Dodaj do ulubionych

Czym jest tetolerancja?

20.06.06, 02:33
Szanowny Panie Redaktorze. Niech Pan odrzuci te lęki. Co to wszystko znaczy
wobec Pana profesjonalizmu, osobistej kultury czy inteligencji? Radzę
pamiętać, że są w Polsce ludzie ogarnięci większym lękiem. NIE JESTEM ŻYDEM!
NIE JESTEM ŻYDEM! - krzyczą i natychmiast ściągają majtki, choć nikt
specjalnie nie chce niczego u nich oglądać. Za to odważni są w innych
sytuacjach - potrafią oczernić, opluć, zdradzić i odgrażają się, że nikt z
nich marmolady nie zrobi. Pewnie, że nie zrobi - marmolada jest dobra.
Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • tales1 Nie lękaj się Andrzejku, nikt ci krzywdy nie zrobi 20.06.06, 06:00
      Jesteś cacy i nikt ci w papę nie da, tylko pamiętaj - sam nie bądź napastliwy i
      agresywny!
      • besserwisser typowy ton... 20.06.06, 07:51
        typowy ton,jakim polaczek zwraca się do Żyda
        • realista1000 Myślisz? Chyba nic jednak nie zrozumiałeś! 20.06.06, 16:16
          Skrywany skrzętnie kompleksik sie odezwał?
        • sanhedryn Re: typowy śmieć 20.06.06, 16:23
          besserwisser napisała:
          > typowy ton,jakim polaczek zwraca się do Żyda

ty ścierwie antypolski
          ty żydoubecka gnido
          ty łajnie komuszy
          ty szambonurku
          ty burku
      • brukselek Re: Nie lękaj się Andrzejku, nikt ci krzywdy nie 20.06.06, 08:36
        Tales 1 o tym jakie jest twoje pochodzenie to więdzą ci w twojej rodzinie
        którzy prędzej dadzą sie poćwiartować niż przyznają sie do swoich korzeni
        • vitkabravo brkselka... tales1, to mały zakłamany tchórz.. 20.06.06, 11:15
          jego pochodzenie?.. starzy to byli SB-cy...kto inny spłodziłby taką ofiare
          losu...
      • zgodnik1 tales1.. ty możesz dostać w ryj, poproś..namiar 20.06.06, 11:10
    • kataryna.kataryna Re: Czym jest tetolerancja? 20.06.06, 08:05
      "Gdy w SLD zaczęto szukać kandydata na prezydenta i pojawiło się nazwisko Marka
      Borowskiego, ktoś z polityków tej partii powiedział mi, że przeszkodą dla tej
      kandydatury może być jego pochodzenie. Żydowskie właśnie."

Oto właśnie cała obłuda forsującego rezolucję SLD. Siebie napiętnowali.
      • brukselek Re: Czym jest tetolerancja? 20.06.06, 08:37
        kataryna.kataryna napisała:

> "Gdy w SLD zaczęto szukać kandydata na prezydenta i pojawiło się nazwisko
        Marka
        > Borowskiego, ktoś z polityków tej partii powiedział mi, że przeszkodą dla tej
        > kandydatury może być jego pochodzenie. Żydowskie właśnie."
        >
        > Oto właśnie cała obłuda forsującego rezolucję SLD. Siebie napiętnowali.
        Nie kłam !Mów o tym co ty wypisywałeś
    • irenik1 Re: Czym jest tetolerancja? 20.06.06, 08:19
      Do Orsiniego. Piszesz (o red. M.):
      "Co to wszystko znaczy wobec Pana profesjonalizmu, osobistej kultury czy inteligencji?"
      Chyba to była ironia z twojej strony? Taki dowcip?
    • t-800 Re: Czym jest tetolerancja? 20.06.06, 08:42
      Tę rezolucję to nam pewnie Onyszkiewicz z Geremkiem załatwili. "Demokraci"... mać...
    • t-800 Re: Czym jest tetolerancja? 20.06.06, 08:47
      > My zostaliśmy. Ale od tamtej pory zawsze trochę się boję. Czy '68 aby się nie
      powtórzy.

Nie ma obaw. Komuniści już nami nie rządzą (tyle że jeszcze komunistyczny
      zbrodniarz Jaruzelski i inni nie zostali osądzeni).

> Gdy w SLD zaczęto szukać kandydata na prezydenta i pojawiło się nazwisko Marka
      Borowskiego, ktoś z polityków tej partii powiedział mi, że przeszkodą dla tej
      kandydatury może być jego pochodzenie. Żydowskie właśnie.

Wygląda na to, że SLD - jako spadkobierca komunistycznych tradycji - nie jest
      partią tolerancyjną. No chyba, że chodzi o gejów i lesbijki.
      • mg2005 Re: Czym jest tetolerancja? 20.06.06, 09:54
        t-800 napisał:

> > My zostaliśmy. Ale od tamtej pory zawsze trochę się boję. Czy '68 aby się
        > nie
        > powtórzy.
        >
        > Nie ma obaw. Komuniści już nami nie rządzą (tyle że jeszcze komunistyczny
        > zbrodniarz Jaruzelski i inni nie zostali osądzeni).

Przypomnę,że antysemitą był tow.Jaruzelski (TW "Wolski"), w '68r. robił
        antyżydowskie czystki w wojsku.
        >
        > > Gdy w SLD zaczęto szukać kandydata na prezydenta i pojawiło się nazwisko
        > Marka
        > Borowskiego, ktoś z polityków tej partii powiedział mi, że przeszkodą dla tej
        > kandydatury może być jego pochodzenie. Żydowskie właśnie.
        >
        > Wygląda na to, że SLD - jako spadkobierca komunistycznych tradycji - nie jest
        > partią tolerancyjną. No chyba, że chodzi o gejów i lesbijki.
    • m635 Tatuś i mamusia służyli w organach czy w aparacie? 20.06.06, 10:15
      I kolejny comming out KPP-owskiego dziecka...
      Jak to jest, że w mediach dominują dzieci pracowników służb bezpieczeństwa albo
      aparatu partyjnego?
      Takie zdolne bestie czy układzik działa?
    • emes-nju Nie do konca sie zgadzam 20.06.06, 10:16
      W Polsce Zydem nie musi byc Zyd. W Polsce Zydem jest ten, ktoremu sie zazdrosci: O! Widzi pani, ma nowe futro - na pewno Zydowka! Zydem wiec bedzie dziennikarz, polityk, ale kolega z pracy juz niekoniecznie...

Nawet antysemitami jestesmy dosc zalosnymi :-P
      • albacor Re: Nie do konca sie zgadzam 20.06.06, 11:20
        A co mnie k... obchodzi kto ma jakie pochodzenie. Dla mnie liczy sie jako
        czlowiek. ważne jest to tylkodla różnych narodowych gnid bojacych sie i Europy,
        i otwartości i chyba samych siebie.
        • emes-nju Re: Nie do konca sie zgadzam 20.06.06, 11:25
          albacor napisał:

> A co mnie k... obchodzi kto ma jakie pochodzenie.

W Kaczolandzie nie wolno zadawac takich pytan! Kto nie z nimi, ten przeciw nim! Rewolucja i budowa IV RP trwa!

PS Tez dokladnie nic mnie nie obchodzi kto jakie ma pochodzenie czy jakie preferencje seksualne. Dwoch moich najblizszcyh przyjaciol to para gejow, a mezem mojej przyjaciolki jest rodowity Iranczyk, z ktorym doskonale sie dogaduje mimo duzych roznic kulturowych.
    • toja3003 proszę się nie bać, już niedługo 20.06.06, 13:55
      nowy wiceprezes TVP panu to wszystko wytłumaczy stosownymi programami.

• cziriklo "My, Polacy" 20.06.06, 17:09
      Kicius, "my POlacy" to Polakami bedziemy tylko dla siebie samych - ewentualnie.
      Nigdy dla zewnetrznego swiata, nigdy dla Polakow "z juchy", jakby to ujal Tuwim.
      Jesli sie nie spotykasz w tym kraju z DZIKIM antysemityzmem, to znaczy, ze nie
      jezdzisz tramwajem, nie stoisz w kolejce, nigdy nie chodziles do polskiej
      szkoly, nigdy w towarzystwie nie miales odmiennego zdania od reszty rozmowcow,
      nigdy nie mijales zadnych napisow na plotatch, nigdy nie przechodziles kolo
      stoisk z ksiazkami, nigdy nie mailes czarnych kreconych wlosow, nigdy nie
      zalatwiales pogrzebu na cmentarzu, nigdy nie zamawiales tablicy nagrobkowej i
      nie robiles wiekszosci rzeczy, ktore codziennie robic musimy.
      Nigdy zapewne tez zapznales sie z wpisami na tym forum. Zrob eksperyment:
      najpierw napisz jakis post lagodnie kryyczny wobec nauczania papieza i drugi w
      ktporym napiszesz, ze Zydzi doprowadzili do upadku Polske i samodzielnie
      zapropwadzili w niej komunizm. Albo, ze mordowali Polakow. Otoz pierwszy twoj
      post zniknie po paru minutatch. Ale drugi bedzie przez admina zostawiony, bo
      przeciez wszyscy wiedza ze Zydzi mordowali Polakow. Wiec to mozna wypisywac. To
      nie narusza statutu.
      Gdyby w Polsce nie bylo antysemitzymu i nietolerancji, to niezaleznie od tego
      jak niesprawedliwa bylaby rezolucja PE, wywolalabyu ona jakas refleksje, probe
      zrozumienia, a nie wsciekle zaprzeczanie faktom.
      A tak przy okazji; pokaz mi inny kraj w Europie, gdzie legalnie moze wychodzic
      pisemko takie jak to wydawane przez Farfala, gdzie znane nazwisko i adres
      faszysty, ale on moze sobie spokojnie robic kariere polityczna, pewny, ze wlos
      mu z glowy nie spadnie...
      "My Polacy", indeed.
      • pjpb Re: "My, Polacy" 21.06.06, 15:02
        hmm, czy szanowny/a cziriklo ma sam korzenie zydowskie.
        jesli tak, to ma ciekawa perspektywe. ja [fakt, kreconych wlosow nie mam - ani
        zadnych zydowkich przodkow ktorych istnienia bylbym swiadomy] jezdzac tramwajami
        i czesto uczestniczac w dyskusjach, w ktorych sie z wiekszoscia rozmowcow nie
        zgadzalem, nie spotkalem sie z dzikim antysemityzmem o ktorym mowa w poscie cziriklo
        jesli zas nie, cziriklo chce byc bardziej katolicki od papieza. co z tego ze
        naczelny rabin polski bagatelizuje skale antysemityzmu w polsce. co z tego ze
        ludzie publicznie przyznajacy sie do swego pochodzenia [patrz komentowany
        artykul] dostrzegaja raczej strach przed przyznaniem sie do zydowskich korzeni
        wsrod ludzi z takowymi niz antysemityzm na codzien. _my_ i tak znamy lepiej
        prawde o tej tluszczy

• wgj8515 Panie redaktorze Morozowski 20.06.06, 17:57
      Napisał Pan między innymi:
      "... podchodzili do mnie jacyś ludzie i mówili mi, że jestem odważny. Oni też,
      jak mówili, mają żydowskie korzenie, ale działają publicznie i wolą o tym nie
      mówić. ..."
      i drugi fragment
      " ... Sam Borowski, gdy już na prezydenta kandydował, długo odmawiał przyjścia
      do programu "Prześwietlenie", bo wiedział, że Tomasz Sekielski i ja chcemy o tym
      z nim rozmawiać. ..."

Chyba dotknął Pan istoty problemu. W przeciwieństwie do Pana to np. Pan Geremek
      pytany wprost na antenie uchylił się od odpowiedzi, a Pana jednak nikt wprost
      nie pytał czy jest Pan Żydem czy nie.
      Jak ludzie działający publicznie nie chcą ujawniać swoich korzeni to potem nie
      ma się co dziwić, że słyszy się wypowiedzi o "Żydowskim spisku antypolskim" albo
      że "żądzą nami Żydzi", a potem jakiś debil atakuje rabina na ulicy. Właśnie z
      tego się to bierze, z tego ukrywania się po kątach. To rodzi podejrzenia o
      spiskowość, o tworzenie sitwy i powiązań rodzinno-towarzyskich. Z drugiej strony
      nie ma się co dziwić, wszak duża część ludzi pochodzenia Żydowskiego była
      funkcjonariuszami aparatu partyjnego i UB. A wyczyniali takie rzeczy, że ja na
      ich miejscu też bym się bał przyznać do wcześniejszych wyczynów, bo jednak wśród
      tych tysięcy przesłuchiwanych może się znaleźć jeden mściwy i wtedy może być
      źle. Jak Pan jeszcze napisze co robił szanowny tatuś przed 1968 rokiem to można
      będzie powiedzieć, że nastąpił pełny "comming-out"

• s.k.i.n Re: Czym jest tetolerancja? 21.06.06, 00:12
      Morozowski przyznaje się do swego żydostwa w nadzieji że to go uchroni przed
      dostaniem w papę od Leppera
    • rmstemero Dziwne 21.06.06, 18:28
      i sprzeczne uczucia budzi we mnie ten artykul. Chcialbym Panu dodac slow otuchy,
      z drugiej strony uwazam ze neurotyczny filosemityzm jest tak samo oobrazliwy i
      dyskryminujacy jak antysemityzm.
      To jakie pan ma pochodzenie nie stanowi a raczej nie powinno dla zadnego z mych
      rodakow stanowic powodu do oceny Pana osoby jako czlowieka, dziennikarza albo
      obywatela. Tak jest w teorii z ktorej uczynilem moja prywatna praktyke.
      W praktyce ogolnie spotykanej o tym kto "jest Zydem" zawsze decyduja inni. I to
      jest - przyznam chetnie - powazny problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka