tisen Plakac sie chce 25.10.06, 14:44 Kurna, w tym kraju to tylko szfadrony smierci..jesli przyszlo gowniarzom do glowy taki pomysl - to nie powinni byc traktowani jako 14 latkowie - do piachu z takimi i nie ma ze to gowniarze, zab za zab smierc za smierc.... Odpowiedz Link Zgłoś
epiphone1 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 14:47 ja sie zastanawiam czemu nikt z kolegow i kolezanek nie zareagowal podczas zajscie, nie mozna obwiniac o wszystko nauczyciela, wine ponosi tez reszta klasy obecna przy zajsciu Odpowiedz Link Zgłoś
kacza_dupa KONIEC zwyrodnialstwu!!! ile jeszcze ofiar?? 25.10.06, 14:49 czemu we wszystkich cywilizowanych i wspaniałych krajach Unii w której w końcu jesteśmy za takie akcje uczniowie wylatują z miejsca? czemu tylko w tym kraju wobec takich zwyrodnialców nie wyciąga sie konsekwencji? to już nie są dzieci! czasy sie zmieniły, teraz te "dzieci" są gorsze, bardziej niebezpieczne niż ich 18-letni koledzy sprzed kilkunastu lat. szkoła nadal trwa w tej samej formie a nikt nie chce przyznać otwacie prawdy - do czego doprowadziła reforma szkolnictwa i wprowadzenie gimnazjum. gó..arzom wmawia sie że są dorośli, że decydują o swoim życiu. trzecioklasiści - 15-latkowie!!! - są w szkołach "najstarsi". we łbach im sie przewraca. mam 20 lat, byłam gimnazjalnym rocznikiem eksperymentalnym, i mieszkając obok gimnazjum widze że z roku na rok jest coraz gorzej. to tak jakby zebrać wszystkie dzieciaki w możliwie najtrudniejszym wieku i do tego zamknąć je razem. w podstawówkach od 7-latka do licealisty przechodzili gładko, teraz szajba odbija. strasznie mnie bulwersują takie wiadomości, także z przyczyn osobistych. jedyne co pociesza to to, że najgorsza kara wymierzona tym chłopakom nie mogłaby sie równać z tym co muszą teraz przeżywać na wieść o tym że ich ofiara się zabiła... ile jeszcze musi być takich przypadków, ile bezsensownych tragedii??? ile razy uczniowie będą musieli pobić nauczyciela, zgwałcić koleżanke, kraść, dilować, o czym jeszcze cała polska usłyszy w wiadomościach, zanim ktoś rozwiąże ten problem?? Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Uważasz, że oni "coś przeżywają"? Nie bądź 25.10.06, 15:40 śmieszna - są z pewnością bardzo dumni, że tak się zabawili, a ich rodzice (mam nieodparte wrażenie, że część z nich to jacyś ustawieni goście z "elyt" III RP - świadczą o tym wypowiedzi dyrektora, który wyraźnie próbuje bagatelizowć sprawę) mają to tak samo w d...e, tylko co najwyżej kombinują jakby tu latorośle wybronić od odpowiedzialności. kacza_dupa napisała: > ..... > co pociesza to to, że najgorsza kara wymierzona tym chłopakom nie mogłaby sie > równać z tym co muszą teraz przeżywać na wieść o tym że ich ofiara się > zabiła... ile jeszcze musi być takich przypadków, ile bezsensownych > tragedii??? Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 sprawcy 25.10.06, 16:15 na właśnie - dlaczego tak usilnie chronieni są sprawcy? Dlaczego nie ma informacji o nich, o ich rodzicach, o dotychczasowym zachowaniu? Jeszcze trochę i zacznę myśleć, że to była chwila szaleństwa u tych chłopczyków, a poza tym to oni są bardzo porządni... Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany I taka bedzie zapewne linia obrony, jak zawsze 25.10.06, 16:54 w wypadkach gwałtu czy molestowania - że ofiara sama prowokowała sprawców, a tak w ogóle to takie poczciwe pacholęta, że do rany przyłóż i z wzorowych rodzin... Co do rodzin sprawców: jeśli uda się je politycznie powiązać z opozycją, lub jakoweś powiązania mają, to już Pan Ziobro, TVP i GP zrobią szoł jak się patrzy. Jeżeli odwrotnie - mają związki z koalicja - to stosowny szoł zrobi TVN i GW. Może się również podłączyć Giertych, wykorzystując sytuację do agitacji za zwiększeniem dyscypliny w szkołach. No chyba, że będzie linia "prowokacja Układu przeciw PiSowi", to się może nie podłączy... gobi03 napisał: > na właśnie - dlaczego tak usilnie chronieni są sprawcy? Dlaczego nie ma > informacji o nich, o ich rodzicach, o dotychczasowym zachowaniu? > Jeszcze trochę i zacznę myśleć, że to była chwila szaleństwa u tych chłopczyków > , > a poza tym to oni są bardzo porządni... Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Uważasz, że oni "coś przeżywają"? Nie bądź 25.10.06, 21:07 uchachany napisał: Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Jak to pisałem, nie było jeszcze żadnych 26.10.06, 00:28 informacji skąd pochodzą rodzice. Opierałem się na wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3702122.html Sam nie umiesz czytać - dat publikacji postów mianowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Aha, i jeszcze jedno: ja Cię też nie obwiniam.O 26.10.06, 01:14 posiadanie jakiejkolwiek dozy empatii mianowicie "Interesująca jest też wypowiedź matki Ani. Ona "nie obwinia" chłopców za śmierć córki. Widocznie wie, że reakcja była nieproporcjonalna, wynikająca z jakichś chorobliwych cech osobowości Ani." Widocznie wie, że taki to już los podlotka - że upokorzenie na tle seksualnym trzeba zmilczeć, bo to straszny wstyd przed całą wsią. I lepiej się zabić, niż zażądać pomocy nawet kogoś najbliższego. Widzę,że i ty to doskonale rozumiesz, tak jak matka Ani, co świadczy o tym, że psychopata psychopatkę zawsze poprze :- ) "Eksces chłopaków... " Eksces, eskcesik... powiedzmy drobiazg, nieprawdaż..? "... był jak ta kropla, co przepełnia kielich rozczarowania do świata, występujący dość często u młodych ludzi w wieku Ani, nawet bez szczególnych powodów." Tak, to bez szczególnych powodów młodzi ludzioe w wieku Ani się zabijają :-))... Jak ja lubię czasem zdemaskować prawdziwego psychola :-))... Odpowiedz Link Zgłoś
kacza_dupa a myslisz że nie? nie bądź 25.10.06, 21:19 dla odmiany tak żenująco naiwny dając sie zagonić na rzekome "bestialstwo" tych bachorów. to jest czyn popełniony z bezdennej głupoty, z nieodpowiedzialności, a nie z cynizmu i wyrachowania. to nie są seryjni mordercy tylko banda bezmyślnych gnojków, przy czym wydaje mi sie że taka rzecz jak śmierć czy samobójstwo za którą się ponosi wine, trafiają nawet do najpustszego mózgu. nieprzerwanie śmieszy mnie tylko mieszanie na tym forum polityki do wszystkiego. tak tak, wiadomo nie od dziś, że przecież poglądy polityczne elytarnych rodziców mają wpływ na bezmyślność oraz chuć ich nastoletnich synów. żenua Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Ofierze jest obojetne - z głupoty czy wyrachowania 25.10.06, 23:52 >dla odmiany tak żenująco naiwny dając sie zagonić na rzekome "bestialstwo" tych bachorów. to jest czyn popełniony z bezdennej głupoty, z nieodpowiedzialności, a nie z cynizmu i wyrachowania. to nie są seryjni mordercy tylko banda bezmyślnych gnojków< Jak cię zatłuką albo podpalą na ulicy, to będzie ci obojetne - głupota czy cynizm!!!;-) Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Re: a myslisz że nie? nie bądź 26.10.06, 00:59 kacza_dupa napisała: > dla odmiany tak żenująco naiwny dając sie zagonić na rzekome "bestialstwo" tych > > bachorów. to jest czyn popełniony z bezdennej głupoty, z nieodpowiedzialności, > a nie z cynizmu i wyrachowania. Zgadza się. > to nie są seryjni mordercy tylko banda > bezmyślnych gnojków, O, sedno sprawy. > przy czym wydaje mi sie że taka rzecz jak śmierć czy > samobójstwo za którą się ponosi wine, trafiają nawet do najpustszego mózgu. I tu się mylisz - to są mózgi tak puste (w tym sensie można użyć słowa bestialskie), że śmierć kolezanki wcale do nich nie trafi. Oni nie będą nawet w stanie zrozumieć swojej winy - przecież "chcieli się tylko powygłupiać". Oczywiście adwokaci wynajęci przez tatusiów poradzą im żal poudawać, bo to będzie dobrze widziane przez sąd i media. Ale gnoje nie będą nawet w stanie zrozumieć o co tak naprawdę ktoś miałby mieć do nich pretensje. > nieprzerwanie śmieszy mnie tylko mieszanie na tym forum polityki do > wszystkiego. Nieprzerwanie śmieszą mnie coraz to nowe dowody na powszechność analfabetyzmu funkcjonalnego. Na tym forum i na innych też. > tak tak, wiadomo nie od dziś, że przecież poglądy polityczne > elytarnych rodziców mają wpływ na bezmyślność oraz chuć ich nastoletnich synów. > > żenua Poglądy polityczne, czy raczej powiązania polityczne rodziców oczywiście nie mają przełożenia na stopień bezmyślności czy chuci ich pomiotów (Galba by się pewnie z tym nie zgodził: dla niego dzieci platformersów czy esoldowców to zapewne wilkołaki :-D), ale mogą mieć na potraktowanie sprawy przez polityków i media. Napisałem to wyraźnie. Czy rozumiesz już, co i dlaczego mnie śmieszy? Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: KONIEC zwyrodnialstwu!!! ile jeszcze ofiar?? 25.10.06, 16:30 kacza_dupa napisała: >czemu we wszystkich cywilizowanych i wspaniałych krajach Unii w której w końcu >jesteśmy za takie akcje uczniowie wylatują z miejsca? czemu tylko w tym kraju >wobec takich zwyrodnialców nie wyciąga sie konsekwencji? Kacza dupo, guzik wiesz. Ten cyrk: nienaruszalnej godności ucznia, wybaczania przestępcom, łągodnych kar dla bandytów i zbrodniarzy, to właśnie działania LEWICY z EU. W lewactwa w EU jest jeszcze gorzej niż w Polsce, gdzie lewicowe szmaty dopiero starają się przejmować wzorce z zachodniej Europy. Tam nawet morderca wychodzi sobie z kuratorem na mecz i w uzasadnieniu napisane jest, że aresztant jest kibicem piłki nożnej. Dlatego lewicowe szmaty takiej histerii dostały, gdy Giertych ogłosił, że młodzi bandyci nie będą uczyli się w tych samych szkołach, co normalni uczniowie. Ucz się, kacza dupo. Kierunek - lewactwo, to zły kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Niestety masz rację. Terror politpoprawności w UE 25.10.06, 17:14 skutkuje takimi właśnie aberracjami. W USA z kolei jest przegięcie pały w przeciwną stronę - tam dla odmiany zdarzają się wieloletnie kary więzienia dla 14 - 15-latków. Ale z dwojga złego wolę to amerykańskie przeginanie pały. darr.darek napisał: > kacza_dupa napisała: > >czemu we wszystkich cywilizowanych i wspaniałych krajach Unii w której w k > ońcu > >jesteśmy za takie akcje uczniowie wylatują z miejsca? czemu tylko w tym kr > aju > >wobec takich zwyrodnialców nie wyciąga sie konsekwencji? > > Kacza dupo, guzik wiesz. Ten cyrk: nienaruszalnej godności ucznia, wybaczania > przestępcom, łągodnych kar dla bandytów i zbrodniarzy, to właśnie działania > LEWICY z EU. > W lewactwa w EU jest jeszcze gorzej niż w Polsce, gdzie lewicowe szmaty dopiero > > starają się przejmować wzorce z zachodniej Europy. Tam nawet morderca wychodzi > sobie z kuratorem na mecz i w uzasadnieniu napisane jest, że aresztant jest > kibicem piłki nożnej. > > Dlatego lewicowe szmaty takiej histerii dostały, gdy Giertych ogłosił, że > młodzi bandyci nie będą uczyli się w tych samych szkołach, co normalni > uczniowie. > Ucz się, kacza dupo. Kierunek - lewactwo, to zły kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
szadrach7 Czy Twoja córka,siostra będzie następna? 25.10.06, 15:02 Co zrobić ,zeby nie dopuścić do takich patologii.Myślę o poważnym działaniu zwykły ojciec Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Czy Twoja córka,siostra będzie następna? 25.10.06, 15:40 kupić córce nóż Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Chyba masz rację - nóż, gaz... Ale zwróć i uwagę 25.10.06, 15:54 na to, że ofiara nie przyszła z tym do rodziców, a przecież prześladowanie trwało od dawna (patrz info na wp), a to bulwersujące wydarzenie było pewną kulminacją tego prześladowania. Więc i coś w tej rodzinie w zakresie stosunków rodzice - dzieci było wyraźnie nie w porządku. maureen2 napisała: > kupić córce nóż Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Chyba masz rację - nóż, gaz... Ale zwróć i uw 25.10.06, 16:05 być może uważała wcześniejsze zachowania za drobne, przemijające, z ktorych nie ma powodu robić problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Nie wydaje mi się. Jeśli nawet uważała poprzednie 25.10.06, 16:23 zajścia za niegroźne, to jak wytłumaczyć brak kontaktu z rodzicami już po tym ostatnim? Porównaj relację z wp wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? kat=12591&wid=8567742&rfbawp=1161785839.964&ticaid=12908&_ticrsn=3 i z Onetu wiadomosci.onet.pl/1423378,11,item.html maureen2 napisała: > być może uważała wcześniejsze zachowania za drobne, przemijające, z ktorych > nie ma powodu robić problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Zastanawiające też jest wielce to, co mówi 25.10.06, 16:38 dyrektor - w pierwszej wersji wyraźnie bagatelizuje sprawę i usiłuje przerzucić winę na ofiarę. Czyżby dobrze wiedział co w trawie piszczy i próbował chronić sprawców ze względu na pozycję ich rodziców? Charakterystyczne jest też zachowanie się klasy - za wyjątkiem kilku koleżanek całkowita obojętność podczas trwającego ponoć około 20 minut zajścia. Zresztą i te koleżanki ograniczyły się do protestów, żadna nie wybiegła poprosić o pomoc ani zdaje się żadna nie przedstawiła nauczycielom w pełni przebieg wydarzenia po zajściu, Chyba że przedstawiła, a nauczyciele zbagatelizowali wtedy jeszcze gorzej. Wygląda na to, że wszystkie strony zaangażowane w tę sprawę postępowały źle. W każdym razie trudno byłoby znaleźć mi słowa potępienia dla ojca tej małej, gdyby wyposażony w stosowne oprzyrządowanie wpadł do klasy z tymi zwierzątkami, zgromadził jeszcze dodatkowo szacowne Ciało Pedagogiczne i urządził całości mały Biesłan.... Odpowiedz Link Zgłoś
setite bała się reakcji szkoły!!! 25.10.06, 16:26 dzieci boją się mówić rodzicom co sie dzeieje w szkole, bo wiedzą, że interwencje rodziców spowoduja tylko i wyłącznie problemy - nauczyciele zaczną dziecko gorzej traktować w ramach rewanzu za zwracanie uwagi na problemy, uczniowie potraktuja jak kapusia!!! Nauczyciel w szkole generalnie lubi spokój. Byle wszelkie brudy schować pod dywan, byle z pozoru wszystko szło gładko. Rodzice zwracający uwagę na problemy są "konfliktowi" i "aspołeczni". Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Bardzo możliwe. Nauczyciele rzeczywiście w wielu 25.10.06, 16:47 przypadkach kultywują toalny konformizm i dulszczyznę. setite napisała: > dzieci boją się mówić rodzicom co sie dzeieje w szkole, bo wiedzą, że > interwencje rodziców spowoduja tylko i wyłącznie problemy - nauczyciele zaczną > dziecko gorzej traktować w ramach rewanzu za zwracanie uwagi na problemy, > uczniowie potraktuja jak kapusia!!! > > Nauczyciel w szkole generalnie lubi spokój. Byle wszelkie brudy schować pod > dywan, byle z pozoru wszystko szło gładko. Rodzice zwracający uwagę na problemy > > są "konfliktowi" i "aspołeczni". Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza36 tak oto 25.10.06, 15:07 okazuje się , e wszyscy czekamy na to by minister coś zrobił . to lokalny prokurator rerezentuje to dziecko i ma zrobić wszystko by tych chłopców , nauczycielkę , dyrektora maksymalnie ukarać . To jego obowiązek . Przykład z gimnazjum we Wrocławiu : naprzeciw szkoły jest kiosk z papierosami . Papierosy sprzedawane są uczniom na sztuki . Potem dzieciaki palą przed szkołą . Pani dyrektor twierdzi , że nie zrobi nic bo lepiej niech palą przed szkołą niż mają uciekać z terenu szkoły. To mówi pedagog i obywatelka "sznująca" prawo . Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: tak oto 25.10.06, 16:12 w Anglii byłby zakup kontrolowany (tak! "prowokacja") i natychmiastowa utrata koncesji kiosku. A potem następnego, i następnego, i coraz dalej od szkoły... Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 w Polsce tez sa zakupy kontrolowane 26.10.06, 00:41 w sklepie przy mojej dawnej szkole ekspedientka zaczela w pewnym momencie zadac dowodow przy zakupie alkoholu ... okazalo sie ze miala taki zakup kontrolowany i zaplacila na tyle duzo ze pozniej juz sie pilnowala :) Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 to nie była "trudna klasa" 25.10.06, 15:37 niewiele ponad rok temu to nie była trudna klasa - była to nowa klasa, gdzie połowa uczniów znała się jeszcze z podstawówki. To działanie dyrekcji doprowadziło do takiego stanu. Proszę o trochę litości dla dyrektora - on NIE MIAŁ MOŻLIWOŚCI POZBYCIA SIĘ TYCH BANDZIORÓW. Proszę o trochę poparcia dla ministerialnego projektu ułatwienia resocjalizacji trudnych uczniów. Trudni uczniowie naprawdę rzadko zmieniają się, gdy pozostają w tych samych warunkach, jakie doprowadziły do demoralizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
sonya111 Biedna dziewczyna 25.10.06, 15:47 Jestem wstrasnieta tym co przeczytalam.Moim zdaniem powinno sie zorganizowac demonstracje we wszystkich miastach Polski.Na demonstracji pokazac zdjecia tych bydlakow tak zeby wszyscy zapamietali ich twarze i zeby nie mieli normalnego zycia, zeby ludzie wytykali ich palcami.A najlepiej jakby musieli sie publicznie rozebrac, albo zeby ich wykastrowali.Jesli oni beda bezkarni to... nie mam slow po prostu nie mam slow ...:(((( Odpowiedz Link Zgłoś
barrtek4u Porazka!! 25.10.06, 15:52 No nie edukujmy mlodziezy stworzmy w Polsce skrajnie konserwatywne podejscie z jednej strony a z drugiej seks ktorym dzieciak bedzie sie zywil patrzac na witryny; Ciesze sie ze nie urodzilem sie o 10 lat pozniej, zero kregoslupa nic... Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Biedna dziewczyna 25.10.06, 16:03 demostracje poparcia,swieczki to pustoslowie i sztuczne zachowania,ktore nicze- go nie zalatwiaja, słuzą rozmyciu problemow,ktore trzeba rozwiązaywać w inny sposob. Przejaw umycia rąk i zapewnania sobie dobrego samopoczucia. Zrobiliśmy marsz i mamy to z głowy i tak do następnego razu. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Dokładnie. Tak jak ten żal na pokaz po smierci 25.10.06, 16:26 Papieża, gdzie nawet kibole obiecali ucywilizowanie się, a w tydzień później już sobie obijali te tępe mordy jak zazwyczaj. maureen2 napisała: > demostracje poparcia,swieczki to pustoslowie i sztuczne zachowania,ktore nicze > - > go nie zalatwiaja, słuzą rozmyciu problemow,ktore trzeba rozwiązaywać w inny > sposob. Przejaw umycia rąk i zapewnania sobie dobrego samopoczucia. Zrobiliśmy > marsz i mamy to z głowy i tak do następnego razu. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Najgorsze jest to debilne prawodawstwo, w myśl 25.10.06, 15:50 którego nie można usunąć ucznia ze szkoły, nie można skutecznie ukarać, a przede wszystkim - istnieje obowiązek szkolny. Więc nawet najbardziej socjopatyczne typy muszą do szkoły chodzić i, pewne bezkarności, terroryzują resztę uczniów. Zdecydowanie popieram tu Giertycha z jego pomysłem umocnienia szkolnictwa specjalnego, przeznaczonego dla niedostosowanych społecznie. Inną sprawą jest bezkarność rodziców takich typów - powinny być wprowadzone zmiany prawne umożliwiające skuteczne karanie rodziców za niedopełnienie obowiązków rodzicielskich skutkujące tego typu wydarzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Najgorsze jest to debilne prawodawstwo, w myś 25.10.06, 16:32 I w efekcie to nauczanie specjalne bedzie wylegarnia bandytyzmu. Jedynym sensownym rozwiazaniem wydaja mi sie bezwzglednie egzekwowane prace na col spoleczny (sprzatanie, plewienie, przeprowadzanie dzieci przez jezdnie, robienie zakupow ludzia starszym - jak na bardziej odpowiedzialnego trafi) za wszelkie przejawy zachowan aspolecznych. Troche odpowiedzialnosci by to nauczylo... (np. glupia odzywka do nauczyciela? Sprzatasz korytaz. itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Uważam, że w ogóle obowiązek szkolny powinien być 25.10.06, 16:45 zniesiony. Możliwość usunięcia ze szkół socjopatycznych jednostek bardzo poprawiłaby sytuację tych normalniejszych uczniów. Co prawda naprodukowałoby się trochę analfabetów, ale reszta miałaby normalniejszy tryb edukacji. A ci rozrabiający tak patologicznie, że ociera się to o bandytyzm i tak w większości żadnej szkoły nie kończą i zawodu nie zdobywają - nie lepiej to usankcjonować prawnie, wyrzucając ich wcześniej na zbity pysk i oszczędzając tym sposobem normalniejszych? Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 a co się wylęgło z bezkarności? 25.10.06, 17:53 pierwsza korzyść, to zapewnienie spokoju porządnym dzieciom; druga - strach drobnych łobuzów przed przeniesieniem do specjalnej palcówki; trzecia - fachowa opieka i działania dostosowane do potrzeb chuligaanów - regulamin szkolny do nich nie przemawia, bo potrzebują czegoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
dvl Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 16:14 [*] Wychodzi k... bezstresowe wychowanie gó..arzy, trzymajcie tak dalej kochani rodzice... Odpowiedz Link Zgłoś
tujestem3 Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegów 25.10.06, 16:14 Dla mnie najgorsze jest: 1. sam czyn uczniow 2. fakt ze czuja sie bezkarni nawet w szkole 3. wypowiedz, ze dziewczynka nie sprawiala problemow (shock!!!) Jestem nauczycielka i uwazam ze zarowno nauczycielka jak i uczniowie powinni poniesc konsekwencje prawne (uczniowie przede wszystkim) Wazny tu jest jeszcze "fenomen" tzw. trudnych klas. Czy w koncu w polskiej szkole zmieni sie na lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
taiyang Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 16:23 Dziwny jest ten kraj. Dziwni sa Polacy: "...Spróbujemy odkryć, gdzie popełniliśmy błąd, ale nie zamierzam nikogo oskarżać i szukać winnych na siłę - mówi Mirosław Michalski , dyrektor szkoły." Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza36 apel ! 25.10.06, 16:37 mam wielką ochotę wsiąść do auta i pojechać do Gdańska , a tam wejść do gimnazjum i kopnąć w jaja tego idiotę dyrektora . Ciekawe czy kuratorium go awansuje , jak to bywa często w Polsce . Apeluję o wysyłanie maili do ministerstwa i prokuratury ! Oczywiście do gimnazjum też z pozdrowieniami dla nauczycielki i dyrektora . Widziałem w tvn te dwie psycholożki , chyba nie wiedzą co bredzą , albo to takie durne środowisko naczycielskie. Odpowiedz Link Zgłoś
onlyoner Re: apel ! 25.10.06, 16:40 a przy okazji zajrzyj do jej rodziców : "Z nieoficjalnych informacji wynika, że 14-latka miała problemy w domu i nie po raz pierwszy próbowała odebrać sobie życie" za: wiadomosci.wp.pl/kat,1342,statp,cG93aWF6YW5l,wid,8568070,wiadomosc.html?ticaid=12908&_ticrsn=3 Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany O, to taka będzie linia obrony - zrobią z niej 25.10.06, 17:02 psycholkę? Pomysł kopnięcia w jaja Tow. Dyrektora wydaje mi się coraz atrakcyjniejszy... onlyoner napisał: > a przy okazji zajrzyj do jej rodziców : "Z nieoficjalnych informacji wynika, że > 14-latka miała problemy w domu i nie po raz pierwszy próbowała odebrać sobie ży > cie" > > za: > wiadomosci.wp.pl/kat,1342,statp,cG93aWF6YW5l,wid,8568070,wiadomosc.html? ticaid=12908&_ticrsn=3 Odpowiedz Link Zgłoś
onlyoner Re: O, to taka będzie linia obrony - zrobią z nie 25.10.06, 17:11 To nie będzie zadna linia obrony. O takich rzeczach jak próby samobójcze dyrektor wiedziec powinien. Oprócz dyrektora powinien wiedziec o nich również jej ojciec (który wtedy chyba nic nie zrobił ale teraz pewnie chętnie by skorzystał z "moralnego prawa" do wykastrowania sprawców. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany A dlaczego nie? W takich przypadkach zawsze 25.10.06, 17:18 próbuje się obarczyć jak największą dozą współwiny ofiarę, by jak najmniej winy przypadło na sprawców bezpośrednich i współodpowiedzialnych nauczycieli. Przecież gołym okiem widać, że Tow. Dyrektor idzie "po tej linii" ("nie było sygnałów, że sprawia kłopoty") onlyoner napisał: > To nie będzie zadna linia obrony. O takich rzeczach jak próby samobójcze > dyrektor wiedziec powinien. Oprócz dyrektora powinien wiedziec o nich również > jej ojciec (który wtedy chyba nic nie zrobił ale teraz pewnie chętnie by > skorzystał z "moralnego prawa" do wykastrowania sprawców. Odpowiedz Link Zgłoś
domdob PRL WRÓĆ!!! 25.10.06, 16:37 Dawniej była maksymalna dyscyplina i takie rzeczy nikomu nie przychodziły do głowy. A jeśli przychodziły, to nikt nie wcielał tego w czyn. Wychowanie było surowe i nikt nawet nie zaszurał. Był szacunek dla autorytetów, władzy i koleżanek z klasy. Jestem wychowany rzutem na taśme w ostatnich latach PRL/pierwsze lata kapitalizmu, czy jak ta dziwka, którą teraz mamy się nazywa. I zanim jakiś mięczak nader odważnie zareaguje na słowo "dziwka" wypominając mi złe obyczaje, niech sie zastanowi, czy zareagowałby jako uczeń tej klasy, chcąc pomóc poniewieranej koleżance. Ja bym debili powiesił za jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
intovision Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 16:40 zastanawia mnie jedno... dlaczego reszta klasy nie zaregowala ?? nie mogę zrozumieć dlaczego panuje taka znieczulica wsród ludzi... wg. mnie 15 letnia osoba powinna odpowiadać za popełnione przestępstwo tak jak dorosły... denerwuje mnie fakt, że tych 3 skurw...ow moze trafic tylko do poprawczaka "polskom szkołem można zmienic" ale osobowosci 14 badz 15 letniej osoby nie bardzo... specjalne szkoly nic nie zmienia... mlodym czlowiekiem tzreba zajac sie juz od najmlodszych lat a tak prawde mowiac to trzeba miec chora psychike zeby dla zabawy zrobic to co zrobilo tych 3 skurw... Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 koleżanki próbowały... 25.10.06, 16:50 Klasa od ponad roku patrzyła na wyczyny tych kolesiów i widziała, że to oni rządzą. Pedagog tylko wstawiał kit, dyrektor nie robił sprawy, wychowawczyni nic nie widziała... Uczniowie nauczyli się nie donosić, bo to tylko im samym szkodzi - zupełnie jak w dorosłym życiu. A gdy w gazecie piszą artykuł, to zamiast skupić się na bandytach - kto oni, dlaczego tak sobie pozwalali, co o tym myślą ich rodzice/krewni/sąsiedzi, piszą opinię dyrektora o uczennicy. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Chyba masz rację - wielce to prawdopodobnie brzmi. 25.10.06, 16:58 gobi03 napisał: > Klasa od ponad roku patrzyła na wyczyny tych kolesiów i widziała, że to oni > rządzą. Pedagog tylko wstawiał kit, dyrektor nie robił sprawy, wychowawczyni ni > c > nie widziała... Uczniowie nauczyli się nie donosić, bo to tylko im samym szkodz > i > - zupełnie jak w dorosłym życiu. > A gdy w gazecie piszą artykuł, to zamiast skupić się na bandytach - kto oni, > dlaczego tak sobie pozwalali, co o tym myślą ich rodzice/krewni/sąsiedzi, piszą > opinię dyrektora o uczennicy. Odpowiedz Link Zgłoś
otryt Tak jest w wielu szkołach. 26.10.06, 14:22 gobi03 napisał: >Klasa od ponad roku patrzyła na wyczyny tych kolesiów i widziała, że to oni >rządzą. Pedagog tylko wstawiał kit, dyrektor nie robił sprawy, wychowawczyni >nic nie widziała... Uczniowie nauczyli się nie donosić, bo to tylko im samym >szkodzi - zupełnie jak w dorosłym życiu. Tak jest w wielu szkołach. Dokładnie tak jak piszesz było w klasie mojej córki. Problemy nie aż tak drastyczne, bo agresorzy młodsi - tylko 10 lat. Wychowawczyni ślepa na wszystko, aby tylko przeczekać do końca dnia, do końca roku szkolnego. Wymagała od dzieci, aby nic nie mówiły rodzicom, co się w szkole dzieje, bo "przesadzają"! Gdy jednak któreś powiedziało rodzicom o zajściach jakie miały miejsce w szkole, dostawało reprymendę i etykietkę kapusia. W którymś momencie nasze dziecko przestało mówić, co się dzieje. Jednak po zachowaniu widać było, że jest źle w szkole. Wypytywaliśmy wtedy kolegów i koleżanki. Ponad rok trwała taka ciuciubabka ze szkołą. Teraz przeniósłbym dziecko do innej szkoły, znacznie wcześniej. Któregoś dnia jednak moje dziecko powiedziało, że do szkoły więcej nie pójdzie! I nie poszło! Dopiero wtedy je pzrenieśliśmy, a trzeba było znacznie wcześniej. Bandziorow szkoła nie ma władzy, żeby przenieść, jednak szkoła nie ma władzy, aby zatrzymywać siłą dobrych uczniów. I tego się najbardziej boją, że jak im dzieci pouciekają, będą musieli zamykać kolejne klasy, zwalniać kolejnych nauczycieli, aby być może w końcu zlikwiować całą szkołę. Dlatego pzrenośmy swoje dzieci gdzie indziej, jeżeli widzimy, że szkoła nie reaguje na nasze sygnały o nieprawidłowościach, pzremocy i agresji. Jest to stres dla przenoszonego dziecka, jednak znacznie większy stres stanowi pozostawienie w patologicznym układzie, którego szkoła ani myśli likwidować. W programie Ewy Drzyzgi była sprawa strajku szkolnego w łódzkiej szkole. Rodzice małych dzieci postanowili solidarnie nie posyłać swoich dzieci do szkoły, dopóki szkoła nie usunie z ich klasy wyjątkowo agresywnego dzieciaka, który każdego dnia bił inne dzieci, niszczył ich przedmioty. Raz nawet pobił nauczycielkę, gdy zabrała mu gazetkę, którą czytał na lekcji. Jakaś chuda jak szczapa pani psycholog zwracała uwagę na aspołeczne działania rodziców normalnych dzieci, bo gdzie on może się nauczyć właściwych zachowań społecznych, jak nie wśród zwykłych dzieci, a rodzice w tej klasie mu to uniemożliwiają! Odpowiedz Link Zgłoś
andrutt Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 16:49 Nie wolno dopuścić, by tasprawa "rozeszla się po kościach". Winno to być tematem lekcji wychowawczych przeprowadzanych w całej Polsce. Najważnejsze jest szybkie i sprawiedliwe ukaranie winnych. Bezpośredni winowajcy powinni ponieść karę ale również ich rodzice, bo odpowiadają za czyny swych dzieci. Kara pieniężna dla rodziców zwyrodniałych uczniów byłaby najlepszą nauczką (po 100 tysięcy)że należy wychować dzieci należycie. Dlaczego nauczycielka zawiadomiła o fakcie brata poszkodowanej. Nie wolno jej było tego robić. Cz ona wcale nie pomyślała z kim rozmawia? Dyrektor, który usiłuje zbagatelizować sprawę powinien być natychmiast usunięty ze swej funkcji, bo go przerosła. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Wszystko zależy od tego, czy rodziny sprawców 25.10.06, 17:09 mają polityczne i biznesowe układy oraz jakie. Jak mają (na obecne warunki polityczne) dobre - to tradycyjnie w naszej Najjaśniejszej Pomrocznej Rzeczypospolitej Kolesiów wszystko im się upiecze. Jeśli nie mają - to Ziobro zrobi kolejną pokazówkę i może sprawa nie rozejdzie się po kościach. andrutt napisał: > Nie wolno dopuścić, by tasprawa "rozeszla się po kościach". Winno to być > tematem lekcji wychowawczych przeprowadzanych w całej Polsce. Najważnejsze jest > > szybkie i sprawiedliwe ukaranie winnych. Bezpośredni winowajcy powinni ponieść > karę ale również ich rodzice, bo odpowiadają za czyny swych dzieci. Kara > pieniężna dla rodziców zwyrodniałych uczniów byłaby najlepszą nauczką (po 100 > tysięcy)że należy wychować dzieci należycie. Dlaczego nauczycielka zawiadomiła > o fakcie brata poszkodowanej. Nie wolno jej było tego robić. Cz ona wcale nie > pomyślała z kim rozmawia? Dyrektor, który usiłuje zbagatelizować sprawę > powinien być natychmiast usunięty ze swej funkcji, bo go przerosła. Odpowiedz Link Zgłoś
serwal Samobójstwo 14-latki. 25.10.06, 16:57 W latach 80' w podstawówce też zdarzały się tego typu sytuacje, tylko chłopcy obmacywali chłopców. Jeszcze bali się tknąć dziewczyny. Wtedy to pojawiła się możliwość zakupu magnetowidu. Rodzice pracowali i pracowali zarabiając na magnetowid. Nie przywiązywali należytej wagi do wychowania dzieci. Kupowali sobie porno-filmy. A niedopilnowane dzieci oglądały sobie kasety z tymi filmami pod nieobecność rodziców. Potem tak "wyedukowane" szły do szkoły, gdzie wprowadzali w czyn nowopoznane zachowania. Teraz jest jeszcze większa swoboda i dostęp do filmów i informacji. Niby wszyscy wszystko już poznali. Ale za tą "wiedzą" nie idzie dojrzałość emocjonalna, wewnętrzna. Ja bym takich bandytów, jak tu wspomniani, kazał publicznie, na apelu, przed całą szkołą wybatożyć. Na początek 10 razów skórzanym pasem na odsłonięte plecy. W razie recydywy należałoby wymierzyć karę 20 razów skórzanym pasem, przeniesienie do szkoły specjalnej, do tego zakaz wstępu do wszystkich szkół średnich i wyższych (aby nie zatruwali środowiska, w którym przebywają). Odpowiedz Link Zgłoś
pat90 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 17:44 Kopa w dupe im zasadzic, rozebrac ich tak samo i wypuscic na ulice!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza36 Giertych się odezwał 25.10.06, 17:56 a już jego wrogowie podnieśli głowy i jadą na wszystko , gdyby Giertych powiedział , że nalezy oddychać to oni by nie oddychali , ot tak dla czystego sprzeciwu. Rozdzielmy odpowiedzialność : za czyn - chłopaki za brak opieki i odpowiednią reakcję przez miesiące - nauczycielka za brak nadzoru,nie poinformowanie policji i skandaliczny stosunek do tragedii - dyrektor za brak reakcji społeczności szkolnej , a w tym klasy , nauczycieli w klasach obok (nie słyszli) dajcie spokój rodzicom , to inna bajka . zaraz zacznie być rozywanie odpowiedzialności i poszukiwnie w niemowlęstwie pryczyn , że nie wytrzymała gwałtu bo jako niemowlak wypadła z wózka . Proszę , nie poniżajcie intelektu. Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza36 Re: Giertych się odezwał 25.10.06, 18:38 Śmierć tej dzieczynki powinna poruszyć sumienia i umysły . Naszym obowiązkiem jest reagować na sprzedaż alkoholu , papierosów nieletnim , na sprzedaż narkotyków w szkołach , na chamstwo uczniów , na durnotę rodziców i nauczycieli , na obojetność dyrekcji szkół . Te szkoły są nasze , a nie band . To my wynajmujemy sobie nauczycieli , policje i innych urzędników , a nie odwrotnie . Skoro to nasze szkoły to zadbajmy o nie . Odpowiedz Link Zgłoś
onlyoner Re: Giertych się odezwał 25.10.06, 18:49 a kto odpowie za jej samobójstwo ? uważasz że każda poniżana 14-latka powinna zamykac się w pokoju i targać na swe życie, zamiast iść z miejsca na policję złozyć doniesienie ? KTO JĄ TAK WYCHOWAł ? (pwenie szkoła) Odpowiedz Link Zgłoś
herbatniczka Re: Reszta uczniów. 25.10.06, 19:14 Za szbybki enter. Mam 16 lat. W podstawówce trafiłam do klasy składającej się z tych co nie zdali, zakapiorstwo koszmarne. Gdyby wtedy stało sie coś takiego, to NIKT z klasy by nie zareagował, bo bał by się o siebię. Naskarżenie - to byłoby samobójstwo, układy takich zwyrodnialców załatwią wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza36 Re: Giertych się odezwał 25.10.06, 19:20 Zaczekaj , to chyba nie do mnie . Ja uważam , że polskie szkoły nie uczą kilku podstawowych spraw . NAjważniejszą jest umiejętność analizy , prawa i obowiązki , logika . Polsce ponownie serwuje się w ajbliższych dniach aborcję , a w Poznaniu znowu marsz gejów .Polska lewica uzurpuje sobie prawo do reprezentowania wszystkich gejów co jest nieuprawnione , bo czy nie ma gejów o poglądach prawicowych ? np. takich , którzy nigdy nie pogodzą się z aborcją itp itd , ale to inna bajka. Ziobro ostatnio proponował obniżenie wieku karalności do 13 roku życia , zjedli go przeciwnicy , ale przed II wojną właśnie taki wiek karalności obowiązywał . Już tu dzisiaj pisałem , że mam gdzieś coś itd. nie poszełem do pracy i odwołałem spotkania , jestem kompletnie przybity tym co to dziecko zrobiło i co się stało . Ja mam dość i nie zamierzam stąd wyjechać , nie zamierzam chować głowy , moim zamairem jest zmiana tego burdelu w normalność . Aha , niech spadają politycy . Politycy są po to aby nam służyć , nie służą ? no to w łeb- czyli na wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka2411 Re: Giertych się odezwał 25.10.06, 19:39 Nic nie rozumiem Bezmyślność kolegów i kolezanek z klasy przerazająca 14 latek to myslacy czlowiek Dlaczego nic nie powiedzia ła rodzicom Dlaczego miala pokój zamykany na klucz? Dużo pytan Współczuje wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Giertych się odezwał 25.10.06, 20:10 Nie przeczytalem wszystkich postow wiec byc moze sie powtarzam... Najbardziej zdumiewa mnie okreslenie 'upokorzona'. Ciekawe czy tak samo by napisali gdyby w pubie kilku czubow otoczylo dorosla kobiete i zrobili to samo? Juz samo to daje mi wiele do myslnia. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Giertych się odezwał 25.10.06, 21:47 ile ofiar molestowania czy gwaltu nie zgłasza tego,ponieważ się wstydzi i nie ma ochoty opowiadając o tym przeżywać tego jeszcze raz? Przecież zgodnie z pra- wem dziecko-ofiarę przemocy przesluchuje się tylko raz a nie 10,z tego własnie powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
agenciara85 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 19:49 Doświadczyłam na własnej skórze co to znaczy przemoc ze strony "kolegów" z klasy, nie było to miłe, ciągłe szykanowanie, przezywanie, przemoc. W szkole byłam twarda, lecz już za progiem płacz, załamka, doły również po wakacjach nie chciałam wrócić do szkoły, chciałam zrobić to co najgorsze... Wychowawca nie zrobiła nic, puszczała te osoby z klasy do klasy mimo że mówiąc delikatnie nie byli aniołami- :| 4 lata męczarni...... Aniu [*] Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka2411 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 20:12 agenciara 85 Kto wytłumaczy dlaczego Ci którzy nie powinni zdac z klasy do klasy przechodzą Bo szkoly chca sie pozbyc "niewygodnych" Co z tymi niewygodnymi robic ? Nikt- zadna szkola ich nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
macarthur zaczynam coraz bardziej przychylać 25.10.06, 19:51 się do metod Giertycha Odpowiedz Link Zgłoś
wozdan Ojciec tej dziewczynki chyba jest nienormalny 25.10.06, 20:07 podobno nie wini tych zwyrodnialców za śmierć córki...musiał być bardzo do niej przywiązany. Ja bym ich poćwiartował żywcem lub nabił na pal, bez względu na dalsze konsekwencje dla mnie...ale może to ja jestem nienormalny Odpowiedz Link Zgłoś
zrolis Re: Ojciec tej dziewczynki chyba jest nienormalny 25.10.06, 20:41 wozdan napisał: > podobno nie wini tych zwyrodnialców za śmierć córki...musiał być bardzo do niej > przywiązany. Ja bym ich poćwiartował żywcem lub nabił na pal, bez względu na > dalsze konsekwencje dla mnie...ale może to ja jestem nienormalny no, i poszedłbyś do więzienia do celi z takimi samymi zwyrodnialcami bo dopuściłeś się brutalnego mordu na 3 "niewinnych" nastolatkach Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Ojciec tej dziewczynki chyba jest nienormalny 25.10.06, 21:15 wozdan napisał: > podobno nie wini tych zwyrodnialców za śmierć córki... To samo mówi matka. Zamiast wydziwiać, zastanów się - dlaczego? Jej rodzice to Kaszubi, rolnicy. Widzą oni z całą zdroworozsądkową wyrazistością dysproporcję między reakcją jej córki a owym ekscesem. Widocznie wiedzą iż ich córka była chorobliwie nadwrażliwa, na przykład. Nie wiedząc o reakcji rodziców, w postach o numerach w przedziale 100 - 200 próbowałem tonować poziom dyskusji sprowadzający się do propozycji kastrowania 14-latków bez znieczulenia. Odpowiedz Link Zgłoś
chris61 Re: Ojciec tej dziewczynki chyba jest nienormalny 26.10.06, 03:06 Czytam juz kolejny twoj (celowo "twoj" napisalem z malej litery, bo szacunek ci sie nie nalezy) w tej sprawie i mam coraz wieksza ochote zwyczajnie dac ci w morde. Zbiorowy gwalt nazywasz ekscesem?? Tragedie dziewczynki, ktorej naruszono brutalnie intymnosc, masz czelnosc nazwac chorobliwa nadwrazliwoscia?? Odpisz do mnie na priv, chetnie umowie sie z toba gdziekolwiek i skuje ryj, zebys mogl na wlasnej skorze odczuc, co to jest eksces. Odpowiedz Link Zgłoś
kilimandzaro5 Re: Ojciec tej dziewczynki chyba jest nienormalny 25.10.06, 21:47 To jest stan poszokowy nie można słuchać co mówi teraz ojciec to jest tylko reakcja psychologiczna może być skrajna agresywna chyba albo skrajnie pojednawcza do absurdu . moze też tak być że do ojca nie dotarło co się stało on wie że nieżyje ale niedotarło wsęsie psychologicznym moze ojciec myśli przecież wczoraj chodziła jeszcze po domu jakby. To już powinna się tym zająć psycholog kliniczny całą rodzine pod opieke moze ta rodzina nie ma psychologicznej opieki z urzędu RP i dlatego tak gada. Skoro ojciec mówi bzdury takie to jak musiało potworne być to zdarzenie wszkole skoro nie tylko to dziecko okaleczono psychologicznie co doprowadziło do smierci ale i ojca okaleczono. Odpowiedz Link Zgłoś
macarthur sprawę trzeba wyciszyć 25.10.06, 20:24 "nie winię tych chłopców za to co się stało" albo ja mam coś z deklem nie bardzo albo ci ludzie nadają się do leczenia to może dać im medale, co tam gwałt wielka mi rzecz Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: sprawę trzeba wyciszyć 25.10.06, 21:20 macarthur napisał: > co tam gwałt > wielka mi rzecz To nie był gwałt. Szczeniacka POZORACJA gwałtu. Szczeniak poruszał ze 3 razy biodrami w zapiętych spodniach. Od razu gwałt! Takie rzeczy w klasach koedukacyjnych zdarzały się zawsze. No może kiedyś mniej rozbierane. Ale też i nad morzem, przed pierwszą wojną, panie zażywały kąpieli w długich sukniach, a po 50 latach w kostiumach "jednoczęściowych" (topless) i przestało to gorszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
molica Re: sprawę trzeba wyciszyć 25.10.06, 22:02 To nie był gwałt. Szczeniacka POZORACJA gwałtu. Szczeniak poruszał ze 3 razy > biodrami w zapiętych spodniach. Od razu gwałt! Takie rzeczy w klasach > koedukacyjnych zdarzały się zawsze. No może kiedyś mniej rozbierane. Ale też i > nad morzem, przed pierwszą wojną, panie zażywały kąpieli w długich sukniach, a > po 50 latach w kostiumach "jednoczęściowych" (topless) i przestało to gorszyć. Chodziłam do trzech szkół i w żadnej takie rzeczy się nie zdarzały. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. Zgadzam się, że w sensie psychologicznym to był gwałt. Jeżeli masz problem z empatyzowaniem z tą nieznaną dziewczynką, to może wyobraź sobie co byś pomyślał gdyby spotkało to Twoją dorastającą córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Wrojoz to debil. On po prostu nie jest w stanie 26.10.06, 01:25 wyobrazić sobie konsekwencji psychologicznych takiej sytuacji dla wrażliwego dzieciaka :-). Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: sprawę trzeba wyciszyć 25.10.06, 23:02 Szczeniacka POZORACJA gwałtu. Szczeniak poruszał ze 3 razy > biodrami w zapiętych spodniach. Od razu gwałt! Takie rzeczy w klasach > koedukacyjnych zdarzały się zawsze A skąd ty wiesz, jak to wyglądało? Byłes tam? Widzialeś? Jakos o ruszaniu biodrami to tu nie było, ale o tym, ze sciagneli ejj majtki , obmacywali i nakręcili to, na swoją zgubę, na komórkę. Ciekawe, czy jakby w kawiarni nagle 5 facetów złapało kobietę, ptrzytrzymało ją , ściągneło jej majtki i zaczęlo symulowac biodrami stosunek nagrywając to - to też nazwałbyś to szczeniackim wygłupem i nadwrazliwą paniusią, która ma histeryczne reakcje. Zastanow sie trochę nad sobą człwoeiku, bo jak na razie to ja widzę, ze dla ciebie to winna jest ofiara, ze sie zabiła i nawet lepeij ze sie zabiła, bo pewnei była pzrewrazliwiona i nei pasowała do zdroworozsadkowych rolników - kaszubów,. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Samobójstwo 14-latki ,rodzice nie winią 25.10.06, 20:43 uczniów, szkoda, bo to uczniowie są winni. To oni tak się zachowywali,to była ich inicjatywa i ich wykonanie i niczyje inne. Gdyby mieli ciekawsze pomysly i zainteresowania, np. sport, to nie przychodzilyby im bzdury do głowy. Jeżeli młodzież w tym wieku jest ruchliwa,aktywna,to trzeba tę aktywnośc ukie- runkowywać w twórczy sposób, zamiast bezsensonego wyładowania energii. To nazy- wa się wychowywanie. A nie potem biadolić,że młodzież jest taka i nie wiadomo co z nią robić. Odpowiedz Link Zgłoś
ryfkaa Re: Samobójstwo 14-latki ,rodzice nie winią 25.10.06, 21:09 Winni są rodzice tych małych bandytów,jak można wychowywać bydlęta?gdzie jakiekolwiek wzorce?rodzice Ani chyba są w szoku twierdząc że nikt nie ponosi winy.Nie wiedzą co to upokorzenie godności człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Samobójstwo 14-latki ,rodzice nie winią 25.10.06, 21:21 a kiedy młodzież nauczy się odpowiedzialności za to co robi, 14 lat, to najwyższy czas zacząć odpowiadać za swoje czyny. Nie wiem,czy tak ich wychowali rodzice, czy tak im coś przyszło do głowy,czy chcieli być takimi cool facetami, bo takie wzorce im zaimponowały ,bo były najprostsze i modne. Wybór był ich. Mogli kupić jej cukierki, mogli się z nią nie kolegować, a wybrali ściągnięcie majtek. Odpowiedz Link Zgłoś
ryfkaa Re: Samobójstwo 14-latki ,rodzice nie winią 25.10.06, 21:31 Dzieci,którym w domu są przekazywane wzorce,a to DOM wychowuje! nie wybrałyby tego typu "rozrywki".Dzieci ,które mają dobre wzorce w domu ,zareagowałyby na przemoc. Odpowiedz Link Zgłoś
tompb [...] 25.10.06, 21:08 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
molica Zastanówmy się lepiej jakimi jesteśmy rodzicami... 25.10.06, 22:16 Czy uczymy dzieci empatii (współodczuwania)? Czy kontrolujemy co czytają/oglądają? Czy sami czasem nie uprzedmiatawiamy kobiet (sprośne dowcipy, 'świerszczyki' w domu etc)? Czy nie jesteśmy wulgarni? (sądząc po tym forum różnie bywa) Czy z dziećmi serio rozmawiamy? Czy umiemy im stawiać granice? Jakie przekazujemy im wartości (nie werbalnie, ale własnym przykładem)? Sorry, że tak górnolotnie (brzmi jak z książeczki do rachunku sumienia), ale to są ważne pytania. Co do wypowiedzi ojca Ani - myślę, że jest w szoku, ale może też jest człowiekiem, który potrafi nie szukać zemsty. Tak zachowała się Eleni po zabójstwie jedynej córki. No i Amisze ostatnio. Ja to podziwiam i boję się czy byłoby mnie na to stać. Odpowiedz Link Zgłoś
beika Karać rodziców za przestępstwa nieletnich dzieci 25.10.06, 22:28 molica napisała: > Czy uczymy dzieci empatii (współodczuwania)? > Czy kontrolujemy co czytają/oglądają? > Czy sami czasem nie uprzedmiatawiamy kobiet (sprośne dowcipy, 'świerszczyki' w > domu etc)? > Czy nie jesteśmy wulgarni? (sądząc po tym forum różnie bywa) > Czy z dziećmi serio rozmawiamy? > Czy umiemy im stawiać granice? > Jakie przekazujemy im wartości (nie werbalnie, ale własnym przykładem)? Bardzo mądre i ważne pytania! Na pewno jest ich więcej. Jestem w szoku! Zaszokowała mnie też wypowiedź ojca jednego ze sprawców: "Zrobili sobie głupi żart" Ponieważ w Polsce nie karze się nieletnich (BŁĄD), to odpowiedzialność powinni też ponieść rodzice, zwłaszcza ojcowie, bo nie potrafili wychować swoich synów. Niechby to była tylko jakaś kara finansowa, ale dotkliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 kto powinien poniesc kare? 25.10.06, 22:37 moze to glupie pytanie ale jak dzis dowiedzialem sie o tym to nie moglem uwierzyc... przeciez to co zrobila ta banda baranow nie miesci sie w glowie. osobiscie dyscyplinarnie zwolnilbym dyrektora, nauczyciela, pedagoda i wychowawce- wiem, surowa to sankcja ale surowa tylko pozornie. nie moze byc tak, ze nauczyciele zrzucaja wine na rodzicow a rodzice na szkole. tak wiec w dalszym szeregu postawilbym rodzicow- moze warto polaczyc to z odpowiedzialnoscia majatkowa. i wreszcie sami uczniowie... szkoda pisac bo to co zrobili jest okropne. czekam na ruch giertycha- ciekawe czy bedzie na tyle zdecydowany? Odpowiedz Link Zgłoś
kolander1 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 22:45 OKO ZA OKO. ZĄB ZA ZĄB!!! Odpowiedz Link Zgłoś