Dodaj do ulubionych

Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi?

10.05.06, 08:06
Czeki , ktorymi mozna bylo placic w restauracjach sie nie sprawdzily...

Podobno proste sposoby na osiaganie dobrych wyników ;)

Dobre wyniki

Obserwuj wątek
    • rmichal2 Po co mi taki czek 10.05.06, 08:16
      ja wolę zwiedzać obce kraje a nie jakieś Klewki.
      • pndzelek czeki sie sprawdzaja w innych krajach 10.05.06, 08:18
        wiec jesli sie ludzie przyzwyczaja to czemu nie w polsce
        • imprezagt Fajny pomysł, wielu skorzysta 10.05.06, 12:03
          Zarówno pracowników jak i właścicieli gospodarstw. Możliwe że powstanie ich
          więcej po tym jak część ludzi nie mających zajęcia na wsi zacznie się starać
          zarabiać na pięknej przyrodzie która ich otacza.

Trzymam kciuki.
          • cynik9 Re: Fajny pomysł, wielu skorzysta 10.05.06, 23:07
            imprezagt napisał:

> Zarówno pracowników jak i właścicieli gospodarstw. Możliwe że powstanie ich
            > więcej po tym jak część ludzi nie mających zajęcia na wsi zacznie się starać
            > zarabiać na pięknej przyrodzie która ich otacza.

jesli nie maja zajecia to znaczy nie maja inicjatywy, inaczej dawno by wpadli by
            dodac WC oraz znak "zimmer frei". w czym tu czeki maja pomoc?
        • sqr Re: czeki sie sprawdzaja w innych krajach 10.05.06, 12:17

Witam.

Juz widze jak to bedzie wygladalo i powstana nowe miejsca pracy.
          Czeki zostana rozdane pracownikom. Nie beda mieli wyboru - beda musieli
          jechac na te agrowczasy. Jak nie beda chcieli jechac, to czeki do kosza.
          Gazety pelne beda ogloszen: "Kupie czeki turystyczne". Powstana
          gospodarstwa agroturystyczne tylko z nazwy, albo lapka w lapke
          z istniejacym gospodarstwem agroturystycznym i nieopodatkowane pieniadze
          poplyna szeroka struga. Zarobia na tym wszyscy, czyli straci jak zwykle
          Panstwo.
      • zoo_keeper Re: Po co mi taki czek 10.05.06, 09:02
        rmichal2 napisał:

> ja wolę zwiedzać obce kraje a nie jakieś Klewki.
        Zależy, co kto lubi. N aprowincji jest wiele fajnych miejsc do odkrycia.
        --
        fotografia cyfrowa
        • ar.co Re: Po co mi taki czek 10.05.06, 19:51
          Pod warunkiem, że odpowiada ci akurat ten sposób spędzania urlopu - a
          alternatywy nie będzie. Albo jedziesz uprawiać agroturystykę, albo wyrzucasz
          czek do kosza (bo w chętnych do odkupienia jakoś nie wierzę). Ogólnie - szeroka
          droga do przekrętów; a tak w ogóle, to dlaczego niby tylko właściciele
          gospodarstw mają być tak uprzywilejowani? A może tak czeki do wykorzystania
          jedynie np. na basenach, kursach językowych itp? Co to, totalitaryzm? Cały
          naród na wczasy agroturystyczne?
          • cynik9 Re: Po co mi taki czek 10.05.06, 23:10
            ar.co napisała:

> Pod warunkiem, że odpowiada ci akurat ten sposób spędzania urlopu - a
            > alternatywy nie będzie. Albo jedziesz uprawiać agroturystykę, albo wyrzucasz
            > czek do kosza (bo w chętnych do odkupienia jakoś nie wierzę). Ogólnie - szeroka
            >
            > droga do przekrętów; a tak w ogóle, to dlaczego niby tylko właściciele
            > gospodarstw mają być tak uprzywilejowani? A może tak czeki do wykorzystania
            > jedynie np. na basenach, kursach językowych itp? Co to, totalitaryzm? Cały
            > naród na wczasy agroturystyczne?

glowne pytanie jest takie: co zalatwia swistki papieru pt. czeki, czego zalatwic
            nie moga inne swistki papieru pt. bilety NBP ?
      • lili120675 Re: Po co mi taki czek 10.05.06, 09:12
        widocznie ktos z rzadu moglby sporo zarobic na agroturystyce gdyby mial
        sztucznie napedzanych turystow,dla mnie to paranoja, ja nie chce spedzac
        wakacji na wsi tylko tam gdzie chce!widze juz jak rozkwita biznes
        odsprzedawania tych bonow posrednikom
      • chp1955 Re: Po co mi taki czek 10.05.06, 09:49
        żeby wsi Leppera lepiej się powodziło.
        To jest dotacja tylnimi drzwiami dla jednej grupy zawodowej (właścicieli
        agroturystyki).
        Ja wynajmuję mieszkanie turystom w jednym z dużych miast. Proponuję wprowadzić
        czeki turystyczne (oczywiście też nieopodatkowane) pod hasłem "Poznaj miasta
        Polski".
      • koprofag4 Re: Po co mi taki czek 10.05.06, 11:26
        wal sie bucu, mieszkam w okolicach klewek, jest calkiem wporzo i nie tylko ja
        tak mysle w piatek wieczorem na mazury przyjezdza zwykle pol warszawy (druga
        polowa wali w tym czasie na hel):)ale faktem jest ze raczej nikt mnie nie
        namowi na spedzanie urlou w gospodarstwie agroturystycznym

natomiast jak zwykle mam niezly ubaw czytajac wypociny pismakow
        "obowiazek" tworzenia zfss w firmach zatrudniajacych pow 20 osob to zostal
        skasowany jakis czas temu, nie wiem czy to tak trudno piszac artykul wczesniej
        zadzwonic do ksiegowego?
      • sebwie22 Re: Po co mi taki czek 13.05.06, 10:38
        zanim poznasz obce kraje, proponuje zwiedzić Klewki...
    • kubakaczmarek Kartki na paliwo, wędliny i podpaski... 10.05.06, 08:23
      To może rząd niech pomysli również o Polskich Bonach Wędliniarskich, Paliwowych
      i Higienicznych... Ten ostatni produkt już przecież jest tak zdrożny, że
      reklamy podpasek i tym podobnych rzeczy na przybycie papieża mają byc wycofane
      z emisji. Luuuudzie, paranoja w Kaczogrodzie!
    • aldon10 większości Polaków nie stać na wakacje, 10.05.06, 08:24
      więc te czeki sa mydleniem oczu.
    • bj1 Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 08:25
      kiedy wreszcie komunisci przestana decydowac na co mam wydawac moje ciezko
      zarobione pieniadze.(niech nikt nie mowi ze pieniadze z funduszu socjalnego to
      nie moje pieniadze)
      • kumite81 Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 08:54
        Witam

Fanie, to juz kolejny raz kedys ktos decyduje za mnie co mam zrobic z moimi
        pieniedzmi !!!
        • yarecki21 Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 09:04
          ci ktorych mentalość ukształtował socjalnizm a obecnie rządzą nami, są przkonani
          że ty swoje pieniądze przepijesz lub zgubisz, dlatego trzeba ci pomoc, żebyś je
          moralnie spożytkował
      • koloratura1 Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 15:03
        bj1 napisał:

> kiedy wreszcie komunisci przestana decydowac na co mam wydawac moje ciezko
        > zarobione pieniadze.(niech nikt nie mowi ze pieniadze z funduszu socjalnego to
        > nie moje pieniadze)

No wlaśnie!

Moja instytucja (państwowa wyższa uczelnia) raz do roku, przed wakacjami,
        wypłaca wszystkim pracownikom (+ ileś tam na każde dziecko) pewną sumę, tzw.
        "gruszę". Biorąc pod uwagę wysokość pensji, zwłaszcza młodszych prac. naukowych,
        jest to suma znacząca.
        Znajoma wraz z mężem, pracownikiem tego samego instytutu, są szczęliwi, że
        dzięki owej "gruszy" mogą bez większych problemów wyposażyć dzieci do szkoły
        (dwoje, w wieku wczesno - szkolnym). Na całe wakacje dzieci jadą do babci
        (podbeskidzie), a i rodzice też tam spędzają urlop. I wszyscy są szczęśliwi,
        łącznie z babcią, a wakacje w pięknej, zdrowej okolicy praktycznie nie kosztują
        więcej - nawet biorąc pod uwagę sumę przekazaną babci, która to babcia do
        milionerek bynajmniej nie należy - niż wynosi koszt pobytu rodziny w domu.
        "Gospodarstwo" starszej pani, to parę rabatek z kwiatkami oraz kilka zagonków
        jarzynek, tudzież parę kurek, grzebiących po podwórku. Nie ma szans ani ochoty
        organizować agroturystyki, tak, że odpada rozwiązanie - młodzi przekażą mamie
        bony, a ona im zwróci pieniądze.

Pomysł z bonami miałby sens pod jednym warunkiem: pracownik ma wybór: może wziąć
        bon lub jego równowartość w gotówce (choćby i pomniejszoną o podatek, który to
        podatek - w przypadku bonu - zapłaci rolnik od swej działalności).
        • ar.co Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 19:56
          Optymista. Przecież w takiej sytuacji cały projekt (w praktyce - przymusowego
          dofinansowania agroturystyki przez resztę społeczeństwa) leży, bo na bony
          zdecydowałoby się zapewne kilka do kilkunastu procent zainteresowanych;
          większość i tak wolałaby gotówkę (nawet nieco mniejszą).
          A swoją drogą i tak masz szczęście - u nas w PAN "gruszę" dostaje się tylko do
          jakiejś raczej niskiej sumy dochodów, przy czym dodatkowe zarobki poza PANem
          też są wliczane, a zatem - im więcej pracujesz, tym mniej dostajesz.
      • cynik9 Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 23:26
        proponuje to reczne sterowanie kto gdzie ma spedzac wakacje tworczo rozwinac.
        hmm, jak juz stwierdzono w artykule czeki nie beda przydatne w atrakcyjnych
        miejscach te bowiem maja juz komplet bez czekow.

wielki potencjal tkwi jednak w miejscach zupelnie nieatrakcyjnych. ile jest
        potencjalnych gospodarstw gdzie do najblizszego lasu jest 20km, wody zadnej nie
        ma w poblizu, nie mowiac o jakims widzimisie w postaci gor czy morza. te
        wlasnie gospodarstwa nalezy hojnie wspomoc czekami! nie od rzeczy bedzie
        rowniez pewna bonifikata - spedziles wakacje w takiej pipidowie, otrzymujesz
        dodatkowy czek do jeszcze wiekszej pipidowy! oj, rozruszamy te turystyke,
        rozruszamy.
    • kaskola Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 09:35
      a czy ktoś pomyśli o ludziach którzy nie chcą korzystać z takiej formy
      wypoczynku? i może wolą bony towarowe zamiast czeków, treba się nad tym
      zastanowić! trzeba dać ludziom wybór czy czeki i wyjazd często nie chciany ,
      bony i lepsze samopoczucie na święta. A tak na koniec PIS niech zajmie się
      wreszczie czymś od początku ,a nie od końca i zajmie się np. ustawą likwidującą
      podwujne opodatkowanie, żeby można ciężko zarobione pieniądze zainwestować w
      tym chorym kraju.
      • cynik9 Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 23:30
        kaskola napisał:

> a czy ktoś pomyśli o ludziach którzy nie chcą korzystać z takiej formy
        > wypoczynku? i może wolą bony towarowe zamiast czeków, treba się nad tym
        > zastanowić!

owszem, rzad juz pracuje nad projektem czekow na zakupy w supermarketach w
        niedziele! :-DDD
    • pan_glosny Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 09:49
      To może kartki jeszcze wprowadzić? Albo bony dewizowe? Co to jest k... - powrót
      do komuny?????
    • aswieczorek Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 09:58
      To jakaś paranoja!!! Czeki zamiast np. gotówki z funduszu socjalnego. A może
      ktos cały rok czeka na tą kasę, żeby coś sobie kupić, oddać długi itp. W tym
      kraju zarabiamy takie pieniądze, że nawet po wypłacie z funduszu nie stać nas
      na normalne wakacje!!!
      Ja jadę sama z dzieckiem-na męża nam już nie starczy!!! i tylko tylko dlatego,
      że lekarz wręcz nakazał mi żeby moje dziecko - astmatyk spędziło wakacje nad
      morzem. Ok!! Na spanie to może mam ale tam jeszcze trzeba żyć!!! Cóż pozostaje
      zabranie jedzenia w słoikach albo głodówka!!!Tylko cóż winny jest mały
      człowiek, który wakacje traktuje tak jak to naprawdę powinno wyglądać, czyli
      bezstresowo-a przyjemności kosztują.
      Wracając do bonów to myślę, że ktoś na górze już ma firmę, która będzie
      pośredniczyć w tym całym bałaganie... Bo najlepiej się zarabia na tych, którzy
      mają najmniej, oni gęby nie otworzą a nawet jakby chcieli to nie mają kasy,
      żeby później opłacić adwokata!!!
      No i tak już będzie góra robi to co chce a mały albo zwiewa z tego kraju albo
      klepie sobie biede no w najlepszym wypadku "z łapy do papy"...
      • cynik9 Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 23:33
        aswieczorek napisała:

> Wracając do bonów to myślę, że ktoś na górze już ma firmę, która będzie
        > pośredniczyć w tym całym bałaganie...

tez mi sie tak wydaje. bo jak nie bardzo wiadomo o co chodzi, to chodzi o szmal
        (w banknotach, nie czekach agroturystycznych) :-D
    • derduch Wakacje w Polsce? NIGDY!!! 10.05.06, 10:21
      Kto rozsądny w Polsce na wakacje jeździ? Morze zimne, góry kiepskie, Mazury to
      bieda, wszedzie kazdy chce turystę złupić a nie zarobić.
      Afryka, południe Europy czy choćby Karaiby, miło i przyjemnie.
      Dla tych co kasy nie mają Bułgaria, taniocha totalna a pogoda gwarantowana.
      • helmuts Re: Wakacje w Polsce? NIGDY!!! 10.05.06, 11:08
        Ci co rzadza Polska czyli Rydzyk na wczasy krajowe nie jezdza .
        Wiec dlaczego ja mam jechac.
        • cynik9 Re: Wakacje w Polsce? NIGDY!!! 10.05.06, 23:35
          helmuts napisał:

> Ci co rzadza Polska czyli Rydzyk na wczasy krajowe nie jezdza .
          > Wiec dlaczego ja mam jechac.

poniewaz w takim przypadku jest to gwarancja ze bedziesz daleko od Rydzyka :-(
    • mishak A kiedy rząd wprowadzi kartki na mięso? 10.05.06, 10:27
    • ppooiiuuyytt Przymusowe wczasy? 10.05.06, 11:08
      Dlaczego rząd chce zmuszać pracodwaców do finansowania jakiejś prywatnej branży? Czyżby cały rząd prowadził taki agroturystyczne przedsiębiorstwa i szukał sposobu na extra dochody? To taki sam patent jak z obowiązkowymi gaśnicami do samochodów?
      ;>

A tak w ogóle to przypominają się stare dobre czasy, w których rząd lepiej wiedział jak naród chce wypoczywać czy na co przeznaczyć swoje własne pieniądze...
    • toja3003 I jeszcze kartki na żywność wprowadzić! 10.05.06, 11:58
    • pjpb Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 15:20
      hmmm nie do konca rozumiem poploch forumowiczow. z artykulu rozumiem, ze rzad de
      facto rozwaza zrezygnowanie z podatkow na okreslona forme dochodow, wychodzac z
      zalozenia ze te nieopodatkowane pieniadze poprawia koniunkture w turystyce
      wiejskiej, ktora z kolei jest szansa na rozladowanie problemow wsi. do
      pracodawcy nalezalaby decyzja, czy z tej formy skorzystac czy nie. co to ma
      wspolnego z komunizmem, kartkami na mieso itp itd - doprawdy nie wiem.
      • ar.co Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 19:58
        A następnym krokiem będzie np. wypłacanie części pensji nie w gotówce, a np. w
        nieopodatkowanych bonach na podkłady kolejowe - i też wszyscy powinni się
        cieszyć, bo przecież podatku nie będą płacić, a jak kto nie chce, to niech nie
        bierze (ale rónowartości w PLN już nie dostanie).
        • pjpb Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 20:34
          co ma piernik do wiatraka? powtarzam - tak dlugo jak jest to dobrowolna opcja,
          jest to zwyczajna ulga podatkowa. chetni ja wykorzystaja, niechetni oleja. mozna
          dyskutowac czy ta ulga ma sens, czy bedzie efektywna, czy bedzie nia
          zainteresowanie, jak ja skonstruowac aby nie sluzyla do przekretow - ale to
          zupelnie osobny temat do dyskusji.
          malo jest w dyskusji elementow rownie irytujacych jak komantarze propozycji
          pisane przez pryzmat sympatii/antypatii do autora raczej niz jej merytorycznej
          zawartosci.
    • makabi Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 17:05
      kilku biurokratów i politruków dostanie wielkie premie za wynalazczość... A jak nie bęę chciała pojechac na agrowczasy to co mam sobie tym czekiem podetrzeć... A nie prościej byłoby po propstu namówić agrotutykę czy hoptele by możńa było np płącić czekami Sodexho Pass lub podobnymi?
    • kol.3 Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 19:05
      Pseudowaluta. Bony PEWEXu wracają?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka