Dodaj do ulubionych

Cenzura zza grobu

31.07.06, 23:24
video.google.com/videoplay?docid=5329031156608501880
Kali ograniczac wolnosc slowa - dobrze.
Kalemu ograniczac wolnosc slowa - zle.
Obserwuj wątek
    • lux_et_veritas Sadurski, a gdzie byłeś kiedy w kodeksy 01.08.06, 06:44
      wpisywano absurdalny zapis o tzw. kłamstwie oświęcimskim? Tudzież gdzie byli
      twoi kumple po piórze z Czerskiej? Któż inny, jak nie owi kumple właśnie,
      rozpętali nagonkę na dra Ratajczaka i kilku pomniejszych "zaprzeczaczy
      Holokaustu"?

Ech, obłuda z was wyłazi na każdym kroku, "wolnościowcy" od siedmiu boleści...
      • bartek_kozlowski Sadurski bronił wolności słowa 01.08.06, 19:29
        lux_et_veritas napisał:

> Sadurski, a gdzie byłeś kiedy w kodeksy wpisywano absurdalny zapis o tzw.
        kłamstwie oświęcimskim? Tudzież gdzie byli
        > twoi kumple po piórze z Czerskiej? Któż inny, jak nie owi kumple właśnie,
        > rozpętali nagonkę na dra Ratajczaka i kilku pomniejszych "zaprzeczaczy
        > Holokaustu"?
        >
        > Ech, obłuda z was wyłazi na każdym kroku, "wolnościowcy" od siedmiu boleści...

Wojciech Sadurski na łamach "Rzeczypospolitej" co najmniej dwukrotnie występował
        przeciwko przepisowi o tzw. "kłamstwie oświęcimskim": najpierw, w artykule
        "Cenzura Pamięci Narodowej" który opupblikowany został niedługo po przyjęciu
        zawierającej ten przepis Ustawy o IPN - a później, w artykule "Oświęcimskie
        Kłamczuchy", odnoszącym się do głośnej wówczas sprawy Dariusza Ratajczaka. W tym
        ostatnim tekście Sadurski całkowicie negatywnie oceniał książkę Ratajczaka
        "Tematy Niebezpieczne", za opublikowanie której jej autor został postawiony
        przed sądem, ale jednocześnie w sposób całkowicie jednoznaczny występował
        przeciwko wytoczaniu mu procesu (choć już nie przeciwko usunięciu go ze
        stanowiska wykładowcy na uczelni).

Odpowiedź na pytanie, gdzie był Sadurski, kiedy do polskiego prawa wprowadzono
        absurdalny (zgadzam się) zapis o "kłamstwie oświęcimskim" jest więc chyba jasna.
        Warto zresztą dodać, że komentowany tu artykuł Sadurskiego "Cenzura zza grobu"
        w wielkiej mierze opiera się na wspomnianym już tekście "Cenzura pamięci
        narodowej" - w którym Sadurski krytykował przepis o "kłamstwie oświęcimskim".

Warto dodać, że oba wspomniane tu teksty - "Cenzura Pamięci Narodowej" i
        "Oświęcimskie Kłamczuchy" - były dostępne w Internecie (na stronach
        Obserwatorium Wolności Mediów) - niestety jednak, z powodu zamknięcia
        wspomnianej w nawiasie strony, obecnie już nie są. Zostały one jednak
        opublikowane jako rozdziały w wydanej w 2003 r. książce Wojciecha Sadurskiego
        "Liberałów nikt nie kocha - Eseje i publicystyka 1996 - 2002" (być może, z
        kosmetycznymi zmianami).

A jeśli kogoś w ogóle interesuje problem wolności słowa i jej granic, to
        zapraszam do odwiedzenia mojej strony b.kozlov1.webpark.pl/main.htm . I
        dodam, że publicystyka Wojciecha Sadurskiego (w tym m.in. jego książki "Racje
        Liberała" i "Myślenie Konstytucyjne") miała na moje poglądy - nie tylko zresztą
        w kwestii wolności wypowiedzi - wpływ co najmniej spory.
        • maruda.r Re: Sadurski bronił wolności słowa 01.08.06, 20:15
          bartek_kozlowski napisał:

> Wojciech Sadurski na łamach "Rzeczypospolitej" co najmniej dwukrotnie występowa
          > ł
          > przeciwko przepisowi o tzw. "kłamstwie oświęcimskim": najpierw, w artykule
          > "Cenzura Pamięci Narodowej" który opupblikowany został niedługo po przyjęciu
          > zawierającej ten przepis Ustawy o IPN - a później, w artykule "Oświęcimskie
          > Kłamczuchy", odnoszącym się do głośnej wówczas sprawy Dariusza Ratajczaka.

Co z tego, że Sadurski ma rację? Co z tego, że Konstytucja itd.? Sadurski jest
          be, bo sprzeciwia się przewodniej sile narodu.

• lux_et_veritas W takim razie cofam i kajam się n/t 01.08.06, 21:55
          • otis_tarda I słusznie! 02.08.06, 12:01
            Niemniej jednak istota problemu pozostaje: gdzie była wtedy Wyborcza?
            A dla Sadurskiego, szacunek.
    • zeneeek i bardzo dobrze... 01.08.06, 07:04
      jak na razie każdy mógł pisać o Polakach Żydożercach powołująć się na wolność
      słowa, ale kiedy ktoś wspomniał o odpowiedzialności Żydów za zbrodnie
      komunistyczne (stanowili większość we władzach UB), to od razu robiła się
      afera... Może czas odwrócić proporcję? Jesteśmy ostatecznie w Polsce...
      • simplex Re: i bardzo dobrze... 01.08.06, 08:03
        zeneeek napisał:

> jak na razie każdy mógł pisać o Polakach Żydożercach powołująć się na wolność
        > słowa, ale kiedy ktoś wspomniał o odpowiedzialności Żydów za zbrodnie
        > komunistyczne (stanowili większość we władzach UB), to od razu robiła się
        > afera...
        >
        Moze i afera, ale do wiezienia na 3 lata nikt nie wsadzał...
    • struve Pozwoli to skazać Grossa 01.08.06, 08:53
      Wybiórcza mentalność i hipokryzja. Jak ktoś neguje holocaust Żydów to nie jest
      to cenzura i ograniczanie wolności słowa.
    • maruda.r Kaczyński do pierdla! 01.08.06, 11:20

"Kto publicznie pomawia Naród Polski o udział, organizowanie lub
      odpowiedzialność za zbrodnie komunistyczne lub nazistowskie podlega karze
      pozbawienia wolności do lat 3".

Pierwszym oskarżonym powinien być Kaczyński za układ, ubecję itd.

• drojb Re: Kaczyński do pierdla! 01.08.06, 20:34
        "zapis, który pozwala wsadzić na trzy lata do więzienia kogoś, kto ośmieliłby
        się napisać o współodpowiedzialności Polaków za zbrodnie nazistowskie lub
        komunistyczne".
        No, jeszcze można zrozumieć, że oskarżanie Polaków o "zbrodnie nazistowskie"
        (chociaż byli przecież i folksdojcze i szmalcownicy i ONR od Piaseckiego
        umizgiwał się do hitlerowców) - ale "Komunistyczne? To co, przez pięćdziesiąt
        lat rządziły nami krasnoludki zza Niemna? Albo może Żydzi, jak twierdzi kilku
        mało rozgarniętych dyskutantów tego forum, w licdzbie 90 tys narzucili swą
        władzę 30 milionom???
    • japolak uprzejmie donoszę... 01.08.06, 12:33
      "Kto publicznie pomawia Naród Polski o udział, organizowanie lub
      odpowiedzialność za zbrodnie komunistyczne lub nazistowskie podlega karze
      pozbawienia wolności do lat 3".
      Pragnę uprzejmie poinformować iz niejaki Jarosław Kaczyński i niejaki Lech
      Aleksander Kaczyński uczestniczyli i ponosza odpowiedzialność za zbrodnie
      komunistyczne, studiując na najbardziej zniewolonym i infiltrowanym przez
      wiadome służby kierunku studiów Uniwersytecie Warszawskim, przez "cały naród"
      uznawanym za komunistyczną szkołę janczarów.
      Istnieją tez dowody (brak innych świadczy o ich utajnieniu lub likwidacjie
      przez WSI), iż inkryminowani słuchali wykładów i zdawali egzaminy u
      tzw "komunistycznych znawców prawa", cytowali ich w swoich pracach (a nawet
      tzw :klasyków" komuizmu) i dzięki temu uzyskiwali kolejne stopnie naukowe.
      W powyższej sytuacji kolaborantów tych niżej nalezy oceniać od ob. Aleksandra
      Kwaśniewskiego, który zrezygnował ze starań o komunistyczny tytuł magistra,
      dowodząc iż nie cały naród został zniewolony...
      Wdzięczny będę, aby stosownie do ww. przepisów zapewnić 3 lata odosobnienia obu
      bliźniakom - do końca kadencji.
      Per procura (w zastępstwie) mogą za nich występować liderzy koalicji
      gwarantujący iż swiadomie nie kolaborowali z faszyzmem i komunizmem nawet w
      przedszkolu, czyli minister Zebro i ten, no, no ten od dorszy, kajaków i
      reszty "gospodarki morskiej"
      Uprzejmie prosze o nadanie niniejszemu donosowi właściwej drogi służbowej - w
      tajnych słuzbach, podobnie dziś niezależnej prokuraturze i sądzie. Jutro
      też "niezależnej" adwokaturze.
      Ja doniosłem - więc już nie odpowiadam (nie chcę być czołgany przez prokuraturę
      i antyterrorystów, iż wiedziałem, a nie ujawniłem)
      Aczkolwiek premiami i nagrodami za spełnienie patriotycznego obowiązku nie będę
      się brzydzić
      Ku Chwale Ojczyzny !
    • junkier Uderz w stol i nozyce sie odezwa... Jakos nikt 01.08.06, 14:32
      Uderz w stol i nozyce sie odezwa... Jakos nikt na ten oczywisty w koncu zapis
      prawny nie zwrocil niczyjej uwagi oprocz przedstawiciela medium, ktore z
      opluwania narodowej tradycji, polskosci i uswieconego pamiecia pokolen modelu
      patriotyzmu uczynilo sobie wysoko platne hobby.

Mam nadzieje, ze Gross rozpocznie plejade oszczercow, ktorzy przed sadem beda
      odpowiadac za swe klamstwa i kalumnie.

Nastepny - autor tekstu z 1995 r. szkalujacego powstancow Warszawy jako
      rzekomych "antyesmitow".

Trzeba skonczyc wreszcie z tolerowaniem bezkarnych oszczercow i kalumniarzy,
      ktorrym wolnosc slowa pomylila sie z chamstwem opluwania.
      • zaciekawiony4 Re: Uderz w stol i nozyce sie odezwa... Jakos nik 02.08.06, 10:54
        Ciekawi jak zamierzasz tych oszczerców doprowadzać pod sąd. Wydawać
        międzynarodowe listy gończy, których i tak nie będzie na Zachodzie używał do
        ścigania bo zostaną wydane przez chory z nienawiści reżim. Chyba że będziemy
        porywać naszych wrogów jak Izraelczycy. Żałosne to wszystko i tyle.
    • koloratura1 Re: Cenzura zza grobu 01.08.06, 18:02
      Proponuję przewidziwć w budżecie znaczące kwoty na odszkodowania, które trzeba
      będzie wypłacać "oszczercom" po wyganych przez nich procesach przed Trybunałem
      Strasburskim.
    • karul pod rzadami tych wscieklych 01.08.06, 18:53
      kurdupli nazikatolikow bedziecie mieli jeszcze wiele podobnych wydarzen.

a dobrze wam tak, solidarnosciowe matoly. zachcialo wam sie czwartej japonii a
      macie gorna wolte z katedrami.
    • mark.parker Niniejszym zawiadamiam, 01.08.06, 18:58
      że "naród polski" jest współodpowiedzialny za zbrodnię neonazizmu, ponieważ
      głosował na PiS, LPR i Samooborę. A teraz, kurduplu ziobrowaty, ścigaj mnie.
      • soulworm ten pizdek nie dostanie wizy, jestes safe :D 01.08.06, 19:44

• czarek1 Re: ten pizdek nie dostanie wizy, jestes safe :D 02.08.06, 05:04
          A ja mam takie glupie pytanie: Czy za powiedzenie,ze Jaruzelski jest winien
          zbrodni komunistycznej moge dostac 3 lata? Bo przeciez on jest Polakiem. Bo
          jesli dobrze rozumuje, to ten, ktory go dzis oskarza o zbrodnie, jest winien
          wedlug tego przepisu.
          • otis_tarda Zobacz sobie najpierw... 02.08.06, 12:05
            ...co to jest "pomówienie". Przepis nie jest zbyt mądry (podobnie jak ten o
            "kłamstwie oświęcimskim", ale nie mozna mu przywalać na wyrost.
      • eon3 Re: Niniejszym zawiadamiam, 01.08.06, 20:01
        Spieprzaj dziadu!
    • qrban tylko se w lep strzelic, sadurski 02.08.06, 10:51
      forum.sws.org.pl/viewtopic.php?p=2206#2206
    • normalso Re: Cenzura zza grobu 03.08.06, 13:11
      wybiórcza trzęsie portkami... skończy się bezkarne opluwanie Polski i Polaków!
    • jestem-z-ukladu Re: Cenzura zza grobu 03.08.06, 20:44
      Prawdę mówiąc najbardziej mnie niepokoi pojęcie Narodu Polskiego. Bo jestem
      ciekaw jak sobie ten mityczny Naród wyobraża koalicja, co jest dla niej
      Narodem, a co nie jest. Obawiam się, że poza Narodem będzie każdy niewygodny,
      nieprawomyślny i niegrzeczny obywatel z lumpenproletariatu. Kiedyś nie
      rozumiałem hasła skinów "Nie każdy Żyd jest wrogiem, ale każdy wróg jest
      Żydem" - dzisiaj w IV RP już doskonale rozumiem, o co w nim chodzi.
      • jestem-z-ukladu P.S. - dedykacja w sygnaturce 03.08.06, 20:50

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka