slawinek w austrii alpy poprzecinali-tunelami przez góry 18.07.06, 12:02 i widoki piękne z tych ulic i nic im się nie staneło a u nas nikt nic nie umie albo nikt niczego nic nie chce-Tunel pod doliną albo naokoło MŁOTYi BETONY JEDNE.MYŚLEĆ BARANY MYŚLEĆ I JESZCZE RAZ MYŚLEĆ Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski ty baranie 18.07.06, 12:04 wyzywasz od baranów a wiesz jakie są skutki zniszczenia środowiska w Alpach? Dość perfidne, bo ogólnie regionowi się opłaca, skutki powodzi występują setki kilometrów dalej. Ren wylewa prawie cyklicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel19544 Re: w austrii alpy poprzecinali-tunelami przez gó 18.07.06, 14:43 Koło Augustowa nie ma gór! Odpowiedz Link Zgłoś
petro5 Re: Podaję proste rozwiązanie problemu 18.07.06, 12:08 Pomyśl,że i ty też kiedyś możesz dostać w ryj!!!Natura bywa sprawiedliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski głąb augustowski - amnestia maturalna? 18.07.06, 12:08 wyborca PiS, LPR czy Samoobrony? czytanie ze zrozumieniem - przecież jest oczywiste, że obwodnica ma powstać. Chodzi o wariant ominięcia Augustowa. Tak samo skierowanie głównej Via Baltica przez Łomżę - najkorzystniejsze, a wielka metropolia Białystok i powinna mieć drogę ekspresową do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond o jezu! 18.07.06, 12:14 "chłop, to jednak u nas ciemny jest" tak mnie drażni ta polska głupota,ze chyba sam się przyspawam do jakiegoś drzewa! o ile jeszcze nie wycieli... bo pomysl wycinania przydroznych drzew chyba się w Polsce przyjął...? no tak, tylko ilość głupich decyzji w naszym kraju jest tak wielka,ze musiałbym przwiazywac sie do różnych drzew prze okragły rok! Zieloni! Zróbmy coś!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: głąb augustowski - amnestia maturalna? 18.07.06, 12:16 Chyba rozmawiasz z automatem :) Wersja alfa oprogramowania, stały tekst do trollowania na forum, nie przejdzie testów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gwx Re: Obwodnica Augustowa przetnie Dolinę Rospudy 18.07.06, 12:12 A ludzie się nie liczą? Augustów zdycha przez te cholerne TIR-y!! pomieszkajcie sobie przy jakiejś tranzytowej krajówce to pogadamy o przyrodzie i owadach, cwaniaczki Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Obwodnica Augustowa przetnie Dolinę Rospudy 18.07.06, 12:22 Ale nie chodzi o zaniechanie budowy tylko o zmianę trasy - jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel19544 Re: Obwodnica Augustowa przetnie Dolinę Rospudy 18.07.06, 14:44 Jeszcze dziesięć tras, mamy czas, bardzo duuuużo czaaaasu! Bawmy się lepiej, wąchajmy kwiatki i słuchajmy ptaszków. Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski hehe - Twój intelekt już się wyczerpał po jednym 18.07.06, 12:15 tekście :) Odpowiedz Link Zgłoś
wrrrona Re: Obwodnica Augustowa przetnie Dolinę Rospudy 18.07.06, 12:17 Przeraża mnie taka bezmyślność!!!Przecież takie tereny traci się bezpowrotnie!!! Zalesianie, pasy dla przejścia zwierząt???Jeśli ktoś tam był to wie, że brzmi to jak kpina. Głupota w najczystszym wydaniu podyktowana znowu pieniędzmi. wrrrona Odpowiedz Link Zgłoś
poginski Z powodów formalnych musimy zniszczyć... 18.07.06, 12:18 jeden z najpiękniejszych fragmentów polskiej przyrody!!! Co za bełkot!!! Kiedy ktoś z powodów formalnych odwoła PiS od władzy?1? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel19544 Re: Niestety to dopiero początek rządów półgłówkó 18.07.06, 14:39 Skomentował ćwiergłówek! Odpowiedz Link Zgłoś
dioskorides Jadę z Wajrakiem 18.07.06, 12:37 Jeszcze pare lat temu myślałem podobnie, banda ekologów oszołomów, przykuwających się do drzewa, którzy nie rozumieją że najważniejszy jest postęp. Że autostrady sa naszym jedynym rozwiązaniem, ze elektrownie atomowe drogi szybkiego ruchu itp. to miejsca pracy. Niestety prześledzenie , przestudiowanie czysto akademickich danych pokazuje ze jest całkiem inaczej i nie jest to tylko ideologiczna dywagacja. Jak juz pisałem każda dewastacja to nie tylko szkoda dla ptaszków, roślinek i drzewek ale szkoda przede wszystkim dla człowieka, nie zgadam się na niszczenie MOJEJ przyrody, na zatruwanie moich dzieci, na bezprawne działanie co zostało juz udowodnione, i nie zgadzam sie na marnowanie moich pieniędzy. Miara pstepu jest nie to co dzisiaj zabetonujemy i jakie cudo inzynierii lądowej postawimy, miara postępu jest umiejętnośc zrówoważonego rozwoju i umiejętnośc dalekosiężnego myślenia, niestety póki co to powtarzamy toczka w toczkę te same błedy co zachód podniecając sie jakie to fajne w reichu maja autobany, nie rozumiejąc ze w ogóle nie spełniły oczekiwan. zatem Adam kiedy ? Odpowiedz Link Zgłoś
majkelos13 Re: Jadę z Wajrakiem 18.07.06, 13:31 Czlowieku, co za glupoty wypisujesz!?! Przejedz sie do Hiszpanii samochodem, to nagle odkryjesz, ze droga z Warszawy do granicy z Niemcami zajmuje niemal polowe czasu!!! Autostrady sa _NIEZBEDNE_i to dobre autostrady, a nie ten wymysl pod Poznaniem na ktorym trzeba sie co 50 km zatrzymywac, aby wrzucic 11 zlotych, jak bedzie tam ruch zblizony do ruchu w Niemczech to to wszystko sie w cholere zatka i bedzie sie czekalo w kolejkach przed bramkami. Druga sprawa: cala Europa buduje trzypasmowe autostrady (prawym - 90km/h tiry, srodkowy - okolo 130 km/h samochody i lewy wolny do wyprzedzania) zas u nas z uporem maniaka budowane sa 2 pasmowe. Zajrzyj na mape i zobacz, ze nawet Bialorus wybudowala autostrade na najwazniejszej arterii komunikacyjnej (droga do Moskwy), wszedzie budowe rozpoczyna sie od stolicy i idzie ona dalej, u nas wszystko musi byc na odwrot :( Jak w niemczech autobahny nie spelnily oczekiwan, gdy 500 km pokonujesz w 4 godziny, a nie w 10? Odpowiedz Link Zgłoś
dioskorides Re: Jadę z Wajrakiem 18.07.06, 14:05 majkelos13 napisał: No to jest własnie ta krótkowzrocznośc o której mówię pociągiem pokonasz tą trase jeszcze szybciej to raz, dwa autostrada podrózuje sie na zachodzie szybcie nie dlatego ze jest a dlatego ze ruch ciezarowy jest rozbity na inne srodki transportu u nas wszystko sie wrzuca na tiry i chocby były to autostrady 6 pasmowe zatkaja sie wczesniej czy później jezeli bedziemy liczyli tylko na transport kołowy i tiry to nie głupoty a czyste liczbowe dane, nie ma na swiecie nieprzeładowanej autostrady no moze w stanach wschód zachód, jezeli chcemy zeby stan transportu i jego sprawność się poprawiła musimy sobie uswiadomic ze budowanie jedynie autostrad nie jest złotym środkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
majkelos13 Re: Jadę z Wajrakiem 18.07.06, 15:12 Oczywiscie, ze autostrada nie jest zlotym srodkiem, w Los Angeles maja autostrady po 6 pasow a i tak miasto stoi w korkach. Problemem w Polsce jest ich kompletny brak. Piszesz, ze ruch kolowy jest rozbity, ale z tym sie nie zgodze. Po prostu autostrada ma wieksza przepustowosc. Kolej jest wysmienita jesli chodzi o towary sypkie czy transport duzej ilosci towarow z miejsca na miejsce (ze srednia szybkoscia 50 km/h), ale ustepuje mobilnoscia transportowi kolowemu. Co do kolei pasazerskiej, probowales dojechac pociagiem chocby do Paryza? Wiesz ile jest przesiadek, oczekiwan na dworcu, zabawy ze zmiana dworcow? Teraz sprobuj to zrobic z iloscia bagazu ktory przewozisz w samochodzie i dzieciakami. Uprzedzajac odpowiedz: linie lotnicze nie zawsze dolatuja tam gdzie chcesz i bywa sporo zabawy z przesiadkami. Budowa sieci drog jest konieczna, bo haslo "tiry na tory" zdalo egzamin tylko w Szwajcarii, a tam maja inne warunki geograficzne i wiekszosc tirow omija to panstwo. Po prostu chodzi o budowe autostrad, ale z poszanowaniem przyrody, czlowieka i piekna srodowiska naturalnego. Budowa drogi przez puszcze z zastosowaniem nowoczesnych rozwiazan pozwoli pogodzic te trzy rzeczy. Widzialem cos takiego we Francji: autostrada oddzielona od lasu drucianym plotem i co jakis czas podziemne przejscia dla zwierzat. Odpowiedz Link Zgłoś
forester_marucha Re: Jadę z Wajrakiem 18.07.06, 17:15 > Oczywiscie, ze autostrada nie jest zlotym srodkiem, w Los Angeles maja > autostrady po 6 pasow a i tak miasto stoi w korkach. Problemy z korkami rozwiązuje inteligentne sterowanie światłami. Zrobiono to w niektórych miastach niemieckich, t.zw zielona fala. > Po prostu autostrada ma wieksza przepustowosc. Kolej jest wysmienita jesli > chodzi o towary sypkie czy transport duzej ilosci towarow z miejsca na miejsce > (ze srednia szybkoscia 50 km/h), ale ustepuje mobilnoscia transportowi kolowemu Kolej wcale nie ustępuje autostradom i drogom szybkiego ruchu. Prędzej czy później trzeba będzie się przesiąść na kolej ze względu na malejące zasoby ropy naftowej. Lepiej wcześniej. Oszczędność energii to podstawa racjonalnego życia. > Co do kolei pasazerskiej, probowales dojechac pociagiem chocby do Paryza? Wiesz > ile jest przesiadek, oczekiwan na dworcu, zabawy ze zmiana dworcow? Do Paryża nie ma problemu dojechać pociągiem n.p. z Lille - wsiadasz do TGV i jesteś u celu po półtorej godziny. > "tiry na tory" zdalo egzamin tylko w Szwajcarii, a tam maja inne warunki > geograficzne i wiekszosc tirow omija to panstwo. TIRy na tory zdało egzamin nie tylko w Szwajcarii. W Niemczech również i w kilku innych cywilizowanych państwach również kolej odciąża w znacznym stopniu ruch drogowy. > Po prostu chodzi o budowe autostrad, ale z poszanowaniem przyrody, czlowieka i > piekna srodowiska naturalnego. Oczywiście, ale tutaj dyskutujemy nie o budowie autostrady, a o obwodnicy wokół Augustowa w postaci n.p. estakady lub tunelu. Kilkanaście lat horroru mieszkańców Augustowa należy w końcu skończyć. Oczywiście z poszanowaniem środowiska naturalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh ________p_o_d_p_i_s_z____P_E_T_Y_ C_J_E________ 18.07.06, 22:42 w obronie przyrody.. www.darzbor.v24.pl/vb/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka996 niech sobie przez ogródek przeprowadzi 18.07.06, 12:39 bezmyślna główka dstała stołek. Odpowiedz Link Zgłoś
izaza Re: Obwodnica Augustowa przetnie Dolinę Rospudy 18.07.06, 12:40 Uważam tę decyzję za podłą. rzadko zabieram głós, ale tutaj nie wytrzymałam. Do czego jeszcze dojdzie? Taka piękną mamy (jeszcze!) przyrodę... Odpowiedz Link Zgłoś
stocz !!!!! Petycja i listy do ministra !!!!!! 18.07.06, 12:40 Podpisujcie petycje i wysylajcie listy: www.darzbor.v24.pl/vb/index.php act.greenpeace.org/ams/pl?a=1551&s=gen_pl Odpowiedz Link Zgłoś
cyberrafi Po nas choćby potop... 18.07.06, 12:46 king-dong napisała: > cywilizacja zetrze to świństwo z powierzchni Ziemi. Będzie wszedzie asfalt, > styropian i PCV. I pies .. tę dziczyzne. Źwierzątka bedziemy ogladać w > Afryce albo w ZOO. Dla niektórych to dowcip ale tak właśnie rozumują rozumują różne chciwe debile. Zupełnie na poważnie. Nie dociera do tych pustych łbów, że gdy szlag trafi naturę to i człowiek ze swoją cywilizacją się nie ostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
haritka ale po co ma cos po nas zostac? 18.07.06, 13:03 Jak i tak lepsze zycie czeka na nas gdzie indziej ..... a teraz wazna jest kasiorka Odpowiedz Link Zgłoś
wujek_extrema Re: ch.. w łeb ptaszkom, kwiatkom, rzeczkom, cywi 18.07.06, 12:48 To juz kolejna autostrada. Boze ile w Polsce tych autostrad moglo by byc.Wnioskujac z popularnisci tematu Polska powinny miec najlepsze i najgestsze na swiecie autostrady oraz najkorzestniejsze wizy obywateli do USA ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Szyko to nie pisowski minister 18.07.06, 13:43 A czyj przepraszam bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
monia734 Z czego utrzymują się mieszkańcy Mazur? 18.07.06, 12:55 Z tego co wiem, z turystyki. My turyści nie jeździmy przez cały kraj po to aby zobaczyć was, mieszkańców, a przyrodę. Jak nas zabraknie, staniecie się najbiedniejszym regionem w Polsce. Nooooooo ale z obwodnicami. Odpowiedz Link Zgłoś
berenika80 jest mi wstyd 18.07.06, 13:21 Właśnie skończyłam studia na ochronie środowiska na SGGW, alma mater pana (profesora niezasłużonego) Szyszko. Miałam zajęcia z nim i jemu podobnymi profesorami. Na pierwszym roku powiedziano nam, że te studia nauczą ludzi, że działalność ekologiczna nie polega na ganianiu z transparentem po autostradzie, ani na przykuwaniu się do drzewa, tylko na zdobyciu wielkiej wiedzy i co najważniejsze na zastosowaniu jej w praktyce. Na piątym roku od byłego już dziekana mojego wydziału dowiedziałam się, że ratyfikowane przez Polskę prawo unijne ( które tym samym stało się prawem polskim) jest niewłaściwe i nie pozwala Polsce się rozwijać. Cytat: "bo widzicie państwo - trzeba umieć wyczuć, kiedy prawo ma sens - i wtedy należy go przestrzegać, ale kiedy się okazuje że przez prawo nie można podjąć jakiejś inwestycji - no to takie prawo jest głupie. I nie trzeba go przestrzegać". To dosłowny cytat pana dziekana przy okazji dyskusji nad budową obwodnicy Augustowa. TEnże pan był w komisji oceniającej wpływ planowanej inwestycji na doline Rospudy. Występował nie jako fachowiec budowniczy, ale jako inżynier środowiska, który ma opracować wiarygodną i obiektywną opinię, będącą składową analizy oddziaływania na środowisko, wymaganej dla każdej podejmowanej w Polsce inwestycji. Ale jak widać z zaprezentowanego cytatu, nie będzie on obiektywny. Jego opinię można wyrzucić do kosza. Tak się nie stanie, bo trafia ona do kolegi z wydziału - pana Szyszko, który swego czasu na wykładzie stwierdził, że niepotrzebnie chroni się niektóre gatunki, bo polowania na nie sa bardzo fajne i bez tego myśliwi nie będą zadowoleni. Tak oto upada wizerunek ekologa fachowca - przekształcony z wykształconego inżyniera w wysoko postawionego kombinatora, który pozycję wyrobił sobie nie wiedzą, a kombinowaniem. Ale zachował pozory. Takich jak Szyszko i moj były dziekan jest bardzo wielu. Od małych szkół wyższych bez imienia po struktury administracyjne. Przeraża mnie to. I wstyd mi że skończyłam te studia, bo nie moge być z siebie dumna że pobierałam nauki od takich ludzi. Nie ufam już żadnej swojej wiedzy, bo przez tyle lat straciłam umiejętność oddzielenia tego co jest zgodne z zasadami ekologii i inżynierii, a co jest widzimisię "profesorów inżynierów", wtłaczających w nas swoje wynaturzone poglądy. Dlatego mam ochotę przypiąć się do drzewa z Panem Wajrakiem - moze jednak ekolog maszerujący po autostradzie jest nie gorszy ode mnie, wykształconego na świetnej uczelni zindoktrynowanego studenta. I może nawet się przespaceruję z tablicą... Odpowiedz Link Zgłoś
pashow.von Re: jest mi wstyd 18.07.06, 13:28 Żyjemy w wolnym kraju i jeżeli tam jest jakiś przekręt, to wyjdzie na jaw. Jakby go popełniło SLD, to ujawniłby PiS, jeżeli popełnia PiS, to ujawni Gazeta Wyborcza albo PO. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: jest mi wstyd 18.07.06, 14:10 Nie dziwię się Twojemu rozgoryczeniu. To swoją drogą ciekawe, że kierownik Katedry Architektury Krajobrazu, zapalony myśliwy i rolnik z gospodarstwem eksperymentalnym zostaje ministrem O.Ś. Cytat niestety symptomatyczny - obecnie rządzący gardzą prawem, jeśli jest im nie na rękę i gardzą ludźmi, jeśli nie są im powolni. Jak to się kiedyś nazywało? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
eowina gratulacje 18.07.06, 12:58 Gratuluje podpisania sie pod petycją. Wydaje mi sie tylko że trochę minałeś sie z celem, bo ta petycja jest PRZECIWKO budowie tej obwodnicy. Poza tym jestes kolejną osobą, która tak naprawde nie rozumie kto właściwie protestuje. Śpiesze poinformować że ci pseudoekolodzy i znawcy roślinek o których mówisz nie mają z tym nic wspólnego. Hamuj sie troszkę i poczytaj inne posty zanim zaczniesz deklarować że każdemu ekologowi przyłozysz "w ryj". Odpowiedz Link Zgłoś
pani_rosomak Re: Skandal !!! PiS niszczy dziedzictwo narodowe 18.07.06, 13:10 Kmiocie Ty! Nie widzisz dalej niż własne podwórze! Przez takich ludzi właśnie Polska wygląda tak jak wygląda. Przecież nikt nie mówi żeby obwodnicy nie budować, tylko żeby zaplanować to rozsądnie i wziąć pod uwagę także aspekt ekologiczny. Nie może być tak że wygrywają wyłącznie racje partykularne. Ciekawa jestem kto potem przyjedzie do waszego zafajdanego pipidówka, jak wszystko zgnoicie dookoła. Trochę wyobraźni człowieku! Odpowiedz Link Zgłoś
pashow.von Ekolodzy uważają mieszkańców Augustowa za idiotów 18.07.06, 15:03 pani_rosomak napisała: > Ciekawa jestem k > to potem przyjedzie do waszego zafajdanego pipidówka, jak wszystko zgnoicie doo > koła. Trochę wyobraźni człowieku! Jak wiadomo Augustów żyje z turystów, a jednocześnie jego mieszkańcy domagają się twardo obwodnicy która - jak twierdzą ekologiczni awanturnicy - zniszczy przyrodę dookoła. Czyli podcinają gałąź na której siedzą. Czyli wniosek taki jak w tytule. Ja jednak uważam ,że są to mądrzy ludzie, którzy na miejscu wiedzą co dla nich - i dla innych - najlepsze. Ja bym im zaufał. Ta trasa obwodnicy jest najlepsza z możliwych, choć niepozbawiona wad. Jak demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
black.ok Re: Obwodnica Augustowa przetnie Dolinę Rospudy 18.07.06, 13:10 Obrońcy przyrody, ekolodzy i inni nawiedzeni powinni dawać przykład i jeździć furmankami i bryczkami. Ale nie, oni w coraz większych gablotach się poruszają, bo zawód ekologa jest dobrze płatny. Odpowiedz Link Zgłoś
yamaneko Re: najlepiej wszystko zniszczyć ! 18.07.06, 13:13 nie twierdzę, że obwodnica nie jest potrzebna, powinna być jednak pomyślana i wykonana z głową a nie na hurra niszcząc wszystko po drodze !!! może dla Ciebie nie liczy się nic poza furą, piwskiem w knajpie i wstrząsami na techniawie, pomyśl jednak o tym, ze niszczysz coś pięknego i to bezpowrotnie, a niekoniecznie trzeba to niszczyć - wystarczy pomyśleć ! Pozatym nie zostawiam śmieci po sobie na łonie przyrody i bardzo to zwalczam, jesli ktoś to czyni to przeważnie ludzie podobni Tobie, z brakiem szacunku do natury !!! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota751 A Warszawa będzie jeszcze długo czekała... 18.07.06, 13:18 ... na swoją obwodnicę. No bo przecież obwodnica Augustowa to priorytet! Co tam zatkana stolica! Niech sobie stoją w korkach, bujają się po koleinach, urywają zawieszenia w autach zasr...ane warszawiaki! Ot, polityka i tyle. Zastanawiam się tylko, że z kim bym nie rozmawiała to nikt na PiS nie głosował i nikt nie zagłosowałby obecnie - a jednak wygrali, a jednak w sondażach prowadzą Kaczyńscy. Skąd to się bierze? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_solar Re: Obwodnica Augustowa przetnie Dolinę Rospudy 18.07.06, 13:20 A tunelu nie można tamuj puscić ? Piskorski wie jak to robić. Odpowiedz Link Zgłoś
jot58ka Re: Obwodnica Augustowa przetnie Dolinę Rospudy 18.07.06, 13:35 Jesteśmy rakiem tej planety. Wajrak ma rację - przyroda to nasze bogactwo narodowe ale nie potrafimy uszanować także tego. Ministerstwo Ochromy Środowiska powinno zmienić nazwę na Ministerstwo Dewastacji. Panie Boże, to miło, że stworzyłeś Ziemię ale ludzie to ci się nie udali. Odpowiedz Link Zgłoś
masturbator44 Petycja 18.07.06, 13:40 Jestem sceptycznie nastawiony do wszelkich petycji, ale bardziej sceptycznie do pomysłów naszego rządu, a więc zachęcam do podpisywania się: www.darzbor.v24.pl/vb/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
critto popieram petycję 19.07.06, 01:00 masturbator44 napisał: > Jestem sceptycznie nastawiony do wszelkich petycji, ale bardziej sceptycznie do > pomysłów naszego rządu, a więc zachęcam do podpisywania się: > > www.darzbor.v24.pl/vb/index.php popieram petycję!! wpisujmy się, pokażmy, że jest nas WIELU!! Odpowiedz Link Zgłoś