theagnes Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 21:28 Ostanie radosne akrobacje chłopców z Wiejskiej po prostu sa zatrważające. Uważam, że Balcerowicz jest właściwym człowiekiem na właściwym miejscu ( a takich w Polsce mamy niewielu), prawdziwym profesjonalistą...Balcerowicz musi zostać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kuku85 Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 21:28 świetny tekst. patrzec juz nie moge, jak kompletne zera opluwaja jednego z tych, dzieki ktorym dzis mamy w miare normalny kraj. zaczynam sie jednak obawiac, ze z kazdym dniem staje sie on mniej normalny. mysle, ze konieczne staja sie jakies dzialania, nalezy glosno wyrazic swoj sprzeciw. jak to zorganizowac? Odpowiedz Link Zgłoś
g_ralu Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 21:33 Popieram Pana Balcerowicza i podpisuje sie wszystkimi kończynami za postalami tej dyskusji. Dziwi mnie tylko to że wszyscy mówią o Polsce "ten kraj", przecież to jest "nasz kraj" NASZ!!!!!!!! (nie pozwólmy aby te szumowiny z PiS-u i inni im podobni nam wmówili że jest inaczej) to jest NASZ KRAJ nie ich. Odpowiedz Link Zgłoś
beatle1 Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 21:33 BALCEROWICZ MUSI ZOSTAC!!!!!!!! Dziekuje Panie Profesorze. Moj syn urodzi sie w kraju, w ktorym nam nadzieje przyzwoitosc kiedys bedzie w cenie! Beatle1 Odpowiedz Link Zgłoś
sumer55 brawo!!!! mońko - jestem za!!! Cholera mnie bierze 13.03.06, 21:35 jak opozycja nie potrafi czy nie umie czy też nie chce dać w pysk faciom, którzy zgrają w "dupnioka" ("napoleon" to zbyt salonowa nazwa tej gry dla tych pacanów z PiSu, LPRu i Samoobrony)nie tylko z opozycją ale z całą normalną społecznością Polski. Dlaczego banda nieudaczników, lewusów, kurdupli (fizycznych czy intelektualnych) ma nas obrażać? Dlaczego?? Nie dla mnie!!! Gdzie to badziewie dopadnę będę niszczył i ogniem wypalał. Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 "Mapa protestu" 13.03.06, 21:36 Moze by sie tak nawzajem "geograficznie przedstawic" : skad, z jakich regionów, piszecie ? (zeby bylo bardziej "plastycznie") Dotychczas wyczytalem tu: Górny Slask Kraków Warszawa Gdynia Dolny Slask Lublin .....? - skad jeszcze ? dopisujcie prosze do Waszych wypowiedzi miejscowosc! to wtedy powstanie taka "mapa protestu". Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: "Mapa protestu" 13.03.06, 21:47 weekend: Chorzów/Bytom (inbetween) w tygodniu: przewaznie Frankfurt albo Londyn robja festciynszko jak "robol umyslowy" w IT i PROTESTUJA pszecif tymu kasperletyjatrowi, tyj leperjadzie, tymu discopolo !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
espirit Popieram. Mam 18 lat... 13.03.06, 21:38 Mam 18 lat, nie jestem w układzie, nie jestem agentem. Chcę żyć w normalnym państwie, a nie w skansenie Europy. Polityką się fascynuję, ale coraz bardziej zaczynam mieć jej dość. Odpowiedz Link Zgłoś
g_ralu Re: Popieram. Mam 18 lat... 13.03.06, 21:43 Też się przyznam że mam 18 lat, dlatego o mnie czy o moim koledze espirit kaczor nie może powiedzieć "jesteś z układu". Jestem na bieżąco w polityce, biore udział w konkursach z WOS-u i wiem pewnie o polityce więcej niż niektórzy którzy "chcą naprawiać Polskę". Postuluje ponowne rozpowszechnienie hasła "spieprzaj dziadu" (oczywiście w odniesieniu do pewnego pana o niskim wzroście) Odpowiedz Link Zgłoś
kuku85 Re: Popieram. Mam 18 lat... 13.03.06, 21:50 ja mam 20 i tez nijak nie jestem czescia ukladu... ani ja, ani moi znajomi, ktorzy coraz liczniej wyjezdzaja do anglii. i dobrze, przynajmniej nie bede samotna za 3 lata, jak sie tam znajde po skonczeniu studiow :( Odpowiedz Link Zgłoś
mordzinas Re: Popieram. Mam 18 lat... 13.03.06, 22:30 espirit napisał: > Mam 18 lat, nie jestem w układzie, nie jestem agentem. Chcę żyć w normalnym pań > stwie, a nie w skansenie Europy. > Polityką się fascynuję, ale coraz bardziej zaczynam mieć jej dość. Kiedyś tez miałem 18 lat... Byłem zachwycony gazetą wyborczą . Wcześniej z wypiekami na twarzy słuchałem Głosu Ameryki (za komuny) gdy mówili o Adamie Michniku. Był dla mnie wielkim autorytetem. Po 1989 roku też uważałem ,że to Adam Michnik ma rację. Popierałem Tadeusza Mazowieckiego... Aż wkońcu przyszło otrzeźwienie. Jesteś młodym człowiekim. Młodego człowieka bardzo łatwo zmanipulować. Tak jak kiedyś sam dałem się nabrać ładakom z Układu .... Balcerowicza popierają ludzie ,którzy mają w swych łapskach media ,którzy dzięki Balcerowiczowi zrobili w kilka chwil gigantyczne majątki. Wszystko na przekretach gospodarczych... Komisja która powoła Sejm odkryje zatajoną prawdę. A Tobie młody człowieku powiem jedno. Nie wszystko co mówią media jest prawdą. Mozesz sie dzisiaj ze mną nie zgadzać. Ale z czasem wspomnisz moje słowa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marjolaine Re: Popieram. Mam 18 lat... 14.03.06, 00:23 Chyba Młody Człowieku masz jakieś zaburzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
xpander Re: Popieram. Mam 18 lat... 14.03.06, 01:18 byles mlodym czlowiekiem, a na starosc zeswirowales. Odpowiedz Link Zgłoś
espirit Re: Popieram. Mam 18 lat... 29.03.06, 14:31 1. W konkursach z wosu również biorę udział (etap centralny w 2005 r.):) 2. Michnika,Jaruzelskiego i PD nie lubię, bo sa zadufani w sobie i przemądrzali.Podobnie nei podniecam sie Gazeta Wyborczrą. 3.Nie chce stąd wyjeżdzać po studiach, a przez PiS i ich rządy chyba będe musiał 4.I nie zwariowałem, Balcerowicz jest być moze trochę arogancki, ale nei chodzi o niego, tylko ważną sprawę - niezleżność banku centralnego(polecam przykłądy z historii, co się dzieje jak politycy zaczynają sie zajmować pieniądzem). Odpowiedz Link Zgłoś
jakobietka Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 21:44 Ja również podpisuję się pod tym listem. Przyszłość bez takich jak Balcerowicz jest głęboko niepewna, a z tymi co wygrali wybory gorzej niż przerażająca. Nigdy nie chciałam emigrować, ale obecnie nie widze innego sensownego rozwiazania jak po prostu uciec ze strachu przed tym co w tym kraju moze mnie jeszcze spotkać. Odpowiedz Link Zgłoś
zima0001 Re: List: Balcerowicz musi zostać 14.03.06, 01:40 A co cię takiego strasznego spotkało? Chyba to że przestałaś samodzielnie myśleć i oceniać sytuację, tylko ekscytujesz się medialną rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
oldbruno Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 21:44 Oczywiście nie wszyscy muszą się z tym zgadzać, ale wystarczy na nich popatrzeć aby zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz17 Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 21:44 To wezwanie oczywiste dla mnie. Paranoją jest, aby sejm, który ma w swoim składzie wiele osób karanych zajmował się dochodzeniem, zastępując prokuraturę i policję i pośrednio osądzaniem innych osób. Martwi mnie jak zwykle sposób wrażania opinii na forum przez część dyskutantów. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekkor Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 21:46 Bardzo dziękuję za ten tekst. Bardzo podniósł mnie na duchu. Ja też, podobnie jak Pan Mońko od 17 lat wykuwam swój los. Nigdy nie liczyłem i nie liczę na to, że ktoś da mi coś za darmo. Nie interesowałem się polityką, bo miałem inne zajęcia. Ale tym razem polityka uderzyła bezpośrednio we mnie. Dla mnie też Pan Balcerowicz jest symbolem odpowiedzialności za własny dobrobyt, za własne życie. Nie pozwólmy, by odebrano nam nasz sukces! Pan Lepper nie ma prawa mówić nam, że stracilismy te 17 lat. On może tak, ale my - polska klasa średnia - ciężko w tym czasie pracowaliśmy, nie straciliśmy ani chwili. Także po to, by on miał z czego otrzymać swą poselską pensję. Nie dajmy sobie tego odebrać! Nie jesteśmy sami, musimy tylko na chwilę oderwać się od karier zawodowych i zająć się polityką. Przynajmmniej podczas wyborów, bo to nasza wina, że wygrali je populiści. Wszyscy powinniśmy brać udział w wyborach i popierać ludzi rozumnych. Wszystko jedno czy z prawa czy z lewa, oby nie obiecywali nam, że cokolwiek dostaniemy za darmo! Pozdrawiam Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
szpati Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 21:47 trzeba ulatwic ludziom glosowaanie w wyborach ludzie mlodzi nie maja czasu zeby chodzic do urn sa zapracowani i im sie nie chce pojsc do urn w normalnie cywilizowanmy swiecie mozna glosowac przez internet ma sie swoja karte z kodem a unas trzeba chodzic do urn i kto ma na to czas taka babcia napierw pojdzie do kosciola a potem na gloswoanie jak za dawnych lat jest to dla niej event roku na nic wiecej ja nie stac jak sie przypatrzyc wynikom glosowanie jeszcze raz no to mamy na PiS glosowalo wiekszosc ludzi starszych podejrzewam ze Radio Maryka zrobilo swoje zreszta daleko nie patrzec moja babacia sie zarzekla ,ze bedzie glosowac na PiS no bo rodzice Panow Kaczynskich byli w Ak td.. i za zadne skarby nie dala sie przekonac elektorat,ktory jest wyksztalcony lub ma jakas swiadomosc spoleczna i jest pomiedzy 25 a 35 nie poszedl na wybory i teraz mamy partie nacjonalistyczna religijna ludzi z kompleksami,kotrzy dorwali sie do wladzy czlowiek na poziomie slucha wypowiedzi drugiego a wicemarszalek sejmu nie powinien kometowac i docinac i czlowiek taki jak prof Balcerowicz z takim dorobkiem naukwoym ma sie tlumaczyc przed Lepperem wstyd i hanba dlatego drodzy 30 i 35 latkowie teraz to wy musicie cos zrobic nie poszliscie na wybry to macie Balcerowicz odejdzie zlotowka sie umocni wzrosna oprocentowania kredytow zwykly obywatel dostanie po kieszeni i wtedy spoleczenstwo dojrzeje do tego zeby pojsc na wybory i cos zmienic a potem politykom radze tez dojrzec zwalszcza tym z PO o elektorat trzeba dbac Odpowiedz Link Zgłoś
jarox1 trzeba nam listownych wyborow 13.03.06, 21:54 gdyby wszyscy, ktorzy zmuszeni zostali wyjechac za granice mieli rowne szanse glosowania to moze PiS nie zajmowalby sie dzis tylko budowaniem Swiatyn. Dlaczego wielu obywateli Unii moze glosowac za pomoca listow, a my nie? Odpowiedz Link Zgłoś
marjolaine Re: List: Balcerowicz musi zostać 14.03.06, 00:22 WYBORY tylko wybory!!! trzeba chodzić i głosować na mądrych , inteligentnych ludzi,którzy nie przyniosą wstydu nam i Polsce, inaczej zakryją nas beretami moherowymi.Przecież chyba nie brakuje wśród Polaków porządnych wykształconych ludzi.Do dzieła Polacy! Już nie raz pokazaliśmy światu co potrafimy.Nie pozwólmy aby takie różne kreatury były synonimem Polaka!tacy ludzie jak w Pis LPR i Samoobronie to wstyd i hańba dla nas!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaa Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 21:58 OD CZASU REFORMY MONETARNEJ GRABOWSKIEGO ŻADEN EKONOMISTA NIE ZROBIŁ DLA POLSKI TAK WIELE. POZA PAPIEŻEM TO NAJBARDZIEJ ZNANY I ROZPOZNAWALNY POLAK NA ŚWIECIE. MAŁO TEGO JEGO OBECNOŚĆ W POLSKIEJ POLITYCE GWARANTUJE STABILNOŚĆ NASZEJ GOSPODARKI. PANOWIE KACZYŃSCY, LEPPER, GIERTYCH I CAŁA ICH KLIKA NIE DORASTAJĄ PANU BALCEROWICZOWI DO PIĘT. MOŻE FAKTYCZNIE SPOŁECZEŃSTWO SIĘ OBUDZI I ZROBI Z TYM RZĄDEM PORZĄREDK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
md1230 Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 21:59 Pan Leszek Balcerowicz od dawna jest dla mnie symbolem pozytywnych przemian, które zaszły w polskiej gospodarce po 1989 roku. Nie moge uwierzyć własnym oczom, że są ludzie, którzy bez zażenowania potrafia wołać o odejście prof. Balcerowicza z NBP. Zabrzmi to dziwnie, ale dla polskiej gospodarki pan Balcerowicz jest największym darem czy prorokiem a tych nie poznaje sie wewłasnym kraju.Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
meritum3 Re: List: Balcerowicz musi zostaća kaczor odejść 13.03.06, 21:59 Balcerowicz musi zostać zaś koczory muszą odejść im szybciej tym lepiej tych mściwych i głupich eksperymentów jakie fundują nam kaczorki wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
anis31 Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 22:01 MUSI ZOSTAC! przynajmniej jeden, ktory umie naprawde budowac i pracowac podczas gdy rzadza nami zalosni sarmaci i chamy. Brawo za list i wlasciwe slowa..... Odpowiedz Link Zgłoś
plyne Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 22:02 Dorciu, co prawda Lech Wałęsa jest raczej bardziej znany od prof. Balcerowicza, ale ogólnie się z Tobą zgadzam. Popieram "ręcami i nogami" inicjatywę pana Mońko! Balcerowicz musi ZOSTAĆ! Paweł, lat 30 Trójmiasto Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 22:04 "Prezes Prawa i Sprawiedliwości nie zgodził się z opiniami, że sprawa szefa NBP wpłynie na spadek wartości złotego. Takie opinie świadczą, jego zdaniem, o braku wiary w siłę naszej waluty. Kaczyński nie zgodził się też z opiniami, że z Polski mogą się wycofać zagraniczni inwestorzy. Takie opinie rozsiewają, jego zdaniem, obrońcy pewnych interesów." NO COMMENT Odpowiedz Link Zgłoś
anakinsky Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 22:06 To co obecnie sie dzieje, to zakrawa na farse. Kmiotek Lepper, gej Kaczyński oraz Giertych, którego tatuś doradzał Jaruzelskiemu mają czelność oceniać Człowieka dzięki któremu Polska odbiła się od dna. Co za żenada... BALCEROWICZ MUSI ZOSTAĆ! I zrozumcie to wszyscy Ci którym sie wydaje, że jak zastąpi go Glapiński albo inny jełop to będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lulo_aiesec Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 22:08 Balcerowic musi ZOSTAĆ!! Koniec i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
mk963 Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 22:15 anakinsky napisał: > To co obecnie sie dzieje, to zakrawa na farse. Kmiotek Lepper, gej Kaczyński > oraz Giertych, którego tatuś doradzał Jaruzelskiemu mają czelność oceniać > Człowieka dzięki któremu Polska odbiła się od dna. Co za żenada... BALCEROWICZ > MUSI ZOSTAĆ! I zrozumcie to wszyscy Ci którym sie wydaje, że jak zastąpi go > Glapiński albo inny jełop to będzie lepiej. A JAK MOGĄ TO ZROZUMIEĆ SKORO SĄ TAK ,,MĄDRZY INACZEJ,, I POPIERAJĄ PARTIE KTÓRA SIE DOGADUJE ZE ZŁODZIEJAMI Odpowiedz Link Zgłoś
wzbroja Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 22:08 Brońmy Balcerowicza. Panie Balcerowicz, dziękujemy Panu. Odpowiedz Link Zgłoś
majka552 Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 22:09 przeczytałam list p Mońko i mimo że mam lat 51, jestem lekarzem specjalistą, nie zarabiam dużych pieniędzy, mam troje dzieci, nie należę do grupy dobrze zarabiających menadzerów to czuję sie beneficjentem przemian po 1989 . Podpisuję się obiema rękami pod hasłem że Balcerowicz musi zostać i jeszcze pod hasłem że dobrze jest kiedy za zarządzanie pieniędzmi w bankach odpowiedzialni są fachowcy od finansów a nie politycy. Mam nadzieje, że jest nas więcej ,ale nie potrafimy być głośni, może wykupimy bilboard w centrum warszawy z hasłem Balcerowicz musi zostać .Pozdrawiam tych co ciągle próbują brać własny los w swoje ręce Odpowiedz Link Zgłoś
power_to_the_have_nots Re: List: Balcerowicz musi zostać 13.03.06, 22:12 o rany, co w tym dziwnego, że "ludzie sukcesu, beneficjenci przemian, zasadniczo zabezpieczeni materialnie, wolne zawody, kadra menedżerska" popierają balcerowicza? what's the big deal? byłoby dziwne, gdyby było inaczej. w końcu "we all want to make the world a better place for people like ourselves", no nie? autorowi należy się natomiast wdzięczność za zwięzły wykład inteligenckiego etosu i misji w nowej rzeczywistości społecznej. etos ten i ta misja sprowadzają się do dbałości o "niezachwianą wartość moich cholernych złotówek." w ramach heroicznego "budowania klasy średniej". tradycyjny inteligent - czytaj: frajer - upominał się o słabych, poniewieranych, trzymał raczej z rozmaitymi "underdogs". dzisiejszy inteligent "jest radcą prawnym, pracuje w amerykańskiej kancelarii," ciężko haruje, dobrze zarabia, polityka go nie interesuje - no, chyba że "chamstwo" zacznie mu "gmerać w portfelu". ot, starcie sprzecznych interesow, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
owendy Popieram Profesora Balcerowicza 13.03.06, 22:17 Protestuję przeciwko akcji nagonki na Profesora Leszka Balcerowicza. Jestem inżynierem mechanikiem, absolwentem wydziału Mechaniki Precyzyjnej Politechniki Warszawskiej. Ukończyłem studia w roku 1981. Moja żona jest absolwentką Wydziału Biologii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Pamiętamy puste półki komunistycznych sklepów i zapisy na chleb. Pamiętam inflację 640% w roku 1989 i 350% w 1990. Pamiętamy strach naszej rodziny, że polskie reformy nie powiodą się, podobnie jak w Argentynie, gdzie w podobnej sytuacji ekonomistom po wielokrotnych próbach nie udało się uratować gospodarki. Reformy są zawsze bolesne i współczuję głęboko tym, których dotknęły najmocniej. Gdyby ich jednak nie było, kupowalibysmy dziś pudełko zapałek za 100 000 zł po nocy stania w kolejce. Profesor Balcerowicz wyprowadził jednym ruchem polską gospodarkę z potwornego dołu. Po trzech latach reformy inflacja spadła do 44 procent, to był cud, o którym jakoś nikt dzisiaj nie pamięta. Stan naszej gospodarki i dobrobyt (TAK) w którym żyjemy, jest zasługą Leszka Balcerowicza i jego zespołu. Nie ma w tym zadnej zasługi posła Giertycha. Nie ma w tym zadnej zasługi posła Leppera. Zachowanie posła Giertycha wobec profesora Leszka Balcerowicza wyróżnia się skrajnym brakiem kultury osobistej i dowodzi zupełnej nieznajomości najnowszej historii Polski. Nie wiem, jaką szkołę ukończył poseł Giertych i z jakimi ocenami, ale chyba nie ma sie czym chwalić. Podobnie poseł Lepper. Powstrzymam się od komentarzy wobec Pana Prezydenta oraz pana Jarosława Kaczyńskiego. Czekam na moment, w którym nasz rząd rozpocznie prace merytoryczne z zakresie skutecznego rządzenia krajem, a zakończy działania w zakresie realizowania osobistej katolickiej nienawiści niektórych posłów. List do kancelarii Sejmu wysłałem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek767 musi ZOSTAC!! 13.03.06, 22:45 ..az mi sie cieplo zrobilo na sercu po przeczytaniu tych ponad 480 postow. Jednak jest jeszcze wiara w narodzie!! Potrzeba nam tego!! Wiekszosc z nas siedzi w domu i mysli ze jest osamotniona w swoich pogladach. Ja w to nie wierze, jest nas wiecej i ten post tego dowodzi. Zrobmy cos dla Polski. nie ma sie co ludzic - Kaczynski nic nie zrobil dla Warszawy i nie zrobi dla naszego kraju (przynajmniej dobrego) Przerazajaca jest jego zadza wladzy!! Lepper powinien siedziec w wiezieniu. Moim zdnaiem jest potrzeba ZORGANIZOWANIA ludzi ktorzy mysla podobnie jak osoby udzielajace sie w tym watku. Jest kilka sposobow: demonstracja, wysylanie maili (oczywiscie wyslalem tez swojego do kancelarii sejmu!) Moze wydrukujmy jakies naklejki na samochody? ( czesto widze naklejki hobby ktore uprawiaja wlasciciele samochodow, po rybki, ktore oznaczaja poglady religijne).poprzez nak konczas na najbardziej wymiernych - oddanie glosu w wyborach. Musimy poczuc ze jest nas wiele. Ze mozna przeciwstawic sie nieuczciwosci, Ze trzeba chodzic na wybory, bo jest sens. Ze warto jest ciezko pracowac w Polsce! KTO NAS ZORGANIZUJE ?? ZROBMY COS Z TYM!! Gdyby powstala jakas partia, gdzie byliby uczciwi ludzie, patrioci - po raz pierwszy zapisalbym sie do niej. Nie chce byc bezsilny wobec tego co sie dzieje w Naszym Kraju. Najlepiej gdyby na internecie pojawil sie jakis zroworozsadkowy, pozytywistyczny program i zeby taka partia miala charyzmatycznych i uczciwych liderow!! Podpisuje sie pod tym od zaraz. To historia osadzi prof Balcerowicza - CZLOWIEKA KTORY BUDOWAL a nie byl piaskiem (jak ktos juz wspomnial na formum o obecnej wladzy), czlowieka, ktory mi imponuje i ktorego podziwiam - tak jak Grabskiego, Kwiatkowskiego czy Starzynskiego. Michal, 30lat, branza FMCG (sprzedaje batoniki). Od 7 lat pracuje po 11 godzin dziennie uczciwie pracujac i placac podatki jak kazdy ucziwy Polak. Nie chce pracowac na leni i kretaczy. Odpowiedz Link Zgłoś