Dodaj do ulubionych

Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wybio...

• cynozura Zamiast o rozwój świadmości,dba się o... 11.12.06, 15:16
      zewnętrzne pozory.Ale...żeby to rozumieć,to trzeba coś wiedzieć.
    • dr.krisk Do entuzjastów umundurowania uczniów... 11.12.06, 15:27
      Rozumiem, że ze względów higieniczno-klimatycznych każde dziecko będzie musiało
      posiadać kilka sztuk owego odzienia: na każdą porę roku, oraz na zmianę.
      Jak inaczej bowiem wyobraża sobie Pan Minister chodzenie do szkoły w mudurku -
      codzienne w tym samym??? Pranym z wieczora - żeby do rana wysechł????
      Coś to głupie jest bardzo.
      • ciobab Re: Do entuzjastów umundurowania uczniów... 11.12.06, 15:41
        Pamiętajmy, że są rodzice, którzy ubierają swoje dzieci w odzież używaną -
        kupioną lub otrzymaną.
        • dr.krisk Ano właśnie... 11.12.06, 15:47
          Na pewno niezwykle się ucieszą, jak zamiast kilkudziesięciu złotych przyjdzie
          im zapłacić kilkaset.
          Cała ta dyskusja jest w ogóle idiotyczna. Zwolennicy uniformizacji piszą, że
          ukróci to "rewię mody". Ale po grzbiecie dostana rodzice, którzy ubierają
          dzieci "przyzwoicie" - oni też te mundurki będa musieli kupić....
    • fleshless Giertych wont! 11.12.06, 15:30

• freelancer_1 Mundurki? Najlepiej brunatne ;-))) 11.12.06, 15:30
      Ogolone łby, kurteczki flyers - weszPolacy jak znalazł!
      • dgrzechu Re: Mundurki? Najlepiej brunatne ;-))) 11.12.06, 16:12
        Zal mi pana Giertycha i wszystkich popierajacych jego beznadziejnie glupi pomysl.

Ja mam zupelnie inna koncepcje, ktora sprobuje tu w skrocie przedstawic.

Po pierwsze, proponuje zniesienie obowiazkowej nauki. Zmniejsza sie klasy, a ci,
        ktorzy beda chcieli sie uczyc osiagna lepsze wyniki. Poziom debili sie nie
        zwiekszy, bo w koncu i tak, ci ktorzy nie maja ochoty na szkole, nie ucza sie.

Po drugie. NIE WTRACAC SIE DO UBIORU! Ci, ktorzy mysla, ze mundurki beda pelnily
        taka sama funkcje jak np. w Angli sa w glebokim bledzie. Tam uczniowie
        utozsamiaja sie przez nie ze szkola, nie chodzi o jednakowy wyglad. Oczywiscie,
        jakies granice musza byc, bez odslonietych brzuchow i dekoltow do nog.

Po trzecie. Segregacja uczniow. Ci lepsi do innych klas, a slabsi do innych, w k
        torych program nauczania bedzie dostosowany do poziomu inteligencji pupilow.
        Wszyscy beda zadowoleni.

Po czwarte. Dzieci z biedniejszych rodzin do innych szkol. Nie bedzie przez to
        trzeba nosic mundurkow, aby te bogatsze sie nie wyroznialy.

Pozdrawiam,
        Danny
        • skullandbones Re: Mundurki? Najlepiej brunatne ;-))) 11.12.06, 16:45
          dgrzechu, pomysly Twe nieomal wywolaly u mnie zawal!!!! tzn pomysly odnosnie
          segregacji - debile na lewo, kujony na prawo, biedni do getta... tak mozna
          wywnioskowac z Twojej wypowiedzi...klasy, w ktorych sa dzieci slabsze i
          mocniejsze w nauce ucza wspolpracy i kolezenskiej pomocy(tzn powinno tak byc ze
          lepsi uczniowie pomagaja slabszym), a poza tym - moze ktos np jest
          matematycznym głąbem, ale za to z innego przedmiotu niezle sobie radzi? nie
          rozumiem Twojego toku myslenia, oswiec mnie, moze sie myle? bo klasy prymusow i
          debili to wg mnie poroniony pomysl! jeszcze gorsza jest segregacja ze wzgl na
          majatek, co to nowe getta stworzymy?!!
    • radiomaryja1 alby, tylko alby... 11.12.06, 15:38
      to tak po bożemu, no i siostrzyczki zarobią, wzyscy będa kruchtopodobni, atmosfera anielska, a jaka uciecha dl kolegów, bo wzorem dorosłych sukienkowych będą chodzili bez gaci...
      • tles01 Giertych na zdjęciu pokazuje swojego przodka ! 11.12.06, 15:42
      • nikiwegier Re: Gertych chce mundurów 11.12.06, 15:45
        Cóż, ten człowiek nie da się przekonać żadnymi argumentami... Przecież WIDAĆ
        GOŁYM OKIEM, KTO ŹLE SIĘ UBIERA! Od czego są dotychczasowe przepisy? Ich się
        poprostu nie egzekwuje - wiem to z autopsji. Ten pomysł jest bezsensowny,
        zwłaszcza że to rodzice będą musieli płacić...i proszę nie dawać przykładów
        Kanady, ponieważ u nich jest to tradycja od kilkudziesięciu lat, a nie chory
        pomysł ministra edukacji, którego poglądy polityczne są niebezpiecznie podobne
        do faszyzmu...
        Mundurki tylko za karę!!! Niech ci co rozrabiają i źle się ubierają je noszą, a
        nie PAN ROBI ŚWIŃSTWO KAŻDEMU POLAKOWI!!! Młodość ma też swoje przywileje!
    • pit71 Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 15:44
      Panie Giertych nie chcę PRL bis !!!!!!
      W podstawówce chodziłem w fartuszku, a w średniej w mundurku - ale to były lata
      80te !!! Przypominam mamy 2006r. Wówczas zrzucało się to gó..no z karku zaraz
      po wyjściu ze szkoły. Czy z mundurkami było lepiej - NIE. Rewia mody (wówczas
      to się nazywało szpan) i tak była, wszyscy wiedzieli kto ma kasę, a komu
      braknie.

Fool on the hill
    • friedmar Jaka ulga podatkowa od głupstw Giertycha? 11.12.06, 15:46
      Jeżeli ja nie popieram głupich pomysłów przystawki Giertycha i w przyszłości
      będę kształcił dziecko w szkole prywatnej - to jaką kwotę nie zapłacę na
      mundurki, i inne głupie wynalazki których nie będzie dostawać od Państwa moja
      córka?
    • kkoston Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wybio.. 11.12.06, 15:48
      Czy od odsprzedazy mundurka trzeba bedzie zapłacic podatek?
      • pelikano73 Re: 11.12.06, 15:57
        Jeny, co wy z tym powrotem do PRL? Ostatnio mieszkzalem we Wloszech i tam
        dzieci od przedszkola do szkoly sredniej chodza w fartuszkach. Maluchy w
        przedszkolu w rozowych (chlopcy w niebieskich), bawelnianych. Szkoly podstawowe
        to klasyczne fartuszki, jakie pamieta czesc z nas, ale bawelniane. I tam nik
        nie widzi w tym problemu. Latwiej wyprac fartuszek niz sweter...
    • mat25 Roman odpowiada 11.12.06, 15:50
      Tak, ogolone łebki będą obowiązkowe. I będzie się można nimi wymieniać na
      giełdzie.
    • rysiob1 Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wybio.. 11.12.06, 15:52
      Nie wiem skąd taka awersja do jedynego mądrego pomysłu Giertycha.Jeśli tylko ze
      względów politycznych to żle to świadczy o politykach,szczególnie o politykach
      lewicy,która przecież krzyczy o wyrównywaniu szans.A przecież w tej chwili w
      szkołach jest rewia mody.Dziewczyny chodzą półnagie.Robimy wielkie halo że tu
      czy tam dochodzi do próby gwałtu,ale nie reagujemy na wyzywającą modę
      • lilith.b Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 16:00
        no pomysł dobry, co jest takiego złego w mudurkach? Odpadnie poranny problem :
        "w co mam sie dziś ubrac?" Tylko czemu miało by być to tańsze?Przeciez mundurek
        to nie jedyna odziez jakie posiadaja dzieci. Wypadałby tez mieć co najmniej dwa
        mundurki, na zmianę...
        Mamy rewię mody w szkołach, bo i rodzice i dyrektorzy szkół na to pozwalają.
        Skoro rodzice się godzą na takie "modne" stroje swoich pociech to przeciez i tak
        im je kupią - więc argument że mundurek będzie tańszy jest lichy.
        Odkupiona koszulka to nie to samo co używany podręcznik. Mundurki będa też
        zniszczone

I skoro szkoły nie umiały sobie poradzić głównie ze zdzirowtym wyglądem głównie
        dziewczynek to Giertych wkroczył do akcji z naprawde dobrym pomysłem.
        • luciferia Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 18:19
          Mam takie pytanie do tych, co twierdzą, że mundurki wyjdą taniej
          niż "szpanerskie ubrania", jak to ktoś określił.

Po 1. sama byłam 3 miesiące w szkole z mundurkiem i ten mundurek kosztował 400
          zł, za jeden. To sporo.

Po 2. Najbardziej oczywista rzecz, jaka nasuwa mi się po przeczytaniu tych
          wszystkich wynurzeń: rozumiem, że te dzieci również po lekcjach będą chodzić w
          mundurkach i w związku z tym nie trzeba im będzie kupować ładnych ciuchów ????
          • adas313 Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 18:23
            Mogłabyś napisać "z autopsji", czy w szkole z mundurkiem były widoczne różnice
            "statusu materialnego" między uczniami (mimo mundurków)?

• skullandbones Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 16:55
        półnagie... hahaha nie demonizuj, a poza tym- gdyby szkola miala statut
        szczegolowo okreslajacy, czego nie mozna nosic- np bluzek odslaniajacych
        dekolt, brzuch itd, spodni ktore ledwo zakrywaja tylek czy spodniczek mini itd,
        itp. i gdyby osoba ktora sie nie dostosuje naprawde mialaby z tego tytulu
        nieprzyjemnosci, to msle ze mundurki nie bylyby potrzebne. a co do
        bezpieczenstwa- jesli chodzi np o narkotyki, to przeciez wielu uczniow diluje,
        wcale nie ma potrzeby, zeby do szkoly wchodzil diler z zewnatrz...
        • 1utek Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 18:13
          Tyle mądrych wypowiedzi na tym forum. Tyle osób madrzejszych od pana ministra. Gdyby pan minister zechciał wejść na to forum i poczytać- może by zmądrzał?- może zaczął myśleć? A może wszystko wie najlepiej i nie musi słyszeć nikogo?
    • carwszechrusi Fajnie się bedzie zdejmowac te mundurki z uczennic 11.12.06, 15:53
      Coś w tym zakazenego... mmmmmmm już mnie kreci panie romanie
    • mieszkanieak2 moze lepiej zajac sie systemem nauczania 11.12.06, 15:54
      Panie Ministrze, moze zamiast bawic sie w wymyslanie mundurkow, na ktore
      wiekszosci rodzin nie bedzie stac, lepiej zając sie samym systemem edukacji,
      poziomem nauki, a co najwazniejsze bezpieczenstwem w szkolach. Mundurki w tym
      nie pomoga. A tak swoja droga czy uwaza \pan, ze jesli najbioedniejsze rodziny
      beda dofinansowane to wystarczy?? czy aby te rodziny ze srednim dochodem
      poradza sobie wedlug Pana?? owszem, pewnie kupia dziecku mundurek kosztem kilku
      ksiazek... czy cala ta otoczka ma zrobic na kims wrazenie?? bo chyba jasne
      jest, ze zlemu obrazowi nawet ladna rama nie pomoze, zawsze bedzie tylko zlym
      obrazem w ladnej ramie. Czy nasze dzieci maja byl ladnie ubrane, czy moze
      dobrze wyedukowane??? bezpieczne??
      • dr.krisk Nie rozumiesz! 11.12.06, 15:56
        Ale jak ładnie będa wyglądały uroczystości szkolne rozmaite, akademie ku czci,
        apele uroczyste i zwykłe......
        Pan ministyer uwielbia takie rzeczy. A ty cos tam piszesz o "systemie
        edukacji"... Pan Minister nawet nie bardzo wie o co chodzi!
    • asd616 Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 16:01
      Już widzę matali i punki w mundurkach. Ehh faszyzm, wszyscy mają wyglądać tak samo i pewnie myśleć tak samo.
    • bladekiller Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 16:02
      Zakończenie rewii mody powiada.. Zgoda, ktoś może mieć lepszy ciuch a ktoś
      gorszy, i tego biedniejszego może to dołować. Ale ktoś może mieć ładniejszą
      twarz a ktoś brzydszą, i to też działa na niekorzyść tego drugiego. Domagam się
      noszenia obowiązkowych masek. Najlepiej Giertycha.
    • camel_3d Brawo Roman 11.12.06, 16:03
      Facet, jak ja ci enie znosze, uwazam, ze jestes beznadziejny , a twoje pomysla
      o kant ..py mozna potluc. No ale jak to mowia czasem nawet slepiej kurze....
      pomysl z mundrkami jest wporzo!
      • efedra Najglupszemu sie trafi 11.12.06, 16:07
        camel_3d napisał:

> Facet, jak ja ci enie znosze, uwazam, ze jestes beznadziejny , a twoje pomysla o kant ..py mozna
        potluc. No ale jak to mowia czasem nawet slepiej kurze.... pomysl z mundrkami jest wporzo!

To JEDYNY sensowny pomysl tego faceta. Trudno od razu bic mu za to brawo.

• zhk Mi to tam ganz pomada. Ja nosiłem. I co z tego? 11.12.06, 16:05
      .
    • trauma_powalonych2 Brawo Roman!! Psy szczekają karawana jedzie dalej 11.12.06, 16:05
      a niech sobie te Czerwone Wybiórcze Psy szczekają,
      tym Wybiórczym Gnojom zawsze będzie źle
    • macherfaker Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 16:10
      W tym sezonie obowiązuje wzór "Waffen SS"
    • dr.krisk Wspomnienia granatowego mundurka... 11.12.06, 16:10
      Szkoły kończyłem w głębokim PRL-u. Do dziś pamiętam koszmarne fartuszki szkolne
      (z satyny, bo brud się nie ima...), tarcze i takie tam bzdury.
      Pomysł Giertycha jest kretyński - bo narzucony. Inaczej jest bowiem, gdy sami
      rodzice + pedagodzy dochodzą do wniosku że trzeba młódź zuniformizować. Mają do
      tego prawo.
      Ale inaczej, gdy cała szkolna Polska będzie musiała znosić erupcje pomysłowości
      Przypadkowego Ministra Giertycha (o tym że edukacją się zajmie, dowiedział się
      z dnia na dzień...).
      Czy naprawdę nie można zdroworozsądkowo ukrócić wygłupy ubraniowe dzieciaków?
      Nauczyć je samodzielnie się ubierać stosownie do okazji? Jak zwykle, Giertych z
      wielu możliwych rozwiązań wybiera najgłupsze.
      • edax1 Re: Wspomnienia granatowego mundurka... 11.12.06, 16:38
        Biedniejsi nie beda musieli sie wstydzic, zal.
        Mialem swietnego znajomego w szkole podstawowej (w systemie kapitalistycznym,
        chlopak jest biedny mieszka w slumsach i chociaz byli tacy co nosili markowe
        ciuchy on potrafil sie przyznac do tego ze jest biedny nie stac go na takie rzeczy.
        Nikt mu z tego tytulu wyrzutow nie robil, wrecz przeciwnie.
        Gorzej jest jednak z tymi ktorzy nie chca sie do tego przyznac, nie sa zbyt
        lubiani poprostu chca pokazac ze sa tak jak Ci "lepsi".
        Ucze sie teraz w gimnazjum - ostatni rok.
        Moja szkola posiada cos takiego jak "dzien mundurowy" nikt sobie z tego klopotu
        nie robi, osoby w mundurkach mozna policzyc na palcach, mam tez monitoring - nic
        nie daje.
        Mundurki odrzucam, nikt nie bedzie w stanie mnie przymusic do noszenia tego
        (podejrzewam ze tak jak to bylo w mojej szkole otrzymamy mudurki z kiepskiego
        materialu tzw "szmaty") chodzbym mial za to ponosic konsekwencje.
    • seret2 A może mundurek dla posłów ? Oto projekt 11.12.06, 16:23
      Obcisłe czerwone kalesonki, buciczki też czerwone, szpiczaste z dzwoneczkami,
      czapeczka z długimi różkami na których śliczne srebrne dzwoneczki, kubraczek.
      Dla senatorów fraki, cylindry, bardzo długie buty, duże czerwone nosy i
      obowiązkowy makijaż. Do tego gustowne dodatki, trąbka lub szczoteczka do zębów
      na smyczy ....
      • dr.krisk Dodałbym Znaki Klubowe! 11.12.06, 16:31
        Bardzo ładny pomysł, ale mundury powinny był uzupełnione o stosowne Insygnia
        Klubowe, coby bron boże pani Beger do liberałów jakiś nie zaliczyć!
        Samoobrona miałaby szerokie pasy z kutasami (wielkimi). PiS - wieniec z naci
        ziemniaczanej na głowie. PO - miałeś chamie złoty róg (u pasa). LPR - na szyi
        odlew gipsowy o aryjskości rodu Gierychow świadczący.
        • adas313 Re: Dodałbym Znaki Klubowe! 11.12.06, 16:32
          > Samoobrona miałaby szerokie pasy z kutasami (wielkimi).

Gwizdek i białe rękawiczki też byłyby ok.
        • marcjank Wielkie kutasy są jak najbardziej na miejscu... 11.12.06, 18:52
      • luciferia Re: A może mundurek dla posłów ? Oto projekt 11.12.06, 18:27
        I jeszcze jedno. Sama przez bardzo długi czas byłam "biedna". Właściwie moja
        sytuacja materialna poprawiła się dopiero pół roku temu, kiedy moja matka
        dostała pracę.
        Nigdy tego nie ukrywałam. I NIGDY nie miałam żadnych nieprzyjemności z tego
        powodu. Tak samo moje koleżanki w liceum, które otwarcie mówiły o ciuchach
        kupowanych na bazarku - nigdy nie słyszały jakichś komentarzy z tego powodu.
        A chodziłam do najgorszego gimnazjum jakie może być, mordowni pełnej dresiarzy.
        Te rzeczy dzieją się tylko w jakichś bardzo konkretnych i zmarginalizowanych
        środowiskach, więc raczej radziłabym się zainteresować z kim się zadają Wasze
        dzieci...
    • ami_lii A wystarczy to zrobić jak u mnie w liceum... 11.12.06, 16:30
      Wychowawczyni pierwszego dnia wymieniła nam czego nie możemy nosić do szkoły
      jeśli chcemy mieć dobre kontakty z nauczycielami, dała nam wydrukowaną kartkę z
      powyższą listą i to samo powiedziała rodzicom (też dostali kartkę). W razie
      nieprzestrzegania pytała (jeśli kilka osób) lub robiła kartkówkę (jeśli większa
      grupa) a odpytywania były naprawdę cieżkie. Rok buntowania sie i teraz wszyscy
      chodzą do szkoły ubrani przyzwoicie. Nie ma ani wystających stringów, spodni z
      krokiem na wysokości kolan, dresów, maxi mini, mega dekoltów, butów na mega
      obcasie, szpanowania mega drogimi ciuchami, zbyt wyraźnych makijaży, ogromnej
      biżuterii, i włosów w dziwnych kolorach. Odstawione panienki odrazu wysyłane są
      do domu!
      A muszę tu dodać że moja szkółka jest uważana za bardzo przeciętne liceum!

• jaka.to.melodia Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 16:46
      A do kiedy należałoby ogłosic a następnie rozstrzygnac przetarg na gimbusy panie ministrze?
    • milo_1 Jak "mundurki" to najlepiej z _____kartofelków____ 11.12.06, 16:51
      Na mordkę kaczy dzióbek a na nóżki żółte płetwy....
      Przepisowo,zgodnie z modą i koalicyjnie ......
    • yolarz Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 16:54
      uwazam ze roman giertych nie tylko na ministra edukacji sie nie nadaje, nie
      nadaje sie do polityki wogole aczkolwiek pomysl mundurkow popieram. mundurek
      wcale nie oznacza wiekszych kosztow dla rodzicow. dzieci noszac mundurki do
      szkoly pozbeda sie roszczeniowych postaw domagajac sie coraz to modniejszych i
      drozszych ubran, ktorymi moglyby sie w szkole chwalic. no i nie niszczylyby
      swoich ubran. mundurek wykonany z dobrego materialu moze sluzyc kilka lat.
      piszac mundurek nie mam na mysli granatowych workow w ktore mnie ubierano do
      szkoly; mysle raczej o uniformach na wzor anglosaski:spodnie; spodnica
      (koniecznie za kolano), sweter z logo szkoly i koszula (tylko prana codziennie
      koniecznie). taki mundurek nosza wszystkie dzieci w irlandii (takze w szkolach
      srednich) i uwazam to za bardzo dobre rozwiazanie. dziewczeta maja mozliwosc
      wyboru dlugosci spodnicy (za kolano czy do kostek)i wiele z nich wybiera dlugie
      spodnice. to sie nazywa skromnosc, no i wszyscy moga sie skoncentrowac na nauce
      a nie na obserwacji dlugich nog kolezanki ze szkolnej lawy. do tego jednakowe
      dla wszystkich ubrania sportowe i zagwarantowane ze jedno dziecko nie bedzie
      sie czulo gorzej od innych. mundurek to dobre rozwiazanie; tylko zeby
      realizacja tego projektu przebiegla w sposob sprawny,no i uczciwy oczywiscie...
    • kawalawa jestem nauczycielką w Liceum Plastycznym... 11.12.06, 16:59
      ... i naprawdę nie wyobrazam sobie mojej artystycznej młodziezy
      zuniformizowanej. Na szczęście pomysły pana Giertycha nie siegają mojej szkoły -
      podlega ona pod MKiDN, a my tam mamy naprawdę ludzkiego ministra (chociaz
      opieszałego)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka