Dodaj do ulubionych

Polski śmigłowiec ostrzelany w Iraku - są ranni

28.10.06, 20:04
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • pawman Re: Polski śmigłowiec ostrzelany w Iraku - są ran 28.10.06, 20:07
      A debile z TVP do tej informacji daly zdjecie Huzarow
      • pawman Re: Polski śmigłowiec ostrzelany w Iraku - są ran 28.10.06, 23:11
        kolejne debile z Panoramy dali zdjecie BlackHowka, dziennikarze przez duze D....
      • 123zly Re: Polski śmigłowiec ostrzelany w Iraku - są ran 29.10.06, 06:50
        pawman napisał:

> A debile z TVP do tej informacji daly zdjecie Huzarow

debilu nie ma śmigłowca Huzar jest Sokół
        • frant3 Re: Polski śmigłowiec ostrzelany w Iraku - są ran 29.10.06, 07:59
          Sokół F-16
        • pawman Re: Polski śmigłowiec ostrzelany w Iraku - są ran 09.11.06, 20:12
          debilu, jest smiglowiec Huzar, ktory jest wersja pochodna od Sokola
    • monte-everesto Polski śmigłowiec ostrzelany w Iraku - są ranni 28.10.06, 20:19
      Chlopaki nie dajcie sie zabic.
      • remont4 wracajcie do domu z tej brudnej wojny 28.10.06, 20:20
        • kamyk39 Re: wracajcie do domu z tej brudnej wojny 28.10.06, 22:09
          "W chwili, gdy doszło do ataku polski Mi-24 wspierał operację naziemną
          prowadzoną przez irackich żołnierzy w Suwajrze, 60 km na południowy wschód od
          Bagdadu."

Zdaje sie nasza "waca" zapewniala, ze polski zolnierz nie bedzie juz bral udzial
          w akcjach. (No prawda tylko wspieral...)
          • mis22 wracajcie do domu z tej brudnej wojny 29.10.06, 00:12
            Kolonizacja Iraku Bushowi nie udała się! Polacy wracajcie do swego kraju! Po co
            ryzykować życie swoje i innych. Wiz do Stanów i tak nie ma ani intratnych
            kontraktów. Wszyscy tracą - jedynie Haliburton i Cheney ciągle są zadowoleni.
            • lze_elita.071 Polacy, myslec przed szkoda, nie zas po szkodzie. 29.10.06, 01:58
              Oj, Ruskie maja racje: paljak zadnim umom krepok.
            • blue911 Re: wracajcie do domu z tej brudnej wojny 29.10.06, 05:59
              madry mis22. Zeby cala Polska tak myslala...
      • zorbathegreek Re: Polski śmigłowiec ostrzelany w Iraku - są ran 29.10.06, 02:02
        A co oni tam robia? Cos mi to za bardzo przypomina "bohaterskich zolnierzy niemieckich zaprowadzajacych porzadek w Generalnej Guberni" czy tez sowieckich zolnierzy w Afganistanie... :(
    • cztan [...] 28.10.06, 20:23
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • troll7777 GO HOME! ami go home! 28.10.06, 20:24
      oddaj rope and say: good bye! wy obroncy demokracji i prawa miedzynarodowego!
      PISS OFF! juz tylko ONZ moze was uchronic przed kompromitacja w ajraku...
      wycofac chamerykanow i niech placa za sily pokojowe... w koncu nawazyl piwa ten
      ich niedorozwoj busz.. a nie - to niech gnija tam i sie wyrzynaja fanatycy z
      texasu z fanatykami od ajatollachow... bedzie mniej popaprancow! haha haha!
    • polakmoronslayer Poacy w Iraku 28.10.06, 20:37
      A co myswleli,ze bedom ich tam glaskac w tej ich "misji stabilizacyjnej? A
      gdzie kontrakty na wyposazenie armii irackiej?? Buahahahahahhahahhaha.
      • piochuxl Do diaska coś strasznego 28.10.06, 21:23
        Dlaczego ich nie zestrzelili?? to bandyci w obcym kraju,najeźćcy i powinno się
        ich wszystkich wystrzelać. Normalny polak nie pojechał by zabijać w obronie...
        no właśnie czego Busha??
        • jimmyjazz Nie tak łatwo zestrzelić MI-24 28.10.06, 21:29
          piochuxl napisał:

> Dlaczego ich nie zestrzelili?? to bandyci w obcym kraju,najeźćcy i powinno się
          > ich wszystkich wystrzelać.

Afgańczycy coś o tym wiedzą.
        • cygan37 Re: Do diaska coś strasznego 28.10.06, 21:56
          Dokładnie!
          Zaprawdę wierzajcie nam bo dobrze pamiętamy jak było.
          USA rozpoczęło wojnę tzw. prewencyjną na podstawie wyciągniętej z szafy starej
          rezolucji ONZ obligującej Irak do zniszczenia BMR.
          Mimo, że Irak wielokrotnie oświadczał, że broń masową zniczył i już jej nie ma.
          Mimo, że przez ponad rok Irak był penetrowany przez onz-towską komisję d/s BMR,
          która jeździła gdzie chciała i nic nie znalazła.
          Do rozpoczęcia wojny w Iraku nie było żadnych międzynarodowych podstaw
          prawnych; ani ONZ-towskich ani NATO-wskich ani żadnych innych.
          Po 9 miesiącach od agresji USA i sprzymierzonych na Irak okazało się, że
          okupacja zniszczyła podstawowe instrumenty państwowe czyli policję, wojsko i
          sądy nic nie wprowadzając w zamian. Irak pogrążył się w chaosie.
          Dopiero wtedy zareagował ONZ wprowadzając słynną rezolucję stabilizacyjną.
          Od tej chwili realizujemy misję stabilizacyjną czyli próbujemy naprawić do co
          rozpieprzyliśmy.
          Ze takich stabilizatorów jak Kwaśniewski, Miller i Szmajdziński jeszcze Ziemia
          nosi.
          • zorbathegreek Re: Do diaska coś strasznego 29.10.06, 02:07
            Kaczynscy pod wzgedem serwilizmu nie roznia sie nic od Kwasniewskiego czy Millera. Oni tez reprezentuja interesy zachodniego i zydowskiego kapitalu, a nie interesy Polski i Polakow! Kiedy wreszcie Polacy beda rzadzic w Polsce?
            • lze_elita.071 Sam sobie odpowiedziales: gdy beda mieli kapital:) 29.10.06, 02:10
              Tj. na swiety nigdy, bo Polak Polakowi bogacenia sie nie wybaczy.
              • zorbathegreek Re: Sam sobie odpowiedziales: gdy beda mieli kapi 30.10.06, 02:06
                Kapital jest potrzebny do sprawowania wladzy tylko w kapitalizmie...
        • zorbathegreek Re: Do diaska coś strasznego 29.10.06, 02:04
          Oni tam pojechali bronic interesow Izraela i firm naftowych, a nie aby zaprowadzac demokracje. Demokracji sie bowiem sila nie zaprowadzi, bowiem demokracja to przeciwienstwo rzadow silej reki i przemocy...
          • lze_elita.071 Od momentu powstania Iraku wprowadza sie tam 29.10.06, 02:09
            demokracje wylacznie sila. Juz krol Fajsal I uzywal brytyjskich bombowcow, zeby
            Irak w calosci utrzymac. Inaczej ten abstrakcyjny twor Churchilla na kacu i
            Lawrencea z Arabii na ciezkim haju by sie w kupie nie utrzymal. Acha,
            zapomnialem o wczesniejszych paru stuleciach demokratyzowania tego terenu przez
            Ottomanow:)
    • jarus16 Husary to nie mogli być..bo 28.10.06, 21:31
      zostali rozwiązani wraz z upadkiem I RP w 1795 roku.
    • n0_str0m0 nowe ulice do nazwania nazwiskami najemnych 28.10.06, 21:36
      bandytow?

hanba.
    • wicary Polski śmigłowiec ostrzelany w Iraku - są ranni 28.10.06, 22:13
      No i świetnie przecież tam pojechali ochotnicy po szmal kaczorki zapłacą stać
      nas na to by pomagać " biednej ameryce"
      • norman0305 Re: Polski śmigłowiec ostrzelany w Iraku - są ran 28.10.06, 22:48
        Posłuchaj kolego (piszę tak, bo nie mogę użyć brzydszych wyrazów) przyjechałem
        tutaj nie daltego żeby zatobić kosmiczne pieniądze (1300 USD na miesiąć), ani
        nie dlatego aby wspierać Buscha. Jestem tutaj bo jestem żołnierzem, jeżeli nie
        masz jaj wystarczających żeby rozprawić się z chuliganami w swoim bloku, nie
        nazywaj nas okupantami i nie życz nam aby nas wyrżnęli. Większość ludzi tutaj
        chce żyć normalnie, tak jak ty w spokoju i z możliwością wyrażania swoich
        opinii. Jeżeli wyjdziemy z tego kraju, zacznie sie wojna domowa, ale będzie
        daleko od twojego bloku, wiec nie martw się, nie musisz siuę nią przejmować.
        Poydrawiam, a rannemu zycze wszyzstkiego najlepszego.
        • polakmoronslayer Re: Polski śmigłowiec ostrzelany w Iraku - są ran 28.10.06, 23:37
          Kazda wojna domowa kiedys sie konczy nawet te najkrawsze.Ta akurat nie jest w
          naszym interesie.Lubicie potrzasac szabelkami??
        • andrzejzb Re: Polski śmigłowiec ostrzelany w Iraku - są ran 28.10.06, 23:46
          norman0305 napisał:

> Posłuchaj kolego (piszę tak, bo nie mogę użyć brzydszych wyrazów) przyjechałem
          > tutaj nie daltego żeby zatobić kosmiczne pieniądze (1300 USD na miesiąć), ani
          > nie dlatego aby wspierać Busha. Jestem tutaj bo jestem żołnierzem, jeżeli nie
          > masz jaj wystarczających żeby rozprawić się z chuliganami w swoim bloku, nie
          > nazywaj nas okupantami i nie życz nam aby nas wyrżnęli. Większość ludzi tutaj
          > chce żyć normalnie, tak jak ty w spokoju i z możliwością wyrażania swoich
          > opinii. Jeżeli wyjdziemy z tego kraju, zacznie sie wojna domowa, ale będzie
          > daleko od twojego bloku, wiec nie martw się, nie musisz siuę nią przejmować.
          > Poydrawiam, a rannemu zycze wszyzstkiego najlepszego.

Przepraszam bardzo, ale obiektywnie rzecz biorąc okupantem się jest jeśli się
          okupuje jakiś kraj bez względu na to co się samemu sądzi na swój temat. To raz.
          Dwa - wojna domowa w Iraku trwa w najlepsze, z tym tylko że dopóki Wy tam
          jesteście można jeszcze forsować wersję o "bojówkach Saddama" czy coś w tym
          rodzaju - kiedy się stamtąd zwiniecie kwestie domowa / nie-domowa staną się
          jasne. A wszystko przez to że usunięto jedyny hamulec spomiędzy Sunnitów i
          Szyitów - czyli Saddama. Zgadnij, dzięki komu. Irak to poligon - zjeżdżają się
          tam muzułmanie z całego regionu by prać Was - dla zasady a także (a może przede
          wszystkim) siebie wzajemnie - Szyici, Sunnici, Wahabici etc. Niezłe piekiełko za
          1300USD. Netto czy brutto? Zresztą nieważne. To nie jest wojna o Polskę ani za
          Polskę... A za wolność Waszą i naszą to już kiedyś walczyliśmy. Stosunkowo
          niedawno. W nagrodę dostaliśmy Jałtę. A historia lubi się powtarzać...
        • zorbathegreek Re: Polski śmigłowiec ostrzelany w Iraku 29.10.06, 02:10
          A nie sadzisz, ze zolnierz polski powinien bronic interesow Polski, a nie Izraela i zachodnich firm naftowych? Odkad to Irak czy Afganistan zagrazaja Polsce? I pamietaj, ze zyjesz z podatkow, ktore powinny byc wydane nie na awantury kolonialne w Iraku czy Afganistanie, a n.p. na Polska infrastrukture, polskie szkoly czy polskie szpitale; nigdy zas na prowadzenie brudnej, zaborczej wojny daleko od polskich granic!
        • rusek11 Re: Polski śmigłowiec ostrzelany w Iraku - są ran 09.11.06, 20:34
          zafajdny zolniezyku
          robisz w fachu najemnika i nie wciskaj kitu o "zaprowadzenie pokoju"
          rozwalasz duchow i to bardzo dobrze

• gomory Re: Polski śmigłowiec ostrzelany w Iraku - są ran 28.10.06, 22:58
        Jak polski "ochotnik" nie pojedzie, to nie moze liczyc na dalsza prace w wojsku. Zreszta ten mechanizm "ochotnikow" wystepuje wszedzie, no i jak widac przynosi efekty bo woja nie brakuje. A Polacy za swoja prace dostaja bodajze najmniej kasy w silach sprzymiezonych, wiec nie ma im czego specjalnie wypominac.
    • troll7777 pamietacie jak marek jurek z mownicy... 28.10.06, 22:38
      ...wsluchany w autorytet JPII wzywajacy do pokoju wolal niczym na puszczy
      sejmowej gdy sld-arnosc wysylala wojsko na pozarcie buszowi do ajraku: pis!
      pis! pis! - i nikt go nie zrozumil, ze on do jebusza wolal po angielsku! ...ze
      on taki wierny papista i milosnik pokoju... mozna powiedziec: pacem in terris!
      haha ahah!
      • polakmoronslayer Re: pamietacie jak marek jurek z mownicy... 28.10.06, 23:40
        Piss,piss it -znczyloby, ze nalezy sie na to wyurynic.
      • canadol No, tak, a gdzie nasz Papiez???? 29.10.06, 01:06
        ....jak umarl to wielkie pokazy i widowiska. Totalna hipokryzja!!!!
        Nikt nie sluchal i nadal nie slucha jego nauk.
        Miliony faryzeuszy...........
        Myslalem, ze Kaczynscy beda lepsi od tej czerwonej swini, oportunisty Kwacha.
        Ale gdzie tam. Ulegaja motlochowi..........
        • zorbathegreek Re: No, tak, a gdzie nasz Papiez???? 29.10.06, 02:12
          Kaczynscy to tacy sami agenci U$A i Izraela jak Kwasniewski czy Miller...
          • blue911 Re: No, tak, a gdzie nasz Papiez???? 29.10.06, 06:06
            bracia Buszynscy - hehe!
    • mateusztt Co Polscy żołnierze robią w Iraku ? 28.10.06, 23:11
      jankesi kazali nam wysłać zołnierzy, a nasi politycy cieszyli sie i jeszcze
      jankesów po rękach całowali ( Kwach miał moze nadzieje ze go sekretarzem ONZ
      zrobią ). Zysków z tej awantury zero, tylko dorobiliśmy sie opinii najemników i
      okupantów
      • mis22 jankesi kazali nam wysłać zołnierzy 29.10.06, 00:21
        mateusztt napisał:
        > jankesi kazali nam wysłać zołnierzy

Polskich żołnierzy w Iraku to chyba trzyma były brytyjski obywatel Radosław
        Sikorski wspomagając swego byłego premiera Blaira. Chyba, że słucha on poleceń
        swojej żony, Anne Applebaum, Amerykanki lub jak wolisz jankeski.
        • canadol Dlaczego pojechali polacy do Iraku? 29.10.06, 00:54
          ......aby krasc kola od czolgow!

To taki popularny kawal w USA (sam slyszalem)
          • zorbathegreek Re: Dlaczego pojechali polacy do Iraku? 29.10.06, 02:15
            Dla niezorientowanych: czolg tez ma kola, tyle ze opasane gasiennicami... Popatrzcie dokaldniej nastepnym razem na czolg w 4 Pancernych z Psem!
        • zorbathegreek Re: jankesi kazali nam wysłać zołnierzy 29.10.06, 02:13
          Frau Applebaum to szczegolna Amerykanka (koszerna, wiec nalezaca do elit wladzy w U$A)...
      • cygan37 Re: Co Polscy żołnierze robią w Iraku ? 29.10.06, 16:27
        mateusztt napisał:

> jankesi kazali nam wysłać zołnierzy, a nasi politycy cieszyli sie i jeszcze
        > jankesów po rękach całowali ( Kwach miał moze nadzieje ze go sekretarzem ONZ
        > zrobią ). Zysków z tej awantury zero, tylko dorobiliśmy sie opinii najemników
        i
        >
        > okupantów

Ja wiem i wam odpowiem co robią Polacy w Iraku.
        Chyba nikt na żadnym forum nie postawił tego tak prosto.
        Czy to SLD czy PIS wszyscy mają pełne gacie gdyby wysypały się z USA procesy o
        zwrot kamienic, fabryk i innych posiadłości pożydowskich w Polsce.
        Polska ma obok sąsiada który jako drugi po USA płaci żydkom i jeszcze długo
        będzie płacił nawet nie informując o tym swoich obywateli.
        Polska chce uniknąć podobnego losu dlatego Polacy są w Iraku, Afganistanie czy
        Libanie.
        • darthmaciek jasne - wszystkiemu winni sa Zydzi i fryzjerzy 29.10.06, 16:56
          i jeszcze cyganie....
    • lze_elita.071 Strasznie duzo macie w Polsce patriotow arabskich. 28.10.06, 23:44
      Moze by ich odeslac do starego kraju? Nie maciliby w necie.
      • mis22 Rozróżniaj obronę od agresji i okupacji 29.10.06, 00:27
        lze_elita.071 napisała:
        > Strasznie duzo macie w Polsce patriotow arabskich

Zauważyłem dużo głosów powyżej przeciwko agresji i okupacji Iraku. Nikt nie
        apelował aby jechać i bronić Irak przed kolonizacja. Czyli zabrało głos wielu
        patriotów polskich, a nie arabskich.
        • zorbathegreek Re: Rozróżniaj obronę od agresji i okupacji 29.10.06, 02:16
          Oczywiscie. To polscy patrioci domagaja sie wycofania polskich zolnierzy z odleglych panstw (Irak, Afganistan), gdzie nie polskie, a syjonistyczne i amerykanskie interesy sa zagrozone!
          • lze_elita.072 Ty, zorba, to od tow. Moczara? Malo, ze czerwony, 30.10.06, 04:04
            do tego jeszcze i antysemicki:)
            • zorbathegreek Ty, zorba, to od tow. Moczara? Malo, ze czerwony 30.10.06, 12:45
              Antysemita? Przeciez jak wiecie jestem bezrobotnym starym Zydem-homoseksualista
              znajdujacym sie w grupie najmniej zarabiajacych 99.99%, na dodatek mam AIDSa i
              kolejny kochanek mnie wlasnie rzucil zabierajac ze soba resztki mego juz i tak
              bardzo skromnego mienia. Jako bezdomnemu nie przysluguje mi zasilek, a jako
              niewierzacemu nie wolno mi zebrac pod kosciolem. Wizy do U$A dawno mi temu
              odmowili, zreszta nie znam ani slowa po angielsku poza "cienc many" i "lan dular
              plis", wiec nie mam czego szukac za Wielka Woda. Bardzo zazadroszcze tym, ktorym
              sie na emigracji udalo, a szczegolnie jp.hi, wiarusowi i luizie. Oni sa ode mnie
              znacznie inteligentniejsi i pracowitsi, a na dodatek nie sa, tak jak ja, starymi
              glupimi komuchami, niedostosowanymi do zycia w kapitalizmie. Dawno temu chcialem
              wiec z soba skonczyc, ale na mocny sznur mnie nie stac, gaz mi wlasnie sie
              skonczyl w butli, a na jej napelnienie nie mam funduszy, do pradu elektrycznego
              o napieciu wyzszym niz 9V nie mam dostepu, jako bezdomny, mieszkam tez zbyt
              daleko od drogi samochodowej czy kolei zelaznej, aby sie rzucic pod jakis srodek
              lokomocji. Czekam wiec w jamie-ziemiance wykopanej wlasnorecznie na tym
              australijskim zadupiu czyli outbacku (zreszta nie do mnie, a do Aborygenow
              nalezacym), aby spadl wreszcie na mnie jakis samolot... Have a nice day!
    • canadol Chwala partyzantom irackim !!!!!!!!! 29.10.06, 00:51
      Co prawda, walcza licho, duzo gorzej niz nasi z AK, ale przecie to tylko Araby
      (niech sie tu choc troche zbratam z naszymi polskimi ksenobowami i rasistami na
      tym forum).
      Kazdemu okupantowi nalezy sie kulka w leb, takie je prawo, nikt ich tam nie
      prosil. Pamietam jak jeszcze przed wojna '03 zwykli Irakijczycy z ulicy byli
      preciw jakielkolwiek wojnie. Ha, mowiono, ze to strach i propaganda..........
      Ale przeciez nikt w Polsce za komuny, nie chcial ny nas wyzwalalo NATO......
      • darthmaciek oczywiscie, niech zabija jak najwiecej naszych! 29.10.06, 02:16
        bo do tego sie przeciez sprowadza Twoj post, glabie!
      • tenare Re: Chwala partyzantom irackim !!!!!!!!! 29.10.06, 05:47
        Cytuję:
        "Co prawda, walcza licho, duzo gorzej niz nasi z AK, ale przecie to tylko Araby"
        Mudżahedini (obecnie zwani Talibami)z Afganistanu są bardziej skuteczni, bo
        zaprawieni w wojnie partyzanckiej kiedyś z ZSRR a teraz z USA.
        Mam nadzieję, że więcej okupantów zakończy swe podłe życie na piaskach tego
        pięknego i gościnnego kraju.
        • darthmaciek a potem islamisci urzadza w Iraku raj 29.10.06, 17:01
          przeciez tylko USA im w tym przeszkadzaja. Jaka tam bedzie wolnosc, a rownosc,
          a pokoj, a dobrobyt, beda musieli mury budowac, zeby ludzie z Europy i Stanow
          do nich milionami nie uciekali!!
    • darthmaciek miejmy nadzieje, ze obaj z tego wyjda 29.10.06, 01:20
      Zamiast debatowac o d... Maryni, kochani forumowicze, czy moglibyscie chociaz
      napisac jedno slowo zyczen powrotu do zdrowia zarowno naszego zolnierza jak i
      irackiego koalicjanta - a takze jakies cieple slowo pod adresem ich rodzin?

Niech ich i ich rodziny Bog ma w swojej opiece.
      • zorbathegreek Re: miejmy nadzieje, ze obaj z tego wyjda 29.10.06, 02:18
        Z jakiej racji mam zyczyc powrotu do zdrowia najemnikowi, ktory plami honor i dobre imie polskiego oreza, biorac udzial w brudnej, zaborczej wojnie daleko od Polski i broniacego interesow nie polskich, a syjonistycznych i kapitalu amerykanskiego?
        • darthmaciek badz konsenwentny, zycz mu smierci 29.10.06, 02:21
          • darthmaciek i jeszcze zatancz zorbe na jego grobie 29.10.06, 02:23
            • zorbathegreek Re: i jeszcze zatancz zorbe na jego grobie 29.10.06, 02:56
              Tanczyc na grobie nie bede i smierci mu nie zycze, ale uwazam, ze jest zdrajca i agentem sil wrogich Polsce i Polakom...
    • eklesia Mi się wydaje,że Apacze MI wiszą niżej!!!!!!!!! 29.10.06, 01:36
      Nasi agenci też mi wiszą.
      Zwłaszcza ci z WSI.
      Amen.
    • czarnycenzor Właściwe hasło to:Kocham Jaśka z IV RP i pięć znak 29.10.06, 01:57
      ów.
      Kto odgadnie tego kota, ma wygraną myszę gratis
    • darthmaciek co z wami jest nie tak !? 29.10.06, 02:15
      Polski zolnierz zostal ranny, a wam tylko jakies chrzanienie o interesach
      naftowych, typach smiglowcow i ogolnie o niebieskich migdalach w glowie? Nikt
      nie powie chocby jednego cieplego slowa pod jego adresem?
      • lze_elita.071 Nawet ja nie powiem, choc ilosc islamskich 29.10.06, 02:18
        "patriotow" w tym watku bardzo mi sie nie podoba. Wiesz czemu? Bo rany i smierc
        to ryzyko zawodowe zolnierza. A poza tym z tego co wiadomo, to wiadomo, ze sie
        chlopak wylize.
        • darthmaciek Re: Nawet ja nie powiem, choc ilosc islamskich 29.10.06, 02:20
          Ryzyko zawodowe ryzykiem zawodowym, ale czy nie szokuje Cie ze NIKT nie
          pomyslal o tym, ze to jest przede wszystkim jeden z naszych? Ktos noszacy
          mundur naszej armii i sluzacy naszej fladze, nawet jesli walczy na odleglej i
          nie do konca naszej wojnie? Wyslany tam mimo wszystko przez polski rzad w imie
          polskiej racji stanu? I czy zolnierze zawodowi nie maja prawa do slow otuchy
          lub dodania odwagi? Po prostu sie na nich wypiac i zapomniec?
          • lze_elita.072 Darth,odpowiedzialem ci wczoraj w dlugim i pieknym 30.10.06, 04:28
            poscie, ale nie poszedl - do dzis do jakiejs piatej po poludniu mialem na GW
            awarie serwera: pojawialo mi sie po gazeta.pl zwykle explorerowe info, ze
            strona nie moze sie zaprezentowac. Niestety polaczenie mi zdechlo, gdy pisalem
            te dluga odpowiedz na twoj post - i nie poszla. A wiec sprobuje to z grubsza
            odtworzyc.

1) jako zawodowy wojskowy jestem przyzwyczajony do tego, ze spoleczenstwo
            przypomina sobie o armii tylko wowczas, gdy wrog stoi na granicach.Poza tym
            okresem jest jak pisze w blogu:"wojsko na koncu spolecznego "lancucha
            pokarmowego" z budzetem nizszym nizli budzet publicznych toalet".I podobnie jak
            ze szmalem jest i z wdziecznoscia i sympatia spoleczna.

2)Jestes romantykiem: flaga, nasi, mundury, orzelek w koronie... - ja do tzw.
            przez Brytyjczykow "malych wojen"(small wars)mam stosunek bardzo cyniczny i
            bardzo praktyczny: te wszelkie "male wojny", czy to ONZtowskie misje, czy -
            nawet lepiej - interwencje zbrojne, daja armii to, czego nigdy nie dadza jej
            cwiczenia i manewry - ostrzelanie, praktyke bojowa. A na ile jest to cenne to
            sie wie takze dopiero, gdy wrog stanie na granicach.

3) Slowa otuchy? Tego zolnierz sie od spoleczenstwa nie doczeka poki zyje. Za
            to po smierci moze miec piekny panstwowy pogrzeb, choc i to nie zawsze;)
            Niemniej obojetnosc jeszcze jestem w stanie zrozumiec, postawy prezentowanej na
            tym forum juz jednak nie. I dlatego wyzej pisze o ogromnej w tym watku
            ilosci...patriotow Arabskich.
            • cygan37 Re: Darth,odpowiedzialem ci wczoraj w dlugim i pi 30.10.06, 07:17
              Jedź więc zawodowy morderco do Iraku czy Afganistanu nabywać doświadczenia
              bojowego mając za cel tych którymi tak pogardzasz - patriotów arabskich i...
              nie wracaj.
    • krystyna_z_gazowni wywiad i kontr wywiad działa skutecznie 29.10.06, 02:26
      Bóg chroni naszych żołnierzy.
      Kule nosi nasz bók.
      Amen.
    • cyndyndanda zobaczycie co bedzie jak Polacy pojada do Afganist 29.10.06, 06:23
      anu - jak beda w okolicach Kandaharu, to w ciagu roku co najmniej 10% wroci na
      tarczy, czyli w plastykowym worku. Jak ktos nie wierzy niech przestudiuje straty
      kanadyjskie (a Kanadyjczycy sa lepiej wyszkoleni i maja lepszy sprzet).
      • lze_elita.072 Co bedzie? JATKI! Jak od 150 lat na tymze terenie. 30.10.06, 04:10
        Jest taki ladny wiersz Kiplinga, ktory konczy sie tak:

When you're wounded and left on Afghanistan's plains,
        And the women come out to cut up what remains,
        Jest roll to your rifle and blow out your brains
        An' go to your Gawd like a soldier.
        Go, go, go like a soldier,
        So-oldier of the Queen!
        www.kipling.org.uk/kip_fra.htm
        "
    • darthmaciek jak to pieknie bedzie wygladac na sztandarze 29.10.06, 16:59
      i jaka duma musi napawac ten slogan swego tworce - w koncu wymyslic go nie bylo
      rzecza latwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka