wiesiekc50 Ukarali go za to, że rozdawał chleb 08.09.06, 08:08 A co robi nasz sejm,zajmuje się drobnicą.Nadgorliwym pracownikom skarbówki biada!Ludzie opamiętajcie się Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Ukarali go za to, że rozdawał chleb 08.09.06, 08:11 Zorganizujmy dla niego jakąś pomoc! Przecież w dobie internetu to żaden problem, żeby sie ze sobą, i z nim skontaktować!! (wiem - zaraz mi ktoś odpisze że to bez sensu) Odpowiedz Link Zgłoś
0808jerzy Re: Ukarali go za to, że rozdawał chleb 08.09.06, 08:16 całą pomoc( państwa i elit rządzących) dla ubogich i tych naiwnych filantropów wyraził pan Prezydent w swoim sztandarowym haśle "Spieprzaj dziadu" Odpowiedz Link Zgłoś
magdage Re: Ukarali go za to, że rozdawał chleb 08.09.06, 08:19 w głowie mi się to nie miesci..... to moze faktycznie coś zróbmy??? zrzuta??? Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos w moim słowniku nie ma wystarczająco wulgarnych 08.09.06, 08:11 słów, które mogłyby chociaż w promilu scharakteryzować tą chorą sytuację i sku.....stwo urzędasów z US Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: w moim słowniku nie ma wystarczająco wulgarny 08.09.06, 08:17 jedno slowo tylko sie cisnie na usta : sk....wysynstwo. kompletnie porabany kraj w ktorym byle urzedas moze czlowiekowi zycie zniszczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: w moim słowniku nie ma wystarczająco wulgarny 08.09.06, 08:19 Stokłosie umorzyli kilkadziesiąt milionów, a tutaj, no coż, szkoda słów Odpowiedz Link Zgłoś
veritas11 Re: w moim słowniku nie ma wystarczająco wulgarny 08.09.06, 08:17 Gronowski, jeśli jest ubezpieczony, powinien wymagać od ubezpieczyciela zadośćuczynienia za bezprawne i absurdalne obniżenie poziomu jego życia i wygrać sprawę....Niech ubezpieczyciel ściga durnego fiskusa... Odpowiedz Link Zgłoś
comeback Rób byznesa i... 08.09.06, 08:14 Rób biznes i nie oglądaj się na innych - to postawa, która przynajmniej nie szkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
ququ777 PiSdowcy R-oz-p-i-e-r-d-o-l-a wszystko!!!!! 08.09.06, 08:20 ...NieZdety, u nas ktos kto chce miec wlasna dzialalnosc gospodarcza musi drzec, czy mu sie nie dowala do czegos popaprani urzednicy...U nas przedsiebiorce sie niszczy, a urzednicy nie ponosza zadnej odpowidzialnosci...Wlasnie dlatego nigdy nieotworze firmy (a CHCIALBYM), bo boje sie, czy biurwy nie dowala mi sie do jakiegosmalego papierka...Skoro sa w stanie zniszczyc poteznego goscia od Optimusa to zniszczyliby mnie jako drobnego przedsiebiorce...PARANOJA...A niech niszcza przedsiebiorcow, a w Polsce na dochod narodowy to pracowac beda moherowe berety zrzucajac sie co laska (jak w kosciele)...no i oczywiscie pobierajac rente... Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Kto "wymyslił" takie prawo i po co ? 08.09.06, 08:20 Od darowanej żywności należy zapłacić VAT i podatek dochodowy. Rozumiem , twarde prawo lecz prawo. Jeśli chcesz pomóc głodnym - zapłać podatki od takiej pomocy.Twarde prawo lecz prawo. Do głowy by mi nawet nie przyszło ,że mamy takie nieludzkie zapisy w naszym prawie. Kto i w jakim celu to wymyslil? Może ktoś z forumowiczów wie kto , kiedy i gdzie przeforsował takie zapisy , kto miał wtedy wiekszość w Parlamencie , kto był Prezydentem ( czy zawteował czy nie). To ważne , zblizaja się wybory samorządowe , warto wiedzieć. "Pachnie " mi to wszystko "Balcerowiczem" i jego wizją gospodarki bez dostrzegania człowieka , ale może się myle. Odpowiedz Link Zgłoś
misiekka Re: Kto "wymyslił" takie prawo i po co ? 08.09.06, 08:30 Nie Balcerowiczem, tylko Kolotko. On poznosil ulgi od darowizn. Odpowiedz Link Zgłoś
a.m.p Re: Kto "wymyslił" takie prawo i po co ? 08.09.06, 09:44 ustawa o vat z tym zapisem powstała za rządów suchockiej albo bieleckiego - a więc protoplastów dzisuejszej PO Odpowiedz Link Zgłoś
cezareko Ukarali go za to, że rozdawał chleb 08.09.06, 08:21 To zmieńcie kretyńskie przepisy.!!!!!!! Bo Pan Bóg kazał sie dzielić. Moja Babcia całowała chleb jak kromka spadła jej na podłogę. I pewnie „przewróciła” by sie w grobie jak by zobaczyła, że ktoś wyrzuca chleb na śmietnik. Jestem skłonny wpłacić skromny datek aby zmniejszyć te zaległa kwotę. Nie fiskus sie nażre i zdechnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anomacie Ukarali go za to, że rozdawał chleb 08.09.06, 08:21 Poważnie powinniśmy człowiekowi tak jak tu jesteśmy. Pomóc i to jak najszybciej zanim nie zrobi tego jakiś cwany polityk typu Lepper, który łaskawie wykorzysta człowieka do swojej kampanii... Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh to że Jego sprawa bedzie wykorzystana politycznie 08.09.06, 08:24 to mamy jak w banku. mam nadzieję że dobre w brudnych intencjach będzie to że pomogą Dobremu Człowiekowi. Odpowiedz Link Zgłoś
misiekka Dziekujemy Ci PiS, LPR i Samoobrono! 08.09.06, 08:27 Taki jest wlasnie wasz lepszy, nowy dom. Prawy i Sprawiedliwy. Tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Dziekujemy Ci PiS, LPR i Samoobrono! 08.09.06, 08:40 tylu bzdetów po bzdetnym artykule jeszcze nigdy nie było. redaktorzyna coś usłyszała, napisała wzruszajacy artukulik, a tak jakby policzyc ile bochenków chleba trzeba rozdać żeby uskładać 40 tys vatu? jeden bochenek = 1 zł vat 22 grsze 40000/0,22= około 182 000 bochenków 182000/365 = 498 bochenka dziennie. k u r w a pół tony maki dziennie. czy wy w ogóle myslicie? czy byliście w prywatnej piekarni? ilu piekarzy musi piec 500 bochenków? kto ściemnia? chlebus szedł na lewo poza ewidencją, a do domu starców jechały czerstwe bułeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
qnegunda Re: Dziekujemy Ci PiS, LPR i Samoobrono! 08.09.06, 08:44 JAk widac nie masz zielonego pojecia o funkcjonowaniu piekarni. 100 bochenkow przy sredniej piekarni to nic wielkiego. Poza tym chleb juz dawno nie kosztuje 1 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
omacku Re: Dziekujemy Ci PiS, LPR i Samoobrono! 08.09.06, 08:44 Fiskus zły, politycy z PiSu nidobrzy, bla bla bla. Takich sobie Polacy amatorów rządzenia wybrali i takich mają: złotousty Cymański, bezkompromisowy Wasserman i Ziobro, bicz boży na komuchów Kaczyński. Przecież ci ludzie kompletnie się na niczym nie znają poza lustracją, rozliczaniem i demaskowaniem. Potrafią tylko bić pianę i psuć państwo. Co ma wspólnego z resortem edukacji Gier...ty...ch...? A Ziobro, który praktyki prokuratorskiej miał tyle, co kot napłakał? To amatorzy, jak większość z 460 (p)osłów i nie oczekujmy od nich poprawy złego prawa, które ich nie dotyka bezpośrednio. Co robić? Szanowni forumowicze też tylko nawołują: zróbmy coś, ale to tak jak na filmie, gdy ludzie krzyczą: Niech KTOŚ coś zrobi, niech KTOŚ zadzwoni na policję, niech KTOŚ wezwie lekarza itd. Niestety, może jedynie któryś z posłów przed wyboramispróbuje pomóc piekarzowi, może i Lepper, a niech to będzie i sam diabeł. A wniosek? Polacy nie potrafią sensownie urządzić swojego państwa, tak było, jest i będzie. Niektórzy już to zrozumieli i wyjechali, a jeśli wrócą, to na starość. Inni jeszcze w to nie wierzą i mają nadzieję. Optymiści... Chrzanić to państwo i wszystkich cwaniaków, którzy dorwali się do władzy. Róbta swoje (byle ostrożnie). Odpowiedz Link Zgłoś
elring Re: Ukarali go za to, że rozdawał chleb 08.09.06, 08:29 Ciekawe, ile by kazali zapłacić Jezusowi za rozmnożenie chleba... Odpowiedz Link Zgłoś
psewruk Ukarali go za to, że rozdawał chleb 08.09.06, 08:32 tak wyglada "Polska Solidarna" ... ręce opadają... i jak tu sie dziwić że połowa młodych ludzi chce stąd wyjeżdżać? dziwne jest to że druga połowa chce w tym bagnie zostać ... Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika A ja pier******fiskusa 08.09.06, 08:36 Pomagam biednym i bede bo Qrwa tak!!Bo tak mnie wychowali rodzice!! Przepraszam za chamstwo ale.... Pomagam jak moge i nie bede sie tlumaczyc tym wszystkim baranom.. Niech mnie wsadzą za kraty!!! Mam to w dupie!!Mozna pomagac tak zeby fiskus sie nie skapnal!! I wszystkim polecam oszukiwanie US,ZUSu i tym podobnych instytucji zerujacych na ludziach!! To nie ma znaczenia ktory rzad to wymyslil!! Chodzi o to ze ten obecny obiecal ze bedzie naprawial!! Tylko nasze wspaniale blizniaki maja nas gdzies!! I nic mnie juz nie zdziwi!! Odpowiedz Link Zgłoś
bokhen Re: Ukarali go za to, że rozdawał chleb 08.09.06, 08:36 Mam jedno zasadnicze pytanie: Czy w tym piep.... kraju urząd jest dla ludzi czy ludzie dla urzędu? Darmozjady jeb...... Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: Ukarali go za to, że rozdawał chleb 08.09.06, 08:38 To pytanie retoryczne... Odpowiedz Link Zgłoś
zliliana A Pan Wicepremier Leper zalacił podatki? 08.09.06, 08:37 Po powowdzi na Dolnym śląsku Wicepremier Leper przywiózł walizkę pieniedzy i rozdawał te własnie środki osobą które ucierpiały w czasie żywiołu.To przecież darowizna ,rozumiem że z fiskusem już wszystko zostało rozliczone? A może jakis mały precedensik na który będzie można się powołać? Odpowiedz Link Zgłoś
australopitecus Re: A Pan Wicepremier Leper zalacił podatki? 08.09.06, 08:40 zliliana napisała: > Po powowdzi na Dolnym śląsku Wicepremier Leper przywiózł walizkę pieniedzy i > rozdawał te własnie środki osobą które ucierpiały w czasie żywiołu.To przecież > darowizna ,rozumiem że z fiskusem już wszystko zostało rozliczone? A może jakis > Wedlug mojego doswiadczenia ludzie dla urzedu tylko i wylacznie. Niestety za to nie mozna obarczac PiS raczej czy ja wiem ....... tradycje, nawyki, nasza nature? > mały precedensik na który będzie można się powołać? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia37 Re: Ukarali go za to, że rozdawał chleb 08.09.06, 08:38 chory kraj chorych ludzi pod chorymi rządami! Deklaruje wpłate 100 zł ze swojej świńsko niskiej pensji ( pracownik sł.zdrowia) na walkę z kretyństwem w tym kraju. A MOŻE ZORGANIZUJE SIĘ JAKAŚ FUNDACJA. Odpowiedz Link Zgłoś
xawery77 Sprawa złych przepisów, wprowadzonych PRZED PiSem 08.09.06, 08:39 Urzędnicy robią, co do nich - wedlug głupich przepisów - należy; wina Kaczyćskich, że nie dość szybko zmieniają głupie prawo zostawione przez SLD - ale też cała prasa im patyki w szprychy... Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Sprawa złych przepisów, wprowadzonych PRZED P 08.09.06, 08:40 tylu bzdetów po bzdetnym artykule jeszcze nigdy nie było. redaktorzyna coś usłyszała, napisała wzruszajacy artukulik, a tak jakby policzyc ile bochenków chleba trzeba rozdać żeby uskładać 40 tys vatu? jeden bochenek = 1 zł vat 22 grsze 40000/0,22= około 182 000 bochenków 182000/365 = 498 bochenka dziennie. k u r w a pół tony maki dziennie. czy wy w ogóle myslicie? czy byliście w prywatnej piekarni? ilu piekarzy musi piec 500 bochenków? kto ściemnia? chlebus szedł na lewo poza ewidencją, a do domu starców jechały czerstwe bułeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: Sprawa złych przepisów, wprowadzonych PRZED P 08.09.06, 08:45 jedne bochenek= 1 zł??k... gdzie??? chyba w Chinach Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: Sprawa złych przepisów, wprowadzonych PRZED P 08.09.06, 08:46 Daj mu luz skonczyl edukacje na podstawowce!! Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Zgadzam się- "łzawy" artykulik, a facet sam sobie 08.09.06, 08:56 - winien. Zresztą, pamiętam, że jakieś pól roku temu GW opisywała identyczną sprawę. - Gdyby umówił się z odbiorcą, że będzie sprzedawał ów chleb na przykład po 1 zł za kwintal (100kg) PROBLEMU W TEJ CHWILI BY NIE MIAŁ. Jeżeli sam nie wpadłby na taki pomysł, facet mógł odwiedzić albo doradcę podatkowego, albo radcę prawnego. W Niemczech jest zwyczaj u przedsiębiorców, że raz do roku trzeba spotkac się z fachowcem i po prostu pogadać, co się dzieje i jaki to ma wpływ na podatki. W Polsce jest za to zwyczaj "ponarzekać na rząd" (codziennie !). Oczywiście, jeżeli facet "przekazywał" gdzieś z połowę własnej produkcji jako darowinę (też na miejscu urzędników nabrałbym podejrzeń) i jeszcze dał sobie przyznać nagrodę "sponsor roku" to znaczy, że jego iloraz IQ nie kwalifikuje go do prowadzenia ŻADNEJ działalności gosp. - niech lepiej znajdzie pracę u kogoś inteligentniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Re: Zgadzam się- "łzawy" artykulik, a facet sam s 08.09.06, 09:23 jck.x napisał: > - winien. Zresztą, pamiętam, że jakieś pól roku temu GW opisywała identyczną sp > rawę. - Gdyby umówił się z odbiorcą, że będzie sprzedawał ów chleb na przykład > po 1 zł za kwintal (100kg) PROBLEMU W TEJ CHWILI BY NIE MIAŁ. > > Jeżeli sam nie wpadłby na taki pomysł, facet mógł odwiedzić albo doradcę podatk > owego, albo radcę prawnego. W Niemczech jest zwyczaj u przedsiębiorców, że raz > do roku trzeba spotkac się z fachowcem i po prostu pogadać, co się dzieje i jak > i to ma wpływ na podatki. W Polsce jest za to zwyczaj "ponarzekać na rząd" (cod > ziennie !). > > Oczywiście, jeżeli facet (...) dał sobie prz > yznać nagrodę "sponsor roku" to znaczy, że jego iloraz IQ nie kwalifikuje go do > prowadzenia ŻADNEJ działalności gosp. - niech lepiej znajdzie pracę u kogoś in > teligentniejszego. Kolega oczywiście namawia do polskiego KOMBINATORSTWA. Jaka jest merytoryczna różnica między sprzedażą 100kg za złotówkę, a daniem za darmo? Żadna. Ekonomicznie i podatkowo, bo fiskus może uznać tą czynność za pozorną. A człowiek chciał tak normalnie, bez kombinowania. Ale w Polsce się widać nie da. Trzeba "kogoś inteligentniejszego" żeby umiał oszukiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x kombinatorstwo było w PRL 08.09.06, 09:29 to o czym piszę jest "wykorzystywaniem wiedzy podatkowej" Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Re: kombinatorstwo było w PRL 08.09.06, 09:31 jck.x napisał: > to o czym piszę jest "wykorzystywaniem wiedzy podatkowej" A ja piszę o "życiu w normalnym kraju". I tym się różnimy. Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: kombinatorstwo było w PRL 08.09.06, 10:09 To utopia. Nie ma "normalnych krajów" w takim znaczeniu, w jakim ty użyłeś tego wyrażenia. Ja to wiem, a ty nie. I TYM się różnimy :-D Odpowiedz Link Zgłoś
