Dodaj do ulubionych

Gosiewski o korupcji przy naborze na aplikacje

19.02.06, 14:44
Gosiewski ma 100 % racji...w tym przypadku prawnicze monopole
rodzinno-towarzyskie bronią tylko swoich korporacyjnych przywilejów...
Obserwuj wątek
    • titus_flavius a gdzie dowody? 19.02.06, 14:51
      Chaire,
      póki co to same pomówienia.
      T.
      • premier_pacynka A po co dowody??:) Wszyscy wiedza przeciez:)) 19.02.06, 15:00
        tak uwaza opinia:) Dowody to byly potrzebne za III RP - teraz jest IV RP nowe
        standardy moralne
        • mbishop "Wystarczy poczytać gazety" 19.02.06, 15:07
          Swoją drogą nepotyzm przy naborze jest faktem. Ale straszenie jest kiepską
          metodą na zmianę tej sytuacji - środowisko tym mocniej będzie się bronić i
          okopywać na starych pozycjach.
          Trzeba tworzyć mądre przepisy, a nie straszyć całe środowisko.
          • radpo Masz rację, że... 19.02.06, 15:10
            ... "Trzeba tworzyć mądre przepisy, a nie straszyć całe środowisko." Pytanie,
            czy on to drugie woli, czy też jako jedyne umie...

• eat.pussy w sumie jestem ciekawy... 19.02.06, 15:14
              z jaka następna grupa społeczna albo zawodową zaczną zadzierać?
              • centrolew A co z... 19.02.06, 22:42
                O jakiej korupcji tu mowa, to raczej promowanie osób z odpowiednimi genami... To
                nie jest klasyczna korupcja. Zazwyczaj wygląda to tak, że prof. lub mec. X
                dzwoni do Pana Y i delikatnie sugeruje, że jego podopieczny marzy o karierze...
                i tak to wygląda! Nie ma wielkich łapówek, są półsłówka. Tu żadna wielka agencja
                antykorupcyjna nie pomoże!

Panie Gosiewski, jeśli chce być Pan fair, to proszę się zająć także:

1. nominacjami do rad nadzorczych spółek z udziałem skarbu państwa
                2. nominacjami na stanowiska dyrektorskie w ministerstwach
                3. nominacjami na kierownicze stanowiska w urzędach wojewódzkich i samorządowych
                4. egzaminami ustymi na specjalizacje lekarskie
                5. egzaminami na wszystkie aplikacje prawnicze
                6. polityką zatrudnienia we urzędach miejskich
                7. egzaminami na prawo jazdy
                8. grantami naukowymi MNiI (dawniej KBN)
                9. przetargami na autostrady
                10. przepływami finansowymi w Kościele Katolickim (vide o. Dyrektor i Stocznia)

PiS potrafi tyko głośno krzyczeć o uczciwości, a nic nie robi tłumaczac to swoją
                paranoją służbospecjano-biznesowo-polityko-przestępczą!
          • isa.stern Re: "Wystarczy poczytać gazety" 19.02.06, 16:57
            mbishop, masz rację, a najlepsze jest to, że nie byłoby tego zamieszania, gdyby
            Ziobro nie popełnił kilku kardynalnych błędów w przygotowywanych zmianch do
            kodeksów karnych. Teraz środowisko prawnicze ma po swoje stronie merytoryczne
            argumenty, a PiS robi to, co umie najlepiej - czarny PR, dopisując do tego
            scenariusz w odpowiednim stylu.
            Tylko komu, to służy? Wymiar sprawiedliwości i tak nie ma najlepszej opinni,
            kiedy to wszystko się skończy po następnych wyborach, PiS odejdzie, a na
            Temidzie błoto pozostanie.
            • silesius.monachijski Re: "Wystarczy poczytać gazety" 19.02.06, 17:11
              Droga Izo,

z tego co wiem, to min. Ziobro pojawil sie w redakcji GW, zeby sobie
              z "korporacyjnym" srodowiskiem prawniczym o tym i owym porozmawiac; on sie - na
              zaproszenie GW do dyskusji - pojawil; druga strona to zaproszenie zignorowala;
              a ze jest naprawde o czym porozmawiac, to wiesz i Ty i ja; probowalem
              przedstawic takie czy inne przypadki: nie z czystej zlosliwosci; zle sie
              dzieje; zas korporacje zdaja sie uwazac, ze sa "panstwem w panstwie"

isa.stern napisała:

> mbishop, masz rację, a najlepsze jest to, że nie byłoby tego zamieszania,
              gdyby
              >
              > Ziobro nie popełnił kilku kardynalnych błędów w przygotowywanych zmianch do
              > kodeksów karnych. Teraz środowisko prawnicze ma po swoje stronie merytoryczne
              > argumenty, a PiS robi to, co umie najlepiej - czarny PR, dopisując do tego
              > scenariusz w odpowiednim stylu.
              > Tylko komu, to służy? Wymiar sprawiedliwości i tak nie ma najlepszej opinni,
              > kiedy to wszystko się skończy po następnych wyborach, PiS odejdzie, a na
              > Temidzie błoto pozostanie.
              • mbishop Re: "Wystarczy poczytać gazety" 19.02.06, 19:45
                silesius.monachijski napisał:

> Droga Izo,
                >
                > z tego co wiem, to min. Ziobro pojawil sie w redakcji GW, zeby sobie
                > z "korporacyjnym" srodowiskiem prawniczym o tym i owym porozmawiac; on sie - na
                >
                > zaproszenie GW do dyskusji - pojawil; druga strona to zaproszenie zignorowala;

ALe to chyba było już po tej całej aferze z prof. Waltosiem? Czy przed? Jeśli po
                , to się nie dziwię, że zignorowali.
            • clowley Re: "Wystarczy poczytać gazety" 19.02.06, 23:48

ja tylko chciałem powiedzieć że prawa jest jak zwykle gdzies w połowie.
              Czas by przerwać w tym kraju kastę korporacji prawniczych. Co do metod Ziobry
              mozna dyskutować. Sam pomysł jest ok

-------------------------------------------
              "Śmiejmy się z głupich, choć i przewielebnych"
              Ignacy Krasicki
              • silesius.monachijski Re: "Wystarczy poczytać gazety" 19.02.06, 23:54
                dziekuje clowley; bardzo rzadko mamy wspolne zdanie; ale tu warto byc razem

clowley napisał:

>
                > ja tylko chciałem powiedzieć że prawa jest jak zwykle gdzies w połowie.
                > Czas by przerwać w tym kraju kastę korporacji prawniczych. Co do metod Ziobry
                > mozna dyskutować. Sam pomysł jest ok
                >
                > -------------------------------------------
                > "Śmiejmy się z głupich, choć i przewielebnych"
                > Ignacy Krasicki
              • jurcio Re: "Wystarczy poczytać gazety" 19.02.06, 23:56
                Tak, to prawda, ale Ziobro wie co robi. Mógł jedynie załatwić skorumpowanych
                bydlaków w bardziej dyplomatyczny sposób. Przed wyborami parlamentarnymi
                spotkałem się ze znajomymi kolegi, którzy kończą właśnie prawo na UW. Jak to
                młodzi ludzie chcieli głosować na PO, ale odwodłem ich od tego tłumacząc, że
                jedynie PiS (wówczas przeforsowano ustawę)chce by mieli wolny dostep do zawodu.
                Parę dni temu widziałem sie z nimi. Cholera, było mi miło jak dziękowali, że
                udzieliłem właściwej rady. Wyobraźcie sobie, że Ci ludzie przyklaskują
                ministrowi Ziobro, jak każdy uczciwy człowiek.
                • ginusia Re: "Wystarczy poczytać gazety" 19.02.06, 23:59
                  jurcio napisał:

> . Przed wyborami parlamentarnymi
                  > spotkałem się ze znajomymi kolegi, którzy kończą właśnie prawo na UW. Jak to
                  > młodzi ludzie chcieli głosować na PO, ale odwodłem ich od tego tłumacząc, że
                  > jedynie PiS (wówczas przeforsowano ustawę)chce by mieli wolny dostep do
                  zawodu.
                  >

> Parę dni temu widziałem sie z nimi. Cholera, było mi miło jak dziękowali, że
                  > udzieliłem właściwej rady. Wyobraźcie sobie, że Ci ludzie przyklaskują
                  > ministrowi Ziobro, jak każdy uczciwy człowiek.

Jurcio, czy Ty tez naduzywasz piszac takie jaja czy jestes zartownis???
                  • jurcio Re: "Wystarczy poczytać gazety" 20.02.06, 00:00
                    Powtórz, sorki, nie zrozumiałem o co pytasz.
                    • ginusia Re: "Wystarczy poczytać gazety" 20.02.06, 00:06
                      jurcio napisał:

> Powtórz, sorki, nie zrozumiałem o co pytasz.
                      Pytam, czy naduzywasz substancji halucynogennych?? :-)
                      • jurcio Re: "Wystarczy poczytać gazety" 20.02.06, 00:09
                        Odpisałem, bo nieznałem Twych złych intencji. Teraz żałuje, bo na idiotyzmy i
                        prowokacje staram sie nie odpowiadać
                        • ginusia Re: "Wystarczy poczytać gazety" 20.02.06, 00:11
                          jurcio napisał:

> Odpisałem, bo nieznałem Twych złych intencji. Teraz żałuje, bo na idiotyzmy i
                          > prowokacje staram sie nie odpowiadać

Przepraszam, czasem cos mnie napadnie. :-))
                  • silesius.monachijski Poczytaj sobie blog Jurcia, Ginusiu; 20.02.06, 00:03
                    blod wlosy stana deba; obiecuje

• ginusia Re: Poczytaj sobie blog Jurcia, Ginusiu; 20.02.06, 00:05

> blod wlosy stana deba; obiecuje
                      >
                      Daj namiary, lubie jak mi wlosy deba staja :)
                      • silesius.monachijski Re: Poczytaj sobie blog Jurcia, Ginusiu; 20.02.06, 00:13
                        poszukaj sama; nie ulatwie Ci zadania

ginusia napisała:

> silesius.monachijski napisał:
                        >
                        > > blod wlosy stana deba; obiecuje
                        > >
                        > Daj namiary, lubie jak mi wlosy deba staja :)
                    • jurcio Re: Poczytaj sobie blog Jurcia, Ginusiu; 20.02.06, 00:07
                      Dzięki, tak, tak, zapraszam: jurcio.blox.pl/html. Mam koleżanke, która
                      pracuje u Rzecznika Praw Obywatelskich. Kiedys prosiłem ja o pomoc, ale mimo
                      najszczerszych chęci nic nie mogła zrobic, powiedziała mi natomiast, że liczba
                      ludzi pokrzywdzonych przez nieuczciwych urzędników wymiaru sprawiedliwosci
                      (adwokatów, prokuratorów, sędziów) są tysiace, a akta jedynie zawalają ich półki
      • sieplenie Re: 19.02.06, 16:12
        Dowody sa potrzebne w sadzie. Jest tajemnica publiczna, ze palestra nie ma
        czystych raczek. Nie ma dymu bez ognia...
      • kurczeblade.pl Re: a gdzie dowody? 19.02.06, 19:26
        od kiedy prasowe artykuły mogą stanowić dowód na cokolwiek?
        A jak tak to po co w ogóle prokuratura, któa doeody zbiera - niech robią to media!

www.kurczeblade.pl
      • wacek44 Nie bądź śmieszny 19.02.06, 22:37
        WYobrażasz sobie uczciwego adwokata, który nagrywa wręczanie mu łapówki i
        oczywiście zwraca pieniądze organom ścigania łącznie z materiałem dowodowym ?
        Bo pęknę ze śmiechu. A z kim mamy do czynienia pokazał proces FOZ-u. Może nie ?
      • titus_flavius dowodów nie ma ... 20.02.06, 06:16
        Chaire,
        nie ma nawet takich artykułów prasowych.

(...)
        Z archiwum "Gazety" wynika, że w ostatnich latach media donosiły o jednym
        śledztwie dotyczącym kupienia egzaminów, i to na aplikację sędziowską.

Co więcej pozostaje? Oszczerstwa bez pokrycia.
        T.
    • radpo Re: Gosiewski o korupcji przy naborze na aplikacj 19.02.06, 14:55
      Po pierwsze nabór jest już upaństwowiony. Po drugie NRA nie zajmowała się
      naborem, a jeśli miała na to jakiś wpływ, to akurat umożliwiający dostanie się
      osób spoza - jak to opisujesz - układów. Gosiewski sie teraz tłumaczy, ponieważ
      swoją wczesniejszą wypowiedzią wyczerpał znamiona przestępstwa z art. 212
      kodeksu karnego.
      • isa.stern Re: Gosiewski o korupcji przy naborze na aplikacj 19.02.06, 17:04
        Gosiewski nie tłumaczy się, ale chce mieć ciemny lud po swojej stronie, kiedy
        np. Rada zdecyduje się walczyć o swoją cześć na drodze sądowej. Nawet takie
        wpadki, jak powołanie Bartnik, przekuli na swoje potrzeby.
        • silesius.monachijski Re: Gosiewski o korupcji przy naborze na aplikacj 19.02.06, 17:14
          w Niemczech taka "rada" nie ma racji bytu; zdajesz - 2 razy - egzamin
          panstwowy - w komisji sa przedstawicielie rzadu danego landu, policja i
          prawnicy - i, po zdaniu egzaminu, jestes "Volljurist"; z prawem do otworzenia
          swojej kancelarii adwokackiej; i bez zgody zadnej tam "rady"; wolny rynek uslug
          dla wykwalifikowanych prawnikow

isa.stern napisała:

> Gosiewski nie tłumaczy się, ale chce mieć ciemny lud po swojej stronie, kiedy
          > np. Rada zdecyduje się walczyć o swoją cześć na drodze sądowej. Nawet takie
          > wpadki, jak powołanie Bartnik, przekuli na swoje potrzeby.
    • settembrini Re: Gosiewski o korupcji przy naborze na aplikacj 19.02.06, 14:57
      kazdy broni swoich przywilejow, to zupelnie normalne i zdrowe. chodzi o to, by
      obrona miala miejsce przy zachowaniu transparentnosci poczynan i standardow.
      a oskarzajac, nalezy przedstawic solidniejsze dowody niz blizej nieokreslone
      'materialy prasowe'. to niepowazne.
    • premier_pacynka 100 razy powiedziane klamstwo zostanie uznane za 19.02.06, 14:58
      prawde i jak widac Kaczki i ich przydupasy te zasade stosuja
      • miastomakow Re: 100 razy powiedziane klamstwo zostanie uznane 19.02.06, 15:10
        a po co dowody? nie po to powstawstał 4 kaczkopospolita zeby cos udowadniać, my
        ludzie zakompleksieni, bez żon i zebów, z któtkimi ekami i nogami, my którzy
        zostaliśmy wyrzuceni z aplikacji, my którym kradną drzwi garażowe i montują
        wadliwe wanny i gazociągi,MY wam wszystkim profesorom, przedsiębiorcom,
        inteligentom pokażemy miejsce w szeregu, szeregu takich oferm i frajerów jak MY.
        • radpo Tajest, panie Pryzesie! 19.02.06, 15:11
          miastomakow napisał:

> a po co dowody? nie po to powstawstał 4 kaczkopospolita zeby cos udowadniać, my
          >
          > ludzie zakompleksieni, bez żon i zebów, z któtkimi ekami i nogami, my którzy
          > zostaliśmy wyrzuceni z aplikacji, my którym kradną drzwi garażowe i montują
          > wadliwe wanny i gazociągi,MY wam wszystkim profesorom, przedsiębiorcom,
          > inteligentom pokażemy miejsce w szeregu, szeregu takich oferm i frajerów jak MY
          > .
        • rafvonthorn Re: 100 razy powiedziane klamstwo zostanie uznane 19.02.06, 16:43
          O, dobrze powiedziane :P.
    • wroxi Gosiewski do zludzenia przypomina ... 19.02.06, 14:59
      Gosiewski do zludzenia przypomina towarzysza Jana(?) Szydlaka
      z otoczenia tow. Edwarda Gierka. Niestety tow. Jaroslaw Kaczynski,
      to raczej przypomina tow. Wladyslawa Gomulke, a nie Gierka.
      Na tym wlasnie polega glowny problem PiSu i IV RP.
      • deszczyk1 Re: Gosiewski do zludzenia przypomina ... 19.02.06, 15:04
        Skad u towarzysza tak doskonała pamiec co do realiow PRL moze sie pracowało w
        ktoryms z departamentow słuzby.Mimo wszystko gratuluje pamieci jak wygladał
        tow. Szydlak.
    • radiomarycha Re: Gosiewski o korupcji przy naborze na aplikacj 19.02.06, 15:03
      Jak Edgar ma dowody, to niech Edgar zasuwa do prokuratury, bo to jest Edgara
      poselski obowiązek. Niech Edgar pokaże te liczne publikacje i niech też dorzuci
      wczorajszy artykuł z GW o tym jak to ojciec dyrektor kiwał dzieci swoje. Jak
      piętnować, to wszystkich.
      • radpo Edgar przekaże materiały kol. Ziobro 19.02.06, 15:06
        A ten wszcznie...., co trzeba. Teraz dla ochrony tyłka Edgara będą śledztwa w
        sprawie dopuszczeń do aplikacji. Może wreszcie dowiemy się, jak to było z
        aplikacją Edgara.
    • radpo Tak jest, prezesie block-buster.... 19.02.06, 15:07
      Łubu dubu, łubu dubu....
      • kochanka.dorna panie Gosiewski: ogromna LICZBA a nie ilość 19.02.06, 17:10
        jak pan zdal mature? sciagalo sie od kolezanki?
        • gosiewski-uruk-hai Re: panie Gosiewski: ogromna LICZBA a nie ilość 19.02.06, 18:44
          Nie zrobił żadnej aplikacji : ani sądowej ani prokuratorskiej.
          Znajomości gramatyki i stylistyki j. polskiego też ciężko od niego wymagać
          • ubol.z.pelnymi NACZ. RADZIE ADWOKACKIEJ ODBIŁA SZAJBA ????? 19.02.06, 19:14
            Centralne Biuro Antykorupcyjne powinno
            w trybie pilnym zlustrować członków tej rady
            a zwłaszcza zarzuty zwiazane
            z ogromną ilością przypadków korupcji
            przy naborze na aplikacje.

Może wtedy rury zmiękną tym
            aroganckim szczekaczkom
            i spokornieją wobec społeczeństwa, które
            to społeczeństwo
            do tej pory kantują jak chcą.
            • erg_samowzbudnik Re: NACZ. RADZIE ADWOKACKIEJ ODBIŁA SZAJBA 19.02.06, 19:25
              ubol.z.pelnymi napisał:

> Centralne Biuro Antykorupcyjne powinno
              > w trybie pilnym zlustrować członków tej rady
              > a zwłaszcza zarzuty zwiazane
              > z ogromną ilością przypadków korupcji
              > przy naborze na aplikacje.
              >
              > Może wtedy rury zmiękną tym
              > aroganckim szczekaczkom
              > i spokornieją wobec społeczeństwa, które
              > to społeczeństwo
              > do tej pory kantują jak chcą.

Jeżeli tak będzie to nie zmieni sie nic tylko łapówa za aplikację bedzie
              wyższa. Dabra drogą sa zmiany aby egzaminy były państwowe.
              • robertw18 VEREIN IST VEREIN. "Ferajna się wspiera" 19.02.06, 21:45
                Pozdr.
            • piotr.wronski Re: NACZ. RADZIE ADWOKACKIEJ ODBIŁA SZAJBA 19.02.06, 19:26
              ubol.z.pelnymi napisał:

> Centralne Biuro Antykorupcyjne powinno
              > w trybie pilnym zlustrować członków tej rady
              > a zwłaszcza zarzuty zwiazane
              > z ogromną ilością przypadków korupcji
              > przy naborze na aplikacje.
              >
              > Może wtedy rury zmiękną tym
              > aroganckim szczekaczkom
              > i spokornieją wobec społeczeństwa, które
              > to społeczeństwo
              > do tej pory kantują jak chcą.

PYTANIE KOMU POTRZEBNA JEST TA
              RADA ADOKACKA - SIEDLISKO KORUPCJI ??
              I CZY NIE POWINNA BYC W IMIE DOBRA OGóLU
              ZNIESIONA ??
    • block-buster Porownajcie menela G.z przecietnym politykiem 19.02.06, 15:07
      z Europy.Oni - absolwenci najlepszych szkol,eleganccy,grzeczni,kulturalni,z
      wygladem jak z zurnala mod.
      A ta zalosna kreatura?Przeciez on na portiera restauracji sie nawet nie nadaje..
      • block-buster No i te zalosne,prymitywne teksty,ktorymi raczy 19.02.06, 15:09
        nadskakujacych asystentow dziennikarzy...
        • block-buster Pokazcie mi wsrod kaczek jednego goscia z klasa... 19.02.06, 15:10
          Choc jednego...
          • block-buster Ktory z politykow przemawiajac bije cepem w pulpit 19.02.06, 15:12
            Poza Castro i Chruszczowem?
            • langwer2 Re: Ktory z politykow przemawiajac bije cepem w p 19.02.06, 17:49
              Do block-bustera; Człowieku nie zauważyłeś ,że dystutujesz już sam z sobą.
              • seawolfie Re: Ktory z politykow przemawiajac bije cepem w p 19.02.06, 18:57
                Bo wszyscy inni juz dawno zauważyli, że dyskusja z chorym z nienawiści
                psycholem jest całkowicie jałowa. Zresztą , z czym tu dyskutować? Jest tam choć
                jeden merytoryczny argument wart wzmianki? Postaje tylko obśmianie co
                smakowitszych idiotyzmów. Albo zignorowanie.
                • henryk131 KACZA MANIA PRZESLADOWCZA DORNA,ZIOBRY I SP 19.02.06, 21:46
                  • ginusia A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 19.02.06, 22:32
                    Te walenia reka podczas przemowienia, te wszystkie spiski, mafie, to
                    zjednoczenie narodu przeciw.... Kurcze, chyba juz gdzies cos takiego bylo????
                    Jakis Cyrankiewicz, ktory chcial ucinac rece, jakis Gierek, ktory jednoczyl
                    narod pprzeciwko wichrzycielom. Co jest, zly sen, powtorka z historii??
                    OJ, nawet Lechu mial racje mowiac: bojcie sie kaczorow. No ale wtedy nikt nie
                    wzial tego powaznie, no bo to byl Lech... :)
                    • silesius.monachijski Re: A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 19.02.06, 23:11
                      Giniusiu, mowimy o skorumpowanym srodowisku prawniczym (przykladow az nadto), i
                      o rozbiciu (koniecznym) koruptogennych korporacji prawniczych (wolny rynek dla
                      wszystkich); i tylko o tym mowimy

ginusia napisała:

> Te walenia reka podczas przemowienia, te wszystkie spiski, mafie, to
                      > zjednoczenie narodu przeciw.... Kurcze, chyba juz gdzies cos takiego bylo????
                      > Jakis Cyrankiewicz, ktory chcial ucinac rece, jakis Gierek, ktory jednoczyl
                      > narod pprzeciwko wichrzycielom. Co jest, zly sen, powtorka z historii??
                      > OJ, nawet Lechu mial racje mowiac: bojcie sie kaczorow. No ale wtedy nikt nie
                      > wzial tego powaznie, no bo to byl Lech... :)
                      • ginusia Re: A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 19.02.06, 23:21

> Giniusiu, mowimy o skorumpowanym srodowisku prawniczym (przykladow az nadto),
                        i
                        >
                        > o rozbiciu (koniecznym) koruptogennych korporacji prawniczych (wolny rynek
                        dla
                        > wszystkich); i tylko o tym mowimy
                        > Wiem, Silesius o czym mowimy!!!
                        To byla tylko taka dygresja, nie moglam sie powstrzymac, nie bylo newsa na ten
                        komentarz.

>
                        • ginusia Re: A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 19.02.06, 23:24
                          ginusia napisała:

>
                          > >
                          > to),
                          > i
                          > >
                          > > o rozbiciu (koniecznym) koruptogennych korporacji prawniczych (wolny ryne
                          > k
                          > dla
                          > > wszystkich); i tylko o tym mowimy
                          Widze, ze bierzesz mnie za ...blondynke, dzieki! Jestem!!!
                          >
                          • silesius.monachijski Re: A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 19.02.06, 23:37
                            czy podejrzewasz, ze nie doceniam Twojej inteligencji? mylisz sie; wprawdzie
                            kontakty z kolterem i sileniusem nie uwazam za bardzo "inteligentne", ale to
                            tylko Twoj wybor

ginusia napisała:

> ginusia napisała:
                            >
                            > > silesius.monachijski napisał:
                            > >
                            > > >
                            > > to),
                            > > i
                            > > >
                            > > > o rozbiciu (koniecznym) koruptogennych korporacji prawniczych (woln
                            > y ryne
                            > > k
                            > > dla
                            > > > wszystkich); i tylko o tym mowimy
                            > Widze, ze bierzesz mnie za ...blondynke, dzieki! Jestem!!!
                            > >
                            • ginusia Re: A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 19.02.06, 23:41

> czy podejrzewasz, ze nie doceniam Twojej inteligencji? mylisz sie; wprawdzie
                              > kontakty z kolterem i sileniusem nie uwazam za bardzo "inteligentne", ale to
                              > tylko Twoj wybor
                              > Przepraszam bardzo ale ja nie mam z nikim zadnych kontaktow, mam psa tzn
                              suke :-).
                        • silesius.monachijski Re: A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 19.02.06, 23:35
                          a polskie korporacje prawnicze (bardzo skorumpowane) przyczyniaja sie do tego,
                          ze Polska byla/jest uznawana za najbardziej skorumpowany kraj UE; republika
                          bananowa

ginusia napisała:

>
                          > > Giniusiu, mowimy o skorumpowanym srodowisku prawniczym (przykladow az nad
                          > to),
                          > i
                          > >
                          > > o rozbiciu (koniecznym) koruptogennych korporacji prawniczych (wolny ryne
                          > k
                          > dla
                          > > wszystkich); i tylko o tym mowimy
                          > > Wiem, Silesius o czym mowimy!!!
                          > To byla tylko taka dygresja, nie moglam sie powstrzymac, nie bylo newsa na
                          ten
                          > komentarz.
                          >
                          > >
                          • ginusia Re: A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 19.02.06, 23:38

> a polskie korporacje prawnicze (bardzo skorumpowane) przyczyniaja sie do
                            tego,
                            > ze Polska byla/jest uznawana za najbardziej skorumpowany kraj UE; republika
                            > bananowa
                            Przestan, bo znowu nie masz linka na ta wypowiedz. Wiesz bankowo co to jest
                            republika bananowa wiec nie obrazaj nas wszystkich inaczej myslacych niz ty!!
                            >
                            >
                            • silesius.monachijski Re: A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 19.02.06, 23:49
                              wejdz na oficjalna strone UE, i poczytaj o koruptogennych ukladach; Polska - po
                              rzadach Kwasniewskiego i Millera - ma "zaszytne" 1 miejsce

ginusia napisała:

>
                              > > a polskie korporacje prawnicze (bardzo skorumpowane) przyczyniaja sie do
                              > tego,
                              > > ze Polska byla/jest uznawana za najbardziej skorumpowany kraj UE; republi
                              > ka
                              > > bananowa
                              > Przestan, bo znowu nie masz linka na ta wypowiedz. Wiesz bankowo co to jest
                              > republika bananowa wiec nie obrazaj nas wszystkich inaczej myslacych niz ty!!
                              > >
                              > >
                              • ginusia Re: A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 19.02.06, 23:56

> wejdz na oficjalna strone UE, i poczytaj o koruptogennych ukladach; Polska -
                                po
                                >
                                > rzadach Kwasniewskiego i Millera - ma "zaszytne" 1 miejsce

> Wchodze i nic nie widze. Wejde po jakims czasie, wtedy pogadamy bo mysle,ze
                                teraz nadejdzie czas afer, juz kiedys byly rzady prawicy, przypominasz sobie
                                AWS-y, Krzaklewskie, Buzki: to byl wstep(uwertura do opery) teraz bedzia la
                                suite!! :))
                                >
                                • silesius.monachijski Re: A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 20.02.06, 00:01
                                  jak nic nie widzisz, to pozycze Ci moje okulary

ginusia napisała:

>
                                  > > wejdz na oficjalna strone UE, i poczytaj o koruptogennych ukladach; Polsk
                                  > a -
                                  > po
                                  > >
                                  > > rzadach Kwasniewskiego i Millera - ma "zaszytne" 1 miejsce
                                  >
                                  > > Wchodze i nic nie widze. Wejde po jakims czasie, wtedy pogadamy bo mysle,
                                  > ze
                                  > teraz nadejdzie czas afer, juz kiedys byly rzady prawicy, przypominasz sobie
                                  > AWS-y, Krzaklewskie, Buzki: to byl wstep(uwertura do opery) teraz bedzia la
                                  > suite!! :))
                                  > >
                                  • ginusia Re: A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 20.02.06, 00:04

> jak nic nie widzisz, to pozycze Ci moje okulary
                                    >
                                    > Jestes krotkowidzem?? :-)
                                    • silesius.monachijski Re: A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 20.02.06, 00:12
                                      nie jestem krotowidzem; ale - przyznaje - mam powazny problem z oczami; jak nic
                                      nie uda sie uratowac (to calkiem powaznie, nie glupi zart) - to za rok /dwa)
                                      macie problem Silesiusa "z glowy" na forum

ginusia napisała:

>
                                      > > jak nic nie widzisz, to pozycze Ci moje okulary
                                      > >
                                      > > Jestes krotkowidzem?? :-)
                                      • ginusia Re: A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 20.02.06, 00:15

> nie jestem krotowidzem; ale - przyznaje - mam powazny problem z oczami; jak
                                        nic
                                        >
                                        > nie uda sie uratowac (to calkiem powaznie, nie glupi zart) - to za rok /dwa)
                                        > macie problem Silesiusa "z glowy" na forum

Silesius na forum to nie problem to sama przyjemnosc :-)))
                                        >
                                        >
                                        • silesius.monachijski Re: A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 20.02.06, 00:32
                                          za rok bedziesz miala przyjemnosc tylko z moim klonem

ginusia napisała:

>
                                          > > nie jestem krotowidzem; ale - przyznaje - mam powazny problem z oczami; j
                                          > ak
                                          > nic
                                          > >
                                          > > nie uda sie uratowac (to calkiem powaznie, nie glupi zart) - to za rok /d
                                          > wa)
                                          > > macie problem Silesiusa "z glowy" na forum
                                          >
                                          >
                                          > Silesius na forum to nie problem to sama przyjemnosc :-)))
                                          > >
                                          > >
                                          • ginusia Re: A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 20.02.06, 00:34

> za rok bedziesz miala przyjemnosc tylko z moim klonem
                                            >
                                            >Znowu ta zlosliwosc(zupelnie darmowa). Nie rozumie.
                                            • silesius.monachijski Re: A MNIE TO ZACZYNA LEKKO NIEPOKOIC :( 20.02.06, 00:49
                                              jaka zlosliwosc Ginusiu! wzrok mi wysiada; i wiem, ze to za dlugo nie potrwa;
                                              bedziesz wiec miala "przyjemnosc" z Sileniusem (albo innym kolterem); coz w tym
                                              zdroznego?

ginusia napisała:

>
                                              > > za rok bedziesz miala przyjemnosc tylko z moim klonem
                                              > >
                                              > >Znowu ta zlosliwosc(zupelnie darmowa). Nie rozumie.
          • eat.pussy ...jednego goscia z klasa? 19.02.06, 15:12
            a po co? słyszałem, że "posiadanie klasy" będzie wkrótce zakazane (może nawet zniszcone)...
          • block-buster O ktorym mozna powiedziec,ze jest ten tego 19.02.06, 15:13
            czyli nie wiadomo,czy z kotem,czy z kobieta Bielan,czy w ogole w zyciu CHOC RAZ
            MIAL ORGAZM?
            • seawolfie Re: O ktorym mozna powiedziec,ze jest ten tego 19.02.06, 16:15
              O, block buster- homofob!?
          • howgh1 BRAWO GOSIEWSKI !!!! Precz ze swietymi krowami 19.02.06, 15:14
            W koncu ktos sie bierze za te swiete krowy !
            Polski wymiar sprawiedliwosci to wielkie bagno a politycy bali sie cokolwiek
            zmienic. W koncu znalezli sie odwazni, czyli PiS !

Gadajcie sobie ile chcecie na tym forum, to burza w szklance wody, haha.
            Bo PiS i tak zabierze sie za wasze krasule.
            • gosiewski-uruk-hai Re: BRAWO GOSIEWSKI !!!! Precz ze swietymi krowa 19.02.06, 18:47
              howgh1 napisał:

> W koncu ktos sie bierze za te swiete krowy !
              > Polski wymiar sprawiedliwosci to wielkie bagno a politycy bali sie cokolwiek
              > zmienic. W koncu znalezli sie odwazni, czyli PiS !

Łukaszenko też robi porządek.

>
              > Gadajcie sobie ile chcecie na tym forum, to burza w szklance wody, haha.
              > Bo PiS i tak zabierze sie za wasze krasule.

Chleba i igrzysk.
              • silesius.monachijski POKAZ MI KORPORACJE W NIEMCZECH 19.02.06, 18:52
                a la NRA (i z podobnymi uprawnieniami); w koncu Polska jest czlonkiem UE i
                demokratycznym panstwem prawa, czy nie?

gosiewski-uruk-hai napisał:

> howgh1 napisał:
                >
                > > W koncu ktos sie bierze za te swiete krowy !
                > > Polski wymiar sprawiedliwosci to wielkie bagno a politycy bali sie cokolw
                > iek
                > > zmienic. W koncu znalezli sie odwazni, czyli PiS !
                >
                > Łukaszenko też robi porządek.
                >
                > >
                > > Gadajcie sobie ile chcecie na tym forum, to burza w szklance wody, haha.
                > > Bo PiS i tak zabierze sie za wasze krasule.
                >
                > Chleba i igrzysk.
          • premier_pacynka Matka posla Cymanskiego??Don Padre Rydzyk?? 19.02.06, 15:16
            LECH WIELKI KACZYNSKI z przyjacielem wesolego diabla chociazby by??Przykladow
            jest wiele
      • mbishop Re: Porownajcie menela G.z przecietnym politykiem 19.02.06, 15:09
        block-buster napisał:

> z Europy.Oni - absolwenci najlepszych szkol,eleganccy,grzeczni,kulturalni,z
        > wygladem jak z zurnala mod.
        > A ta zalosna kreatura?Przeciez on na portiera restauracji sie nawet nie nadaje.

I w ten sposób sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, dlaczego jest zaufanym
        Kaczyńskiego. Po prostu do niczego innego się nie nadaje :)
      • jamby buraku -basterze twoje prostackie dopwcipy sa 19.02.06, 17:47
        rzenujace..Co Ty wiesz o politykach z zachodu?Nie pisz lepiej jak nie masz o
        czym pisac a tym bardziej brak ci polotu i jakiejkolwiek wiedzy .O braku
        znajomosci jezyko to nawett nie wspomnam bo nawet rosyjskiego sie nie
        nauczyles.Co do politykow to kim byl Joschka Fischer z zawodu?...A Ronald Regan?
        Troche sie poducz i zajmuj sie tym co umiesz czesc
        • silesius.monachijski Errata: pisze sie "zenujace" 19.02.06, 17:55
          jamby napisał:

> rzenujace..Co Ty wiesz o politykach z zachodu?Nie pisz lepiej jak nie masz o
          > czym pisac a tym bardziej brak ci polotu i jakiejkolwiek wiedzy .O braku
          > znajomosci jezyko to nawett nie wspomnam bo nawet rosyjskiego sie nie
          > nauczyles.Co do politykow to kim byl Joschka Fischer z zawodu?...A Ronald
          Regan
          > ?
          > Troche sie poducz i zajmuj sie tym co umiesz czesc
    • rudy17 Pingwin Edgar 19.02.06, 15:11
      Kurdupel z kompleksami, tacy są ku*ewsko niebezpieczni, jest jeszcze 2 takich,
      dość do siebie podobnych. Zaczynam się bać .....
      • pcat Typowa wypowiedź inteligenta z PO. 19.02.06, 15:15
        Bardzo wysoki poziom, ile argumentów merytorycznych i zero wyzwisk.
        • radpo Czyli jak u P.E. Gosiewskiego 19.02.06, 15:25
          Sugerujesz, aby przeniósł sie do PO?
          • isa.stern Re: Czyli jak u P.E. Gosiewskiego 19.02.06, 17:10
            Gosiewski musiałby założyć buty na ogromnym koturnie, ale i tak nie sięgnąłby
            do POprzeczki...;)
            • xpander Re: Czyli jak u P.E. Gosiewskiego 19.02.06, 23:14
              ;))))
    • andrew450 Re: dość pomówień przez oszołomów z PIS 19.02.06, 15:13
      podobno jeśli się komuś nie udowodni winny to jest niewinny, przynajmniej w
      świetle prawa europejskiego.
      Dość już tych pomówień ze strony oszołomów z PiS,
      tacy panowie jak Gosiewski, czy Kaczyńscy powinni być trzymani z dala od
      polityki i rządzenia, gdyż tylko szkodzą Polsce
    • pcat Cóż za poziom! 19.02.06, 15:14
      Niech zgadnę, głosowałeś na PO, SLD lub PD i masz się za inteligenta...
    • aglio Gosiewski, Urbanski, Cymanski... 19.02.06, 15:15
      doznaje uczucia upokorzenia gdy ich ogladam, dokladnie takiego samego gdy 4 lata
      temu gdy pokazywali Dyducha, Jaskiernie... Ta sama bezczelnosc, pycha,
      bezkarnosc, to samo zakapiorstwo, i chyba ta sama przyszlosc oraz poczucie
      zmarnowanego czasu dla Polski.
    • menuet1 dowody?? 19.02.06, 15:15
      Mam przez to rozumiec, że jest już doniesienie 'o popełnieniu przestępstwa' w
      prokuraturze. Jeśli nie , to przecież niepowiadomienie jest też przestępstwem .
      Bardzo jestem ciekaw czy te matoły wyjdą z awantury cało. Jeśli tak , to
      rzeczywiście 'cały wymiar ' należy rozpirzyć.... a wtedy to oni 'nie są matoły'.
      Tercjum non datur.
      • radpo Kol. Ziobro wyda okólnik, ... 19.02.06, 15:27
        ... coby prokuratory nie ważyły się wszczynać postępowania w sprawie o czyn
        Edgara z art. 212 kk
    • sabbina jak R. Gierych dostal się na aplikację adwokacką 19.02.06, 15:18
      skoro studiował w Poznaniu prawo, bylł zamledowany u ojca pod Poznaniem, a po
      skończeniu studiów prawniczych w Poznaniu rozpoczął OD RAZU aplikacje adwokacką
      w Warszawie, chociaż przepisy korporacyjne nakazjują osobom ubiegającym się o
      przyjęcie na aplikacje adwokackie [przynajmniej kilka lat temu obowiązywały
      takie przepisy], przez określony czas mieszkać i być zameldowanym w okręgu,
      gdzie ubiega się o aplikację adwokacką ?
      • radpo Nic podobnego 19.02.06, 15:22
        Nieprawda, że wymagany był okreslony czasowo domicyl. Wymóg zamieszkiwania był
        zasadą, ale można było też wykazać związek z innym miejscem (np. pracą na
        uczelni). Problem natomiast była taki, że poczta pantoflowa wśró kandydatów była
        odmienna, na czym sam się przewiozłem.
    • sneer_rg Re: Gosiewski o korupcji przy naborze na aplikacj 19.02.06, 15:20
      niestety ma rację i to jaką,wiem [po sprawie mojej znajomej w sądzie.Olewa ją i
      tylko chce kasssy.Taka dziwna instytucja jak rada adwokacka nie powinna istniec
      w normalnym demokratycznym panstwie i mieć takie prerogatywy.Typowy stalinizm.Na
      jakiej zasadzie jakaś grupa zawodowa ma byc wyłączona z ogólnie stosowanych
      przepisów.
      • radpo Jak ktoś się dopomina nienależnej kassy,... 19.02.06, 15:24
        ... to można się rozstać z jego usługami. O jakich prerogatywach piszesz i
        niestosowaniu prawa. Nie podoba mi się, że korzystasz z imienia bohatera ksiązki
        Zajdla, któren to (bohater) był inteligentnym facetem i nie powtarzał plotek...
      • radiomarycha Re: Gosiewski o korupcji przy naborze na aplikacj 19.02.06, 15:27
        No to schyl się, weź Edgara za grzywę i gnajcie - jeśli ten czasownik stosuje
        się do Edgara - z doniesieniem. Jak wygracie, to ty na Kutina, a Edgar na
        Małysza.
    • bestia81 PiSowcy mają taką interesującą manierę 19.02.06, 15:26
      formułowania ciężkich zarzutów za pomocą słów pozornie neutralnych i
      nienapastliwych. celuje w tym Jarosław (np jak mówi o "mijaniu się z prawdą" -
      boi się wypowiedzieć słowo "kłamstwo"?!), a Gosiewski nieudolnie go naśladuje.
      wychodzi z tego bełkotliwa nowomowa marnego adwokaciny. słuchać się nie da,
      patrzeć też przykro - facet ma zero gustu, jest po prostu tandetny. w połączniu
      z niesłychaną bezczelnością (vide dzisiejsze lekceważenie Olejnik w jej własnym
      programiew Radiu Zet, tj programie którego jest gospodynią) wychodzi obraz
      małego (wzrostem) kmiota. taka mało efektowna imitacja Jarosława.
    • jurcio Brawo Panie Gosiewski 19.02.06, 15:27
      Głosowaliśmy na PiS i życzymy sobie, żebyście Państwo właśnie tak twardzi byli.
      Czekamy na pozytywne dla Polski ustawy i rozliczanie przetępczych środowisk
      prawniczych popieranych przez pseudoautorytety. Wielu spośród adwokatów,
      prokuratorów, sędziów to lekceważące prawo bagno. Sam doświadczyłem ich
      niegodziwości. Proponuję: jurcio.blox.pl/html
      • radpo Powtarzasz się Jurcio 19.02.06, 15:29
        Odpisywałem na Twój post, ale do Ciebie chyba nie dociera, co jest potrzebne dla
        uzdrowienia stanu wymiaru sprawiedliwości i organów ścigania
        • jurcio Re: Powtarzasz się Jurcio 19.02.06, 15:46
          Sorki, szukam Twojej odpowaiedzi Radpo, ale nie mogę jej odnaleźć, poproszę o
          pomoc, dzieki
        • wet3 do radpo 19.02.06, 15:50
          radpo napisał:

> Odpisywałem na Twój post, ale do Ciebie chyba nie dociera, co jest potrzebne
          dl
          > a
          > uzdrowienia stanu wymiaru sprawiedliwości i organów ścigania

A ja zgadzam sie z "jurciem". Takie rzeczy nalezy powtarzac w nieskonczonosc
          aby jak najwiecej ludzi (lacznie z Toba) dowiedzialo sie i uprzytomnilo sobie
          powage sytuacji. Nie staraj sie zamykac ust "jurciowi". Poza tym NRA jest
          osrodkiem korupcji oraz nepotyzmu. Powinno sie ten twor rozwiazac a system
          sadownictwa oczyscicic z pozostalosci PRL-u - co, jak mi sie wydaje, Ziobro
          jest w stanie zrobic.
          • radpo Przyczytaj, co odpisałem jurciowi... 19.02.06, 16:00
            ... na forum pod artykułem z wczoraj, to będziesz się mógł wypowiadać. A o PRL
            piszesz bzdury. NRA była zawsze niezalezna od komuchów, co ich kłuło. Tuz po
            wojnie chcieli zresztą upaństwowić adwokatów, żeby byli posłuszni. Jak twoim
            zdaniem Ziobro ma walczyć z negatywnymi postawami sędziów, jeśli rozwali
            niezaleznośc adwokatów, którzy piszą apelacje od wyroków takich sędziów. Sam
            będzie wszczynał dyscyplinarki, żeby sędziowie sami siebie sądzili. Nemo iudex
            in causa sua...
            • jurcio Re: Przyczytaj, co odpisałem jurciowi... 19.02.06, 16:05
              Mam prośbę, nie moge odnaleźć wczorajszej strony, masz do niej linka, Radpo?
            • wet3 do radpo 19.02.06, 16:07
              Daj sobie spokoj. Nie staraj sie wmawiac mi glupstw!
              • radpo Arsytoteles pisał:.. 19.02.06, 16:11
                ... czwarta zasad: jesli brak ci argumentów, staraj się obrazić rozmówcę...
            • wet3 do radpo 19.02.06, 19:05
              radpo napisał:

> ... na forum pod artykułem z wczoraj, to będziesz się mógł wypowiadać. A o PRL
              > piszesz bzdury. NRA była zawsze niezalezna od komuchów, co ich kłuło. Tuz po
              > wojnie chcieli zresztą upaństwowić adwokatów, żeby byli posłuszni. Jak twoim
              > zdaniem Ziobro ma walczyć z negatywnymi postawami sędziów, jeśli rozwali
              > niezaleznośc adwokatów, którzy piszą apelacje od wyroków takich sędziów. Sam
              > będzie wszczynał dyscyplinarki, żeby sędziowie sami siebie sądzili. Nemo iudex
              > in causa sua...

NIE wciskaj kitu na sile! PRL, podobnie jak wszystkie komuchowa byly
              DYKTATURAMI PROLETARIATU. Nie bylo wiec w nich miejsca na niezalezne
              instytucje. Rozsmieszyles mnie do lez!!! - Dziekuje i gratuluje "poprawnego"
              myslenia.
              • silesius.monachijski NRA w IV RP, demokratycznym panstwie prawa 19.02.06, 19:10
                nie ma racji bytu;

• elek21 Brawo Gosiewski 19.02.06, 15:27
      Przeciez Gosiewski nie powiedzial nic co byloby nieprawda. Czy naprawde nie
      pamietacie w jaki sposob dostawano sie na aplikacje przed nowelizacja? Tylko
      dzieki ukladom, znajomosciom, tatusiom, wujkom, mamusiom albo ogromnym
      lapowkom. Czy NRA starala sie cos z tym zrbic??? Nie! Z uporem maniaka bronila
      tylko adwokackich przywilejow i ograniczala dostep do zawodu.
      A wyroki Naczelnego Sadu Administracyjnego, ktore NRA koncertowo olewala, a
      ktore nakazywaly przyjecie na aplikacje osob, ktore zdaly egzamin.
      Brawo Gosiewski! NRA nie zasluguje na jakikolwiek szacunek. Ta organizacja
      kompletnie sie skompromitowala. I nie ma najmniejszego moralnego prawa pouczac
      i mowic co jest dobre a co zle.
      Szkoda, ze nieprawidlowosci przy aplikacjach nie budzily ich tak jednoznaczego
      i ostrego protestu. Banda lobuzow!
    • silesius.monachijski Wiekszosc polskich adwokatow nie zna znaczenia 19.02.06, 15:28
      slowa "moralnosc"; Gosiewski ma 100 % racji
      • radpo Szkoda słów na Ciebie 19.02.06, 15:31
        Róznisz się od P.E.G. tym tylko, że sprytnie mówisz o większości, a nie o
        wszytskich. jakby miał to pretensje, że go obrażasz, to powiesz, że on jest w
        tej mniejszości...
        • silesius.monachijski Re: Szkoda słów na Ciebie 19.02.06, 15:37
          znam paru "adwokatow" w Polsce; znajomy starcil duzo pieniedzy na te kaste
          darmozjadow; obiecywali wirzby na gruszcze, kasowali krocie, a po procesie - o
          ktorym wiedzieli, ze przegraja (powiedzial to Janowi w "zaufaniu" sedzia) -
          odeszli z kasa;

radpo napisał:

> Róznisz się od P.E.G. tym tylko, że sprytnie mówisz o większości, a nie o
          > wszytskich. jakby miał to pretensje, że go obrażasz, to powiesz, że on jest w
          > tej mniejszości...
          • radpo A skąd sędzia, przed końcem.... 19.02.06, 15:42
            ... procesu, wiedział, że przegrają. Skąd owo "zaufanie" sędziego? Bardzo to
            ciekawe. Jakie to były krocie, powiedz, jestem ciekaw tego róznież...
            • silesius.monachijski Re: A skąd sędzia, przed końcem.... 19.02.06, 16:49
              5 000 PLN "na lewo"; sam pozyczalem te pieniadze

radpo napisał:

> ... procesu, wiedział, że przegrają. Skąd owo "zaufanie" sędziego? Bardzo to
              > ciekawe. Jakie to były krocie, powiedz, jestem ciekaw tego róznież...
              • rafvonthorn Re: A skąd sędzia, przed końcem.... 19.02.06, 16:54
                Za to, żeby Wam powiedział, że adwokaci wiedzieli, że przegrają? 5000? Jakby to
                była prawda, to jesteś większym frajerem, niż śmiałem sobie wyobrazić...
                • silesius.monachijski Re: A skąd sędzia, przed końcem.... 19.02.06, 16:56
                  poczytaj dokladnie, co napisalem; kolega nie wiedzial, ze przegra; adwokaci
                  wiedzieli; kolega zaplacil, a o calej "prawdzie" dowiedzial sie post rem

rafvonthorn napisał:

> Za to, żeby Wam powiedział, że adwokaci wiedzieli, że przegrają? 5000? Jakby
                  to
                  >
                  > była prawda, to jesteś większym frajerem, niż śmiałem sobie wyobrazić...
                  • rafvonthorn Re: A skąd sędzia, przed końcem.... 19.02.06, 17:08
                    No dobrze, mogło tak się zdarzyć. Ale nie można przesadzać, to że trafiłeś na
                    hydraulika- partacza nie oznacza od razu, że wszyscy wykonujący ten zawód też
                    tacy są.

Znam kilku prawników, uważam, że to straszne świnie, ale w życiu nie
                    zarzuciłbym im nieuczciwości. Ujmijmy to tak- zatrudniłbym, nie poszedłbym na
                    piwo.

Jeszcze jedno- na pytanie dziennikarza, czy za przypadku korupcji w PiSie
                    należy obwiniać zarząd PiSu, Edgar mówi "nie, bo pan generalizuje". A Edgar nie
                    generalizuje, mówiąc, że środowisko prawnicze jest skorumpowane?
                    • silesius.monachijski Re: A skąd sędzia, przed końcem.... 19.02.06, 17:16
                      poczytaj, co napisalem o dopuszczaniu do adwokatury w Niemczech; wprowadzic ten
                      system w Polsce i "rady" przestana byc potrzebne

rafvonthorn napisał:

> No dobrze, mogło tak się zdarzyć. Ale nie można przesadzać, to że trafiłeś na
                      > hydraulika- partacza nie oznacza od razu, że wszyscy wykonujący ten zawód też
                      > tacy są.
                      >
                      > Znam kilku prawników, uważam, że to straszne świnie, ale w życiu nie
                      > zarzuciłbym im nieuczciwości. Ujmijmy to tak- zatrudniłbym, nie poszedłbym na
                      > piwo.
                      >
                      > Jeszcze jedno- na pytanie dziennikarza, czy za przypadku korupcji w PiSie
                      > należy obwiniać zarząd PiSu, Edgar mówi "nie, bo pan generalizuje". A Edgar
                      nie
                      >
                      > generalizuje, mówiąc, że środowisko prawnicze jest skorumpowane?
                      • rafvonthorn Re: A skąd sędzia, przed końcem.... 19.02.06, 18:11
                        Ależ to jest liberalizowanie rynku usług adwokackich! LIBERALIZOWANIE!!!
                  • radpo Mozna się pogubić. 19.02.06, 17:20
                    To kto, komu i za co dał?
                    • silesius.monachijski Re: Mozna się pogubić. 19.02.06, 17:22
                      kolega dal adwokatowi, choc adwokat wiedzial, ze sprawa od poczatku jest
                      przegrana; ale kase wzial; jasne; czy sie z sedzia podzieli, tego nikt nie wie

radpo napisał:

> To kto, komu i za co dał?
                      • radpo Re: Mozna się pogubić. 19.02.06, 17:40
                        Czyli adw. był w układzie z sędzią? To dlaczego sędzia powiedział o przegranej.
                        nadal nie gra...
                        • silesius.monachijski Re: Mozna się pogubić. 19.02.06, 17:51
                          oczywiscie, ze byl w ukladzie z sedzia; nie znasz takich "numerow"? grunt,
                          ze "jelen" zaplaci

radpo napisał:

> Czyli adw. był w układzie z sędzią? To dlaczego sędzia powiedział o
                          przegranej.
                          > nadal nie gra...
              • radpo Re: A skąd sędzia, przed końcem.... 19.02.06, 17:19
                czyli, podsumowując historię:
                Sedzia, mimo pracy adwokatów, zamarkował przegraną, żeby wymusić kasę. Ale to
                adwokaci są winni. No brawo! Gratuluję wyciągnięcia właściwych wniosków.

> 5 000 PLN "na lewo"; sam pozyczalem te pieniadze
                • silesius.monachijski Re: A skąd sędzia, przed końcem.... 19.02.06, 17:20
                  kase wzial adwokat, kolego; nie sedzia

radpo napisał:

> czyli, podsumowując historię:
                  > Sedzia, mimo pracy adwokatów, zamarkował przegraną, żeby wymusić kasę. Ale to
                  > adwokaci są winni. No brawo! Gratuluję wyciągnięcia właściwych wniosków.
                  >
                  >
                  > > 5 000 PLN "na lewo"; sam pozyczalem te pieniadze
                  • radpo Re: A skąd sędzia, przed końcem.... 19.02.06, 17:22
                    Ale wziąć nie wyjasniasz, jak to się stało, że sędzia poinformował przed końcem
                    procesu o jego wyniku. I po co?
                    • silesius.monachijski Re: A skąd sędzia, przed końcem.... 19.02.06, 17:24
                      zapytaj adwokata; moze podac ci nazwisko, nr. telefonu, to sam sie dowiesz?

radpo napisał:

> Ale wziąć nie wyjasniasz, jak to się stało, że sędzia poinformował przed
                      końcem
                      > procesu o jego wyniku. I po co?
                      • radpo Naściemniałeś i kończysz. Brawo, 19.02.06, 18:08
                        Po cholerę przedstawić starannie fakty. Ja znam taki, w którym, sędzią, aby (tak
                        naprawdę) dopieprzyc adwokatowi, powiedział na sali, że klient przegrał sprawę z
                        winy adwokata. I co, uważasz, można z tym zrobić
                        • silesius.monachijski Re: Naściemniałeś i kończysz. Brawo, 19.02.06, 18:21
                          zastanowic sie nad "morale" polskiego srodowiska prawniczego, i cos w koncu
                          zmienic

radpo napisał:

> Po cholerę przedstawić starannie fakty. Ja znam taki, w którym, sędzią, aby
                          (ta
                          > k
                          > naprawdę) dopieprzyc adwokatowi, powiedział na sali, że klient przegrał
                          sprawę
                          > z
                          > winy adwokata. I co, uważasz, można z tym zrobić
      • premier_pacynka Co to jest moralnosc??Moze niech kolega sprecyzuje 19.02.06, 15:33
        Znasz wiekszosc polskich adwokatow ze sie wypowiadasz?? GOSIEWSKI ma
        moralnosc?? PISS ma moralnosc??? KOGO??? PSA OGRODNIKA MORALNOSC??? A MOZE
        MORALNOSC ADOLFA HILTERa albo Jozefa Stalina??
        • elek21 Juz precyzuje! 19.02.06, 15:35
          Gosiewski nie wypowiedzial sie o wszystkich adwokatach a o Naczelnej Radzie
          Adwokackiej. To jednak spora roznica - nie sadzisz?
          NRA to banda przekupnych falszywych dwulicowych lobuzow i lapowkarzy!
          • silesius.monachijski Re: Juz precyzuje! 19.02.06, 15:39
            wcale niemala czesc srodowiska adwokackiego te rade popiera; i wie dlaczego; to
            nie ma z moralnoscia i przyzwoitoscia NIC wspolnego

elek21 napisał:

> Gosiewski nie wypowiedzial sie o wszystkich adwokatach a o Naczelnej Radzie
            > Adwokackiej. To jednak spora roznica - nie sadzisz?
            > NRA to banda przekupnych falszywych dwulicowych lobuzow i lapowkarzy!
          • kum-nye Re: Juz precyzuje! 19.02.06, 15:40
            A wiesz to z...? I masz na to dowody w postaci...?
          • radpo Re: Juz precyzuje! 19.02.06, 15:48
            Elek, własnie dopuściłeś się przestępstwa, jeżli to forum uznać, za środki
            masowego przekazu, to kara może wynieść nawet 2 lata p.w. O ile NRA złoży w tej
            sprawie akt oskarżenia. Zawsze możesz wykazać, że Twój zarzut jest prawdziwy, to
            Cię zwolni od winy. Powodzenia, trzymam kciuki!!!
            • petteen WIEKSZOŚĆ ADWOKATÓW TO ZŁODZIEJE 19.02.06, 22:52
              znacie jakiegoś adwokata, który po wykonaniu usługi i wzięciu pieniędzy SAM
              wystawia fakturę lub rachunki ?

wiekszość bierze kase, zagaduje i żadnych pokwiowań nie wydaje !

KASY FISKALNE DLA ADWOKATÓW

i wysłać funkcjonariuszy z CBA to kancelarii niech podadzą się za klientów,
              zobaczymy ile dostaną rachunków za usługi pranicze !

• jurcio Re: WIEKSZOŚĆ ADWOKATÓW TO ZŁODZIEJE 19.02.06, 23:06
                Świetne rozwiązanie, od tego własnie będzie CBA
              • silesius.monachijski Re: WIEKSZOŚĆ ADWOKATÓW TO ZŁODZIEJE 19.02.06, 23:12
                taki byl przypadek mojego przyjaciela (o czym pare razy pisalem); adwokat
                wzial 5 000 PLN "na lepsze"; bez pokwitowania

petteen napisał:

> znacie jakiegoś adwokata, który po wykonaniu usługi i wzięciu pieniędzy SAM
                > wystawia fakturę lub rachunki ?
                >
                > wiekszość bierze kase, zagaduje i żadnych pokwiowań nie wydaje !
                >
                >
                > KASY FISKALNE DLA ADWOKATÓW
                >
                > i wysłać funkcjonariuszy z CBA to kancelarii niech podadzą się za klientów,
                > zobaczymy ile dostaną rachunków za usługi pranicze !
                >
                • xpander Re: WIEKSZOŚĆ ADWOKATÓW TO ZŁODZIEJE 19.02.06, 23:21
                  Przyjaciel Wyszkowski;>?
              • premier_pacynka Hehe:) Ja wystawiam fakture...i robi to prawie 19.02.06, 23:44
                wiekszosc a przynajmniej z tych co znam wszyscy
      • korbbi Re: Wiekszosc polskich adwokatow nie zna znaczeni 19.02.06, 15:35

> slowa "moralnosc"; Gosiewski ma 100 % racji
        Ja bym raczej napisał. "Większość adwokatów..." To bardzo parszywy zawód, liczy
        się wyłącznie kasa.
        • kum-nye Re: Wiekszosc polskich adwokatow nie zna znaczeni 19.02.06, 15:40
          Za dużo filmów sie naoglądałeś...
    • bestia81 Re: Dlaczego nikt nie wezmie Jarka na noc do burd 19.02.06, 15:31
      ej, uważaj, bo jeszcze wezmą to na serio i rzeczywiście ruszą w miasto ;-)
    • radpo P. Gosiewski, ma Pan prawo... 19.02.06, 15:39
      do korzystania z pomocy obrońcy. Zgodnie z kodeksem obroncą może byc osoba
      uprawniona według przepisów o adwokaturze. Ojej, zapomniałem, że usunął Pan
      adwokaturę. No to nie ma Pan prawa... W związku z tym oskarżam Pana o czyn z
      art. 212 kodeksu karnego i informuję, że musi sie Pan bronić sam. Pouczam jednak
      Pana, że sąd nie będzie akceptował pomówień pod swoim adresem, więc odbieram
      Panu głos.
      Oto przyszłość wg Edgara (nie chodzi o Allana Poe-a).
      • elek21 Re: P. Gosiewski, ma Pan prawo... 19.02.06, 15:41
        Gosiewski usunal adwokature? Co Ty bredzisz kolego?
        Brakuje argumentow?
        • radpo Pisałem o przyszłości. Czytaj staranniej. 19.02.06, 15:44
          To była tzw. ewentaulna wizja przyszłości, wynikająca z oceny inicjatyw PiS w
          przedmiocie odebrania swobody wykonywania zawodu adwokackiego.
      • kum-nye Re: P. Gosiewski, ma Pan prawo... 19.02.06, 15:41
        :)
        • barbara444 W USA oglosznie na billboards: ja twego lekarza 19.02.06, 15:46
          "wyprostuje" i wyciagne z niego dla ciebie duzo pieniedzy.
          Firma adwokacka Kupferstien, Wildstein & innt Stein.

Z tego powodu DR. Kaplan itd musi sie ubezpieczac na coraz wieksze pieniadza i
          opieka zdrowotna drozeje i drozeje. Typowa korupcja.

Ja ich (adwokatow) w Polsce nie uporzadkuje teraz to wszystko podrozeje jak ropa
          naftowa w swiecie przez Izrael.

• radpo Zwłaszcza z tym Izraelem byłeś dobry... 19.02.06, 15:56
            Dawno stwierdzono, że za rosnące niebotycznie odszkodowania odpowiadają
            sędziowie amerykańscy o orientacji demokratycznej (mowa o partii). Ale ten
            Izrael to wytłumacz, bo nie pamiętam, aby krahj ten był członkiem OPEC
            • barbara444 Re: Zwłaszcza z tym Izraelem byłeś dobry... 19.02.06, 21:12
              tlumacze Izraela:

"zeby ukarac USA za pomoc Izraelowi OPEC podnosi cene ropy przez ograniczanie
              produkcji". Przeciez ilosc ropy gotowej do wyciagniecia z ziemi w krajach OPEC
              jest znacznie
              wieksza niz to co daje OPEC.
              Ja i ty placa za to cene. PO co nam to po co ten Izrael przecietnemu amerykanowi
              ?. Zeby gineli w Iraku ?.
        • luki761 Adwoka, ostatniu filar PRLu trzeba zdekomunizować 19.02.06, 15:47
          i uwolnić prawo do wykonywania tego zawodu !

Niech będzie ze 100 000 adwokatow - zamiast obecnych 8 000 - niech najlepis
          zarabiają miliony, a najgorsi dorabiają jako kelnerzy,

Adwokaci to normalni biznesmeni świadczący usługi prawne, którzy bronią
          PRLowskiego przywileju do okreąlania liczby ile ludzi ma prawo wykonywac ten
          zawód.

stąd nepotyzm, i zarzuty o korupcje,

Dobrzy adwokaci nie mają się czego bać, wolny rynek usług prawniczych
          pozytywnie zweryfikuje ich,

głupi i leniwi adwokaci odpadną !

• jurcio Adwokaci przede wszystkim 19.02.06, 15:51
            Adwokaci przede wszystkim powinni być moralni, a w większości są oszustami
            wyłudzającymi pieniądze, głównie od ludzi, którzy są biedni i chcąc wygrać spór
            w sądzie muszą na ich usługi brać niekiedy wielotysięczne kredyty. Adwokat
            mieni się w Polsce niesprawiedliwością, i tyle.
            • wet3 do jurcio 19.02.06, 16:05
              Umieszczaj swoj przypadek na internecie jak tylko czesto mozesz. Zachecaj ludzi
              do robienia tego samego. Wowczas moze zobaczymy w pelni jak "sprawnie" ten
              system (nie)sprawiedliwosci funkcjonuje. Pozdrawiam.
              • jurcio Re: do jurcio 19.02.06, 16:07
                Dzieki, staram się tak robić, od kilku dni mam po 200. wejśc na swojego bloga.
                Dzięki przy okazji wszystkim, którzy w mailach dają słowa otuchy, pozdrawiam
                • wet3 Re: do jurcio 19.02.06, 19:11
                  Dzieki za odpowiedz. Nie ustawaj w swoich wysilkach. Taki "radpo" chce nam
                  wmawiac, ze NRA byla niezalezna instytucja w PRL-u. Odpowiedzialem na jego post
                  na poprzedniej stronie. On chyba musi byc czlonkiem NRA. Pozdrawiam.
                  • jurcio Re: do jurcio 19.02.06, 19:14
                    Dzieki, też tak myślę, bo mimo wszystko Radpo ma niezłe informacje
          • radpo Zaiste, piszesz co wiesz, ale nie odwrotnie 19.02.06, 15:52
            Kompletne bzdury napisałeś. Adwokatura była tępiona za komuny, gdyż nigdy się
            nie sk...wiła. W latach 40 i 50-tych usiłowano ją upaństwowić, ale potem
            czerwoni dali spokój. Dzięki temu adwokaci bronili opozycjonistów i
            reprezentowali ich rodziny w sądach.
            Mylisz sie także, ze rynek zweryfikuje dobrych i złych. Usługi adwklackie to nie
            pieczywo w hipemarkecie.
            • elek21 Re: Zaiste, piszesz co wiesz, ale nie odwrotnie 19.02.06, 15:57
              Jezeli nawet taki bylo (nie neguje tego) to to juz sie skonczylo. Tego juz nie
              ma! Najlatwiej powolac sie na przeszlosc! A co z chwila obecna? Nikt nie neguje
              dorobku adwokatury, odwagi adwokatow ktorzy bronili opozycjonistow. To bylo cos
              fantastycznego.
              Niestety po 89 roku problemem nr 1 stalo sie jak najskuteczniejsze ograniczenie
              dostepu do zawodu, przyjmowanie na aplikacje rodzinki i pociotkow oraz
              windowanie stawek na niebotyczny poziom.
              czy mamy sie godzic na to wszystko dlatego bo kiedys adwokatura pokazala klase?
              • radpo O zgodzie na co piszesz? 19.02.06, 16:04
                Dostałem się na aplikację bez niczyjej pomocy i po wielu trudach. Takich jak ja
                jest mimo wszelkich zarzutów sporo. Dlaczego masz mnie za szumowinę? Jeśli
                studiujesz, a masz kolegów co dostali się na studia po znajomości, to nalezy
                rozwiązać Twoją uczelnię itd.?
                • elek21 Re: O zgodzie na co piszesz? 19.02.06, 16:13
                  Czy gdziekolwiek, w ktorymkolwiek poscie Cie obrazilem i nazwalem szumowina?
                  Jesli tak to prosze o cytat. Nie twierdze, ze to nieprawde, ze dostales sie bez
                  znajomosci. jesli Ci sie udalo to gratuluje. Twierdze jednak z cala
                  konsekwencja, ze nieprawidlowosci przy naborze na aplikacje bylo mnostwo i w
                  ogromnej wiekszosci dostawali sie tylko wybrani. Zreszta na pewno o tym wiesz.
                  Dla wielu innych zdolnych miejsc zabraklo. W Warszawie np na aplikacje
                  adwokacka mozna bylo sie dostac tylko po znajomosci. Dlaczego NRA tak stanowczo
                  i ostro nie protestowala gdy dochodzilo do nieprawidlowosci przy naborze?
                  Dlaczego rady adwokackie nie respektowaly wyrokow NSA ktore nakazywaly im
                  przyjecie osob ktore zdaly egzamin na aplikacje? Odpowiedz mi prosze na te 2
                  pytania!
                  • radpo Oto cytat: 19.02.06, 16:22
                    "jak najskuteczniejsze ograniczenie
                    dostepu do zawodu, przyjmowanie na aplikacje rodzinki i pociotkow oraz
                    windowanie stawek na niebotyczny poziom". Nie mam z tym nic wspólnego, a jestem
                    członkiem organizacji, którą tak oceniasz.
                    • elek21 Re: Oto cytat: 19.02.06, 16:25
                      Dziekuje za cytat. Niczego on nie wyjasnia. Nie obrazilem Ciebie personalnie.
                      Rozumiem, ze na 2 pytania zawarte w tym samym poscie juz nie odpowiesz bo po
                      prostu brakuje argumentow?
                      • radpo Ależ proszę: 19.02.06, 16:38
                        elek21 napisał:

> Dziekuje za cytat. Niczego on nie wyjasnia. Nie obrazilem Ciebie personalnie.
                        > Rozumiem, ze na 2 pytania zawarte w tym samym poscie juz nie odpowiesz bo po
                        > prostu brakuje argumentow?

Ależ proszę:
                        Pytanie 1.: Dlaczego NRA tak stanowczo i ostro nie protestowala gdy dochodzilo
                        do nieprawidlowosci przy naborze?
                        Odp.: Na skutek interwencji NRA zmieniono warunki naboru i dostałem się na
                        aplikację.
                        Pytanie 2.: Dlaczego rady adwokackie nie respektowaly wyrokow NSA ktore
                        nakazywaly im przyjecie osob ktore zdaly egzamin na aplikacje?
                        Odp.: Error. Do czasu wydania wyroku przez Tryb. Konst. rady adwokackie ustalały
                        limit przyjęć zgodnie z ustawą. To ustawa o radcach prawnych nie przewidywała
                        limitów, a radcowie je stosowali. Dlatego zresztą nie dostałem się na aplikację
                        radcowską. Jeden z moich kolegów wygrał właśnie sprawę z rdacami prawnymi i
                        radca prawnym jest, gdyż izby radcowskie musiały się podporządkować wyrokom, o
                        których, jak mniemam, piszesz.
            • jurcio Re: Zaiste, piszesz co wiesz, ale nie odwrotnie 19.02.06, 16:02
              W latach 40 i 50. rzeczyście adwokaci nie mieli łatwego życia. Mój ojciec był
              adwokatem w latach 70. i pamietam, jak mówił, że w Polsce obrona oskarżonego to
              jedna wielka ściema. Tak samo mówili obrońcy, jak robiłem "sądówkę" dla jednego
              dzienników, ale... dziś adwokaci to zwykli krętacze. Każdy, kto miał z nimi do
              czynienia doskonale o tym wie.
              • radpo Re: Zaiste, piszesz co wiesz, ale nie odwrotnie 19.02.06, 16:06
                Myślisz, ze tak bardzo się zmieniło? Nieprawda, Twój przypadek jest dowodem na
                to, że rację ma prokurator, bo sąd go z urzędu popiera. Dotyczy to tak obrony,
                jak i reprezentowania pokrzywdzonych w sprawie. Ale triumfy święca adwokaci
                załatwiacze, bo załatwili!!! Gdzie jest więc choroba?
            • luki761 Re: Zaiste, piszesz co wiesz, ale nie odwrotnie 19.02.06, 16:06
              radpo napisał:

> Kompletne bzdury napisałeś. Adwokatura była tępiona za komuny, gdyż nigdy się
              > nie sk...wiła.

bzdury totalne !

Adwokatira była calkowicie podległa komunie, średnio co 3 adwokat byl agentem
              UB i SB,

lustracja to pokazała !

• radpo No niezłe wypowiedzi 19.02.06, 16:13
                Jedyny przypadek agenturalnej przeszłości adwokata, jaki znam z mojej okolicy,
                dotyczy człowieka, który zajmował się tym, jak był jeszcze sędzią. Sędziowie z
                mocy ustawy mają prawo przepisac się do adwokatury. Ale może masz jakieś
                pełniejsze dane?
                • luki761 Re: No niezłe wypowiedzi 19.02.06, 16:20
                  radpo napisał:

> Jedyny przypadek agenturalnej przeszłości adwokata, jaki znam z mojej okolicy,
                  > dotyczy człowieka, który zajmował się tym, jak był jeszcze sędzią. Sędziowie z
                  > mocy ustawy mają prawo przepisac się do adwokatury. Ale może masz jakieś
                  > pełniejsze dane?

tak,

Rzecznik Interesu Publicznego podał, że ponad 200 adwokatow złozyło klamliwe
                  oświadczenia lustracyjne,

a że w twojej okolicy tylko 1 ?

bo mało adwokatow !

ja jestem biznesmenem,

kiedyś szedlem do adwokata by załatwil prostą sprawę w sądzie gospodarczym i
                  kasował za mnie 10 000 zl,

teraz jest nowa ustawa mgr prawa tez mogą doradzac, daje takiemu podobne
                  zlecenia jak adwokatowi, płace mu 3 x mniej, a ten jeszcze szczęśliwy jest !

wolny rynek to jest TO !

• radpo Re: No niezłe wypowiedzi 19.02.06, 16:48
                    Jak Ci ów niezrzeszony skopie sprawę, a nie ma majątku to nie licz na
                    odszkodowanie. Ja nie wiem komu i za co płaciłeś 10.000, ale nie wpieraj, że
                    każdy by wołał tyle samo. Rynek był i wcześniej.
                    200 adwokatów, to sporo. Wziąwszy po uwagę wszytskich adwokatów mniej niż 1%.
                    Znasz jakąś grupę społeczną, gdzie byłoby mniej?
                    • rafvonthorn Re: No niezłe wypowiedzi 19.02.06, 17:16
                      No tak, to z 33% (co 3 adwokat) kolega zjechał do 1% (200 osób), czyli przyznał
                      się, że "pomylił się" 33krotnie. Bezczelny typ.
                      Tak to się dzieje, kiedy PiSiora namówić na konkretną rozmowę, nic dziwnego, że
                      się jej boją...

Ej, PiSiory, wolny rynek to liberalizm, co na to Ojciec Dyrektor?!
                    • rafvonthorn Re: No niezłe wypowiedzi 19.02.06, 17:16
                      No tak, to z 33% (co 3 adwokat) kolega zjechał do 1% (200 osób), czyli przyznał
                      się, że "pomylił się" 33krotnie. Bezczelny typ.
                      Tak to się dzieje, kiedy PiSiora namówić na konkretną rozmowę, nic dziwnego, że
                      się jej boją...

Ej, PiSiory, wolny rynek to liberalizm, co na to Ojciec Dyrektor?!
              • r202 No cóż - na standardowe kłamstwa pismenów 19.02.06, 16:24
                mogę powiedzieć tylko: sprawdzam. Podaj weryfikowalne dane o liczbie agentów w adwokaturze. Jeśli, jak
                twierdzisz, agentem był co 3 adwokat, lista adwokatów - agentów /obejmująca całe powojenne 50-lecie/
                powinna liczyć przynajmniej kilka tysięcy nazwisk.
                • luki761 Re: No cóż - na standardowe kłamstwa pismenów 19.02.06, 16:26
                  r202 napisał:

> mogę powiedzieć tylko: sprawdzam. Podaj weryfikowalne dane o liczbie agentów
                  w
                  > adwokaturze. Jeśli, jak
                  > twierdzisz, agentem był co 3 adwokat, lista adwokatów - agentów /obejmująca
                  cał
                  > e powojenne 50-lecie/
                  > powinna liczyć przynajmniej kilka tysięcy nazwisk.

dane szacunkowe Instytutu Pamięci Narodowych są jednoznaczne...

• radpo Chyba nie masz na co liczyć. 19.02.06, 16:31
                  On, podobnie jak P.E. Gosiewski zna bliżej nieokreslone materiały prasowe...
                  • rafvonthorn Re: Chyba nie masz na co liczyć. 19.02.06, 17:20
                    Na tym się opiera cała paranoja IV RP. Najśmieszniejsze jest to, że CBA będzie
                    instytucją partyjną, trzeba być ostatnim naiwnym, by uwierzyć w uczciwość
                    takiego układu...
            • luki761 Re: Zaiste, piszesz co wiesz, ale nie odwrotnie 19.02.06, 16:11
              radpo napisał:

> Mylisz sie także, ze rynek zweryfikuje dobrych i złych. Usługi adwklackie to
              nie pieczywo w hipemarkecie.

W USA jest kilkaset tysięcy adwokatów, i wolny rynek codziennie weryfikuje ich
              umiejątności,

najlepsi zarabiają miliony, najgorsi dorabiają jako taksówkarze,

w USA prawie każdego stac na adwokata - biednych na tańszych prawników,
              bogatszych na droższych adwokatow,

a Polsce pokoło 90% spraw cywilnych i ponad 70% karnych toczy się bez
              adwokatow, bo ludzi nie stać na nich...,
              • radpo A jakie jakoby są u nas stawki, że ... 19.02.06, 16:18
                ... większości nie stać na adwokata? W USA obrona adwokacka jest obowiązkowa
                (nie można nie mieć adwokata w sprawie karnej, a w sprawie cywilnej sędzia musi
                się zgodzić na działanie bez pomocy prawnika), dlatego trzeba (sic!) wynająć
                adwokata. I wcale to nie jest tanie, dlatego Amerykanie mają też takie
                ubezpieczenia. Nie poróznuj kaloryfera z kalafiorem.
                • elek21 Re: A jakie jakoby są u nas stawki, że ... 19.02.06, 16:20
                  Tak, tak. Jasne!
                  To podaj jeszcze prosze statystyki ilu adwokatow przypada na 1000 mieszkancow w
                  Polsce a ilu w USA, albo w Niemczech albo w Holandii... Czy ja mam podac?
                  • radpo Re: A jakie jakoby są u nas stawki, że ... 19.02.06, 16:27
                    Przypadek holenderski powinien byc cytowany właśnie przez adwokatów. Holendrzy
                    płacą co miesiąc określoną stawkę adwokatowi (coś jak lekarz rodzinny),
                    chociazby nic sie w ich sprawie nie działo. Gdyby Polacy korzystali powszechniej
                    z pomocy prawników (nie tylko dopiero wtedy jak jest pożar w b...lu), to nie
                    musiałoby być tak drogo. Ale w Polsce nie idzie się po poradę zawczasu, tylko
                    wtedy, gdy koniecznie trzeba. Wówczas pomoc prawna staje się kosztowna, a
                    niekoniecznie skuteczna...
                • jurcio Proponuje trochę humoru 19.02.06, 16:20
                  Dla rozładowania emocji proponuje trochę humoru w tej poważnej dyskusji:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3169980.html
                • luki761 Re: A jakie jakoby są u nas stawki, że ... 19.02.06, 16:22
                  radpo napisał:

> ... większości nie stać na adwokata? W USA obrona adwokacka jest obowiązkowa
                  > (nie można nie mieć adwokata w sprawie karnej, a w sprawie cywilnej sędzia
                  musi
                  > się zgodzić na działanie bez pomocy prawnika), dlatego trzeba (sic!) wynająć
                  > adwokata. I wcale to nie jest tanie, dlatego Amerykanie mają też takie
                  > ubezpieczenia. Nie poróznuj kaloryfera z kalafiorem.

1) ale w Ameryce mozna wynająć adwokata, który dostanie pieniądze PO pozytywnym
                  zakończeniu sprawy,
                  nasze papugi od razu chca kasę, dlatego w ok. 70% sprawach karnych w Polsce nie
                  ma obrońców

2) nie wiem o jakich ubezpieczeniach w USA mowisz, bo tam ponad 40%
                  społeczeńśtwa nie ma nawet podstawowego ubezpieczenia zdrowotnego...,

• radpo Nie wiem, o... 19.02.06, 16:29
                    jakich USA mówisz z tymi 40%. Może chodzi Stany Zjednoczone Meksyku. Jeżeli
                    kogoś nie stać na adwokata, dostaje adwokata z urzędu. U nas też jest taka
                    instytucja, ale na skutek okólnika Ministra Sprawiedliwości (nie, nie Ziobry,
                    ale on nie wydał nowego) wyjątkowo rzadko stosowana.
                  • r202 Re: A jakie jakoby są u nas stawki, że ... 19.02.06, 16:31
                    > 1) ale w Ameryce mozna wynająć adwokata, który dostanie pieniądze PO pozytywnym
                    > zakończeniu sprawy,
                    > nasze papugi od razu chca kasę, dlatego w ok. 70% sprawach karnych w Polsce nie
                    > ma obrońców

Nie myl spraw cywilnych z karnymi. Amerykańscy adwokaci nie prowadzą spraw karnych za success fee.
                    Tylko cywilne. I biorą marne 10% od sukcesu /czasem więcej/. Ja prowadzę szereg spraw o kilka -
                    kilkanaście mln zł. Byłbym bardzo rad, gdyby któryś sąd przyznał mi wynagrodzenie w wysokości 10%
                    wartości przedmiotu sporu.

>
                    > 2) nie wiem o jakich ubezpieczeniach w USA mowisz, bo tam ponad 40%
                    > społeczeńśtwa nie ma nawet podstawowego ubezpieczenia zdrowotnego...,

To wcale nie jest takie proste. A ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w USA jest znacznie
                    bardziej popularne niż u nas.
                    • radpo Daj spokój. Syzyfowa praca 19.02.06, 16:39
                      Pozdr.
          • rafvonthorn Re: Adwoka, ostatniu filar PRLu trzeba zdekomuni 19.02.06, 16:54
            Cholera, tylko, że "uwolnienie" tych usług to typowo liberalny pomysł... Co na
            to ojciec dyrektor?
    • elek21 Gosiewski mowil o NRA a nie o adwokatach! 19.02.06, 15:48
      To ogromna roznica. Prosze, zeby rozmawiac o wypowiedzi Gosiewskiego tylko w
      kontekscie tej oszukanczej, lapowkarskiej, zeszmaconej organizacji jaka jest
      NRA a nie w kontekscie wszystkich adwokatow (bo i tez Gosiewski nie mial na
      mysli calej adwokatury).
      • radiomarycha Re: Gosiewski mowil o NRA a nie o adwokatach! 19.02.06, 16:06
        A ja proszę rozmawiać o odpowiedzialności. Jak powziął porażającą wiedzę - że
        się posłużę pisowskim paradygmatem - to musi - ku chwale IV RP - powiadomić
        ludzi krakowskiego nerwusa, a nie pierniczyć głupoty na konferencjach
        prasowych. Pamiętasz jakie joby zbierały indywidua zeznające w sprawie Rywina?
        Za co? Za to, że "wiedzę powzięły" i zachowały dla siebie.
      • radpo Chyba nie masz pojęcia, jaka jest różnica 19.02.06, 16:09
        NRA jest naczelną władzą całej korporacji adwokatów, jak nie przymierzając Sejm
        dla narodu Polskiego. To korporacja jest organizacją> nabory na aplikacje
        realizowały jej jednostki terenowe, tj. izby, których władzą są Okręgowe rady.
        Słowem NRA nie nic wspólnego z łaopówkami za przyjęcie na aplikację, ile by ich
        nie było.
        • luki761 Re: Chyba nie masz pojęcia, jaka jest różnica 19.02.06, 16:12
          radpo napisał:

> NRA jest naczelną władzą całej korporacji adwokatów, jak nie przymierzając
          Sejm
          > dla narodu Polskiego. To korporacja jest organizacją> nabory na aplikacje
          > realizowały jej jednostki terenowe, tj. izby, których władzą są Okręgowe rady.
          > Słowem NRA nie nic wspólnego z łaopówkami za przyjęcie na aplikację, ile by
          ich
          > nie było.

Dlatego powinno się zlikwidowac obecną usawę o oadwokaturze, a prawnicy
          powinni - jeśli chca ! - tworzyć dobrowolne stowarzyszenia prawnicze,

zas egzaminy adwokackie przy Ministerstwie Sprawiedliwości !

• radpo A kto przypilnuje Ministerstwo, żeby nie było... 19.02.06, 16:20
            ... nadużyć przy naborze. CBA z tej samej opcji politycznej? czy P.E. Gosiewski
            osobiście?
            • elek21 Re: A kto przypilnuje Ministerstwo, żeby nie było 19.02.06, 16:22
              Sadzac po ilosci nowych aplikantow adwokackich w Warszawie po ostatnim
              egzaminie MS poradzi sobie z tym znakomicie. :)))
              • radpo A sprawdzałeś, czy wśród nowych 19.02.06, 16:41
                aplikantów nie ma krewnych lub znajmowych PiS-owskiego króliczka. Ilość nie
                świadczy o jakości
            • luki761 Re: A kto przypilnuje Ministerstwo, żeby nie było 19.02.06, 16:24
              radpo napisał:

> ... nadużyć przy naborze. CBA z tej samej opcji politycznej? czy P.E.
              Gosiewski osobiście?

wystarczy obecna regulacja prawna, gdzioe isnieje pełna i obiektywna możliwość
              oceny egazaminu adwokackiego, czy naboru na aplikacje

sa ustalone testy, sa wytyczne punktowe,

i już nie ma takich głupot jak niegdyś na aplikacje adwokackie, gdzie pytano o
              wszystkie mozliwe pierdoły, tylko nie sprawdzano znajomości prawa

- poczytaj sobie tesy - sare - na aplikacje adwokackie umieszczone na róznych
              www okręgowych rad adwokackich,

na te pytania o malarstwo, o sztuke, o pisarzy i inne pierdoły...

• radpo Obiektywizm testów nie świadczy o uczciwości 19.02.06, 16:43
                komisji. Testy punktowe, zważywszy na prostotę, dają najwygodnieszą mozliwość
                korupcji. Mały przeciek listy odpowiedzi i po kłopocie.
                • luki761 Re: Obiektywizm testów nie świadczy o uczciwości 19.02.06, 16:53
                  radpo napisał:

> komisji. Testy punktowe, zważywszy na prostotę, dają najwygodnieszą mozliwość
                  > korupcji. Mały przeciek listy odpowiedzi i po kłopocie.

dlatego najlepszym weryfikatorem znajomości prawa jest wolny rynek,

opisałem to
                  • radpo Ale poszedłeś do Kłaczyńskiego i wspólników... 19.02.06, 17:09
                    ... bo znają chińskie język i prawo. Traf chciał, że Kłaczyński nie jest
                    adwokatem. Jakby był, to byś nie gardłował. Ja, nim dostałem się na aplikacje,
                    też działałem jako prawnik bez kwitów, dlatego cieszę się z ich sukcesu. Co
                    jednak jesli jakiś Kłaczyński bis nie zda testu państwowego na aplikację
                    ułozonego przez jakichś urzędników? Należało zreformować nabór na aplikację, a
                    nie przerzucać go do ministerstwa.
        • konik45 Re: Chyba nie masz pojęcia, jaka jest różnica 19.02.06, 16:42
          Ale: NRA uchwala regulaminy dotyczące procedury (które potem ORA mają nie
          powiem gdzie), w skład NRA wchodzą wszyscy dziekani itp.
          To jest jedno bagienko.

Zastanawia mnie jedna rzecz - czy pamiętacie ostatnie wystąpienie KRS przeciwko
          ministrowi? Następnego dnia jedna ze stacji telewizyjnych ujawniła że rzecznik
          dyscyplinarny sądownictwa zrobił coś comożna zakwalifikowacjako poplecznictwo i
          ujawnienie tajemnicy śledztwa. Efekt? KRS siedzi od tamtego czasu cicho.

Czy w najbliższym tygodniu dowiemy się czegoś ciekawego o jakimś adwokacie?

Swoją drogą NRA, zamiast siedzieć cicho, licytuje dosyć wysoko. Czy mają
          absolutną pewność że nie ma wśród nich żadnej czarnej owcy? Są u nas w kraju
          instytucje, które zajmują się gromadzeniem informacji, po to by je ujawnić w
          odpowiednim momencie...
          • radpo Jest odwrotnie niż myślisz. 19.02.06, 16:51
            Jeśli jakiś organ wyjmie coś rzeczywiscie na adwokata, adwokatura będzie tylko
            na tym korzystać. Niby dlaczego nie, przecież JA chcę, żeby eliminować kanalie z
            mojego środowiska. Tyle tylko, że Gosiewskiemu nie o to chodzi...
            • konik45 Niesłychanie budujące jest to co piszesz... 19.02.06, 17:41
              zatem podaję ci taki przykład:

Wprowadzono państwowe egzaminy adwokackie (mam na myśli egzaminy końcowe,nie na
              aplikację). Zgodnie z ustawą, aplikanci którym termin egzaminu przypadał w 2005
              roku, mieli zdawać egzamin na dotychczasowych zasadach, czyli przed kolegami
              taty czy mamy.W 2006 roku - już egzamin państwowy. Aplikacja trwa 3,5 roku,
              przy czym jest wiele przepisów które przedłużają ten czas (urlop, choroba,
              itp.), nie ma natomiast żadnego przepisu który pozwoliłby aplikację skrócić.

No i powstał problem: jak tu zrobić, żeby nasze kochane dzieci nie musiały
              uczyć się do egzaminu państwowego, tylko odbyły zamiast niego pogawędkę z
              kolegami taty, mamy.

W całym kraju pod koniec grudnia ubiegłego roku odbywały się "egzaminy
              adwokackie" do których dopuszczano osoby,które nie spełniały ustawowych
              wymogów, nie odbyły bowiem pełnej,3,5 rocznej aplikacji. Nie wiem,jak to się
              toczyło dalej, czy minister zgłaszał sprzeciwy czy nie- nieważne.

Tymczasem w dwumiesięczniku Palestra, na ostatnich stronach, pisze się o tym,
              co dzieje się w NRA - nad czym obradowano, co uchwalono, kto komu i jak kadził
              i pudrował, etc. Otóż dowiedzieć się można, że NRA zajmowała się tym, jakby
              takie praktyki zalegalizować - liczyć czas aplikacji od wpisania na listę, a
              może od egzaminu, itp... zamiast od złożenia ślubowania, co odbywa się kilka
              miesięcy później.

Czy to jest uczciwe i moralne - że NRA zajmuje się organizacją przekrętu?
              Chcesz oczyścić palestrę? A skąd wiesz jak głęboko będziesz musiał czyścić?
              • radpo Dzięki za ważki głos 19.02.06, 17:49
                Jak w wielu środowiskach i w adwokaturze jest potzrebne trzesięnie ziemi. Ale
                jak może dojśc dla zmian na lepsze, jak nie będzie co zmieniać. Ja licze na
                pozytywne zmiany w NRA, bo dziś w jej działaniach wiele mi się nie podoba. Co z
                tego, jak PiS chce odebrać mi tę szansę i za urzędniczym stołkiem kształtować
                wykonywanie zawodu adwokackiego. Najwiekszym niebezpieczeństwem osłabienia
                korporacji adwokackiej jest uzyskanie mozliwości wywierania nacisku na
                adwokatów, aby sprzyjali organom ścigania i sądom, zamiast bronić oskarzonych.
                Dlatego bronić NRA muszę, czy bym chciał, czy nie, bo to jest racja mojego zawodu.
                • silesius.monachijski Re: Dzięki za ważki głos 19.02.06, 17:57
                  Bron siebie i swojego sumienia; i pracuj - zgodnie ze zdobyta rzetelna wiedza.
                  I daj szanse innym; i nie bron struktury, ktora stala sie - sam o tym najlepiej
                  wiesz - koruptogenna; tak malo, a tak cieszy

radpo napisał:

> Jak w wielu środowiskach i w adwokaturze jest potzrebne trzesięnie ziemi. Ale
                  > jak może dojśc dla zmian na lepsze, jak nie będzie co zmieniać. Ja licze na
                  > pozytywne zmiany w NRA, bo dziś w jej działaniach wiele mi się nie podoba. Co
                  z
                  > tego, jak PiS chce odebrać mi tę szansę i za urzędniczym stołkiem kształtować
                  > wykonywanie zawodu adwokackiego. Najwiekszym niebezpieczeństwem osłabienia
                  > korporacji adwokackiej jest uzyskanie mozliwości wywierania nacisku na
                  > adwokatów, aby sprzyjali organom ścigania i sądom, zamiast bronić oskarzonych.
                  > Dlatego bronić NRA muszę, czy bym chciał, czy nie, bo to jest racja mojego
                  zawo
                  > du.
                • konik45 :) 19.02.06, 20:32
                  I jeszczejedno: powiadasz że w adwokaturze potrzebne jest trzęsienie ziemi.
                  Pora sobie uświadomić, że tylko PiS jest w stanie adwokaturze takie trzęsienie
                  ziemi zafundować. Nikt inny nawet nie próbował, nawet nie przeszło mu to przez
                  myśl.
              • radpo A ponadto... 19.02.06, 17:52
                Ja nie zdawałem egzaminu u taty, ani mamy. A aplikantów obecnych rozumiem.
                szereg z nich miało prawo do egzaminu już w zeszłym roku i to licząc od dnia
                ślubowania, a musza czekać do półrocza. To jest nie fair wobec nich i ja ich
                rozumiem. Tym bardziej, że trzeba pamiętać, że cykl szkoleniowy był ustalany w
                izbie okręgowej - skąd pewnośc, że państwowa komisja to uwzględni. To jest
                podobnie jak z matura państwową - trzeba przygotowaźć roczniki zawczasu, a nie
                zaskakiwać abiturientów decyzjami.
                • silesius.monachijski Ja zas powiadam 19.02.06, 18:00
                  stworzym system podobny do obowiazujacego w krajach zachodnich: absolwent prawa
                  sklada egzaminy panstwowe; zda, to sam zadecyduje - wolny rynek - co bedzie,
                  jako "Volljurist" robic: moze byc adwokatem, radca prawnym, czy tez (czeste w
                  Niemczech) "prokuristem" w firmie ubezpieczeniowej, czy w banku

radpo napisał:

> Ja nie zdawałem egzaminu u taty, ani mamy. A aplikantów obecnych rozumiem.
                  > szereg z nich miało prawo do egzaminu już w zeszłym roku i to licząc od dnia
                  > ślubowania, a musza czekać do półrocza. To jest nie fair wobec nich i ja ich
                  > rozumiem. Tym bardziej, że trzeba pamiętać, że cykl szkoleniowy był ustalany w
                  > izbie okręgowej - skąd pewnośc, że państwowa komisja to uwzględni. To jest
                  > podobnie jak z matura państwową - trzeba przygotowaźć roczniki zawczasu, a nie
                  > zaskakiwać abiturientów decyzjami.
                  • radpo Re: Ja zas powiadam 19.02.06, 18:04
                    W Polsce bez egzaminu możesz być "prokuristem". Wystarczy mieć skończone 18 lat
                    i nie mieć zółtych papierów.
                    • silesius.monachijski Re: Ja zas powiadam 19.02.06, 18:20
                      W Niemczech nie; wiec: "zracjonalizujmy" polskie uklady

radpo napisał:

> W Polsce bez egzaminu możesz być "prokuristem". Wystarczy mieć skończone 18
                      lat
                      > i nie mieć zółtych papierów.
                • konik45 :) 19.02.06, 18:41
                  Mam jeszcze trzy słodkie przykłady:

Ostatnio głośna była sprawa uchwały NRA w sprawie opłaty za wpis na listę
                  adwokatów. NRA podjęła uchwałę, określiła opłatę w wysokości łącznie około
                  6,500 złotych. SN uchwałę uchylił jako niezgodną z prawem i nieźle Radzie
                  nawrzucał.
                  Dla każdego kto przeczytał dokładnie uzasadnienie wyroku TK, tego sprzed już
                  kilku lat, który stwierdzał niekonstytucyjnośc niektórych przepisów ustaw
                  korporacyjnych, takie rozstrzygnięcie było oczywiste. TK wskazał w nim co
                  organy samorządu mogą a czego nie mogą - i tego nie mogą.

Tymczasem, jak można dowiedzieć się z Palestry, w trakcie dyskusji nad uchwałą
                  w NRA było sporo głosów, w których niektórzy członkowie NRA stwierdzali wprost,
                  że uchwała jest niezgodna zprawem, że brak jest ustawowej podstawy, itd.
                  Dlaczego zatem uchwałę uchwalono? Nie można tłumaczyć się niewiedzą - jezeli
                  się wie. Czemu adwokaci postanowili sami sobie strzelić w stopę i narazić się
                  na uchylenie uchwały, która w sposób oczywisty była niezgodna z prawem?

Druga sprawa: pełnomocnictwo / obrona z urzedu. Jest to źródło dochodów wielu
                  adwokatów. jak wiadomo, obrońce z urzedu wyznacza sąd, a pełnomocnika w
                  procesie cywilnym ustanawia sąd, zawiadamia o tym miejscową radę, a ta wyznacza
                  konkretnego adwokata. W sprawach cywilnych wysokość wynagrodzenia zalezy od
                  wartości praedmiotu sporu. Może to być np. 7200 złotych.
                  NRA uchwala różnego rodzaju regulaminy. Dlaczego nie uchwaliła regulaminu
                  przydzielania spraw z urzedu? Czy uznała że lepiej zostawić to kolegom w
                  terenie? A w terenie układy, układziki...

Trzecia sprawa, tym razem na wesoło: w Palestrze podnoszą się głosy, że warto
                  rozliczyć tych, którzy ustalając pytania na egzamin na aplikację, na tak niskim
                  poziomie ustawili poprzeczkę, że prawie wszyscy się dostali.... "trzeba było
                  brać przykład z radców prawnych".... :)
                  Mam tu swoją teorię: taki poziom egzaminu wynika z tego, że w NRA faceci są
                  niezwykle mocno oderwani od rzeczywistości. Ani oni, ani ich dzieci nie zdawały
                  prawdziwych egzaminów wstępnych na aplikację, dlatego pewnie wydawało im się że
                  stworzyli trudny test... A ja mam w pamięci tych wszystkich moich znajomych,
                  tórzy latami uczyli się na pamięc jakichś ustaw typu "prawo telekomunikacyjne",
                  zapieprzali ciężko po to, żeby zdawać egzamin, nie zdać go, i patrzeć na to,
                  jak na aplikację dostają się dzieci adwokatów świeżo popowrocie z wakacji w
                  tropikach...

Moim marzeniem jest zniesienie przymusowej przynależności do korporacji. Jest
                  to możliwe, należy najpierw po kawałku odbierać korporacjom uprawnienia, a
                  potem znieść korporacje jako niepotrzebne. Już zabrano nabór na aplikacje i
                  egzaminowanie, wkrótce zabiorą im sądy dyscyplinarne.... Oczywiście podniósłby
                  się krzyk, ale to wiadomo... W państwach skandynawskich nie ma przymusowej
                  przynależności, a nikt nie mówi że nie ma tam demokracji.
              • silesius.monachijski Re: Niesłychanie budujące jest to co piszesz... 19.02.06, 17:54
                wprowadzic system niemiecki: kazdy absolwent prawa zdaje 2 egzaminy panstwowe
                (zadnych tam "mam" czy "tatusiow" z palestry; moi przyjaciele adwokaci, to
                prawnicy w 1 pokoleniu); a jak zdaja, to otwieraja kancelarie; jest oczywiscie
                ryzyko; syn tatusia adwokata awsze ma wiecej kasy na otwarcie kancelarii; ale:
                jezeli jest debilarny, to traci klientow na rzecz konkurencji

konik45 napisał:

> zatem podaję ci taki przykład:
                >
                > Wprowadzono państwowe egzaminy adwokackie (mam na myśli egzaminy końcowe,nie
                na
                >
                > aplikację). Zgodnie z ustawą, aplikanci którym termin egzaminu przypadał w
                2005
                >
                > roku, mieli zdawać egzamin na dotychczasowych zasadach, czyli przed kolegami
                > taty czy mamy.W 2006 roku - już egzamin państwowy. Aplikacja trwa 3,5 roku,
                > przy czym jest wiele przepisów które przedłużają ten czas (urlop, choroba,
                > itp.), nie ma natomiast żadnego przepisu który pozwoliłby aplikację skrócić.
                >
                > No i powstał problem: jak tu zrobić, żeby nasze kochane dzieci nie musiały
                > uczyć się do egzaminu państwowego, tylko odbyły zamiast niego pogawędkę z
                > kolegami taty, mamy.
                >
                > W całym kraju pod koniec grudnia ubiegłego roku odbywały się "egzaminy
                > adwokackie" do których dopuszczano osoby,które nie spełniały ustawowych
                > wymogów, nie odbyły bowiem pełnej,3,5 rocznej aplikacji. Nie wiem,jak to się
                > toczyło dalej, czy minister zgłaszał sprzeciwy czy nie- nieważne.
                >
                > Tymczasem w dwumiesięczniku Palestra, na ostatnich stronach, pisze się o tym,
                > co dzieje się w NRA - nad czym obradowano, co uchwalono, kto komu i jak
                kadził
                > i pudrował, etc. Otóż dowiedzieć się można, że NRA zajmowała się tym, jakby
                > takie praktyki zalegalizować - liczyć czas aplikacji od wpisania na listę, a
                > może od egzaminu, itp... zamiast od złożenia ślubowania, co odbywa się kilka
                > miesięcy później.
                >
                > Czy to jest uczciwe i moralne - że NRA zajmuje się organizacją przekrętu?
                > Chcesz oczyścić palestrę? A skąd wiesz jak głęboko będziesz musiał czyścić?
    • g4 Re: Gosiewski o korupcji przy naborze na aplikacj 19.02.06, 15:56
      Rada adwokacka to "pikuś" prz radzie radców prawnych...
    • seawolfie Raczej psychopatę block bustera 19.02.06, 16:11
      Choć zaślepionego nienawiścia idiotę też. Być może jednak jest to dywersant z
      PiS, bo robi dla PiS świetna robotę. Jeśli takie psychole są przeciw Kaczorom,
      to oczywiste jest, że PiS trzeba popierać. Gdyby block buster nie istniał, to
      Jacek Kurski powinien go wymyślić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka