Dodaj do ulubionych

Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci

• beata.k.myslovitz Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 12:59
      Hmm widzę my się cofamy a nie rozwijamy! Bierzemy przykład nie z tego z czego
      powinniśmy!!! Czy chcemy zamieniać się w hitlerowców w komunistów itd?? A może
      najpierw znajdzmy zrodło przemocy młodych, moze to wlasnie z domu to wynosza!
      Zajmijmy sie raczej przemocą w rodzinach!
      • el_p Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 13:06
        Pier..lne baranka osobiscie jak mi ktos wytlumaczy, co moze robic 13letnia
        dziewczynka o godzinie 01:00 z banda 14 kolegow??? Tak bardzo bulwersuje pomysl,
        a nie bulwersuje was co te szczawie robia po nocach?
        • monash Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 13:18
          przeciez to odzew od tych wloczacych sie dzieci. Nieprawdopodobne, aby ten stek
          bzdur wyszedl od rodzicow. No wlasnie, coz to za rodzice, ktorzy pozwalaja aby
          takie mlode dzieci przebywaly w nocy na ulicy?
    • r0b0l tradycyjne metody: godzina policyjna 04.04.06, 13:01
      chcieliśta 4 rp to ją macie. Tradycja z PRL, duch komunizmu stoi i się śmieje...

szkoda tylko że pojęcia patrioty i katolika stały się bardzo negatywne
      • r0b0l lepiej zwalczać skutki niż przyczyny 04.04.06, 13:04
      • r0b0l niech żyją debile 04.04.06, 13:05
    • komentator15 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 13:11
      Niech Policja i sluzby porzadkowe pilnuja zeby nie bylo balaganu. Najlepiej
      zamknac dzieci w domu, bandutow w wiezieniu/ tylko z etych drugich musieli by
      scigac i popracowac troche/ no i kiedy mieli by spokojne ulice to kaska za
      darmo leci. Druga Bialorus sie zaczyna robic pod rzadami Kaczuszenki 1
    • levinas Skoro rodzice nie potrafia wychowac 04.04.06, 13:13
      to niech wychowa kosciol i panstwo.
    • macius55 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 13:15
      miguel1977 napisał:

> Dodatkowo wprowadzić mundurki i tarcze ;-) OK, nie bić. Żartowałem :-)

te stare proboszcze jak juz cos wymysla... dziadki nie maja juz ochoty godzinami
      w karty grac z burmistrzami... i biora sie za mlodziez... ciekawe kiedy beda
      mlodym pod koldry zagladac
      • kubok A mi sie podoba :))) 04.04.06, 13:27
        Moze wreszcie, nie balbym sie(a jestem sporej postury) latem wracac z pubu do
        domu. Przeciez jak widac w bramach te grupy dresiarzy 15-17 lat, to zawsze sie
        zastanawiam czy beda klopoty czy nie....

No i w samych pubach nie byloby dzieciakow.

A ze chamstwo wsrod mlodziezy szkolnej sie szerzy pokazal chociazby wczorajszy
        program Uwaga w TVN.
    • me-e minela godz 22..czy wiesz gdzie jest twoje dziecko 04.04.06, 13:25
      ...tak jest w tv w us...jest przyjete ,ze mlodzieniec wraca do domu o 22...i to
      trzezwy powinnien wrocic...brak dyscypliny moze zaszkodzic w pozniejszym
      doroslym zyciu...dlatego tez w zachodnich renomowanych szkolach...nosi sie
      mundurki...haslo robta co chceta... jest dobre dla plepsu...pozniejszego
      elektoratu lewicy...
    • markus152 ale "jaja" 04.04.06, 13:33
      Zamowcie karetke pogotowia dla tego proboszcza ale z "psychiatryka".
      Pokolenie komuny jeszcze nie wymarlo.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: ale "jaja" 04.04.06, 13:44
        "Można zarządzić godzinę policyjną. Tak było kiedyś. Policja legitymowała
        nieletnich chodzących o późnej porze bez opieki starszych."
        A może wogóle wprowadzić wszystko "tak, jak kiedyś" - przecież wtedy było
        lepiej, nawet my młodsi byliśmy.
        • radek_sim Re: ale "jaja" 04.04.06, 13:57
          A co w tym złego, że Milicja legitymowała. Obecnie Policja nie może nawet
          pierdnąć na wyrostka. Powinna właśnie legitymować, pijanego do izby w.
          smarkacza palącego zgłosić do szkoły i wezwać rodziców. A od czasu do czasu
          pałą po łapach również by się przydało, jak nie można inaczej wychować tylko
          przez pałkę do rozumu.
    • radek_sim Re: I bardzo dobrze!!!!! 04.04.06, 13:47
      Jak zwał, tak zwał. Może być „Zakaz szwendania się dzieci i małolatów po
      nocach”, byle poskutkowało.
    • majewskaanna Godzina polic - nie załatwi problemu ! 04.04.06, 13:47
      Witam,
      Godzina policyjna nie załatwi problemu.
      Wszyscy wiemy o ogromnej agresji wśród młodzieży.

W szkołach nauczyciele sa poniżani i zastraszani.
      Zastraszani sa też "normalni" uczniowie, ludzie na ulicy, w autobusach.

Polecam program UWAGA w TVN.
      O zatrważającej epidemii przemocy i upadku jakichkolwiek zasad pisze
      artykuł na Onet.
      wiadomosci.onet.pl/1248096,311,relacje.html
      I jak widać: przestępczość wśród młodzieży - nie jest wymysłem kleru czy PiS-u.
      Ale do walki z tym - KONIECZNE SA O WIELE BARDZIEJ ZŁOŻONE NARZEDZIA NIŻ TYLKO
      godzina policyjna.

Najgorsze jest to, że dajemy społeczne przywolenie na wandalizm, chamstwo w
      autobusach i terroryzowanie innych.

Boimy sie !
      Chowamy głowy w piasek !
      Nie chcemy się wychylać !

Kontestowanie pomnysłu tego księzulka też jest głupie.
      Rzecznik mówi o pomysle, że do bani, ale jednoczesnie nie ma zamiaru zajmować
      sie tym i nie poddaje żadnego pomysłu co zrobić z problemem samowolnej
      młodzieży !
      RZECZNIK CHOWA GŁOWE W PIASEK !
      Dla zasady mówi, że to łamanie praw człowieka i reszta go nie obchodzi.

Co za zakłamany świat !!!!

• radek_sim Re: Ano właśnie!!! 04.04.06, 13:52
        Najlepiej negować i nic nie trzeba robić. Opozycja i veto. Może rzecznik zajmie
        się prawami napadniętych, ofiar taki wyrostków. Gdzie prawo do godnego życia,
        bezpieczeństwa swego i swoich bliskich itd.
      • prawdziwek1 Re: Godzina polic - nie załatwi problemu ! 04.04.06, 14:18
        majewskaanna-chyba wiesz czemu normalni ludzie na widok młodocianej rozróby
        chowają głowy w piasek i nie interwenują.No bo w czasie ewentualnej szarpaniny
        z młodocianym bandytą,gdybyś mu przypadkowo zrobiła krzywdę np.lamiąc mu rękę
        lub nogę to on bandyta by cię oskarżył o uszkodzenie ciała i ty buś ponosiła
        konsekwencje a nie on,że cię napadł-ty się za mocno broniłaś i najpierw trzeba
        było się spytać bandyty czy wolno ci się bronić-tak jest ustawione prawo w
        Polsce,przez naszych mędrców naukowców.
    • oryganion Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 13:55
      pósrodek - wprowadzic godzine policyjna równiez dla dorosłych - sukces wtedy
      jest pewny
      tak jest ryzyko, ze dzieci zostana same w domu
      i znowu nie będzie opieki
      no i znowu zajrza do Rany B internetu
      internet bym tez skasował
      przeciez były czasy kiedy nie było internetu
      i po co to komu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • entropia po przeczytaniu części postów 04.04.06, 14:05
      Po przeczytaniu postów w tym wątku:

Godzina policyjna uderzy przede wszystkim w przyszłych Einsteinów, Newtonów i Koperników. Pełno ich w godzinach nocnych chodzi po mieście i ten zakaz niewątpliwie zniszczy rozwój ich światłych umysłów. W bandy wyrostków włóczących się wieczorami po mieście w żaden sposób nie uderzy. Przynajmniej wg szeregu opinii na forum.

Wiele osób pisze o tym, że to złe rozwiązanie, że dużo lepsze byłoby zagospodarowanie młodzieży czasu, że tak nie można, etc. Jest w tym niewątpliwie część racji, tylko że:
      - nie da się 'zagospodarować' każdego. a najwięcej problemów jest (zapewne) z tymi, których zagspodarować najtrudniej
      - do tego typu działalności potrzeba pieniędzy. dużo pieniędzy, bo takie działania z reguły nie są zbyt efektywne. Ewentualnie zapaleńców. Pieniędzy nie ma (może są, ale nie sądzę - jak w każdej gminie są tam pewnie bardziej palące potrzeby finansowe niż postawić opiekuna przy każdym młodym człowieku żeby ów młody człowiek lepiej się czuł)
      no to może zapaleńców? no ale skoro gromady Einsteinów stanowią tam problem - to chyba i zapaleńców jest za mało. więc uwagi, że by się przydali jest mniej więcej równie skuteczne co stwierdzenie 'przydałoby mi się trafić szóstke w totku. w każdym razie miejsce jest znane - jeżeli ktoś chce niech jedzie i zajmie czymś młodzież.

A argumenty o 'naruszaniu wolności' wydają mi się po prostu poniżej krytyki. Tego typu zakazy dużo częściej uderzają w bandy nastolatków ubranych w dresy i szukających komu tu wpieprzyć niż w normalniejszą część młodzieży. Szczególnie w niższym przedziale wiekowym. Takie naruszani wolności kojarzy mi się głównie z naruszaniem wolności do dania komuś w pysk w bramie...

• dariuszrudkowski Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 14:06
      księża wchodzą z butami we wszystkie rewiry życie osobistego, sami nie
      posiadając doświadczenia w wychowywaniu dzieci i młodzieży
      najlepiej zakazywać ,
      a może tak dadzą coś od siebie, tylko że to może wiązać się z wydatkami , a tu
      kończy się dobra wola
    • sebai Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 14:10
      Co to za głupy gazeto-wybiorczy tytuł "ujarzmia dzieci" ... ?

Nam moi osiedlu policja coweekend patroluje ulice i legitymuje po 22 także
      ludzi starszych... i co w tym złego ... ?

Rzecznik ma prawo wszystko zaskarzyć, ale nie robi nic, by w szkołach nie było
      przemocy ! Złap takiego gó..arza na przestępstwe , to tez go rzecznik będzie
      bronił !

Polska to dalej kraj sarmatów i wypierdów. Jak nie zaczniemy uczyć się od
      Niemców i Żydów jak odbudowywac ojczyznę, czy wychowywać nowe pokolenia - to
      skończymy tak jak zawsze - najpierw niemal za darmo nas wchłonią, a potem
      skoczymy z niczym w wir durnych powstań, w których ginąć będą najlepiej
      wykształceni.

• vauban Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 14:42
        Masz rację i jej nie masz, ale taka przypadłość dotyka wszystkich na tym forum
        (mnie też !).
        Po pierwsze: gdyby wprowadzono "sezon łowiecki" na małoletnich chuliganów, ulice
        spłynęłyby krwią, a cena amunicji podskoczyłaby... Moje podwórze byłoby zasłane
        trupami, a na ścianach mojej biblioteki wisiałyby starannie zakonserwowane głowy
        co lepszych okazów. Tak, tak, mnie też gó..arstwo zalazło za skórę i król Herod
        w moim mniemaniu, to był Wielki Król... Wniosek: smarkaczy należy zdyscyplinować.
        Po drugie: my, (dzisiejsi trzydziestokilkulatkowie)też mieliśmy jeszcze nie tak
        dawno po ...naście lat, też było nam w domu ciasno, też lubiliśmy wczesne piwko
        i wczesne obłapianki, na ulicy można było dostać w paszczę od rówieśników (bo
        fryzura nie taka), od milicji (na wszelki wypadek), od bandziorów w starszym
        wieku (a kto wie, za co właściwie), i jakoś to przeżyliśmy, większość
        przynajmniej. Wniosek: tak było, jest i będzie. Kwestia dotyczy skali...
        Po trzecie: w naszym kraju tak daleko posunięta jak by to sobie starszy pan
        marzył samoobrona jest zakazana, już za gaz pieprzowy należy się tłumaczenie, za
        nóż czy strzelbę są Kłopoty przez bardzo duże K, a najbiedniejszy jest
        legalista, co chciałby mieć legalne pozwolenie na cokolwiek - nawet na
        nieużyteczną broń kolekcjonerską. Wniosek: obywatel nie ma prawa bronić się sam,
        bo zakazuje mu tego państwo. Więc państwo powinno obywatela chronić przed
        sytuacjami w których do takiej obrony obywatel byłby zmuszony.
        Po czwarte: wprowadzanie godziny policyjnej rzeczywiście godzi w wolności
        obywatelskie i jako takie słusznie jest krytykowane na świecie jako
        antydemokratyczne. Pamiętacie godzinę milicyjną w stanie wojennym ? Podobało się
        ? Ponadto, radykalne środki często mają inne skutki niźli zamierzone.
        Kontrolujemy małolatów, bardzo dobrze. Może zabronić jeszcze czegoś ? Wniosek:
        zakazy są zwykle nieskuteczne.
        Po piąte: nie trzeba wprowadzać żadnych nowych przepisów prawnych, stanów
        wyjątkowych, godzin policyjnych itp. Wystarczy zrobić dwie rzeczy: dofinansować
        Policję i nakazać jej dokładne i staranne wypełnianie obowiązków. W istnejących
        przepisach są wszelkie niezbędne regulacje, sęk w tym, że policja - źle płatna,
        poniżana i niedofinansowana - ma głęboko w dupie wezwania do przypadków, w
        których musiałaby użerać się z bandą podpitych wyrostków - nikt im extra za to
        nie zapłaci a i niebezpiecznie może być, więc lepiej udawać że sprawy nie ma.
        Wniosek: a może tak dobrowolna zrzutka na policjantów ? Z komisją rozliczającą
        nakłady i skutki oczywiście.
        Po szóste: wszystko, co tu napisałem, zda się psu na budę, bo nikt tego nie
        przeczyta, a jak przeczyta to nie zrozumie, jeśli zrozumie to zapomni, jeśli
        nawet, to i tak wszystko rozbije się o brak pieniędzy. Zpoważaniem i proszę
        pamiętać, że chciałem jak najlepiej...

• lomot3 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 14:17
      Hehe kolejny złodziej wolnosci, juz czarnym nie wystercza ze okradaja starki z
      rent,teraz chca zabrac wam wolnosc ,nie dajcie sie czarnej zarazie w koloratkach
    • adam_30l_pl Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 14:18
      Mundurki - dobra rzecz
      1.czy widzicie jak chodzą do szkoły młodzi ludzie?? często widzę spodnie na
      połowie tyłka, kaptur na głowie itd...
      2. Zwróćcie uwagę, że chodzi się do szkoły w tym co jest modne, czy wiecie jakie
      rozsterki przeżywają biedniejsze dzieci, bo się je wyśmiewa za brak extra ciucha
      lub odstawia na boczny tor, lub ich rodzice?? Nie dalej jak wczoraj w sklepie
      obówniczym matka chciała kupić chłopcu adidasy za 50zł - to stwiedził "Czyś ty
      oszalała - w takich obciachowych nie będę chodził".
      Czy ktoś się nad tym zastanawia - a jak rodzice nie mają pieniędzy to co -
      przestępczość rośnie w śród młodzieży.
      Mundurki - popieram.
    • mada_cz Re: Proboszcz... A ja sie z tym zgadzam!! 04.04.06, 14:29
      Uwazam, ze nic w tym zlego! Poza tym jak bachory nie beda mogly latac same po
      nocach to ich nie beda zboczency porywac!! Moi rodzice mi nie pozwalali sie
      wloczyc po zmroku i na zle mi to nie wyszlo!! Jak bede miec dzieci to na pewno
      taka zasade wprowadze!
      • lomot3 Słuchajcie księży debile... 04.04.06, 14:35
    • apatryda1 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 14:42
      O ile mi wiadomo to według tzw. "nauki społecznej Kościoła" dziecko jest
      wychowywane przede wszystkim w rodzinie. Jeżeli rodzice dziecka pozwalają mu
      przebywać poza domem o dowolnej porze doby to sprawa wydaje mi się zamknięta.
      Jestem ojcem dwojga dzieci: syna (32 lata) i córki (25 lat) Kiedy byli
      nastolatkami nie widziałem potrzeby w ograniczaniu ich swobody poruszania się.
      Nic złego się nie stało ani synowi, który ukończył nawigację w Wyższej Szkole
      Morskiej w Gdyni jak i córce kończącej właśnie kulturoznawstwo na Uniwersytecie
      Łódzkim. Pamiętam ze swojej młodości podobne próby wprowadzenia godziny
      policyjnej, z czego nic dobrego (ani złego) nie wyniknęło. Moi Rodzice również
      nie stawiali mi żadnych barier w tej materii i wyrosłem na porządnego, dobrze
      wykształconego człowieka, męża żonom i ojca dzieciom). Moimi wzorcami byli moi
      Rodzice, którzy wpoili mi kult pracy, dyscypliny i odpowiedzialności. Durny
      pomysł Pana Krolla odbieram jako kolejną próbę (zwykle są one skuteczne)
      wpłynięcia przedstawicieli Kościoła Katolickiego na decyzje przedstawicieli
      (niezależnych od Kościoła ??? władz samoRZĄDOWYCH)
    • antykaczyzm Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 14:44
      Zdelegalizować wszystko!Wprowadzić godzinę policyjną o 15.30!
    • me-e co stan...wojewodztwo to inne prawo... 04.04.06, 14:44
      ...tak powinna wygladac demokracja...lokalne spolecznosci decyduja o sobie...a
      nie centrala w w-wie...policja sluzy spoleczenstwu...wiec nie widze nic
      dziwnego jak podejdzie do synalka dajmy nato 13 letniego o pierwszej nad ranem
      i sie spyta...synu co robisz o tej porze na ulicy...gdzie sa twoi
      rodzice...podwieziemy cie do domu...normalnie szwecja...)))
    • linnia Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 14:46
      nie uogolniajmy, nie kazdy młody czlowiek to przestepca!
    • januszz4 Gó..arzy zdyscyplinowac 04.04.06, 14:47
      Pomysł świetny, na to rozwydrzenie i bandytyzm nie ma innego wyjścia. To znaczy
      jest, można wprowadzić karę publicznej chłosty czy pręgierza. Ale to oczywiście
      nie przejdzie. Uważam, że nie ma to jak stara, dobra pruska szkoła wychowania,
      dyscyplina i jeszcze raz dyscyplina. A różne mięczaki psycholodzy i obrońcy
      niby praw tak długo będą protestować, dopóki któryś z gó..arzy nie przywali im
      w ciemnej bramie lub powyrywa lusterka w samochodzie. Wtedy odrazu staną sie
      zwolennikami bardziej radykalnych metod. Podobnie potraktowałbym graficiarzy
      niszczących ściany naszych domów.
      • pio41 Re: Gó..arzy zdyscyplinowac 04.04.06, 14:55
        Dobra pruska szkola? Czlowieku kpisz, czy o droge pytasz? Czy to ta sama, ktora
        wychowala doskonale zdyscyplinowanych bandziorow, ktorzy najechali wiekszosc
        krajow Europy i w sposob zdyscyplinowany wymordowali miliony ludzi? Ludzie
        ograniczeni w swej dyscyplinie, od dziecinstwa bici, widzacy swiat tylko przez
        pryzmat ultraporzadku, do ktorego nie pasowali tacy Zydzi, czy Slowianie?
        Prostolinijnosc takich sadow jak pokazuje historia moze byc zabojcza. Jaruzel
        chcial walnac piescia w 81 roku, ale mu sie rozpryslo, zamiast porzadku burdel
        powstal jeszcze wiekszy niz byl. Teraz kolejni prostolinijni z PISu mowia cos o
        porzadku, a jaki bajzel z tego jest widac golym okiem. Swiat jest znacznie
        bardziej subtelny, natura ludzka skrajnie skomplikowana, a dobra pruska szkola
        okazala sie plytka, okrutna i niebezpieczna.
        • januszz4 Re: Gó..arzy zdyscyplinowac 04.04.06, 15:33
          pio41 napisał:

> Dobra pruska szkola? Czlowieku kpisz, czy o droge pytasz? Czy to ta sama,
          ktora
          >
          > wychowala doskonale zdyscyplinowanych bandziorow, ktorzy najechali wiekszosc
          > krajow Europy i w sposob zdyscyplinowany wymordowali miliony ludzi? Ludzie
          > ograniczeni w swej dyscyplinie, od dziecinstwa bici, widzacy swiat tylko
          przez
          > pryzmat ultraporzadku, do ktorego nie pasowali tacy Zydzi, czy Slowianie?
          > Prostolinijnosc takich sadow jak pokazuje historia moze byc zabojcza. Jaruzel
          > chcial walnac piescia w 81 roku, ale mu sie rozpryslo, zamiast porzadku
          burdel
          > powstal jeszcze wiekszy niz byl. Teraz kolejni prostolinijni z PISu mowia cos
          o
          >
          > porzadku, a jaki bajzel z tego jest widac golym okiem. Swiat jest znacznie
          > bardziej subtelny, natura ludzka skrajnie skomplikowana, a dobra pruska
          szkola
          > okazala sie plytka, okrutna i niebezpieczna.

Nie upraszczaj i nie przesadzaj. Tak na poważnie, mówiąc o "pruskiej szkole",
          miałem na mysli dawny styl wychowania stosowany w większosci krajów w którym
          nauczyciel był szanowany, a młodzież zdyscyplinowana. W końcu całe pokolenia
          Polaków, które kończyło szkoły pod zaborami (w tym pruskim) okazało sie dobrymi
          patriotami i zdali historyczny egzamin (pomijając kwestie przesladowań
          narodowościowych). Czy komuś wtedy mogło przyjść do głowy, żeby wkładać
          nauczycielowi kosz na smieci na głowę (tylko by spróbował podnieść głos na
          nauczyciela to by tak w dupe dostał, żeby popamietał do końca życia, ze szkoły
          natychmiast by wyleciał a w domu dostałby lanie na kwaśne jabłko). Młodzież
          musi czuć rygor i dyscyplinę (wszystko oczywiscie w wyważonych
          proporcjach).Obecny system wychowawczy jest chory i czasem warto skorzystac z
          dawnych doswiadczeń, oczywiście tych pozytywnych i skutecznych.
          • prawdziwek1 Re: Gó..arzy zdyscyplinowac 04.04.06, 15:44
            januszz4-brawo nic dodać nić ująć.Tylko te oszołomy moraliści pseudo naukowcy
            tego nie zrozumieją i dalej spokojny człowiek będzie napadany przez
            młodocianych bandytów.
        • prawdziwek1 Re: Gó..arzy zdyscyplinowac 04.04.06, 15:40
          pio41-z Twojego postu wyciągam taki wniosek-jak Cię młodociany bandyta napadnie
          a jesteś chłop niczego sobie,wal go w mor.ę niech się nakryje nogami i ucikaj
          dbając aby Cię nikt nie rozpoznał.Inaczej Ty będzie winny i będziesz odpowiadał
          przed prawem.
          • pio41 Re: Gó..arzy zdyscyplinowac 04.04.06, 16:15
            Nie, ja twierdze, ze rozwiazanie problemu bandytyzmu wymaga srodkow znacznie
            subtelniejszych niz tzw. zdyscyplinowanie, adekwatnych do subtelnosci problemu.
            Podam przyklad. Na pewien znany plac zabaw w Warszawie przychodza dzieci ze
            szkoly brytyjskiej. Wchodza na teren parami, w czysciutki mundurkach. Jednak
            opiekunka placu zabaw (plac zabaw jest platny) prosi rodzicow pozostalych
            dzieci, aby na jakis czas je zabrali z placu zabaw. Otoz okazuje sie, ze te
            zdyscyplinowane, uporzadkowane dzieci z brytyjskiej szkoly, siedzace prosto
            przy stole i trzymajace nalezycie sztucce zmieniaja sie w dzikie, agresywne
            bestie w chwili, gdy pofolguje sie dyscyplinie.
            Idac za tym przykladem mozna przypuszczac wprowadzanie ciezkich kar, jaka jest
            ograniczenie prawa do swobodnego poruszania sie moze dac skutek jedynie pozorny
            i przejsciowy. Nikt nie wie, jakie dodatkowe frustracje moze ono wywolac w
            potencjalnych napastnikach i czy z chwila, gdy skoncza oni 18 lat nie beda
            jeszcze bardziej agresywni i niechetni wobec otoczenia.
            Niezrozumiale jest tez dlaczego kare ponosic mieliby wszystkie nastolatki, a
            nie tylko ci, ktorzy stanowia potencjalne zagrozenie
            Mysle, ze nawet w ramach tego pomyslu, sa srodki mniej drastyczne, ktore mozna
            zastosowac, jak np. wieksza obecnosc patroli w miejscach newralgicznych,
            egzekwowanie zakazu sprzedazy alkoholu nieletnim, czy chocby legitymowanie
            nietrzezwych. Mozna tez popracowac nad zwiekszeniem zdolnosci interweniowania
            policji i strazy miejskiej Sa to srodki absolutnie uzasadnione, nie ma w nich
            absoluttnie nic oburzajacego.

Czy koniecznie trzeba az tak upraszczac rzeczywistosc i karac prewencyjnie
            wszystkich, wrzucajac do jednego worka bandytow i niebandytow? I czy celem jest
            zwiekszanie frustracji potencjalnych bandytow - jesli sie nie myle, jednej z
            glownych przyczyn agresji - czy tez poszukiwac sposobow na to, aby te
            frustracje zwiekszac.

Mysle, ze nie trzeba cytowac z historii oczywistego faktu, ze silowe
            rozwiazanie sa bardzo bolesne, lecz co najgorsze ich skutecznosc jest watpliwa.
            A z pewnoscia efektem ubocznym takich rozwiazan jest demoralizacja zarowno
            karzacych jak i karanych.
    • neiden Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 14:48
      proboszcz chce zeby polska wrocila do starego systemu politycznego.-komunizm-
      pomysl bardzo nielogiczny.w kraju gdzie jest malo klobow sportowych ,kubow z
      innymi zainteresowaniami,nieumiejetnosc pedagogow takie problemy beda
      istniec.pozatym gdzie jest policja? ostatnio slyszalem ze nie chca patrolowac
      na piechote a na bezyne nie maja pirniedzy.
    • xxxxx55 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 14:54
      Niestety, mamy takie durne spoleczenstwo. Co powie ksiadz to dobre. Ksiadz kaze
      sie pogodzic to sie godza, poklocic to sie kloca, Ksiadz jest najwazniejszy.
      Niedlugo wycieczki beda do nas przyjezdzaly, zeby obejrzec ciemna Polske
      rzadzona przez ksiezy.
    • me-e wojewodztwa zjednoczone polskie (WZRP) 04.04.06, 14:56
      ...widac ,ze na demokracje nie ma sily ...jak sie nie uzywa przeciwko
      niej...czolgow...oczywiscie tzw autorytety lewackie po zawodowkach i maturach
      robionych w wiezieniach ciagle maca...jaruzelski byl ok wprowadzajac czolgi...a
      proboszcz jest zly w kujawsko -pomorskim...)))
    • greggie74 Fantastyczna wiadomosc... 04.04.06, 14:58
      dla wszystkich okolicznych przestepcow 20-letnich i starszych! Podczas gdy i tak
      juz skromne sily policji beda przekierowane na dozor tych hipergroznych
      malolatow bedziecie mogli krasc smialo i bezpiecznie (bo i malolaty wam nie
      zagroza wieczorami).

przyznajcie sie, ile dostal proboszcz? (za kreatywnosc)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka