kon_by_sie_usmial Ja Radiu Maryja dziękuję z całego serca... 08.04.06, 14:27 ..., bo jak mam kiepski humor, to sobie włączę i mówiąc językiem współczesnej młodzieży "mam polewkę" lepszą niż z Ani Mru Mru. A jak usłyszę jeszcze prentensjonalną Madzię Buczek, to już spadam z krzesła :) Dziękuję Rydzykowi, że stworzył pierwsze kabaretowe radio w Polsce, gdzie przez bite 24 godziny lecą niezgorsze skecze :) koń Odpowiedz Link Zgłoś
lukasito Chyba Cię cechuje odrobina masochizmu:)) 08.04.06, 14:38 Ja też próbowałem tego posłuchać... chciałem zrozumieć, o co w tym wszystkim chodzi... Wytrzymałem, za kazdym razem, gdy próbowałem, góra 15 minut. Tylko raz słuchałem dłużej, kiedy w audycji omawiano niemoralny sposób ubierania się wspólczesnych dziewcząt i kobiet, a na końcu padły wytyczne jak powinny się nosić... Tu sie pośmiałem. Reszta, to najczęściej ponuractwo i ksenofobia w najszerszym sensie - kto się wyróżnia, ten sieje zgorszenie. Dzisiaj widzę, że zasiane tam ziarno wschodzi w najdziwniejszych miejscach - widać podatny grunt był juz przygotowany. To co sie dzieje w szkołach, gminnych ośrodkach kultury, na radach miejskich, w ministerstwie edukacji itd. to powrót do XIX-to wiecznego kołtuństwa umysłowego. Wczoraj słyszałem, że w Środzie Wielkopolskiej burmistrz zakazał wystawiania sztuki przygotowanej przez młodzież licealną, gdyż padają tam cytaty z Williama Blake'a i z "Biblii Szatana" oraz Apokalipsy wg św. Jana... Nie mówię już o tym co robia z Nieznalską, albo z Huelle... PKP Odpowiedz Link Zgłoś
kon_by_sie_usmial Kiedyś mnie to irytowało, dzisiaj mnie tylko bawi 08.04.06, 14:46 Wyraziłem sobie w liczbach target tego radia, wyszło mi że nie więcej niż 3%, więc zmieniłem swoją percepcję odbioru, z irytującej mnie, na bawiącą mnie do rozpuku. Być może to niechrześcijańska cecha (ale ja wierzący nie jestem, wszak o grzechu myśleć nie muszę), ale przecież od dawna z głupich ludzie lubili się pośmiać. Więc i ja to czynię chętnię gdy ustawię sobie ojca Króla albo świętą za życia Magdalenę od różańcowych podwórek... czy też podwórkowych różańców... nie pamiętam :) Dla mnie to czystej wody folklor, z którego można się dobrze pośmiać i rozweselić. Polecam także przemodelowanie swojego stosunku do tego kabaretu. Nawet obiecałem sobie, że... będę do nich dzwonił :) Taka mała inteligentna dywersja :) Przez 5 minut "powkręcam" ojca prowadzącego, a później się z nim zabawię (ale niestety nie tak jak on lubi :) ). koń Odpowiedz Link Zgłoś
lukasito Re: Kiedyś mnie to irytowało, dzisiaj mnie tylko 08.04.06, 14:58 Wytłumacz mi jak to jest (a propos bycia niewierzącym), że ci niewierzący, których znam są w 95% przykładem postawy chrześcijańskiej w rozumieniu ewangelicznym? Miłosierdzie i próba zroumienia drugiego... Czy ja znam nieodpowiednich niewierzących? Skąd ich 'imperatyw moralny'? Przecież nic ich nie powstrzymuje od nihilizmu, poza własnym sumieniem... a wracając do radia, może kiedyś zwalcze mdlości i wytrzymam dłużej, lecz na razie nic na to nie wskazuje. Jakoś mi nie do śmiechu, gdy spotkam takiego naladowanego przez radio, który śliniąc się peroruje o zagrażających mu obcych:)) inna sprawa, że jak profil radia się zmieni, to ci ludzie nie znikną, tylko znajdą inne g..., żeby się nim ładować... Odpowiedz Link Zgłoś
kon_by_sie_usmial Re: Kiedyś mnie to irytowało, dzisiaj mnie tylko 08.04.06, 15:18 lukasito napisał: > Wytłumacz mi jak to jest (a propos bycia niewierzącym), że ci niewierzący, > których znam są w 95% przykładem postawy chrześcijańskiej w rozumieniu > ewangelicznym? Cóż... wartości chrześcijańskie są wartościami uniwersalnymi współczesnego cywilizowanego świata. Nie trzeba więc urodzić się chrześcijaninem, by nie zabijać i nie kraść. Co więcej... Chrystus tylko usankcjonował pewne zasady, które od wieków rządziły światem, więc jako osoba niewierząca wyznaję podobne zasady to tych, którzy w owym ewangelicznym rozumieniu postawę chrześcijańską winni kultywować. >Miłosierdzie i próba zroumienia drugiego... Czy ja znam > nieodpowiednich niewierzących? Skąd ich 'imperatyw moralny'? Przecież nic ich > nie powstrzymuje od nihilizmu, poza własnym sumieniem... No tutaj się trochę niezgodzę. W zasadzie normy postępowania sankcjonuje system prawny, który obowiązuje w danej społeczności. Oprócz norm moralnych, są także normy prawne. Tak więc niewierzących przed "zezwierzęceniem" z jednej strony powstrzymuje ich własne super ego wyszktałcone w procesie socjalizacji, z drugiej strony system prawny, który sankcjonuje występki przeciwko porządkowi publicznemu. Ale nie zmienia to faktu, że nie potrzeba wcale ani głębokiej wiary, ani nawet płytkiej, by... postępować tak jak życzy sobie tego ogół. > a wracając do radia, może kiedyś zwalcze mdlości i wytrzymam dłużej, lecz na > razie nic na to nie wskazuje. Jakoś mi nie do śmiechu, gdy spotkam takiego > naladowanego przez radio, który śliniąc się peroruje o zagrażających mu > obcych:)) inna sprawa, że jak profil radia się zmieni, to ci ludzie nie znikną, > > tylko znajdą inne g..., żeby się nim ładować... Nabierz do tego dystansu. Ja przez długi czas nie potrafiłem, ale uzmysłowiłem sobie że zagrożenie w skali ogólnonarodowej z istnienia takiego folklorystycznego radia jest równe zeru. Ma ono swoich słuchaczy, którzy stanowią margines i nawet mimo agresywności swojego przekazu (a może nawet dzięki temu) nie są w stanie zyskać większego poklasku niż ten, który mają dzisiaj. Pokolenie 20-30 latków jest dalekie od słuchania tego bajdurzenia, a starsi ludzie w moherowych beretach powoli odchodzą "wzywani są przez ojca", skutkiem czego liczba słuchaczy Radia Maryja maleje z dnia na dzień. koń Odpowiedz Link Zgłoś
lukasito Dzięki:)) 08.04.06, 15:36 Aleś pojechał Koniu:)) Dzięki za kawałek ciekawej literatury;) Myślę, że dystans jest potrzebny kazdemu z nas, ale jak mi się uda go nabrać, to na pewno nie będę miał ochoty poświęcać czasu na RM (z całym szacunkiem dla Ciebie). Ot, po prostu badam folklor (jak raczyłeś nazwać to zjawisko), czy szerzej: kulturę, zawodowo... Jeśli będę miał badawczą ochotę przeanalizować naszą kulturę, to obiecuję, że będę nawet nagrywał te audycje;) Na razie zajmuję się czymś bardzo podobnym, ale na Oceanii i szczerze powiem, że tamtejsza chrześcijańska dawka nienawiści do odmienności mi wystarcza;) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kiedyś mnie to irytowało, dzisiaj mnie tylko 08.04.06, 15:29 kon_by_sie_usmial napisał: > Wyraziłem sobie w liczbach target tego radia, wyszło mi że nie więcej niż 3%, w > ięc zmieniłem swoją percepcję odbioru, z irytującej mnie, na bawiącą mnie do ro > zpuku. Być może to niechrześcijańska cecha (ale ja wierzący nie jestem, wszak o > grzechu myśleć nie muszę), ale przecież od dawna z głupich ludzie lubili się p > ośmiać. Więc i ja to czynię chętnię gdy ustawię sobie ojca Króla albo świętą za > życia Magdalenę od różańcowych podwórek... czy też podwórkowych różańców... ni > e pamiętam :) Dla mnie to czystej wody folklor, z którego można się dobrze pośm > iać i rozweselić. > > Polecam także przemodelowanie swojego stosunku do tego kabaretu. Nawet obiecałe > m sobie, że... będę do nich dzwonił :) Taka mała inteligentna dywersja :) Przez > 5 minut "powkręcam" ojca prowadzącego, a później się z nim zabawię (ale nieste > ty nie tak jak on lubi :) ). > > koń Kiedy jednak posłuchałbys/poczytałbyś głównych ideologów tego "nurtu katolickiego" - ks. prof. Bartnika i ks. prof. Bajdę, to włosy zjeżyłyby ci się nie tylko na głowie.... Trudno by to do folkloru czy kabaretu zaliczyć... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
nurnii Rzeczywiście kabaret całą dobę...: 08.04.06, 15:49 Słuchaczka: – Czy jak się modlę codziennie i spowiadam, ale też używam wibratora– wie ksiądz, co to jest? – ale po to, aby nie grzeszyć z mężczyznami, to grzeszę? ----------------------------------------------- Słuchacz: – W Oświęcimiu nigdy nie było komór gazowych. Ta propaganda głoszona jest przez lobby homoseksualistów amerykańskich. o. Piotr: – Chyba przez lobby żydowskie. Słuchacz: – A to nie na jedno wychodzi? ----------------------------------------------- telefon do RM:– Ja sam na sobie dokonałem eutanazji, bo się zatruwam trucizną o nazwie alkohol. Dzisiaj byłem w kościele – pierwszy raz od wielu lat – i jak posłuchałem co wy tam za idiotyzmy wygadujecie, to Bogu dziękuję, że jestem alkoholikiem. Nazywam się Marian z Płocka... ----------------------------------------------- Słuchaczka: – Słuchałam pana wypowiedzi i muszę przyznać, że była ona na bardzo niskim poziomie, wręcz na poziomie żenującym. o. Rydzyk: – Widzicie... to telefonował do Radia Maryja szatan, choć o niewieścim głosie. A jeśli to nie sam szatan dzwonił, to jego niewolnik o imieniu Urszula. ----------------------------------------------- Słuchaczka: – Moja siostra nie ma już jednej nogi, a teraz jest w szpitalu i grozi jej druga amputacja. o. Piotr: – Ale Chrystus ją kocha i ma w tym zapewne jakiś plan. ----------------------------------------------- rozmowa na antenie RM: – Ojcze Dyrektorze... mam nowotwora i to złośliwego. – To wszystko dla Boga, córko. ----------------------------------------------- Słuchaczka: – Pół emerytury będę oddawać dla mojego ukochanego Radia Maryja. o. Jerzy: – To pięknie. A ile ma pani tej emerytury? ----------------------------------------------- o. Rydzyk w Rozmowach Niedokończonych: – Podchodzi do mnie taka mała dziewczynka... no może miała z dziesięć lat i opowiada, że na początku wakacji przyszli do niej do domu koledzy i koleżanki i zaproponowali: założymy bandę. I założyli... podwórkowe kółko różańcowe. Takie wspaniałe dziecko... ----------------------------------------------- o. Rydzyk w Rozmowach Niedokończonych: – Ludzie pokazują palcami, jakim ja samochodem jeżdżę. Że mercedesem klasy S. A niby czym mam jezdzić? Na krowie mam jezdzić? Głupoty takie gadają... mogę na krowie, ale gdzie ja bym tę krowę trzymał w Radiu Maryja? ----------------------------------------------- Młoda słuchaczka RM: – Odmawialiśmy koronkę do Najświętszego Serca, a do domu przyszedł pijany tatuś i zaczął kląć. Potem usnął... No to mamusia położyła na nim obrazek z Panem Jezusem. Od tego czasu już nigdy nie widziałam pijanego tatusia. o. Jacek: – Przestał pić? Młoda słuchaczka RM: – Nie wiem, bo w ogóle gdzieś zniknął. ----------------------------------------------- o. Rydzyk: – Pewna matka zapytała mnie, co w takim razie ma czytać jej syn. Odpowiedziałem, że lepiej niech już czyta „Main Kampf” Hitlera niż „Harry’ego Pottera”. ----------------------------------------------- Słuchacz RM: - Czy nie uważa ojciec, że ludzie wiecznie naśmiewający się z Radia Maryja i moherowych beretów są tak samo głupi jak oni? o. Rzepka: - Tak w pełni się z tym zgadzam, są oni tak samo prymitywni w swoim postępowaniu jak armia starych dewotek. To już przestało być śmieszne, to jest żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
dzimbim Re: Rzeczywiście kabaret całą dobę...: 08.04.06, 20:58 Nie słucham RM,a przytoczone teksty-niemalze kabaretowe,swiadcza o tym,że jest to po prostu cos koszmarnego,niesamowite dialogi.Przykre,ze współautorami sa prowadzący audycje księża. Poziom żenujący i ogłupiajacy społeczeństwo. Zwyczajny kicz! Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Gdyby Polscy Episkopat nie chciał RM już by go nie 09.04.06, 08:05 było. W episkopacie podobnie jak w sejmie walczą o wpływy w mediach. I podobnie jak w sejmie nieważne są podstawowe prawa Polaków . Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Wybaczyć nade wszystko 08.04.06, 14:47 poglodek napisał: > Ciekawe co jeszcze przeciwnicy zarzucą Radiu Maryja ?! To chyba nie do końca jest zarzut. Nie o to chodzi, że RM produkuje ateistów. To chyba dwie strony, awers i rewers, tego samego procesu. Dostejemy tandetny produkt: "Ewangelia wg Radia Maryja", jedni to biorą, bo tanie i dobre, inni szukają czegoś innego, co byłoby równie dobre, a tanie. Czasem znajdują JP2, czasem ateizm. Taki sobie wczesny kapitalizm moralno-ideologiczny. Kto lepiej trafi w rynek, wygrywa, kosi konkurencję, potem przestaje suę rozwijać, staje się symbolem złego gustu, wreszcie się sprzedaje lub pada. Inwestycja, kreowanie marki, marketing, obcinanie kosztów, nowe i udoskonalone, dalsze cięcie kosztów, nowe rynki i nowe marki, promocje i reklama, straty. Aż się nie przeje całkiem. RM właśnie zaczyna się przejadać. Inwestorzy odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar [...] 08.04.06, 15:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar [...] 08.04.06, 20:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wyborcza szmato! 08.04.06, 20:44 mulla_komar napisał: > Czego sie boicie. Tego ze choroba psychiczna Michnika i Pacewicza wyjzie na jaw > ? > Przez wasze fobie powstaja ekstremizmy. Jestescie intelektualnymi terrorystami. > Waszymi pomowieniami niszczycie ludzi, z ktorymi nie potraficie prowadzic > polemiki. Jestescie zwykle intelektualne szmaty. ... czy to napisał ktoś, kto "umie prowadzic polemikę" ?? Wątpliwe.... To napisał ktoś od Rydzyka!! Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar To napisal ktos kto nawet nie jest wierzacy. 08.04.06, 21:08 Rydzyka jak widze to mi sie na wymioty zbiera, a dzialalnosc wybiorczej niestety sprawia ze ludzie tacy jak ja coraz czesciej musza uciekac sie do m=niszowych, eksremistycznych pisemek i mediow, zeby poczytac wolnorynkowcow, czy poznac druga strone medalu. Wez np. oszczerwtwa wybiorczej pod adresem Rybinskiego, ktory jej zalazl za skore i trzeba ja bylo zniszczyc. A ze napisalem jak napisalem? Moga czlowiekowi newry puscic jak go cenzuruja. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Niby wybacza, a jednak... 08.04.06, 15:16 ... piętnuje, Jaruzelskiego... Czyżby wiedział więcej od innych, poznał dokumenty o których nawet generał długo nie wiedział???? Szkoda przy okazji, że nie padły w kontekście Radia MaRyja takie nazwiska jak :ksiądz profesor Stanisław Bajda, czy ksiądz profesor Czesław S. Bartnik... >ożna ich nazwać jednymi z głównych ideologów Rydzyka, który to Rydzyk jako Rydzyk nie reprezentuje sobą nic - ot, cwaniaczek-populista, z katolickim bełkotem w ustach... Taki Wałęsa kościoła, tyle że mniejszego bądź co bądź formatu.... Odpowiedz Link Zgłoś
eora Re: Niby wybacza, a jednak... 08.04.06, 15:42 > Szkoda przy okazji, że nie padły w kontekście Radia MaRyja takie nazwiska > jak :ksiądz profesor Stanisław Bajda, czy ksiądz profesor Czesław S. Bartnik.. ah wlasnie, dzisiaj mialam okazje przeczytac artykul ks. Bartnika w Naszym Dzienniku (o zgrozo w dziale "mysl jest bronia") i smiem spytac, kto temu czlowiekowi dal tytul profesora, bo takiego intelektualnego belkotu dawno nie mialam okazji czytac, np. "U nas ludzie nie zdają sobie sprawy, że pod wpływem liberalistycznego i antyreligijnego liberalizmu części inteligencji żyjemy już w świecie nihilizmu." liberalistyczny liberalizm? do tego samozaprzeczenia co drugi akapit. tragedia.. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Niby wybacza, a jednak... 08.04.06, 15:48 eora napisała: > > Szkoda przy okazji, że nie padły w kontekście Radia MaRyja takie nazwiska > > > jak :ksiądz profesor Stanisław Bajda, czy ksiądz profesor Czesław S. Bart > nik.. > > ah wlasnie, dzisiaj mialam okazje przeczytac artykul ks. Bartnika w Naszym Dzie > nniku (o zgrozo w dziale "mysl jest bronia") i smiem spytac, kto temu czlowieko > wi dal tytul profesora, bo takiego intelektualnego belkotu dawno nie mialam oka > zji czytac, np. > > "U nas ludzie nie zdają sobie sprawy, że pod wpływem liberalistycznego i antyre > ligijnego liberalizmu części inteligencji żyjemy już w świecie nihilizmu." > > liberalistyczny liberalizm? do tego samozaprzeczenia co drugi akapit. tragedia. > . Trafiłaś na "względnie łagodne" myśli księdza profesora... :))) Znam ... hmmm... "mniej łagodne"... :) Odpowiedz Link Zgłoś
eora Re: Niby wybacza, a jednak... 08.04.06, 15:56 sclavus napisał: > Trafiłaś na "względnie łagodne" myśli księdza profesora... :))) > Znam ... hmmm... "mniej łagodne"... :) wyglada na to, ze mysli ksiedza "profesora" to bron niekonwencjonalna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Niby wybacza, a jednak... 08.04.06, 15:57 eora napisała: > sclavus napisał: > > > Trafiłaś na "względnie łagodne" myśli księdza profesora... :))) > > Znam ... hmmm... "mniej łagodne"... :) > > wyglada na to, ze mysli ksiedza "profesora" to bron niekonwencjonalna ;) Powiedziałbym: mało konwencjonalna :)) Odpowiedz Link Zgłoś
korabb Re: Niby wybacza, a jednak... 09.04.06, 09:40 nie prof. Stanisław Bajda ale Jerzy Bajda!!!! zresztą wielki intelektualista!!! w odróżnieniu od autora tego listu, który wybiórczo czyta Nasz Dziennik i słucha Radia Maryja, a uważa sie za znawcę tematu!!! nie no kiedy przyestanie szczekać ta amatorszczyzna!!! dzisiaj tak właśnie jest - ten kto nic nie wie to głośno krzyczy! zero rozumienia najprostrzych wypowiedzi np.: prof. Bartnika!! również wielkiego intelektualisty!!!musicie sie pogodzić z tym, że nie dorastacie im do pięt, kołtuny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
qbel2 Re: Niby wybacza, a jednak... 09.04.06, 10:32 Kończyłeś rydzykowa wyższą szkołę czegoś tam? Bo tak ładnie bełkoczesz po radiomaryjnemu Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 W takim razie "GW" powinna silnie wspierać RM 08.04.06, 15:29 W takim razie "GW" powinna silnie wspierać RM. Wszak to "GW" chyba najbardziej zależy na laicyzacji, państwie neutralnym światopoglądowo itp. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasito Rydzykowi jeszcze nic nie udowodniono:)) 08.04.06, 15:37 Ale wiele wskazuje na to, że masz rację:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ogolone.jajks Re: Wybaczyć nade wszystko 08.04.06, 15:53 jeżeli Radio Maryja wspiera laicyzację, to dlaczego antyklerykałowie nie wysyłają kasy na to Radio? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wybaczyć nade wszystko 08.04.06, 15:56 ogolone.jajks napisał: > jeżeli Radio Maryja wspiera laicyzację, to dlaczego antyklerykałowie nie > wysyłają kasy na to Radio? Między wspieraniem a powodowaniem... jest duża różnica :) Po co płacić za coś, co samo nadchodzi... bezpłatnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Prawde mowi Kurski wszyscy hierarchowie KK chca 08.04.06, 15:53 sluzyc jednemu kosciolowie, kosciolowi sztana Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Madry glos duszpasterza ale kto slucha? 08.04.06, 15:58 Ludzie ktorzy byli prawdziwymi tworcami demokratycznej Polski sa w duzej mierze w odstawce. Tak jak tepili ich komunisci tak i teraz sa pietnowani przez "prawdziwych Polakow". Kaczynscy, Lepper to jest wspolczesna elita Odpowiedz Link Zgłoś
wharbu Re: Wybaczyć nade wszystko 08.04.06, 16:02 Oczywiście, że w polskim kościele trwa kryzys przywództwa i kryzys odwagi. Świadczą o tym chodziażby ostatnie wydarzenia związane z radiem maryja - odłożenie dyskusji na temat tego radia w episkopacie na czerwiec br., tj. po wizycie papieża. Widać wyraźnie, że temat ten przerasta polsich biskupów - oni sami tego problemu nie są w stanie rozwiązać. Teraz to może zrobić tylko Watykan i zapewne niedługo się o tym przekonamy. Sądzę, że Rydzyk nie boi się nawet Watykanu. Przez wiele lat wychował sobie wiernych pretorianów, którzy pójdą za nim wszędzie - sądzę, że niedługo czeka nas schizma w kosciele polskim. Rydzyk powoła swój oddzielny kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Rydzyk laicyzuje Polske, a PiS ja lewicyzuje... 08.04.06, 16:06 Rydzyk laicyzuje Polske, a PiS ja lewicyzuje i uliberania. Jeszcze pare lat dzialanosci Rydzyka i Jarka Kaczysnkiego, a Polska stanie sie normalny liberalno-lewicowym europejski krajem, bez cienia prawicowej ekstremy. Nie moge sie doczekac! :D Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x A propos laicyzacji ..... co myslicie? 08.04.06, 16:17 Ciekawy jestem opinii mlodziezy - tych co jeszcze uczeszczaja do szkol srednich albo je ukonczyli w ostanich 10 latach - o stosownosci lekcji religii w szkolach. Co myslicie o wprowadzeniu matury z religii? Ja mysle ze ten system moze miec nie mniejszy wplyw na laicyzacje mlodego pokolenia niz Radio Maryja ale poniewaz patrze na to zduzego dystansu w czasie i przestrzeni, moge sie mylic. Co Wy myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: A propos laicyzacji ..... co myslicie? 08.04.06, 16:21 Dokladnie. Nawet RM nie ma takiego zniwa w sianiu (hehe, modne slowo ;)) laicyzacji jak zajecia z religii w szkole. Dlage uwazam, ze religia powinna byc OBOWIAZKOWA! :o) Odpowiedz Link Zgłoś
shoovar Re: Wybaczyć nade wszystko 08.04.06, 16:24 wczoraj z udowodnianiem ze na internecie Radio Maryja pojawia jako siedziba szatana poi "wygooglowaniu" gazeta osiagnela nowe dno w zakresie slowa drukowanego - no tak trzeba wszystko zrobic wszystko zeby udowodnic ludziom ze Radio jest be i trzeba je zamknac. Odpowiedz Link Zgłoś
wysokiktos codzienna "edukacja" wyborczej :)))))) 08.04.06, 17:05 codziennie pojawia sie kilka artykulow w portalu wyborczej dotyczacych RM :)))))))) Na przyklad, dzisiaj w ciagu godziny mialem okazje zobaczyc az trzy :)))))) Zastanawia mnie po co to sie robi i dla kogo. Czy nie wystarczy poprostu nie sluchac tego radia? Ja tak robie :))))))) W tym wszystkim chodzi o tolerancje i wolnosc slowa. Jak wspomnialem nie slucham tego medium, ale znam stawiane mu zarzuty i nie widze w nich nic zdroznego. W kwestii zydow podobne glosy slychac na calym swiecie (ostatnio w Stanach podobnym glosem mowili profesorowie Harvardu :)))))) W kwestii polityki ostatnio wypowiadaja sie na antenie sami politycy, wiec tez nie widze w tym nic nadzwyczajnego. Zadnych zagrozen wobec kogokolwiek i czegokolwiek. Chyba nie boimy sie staruszek w mocherowych beretach, co? :)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
eora Re: codzienna "edukacja" wyborczej :)))))) 08.04.06, 17:39 > kwestii zydow podobne glosy slychac na calym swiecie (ostatnio w Stanach > podobnym glosem mowili profesorowie Harvardu nie nazwalabym tego "podobnym glosem", bo roznica poziomu wypowiedzi jest w tym przypadku kolosalna, ale o to nie bede sie sprzeczac. chcialam jedynie zauwazyc, ze jest ogromna roznica miedzy publikacja artykulu na lonie uniwersyteckim (ludzie myslacy), a gloszeniem kwestii zydowskiej na lamach katolickiego radia (ludzie wierzacy). Odpowiedz Link Zgłoś
wysokiktos Re: codzienna "edukacja" wyborczej :)))))) 09.04.06, 03:25 powiedzmy ze osoba wierzaca i osoba myslaca dochadza do tego samego wniosku. Czy to oznacza, ze wniosek myslacego jest sluszny a wierzacego nie? :))))))))) Myslmy gdy piszemy :)))))))) Jesli tego nie robimy, piszemy glupoty, albo kretynizmy jak ten na dole :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wysokiktos prowincjonalizm :))))))))))))))) 09.04.06, 03:34 wychodzi z wszystkich o podobnych pogladach do wyborczej. Nie mozna mowic o Kosciele jedynie na podstawie opinii o proboszczu z wlasnej parafii, jednoczesnie akceptujac glos papieza. Ten ostatni jest glowa Kosciola a nie proboszcz parafii jakkolwiek wielka by nie byla :))))))))) Nie mozna mowic o zlym systemie edukacyjnym, bo mialo sie zlych nauczycieli. Nie mozna mowic ze policja jest skorumpowana, bo nasz dzielnicowy trzyma z lokalnymi rzezimieszkami. NIE BADZCIE PROWINCJONALNI. Wychylcie glowy i spojrzcie szerzej na dana sprawe :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
qbel2 Re: codzienna "edukacja" wyborczej :)))))) 09.04.06, 10:35 > :)))))) Zastanawia mnie po co to sie robi i dla kogo. Czy nie wystarczy poprost > u > nie sluchac tego radia? Ja tak robie :))))))) A nie wystarczy nie czytać Wyborczej skoro ci się nie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
restefa Re: Wybaczyć nade wszystko 08.04.06, 17:49 jestem nauczycielka w katolickiej szkole do której chodzą Adwentyści Dnia Siódmego, Świadkowie Jehowy, protestanci i chyba 4 dzieci żydowskich. Dyrektor szkoły jest członkiem LPR co jak widać nie przszkadza dzieciom innych wyznań chodzić do naszej szkoły. Religia jest, uroczystości religijnych jest cała masa ale nikt nie wyklucza udziału w tych imprezach dzieci innych wyznań ale też nikt ich do tego nie zmusza. A Radio Maryja i nauki P. Rydzyka nas nie interesują! W szkole jest fajna atmosfera i nikt nie wytyka palcami nie-katolików. Dzieci-Żydzi (chłopiec i dziewczynka) grali Maryję i Józefa w szkolnych jasełkach w tym roku i bardzo fajnie wypadli. To tylko przykład ale takich sytuacji jest dużo więcej. Ciekawe co na to "moherowe berety" Odpowiedz Link Zgłoś
easystreet Re: Wybaczyć nade wszystko 08.04.06, 17:59 Nie slucham radia Maryja, ale slysze o jej wplywie na zycie narodu. Tesciowa slucha i opowiada tresci, jesli takowe są oprocz zbiorowych modlitw na fali. Ale Powiadam Wam: lepsze stokroc Radio Maryja niz jazgot news-ow przeplatany reklamami. Zresztą, sami wiecie, że pierwsi bęedą ostatni, więc wszystko się w raju wyrówna. Czy ktos w RM w ogole ma jakies poczucie humoru? Odpowiedz Link Zgłoś
volandina Re: Wybaczyć nade wszystko 08.04.06, 18:59 A chociażby to ,że żeruje na prostakach, mąci starszym ludziom w głowie i jest tak nienawistne dla inaczej myślących. Odpowiedz Link Zgłoś
ulubienieclosu Re: GW=Hucpa 08.04.06, 19:18 Nagonka GW na Radio Maryja zacheciła mnie do czytania "Naszego Dziennika" Przynajmniej nie robią tam tylu błędów ortograficznych sic! Odpowiedz Link Zgłoś
ferro2 Re: GW=Hucpa 08.04.06, 19:28 Dopoki w kraju rzadzic bedzie duchowienstwo, bedzie sredniowiecze, nie stoimy w miejscu ale sie cofamy, wstyd dla Polakow!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
korabb Re: GW=Hucpa 09.04.06, 09:51 Ej, ale w średniowieczu powstawało najwięcej uniwersytetów!!! i szkół w ogóle!! w momencie, gdy szkoły zaczęły być państwowe, a nie wyznaniowe, wtedy ich poziom spadł i spada nadal!!! no powtarzasz politycznie poprawny bełkot i nawet w to uwierzyłeś!! Odpowiedz Link Zgłoś
qbel2 Re: GW=Hucpa 09.04.06, 10:37 W średniowieczu był wyższy poziom nauczania? A z główką u ciebie wszystko w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: GW=Hucpa 08.04.06, 20:36 ulubienieclosu napisał: > Nagonka GW na Radio Maryja zacheciła mnie do czytania "Naszego Dziennika" > Przynajmniej nie robią tam tylu błędów ortograficznych sic! ... i jest to jedyny powód, dla którego toto można brać do ręki.... zapomniałeś dodać (pod warunkiem, że to prawda z ta ortografią... ale - tam pisują księża profesorowie bajda i Bartnik, a oni robią tyle błędów myślowych, że strach tym nawet podetrzeć się... ) Odpowiedz Link Zgłoś
majkas11 Re: Wybaczyć nade wszystko 08.04.06, 19:28 zarzucam mu to że odpycha młodych od koscioła. Mieszkam w wielkim mieście, mam dzieci i pracuję z młodzieżą - radio to szkodzi w niewyobrażalny sposób!!! Widzę i słyszę co o nim mówi młodziez i jak to utożsamia z całym kościołem! Odpowiedz Link Zgłoś
ferro2 Re: Wybaczyć nade wszystko 08.04.06, 19:30 To Radio ma nawet zasieg pod ziemia!!!!! Co to za fale?????? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski1 A prawda bywa rozna; i nierzadko inna, niz ta 08.04.06, 19:39 prezentowana na lamach GW . www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060408/publicystyka/publicystyka_a_5.html Odpowiedz Link Zgłoś
qbel2 Re: A prawda bywa rozna; i nierzadko inna, niz ta 09.04.06, 10:41 Ziemkiewicz następny frustrat. Niedorobiony polityk, niedorobiony pisarz. Pełen kompleksów, bo wyborcy go nie popierają, a jego książki lądują na półkach z Harleqinami i tym podobnym szajsem Odpowiedz Link Zgłoś
kaczynienko Re: Wybaczyć nade wszystko 08.04.06, 19:54 vlepka na okoliczność :) img420.imageshack.us/img420/7125/rydzykwlepka5oi.jpg/ Odpowiedz Link Zgłoś
qbel2 Re: Wybaczyć nade wszystko 09.04.06, 10:40 Ziemkiewicz następny frustrat. Niedorobiony polityk, niedorobiony pisarz. Pełen kompleksów, bo wyborcy go nie popierają, a jego książki lądują na półkach z Harleqinami i tym podobnym szajsem Odpowiedz Link Zgłoś
unicef123 Re: Wybaczyć nade wszystko 08.04.06, 20:06 trzeba być wielkim i wspanialym czlowiekiem ,żeby wybaczać ! I zrozumieć tę "gnidkę" , malżę która chce się wkręcić gdzieś tam ( wladzy w doope) ja tak nie potrafię.Szanuje ludzi , którzy tak mogą ale zrozumiec ich nie potrafię ! Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod wybaczyc nie znaczy zapomniec 08.04.06, 20:11 kacyki radiem maryja zalatwiaja swoje polityczno-nacjonalistyczne interesy, rydzyk jest tylko bufonowatym kozlem ofiarnym(judaszem) Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszrobert Re: Wybaczyć nade wszystko 08.04.06, 20:16 To dzięki laickim mediom młodzi mają takie wyobrażenie o Radiu Maryja A TEN ZAKONNIK ZUPEŁNIE NIE MA POJECIA CO MÓWI I O CZYM MÓWI .TO JEST TO DOPIERO SKANDAL !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.adamus pis love extasy 08.04.06, 20:36 he he he Watykan cos wspomniał o RM a Gazeta i cała Agora pęka z podniecenia. "problem Radia, trzeba go rozwiązać.." żałosne.. wolny kraj wolne media.. wolnośc w polsce nie ogranicza się tylko do agory! Pis Love Extasy:) Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do szymona.adamusa 09.04.06, 04:09 szymon.adamus napisał: > he he he Watykan cos wspomniał o RM a Gazeta i cała Agora pęka z podniecenia. > "problem Radia, trzeba go rozwiązać.." żałosne.. wolny kraj wolne media.. > wolnośc w polsce nie ogranicza się tylko do agory! Pis Love Extasy:) Dziekuje za ktortki i rzeczowy komentarz. Jak zwykle, GW oglasza huragan, a konczy sie ma burzy w nocniku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mietek01 Re: Wybaczyć nade wszystko 08.04.06, 20:50 japoeta1, arkalionxp, wdakra i Wam podobni. Czy Wy nic nie rozumiecie? Wypisujecie bzdury, ktore trudne w jakikolwiek uczciwy sposób interpretować. Waszą postawę przy najwiekszych nawet dobrych chęciach trudno nazwać patriotyczną. Jesteście przedstawicielami najzwyklejszej durnej kołtunerii. Pięknymi słówkami i pseudonaukowymi wywodami nie zakryjecie nienawiści do wszystkiego co nie po waszej myśli. Przynosicie wstyd Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
japoeta1 Re: Wybaczyć nade wszystko 08.04.06, 21:16 mietek01 napisał: > japoeta1, arkalionxp, wdakra i Wam podobni. > Czy Wy nic nie rozumiecie? > Wypisujecie bzdury, ktore trudne w jakikolwiek uczciwy sposób interpretować. > Waszą postawę przy najwiekszych nawet dobrych chęciach trudno nazwać > patriotyczną. Jesteście przedstawicielami najzwyklejszej durnej kołtunerii. > Pięknymi słówkami i pseudonaukowymi wywodami nie zakryjecie nienawiści do > wszystkiego co nie po waszej myśli. Przynosicie wstyd Polsce. mietek dla ciebie to wszystko jest bzdurą co nie pochodzi od michnika, twojego Guru! Odpowiedz Link Zgłoś
manes3 Re: Wybaczyć nade wszystko 08.04.06, 21:38 Czy jest co zarzucać?? Przeciež kradzieže, spiskowanie na rzecz zyskania mocy i pieniedzy , ba nawet mordowanie to przeciež normalna gra w historii kościola. A radio Ma-ryja jest tylko jednym z kontynuatorów tego bezprawia -w Polsce ogloszonego prawem ustawowym. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Wybaczyć nade wszystko 09.04.06, 04:15 manes3 napisał: > Czy jest co zarzucać?? Przeciež kradzieže, spiskowanie na rzecz zyskania mocy i > > pieniedzy , ba nawet mordowanie to przeciež normalna gra w historii kościola. A > > radio Ma-ryja jest tylko jednym z kontynuatorów tego bezprawia -w Polsce > ogloszonego prawem ustawowym. Zal mi ciebie! Masz niezle poprzestawiane! Odpowiedz Link Zgłoś