rydzyk_fizyk 26.03.06, 16:01 Popieram. Nie ma to jak żywa historia. Szkoda tylko że u nas historia kończy się na pokazywaniu bohaterskich porażek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stalky Re: Warszawa - Akcja pod Arsenałem 26.03.06, 16:19 Nie - Dąbrowski, tylko Dawidowski. Nie - ps. "Aleks", tylko "Alek". Nie - zginął w bramie, tylko został ranny i zmarł w kilka dni później. Czy sprawdzenie tych informacji to zbyt wiele dla redaktorów GW? Szczególnie, że "Kamienie na szaniec" to lektura w szkole podstawowej... Odpowiedz Link Zgłoś
79er to nie jest historia, tradycja GW i jej redaktorow 26.03.06, 17:22 bledy swiadcza dobitnie ze piszacy nie maja pojecia o tym co pisza, to juz nawet nie problem rzetelnosci dziennikarskiej, takie bledy wylapal by ktokolwiek kto jest wychowany w polskiej tradycji, kto to byl Rudy i Alek wie kazdy poza redaktorami i pismakami z GW, wstyd i hanba, widac wychowali sie na tradycji czolgu Rudy, psa Szarika, Marusi i sierzanta Bielolusowa Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz GW jak najbardziej swiadomie "zohydza" Polakom 26.03.06, 18:14 Polske, aby nie mieli z czego byc "dumnymi". W ten sposob wychowuwuja Polaka- Europejczyka wstydzacego sie Polski. Nie tak dawno wychowywano Polaka-HomoSowjetykus: metody doktrynizacji byly dokladnie te same. I cele rowniez: zniszczenie poczucia polskosci jako wartosci samej w sobie. GW prowadzi ta doktrynizacje wymierzona w wrecz rdzen polskosci razem z gadzinowkami. Polakom nalezy mozliwie gruntownie odebrac chec przyznawania sie do tego... ze sa Polakami. Pare dni temu opublikowana ankieta na temat bycia "dumnym z Polski" moze duma napawac GW i wszystkich wydawcow gadzinowek. P.S. Gadzinowki nazywano gazety wydawane przez Niemcow w czasie II WS w Polsce po Polsku dla Polakow w celu przekonania ich do Herrenrasse. Wojna sie skonczyla, gadzinowki wrocily i stanowia ponad 70% polskiego rynku prasowego. Wplyw gadzinowek widac po stopniu zdeorientowania spoleczenstwa, ktore niestety jest pozbawione praktycznie innych zrodel informacji. Inoformacja dostarczana przez gadzinowki dla Polakow jest dobra dla Polakow z niemieckiego, gadzinowskiego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mietek.jaworski Re: GW jak najbardziej swiadomie "zohydza" Polakom 26.03.06, 21:21 fritz.fritz napisał: > Polske, aby nie mieli z czego byc "dumnymi". W ten sposob wychowuwuja Polaka- > Europejczyka wstydzacego sie Polski. > > Nie tak dawno wychowywano Polaka-HomoSowjetykus: metody doktrynizacji byly > dokladnie te same. > > I cele rowniez: zniszczenie poczucia polskosci jako wartosci samej w sobie. GW > prowadzi ta doktrynizacje wymierzona w wrecz rdzen polskosci razem z > gadzinowkami. > > > Polakom nalezy mozliwie gruntownie odebrac chec przyznawania sie do tego... ze > sa Polakami. > > Pare dni temu opublikowana ankieta na temat bycia "dumnym z Polski" moze duma > napawac GW i wszystkich wydawcow gadzinowek. > > P.S. > Gadzinowki nazywano gazety wydawane przez Niemcow w czasie II WS w Polsce po > Polsku dla Polakow w celu przekonania ich do Herrenrasse. > > Wojna sie skonczyla, gadzinowki wrocily i stanowia ponad 70% polskiego rynku > prasowego. Wplyw gadzinowek widac po stopniu zdeorientowania spoleczenstwa, > ktore niestety jest pozbawione praktycznie innych zrodel informacji. > Inoformacja dostarczana przez gadzinowki dla Polakow jest dobra dla Polakow z > niemieckiego, gadzinowskiego punktu widzenia. > niestety to tragiczna prawda ! najbardziej zdemoralizowano młodzież wynaradawiając ją i wychowując kosmopolitycznych janczarów gardzących Polską i polską historią to co nie udało sie niemcom udało sie żydokomunie... Jedyną ndzieją na uwolnienie GW od żydokomunistycznej nachalnej cenzury jest przyszła Komisja Sejmowa, która wyjaśni sprawę tajemniczego przejęcia tego dziennika i tajemniczych udziałów zagranicznych na bazie ujawnionej prawdy zaistnieje możliwość zwrócenia polskiemu społeczeństwu jego medium Odpowiedz Link Zgłoś
marius7m Re: Warszawa - Akcja pod Arsenałem 26.03.06, 16:21 Przecież to nie była porażka! "Rudy" i ponad 20 innych więźniów zostało odbitych. Pierwsza spektakularna akcja zbrojna w okupowanej Warszawie - przeprowadzina w biały dzień na oczach przechodniów... Odpowiedz Link Zgłoś
zzamiedzy Re: Warszawa - Akcja pod Arsenałem 26.03.06, 17:05 marius7m napisał: > Przecież to nie była porażka! "Rudy" i ponad 20 innych więźniów zostało > odbitych. Pierwsza spektakularna akcja zbrojna w okupowanej Warszawie - > przeprowadzina w biały dzień na oczach przechodniów... A co Niemcy zrobili warszawianom za te akcje? Czemu tego nie napiszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Warszawa - Akcja pod Arsenałem 26.03.06, 17:50 zzamiedzy napisał: > A co Niemcy zrobili warszawianom za te akcje? Czemu tego nie napiszesz? ************************************** Powątpiewasz w sens walki narodowowyzwoleńczej? Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Warszawa - Akcja pod Arsenałem 26.03.06, 18:25 zzamiedzy napisał: > marius7m napisał: > > > Przecież to nie była porażka! "Rudy" i ponad 20 innych więźniów zostało > > odbitych. Pierwsza spektakularna akcja zbrojna w okupowanej Warszawie - > > przeprowadzina w biały dzień na oczach przechodniów... > > A co Niemcy zrobili warszawianom za te akcje? Czemu tego nie napiszesz? Szezyli cywilizacje: prawdopodobnie zamordowali iles tam osob w lapnace. Moze napiszesz jak wygladala akcja odwetowa Niemcow na ludnosci cywilnej. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Warszawa - Akcja pod Arsenałem 26.03.06, 17:14 Nie pisałem o tej konkretnej sprawie. W polskiej historii z reguły nie pokazuje się tła - żeby nie psuć wielkich bohaterskich czynów. marius7m napisał: > Przecież to nie była porażka! "Rudy" i ponad 20 innych więźniów zostało > odbitych. Pierwsza spektakularna akcja zbrojna w okupowanej Warszawie - > przeprowadzina w biały dzień na oczach przechodniów... Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Warszawa - Akcja pod Arsenałem 26.03.06, 18:23 rydzyk_fizyk napisał: > Nie pisałem o tej konkretnej sprawie. > W polskiej historii z reguły nie pokazuje się tła - żeby nie psuć wielkich boha > terskich czynów. Tja, dzieki temu Polska istnieje. Jezeli sadzisz ze bestialscy okupanci czy zaborcy nie reagowali, to sie mylisz. Na tym wlasnie polegalo bohaterstwo i patriotyzm powstancow. Dla pewnej grupy Polakow jest to postawa niezrozomiula, jak mozna poswiecac sie dla wolnosci. Wlasnie dzieki takim ludziom powstala Solidarnosc i rozpadlo sie faszystowskie imperium rosyjskie. Kaczynscy byli praktycznie od samego poczatku walki z komunistycznym faszyzmem. Ale to jest u nich wrecz tradycja domowa: Matka byla sanitariuszka w Powstaniu Warszawskim a Ojciec powstancem w PW. Tego oczywiscie nie mozna powiedziec ani o fantycznych demokratach z partii SLD, ani o .... ich rodzinach. Oni wlasnie reprezentowali okupantow. Odpowiedz Link Zgłoś
panzerkampfwagen Re: Warszawa - Akcja pod Arsenałem 26.03.06, 19:28 Otóż to,nie ma do czego się doczepić.Dziadek Tuska i jego rodzony brat- to dopiero prawdziwi patrioci.Stryjeczny dziadek ochotnik do Wehrmachtu,drugi "siłą" wcielony.Brawo!!A niedoszły prezydent nic o tym nie wiedział! Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta38 Re: Warszawa - Akcja pod Arsenałem 26.03.06, 19:56 silesiusz,piszesz sama prawde,ale czemu volksdojczu siedzisz na szkopskim garnuszku zamiast realnie walczyc w kraju o ksztalt IVRP ? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Autorze notatki prasowej, WSTYD !!!!! 26.03.06, 23:02 Autorze notatki prasowej, niech sie pani / pan WSTYDZI !!!!! Aleksy Dabrowski mial pseuronik "Alek", a NIE "Aleks". Po drugie nie zginal on podczas akcji, ale zmarl na drugi dzien na skutek rany postrzalowej w brzuch. Nawiasem nowiac, w tym samym czasie zmarl "Rudy", na skutek wczesniejszych tortur gestapo. Ludzie, czy wy nie potraficie sprawdzic informacji, zanim zabierzecie sie do pisania ? Wstyd i hanba dla autora artykulu !!!!!! Kaczory11 Odpowiedz Link Zgłoś
konkid Aleksy Dąbrowski... 26.03.06, 23:07 'Tak jak 63 lata temu, w bramie przy ulicy Długiej zginął Aleksy Dąbrowski, pseudonim "Aleks".' Poważny błąd merytoryczny. Czytając ten fragment czuje się zażenowanie. Ciekawi mnie zwłaszcza ten 'Aleks'. Uff... Odpowiedz Link Zgłoś
u_bolt Re: nad czym tu dyskutowac... 27.03.06, 00:29 Prosze sobie obejrzyc film "Akcja pod Arsenalem" nakrecony w czasach ciezkiej i wrednej komuny. Bardzo sie wszyscy zdziwicie, ale ten film oddaje chronologicznie i wiernie calosc wydarzen. Nie moglo byc inaczej, bo konsultantami scenariusza i na planie byli autentyczni uczestnicy z kierownictwa "Kedywu" oraz bezposrednio bioracy udzial w samym odbiciu "Rudego" na ulicy Dlugiej przy Arsenale. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Warszawa - Akcja pod Arsenałem 27.03.06, 10:16 Zwroccie tylkouwage, ze autorem notatki nie jest dziennikarz GW. To w IARze tacy mistrzowie siedza. Inna rzecz, ze redaktor portalu moglby poprawic... Odpowiedz Link Zgłoś