18261826www 15.03.06, 07:03 Dzisiaj moherowe berety uczynily by dokladnie to samo.To sa tacy sami ludzie zaszczuci,nienawidzacy innych i zaslepieni w swej nienawisci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek2235 Przyczyną sowiecka okupacja 15.03.06, 07:32 Przyczyny leżą w wydarzeniach z okresu sowiekiej okupacji w latach 1939-41. Gdyby tak nie było to logicznie powinno by to wydarzyć we wrześniu 1939r a nie w 1941r Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Przyczyną sowiecka okupacja 15.03.06, 07:41 Przyczyna byl wrodzony antysemityzm polakow . Zreszta antysemityzm pozostal do dzisiaj , brakuje jedynie zydow . Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada Co za brednie 15.03.06, 11:29 Jaki antysemityzm? Dochodzenie i mowienie prawdy to antysemityzm? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Co za brednie 15.03.06, 14:02 frau_blada napisała: > Jaki antysemityzm? > Dochodzenie i mowienie prawdy to antysemityzm? > :) Umiejetnosc czytania to sztuka . Szkoda tylko ze nie potrafisz zrozumiec tego co czytasz . Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada Szkoda, ze masz klopot z formulowaniem mysli 15.03.06, 18:33 Wrodzony antysemityzm? To cytat czy wynik badan nad polskim spoleczenstwem? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do indianskiego 25.03.06, 18:10 indianski napisał: > frau_blada napisała: > > > Jaki antysemityzm? > > Dochodzenie i mowienie prawdy to antysemityzm? > > > :) Umiejetnosc czytania to sztuka . Szkoda tylko ze nie potrafisz zrozumiec > tego co czytasz . No wlasnie, prawdy nam nie wolno dochodzic - bo to niepoprawne politycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: do indianskiego 25.03.06, 20:30 wet3 napisał: > No wlasnie, prawdy nam nie wolno dochodzic - bo to niepoprawne politycznie. A kto Ci broni dochodzić ??? Dochodź sobie. IPN już doszedł. Zostałes z tyłu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Przyczyną sowiecka okupacja 15.03.06, 13:13 czego najlepszym dowodem są liczne pogromy ludności żydowskiej w okresie przedwojennym. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Przyczyną sowiecka okupacja 15.03.06, 17:46 venus99 napisał: > czego najlepszym dowodem są liczne pogromy ludności żydowskiej w okresie > przedwojennym. Przed wojna próbowali traktować Polaków niczym Plaestyńczyków - liczne bojówka zarówno ciz Betaru pozdrawiajacy się rzymskim gestem jak i ci z terrorystycznych organizacji komunistycznych typu Bund , ze o zwykłych grupach pzrestepczych nie wspomnę . Polacy po prostu skutecznie bronili się Aczkowlek jak w przypadku "pogromu"w Przytyku pomimo tego iż obroniliśmy się koniec końców i rozpędzilismy zbrodniarzy - i tak jedyna śmiertelna ofiara była po polskiej stronie ... . Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Czlowiek religijny i czlowiek zaszczuty religia 15.03.06, 07:41 Wkazdej religii znajda sie fanatycy,oglupieni i zaszczuci.Jak wsciekle psy pojda rznac ,gwalcic ,rabowac i to o (zgrozo!!!) w imie wlasnej religii.Beda to muzulmanie,chrzescijanie,zydzi,buddysci i wszystkie inne religie i sekty calego swiata. Podam przyklad z naszego podworka, za tygodnikiem Polityka cyt:"Proces odbyl sie w trojmiejskim sadzie,z law sadowych sledzony takze przez radio(radio Maryja) i "nasz dziennik"publicznosc.Dzien przed procesem puszczano tzw telefon od sluchacza ,ktory przypominal:jutro o godzinie tej i tej trzeba bedzie bronic krzyza.Ogloszenia o terminie rozpraw drukowal takze "nasz dziennik'Przychodzily rozemocjonowane tlumy,ktore pod sala rozpraw spiewaly"Barke" Poszturchiwany Pawel Huelle na sale rozpraw wprowadzony byl w asyscie ochrony, w sadzie witaly go okrzyki:" Zydzi do gazu"Powiewaly bialo-czerwone flagi. W koncu zostal opluty" -Polityka nr 48-3/12/05 -jak myslicie jak zachowywali by sie ci ludzie w czasie okupacji hitlerowskiej, robiliby z pewnoscia to samo co swolocz zaszczuta nienawiscia z Jedwabnego. Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Czlowiek religijny i czlowiek zaszczuty relig 15.03.06, 07:49 Inny przyklad.Wprogramie prowadzonym przez duet naszych rodzimych nazistow Nowak/Bender w rozmowie ze sluchaczami(8lipca 01)padly nastepujace slowa cyt:"Wielka szkoda ,ze hitler nie wyniszczyl tych krwiopijcow doostatniego,do ostatniego!!!(akcent)nie wylaczajac ani kobiet ,ani dzieci" Te slowa poszly w eterze na caly swiat!W czasie kiedy zagraniczna prasa rozpisywala sie o Jedwabnem. Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Duch Dekalogu w audycjach RM (i): 16.03.06, 01:33 Jeden z prowadzących audycję posunął się do pochwały Hitlera za „likwidację bezrobocia” i „politykę prorodzinną” (audycja w dniu 1.10.2003). Antysemityzm odgrywa ogromną rolę w tych swoistych próbach wyjaśniania przeszłości oraz współczesności. Wątek antysemityzmu pojawia się obsesyjnie, niemal codziennie, w rozmowach ze słuchaczami, pogadankach i odczytach, albo w dyskusjach z zaproszonymi do studia, z reguły starannie wyselekcjonowanymi pracownikami nauki lub politykami, od których oczekuje się antysemickich wypowiedzi i wywołuje je za pomocą pytań. Gdyby nie antysemityzm, treść większości audycji byłaby po prostu naiwna, śmieszna, nieszkodliwie głupia. Nachalne eksploatowanie tej ideologii - czyni działalność Radia groźną. Oto kilka przykładów, wybranych spośród bardzo licznych wypowiedzi ksenofobicznych, antysemickich oraz zawierających wątek spiskowy: [ks. Rydzyk, dyrektor RM:] „Pan Nikolski wszedł do Sejmu z mniejszości ukraińskiej, trzeba to pamiętać, i nie wiem, czy mu tak zależy na narodzie polskim (…) Ja nie jestem, broń Boże, przeciwko narodowi ukraińskiemu, tylko, że to może być wyjaśnieniem dla pewnych działań pewnego człowieka” (10.03.2003) [ks. Rydzyk:] „Ja to nazywam aj waj szalom. Widać, że to jest religia handlowa. To jest handel, a nie religia w Boga” (20.08.2002) [dialog między słuchaczką a stałym pracownikiem RM, ks. Mojem:] „Wałęsa jak objął urząd [prezydenta], to przyjmował telefony. Bardzo chciałam się wtedy dodzwonić, żeby oczyścił Polskę z różnych [ludzi] innego pochodzenia i z innych krajów, narodowości. Tego nie podpowiedziałam, [ale] mógłby sam o tym pomyśleć (…) Ja toleruję Żydów, Niemców - niech on mi buty szyje taniej, jesionkę, - ale niech on się nie wpycha do mojego rządu. Ja pamiętam w 1956 r., kiedy Gomułka przyszedł, to on oczyścił Polskę. Moja koleżanka z pracy wyjechała do Izraela. Uważałam, że w Polsce Żydów prawie nie ma, [ale] mam taki wykaz, gdzie [jest napisane, iż] w pierwszym parlamencie po objęciu władzy przez pana Wałęsę, [jedynie] był co siódmy Polak. Paru Niemców, a większość Żydów (…) Za jego [rządów] cała masa Żydów przyjechała do Polski, a tamci [polscy emigranci polityczni z lat 80-tych] do tej pory nie mogą wrócić(…) A ja bym ich [Żydów] przede wszystkim zmusiła do wrócenia do swoich nazwisk, bo pozabierali polskie nazwiska” [podsumowanie ks. Moja:] „Czyli mamy stawać w prawdzie” (18 01.2003) [wypowiedź słuchacza:] „Polska zniewolona, bo ludzie są naiwni, wierzą tym, którzy ich zniewalają. Ci, co zdobyli Jerozolimę mają jedną zasadę: panować albo burzyć. Jest naród, który chce zapanować nad światem za wszelką cenę” (2.01.2003) [słuchacz, w rozmowie z ks. Cydzikiem:] „Oni [komuniści] wypowiadali się za tą koncepcją, która potem przyjęła formę Judeopolonii - i to samo było w Rosji, też zostało przyjęte, i zostały zdeformowane te idee społeczne w kierunku realizacji interesów jednej grupy narodowościowej [Żydów]. Na przykład, wymordowanie 6 milionów chłopów w Rosji nie leżało w żaden sposób w hasłach socjalizmu, czy komunizmu, natomiast w Talmudzie chłopi są jednym z najgorszych gatunków ludzi, więc trzeba ich wymordować – i zostało to zrealizowane” (16.06.2002) [słuchacz:] „Przecież cały rząd jest żydowski (...) W [komunistycznym] Urzędzie Bezpieczeństwa kto był? 90% to byli Żydzi. W Rosji w NKWD kto Polaków mordował? Żydzi! Tego się nic nie mówi, to każdy się boi!” [odpowiedź prowadzącego, ks. Cydzika:] „Myślę, że akurat w Radio Maryja te tematy podejmujemy, przypomnę chociażby audycje z panem profesorem Jerzym Robertem Nowakiem i jego [publikacje] na te tematy: ‘Kogo powinni przeprosić Żydzi’, również ‘Zbrodnie przeciwko narodowi polskiemu’ itd. Myślę, że tylko w niektórych mediach ten temat jest niebezpieczny, czy może niewłaściwy. A druga sprawa - ciągle musimy poszukiwać, widzieć ofiary, widzieć zło, natomiast nie możemy wzbudzać niechęci, ale prawda historyczna i ta prawda moralna musi oczywiście być tutaj podkreślana, bo jesteśmy to winni tym, którzy cierpieli i ich rodzinom. Oczywiście zgadzamy się z panem” (10.02.2003) [słuchaczka:] „W tym roku 250 tysięcy Żydów ma przybyć do Polski w celu osiedlenia się. Rząd polski będzie tym ludziom dawał zapomogi, a nie Polakom (...) Ci nie-Polacy, którzy nami rządzą...” [odpowiedź prowadzącego ks. Rydzyka:] „Dziękuję, serdecznie pozdrawiam. Trudno powiedzieć czy to nie Polacy” (15.02.2003). [słuchaczka:] „A przecież ostatnie wybory prezydenckie. Przecież ten właśnie prezydent mówił wprost już: Polska dla wszystkich, ale nie dla Polaków. [...] I to realizuje konsekwentnie, z żelazną konsekwencją." [prowadzący ks. Szczęsny:] "Pani Aniu, gdyby pani startowała do Sejmu, ja bym na panią głosował!" (19.02.2003) [słuchaczka:] „Chciałam powiedzieć, jak byłam parę lat temu w Jerozolimie w Izraelu i w Tel Awiwie mówił taki stary polski Żyd, mówi: [że] jest nieprawdą, że zginęło [Żydów] 3 mln, ani nie jest prawdą, że zginęło ich 6 mln, bo oni tak mówią, po prostu zginęło ich 1,4 mln w Polsce. A że po prostu taka sumę podają: 3 mln – dlatego, żeby dostać jak największe odszkodowanie od światowej federacji takiej, co dają odszkodowania po wojnie, tak dokładnie nie zapamiętałam tej nazwy. (...) oni to robili celowo i dostali odszkodowanie - ten Żyd mówił - za Polskę i za Żydów 700 mld dolarów, to są kolosalne sumy i po prostu, mówi, żaden z Polaków, nawet jednego Polaka, nawet połowy Polaka nie było tam, na tej komisji światowej, tylko sami Żydzi, oni te 700 mld dolarów przywłaszczyli sobie i nawet się nie przyznali do tej pory. Tak że to jest naród bardzo taki po prostu... (...) jak oni potrafią siebie po prostu wywyższyć!, W Jedwabnym nie zginęło ich 1,4 mln w tej stodole, bo przecież to nie ma takich stodół, to w ogóle się w głowie nie mieści - tam było 140 tys. Podobnież, 120 tys., nie mogło być więcej, to jest największa ilość, jaka mogła być”. [o. Cydzik:] „No, to taka liczba jest oczywiście, że przesadzona [...] takiej liczby nie było w ogóle możliwej”. [słuchaczka:] " I my po prostu nie możemy się dać żeby oni nas tak po prostu okłamywali (...), żeby nas tak nabierali w bezczelny sposób, bo jest nieprawdą, Żydzi uciekli do Ameryki, wiedzieli, że będzie wojna, bo oni tę wojnę wywołali”. [ks. Cydzik:] „Tak, ja myślę że to jest..., dziękuję pani bardzo, za mało mamy czasu żeby całą historię taką rozegrać tutaj i rozstrzygnąć, to są [tematy] na długie godziny, myślę zresztą, że pan profesor Jerzy Robert Nowak to podejmował. Przy czym chcemy tutaj mówić o naszej polskiej racji, o racji stanu, naszym polskim myśleniu, żeby zauważyć[?] dobro, które się dzieje i które jest”. (4.06.2002) [słuchacz:] „Czy panu (…) są znane Protokoły mędrców Syjonu, co o nich sądzicie?” [odpowiedź A. Macierewicza, lidera Ruchu Katolicko- Narodowego:] „czytałem, bardzo ciekawa lektura, niektórzy mówią, że są autentyczne, inni – że nie, ja nie jestem specjalistą. Doświadczenie wskazuje, że są w środowiskach żydowskich takie grupy” (19.07.2002). [słuchacz:] „Nie mówi się zboczeniec na homoseksualistę, tylko kochający inaczej, nie mówimy złodziej, tylko uczciwy inaczej, nawet, przepraszam ojca, w Radio Maryja często jest takie mruganie, rozumiemy się prawda, pewien naród rządzi. Dlaczego nikt nie powie Żydzi?” [prowadzący ks. Janusz Dyrek:] „Chodzi o konsekwencje” (8.10.2003) [słuchacz:] „Izraelici uciekli ze złotem z Polski, zamiast budować kraj po wojnie” [odpowiedź prowadzącego, ks. Mroczka:] „prawdę Pan mówi” [inny słuchacz:] „[Polacy w Rosji] wywiezieni Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Re: Duch Dekalogu w audycjach RM (ll): 16.03.06, 01:38 [inny słuchacz:] „[Polacy w Rosji] wywiezieni dzięki Żydom, ich majątki pozgarniali, skąd on i się dorobili tego wszystkiego, milionerzy wielcy?” (6.10.2002) [słuchacz:] „Szatanem dla Polski, tej nowej i starej był KOR, to KOR miał niesamowite możliwości zdobywania wszelkich przyczółków” [podpowiedź prof. Ryszarda Bendera, wykładowcy Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego:] „a w nim [w KOR] bracia lóż [masońskich]!” [słuchacz:] „Nie Tylko! Współzałożycielem KOR był Macierewicz…” [prowadzący audycję ks. Cydzik przerywa:] „No, ale widzi pan, tak ładnie pan powiedział, a na koniec… Nie wygląda pan na słuchacza Radia Maryja i na człowieka wierzącego, który staje z otwartą przyłbicą” (13.10.2002) [ks. Jankowski z Gdańska, znany z antysemickich skandali, które odbiły się echem w prasie zagranicznej:] „walka z krzyżem – to wszystko jest zaplanowane (...) Mam tu na myśli Żydów przede wszystkim. Robią wszystko, żeby o nich nie mówić, a oni całą polityką kierują” (31.08.2003) [zaproszony do studia Krajski, wykładowca katolickiego Uniwersytetu imienia Stefana Wyszyńskiego w Warszawie:] „To są właśnie metody, które by wskazywały na to, że za tym stoi masoneria” [słuchacz:] „Nie jest dziełem przypadku, że symbol masonerii wszelkich odmian, cyrkiel przecinający kotwicę, jest kombinacją gwiazdy Dawida”. (29.09.2002) [Krajski:] „Wszyscy prezydenci Stanów Zjednoczonych byli masonami. Nie tylko Messori to twierdzi (…) Bush [posiada] 33 stopień wtajemniczenia [w hierarchii masońskiej]” (26.09.2003) [wypowiedź telefoniczna Zygmunta Wrzodaka, posła z ramienia LPR:] „No i zawsze po drodze było Niemcom i Żydom, oni zawsze w którychś momentach się porozumiewali i mimo, że tragedia ogromna podczas II wojny światowej, tylu Żydów było ofiarami tej wojny, a mimo woli współpracują i to dobrze z Niemcami i myślę, że wspólny biznes, wspólny interes jest po drodze Niemcom i Żydom. I wiadomo, że Unia Europejska jest sterowana przez loże masońskie (...), a interesy są takie, żeby umacniać jeden naród i drugi, czyli ogólnoświatowy naród żydowski i europejski niemiecki” (15.04.2002 – wątek rzekomej współpracy Niemców i Żydów na szkodę Polski jest echem antysemickiej nagonki propagandowej z 1968 r.) [zaproszony do studia dr Andrzej Leszek Szcześniak, nieżyjący już autor komunistycznych podręczników szkolnych, w których wykładał historię według antysemickich schematów:] „Wiele organizacji prowadzi listę ludzi, którzy działają przeciwko Polakom (…) Zapisuje się złe czyny, po to, żeby tych ludzi w przyszłości rozliczyć lub zneutralizować, kiedy przyjdzie odpowiedni moment”; „[Należy] odejść od tego co próbują zrobić, od relatywizmu moralnego i od relatywizmu opartego na teorii Einsteina, że nie ma prawdy, wszystko jest względne. Może to być w fizyce. Kiedy w biologii był Darwin i przeniesiono go żywcem do nauk społecznych, zrobił się z tego hitleryzm. Kiedy teorię względności Einsteina się próbuje przenieść, można zrobić rzecz o wiele gorszą, niż [przenosząc] teorię Darwina do nauki społecznej. Ale już i w tym jest pewna nadzieja, ponieważ uczeni brytyjscy obalili teorię Einsteina, ale u nas ani słowa w prasie nigdzie się o tym nie wyczyta. Mówiło to Radio Londyn i opisywało po kilkudziesięciu latach badań. Zresztą, jak wiadomo, Einstein nie dostał za to nagrody Nobla za tę swoją teorię, a dostał nagrodę Nobla wiele lat później za odkrycie jakichś promieni, które nie istnieją. To jest paradoks, ale z tego się nie wolno śmiać, bo Einstein jest [popierany] przez pewne określone koła [czyli Żydów]”. (5.08.2002) [Iwo Cyprian Pogonowski, tytułowany „profesorem”:] „Tutaj mamy problem z tym też, że wielu ludzi, którzy są radykalnymi syjonistami i [są] wysoko postawieni w rządzie amerykańskim, mają dobre maniery, jeśli chodzi o sposób mówienia. I w ten sposób mogą mówić o zbrodniczych rozmaitych programach w taki sposób, że to wygląda jak przemówienie ludzi kulturalnych” (19.03.20003) Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Re: Duch Dekalogu w audycjach RM (lll): 16.03.06, 01:39 [fragment odczytywanego wielokrotnie w radio artykułu ks. Czesława S. Bartnika, opublikowanego w „Naszym Dzienniku” pod tytułem „Refleksja religijna na 11 września”:] „Boimy się, że zaczyna tam [w USA] dominować starotestamentowa kultura i etyka (…) Chwałę ofiar jedenastego września zakłóca trochę fakt, że na ich cmentarzysko zakradły się hieny polityczne. Najpierw prasa zachodnia się dziwi: ktoś ostrzegł wszystkich Żydów pracujących w World Trade Center, a nie ostrzegł innych pracowników. Co to znaczy? Od początku ktoś grał śmiercią owych ludzi dla równie zbrodniczych celów politycznych (…) Mówi się, że Husajn jest nieodpowiedzialny, ale on nie strzela do małych dzieci, a Izraelici strzelają. Nic tak nie złości, jak bezczelne zakłamanie” (15.09.2002) [I na koniec, próbka jednej z licznych tyrad, jakimi ks. Rydzyk raczy nieustannie słuchaczy]: „Ja nie jestem, na przykład, przeciwko Żydom, nie jestem! Niech mi nikt nie wmawia, nie jestem przeciwko żadnemu człowiekowi, ale wiem na pewno, że pół miliona Żydów ma do Polski przyjechać, dostają paszporty, wszystko im oddają… Dobrze, niech wszystko się dzieje zgodnie z prawem, ze sprawiedliwością, z prawami boskimi i ludzkimi. I nikomu krzywdy nie wolno robić. Ale z drugiej strony ludzie, Polacy z Kazachstanu, czy Polacy z Argentyny, czy z innych stron mają utrudnienia nie z tej ziemi, żeby przyjechać do Polski. Prawda? To jest co najmniej niesprawiedliwe. Coś tu nie gra. Jeżeli my o tym mówimy, to my mamy prawo mówić, bo to jest demokracja. I wtedy nam mówią, że my jesteśmy straszni, i tak dalej, i w ogóle. No bo my pytania stawiamy. Dobrze, ale dlaczego tu nie załatwicie, co się dzieje, dlaczego tak robicie? To my jesteśmy źli. Tylko bylibyśmy dobrzy, gdybym ja wyszedł i – oklaski – Unia [Europejska]! Unia! Proletariusze wszystkich krajów łączcie się! Pierwsza prawda wiary jest: Unia Europejska!” (19.02.2003) W marcu 1999 r. wielki skandal wywołało opublikowanie książki profesora Uniwersytetu w Opolu, Dariusza Ratajczaka pod tytułem „Tematy niebezpieczne”. W rozdziale „Rewizjonizm holocaustu” (s. 21-25) po raz pierwszy polski autor tak wyraźnie poparł tezy rewizjonistów Holokaustu. Badaczy hitlerowskiego ludobójstwa na Żydach określił jako "wyznawców religii Holocaustu, a więc zwolenników cenzury i narzucania opinii światowej fałszywego, propagandowego obrazu przeszłości". W konkluzji pisał: "Podsumowując ten wątek możemy stwierdzić bez popełnienia większego błędu, że cyklon B stosowano w obozach do dezynfekcji, nie zaś do mordowania ludzi". Obrońcami tez głoszonych przez Ratajczaka podczas audycji nadanej przez Radio Maryja w nocy z 13 na 14 stycznia 2000 r. byli Andrzej Leszek Szcześniak, Ryszard Bender oraz Tomasz Wituch (profesor Uniwersytetu Warszawskiego). R. Bender powiedział m.in.: „Oświęcim nie był obozem zagłady, lecz obozem pracy. Żydzi, Cyganie i inni byli tam niszczeni ciężką pracą, zresztą nie zawsze ciężką i nie zawsze byli niszczeni, bo są relacje, iż w obozie posiłki były trzy razy dziennie, a chorzy dostawali delikatną zupę, mleko i biały chleb, a Żydzi często pełnili ważne funkcje obozowe, np. kapo”. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Duch Dekalogu w audycjach RM (lll): 16.03.06, 02:13 Jestem zdumiony, że na falach Radia Maryja nie poruszono sprawy ogólnie aprobowanej przez Żydów kolaboracji z hitlerowskimi władzami, powszechnie stosowane przez Judenraty. Skala tej kolaboracji stała się najbardziej wyraźna w getcie łódzkim, gdzie Mordechaj Rumkowski i getto łódzkie stało się sprawną maszyną w hitlerowskim przemyśle zbrojeniowym, podobnie getto warszawskie, gdzie 2,5 tysięczna armia żydowskich bandziorów jak bydło spędzało społeczność żydowską na Umschlagplatz. Stwierdzam, że relacje słuchaczy nie były precyzyjne ani pełne jeżeli chodzi o fakty. Te byłyby dużo bardziej kompromitujące dla społeczności żydowskiej gdyby zostały przedstawione profesjonalnie i w dłuższym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Do qwardiana 17.03.06, 18:23 qwardian: Jestem zdumiony, że na falach Radia Maryja nie poruszono sprawy ogólnie aprobowanej przez Żydów kolaboracji z hitlerowskimi władzami, powszechnie stosowane przez Judenraty. Skala tej kolaboracji stała się najbardziej wyraźna w getcie łódzkim, gdzie Mordechaj Rumkowski i getto łódzkie stało się sprawną maszyną w hitlerowskim przemyśle zbrojeniowym, podobnie getto warszawskie, gdzie 2,5 tysięczna armia żydowskich bandziorów jak bydło spędzało społeczność żydowską na Umschlagplatz. eres: Zaczerpnięte przez Ciebie z od radiomaryjnych szerzycieli ksenofobii i antysemityzmu stwierdzenia, ani podana przez Ciebie liczba, ani też niemądre określenia nie mają z faktami oczywiście nic wspólnego. W getcie warszawskim, w którym w koszmarnych warunkach żyło ok. 450 tys. ludzi, wydział Służby Porządkowej liczył w końcu 1940 r. 700 osób i PODLEGAŁ POLSKIEJ POLICJI GRANATOWEJ, owym polskim zdrajcom, których w Generalnym Gubernatorstwie na usługach okupanta było aż 11 tysięcy (jeżeli liczbę 700 funkcjonariuszy ŻSP określasz „armią”, to rozważ, jak określiłbyś owych 11 tys. polskich policjantów). Przy tym funkcjonariusze ŻSP, określani przez Ciebie „armią żydowskich bandziorów”, uzbrojeni byli tylko w pałki, a polscy policjanci w broń palną, z której bez skrupułów robili użytek. Natomiast cały Judenrat wraz z przyległymi instytucjami zatrudniał w przededniu pierwszej akcji likwidacyjnej łącznie 2000 urzędników. I jeszcze jedno: Gestapo zmontowało w warszawskim getcie nieoficjalną agenturę, pod osłoną "Urzędu do walki z lichwą i spekulacją" pod kierownictwem Abrama Gancweicha, tzw. "Trzynastkę". Funkcjonariusze tej komórki aktywni byli tylko przez pewien, stosunkowo krótki okres czasu. Oczywiście także pośród Żydów byli denuncjatorzy i zdrajcy. Wielu z nich zlikwidowały podziemne organizacje żydowskie z ŻOB-em na czele; niemal wszystkich pozostałych spotkał los ich pobratymców. Bojowcy ŻOB-u zlikwidowali m.in. komendanta ŻSP Szeryńskiego i jego następcę Lejkina, a także Firsta, Wajntrauba, Nossiga, "oberładowacza" Brzezińskiego - oficera SP z Umschlagplatzu, Adama Szajnę, Bobi Nebela, Firstenberga, obu Prużańskich, Andersa, Singera, Pina, Eliasza ("Małpę"). Czyniły to także sądy i plutony egzekucyjne akowskie; wydały one m.in. wyrok na Borysa Pilnika, konfidenta niemieckiego, szantażystę i oszusta. Pilnik wydawał w ręce niemieckie Polaków żydowskiego pochodzenia, szantażował ich, wyłudzał dobra majątkowe. Wyrok na nim wykonano 25.8.43 r.. Liczba Żydów współpracujących z Niemcami to jednak małe miki w porównaniu z liczbą polskich kolaborantów, których było kilkaset tysięcy, ale to zupełnie inna sprawa (ale na życzenie służę danymi). Tym niemniej warto pamiętać o porzekadle mówiącym o źdźble, belce i o oku cudzym i własnym. qwardian: Stwierdzam, że relacje słuchaczy nie były precyzyjne ani pełne jeżeli chodzi o fakty. Te byłyby dużo bardziej kompromitujące dla społeczności żydowskiej gdyby zostały przedstawione profesjonalnie i w dłuższym czasie. eres: Z Twojego komentarza wynika, że ewentualny Twój głos w rozgłośni zabrzmiałby profesjonalnie i pełną precyzją danych o faktach żydowskiej kolaboracji z niemieckim okupantem. Już choćby Twoje wywody są nie mniej żałosne niż owych radiomaryjnych słuchaczy podających się za – pożal się Boże – patriotów, a będących wistocie antysemickimi fanatykami. qwardian pisze: Skala tej kolaboracji stała się najbardziej wyraźna w getcie łódzkim, gdzie Mordechaj Rumkowski i getto łódzkie stało się sprawną maszyną w hitlerowskim przemyśle zbrojeniowym eres: W getcie łódzkim w niewolniczych warunkach produkowano odzież (w tym bieliznę i części umundurowania dla wojska), artykuły skórzane i stolarskie (m.in. skrzynie na amunicję), natomiast z ciężkiego sprzętu bojowego ... szczotki i słomiane buty na potrzeby niemieckiego wojska. A jak myślisz, co produkowali polscy robotnicy na potrzeby okupanta w licznych zakładach przemysłu ciężkiego istniejących na obszarze okupowanego kraju? Spinki do włosów i agrafki? A co produkowali więźniowie i więźniarki Auschwitz w zakładach chemicznych Oświęcimia? Może wodę kwiatową? A co produkowali więźniowie obozu „Dora”? Zapalniczki dla ludności cywilnej czy może rakiety „V”? Tylko ktoś niezbyt poczytalny może sugerować, że Żydzi w gettach i więźniowie obozów koncentracyjnych w niemieckich zakładach przemysłowych pracowali dla zwycięstwa i chwały hitlerowskich Niemiec. I jeszcze jedno: Faktem jest, że „przewodniczący Starszeństwa Żydów” - Chaim Rumkowski jest postacią wielce kontrowersyjną; np. historyk Marian Fuks pisze o nim: „...nie znalazł dotychczas obiektywnego, bez emocji i uprzedzeń, naświetlenia”. Dodam fragment publicznego przemówienia Rumkowskiego wygłoszonego 4.9.1942 r. wobec mieszkańców getta (w zw. z deportacją dużej grupy Żydów): „[...] Widzicie przed sobą ruinę człowieka. To jest najtrudniejszy moment mojego życia. Wyciągam do was moje ramiona i błagam was: oddajcie w moje ręce te ofiary, chroniąc nas od większych ofiar, chroniąc społeczność stu tysięcy Żydów...”. Rumkowski podzielił los swoich współbraci. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Do qwardiana 22.03.06, 05:12 Moje informacje na temat liczby kolaborantów są następujące: Podaję nazwiska najbardziej znanych policjantów żydowskich i agentów gestapo: Komendantem był ppłk policji polskiej Szeryński, jego z-cami Michał Czapliński i adw. Jakub Lejkin — który w lipcu 1942r. został k-ntem z dodanym mu z-cą Józefem Erlichem. Marian Hendel był inspektorem policji, oficerowie Flirstenberg i First (zastrzeleni z wyroku podziemia w 1943 r.), dr Sierota syn znanego kantora zaufany Gancwcicha. kier. tzw. żydowskiego pogotowia ratunkowego przy ..13", Sachsenhaus ojciec i syn, bracia Zachariasz. as agentów dr Alfred Nossig, Adier, Nuss, Orlean, Lesselbaum, Halber, Langier, Zelman, Bachrier, Anders, szef Umschlagplatzu krwawy Szmerling, Regina Just, Szpunt, Szajer, Hurwicz, Hcring, Beharier, Gurman, Milek Tine, Świeca, Estorowicz, Konerstein, Warszawiak, Blumsztajn, adw. Gleichweksler, adw. Bramerson, adw. Zajdłer, adw. Nowogródzki, adw. Palatyński, adw. Ćwiejko-Załęski i inni adwokaci, którzy mieli stopnie oficerskie w policji, kpt. Fleischman, Luftig, Chaim Mangel, Gumplowicz, Markowicz, Supp, Ulla Regina, Herc, Lutcnberg vel Laturski, Toffel Zofia, Turkas Doba, Żurawin, Skosowski, Wlodawski, Weinraub, Radziejowska i wielu innych. W końcu sami Niemcy mieli ich dosyć i 24 V 1942 r. urządzili nocną rzeź kierownictwu „13". Szefowie Gancweich i Sternfeid uratowali się ucieczką, ale zabici zostali ich najbliżsi współpracownicy Lewin, Mendel, Gurwicz, kuzyn Gancweicha Szymonowicz. Po tym sprawa przycichła i policja żydowska nadal pełniła zdrajczą służbę. Dotarcie do takich z wyrokiem było b.trudne, dlatego przeważnie dożyli do 1943 r. Mniej ważni zdrajcy szybciej doczekiwali się kary. Np. b. bokserski mistrz Polski Rotholc — popularny „Szapsio" tak dokuczył ludziom swoją pałką policjanta, że na prośbę samych Żydów dostał karę ciężkiej chłosty, którą egzekwował na nim członek mojego oddziału Teodor Niewiadomski. W zestawieniu z nim, biedacy idący podczas akcji Hoflego dobrowolnie na śmierć, też dla mirażu chwilowego szczęścia, tylko w postaci bochenka chleba i kilograma marmolady, stanowili razem obraz z najkoszmarniejszych snów. Zdrada i wydawanie Żydów przez samych Żydów miała nieraz akcent rozpaczy i złości za nieprzyjęcie ich do ukrywającej się grupy. Jako tego przykład podaję fakt wydania w samym lipcu 1944 r. około 20 Żydów ukrywających się na ul. Nowowiniarskiej 14 u Marczaka. Mieli oni luksusowe schowanie z łazienką, z telefonem, w piwnicy, pod mieszkaniem Marczaka. wejście do piwnicy było przez szafę. Jakaś Żydówka z 7-letnią dziewczynką przez zemstę za odmowę przyjęcia jej do wspólnoty wydala całą grupę. Niemcy wywieźli ich i pomordowali. Marczak dostał się w ich ręce następnego dnia i zginął. Powyższe dane potwierdziła mi po wojnie mieszkanka tego domu Danuta Wróblewska. Pora na wstępne zbilansowanie ilości zdrajców z getta warszawskiego. Było ich ca 10 000 osób. Z tego w policji było (rotacyjnie) ca 2 500. Specjalnych agentów Gestapo i „Żagwi" było ponad 1 000 osób. W kolaboracyjnej Gminie Żydowskiej było ponad 6 000 osób; z tego za szczególnie zdrajczych. biorących udział w specjalnym wyzysku i ekonomicznym wyniszczaniu narodu, w wyniszczaniu przesiedleńców i skazywaniu ich na śmierć głodową uważano co najmniej 2 500 osób. Te 10 000 stanowiło w 1941/42 r. ca 2% ogółu społeczności getta; zaś w skali krajowej dochodziło do tego dziesiątki tysięcy ludzi, gdyż byli oni w każdym getcie. Wywodzili się oni ze sfer zamożnych, plutokracji, inteligencji, dużo pracowników policji. Im mniejsze getto tym procent zdrajców był większy. Nie ma możności ustalenia ich liczby, skoro sami Żydzi i ŻIH ich ukrywają, skoro Kneset w 1950 r. uchwalił nie pociąganie ich do odpowiedzialności karnej. To jest niemoralne ! Im więcej lat upływa po wojnie, tym bardziej łagodnieją oceny przestępstw okupacyjnych i coraz mniej się o nich mówi. Ludzie odstępują stopniowo od ścigania nawet winnych przelewu bratniej krwi a nawet i krwi rodzinnej, znam takie wypadki. Wielu żydowskich zdrajców wojnę przeżyło. Wielu z nich zdołało szybko wyjechać z Polski wraz z nagrabionymi majątkami, jak np. dr Michał Weichert prezes Żydowskiej Samopomocy Społecznej z wyrokiem śmierci ŻOB, dziś żyjący w Izraelu; jak węgierski Żyd — dr Izrael Kastner. Nikt dziś już nie dochodzi ich przestępstw, bo zbyt mało pozostało świadków. Wielu sprawców w ogóle nie zostało do dziś zdemaskowanych, z uwagi na tajny charakter ich przestępczej służby. Jak trudno ich znaleźć, świadczą mozolne, długotrwale poszukiwania głównych inicjatorów przestępstw wojennych. Klasycznym tego przykładem była sprawa Eichmana. Niektórych zbrodniarzy i siewców nienawiści między ludźmi, ściga się jednak dalej dla celów wychowawczych, tak dla całych narodów, jak i dla niektórych polityków, którzy lubią wojenkę. Ale jak trudno to idzie, jak nikły ich procent staje przed tendencyjnie liberalnymi sądami w RFN czy Austrii, ilu wbrew obciążającym dowodom zwolniono od win i kary, bądź ograniczono im karę do fikcji. Tym niemniej trzeba o tym mówić i pisać, żeby złu zamykać drogę na przyszłość. Tu dużą rolę gra biuro Szymona Wiesenthala- choć żydowskich kolaboracjonistów chroni, nie ściga, będąc sam o to posądzony i oskarżony ! Co o Chaimie Rumkowskim piszą źródła żydowskie, radzę przeczytać w tym artykule. Jeżeli brutalne siłą odbieranie dzieci matkom i wydawanie dzieci na śmierć jest kontrowersyjne to Chaim Rumkowski był kontrowersyjny. Ale nie dla mnie. I nie dla setek tysięcy maltretowanych i mordowanych ludzi. Rumkowski dał się poznać już przy wyborze przewodniczącego Judenratu. Reszty kandydatów na to stanowisko nie oglądano już nigdy. Wyparowali. Ponadto był on posądzany o maltretowanie i nadużywanie seksualne dzieci przed wojną kiedy był dyrektorem przedszkola. www.chgs.umn.edu/Visual___Artistic_Resources/Fritz_Hirschberger2/Rumkowski/rumkowski.html Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do eresa2 31.03.06, 01:14 Rzygac mi sie chce po przeczytaniu twoich klamstw. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do quardiana 25.03.06, 20:15 qwardian napisał: > Jestem zdumiony, że na falach Radia Maryja nie poruszono sprawy ogólnie > aprobowanej przez Żydów kolaboracji z hitlerowskimi władzami, powszechnie > stosowane przez Judenraty. Skala tej kolaboracji stała się najbardziej wyraźna > w getcie łódzkim, gdzie Mordechaj Rumkowski i getto łódzkie stało się sprawną > maszyną w hitlerowskim przemyśle zbrojeniowym, podobnie getto warszawskie, > gdzie 2,5 tysięczna armia żydowskich bandziorów jak bydło spędzało społeczność > żydowską na Umschlagplatz. Stwierdzam, że relacje słuchaczy nie były precyzyjne > > ani pełne jeżeli chodzi o fakty. Te byłyby dużo bardziej kompromitujące dla > społeczności żydowskiej gdyby zostały przedstawione profesjonalnie i w dłuższym > > czasie. Na terenie Generalnej Guberni byly tylko dwa miasta, w ktorych Zydzi odmowili Niemcom utworzenia Judenratow. Tymi miastami byly Bilgoraj i Wieliczka. Okazuje sie, ze mozna bylo nie byc spolegliwym wobec Niemcow. Skladam moj hold Zydom z tych dwu miast! Odpowiedz Link Zgłoś
remekk W agorowym radyjku antysemityzm prowokowany był .. 16.03.06, 07:07 ...celowo przez prowadzącego a wypowiedzi antysemickie były "przeciągane" jak najdłużej -ale im wolno . Podwójna "etyka" to jeden z filarów tej cywilizacji . W RM antysemckie wypowiedzi były tonowane pzrez prowadzacych - tłumaczono ludziom dzwoniącym kiedy ktos prezentował antysemityzm (nie mylić z "antysemityzmem") . Od dłuższego czasu temat antypolonizmu , biznesu holokaustu i innych ciemnych sparwek jest w radyju "omijany" - ale polskojęzyczni i tak beda pluli na to radio - bo ośmiela sie nie klękać pzred nimi ... . Odpowiedz Link Zgłoś
remekk No w waszej religii - rabin pobłogosławił bandyte 15.03.06, 17:56 ...któy zamorodował kilkudziesięciu modlacych się Plaestyńczyków . Ów kapłan wyraził jedynie żal iż Palestyńczycy broniąc się zabili tego bandyte gdyz "...żydiwksi paznokieć nie jest wart nawet wielu gojów...". Telefony od słucvhaczy - to "dowód" na antysemityyzm radyja . Tymczasem w agorowym radyjku takowe głosy były specjalnie prowokowane a jak udało się sprowokowac to trzymano delikwęta na antenie jak najdłużej - ale cóz podójna "etyka" to jeden z podstawowoych wyrózników cywilizacyjnych tej głęboko patologicznej cywilizacji ... . Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_o_dyrektora I czego ci idiocii chca ? 15.03.06, 07:45 Wmowic ze "to nie my" ? Dzis zrobiliby to samo . Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: I czego ci idiocii chca ? 15.03.06, 18:48 Ci idioci , którzy od lat plują na Polske i Polaków chca odwrócic uwagę od włąsnych NIEROZLICZONYCH zbrdoni o charakterze jak najbardziej MASOWYM oraz wykorzystac targedie II wojny dla okradania państwa , które ponisło największe stsraty podczas wojny . Dziś ROBIA to samo z palestyńskimi dziećmi ... . Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Ojcowie i dziadkowie 15.03.06, 07:58 dzisiejszych mieszkanców wyrżnęli swoich sąsiadów, a teraz chcą rewizji procesu? Być może to osiągna, ale świat i tak wie, jak to było. M. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Ojcowie i dziadkowie oszczerców MASOWO ... 15.03.06, 18:02 mariner4 napisał: > dzisiejszych mieszkanców wyrżnęli swoich sąsiadów, a teraz chcą rewizji procesu > ? > Być może to osiągna, ale świat i tak wie, jak to było. > M. ...morodwali POlaków zadbamy o to żeby siwat wystawiając moralny rachuneczek za barodnie w okupowanej Palestynie zapozanł sie równeiz z waszymi NIEROZLICZONYMI po dzis dzień zbrodniami oraz z tym jak to owych zbrodnairzy bronicie i jeszcze "oskarżacie" Polaków ... . Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Słuchaj śmieciu 15.03.06, 18:22 Ja akurat nie jestem Żydem. Znam natomiast świadka tej sprawy. Będzie zeznawał. M. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Do śmiecia 15.03.06, 18:24 mariner4 napisał: > Ja akurat nie jestem Żydem. Znam natomiast świadka tej sprawy. Będzie zeznawał. > M. Co nie uzanli cię za w pełni "czystego" rasowo i chcesz za wszelka cene zapracować na "wybraństwo" choćby 5 kategorii ... . Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Ojcowie i dziadkowie oszczerców MASOWO ... 18.03.06, 02:44 remekk napisał: > mariner4 napisał: > > > dzisiejszych mieszkanców wyrżnęli swoich sąsiadów, a teraz chcą rewizji > procesu > > ? > > Być może to osiągna, ale świat i tak wie, jak to było. > > M. > ...morodwali POlaków zadbamy o to żeby siwat wystawiając moralny rachuneczek za > > barodnie w okupowanej Palestynie zapozanł sie równeiz z waszymi NIEROZLICZONYMI > > po dzis dzień zbrodniami oraz z tym jak to owych zbrodnairzy bronicie i > jeszcze "oskarżacie" Polaków ... . No wlasnie. W sprawie Koniuchow, Nalibokow, Wielkiej Brzostowicy Czortkowa Luboli i innych miejsc panuje cisza jak zasial makiem. Czy pomordowani tam Polscy oraz ich krewni w ogole doczekaja sie sprawiedliwosci? Do tej pory IPN ani ruszyl palcem w tym kierunku. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Wszystkie zbrodnie powinny być 19.03.06, 16:58 osądzone. I Koniuchy, i Jedwabne. Nie ma zbrodni "słusznej", tak jak nie ma narodów dobrych i złych. Każdy narod ma chwile wielkie i małe. Bohaterskie i podłe. Jedwabne nie jest w stanie zmenić mojego stosunku do mojego narodu, naszej historii. Ale prawda jest prawdą. I nie wolno jej ukrywać. I nie da się jej zakrzyczeć. M. Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Tak twierdzi Gross 03.04.06, 17:59 a jest on tylko propagandystą na uslugach holocaust industry. Odpowiedz Link Zgłoś
janul1 Zakonczyć klamstwa Grossow, Michnikow, Bikontow 15.03.06, 08:24 ktorzy naklamali w swych paszkwilach na temt Jewabnego, zeby tak UB-oli zwalczali jak klamali o Jdwabnem. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Rozliczyć klamstwa Grossow, Michnikow, Bikont 15.03.06, 15:10 Podobnie jak i te obrzydlistwa forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24536&w=37084222 Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Masowo uczestniczyli w zbrodniach na Polakach ... 15.03.06, 08:35 ...nie rozilczyli się z tego a mimo to osmielaja się "oskarżać" Polaków . Jako pretekst wykorzystali udział kilku Polaków (juz dawno rozliczony) w niemieckiej zbrodni . Kurtyka zakwestionował "śledztwo" Kieresa ... . Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Kogo ma za wroga radio Maryja. 15.03.06, 08:56 Cyt:"Dowodcy takiej spolecznosci nie zalezy na wyciaganiu wiernych z zagubienia.Z ich zagubienia on czerpie korzysci.Raczej stymuluje przerazenie swiatem zewnetrznym,utwierdza w bezradnosci i biernosci.Pokazuje ,ze wrog jest tuz-tuz.I trzeba sie miec na bacznosci.Katalog zagrozen jest staly:Niemcy,masoni,miedzynarodowa zydowska finansjera,srodowiska liberalne,postkomunisci(ojciec Rydzyk"Czlowieka nie mozna kopnac,chyba ze czerwonego")Polityka 48-3/12/05 Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Ale "wyrocznia" - czerwona "Polityka" ... 15.03.06, 18:26 18261826www napisał: > Cyt:"Dowodcy takiej spolecznosci nie zalezy na wyciaganiu wiernych z > zagubienia.Z ich zagubienia on czerpie korzysci.Raczej stymuluje przerazenie > swiatem zewnetrznym,utwierdza w bezradnosci i biernosci.Pokazuje ,ze wrog jest > tuz-tuz.I trzeba sie miec na bacznosci.Katalog zagrozen jest > staly:Niemcy,masoni,miedzynarodowa zydowska finansjera,srodowiska > liberalne,postkomunisci(ojciec Rydzyk"Czlowieka nie mozna kopnac,chyba ze > czerwonego")Polityka 48-3/12/05 Lepiej sam pomysl ... . Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, IPN - nie widz 15.03.06, 10:14 Problemem w tej sprawie jest to, że zajmowały się nią tak odrazające kreatury jak Gross, Kwaśniewski czy Bikont. W ŻADNYM WYPADKU nie zależało im na wyjaśnieniu tej sprawy a jedynie na zarobieniu na trupach. Żydzi ponieśli śmierć w Jedwabnym nie z powodu Polaków, ale włąśnie dlatego, że Polski zabrakło tam w tym czasie. I to jest właśnie kłamstwo o Jedwabnem. Głównym powodem wydarzeń była KOLABORACJA i ZDRADA znacznej części ludności żydowskiej na terenach okupowanych przez Rosjan. Zydzi uważali ZSRR za raj na ziemi i mieli rację www.polonica.net/Wsrod_bolszewikow_ASolzenicyn.htm Z tego m.in. powodu byli przeciwni niepodległości Polski i kolaborowali już w czasie I wojny światowej, zresztą i z Rosjanami i Niemcami. Po wojnie niestety z powodu słabości państwa polskiego nie zostali z tego rozliczeni. Oprócz tych powodów dochodziły przede wszystkim powody ekonomiczne, religijne i inne dla których mogły powstawać lokalnie konflikty między ludnością polską i żydowską. Ogólnie jednak nie były najgorsze, co było aż dziwne biorąc pod uwagę zacofanie tamtych terenów i normalną zazwyczaj ostrość konfliktów w małych miasteczkach czy wsiach. Piekło zaczęło sie dopiero z okupacją radziecką, Żydzi w odróżnieniu od innych narodowości czy wyznań postanowili na niej zarobić. Zaczęło się od budowania bram powitalnych dla okupantów a skończyło na bezwzglednych polowaniach i eksterminacji ludności polskiej. Nie brali w tym udziału wszyscy Żydzi ani nawet większość, jednak na początku wszyscy cieszyli się z upadku Polski. Masowo wstępowali do nowej radzieckiej administracji a przede wszystkim do NKWD. Polska inteligencja, księża, wojskowi, wszyscy co bardziej inteligentni czy przedsiębiorczy nie mieli żadnych szans. Prawie wszyscy zostali wydani i zlikwidowani w łagrach. Jedwabne było wyjątkiem. Kobiety i dzieci zostały wyłapane i wywiezione do likwidacji. Mężczyźni byli przesłuchiwani i torturowani. Nie zdążono ich wysłać. Odbili ich Niemcy. Jaka miała być ich reakcja, gdy wrócili do domów? Co naprawdę zaszło niewiadomo dokładnie. Jedno jest pewne, zorganizowali to od początku do końca Niemcy, jaki i czy w ogóle, poza zmuszeniem ich do pomocy, był udział w tym Polaków nie wiadomo. Ekshumację wstrzymano na prośbę strony żydowskiej, gdy odkryto kule niemieckiej produkcji i liczba ofiar miała się okazać przynajmniej 10krotnie zawyżona. IPN powinien wznowić śledztwo i tym razem jego wyniki podać wraz z kompletnym opisem wydarzeń, które mogły to spowodować. Przeprosiny Kwaśniewskiego, człowieka, który wypuścił na wolność zwyrodnialca, który zamordował i podpalił staruszkę, ułaskawił Sobótkę czy bełkotał i zataczał się na grobach polskich oficerów w Charkowie, powinny zostać uznane za nieważne. Odpowiedz Link Zgłoś
brukselek Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, IPN - nie widz 15.03.06, 11:25 A jak mówię że my Polacy jesteśmy antysemitami to najbardziej oburzają się Ci którzy mordowali lub ich potomkowie.Mordowali Żydów i to okrutnie ,a tłumaczenia o współpracy mają tylko usprawiedliwić tę zwierzęcą nienawiść. Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, IPN - nie widz 15.03.06, 12:43 Jeśli dajesz się traktować jak śmieć i tłumaczysz się i usprawiedliwiasz Twoja sprawa, ale mów w swoim imieniu jeśli uważasz, że jesteś antysemitą czy Twoi przodkowie odczuwali zwierzęcą nienawiść i nie wypowiadaj się za Polaków. To Polacy byli okrutnie mordowani i nie były to pojedyncze przypadki a masowa eksterminacja. Dzięcinne tłumaczenia, że Żyd wstępujący do NKWD czy UB przestawał być Żydem i stawał się komunistą niczego nie zmienią. Polacy zachowali się w czasie wojny wyjątkowo porządnie, szczególnie na tle innych narodów, nie kolaborowali z okupantami i nie mordowali ludności żydowskiej jak robili to Litwini, Białorusini czy Ukraińcy. Sami za to byli poddani wyjątkowo okrutnej eksterminacji, często razem z ludnością żydowską. www.starwon.com.au/~korey/Wolyn%2043.htm www.wsp.krakow.pl/konspekt/konspekt5/ponary.html Twoje słowa są obraźliwe dla tysięcy Polaków, którzy zgineli pod okupacją niemiecką ratując Zydów. Nie ma żadnego udokumentowanego przypadku, żeby Żyd uratował w czasie okupacji radzieckiej Polaka. Sam sobie odpowiedz, kto ma się tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, IPN - nie widz 15.03.06, 13:50 pozostaje faktem,że Polacy byli i są antysemitami.żadne zaklęcia tego faktu nie zmienią. opowiadanie o szlachetności polskiego społeczeństwa (w przeciwieństwie do wszystkich innych) w świetle dowodów o tysiącach szmalcowników, donosicieli jest dowodem obłudy.współczesny brak powszechnej dezaprobaty dla antysemickich wystąpień,bezkarność tych wystąpień jest dowodem prawdziwego oblicza bardzo wielu Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, IPN - nie widz 15.03.06, 14:31 Nie sądzę, żebyś wiedział o czym piszesz. Samo określenie antysemita jest absurdalne. Zastąpiło ono słowo heretyk i jest używane głównie w celach biznesowych. To bardzo wygodnie oskarżyć konkurencję czy ludzi, którzy z takich czy innych powodów ci nie pasują o antysemityzm. Zwróć uwagę jak wygląda dyskusja na tematy w rodzaju Jedwabnego zamiast merytorycznych odpowiedzi są tylko prymitywne oskarżenia o antysemityzm, które własnie mają charakter zaklęć. Natomiast to czy Polacy lubią czy nie Żydów to zupełnie inna sprawa, na razie nie ma takiego obowiązku, a w pamięci Polaków wciąż są świeże wspomnienia prześladowań przez skłądajce się prawie w całosci z Żydów kierownictwo UB. Arogancja Balcerowicza czy Michnika jest niczym wobec tej jaką okazywali Polakom, gdy dorwali się po wojnie do władzy. Za liczne mordy i prześladowania nie tylko nie zostali rozliczeni i skazani, ale nawet nie zostali oskarżeni. Takie kanalie jak Morel czy brat Michnika Stefan Szechter morderca sądowy nie zostali do dziś schwytani. Do tego jeszcze zwierzęcy antypolonizm znacznej części Żydów, szczególnie tej frakcji PZPR, byłych UBeków, zbrodniarzy powojennych i członków administracji, która przegrała w 1968 i skorzystała z okazji wyjazdu do Izraela, Szwecji czy Stanów. To własnie najbardziej zajadli polakożercy korzystajacy z każdej okazji by rozpowszechniać kłamliwe oskarżenia. Jesteś bardzo naiwny, gdy pozwalasz wciskać sobie cały ten kit o antysemityźmie przez takie zera. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, IPN - nie widz 15.03.06, 15:00 pozostaje faktem,że żydzi zamordowali naszego kochanego Jezusa Chrystusa.i z całą pewnością nie jest to kłamliwe oskarżenie sprokurowane przez ub. Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, IPN - nie widz 15.03.06, 15:42 Nie, jeśli wierzyć mediom i frustratom z forum, za to odpowiedzialny jest PiS:))) Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_o_dyrektora Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, IPN - nie widz 15.03.06, 16:34 Ten to juz napi___il :) . Tego was ucza w M88 ? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, IPN - nie widz 15.03.06, 21:11 dzieciatko_o_dyrektora napisała: > Ten to juz napi___il :) . Tego was ucza w M88 ? A to co - jakaś komórka Mosadu czy co ? Odpowiedz Link Zgłoś
rakunica Wy Polacy? 17.03.06, 10:07 Ludzie sa rozni ale jako narod Polacy moga swiecic swoim przykladem innym narodom - rowniez "wybranym". Takze brukselkom z Brukseli. brukselek napisała: > A jak mówię że my Polacy jesteśmy antysemitami to najbardziej oburzają się Ci > którzy mordowali lub ich potomkowie.Mordowali Żydów i to okrutnie ,a > tłumaczenia o współpracy mają tylko usprawiedliwić tę zwierzęcą nienawiść. Anna Kozlowska Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada Bzdety. Kurtyka obiecal na falach RM, ze IPN 15.03.06, 10:16 do sprawy wroci. Trzeba czekac. :) Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Bzdety. Kurtyka obiecal na falach RM, ze IPN 15.03.06, 13:31 frau_blada napisała: > do sprawy wroci. > Trzeba czekac. > :) Sam słysałem jak bez cienia wątpliwości zakwestionował "sledztwo" wstrzymane w momencie kiedy wyniki ekshumacji w spektakularny sposób zaprzeczyły zakładanej tezie ... . Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, IPN - nie widz 15.03.06, 13:38 "nadal będą respektowane prośby środowisk żydowskich, by ze względów religijnych nie naruszać spokoju szczątków zamordowanych." To jedynie prośby, ponieważ nawet w Izraelu w wypadku śledztwa pierwszeństwo mają procedury świeckie. A co wyborcza stała się raptem taka religijna. Czego Żydzi się boją? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, IPN - nie widz 15.03.06, 14:06 Czego > Żydzi się boją? > ze im powyrywacie zlote zeby . Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, IPN - nie widz 15.03.06, 18:42 indianski napisał: > Czego > > Żydzi się boją? > > > ze im powyrywacie zlote zeby . To na Kresach w 39 bili się między soba o pozostawione pzrez polakó mienie , keidy zabrakło Polaków nawet swoich co bagatszych wysyłali , ci którzy nie załapali się na podział łupów po POlakach ... . Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Państwo wyznaniowe - s k a n d a l ! ! ! 15.03.06, 13:43 > Pytany o kwestię ekshumacji, Kulesza mówi, że w tej sprawie Instytut nie zmienił stanowiska. To znaczy, że nadal będą respektowane prośby środowisk żydowskich, by ze względów religijnych nie naruszać spokoju szczątków zamordowanych. Religijnych? Jakich religijnych! Państwo wyznaniowe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Państwo wyznaniowe - s k a n d a l ! ! ! 15.03.06, 14:04 Idz : wykop tatusia , i zrob sobie z czaszki popielniczke . Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: podsumujmy stanowisko moherów 15.03.06, 14:05 Spalenie żywcem mieszkańców Jedwabnego pochodzenia żydowskiego jest usprawiedliwione, bo wcześniej kolaborowali oni z bolszewikami. Co prawda idąc tym tropem można by uznać nazizm za ideologię chrześcijańską, bo wszyscy naziści byli ochrzczeni ale oczywiście chrześcijańsstwo a zwłaszcza katolicyzm to z założenia religia miłości w przeciwieństwie do parszywego judaizmu. Nikt tak nie kocha jak babcie z różańcami miedzy jedną a drugą zdrowaśką wygrażający masońskim dziennikarzom. Tak więc spralenie było słuszne ale i tak zabili hitleorwcy. To znaczy w tym wypadku to usprawiedliwione nie było, ale z drugiej strony tak właściwie Żydzi sami prosili się o Holocaust. Dzięki temu stworzyli ideologię, która nie pozwala na mówienie prawdy o Żydach - bo przecież to czysta prawda, że oni porywali dzieci chrześcijańskie na macę a nawet jak nieprawda to jest to część naszej historii. Jednym słowem mieszkańcy Jedwabnego chętnie postawiliby pomnik tym, którzy wymierzyli sprawiedliwość, ale ponieważ zabili Niemcy więc niestety nie mogą. Mogą co najwyżej honorować tych, którzy walczą o prawdę. A prawda jest jedna - Polak - katolik (bo każdy Polak to katolik a jeśli nie to należy mu się przyjrzeć) zawsze jest niewinny. I każdy kto próbuje to kwestionować to agent obcych wpływów. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: podsumujmy stanowisko moherów 15.03.06, 14:08 Hitler tez sobie dorobil ideologie . Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: podsumujmy stanowisko moherów 15.03.06, 14:14 W Auschwitz 100% załogi obsługującej piece krematoryjne było Żydami. W chłodne zimowe chłody była to najbardziej intratna robota i najbardziej wpływowi Żydzi wyrywali ją sobie z ręki do ręki. Nikt z tych obsługujących piece nie pytał o akty zgonu, ładowano jak leci bez znaczenia, czy ofiara jeszcze miała otwarte oczy, oddychała, czy zapierała się rękami o drzwiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: podsumujmy stanowisko polskojęzycznych 15.03.06, 14:57 Zdziczałe zbrodnie o charakterze masowym nierozliczone po dzis dzien a dokonane przez ich przodków na Plakach - na Kresach w 39 oraz w ramach UBowni nie przeszkadzją im ani trochę w opluwaniu Polski i Polaków . Jako pretkst wykorezystują udział kilku POlaków w niemieckiej zbrodni , który został juz dawno rozliczony . To podobnie jak inne "madrości" dot tego jakoby Polacy wymordowali kilka mln Zydów podczas wojny - rozpowszechniają na całym świcie w imie ohydengo biznesiku opisanego przez Finkelsteina ... . Odpowiedz Link Zgłoś
kwakwa11 Re: podsumujmy stanowisko polskojęzycznych 15.03.06, 15:23 ty masz antysemickie obsesje , polaku. to nie zdrowe. malo masz biedy? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: podsumujmy stanowisko polskojęzycznych 15.03.06, 15:27 kwakwa11 napisała: > ty masz antysemickie obsesje , polaku. to nie zdrowe. malo masz biedy? A ty ż...o po co prowokujesz Polaków - mało ci kłopotów z Palestyńczykami , którzy nie zmierzaja iśc na rzeź tak jak wy - kiedy byliscie w takiej sytuacji jak oni , mało ci tego iz na Zachodzie uważają was za największe zagrożenie dla światowego pokoju ... . Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: podsumujmy stanowisko polskojęzycznych 15.03.06, 15:42 remekk napisał: > kwakwa11 napisała: > > > ty masz antysemickie obsesje , polaku. to nie zdrowe. malo masz biedy? > A ty ż...o po co prowokujesz Polaków - mało ci kłopotów z Palestyńczykami , > którzy nie zmierzaja iśc na rzeź tak jak wy - kiedy byliscie w takiej sytuacji > jak oni , mało ci tego iz na Zachodzie uważają was za największe zagrożenie dla > > światowego pokoju ... . A to jak nazwac??? www.youtube.com/watch?v=WyxEdbyswKA ????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: podsumujmy stanowisko polskojęzycznych 15.03.06, 16:01 Coś w stylu filmu o Woodstocku - prawda ale dobrana w tendencyjny sposób . Skala negatywnych zjawisk sprowokowanych pzrze medialne nagonki na imprezkach radyja jest - co warto podkreślic nieporównywalnie mniejsza niz na imprezce owsiakowej ... . Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_o_dyrektora Re: podsumujmy stanowisko polskojęzycznych 15.03.06, 16:28 Powiedzmy ze to dosc tendencyjny sposob pokazania wyznawcow "jedynej wiary" . Tak czy inaczej wsrod nich slowo "zyd" ma wymiar obelgi . Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Rzepa opublikowała wywiad z uczestnikiem marszu ży 15.03.06, 17:16 ...wych ,w którym wtierdzi on iż podczas woych marszów marzy o pogromach na Polakach i tylko strach uniemożliwia mu realizacje owych marzeń - o tym takze można by nakręcić fajny filmik jak i również o innych zachowaniach uczestników tego typu imprez ... . Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Państwo wyznaniowe - s k a n d a l ! ! ! 15.03.06, 19:28 > > Pytany o kwestię ekshumacji, Kulesza mówi, że w tej sprawie Instytut nie > zmienił stanowiska. To znaczy, że nadal będą respektowane prośby środowisk > żydowskich, by ze względów religijnych nie naruszać spokoju szczątków zamordowa > nych. > > Religijnych? Jakich religijnych! Państwo wyznaniowe!!! raczej kolejny absurdzik sewrilizmu wobec napastliwych oszczerców ... . Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do t-800 20.03.06, 01:45 t-800 napisał: > > Pytany o kwestię ekshumacji, Kulesza mówi, że w tej sprawie Instytut nie > zmienił stanowiska. To znaczy, że nadal będą respektowane prośby środowisk > żydowskich, by ze względów religijnych nie naruszać spokoju szczątków zamordowa > nych. > > Religijnych? Jakich religijnych! Państwo wyznaniowe!!! Wiadomo, ze boja sie. Najpierw dowiedzianoby sie, ze zamiast 1600 jest mniej niz 200. Roszczenia dostalyby porzadnie po lbie. Jakos zydzi religia nie przejmuja sie w takich przypadkach WCALE i u siebie przeprowadzaja ekshumacje. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, No wlasnie!!!!! 15.03.06, 15:21 18261826www napisał: > Dzisiaj moherowe berety uczynily by dokladnie to samo.To sa tacy sami ludzie > zaszczuci,nienawidzacy innych i zaslepieni w swej nienawisci. Tu mozna ich zobaczyc:www.youtube.com/watch?v=WyxEdbyswKA Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, No wlasnie!!!! 15.03.06, 15:27 prawdziwi Polacy!!!warto to propagować. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, No wlasnie!!!! 15.03.06, 15:40 venus99 napisał: > prawdziwi Polacy!!!warto to propagować. Na caly Swiat to pokazac!!! www.youtube.com/watch?v=WyxEdbyswKA Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, No wlasnie!!!! 15.03.06, 19:43 dox1 napisał: > venus99 napisał: > > > prawdziwi Polacy!!!warto to propagować. Prawdziwi Ż....i warto to rozpropagować w zdezrzeniu z prawdą o ich MASOWYCH zbrodniach na Polakach pozostających po dzis dzień nierozliczonymi ... . forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24536&w=37084222 Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, No wlasnie!!!! 22.03.06, 02:53 dox1 napisał: > 18261826www napisał: > > > Dzisiaj moherowe berety uczynily by dokladnie to samo.To sa tacy sami lud > zie > > zaszczuci,nienawidzacy innych i zaslepieni w swej nienawisci. > > Tu mozna ich zobaczyc:www.youtube.com/watch?v=WyxEdbyswKA A moze tak pokazalbys siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
trudny99 Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, No wlasnie!!!! 22.03.06, 18:53 ,,Podczas ekshumacji zwłok łatwopalnych Żydów w Jedwabnem, znaleziono głowę Lenina i nogę od pianina, co rzuciło nowe światło na sprawę ! ''- tyg. NIE Odpowiedz Link Zgłoś
trudny99 Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, No wlasnie!!!! 22.03.06, 23:30 Aj waj..niedobrze ! Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Polskojęzyczni próbują wmówić Polakom iz tylko ... 15.03.06, 15:26 ...słuchacze radyja nie godzą się na ohydne nagonki na Polske i Polaków . Raczej nie wierzę iz naprawdę żywia takowe przekonanie ... . Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Polskojęzyczni próbują wmówić Polakom iz tylk 15.03.06, 15:44 możesz podać przykłady tych ohydnych nagonek? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Polskojęzyczni próbują wmówić Polakom iz tylk 15.03.06, 15:59 venus99 napisał: > możesz podać przykłady tych ohydnych nagonek? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24536&w=37084222 Kilka spośród tysięcy . A do tego filmy typu "Stetl" , komiks "Mysz" , ksiązki osiągające milionowe nakłady jak książki Urisa , paszkwil Lewinkpfa -Kosińskiego (ten produkt chorej wyobraźnie zboczeńca lansowany był przez nich jako "wspomnienia" z lat holokustu) ... . Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Polskojęzyczni próbują wmówić Polakom iz tylk 15.03.06, 16:26 > Kilka spośród tysięcy . A do tego filmy typu "Stetl" , komiks "Mysz" Chyba "Maus" Spiegelmana. Dwa pytania 1. czytałeś ten komiks 2. co w nim było antypolskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Polskojęzyczni próbują wmówić Polakom iz tylk 15.03.06, 16:57 Nic, a co jest obraźliwego w wyrażeniu "żydowska świnia"? Świnie to miłe, inteligentne stworzenia i nazwanie kogoś świnią nie ma znaczenia pejoratywnego w żadnej kulturze. To nawet niezły pomysł, żeby wydać komiks, w którym Żydzi w obozach koncentracyjnych przedstawiani będą jako świnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Polskojęzyczni próbują wmówić Polakom iz tylk 23.03.06, 19:13 pink.freud napisał: > Nic, a co jest obraźliwego w wyrażeniu "żydowska świnia"? > Świnie to miłe, inteligentne stworzenia i nazwanie kogoś świnią nie ma znaczeni > a pejoratywnego w żadnej kulturze. > To nawet niezły pomysł, żeby wydać komiks, w którym Żydzi w obozach koncentracy > jnych przedstawiani będą jako świnie. No wlasnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Polskojęzyczni próbują wmówić Polakom iz tylk 15.03.06, 17:12 Czytałem obszerne fragmenty komisku "Mysz" Arta Spiegelmana - wystarczające aby zorientowac sie iz polskie ofiary II wojny wytsepuja w tym "dziele" nagrodzonym nagroda Pulitzera jako swinie kombinujące jak by tu zabijac Zydów . Żeby Zydzi zrozumieli co w tym antypolskiego trzeba by ich "świętych" - "religii" holokustu narysować w podobny sposób jak to na Kresach - wysłyłają polskie dzieci wraz z rodzinami pociągami śmierci a następnie bija się o mienie pozostawione przez nieszczęśników ... . Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Polskojęzyczni próbują wmówić Polakom iz tylk 15.03.06, 17:24 Nic nie poradzisz na to, że ojciec autora (którego autor jak wynika z komiksu ma serdecznie dosyć) przeżył to co przeżył i że spotykał się głównie z ludźmi obojętnymi wobec zagłady. Mam wrażenie, że to ten sam typ argumentacji jak w wypadku filmu "Enigma" z 2001 r. uznanego za antypolski choć wątek polskiego fikcyjnego kryptologa stanowi tło a jednocześnie mówi się i o polskim udziale w złamaniu Enigmy i o zbrodni katyńskiej. Nieważne, że komiks opowiada o Holocauście i o relacjach ojca z synem, przede wszystkim jest wymierzony w Polaków bo Polaków przedstawiono jako świnie. Choć w angielskim świnia nie ma pejoratywnego znaczenia, raczej jest słusznie traktowana jako najinteligentniejsze zwierzę, vide Zwierzęcy folwark. Świnie u Orwella sprawują władzę, bo są przebiegłe, nie dlatego że są wredne. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Polskojęzyczni próbują wmówić Polakom iz tylk 15.03.06, 17:30 Czy Ty nie rzoumiesz , czy może robisz sobie "zarciki" z tak powaznej sprawy . Większość z antypolskich paszkwili ma za tło jakikolwiek wątek - tego typu pzrekazy trafiaja lepiej niz otwarte "oskarżenia" dot tego jakoby Polacy wymorodwali kilka mln Zydów . Chore wizje Lewinkopfa - Kosińskiego to także oprócz epatowania zboczonymi tworami ohydnego umysłu - relacje zaszcutego dziecka z obojetnym z zcęsto wrogim otoczeniem - z tym ,z ę jak się okazało Lewinkopf jako dziecko spędził wojne wśród ratujących go z narazeniem zycia chłopów ... . A co do świni - to naprawde ajk to w kulturze zydowskiej to zwierze jest wyjątkowo "nieczyste" czy moze znowu robisz sobie nieodpowiedni "żarcik" ? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Polskojęzyczni próbują wmówić Polakom iz tylk 15.03.06, 18:02 Czytałem "Maus" w Empiku i nie znalazłem tam nic antypolskiego. Może dlatego że nie uważam Polski za pępek swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Polskojęzyczni próbują wmówić Polakom iz tylk 15.03.06, 18:08 piotr7777 napisał: > Czytałem "Maus" w Empiku i nie znalazłem tam nic antypolskiego. Może dlatego że > > nie uważam Polski za pępek swiata. Polskmi ofiarom II wojny nalezy się dorobina prawdy . Obraz tych nieszczęsników jaki przedstawił Spiegelman zbiega się z obrazem od lat kreowanym przez wczorajszych katów pragnącym odwrócic uwage od swych NIEROZLICZONYCH zbrodnia na Poalkach mających charakter jak najbardziej MASOWY oraz przez chciwych geszefciarzy z pzredsiębiorstwa opisanego pzrze Finkelsteina ... . Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Polskojęzyczni próbują wmówić Polakom iz tylk 15.03.06, 18:11 Aha - więc to Żydzi przed wojną urządzali pogromy na Polakach i demolowali ich sklepy. No jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Polskojęzyczni próbują wmówić Polakom iz tylk 15.03.06, 18:17 piotr7777 napisał: > Aha - więc to Żydzi przed wojną urządzali pogromy na Polakach i demolowali ich > sklepy. No jasne. wszytskie relacje ocalałych z hekatomby na Wschodzie potwierzdaja masowy ich udział w "dziele " eksterminacji Poalków , poodbnie relacje tych , którzy przeszli piekło UBowni podkreslają wyjatkowe ich zwyrodnialstwo . Pzred wojna ich bojówk atakowały Polaków ale nie udało im się to co potem uczynli dzieki uprzejmości sowietów . Pzred wojna Polacy potrafili dosyc skutecznie się bronić pomimo tego iz pańswto polskie popełniło ewidentny błąd szkoląc i wypoisażając bojówke Irgun Zwei Leumi (na co sa do dzis nizeapłacone rachunki) , która to bojówka miała potem swój zanzczący udział w budowie okupacyjnego tworu parapaństwowego na BW ... . Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do piotra7777 19.03.06, 16:49 piotr7777 napisał: > Aha - więc to Żydzi przed wojną urządzali pogromy na Polakach i demolowali ich > sklepy. No jasne. A np. w Czortkowie (tarnopolskie) to kto wymordowal ksiezy i zakonnikow w klasztorze? Aniolki? Nazwisko prowodyra jest znane. Nazywal sie Kuemmel i byl dorozkazem. Podobnych przypadkow bylo znacznie wiecej! Nie chce tu wymieniac calej litanii. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do piotra7777 21.03.06, 21:59 piotr7777 napisał: > Czytałem "Maus" w Empiku i nie znalazłem tam nic antypolskiego. Może dlatego że > > nie uważam Polski za pępek swiata. Musisz byc wyjatkowo gruboskorny. A jak powiem Ci, ze jestes swinia, to odpowiesz moze odpowiesz mi, ze deszcz pada? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do piotra7777 23.03.06, 15:43 Nie pieprz Pietrze wieprza pieprzem, bo przepieprzysz mu powietrze! Paplasz ... dookoloa pie.. czy tez w kolo Macieju ... Odpowiedz Link Zgłoś
gregorak Nie będzie śledztwa? Nie będzie ekshumacji? 15.03.06, 18:30 Co za rozczarowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Rabini kazali wstrzymac kiedy okazło się ,ze ... 15.03.06, 18:32 ...przeczy to tezie załozonej pzrez nich ... . Niestety Lesio wstrzymał za co dzis "odwdzięczają " mu się w typowy dla nich sposób ... . Odpowiedz Link Zgłoś
lisekrudy Dwie uwagi 15.03.06, 18:33 1. Mysle, ze Lech Kaczynski powinien publicznie uzasadnic, dlaczego w 2001 r. jako minister sprawiedliwosci - prokurator generalny nakazal przerwanie ekshumacji w Jedwabnem. To byla decyzja Lecha Kaczynskiego, a nie Kuleszy czy Kieresa. 2. Mysle, ze nie nalezy pisac, ze Polacy sa antysemitami. To jest krzywdzace dla przyzwoitych ludzi, ktorych jest wiekszosc. Najnowsze badania socjologiczne wskazuja, ze antysemickie uprzedzenia zywi "tylko" 40 procent Polakow. Lisek Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Dwie uwagi 15.03.06, 18:38 lisekrudy napisał: > 1. Mysle, ze Lech Kaczynski powinien publicznie uzasadnic, dlaczego w 2001 r. > jako minister sprawiedliwosci - prokurator generalny nakazal przerwanie > ekshumacji w Jedwabnem. To byla decyzja Lecha Kaczynskiego, a nie Kuleszy czy > Kieresa. Powinien i odniesc się do etgo jak dzis "odwdzięczaja" mu się za to ... . > 2. Mysle, ze nie nalezy pisac, ze Polacy sa antysemitami. To jest krzywdzace dl > a > przyzwoitych ludzi, ktorych jest wiekszosc. Najnowsze badania socjologiczne > wskazuja, ze antysemickie uprzedzenia zywi "tylko" 40 procent Polakow. > > Lisek A taki antypolonizm popiera większośc tamtej społecznosci - rwniez jej liderzy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24536&w=37084222 Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Dwie uwagi 15.03.06, 18:52 remekk napisał: > lisekrudy napisał: > > > 1. Mysle, ze Lech Kaczynski powinien publicznie uzasadnic, dlaczego w 200 > 1 r. > > jako minister sprawiedliwosci - prokurator generalny nakazal przerwanie > > ekshumacji w Jedwabnem. To byla decyzja Lecha Kaczynskiego, a nie Kuleszy > czy > > Kieresa. > Powinien i odniesc się do etgo jak dzis "odwdzięczaja" mu się za to ... . > > 2. Mysle, ze nie nalezy pisac, ze Polacy sa antysemitami. To jest krzywdz > ace > dl > > a > > przyzwoitych ludzi, ktorych jest wiekszosc. Najnowsze badania socjologicz > ne Tu video o Dobrych polakach:www.youtube.com/watch?v=WyxEdbyswKA Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Dwie uwagi 15.03.06, 18:55 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24536&w=37084222 Link do "dzieł" dobrych ......... Odpowiedz Link Zgłoś
corleonne poniewaz IPN sie slkompromitowal, sledztwo jest 16.03.06, 02:21 potrzebne. Inaczej historie Jedwabnego nalezy uznac za falszowanie historii przez biznes holokaustu. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Tylko ekshumacja i dokladne badania 16.03.06, 04:30 pomoga ustalic liczbe ofiar oraz zidentyfikowac ich katow (kim ci kaci byli dobrze wszyscy wiemy - bo efektywnosc i brutalnosc Einsatzgruppen jest bardzo dobrze znana i udokumentowana w wielu miejscach). Wiadomo powszechnie, ze to co zrobiono w Jedwabnem po przerwaniu ekshumacji (ktore niejaki Lech Kaczor nakazal) bylo wyrezyserowana parodia pod przewodnictwem Kvasmana majaca na celu falszowanie historii oraz obciazenie Polakow za winy nie popelnione. Cel tej parodii byl czysto finansowy. Mieszkancy Jedwabnego maja sluszne prawo do obrony swego honoru i godnosci osobistej. Osobiscie uwazam, ze obecny rzad nigdy nie zgdodzi sie na ponowne zbadanie tej sprawy, chyba ze Kurtyka postawi sprawe na ostrzu noza. Obym sie mylil! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Pytanie do admina 16.03.06, 04:45 Dlaczego artykul ten nie jest umieszczony na pierszej stronie????? Czyz nie chcielibyscie wiedziec co ludzie sadza o tej sprawie? Boicie sie? Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: Pytanie do admina 16.03.06, 07:32 Wszystkim funkcjonalnym analfebtom do sztambucha : S E N T E N C J A W Y R O K U W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dn. 16-17 maja 1949 r. Sąd Okręgowy w Łomży w Wydziale Karnym w składzie następującym: Przewodniczący i referent: Sędzia M. Małecki Ławnicy: W. Mortewicz, St. Skrzypkowski Protokolant: Cz. Mroczkowska w obecności Podprokuratora S.[ądu] O.[kręgowego] Cz. Jagusińskiego rozpoznawszy dn. 16-17 maja 1949 r. sprawę: Bolesława Ramotowskiego, s. Pawła i Józefy, ur. 7.IV.1911 r. we wsi Janczewo, gm. Jedwabne, pow. Łomża Stanisława Zejera, s. Teofila i Józefy, ur. 24.X.1893 r. w Orlikowie, gm. Jedwabne, pow. Łomża Czesława Lipińskiego, s. Jana i Leokadii, ur. 16.IX.1920 r. we wsi Grzyniki, gm. Przytuły, pow. Łomża Władysława Dąbrowskiego, s. Józefa i Katarzyny, ur. 25.V.1810 r. w Jedwabnem, pow. Lomża Feliksa Tarnackiego, s. Juliana i Konstancji z Makowskich, ur. 16.V.1907 r. w Jedwabnem, pow. Łomża Józefa Chrzanowskiego, s. Ksawerego i Kameli, ur. 1.XI.1889 r. we wsi Kucze Duże, gm. Jedwabne, p. Łomża Romana Porskiego, s. Ludwika i Wiktorii, ur. 15.VIII.1904 r. we wsi Konopki Tłuste, gm. Jedwabne Antoniego Niebrzydowskiego, s. Andrzeja i Józefa, ur. 5.I.1901 r. we wsi Jaścze, gm. Stawiski, pow. Łomża Władysława Miciurę, s. Jana i Józefy, ur. 21.IX.1903 r. w Radomiu, a zam. w Jedwabnem Józefa Żyluka, s. Ludwika i Katarzyny, ur. 12.I.1910 r. w Bączkowie gm. Szczuczyn Mariana Żyluka, s. Ludwika i Katarzyny, ur. 23.IV.1918 r. w Folwarku-Pruszka pow. Augustów Jerzego Laudańskiego, s. Czesława i Zofii, ur. 14.IV.1922 r. w Jedwabnem, pow. Łomża Zygmunta Laudańskiego, s. Czesława i Zofii, ur. 12.I.1919 r. w Jedwabnem Czesława Laudańskiego, s. Antoniego i Franciszki, ur. 12.IX.1894 r. w Przytułach, pow. Kolno Wincentego Gościckiego, s. Józefa i Antoniny, ur. 22.I.1890 r. we wsi Optów, gm. Zamojść, pow. Ostrów Romana Zawadzkiego, s. Marcelego i Rozalii z Rysków, ur. 3.VIII.1905 r. w Stawiskach, pow. Łomża Jana Zawadzkiego, s. Marcelego i Rozalii z Raszczyków, ur. 22.X.1899 r. w Przestrzelach, gm. Jedwabne, pow. Łomża Aleksandra Łojewskiego, s. Adama i Michaliny z Filów, ur. 14.I.1893 r. w Jedwabnem, pow. Łomża Franciszka Łojewskiego, s. Pawła i Marianny z Filów, ur. 14.XII.1910 r. w Jedwabnem, pow. Łomża Egueniusza Śliweckiego, s. Jana i Józefy z Bruszkiewiczów, ur. 26.XII.1905 r. w Jedwabnem, pow. Łomża Stanisława Sielawę, s. Stanisława i Aleksandry, ur. 6.I.1905 r. w Jedwabnem, pow. Łomża Karola Bardonia, s. Pawła i Zuzanny z Kupów, ur. 11.X.1894 r. w Pastwiskach, p. Cieszyn oskarżonych o to, że w dniu 25 czerwca 1941 r. w Jedwabnem pow. łomżyńskiego, idąc na rękę władzy państwa niemieckiego brali udział w ujęciu około 1200 osób narodowości żydowskiej, które to osoby przez Niemców ****************************zostały masowo spalone w stodole Bronisława Śleszyńskiego Prawomocny wyrok nigdy nie uchylony. to jest o czyn przewidziany w art. 1 p. 2 dekr. z 31.VIII 1944 r. Dotarło czy za niskie czółeczko Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Tyle wart ten komunistyczny "werdykt" co "sledztwo 16.03.06, 08:01 ...Kieresa . 1200 osób - no cóz - co prawda groSS - kłamczuszek był jeszcze "lepszy" ... . wszystko na to wskazuje , ze jacys pojedynczy Polacy brali udział w tej niemeickiej zbrodni co zostało przez potomków wykonawców MASOWYCH zbrodni na Polakach - po dzis dzien nierozliczonych wykorzystane do ohydnej i obrzydliwie perfidnej nagonki ... . Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do "remekk" 16.03.06, 16:32 remekk napisał: > ...Kieresa . > 1200 osób - no cóz - co prawda groSS - kłamczuszek był jeszcze "lepszy" ... . > wszystko na to wskazuje , ze jacys pojedynczy Polacy brali udział w tej > niemeickiej zbrodni co zostało przez potomków wykonawców MASOWYCH zbrodni na > Polakach - po dzis dzien nierozliczonych wykorzystane do ohydnej i obrzydliwie > perfidnej nagonki ... . Wszyscy powinni wiedziec, ze Polacy byli tam zgonieni pod grozba karabinow szwabskich. Nie robili wiec tego dobrowolnie. Swiadcza o tym slowa proboszcza jedwabienskiego znane biskupowi Stefankowi. Nie odgrywali jednak zadnej czynnej (poza pilnowaniem) roli - bo ta zastrzezona byla tylko dla Herrenvolku. Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Do wet3 17.03.06, 00:19 Myślę, że ci, którzy mają jeszcze jakiekolwiek wątpliwości dot. dramatu jedwabieńskiego miast konfabulować, czy szukać dla zbrodniarzy usprawiedliwienia, powinni sięgnąć do opublikowanych materiałów IPN. Jest faktem niezbitym, iż masowego, okrutnego morderstwa na jedwabieńskich Żydach dokonali ich sąsiedzi, nie-żydowscy mieszkańcy Jedwabnego i okolic. Stwierdzono ponad wszelką wątpliwość, iż w Jedwabnem obecnych było wówczas tylko kilku niemieckich żandarmów. Jak badania IPN wykazały, rola tych Niemców polegała wyłącznie na udzieleniu jedwabieńskim zbrodniarzom przyzwolenia na dokonanie masowego mordu na swoich żydowskich sąsiadach. Historycy i prokuratorzy IPN zebrali tomy dokumentów zawierających niezbite dowody potwierdzające ten podstawowy fakt i w zasadzie wszystkie istotne fakty podane w książce Tomasza Grossa. Rzeczywistość jest jednak o wiele bardziej tragiczna, niż wynika to z treści „Sąsiadów”. Jak bowiem wiadomo, niemal identyczny przebieg miał wcześniejszy krwawy pogrom w pobliskim Radziłowie. Zresztą nie tylko tam, tego rodzaju okrutne, masowe mordy miały w owym czasie miejsce w ponad 20 innych miejscowościach Polski północno-wschodniej; aby nie być gołosłownym, są to następujące miejscowości: Bielsk Podlaski, Choroszcz, Czyżew, Goniądz, Grajewo, Jasionówka, Jedwabne, Kleszczele, Knyszyn, Kolno, Kuźnica, Narewka, Piątnica, Radziłów, Rajgrów, Semjatów, Sokoły, Stawiski, Suchowola, Szczuczyn, Trzciane, Tykocin, Wasilków, Wąsosz, Wizna, Zaremby Kościelne. Jak również dobrze wiadomo, pogromy miały miejsce również przed wojną, w czasie okupacji niemieckiej(sic!), a także - i to niezwykle okrutne - po roku 1945. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Do wet3 17.03.06, 01:24 Och, ci okrutni Polacy! Napisz "Jedwabne" i poszukaj w internecie opinii obu stron. Pamietaj, ze to co powiedzial na ten temat IPN jest nieaktualne! Dlaczego? Bo uczciwi badacze nie przerywaja ekshumacji. Tak postepuja tylko partacze lub ci, ktorym na poznaniu prawdy NIE zalezy, a zalezy tylko na wysuwaniu bezpodstawnych oskarzen - co uczyniono. Poza tym trzeba znac realia okupacji. Pamietaj, ze Niemcy zastrzegali tylko DLA SIEBIE prawo do zabijania oraz prawo do wlasnosci dobr po zamordowanych, czy tez przesiedlonych do getta Zydow. Jak o tym nie wiesz, to nie dyskutuj. Ucz sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Re: Do wet3 18.03.06, 18:27 wet: Och, ci okrutni Polacy! Napisz "Jedwabne" i poszukaj w internecie opinii obu stron. Pamietaj, ze to co powiedzial na ten temat IPN jest nieaktualne! Dlaczego? Bo uczciwi badacze nie przerywaja ekshumacji. Tak postepuja tylko partacze lub ci, ktorym na poznaniu prawdy NIE zalezy, a zalezy tylko na wysuwaniu bezpodstawnych oskarzen - co uczyniono. Poza tym trzeba znac realia okupacji. eres: Realia okupacji znam, także z autopsji; całą okupację, włącznie z powstaniem przeżyłem w Warszawie. wet: Pamietaj, ze Niemcy zastrzegali tylko DLA SIEBIE prawo do zabijania oraz prawo do wlasnosci dobr po zamordowanych, czy tez przesiedlonych do getta Zydow. eres: Jesteś w oczywistym błędzie, Niemcy do pomocy w terroryzowaniu podbitych narodów chętnie korzystali z licznych pomocników swojego zbrodniczego dzieła i znajdywali takich nie tylko w Europie; w mordowaniu i rabowaniu gorliwie współdziałali z Niemcami renegaci rosyjscy, ukraińscy, litewscy, łotewscy, estońscy, duńscy, norwescy, rumuńscy, chorwaccy, ale i zdrajcy spośród narodów kaukaskich. Nie muszę dodawać, że mordowano i grabiono nie tylko Żydów i Polaków. N.b. z formacjami niektórych spośród powyższych zbrodniczych legionów mieli do czynienia warszawianie, także i moja rodzina. Niestety okupant niemiecki znalazł i pośród Polaków renegatów, którzy gorliwie uczestniczyli w terroryzowaniu polskich obywateli; niemało było delatorów i różnej maści zdrajców. Do nich należało 11 tys. polskich policjantów granatowych. Raz jeszcze przypomnę zakres działania granatowej policji w odniesieniu do Żydów, zwięźle sformułowany przez historyka Emanuela Ringelbluma: „Kompetencje granatowych w zakresie współpracy z okupantem polegały na: 1) udziale w dozorze bram getta oraz murów i ogrodzeń okalających getta; 2) udziale w akcjach przesiedleńczych w charakterze konwojentów, łapaczy itp.; 3) udziale w wyłapywaniu ukrytych Żydów po akcjach wysiedleńczych; 4) rozstrzeliwaniu Żydów skazanych przez Niemców na śmierć. O jednej z egzekucji dokonanej przez policjantów granatowych na terenie getta pisze Adam Czerniaków w swoich „Dziennikach” pod datą 17.XI.1941 r.: „Rano Gmina. O 7.30 na terytorium więzienia wykonano egzekucję. Obecni byli: prokurator, Schoen, Szeryński, Przymusiński, 32 policjantów polskich. Komenderował Kaczmarek. Asystował Szeryński. Auerswald nadjechał po egzekucji. Lichtenbaum przygotował drewnianą ścianę. Rabin niedołężny”. O tym dramatycznym wydarzeniu piszą także historycy Marian Fuks i Emanuel Ringelblum. Ringelblum pisze zresztą o szeregu innych zbrodni dokonanych przez polskich policjantów granatowych. Granatowi policjanci m.in. uczestniczyli u boku Niemców w łapankach ulicznych; okryli się też złą sławą uczestnicząc w liczbie ok. 160 funkcjonariuszy, obok swoich SS-owskich mocodawców i osławionych „Hiwis”, w pacyfikacji powstania w warszawskim getcie. Myślę, że nie od rzeczy będzie przypomnieć o ok. 250 tys. Polaków, którzy znaleźli się w niemieckim wojsku. Czy rozsądek pozwala przyjąć, że w czasie działań wojennych wszyscy oni strzelali w niebo? Na koniec rada: miast czerpać wiedzę od radiomaryjnych, zakłamujących historię utytułowanych ksenofobów, korzystaj z uznanych prac historiograficznych. wet: Jak o tym nie wiesz, to nie dyskutuj. Ucz sie!!! eres: ?? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do eres2 19.03.06, 00:13 Podajesz dluga liste renegatow roznych narodow wspolpracujacych z Niemcami. Dziwnym trafem nie wymieniasz Polakow. Natomiast z Polakami w Wehrmachcie sprawa jest bardzo skomplikowana i tak szybko palca bym na nich nie wytykal. Z granatowa policja to chyba przesadzasz, bo etniczni Polacy chyba do niej nie nalezeli. Trzeba chyba bylo miec jakies pokrewienstwo z Herrenvolkiem lub byc Niemcem - obywatelem Polski sprzed wybuchu wojny (takich mielismy w Polsce wiele - chyba ponad milion). Porownanie W-wy i Jedwabnego nie zdaje egzaminu i jako takie jest hybione. Poza tym zupelnie innymi prawami rzadzily sie Einsatzgruppen - jednostki specjalnie utworzone do likwidacji zydow. Tutaj racji nie masz. Mamy bowiem przekazy, ze Niemcy z Einsatzgruppen bardzo nie lubili gdy miejscowa ludnosc dokonywala samosadow na zydach za kolaboracje z bolszewikami.Wyraznie zastrzegali sobie wylaczne prawo do zycia i smierci ludzi na okupowanych terenech. Tak np. Tatarzy krymscy za zabicie zydow byli przez Niemcow ukarani. Ty widzisz swiat przez pryzmat gehenny W-wy podczas gdy poza W- wa prawa bywaly inne. Okupacje znam z autopsji tez. Dla mnie najistotniejsze jest zeznanie proboszcza jedwabienskiego - swiadka tej tragedii przekazane biskupowi Stefankowi oraz wypuszczenie przez komunistow mieszkancow Jedwabnego z wiezienia, bo ich zeznania wymuszone przy pomocy tortur. Nie watpie, ze posrod Polakow (jak wsrod kazdego narodu) istnial margines spoleczny, ktory wyrzadzil mase zla. Jednak Twoje uparte twierdzenie, ze Polacy zabijali Zydow w Jedwabnem uwazam za calkowicie bledne i kompletna potwarz dla Polakow! Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Re: do eres2 20.03.06, 01:59 wet: Podajesz dluga liste renegatow roznych narodow wspolpracujacych z Niemcami. Dziwnym trafem nie wymieniasz Polakow. eres: Wymieniłem i Polaków. Wynika z tego, że zwykłeś czytać wybiórczo. Przeczytaj raz jeszcze mój post i zadaj sobie trochę trudu i przeczytaj cały. wet: Natomiast z Polakami w Wehrmachcie sprawa jest bardzo skomplikowana i tak szybko palca bym na nich nie wytykal. eres: O Polakach w Wehrmachcie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=50&w=30148950&a=30148950 wet: Z granatowa policja to chyba przesadzasz, bo etniczni Polacy chyba do niej nie nalezeli. Trzeba chyba bylo miec jakies pokrewienstwo z Herrenvolkiem lub byc Niemcem - obywatelem Polski sprzed wybuchu wojny (takich mielismy w Polsce wiele - chyba ponad milion). eres: Wszyscy funkcjonariusze polskiej policji granatowej byli oczywiście Polakami. Spośród 28 tys. ogólnej liczby przedwojennych funkcjonariuszy Policji Państwowej aż 11 tys. poszło na współpracę z niemieckim okupantem. Obywatele polscy będący etnicznymi Niemcami z reguły uzyskiwali status obywatela Rzeszy Volkslisty grupy I. lub II.. Na terenie Generalnego Gubernatorstwa Volksdeutsche z reguły aktywnie współpracowali z niemieckim okupantem zajmując uprzywilejowane funkcje urzędnicze, wielu z nich było funkcjonariuszami niemieckiego aparatu terroru. Na Volksdeutschów, którzy w sposób szczególny szkodzili Polakom sądy podziemia wydawały surowe wyroki. Jeszcze o „granatowych”: Historyk Marek Jan Chodakiewicz pisze („Żydzi i Polacy 1918-1955”) m. in.: „Policja polska brała udział w Zagładzie w takim sensie, że jej członkowie mieli rozkaz uzupełniać działania nazistów, głównie pilnować gett i wyłapywać uciekinierów. Jedno ze sprawozdań Delegatury Rządu informuje, że udział polskich policjantów w tropieniu Żydów ‘jest dość znaczny’. Zdarzało się nawet, że poszczególni funkcjonariusze zabijali pojedynczych Żydów. Niektórzy czynili to, aby przypodobać się Niemcom, inni – z przekonań własnych. W pewnych przypadkach polscy policjanci zabijali Żydów, aby ocalić Polaków”. W innym miejscu Chodakiewicz pisze: „Niektórzy funkcjonariusze policji polskiej traktowali Żydów jako źródło dochodu. [...] Zdarzało się jednak również, że funkcjonariusze wymuszali pieniądze od Żydów, a mimo to wydawali ich Niemcom”. wet: Porownanie W-wy i Jedwabnego nie zdaje egzaminu i jako takie jest hybione. Poza tym zupelnie innymi prawami rzadzily sie Einsatzgruppen - jednostki specjalnie utworzone do likwidacji zydow. Tutaj racji nie masz. Mamy bowiem przekazy, ze Niemcy z Einsatzgruppen bardzo nie lubili gdy miejscowa ludnosc dokonywala samosadow na zydach za kolaboracje z bolszewikami. Wyraznie zastrzegali sobie wylaczne prawo do zycia i smierci ludzi na okupowanych terenech. eres: W moim tekście nie czyniłem żadnych porównań Jedwabego z Warszawą. Ponownie namawiam Cię, abyś nie konfabulował i wypowiadał się w oparciu o tekst, fakty i rzetelnych historyków. A fakty są diametralnie inne, niż zmyślone przez Ciebie opowiastki o tym, czego to „nie lubiły” niemieckie formacje terroru. Historyk Marek Wierzbicki pisze: „Szczegółowe wytyczne pisemne dla poszczególnych Einsatzgruppen zostały sformułowane w dwóch dokumentach wydanych przez Heydricha [szef RSHA - eres]: dalekopisie dla dowódców Einsatzgruppen z 29. czerwca 1941 oraz rozkazie przeznaczonym dla tych samych formacji z 2. lipca 1941 roku. Sens tych dwóch – zresztą bardzo podobnych w treści – dokumentów był następujący. Należało nie stawiać przeszkód dążeniom do ‘samooczyszczania’ w środowiskach antykomunistycznych i antyżydowskich na nowo zajętych obszarach. Wręcz przeciwnie, należało je prowokować, intensyfikować, a nawet ‘kierować na odpowiednie tory’, ale tak dyskretnie, by miejscowe ‘koła samoobrony’ nie mogły później powoływać się na niemieckie instrukcje”. wet: Tak np. Tatarzy krymscy za zabicie zydow byli przez Niemcow ukarani. Ty widzisz swiat przez pryzmat gehenny W-wy podczas gdy poza W-wa prawa bywaly inne. eres: Prawo?! Zechciej wyjaśnić, jakie prawo masz na myśli. Czyż trzeba udowadniać, że w CAŁYM Generalnym Gubernatorstwie panowało totalne bezprawie? „Prawo” ustanawiał rezydujący na Wawelu ober-kat – Generalny Gubernator Hans Frank, a owym „prawem” były doraźne, zbrodnicze decyzje Hansa Franka gorliwie wykonywane przez cały jego aparat terroru. wet: Okupacje znam z autopsji tez. Dla mnie najistotniejsze jest zeznanie proboszcza jedwabienskiego - świadka tej tragedii przekazane biskupowi Stefankowi oraz wypuszczenie przez komunistow mieszkancow Jedwabnego z wiezienia, bo ich zeznania wymuszone przy pomocy tortur. eres: Słyszałeś, że gdzieś dzwoni, ale pomyliłeś kościół w którym dzwoni. Proboszcz Jedwabnego z czasu dokonanej zbrodni (lipiec 1941 r.) oczywiści już od dziesiątków lat nie żyje. Po nim proboszczami tej parafii było kolejno wielu księży. W roku 1988 parafię jedwabieńską objął ks. Edward Orłowski, który był jedną z aktywniejszych osób w zakłamywanie prawdy o zbrodni. To on zapraszał do jedwabnego b-pa Stefanka, który także przyłączył się do lokalnych kłamców jedwabieńskiej zbrodni. wet: Nie watpie, ze posrod Polakow (jak wsrod kazdego narodu) istnial margines spoleczny, ktory wyrzadzil mase zla. Jednak Twoje uparte twierdzenie, ze Polacy zabijali Zydow w Jedwabnem uwazam za calkowicie bledne i kompletna potwarz dla Polakow! eres: Temat jest zbyt poważny, aby robić sobie zeń żarty. Masowe mordy dokonywane na Żydach to udokumentowane przez IPN fakty, a nie moje twierdzenie! Tomasz Gross publikacją swojej książki „Sąsiedzi” o nich tylko przypomniał i to tylko o niektórych zbrodniach. Natomiast o mordzie w Jedwabnem i dziesiątkach podobnych zbrodni pisze wielu historyków. Piszą o nich m. in. Marek Jan Chodakiewicz, Marek Wierzbicki, Andrzej Żbikowski. Ten ostatni pisze m. in.: „Wszyscy mordercy popularną opinię o żydowskiej kolaboracji z Sowietami traktowali jedynie jako pretekst do bezkarnych rabunków i mordów”. I jeszcze Marek Wierzbicki: „Raport Delegatury Rządu z lipca 1941 roku odnotowuje wystąpienia antyżydowskie, w których uczestniczyli Polacy: ’W szeregu miast (Brześć n/Bugiem, Łomża, Białystok, Grodno) dokonała pogromów, czy nawet rzezi Żydów, ludność miejscowa, polska, niestety, wespół z żandarmami niemieckimi. Ściślejsze wiadomości podamy następnym razem’.” eres: Na koniec chcę wyrazić moje głębokie przeświadczeni: Twoje wypowiedzi świadczą, że na temat zbrodni dokonanej w Jedwabnem i dziesiątkach podobnych na terenie Polski północno-wschodniej nie przeczytałeś żadnego poważnego opracowania. Nie przeczytałeś nawet "Sąsiadów" Grossa. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do eres2 20.03.06, 16:04 Racje ma forumowicz "9111951u", ktory twierdzi, ze nie potrafisz czytac. Przeczytaj dokladnie Sentencje wyroku i powiedz mi dlaczego obciazasz Polakow zabijaniem zydow w Jedwabnem? Wiem, ze prawo w GG bylo jedno. Wiem takze, iz Einsatzgruppen kierowaly sie wlasnymi prawami. Widzisz tylko zabijanie zydow przez Polakow. A nie widzisz stokroc wiekszych zbrodni zydow popelnianych na Polakach - w Nalibokach, Koniuchach, Wielkiej Brzostowicy, Czortkowie, Lubomlu i wielu, wielu innych miejscowosciach. A moze powiesz mi jeszcze, ze od 1944 r. w polsce zabijaly naszych patriotow aniolki? Korona sposobu Twego myslenia jes powolywanie sie na Grossa - KLAMCY piszacego potwarze i klamstwa na zadanie ruchu roszczeniowego. Poczytalbys sobie lepiej "HolokaustIndustry" Normana Finkelsteina. Dobrze to by pomoglo w poznaniu prawdziwej historii. Mogezrobic zaklad, ze nienawidzisz prof. R.Nowaka, ktory napisal odpowiedz na 100 klamstw Grossa i wobec tego nie polecam jego odpowiedzi na 100 klamstw Grossa o Jedwabnem. Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Do wet3 21.03.06, 00:19 Myślę, że wsparcie dla swoich „prawd” znajdziesz na internetowych stronach fałszerzy historii i wiodących ideologów szowinizmu - panów Ratajczaka, Bendera, a nade wszystko Jerzego Roberta Nowaka. No i gratuluję Ci wyboru idola: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=34233613&a=34260343 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: do eres2 03.04.06, 23:36 O granatowej policji nie macie bladego poj¼ęcia.Najpierw trochę pouczcie się historii,a potem możemy pogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: Do wet3 19.03.06, 16:59 eres2 przykładem funkcjonalnego o jakim pisała wybiórcza , czyta ale nic z tego czytania nie rozumie : S E N T E N C J A W Y R O K U W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dn. 16-17 maja 1949 r. Sąd Okręgowy w Łomży w Wydziale Karnym w składzie następującym: Przewodniczący i referent: Sędzia M. Małecki Ławnicy: W. Mortewicz, St. Skrzypkowski Protokolant: Cz. Mroczkowska w obecności Podprokuratora S.[ądu] O.[kręgowego] Cz. Jagusińskiego rozpoznawszy dn. 16-17 maja 1949 r. sprawę: oskarżonych o to, że w dniu 25 czerwca 1941 r. w Jedwabnem pow. łomżyńskiego, idąc na rękę władzy państwa niemieckiego brali udział w ujęciu około 1200 osób narodowości żydowskiej, które to osoby przez Niemców************** zostały masowo spalone w stodole Bronisława Śleszyńskiego Prawomocny wyrok nigdy nie uchylony. to jest o czyn przewidziany w art. 1 p. 2 dekr. z 31.VIII 1944 r. Nie dotrze do funkcjonalonego analfabety. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do 9111951u 19.03.06, 20:18 9111951u napisała: > eres2 przykładem funkcjonalnego o jakim pisała wybiórcza , czyta ale nic z tego > > czytania nie rozumie : > S E N T E N C J A W Y R O K U > > W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ > Dn. 16-17 maja 1949 r. > > Sąd Okręgowy w Łomży w Wydziale Karnym w składzie następującym: > Przewodniczący i referent: Sędzia M. Małecki > Ławnicy: W. Mortewicz, St. Skrzypkowski > Protokolant: Cz. Mroczkowska > w obecności Podprokuratora S.[ądu] O.[kręgowego] Cz. Jagusińskiego rozpoznawszy > > dn. 16-17 maja 1949 r. sprawę: > oskarżonych o to, że w dniu 25 czerwca 1941 r. w Jedwabnem pow. łomżyńskiego, > idąc na rękę władzy państwa niemieckiego brali udział w ujęciu około 1200 osób > narodowości żydowskiej, które to osoby przez Niemców************** > zostały masowo spalone w stodole Bronisława > Śleszyńskiego > Prawomocny wyrok nigdy nie uchylony. > > to jest o czyn przewidziany w art. 1 p. 2 dekr. z 31.VIII 1944 r. > Nie dotrze do funkcjonalonego analfabety. Krotko powiem, ze "eres2" jest gleboko uprzedzony do Polakow i mam grube watpliwosci czy "eres2" jest etnicznym Polakiem. W orzeczeniu widac jak jak na dloni, ze osoby te NIE BRALY UDZIALU W ZAMORDOWANIU! Poza tym slowa "w ujeciu" tez nie oddaja PRAWDY! Powinno byc napisane: "W PRZYMUSOWYN (pod grozba zabicia) PILNOWANIU SPEDZONYCH NA RYNEK JEDWABIENSKI ZYDOW". Ale funkcjonariuszy PRL nie bylo juz na to stac! Wypuszczenie wszystkich skazanych na wolnosc potwierdza ich NIEWINNOSC! Nawet komunistyczny, zydowski rzad PRL przyznal sie do bezpodstawnego oskarzenia! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: do "remekk" 20.03.06, 18:15 > Wszyscy powinni wiedziec, ze Polacy byli tam zgonieni pod grozba karabinow > szwabskich. Nie robili wiec tego dobrowolnie. Swiadcza o tym slowa proboszcza > jedwabienskiego znane biskupowi Stefankowi. Nie odgrywali jednak zadnej czynnej > > (poza pilnowaniem) roli - bo ta zastrzezona byla tylko dla Herrenvolku. To właśnie powinno wyjaśnić śledztwo . Niestety mieliśmy do czynienia ze "sledztwem" , które i tak zostało wstrzymane (a przynajmniej najważniejszy elelment tegoż śledztwa) kiedy wyniki ekshumacji w spektakularny sposób zaprzeczyły zakładanej tezie ... . Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: do "remekk" 20.03.06, 18:33 remekk napisał: > > Wszyscy powinni wiedziec, ze Polacy byli tam zgonieni pod grozba karabino > w > > szwabskich. Nie robili wiec tego dobrowolnie. Swiadcza o tym slowa probos > zcza > > jedwabienskiego znane biskupowi Stefankowi. Nie odgrywali jednak zadnej > czynnej > > > > (poza pilnowaniem) roli - bo ta zastrzezona byla tylko dla Herrenvolku. > To właśnie powinno wyjaśnić śledztwo . > Niestety mieliśmy do czynienia ze "sledztwem" , które i tak zostało wstrzymane > (a przynajmniej najważniejszy elelment tegoż śledztwa) kiedy wyniki ekshumacji > w spektakularny sposób zaprzeczyły zakładanej tezie ... . Niestety, Lech Kaczynski przerwal ekshumacje. Powody jego decyzji sa mi nieznane i calkowicie niezrozumiale! Czyzby Lech Kaczynski byl na uslugach tych, ktorzy wysuwaja niesluszne roszczenia finansowe wobec Polakow? Czyzby Lech Kaczynski dzialal "unisono" z niejakim "Kvasmanem"??? - To jest chyba niebywala zagadka do rozwiazania! Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: do "remekk" 20.03.06, 19:00 Po prostu 'kombinował' tak jak wielu innych pzred nim . "Dajmy im to czego chcą a odczepią sie od nas" .Świadzcy to o braku wyczucia tej kwestii - niestety wiekszość Polakó ocenaijac ich w/g siebie ma cięgle jeszcze nadzieje na to iż skoro my damy im czego chcą to oni odczepią się od nas . Podobnie kombinowali ci , którzy byli zwolennikami zezwolenia na akcje "mienie gmin" . Podobnie kombinowali zwolennicy osadnictwa w Palastynie. Praktyka pokazuje iż oni umiaru nie znają i jesli pozwoli się im na swobodne działąnie - nie spoczną póki zasad swej patologicznej cywilizacji nie wprowadzą tak jak w Palestynie ... . Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do 9111951u 16.03.06, 16:36 Dobrze zastanow sie zanim cos obrazliwego napiszesz. Wiadomo, ze zeznania oskarzonych wymuszone byly torturami. Wszyscy zostali wypuszczeni na wolnosc. Nawet komunistyczne wladze przyznaly sie do popelnienia bledu a ty pyskujesz jak katarynka. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do krwawego.zenka 16.03.06, 19:56 krwawy.zenek napisał: > A skąd to "wiadomo"? Zakladam, ze jestes doroslym czlowiekiem i potrafisz czytac. Sprawa wydarzen w Jedwabnem jest powszechnie znana. Nie bede wiec prowadzil za raczke. Pofatyguj sie sam. Zycze sukcesow i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do corleone 21.03.06, 15:19 corleonne napisał: > potrzebne. Inaczej historie Jedwabnego nalezy uznac za falszowanie historii > przez biznes holokaustu. Ponowne zbadanie sprawy Jedwabnego jest imperatywem!. To, co zrobil IPN trudno nazwac kompromitacja. To bylo cos o wiele bardziej gorszego niz kompromitacja! Urzad, ktory zostal powolany do obrony dobrego imienia Polakow SWIADOMIE uczestniczyl w oczerniania Polakow oskarzajac ich za winy nie popelnione. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, IPN - nie widz 16.03.06, 08:37 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24536&w=37084222 To właśnie autorzy takich "dzieł" dokonuja potem nagonek w stylu akcji "Jedwabne" ... . Odpowiedz Link Zgłoś
ssadam Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, IPN - nie widz 17.03.06, 06:09 18261826www napisał: > Dzisiaj moherowe berety uczynily by dokladnie to samo.To sa tacy sami ludzie > zaszczuci,nienawidzacy innych i zaslepieni w swej nienawisci. Ale jestes durny.Ja myslre ze pierwsze komentarze to pisze nasz as Adas. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Kwaśniewski za Jedwabne pod Trybunał Stanu ! 17.03.06, 10:29 Uważam, że jest czas i sposobność na to, żeby postawić Kwaśniewskiego pod Trybunałem Stanu za uczestnictwo w brudnej, kłamliwej kampanii szkalowania Narodu Polskiego inspirowanej przez tradycyjnie wrogie Polsce i polskości, kosmopolityczne środowiska związane ideowo, jak powiedział niedawno J. Kaczyński, ze zbrodniczą i zdradziecką Komunistyczną Partią Polski (KPP). Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do junkra 17.03.06, 15:51 junkier napisał: > > Uważam, że jest czas i sposobność na to, żeby postawić Kwaśniewskiego pod > Trybunałem Stanu za uczestnictwo w brudnej, kłamliwej kampanii szkalowania > Narodu Polskiego inspirowanej przez tradycyjnie wrogie Polsce i polskości, > kosmopolityczne środowiska związane ideowo, jak powiedział niedawno J. > Kaczyński, ze zbrodniczą i zdradziecką Komunistyczną Partią Polski (KPP). Najpierw proponuje spelnic prosbe mieszkancow Jedwabnego - bo tak nakazuje zdrowy rozsadek i sprawiedliwosc. Potem powolac Kvasmana przed Trybunal stanu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Jedwabne chce nowego śledztwa, IPN - nie widz 18.03.06, 00:15 18261826www napisał: > Dzisiaj moherowe berety uczynily by dokladnie to samo.To sa tacy sami ludzie > zaszczuci,nienawidzacy innych i zaslepieni w swej nienawisci. Czyzbys pisal o sobie??? Odpowiedz Link Zgłoś
kwakwa11 Kiedy Jedwabni oddadza pozydowskie domy? 18.03.06, 05:41 moze w prezencie je od swych ofiar dostali z wpisem do ksieg wieczystych przed podpaleniem? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Kiedy Jedwabni oddadza pozydowskie domy? 18.03.06, 14:45 Spytaj o to tych, ktorzy je zydom zabrali - nieuku! Zwroc sie pod wlasciwy adres: do szwabow! Jak nie znasz sprawy to nie kompromituj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
qbel2 Re: Kiedy Jedwabni oddadza pozydowskie domy? 20.03.06, 03:08 wet3 żal mi ciebie nazisto. Czyli kretynie, bo naziści to kretyni Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do qbe12 20.03.06, 16:08 qbel2 napisał: > wet3 żal mi ciebie nazisto. Czyli kretynie, bo naziści to kretyni Komentujesz jak typowy twardoglowy forumowicz GW. Jesli nie masz odpowiedzi to obrzucasz inwektywami oraz gnojem. Siadz nieuku na cztery litery, zacznij sie uczyc i przestan sie kompromitowac! Zycze powodzenia w edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
no.mercy powszechnie wiadomo,ze nastepnego dnia polacy 20.03.06, 16:11 wprowadzili sie do domow swoich ofiar.Po tylu latach wciaz probuja odwrocic historie i zatrzec wyrzuty sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk W 39 na Kresach bili sie o mienie Polaków , ... 20.03.06, 18:36 ...których przedtem wysyłali pociągami śmierci . To było zjawisko masowe . Kiedy zabrakło Polaków nawet swoich co bardziej majętnych wysyłali - szczegolnie , ci którzy nie załapali się na podział łupów pozostałych po POlakach (to tak apropos ich szczególnej , "wyjatkowej" - "solidarności) Dziś potomkowie zbrodniarzy z Kresów najgłośniej wrzeszczą wykorzystując takie sytauacje jak nagonka jedwabieńska ... . Odpowiedz Link Zgłoś
kwakwa11 Re: Kiedy Jedwabni oddadza pozydowskie domy? 20.03.06, 16:25 Ale to POLACY nie oddali domow, nie? Jacy niemcy zyja w nedzy Jedwabnego? Kradna i nadal maja nedze, a my mamy bogactwo. Interesujace, nie, przgrance polskie? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Kiedy geszefciarze zwiną biznesik holokaustu ? 20.03.06, 18:40 Jak ich znam to nigdy . Zawsze znajdzie się jakiś kosmiczny pretekścik jak np próby okradania państwa , które poniosło najwieksze starty podczas wojny pod pretekstem wojny właśnie ... . Odpowiedz Link Zgłoś
kaczka7112 odebrane i nie oddane domy to pretekst? 20.03.06, 19:46 moze wyjasnisz, jak to mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Kiedy Jedwabni oddadza pozydowskie domy? 20.03.06, 16:29 wet3 napisał: > Spytaj o to tych, ktorzy je zydom zabrali - nieuku! Zwroc sie pod wlasciwy > adres: do szwabow! To Niemcy wprowadzili się do żydowskich domów w Jedwabnem ? Zaczęli mieszkańcom Jedwabnego buty łatać w szewskich żydowskich warsztatach ? Zaczęli szyć mieszkańcom Jedwabnego ubrania na żydowskich maszynach do szycia w żydowskich szwlniach ? > Jak nie znasz sprawy to nie kompromituj sie. O to, to. Tylko zastosuj to do siebie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Kiedy Jedwabni oddadza pozydowskie domy? 20.03.06, 18:42 snajper55 napisał: > wet3 napisał: > > > Spytaj o to tych, ktorzy je zydom zabrali - nieuku! Zwroc sie pod wlasciw > y > > adres: do szwabow! > > To Niemcy wprowadzili się do żydowskich domów w Jedwabnem ? Zaczęli mieszkańcom > > Jedwabnego buty łatać w szewskich żydowskich warsztatach ? Zaczęli szyć > mieszkańcom Jedwabnego ubrania na żydowskich maszynach do szycia w żydowskich > szwlniach ? To nie Niemcy ani sowieci bilis ię między soba o mienie pozostawione pzrzez Polaków , których przedtem wywieźli pociągami śmierci ... . > > Jak nie znasz sprawy to nie kompromituj sie. > Pzredsiębiortswo opisane pzrez Finkelsteina nie zna wogóel takiego pojęcia jak kompromitacja czy wogóle chocby szczątkowe poczucie przyzoiwtości ... . > S. Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Re: Kiedy Jedwabni oddadza pozydowskie domy? 21.03.06, 00:47 wet3: Spytaj o to tych, ktorzy je zydom zabrali - nieuku! Zwroc sie pod wlasciwy adres: do szwabow! Jak nie znasz sprawy to nie kompromituj sie. eres: Getto w Otwocku, relacja świadka tamtych dramatycznych wydarzeń - Calka Perechodnika („Spowiedź”): „[...] po godzinie wracam, już całe mieszkanie jest zdemolowane. To Polacy rozbili je doszczętnie. W ogóle całe getto jest wciąż otoczone przez motłoch polski, który co chwila wskakuje przez parkan, siekierami otwiera drzwi i wszystko rabuje. Czasami potykają się o ciepłe jeszcze trupy, ale nie szkodzi. Nad trupami ludzie biją się, jeden drugiemu wyrywa poduszkę czy garnitur”. Twoje dobre samopoczucie i pewność swojej wiedzy zadziwia, zwłaszcza, że ta Twoja wiedza to pustosłowie, frazesy. A odnoszeniem się do polemistów ex cathedra, wobec braku własnej, elementarnej wiedzy historycznej, ośmieszasz się. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero smieszne czy smutne 20.03.06, 16:15 w dskusji na temat antysemityzmu zabieraja glos antysemici usilujac - z zastosowaniem antysemickiego repartuaru - udowodnic ze nimi nie sa. Czy istnieje w Polsce antysemityzm czy tez nie - kazdy niestety widzi. Nawet6 jesli by z Polski wywedrowal ostatni zyd to antysemityzm trwal by dalej bo taka jest potrzeba serca tych ktorzy lubia nienawidzic i dzielic ludzi ze wzgledu na pochodzenie. O tym kto jest Zydem decyduja w Polsce inni. Zreszta nie tylko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
no.mercy po prostu ZYD to uniwersalne teraz okreslenie 20.03.06, 16:31 kazdego,komu sie powiodlo albo komu udalo sie wydostac z polskiego piekla i w dodatku nieopatrznie sie tym pochwalil. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Teraz? Od bardzo dawna. 20.03.06, 16:33 To się wynosi generalnie z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach raczej 20.03.06, 16:46 atmosfera domu rodzinnego, tym się nasiąka od dziecka. Mozliwe jest, że rodzic antysemita wychowa normalnego człowieka, ale odwrotnie to nie chodzi: normalny rodzic antysemity raczej nie wychowa. Antysemityzm jest wszechobecny dziś na wsiach, w zaniedbanych srodowiskach, blokowiskach, w środowiskach kibolskich, dresiarskich, niestety, zdarza sie też u ludzi wykształconych i w dobrej sytuacji zyciowej. A tu juz z wielkim prawdopodobieństwem mozna powiedzieć, że jest to ponura tradycja rodzinna. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Uffff !!! 20.03.06, 18:28 Zorganizowano na mnie nalot dywanowy - tak jak alianci zrobili to na Drezno!!! Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Uffff !!! 20.03.06, 18:37 wet3 napisał: > Zorganizowano na mnie nalot dywanowy - tak jak alianci zrobili to na Drezno!!! To niestety powszechnie stosowana przez nich metodologia . Czasem jakiś idiota-goj także się przyłączy ... . Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Uffff !!! 20.03.06, 18:40 remekk napisał: > Czasem jakiś idiota-goj także się przyłączy ... . Aaa, to w tej roli występujesz... S. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Uffff !!! 20.03.06, 18:44 snajper55 napisał: > remekk napisał: > > > Czasem jakiś idiota-goj także się przyłączy ... . > > Aaa, to w tej roli występujesz... Ja się do was nigdy nie pzryłączyłem i od waszych ciemnych sparwek trzymam się jak najdalej . Przestaniecie wpychac się do Polski pod byle pozorem i pluć na swoje ofiary , odszczekacie swoje ohydne kłamstwa - nie będę wogóle zajmował sie waszymi zbrodnaimi , złodziejstwem , perfidia etc ... . > S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Uffff !!! 20.03.06, 18:56 remekk napisał: > Przestaniecie wpychac się do Polski pod byle pozorem Juz Ci kiedyś zwracałem uwagę, że ja jestem jeden i do mnie się nie mówi per wy. Czasy towarzyszy, gdy używało się liczby mnogiej już minęły. Czas, abyście się towarzyszu odzwyczaili. S. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Uffff !!! 20.03.06, 19:07 snajper55 napisał: > remekk napisał: > > > Przestaniecie wpychac się do Polski pod byle pozorem > > Juz Ci kiedyś zwracałem uwagę, że ja jestem jeden i do mnie się nie mówi per > wy. Czasy towarzyszy, gdy używało się liczby mnogiej już minęły. Czas, abyście > się towarzyszu odzwyczaili. > > S. Odetnijcie się od swoich rodaków - oszczerców oraz bandytów (chronionych przez was jak Morel np) , przeproście , sprostujcie kłamstwa lansowane przez oszczerców - wtedy my Polacy będziemy zwracać się do was pojedynczo ... . Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Uffff !!! 20.03.06, 19:27 remekk napisał: > Odetnijcie się od swoich rodaków - oszczerców oraz bandytów Dlaczego mam się odcinać od moich rodaków ? To co, że oszczercy i bandyci ? Ale zawsze to Polacy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do snajpera55 20.03.06, 19:44 snajper55 napisał: > remekk napisał: > > > Odetnijcie się od swoich rodaków - oszczerców oraz bandytów > > Dlaczego mam się odcinać od moich rodaków ? To co, że oszczercy i bandyci ? Ale > > zawsze to Polacy. > > S. Oszczercy i bandyci - Tak!!! Polacy??? - Nie!!! Ucz sie historii!!! Poczytaj sobie o Koniuchach, Nalibokach, Wielkiej Brzostowicy, Czortkowie i setkach innych miejscowodci - KLAMCO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: do snajpera55 20.03.06, 22:00 wet3 napisał: > snajper55 napisał: > > > remekk napisał: > > > > > Odetnijcie się od swoich rodaków - oszczerców oraz bandytów > > > > Dlaczego mam się odcinać od moich rodaków ? To co, że oszczercy i bandyci ? > > Ale zawsze to Polacy. > > Oszczercy i bandyci - Tak!!! Polacy??? - Nie!!! Ucz sie historii!!! > Poczytaj sobie o Koniuchach, Nalibokach, Wielkiej Brzostowicy, Czortkowie i > setkach innych miejscowodci - KLAMCO!!! Coś Ci na rozum padło ? O czym Ty piszesz ??? Jesli Remekk nazywa Polaków oszczercami i bandytami, to do niego miej pretensje. S. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: do snajpera55 21.03.06, 00:46 Przeciez piszesz caly czas to samo. Moze nie uzywasz mocnych slow, ale sens jest taki sam. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Uffff !!! 29.03.06, 13:32 > > Odetnijcie się od swoich rodaków - oszczerców oraz bandytów > > Dlaczego mam się odcinać od moich rodaków ? To co, że oszczercy i bandyci ? Ale > > zawsze to Polacy. Twoi rodacy to tacy "Polacy" jak szechterek ... . Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do remekk 20.03.06, 18:51 Serdecznie dziekuje za Twoje wypowiedzi. Dzis, w tej zakichanej (mowie najdelikatniej jak tylko moge!) dobie politycznej poprawnosci szalu mozna dostac bardzo latwo. Widac przeciez jak na dloni, kto rzadzi i kto dyktuje srodkom masowego przekazu co wolno, a o czym WARA mowic. Rzygac sie chce, albo upic sie na umor!! Serdecznie pozdrawiam i zycze z calego serca abys byl dobrym czlowiekiem, czynil dobrze drugim bez ogladania sie na korzysci oraz zwalczal wszelkie zlo, zaklamanie i perfidie. Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: do remekk 20.03.06, 18:56 wet3 napisał: > Serdecznie dziekuje za Twoje wypowiedzi. Dzis, w tej zakichanej (mowie > najdelikatniej jak tylko moge!) dobie politycznej poprawnosci szalu mozna > dostac bardzo latwo. Widac przeciez jak na dloni, kto rzadzi i kto dyktuje > srodkom masowego przekazu co wolno, a o czym WARA mowic. A Tobie kto dyktuje ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do snajpera55 20.03.06, 18:59 snajper55 napisał: > wet3 napisał: > > > Serdecznie dziekuje za Twoje wypowiedzi. Dzis, w tej zakichanej (mowie > > najdelikatniej jak tylko moge!) dobie politycznej poprawnosci szalu mozna > > > dostac bardzo latwo. Widac przeciez jak na dloni, kto rzadzi i kto dyktuj > e > > srodkom masowego przekazu co wolno, a o czym WARA mowic. > > A Tobie kto dyktuje ? > > S. Co robie - to robie SAM! A Tobie kto dyktuje??? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: do snajpera55 20.03.06, 19:28 wet3 napisał: > Co robie - to robie SAM! A Tobie kto dyktuje??? Mnie nikt, ale skoro innych oskarżasz o pisanie pod dyktando, to się domyślam, iż ich oceniasz według siebie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Uffff !!! 20.03.06, 18:39 Nie, to nie było personalnie o Tobie - to było o zjawisku. Ale - jesli sie poczułeś, to znaczy, że sam widzisz, iz coś jest na rzeczy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: po prostu ZYD to uniwersalne teraz okreslenie 20.03.06, 16:40 no.mercy napisała: > kazdego,komu sie powiodlo albo komu udalo sie wydostac z polskiego piekla i w > dodatku nieopatrznie sie tym pochwalil. Chyba nie tylko. To po prostu każdy, kogo się nie lubi. Z jakiegokolwiek powodu. Dlatego na antenie RM można usłyszeć "te Żydy z PO" lub "te Żydy z GW". A czy dziennikarz z GW to osoba, której się powiodło ??? S. Odpowiedz Link Zgłoś
no.mercy tak.G.W. kojarzy sie z dobrymi zarobkami,wyjazdami 20.03.06, 18:17 itd.I dzieki swojej objetosci i inicjatywowm wogole z duzymi pieniedzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Serdeczne dzieki! 20.03.06, 18:20 Wszstkim polkozercom. My wiemy, ze istnieje tylko jeden, KOMPLETNIE NIEWINNY, wybrany przez Jahwe narod. On tylko wie co jest ... dobre dla niego. Wszystkie inne narody wyssysaja antysemityzm z mlekiem matek - juz od czasow Chrystusa. Wam wolno obrzucac gownem i zabijac innych. Innym? - Wara od narodu wybranego! Milosc do was jest powszechna i "przez" granic. Piszcie sobie samopochwalne peany lub najmijcie do tego slugusow. Mozecie falszwac historie, ale nie odwrocicie tego, co sie w przeszlosci zdarzylo! Prawda zawsze was w oczy kolila i kole. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: nie mówi się "koliła" tylko "kłuła" 20.03.06, 18:24 Moze uzywam starszuch wyrazen Tobie nieznanych. Dziekuje za uwage i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: nie mówi się "koliła" tylko "kłuła" 20.03.06, 18:27 Ja tak dla porządku to napisałam. Ale słowo "koliła" bardzo ładnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: nie mówi się "koliła" tylko "kłuła" 20.03.06, 18:39 wet3 napisał: > Moze uzywam starszuch wyrazen Tobie nieznanych. Używasz nieprawidłowych wyrażeń. Niepolskich. Może polski Ci się z jidisz miesza ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Serdeczne dzieki! 20.03.06, 18:24 wet3 napisał: > Wszstkim polkozercom. My wiemy, ze istnieje tylko jeden, KOMPLETNIE NIEWINNY, > wybrany przez Jahwe narod. On tylko wie co jest ... dobre dla niego. Wszystkie > inne narody wyssysaja antysemityzm z mlekiem matek - juz od czasow Chrystusa. > Wam wolno obrzucac gownem i zabijac innych. Innym? - Wara od narodu wybranego! > Milosc do was jest powszechna i "przez" granic. Piszcie sobie samopochwalne > peany lub najmijcie do tego slugusow. Mozecie falszwac historie, ale nie > odwrocicie tego, co sie w przeszlosci zdarzylo! Prawda zawsze was w oczy kolila > > i kole. Dlatego właśnie , ze ich NIEROZLICZONE zbrodnie o charakterze MASOWYM na Polakach oraz porównanie postawy Polaków walzcacych na wszytskich frontach walki z hitleryzmem z ich rekordową kolaboracja psuje im ten obraz - z taką zajadłoscią plują od lat na Polske i Polaków . Ale prawda prędzej czy póxniej wypłynie - my Polacy nie pozwolimy na to żeby świat ocenaijąc ich za zbrodnie w okupowanej Palestynie zapomniał o ich sprawkach wobec Polaków ... . Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Serdeczne dzieki! 20.03.06, 18:42 remekk napisał: > Ale prawda prędzej czy póxniej wypłynie - my Polacy nie pozwolimy na to żeby > świat ocenaijąc ich za zbrodnie w okupowanej Palestynie zapomniał o ich > sprawkach wobec Polaków ... . Ale my Polacy nie możemy także zapomnieć o naszych zbrodniach wobec Żydów. S. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Serdeczne dzieki! 20.03.06, 18:49 snajper55 napisał: > remekk napisał: > > > Ale prawda prędzej czy póxniej wypłynie - my Polacy nie pozwolimy na to ż > eby > > świat ocenaijąc ich za zbrodnie w okupowanej Palestynie zapomniał o ich > > sprawkach wobec Polaków ... . > > Ale my Polacy nie możemy także zapomnieć o naszych zbrodniach wobec Żydów. > > S. Nasz prawdopodobny udział w niemieckiej zbrodni został juz dawno rozliczony , marginalna kolaboracja była rozliczana począwszy juz od czasów wojny . Pomimo tego potomkowie wykonawców MASOWYCH zbrodni , które nigdy nie zostały rozliczone pluja no Polaków przy byle okazji. W tym kontekście - "pamietanie" rozumiane jako pzrył.ączanie się do angonek nalezy ocenić jednoznacznie . Ktoś kto nie rozumie tak prostych sparw jest albo takim "Polakiem" jak szechterek itp albo został tak totalnie wytresowany ,ze świadczy to o jego kwalifikacjach "intelektualnych" ... . Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Serdeczne dzieki! 20.03.06, 18:58 remekk napisał: > Nasz prawdopodobny udział w niemieckiej zbrodni został juz dawno rozliczony , Jakoś jednak nie został, skoro NA PRZYKŁAD prawda o Jedwabnem dopiero niedawno ujrzała światło dzienne. S. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Serdeczne dzieki! 20.03.06, 19:04 snajper55 napisał: > remekk napisał: > > > Nasz prawdopodobny udział w niemieckiej zbrodni został juz dawno rozliczo > ny , > > Jakoś jednak nie został, skoro NA PRZYKŁAD prawda o Jedwabnem dopiero niedawno > ujrzała światło dzienne. > > S. Rolicznie było po wojnie . Skazano po prstu wszystkich podejrzanych bez udawadniania . Metodologia typowa dla czasów komuny (pamiętamy KTO miał swój olbrzymi WKŁAD do tej "sparwiedliwości" ) . Tak czy inaczej rozliczenie było . PRAWDA nie tylko oJedwabnem ale również o innych aspektach stosunków Polaków z wiadoma mniejszością prędzej czy później ujrzy śiwtało dzienne . Nie będzie grubej kreski tylko solidny rachuneczek moralny za wszystkie kłamstwa i całą perfidię ... . Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Serdeczne dzieki! 20.03.06, 19:29 remekk napisał: > Rolicznie było po wojnie . Skoro zgadzasz się z osądem powojennym, to pewnie też twierdzisz, że w Jedwabnem zamordowano 1800 Żydów ? Bo właśnie takie były powojenne ustalenia. S. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Serdeczne dzieki!do snajpera55 20.03.06, 20:00 Przeczytaj sobie kopie sentencji wyroku zamieszczona na poprzedniej stronie przez forumowicza "9111951u" (zamieszczona 19 marca o godz.16:59). Tam WYRAZNIE jest powiedziane o pomaganiu (co jest tez nieprawidlowe, bo Polacy byli pod grozba smierci zmuszeni do PILNOWANIA zydow a nie do pomagania w znajdowaniu zydow!) w ujeciu 1200 zydow. O zabijaniu zydow przez Polakow NIE MA MOWY!!! To byl ZYDOWSKI KOMUNISTYCZNY SAD! Ci ludzie zostali wypuszczenie na wolnosc. Nawet zydowski rzad komunistycznej Polski potwierdzil, ze zeznania byly wymuszone torturami. Jesli chodzi o liczbe ofiar, to jest bezwzglednie PRZESADZONA. Prawdopodobnie w stodole spalonych zostalo okolo 200 osob - mniej wiecej tak pierwsza (przerwana) ekshumacja szacowala liczbe ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Serdeczne dzieki!do snajpera55 20.03.06, 22:04 wet3 napisał: > Przeczytaj sobie kopie sentencji wyroku zamieszczona na poprzedniej stronie > przez forumowicza "9111951u"(zamieszczona 19 marca o godz.16:59). Tam WYRAZNIE > jest powiedziane o pomaganiu (co jest tez nieprawidlowe, bo Polacy byli pod > grozba smierci zmuszeni do PILNOWANIA zydow a nie do pomagania w znajdowaniu > zydow!) w ujeciu 1200 zydow. O zabijaniu zydow przez Polakow NIE MA MOWY!!! > To byl ZYDOWSKI KOMUNISTYCZNY SAD! To był polski sąd, dlatego też tylko o pilnowanie byli oskarżeni. > Ci ludzie zostali wypuszczenie na wolnosc. Nie wszyscy. Skazani nie zostali wypuszczeni. > Nawet zydowski rzad komunistycznej Polski potwierdzil, ze zeznania byly > wymuszone torturami. Żaden sąd tego nie potwierdził, bo żadnych tortur oczywiście nie było. Obecne zeznania też były torturami wymuszane ? > Jesli chodzi o liczbe ofiar, to jest bezwzglednie PRZESADZONA. Ale po wojnie właśnie ustalono, że zamordowano 1 800 Żydów. Więc skoro na tamte ustalenia się powołujesz, to nie rób tego wybiórczo. S. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do snajpera 21.03.06, 00:45 To NIE byl polski sad!!! To byl "polski" sad. Trzeba troche znac powojenne realia. Pojecia nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Do tych, którzy nie potrafią pośród obywateli 21.03.06, 01:19 naszego kraju odróżnić prawdziwych Polaków od Żydów, których to – jak głosi pewna toruńska rozgłośnia, a wtórują jej na tym forum różne remekki i wet3 – stanowią dominującą większość w naszym kraju: Współczesny historyk niemiecki - E.Kogon, który odnosząc się do działalności Hansa Globkego i innych komentatorów ustaw rasistowskich pisze: „[...] znany był fakt, iż podczas wielu akcji dla SS miarodajny był tylko nos. Kto im się nie podobał, a miał garbaty nos – był właśnie Żydem”. O tym samym poeta (czy aby prawdziwy Polak?): Tu stoi młody Żyd, Nos zdradza Żyd czy nie Żyd I jakby mu było wstyd, Że mimo wszystko przeżył, A baba z koszem jaj Już szepce do człowieka - Wie o tym cały kraj, Że Żydzi to bezpieka Więc na co jeszcze czekasz?! W mordę daj! Nie chciałbym być Polakiem, Polakiem być - to wstyd. Nie można ufać takim, Co drugi z nich, to Żyd. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Do tych, którzy nie potrafią pośród obywateli 22.03.06, 05:30 Pragnę skierować do księg religijnych, szkół talmudycznych, ale przede wszystkim do znawców przedmiotu. Szowinistyczny Izrael ma w tym względzie pierwszeństwo i dajmy się wypowiedzieć jego mieszkańcom: O próbach rozstrzygnięcia "kto jest Żydem?" w Izraelu Janet Mendelsohn Moshe W Izraelu pojawiają się głosy, że wysiłki zmierzające do konwersji przybyszy z byłego Związku Radzieckiego rozbijają się o ortodoksyjny nadzór i przepisy W judaizmie na pytanie "kto jest Żydem?" także można znaleźć wiele odpowiedzi. Według tradycyjnych żydowskich źródeł Żydem jest ten, kogo urodziła Żydówka, niezależnie od wiary czy praktyk religijnych. Bardziej liberalny pogląd dopuszcza także dziedziczenie żydostwa w linii męskiej, a jeśli żydowski ojciec z nieżydowską matką wychowują dziecko po żydowsku, wówczas zgodnie z liberalną wykładnią dziecko jest uważane za Żyda. W Izraelu pytanie o to "kto jest Żydem" ma szczególny wydźwięk ze względu na brak rozdziału państwa od kościoła w sprawach cywilnych. Tak śluby jak i pogrzeby mogą być tylko żydowskie, chrześcijańskie lub muzułmańskie. Kwestia ta stała się jeszcze bardziej paląca z przybyciem do Izraela około 250.000 emigrantów z byłego Związku Radzieckiego (WNP), którzy w świetle halachy, religijnego prawa żydowskiego, Żydami nie są. Zamieszkali tu na mocy Prawa do Powrotu, które pozwala ubiegać się o izraelskie obywatelstwo każdemu, kto miał choć jedno z dziadków pochodzenia żydowskiego, lub też pozostaje w związku małżeńskim z Żydem lub Żydówką. Emigranci owi mają zatem "żydowskie" obywatelstwo, ale przez prawo religijne nie są za Żydów uznawani. Wykluczeni z życia po żydowsku Przybywający do Izraela niehalachiczni emigranci z WNP, mimo bagażu zaznanego tam często antysemityzmu, nie mają co marzyć o tym, by rabin udzielił im ślubu lub zgodził się ich pochować na żydowskim cmentarzu. Można sobie załatwić świecki ślub, np. drogą korespondencyjną per procura albo podczas wycieczki na Cypr, ale poczucie dyskryminacji pozostaje. Szczególnie bolesnym świadectwem spychania tych obywateli poza margines życia społecznego są historie imigrantów- żołnierzy, którzy polegli za swój kraj pełniąc służbę w izraelskim wojsku, ale są skazani na pochówek w nieżydowskim sektorze cmentarza. Zarówno z powodu swego problematycznego statusu społecznego jak i z pobudek natury duchowej, co roku setki owych imigrantów szuka możliwości dokonania konwersji na zasadach judaizmu reformowanego, konserwatywnego lub ortodoksyjnego. Wprawdzie izraelski Sąd Najwyższy orzekł, że osoby, które przeszły konwersję reformowaną lub konserwatywną za granicą, należy uznać za pełnoprawnych Żydów, ale liberalne konwersje przeprowadzane w samym Izraelu nadal nie są uznawane przez rabinat ortodoksyjny (zaniepokojony tym, że ludzie dokonujący liberalnej konwersji nie biorą na siebie obowiązku pełnego przestrzegania micwot, [obowiązujących w ortodoksji 613 nakazów i zakazów], a tym samym unieważniają swoją konwersję). W rezultacie imigranci, którzy napotykają takie bariery w realizacji zamierzeń wyznaczających cykl osobistego życia, znajdują się ku swej konsternacji w sytuacji nie do pozazdroszczenia z bardzo wąskim polem manewru. Ich położenie może mieć jednak negatywne skutki dla całego kraju, jak ostrzegają niektórzy, jeśli w połączeniu z przyrostem naturalnym arabskiej ludności Izraela, tak liczna rzesza nieżydowskich imigrantów z WNP zagrozi istnieniu Izraela jako państwa żydowskiego. A przy tym wszystkim ugrupowania, na których gotowość w sprawie konwersji takiej masy ludzi można by właśnie liczyć ? czyli ruchy liberalne ? mają ręce związane. W 1995 Izraelski Sąd Najwyższy orzekł wprawdzie, że w sprawach dotyczących obywatelstwa oraz rejestrowania swojej żydowskiej narodowości nie ma podstaw do odmiennego traktowania konwertytów zatwierdzonych przez kler nieortodoksyjny, to jednak owi nieortodoksyjni konwertyci wciąż nie są uważani za Żydów w sprawach natury cywilnej, takich jak zawieranie małżeństw, rozwody czy pochówki. Komisja Ne'emana Problem jednak coraz bardziej domaga się rozwiązania. W 1998 Agencja Żydowska powołała pod przewodnictwem profesora Jakowa Ne'emana komitet, aby rozważył, co począć z imigrantami, którzy żyją w izraelskim społeczeństwie i pragną stanowić jego integralną część, a mają takie trudności z dokonaniem konwersji. Komisja Ne'emana ustaliła, że przedstawiciele kierunku reformowanego, konserwatywnego i ortodoksyjnego powinni powołać instytut do spraw konwersji. Nauczali by w nim przedstawiciele tych trzech odłamów, choć sama konwersja odbywałaby się przed sądami ortodoksyjnymi. I tak powstał Instytut Nauk Żydowskich (Institute for Jewish Studies), gdzie prowadzi się dziś 500 kursów przygotowujących do dalszych żydowskich studiów, a także do konwersji. Z kursów korzystają zarówno Żydzi jak i nie-Żydzi (często nie widać większych różnic w poziomie wiedzy obu grup). Ostateczny etap konwersji wciąż jednak stanowi wąskie gardło i wymaga długiego oczekiwania, w związku z czym konwersji dostępuje rocznie zaledwie kilkuset byłych obywateli WNP. Kolejna, ogłoszona przez Agencję Żydowską w marcu 2003, próba uporania się z problemem imigrantów z WNP polegać by miała na uruchomieniu programu przyspieszonej konwersji w ośrodkach zbiorczych organizowanych przez Izrael w państwach Europy Wschodniej. Konwersje odbywałyby się przed sądem złożonym z rabinów ortodoksyjnych po ukończeniu przez kandydata intensywnego czterotygodniowego kursu przysposabiającego. Pomimo tych starań na konwersyjnym froncie przedstawiciele ruchu liberalnego twierdzą, że kwestia kto jest Żydem okaże się swego rodzaju bombą zegarową pogłębiającą przepaść między imigrantami a rdzennymi Izraelczykami. Nieustępliwy jak na razie religijny establishment swoją zatwardziałością skutecznie odstręcza imigrantów od angażowania się w judaizm, a zasiedziali Izraelczycy wciąż odnoszą się do ludności napływowej z dużą dozą nieufności. Krótko mówiąc, jedni drugich się obawiają. Co ciekawe, przed laty poprzedni naczelny rabin sefardyjski, Owadia Josef, zainicjował proces łagodniejszej konwersji dla Falaszy Mura w Etiopii. Wychodząc z założenia, że w świetle halachy owi Etiopczycy Żydami nie są, ale wiedząc zarazem, że żyją po żydowsku, rabi Josef uznał, że cały kraj powinien się włączyć do przeprowadzenia ich konwersji, traktując ją jak czyn narodowy. Może i obecnie należałoby skłonić Izrael jako społeczeństwo, by pomógł dzisiejszym przybyszom odnaleźć swoją drogę do judaizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do gwardiana 22.03.06, 14:40 Wielkie dzieki za Twoj post. Jest wielce pouczajacy. Warto rowniez przeczytac "Talmud o gojach" ks.S.Trzeciaka oraz "Znierzch Izraela" H.Rolickiego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Do wet3 22.03.06, 17:54 Ba, warto też przeczytać równie kształcącą książkę księdza katolickiego Józefa Kryszyńskiego pt. „Żydzi i kwestia żydowska”; dzieło, którego autorstwa mógłby pozazdrościć sam klasyk - Julius Streicher. Koniecznie też powinieneś po raz n- ty przestudiować wiekopomny majstersztyk „Protokoły mędrców Syjonu”. O wypocinach Bubla już nawet nie wspomnę, bo zapewne znasz prace o bezdennej głębi intelektualnej tego czołowgo polskiego antysemity na wyrywki. Jednak dla pełnego udoskonalenia swojego ideologicznego kręgosłupa powinieneś nade wszystko przyswoić sobie - i to stanowczo na pamięć, arcydzieło „Mein Kampf” autorstwa genialnego wodza wszystkich antysemitów tego świata – Adolfa Hitlera. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Do wet3 22.03.06, 21:41 Drogi Eresie zapomniałeś dodać od kogo swoje antysemickie poglądy przejął Adolf Hitler oraz NSDAP i skąd wyszedł pomysł stworzenia wyższej rasy aryjskiej. Już się domyślasz, że nic z tych poszukiwań dobrego nie wyniknie ani dla Ciebie ani Twoich poglądów. Ale jeżeli zamierzasz się zaglębić w tym temacie przestudiuj prace historyka o nazwisku Karl Richter i wnioski do jakich doszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Do wet3 26.03.06, 07:37 Przepraszam chodzi oczywiście o historyka Karla Rittera. Ale dla dodania smaku przedstawię jeszcze Niemców pochodzenia żydowskiego, tacy jak Lasalle, Lasson Stahl i Walter Rathenau więcej wnieśli do podstawowej doktryny nazizmu niż tacy ludzie jak Sombart, Spann i Ferdinand Fried. Odpowiedz Link Zgłoś
kwakwa11 Re: Do wet3 26.03.06, 07:41 to zes antysemita jest odrazajace. to zes tylko tepa polska swinia jest pocieszajace. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do kwakawy11 26.03.06, 16:02 kwakwa11 napisała: > to zes antysemita jest odrazajace. to zes tylko tepa polska swinia jest > pocieszajace. Dziekuje serdecznie za komplementy. Nie znize sie do Twego poziomu dyskutowania. Widac jak na dloni, ze prezentujesz grupe antypolonizmu, taka najwyszego stopnia - z geba pelna piany od inwektyw. To tylko wam pzostaje robic gdy nie macie odpowiedzi na PRAWDE. A teraz, prosze, udowodnij mi, ze Zydzi nie mordowali Polakow w Koniuchach, Nalibokach, Lubomlu, Czortkowie i bardzo wielu innych miejscach, ze nie urzadzali dla Sowietow list Polakow przeznaczonych do wywozek na Syberie, ze nie dozorowali przywozenia Polakow do "punktow zborczych" przed wywozka w glab ZSRR, ze nie stanowili 80-90% sowieckiej wladzy lokalnej po wejsciu sowietow do Polski. Jesli to udowodnisz to nagroda Nobla murowana. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do eres2 22.03.06, 22:17 eres2 napisał: > Ba, warto też przeczytać równie kształcącą książkę księdza katolickiego Józefa > Kryszyńskiego pt. „Żydzi i kwestia żydowska”; dzieło, którego autor > stwa mógłby > pozazdrościć sam klasyk - Julius Streicher. Koniecznie też powinieneś po raz n- > ty przestudiować wiekopomny majstersztyk „Protokoły mędrców Syjonu” > . O > wypocinach Bubla już nawet nie wspomnę, bo zapewne znasz prace o bezdennej > głębi intelektualnej tego czołowgo polskiego antysemity na wyrywki. > Jednak dla pełnego udoskonalenia swojego ideologicznego kręgosłupa powinieneś > nade wszystko przyswoić sobie - i to stanowczo na pamięć, arcydzieło „Mei > n > Kampf” autorstwa genialnego wodza wszystkich antysemitów tego świata R > 11; Adolfa > Hitlera. > Powodzenia! Nie zachwycam sie Bublem. Doceniam jednak, ze ma odawge mowic PRAWDE - za co ciagany jest po sadach i karany grzywnami. Jednak nie udowodniono mu KLAMSTWA ani razu! Czekam teraz na wprowadzenie w Polsce karania za negowanie holokaustu - tak jak to jest w Niemczech i Austrii i chyba bedzie w USA. Nic durniejszego juz nie mozna bylo wymyslec, ino plesc, iz w czasie ostatniej wojny tylko Zydzi przezywali holokaust. To juz bedzie prawdziwe wcielanie w zycie "Holokaust Industry". Odpowiedz Link Zgłoś