wartalski32 Re: kombinatorstwo było w PRL 09.09.06, 19:12 Są normalne kraje. Potwierdzam. Ludzie są uśmiechnięci i nie mają problemów z rozdawaniem chleba. I w ogóle nie mają problemów. Przynajmniej takich jak my w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: kombinatorstwo było w PRL 08.09.06, 09:38 US mógł przecież najnormalniej umorzyć ten podatek ze względu na "czynniki społeczne" i nie było by problemów, złodziejowi Stokłosie umorzyli kilka milionów... Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: kombinatorstwo było w PRL 08.09.06, 10:04 "mógł umorzyć" to decyzja uznaniowa . Kto rozsądny zdaje się na uznaniowość urzędu, jeżeli mógłby wcześniej tego uniknąć. Powtarzam: ten facet MÓGŁ tego uniknać ! Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: kombinatorstwo było w PRL 08.09.06, 10:09 owszem, jest to decyzja uznaniowa, ale czy okoliczności nie dają podstaw do tego, żeby jednak urzędnicy umorzyli? jak ty bys postąpił? Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: kombinatorstwo było w PRL 08.09.06, 10:11 czemu się pytasz ? przecież to oczywiste ! Postępowałbym tak, żeby zminimalizować ryzyko, a nie "podkładać się" urzędowi z nadzieją, że "może umorzyw razie kłopotów". Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: kombinatorstwo było w PRL 08.09.06, 10:54 pytalem jak byś postąpił na miejscu urzędników Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: kombinatorstwo było w PRL 08.09.06, 12:03 na miejscu urzędników bałbym się że jakiś dziennikarzyna za pól roku opisze tę sprawę "od drugiej strony" (tj. facet-oszust codziennie sprzedawał na lewo X kg chleba, dostał tytuł sponsora roku i nawet urzędnicy umorzyli mu podatki, he he, pewnie wzięli łapówę) Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: kombinatorstwo było w PRL 08.09.06, 12:09 1. ten facet nie sprzedawał na lewo chleba 2. jakos się nie bali umarzać złodziejom podatku (np Stokłosa) 3. to po jaką cholerę są umorzenia skoro każdego można bezpodstawnie może jakiś dziennkikarz błotem ochlapać i w takim przypadku zawsze będzie miał urzędnik przesrane? Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: kombinatorstwo było w PRL 08.09.06, 12:19 > 1. ten facet nie sprzedawał na lewo chleba prawda jest taka, że obaj tego nie wiemy na 100%. > 2. jakos się nie bali umarzać złodziejom podatku (np Stokłosa) pytałeś się, co bym zrobił na miejscu urzędników ! Zatem, do jasnej cholery, nie sugeruj mi "między wierszami", że gdybym był urzędnikiem to umorzył bym podatki Stokłosie ! > 3. to po jaką cholerę są umorzenia skoro każdego można bezpodstawnie może jakiś > dziennkikarz błotem ochlapać i w takim przypadku zawsze będzie miał urzędnik > przesrane? zapytaj się dziennikarzy. oni wiedzą - jak widać - wszystko (co jest słuszne, a co nie) Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: kombinatorstwo było w PRL 08.09.06, 12:52 >prawda jest taka, że obaj tego nie wiemy na 100%. własnie, ale wg ciebie na wszelki wypadek lepiej jest powiedzieć, że sprzedawał na lewo >pytałeś się, co bym zrobił na miejscu urzędników ! Zatem, do jasnej cholery, ni > e sugeruj mi "między wierszami", że gdybym był urzędnikiem to umorzył bym podat > ki Stokłosie ! nic takiego nie miałem zamiaru sugerować, a ty mi jednak nie odpowiedziałeś na pytanie >zapytaj się dziennikarzy. oni wiedzą - jak widać - wszystko (co jest słuszne, a > co nie) to nie dziennikarze umarzają podatki jak i równiez nie są od tego aby wydawać prawomocne wyroki, od tego jest sąd a nie media, więc jeśl jakiś dziennikarz zasugeruje w takim przypadku korupcję zawsze przez sąd można taki przypadek wyjaśnić Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: kombinatorstwo było w PRL 08.09.06, 13:17 el_bigos napisał: > >prawda jest taka, że obaj tego nie wiemy na 100%. > własnie, ale wg ciebie na wszelki wypadek lepiej jest powiedzieć, że sprzedawał > na lewo tak powiedziałem ? ooo ... ciekawe w którym miejscu ? :) > >pytałeś się, co bym zrobił na miejscu urzędników ! Zatem, do jasnej choler > y, ni > > e sugeruj mi "między wierszami", że gdybym był urzędnikiem to umorzył bym > podat > > ki Stokłosie ! > nic takiego nie miałem zamiaru sugerować, a ty mi jednak nie odpowiedziałeś na > pytanie > >zapytaj się dziennikarzy. oni wiedzą - jak widać - wszystko (co jest słusz > ne, a > > co nie) > to nie dziennikarze umarzają podatki jak i równiez nie są od tego aby wydawać > prawomocne wyroki, od tego jest sąd a nie media, więc jeśl jakiś dziennikarz > zasugeruje w takim przypadku korupcję zawsze przez sąd można taki przypadek wyj > aśnić Prosiłeś, żebym napisał, jak bym postąpił będąc urzędnikiem. Napisałem, przedstawiając tzw. szersze tło (może nieco ironicznie) bo tak się akurat składa, że mam z urzędnikami sporo do czynienia "zawodowo". Przepisy o charakterze uznaniowym mają dwa końce. Niestety ! Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: kombinatorstwo było w PRL 08.09.06, 13:27 spodziewalem się odpowiedzi: 1. umożyłbym 2. nie umożyłbym niepotrzebne skreślić Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: kombinatorstwo było w PRL 08.09.06, 13:28 tak powiedziałem ? ooo ... ciekawe w którym miejscu ? :) nie napisałeś wprost, zasugerowałeś: "facet-oszust codziennie sprzedawał na lewo X kg chleba, dostał tytuł sponsora roku i nawet urzędnicy umorzyli mu podatki, he he, pewnie wzięli łapówę) " Odpowiedz Link Zgłoś
wartalski32 Re: Zgadzam się- "łzawy" artykulik, a facet sam s 09.09.06, 19:09 To jest oczywiste. Uczciwość i prostota - NIE. Krętactwo i ynteligenctwo inaczej - TAK. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Nieuk sam sobie winien. 08.09.06, 09:39 jck.x napisał: > - winien. Zresztą, pamiętam, że jakieś pól roku temu GW opisywała identyczną sp > rawę. - Gdyby umówił się z odbiorcą, że będzie sprzedawał ów chleb na przykład > po 1 zł za kwintal (100kg) PROBLEMU W TEJ CHWILI BY NIE MIAŁ. Byłby ten sam problem, bo VAT naliczony nie może być mniejszy niż należny (ten, który odliczyło się wcześniej od materiałów). W każdym razie jestem takiego samego zdania: to wina właściciela. Jak ktoś się zabiera za biznes a jest słaby w księgowości, to niech sobie przynajmniej weźmie księgową. > Jeżeli sam nie wpadłby na taki pomysł, facet mógł odwiedzić albo doradcę > podatkowego, albo radcę prawnego. Po co? Pierwszy lepszy księgowy wie, że jak towar idzie na rynek, to należy VAT zapłacić. To nawet ja wiem, a księgowym nie jestem. > W Polsce jest za to zwyczaj "ponarzekać na rząd" (codziennie !). Nie na rząd, a na wszystko. > niech lepiej znajdzie pracę u kogoś inteligentniejszego. Bez przesady, nie trzeba by Einsteinem, żeby prowadzić piekarnię. Gość miał dobre serce, to teraz będzie miał twardą d... . Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: Nieuk sam sobie winien. 08.09.06, 10:16 lmblmb napisał: > jck.x napisał: > > > - winien. Zresztą, pamiętam, że jakieś pól roku temu GW opisywała identyc > zną sp > > rawę. - Gdyby umówił się z odbiorcą, że będzie sprzedawał ów chleb na prz > ykład > > po 1 zł za kwintal (100kg) PROBLEMU W TEJ CHWILI BY NIE MIAŁ. > > Byłby ten sam problem, bo VAT naliczony nie może być mniejszy niż należny (ten, > który odliczyło się wcześniej od materiałów). Nieprawda. Problem byłby wyłącznie wtedy jeżeli facet sprzedawałby towar tzw. podmiotom powiązanym. W każdym razie jestem takiego > samego zdania: to wina właściciela. Jak ktoś się zabiera za biznes a jest słaby > w księgowości, to niech sobie przynajmniej weźmie księgową. ale tu się zgadzamy ! > > Jeżeli sam nie wpadłby na taki pomysł, facet mógł odwiedzić albo doradcę > > podatkowego, albo radcę prawnego. > > Po co? Pierwszy lepszy księgowy wie, że jak towar idzie na rynek, to należy VAT > zapłacić. To nawet ja wiem, a księgowym nie jestem. jak widać powyżej, jednak nie wiesz wszystkiego o podatkach ;). księgowi również (a znam ich wielu, uwierz mi :) ) > Odpowiedz Link Zgłoś
a.m.p Re: Sprawa złych przepisów, wprowadzonych PRZED P 08.09.06, 09:56 nie pie..- znam gościa - nic takiego nie miało miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
puchowy A gdzie nazwiska kontrolerów ??? 08.09.06, 08:44 Nazwiska powinny być ujawnione niech ich społeczeństwo oceni "te mądrale" W końcu oni sa dla nas (społeczeństwa )a nie MY dla nich (urzędasów) Odpowiedz Link Zgłoś
qnegunda Re: Sprawa złych przepisów, wprowadzonych PRZED P 08.09.06, 08:46 I co z tego? PiS zamiast zmieniac pod siebie ustawe medialna, lustracyjna, ordynacje etc, mogl POMOC LUDZIOM i usunac kretynskie przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Święta naiwności! PiS tych przepisów nie uchyli. 08.09.06, 09:32 PiSowi się budżet wali. Odpowiedz Link Zgłoś
sothis666 a p.Małgorzacie Czartoryskiej oraz 08.09.06, 08:47 jej jakże sprawnym podwładnym serdecznie zycze zaznania prawdziwego głodu. takiego zeby gnoje szukaly po smietnikach kazdego z tych bochenkow. amen. prawo prawem, ale ktos jednak wpadl na to zby zaczac to cale postepowanie, prawda? no własnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jakmi Zapraszamy do Irlandii... 08.09.06, 08:52 tutaj jest też miejsce dla dobrych piekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x nie p...prz o Irlandii 08.09.06, 08:58 w Irlandii to też byłoby "VAT-able supply" Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Dziękujemy wam, PiSdy 08.09.06, 09:03 Ma facet szczęście mogli go ukrzyżować po pIs da*ch można się wszystkiego najgorszego spodziewać Odpowiedz Link Zgłoś
moher75 Re: Dziękujemy wam, PiSdy 08.09.06, 10:17 ponury_drwiacy_szyderca napisała: > Re: Dziękujemy wam, PiSdy Wystawiaj sobie tak marne świadectwo gdzie indziej ćwierćinteligencie Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_drwiacy_szyderca Re: Dziękujemy wam, PiSdy 14.09.06, 15:48 Patrz punkt 1a), misiu PiSdziany. Odpowiedz Link Zgłoś
adventure1 Ukarali go za to, że rozdawał chleb 08.09.06, 09:06 Zyjemy w kraju absurdow, na calym swiecie zacheca sie do dzialalnosci dobroczynnej i odpisuje sie ja od podatku, u nas trzeba jeszcze doplacic. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek993 Ukarali go za to, że rozdawał chleb 08.09.06, 09:11 Pomijając wrodzony kretynizm i wodogłowie paru niedorozwiniętych umysłowo pracowników skarbówki,pytam ich przełożonych i dyrekcję " A gdzie jest zdrowy rozsądek?????? "W chwili obecnej jest to obraz naszej Polski//chyba tylko z nazwy//Do takiej sytuacji doprowadził dziki kapitalizm zbudowany na podwalinach żydokomuny,która zdeprawowała podstawowe wartości ludzkie.I mają racje młodzi ludzie i ci po szkołach i ci bez szkół że wyjeżdżają na stałe z Polski,bo w takim kraju raz nie da się żyć a dwa żadnych szans na zmianę nie ma i nie będzie.A rządzacy powinni jeszcze jak najszybciej wprowadzić przymusową eutanazję dla bezdomnych,rencistów,emerytów oraz obłożnie chorych.Wtedy osiągną szczyt swojego sukcesu.Ale na koniec pocieszę Was za kilkanaście lat w kraju nad Wisłą wszyscy będą mówić po rosyjsku i taka jest prawda.Amen Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Witamy w IV RP!!! 08.09.06, 09:11 Kraju katolickim gdzie moralnośc rodzina solidarność społeczna jest na pierwszym miejscu! brawo!!! > [..] a nadgorliwym urzędnikom życzę zasiłku obawiam sie jednak iż premie dostaną! :P jest to też odpowiedź na pytanie skąd sie bierze bezrobocie. (do przemyślenia wszystkim tym co wieszają psy na pracodawcach) moje twierdzenie jest taki iż głownym sprawca bezrobocia w Polsce sa właśnie urzednicy i to nie tylko ich głupota ale przedewszystkim złośliwośc i zawiść, oraz społeczny klimat przyzwolenia na takie akcje! "jak se wybraliście tak se macie"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ir3 Re: Witamy w IV RP!!! 08.09.06, 10:55 Tu na razie jest ściernisko, ale będzie k a r t o f l i s k o! Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny Ukarali, bo lamal prawo 08.09.06, 09:13 dziwna ta dzialalnosc piekarza, ktory diennie rozdawal ok 1000 bochenkow chleba, dziwne, bo mozna sie przeliczyc w produkacji raz, czy dwa, ale nie nagminie produkujac towar w takim nadmiarze i pod postacia charytatywna robic interes. A robil i to dobry, podarowany chleb wracal do wlasciciela pod postacia dotacji z Unii Europejskiej, ktora finasuje male piekarnie rzemieslnicze, a to sa pieniadze, za ktore mozna utrzymac 5 bezplatnch piekarnii. Oszusta do pierdla! Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 spekulant, badylarz, prywaciarz, nielegalny ajent? 08.09.06, 17:06 zygfryd.okrutny napisał: > dziwna ta dzialalnosc piekarza, ktory diennie rozdawal ok 1000 bochenkow chleba > , dziwne, bo mozna sie przeliczyc w produkacji raz, czy dwa, ale nie nagminie p > rodukujac towar w takim nadmiarze i pod postacia charytatywna robic interes Nadawałbyś się na prześladowcę "spekulantów", prywaciarzy, ajentów i badylarzy w PRL. Zresztą z tego co czytam i słucham, nabieram świadomości, że ludzie fiskusa to neo-esbecy. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny Ukarali bo lamal prawo 08.09.06, 09:15 dziwna ta dzialalnosc piekarza, ktory diennie rozdawal ok 1000 bochenkow chleba, dziwne, bo mozna sie przeliczyc w produkacji raz, czy dwa, ale nie nagminie produkujac towar w takim nadmiarze i pod postacia charytatywna robic interes. A robil i to dobry, podarowany chleb wracal do wlasciciela pod postacia dotacji z Unii Europejskiej, ktora finasuje male piekarnie rzemieslnicze, a to sa pieniadze, za ktore mozna utrzymac 5 bezplatnch piekarnii. Oszusta do pierdla! Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: Ukarali bo lamal prawo 08.09.06, 09:17 zygfryd.okrutny!!! Alez Ci żal dupe ściska!! Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny w kapitalizmie, nikt nie daje nic za darmo 08.09.06, 09:26 jak piekarza interesuja bezdomni, to nich otworzy przytulek, finansowany z wlasnej kasy. Nie ma oblazania dla prekrecaczy unijnych pieniedzy, patrzcie rozdawal chleb, jak jezus, moze to jakis nowy polski swiety, inzynier budownicwta - piekarzem, smieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: w kapitalizmie, nikt nie daje nic za darmo 08.09.06, 09:31 Oj ściska Cie jak cholera!! Wez sie za robote chlopcze a nie za zazdrosc!!! Widzę Twoją przyszlosc w PiSie obok Kurskiego;)) Bedziecie jak psy donosic swoim PANOM za kromke chlebusia;)))!!! Odpowiedz Link Zgłoś
4bani Nie śmieszy Cię przestępca w rządzie? 08.09.06, 09:36 To wolny kraj, niech każdy wykonuje to co potrafi najlepiej.Przedsiębiorcy nie zarzucono oszustwa więc licz się z treścią.Wg mojej wiedzy tamtejszy US zachował sie skandalicznie.Zajrzyj do prawa finansowego.Żałosny jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x piekarze do chleba ! 08.09.06, 10:23 a księgowi , doradcy itp. do podatków - słusznie ! btw. nie ma czegoś takiego jak "prawo finansowe". Jest prawo podatkowe, a szczególnie art. 7 ustawy o podatku od towarów i usług. "Sam se" tam zajrzyj ! Odpowiedz Link Zgłoś
swillo Re: piekarze do chleba ! 08.09.06, 10:33 Jak to - nie ma czegoś takiego jak "prawo finansowe"? TO Z CZEGO DOSTAŁEM 4,5 NA STUDIACH?? Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: piekarze do chleba ! 08.09.06, 10:41 > Jak to - nie ma czegoś takiego jak "prawo finansowe"? TO Z CZEGO DOSTAŁEM 4,5 > NA STUDIACH?? z wykładu, który był tak nazwany. Jeżeli uważasz, że sytuację faceta , o którym mowa w artykule, reguluje Twój wykład, to życzę Ci powodzenia w życiu "po studiach". Odpowiedz Link Zgłoś
swillo Re: piekarze do chleba ! 08.09.06, 10:42 Facet, prawo finansowe to dział prawa szerszy niż prawo podatkowe. Ja tylko zakwestionowałem Twoje twierdzenie, że "nie ma czegoś takiego" Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: piekarze do chleba ! 08.09.06, 10:54 a ja zakwestionwałem całość "zajrzyj do prawa finansowego" Tak samo można powiedzieć "zajrzyj sobie do prawa". Rozumiesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
4bani I masz rację. 08.09.06, 11:33 Ignorancja i indolencja Twojego adwersarza mnie śmieszy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x mam nadzieję, że bawisz się dobrze :-D 08.09.06, 12:00 parę egzaminów w życiu zdałem, wpis na listę doradców podatkowych mam od ładnych kilku lat, szkolenia, publikacje itp., i bez łachy zaliczam wam, studenciakom, praktyki u mnie (i już kończę ten narcyzm). ... OK .. jak dla ciebie mogę być ignorantem, chyba to jakoś przeżyję bez ryzyka utraty dobrego humoru Nawet jeżeli mój post był "skrótem myślowym", to i tak sensownym: odwołanie się do "prawa finansowego" W TYM KONTEKŚCIE jest typowe dla studenta. To właśnie zwrot "zajrzyj sobie do prawa finansowego" świadczy o ignorancji. Capisci ? Odpowiedz Link Zgłoś
4bani Nie bawię się dobrze. 08.09.06, 12:24 Obaj wiemy o co chodzi.Wybiórcze traktowanie prawa.Zabijanie przedsiębiorczości.Nie kazdy jest księgowym, znawcą sztuki podatkowej.Sam wiesz jakaz to gehenna.Mnie autentycznie jest zal człowieka.Przepraszam za mocne słowa.Pozdrawiam. P.S. Sudia dawno mam za soba.Na prawie zdawałem pr. finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x No problem :) 08.09.06, 12:48 Poza tym wracam do myśli z innego mojego postu: facet nie znał się na podatkach ?! ok, akceptuję to. niech się więc spotka z kimś kto się na podatkach zna. Jesteś prawnikiem ? Super ! Znasz się na całym obowiązującym prawie ? Raczej wątpię. Tym bardziej piekarz. Jeżeli sam prowadził sobie księgi, to niech ma pretensje sam do siebie, jeżeli było to biuro rachunkowe - niech złoży pozew (wypłacą mu z ubezpieczenia ;) ). PS. Będąc doradcą podatkowym nie piekę - sam sobie - chleba :) Odpowiedz Link Zgłoś
hepowy Re: No problem :) 08.09.06, 13:52 Wygląda po twoich komentarzach, że znasz się na sprawach podatkowych, wiec mam takie pytanie: Skąd się wzął ten podatek dochodowy, który według urzędników, ten piekarz ma zapłacić? Podatek jeszcze rozumiem, ale dochodu przecież z tego tytułu nie uzyskał. Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: No problem :) 08.09.06, 20:26 nie rozumiem też tego fragmentu. ale już się nauczyłem że GW nie należy brać zbyt serio - przynajmniej gdy piszą o podatkach lub szerzej o gospodarce. To zresztą mógł być inny punkt z decyzji, nie związany z przekazaniem chleba za free. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Ukarali bo lamal prawo 08.09.06, 09:32 czy aby napewno? jesli by było tak jak piszesz to należało by przedewszystkim ukarać urzedników dokonujących kontroli za niekompetencję i nie zgłoszenie popełnienia przestępstwa (co samo w sobie jest przestępstwem) tak wiec jeśli jesteś w 100% przeswiadczy o swojej racji to czy napisałeś już zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez urzedników? jeśli nie, to jesteś pospolitym bandytą!!! "Do pierdla" z Tobą!!! ;) Zapewne też nie masz zielonego pojecia na temat prowadzenia firmy, branży piekarniczej, oraz planowania produkcji ale za to wiesz lepiej że 1000 to za duzo. Gratuluje wysokiej samooceny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny Przestepstwem jest naruszenie przepisow 08.09.06, 09:51 podatkowych, dla ktorych nie moze byc poblazania. Piekarz mogl wczesniej wyjasnic sprawe z urzedem podatkowym, nieznajomosc przepisow nie zwalnia od odpowiedzailnosci za ich nieprzestrzeganie. W innych krajach Unii, facio, bylby zrujnowany do konca zycia i tak ma szczescie, ze nie ma zawiadomienia o popelnieniu przestepstwa, chociaz urzad skarbowy ma obowiazek natychmiasztowego informowania prokuratury. Pieniadze trzba zwroci w wysokosci 240 tys. zlotych, do tego odsetki, i grzywna w wysokosci 120 tys. Taka kara odstraszy innych "dobroczyncow". Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: Przestepstwem jest naruszenie przepisow 08.09.06, 10:05 nie chrzań koles bez sensu, w Unii takiemu piekarzowi umorzyli by ten niezapłacony podatek ze względu na "czynnik społeczny" Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Przestepstwem jest naruszenie przepisow 08.09.06, 10:19 nie! przestępstwem jest naruszenie przepisów KK! inne to co najwyżej wykroczenie! ale napewno przestępstwem jest nie zawiadomienie przez swiadka o popełnienu przestępstwa! tak wiec piszesz czy nie ten donos do prokuratury? wymagasz od innych zacznij od siebie! ];> Odpowiedz Link Zgłoś
piekna.zosia Re: Przestepstwem jest naruszenie przepisow 09.09.06, 00:24 > W innych krajach Unii, facio, bylby zrujnowany do konca zycia Nie zgadza sie Odpowiedz Link Zgłoś
piekna.zosia Re: Przestepstwem jest naruszenie przepisow 09.09.06, 00:25 Oglosilby "prywatna bankructwo" i po paru latach bylby czysty. Odpowiedz Link Zgłoś
wartalski32 Re: Przestepstwem jest naruszenie przepisow 09.09.06, 19:27 Jeszcze lepiej byłoby faceta do kryminału na 10 lat. To bardziej skutecznie odstraszyłoby innych "dobroczyńców". Ale jeszcze skuteczniejsze odstraszenie dałaby kara śmierci. Ale szkoda bo w Polsce niemożliwa. A gdyby tak żle rządzącego PREMIERA w kajdany na 25 lat. To by dopiero odstraszyło następnych szefów rządu, co. A ta UNIA taka fajna , rujnuje swoich obywateli do końca życia, ech pożyłoby się tam, pożyło. A tak na marginesie to urząd nie dopełnił obowiązku zakapowania do prokuratury.Nuże urzędników w kajdany, niech "odstraszają". A w ogóle to wszyscy się nawzajem powsadzajmy, a tacy jak ty kupcie drut kolczasty i dalej grodzić obozowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
gocha009 Ukarali go za to, że rozdawał chleb 08.09.06, 09:18 Te urzędasy to świnie!!! Sami zbierają kupe naszej kasy i grzeją tyłki w biurach. Wystawiają sobie coraz ciekawsze i efektywniejsze biurowce a mają węża w kieszeni. Dziwie sie że Ziobro jeszcze na to nie zareagował - a tyle gada o sprawiedliwości. Facet nie zarabiał na tym rozdawałchleb biednym - sami to z meżem czynimy ciekawe kiedy do nas zawita fisuks za to że pomagamy innym. To jest chore!!! Skandal i brak słów! Mam nadzieje ze za to co zrobili sami kiedyś popadną w podobne kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
ozesz-ty1 Re: Ukarali go za to, że rozdawał chleb 08.09.06, 09:19 mppmpp napisał(a): > jest mi poprostu smutno! bez komentarza! a nadgorliwym urzędnikom życzę zasiłku > ! głupku, zasiłku nie życz nadgorliwym (jak mówisz) urzędnikom (bo oni wykonują tylko swoje obowiązki), tylko prawodawcy (czyli posłom/senatorom, którzy takie przepisy ustalili...) co to za kretyński pomysł, żeby winnego szukać wśród wykonujących swoje obowiązki...? Odpowiedz Link Zgłoś