowej
      kultury z tej kampanii wyborczej

ola
      • natural7 Re: Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo -TAK? 27.01.06, 12:56
        > może Walt Disney zmieni wygląd kaczora donalda byłby jakiś wkład do swiatowej
        > kultury z tej kampanii wyborczej
        >
        > ola
        Kiedy wymrze pokolenie takich idiotów.
    • galba Człowiek z zasadami - śmiechu warte 27.01.06, 12:32
      Czy jest w tym kraju choć jeden paragraf, którego nie złamaliby ludzie dawnego
      KLD? Aferałowie tak już mają, że prawo ich nie obowiązuje.
      • tivoli6 Dokladnie, zalosny moralizator 27.01.06, 12:47
        I taki ktos chcial walczyc z korupcja i naprawiac panstwo. Nic dziwnego, ze jak
        przyszlo co do czego to wolal sojusz z SLD.

galba napisał:

> Czy jest w tym kraju choć jeden paragraf, którego nie złamaliby ludzie
        dawnego
        > KLD? Aferałowie tak już mają, że prawo ich nie obowiązuje.
        >
    • o90 OSZCZERSTWO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.01.06, 12:45
      to nie mozliwe zeby ktos z PO zlamal prawo

przecie to partia idealna
      partia proeuropejskich intelektualistow
      oni prawo stanowia a nie lamia

i Wybiorcza takie oszczerstwa o WILKIM DONALDOWYM KOMITECIE powtarza

swoja droga tyle wydali i przegrali
      3 razy z rzedu

ale ofiary losu
    • me-e CZY PARTIA TUSKA I ROKITY...PRZEPROSI PiS... 27.01.06, 12:48
      ...za oszczerstwa...wymaga tego zwykla polityczna przyzwoitosc...a POzatym
      gdzie POdziala sie marysia...juz sie nie fafluni...wlosow nie wyrywa na
      pis...moze juz wszystkie wyrwal i wstapil do samoobrony...bo kaczor z pewnoscia
      go w swoje szeregi nieprzyjmie...tak czy siak ...trupy POlityczne wyzucila
      wlasnie woda...
      • czat-man Re: CZY PARTIA TUSKA I ROKITY...PRZEPROSI PiS... 27.01.06, 12:57
        me-e napisał:
        > ...za oszczerstwa...wymaga tego zwykla polityczna przyzwoitosc..

Do tego nie wystarczy bycie czlowiekiem z zasadami, trzeba jeszcze miec charakter i byc facetem z
        jajami... :-)
    • panpremier Prawie prezydent Tusk - człowiek prawie z zasadami 27.01.06, 12:58
      Prawie prezydent Tusk - człowiek prawie z zasadami
      • czerwonymsmierc Re: Prawie prezydent Tusk - człowiek prawie z zas 27.01.06, 13:21
        ciekawe co mogł odpowiedzieć
        Tusk
        chyba ,że stary tekst
        nic o tym nie wiedziałem
        ale wiem ,ze nie zrobili tego na ochotnika
      • me-e Re: Prawie prezydent Tusk - człowiek prawie z zas 27.01.06, 13:26
        ...niczym mniejsze zlo...czas z tym skaczyc...

panpremier napisał:

> Prawie prezydent Tusk - człowiek prawie z zasadami
    • bs75 Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo,... 27.01.06, 13:00
      a sprawiedliwości stało się zadość.
    • zenek68 nagana bez wpisywania do akt , mała skodliwość 27.01.06, 13:29
      społecna to piersy raz , bo PO jest fajne i duzo lepse od PiS...podpisały
      dziennikazyny...

kocham zwierzęta i roślinki bo raz zaprogramowane
      nie zmieniają programu...
    • korzonekk Re: Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo 27.01.06, 13:37
      Tytul tego artyklu jest czysta manipulacja. Widac ze Gazete od rynsztoka dzieli
      niewiele, osobiscie nie darze Tuska sypatia ale o ile znam przepisy od
      stwierdzenia czy ktos naruszyl prawo jest sad.
    • rafal_m17 Za cienki jestem z matematyki? 27.01.06, 13:40
      1. "Lech Kaczyński wydał na wybory w sumie niemal 13,5 mln zł."
      2. "(...) prawo jednoznacznie określa limit wydatków reklamowych w kampanii
      prezydenckiej na maksymalnie 11,4 mln zł."
      3. "Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo"

