Dodaj do ulubionych

Licealiści z Cervantesa i tak będą dyskutować

23.03.06, 07:00
Z dnia na dzień zawęża się obszar naszej wolności. Ostatnie kary lub
upomnienia ze strony KRRiT wobec niektórych stacji telewizyjnych i radiowych
to czytelny sygnał dla wszystkich innych nadawców i dziennikarzy: spotka was
to samo, jeśli nie będziecie grzeczni. A przecież to właśnie KRRiT przedłuża
koncesje stacjom prywatnym. Kto będzie chciał się narażać?
Skutki listu wiceministra edukacji do szkół są podobne, a dyrektorka liceum
szczerze przyznaje, że po prostu nie chce mieć kłopotów. I trudno jej się
dziwić, nie wszyscy dyrektorzy szkół muszą czuć powołanie do heroicznej walki
o wolność słowa. Ale to oznacza, że ludzie zaczynają się bać, i że zaczynają
się dla nas czasy, kiedy otwarte wypowiadanie własnych poglądów będzie
wymagało heroizmu – chociaż zapewne nie wszystkich poglądów. Przypuszczam, że
będziemy mogli swobodnie mówić o mądrym i odpowiedzialnym sprawowaniu urzędu
przez naszego prezydenta, o niekwestionowanych zasługach Jana Pawła II dla
Polski i całego świata, o szkodnictwie Balcerowicza, Owsiaka i
homoseksualistów. Tego nikt nam nie zabroni.

-
Coraz mniej wolności
Obserwuj wątek
    • gauche wielka mi "bohaterka" -kobieto ,zastanow się 23.03.06, 07:13
      nad tym ,co mówisz, nikt od ciebie nie wymaga logiki, lecz tylko konsekwencji...
      • mangold Wcale się jej nie dziwię..katolicka, pisowska 23.03.06, 07:25
        Polska to dziwny kraj...
        • gmsaxz W życiu bym w to nie uwierzył, ale NUMER!?!?! 23.03.06, 23:27
          Coś mi się wydaje że w Min. Edukacji zagnieździły się jakieś wyjątkowe osoby
          nawet jak na sPiSkowców. Wcześniej Owsiak, a teraz naciskanie na licealistów i
          ich dyrektorkę. PiS ma swój styl:-) No po prostu średniowiecze, mam nadzieję że
          nie zaczną łamać kołem ani ścinać łbów czy palić na stosie. Kurcze, jak tylko
          coś takiego zobaczę to biorę nogi za pas i wieję stąd:-( Ze sPiSkowcami może nie
          być żartów.
      • awruk3 Re: wielka mi "bohaterka" -kobieto ,zastanow się 23.03.06, 10:45
        Trzeba sprawdzić tę babę, jak regularnie do kościołą chodzi i czy się spowiada.

Ojciec dyrektor doradzał co z takimi robić ...
        • nick3 Jeszcze dziatwa wątpiłaby czy jest wolność słowa:) 23.03.06, 17:17
          A tak już wszystko wiadomo.
    • maruda.r Re: Licealiści z Cervantesa i tak będą dyskutować 23.03.06, 07:25
      To, co wydarzyło się w mojej szkole, powinno ministrowi dać do myślenia:
      dyrektorów można stłamsić, ale młodzieży ust zamknąć się nie da - mówi
      dyrektorka Cervantesa.

Gdyby minister myślał, toby tego listu nie napisał. Próżne więc nadzieje, że
      Zielińskiemu przybędzie nagle rozumu. Cieszy natomiast fakt, że licealiści
      potrafili zachować się zdecydowanie bardziej dojrzale i odpowiedzialnie od
      "mynystra i derekcji".

• albacor Re: Licealiści z Cervantesa i tak będą dyskutować 23.03.06, 07:40
        Jeszcze chcecie wojenki z młodzieżą? Brawo!!!! przeciez to taki bojowo nie
        zagospodarowany obszar. Licze na to że młodziez wam tego nie wybaczy. Moje
        dzieci dokładnie wiedzą o co w tym wszytkim chodzi i mam nadzieję że większość
        młodzieży też. Będę się cieszyć jak młodzi nauczą was gdzie jest miejsce (wstaw
        odpowiednio) o takiej moralności i poglądach.
        • el_p Re: Licealiści z Cervantesa i tak będą dyskutować 23.03.06, 08:20
          Szkoda tej dyrektorki. Jak podskoczy to ja odwolaja, a na jej miejsce przyjdzie
          siostra bozenka i dopiero bedzie:)
          • machbeata Re: Licealiści z Cervantesa i tak będą dyskutować 23.03.06, 09:28
            a myslalam, ze tego typu anekdoty pozostana przywilejem starszych generacji

do tej pory opowiadalam jako kuriosum, jak mi wychowawczyni w 1982 zabronila
            pojechac na wesele kuzyna, bo nie wzielabym udzialu w pochodzie pierwszomajowym
            - tlumaczyla mi, ze ona to nie ma nic przeciwko, ale moglaby miec problemy z
            dyrekcja albo kuratorium

to dzisiejsze wydazenie jest rownie absurdalne, tylko ze w 1982 byl stan
            wojenny, a co jest teraz?????
            • piotr7777 Re: Licealiści z Cervantesa i tak będą dyskutować 23.03.06, 09:45
              Pomijając ciemnotę PiS-uarów, porażające jest również stanowisko p. dyrektor.
              Chodzi o to, że zakazała panelu z własnej inicjatywy mimo że nawet ciężko
              przyjąć by ów skądinąd kuriozalny list wiceministra konkretnie odnosił się do
              tej właśnie dyskusji.
              W końcu trudno uznać Magdalenę Środę za całą organizację a KAI to też raczej
              instytucja choć z punktu widzenia PiS może być kontrowersyjna, bo dyr.
              Przeciszewski wielorktonie krytykował Radio Maryja co dla niektórych jest
              najwyższą zbrodnią.
              • rs_gazeta_forum Re: Licealiści z Cervantesa i tak będą dyskutować 23.03.06, 10:42
                Stanowisko dyrektorki nie jest porażające, jest logiczne.
                Świadomie czy podświadomie wyciągnęła wniosek z ostatniej radosnej działalności
                KRRiT, stwierdziła, że nie ma szans, by rozum wygrał z hucpą i ciemnotą, jaka
                OFICJALNIE jest głoszona przez ciemnogród przy władzy. Ciemnogród popierany
                przez większość naszego społeczeństwa, w tym część jej nauczycieli i uczniów.

Pan Solorz ma żywy, jasny dowód potrzeby skierowania pp. Kruk, Rydzyka i
                Kaczyńskiego do lecznictwa zamkniętego i co? I będzie bulić drobne 0,5 mln zł.
                Rząd najlepiej czuje się w kpiącym z rozumu Radiu Maryja i nikt się z protestem
                przeciw temu nie obnosi, Rydzyk otwarcie głosząc rzeczy, od których nóż się w
                kieszeni otwiera co najwyżej więcej pieniędzy dostanie, i też nikt przeciw temu
                oficjalnie nie zaprotestuje.

Dyrektor szkoły oskarżony, że nie broni młodzieży przed demoralizacją nie ma
                nic. Zostanie zostawiony sam sobie i nikt palcem nie ruszy w jego obronie.
                Przecież obecnie w swojej szkole ma nie podlegajacych mu oficjalnych politruków
                głoszących jawne kłamstwa i co? - sam uległem gangrenie toczącej nasze
                społeczeństwo i na sugestie żony (nie, nie o dobroci religii, tylko o krzywym
                oku sąsiadów i inych dzieci) zgodziłem się na chodzenie dziecka na religię. A
                zamiast pójść i objechać dyrektora za to, że dopuszcza obecność w szkole
                osobniczki głoszącej mojemu dziecku jawne bzdury, jedynie dziecku mówiłem, że
                nie wszyscy dorośli są zdrowi na umyśle.
                Ja nie mam pretensji do dyrektorki, mam je do siebie. Ale nie stawiam namiotu
                pod KRRiT - i nikogo z nas na to nie stać.
          • szwecja11 Re: Licealiści z Cervantesa i tak będą dyskutować 23.03.06, 21:04
            el_p napisał:

> Szkoda tej dyrektorki. Jak podskoczy to ja odwolaja, a na jej miejsce przyjdzie
            > siostra bozenka i dopiero bedzie:)

PiS już nie ma dorosłych do obsadzania stołków, więc się za ultraszybkie
            wychowywanie nowych PiSków bierze. Tak im się spieszy, że zapominają, że nie
            wszyscy postradali zmysły. Panie prezydencie: naród myśli i rozum ma, naprawdę.
            To już ostatni raz w dziejach Polski, Polki i Polacy dali sobie ciemnotę wcisnąć.
            szwecja11.blox.pl
        • rs_gazeta_forum Re: Licealiści z Cervantesa i tak będą dyskutować 23.03.06, 11:00
          albacor napisał:
          > Jeszcze chcecie wojenki z młodzieżą? Brawo!!!! przeciez to taki bojowo nie
          > zagospodarowany obszar. Licze na to że młodziez wam tego nie wybaczy. Moje
          > dzieci dokładnie wiedzą o co w tym wszytkim chodzi i mam nadzieję że większość
          > młodzieży też. Będę się cieszyć jak młodzi nauczą was gdzie jest miejsce

Chyba nie masz wielkiej styczności z młodzieżą, w dodatku ulegasz mitowi
          młodego, nie skażonego pokolenia.
          Twoje dzieci będą musiały współżyć z dziećmi tych, którym takie zachowania
          ministra odpowiadają bądź je olewają. Zapewniam Cię, że tamtych jest więcej.
          Ja ze trzy lata temu rozmawiałem z grupą młodzieży wybierającej się na egzamin
          maturalny z biologii, zapytałem, jakie jest ich zdanie o "Samolubnym genie"
          Dawkinsa. Zdania nie mieli, bo nie mieli o nim pojęcia. Zdziwiłem się, to tak
          jakby w trakcie nauczania fizyki pominąć koncepcje Rutheforda. Zaoferowałem się,
          że pożyczę. Jedna panienka wzięła, oddała zaraz stwierdzając, że nie
          przeczytała, bo jak można czytać kogoś, kto jest za przerywaniem ciąży. Jaki
          fragment wstępu ją odstręczył, najlepiej sprawdzić samemu.
          Kuriozum? Sądzę, że codzienność młodego pokolenia wychowanego przez katechetów i
          bojących się ich nauczycieli.
    • nonno1 Re: Po naukę do Chin 23.03.06, 10:16
      Chińczycy nawet Google i Yahoo umieli sobie ustawić tak, żeby cenzurować wrogie
      treści.
      Właśnie Meller jedzie do Chin. Być może sprwowadzi specjalistów do cenzurowania
      internetu, bo starzy komuchowaci z Mysiej już się nie nadają do współczesnych
      mediów.

Uważam jednak, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.

Arogancja PiS'u i Rydzyka oraz rydzykowej części KK doprowadzi do mobilizacji
      sił wolnosciowych i odrzucenia ciemnogrodu. Trochę to musi potrwać, ale wiosna
      będzie nasza! Może dopiero następna wiosna, albo jeszcze później, ale i tak mamy
      łatwiej niż Białorusini, chociaż Jarosławowi na pewno marzyłaby się pozycja
      Łukaszenki.
    • bantus nauczyciel zdegenerowany 23.03.06, 11:21
      a później się dziwią, że kosze mają na głowie. skoro nie mają żadnego
      autorytetu u uczniów i przyznają publicznie na całą polskę, że nawet nie będą
      bronili własnego zdania, że liczy się tylko konformizm i ciepła posadka, to
      niech nie płaczą, że nikt ich potem nie szanuje.
      • yggdrasill Re: nauczyciel zdegenerowany 23.03.06, 11:30
        bantus napisał:

> a później się dziwią, że kosze mają na głowie. skoro nie mają żadnego
        > autorytetu u uczniów i przyznają publicznie na całą polskę, że nawet nie będą
        > bronili własnego zdania, że liczy się tylko konformizm i ciepła posadka, to
        > niech nie płaczą, że nikt ich potem nie szanuje.

Drogi Przedmówco,
        Malawska raczej nie skończy z koszem na głowie. Jako uczennica Cervantesa mogę
        Cię o tym zapewnić z całą stanowczością.
        Konformizm? A może rozsądek? Nie popieram takiej decyzji, 34 LO jak świat
        światem było enklawą tolerancji i wolności wypowiedzi. Ale podejrzewam, że nasza
        dyrektorka miała swoje powody, by postąpić tak a nie inaczej. Świat jest dośc
        skomplikowany i nie wszystko jest tak oczywiste, na jakie wygląda, dasz wiarę?
        Ciepła posadka? Człowieku, ona w tym roku odchodzi na emeryturę.
        A tę dyskusję urządzi się gdzie indziej- i niech ktoś spróbuje nas powstrzymać.
        • uchachany O, zapewne znajdzie się wśród Waszych kolegów 23.03.06, 12:18
          jakiś młody, zapalony wyznawca nowej, Jedynie Słusznej Linii, który z pobudek
          patriotycznych (jak dawniej młodzi zetemesowcy z pobudek ideologicznych-
          marksistowskich) doniesie gdzie trzeba, że tematy poruszane na takim Waszym
          spotkaniu naruszają walkę PiSu z łże-elitami i lumpen-liberalizmem (dawniej:
          walką klasową światowego proletariatu o swoje prawa) i są wodą na młyn Układu i
          Stolika Brydżowego (dawniej: wodą na młyn imperialistycznej reakcji oraz
          zachodnioniemieckich odwetowców z Bonn) :-))...

yggdrasill napisała:

> bantus napisał:
          > Drogi Przedmówco,
          > Malawska raczej nie skończy z koszem na głowie. Jako uczennica Cervantesa mogę
          > Cię o tym zapewnić z całą stanowczością.
          > Konformizm? A może rozsądek? Nie popieram takiej decyzji, 34 LO jak świat
          > światem było enklawą tolerancji i wolności wypowiedzi. Ale podejrzewam, że
          nasz
          > a
          > dyrektorka miała swoje powody, by postąpić tak a nie inaczej. Świat jest dośc
          > skomplikowany i nie wszystko jest tak oczywiste, na jakie wygląda, dasz wiarę?
          > Ciepła posadka? Człowieku, ona w tym roku odchodzi na emeryturę.
          > A tę dyskusję urządzi się gdzie indziej- i niech ktoś spróbuje nas
          powstrzymać.
        • rs_gazeta_forum Re: nauczyciel zdegenerowany 23.03.06, 12:33
          yggdrasill napisała: ... w zasadzie dokładnie to, co ja bym napisał będąc
          uczniem tej szkoły :)
          Pozdrawiam
    • duskj "składania wyjaśnień u władz" - stalinizm 23.03.06, 12:35
      "Nigdy nie wiadomo, czy w jego trakcie nie mogłoby paść coś, co naraziłoby
      naszą szkołę na konieczność składania wyjaśnień u władz - tłumaczyła Joanna
      Malawska, dyrektor liceum"

gdzie ta kobieta żyje, w latach najgorszego stalinizmu?
      • feelfree_wmc Re: "składania wyjaśnień u władz" - stalinizm 23.03.06, 13:19
        Drogi Przedmowco,a czy to, co sie dzieje obecnie w Polsce, nie przypomina
        wlasnie stalinizmu, ciemnogrodu??
      • mimira Re: "składania wyjaśnień u władz" - stalinizm 23.03.06, 13:32
        sugeruję żeby przed napisaniem komentarza zobaczyć resztę wypowiedzi. Jest napissane w jednym z nich, że Malawska przechodzi w tym roku na emeryturę, co jest wiadome od dawna. To chyba jasne, że nikt nie chce miec problemów na 2 miesiące przed emeryturą. Poza tym, większość wypowiadających nie jest uczniami cervantesa, a mimo to zachowują się jakby nimi byli. Czyli skoro nie macie pojęcia jak wygląda nauka w cervantesie, nauczyciele i Malawska, to nie wypowiadajcie się tak ostro
        • cyberrafi Re: "składania wyjaśnień u władz" - stalinizm 23.03.06, 22:54
          Gdyby każdy myślał tak jak Ty to żylibyśmy do dziś w PRL-u i żarli trawę bo
          Zachód dawno już przestałby udzielać pożyczek. Na szczęście nie wszyscy są
          takimi tchórzami. Jak padła komuna, tak padną i pisuary, dzięki odważnym
          ludziom, którzy nie dadzą sobie zamknąć ust.
    • dzakarta Re: Licealiści z Cervantesa i tak będą dyskutować 23.03.06, 16:44
      Zieliński i cały MEN - zakałą i wstydem narodu polskiego! Precz!
    • agawebb Re: Licealiści z Cervantesa i tak będą dyskutować 23.03.06, 19:36
      Brawo licealiści!!!!!!!!!!!!!!!
    • tkwarcinski Re: Licealiści z Cervantesa i tak będą dyskutować 23.03.06, 19:45
      Po raz kolejny okazuje się, że osoby nie mające jeszcze matury wykazują więcej
      zdrowego rozsądku i intelektu niż nasi prawicowi politycy. Dobrze, że na
      mlodych ludzi można jeszcze liczyć. Brawo! Nie dajmy się PiS-makerom!
    • cziriklo Co powiedzial Cervantes de Saavedra: 23.03.06, 20:51
      Ten, ktory traci bogactwo, traci wiele;
      ten, ktory traci przyjaciela, traci jeszcze wiecej.
      Lecz ten co traci odwage, traci wszystko.
      Abys nigdy nie zebral o to, co mozesz sam wziac.....
      KOchaj nie to czym jestes, lecz to czym mozesz zostac.

Tpo wszystko dedykuje mlodziezy ze szkoly Cervantesa, a takze ich pedagogom.
      Trzytmam kciuki za Wasze powodzenie!
    • kaczynienko Re: Licealiści z Cervantesa i tak będą dyskutować 23.03.06, 21:11
      bezczelność i rozpasanie tych licealistów przekroczyła wszelkie granice.
      antypaństwowy element i tyle.

--
      www.galeriaptasia.yoyo.pl/Martusia/slides/Wojtek%20i%20ekipa.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka