Dodaj do ulubionych

Podkarpacie: protest lekarski

06.04.06, 16:57
Polska smutna tradycja...
Obserwuj wątek
    • alkud ^^ Prywatne szpitale, prywatne ubezpieczenia ^^ 06.04.06, 17:13
      Ile to można powtarzać?
      Oczywiście powinno byc jakieś zabezpieczenie dla ludzi biednych,
      ale obecny system tego nie gwarantuje

---
      religiapokoju.blox.pl/2006/04/Islam-72-dziewice-nieziemski-seks-i-wieczna.html
    • gelimer A może by tak demonstracja społeczeństwa. 06.04.06, 17:50
      I spuścić lekarzom łomot za dostawanie się na studia po znajomości i blokowanie
      dostępu tym którzy to naprawdę kochają. Za blokowanie miejsc na specjalizacjach
      absolwentom (którzy jakimś cudem się załapali na te studia) z nielekarskich
      rodzin. Za natarczywe domaganie się łapówek. Z kryte przez izbe lekarską
      pomyłki kolesi, które normalnych "nie bosko lekarskich" ludzi kosztowały zycie
      lub zdrowie. Ciekaw jestem co oni na to.
      • push.sp A moze by tak spoleczenstwo zastrajkowalo... 06.04.06, 18:18
        i przestalo przychodzic do lekarzy...!
        i tak zloby nic nie potrafia, a tylko zyja w cieniu legendy o ich kompetencjach!
        przyklady:
        przychodze do Dolmedu we Wroclawiu z zapaleniem oskrzeli - lekarz, dr nauk
        medycznych, orzeka- zapalenie krtani! - tamto mam srednio raz do roku wiec wiem
        co mi dolega...
        dodatkowo zapisuje antybiotyk - od roku wycofany ze spisu lekow!!

• push.sp malo zarabiaja?! 06.04.06, 18:27
          doc dr z kliniki wroclawskiej oddzial ginekologii - "panie ja tu w klinice na
          etacie 200 zl zarabiam.."
          tyle, ze gosciu jest wykladowca akademii medycznej - z tym stopniem naukowym to
          jakies 4000.
          i jeszcze ze lzami w oczach w zwiazku ze swoja trudna sytuacja finansowa wrecza
          mi wizytowke wlasnego gabinetu - "jak zona wyjdzie ze szpitala, to zgloscie
          sie do mnie..."
          a furmanke ma taka, ze...

biedny lekarz robiacy specjalizacje , mąż znajomej, ma na etacie w szpitalu 800
          zl netto - a do tego jeszcze kasa za dyzury itd.

Nie wierzcie w bajki...
          do roboty zlobow zapedzic, a jak nie to niech zapieprzaja za granice i tam
          zarabiaja na zycie, tylko zeby nie wracali, bo miejsce zajmuja;
          a my sobie ruskich zatrudnimy - wcale nie takich zlych jak o nich sie mowi...
          • r306 Misiu - proste trzy pytania kontrolne. 06.04.06, 18:31
            1. Podaj swoje wyksztalcenie.
            2. Podaj zawod wykonywany.
            3. Podaj pensje i wszystkie formy wynagrodzenia wokol tego (samochody, tel.
            kom. limity kilometrow itd.)

Postaraj sie nie konfabulowac, z laski swojej ;)
          • harbour5 Re: malo zarabiaja?! 06.04.06, 20:25
            Nie życzę Ci żle, ale chyba naprawdę Twój przypadek nadaje się tylko do
            leczenia przez "ruskich" ze wszystkimi konsekwencjami !!!!!!
          • travel_wawa Przeczytaj i przemyśl..... 06.04.06, 20:54
            > doc dr z kliniki wroclawskiej oddzial ginekologii - "panie ja tu w klinice na
            > etacie 200 zl zarabiam.."

Za usługi medyczne świadczone na rzecz szpitala.

> tyle, ze gosciu jest wykladowca akademii medycznej - z tym stopniem naukowym
            to
            >
            > jakies 4000.

A to otrzymuje jako nauczyciel akademicki.
            Ma więc leczyć po godzinach za darmo twoim zdaniem?

> biedny lekarz robiacy specjalizacje , mąż znajomej, ma na etacie w szpitalu
            800
            >
            > zl netto - a do tego jeszcze kasa za dyzury itd.

Dyżury to jest dodatkowa praca, dodatkowy czas spedzony w pracy.
            Za to przysługuje HONORARIUM.

> do roboty zlobow zapedzic, a jak nie to

Zapędzić to możesz owce do zagrody, co najwyżej.

> niech zapieprzaja za granice i tam
            > zarabiaja na zycie, tylko zeby nie wracali, bo miejsce zajmuja;

I tak się własnie dzieje.

> a my sobie ruskich zatrudnimy -

Nie zatrudnicie.
            Zapomniałeś pewnie, że Polska jest w UE, a prawo UE zabrania wydawania prawa
            wykonywania zawodu lekarza osobom, które ukończyły studia medyczne poza UE.
            No chyba, że nostryfikuja dyplomy, no ale wtedy tacy będa woleli pracowac w
            Niemczech za uczciwe pieniądze, a nie w Polsce w ramach "BIAŁEGO NIEWOLNICTWA".
          • emeryt21 Re: malo zarabiaja?! 06.04.06, 21:25
            Do push.sp ! piszesz,ze zarabia 4200 zl.Czy wiesz,ze to jest okolo 1300 dolarow?
            Tyle zarabia sprzataczka w szkole,bez zadnego wyksztalcenia,w cywilizowanym
            kraju.Pisze to,bo domyslam sie,ze porownujesz to do swoich zarobkow,jesli
            wogole pracujesz.Bezrobotny dostaje zasilek mniej wiecej od 800 dolarow
            wzwyz.Nie rozkazuj lekarzowi pracowac za te pieniadze.Dosyc socjalizmu i
            rownosci w biedzie.Nie zycze ci,zeby ten lekarz wyjechal tam i zarabial tam
            jako wysoko wykwalifikowany pielegniarz okolo 4000 dolarow.Napewno bedzie mial
            lepiej a ciebie bedzie leczyl znachor.Wez pod uwage,ze nie jestem ze sluzby
            zdrowia i nie zazdroszcze im zarobkow.Ja chce sie leczyc w Polsce u polskich
            lekarzy a nie tych ze wschodu.Oni tez sa dobrymi lekarzami,ale jesli zapisza ci
            lekarstwo to bedzie to dawka dla calej rodziny i sasiadow,bo oni
            sa "skuteczni".Wiem,bo leczylem sie u nich i polski lekarz musial mnie ratowac.
          • fangrat Re: malo zarabiaja?! 06.04.06, 23:34
            Bzdury piszesz.
            W AM w Warszawie asdiunkt dr n med zarabia na pełnym etacie po ok 8 latach
            pracy w zawodzie jakies 1700 - 1900 netto. 4000 to moze szef klinkiki lub
            jednostki badwaczej, ale jakos nie słyszałem.
            Po studiach na reke w szpitalu 1000 PLN w zaleznosci od liczby dyzurów dochodzi
            dodatkowo 400 - 800 PLN max. Acha za 100 - 150 PLn za 16 - 24 godziny pracy na
            dyzurze to zaden hydraulik nie wykona zadnej pracy zajmujacej wiecej niz 2
            godziny. Jesli tak fajnie to trzeba bylo zdac egzamin - jak wszyscy - bez
            znajomosci listy punktow sa do sprawdzenia i zostac medykiem.
            Zaden mądry ze wschodu, który po ciężkiej orce nostryfikuje dyplom nie zostanie
            w Polsce, lepiej pojechać 400 km dalej na Zachód.
            Czesi podwyższyli swoim pracownikom medycznym pensje o 100% i wyjazdy ustały. U
            nas wszyscy łącznie z wiceministrem zdrowia twierdza, że wyjazdy to margines,
            jesli tak to spróbuj zorganizować pracę na jakimkoliwiek bloku operacyjnym -
            brakuje ludzi.
            No i na koniec nikt nie ma obowiązku pracy na państwowym etacie. Jeśli wszyscy
            się zwolnią i zaczną pracę we własnych praktykach prywatnych to ceny usług będą
            rynkowe i wtedy porozmawiamy o wysokich zarobkach w medycynie. Życzę Ci i sobie
            abyś kiedyś leczył się tylko w prywatnym systemie zdrowotnym jak wielu w USA,
            ale wtedy Twoja cała emerytura pójdzie na nasze pensje.
            Serdecznie pozdrawiam.
            Oczekujący prywatnej służby zdrowia.
    • babier Re: Podkarpacie: protest lekarski 06.04.06, 18:17
      No i bardzo slusznie ktos musi o tym krzyczec.
      Przez dwadziescia lat pracowalam w Polsce jako pielegniarka zarabiajac albo na
      zycie albo na oplaty.Na oba jednoczesnie nie bylo to mozliwe.
      Wyjechalam z kraju.
      Dzis moja pensja to 2000 funtow brytyjskich.
      Po raz pierwszy w zyciu/a zyje juz wiele lat/ nie obchodzi mnie jaki jest dzien
      miesiaca/
      Dziewczyny! Kolezanki pielegniarki!
      Uwierzcie w siebie-to co soba reprezentujecie to naprawde wysoki poziom wiedzy
      medycznej.
      Tylko kto o tym wie...
    • palandia Re: : protest lekarski 06.04.06, 18:20
      całkowicie go popieram.Mieszkam w dużym mieście mam swojego lekarza rodzinnego
      jesteśmy s Pani Doktor bardzo zadowoleni ta kobieta widzi problem zdrowotny
      widzi problem ludzi biednych ,niejednokrotnie widziałam jak osoba chora na
      cukrzyce nie chciała brac recepty na insulinę bo PANI DOKTOR NIE WYKUPIE NIE
      MAM PIENIEDZY slyszałam.widac bylo0 smutek na twarzy tej lekarki,ja wiem że
      ludzie często nie chcieli pracować dzisiaj maja małe emerytury ,ale co zmienilo
      sie przez 20 lat ludziom teraz tez nie chce sie isc do pracy bo dostaja zasilki
      a kto im da emerytury wysokie skoro ubywa mlodziezy i kto zapracuje na starych
      ludzi.Ale wróce do lekarza wlasnie ta p. doktor wyjela pieniadze i poprosiła
      prac. admin przychodni coby poszla do apteki i wykupila insuline dla chorej
      osoby.Prosze mi wskazac ministra premiera caly rzad wszystkiwe partie kt6orej i
      komu dzisiaj zalezy na zyciu naszym na tym aby ludzie mieli prace pomoc im w
      przepisach dzien za dniem to jestesmy tylko zaskakiwani nowymi zakazami
      wydawaniem pieniedzy na budowe KOSCIOLOW NA UCZELNIE KATOLICKIE i ten sam rzad
      ta sama partia USMIERCA SWOICH WYBORCOW przy pomocy RYDZYKA zlodzieja i
      oszusta.Dzisiaj debaty na temat strajku lekarzy TAK ZA SWOJA PRACE DOSTAJA
      TYLKO KOPA A RZADZACY SAMOCHODY TRZYNASTKI DZIWKI I ALKOHOLE.Pan premier
      2miliony na ciasteczka rocznie a stary czlowiek umiera bo go nie stac na
      INSULINE.A tak to ten czlowiek na karcie wyborczej mial powiedziane przy ktorym
      nazwisku postawic krzyzyk A TERA NA KOGO GLOSOWALI wlasnie oni postawili na
      tych ludzi KRZYZ.wracam do lekarzy sa tacy a jest ich b. duzo co tak pieknie
      postepuja ale sa nie ukrywam tacy ktorym mozna by duzo zarzucic,ale srodowisko
      lekarzy sobie z nimi poradzi.Uwazam ze brak pieniedzy na place dla
      pie4legniarek i lekarzy to rezygnacja politykow z tego z tych pieniedzy ktore
      zabieraja na zaspokojenie swoich i swoim rodzinom kosztem tego starego
      czlowieka pieniedzy poprost KRADNA ZAUFANIE I PIENIADZE.
    • emenefix patrzcie na francje, włochy. to są strajki! 06.04.06, 18:20
      a tu? jak 3 na krzyz zaprotestuje tobedzie dobrze.
      • kitizz Re: patrzcie na francje, włochy. to są strajki! 06.04.06, 18:43
        Pretensie do tych co mówią że ZŁ-jest za mocny.
    • wariant_b Re: Podkarpacie: protest lekarski 06.04.06, 18:58
      A ja tylko pragnę zwrócić uwagę, że prof. Gilowska zamiast przeznaczyć nadwyżki
      z opodatkowania na świadczenia rentowe do świadczeń zdrowotnych postanowiła
      zlikwidować potencjalne źródło podwyżek płac w służbie zdrowia, zatem budżet
      zapewne nie będzie miał środków na ich pokrycie. Nie wydaje się, żeby mimowolne
      oszczędności NFZ z tytułu zmniejszenia zatrudnienia (emigracja) w służbie
      zdrowia wystarczyły na godziwe płace lekarzy i pielęgniarek.
    • chomsky Za duzo zarabiaja? To sie nie leczcie. 06.04.06, 19:46
      Ciekawe, ze inne grupy zawodowe sila wymuszaja kolejne podwyzki i przywileje, a
      kiedy protestuja lekarze czy nauczyciele, od razu swiete oburzenie.
      Znam lekarzy, ktorzy przez 30 lat pracowali po kilkanascie godzin na dobe,
      czesto dyzury 24 h. Sama praca w szpitalu, bez dyzurow to ok. 1500 zl na reke.
      Oczywiscie, ze sa lekarze, ktorzy np. biora lapowki, nie rozumiem jednak,
      dlaczego ci uczciwi mieliby przez to zaprzestac slusznego protestowania.
      • rocznik_74 Sprostowanie 06.04.06, 21:37
        sama praca w szpitalu to 800 na reke (1200 brutto), specjalista moze 100 wiecej
    • tomlekkat protest lekarski 06.04.06, 19:56
      Czemu górnicy idą na emeryturę po 25 latach pracy - bo sobie to wywalczyli,
      czemu maja po 25 latach pracy emerytury po 2000pln a kolejny 1000 lekko sobie
      zarobia pracujac jako struze itd - bo wielokrotnie blokowali Warszawe i swoja
      siła i determinacja sobie to wywalczyli.

Czemu wiec lekarze nie miaja prawa do strajkowania? jest to zawod ktory wymaga
      ogromnej determinacji i wytrwałości. 6 lat ciezkich studiow jak ktos nie
      przeszedl tego nie bedzie mial bladego pojecia ile kosztuje to wyrzeczen.
      Wspomne tylko ze z 220 osob ktore zaczely studia na moim roku skonczylo o
      czasie ok 100, wielu kolegow zrezygnowalo bo bylo za ciezko, inni nie
      wytrzymali psychicznie, osobiscie znam kilka osob ktore wyladowaly na leczeniu
      psychiatrycznym. I po co to wszytsko - zeby zarabiac marne 800pln na etacie -
      tyle co sprzataczka czy tez salowe. A jaka jest miedzy nami roznica - a taka ze
      ja moge zostac sprzatac po maksymalnie 2 tygodniowym przeszkoleniu - a ona
      musiala by skonczyc studia (jesli ma mature), staz, specjalizacje - powiedzmy w
      najlepszym przypadku 12 lat. Chyba to jest jakas roznica. Co dalej - kazdy z
      nas (lekarzy) codziennie podejmuje decyzje ktore moga zawazyc nie tylko na
      zdrowiu ale takze zyciu czlowieka - jaka to jest odpowiedzialnosc. A jesli do
      tego zeby wiazac koniec z koncem musimy pracowac na kilka etatow, brac
      niekonczące się dyżury dochodzi nieskonczace sie zmeczenie i frustracja.
      Chcecie byc leczeni przez wiecznie przemeczonych i sfrustrowanych lekarzy.

Czemu spoleczenie akceptuje sie bezsensowne becikowe - rocznie ma byc
      przeznaczane na ten cel 350mln PLN - jesli przeliczymy to na liczbe lekarzy w
      polsce daloby to ok 350pln brutto miesiecznie - prawie tyle ile w tym momencie
      zadaja lekarze czemu wiec nie ma na to przyzwolenia?

Jesli naprawde zalezy wam na swoim zdrowiu i zyciu zrozumcie lekarzy tym
      bardziej ze nikt nie zostawia was bez opieki w dniu jutrzejszym - w stanach
      zagrozenia zycia kazdy znajdzie opieke. Dajcie moralne prawo do walczenia o
      swoje lekarzom. To jest tez dla waszego dobra.
    • bronek25 Re: Podkarpacie: protest lekarski 06.04.06, 20:03
      Mają racje lekarze i pielęgniarki!Na kościelne inwestycje pieniądze są!!!Na
      ekologoczne nie ma! Toz do cholery dla tych co ratują życie nie można
      skorygować budżetu? Niech premier nie picuje,że w przyszłym roku to on owszem
      jest w stanie! Dość! Pieniądze na kościól dać służbie zdrowia bo to skandal by
      tak nędznie byli wynagradzani!
    • harbour5 Ciekawostka przyrodnicza 06.04.06, 20:04
      Do górników jakoś nikt nie miał pretensji. Przyjechali, popili, cośtam rozbili
      i dostali co chcieli. A lekarz dopiero ok. czterdziestki może zobaczyć, że żyje
      na świecie. Żeby było jasne nie jestem lekarzem. Ale - staż, robienie
      specjalizacji pierwszego, a potem drugiego stopnia, doktorat, habilitacja,
      dorabianie wszędzie gdzie się da żeby przeżyć. A potem 1500zł pensji. Pokażcie
      mi górnika, który poszedłby na taki układ.
    • cosmos1999 zarobki ?! lekarzy zarobki ? 06.04.06, 20:25

• natlum Re: Podkarpacie: protest lekarski 06.04.06, 20:26
      Nie tylko chodzi o podwyżki.Czy ktoś z was przebywał w szpitalu na zachodzie?
      Czy my tyle lat po obaleniu komuny musimy leczyć się w warunkach indyjskich
      slamsów? W wielu szpitalach "odpicowano " jedynie wejście do Izby Przyjęć
      .Brak intymności ,godnych warunków chorowania itd . jak długo to może trwać
      ...Młodzi ,którzy nie chorują nie rozumieją tego.Ale strasznie być chorym
      w tym kraju i smutno być lekarzem - często bezsilnym ,decydującym się na to,
      czym dysponuje w szpitalnej mocno okrojonej apteczce.Obdrapane ,brudne
      gabineciki,praca akordowa ,około 300 godzin pracy w miesiącu,zmęczenie,brak
      możliwości samorealizacji,ciążąca odpowiedzialność za życie ludzi ,dylematy
      moralne i etyczne (nie myślę o łapówkach - lekarz może o tym nie wiecie
      często pamiętaja niektórych chorych do końca życia ,bo nie mogł im pomóc itd)
      To nie praca w garniturku od 8 do 16 .Gdzie zamykamy drzwi i zapominamy
      o problemie.
    • cosmos1999 zarobki ?! lekarzy zarobki ?1 lekarzy 06.04.06, 20:27
      www.memag.com/memag/article/articleDetail.jsp?id=123063
    • uomonuovo Nudni sa. Dlaczego protestuja a nie jada w swiat ? 06.04.06, 21:31
      Ci lekarze to juz jak flaki z olejem sa. Chca miec natychmiast pensje
      europejskie w kraju, ktory dopiero co sie do Europy wczolgal.

Niech jeden z drugim spakuje manele i jedzie leczyc na zachod czy gdziekolwiek
      indziej gdzie mu zaoferuja forse o jakiej sni. Droga jest wolna od dawna.
      Otrzymali dobre choc darmowe, na koszt panstwa wyksztalcenie.
      Wola jeczec i szantazowac u siebie niz leczyc za super pieniadze??? Inna opcja
      to przekfalifikowac sie na cos co przyniesie natychmiastowa gratyfikacje
      materialna zamiast duchowej, a moze i jedno i drugie spelni sie w innym
      zawodzie.

Wolna droga, paszportu juz nikt nikomu nie odmawia.
      • rocznik_74 czy ty wiesz o czym piszesz? 06.04.06, 21:47
        Jakie pensje europejskie? Oni na razie nie maja 10% pensji europejskiej. Nie
        rozumiem dlaczego bedac inzynierem moge miec 40-50% tego co nazywasz pensja
        europejska a lekarze dostaja taka jalmuzne.
        Dajmy im 30% pensji europejskiej - wiesz ile wyjdzie - min. 5tys. brutto, a ile
        maja teraz do 1.5tys. brutto.
        TU NIE CHODZI TAK NAPRAWDE O PODWYZKE ALE USTALENIE NA NOWO PLACY KTORA IM SIE
        NALEZY!!!
        Nie znam kraju gdzie lekarze sa tak ponizani, nawet w Chinach zyja normalniej.
        Wiem bo sprawdzilem.
      • neticus Re: Nudni sa. Dlaczego protestuja a nie jada w sw 06.04.06, 22:06
        Jesteś bezdennie głupi. To przez takich kretynów jak ty, lekarze są
        doprowadzeni do ostateczności.
        Jakich pensji na poziomie europejskim się domagają bezmózgowcu! Chcą zaledwie
        przeskoczyć ludzi z zawodowym wykształceniem, którzy za 800 zł pensji nie pójdą
        do pracy "bo siem nie opłaca".
        Dyskusja z tobą to strata czasu.
        Ty nie jesteś uomonuovo, ty jesteś uomocretino !
      • aga1000 Re: Nudni sa. Dlaczego protestuja a nie jada w sw 06.04.06, 22:35
        Niestey juz jeżdzą. Zwykle swietnie przygotowanie ludzie, ze specjalizacjami ale
        coraz częściej i tacy, którzy tam zrobia specjalizacje. Za chwile obudzimy sie z
        palcem w nocniku bo zostana nam ci, których nigdzie nie chcieli. W wielu
        szpitalach juz brakuje personelu. Tak że , ostroznie, bo zaraz się okaże, ze tu
        nie ma ci kto pomóc i bedziesz musiał na leczenie jeździć za granicę. Jak ci
        przyjdzie zapłacic rachunek mozesz zmienic zdanie.
        I niechca pensnji natychmiast-chca ich w ogóle.
        To jest grupa zawodowa od której zalezy nasze zycie i zdrowie i naszych
        bliskich. Niechaj rynek eliminuje miernoty, ale niech ci o otwartych głowach,
        lubiacy swój zawód zarabiaja porządnie. Dla mnie moze to być krocie, bo ja
        akurat dal;eka jestem od naszej polskiej zawiści (sąsiadowi dobrze się wiedzie?
        spalmy mu samochód). Niech bedą wypoczeci i maja kupe czasu i kasy na
        uczestnictwo w zjazdach, konferencjach czytanie literatury.
        Ponadto, prawidziwe zasady rynkowe i dobre zarobki szybciutko wyelimunja te
        szuje, które uzalezniaja leczenie od łapówek.
        Ludzie naprawde tego nie rozumiecie? To w interesie nas wszystkich! A zwłaszcza
        nas pacjentów. Bo faktycznie nawet najbardziej przywiązany do naszego kraju,
        dobry lekarz powie "mam to w d..." i pojedzie do UK leczyć ludzi tam.

uomonuovo napisał:

> Ci lekarze to juz jak flaki z olejem sa. Chca miec natychmiast pensje
        > europejskie w kraju, ktory dopiero co sie do Europy wczolgal.
        >
        > Niech jeden z drugim spakuje manele i jedzie leczyc na zachod czy gdziekolwiek
        > indziej gdzie mu zaoferuja forse o jakiej sni. Droga jest wolna od dawna.
        > Otrzymali dobre choc darmowe, na koszt panstwa wyksztalcenie.
        > Wola jeczec i szantazowac u siebie niz leczyc za super pieniadze??? Inna opcja
        > to przekfalifikowac sie na cos co przyniesie natychmiastowa gratyfikacje
        > materialna zamiast duchowej, a moze i jedno i drugie spelni sie w innym
        > zawodzie.
        >
        > Wolna droga, paszportu juz nikt nikomu nie odmawia.
      • fangrat Re: Nudni sa. Dlaczego protestuja a nie jada w sw 06.04.06, 23:42
        Nie darmowe tyklko za własne pieniadze. Nie słyszałem aby poza medycyną ludzie
        szkolili się p[odczas urolopów wypoczynkowych. Wszystkie ksiegi prenumeraty za
        własne pieniądze.
        I wielu wyjeżdża z powodu tej "nudy".
        Za 5 - 9 lat na emeryture zacznie przechodzic wyz powojenny, a jak pokazuja
        badania do lekarza zaczyna się chodzic po 65 r.ż.
        Jeśli nie zatrzyma sie wyjazdów wyższymi wynagrodzeniami to za 5 lat będzie
        fajnie, bo wszyscy któzy zostaną spokojnie wyżyją z prywtanych praktyk. Nikt
        nie ma obowiązku pracy na państwowym. W Anglii aby dostac się prywatnie do
        specjalisty czeka się od 3 do 14 dni. U nas luksus, za 100 - 150 PLN całodobowe
        prywatne przychodnie, ale do czasu. Za 10 lat to w kolejkach do lekarzy
        będzie "nudno".
        Serdecznie pozdrawiam
        Znudzony
    • kokoten protest lekarski - to też niemoralne 06.04.06, 22:13
      Ciekawe! Nikt z protestujących nie zastanowił się, że od samego stresu kilku
      słabych pacjentów może wykorkować. A jeszcze moment wybrali sobie szczególny;
      okolice rocznicy śmierci Jana Pawła II, zawierucha w Kaczylandzie, postaw sukna
      szarpany we wszystkich możliwych kierunkach, a C I koniecznie teraz muszą
      wywalczyc swoje podwyżki. Niedawno górnicy łomami wywalczyli sobie wczesniejsze
      emerytury i teraz po kolei każdy liczniejszy zawód powinien wystąpić o swoje a
      to za pomocą rozboju, a to posługując sie drugim człowiekiem; pacjentem,
      podróżnym etc; niczemu nie winnym, biednym, zagonionym obywatelem tego kraju,
      podatnikiem, z którego kieszeni każdy usiłuje coś urwać, a najbardziej
      okradanym przez państwo/podatek od spadku, podatek od zakupu, podatek na
      podatku jedzie i podatkiem pogania/. Zgroza!
      • rocznik_74 Ales wymyslil... 06.04.06, 22:18
        oni sie prosza od 15lat i takie cymbaly jak ty udaja ze tego nie widza...

JESZCZE TROCHE A SAM BEDZIESZ STARY I WTEDY POZALUJESZ ZE WCZESNIEJ NIE
        INWESTOWANO W SLUZBE ZDROWIA. A za prywatne uslugi zaplacisz slono...

inzynier
      • youngdoc Re: protest lekarski - to też niemoralne 06.04.06, 22:25
        W moim szpitalu już paru umarło, bo najlepszy chirurg wyjechał za granicę... Bo zbraku anestezjologów wydłuża się kolejka do operacji... Bo nie ma kto dyżurować, więc trzeba brać po 8 dyżurów miesięcznie i leczyć ludzi będąc przemęczonym (chętnie bym z połowy tych dyzurów zrezygnował). Rozumiem, że przyzwalanie na ten stan rzeczy jest etyczne?
      • fangrat Re: protest lekarski - to też niemoralne 06.04.06, 23:52
        Jaka niemoralność????
        Mam prawo, jak każdy w tym kraju do 4 dni urlopu "na żądanie" i mogę je
        wykorzystac kiedy chce.
        Jeśli mam dosyć pracy za darmo i uwazam ze to niemoralne nie widziec własnej
        rodziny to, czy zmiana zawodu jest niemoralna?
        Czy wyjazd za granice jest niemoralny? Dlaczego o wyjeżdzających informatykach,
        ekonomistach mówi się jak o ludziach sukcesu, ale gdy wyjeżdza lekarz to juz
        bee.
        Aha nikt nie strajkuje tylko bieze urlop.
        Anestezjolodzy kilka lat temu tez nie strajkowali tylko sie zwolnili. Nikt nie
        jest niewolnikiem jak nie chce pracowac to moze się zwolnic i np wyjechać i co
        w tym niemoralnego?
        Jesli jestes taki moralny to sam zostań lekarzem !!!!!!
        CO nie... za duża odpowiedzialność, drastyczne sceny w pogotowiu ratunkowym,
        boisz się widoku krwi, we wszystkie Święta na dyżurach za 100 - 150 PLN zamiast
        w domu z rodziną, itd itp., to jeśli jestes taki moralny, to zapraszam do
        pracy po 6 latach studiów, 1 roku stazu za 1000 PLN miesięcznie, potem 5 lat
        specjlaizacji za własne pieniądze (jesli z małej miejscowości na wszystkie
        kursy i staze dojeżdżasz do miasta) i po 10 latach zarobisz 1400 - 1600 PLN z
        dyżurami.
        • jozica Re: protest lekarski - to też niemoralne 07.04.06, 00:11
          Taa, ale wiesz informatycy i ekonomisci to ludzie bez powołania :-))) (bez
          obrazy). A jak lekarze cos próbują-zaraz usłyszysz o etosie i powołaniu. I zaraz
          usłyszysz jak to Cię podatnicy (zwłaszcza ci ze srednia krajowa) wykształcili.
          Tak wracajac do tego powołania to moze my powinnismy jakieś śluby ubóstwa
          skaładać, żeby tłuszczę uszczęśliwić?
          Jesli chodzi o strajk-to rzeczywiscie niestety moga nieznacznie ucierpieć
          pacjenci, ale jak inaczej maja strajkowac lekarze? To nie górnicy, którzy spoko
          moga wyjść na ulicę , narobić dymu i maja przywileje o jakich lekarz nie moze
          marzyć. Jakkolwiek mysle, ze to woda na młyn władzy kazdej. Zaraz media bedą
          trabić jacy ci nasi lekarze be, a rządzącym i tak krzywdy nie zrobimy.

fangrat napisał:

> Jaka niemoralność????
          > Mam prawo, jak każdy w tym kraju do 4 dni urlopu "na żądanie" i mogę je
          > wykorzystac kiedy chce.
          > Jeśli mam dosyć pracy za darmo i uwazam ze to niemoralne nie widziec własnej
          > rodziny to, czy zmiana zawodu jest niemoralna?
          > Czy wyjazd za granice jest niemoralny? Dlaczego o wyjeżdzających informatykach,
          >
          > ekonomistach mówi się jak o ludziach sukcesu, ale gdy wyjeżdza lekarz to juz
          > bee.
          > Aha nikt nie strajkuje tylko bieze urlop.
          > Anestezjolodzy kilka lat temu tez nie strajkowali tylko sie zwolnili. Nikt nie
          > jest niewolnikiem jak nie chce pracowac to moze się zwolnic i np wyjechać i co
          > w tym niemoralnego?
          > Jesli jestes taki moralny to sam zostań lekarzem !!!!!!
          > CO nie... za duża odpowiedzialność, drastyczne sceny w pogotowiu ratunkowym,
          > boisz się widoku krwi, we wszystkie Święta na dyżurach za 100 - 150 PLN zamiast
          >
          > w domu z rodziną, itd itp., to jeśli jestes taki moralny, to zapraszam do
          > pracy po 6 latach studiów, 1 roku stazu za 1000 PLN miesięcznie, potem 5 lat
          > specjlaizacji za własne pieniądze (jesli z małej miejscowości na wszystkie
          > kursy i staze dojeżdżasz do miasta) i po 10 latach zarobisz 1400 - 1600 PLN z
          > dyżurami.
    • rocznik_74 Kto sie solidaryzuje z lekarzami?... 06.04.06, 22:15
      ODPOWIEDZCIE PONIZEJ I NIE ODPOWIADAJCIE PROWOKATOROM...
      ...to nie ich wina ze potrzebuja psychiatrow

USTALMY IM PENSJE NA NOWO! Zacznijmy od 30% sredniej europejskiej lekarzy tzn.
      wyjdzie ok 5-6 tys. brutto. A za dyzury placmy nadgodziny jak kazdemu innemu
      pracownikowi.
      PRZESTANMY UDAWAC ZE TO CO DOSTAJA TO JEST GODNE CZLOWIEKA NA TAKIM STANOWISKU.
      Nawet w Chinach sa lepiej wynagradzani - wiem bo sprawdzilem.
      ... a potem dyskutujmy czy naleza im sie podwyzki czy nie.

inzynier
      • thorax0 Re: Kto sie solidaryzuje z lekarzami?... 06.04.06, 22:45
        Ciekawy artykuł: www.sluzbazdrowia.com.pl/html/more3481c.php

Bądźmy optymistami - jeżeli chodzi o nakłady na jednego pacjenta to w Europie wyprzedzamy Rumunię i Albanię!
        • thorax0 Re: Kto sie solidaryzuje z lekarzami?... 06.04.06, 22:48
          Polecam, prosze o przeczytanie i podpisanie sie pod projektem ustawy o zmiane plac w sluzbie zdrowia (Uchwala nr 12) i odesłanie do NILu: www.nil.org.pl/xml/index
    • wgj8515 Ile powinien zarabiać lekarz? 06.04.06, 22:35
    • wariant_b Re: Podkarpacie: protest lekarski 06.04.06, 22:38
      Popierajcie lakarzy, jest to w Waszym interesie.

Dodatkowo zarobione pieniądze wydadzą na towary czy usługi, które wy tworzycie
      lub którymi handlujecie. To się Wam zwróci, bardziej niż wiara w mitycznych
      inwestorów i ich torby pełne pieniędzy z obniżonych podatków, czy bajki o
      wysokich kosztach pracy, które hamują rozwój gospodarczy. To popyt tworzy
      podaż, a nie na odwrót. Samochody, telewizory, buty czy żarcie kupujemy, bo są
      nam potrzebne i stać nas, a nie dlatego, że są w sklepach bo ktoś wyprodukował.
      Im więcej pieniędzy idzie "do ludzi" i im szybciej się to kręci, tym bogatsi
      jesteśmy jako społeczeństwo. A z inflacją Balcerowicz chyba umie sobie radzić.
    • wgj8515 Ile powinien zarabiać lekarz? 06.04.06, 22:45
      No właśnie ile?
      Ano tyle, żeby go było stać na następujące rzeczy (usługi)
      1. pani do sprzątania mieszkania
      2. pani do opieki nad dzieckiem
      3. pani do robienia zakupów, obiadu i zmywania
      Razem to są jakieś 3 osoby po około 800 PLN miesięcznie dla każdej. I to są
      koszty jakie powinien móc ponieść lekarz żeby leczył prawidłowo i w miarę
      bezbłędnie.
      Z tego wynika, że pensja lekarza nie powinna być niższa niż 5'000 PLN
      Jak ktoś nie rozumie dlaczego to chętnie wyjaśnię:
      Wyobraźmy sobie lekarza neurochirurga, który poprzedniego dnia własnymi rękami
      ścierał kurze, zmywał podłogę, obierał ziemniaki, robił jeszcze jakieś inne
      prace domowe, a następnego dnia tymi zmęczonymi palcami grzebie komuś w mózgu.
      Jak się tym co psioczą na lekarzy podoba taka perspektywa to ja im gratuluję
      dobrego samopoczucia i życzę aby nigdy nie trafili na takiego przemęczonego
      lekarza, bo wtedy to będzie "po zawodach" jak się lekarz im pomyli w czasie
      operacji.
      • wgj8515 Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 06.04.06, 22:53
        Jeszcze jeden drobiazg. Od lekarzy zaczęto wymagać ubezpieczenia OC. Zanosi się
        na kilka procesów o wysokie odszkodowania. Przecież takie OC też kosztuje i
        trzeba na nie zarobić. To jak ma być na nie stać lekarza, który zarabia 1'200
        PLN a taka polisa kosztuje około 1'000 PLN (dla lekarza zabiegowca).
      • madort Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 06.04.06, 23:15
        I tu się bardzo mylisz. Większość pacjentów w imię pozornej równości nic nie
        miałaby przeciw temu aby w mózgu grzebał im ktoś z brudem za paznokciami. To
        nawet takie fajne , że we łbie gmera mu taki sam "swój chłop" jak on sam.
        Zresztą logika wypowiedzi większości przedmówców wskazuje, że mają gó...
        zamiast mózgu więc jakiś większych spustoszeń po operacji neurochirurgicznej
        nie muszą się obawiać. Nie można uszkodzić komuś organu, którego ten ktoś nie
        posiada.
        • aga1000 Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 06.04.06, 23:19
          To moze lepszy bedzie przykład kardiochirurga? Albo urazówka :-)))? No bo
          neurochirurgia to faktycznie wkrótce u nas nie bedzie miała racji bytu
          Ale nie wiem czy to podziała...Bo chirurg powinien mieć nie tylko brud za
          paznokciami ale moze i z łopatą chodzić? Moze wtedy ci z przewlekłym
          idipatycznym brakiem mózgowia coś by zajarzyli?

madort napisał:

> I tu się bardzo mylisz. Większość pacjentów w imię pozornej równości nic nie
          > miałaby przeciw temu aby w mózgu grzebał im ktoś z brudem za paznokciami. To
          > nawet takie fajne , że we łbie gmera mu taki sam "swój chłop" jak on sam.
          > Zresztą logika wypowiedzi większości przedmówców wskazuje, że mają gó...
          > zamiast mózgu więc jakiś większych spustoszeń po operacji neurochirurgicznej
          > nie muszą się obawiać. Nie można uszkodzić komuś organu, którego ten ktoś nie
          > posiada.

• magdateclaw Ponad 60 milionów wydało już Państwo na Kościół 06.04.06, 22:51
      1) 20 milionów przeznaczył Sejm na Światynie Opatrznosci Bozej
      2) 20 milionów Sejmik Województwa Mazwoieckiego ( w Radomiu lekarze odchodzą od łóżek pacjentów w protescie przecie bardzo niskim placom)
      3) 23 miliony przeznaczono na dofinasowanie uczelni koscielnych.

Kler się z prostaków smieje i zaciera ręce.
      To dla nich i dla starych bab jest IV Rzeczpospolita.

Mgada
      • lukas63 Re: Ponad 60 milionów wydało już Państwo na Kości 06.04.06, 23:41
        Wielka emigracja wrocławskich lekarzy

Do Wielkiej Brytanii, Irlandii i Szwecji wyjeżdżają już nie tylko lekarze świeżo
        po studiach. Szpitale i pacjentów opuszczają najlepsi - świetnie wykształceni
        specjaliści z dorobkiem zawodowym, w szczytowym momencie kariery

Przed tygodniem do Glasgow wyjechał prof. AM Maciej Bagłaj, ceniony 42-letni
        chirurg z Kliniki Chirurgii i Urologii Dziecięcej. - Wielka Brytania ma niewielu
        specjalistów w mojej dziedzinie - opowiada. - Szukają polskich lekarzy. Jadę na
        półroczny kontrakt.

Prof. Bagłaj zapewnia, że wróci, choć w Anglii zarobi dziesięciokrotnie więcej:
        - Przyzwyczaiłem się do tego, że w Polsce za tę pracę słabo płacą. To nie
        pieniądze skłoniły mnie do wyjazdu, ale możliwość pracy na sprzęcie, o którym tu
        mogę tylko pomarzyć.

Jego szef prof. Jerzy Czernik nie dziwi się młodszym kolegom. - U nas po
        trudnych studiach medycznych zarabia się tysiąc złotych. Co to za płaca? Państwo
        traci, bo oddaje za granicę gotowy "produkt" - uważa prof. Czernik. Ale z jego
        kliniki na stałe wyjechał tylko jeden chirurg, do Holandii. Większość polskich
        lekarzy jednak nie wraca. W ciągu roku Dolnośląskie Centrum Chorób Płuc przy
        Grabiszyńskiej straciło czterech lekarzy, a kliniki Akademii Medycznej kilkunastu.

- W ciągu dwóch lat wydaliśmy 900 zaświadczeń niezbędnych do pracy za granicą -
        mówi dr Andrzej Wojnar, prezes Dolnośląskiej Izby Lekarskiej. - Wyjeżdżają
        anestezjolodzy, chirurdzy i lekarze rodzinni. Jak tak dalej pójdzie, to szefowie
        szpitali będą zmuszeni płacić specjalistom każde pieniądze.

Dr Maciej Majewski, torakochirurg, były zastępca szefa Kliniki Chirurgii Klatki
        Piersiowej AM, od roku pracuje w Anglii i tak tłumaczy powody emigracji: -
        Miałem tego wszystkiego dość, moja pensja zmniejszyła się o jedną trzecią.
        Chciałem awansować, ale we Wrocławiu nie było na to szans.

Dziś pracuje jako konsultant (to rodzaj ordynatora oddziału) w szpitalu w
        Nottingham: - Wygrałem konkurs . Zasady są przejrzyste - żadnych układów. Dla
        mnie to wielki awans, bo w tutejszej służbie zdrowia to jedno z najważniejszych
        stanowisk.

Agnieszka Wałecka, anestezjolog z II stopniem specjalizacji w Dolnośląskim
        Centrum Chorób Płuc, od roku pracuje w Anglii. Właśnie awansowała, od maja
        będzie zastępować konsultanta oddziału szpitala uniwersyteckiego w Londynie.
        Najbardziej ceni sobie możliwość dokształcania: - Za szkolenia płacą pracodawcy.
        Co roku dostaję 10 dni urlopu i 1200 funtów na kursy i fachową literaturę.

Podobne stanowisko w prestiżowym Szpitalu św. Tomasza w Londynie zajmuje dr
        Krzysztof Magier, dawniej pediatra z Kliniki Nefrologii Pediatrycznej: - Teraz
        dostaję 80 tys. funtów rocznie i wreszcie mam czas dla rodziny. Raczej nie
        wrócę. Jestem niezależny i pracuję na własny sukces, a nie swojego przełożonego.

Komentują Agnieszka Czajkowska i Anna Skowron:

Nie dawajmy lekarzom ani grosza. Niech najlepsi i najbardziej przedsiębiorczy
        wyjadą. Zostaną nam młodzicy świeżo po studiach i leciwi profesorowie, którzy
        największe osiągnięcia mają za sobą.

Bogaci będą się leczyć w prywatnych klinikach albo za granicą. A reszta? Niech
        sobie radzi. Jak nie będzie biednych, starych i chorych, to lekarze staną się
        niepotrzebni. A my zaoszczędzimy.

Komentuje Mirosław Maciorowski

Nie oburzamy się, gdy za granicę wyjeżdżają polscy hydraulicy i murarze. Co
        więcej, jesteśmy dumni, że doceniany jest polski fachowiec. Nie mamy nic
        przeciwko temu, żeby w krajach Unii pracowali nasi inżynierowie i artyści.
        Bulwersuje nas jednak, gdy większe pieniądze ściągają tam lekarzy. A to przecież
        konsekwencja naszego otwarcia się na Europę, o które walczyliśmy przez wiele
        lat. Czy groźna dla Polski? Wątpliwe. Polska służba zdrowia cierpi na wiele
        chorób - niedofinansowanie, korupcję i środowiskowe układy, ale akurat to, że
        nasi lekarze wyjeżdżają na Zachód, świadczy dobrze i o niej, i o Polsce

Ciekawy artykuł ukazujący stan obecny służby zdrowia - patrząć na nagłówki
        portalu nasz rząd nie zajmuje się poprawieniem losów Polaków tylko obiecuje,
        obiecuje i obiecuje...

To przykładowe tytułu newsów obecnie:
        Nie będzie samorozwiązania Sejmu
        Watykan interweniuje w sprawie Radia Maryja
        Marcinkiewicz: rząd nie poda się do dymisji
        Rzecznik rządu: jest wniosek o odwołanie Mecha
        Prezydent chce ułaskawić Brylińskiego
        Prezydent Kaczyński z wizytą w Bagdadzie
        W piątek ogólnopolski protest służby zdrowia

• irini Małopolska tylko ma resztki rozumu 06.04.06, 23:53
      .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się