Dodaj do ulubionych

Płk. Kukliński będzie awansowany na generała?

• gelimer Dziwne. Przeciwnicy jego bohaterstwa dyskutują... 07.08.06, 10:33
      ...rzeczowo. A zwolennicy jedynie wyzywają przeciwników od "gnid" i "czerwonych
      świń". Niczego nie sugeruję, ale nieco mnie to zastanawia.
      • diplomatic Re: gelimer - zamilcz ! porażasz swoją głupotą ! 07.08.06, 10:43
        bez słów
        • gelimer Bardzo proszę nie kasować powyższego postu. 07.08.06, 10:46
          Chcę abysmy mieli równe szanse w dyskusji.
          • odo3 Re: Bardzo proszę nie kasować powyższego postu. 07.08.06, 10:49
            POLACY TO TAKI NARÓD, ŻE JAK BĘDZIE TAKA POTRZEBA TO I PIŁATA WYNIOSĄ NA OŁTARZ.
      • koham.mihnika Plk Kuklinski byl przeciw swiniom i gnidom, a tera 07.08.06, 10:47
        jest na odwrot.

gelimer napisał:

> ...rzeczowo. A zwolennicy jedynie wyzywają przeciwników od "gnid" i "czerwonych
        >
        > świń". Niczego nie sugeruję, ale nieco mnie to zastanawia.
        • gelimer Ten post też proszę zostawić. 07.08.06, 10:52
          • diplomatic Re: posty gelimera proszę pozostawić 07.08.06, 11:00
            bo to przykład braku wiedzy i bezmyślności - jakby głos mumii z komunizmu
            • gelimer 30-letnia mumia komunizmu próbuje rzeczowo... 07.08.06, 11:03
              ...dyskutować. Przekonaj mnie, że działalność Kuklińskiego naprawdę ocaliła nas
              przed III wojną światową i że polski oficer (nawet sztabowy) mógł miec dostęp
              do kompletnych sowieckich planów. A nie wyzywaj o idiotów.
              • diplomatic Re: gelimer - nie kompromituj się 07.08.06, 11:16
                gelimer nie masz najmniejszego pojęcia o tych i innych sprawach i daj sobie spokój.

gelimer napisał:

> ...dyskutować. Przekonaj mnie, że działalność Kuklińskiego naprawdę ocaliła nas
                >
                > przed III wojną światową i że polski oficer (nawet sztabowy) mógł miec dostęp
                > do kompletnych sowieckich planów. A nie wyzywaj o idiotów.
                • gelimer To wytłumacz idiocie Gelimerowi jak to możliwe... 07.08.06, 11:47
                  ...żeby polski oficer miał dostęp do kompletnych sowieckich planów? Bo mnie się
                  to na mój tępy, chłopski rozum nadal wydaje dziwne.
                  • koham.mihnika w zasadzie odpowiedziales na swoje pytanie. 07.08.06, 11:51
                    W Twoim wieku wypada juz wiedziec, kiedy skonczyc.

Teraz juz tylko sie osmieszasz.
                    Posluchaj rady starszego pana.

gelimer napisał:

> ...żeby polski oficer miał dostęp do kompletnych sowieckich planów? Bo mnie się
                    >
                    > to na mój tępy, chłopski rozum nadal wydaje dziwne.
                    • gelimer Ok. Jestem idiotą. Ale to nadal nie wyjaśnia... 07.08.06, 11:54
                      ... jakim cudem Rosjanie udostępnili poskiemu oficerowi kompletne plany wojny
                      atomowej w której co gorsza było napisane, że jeg kraj zmiecie z powierzchni
                      ziemii. Zechcesz to wytłumaczyć mnie nieoświeconemu wiejskiemu durniowi?
                      • koham.mihnika poniwaz Ruscy mysleli, ze w polskim wojsku sa 07.08.06, 14:31
                        same mendy typu Wolski, a tu znalazl sie jeden uczciwy. im sie wydawalo, ze
                        zblatowali wszystkich przy wodce. jeden byl trzezwy. Czzasem ludzie zmieniaja
                        poglady. Tak bylo z Miloszem, tak bylo z Kuklinskim, ktory przejrzal na oczy po
                        latach. Wlasnie plany spalenia Polski na potrzebt krasnoj armii spowodowaly, ze
                        Kuklinski wytrzezwial.
    • musashipl "Nie pobierał gratyfikacji" 07.08.06, 10:34
      BUHAHAHA
      W zasadzie nie wiem czy się śmiać, czy płakać. To za co kupił jacht i willę???
      Za butelki??? LOL
    • jml13060 Re: Płk. Kukliński będzie awansowany na generała? 07.08.06, 10:40
      "Leśne dziadki" się nudzą.

A może mości pułkownika Kuklinowskiego zrobić od razu marszałkiem koronnym (?),
      albo patronem jakiejś uczelni wojskowej (?). To drugie po to, żeby młodzi
      kadeci wiedzieli, jak sprawnie i korzystnie przekazywać tajemnice Sztabu
      Generalnego WP wywiadom innych krajów.

Już teraz idziemy na krótkim pasku Wielkiego Brata - USA - na rzecz którego
      zdradził Kuklinowski). Bezwarunkowo popieramy rzeź ludnosci cywilnej w Libanie
      i wszystkie niegodziwości dziejące się na Bliskim Wschodzie (w imię
      bezpieczeństwa Izraela i naftowych interesów rodziny Bush'ów). Czasami wstyd
      być Polakiem :-(
    • lubat Powiedz mi... 07.08.06, 10:40
      jakich masz bohaterów, a powiem, ci kim jesteś.
      Szpieg, obok dziwki, to najstarszy zawód świata i wszędzie i zawsze się z ich
      usług korzysta. Nikt jednak, przy zdrowych zmysłach, nie stawia ich na
      piedestał. Obojętne jaką rolę spełniają!
      • diplomatic Re: lubat - mylisz sie bo brak tobie wiedzy 07.08.06, 10:45
        Poucz się trochę poczytaj i pomyśl zanim coś piszesz.
        • forumowe_kontko To ma być argument? A może tak konkrety? 07.08.06, 10:54
        • 4bani Wiedzy????? 07.08.06, 11:10
          Ma rację.Był kontrowersyjny, a szpiegów nie wynosi się na piedestał.Nadto są
          pewne kanony polityczne.Jeśli chcemy się układć z Rosją , to takie niczemu nie
          słuzące populistyczne poczynania bardziej nas odizolują.
    • 1gumi Re: Płk. Kukliński będzie awansowany na generała? 07.08.06, 10:49

Zdrajca zawsze będzie zdrajcą, bez względu na to z kim współpracował. Czy mamy
      mnagradzać oficerów, którzy zdradzili Polskę, bez względu na to jaki ustrój
      panował? Kukliński składał przysięgę i jaką wartość ma honor oficera?
    • wlodzimierz.ilicz Awansować Kuklińskiego na degenerala! 07.08.06, 10:56
      To jedyny, jak najbardziej zasluzony przez niego stopień.
    • jaguar666 Zdrajca generałem? Tak to tylko w Polce ci dopasą! 07.08.06, 10:59
      Jak na to nie patrzeć, Kukliński zdradził swój niepodległy kraj, zależny, ale
      jednak niepodległy (co uznały wszystkie państwa ówczesnego świata), więc za
      wywiezienie tajemnic Polski powinien być pozbawiony wszelkich tytułów,
      odznaczeń, stopnii i karnie (pośmiertnie) wyrzucony z wojska, a nie awansowany.
      • diplomatic Re: Zdrajca generałem? Tak to tylko w Polce ci do 07.08.06, 11:06
        "Niepodległy kraj" ?????????
        Chyba jesteś po szkoleniach w Moskwie.
        Polska była marionetką całkowicie ubezwłasnowolnioną od sowietów i przeznaczoną
        przez nich do całkowitego unicestwienia w ataku atomowym.
        I co ratując Polskę Kukliński nie zasłużył na bycie bohaterem narodowym ?
        Jeśli się z tym nie zgadzasz to nie jesteś Polakiem albo idiotą.

jaguar666 napisał:

> Jak na to nie patrzeć, Kukliński zdradził swój niepodległy kraj, zależny, ale
        > jednak niepodległy (co uznały wszystkie państwa ówczesnego świata), więc za
        > wywiezienie tajemnic Polski powinien być pozbawiony wszelkich tytułów,
        > odznaczeń, stopnii i karnie (pośmiertnie) wyrzucony z wojska, a nie awansowany.
        • wlodzimierz.ilicz Jako osoba mieszkająca w kraju potwierdzam, że 07.08.06, 11:24
          obecnie jesteśmy bardziej uzależnieni od USA i UE niż np. za Gierka od ZSRR.
          Np. teraz MUSIMY walczyć za obce interesy w Iraku tak jak za ZSRR nie
          musieliśmy w Afganistanie.
          NIE MOŻEMY wprowadzić kary śmierci za zbrodnie bo grożą nam sankcje. MUSIMY
          promować pederastię bo grożą nam sankcje.
          Przemysł, finanse, wielki handel, prasa są w obcych rękach.
          O "take Polske" walczyl zdradzając Kukliński. Chodzilo o to aby w 100%
          zaprzedać kraj zachodniemu biznesowi.
          • zgodny2 Re: Jako osoba mieszkająca w kraju potwierdzam, ż 07.08.06, 11:27
            Jak widze an tym forum komucha wiecznie zywa, jak Lenin.
        • jaguar666 Tak Polska była niepodległa 07.08.06, 12:02
          Była zależna, ale jednak niepodległa, odsyłam chociaż do nowych książek
          historycznych, gdzie wyraźnie jest napisane, że niepodległość PRL-u została
          uznana przez wszystkie kraje!! A więc rząd polski w londynie był nielegalny
          (tylko roztrwaniał te miliony złotych wywiezionych na początku wojny z Polski).
          Nie byłem szkolony w Moskwie, mam dopiero 19 lat, więc również nie jestem
          spadkobiercą PRL-u, ale mam oczy szeroko otwarte i widzę co się teraz wyprawia,
          a historię znam bardzo dobrze, więc wiem również co się wtedy działo i wiem, że
          Kukliński zdradził niepodległą ojczyznę!!
    • kazimierz111 Re: Płk. Kukliński będzie awansowany na generała? 07.08.06, 11:07
      To skandal że wogóle jest rozważana taka propozycja. Dla mnie jest to
      jednoznacznie zdrajca, współpracujący z OBCYM (nawet obecnie "słusznym" )
      wywiadem.A wynagrodzenie za swe usługi wziął póżniej w formie stopnia
      pułkownika Stanów Zjednoczonych i emerytury. Wywiady często w ten sposób
      wynagradzaja swoich agentów lokując np.przez nich "zarobione" pieniądze w
      bankach szwajcarskich.Tu sytuacja była inna.
      Być może motywy jego działania były szlachetne zdrada pozostaje jednak zdradą,
      a ta nie powinna być nagradzana.
    • anty5 Re: Płk. Kukliński będzie awansowany na generała? 07.08.06, 11:12
      A Mieszka I pośmiertnie awansować na cesarza..........
    • krzych.korab Z czego kupił jacht ? willę ? organizował przyję- 07.08.06, 11:15
      cia ? z pensji oficera ? Bzdet. Jaruzelski nie znał planów rosjan a Kukliński
      tak. Wiara w rosyjskich przygłupów powinna się skończyć.
      • diplomatic Re: Kukliński bardzo dużo zarabiał w PRL 07.08.06, 11:19
        i mając w PRL wszystko - zrezygnował z tego aby Polskę ratować od zagłady atomowej

krzych.korab napisał:

> cia ? z pensji oficera ? Bzdet. Jaruzelski nie znał planów rosjan a Kukliński
        > tak. Wiara w rosyjskich przygłupów powinna się skończyć.
        • wdakra Re: Kukliński bardzo dużo zarabiał w PRL 07.08.06, 12:50
          Oficer LWP w stopniu pułkownika nie zarabiał tyle, żeby go było stać na prywatny
          jacht.
    • eric_theodore_cartman Martwie się o szeregowego Jaruzelskiego 07.08.06, 11:16
      Bo skoro generał Kukliński jest bohaterem, to kim on jest? Tylko zeby mu ze
      złości żyłka nie pekla, bo musimy go jeszcze zdegradować i osądzić. Dopiero
      wtedy wolno mu będzie zdechnąc.
    • wrojoz Re: Płk. Kukliński będzie awansowany na generała? 07.08.06, 11:16
      Chyba nie. to byłby skandal.
    • cierpliwy Re: Płk. Kukliński będzie awansowany na generała? 07.08.06, 11:22
      A co z innymi zdrajcami? Na przykład z płk. Jerzym Pawłowskim?
    • graymalkin Re: Płk. Kukliński będzie awansowany na generała? 07.08.06, 11:22
      a beatyfikowany to kiedy będzie?????? święty natychmiast!! :)
      • diplomatic Re: Tu widać jak konieczna jest dekomunizacja 07.08.06, 11:33
        pełno komuchów i ich potomków - dla was PRL to był raj na ziemi - mieliście
        sklepy za żółtymi firankami gdzie wszystko było gdy zwykli Polacy niczego nie
        mogli kupić w sklepach bo było pusto - wszystko szło do ZSRR. Tak to wam
        odpowiadało.
        A tatusiowie dawne komuchy dostają po 12000 emerytury....... to się wam podoba -
        jasne - i opluwać polskiego patriotę który przyczynił się do obalenia komuny
    • posampas nie odznaczac Zdrajcy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.08.06, 11:26
      Od kiedy to ZDRAJCA ma byc odznaczany ????? Dziadki z przeszloscia
      komunistyczna i mochrrowe bereciki cos truja ...zignorowac ich a zdrajce
      wymazac z hstorii !!!!!!!!!!!!!
      • diplomatic Re: Kukliński to polski bohater walki z komuną 07.08.06, 11:28
        komuchy są przeciw bo dla nich PRL to była niepodległa Polska buhahahhaha
    • mk72 Re: Płk. Kukliński będzie awansowany na generała? 07.08.06, 11:29
      Sprzeciw. Z dzisiejszego punktu widzenia Kukliński nie jest zdrajcą, ale fakt
      pozostaje faktem: współpracował z OBCYM wywiadem. Intencje są tu sprawą
      drugorzędną.
    • jolojo Amnestia i awanse dla szpiegów z PRL 07.08.06, 11:32
      Proponuję iść dalej. Trzeba wszystkich skazanych w PRL za szpiegostwo objąć
      amnestią i awansować. Trzeba także przyjąć ich do któregoś ze związków
      kombatanckich i dać specjalne emerytury. To będzie zgodnie z celami IV RP - dał
      poczatek Giertych. POSTAWY REPREZENTOWANE PRZEZ TYCH "BOHATERÓW' POWINNY BYĆ
      WZORCEM DLA WYCHOWANIA PATRIOTYCZNEGO W IV RP.
    • silesius.monachijski0 A co z "generalissimusem" Jaruzelskim? 07.08.06, 11:33
      Kiedy ten pacholek Moskwy zostanie zdegradowany do stopnia szeregowca? jesli
      jest lasy na stopnie wojskowe, to niech mu Putin przyzna honorowy
      tytul "generalissimusa"; przeciez sluzyl jak ten wierny peis stalinowi;
      .
      Ciesze sie, ze ludzie ciagle pamietaja o gen. Kuklinskim; naprawde wspaniala
      postac
      • eric_theodore_cartman Re: A co z "generalissimusem" Jaruzelskim? 07.08.06, 11:38
        silesius.monachijski0 napisał:

> Kiedy ten pacholek Moskwy zostanie zdegradowany do stopnia szeregowca? jesli
        > jest lasy na stopnie wojskowe, to niech mu Putin przyzna honorowy
        > tytul "generalissimusa"; przeciez sluzyl jak ten wierny peis stalinowi;
        > .
        > Ciesze sie, ze ludzie ciagle pamietaja o gen. Kuklinskim; naprawde wspaniala
        > postac

Mysle, ze dostaniemy prezencik na 13 grudnia i zobaczymy szeregowego Wolskiego:-)
        • silesius.monachijski0 Re: A co z "generalissimusem" Jaruzelskim? 07.08.06, 11:45
          obys mial racje

eric_theodore_cartman napisał:

> silesius.monachijski0 napisał:
          >
          > > Kiedy ten pacholek Moskwy zostanie zdegradowany do stopnia szeregowca? je
          > sli
          > > jest lasy na stopnie wojskowe, to niech mu Putin przyzna honorowy
          > > tytul "generalissimusa"; przeciez sluzyl jak ten wierny peis stalinowi;
          > > .
          > > Ciesze sie, ze ludzie ciagle pamietaja o gen. Kuklinskim; naprawde wspani
          > ala
          > > postac
          >
          >
          > Mysle, ze dostaniemy prezencik na 13 grudnia i zobaczymy szeregowego
          Wolskiego:
          > -)
      • jasiek.pl Re: A co z "generalissimusem" Jaruzelskim? 07.08.06, 12:59
        silesius.monachijski0 napisał:
        > Kiedy ten pacholek Moskwy zostanie zdegradowany do stopnia szeregowca?

Witam naszego monachijczyka z zerem na końcu.Kopę lat! Widzę że w przerwach
        pomiedzy jednym a drugim dobrym, bawarskim piwem myślisz zawsze o Generale 13 i
        Stalinie. Jak on ci musiał nadepnąć na odcisk, że tak długo o nim myślisz. Lecz
        idąc Twoim tokiem myślenia honorowy stopień generalski Panu Kuklińskiemu
        powinna nadać armia amerykańska czyli jego główny pracodawca. Bo w stalinowskim
        wojsku PRLu brał tylko "kopertówkę".
    • majaroma Re: Płk. Kukliński będzie awansowany na generała? 07.08.06, 11:37
      Oho, zaczęły sie kolejne igrzyska dla motłochu! Kolejne dni pełne wzajemnej nienawiści, wyzwisk i niewybrednych epitetów, a potem znaou znajdziemy jakiś zastępczy temat z przeszłości i znowu będziemy sie nim upajać. A tymczasem w kraju coraz większy syf i codziennie pełne samoloty i autokary wywożą nam z Polski młodych, mądrych Polaków. Ciekawe, ilu z nich wróci?
    • goddamn Re: Płk. Kukliński będzie awansowany na generała? 07.08.06, 11:53
      Czy agent może być bohaterem?
      Może! Zależy tylko komu donosił.
      Dlaczego ludzi którzy donosili obcemu państwu nazywamy bohaterami, a tych którzy
      donosili władzom swojego państwa zdrajcami?
      • eric_theodore_cartman Po prostu są rózni patrioci 07.08.06, 11:58
        patrioci polscy i patroci sowieccy. Jak generał Kukliński i szeregowy Wolski.
      • plus_minus_zero Jezeli ktos ma jeszcze watpliwosci to wyjasniam... 07.08.06, 12:07
        1) ujawnianie tajemnic kogos z kim sie obecnie sztandarowo i oficjanie lubimy
        nazywa sie zdrada!
        2) ujawnianie tajemnic kogos z kim sie obecnie sztandarowo i oficjanie nie
        lubimy nazywa sie bohaterstwem i za to sie dostaje medale i lizaki! Mozna byc
        nawet przedstawionym do awansu.
        Dla mnie kazdy z nich jest zdrajca....
    • walbrzych Jakie organizacje kombatanckie? 07.08.06, 12:04
      aplus napisał:

> Wreszczie !

Wątpię, żeby któraś z organizacji kombatanckich chciała awansu zdrajcy narodu
      polskiego do stopnia generała. Dlaczego Szczygło nie podał nazwy tych organizacji?

Sprawa druga - nie otumaniać czytelników. Kuklinowski nie przekazał na Zachód
      żadnych dokumentów radzieckich, gdyż do tych dokuemntów nie miał dostępu nawet
      gen. Jaruzelski. Rosjanie nigdy nie udostępniali "sojusznikom" swoich dokumentów
      operacyjnych. Tak samo postępują teraz Amerykanie.

Sprawa druga - dlaczego Kuklinowski nie uprzedził o planie wprowadzenia stanu
      wojennego polskiej opozycji z Solidarności lub polski episkopat? Chyba tylko
      dlatego, że od nich nioe otrzymałby odpowiedniego wynagrodzenia!

Dlaczego o Kuklinowskim nie wypowiedział się pozytywnie Jan Nowak Jeziorański? O
      zdrajcy nawet na Zachodzie nikt nie wypowiada się pozytywnie!

Jeżeli Lech Kaczyński awansuje Kuklinowskiego do stopnia generała będzie to
      hańbą dla urzędu przezydenta RP (nawet IV - kaczorkowej).
      • jasiek.pl Re: Jakie organizacje kombatanckie? 07.08.06, 12:37
        walbrzych napisał:
        > Wątpię, żeby któraś z organizacji kombatanckich chciała awansu zdrajcy narodu
        > polskiego do stopnia generała.

Jest taka organizacja lecz jej nazwa oraz odpowiedż na pozostałe, nurtujące cię
        wątpliwości jest objęte klauzulą "Ścisle tajne". Ja złożę wniosek na forum lub
        platformę żeby awans na generała załatwił podstawowy pracodawca czyli wywiad
        amerykański.IV RP nie może tego zrobić bo dla niej był kapralem, przecież Pan
        Kukliński "służył" w wojsku polskim o odcieniu komunistycznym gdzie stopnie
        były byle jakie, gdzie był fałsz, obłuda i syf moralny!
    • gacek1956 Płk. Kukliński to Narodowy Bohater !!!!!!!!! 07.08.06, 12:32
      Czlowiek czynu ! Czlowiek prawy !!Jesteśmy Plkownikowi to winni !!!
      • zagiel45 Re: Płk. Kukliński to Narodowy Bohater !!!!!!! 07.08.06, 19:32
        Narodowy bohater.....Dla mnie jest zdrajca.Kazdy ktory lamie przysiege niewazne
        jaka jest zdrajca.A w tym przypadku oficer zlamal przysiege wojkowa nie mowiac
        juz o slowie oficerskim.Przysiegal na wiernosc i Honor Jczyznie....no chyba,ze
        jego Ojczyzna byl Wielki Brat USA...
    • plus_minus_zero Czy ktokolwiek zdaje sobie sprawe z tego czym jest 07.08.06, 12:39
      zaufanie. Oficjalne honorowanie kogos, kto jest zdrajca, obojetnie kogo by nie
      zdradzil stawia cie od razu w przegranej pozycji w stosunku do twojego
      nastepnego sojusznika [ obojetnie kim by nie byl !]
      Od poczatku ustawia cie to w pozycji podejrzanego!
    • kornaccy Przeczytaj 07.08.06, 12:56
      Kukliński za darmo tego na pewno nie robił. A poza tym, sami zobaczcie, co to
      dało? Tylko zaspokoiło ciekawość USA na temat tego, co się u nas dzieje.
      Przekazał info o stanie wojennym i co z tego?! Pomogli Polakom?? Śmieszny jest
      temat Kuklińskiego. Jakby nie było ważniejszych tematów. Albo bez przerwy
      szukają ubeków, albo zajmują się sprawami tak samo bezsensownymi, jak to, czy
      dać zdrajcy węzyk generalski. Ludzie szukają w tym kraju po śmietnikach, rodziny
      nie dojadają, a Solidaruchy z prawicy jako priorytet traktują lustrację,
      likwidację byłych ubeków (którzy niedługo umrą ze starości). Są ważniejsze
      problemy w tym kraju do rozwiązania.
    • kornaccy Synowie Kuklińskiego... 07.08.06, 13:06
      ... a "wschód" i tak ukarał go za to, co zrobił. Stracił dwóch synów w USA i na
      pewno to nie był przypadek. Jachty same w powietrze nie wylatują... wiedział na
      co się naraża. Ryzykował i synów stracił. Wiedział, że dosięgnie go ręka zemsty.
      i daję sobie rękę odciąć, że po stracie synów więcej nie miałby ochoty zdradzać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka