nijakomaly 10.05.06, 08:06 Czeki , ktorymi mozna bylo placic w restauracjach sie nie sprawdzily... Podobno proste sposoby na osiaganie dobrych wyników ;) Dobre wyniki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rmichal2 Po co mi taki czek 10.05.06, 08:16 ja wolę zwiedzać obce kraje a nie jakieś Klewki. Odpowiedz Link Zgłoś
pndzelek czeki sie sprawdzaja w innych krajach 10.05.06, 08:18 wiec jesli sie ludzie przyzwyczaja to czemu nie w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
imprezagt Fajny pomysł, wielu skorzysta 10.05.06, 12:03 Zarówno pracowników jak i właścicieli gospodarstw. Możliwe że powstanie ich więcej po tym jak część ludzi nie mających zajęcia na wsi zacznie się starać zarabiać na pięknej przyrodzie która ich otacza. Trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Fajny pomysł, wielu skorzysta 10.05.06, 23:07 imprezagt napisał: > Zarówno pracowników jak i właścicieli gospodarstw. Możliwe że powstanie ich > więcej po tym jak część ludzi nie mających zajęcia na wsi zacznie się starać > zarabiać na pięknej przyrodzie która ich otacza. jesli nie maja zajecia to znaczy nie maja inicjatywy, inaczej dawno by wpadli by dodac WC oraz znak "zimmer frei". w czym tu czeki maja pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś
sqr Re: czeki sie sprawdzaja w innych krajach 10.05.06, 12:17 Witam. Juz widze jak to bedzie wygladalo i powstana nowe miejsca pracy. Czeki zostana rozdane pracownikom. Nie beda mieli wyboru - beda musieli jechac na te agrowczasy. Jak nie beda chcieli jechac, to czeki do kosza. Gazety pelne beda ogloszen: "Kupie czeki turystyczne". Powstana gospodarstwa agroturystyczne tylko z nazwy, albo lapka w lapke z istniejacym gospodarstwem agroturystycznym i nieopodatkowane pieniadze poplyna szeroka struga. Zarobia na tym wszyscy, czyli straci jak zwykle Panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
zoo_keeper Re: Po co mi taki czek 10.05.06, 09:02 rmichal2 napisał: > ja wolę zwiedzać obce kraje a nie jakieś Klewki. Zależy, co kto lubi. N aprowincji jest wiele fajnych miejsc do odkrycia. -- fotografia cyfrowa Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Po co mi taki czek 10.05.06, 19:51 Pod warunkiem, że odpowiada ci akurat ten sposób spędzania urlopu - a alternatywy nie będzie. Albo jedziesz uprawiać agroturystykę, albo wyrzucasz czek do kosza (bo w chętnych do odkupienia jakoś nie wierzę). Ogólnie - szeroka droga do przekrętów; a tak w ogóle, to dlaczego niby tylko właściciele gospodarstw mają być tak uprzywilejowani? A może tak czeki do wykorzystania jedynie np. na basenach, kursach językowych itp? Co to, totalitaryzm? Cały naród na wczasy agroturystyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Po co mi taki czek 10.05.06, 23:10 ar.co napisała: > Pod warunkiem, że odpowiada ci akurat ten sposób spędzania urlopu - a > alternatywy nie będzie. Albo jedziesz uprawiać agroturystykę, albo wyrzucasz > czek do kosza (bo w chętnych do odkupienia jakoś nie wierzę). Ogólnie - szeroka > > droga do przekrętów; a tak w ogóle, to dlaczego niby tylko właściciele > gospodarstw mają być tak uprzywilejowani? A może tak czeki do wykorzystania > jedynie np. na basenach, kursach językowych itp? Co to, totalitaryzm? Cały > naród na wczasy agroturystyczne? glowne pytanie jest takie: co zalatwia swistki papieru pt. czeki, czego zalatwic nie moga inne swistki papieru pt. bilety NBP ? Odpowiedz Link Zgłoś
lili120675 Re: Po co mi taki czek 10.05.06, 09:12 widocznie ktos z rzadu moglby sporo zarobic na agroturystyce gdyby mial sztucznie napedzanych turystow,dla mnie to paranoja, ja nie chce spedzac wakacji na wsi tylko tam gdzie chce!widze juz jak rozkwita biznes odsprzedawania tych bonow posrednikom Odpowiedz Link Zgłoś
chp1955 Re: Po co mi taki czek 10.05.06, 09:49 żeby wsi Leppera lepiej się powodziło. To jest dotacja tylnimi drzwiami dla jednej grupy zawodowej (właścicieli agroturystyki). Ja wynajmuję mieszkanie turystom w jednym z dużych miast. Proponuję wprowadzić czeki turystyczne (oczywiście też nieopodatkowane) pod hasłem "Poznaj miasta Polski". Odpowiedz Link Zgłoś
koprofag4 Re: Po co mi taki czek 10.05.06, 11:26 wal sie bucu, mieszkam w okolicach klewek, jest calkiem wporzo i nie tylko ja tak mysle w piatek wieczorem na mazury przyjezdza zwykle pol warszawy (druga polowa wali w tym czasie na hel):)ale faktem jest ze raczej nikt mnie nie namowi na spedzanie urlou w gospodarstwie agroturystycznym natomiast jak zwykle mam niezly ubaw czytajac wypociny pismakow "obowiazek" tworzenia zfss w firmach zatrudniajacych pow 20 osob to zostal skasowany jakis czas temu, nie wiem czy to tak trudno piszac artykul wczesniej zadzwonic do ksiegowego? Odpowiedz Link Zgłoś
sebwie22 Re: Po co mi taki czek 13.05.06, 10:38 zanim poznasz obce kraje, proponuje zwiedzić Klewki... Odpowiedz Link Zgłoś
kubakaczmarek Kartki na paliwo, wędliny i podpaski... 10.05.06, 08:23 To może rząd niech pomysli również o Polskich Bonach Wędliniarskich, Paliwowych i Higienicznych... Ten ostatni produkt już przecież jest tak zdrożny, że reklamy podpasek i tym podobnych rzeczy na przybycie papieża mają byc wycofane z emisji. Luuuudzie, paranoja w Kaczogrodzie! Odpowiedz Link Zgłoś
aldon10 większości Polaków nie stać na wakacje, 10.05.06, 08:24 więc te czeki sa mydleniem oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
bj1 Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 08:25 kiedy wreszcie komunisci przestana decydowac na co mam wydawac moje ciezko zarobione pieniadze.(niech nikt nie mowi ze pieniadze z funduszu socjalnego to nie moje pieniadze) Odpowiedz Link Zgłoś
kumite81 Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 08:54 Witam Fanie, to juz kolejny raz kedys ktos decyduje za mnie co mam zrobic z moimi pieniedzmi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 09:04 ci ktorych mentalość ukształtował socjalnizm a obecnie rządzą nami, są przkonani że ty swoje pieniądze przepijesz lub zgubisz, dlatego trzeba ci pomoc, żebyś je moralnie spożytkował Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 15:03 bj1 napisał: > kiedy wreszcie komunisci przestana decydowac na co mam wydawac moje ciezko > zarobione pieniadze.(niech nikt nie mowi ze pieniadze z funduszu socjalnego to > nie moje pieniadze) No wlaśnie! Moja instytucja (państwowa wyższa uczelnia) raz do roku, przed wakacjami, wypłaca wszystkim pracownikom (+ ileś tam na każde dziecko) pewną sumę, tzw. "gruszę". Biorąc pod uwagę wysokość pensji, zwłaszcza młodszych prac. naukowych, jest to suma znacząca. Znajoma wraz z mężem, pracownikiem tego samego instytutu, są szczęliwi, że dzięki owej "gruszy" mogą bez większych problemów wyposażyć dzieci do szkoły (dwoje, w wieku wczesno - szkolnym). Na całe wakacje dzieci jadą do babci (podbeskidzie), a i rodzice też tam spędzają urlop. I wszyscy są szczęśliwi, łącznie z babcią, a wakacje w pięknej, zdrowej okolicy praktycznie nie kosztują więcej - nawet biorąc pod uwagę sumę przekazaną babci, która to babcia do milionerek bynajmniej nie należy - niż wynosi koszt pobytu rodziny w domu. "Gospodarstwo" starszej pani, to parę rabatek z kwiatkami oraz kilka zagonków jarzynek, tudzież parę kurek, grzebiących po podwórku. Nie ma szans ani ochoty organizować agroturystyki, tak, że odpada rozwiązanie - młodzi przekażą mamie bony, a ona im zwróci pieniądze. Pomysł z bonami miałby sens pod jednym warunkiem: pracownik ma wybór: może wziąć bon lub jego równowartość w gotówce (choćby i pomniejszoną o podatek, który to podatek - w przypadku bonu - zapłaci rolnik od swej działalności). Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 19:56 Optymista. Przecież w takiej sytuacji cały projekt (w praktyce - przymusowego dofinansowania agroturystyki przez resztę społeczeństwa) leży, bo na bony zdecydowałoby się zapewne kilka do kilkunastu procent zainteresowanych; większość i tak wolałaby gotówkę (nawet nieco mniejszą). A swoją drogą i tak masz szczęście - u nas w PAN "gruszę" dostaje się tylko do jakiejś raczej niskiej sumy dochodów, przy czym dodatkowe zarobki poza PANem też są wliczane, a zatem - im więcej pracujesz, tym mniej dostajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 23:26 proponuje to reczne sterowanie kto gdzie ma spedzac wakacje tworczo rozwinac. hmm, jak juz stwierdzono w artykule czeki nie beda przydatne w atrakcyjnych miejscach te bowiem maja juz komplet bez czekow. wielki potencjal tkwi jednak w miejscach zupelnie nieatrakcyjnych. ile jest potencjalnych gospodarstw gdzie do najblizszego lasu jest 20km, wody zadnej nie ma w poblizu, nie mowiac o jakims widzimisie w postaci gor czy morza. te wlasnie gospodarstwa nalezy hojnie wspomoc czekami! nie od rzeczy bedzie rowniez pewna bonifikata - spedziles wakacje w takiej pipidowie, otrzymujesz dodatkowy czek do jeszcze wiekszej pipidowy! oj, rozruszamy te turystyke, rozruszamy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskola Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 09:35 a czy ktoś pomyśli o ludziach którzy nie chcą korzystać z takiej formy wypoczynku? i może wolą bony towarowe zamiast czeków, treba się nad tym zastanowić! trzeba dać ludziom wybór czy czeki i wyjazd często nie chciany , bony i lepsze samopoczucie na święta. A tak na koniec PIS niech zajmie się wreszczie czymś od początku ,a nie od końca i zajmie się np. ustawą likwidującą podwujne opodatkowanie, żeby można ciężko zarobione pieniądze zainwestować w tym chorym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 23:30 kaskola napisał: > a czy ktoś pomyśli o ludziach którzy nie chcą korzystać z takiej formy > wypoczynku? i może wolą bony towarowe zamiast czeków, treba się nad tym > zastanowić! owszem, rzad juz pracuje nad projektem czekow na zakupy w supermarketach w niedziele! :-DDD Odpowiedz Link Zgłoś
pan_glosny Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 09:49 To może kartki jeszcze wprowadzić? Albo bony dewizowe? Co to jest k... - powrót do komuny????? Odpowiedz Link Zgłoś
aswieczorek Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 09:58 To jakaś paranoja!!! Czeki zamiast np. gotówki z funduszu socjalnego. A może ktos cały rok czeka na tą kasę, żeby coś sobie kupić, oddać długi itp. W tym kraju zarabiamy takie pieniądze, że nawet po wypłacie z funduszu nie stać nas na normalne wakacje!!! Ja jadę sama z dzieckiem-na męża nam już nie starczy!!! i tylko tylko dlatego, że lekarz wręcz nakazał mi żeby moje dziecko - astmatyk spędziło wakacje nad morzem. Ok!! Na spanie to może mam ale tam jeszcze trzeba żyć!!! Cóż pozostaje zabranie jedzenia w słoikach albo głodówka!!!Tylko cóż winny jest mały człowiek, który wakacje traktuje tak jak to naprawdę powinno wyglądać, czyli bezstresowo-a przyjemności kosztują. Wracając do bonów to myślę, że ktoś na górze już ma firmę, która będzie pośredniczyć w tym całym bałaganie... Bo najlepiej się zarabia na tych, którzy mają najmniej, oni gęby nie otworzą a nawet jakby chcieli to nie mają kasy, żeby później opłacić adwokata!!! No i tak już będzie góra robi to co chce a mały albo zwiewa z tego kraju albo klepie sobie biede no w najlepszym wypadku "z łapy do papy"... Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 23:33 aswieczorek napisała: > Wracając do bonów to myślę, że ktoś na górze już ma firmę, która będzie > pośredniczyć w tym całym bałaganie... tez mi sie tak wydaje. bo jak nie bardzo wiadomo o co chodzi, to chodzi o szmal (w banknotach, nie czekach agroturystycznych) :-D Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Wakacje w Polsce? NIGDY!!! 10.05.06, 10:21 Kto rozsądny w Polsce na wakacje jeździ? Morze zimne, góry kiepskie, Mazury to bieda, wszedzie kazdy chce turystę złupić a nie zarobić. Afryka, południe Europy czy choćby Karaiby, miło i przyjemnie. Dla tych co kasy nie mają Bułgaria, taniocha totalna a pogoda gwarantowana. Odpowiedz Link Zgłoś
helmuts Re: Wakacje w Polsce? NIGDY!!! 10.05.06, 11:08 Ci co rzadza Polska czyli Rydzyk na wczasy krajowe nie jezdza . Wiec dlaczego ja mam jechac. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Wakacje w Polsce? NIGDY!!! 10.05.06, 23:35 helmuts napisał: > Ci co rzadza Polska czyli Rydzyk na wczasy krajowe nie jezdza . > Wiec dlaczego ja mam jechac. poniewaz w takim przypadku jest to gwarancja ze bedziesz daleko od Rydzyka :-( Odpowiedz Link Zgłoś
ppooiiuuyytt Przymusowe wczasy? 10.05.06, 11:08 Dlaczego rząd chce zmuszać pracodwaców do finansowania jakiejś prywatnej branży? Czyżby cały rząd prowadził taki agroturystyczne przedsiębiorstwa i szukał sposobu na extra dochody? To taki sam patent jak z obowiązkowymi gaśnicami do samochodów? ;> A tak w ogóle to przypominają się stare dobre czasy, w których rząd lepiej wiedział jak naród chce wypoczywać czy na co przeznaczyć swoje własne pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
pjpb Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 15:20 hmmm nie do konca rozumiem poploch forumowiczow. z artykulu rozumiem, ze rzad de facto rozwaza zrezygnowanie z podatkow na okreslona forme dochodow, wychodzac z zalozenia ze te nieopodatkowane pieniadze poprawia koniunkture w turystyce wiejskiej, ktora z kolei jest szansa na rozladowanie problemow wsi. do pracodawcy nalezalaby decyzja, czy z tej formy skorzystac czy nie. co to ma wspolnego z komunizmem, kartkami na mieso itp itd - doprawdy nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 19:58 A następnym krokiem będzie np. wypłacanie części pensji nie w gotówce, a np. w nieopodatkowanych bonach na podkłady kolejowe - i też wszyscy powinni się cieszyć, bo przecież podatku nie będą płacić, a jak kto nie chce, to niech nie bierze (ale rónowartości w PLN już nie dostanie). Odpowiedz Link Zgłoś
pjpb Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 20:34 co ma piernik do wiatraka? powtarzam - tak dlugo jak jest to dobrowolna opcja, jest to zwyczajna ulga podatkowa. chetni ja wykorzystaja, niechetni oleja. mozna dyskutowac czy ta ulga ma sens, czy bedzie efektywna, czy bedzie nia zainteresowanie, jak ja skonstruowac aby nie sluzyla do przekretow - ale to zupelnie osobny temat do dyskusji. malo jest w dyskusji elementow rownie irytujacych jak komantarze propozycji pisane przez pryzmat sympatii/antypatii do autora raczej niz jej merytorycznej zawartosci. Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 17:05 kilku biurokratów i politruków dostanie wielkie premie za wynalazczość... A jak nie bęę chciała pojechac na agrowczasy to co mam sobie tym czekiem podetrzeć... A nie prościej byłoby po propstu namówić agrotutykę czy hoptele by możńa było np płącić czekami Sodexho Pass lub podobnymi? Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Za wakacje zapłacimy czekami turystycznymi? 10.05.06, 19:05 Pseudowaluta. Bony PEWEXu wracają? Odpowiedz Link Zgłoś