galba 18.12.06, 07:10 To wina naszego zwierzęcego antysemityzmu! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
caius1 Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 07:13 Włażenie "wadzy" w tyłek gorsze niż za komuny a ignorancja jeszcze gorsza bo za komuny przynajmniej wszyscy teoretycznie musieli znać rosyjski. Ale cóż, nie można ranić uczuć panów Kaczyńskich którzy nie znają żadnego języka obcego a czasami mają problemy i z polskim. NiePis Odpowiedz Link Zgłoś
neo.anderson Re: dlaczego na Ukrainie!!! 18.12.06, 08:23 absrachujac od decyzji zadam pytanie: dlaczego na Ukrainie nie bylo i nie ma miejsca na ŻADEN program po polsku! Może niech mniejszosc ukrainska zaangazuje sie w lobbing u swoich krajanow na rzecz polakow. Zachowajmy rozsadne proporcje - niedlugo wyjdzie, ze nie tylko Polska rozpetala w 39r IIWW lecz i odpowiada za ... ludobojtwa wolynskie. Nejlepiej byloby jednak gdyby wszystkie najwieksze mniejszosci narodowe (niemcy, bialorusini, ukraincy) mialy mozliwosc nadawania swoich programow narodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Nowe Pampersy robią z TVP3 chłam na wzór TVN24 18.12.06, 09:17 Wielka szkoda, bo obecna "3" to całkiem fajny program. A mój przedmówco, z tym Wołyniem to się trochę rozpędziłeś. Co do innch telewizji - uważam, że należy dawać samemu dobry przykład a nie brać z kogoś zły :) Odpowiedz Link Zgłoś
neo.anderson Re: Nowe Pampersy robią z TVP3 chłam na wzór TVN2 18.12.06, 09:23 w pelni siw zgadzam z pozytywna rola dobrych przykladow. jesli jednak od 17 lat zaden panstwowy kanal radia i telewizji ukrainskiej konsekwentnie nie wyraza zgody na pojawienie sie w swojej ramowce programu dla polonii to w jaki sposob mamy naszym sasiadom dac do zrozumienia poza niekonczacymi sie prosbami i tlumaczeniami? latwo jest sie wypowiadac nie znajac tematu lub znajac go pobieznie. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Nowe Pampersy robią z TVP3 chłam na wzór TVN2 18.12.06, 09:33 Idźmy dalej Twoim tokiem rozumowania: komu TVP robi "na złość" zdejmując program z anteny? Ukrainskim Ukraincom czy obywatelom polskim, którzy mają prawo poczuć się w tym momencie jako obywatele drugiej kategorii. Nie doszukuj się sensu i nie próbuj usprawiedliwiać działan psychopatycznych. Najpierw poszła audycja z radia po esperancku ( o Polsce !!!) bo to język wymyślony przez Żyda (oszczędności 4 tys. PLN miesięcznie), teraz audycja z TV po ukrainsku 13 minut w miesiącu (oszczędność równa połowie rachunku za komórkę prezesa ???). Człowieku, jedyny komentarz do tych rewolucji zaczyna się na "K" a konczy na "mać" Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez "Polska tylko dla Polaków" Czego oni się spodziew 18.12.06, 09:46 ają po LPR, wszechpolakach i D&D (one duce and one duck) Kaczyńskich. "Czy wyobraża sobie Pani taki program w TV Trwam? No własnie - a my teraz stajemy sie Trwam24 (a nie TVN24-bis jak mylnie zasugerowała) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r TVP3 działa na zlecenie Kremla? 18.12.06, 10:04 neo.anderson napisał: > absrachujac od decyzji zadam pytanie: dlaczego na Ukrainie nie bylo i nie ma mi > ejsca na ŻADEN program po polsku! Może niech mniejszosc ukrainska zaangazuje si > e w lobbing u swoich krajanow na rzecz polakow. Zachowajmy rozsadne proporcje - > niedlugo wyjdzie, ze nie tylko Polska rozpetala w 39r IIWW lecz i odpowiada za > ... ludobojtwa wolynskie. ****************************************** Mieszasz dwie sprawy, których zupełnie nie rozumiesz. Rosja zaangażowała spore środki w media na Ukrainie. Mieliśmy się temu przeciwstawić w imię pomarańczowej rewolucji. I co? Poza tym mamy dług do spłacenia za RWE i Głos Ameryki. No i obiecaliśmy. No i mamy w końcu własną mniejszość ukraińską. Rzeź wołyńska nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Maruda, dzięki za głos rozsądku! 18.12.06, 14:40 Rozmiar galbaizacji poprzednich rozmówców jest naprawdę porażający! Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: dlaczego na Ukrainie??? 18.12.06, 14:50 neo.anderson napisał: >absrachujac od decyzji zadam pytanie: dlaczego na Ukrainie nie bylo i nie ma miejsca na ŻADEN program po polsku! Może niech mniejszosc ukrainska zaangazuje sie w lobbing u swoich krajanow na rzecz polakow. Zachowajmy rozsadne proporcje - niedlugo wyjdzie, ze nie tylko Polska rozpetala w 39r IIWW lecz i odpowiada za ... ludobojtwa wolynskie. > Nejlepiej byloby jednak gdyby wszystkie najwieksze mniejszosci narodowe (niemcy , bialorusini, ukraincy) mialy mozliwosc nadawania swoich programow narodowych Chyba troche pomyliłes ch... z ogórkiem ten program to nie jest zadna emanacja interesów ukraińskich czy program dla ukraińców przebywających czasowo w Polscem a dle Polaków pochodzenia ukraińskiego których kultura i tradycja były zawsze nieodłacznym elementem kultury ziem na których zyli i zyja jako obywatele RP, od razu widac ze chyba mało wiesz o tych sprawach skoro tak sie wypowiadasz w tym temacie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Czy to można było przewidzieć? Tak. 18.12.06, 07:15 Obecna ekipa w TV ma za nic misję kulturalno - oświatową. A mniejszości narodowe obchodzą ich tyle co zeszłoroczny śnieg. Odpowiedz Link Zgłoś
reden6 Re: Czy to można było przewidzieć? Tak. 18.12.06, 07:21 Nojpřůd dyskryminacjo nos Ślůnzokůw, terozki Úokraińcůw, potym "zero tolerancyji" do Bjaúoruśinůw, Růmůw, Ńymcůw abo inkšych myńšośći we Polsce. Państwo jednolite narodowo to fikcyjo... Odpowiedz Link Zgłoś
wswxxx Re: Czy to można było przewidzieć? Tak. 18.12.06, 13:11 najpierw pogonią wszystkich z tv i radia, potem będzie was czekać eksmisja na księżyc. Śląsk wyjedzie do niemiec na saksy, a ukraińców oddamy janukowyczowi. Ostatecznie w kraju i tak zostaną tylko Le Pe eRy i handlarze literatury patriotycznej. Będzie czysto, soacjalisty... eee .... solidaranie i narodowo Odpowiedz Link Zgłoś
bajt52 Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 07:16 No,to niedługo pora na palenie książek... Odpowiedz Link Zgłoś
bajt52 Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 07:26 P,S.Do Gliwic mam dalej to mi się nie chce,ale jakby kto na Kopiec Kościuszki...(niezorientowanych informuję,że mieści się tam pewna rozgłośnia radiowa...) Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 07:46 To skandal. Polska dla Polaków katolików? Jestem oburzona. Takie audycje w telewizji regionalnej powinny być co tydzień, to część naszego wspólnego dziedzictwa - czy to po ukraińsku, czy po innemu - jesli jest spora mniejszość językowa należą się jej audycje w ojczystym języku i to właśnie w publicznej telewizji. Pewnie paniusia chce wstawić jeszcze jeden durny serial i zarabiać kasę za filmy zrealizowane za nasze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
olias ja, Polak 18.12.06, 07:26 ja Polak, mieszkaniec Podkarpacia dołączam się do apelu Ukraińców. Może dla pana, panie Wildstein to drobiazg, ale ja jestem przywiązany do pamięci Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Za hańbiące uważam nie brać od tamtej rzeczpospolitej tego co było w niej dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
neo.anderson Re: Rzeczpospolitej Obojga Narodów??? 18.12.06, 08:12 podkarpeciaku! - owa Rzeczpospolita Obojga Narodów skladala sie z Korony i Wielkiego Ksiestwa Litewskiego a nie Rusinów. Odpowiedz Link Zgłoś
fung1 Re: Rzeczpospolitej Obojga Narodów??? 18.12.06, 08:22 do konca XVII w. oficjalnym jezykiem Wielkiego Ksiestwa byl ruski (choc w wersji proto-bialoruskiej raczej niz ukrainskiej)... Odpowiedz Link Zgłoś
bajt52 Re: Rzeczpospolitej Obojga Narodów??? 18.12.06, 08:25 Aleś się odgryzł.prawda? Twój intelekt wręcz kwitnie!! Odpowiedz Link Zgłoś
neo.anderson Re: 18.12.06, 08:31 cale szczescie w tym, ze moj kwitnie - a twoj przekwita ... he he he. owszem uzylem z premedytacja dosc nieprzyjemnego zwrotu poniewaz nagminne na forum jest wypowiadanie sie na poruszane kwestie w kompletnie niemerytoryczny sposob - totalne zwalisko hipotez. Odpowiedz Link Zgłoś
bajt52 Re: 18.12.06, 08:35 Wychodzi mi na to,że Twoja wypowiedż to też zwalisko-jeszce dymi... Odpowiedz Link Zgłoś
bajt52 Re: 18.12.06, 08:37 P.S.Widać u mnie ma co przekwitać,uważaj na przymrozki,bo Twój dopiero kwitnie... Odpowiedz Link Zgłoś
neo.anderson MEGAbajt52 18.12.06, 08:47 wypowiadaj sie na temat a nie pleciesz jakies gnioty umyslowe prosto z tworek. ... a moj jest w szklarni nie ogrzewanej gazem - wiec nie musze sie na razie martwic buahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
bajt52 Re: MEGAbajt52 18.12.06, 08:54 Jednak uważaj,sam piszesz żeś nie ogrzewany,a mrozy idą... Odpowiedz Link Zgłoś
neo.anderson Re: mini-micro-bajt52 18.12.06, 09:25 nie napisalem, ze nie jest ogrzewany gazem a nie w ogole. czytaj i mysl! Odpowiedz Link Zgłoś
tfurca ___p_e_t_y_c_j_a____ 18.12.06, 22:56 harazd.net/telenowyny/form.php polecam petycje Odpowiedz Link Zgłoś
willx Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 07:28 Galba, zaczynasz się stawać kompletnym trollem. Niedługo zaczniesz wpisywać się pod każdym artykułem Wyborczej tylko po to, by się wpisać. Ani to śmieszne, ani treściwe, tylko zwyczajnie żałosne. Masz aż takiego małego, żeby się w głupi sposób dowartościowywać? Akurat Telenowyny miały swoich widzów i był to fajnie zrobiony program, sam go nawet czasem oglądałem. O ile obrona radiowego programu w esperanto przez Wyborczą była kuriozalna, bo to żaden język, to jednak ukraiński jest językiem żywym, ale mogącym zaniknąc ze względu na wpływy języka rosyjskiego na Ukrainie. Jest wart pielęgnacji, również w interesie polskiego państwowa. TBP3 nie ma żadnego porównania do tvn24, bo przecież za tvp3 płacimy abonament, własnie po to, by miał kto robić niszowe programy dla mniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Znika esperanto z radia, ukrainskie wiadomosci z 18.12.06, 07:32 TVP 3.... Polska dla "wszechpolakow"? Smutne rzeczy zaczynaja sie dziac w tym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
bajt52 Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 07:36 O ile z pierwszą częścią się zgadzam,z drugą nie bardzo.Przecież tu nie chodzi o język jeden czy drugi,tylko o najczystszej wody szowinizm! NIe dostrzegasz tego?! Odpowiedz Link Zgłoś
neo.anderson Re: niech pojawia sie inne 18.12.06, 08:44 moze i traca w tej decyzji mysleniem w rodzaju dmowskiego (swoja droga poczytaj doncowa!) ale nie do nas polakow nalezy rola pielegnowania jezyka ukrainskiego czy bialoruskiego. tylko z doswiadczenia powiem, ze na tejze ukrainie polacy nie maja najmniejszych szans na swoj program tv. wyjatkiem jest audycja w radiu ze lwowa - oplacana w calosci przez polski senat. zreszta same istnienie zwiazku polakow na ukrainie i innych organizacji polonijnych tam i na bialorusi w calosci uzaleznione jest od finansowych dotacji z RP! Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: niech pojawia sie inne 18.12.06, 09:40 Kiedy spytałem swojego tatę czemu mówi dzień dobry sasiadowi, który nigdy mu nie odpowiada , tato powiedział - bo lepiej jak jest jeden niekulturalny jak dwóch. Przez całe stulecia Polska dla Ukrajńców była macochą a nie ojczyzną. Obecnie możemy pokazać , że jesteśmy ojczyzną dla wszystkich tu mieszkających. Pokazwanie swojej wyższości jest nie tylko prymitywne ale i śmieszne. Każdy ma prawo do swojej kultury i to prawo powinna realizować państwowa telewizja nie zależnie od faktu czy takie realizacje są w innych krajach. Inaczej znowu będzie dwóch niekulturalnych. www.doradca.gratka.pl Odpowiedz Link Zgłoś
max.von.sydov Re: Ukraińskie ? 18.12.06, 08:51 chochole wypad do swoich z tego 'baru' bo w twoich postach az kipi czyms w rodzaju oun! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek447 Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 07:34 To hańba.Teraz kiedy dążymy do wspólnoty między naszymi narodami,taka decyzja potwierdza hipochryzję decydentów ich hucpę i zakłamanie.Szkoda,że są tacy krótkowzroczni. Odpowiedz Link Zgłoś
anti_authority Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 07:42 Glupia decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
paboz Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 07:49 Mam pytanie,czy dla Polaków zamieszkałych na Ukrainie są programy telewizyjne w jęz.polskim? Odpowiedz Link Zgłoś
bajt52 Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 07:58 A jeśli nie,to co?oko za oko ząb za ząb? Odpowiedz Link Zgłoś
max.von.sydov Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 09:14 Na Ukrainie do tej pory nie ma żadnej audycji telewizyjnej ani radiowej. Wyjątek od reguły stanowi Radio Lwów w całości opierające się na funduszach z Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie. Wypadałoby zachować pewną symetrię - zważywszy że audycja Ukraińska na antenie TVP3 tworzona była wyłącznie w oparciu o środki państwa polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
max.von.sydov Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 09:17 Inną sprawą jest to, że lepiej byłoby - w ramach równowagi - utworzyć podobne audycje chociażby dla białorusinów. Moim zdaniem takowe audycje nadawane piwinny być nie w TVP 3 lecz w TVP2. Odpowiedz Link Zgłoś
max.von.sydov Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 09:30 oczywiście pisząc o zachowaniu równowagi chodziło mi o znaczenie jako mniejszości narodowych na terenie RP nie zaś relacji pomiędzy państwami. Odpowiedz Link Zgłoś
andrijko Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 10:33 Nie ma to jak głos w sprawie zabierają tacy "fachowcy" od mniejszości jak max... W TV białystok są już od dawna programy dla mniejszości białoruskiej i innych ww6.tvp.pl/6046.dzialy I jaką tu równowagę chcesz tworzyć ? Najlepiej zlikwidować wszystkie te programy - i będzie "równowaga". Odpowiedz Link Zgłoś
max.von.sydov Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 19:42 Brawo! Potwierdzasz tym samym moją tezę :) czyli u nas sa programy dla mniejszości natomiast dla nas za granicą nie ma już takiego komfortu :( Oczywiście masz prawo myśleć co chcesz ale lepiej byłoby gdybyś czasami chociaż próbował porównać realia po obu stronach. Moją intencją absolutnie nie było negowanie potrzeby istnienia takowych programów!!! Wręcz przeciwnie! Moim zdaniem takowe programy powinne być nadawane na paśmie ogólnopolskim w TVP1 ew TPV2 oraz PR1 lub PR3. Z pewnością takie audycje czy programy kulturalne i wiadomości zbużyłyby wiele negatywnych stereotypów. Mam nadzieję, że teraz wiesz co ja na ten temat myślę. Natomiast nie wyzbędę się krytycznego spojżenia wobec postępowania naszych sąsiadów w powyższych kwestiach dopóki nasi rodacy nie dostąpią takich dobrodziejstw medialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 23:19 Max a ty mieszkasz na Ukrainie, że tak się interesujesz jak tam jest? Odpowiedz Link Zgłoś
max.von.sydov Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 21.12.06, 09:54 nie mieszkam lecz bywam w krajach dawnego USSR na tyle czesto, ze wiem co sie tam dzieje bez koniecznosci siegania po "zdeformowane" informacje prasowe. Odpowiedz Link Zgłoś
marqr Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 07:59 Jakby nie kobieta powiedzialabym skur_w_ysyn Odpowiedz Link Zgłoś
hontar Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 08:00 harazd.net/telenowyny/form.php Komu zależy niech się podpisze pod protestem. Odpowiedz Link Zgłoś
darek781 Hańba!!!! 18.12.06, 08:14 Hańba, hańba!!! Wstyd!!! Telewizja doała ciała!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
4bani PiSowska rzeczywistość. 18.12.06, 08:15 Zaczyna się ralizacja taniego panstwa.Na pierwszy ogien poszła audycja dla esperantystów, dzis cd. "nikomu niepotrzebnych programów".Tanie dranie! Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Będzie więcej reklam. Dyrektorzy TVP za mało 18.12.06, 08:17 zarabiają bo abonamenty za niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmarek2 Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 08:22 No cóż, kaczory po prostu nie lubią obcych i ich tępią, jak mogą. Który język następny? Odpowiedz Link Zgłoś
bajt52 Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 08:27 Wszystko jedno...,wszystkie nie nasze-wraże...! Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Ograniczona kobieta 18.12.06, 08:28 Ta pani z TVP jest zakompleksiona i ograniczona jak cała obecna władza. "Jakby sie pan czuł?" - ja czuje się dobrze słuchając programu w języku ukraińskim kilkanaście minut w miesiącu, bo przypomina mi to o tym, że nie wszyscy w Polsce jesteśmy ubrani w jednakowe mundurki. A pani czegoś się obawia? Nie jest pani pewna swojej (polskiej?) narodowości? Odpowiedz Link Zgłoś
kosa811 esperanto do Izraela z PR, ukraiński won z TVP3 18.12.06, 08:30 przePiS na 4RP Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Nie dla psa kielbasa - Pany Z Polski 18.12.06, 08:34 chociaz byly taka szansa na Majdanie, ale obecnosc dziadkow z polskiej Solidarnosci i Kwasnieski jako doradca Juszczenki, pogzebaly na zawsze sny o potedze Obojga Narodow, od morza do morza. Polska wpedzila Ukraine w tarapaty finansowe, mimo umowy odnosnie rurociagu Odessa-Brody do Plocka, leniwi Polacy nie wybudowali ani centymetra rurociagu, chociaz Ukraina wydala na ten projekt miliardy. A wiec dosc polskiego samopanstwa i rzadzenia sie na Ukrainie i Litwie. Odpowiedz Link Zgłoś
max.von.sydov Re: przygadal kociol garnkowi 18.12.06, 09:03 Oczywiście, że to Polska wpędziła samostijną Ukrainę w tarapaty również i te finansowe (???) Zastanów się człowieku dla jakiego powodu mamy wybiegać przed szereg z budową łącznika pomiędzy Bradami a Płockiem? Przecież w przeciągu najbliższych kilku lat i tak nie będzie można nin tłoczyć ropy ani z Azerbejdżanu ani też z jakiego kolwiek innego miejsca wokół Morza Kaspijskiego - po prostu kontrakty wyczerpały obecne moce wydobywcze w tym regionie. Compris, ou non? Skąd czerpiesz takie informacje, że to Polska próbuje rządzić na Ukrainie Białorusi czy też na Litwie? Oprzytomniej! Odpowiedz Link Zgłoś
pioggia [...] 18.12.06, 08:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.el Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 08:46 "(...) Niech pan sobie wyobrazi taki program w TVN 24. (...)" Ja sobie wyobrazam, i nawet lepiej to bylo zrealizowane i poparte reklama w najlepszym czasie. Tak sie sklada, ze ostatnio TVN bardziej realizuje misje publiczna niz TVP (vide. Superniania). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maheda Najpierw audycja w esperanto z radia, teraz... 18.12.06, 08:49 ... wiadomości w j. ukraińskim z telewizji. Kurs widać, jak na dłoni - Polska tylko dla Polaków. :( Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Szlag mnie trafi! Czy Polacy gdzieś mają na świeci 18.12.06, 08:57 e w jakiejś państwowej teleizji Wiadomości we włąsnym języku??? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Zostaw ten szlag w spokoju.Maja, w Australii 18.12.06, 10:12 Dwa polgodzinne programy telewizyjne po polsku ,W KAZDA NIEDZIELE I PONIEDZIALEK nadaje kanal SBS.Ponadto RADIO SBS nadaje codziennie godzinny program w jezyku polskim, teraz juz prawie zasieg nadawania tego programu obejmuje caly nasz kontynent. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 W wojsku to jest normalne , ale jak tylko... 18.12.06, 10:18 obowiazuje w szkolach, w radiu i w telewizji, TO JESTESCIE burakami pastewnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Re: Ukraińskie wiadomości znikają z TVP3 18.12.06, 08:59 Polska dla Polaków. Ziemia dla ziemniaków. A moi znajomi Łemkowie Kaczorów popierali. No to już nie będą. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Jezeli jest to 'kacze jajo'... 18.12.06, 10:22 TO JA WYPISUJE SIE Z TEGO KLUBU POPAPRANCOW. Odpowiedz Link Zgłoś