Moze mi ktoś to wytłumaczyć jak chłop krowie na rowie? Bo matura z matmy i
      ukończona politechnika to mało..No chyba że "nie sądzi się zwycięzców" i Lech
      mógł wydać ile sobie chciał ale Donald złamał prawo. Albo faktycznie bliźniakom
      liczymy podwójnie bo i tak nie sposób ich odróżnić (można włosy policzyć :-).

miłego weekendu!
      R
      • zetnon Re: Za cienki jestem z matematyki? 27.01.06, 14:16
        Proste-być może osobno liczy się kampania medialna. Mi to w sumie wisi-
        najciekawsze, że chyba jako jedyni korzystali z własnej forsy, nie państwowej,
        a na nich drą się najgłośniej.
        Fajne było wczoraj co z tą Polską-Lis rządzi. A Kaczyńscy poradzili sobie
        baaaardzo średnio.
        Polityką się nie martwię-nic ciekawego się nie dzieje, ciągle jedno i to samo.
        Problem w tym, że partia prawa i sprawiedliwości dotąd chyba nic w związku ich
        zaprowadzeniem nie zrobiła.. no chyba że urząd antykorupcyjny (IMO sprzyjający
        jeszcze większej korupcji) w rękach jakiegoś oszołoma liczy się.
        pozdro

uczeń gimnazjum, lat 15, załamany opiniami na tym forum
      • adam_l27 PO powinna się rozpaść - to by było najlepsze chyb 27.01.06, 14:38
        Ja Cię oświecę - chodzi o to że łącznie Twoje wydatki mogą być wyższe niź 11,4
        mln (i wynisić 13.5 mln) a ta kwota (11,4) to jest maksymana dopuszczalna kwota
        wydatkow na kampanie medialne.

Tusk przekroczył obie kwoty. Wystarczy czytać ze zrozumieniem.

Ot "PO zna się na finansach najlepiej". Problemem PO jest to ze nie wiedzą co ze
        sobą zrobić.

Najlepiej dla Polski byłoby gdyby się rozpadła i wchłonęło ją częściowo PiS a
        częściowo niech się przysiądą do kanapy "demokraci.pl" (pod szyldem PO nadal)
        nim Ci idioci sprzedadzą się SLD jak Unia Pracy o której nikt specjalnie nie
        pamięta.
      • leon9910 Re: Za cienki jestem z matematyki? 27.01.06, 15:56
        rafal_m17 napisał:

> 1. "Lech Kaczyński wydał na wybory w sumie niemal 13,5 mln zł."
        > 2. "(...) prawo jednoznacznie określa limit wydatków reklamowych w kampanii
        > prezydenckiej na maksymalnie 11,4 mln zł."
        > 3. "Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo"
        >
        > Moze mi ktoś to wytłumaczyć jak chłop krowie na rowie? Bo matura z matmy i
        > ukończona politechnika to mało..No chyba że "nie sądzi się zwycięzców" i Lech
        > mógł wydać ile sobie chciał ale Donald złamał prawo. Albo faktycznie bliźniakom
        >
        > liczymy podwójnie bo i tak nie sposób ich odróżnić (można włosy policzyć :-).
        >
        > miłego weekendu!
        > R

>Jutro GW sprostuje że Kaczyński wydał 10,5mil.A żeby ludki mogli się wyżyć to
        trzeba przy okazji dołozyż Kaczyńskiemu!!!
    • 44i Re: Komitet Wyborczy Tuska naruszył prawo 27.01.06, 13:53
      Już się zaczęła nagonka-ogary poszły w las.
    • robocop Komitet W.Tuska naruszył Prawo i Sprawiedliwość/bt 27.01.06, 13:55
      .
    • sacerdos Na pewno jako człowiek honoru... 27.01.06, 14:10
      Na pewno powie: przepraszam - jemu to zawsze przez usta przechodzi... Byle nie
      musial mieć zbyt wielu powodów do wypowiadania tych słów...
    • silesius.monachijski A nie mowilem, ze partia "aferalow"? 27.01.06, 14:12
      • zenek68 ten na foto to ,,wampir z Gałkówka,, ? 27.01.06, 14:20

• jasiek.pl Re: A nie mowilem, ze partia "aferalow"? 27.01.06, 15:20
        Rozumiem, że żartujesz! "Chiba" że się mylę? Tylu was jest,że nie wiem który
        sie nawrócił. Ty czy Twój brat"ji" ?
        Wracając do tematu. Teraz wiem dlaczego PKP i PKS zamkneły 2005r na plusie.
        Taki dopływ gotówy od PISiaka.
      • veglie Re: A nie mowilem, ze partia "aferalow"? 27.01.06, 16:00
        O tych od Telegrafu myślisz!Masz rację silesio!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka