Dodaj do ulubionych

Salman Rushdie: Mam zbyt wiele korzeni

04.10.06, 10:52
Dlaczego Polsce się zdarzają ciągle tak niemądre, kontrowesyjne, nieetyczne,
antyreligijne i rasistowskie akcje polityczne ? Najpierw gloryfikowanie
sympatyka Hitlera SS-mana Guintera Grassa, teraz serdeczne przyjęcie wroga
religijnego świata islamskiego, poprzednio przedrukowywanie ośmieszającej
podobizny Mahometa, wcześniej wysłanie wojsk do Iraku, a teraz wysłanie wojsk
do Afganistanu ? Czy my robimy wszystko, żeby zaprosić do siebie bojowników
islamskich i żeby warunki życia w Polsce stały się całkowicie podobne do
warunków życia w obecnym Izraelu ? Tylko "bum" i "bum" ? Nudzi się nam ?
Obserwuj wątek
    • frodobaggins1 Re: Salman Rushdie: Mam zbyt wiele korzeni 04.10.06, 12:12
      Własnie mogą nas zaatakować gdzieś w innym kraju za Irak i Afganistan! Więc
      wspólnie trzeba domagać od naszego rządu wycofania sie z tych krajów!
      • kiland Re: Salman Rushdie: Mam zbyt wiele korzeni 07.10.06, 12:26
        Sz. P. frodobaggins1
        Długo zastanawiałem się nad tą wypowiedzią. Nie mogłem dojść intencji Sz. P.
        Jednak w końcu zrozumiałem, że problem, który Sz. P. poruszył jest niesłychanie
        ważny ! Dzisiaj, kiedy tak wielu młodych inteligentnych Polaków wyjechało dla
        pracy za granicę, prawie każdy w Polsce ma kogoś właśnie takiego na obczyźnie.
        O ile napadu terrorystycznego w Polsce nie da się skutecznie dokonać, kraju o
        przeważającej karnacji skóry białych obywateli, co powoduje, że dosyć łatwo
        jest rozróżnić osobników o karnacji śniadej, czyli Arabów, o tyle za granicą,
        ataki na POLSKOŚĆ mogą nastąpić. Wtedy nasi rodacy i bliscy zaczną ginąć ! Czy
        chcemy, by wysyłane tam nasze dzieci ginęły bez powodu ! Brońmy się przed tym !
    • radek_sim Re: Salman Rushdie: Mam zbyt wiele korzeni 04.10.06, 13:34
      To znaczy jak powiem, że masz nie zapraszać swoich przyjaciół do domu, bo Ci
      skuje mordę. To posłuchasz? Guzik fanatykom do naszych zaproszeń i gości.
      Ostatnio palili kukłę Papieża, to znaczy że mamy ich zaatakować? Człowieku to
      nasz sprawa, a nie brudasów z bombami u pasa. Ich trzeba w zarodku dusić,
      podpisywaliśmy umowy to i wywiązać się trzeba. Właśnie o to chodzi że jak już
      się bić to nie na swoim gruncie.

• kiland Polacy są narodem inteligentnym. 04.10.06, 18:20
        Sz. P. radek sim
        Cytuję : „To znaczy jak powiem, że masz nie zapraszać swoich przyjaciół do
        domu, bo Ci skuję mordę. To posłuchasz ? Guzik fanatykom do naszych zaproszeń i
        gości.” Oczywiście przykład jest nie odpowiedni do sytuacji. Dam lepsze.
        1.Płaszczyzna prowokacji : Jeśli wiesz, że po mieście biega facet BOMBA z
        granatem, który chce wysadzić faceta ŚWINIA, to czy zapraszasz faceta ŚWINIA do
        domu i krzyczysz na cały świat, że facet SWINIA jest u ciebie, a ty w ogóle nie
        boisz się faceta BOMBA, a nawet masz go gdzieś ? Chcesz spowodować, żeby facet
        BOMBA coraz to wrzucał nowe granaty do twojego domu. Nie miłe jest ci życie ?
        2.Płaszczyzna społeczna : Jeśli widzisz, że twoje rodzeństwo zapraszając do
        domu własnych nie odpowiednich dla siebie gości, coraz to ściąga na Wasz dom
        rozmaite zagrożenia i niebezpieczeństwa, to siedzisz cicho i jest ci wszystko
        jedno ? Ja Polak na przykład, nie mam życzenia, żeby na Polskę z głupoty, a
        może antypolskości, jacyś decydenci ściągali na nasz kraj bez potrzeby i celu
        niebezpieczeństwa wojny terrorystycznej. Nie ściągaj na Polskę żadnych wojen !
        3.Płaszczyzna religijna : Na świecie jest wiele różnorodnych religii. Religie
        te narzucają swym społeczeństwom rozmaite kodeksy postępowania. Jeśli ja nie
        jestem wierzącym którejś religii, a wiedza, którą ta religia głosi jest mi obca
        i przeze mnie nie akceptowalna, to ja nie muszę się do tej religii przypisywać,
        tą religią pogardzać, czy ją krytykować i zwalczać. Wychodząc z punktu ateisty,
        wszystkie religie są pewnego rodzaju zacofaniem intelektualnym. Czy znaczy to,
        że ateista ma wszystkie religie potępiać, zwalczać i będąc władny, likwidować ?
        4.Płaszczyzna etyczno-moralna : Każda religia niesie ze sobą pewne praktyki
        społecznie pożyteczne, a pewne społecznie szkodliwe. Jedyną drogą poprawiania
        tego stanu rzeczy, jest prowadzenie procesu społecznego i politycznego dążącego
        do poprawy tego stanu w sposób pokojowy i bezkonfliktowy. Nie można poprawiać
        czegokolwiek, a zwłaszcza dotyczy to sytuacji państw w wypadku społeczeństw
        fanatycznych, przez atak na religie, narody, społeczeństwa i państwa. Rushdie
        zaatakował Islam. Tytuł : „Szatańskie wersety” jest bardzo agresywny. Nie można
        było dać tytułu bardziej spokojnego i stonowanego. Np. : „Przepiękne wersety” ?
        A wewnątrz treść mówiłaby o tym, co w owych wersetach należałoby zmienić , aby
        stały się przepiękne. Ale wtedy oczywiście mniejsze byłoby powodzenie książki i
        niższy zysk. Sama fatwa może była też celem autora książki, którego osiągnięcie
        spowoduje milionowe zyski ze sprzedaży. GW ostatnio ma szczęście do "komercji" ?
        • kiland Re: Polacy są narodem inteligentnym. 05.10.06, 14:25
          Sz. P. radek sim
          Cytuję : „Człowieku to nasza sprawa, a nie brudasów z bombami u pasa. Ich
          trzeba w zarodku dusić”
          Te słowa mówią bardzo dużo, ale o Sz. P. , jakim (ą) jest nietolerancyjną
          osobą. Wstyd !!!
          • kiland Re: Polacy są narodem inteligentnym. 06.10.06, 08:06
            Sz. P. radek sim
            Cytuję : „podpisywaliśmy umowy to i wywiązać się trzeba. Właśnie o to chodzi,
            że jak już się bić to nie na swoim gruncie.”
            To właśnie obraz, jakie są obłudne i perfidne przesłanki tych działań. My żyjmy
            w pokoju, a innych karmmy wojnami. Jest takie powiedzenie : „Kto pod kim dołki
            kopie, sam w nie wpada”. Warszawo, szykuj się na terrorystyczne ataki, skoro
            mamy tylu debili politycznych w Polsce. Inne miasta, też nie bądźcie spokojne.
            Są ludzie w naszym państwie, którzy podpalą cały kraj. Tylko w imię czego ?
    • taus I zapomniałeś dodać przyjecie z wielką pompą 04.10.06, 14:33
      członka HJ benka 16, który na dodatek oskarżany jest o tuszowanie pedofili w KRK.
      • kiland Re: I zapomniałeś dodać przyjecie z wielką pompą 07.10.06, 21:30
        A mógłbyś rozwinąć ten temat ?
        • taus Re: I zapomniałeś dodać przyjecie z wielką pompą 08.10.06, 12:23
          to było tak przy okazji wspomnianego przez ciebie G.Grassa :-)
          • kiland Re: I zapomniałeś dodać przyjecie z wielką pompą 08.10.06, 18:23
            Potwierdzam.
    • pixelpainter Nie warto zadzierać z powieściopisarzami, www.gs- 04.10.06, 14:51
      arts.nl
      • bogalfa Re:Panie Kiland 04.10.06, 19:48
        jest pan nawet logiczny, ale przesłanki fałszywe. Nie wolno przyjmować, że
        bluźnierstwo zasługuje na wyrok śmierci. Takiemu fanatyzmowi trzeba się
        przeciwstawić. Natomiast nie powinno się świadomie prowokować w sposób który
        jedynie może rozjątrzyć fanatyków. I tu może Rushdie popełnił błąd. A z drugiej
        strony takie błędy potrzebne są kulturom nietolerancyjnym, zamkniętym i
        odwetowym. Poza tym to świetny pisarz i warto go było gościć w Polsce, gdzie
        też, niestety, pojawiają się nurty nietolerancji.
        • kiland Re:Panie Kiland 05.10.06, 07:27
          Sz. P. radek sim i Sz. Bogalfa
          Cytuję : „Ostatnio palili kukłę Papieża, to znaczy że mamy ich zaatakować?”
          Trzeba być osobnikiem naprawdę bardzo inteligentnym, żeby móc rozumieć
          wszelakie różnice intelektualne, religijne, etniczne, rasowe, narodowościowe,
          państwowe różnych społeczności świata i je akceptować tak, jak one się
          ujawniają. To tak, jakby Polak jechał do Afryki i gorszyła go tam golizna
          pigmeja. Albo jechał do Rosji i gorszyły go tam alkoholowe życie tego narodu.
          To tak jakby w Polsce Niemca gorszył brak dyscypliny, Francuza brak higieny,
          Hiszpana brak komunikacji, a Anglika ruch drogowy prawostronny, itd. To, że w
          biednych krajach islamskich fanatyzm religijny jest tak silny musimy sobie
          przyswoić i to szanować. Niestety, ale jest winą całego cywilizowanego świata,
          że rewolucja kulturalna w tych krajach nie przebiega szybko i normalnie, tylko
          za pośrednictwem rzucanych na te kraje bomb i rakiet. Polacy, cieszmy się, że
          intelektualnie jesteśmy wyzwoleni i palenie kukły papieża nie robi na nas tak
          silnego wrażenia, jak w krajach religijnego fanatyzmu. Nie wywołujmy rewolucji.
          • kiland Dura lex, sed lex ! 05.10.06, 11:34
            Sz. P. bogalfa
            Cytuję : „ ... przesłanki fałszywe. Nie wolno przyjmować, że bluźnierstwo
            zasługuje na wyrok śmierci. Takiemu fanatyzmowi trzeba się przeciwstawić.”
            Całkowicie się zgadzam, że bluźnierstwo nie zasługuje, aż, na wyrok śmierci.
            Ale proszę jechać i powiedzieć to w Iraku, Iranie, Afganistanie. Natychmiast
            namacalnie otrzyma Sz.P. odpowiedź. Takie prawo jest tam respektowane i musi
            Sz. P. przyjąć tę aktualną panującą tam rzeczywistość do świadomości. Z kolei,
            a kto znając wysokość kary, nie może obejść się bez bluźnienia ? Bez tego nie
            można już żyć ? Nie bluźnić, to nie bluźnijmy i żyjmy spokojnie dalej. Nie
            przewróci się świata do góry nogami w minutę. A czy Sz. P. wie, że jest taki
            cywilizowany kraj Europy, gdzie skazano na więzienie kobietę, za to tylko, że
            urodziła syna ? Czyż to nie jest dopiero niebywały absurd niesprawiedliwości ?
            I nie stało się to w żadnym kraju islamskim, a gdzieżby ... ? W środku Europy,
            we współczesnej katolickiej Polsce i to w XXI wieku !!! Jak przeciwstawić się
            takiemu fanatyzmowi ? Ten fanatyzm nazywa się : Dura lex, sed lex ! – Twarde
            (surowe) prawo, ale prawo ! Takiego fanatyzmu dożyła cywilizowana Europa XXI w.
            Tak więc nawet w naszej współczesnej Polsce, znajdziemy mnóstwo absurdalnej
            niesprawiedliwości !!! Czemu się czepiamy zatem obcych dalekich nam cywilizacji
            i religii ? Zacznijmy naprawę od siebie ! A jest na prawdę co naprawiać !!!
      • kiland Re: Nie warto zadzierać z powieściopisarzami, www 07.10.06, 16:49
        Jacy to pisarze, pożal się Boże ? A co , może ja nie jestem pisarzem ?
      • kiland Re: Nie warto zadzierać z powieściopisarzami, www 08.10.06, 11:23
        Proszę mi to wyjaśnić, bowiem sam bym chciał zostać powieściopisarzem ?
    • kiland Re: Salman Rushdie: Mam zbyt wiele korzeni 12.10.06, 14:05
      Szanowni Państwo !
      I tak niepostrzeżenie wróciliśmy do tematu podjętego w wątku, pt. „Salman
      Rushdie: Mam zbyt wiele korzeni.” W nim właśnie podjąłem ten arcy temat.
      Cytuję : „A czy Sz. P. wie, że jest taki cywilizowany kraj Europy, gdzie
      skazano na więzienie kobietę, za to tylko, że urodziła syna ? Czyż to nie jest
      dopiero niebywały absurd niesprawiedliwości ? I nie stało się to w żadnym kraju
      islamskim, a gdzieżby ... ? W środku Europy, we współczesnej katolickiej Polsce
      i to w XXI wieku !!! Jak przeciwstawić się takiemu fanatyzmowi ? Ten fanatyzm
      nazywa się : Dura lex, sed lex ! – Twarde (surowe) prawo, ale prawo ! Takiego
      fanatyzmu dożyła cywilizowana Europa XXI w. Tak więc nawet w naszej
      współczesnej Polsce, znajdziemy mnóstwo absurdalnej niesprawiedliwości !!!
      Czemu się czepiamy zatem obcych dalekich nam cywilizacji i religii ? Zacznijmy
      naprawę od siebie ! A jest na prawdę co naprawiać !!!”
      Nie denerwujcie się dobrzy ludzie. Doczekaliśmy się zatem kolejnego rodzynka w
      barszczu prawa. Pierwszy to był, jak kobietę posadzili do więzienia za to, że
      urodziła syna ! Czy już nie pamiętacie tej tak głośnej sprawy w Polsce parę lat
      temu ? Teraz z kolei doczekaliśmy się przypadku, gdzie żąda się alimentów od
      kobiety w śpiączce. Hurra ! Fanatyzm głupoty prawnej nazywa się : Dura lex,
      sed lex ! – Twarde (surowe) prawo, ale prawo ! i co chwila powraca do naszej
      codzienności ze zdwojoną mocą głupoty. Czekamy na następne rodzynki. A może coś
      już w międzyczasie pikantnego przegapiłem ? Jeśli tak, to proszę o przykłady.
    • kiland Salman Rushdie - persona non grata w Polsce! 14.10.06, 17:48
      Dlaczego Polsce się zdarzają ciągle tak niemądre, kontrowesyjne, nieetyczne,
      antyreligijne i rasistowskie akcje polityczne ? Najpierw gloryfikowanie
      sympatyka Hitlera SS-mana Guintera Grassa, teraz serdeczne przyjęcie wroga
      religijnego świata islamskiego, poprzednio przedrukowywanie ośmieszającej
      podobizny Mahometa, wcześniej wysłanie wojsk do Iraku, a teraz wysłanie wojsk
      do Afganistanu ? Czy my robimy wszystko, żeby zaprosić do siebie bojowników
      islamskich i żeby warunki życia w Polsce stały się całkowicie podobne do
      warunków życia w obecnym Izraelu ? Tylko "bum" i "bum" ? Nudzi się nam ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka