piezo1 Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 16:55 Jużw średniowieczu nasi przodkowie dobrze wiedzieli, co robić z bezbożnikami i odszczepieńcami od jedynej prawdziwej wiary. Nawet stworzyli inkwizycje. Dobrze robi PiS, że wraca do sprawdzonych metod. Trzeba rozliczyć przeszłość: - żydów (zaczęliśmy w średniowieczu, Hitler dodał rozmachu, my musimy wykonać decydujące udeżenie w żydków) - innowierców i ateuszy (trzeba zmodyfikować średniowieczne wzory postępowania, bo doprowadziły do Oświecenia) - socjalistów i komuchów (Hitler zaczął, my dokończymy w Polsce; może będziemy się wzorować na USA lat pięćdziesiątych) Zgodnie z tym należy też zaj... Jaruzela (niech zgnije w kiciu). I wówczas skończy się kadencja, ale konstytucja już będzie zmieniona lub ludzie na decydujących stanowiskach (np. Trybunał Konstytucyjny) zmienieni na swoich - więc szybko przedłuży się kadencję "dynastii" Kaczorów. A Polska stanie się krajem mlekiem i miodem płynącym i - co najważniejsze - katolickim wyznaniowym. Amen. Wtedy otworzą się Niebiosa i sałą Polskę wessą na zbawienie... Pobódka!!! Dryyyyyyn! Odpowiedz Link Zgłoś
antyfaszysta [...] 03.04.06, 17:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
golota20 Re: piezo1, muszę Cię zmartwić 03.04.06, 18:14 Brednie,które wypisujesz,są tego dowodem. Nie masz wyobrazni .. Temu czlowiekowi sie to wszystko >tylko snilo<< Mial taki sen. Sny tez sa akceptowanie na forum GW... Odpowiedz Link Zgłoś
piezo1 Re: piezo1, muszę Cię zmartwić 03.04.06, 18:22 Przecież żartowałem. Jaruzel ma chociaż za grosz honoru i choćby dlatego go szanuję. Zaś Kaczce i Najwyższemu Autorytetowi Moralnemu nawet bym ręki nie podał. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 17:17 Nie wiesz, co znaczy agnostyk, bo zdeklarowany agnostyk przeczy samo sobie. Ale skoro jesteś (czy raczej uważasz że jesteś) lewicowo nastawiony to brak Ci jeszcze rozumu, doświadczenia i rozumienia człowieka i ludzkości w ogóle. Lewica też przeczy zdrowemy rozsądkowi, co snadnie udowadnia w każdej sytuacji gdy głupie albo sponiewierane przez dyktaturę sołeczności dają jej władzę. Doprowadzają do absurdu i zniewolenia w konsekwencji. To fałszywa ideologia. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 18:54 A zatem jaka jest ta "prawdziwa ideologia" i dlaczego tak się skompromitowała, że aż musiała pojawić się lewica. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e [...] 03.04.06, 16:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 17:11 Ja traktuję to symbolicznie. Wystarczyłoby go zdegradować do szertegowca. To byłaby kara odpowiednia. To samo bym zrobił z innymi generałami PRL. Bo to nie była armia polska. W ramach dekomuniazacji trzeba było oprócz potępienia członków pzprm zrobić to samo z wyższymi oficerami LWP. Pierwszym zakazaćjakiejkolwiek publicznej działalności, drugich wywalić z wojska, a jeśli są na emeryturach, zdefradować i zabraćte apanaże. To byłoby spójne. A jeden wyjątek nie ma większego sensu , bo nic nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do zhk 03.04.06, 17:33 zhk napisał: > Ja traktuję to symbolicznie. Wystarczyłoby go zdegradować do szertegowca. To > byłaby kara odpowiednia. To samo bym zrobił z innymi generałami PRL. Bo to nie > była armia polska. W ramach dekomuniazacji trzeba było oprócz potępienia > członków pzprm zrobić to samo z wyższymi oficerami LWP. Pierwszym > zakazaćjakiejkolwiek publicznej działalności, drugich wywalić z wojska, a jeśli > > są na emeryturach, zdefradować i zabraćte apanaże. To byłoby spójne. A jeden > wyjątek nie ma większego sensu , bo nic nie zmieni. A ja zrobilbym to prosciej. Odszukalbym tego goscia, ktory trzepnal Jaruzela cegla (czy tez kamieniem) w czache ... Odpowiedz Link Zgłoś
silesiusmonachijski Prezydent 03.04.06, 17:36 Jaruzelski najlepszy z Polakow!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kaczy-rydzyk [...] 03.04.06, 17:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jacg Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 18:43 jaka degradacja, zhk? kogo chcesz degradować? jakim prawem uznajesz jaruzela za członka Wojska Polskiego? to jest komisarz LUDOWEGO "wojska polskiego", on w ogóle nie powinien być nazywany polskim żołnierzem. to był "żołnierz polskojęzyczny". rozumiem tragedię wielu zwykłych prostych ludzi,Polaków którzy tylko poprzez LWP mogli wrócić do kraju i walczyć przynajmniej z Niemcami czy zwykłych prostych ludzi którym propaganda sowiecka zrobiła wodę z mózgów. to byli polscy żołnierze, choć w LWP. jaruzel nie jest prostym człowiekiem i nie był bezwolnym trybikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 19:06 zhk napisał: > Ja traktuję to symbolicznie. Wystarczyłoby go zdegradować do szertegowca. To > byłaby kara odpowiednia. To samo bym zrobił z innymi generałami PRL. Bo to nie > była armia polska. W ramach dekomuniazacji trzeba było oprócz potępienia > członków pzprm zrobić to samo z wyższymi oficerami LWP. Pierwszym > zakazaćjakiejkolwiek publicznej działalności, drugich wywalić z wojska, a jeśli > > są na emeryturach, zdefradować i zabraćte apanaże. To byłoby spójne. A jeden > wyjątek nie ma większego sensu , bo nic nie zmieni. Mam taki problem. Gryzie mnie ta wojna w Iraku - to tak naprawdę granda w biały dzień i bezprawie. Sejm lub Naród w referendum powinien to wreszczie wyraźnie powiedzieć - to była tragiczna pomyłka. Co zrobić z tymi generałami? Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern a włąsciwie, czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić... 03.04.06, 17:43 "kierowania zorganizowanym związkiem przestępczym o charakterze zbrojnym, mającym na celu popełnianie przestępstw... poważnie, bo za chwilę okaże się, że wszyscy urodzeni przed 89r. należeli do tego związku...;))) Odpowiedz Link Zgłoś
seawolfie Re: a włąsciwie, czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić.. 03.04.06, 18:03 WRON była struktura nielegalną, pozakonstytucyjną- czy zaprzeczysz? Dekret o Stanie Wojennym był wprowadzony wbrew PRLowskiemu prawu- to nieprawda? Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: a włąsciwie, czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić.. 03.04.06, 18:13 mam nadzieję, że rozróżniasz zapytanie od zaprzeczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: a włąsciwie, czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić.. 03.04.06, 20:14 seawolfie napisał: > WRON była struktura nielegalną, pozakonstytucyjną- czy zaprzeczysz? Dekret o > Stanie Wojennym był wprowadzony wbrew PRLowskiemu prawu- to nieprawda? Zważaj na ślinę, którą toczysz... możesz się tak zapluć, że ci już zostanie.... Nie zawsze warto słuchać... auto-autorytetów.... Takie jaja robiła sobie ekstrema, ze to niby wbrew konstytucji... poczytaj ją sobie.... A może ty znasz tylko projekt Jarkowej???? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: a włąsciwie, czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić.. 03.04.06, 18:50 isa.stern napisała: > "kierowania zorganizowanym związkiem przestępczym o charakterze zbrojnym, > mającym na celu popełnianie przestępstw... poważnie, bo za chwilę okaże się, że > > wszyscy urodzeni przed 89r. należeli do tego związku...;))) Jeśli ten dupek z IPN który to wymyślił utrzymuje się z MOICH podatków, to go ZWALNIAM. Niech się jeszcze trochę pouczy, albo czyta, co podpisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
filosemita1 Zastosowac wobec Jaruzelskiego "metode 03.04.06, 18:13 Cyrankiewicza" . www.polskaludowa.com/dzwiek/nagrania/Cyrankiewicz_Poznan_56.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do filosemity 03.04.06, 21:44 Czy zauwazyles, ze nasze komentarze na temat klonikow zniknely bez sladu? Komus nerwy wyraznie popuscilly! Odpowiedz Link Zgłoś
filosemita1 Re: do filosemity 03.04.06, 21:53 to juh dawno zauwazylem; co wiecej, wydaje mi sie, "silesius.monachisjki" tudziez "silesiusmonachijski" to admin forum, albo redaktor GW; jeden z tych klonow - nie majac juz innych argumentow - nazwal mnie "ukrytym silesiusem"; niezla zabawa z tymi klonami; zas w RM i TV Trwam ostra dyskusja: Niesiolowski i Wyrowinski z PO oraz Gosiewski i Kurski z PiS-u; ciekawe . pozdrawiam P.S. Nie wiesz, gdzie sie podzial silesius? wet3 napisał: > Czy zauwazyles, ze nasze komentarze na temat klonikow zniknely bez sladu? Komus > > nerwy wyraznie popuscilly! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: do filosemity 03.04.06, 22:02 A ja mam ubaw gdy widze jak komus nerwy popuszczaja gdy nie lamiac kodu prawidlowego zachowania sie zostajemy wymazani bez sladu. To sie nazywa wolnosc wypowiedzi w wydaniu GW! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jacg Re: do filosemity 03.04.06, 22:28 dobrze filosemita że przypomniałeś niektórym oszołomom retorykę komunistycznych zaprzańców. dobrze byłoby, żeby posłuchali jakim językiem władza ludowa operowała rozmaici obrońcy biednego schorowanego Generała, który teraz się szczerze oburza, że go oskarżają w chwilach rocznicowej zadumy... Odpowiedz Link Zgłoś
me-e jaruzelski straszy...prawda...))) 03.04.06, 18:13 ...szantaz i zbrodnia to jego chleb powszedni...i kto niby ma bac sie tej prawdy...lewa noga...gruba kreska...ludzie honoru...czy moze rodziny ofiary zbrodni jaruzelskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: jaruzelski straszy...prawda...))) 03.04.06, 18:18 ...jaruzelski wrecz blaga...i prosi uklad- zrobcie cos...nie widzicie co sie dzieje...niedlugo odezwa sie atorytety z lolkiem na czele...w obronie jaruzelskiego...gwarantowane...))) isa.stern napisała: > układ...;) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: jaruzelski straszy...prawda...))) 03.04.06, 20:21 me-e napisał: > ...jaruzelski wrecz blaga...i prosi uklad- zrobcie cos...nie widzicie co sie > dzieje...niedlugo odezwa sie atorytety z lolkiem na czele...w obronie > jaruzelskiego...gwarantowane...))) > > > isa.stern napisała: > > > układ...;) jam ci jest dzisiaj... pierwszy obrońca.... A ty me-e... za mało masz latek, żeby się bawić w oskarżyciel(a)(kę)... Skoro za mało latek masz - to i wiadomości nimasz.... połucz się troszkę - popytaj, poczytaj... przeanalizuj (jak ci staje takich zdolności), poskładaj fakty do kupy,... rozdziaw gębę i zmeaculpuj się.... me-e... Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: jaruzelski straszy...prawda...))) 03.04.06, 22:03 ...szkoda ,ze tam nie byles taki madry... sclavus napisał: jam ci jest dzisiaj... pierwszy obrońca.... > A ty me-e... za mało masz latek, żeby się bawić w oskarżyciel(a)(kę)... > Skoro za mało latek masz - to i wiadomości nimasz.... połucz się troszkę - > popytaj, poczytaj... przeanalizuj (jak ci staje takich zdolności), poskładaj > fakty do kupy,... rozdziaw gębę i zmeaculpuj się.... me-e... Odpowiedz Link Zgłoś
filosemita1 Re: jaruzelski straszy...prawda...))) 03.04.06, 22:14 to ile ten sclavus ma lat? setke? i juz z leninem rewolucje w Rosji robil? me-e napisał: > ...szkoda ,ze tam nie byles taki madry... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: jaruzelski straszy...prawda...))) 03.04.06, 23:22 sclavuas alterpars, kaczy-rydzyk,wilmor,kolter,silesiusmonachijski,prawdziwek1 - to supernowe tego forum. Procz nich mamy jeszcze setki gwiazd! Odpowiedz Link Zgłoś
filosemita1 Re: jaruzelski straszy...prawda...))) 03.04.06, 23:23 albo te "gwiazdy" bledna, albo ja potrzebuje silniejsze okulary wet3 napisał: > sclavuas alterpars, kaczy- rydzyk,wilmor,kolter,silesiusmonachijski,prawdziwek1 > - > to supernowe tego forum. Procz nich mamy jeszcze setki gwiazd! Odpowiedz Link Zgłoś
klamkazapadla Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 18:37 W procesie Jaruzelski uaktywni swoje szare komórki, polepszy sterowanie i w efekcie będzie dłużej żył. Odpowiedz Link Zgłoś
jacg Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 20:12 dobre dobre klamka, oby tylko mieli mocne dowody bo jaruzel jest bardzo cwany i bardzo wredny. jak sie wybroni (a niestety nie mozemy działac jego metodami - czyli go po prostu zamknąć) będziemy mieli fatalny precedens na przyszłość. kaczki lubią grać ostro, mogą to spieprzyć (a oni wszystko potrafia spieprzyć) i Wrona będzie się śmiał w kułak. nawet putin się zainteresuje i uśmieje z polskiej kuricy nie pticy. Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: Jaruzelski straszy - sypnie Bolka ? 03.04.06, 18:42 Jaruzelski, sowiecki janczar, jak mawiano 20 lat temu "sowiecki generał w polskim mundurze", wyraźnie dał do zrozumienia, że nie tak się umawiano w Magdalence. Przecież Bolek, Drogi Bronisław i Siła Spokoju gwarantować mieli nietykalność "Ludziom Honoru" Odpowiedz Link Zgłoś
mario72 [...] 03.04.06, 18:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do "talking_head" 03.04.06, 20:29 talking_head napisał: > Jaruzelski, sowiecki janczar, jak mawiano 20 lat temu > "sowiecki generał w polskim mundurze", wyraźnie dał > do zrozumienia, że nie tak się umawiano w Magdalence. > Przecież Bolek, Drogi Bronisław i Siła Spokoju > gwarantować mieli nietykalność "Ludziom Honoru" A kto przejmowalby sie taka miernota umyslowa jak Bolek-Walesa? Wydaje mi sie, ze jak strzeli - to strzeli znacznie wyzej. Problem polega jednak na tym, ze trudno nazwac Jaruzelskiego czlowiekiem wiarygodnym. Odpowiedz Link Zgłoś
real_roody Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 18:51 Przykra i gorzka jest prawda, że ten człowiek jest zdrajcą. Jak inaczej nazwać człowieka, który rozpoczyna wojnę domową, i rozkazuje strzelać do rodaków. Bebechy mi się przewracają, jak Jaruzelski używa słowa "Patriotyzm". Za dużo ludzi na tym forum próbuje przeforsować twierdzenie jakoby stan wojenny był mniejszym złem. Hipoteza "Mniejszego zła" nie usprawiedliwia tego sprzedawczyka. Ale rozliczenie Jaruzelskiego powinno nastąpić 15 lat temu. W tej chwili proces tego starca to nic innego jak zaspokajanie żądzy krwi. Mimo wszystko w moim osobistym odczuciu Jaruzelski powinien ponieść konsekwencje własnych decyzji - degradacja i wydalenie z kraju byłoby dobrym rozwiązaniem (Ruscy przyjmą go jak bohatera, z otwartymi ramionami i może dadzą mu jeszcze kilka medali). A gdybyście jeszcze mieli okazję zobaczyć jak postrzegają tego gościa stare komuchy, jak oni się pieklą, jak ktoś źle mówi na "Gawrona", te okrzyki "TO NIE MYŚMY STRZELALI", eeeehh macie stare pierniki za uszami... Jeszcze dziś trzęsiecie gaciami, że wszystko wyjdzie na jaw... Dopóki w narodzie żyje pamięć o stoczni, o "Wujku", o "Manifeście Lipcowym" - trzęście stetryczałymi dupami - Nie znacie dnia, ani godziny... MY PAMIĘTAMY! Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 19:41 real_roody napisał: > Dopóki w narodzie żyje pamięć o stoczni, o "Wujku", o "Manifeście Lipcowym" - > trzęście stetryczałymi dupami - Nie znacie dnia, ani godziny... MY PAMIĘTAMY! NIE PAMIĘTASZ albo NIE ROZUMIESZ. Nikt się Ciebie czy Was nie boji. Jesteście namolni i żałośni a nie groźni. A Narodem jesteście tak samo jak ja i wszyscy inni. Nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
real_roody Czerwony jak cegła 03.04.06, 20:08 Widzisz... Miałem okazję oglądać takich, którzy się BOJĄ. Myślę, że ich strach wynika głównie z poczucia winy. Ja nie należę do zwolenników wieszania i katowania starych dziadków, a Ci krzyczą najgłośniej. Nie wierzysz??? Na Uniwerku w Gdańsku na wydziale Filologiczno-Historycznym odbywają się spotkania klubu Współczesnej Myśli Politycznej. Szefem klubu jest Longin Pastusiak, często przychodzą inne "ciekawe osobistości" (niestety TYLKO z jednej jednej politycznej), ale najlepsze jest audytorium - banda geriatryków, czerwonych od jaj po podniebienie, przywiezionych na ruskich czołgach, byłych esbeków, ZOMOwców, ubeków, sekretarzy itp. Chociaż część z nich przyjeżdża na wózkach i ze współczesną myślą polityczną niewiele mają wspólnego, to potrafią być tak krewcy, że jakby się spięli, to zrobili by jeszcze kilka rewolucji październikowych. Ale jak ktoś rzuci jakiś niewygodny temat, to tak trzęsą tyłkami, że aż miło popatrzeć. Ich sprawiedliwość dogoni na tamtym świecie, ale dogoni - jestem tego pewien. Pewnie pomyślisz, że pluję jadem... może, ale przynajmniej mam niepoplamione krwią ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Czerwony jak cegła 03.04.06, 21:21 Fajnie, to fajnie, że ludzie mogą się jeszcze spotykać o gadać o SWOICH sprawach. Jak sobie trochę posłuchasz, to może zrozumiesz, że byli tacy, co wierzyli w tamten ustrój i tamtą "solidarność". I może ciągle wierzą. Jak poznasz paru, pewnie przestanież wierzyć, że się czegoś boją, bo przeszli rzeczy, które mojemu i twojemu pokoleniu były darowane. Pewnie znajdziesz takich, co siedzieli w pierdlu za Stalina lub Gomułki, bo jakiś oszołom doniósł, że pracowali u Niemca, byli w AK, mają ciotkę w Hameryce, słuchają RWE. albo głosowali na towarzysza, co miał odchylenie prawicowo-nacjonalistyczne. Jak się nie będziesz głupio wtrącał, nie będą się trzęśli z bezsilnej wściekłości. A pozatym ktoś ty: prowokator, nowy UBek, czy kto? To jest ICH świat. Jakie masz gwarancje, że Twoje wnuki nie będą konfabulowały ze wstydu, żeby nie przyznać się kolegom, że dziadek czy tata to Solidaruch (na gałąż z nimi). Ja znam aktywistów, co teraz przy kurii, drobnych przemytników i cwaniaczków, co to teraz wielki businesman, prawników tępawych synów prawnika, moherowe damy zdejmujące biżuterię w kolejce po dary i dużo innych ciekawych osób. Znam, czasem nawet spotykam, czasem nawet lubię, ale niezbyt szanuję. I nie obchodzi mnie, czy się mnie boją, ani jakie mają teraz poglądy. ------------ Patrz na ręce SWOIM, za OBCYCH nie będziesz się musiał wstydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e samorozwiazanie sejmu moze...przejsc 03.04.06, 18:53 ...bolszewikow i kolesi...gotowych bronic jaruzelskiego tam co niemiara... Odpowiedz Link Zgłoś
slawekz1 Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 19:01 Po latach największe szumowiny świata starają sie przedstawic jako wielcy sprawiedliwi, demokraci wrażliwi na ludzką krzywdę, wielcy patrioci itp.Za rządów Jaruzelskiego działał IV departament i mordowano księży katolickich na wyraźne polecenia Komitetu Centralnego. Gdyby sądzono teraz Hitlera to mówiłby podobnie jak Jaruzel. Nawiasem mówiąc to przeciez agent NKWD z fałszywym życiorysem. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 19:50 > Po latach największe szumowiny świata starają sie przedstawic jako wielcy > sprawiedliwi, demokraci wrażliwi na ludzką krzywdę, wielcy patrioci itp Yes, yes, yes. Ale reszta to badziewie. Odpowiedz Link Zgłoś
martino2003 Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 19:19 Co za głupota! Instytut Pamieci Narodowej - czemu na siłę chcą kogoś "posadzić"? Uparli się na Jaruzelskiego działając jakby w odezwaniu od rzeczywistości. Tamta sytuacja, tamte czasy wymagały wprowadzenia stanu wojennego, przecież Ruskie stały w gotowości bojowej na wschodniej granicy czekając na dobry pretekst. Są programy dokumentalne w których Amerykanie pokazują zdjęcia satelitarne! Ludzie oni by weszli, zaatakowali!!! To był reżim komunistyczny, który czuł że słabnie. Ruscy nie zawachali by się!!! I dziś nie było by WOLNEJ POLSKI, tylko druga Białoruś. Zostawcie dziadka Jaruzelskiego i zabierzcie się za ludzi który w tej chwili rządzą i niszczą Nasz kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do martino2003 03.04.06, 19:28 martino2003 napisał: > Co za głupota! Instytut Pamieci Narodowej - czemu na siłę chcą > kogoś "posadzić"? Uparli się na Jaruzelskiego działając jakby w odezwaniu od > rzeczywistości. Tamta sytuacja, tamte czasy wymagały wprowadzenia stanu > wojennego, przecież Ruskie stały w gotowości bojowej na wschodniej granicy > czekając na dobry pretekst. Są programy dokumentalne w których Amerykanie > pokazują zdjęcia satelitarne! Ludzie oni by weszli, zaatakowali!!! To był reżim > > komunistyczny, który czuł że słabnie. Ruscy nie zawachali by się!!! I dziś nie > było by WOLNEJ POLSKI, tylko druga Białoruś. Zostawcie dziadka Jaruzelskiego i > zabierzcie się za ludzi który w tej chwili rządzą i niszczą Nasz kraj. Terefere kuku, opowiadasz bajeczki dla grzecznych dzieci. Ciekaw jestem kogo bedzie Jaruzelski chcial razem ze soba "pociagnac"? - O ile w ogle mozna wmu wierzyc? Odpowiedz Link Zgłoś
slobod Dajcie mu spokój!!! 03.04.06, 19:22 Ja jestem z rocznika 77 i pamietam SW tylko przez mgłę ale uważąm jak wielu moich kolegów, że facet i tak już swojego się nasłuchał i żadne wyroki tego nie zmienią. Po nim już w III RP było wielu którzy zrobili więcej złego niż on w latach 80-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
znickt jacg superinteligent czyli afgan gora ? 03.04.06, 19:26 daj ten scenariusz jak w 82 roku wojska Ukladu Warszawskiego zawiklane w Afganistanie nie decyduja sie na okupacje Polski bojac sie...??? (Twojego bezrozumku)..co wiecej dobrze uzrbrojone i znakomicie przygotowane oddzialy LWP pokonuja Brezniewa i odbijaja Kresy zadajac ostateczny cios ZSRR podajac sobie rece z Afganczykami na Kaukazie Szkoda,ze nie zyles ok 73r w Meksyku...pewnie uwiklanym i dostajacym w tylek Amerykanom w Wietnamie odebralbys Californie na czele z dzilna armia Tequlii Najgorsze,ze Ty wierzysz w to co piszezsz, a ja wierze w Ciebie,ze mnie znow rozbawisz ...jak Ty wymyslasz te wszystkie brednie -jarasz afgana co? Odpowiedz Link Zgłoś
jacg Re: jacg superinteligent czyli afgan gora ? 03.04.06, 20:20 ale o co ci chodzi? że niby twierdze że sowieci by nie weszli bo by się bali? czy ty raczej sam czegoś nie jarasz (nieświeży tytoń sobie do fajki nabiłeś?) bo mnie chyba z kimś innym pomyliłeś, z jakimś innym postem? Odpowiedz Link Zgłoś
jacg Re: jacg superinteligent czyli afgan gora ? 03.04.06, 20:32 nawiasem mówiąc: zwróc uwagę do jakiego stopnia amerykanie umoczyli w iraku i jaka teraz maja dziure budzetowa, jakos bush sie uciszyl i nic o osi zla juz nie gada bo go głowa zaczyna boleć i rachmistrze z tylu za rekawy pociagają. Odpowiedz Link Zgłoś
znickt jacg czyli pamiec wprostproporcjonalna do rozumu 03.04.06, 20:51 Cytat sprzed paru godzin: wy trzej z fritzem: pouczcie sie troche historii zanim zaczniecie snuc rozweazania historyczno-geopolityczne. piszesz fritz takie bzdury ze mi sie nie chce tego nawet komentowac. napisze tylko zebys sobie sprawdzil ze zsrr byl wtedy zaangazowany w afganistanie i juz tam mieli klopot bo partyzantak afganska im gtnoila najlepsze jednostki (plus koszty plus koszty) oraz juz z tego powodu ryzykowali otwarty konflikt z usa. a polska to jest srodek europy ciezki ignorancie. jakie rewizje granic? co mialo nrd do gadania? przeciez oni 20 lat przed rfn musieli te granice uznac. fritz im czesciej piszesz tym glupiej. Koniec cy-tata Ni rozumem ni pamiecia nie grzeszysz, moze choc logicznym rozumowaniem? test:..-czy kretyn wyzywajacy kazdego oponenta od kretynow jest kretem ? -Cham i zarozumialy kretyn spelnia sie na forum?.. bo watpie by ktos z takim prostakiem chcial polemizowac w "realu" Odpowiedz Link Zgłoś
jacg Re: jacg czyli pamiec wprostproporcjonalna do roz 03.04.06, 22:50 kim jestem? kretem jestem? z tego co napisalem nie wynika, że sowieci baliby się interweniować w polsce tylko byc moze nie byloby ich na to stac finansowo, organizacyjnie ze wzgledu na wlasne wewnetrzne problemy (system juz wtedy zaczynal gnić, jaruzelski musial o tym wszystkim wiedziec) oraz sytuacje miedzynarodowa (groźba otwartego konfliktu z usa, z całą europa to był już rok 1981! groźba sankcji, groźba prawdziwej wojny w Polsce, w środku Europy, groźba niekontrolowanej eskalacji konfliktu grożącej całemu układowi sił - gdyby Wrona myślał o polskich interesach a nie o władzy i partii która mu tą władzę gwarantowała, gdyby go sytuacja tak dalece nie przerastała, gdyby nie był sowieckim generałem w mundurze lwp - grałby na tych zagrożeniach zwodząc sowietów i po cichu dogadując się z wałęsą oraz jego doradcami w celu przeprowadzenia reform gospodarczych - wtedy, a nie w 1989r. gdy jego mocodawcy ze wschodu padli na pysk). ponadto w innych postach napisałem, że meritum sprawy generała jaruzelskiego to nie są rozważania co by było gdyby (babcia miala wąsy) tylko kwestia osądzenia w procesie tego co zrobił a nie tego co moglby ewentualnie zrobic. taka jest wedlug mnie polska racja stanu: licze na dobrze i rzetelnie przygotowany material dowodowy, ktory wystarczy w ocenie sądu do uznania winnym generala jaruzelskiego zbrodni przeciwko narodowi polskiemu ku przestrodze jego ewentualnych naśladowców w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: jacg czyli pamiec wprostproporcjonalna do roz 03.04.06, 23:31 jacg napisał: > kim jestem? kretem jestem? Ale ryjesz bardzo płytko, zauważasz pewne fakty, a nie umiesz sobie z nimi poradzić. - sowieci nie chcieli interweniować w Polsce, być może ze wzgledu na wlasne wewnetrzne problemy, być może sytuacje miedzynarodową - jaruzelski musial o tym wiedziec - grał na tych zagrożeniach zwodząc sowietów i po cichu dogadując się z Wałęsą oraz jego doradcami w celu przeprowadzenia reform gospodarczych - nie udało się, a udział w tym "Solidarności" wydaje się dziś bezsporny - myślał o polskich interesach, a nie o partii (to w końcu wojskowy) - partia niczego nie gwarantowała (vide: Gierek), gdyby szanse na rozwiązanie "pokojowe" były większe, zapewne nie Jaruzelski by rządził - jak wtedy zachowała by się Rosja możemy tylko gdybać (vide I.Nagy Węgry 56) - W 1989r udało się, wspólnie (i to nie opozycja dostrzegła taką szansę) Sróbuj jescze raz, tylko myśl wolniej i staranniej Odpowiedz Link Zgłoś
jacg Re: jacg czyli pamiec wprostproporcjonalna do roz 04.04.06, 11:23 wszystko co robisz wariantb to przepisujesz moje tezy z wczesniejszych postów zaznaczając że jaruzelski próbował robić to co moim zdaniem miał próbować, lecz solidarnośc mu to uniemożliwiła. masz rację, wariant - to solidarnosc jest winna stanu wojennego, powinna zostac oskarżona i zdelegalizowana jako zbrodnicza organizacja winna zbrodni przeciwko narodowi polskiemu. spóbuj się wysilić na własne koncepcje zamiast plagiatować moje i ten sposob ze mną "polemizować". Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: jacg czyli pamiec wprostproporcjonalna do roz 03.04.06, 23:38 PS. Też nie przepadam za Jaruzelskim. Cholernie mnie wku..ł apelem o 90 dni spokoju, bo właśnie wtedy stało się jasne, że przygotowuje inny wariant. Nie znoszę populizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
golota20 Re: jacg czyli pamiec wprostproporcjonalna do roz 04.04.06, 04:52 General jest BEST Odpowiedz Link Zgłoś
ricob Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 19:40 Pan Kurtyka kierując IPN - em także w tej sprawie stosuje metody takie, jakie zastoswał w konkursie o stanowisko prezesa. Jeszcze nie zakończono śledztwa. Jeszcze nie skompletowano wystaczających dowodów aby wnieść sprawę na wokandę, a już ferowane są wyroki. Swoich konkurentów do funkcji Prezesa IPN Pan Kurtyka wyeliminował za pomocą kampanii pomówień. Zresztą potem okazało się, że te pomówienia były bezzasadne i nieuczciwe. Dochodzenie w sprawie stanu wojennego w latach 1995-1996 prowadziła Komisja na zlecenie Sejmu RP. Bogaty materiał na ten temat wraz z uchwałą Sejmu RP w tej sprawie znajduję się w Kancelarii Sejmu. Odpowiedz Link Zgłoś
weteran3 Wojciechu,papież poprosił o stan wojenny czy KGB ? 03.04.06, 21:10 a może sam tak oddolnie podjąłeś decyzję? Okrągły stół to była obawa o swoją d...ę towarzyszu. Gorbaczow odpuścił to i odwaga staniała żałosny agencie Kiszczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
ukropek Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka... 03.04.06, 21:14 Im bardziej przykra i gorzka tym lepiej dla Polski... może puści trochę farby..w co bardzo wątpię.... Bo jak by wyglądały różne "historyczne"postacie.... Obiecanki-cacanki tawariszcz gienierał.... Odpowiedz Link Zgłoś
ainahd Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 21:22 Nienawidzę komuchów,żyłam w tych czasach,moja rodzina była wywieziona na Sybir.Moja babcia pochodzi z miejsca,gdzie żyli bliscy generała,a on sam gdy tam przyjeżdżał nazywany był z szacunkiem "panicz".To była bardzo dobra i patriotyczna rodzina,licząca się z biedą i krzywdą ludzką.Mało kto to wie,bo to nie pasuje do obrazu.Dlatego pomimo nienawiści do ówczesnej władzy uważam,że generał jest patriotą i uważam,że ruscy zmiażdżyliby nas bez litości.I dalej trzymaliby w kleszczach i za "mordy" wiele narodów.Nie podnieślibyśmy się lub zginełoby wielu Polaków.Myślę,że faktycznie dowiemy się czegoś. Odpowiedz Link Zgłoś
ukropek Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 21:36 Obyś miała rację..niech dotrzyma oficerskiego słowa honoru i ujawni tą prawdę"smutną i gorzką".... Niektórych szokującą...........najbardziej inetelektualistów ..z demokraci.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do ulropka 03.04.06, 21:41 ukropek napisał: > Obyś miała rację..niech dotrzyma oficerskiego słowa honoru i ujawni tą prawdę"s > mutną > i gorzką".... > Niektórych szokującą...........najbardziej inetelektualistów ..z demokraci.pl Twoje opowiadanie nie brzmi przekonywujaco. Ale niech tam. Slowa humoru to moze on dotrzyma, ale slowa honoru to z pewnoscia nie! Odpowiedz Link Zgłoś
ukropek Re: do ulropka 03.04.06, 21:46 Co racja to racja...tow.Jaruzelskij to słowo humoru... Odpowiedz Link Zgłoś
mar997 Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 21:30 80% Polaków przyznało, ze wprowadzenie stanu wojennego był złem koniecznym Odpowiedz Link Zgłoś
jacg Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 22:57 skąd czerpiesz te rewelacje? ze strony: www.pzprmytujeszczewrocimysld.prl? Odpowiedz Link Zgłoś
kn82 Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 21:43 ten osobnik powinien siedziec i to bezwarunkowo. kara nie powinna ominac tego czegos i to kara dozywocia za to co chcial i co zrobil z naszym krajem. spawacz won z polski!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: Jaruzelski: historia mnie oceni 03.04.06, 21:48 Generale, powiedziales , ze historia cie oceni i nie boj sie tej oceny bo bedzie pozytywna! Oceny z historii sa dawane z historyczna perspektywa. Takiej jeszcze nie ma . W tej chwili u wladzy sa glownie zlodzieje i ludzie ktorzy sporo kartek wyrwali ze swoich zyciorysow. Ci ludzie robia zamieszanie by nikt ich nie pytal o przeszlosc. Powiesmy Jaruzela, odprawimy w kosciele sw Brygidy msze za dusze w piekle /w intencji by tam pozostaly, oczywiscie/ i nie beda nas pytali o kase na stocznie,o wydupconych ministrantow, o to kto podsadzal nas przez plot, kto byl patriota na pensji CIA, kto wzial lapowke za jakies samoloty,czy jakies tam kontrakty,kto dostal nagrode ZSMP w przeszlosci,kto nie brzydzil sie dyplomem komunistycznej uczelni,czasem nawet uczelni przy samym KC PZPR, kto z duma gral w filmie oplacanym z komunistycznej kasy,kogo za to poklepywali towarzysze a komitetow,...... Na miejscu Jaruzela bym nie wdawal sie w dyskusje z banda Rydzykowo-Kacza bo to nie ma sensu, z idiotami nie da sie rozmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do 2560a 03.04.06, 21:57 2560a napisał: > Generale, powiedziales , ze historia cie oceni i nie boj sie tej oceny bo > bedzie pozytywna! Oceny z historii sa dawane z historyczna perspektywa. Takiej > jeszcze nie ma . W tej chwili u wladzy sa glownie zlodzieje i ludzie ktorzy > sporo kartek wyrwali ze swoich zyciorysow. Ci ludzie robia zamieszanie by nikt > ich nie pytal o przeszlosc. Powiesmy Jaruzela, odprawimy w kosciele sw Brygidy > msze za dusze w piekle /w intencji by tam pozostaly, oczywiscie/ i nie beda nas > > pytali o kase na stocznie,o wydupconych ministrantow, o to kto podsadzal nas > przez plot, kto byl patriota na pensji CIA, kto wzial lapowke za jakies > samoloty,czy jakies tam kontrakty,kto dostal nagrode ZSMP w przeszlosci,kto > nie brzydzil sie dyplomem komunistycznej uczelni,czasem nawet uczelni przy > samym KC PZPR, kto z duma gral w filmie oplacanym z komunistycznej kasy,kogo za > > to poklepywali towarzysze a komitetow,...... > Na miejscu Jaruzela bym nie wdawal sie w dyskusje z banda Rydzykowo-Kacza bo > to nie ma sensu, z idiotami nie da sie rozmawiac. Ubawiles mnie po pachy. Takiego steku glupot juz bardzo dawno nie czytalem. Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Jaruzelski:Prawda będzie dla mnie gorzka 03.04.06, 22:04 Szkoda,że tak późno.Stara gwardia komunistyczna i ich rodziny żyją przez to w przekonaniu,że wszysko bylo i jest cacy. SPOKOJNY BĘDĘ UMIERAŁ,KIEDY CHOCIAŻ 3 POLAKOW BEDZIE MYSLAŁO O NIEPODLEGŁOSCI (ROMUALD T.-dyktator powstania 1863r). Tak też myślała Pierwsza Kadrowa J.Piłdudskiego. Tak nie myślą komunistyczni oficerowie i ludzie słabi-bo dla nich myślenie to ,,cierpienie sumienia". Odpowiedz Link Zgłoś
jacg Re: Jaruzelski:Prawda będzie dla mnie gorzka 03.04.06, 23:16 szczególnie świńskie jest właśnie ze strony takiego jaruzela że próbuje się podczepiać pod taką tradycję jak właśnie np. Traugutt którego najeźdźcy rozstrzelali pod murami cytadeli. dobrze, że przywołałeś Traugutta bo ofiara takich ludzi jak on (on nie był romantycznym rewolucjonistą - on był patriotą, który wiedząc o braku szans powstania w czasie gdy musial - bo nie chciał - zostać jego dyktatorem uczynił wszystko by przetrwalo jak najdluzej z poczucia obowiązku i odpowiedzialności, skoro już wybuchło; może nawet wiedział że po zdławieniu resztek oporu nastąpi ciężka długa próba i jedynym orężem będzie tylko pamięć) zobowiązuje nas do obrony pamięci uczciwych ludzi przed XX- wiecznymi komunistami manipulującymi słowem świadomie operującymi w swoim czasie każdym kłamstwem (każdą manipulacją - bierut w kościele... rogatywki... łysy orzeł ale bialy na czerwonym tle), jakie jest użyteczne by wygrać władzę i władzę utrzymać. jaruzelski obraża traugutta obraża mickiewicza (budzące odruch wymiotny niedwuznaczne aluzje, że był wallenrodem) obraża własnych rodziców obraża własnego ojca który o ile wiem został wywieziony na Sybir. jaruzelski obraża cały naród, którego się zaparł i nadal idzie w zaparte. Św. piotr po trzykroć się zaparł, ale zapłakał i później oddał życie za swojego nauczyciela - to dla tych którzy chcą pouczać katolików na temat chrześcijańskiego miłosierdzia. tym bardziej, że doprawdy straszna kara grozi Wronie: trzy lata w zawiasach... Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Jaruzelski:Prawda będzie dla mnie gorzka 03.04.06, 23:51 Traugutt jest BE, komuniści zamieszczali go na banknotach. Albo nie jesteś trendy, albo ja przegapiłem jakąś rewolucję światopoglądową. Kościuszko jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
jacg Re: Jaruzelski:Prawda będzie dla mnie gorzka 04.04.06, 11:31 dlatego właśnie szczególnie wkurza mnie świńskość postępowania postkomunistów jak Wrona - to jest wyjątkowe draństwo gdy się np. Traugutta umieszczało na 10- złotowych banknotach (o ile dobrze pamiętam) zamiast dawać tam Dzierżyńskiego czy Wasilewską, bo on już mógł tylko się w grobie przewracać. zostal zamordowany przez poprzedników mocodawców Wrony przecież. czasem bywam trendy czasem jestem passe, nigdy nie wiem kiedy bo nie interesuję się modą. Odpowiedz Link Zgłoś
waldiwaldi [...] 03.04.06, 22:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa46 Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 22:15 ...z jednej strony atakuje się Jaruzelskiego bo nie było zagrożenia i bezpodstawnie wprowadził stan wojenny a z drugiej strony gloryfikuje się Kuklińskiego bo przekazywał informacje min. o przygotowaniach do interwencji w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
adamzarab Re: Jaruzelski: Prawda będzie przykra i gorzka 03.04.06, 23:38 www.euro-barr.yoyo.pl - zarabiaj w sieci, to działa naprawdę. Przekonaj się sam! Zarejestruj się do systemu eurobarre i zarabiaj pieniądze za korzystanie z Internetu Odpowiedz Link Zgłoś
filosemita1 Moze wielce szanowna GW zaprezentuje 04.04.06, 02:01 w koncu opinie ofiar, a nie Jaruzelskiego? Moze zrobmy wywiady z rodzinami zamordowanych, z "wypedzonymi", z wiezionymi i przesladowanymi (nie tylko z Michnikiem), i tak sprobujmy spojrzec na dyktatora i szefa zbrodniczej i nielegalnej organizacji, czyli WRON-u. I skonczmy z tym sentymentalizmem w ocenie generala. To jedna z najczarniejszych postaci w historii Polski XX wieku Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Chcecie prawdy jedynej....bolesnej 04.04.06, 12:07 Jaruzelski powie prawde padnie mit noblisty buraka Walesy ....padnie mit Solidarnosci . O tym jak wielu solidanosciowcow poszlo na wspolprace z czerwonymi Polacy beda musieli zyc z tym kacem chcecie tego naprawde. Gdyby rzucil paroma nazwiskami ......tego nie zrobi ,peknie jak prezerwatywa a Polacy beda dalej zyc w sferze mitow , bajek i legend Odpowiedz Link Zgłoś