cynozura Zamiast o rozwój świadmości,dba się o... 11.12.06, 15:16 zewnętrzne pozory.Ale...żeby to rozumieć,to trzeba coś wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Do entuzjastów umundurowania uczniów... 11.12.06, 15:27 Rozumiem, że ze względów higieniczno-klimatycznych każde dziecko będzie musiało posiadać kilka sztuk owego odzienia: na każdą porę roku, oraz na zmianę. Jak inaczej bowiem wyobraża sobie Pan Minister chodzenie do szkoły w mudurku - codzienne w tym samym??? Pranym z wieczora - żeby do rana wysechł???? Coś to głupie jest bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
ciobab Re: Do entuzjastów umundurowania uczniów... 11.12.06, 15:41 Pamiętajmy, że są rodzice, którzy ubierają swoje dzieci w odzież używaną - kupioną lub otrzymaną. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Ano właśnie... 11.12.06, 15:47 Na pewno niezwykle się ucieszą, jak zamiast kilkudziesięciu złotych przyjdzie im zapłacić kilkaset. Cała ta dyskusja jest w ogóle idiotyczna. Zwolennicy uniformizacji piszą, że ukróci to "rewię mody". Ale po grzbiecie dostana rodzice, którzy ubierają dzieci "przyzwoicie" - oni też te mundurki będa musieli kupić.... Odpowiedz Link Zgłoś
freelancer_1 Mundurki? Najlepiej brunatne ;-))) 11.12.06, 15:30 Ogolone łby, kurteczki flyers - weszPolacy jak znalazł! Odpowiedz Link Zgłoś
dgrzechu Re: Mundurki? Najlepiej brunatne ;-))) 11.12.06, 16:12 Zal mi pana Giertycha i wszystkich popierajacych jego beznadziejnie glupi pomysl. Ja mam zupelnie inna koncepcje, ktora sprobuje tu w skrocie przedstawic. Po pierwsze, proponuje zniesienie obowiazkowej nauki. Zmniejsza sie klasy, a ci, ktorzy beda chcieli sie uczyc osiagna lepsze wyniki. Poziom debili sie nie zwiekszy, bo w koncu i tak, ci ktorzy nie maja ochoty na szkole, nie ucza sie. Po drugie. NIE WTRACAC SIE DO UBIORU! Ci, ktorzy mysla, ze mundurki beda pelnily taka sama funkcje jak np. w Angli sa w glebokim bledzie. Tam uczniowie utozsamiaja sie przez nie ze szkola, nie chodzi o jednakowy wyglad. Oczywiscie, jakies granice musza byc, bez odslonietych brzuchow i dekoltow do nog. Po trzecie. Segregacja uczniow. Ci lepsi do innych klas, a slabsi do innych, w k torych program nauczania bedzie dostosowany do poziomu inteligencji pupilow. Wszyscy beda zadowoleni. Po czwarte. Dzieci z biedniejszych rodzin do innych szkol. Nie bedzie przez to trzeba nosic mundurkow, aby te bogatsze sie nie wyroznialy. Pozdrawiam, Danny Odpowiedz Link Zgłoś
skullandbones Re: Mundurki? Najlepiej brunatne ;-))) 11.12.06, 16:45 dgrzechu, pomysly Twe nieomal wywolaly u mnie zawal!!!! tzn pomysly odnosnie segregacji - debile na lewo, kujony na prawo, biedni do getta... tak mozna wywnioskowac z Twojej wypowiedzi...klasy, w ktorych sa dzieci slabsze i mocniejsze w nauce ucza wspolpracy i kolezenskiej pomocy(tzn powinno tak byc ze lepsi uczniowie pomagaja slabszym), a poza tym - moze ktos np jest matematycznym głąbem, ale za to z innego przedmiotu niezle sobie radzi? nie rozumiem Twojego toku myslenia, oswiec mnie, moze sie myle? bo klasy prymusow i debili to wg mnie poroniony pomysl! jeszcze gorsza jest segregacja ze wzgl na majatek, co to nowe getta stworzymy?!! Odpowiedz Link Zgłoś
radiomaryja1 alby, tylko alby... 11.12.06, 15:38 to tak po bożemu, no i siostrzyczki zarobią, wzyscy będa kruchtopodobni, atmosfera anielska, a jaka uciecha dl kolegów, bo wzorem dorosłych sukienkowych będą chodzili bez gaci... Odpowiedz Link Zgłoś
nikiwegier Re: Gertych chce mundurów 11.12.06, 15:45 Cóż, ten człowiek nie da się przekonać żadnymi argumentami... Przecież WIDAĆ GOŁYM OKIEM, KTO ŹLE SIĘ UBIERA! Od czego są dotychczasowe przepisy? Ich się poprostu nie egzekwuje - wiem to z autopsji. Ten pomysł jest bezsensowny, zwłaszcza że to rodzice będą musieli płacić...i proszę nie dawać przykładów Kanady, ponieważ u nich jest to tradycja od kilkudziesięciu lat, a nie chory pomysł ministra edukacji, którego poglądy polityczne są niebezpiecznie podobne do faszyzmu... Mundurki tylko za karę!!! Niech ci co rozrabiają i źle się ubierają je noszą, a nie PAN ROBI ŚWIŃSTWO KAŻDEMU POLAKOWI!!! Młodość ma też swoje przywileje! Odpowiedz Link Zgłoś
pit71 Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 15:44 Panie Giertych nie chcę PRL bis !!!!!! W podstawówce chodziłem w fartuszku, a w średniej w mundurku - ale to były lata 80te !!! Przypominam mamy 2006r. Wówczas zrzucało się to gó..no z karku zaraz po wyjściu ze szkoły. Czy z mundurkami było lepiej - NIE. Rewia mody (wówczas to się nazywało szpan) i tak była, wszyscy wiedzieli kto ma kasę, a komu braknie. Fool on the hill Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Jaka ulga podatkowa od głupstw Giertycha? 11.12.06, 15:46 Jeżeli ja nie popieram głupich pomysłów przystawki Giertycha i w przyszłości będę kształcił dziecko w szkole prywatnej - to jaką kwotę nie zapłacę na mundurki, i inne głupie wynalazki których nie będzie dostawać od Państwa moja córka? Odpowiedz Link Zgłoś
kkoston Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wybio.. 11.12.06, 15:48 Czy od odsprzedazy mundurka trzeba bedzie zapłacic podatek? Odpowiedz Link Zgłoś
pelikano73 Re: 11.12.06, 15:57 Jeny, co wy z tym powrotem do PRL? Ostatnio mieszkzalem we Wloszech i tam dzieci od przedszkola do szkoly sredniej chodza w fartuszkach. Maluchy w przedszkolu w rozowych (chlopcy w niebieskich), bawelnianych. Szkoly podstawowe to klasyczne fartuszki, jakie pamieta czesc z nas, ale bawelniane. I tam nik nie widzi w tym problemu. Latwiej wyprac fartuszek niz sweter... Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Roman odpowiada 11.12.06, 15:50 Tak, ogolone łebki będą obowiązkowe. I będzie się można nimi wymieniać na giełdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiob1 Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wybio.. 11.12.06, 15:52 Nie wiem skąd taka awersja do jedynego mądrego pomysłu Giertycha.Jeśli tylko ze względów politycznych to żle to świadczy o politykach,szczególnie o politykach lewicy,która przecież krzyczy o wyrównywaniu szans.A przecież w tej chwili w szkołach jest rewia mody.Dziewczyny chodzą półnagie.Robimy wielkie halo że tu czy tam dochodzi do próby gwałtu,ale nie reagujemy na wyzywającą modę Odpowiedz Link Zgłoś
lilith.b Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 16:00 no pomysł dobry, co jest takiego złego w mudurkach? Odpadnie poranny problem : "w co mam sie dziś ubrac?" Tylko czemu miało by być to tańsze?Przeciez mundurek to nie jedyna odziez jakie posiadaja dzieci. Wypadałby tez mieć co najmniej dwa mundurki, na zmianę... Mamy rewię mody w szkołach, bo i rodzice i dyrektorzy szkół na to pozwalają. Skoro rodzice się godzą na takie "modne" stroje swoich pociech to przeciez i tak im je kupią - więc argument że mundurek będzie tańszy jest lichy. Odkupiona koszulka to nie to samo co używany podręcznik. Mundurki będa też zniszczone I skoro szkoły nie umiały sobie poradzić głównie ze zdzirowtym wyglądem głównie dziewczynek to Giertych wkroczył do akcji z naprawde dobrym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
luciferia Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 18:19 Mam takie pytanie do tych, co twierdzą, że mundurki wyjdą taniej niż "szpanerskie ubrania", jak to ktoś określił. Po 1. sama byłam 3 miesiące w szkole z mundurkiem i ten mundurek kosztował 400 zł, za jeden. To sporo. Po 2. Najbardziej oczywista rzecz, jaka nasuwa mi się po przeczytaniu tych wszystkich wynurzeń: rozumiem, że te dzieci również po lekcjach będą chodzić w mundurkach i w związku z tym nie trzeba im będzie kupować ładnych ciuchów ???? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 18:23 Mogłabyś napisać "z autopsji", czy w szkole z mundurkiem były widoczne różnice "statusu materialnego" między uczniami (mimo mundurków)? Odpowiedz Link Zgłoś
skullandbones Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 16:55 półnagie... hahaha nie demonizuj, a poza tym- gdyby szkola miala statut szczegolowo okreslajacy, czego nie mozna nosic- np bluzek odslaniajacych dekolt, brzuch itd, spodni ktore ledwo zakrywaja tylek czy spodniczek mini itd, itp. i gdyby osoba ktora sie nie dostosuje naprawde mialaby z tego tytulu nieprzyjemnosci, to msle ze mundurki nie bylyby potrzebne. a co do bezpieczenstwa- jesli chodzi np o narkotyki, to przeciez wielu uczniow diluje, wcale nie ma potrzeby, zeby do szkoly wchodzil diler z zewnatrz... Odpowiedz Link Zgłoś
1utek Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 18:13 Tyle mądrych wypowiedzi na tym forum. Tyle osób madrzejszych od pana ministra. Gdyby pan minister zechciał wejść na to forum i poczytać- może by zmądrzał?- może zaczął myśleć? A może wszystko wie najlepiej i nie musi słyszeć nikogo? Odpowiedz Link Zgłoś
carwszechrusi Fajnie się bedzie zdejmowac te mundurki z uczennic 11.12.06, 15:53 Coś w tym zakazenego... mmmmmmm już mnie kreci panie romanie Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanieak2 moze lepiej zajac sie systemem nauczania 11.12.06, 15:54 Panie Ministrze, moze zamiast bawic sie w wymyslanie mundurkow, na ktore wiekszosci rodzin nie bedzie stac, lepiej zając sie samym systemem edukacji, poziomem nauki, a co najwazniejsze bezpieczenstwem w szkolach. Mundurki w tym nie pomoga. A tak swoja droga czy uwaza \pan, ze jesli najbioedniejsze rodziny beda dofinansowane to wystarczy?? czy aby te rodziny ze srednim dochodem poradza sobie wedlug Pana?? owszem, pewnie kupia dziecku mundurek kosztem kilku ksiazek... czy cala ta otoczka ma zrobic na kims wrazenie?? bo chyba jasne jest, ze zlemu obrazowi nawet ladna rama nie pomoze, zawsze bedzie tylko zlym obrazem w ladnej ramie. Czy nasze dzieci maja byl ladnie ubrane, czy moze dobrze wyedukowane??? bezpieczne?? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Nie rozumiesz! 11.12.06, 15:56 Ale jak ładnie będa wyglądały uroczystości szkolne rozmaite, akademie ku czci, apele uroczyste i zwykłe...... Pan ministyer uwielbia takie rzeczy. A ty cos tam piszesz o "systemie edukacji"... Pan Minister nawet nie bardzo wie o co chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
asd616 Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 16:01 Już widzę matali i punki w mundurkach. Ehh faszyzm, wszyscy mają wyglądać tak samo i pewnie myśleć tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
bladekiller Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 16:02 Zakończenie rewii mody powiada.. Zgoda, ktoś może mieć lepszy ciuch a ktoś gorszy, i tego biedniejszego może to dołować. Ale ktoś może mieć ładniejszą twarz a ktoś brzydszą, i to też działa na niekorzyść tego drugiego. Domagam się noszenia obowiązkowych masek. Najlepiej Giertycha. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Brawo Roman 11.12.06, 16:03 Facet, jak ja ci enie znosze, uwazam, ze jestes beznadziejny , a twoje pomysla o kant ..py mozna potluc. No ale jak to mowia czasem nawet slepiej kurze.... pomysl z mundrkami jest wporzo! Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Najglupszemu sie trafi 11.12.06, 16:07 camel_3d napisał: > Facet, jak ja ci enie znosze, uwazam, ze jestes beznadziejny , a twoje pomysla o kant ..py mozna potluc. No ale jak to mowia czasem nawet slepiej kurze.... pomysl z mundrkami jest wporzo! To JEDYNY sensowny pomysl tego faceta. Trudno od razu bic mu za to brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
trauma_powalonych2 Brawo Roman!! Psy szczekają karawana jedzie dalej 11.12.06, 16:05 a niech sobie te Czerwone Wybiórcze Psy szczekają, tym Wybiórczym Gnojom zawsze będzie źle Odpowiedz Link Zgłoś
macherfaker Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 16:10 W tym sezonie obowiązuje wzór "Waffen SS" Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Wspomnienia granatowego mundurka... 11.12.06, 16:10 Szkoły kończyłem w głębokim PRL-u. Do dziś pamiętam koszmarne fartuszki szkolne (z satyny, bo brud się nie ima...), tarcze i takie tam bzdury. Pomysł Giertycha jest kretyński - bo narzucony. Inaczej jest bowiem, gdy sami rodzice + pedagodzy dochodzą do wniosku że trzeba młódź zuniformizować. Mają do tego prawo. Ale inaczej, gdy cała szkolna Polska będzie musiała znosić erupcje pomysłowości Przypadkowego Ministra Giertycha (o tym że edukacją się zajmie, dowiedział się z dnia na dzień...). Czy naprawdę nie można zdroworozsądkowo ukrócić wygłupy ubraniowe dzieciaków? Nauczyć je samodzielnie się ubierać stosownie do okazji? Jak zwykle, Giertych z wielu możliwych rozwiązań wybiera najgłupsze. Odpowiedz Link Zgłoś
edax1 Re: Wspomnienia granatowego mundurka... 11.12.06, 16:38 Biedniejsi nie beda musieli sie wstydzic, zal. Mialem swietnego znajomego w szkole podstawowej (w systemie kapitalistycznym, chlopak jest biedny mieszka w slumsach i chociaz byli tacy co nosili markowe ciuchy on potrafil sie przyznac do tego ze jest biedny nie stac go na takie rzeczy. Nikt mu z tego tytulu wyrzutow nie robil, wrecz przeciwnie. Gorzej jest jednak z tymi ktorzy nie chca sie do tego przyznac, nie sa zbyt lubiani poprostu chca pokazac ze sa tak jak Ci "lepsi". Ucze sie teraz w gimnazjum - ostatni rok. Moja szkola posiada cos takiego jak "dzien mundurowy" nikt sobie z tego klopotu nie robi, osoby w mundurkach mozna policzyc na palcach, mam tez monitoring - nic nie daje. Mundurki odrzucam, nikt nie bedzie w stanie mnie przymusic do noszenia tego (podejrzewam ze tak jak to bylo w mojej szkole otrzymamy mudurki z kiepskiego materialu tzw "szmaty") chodzbym mial za to ponosic konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
seret2 A może mundurek dla posłów ? Oto projekt 11.12.06, 16:23 Obcisłe czerwone kalesonki, buciczki też czerwone, szpiczaste z dzwoneczkami, czapeczka z długimi różkami na których śliczne srebrne dzwoneczki, kubraczek. Dla senatorów fraki, cylindry, bardzo długie buty, duże czerwone nosy i obowiązkowy makijaż. Do tego gustowne dodatki, trąbka lub szczoteczka do zębów na smyczy .... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Dodałbym Znaki Klubowe! 11.12.06, 16:31 Bardzo ładny pomysł, ale mundury powinny był uzupełnione o stosowne Insygnia Klubowe, coby bron boże pani Beger do liberałów jakiś nie zaliczyć! Samoobrona miałaby szerokie pasy z kutasami (wielkimi). PiS - wieniec z naci ziemniaczanej na głowie. PO - miałeś chamie złoty róg (u pasa). LPR - na szyi odlew gipsowy o aryjskości rodu Gierychow świadczący. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Dodałbym Znaki Klubowe! 11.12.06, 16:32 > Samoobrona miałaby szerokie pasy z kutasami (wielkimi). Gwizdek i białe rękawiczki też byłyby ok. Odpowiedz Link Zgłoś
luciferia Re: A może mundurek dla posłów ? Oto projekt 11.12.06, 18:27 I jeszcze jedno. Sama przez bardzo długi czas byłam "biedna". Właściwie moja sytuacja materialna poprawiła się dopiero pół roku temu, kiedy moja matka dostała pracę. Nigdy tego nie ukrywałam. I NIGDY nie miałam żadnych nieprzyjemności z tego powodu. Tak samo moje koleżanki w liceum, które otwarcie mówiły o ciuchach kupowanych na bazarku - nigdy nie słyszały jakichś komentarzy z tego powodu. A chodziłam do najgorszego gimnazjum jakie może być, mordowni pełnej dresiarzy. Te rzeczy dzieją się tylko w jakichś bardzo konkretnych i zmarginalizowanych środowiskach, więc raczej radziłabym się zainteresować z kim się zadają Wasze dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii A wystarczy to zrobić jak u mnie w liceum... 11.12.06, 16:30 Wychowawczyni pierwszego dnia wymieniła nam czego nie możemy nosić do szkoły jeśli chcemy mieć dobre kontakty z nauczycielami, dała nam wydrukowaną kartkę z powyższą listą i to samo powiedziała rodzicom (też dostali kartkę). W razie nieprzestrzegania pytała (jeśli kilka osób) lub robiła kartkówkę (jeśli większa grupa) a odpytywania były naprawdę cieżkie. Rok buntowania sie i teraz wszyscy chodzą do szkoły ubrani przyzwoicie. Nie ma ani wystających stringów, spodni z krokiem na wysokości kolan, dresów, maxi mini, mega dekoltów, butów na mega obcasie, szpanowania mega drogimi ciuchami, zbyt wyraźnych makijaży, ogromnej biżuterii, i włosów w dziwnych kolorach. Odstawione panienki odrazu wysyłane są do domu! A muszę tu dodać że moja szkółka jest uważana za bardzo przeciętne liceum! Odpowiedz Link Zgłoś
jaka.to.melodia Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 16:46 A do kiedy należałoby ogłosic a następnie rozstrzygnac przetarg na gimbusy panie ministrze? Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 Jak "mundurki" to najlepiej z _____kartofelków____ 11.12.06, 16:51 Na mordkę kaczy dzióbek a na nóżki żółte płetwy.... Przepisowo,zgodnie z modą i koalicyjnie ...... Odpowiedz Link Zgłoś
yolarz Re: Giertych: Do końca przyszłego roku szkoły wyb 11.12.06, 16:54 uwazam ze roman giertych nie tylko na ministra edukacji sie nie nadaje, nie nadaje sie do polityki wogole aczkolwiek pomysl mundurkow popieram. mundurek wcale nie oznacza wiekszych kosztow dla rodzicow. dzieci noszac mundurki do szkoly pozbeda sie roszczeniowych postaw domagajac sie coraz to modniejszych i drozszych ubran, ktorymi moglyby sie w szkole chwalic. no i nie niszczylyby swoich ubran. mundurek wykonany z dobrego materialu moze sluzyc kilka lat. piszac mundurek nie mam na mysli granatowych workow w ktore mnie ubierano do szkoly; mysle raczej o uniformach na wzor anglosaski:spodnie; spodnica (koniecznie za kolano), sweter z logo szkoly i koszula (tylko prana codziennie koniecznie). taki mundurek nosza wszystkie dzieci w irlandii (takze w szkolach srednich) i uwazam to za bardzo dobre rozwiazanie. dziewczeta maja mozliwosc wyboru dlugosci spodnicy (za kolano czy do kostek)i wiele z nich wybiera dlugie spodnice. to sie nazywa skromnosc, no i wszyscy moga sie skoncentrowac na nauce a nie na obserwacji dlugich nog kolezanki ze szkolnej lawy. do tego jednakowe dla wszystkich ubrania sportowe i zagwarantowane ze jedno dziecko nie bedzie sie czulo gorzej od innych. mundurek to dobre rozwiazanie; tylko zeby realizacja tego projektu przebiegla w sposob sprawny,no i uczciwy oczywiscie... Odpowiedz Link Zgłoś
kawalawa jestem nauczycielką w Liceum Plastycznym... 11.12.06, 16:59 ... i naprawdę nie wyobrazam sobie mojej artystycznej młodziezy zuniformizowanej. Na szczęście pomysły pana Giertycha nie siegają mojej szkoły - podlega ona pod MKiDN, a my tam mamy naprawdę ludzkiego ministra (chociaz opieszałego) Odpowiedz Link Zgłoś