Dodaj do ulubionych

Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzelać

28.07.06, 07:42
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • zylioner jakby... 28.07.06, 08:03
      Jakby ruscy nie mordowali dzieci z groznego, czeczency nie mordowaliby dzieci z
      Biesłanu...
      Jakby ktoś odstrzelił Putina w dzieciństwie...
      • nonieee Jakies przyklady 28.07.06, 08:06
        mordowania przez "ruskich" dzieci w Groznym?
        Ale dawaj fakty.
        • zylioner Re: Jakies przyklady 28.07.06, 08:15
          W ciagu wojny w czeczenii szacuje sie ze zginelo ponad 50 tys. czeczenskich
          dzieci! a konkretne? W ciagu 1/2 h mozna znalezc ze sto opisow w sieci - masz
          czas - polecam kavkazcenter albo po prostu google.
          • plmlp Racja!Tylko kto zapłaci za prawo dzieci rosyjskich 28.07.06, 08:35
            czy osetyńskich zabitych w Biesłanie?
            • manhu Tylko kto zapłaci za Polaków zabitych przezNiemców 28.07.06, 12:40
              No właśnie ja żądam po 35000 euro za każdego z 6mln Polaków zabitych przez Niemców! Ten wyrok na Rosję to chyba jakiś żart.
              • janusz-karpinski Kacapskie Zbrodnicze Bydło Musi Zapłacić !!!!!!!!! 29.07.06, 12:53
                to ważne dla matki !!!
                ale ważniejsze jest dla niej, że
                świat usłyszał jej wołanie !

i że świat dowiedział się
                cząstki prawdy o ludobójstwie
                kacapskich bandziorów na Czeczenach !
          • ewswr Re: Jakies przyklady 28.07.06, 12:38
            KC jest tak samo wiarygodny w sprawach Czeczenii jak służba prasowa Sztabu
            generalnego FR.
          • andrzejbj Re: Jakies przyklady 28.07.06, 15:27
            kavkazcenter jest witryną czeczenskich bandytów i sama jest bardzo niescisla w wszelkiego rodzaju szacunkach.Tym samym nie jest bezstronna i obiektywna.Rosjanie dzieci nie morduja, najwyzej tak jak izrael w libanie zrzucajac bomby.Czeczency morduja wszysko co sie rusza.
        • maciekamigo tja... na pewno Rosja przejmie się tym wyrokiem 28.07.06, 10:17
          i szybciutko pobiegnie zapłacić :)))
      • r.maszkowski Re: jakby... 28.07.06, 08:13
        > Jakby ruscy nie mordowali dzieci z groznego, czeczency nie mordowaliby dzieci z
        > Biesłanu...

Większość dzieci w Biesłanie zamordowali Rosjanie przy pomocy pocisków
        zapalających.
        • zylioner Re: jakby... 28.07.06, 08:16
          To juz zupelnie pomijam, ale zalozmy ze jednak jakies zginely z rak czeczenow...
          • ewuniko założmy???!!! 28.07.06, 08:42
            co to znaczy załóżmy??? przecież to już fakt, że Rosjanie w ten sposób
            rozwiązali problem!!!
            • ewswr Re: założmy???!!! 28.07.06, 12:39
              skąd to wiesz?
              • krwawy.zenek Re: założmy???!!! 28.07.06, 13:36
                A Ty nie wiesz?
                • ewswr Re: założmy???!!! 28.07.06, 13:53
                  nie wiem. słyszałem że ktos gdzies kiedys widział w krzakach zużyte "miotacze
                  ognia" - taki większy granatnik (nie przypomina plecaka jak w filmach o wojnie).
                  a teraz pomysl - czy ktos kto dał rozkaz użycia tej broni zostawił by
                  zużyte "dowody" na "wierzchu"? jest też wersja że rosjanie próbowali zrobic
                  wyłom w scianie strzelając z czołgu, i sie zaczęło...(wersja o wiele bardziej
                  prawdopodobna) ale nie jest to pewne.
      • nikola_piterski2 Re: jakby... 28.07.06, 13:07
        zylioner napisał:

> Jakby ktoś odstrzelił Kaczynskich w dzieciństwie...

--------------------------------
        Nie wiem, za co redaktor tak nie lubi tych braci, ze nie skasuje post?
    • zylioner a kim jest twoim zdaniem najemnik? 28.07.06, 08:06
      Czy sadzisz ze to jest to samo co ochotnik? Poza tym Czeczenia, Inguszetia i
      Dagestan, to bardzo bliskie sobie kraje. To tak jakbyś stwierdził, że Słowak
      walczący na Czechach za czasów Czechosłowacji (nie wiem czy coś takiego się
      zdarzyło ;) nie bronił swojej ojczyzny.
    • apropag Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 08:09
      vitmik napisał:

> jakby go nie wykończyli mozliwe by było, że jako zawodnik od basajewa mógł
      > mordowac dziciaki w biesłanie.
      > poza tym, jesli pochodził z inguszetii a walczył za czeczenię, to nie był to
      > jakiś odruch obrony ojczyzny tylko chęć szerzenia szariatu
      > no cóż, tak kończą najemnicy
      Europejski Trybunał Praw Człowieka kazał wczoraj Rosji wypłacić 35 tys. euro
      matce Hadżiego Murata Jandijewa uprowadzonego w Czeczenii i najpewniej
      rozstrzelanego na rozkaz gen. Aleksandra Baranowa.
      Gdyby Rosja zmuszona zostala do placenia 35 tys euro za kazdego
      zamordowanego "zawodnika" od Basajewa to niezwykle szybko zdecydowalaby sie nad
      innym sposobem zakonczenia tego konfliktu. Gen. Baranow moze stanac przed
      trybunalem za Naruszenie "praw Czlowieka" Gdyby Prokuratura Wojskowa dzialala
      nalezycie to "zawodnicy" od Basajewa nie mieliby skad kupowac broni. Jeszcze
      jeden problem w jaki sposob finansowani sa "zawodnicy" od Basajewa. Gatunek
      czlowieka w Rosji to czlowiek zachlanny Homo Rapax Dobrze opisany na portalu
      www.rossakiewicz.pl
      • ddaa Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 08:38
        Nagrana scenka dobitnie ilustruje czym jest rosyjska armia. Nie zasługuje to na
        naze armia, a Ruskie na nazwę żółnierzy bo to zwykła zgraja rzezimieszków z
        hersztami na czele.
        • ewswr Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 12:49
          "bojownicy" też lubią nagrywac swoje bohaterskie czyny na video. jest wiele
          filmików jak odcinaja głowy. Jest film, gdzie A. Zakajew podrzyna gardła
          jencom, anglicy mówią że to zamało.
          np. film, w któryms z tych dwóch odcinków (nie pamiętam w którym więc podałem
          dwa) jest fragment , odcinanie głów 18-19 letnim poborowym WOP, wziętych do
          niewoli na terenie Dagestanu. Humanisci z tych mudżachedinów że aż strach...
          www.army.lv/video/146.wmv
          www.army.lv/video/147.wmv
          • ewswr Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 12:50
            sprawdziłem - początek drugiego
    • heluvald Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 08:44
      pierdu pierdu...:)
      • halpa Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 08:49
        proponuję Stoperan :)
    • wlodeusz Nawet ,nie da się tego skomentować.... 28.07.06, 08:50
      Po prostu bydło!...Od zawsze,taką właśnie miałem opinię o rosjanach.
      • andrzejbj Re: Nawet ,nie da się tego skomentować.... 28.07.06, 15:36
        sam jestes bydlo. Bydlo sie uniestwia, bydlem sa dzieciobojcy i inni islamscy fanatycy.Bydlem sa tacy zapluci ludzikowie jak ty.Rosyjscy zolnierze zrobili bardzo slusznie.
      • 0kostek Jeszcze jedna ofiara manipulacji Wyborczej. 28.07.06, 21:48
        Moje gratulacje dla Gazety. Wasza robota nie idzie na marne. Brawo.
    • miliarder wiwat wolna czeczenia 28.07.06, 08:53
      precz z imperializmem czy to rosyjskim
      amerykańskim czy żydowskim!
    • zenit_spb Bard i poeta Radzi 28.07.06, 08:56
      Wielki milosnik "partyzantow" czeczenskich Radziwinowicz w swoim stylu.

>Ten bezprecedensowy werdykt daje nadzieję na sprawiedliwość blisko 5 tys. osób,
      >które w czasie wojny kaukaskiej zostały uprowadzone przez Rosjan i zaginęły bez
      >śladu.
      Tylko ze wiekszosc z tych uprowadzen zostala dokonana w czasie "niepodleglej"
      Iczkerii kiedy to ci "partyzanci" stworzyli panstwo islamskie.Wszyscy wiedza ze
      glownym zrodlem utrzymania "niepodleglej" Iczkerii byly porwania ludzi,tranzyt
      narkotykow i broni.Kto chce moze znalezc w internecie kadry
      rozstrzeliwan(czeczenow) w Groznym na glownym placu przez pluton.Wyroki zapadaly
      przez sad "bohatera polski" Dudajewa.
      Ale Radziwinowicz uzna to za przejaw demokracji w niepodleglym panstwie.

>Fatima ostatni raz widziała 25-letniego wówczas syna pod koniec 1999 r., kiedy
      >wyruszył z rodzinnej Inguszetii do Czeczenii wojować w obronie atakowanej przez
      >rosyjskie siły federalne republiki. Nie wiedziała, że w grudniu i styczniu brał
      >udział w obronie Groznego. A kiedy stolica Czeczenii padła, ranny w nogę brnął
      >razem z bojownikami Szamila Basajewa w stronę gór.

Ten wojownik o wolnosc wiedzial na co sie naraza i ile kasy mu zaplaca sponsorzy
      z panstw Arabskich.Gdyby nie zostal ranny to moze by tez wojowal o wolnosc
      Osetii w Bieslanie z "dzielnym komendantem polowym" Basajewym na czele,mocujac
      trotyl na ciala dzieciakow i nie dajac im wody przez trzy dni.

>Ekipa telewizyjna filmowała więc komandosów wywlekających ze szpitala nie
      >mogących poruszać się o własnych siłach Czeczenów.
      >Hadżi Murat mocno kulał, ale szedł sam. Z podniesioną głową, patrząc prosto w
      >oczy rosyjskim oficerom

No tutaj nasz poeta troche przesadzil.Jezeli nie mogli sie poruszyc to w jaki
      cudowny sposob szedl sam?Wynika z tego tekstu ze "bohaterzy" zostawiaja swoich
      rannych zlym,pijanym Rosjanom(moze oni mysleli ze Rosjanie wysla ich na
      odpoczynek i kuracje lekarskie nad moze srodziemne?
      • drakoniusz Re: Bard i poeta Radzi 28.07.06, 09:27
        Mam prośbę - nie używaj tu cyrylicy.
        Do dziś na jej widok mam przykre skojarzenia.
        • zenit_spb Re: Bard i poeta Radzi 28.07.06, 09:46
          Co jest?
          Jakies przykre wspomnienia ze szkoly?
          Co do cyrilicy, powiem szczerze: "mnie g.... obchodzi jakie ty masz kompleksy i
          skojarzenia"
          • drakoniusz nie nie ze szkoły sowietofilu 28.07.06, 09:52
            Cyrylica kojarzy mi się z:
            - obcymi rzołnierzami na terenie mojego miasta,
            - wydzielonymi dzielnicami, gdzie było "nie lzia",
            - sklepami tylko dla Rosjan,
            - ze szkołami w sumie też, w 100 tysięcznym mieście mieliśmy dwie ruskie szkoły
            dla dzieci "bratnich wojsk".
            • zenit_spb Re: nie nie ze szkoły sowietofilu 28.07.06, 10:02
              drakoniusz napisał:

> Cyrylica kojarzy mi się z:
              > - obcymi rzołnierzami na terenie mojego miasta,
              > - wydzielonymi dzielnicami, gdzie było "nie lzia",
              > - sklepami tylko dla Rosjan,
              > - ze szkołami w sumie też, w 100 tysięcznym mieście mieliśmy dwie ruskie szkoł
              > y
              > dla dzieci "bratnich wojsk".
              >
              Szkoda mi cie, ze przez swoja nienawisc nie uzywasz tego jezyka.
              Muzyki Czajkowskiego i innych "Ruskow" pewnie tez nie sluchasz?Gaz u siebie w
              domu tez powinienes wylaczyc(bo ruski), a jak ktos ci zaproponuje
              pierogi"ruskie" dac mu w pysk zeby pamietal kto byl okupantem...
              • drakoniusz nienawiść - duże słowo 28.07.06, 10:09
                Nienawidziłem jakieś 20 lat temu.
                Teraz odczuwam poprostu niechęć.
                • zenit_spb Re: nienawiść - duże słowo 28.07.06, 10:19
                  Ale czasy sie zmieniaja, przychodzi nowe pokolenie, ktore rozumie ze patrzenie
                  tylko na historie doprowadzi do niczego albo do nastepnej wojny.
                  Czasy "zapatrzenia sie" na Zachod tez sie skonczyly jak w Rosji tak i w
                  Polsce(tak mi sie wydaje).Wszyscy zaczynaja rozumiec ze prawdziwe dobre stosunki
                  ekonomiczne i polityczne robi sie przede wszystkim z sasiadami.
                  • drakoniusz owszem - czasy się zmieniają 28.07.06, 10:25
                    Obecnie i w kontekście mojego kraju bardziej obawiam się nawiedzonej Ameryki,
                    niż osłabionej Rosji.

Ale widać czasy zmieniają się nie wszędzie i nie mówiąc już nawet o terytorium
                    Federacji Rosyjskiej, ale nawet w obszarze "bliskiej zagranicy" - jak swego
                    czasu Rosjanie nazwali byłe państwa związkowe, do dziś pozwalają sobie na metody
                    i ambicje rodem z czasów dawnych.
                    • zenit_spb Re: owszem - czasy się zmieniają 28.07.06, 10:37
                      Niedlugo powstana w Polsce bazy amerykanskie(tarcza antyrakietowa)
                      Co do jencow z Iraka, to caly swiat wie ze Polske mozna traktowac jak "osiol
                      trojanski" lub "wiezienie w celu przesluchiwan za pomoca metod ktore sa
                      zabronione na zachodzie"

Co do WNP, to moim zdaniem jest nie efektywne i przestarzale, Rosja powinna
                      budowac cos na wzor UE.
                      • drakoniusz Re: owszem - czasy się zmieniają 28.07.06, 10:49
                        Nie jest to jeszcze pewne, ale niestety mocno prawdopodobne, a bycie przedmurzem
                        jakoś nigdy nie popłaca.

Co do Rosyjskiego UE - to daj boże. Daj boże żeby Rosjanie zaprojektowali na
                        wzór Unii Europejskiej federację o akces do której trzeba się usilnie latami
                        starać, spełniając przy tym rozliczne wymogi, nie zaś taką o wyjście z której
                        można się bezskutecznie starać latami pomimo zgodnej woli całego narodu.
                      • dvoryanin Mam nadzieje, że żadnych baz amerykańskich ani 28.07.06, 20:30
                        żadnej ich tarczy tu nie będzie.
                  • dvoryanin Ja to rozumie, dlatego na maturze zdawałem 28.07.06, 20:28
                    rosyjski a nie angielskie co do którego przez jego wszechobecność mam taki
                    stosunek jak Francuzi czyli delikatnie mówiąc negatywny :)
              • ulisse Re: nie nie ze szkoły sowietofilu 28.07.06, 12:34
                > Szkoda mi cie, ze przez swoja nienawisc nie uzywasz tego jezyka.
                > Muzyki Czajkowskiego i innych "Ruskow" pewnie tez nie sluchasz?Gaz u siebie w
                > domu tez powinienes wylaczyc(bo ruski), a jak ktos ci zaproponuje
                > pierogi"ruskie" dac mu w pysk zeby pamietal kto byl okupantem...

Jak bede chcial posluchac sobie Czajkowskiego, to bedzie to moj dobrowolny
                wybor. Chce z powrotem pieniadze za "kartinki i murzilki" do ktorych bylem
                zmuszony kupowac. Gaz nie jest ruski (mam nadzieje) tylko ziemny. Rosjanie
                wydobywaja go z okupowanych terenow (czyli kradna). Rosjan ogolem lubie,
                imperialistyczne swinie nie.
                • nikola_piterski2 Re: nie nie ze szkoły sowietofilu 28.07.06, 12:55
                  ulisse napisał:

>Jak bede chcial posluchac sobie Czajkowskiego, to bedzie to moj dobrowolny
                  wybor...

Czajkowski jak narzedzie rosyjskiej okupacji.
                  Poniewaz nie chcial sluchac Czajkowskiego przymusowe, to dzis juz pozne ci go
                  sluchac dobrowolnie. Sluchaj "Big Cyc"!

Chce z powrotem pieniadze za "kartinki i murzilki" do ktorych bylem
                  zmuszony kupowac.

Myslie, nieszczesniku, musisz dzis pomagac rodzicom, ktore ci
                  kupowali "Murzilke" a "Wiesole kartinki" i zmuszali czytac nie trzebowac od
                  nich "z powrotem pieniadze".

> Gaz nie jest ruski (mam nadzieje) tylko ziemny.
                  Rosjanie wydobywaja go z okupowanych terenow (czyli kradna).

A wegiel w Slansku rez tylko zemny, nie polski, i Polacy go wydobywaja z
                  okupowanych terenow czyli kradna?

> Rosjan ogolem lubie, imperialistycznych swinie nie.

Nie lubisz siebie albo wlasnych sojusznikow zza morza, nie zrozumialem?
                  Przeciez w Rosji wszyscy sa kommunisci...

• ulisse Re: nie nie ze szkoły sowietofilu 28.07.06, 14:16
                    Te piterski, mozna tam u was kupic wyszobijki?
                  • dvoryanin świetna riposta ! 28.07.06, 20:21
              • dvoryanin Po rusofobach wszystkiego się spodziewać można :) 28.07.06, 20:26
            • nikola_piterski2 Re: nie nie ze szkoły sowietofilu 28.07.06, 10:07
              drakoniusz napisał:

> Cyrylica kojarzy mi się z:
              > - obcymi rzołnierzami na terenie mojego miasta,
              > - wydzielonymi dzielnicami, gdzie było "nie lzia",
              > - sklepami tylko dla Rosjan,
              > - ze szkołami w sumie też, w 100 tysięcznym mieście mieliśmy dwie ruskie
              szkoły dla dzieci "bratnich wojsk".

Jestes chlopkiem-roztropkiem! Uczysz angielski z amerkanskim slengiem? Czy
              kojarzy sie cie:

> c obcymi zolnierzami na terenie twego panstwa
              > wydzielonymi dzielnicami, gdzie bedzie "nie lzia",
              > sklepami tylko dla Amerykancow,
              > ze szkołami dla dzieci "bratnich wojsk".

Wkrotce bedzie Polska przy wolnosci zyc,
              Bedzie kazdy Polak Buszowi sluzyc!

• drakoniusz Re: nie nie ze szkoły sowietofilu 28.07.06, 10:15
                Niestety - psia mać - możesz mieć rację :/

Wojskowe lotniska u nas trochę już zarosły, ale jak Amerykanie spryskają je
                orange agent, to znowu będą mogły nan nich lądować transportowce niosące innym
                jedynie słuszny system.
              • dvoryanin Ja tam wole się uczyć rosyjskiego niż angielskiego 28.07.06, 20:23
                bardziej podobny do polskiego, w sumie bratni język.
            • dvoryanin Ja lepiej nie będe mówił z czym mi się kojarzy 28.07.06, 20:25
              angielski którego niedawno obok rosyjskiego uczyłem się w LO :)
          • dvoryanin Poprostu był nieukiem i niepotrafił się nauczyć 28.07.06, 20:26
            alfabetu :)
        • dvoryanin A mi dobrze, pisałem niedawno mautre z ros. i 28.07.06, 20:24
          poszła o wiele lepiej niż myślałem ... załuje teraz, że nie pisałem
          rozszerzonego :/
      • grabarz Re: Bard i poeta Radzi 28.07.06, 10:25
        > Tylko ze wiekszosc z tych uprowadzen zostala dokonana w czasie "niepodleglej"
        > Iczkerii kiedy to ci "partyzanci" stworzyli panstwo islamskie.Wszyscy wiedza
        > ze glownym zrodlem utrzymania "niepodleglej" Iczkerii byly porwania
        > ludzi,tranzyt narkotykow i broni. Kto chce moze znalezc w internecie kadry
        > rozstrzeliwan(czeczenow) w Groznym na glownym placu przez pluton.Wyroki
        > zapadaly przez sad "bohatera polski" Dudajewa.
        Dudajew jest bohaterem Czeczenii a nie Polski. Mimo tego, ze pomniki stawia sie tam teraz Kadyrowowi... Kadry pochodza glownie z okresu po pierwszej wojnie,
        ktora rozpetala Rosja, niszczac rodzaca sie w bolach panstwowosc.
        A jesli chodzi o "wiekszosc z tych uprowadzen" - chyba nie zdajesz sobie sprawy
        z tego, co Twoi rodzacy robia w Czeczenii.

> Ten wojownik o wolnosc wiedzial na co sie naraza i ile kasy mu zaplaca
        > sponsorzy z panstw Arabskich.Gdyby nie zostal ranny to moze by tez wojowal o
        > wolnosc Osetii w Bieslanie z "dzielnym komendantem polowym" Basajewym na
        > czele,mocujac trotyl na ciala dzieciakow i nie dajac im wody przez trzy dni.
        Najprosciej kazdy opor sprowadzic do dzialana za pieniadze. To jezyk
        komunistycznej propagandy. Nasza opozycja walczyla z rezimem za
        kapitalistyczne pieniadze, Czeczeni walcza z okupantem za pieniadze islamskie.
        Nonsens. Nir popieram dzialan terrorystycznych, ale musze Ci przypomniec,
        kto zamordowal zakladnikow w Bieslanie czy na Dubrowce. Rosjanie!
        A na prawidziwych terrorystow, ktorych Rosja wychowuje na tej wojnie -
        niestety jeszcze przyjdzie czas.

> No tutaj nasz poeta troche przesadzil.Jezeli nie mogli sie poruszyc to w jaki
        > cudowny sposob szedl sam?
        Widze, ze masz problemy z rozumieniem tekstu pisanego. Wyjasnie wiec.
        Czesc z rannych Czeczenow nie mogla poruszac sie o wlasnych silach.
        Widzisz tam gdzies slowo "wszycy". Wsrod nich znajdowali sie wiec ludzie,
        ktorzy mogli sie poruszac.

> Wynika z tego tekstu ze "bohaterzy" zostawiaja swoich
        > rannych zlym,pijanym Rosjanom(moze oni mysleli ze Rosjanie wysla ich na
        > odpoczynek i kuracje lekarskie nad moze srodziemne?
        Najwyrazniej naiwnie wierzyli, ze Rosjanie zastosuja sie do pewnych
        norm i konwencji. A moze powinni ciezko rannych ludzi ciagnac ze sobaw gory, bez opieki medycznej?
    • ryssio Jakoś mi go nie szkoda... 28.07.06, 09:01
      Powinni wypłacić odszkodowanie, a potem ściągnąć od tej baby wraz z odsetkami
      jako rekompensata kosztu zużytej na czeczenów amunicji.
    • drakoniusz najemnicy? 28.07.06, 09:21
      Kiedy widziałem co Ruscy robią w Czeczenii w czasie obu tamtejszych wojen, nóż
      mi się sam w kieszeni otwierał. To było niedługo po tym jak sami odzyskaliśmy
      niepodległość i nie musiałem już oglądać ich sołdatów na ulicy, widziałem za to
      jak posługiwali się nimi najpierw na Litwie, usiłując powstrzymać ją przed
      uzyskaniem niepodległości, potem zaś łamiąc niezależność czeczenów.

Islamscy fanatycy? Równie dobrze Ruskie mogłbyby nas nazywać katolickimi
      fanatykami. W okresie radzieckiej zwierzchności nad naszym krajem to właśnie
      kościół był głównym ośrodkiem oporu przed obcym reżimem.

Że był z Inguszeti a walczył w Czeczenii?
      A jak sołdaty pacyfikowały Węgry w 56 i Czechosłowację w 68, to myślicie, że
      żaden Polak nie czuł w sobie takiej wściekłości, że gotówbyłby walczyć razem z
      Węgrami czy Czechami z Ruskimi, których okupacyjne siły widział na codzień u
      siebie w ogródku?

Czy tak mało osób pamięta tu, jak to jest żyć pod Ruską okupacją ???
      • winnix Re: najemnicy? 28.07.06, 09:39
        Teraz w modzie jest być anty-islamskim i wszystkich walczących o wolność
        wrzucać do jednego worka z terrorystami. Tragedia w Biesłanie była nagłośniona
        przez światowe media, więc Czeczeńcy dostali etykietkę złych terrorystów. O tym
        co Rosjanie robią z Czeczenami w Czeczenii nikt nie mówi i tylko Ci, co mają
        ochotę się tym zainteresować mają jakiekolwiek pojęcie. A i tak to pojęcie jest
        pewnie małym ułamkiem dramatu i rzeźni, którą sobie mateczka Rosja tam
        urządziła.
        Miło przeczytać, że są ludzie, którzy mają własną świadomość i pojęcie o
        tamtejszej tragedii.
        • drakoniusz Re: najemnicy? 28.07.06, 09:58
          Niestety ale po 11.09 i naszym przystąpieniu do okupacji Iraku tak się właśnie
          zrobiło. Nagle przestano mówić o Czeczenii i zamiast o bojownikach czy
          partyzantach, usłyszałem w ich kontekście słowo terroryzm.

Szkoda, że ludzie mają taką krótką pamięć. Jeszcze na początku lat 90-tych
          Czeczenów opisywano wręcz z podziwem, angażując się duchowo w ich walkę o
          niepodległość, bo pamiętano naszą własną.

Wtedy, jeszcze...
        • andrzejbj Re: najemnicy? 28.07.06, 15:43
          wiekszosc czeczenow poparla konstytucje, co do wyniku koncowego nikt nie ma watpliwosci.Walcza islamscy terrorysci, identyczni z talibami (patrz filmiki na google, latwo znalezc).To co ty bredzisz nie jest twoja wlasna swiadomoscia, lecz tym co ci narzucaja rusofobiczne zydowskie media.Najbardziej zalosne jest to, ze sam tego nie widzisz.Ale ty tego nie chcesz widziec bo tak ci pasuje.Maly z ciebie czlowieczek.
      • dvoryanin Moim rodzicom owa "okupacja" specjalnie nie 28.07.06, 20:32
        doskwierała, mi obecnie bardziej doskwiera wysługiwanie się Ameryce.
    • przemqss Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 09:23
      jacy najemnicy, czy żołnierze AK w 44r byli najemnikai mi kiedy walczyli o
      wolność na dwóch frontach - głópota i przepraszam ale twoja wypowiedź mnie
      zagotowała. czyli Twoim zdaniem naród nie może walczyc o wolność? A ten który to
      tobi jest najemnikiem i co dotego mają prawa szariatu? chyba coś ci się
      pomyliło! dla mne uprowadzanie i rozstrzeiwanie ludzi to poprostu
      ludobójstwo!!!!! żebyś zdechł putin żeby ci na kremlu podłozyli walizkową bombe
      atomową! tego ci zycze i twym generałom i jeszcze jedno może wczeczeni znikneli
      męszczyźni tak jak w Polsce co? bo przypomne ci podająć najmniejszą znaną licznę
      50tys zakopaych w katyniu jakaś analogia po tylulatach sama się nasuwa.... od
      josefa stalina niewiele sięwidać tam zmieniło!
    • toja3003 a kiedy Rosja zapłaci za 28.07.06, 09:28
      mordy na narodzie polskim i dziesięciolecia socjalizmu?
      • hohlik3 Re: a kiedy Rosja zapłaci za 28.07.06, 09:42
        wtedy kiedy ty s zrzekniesz sie emerytury albo swiadectw ukonczenia szkół
        • toja3003 uszanuj chociaż poległych w Katyniu kolego! 28.07.06, 10:33
        • skipper_ Re: a kiedy Rosja zapłaci za 28.07.06, 11:19
          hohlik3 napisał:

> wtedy kiedy ty s zrzekniesz sie emerytury albo swiadectw ukonczenia szkół

zdaje sie kolejny kretyn lasujacy tezy o "osiagnieciach" prl...

gdyby nie twoj ukochany zsrr, debilu, to Polska bylaby normalnym,
          rozwinietym, europejskim krajem, gdzie ludzie mieliby godziwe emerytury itd...
          • toja3003 zgadza się skipper_ - właśnie 28.07.06, 12:11
            przez ZSRRańców do dzisiaj mamy problemy.
          • wolf34 Re: a kiedy Rosja zapłaci za 28.07.06, 16:28
            I gdyby nie twoje ukochane USA i Wielka Brytania które żyrowały to w Teheranie
            i Jałcie(zakwalfikowały Polskę do radzieckiej strefy operacyjnej a więc do
            radzieckiej strefy wpływów)
            Co do rozwoju Polski-poziom Niemiec czy Francji i tak był niemozliwy do
            osiągniecia (bo II RP przedwojenna Polska wbrew swoim piewcom nie osiągnęła
            nawet poziomu produkcji przemysłowej na mieszkańca z 1913 roku(!)sprzed I wojny
            światowej o innych "sukcesach"-23 % analfabetów,masowe
            bezrobocie ,przeludnienie wsi,zapalne stosunki z mniejszościami narodowymi i ze
            wszystkimi(oprócz Rumunii)sąsiadami czy ZEROWA w 1938 reprezentacja opozycji w
            parlamencie nie wspomnę)możliwe było coś na kształt Grecji).
            Na razie NIEDOŚĆIGŁYM wzorem dla PL są Czechy i do nich powinnismy równać.
    • nikola_piterski2 Rosja ma zaplacic za......... 28.07.06, 09:42
      Rosja ma zaplacic i to oznacza, ze zaplaci gdy ten wyrok stanie eropejskiego
      trybunalu stanie prawomocnym, o ile Rosja jest europejskim panstwem i szanuje
      europejskie prawo. Zal, ze europejskie prawo sie nie tyczy amerykancow z
      Izraeliem. Kto zaplaci za ofiary Iraku, Libanu, Palestyny, Afganistanu...?
      Rosja zrealizuje wszystko, co potszebuje europejskie prawo: zaprzeczy kare
      smiercia, ktorej nie ma juz de-fakto, bedzie wspoldzialac w obronie swiatowej
      ekologii... Kto przumusi to zrobic USA?
      Zeby dzis w Czeczenii i Rosji byl pokoj Rosja zaplaci za kolejnego bandyte 35
      euro matce, ktore nie zawsze odpowiadaja za wine synow. Co wiecej wielu z tych,
      ktore odpowiadaja, juz nie zyja, inne chowaja sie w USA, Brytanii, drugie
      zdjali wojskowe mundurze po bombardowaniu Jugoslawii i siedza na sali rozpraw,
      realizujac tzw "wymiar sprawiedliwosci".

35 tys. euro Rosji nie przykro, zeby czeczenski lud znow wszedl w normalne
      zucie...

www.chechnyafree.ru/?section=lentaru&rowid=31255&Ing=rus
      skavkaz.rfn.ru/region.html?rid=368
      • dvoryanin Zgadzam się z opinią o USA 28.07.06, 20:20
    • wasyl.szujski A ile dostały od Czeczenów rodziny zamordowanych 28.07.06, 09:50
      Nowozelandczyków i Anglików, pracowników firmy telekomunikacyjnej, którym
      obcięto głowy ?
      www.cnn.com/WORLD/europe/9812/08/chechnya.01/
      • zigzaur Re: A ile dostały od Czeczenów rodziny zamordowan 28.07.06, 09:58
        To się stało na terytorium Rosji więc odpowiedzialność ponosi Rosja.
        • hohlik3 Re: A ile dostały od Czeczenów rodziny zamordowan 28.07.06, 10:02
          a za twoja glupote odpowiedzialna jest polska??
    • arahat1 religia najkrwawsza definicja jaka wymyslil czlowi 28.07.06, 09:59
      dla podporzdkowania ciemnoty pozostalych... wierny strzela a jego bog kule nosi:
      czesto sie myli i swojemu wiernmu odstrzeliwuje jego zwoje mozgowe a czasem dup...e
    • manku87 Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 10:01
      Czeczenom nikt nie każe płacić za cywilne ofiary po stronie rosyjskiej.
      • drakoniusz doprawdy nie? 28.07.06, 10:06
        Płacą wolnością własnego narodu, płacą swoją ropą (przemysł naftowy jest jedyną
        rzeczą, którą Rosjanie odbudowali tam po zajęciu Czeczenii), płacą jak każdy
        inny zwasalizowany naród. Już ty się nie martw, Ruskie swoje z nawiązką odbiorą.

Swoją drogą, jak już o rozrachunkach mowa: widziałeś jak wyglądał Groznyj po
        wizycie bratnich wojsk?
    • mobileinmobili Rosja nie podlega jurysdykcji 28.07.06, 10:19
      Trybunalu Europejskiemu w starsburgu, dlatego, zalezy tylko od doberj woli, czy bedzie na tyle wspanialomyslna w sprawie odszkodowan.
    • gekon1979 a to dopiero poczatek, zapewne doniesienia o tym 28.07.06, 10:19
      co wyprawiaja hambujgejros w Iraqu, to bedzie maly pikus, przy tym co robia kacapobolszewicy w Czeczeni
    • matrioszka25 Polska linia Maginota-zalazek terroryzmu w Polsce 28.07.06, 10:31
      polska lina Maginota
      proponuje podyskutowac bez zwierzecych emocji, poprostu oprzec sie na faktach, bo czym jest ten kraj - wytworem kampani napoleonskiej, traktatu wersalskiego, w koncu traktatow w jalcie.
      Sztuczny, twor, na miare iraku, gdzie mieszkaja rozne grupy narodowoscioe, stad i tez rozne metalnosci plemienne, jakzesz nacechowane, wielowiekowa przynaleznoscia do cywilizacji europejskich, jak Prusy, austria, rosja. Polska linia maginota przebiega wdluz wisly, po polnocno-zachodniej stronie, spolecznosc o tradycjach i mentalnosci pruskiej, pracowiata, obrotna, w okolicy galicji, spolecznosc o duzym potencjale kultorowym, toleracyjnym, wynikajacym z wzorow austryjackich, wschod Polski i dolny slask, no coz niestety, w osiadnaiu spolecznosci wshodniej, o korzeniach rosyjskich, wraz z jej niebagatelnymi wadami i swoistymi przywarami. Wydaje sie niepotrzbene poglebiac ten smutny temat. A wiec czy mozna mowic o jakis spojnym panstwie narodowym? Nie ma po prostu do tego zadnych argumentow. Polska jest dzisiaj zlepkiem kultur i obyczajow, wiary i swiatpogladu roznych innych spolecznosci wschodnio europejskich, a wiec i wniosek prosty, trudno byc prawdziwym Polakiem, co widzimy i na codzien, w naszej gospodarce, naszej polityce, naszym dubaniu w nosie w restauracji. To dobry zalazek dla terroryzmu, walk mniejszosci narodowych.
      • grabarz Re: Polska linia Maginota-zalazek terroryzmu 28.07.06, 10:47
        > proponuje podyskutowac bez zwierzecych emocji, poprostu oprzec sie na
        > faktach, bo czym jest ten kraj - wytworem kampani napoleonskiej, traktatu
        > wersalskiego, w koncu traktatow w jalcie.
        Fakty sa 2.
        1. Parafrazujac Molotowa, ktory Polske nazwal "pokraczym bekartem
        traktatu wersalskiego", pokazujesz jak malo w pewnych miejscach
        zmienil sie sposob myslenia.
        2. Nie znasz ani kultury, ani obyczajow, ani historii panstwa,
        o ktorym piszesz.

Ksiestwo Warszawskie, o ktorym piszesz powstalo zaledwie 12 lat
        po III rozbiorze. Cala jego "sztucznosc" polegala na tym, ze
        nie objelo ziem, ktore jeszcze niedawno zwiazane byly jednym organizmem
        panstwowym. Wielokoulturowa byla II Rzeczpospolita, ale II wojna swiatowa
        oraz pozniejsze przesiedlenia wszelkie roznice niestety zniwelowaly.
        Zniwelowaly a nie zlikwidowaly - to fakt. Ale dla panstwa o tej powierzchni
        sa one znikome. Terroryzm walki mniejszosci narodowych... Monty Python :)
    • misza36 Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 10:34
      BARDZO DZIWNE A KIEDY AMERYKANIE ZAPLACA ZA SMIERC KILKU TYSIECY NIEWINNYCH
      LUDZI W IRAKU CO ROSJANIE BRONIA SWOJEGO TERYTORIUM JAKBY ODDALI KAUKAZ TO BY
      GO ISLAMISCI OPANOWALI I ROSJA MIALABY PROBLEM , OSTATNIO SLYSZALEM ZE KILKU
      AMRYKANSKICH CHLOPCOW SOBIE ROZSTRZELAO KILKUDZIESIECIULUDZI W JAKIJS WISOCE
      CZEMU AGZETKJA O TYM NIE PISZE HEHEHEHEHEH NIC IM NIE ZROBIA AW Y DALEJ
      WIERZCIE W TE BZDURY. w PRZECIWIENSTWIE DO DURNYCH AMERYKANOW ROSJANIE BRONIA
      SWOJEGO KRAJUA AMERYKANIE POJECHALI PO ROPKE A TERAZ WPADLI W SZAMBO PEWNIE BY
      WOLELI ZEBY SADDAM DALEJ RZADZIL BO TRZYMAL ISLAMISTOW ZA MORDE BYL ATEISTTA I
      SIE Z TYMI CZUBAMI NIE PATYCZKOWAL A TERAZ NAROBILI BURDELU I NIE WIEDZA CO
      ZROBIC POZDROWIENIA DLA SZANOWNYCH REDAKTOROW GAZETKI HAHAHAHAHHA POWIEDZCIE
      TEZ COS O IZRAELU TAM TEZ NIKT NIE ZOSTANIE SKAZANY ZA ZABIJANIE NIWINNYCH
      LUDZI W IRANIE HEHEHEHEHE CZYTELNIKOM ZYCZE MIJEL LEKTURY HEHEHEHE
      • grabarz Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 10:52
        1. Nie krzycz.
        2. Kiedy bylem dzieckiem i zostalem za cos ukarany plakalem "a jemu wolno"?
        Ty robisz teraz to samo.
        3. Czeczenia nie jest czescia Rosji a pamiatka po carsko-sowieckim
        kolonializmie. Rosjanie nie bronia swojego kraju ale marzen o imperium.
        • nikola_piterski2 Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 11:13
          grabarz napisał:

> Czeczenia nie jest czescia Rosji a pamiatka po carsko-sowieckim
          kolonializmie. Rosjanie nie bronia swojego kraju ale marzen o imperium.
          ----------------------------
          Maturzysta-historyk, przypomnij jeszcze, ze Wielki Nowgorod, nie byl podleglym
          Moskwie, a Krym byl zawsze ukrainski...

"Kiedy kilka lat temu u niektorych Polakow przychodzila do glowy mysl o zwiazku
          Rosji z Polska, wtedy nami ten plan byl zostawiony na milczaco, poniewaz
          spojrzenie nasze na Polske bylo, jak na mocarstwo, ktore posrodku czterech
          najmocniejszych mocarstw lezy i sluzy przeszkoda od niezgod miedzy nimi. Te
          przeszkode trzeba zachowywac, jeliko to jest mozliwym, o czym troszczylismy sie
          i troszczyc sie bedziemy, dopoki zlosliwe zamiary wrogow naszych i sama Polska
          nas nie zmusi zmienic nasza o niej dobra sympacje i kazdy Polak w nas znalezy
          obrone swoja i ojczyzny jego..."

(Diepesz ambasadorowi Bulgakowowi. Katherine II. 12(23)pazdiernik 1790)
          • grabarz Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 11:23
            > Maturzysta-historyk
            Uzywasz bardzo niecelnych wycieczek osobistych, bo brakuje Ci
            rzeczowych argumentow?

> przypomnij jeszcze, ze Wielki Nowgorod, nie byl
            > podleglym Moskwie, a Krym byl zawsze ukrainski...
            Nowogrod Wielki istotnie zostal bardzo brutalnie
            podporzadkowany Moskwie i dla niektorych Twoich rodakow
            nawet po kilku wiekach byl symbolem demokracji i oporu.
            A Krym, jak zapewne wiesz byl m.in. grecki, tatarski a pozniej osiedlono
            na nim Rosjan. Tylko jaki to ma zwiazek z tym, co dzisiaj dzieje sie
            w Czeczenii?

Nie wiem o czym ma swiadczyc Twoj cytat. Czyzbys chcial zaprzeczyc,
            ze Rosja odegrala kluczowa role w zlikwidowaniu panstwowosci polskiej
            w XVIII wieku? Dosyc to karkolomne przedsiewziecie. A ja dalej nie widze
            zwiazku...
            • nikola_piterski2 Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 11:35
              grabarz napisał:

> > Maturzysta-historyk
              > Uzywasz bardzo niecelnych wycieczek osobistych, bo brakuje Ci
              > rzeczowych argumentow?
              >
              > > przypomnij jeszcze, ze Wielki Nowgorod, nie byl
              > > podleglym Moskwie, a Krym byl zawsze ukrainski...
              -----------------------------------
              Chcial tym powiedziec, ze "trzeba unikac aroganckiej pozy sedziow minionych
              pokolen, ktore zyly w innych czasach i innych okolocznosciach"...

• grabarz Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 11:57
                Pokaz mi, gdzie wykazalem sie arogancja, a ja pokaze Tobie,
                ze potrafisz to zrobic kilkakrotnie w jednym zdaniu :)
                Zyjemy dzisiaj i na naszych oczach odbywaja sie bestialskie
                akty przemocy na narodzie czeczenskim. Mowiac o przeszlosci
                - twierdze, ze niewiele sie zmienilo.
            • gekon1979 nie zapominaj ze rozmawiasz z nikola - kacapem 28.07.06, 11:35
              przedstawicielem narodku tchorzy, mordercow i klamcow
              wiem jedno, ze jakby to ten general kacapski, jak ktorys z tych zoldakow byl na miejscu tego faceta ktorego zastrzelili, to wiliby sie ze strachu, i skamleli o litosc
              • nikola_piterski2 Re: nie zapominaj ze rozmawiasz z nikola - kacape 28.07.06, 11:41
                gekon1979 napisał:

> przedstawicielem narodku tchorzy, mordercow i klamcow
                > wiem jedno, ze jakby to ten general kacapski, jak ktorys z tych zoldakow byl
                na
                > miejscu tego faceta ktorego zastrzelili, to wiliby sie ze strachu, i
                skamleli
                > o litosc
                ------------------------------
                Niech mi tu odpowiedza prawdziwe Polacy, czy chca, zeby "gekon1979" zostal
                przedstawicielem ich narodu?
                • zwispokolana To wyrodek, nie przejmuj się. 28.07.06, 11:42
                  • dvoryanin zagadzam się 28.07.06, 20:16
                • gekon1979 a to ja gdzies kandyduje?? ponadto kacapie piszesz 28.07.06, 11:49
                  na Polskim forum, co za to idzie, tu mozna wyglaszac swoje opinie, a one sie moga roznic z opiniami innych, tak wiem to dla ciebie szok kulturowy, ze czlowiek moze wypowiadac swoje opinie
                  a nie tak jak u was bolszewikow, gdzie liczy sie kolektyw i kolektywne myslenie, kto odchodzi od miernoty jako calosc reprezentuje ten zly, odszczepieniec, i wogole, przyklad Kasparowa, ktory poniewaz smie miec inne poglady niz putincio, i korzysta ze swojego prawa(takze do tego by zostac waszym preziem) jest okrzykniety zdrajca i agentem USA :)
                • dvoryanin NIE, byłby to wstyd !! 28.07.06, 20:10
              • zwispokolana Z tymi tchórzami to przesada. Jakiś kompleks? 28.07.06, 11:41
                • gekon1979 nie, nie przesada 28.07.06, 11:46
                  zeby wogole walczyli, carowie musieli terroryzowac ich utrata rodziny :)
                  potem bylo NKWD i pepesze za plecami
                  zobacz jak sie poddawali podczas 2 wojny swiatowej cale armie szly do niewoli, bez wystrzalu
                  oni zaatakuja tylko wtedy jak maja przewage liczebna, i pomagiera za twoimi plecami, sami z siebie, gdy sily byly wyrownane, nigdy niczego nie zdzialali
                  tchorze, klamcy, i mordercy
                  • zwispokolana Delikatnie mówiąc - konfabulujesz. Szli do niewoli 28.07.06, 11:53
                    bo mieli kiepskie dowództwo i nienawidzili komunizmu. To, że z życiem się
                    liczono (i liczy) w Rosji nie oznacza, że jest to naród tchórzy. Uwłaczasz
                    pamięci powstańcom 1831 i 1863 roku. To tak na marginesie. I nie jest prawdą,
                    że gdy siły były wyrównane to nie osiągali sukcesów. Troszkę mitologii siejesz,
                    rodem z niemieckich propagandówek.
                    • gekon1979 nie prawda, szli do niewoli, bo bali sie walczyc 28.07.06, 12:00
                      a to ze kiepskie dowodztwo to inna sprawa, potem ci "jency" pacyfikowali ze swoimi nowymi kolegami z SS np Powstanie Warszawskie
                      oni sie z zyciem nie licza, i nie liczyli "ich mnogo"
                      Powstancy przegrali bo mieli slabsze sily, gdyby mieli rowne kacapom, to spalono by wtedy moskwe. Tymczasem przypomnij sobie jaki byl stosunek liczebny powstancow do kacapow, a w szczegolnosci jezeli chodzi o liczbe posiadanych np dzial :)
                      Nie mity a prawda
                      • zwispokolana Niestety, masz jakiesz wiadomości z ulotek 28.07.06, 12:11
                        propagandowych, i to starasznie prymitywnych. Powstanie warszawskie
                        pacyfikowali m.in. ukraińcy i brygada Kamińskiego, ślązaka. Tam byli Rosjanie,
                        jeńcy, którym nie pozostawiono wyboru. Owszem, mogli dać się zagłodzić w
                        niemieckich obozach. Wszak śmierć głodowa zafudowana im przez rycerskich
                        niemców to też wybór, choć wymuszony.
                        A co do tych dział, i sił mniejszych... z czym do ludzi. Przywódcy powstań byli
                        debilami, którzy wiedli Polaków na zgubę. Nie wywołuje się powstania nie mając
                        pewności, że się go wygra.
                        • grabarz Re: Niestety, masz jakiesz wiadomości z ulotek 28.07.06, 12:19
                          > Przywódcy powstań byli debilami, którzy wiedli Polaków na zgubę.
                          > Nie wywołuje się powstania nie mając pewności, że się go wygra.
                          "Trochę" przesadziłaś.
                          • zwispokolana To udowodnij, że było inaczej, że bilans powstań 28.07.06, 12:24
                            był pozytywny dla Polaków i dla sprawy polskiej.
                            • grabarz Re: To udowodnij, że było inaczej 28.07.06, 12:35
                              Słowo "bilans" pasuje bardziej do księgowości.
                              Możesz oczywiście mieć własne(?) zdanie na temat powstań,
                              ale przginasz niezdrowo, nazywając przywódców debilami.
                              Skupię się na Powstaniu Warszawskim, bo chyba ono budzi Twoje
                              największe emocje. Słyszałaś o operacji Burza?
                              Słyszałaś o tym, co działo się np. we Lwowie i w Wilnie?
                              Przygotowania do powstania antyniemieckiego trwały zresztą
                              praktycznie od 1939 roku. Powstanie Warszawskie stało się
                              ostatnią możliwością pokazania władzy niekomunistycznej
                              na terenach Polski. Ostatnią szansą na to, żeby okupacja
                              sowiecka nie zastąpiła okupacji hitlerowskiej. Nikt nie mógł
                              przewidzieć aż tak wrogiej postawy Stalina w stosunku do niego.
                              Nikt nie mógł przewidzieć aż tak wielkich strat.
                              A Ty tak zwyczajnie ludzi, którzy ginęli za Polskę, nazywasz
                              debilami?
                  • ewswr Re: nie, nie przesada 28.07.06, 13:13
                    wicehrabio, militera.lib.ru/prose/russian/bek/index.html ksiązka o tym
                    jak walczyli tchórze mając TYLKO liczebną przewagę jesienią 1941 w okolicach
                    Moskwy, wiem że nie czytasz po rosyjsku ale...
                    jest tam trochę "soveckiego" by rzeczy tam opisane poszły do druku, takie czasy
                    były, reszta prawda.
                    • gekon1979 niemcy przegrali tylko z tego samego powodu 28.07.06, 13:20
                      co Napoleon
                      przez zime, ona ich zalatwila(i bardzo dobrze), zle podeszli do podbijania kacapobolszewi ze wzgledu na jej rozmiary, i fakt ze dzialali juz na trzech frontach! to byl blad, ktory kosztowal ich przegrana wojne
                      a zadaj sobie pytanie kacapku, dlaczego mieli klopoty z zaopatrzeniem niemiaszki :>
                      • ewswr Re: niemcy przegrali tylko z tego samego powodu 28.07.06, 13:35
                        w w/w czasie owe fronty istniały tylko na papierze (1941), zimą zimno także
                        Rosjanom. z książki wynika że gdy zatrzymano (powstrzymywano)
                        niemców "siarczystych" mrozów nie było, były przymrozki. natomiast rozbito pare
                        miesięcy później - wtedy mróz był - to fakt. w książce opisano Kazacha z
                        Ałmaty - dowódce batalionu.
                        "ci tchórze walczą gdy mają przewagę itd" - gdy maja kumatych dowódców, walczą
                        jak mało kto. Podano tam także przykłady innych "dowódców" i losy ich jednostek.
                        • gekon1979 wiesz ja rowniez moge napisac ksiazke, 28.07.06, 13:46
                          a po drugie KAZACH
                          KAZACH TO NIE KACAP :)))))
                          • ewswr Re: wiesz ja rowniez moge napisac ksiazke, 28.07.06, 14:01
                            jego jednostka składała sie w większosci z ROSJAN rezerwistów , zamieszkałych w
                            Kazachstanie, byli też Kazachowie - nie lepsi ale i nie gorsi. jest tam
                            przykład jednego Kazacha, którego Kazach dowódca roskazał rostrzelac za sianie
                            paniki i ucieczkę. Miał wyrzuty sumienia, wachał sie ale wg niego zrobił
                            dobrze - jego batalion NIGDY nie ucieł, bo taki jeden potrafi w dwie minuty
                            rozwalic batalion - i ofiar jest 500.
                            • gekon1979 Re: wiesz ja rowniez moge napisac ksiazke, 28.07.06, 14:08
                              jasne :D moskali juz tam u was coraz mniej :D przestan gadac :D
                              juz ci napisalem, u was moskali prawie juz nie ma :Dbo bolszewicy ich wycieli(dlatego ze ci zdrajcy slowianszczyzny^^ byli w wiekszosci arystokracja)
                            • grabarz Re: wiesz ja rowniez moge napisac ksiazke, 28.07.06, 15:10
                              A ja kiedys czytalem wspomnienia sowieckiego dowodcy, ktory pisal
                              o bohaterskim fizylierze, ktory zginal zatykajac czerwony sztandar
                              we Lwowie. Nie obchodziloby mnie to, gdyby nie fakt, ze sowiecka
                              flage wywiesili zolnierze Armii Krajowej, ktorzy opanowali centrum
                              miasta. wybacz, ale nie wierze sowieckim wspomnieniom.
                              • ewswr Re: wiesz ja rowniez moge napisac ksiazke, 28.07.06, 20:19
                                ksiązki bywają różne. ich wiarygodnosc również. wszystko do jednego wora
                                wrzucac to trochę zaproste. :-)
                                • grabarz Re: wiesz ja rowniez moge napisac ksiazke, 28.07.06, 20:36
                                  Niewątpliwie generalizuję, ale uważam, że spora część
                                  sowieckiej literatury naukowej i tzw. wspomnieniowej
                                  może posłużyć jedynie za materiał do badania propagandy :)
                                  Podobnie zresztą rzecz ma się ze sporą częścią literatury PRL-u.
                                  • ewswr Re: wiesz ja rowniez moge napisac ksiazke, 28.07.06, 21:29
                                    zgoda, ale ja nie podałem bylejakiej książki. są tam wkręty propagandowe itd, i
                                    to widac, autor chyba celowo napisał tak, że wystarczy pewne akapity pomijac,
                                    nic przy tym nie tracąc. napisana została w okresie stalinowskim - mus.
                                    • grabarz Re: wiesz ja rowniez moge napisac ksiazke, 28.07.06, 21:52
                                      > to widac, autor chyba celowo napisał tak, że wystarczy pewne akapity pomijac
                                      A co z akapitami, ktorych brakuje? :)

Tak na marginesie - nie twierdze, ze Rosjanie nie sa zdolni
                                      do bohaterskiej walki i wielkich czynow na polu bitwy.
                                      Malo tego! Pisze o ksiazce, ktorej nie czytalem :)
                                      Ale przez wrodzona przekore zauwazam, ze wybrales troche
                                      nieszczesliwy przyklad. A przykladow na twierdzenie przeciwne
                                      znalazloby sie sporo...
                          • dvoryanin Tak a 42 % obywateli Kazachstanu to Rosjanie a 28.07.06, 20:41
                            pozostałe 58 % jest dwujęzyczne znają swój i rosyjski
                      • ewswr Re: niemcy przegrali tylko z tego samego powodu 28.07.06, 13:40
                        a zadaj sobie pytanie kacapku, dlaczego mieli klopoty z zaopatrzeniem niemiaszk
                        > i :>
                        >

czyżby AK? Coś o tym cicho, teraz przecież można, prawda?
                        • gekon1979 Re: niemcy przegrali tylko z tego samego powodu 28.07.06, 13:48
                          nie cicho
                          bo o tym bylo juz mowione
                          ze Polskie Panstwo Podziemne, skutecznie przez ziemie Polskie, przeszkadzalo niemiaszka, przez co ci mieli klopoty z dostawami na front wschodni
                          ale zrodlem porazki bylo dzialanie naziolow na trzech frontach(afryka/bliski wschod, wschodni, i anglia)
                          • ewswr Re: niemcy przegrali tylko z tego samego powodu 28.07.06, 14:04
                            wielkie i ostre walki były w Afryce, w ZSRR widywano "żółte" czołgi. chyba w
                            afryce nie mieli nic ciekawego do roboty.
                            • gekon1979 Re: niemcy przegrali tylko z tego samego powodu 28.07.06, 14:10
                              byla i tam rzeznia w Afryce :)
                              ale to, ze mogly byc lzejsze(co jest nieprawda) nie znaczy, ze rozciagniecie na trzy fronty wojny, bylo zrodlem porazki, a nie waleczny komisarz kazach ktory zabijal wlasnych zolnierzy ;)
                              • ewswr Re: niemcy przegrali tylko z tego samego powodu 28.07.06, 14:27
                                dezercja w warunkach wojny karana była wszędzie jednakowo. pisze o roku 1941 -
                                gdy owe fronty były fikcją. działania AK w 1941 nie mogły jakos znacząco
                                wpłynąc na przebieg wydarzen w 1941. wiec nie wkręcaj tu mitów i bajek.
                                tylko odpowiedz na pytanie, które zadał autor artykułu na łamach GW w maju
                                2005 roku: jakie straty zadała Polska Armia (ta z 1939 i ta podziemna)
                                niemcom??? i czy te straty miały istotny wpływ na przegranie przez Niemców
                                wojny??
                                p.s. ów kazach nie był komisarzem :-) "historyk "z ciebie.
                                • gekon1979 Re: niemcy przegrali tylko z tego samego powodu 28.07.06, 14:36
                                  to nie mit i bajki, tylko fakt, ze pociagi jadace front wscodni, czesto nie dojezdzaly, lub mialy spore opoznienie ;)
                                  Polska Armia walczyla na wszystkich frontach ;) Polskich zolnierzy wsrod aliantow bylo 400 tys, a ilu bylo wsrod bolszewickiej AL tego nie wiem, bo oni mnie wiele nie obchodza
                                  • ewswr Re: niemcy przegrali tylko z tego samego powodu 28.07.06, 14:40
                                    wywijasz sie od odpowiedzi na postawione przeze mnie pytania. dobra, konczmy
                                    ten wątek, bo "komentowany" przez nas artykuł jest o czyms innym..
                                    • gekon1979 ide grac w hero online wobec tego 28.07.06, 14:43

• ewswr Re: niemcy przegrali tylko z tego samego powodu 28.07.06, 14:08
                            mało interesowałem sie losami AK itd. więc poważne pytanie: kiedy PPP stało się
                            skuteczną organizacją?
                            • gekon1979 Re: niemcy przegrali tylko z tego samego powodu 28.07.06, 14:11
                              byli na tyle skuteczni, ze kacapobolszewia koniecnzie chciala ich wymordowac, co czynila na rozne mozliwe sposoby
                              pl.wikipedia.org/wiki/Armia_Krajowa
                              sobie poczytaj
                              • ewswr Re: niemcy przegrali tylko z tego samego powodu 28.07.06, 14:17
                                w roku 1941??
                                • gekon1979 Re: niemcy przegrali tylko z tego samego powodu 28.07.06, 14:37
                                  przypomne jeszcze tylko, ze agresji na RP2 w 1939 dokonalo 2 sojusznikow bolszewia i hitlerowcy
                                • gekon1979 Re: niemcy przegrali tylko z tego samego powodu 28.07.06, 14:39
                                  W momencie maksymalnej zdolności bojowej (lato 1943) siły AK liczyły ok. 380 tys. osób, w tym 10 tys. oficerów. Kadrę oficerską sprzed wojny uzupełniano absolwentami tajnych kursów oraz przerzucanymi do kraju cichociemnymi.

AK zaopatrywała się w sprzęt na drodze akcji bojowych (wyposażenie niemieckie) i własnej produkcji.

Straty w walce: około 100 tys. poległych, 50 tys. wywiezionych do ZSRR i uwięzionych.

wlasnie kacapobolszewia 50 tys AKowcow wywiozla, za to, ze walczyli o swoja ojczyzne, co bylo sprzeczne z interesami ch..a stalina i waszej pie..nej nacji, ktorej zycze jak najgorzej
                                  • ewswr Re: niemcy przegrali tylko z tego samego powodu 28.07.06, 14:43
                                    przypomniało mi sie ros. przysłowie: "ja tebie pro Fomu, a ty mnie pro Jeriomu"
                                    • gekon1979 Re: niemcy przegrali tylko z tego samego powodu 28.07.06, 14:43

• dvoryanin I Bogu dzięki, że przegrali 28.07.06, 20:42
                    • gekon1979 aha, prawda jest tez taka, ze kacapia nie jest od 28.07.06, 13:22
                      rewolucji bolszewickiej, nawet w polowie(jak za caratu) slowianska, tma juz slowian nie ma, bo zostali wybici przez czerwonych
              • grabarz Re: nie zapominaj ze rozmawiasz z nikola - kacape 28.07.06, 11:53
                Dzieki za ostrzezenie :)
                Ale niezaleznie od tego z kim rozmawiam - staram sie
                nie dac poniesc emocjom. Przyznaje - nie zawsze mi sie to udaje :)
            • dvoryanin Kluczową odegrały Prusy 28.07.06, 20:09
              • grabarz Re: Kluczową odegrały Prusy 28.07.06, 23:43
                To zapewne Prusy w 1792 roku napadły na Polskę?
      • ambl Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 13:20
        misza36:Amerykanie być może mają na sumieniu kilkudziesięciu Irakijczyków ale te tysiące zamordowali ich współrodacy oraz najemnicy z krajów arabskich.Ale dlaczego na forum niema do tej pory wśród ruskich forumowiczów wasyla złego?Wasyl odezwij się bo bez ciebie te forum jest jakieś niepełne
    • misza36 Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 10:40
      hahaha ale sie tym ciemnyl ludem latwo manipuluje hahahahapodobno jescze
      wysylacie wojsko do libanu za wolnosc nasza i wasza jak wam busz kaze jestescie
      bogatym krajem macie juz wojska w libanie bosni wzorzach golan iraku pakistanie
      afganistanie heheheh naprawde dzieci gloduja a le na pielgrzymke macie na
      switynie opatrznosci tez hahahaahha a teraz dzordz dablju busz zbuduje wam
      tarcze i sie bedziecie cieszyc jak jakas rakiete z iranu rozwali sie wam nad
      glowami heeehehhehe cieszycie sie nie hehehehehehe razem z kartoflami kwa kwa
    • misza36 Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 10:44
      jeszcze zauwazylem zrobili z tego najwazniejsza wiadomosc a tluszcza szlaeje
      heheeehe w libanie dzis zginie kilkadziesiat ludzi ale ta wiadomosc jest
      najwazniejsza hehehe w przeciwienstwie do hameryki ci zolnierze rosyjscy
      staneli przed sadem i pewnie ponisoa kare a amerykanskim gia joe ktorzy
      niedawno pol wioski zamordowali nic sie nie stanie sprawe zatuszuja ale
      redaktorzy naszej ukochanej gazetki wiedza swoje heheheh niech jada do
      czeczenii sie integrowac z islamistami
    • trueapasz Pieniądze pojdą do terorystów 28.07.06, 10:50
      A gdzie wyroki za ofiary czeczenskich terorystów za dzieci w biesłanie ?
      • grabarz Re: Pieniądze pojdą do terorystów 28.07.06, 10:55
        > A gdzie wyroki za ofiary czeczenskich terorystów za dzieci w biesłanie ?
        Jedyny schwytany w Biesłanie terrorysta był ostatnio sądzony.
        Bezpośrednią przyczyną śmierci dzieci był rosyjski atak.
        • zenit_spb Re: Pieniądze pojdą do terorystów 28.07.06, 11:17
          Po trzech dniach bez wody, kiedy to dzieci mocz pily.
          Kiedy trzymano ich w sali sportowej, a na dzieciakach i wszedzie byly ladunki
          wybuchowe.Zostale kasety(bandziory nagrywali, chyba ze w Polsce nie
          pokazywali,bo psuja wizerunek "bohaterow o wolnosc"
          Niektore ladunki byly zamieszczone na tasmie klejacej podwieszone na dwoch
          koszach.Przez upal i goraco(teraz postaw siebie na miejsce dzieciakow w wieku
          6-16 lat i ich rodzicow,trzy dni bez wody)z jednego kosza ladunek spadl(wszystko
          to ze slow swiadkow,ktorzy przezyli).Zaczela sie panika,ludzi zaczeli wybiegac
          przez dziure ktora powstala."partyzanzi o wolnosc" zaczeli strzelac w plecy
          uciekajacym dzieciom i kobietom.Jednostki specjalny musialy wkroczuc wtedy do
          akcji."Alfa" mimo ze nie byla przygotowana musiala dzialac.Jeden zolnierz
          przykryl wlasnym cialem dziecko,zginal.
          Co ci jeszcze powiedziec ,lepiej pojedz do Bieslanu i powiedz komus ze rosjanie
          winni smierci ich dzieci a bandziory z Czeczenii to wojownicy o wolnosc.
          • grabarz Re: Pieniądze pojdą do terorystów 28.07.06, 11:29
            Powtarzam - nie pochwalalam zadnego terroryzmu.
            Ani napadu na szkole w Bieslanie, ani terroryzmu panstwowego,
            uprawianego w Czeczenii przez Rosje czesciowo rekoma mlodego
            Kadyrowa. Dlatego nie musisz mnie przekonywac, ze terrorysci
            w Bieslanie dopuscili sie potwornej zbrodni.
            Ale po pierwsze - to nie swiadczy o tym, ze kazdy Czeczen, walczacy
            przeciwko Rosji jest terrorysta. A po drugie - jak do Twojej wersji
            wydarzen ma sie kwestia uzycia przez jednostki specjalne miotaczy
            ognia?
    • misza36 Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 10:51
      zaproscie se jeszcze wiecej czeczencow do siebie hehe placy no dalej niech
      dalej tworza u was struktury mafijne zapytakjcie sie restaratowrow we wroclawiu
      komu musieli przez kilka lat haracze placcic to taki mily narod liczacy milion
      osob majacay najpotezniejsza mafie w bylym zssr heeheheh
      • grabarz Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 10:59
        Nikt nie mowi, ze to "mily narod". Ale niezaleznie od tego, czy jego
        niektorzy przedstawiciele przeprowadzaja babcie przez ulice czy wymuszaja
        haracze - ma prawo do niepodleglosci. Prawo, ktorego Rosja usiluje go
        w brutalny sposob pozbawic od wielu lat.
        Zastanawiajace jest rowniez to, ze Rosja jest bardziej zaniepokojona
        dazeniami niepodleglosciowymi niz przestepczoscia Czeczenow.
    • misza36 Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 10:55
      ajeszcze jako ciekawostke podam fakt ze kaukaz i aazje srodkowa podbili polacy
      w sluzbie rosyjskiej po powstaniu listopadowym wiekszosc zolnierzy zistala
      wcielona do armii carskiej czeczenie podbili zolnierze z bylego 4 liniowego
      pulku piechoty krolestwa polskiego swietni zolnierze jak zdobywali argun
      czeczency obcinali glowy poalkom i rzucali im ze wzogorza ale to byli swietni
      zolnierze rosjanie byli pod wrazenniem ich mestwa i zawodowstwa
      • grabarz Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 11:01
        Czyzbys zalowal, ze dzisiejsza Rosja nie moze juz zawlec Polakow na Kaukaz
        i kazac im strzelac do innego narodu, dazacego do niepodleglosci? :)
      • pawel_xx Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 15:47
        No to poszukaj informacji, skąd u Szamila wzięła się
        artyleria i kto ją mężnie i zawodowo obsługiwał :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka