zx81s 21.12.06, 07:37 No tak, młodzi i przedsiębiorczy pouciekali na Zachód i nie ma chętnych do pracy za grosze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chi.z.meksyku McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 21.12.06, 08:05 nie wiedziałam, że kobiety po 40-stce to już tylko babcie!!! Kiedyś na miano babci zasługiwały Pani po 60-tce i na emeryturze. Nic dziwnego, że jest taki, a nie inny stosunek do kobiet na rynku pracy. Do czego może nadawać się babcia, jak nie tylko do chowania wnuków. współczuję autorowi artykułu, pewnie jak dożyje 40-stki, to będzie dla innych pradzidkiem lub prababcią. Odpowiedz Link Zgłoś
lukin Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 21.12.06, 19:24 Nie "tylko babie", ale aż. Autor artykułu tak nazywa te kobiety nie ze względu na wiek, a na posiadanie wnucząt. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Ile Placi McDonald w Polsce? 22.12.06, 12:46 Z tego co wiem kilkaset złotych na rękę. Może jakiś "manager" dostaje tysiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
troll7777 kto w Polsce kolo 50 tki ma emeryture? trepy i zom 22.12.06, 13:33 owcy? tak naprawde firma kojarzona z liberanalizmem i globalizacja z braku nlodych do wyzysku siegnela po przedwczesnych i zdrowych rencistow, za ktorych nie musiplacic ZUSow... czyli korzysta z socjalnego buforu ( baaardzo duzego ) jaki wyprodukowano przez 15 lat neoliberalizmu w Polsce. zyja dzis ci slynni rencisci ( Hausner to im chcial obcinac te zasilki ) z pomocy panstaw... a MCDonalds teraz chce od tego odciac swoje kupony! skoro sa zdolni do pracy to niech zrezygnuja z rent! a Makdonalds niech placi ubezpieczenia jak wszyscy! liberanalizm! nie moge!!! hahah ahha!- jak rezonowalo owo echo z filmu o dwoch takich Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Brawo dla McDonald's! 22.12.06, 17:07 Wszyscy wieszają psy na McDonald's. A ty w kraju gdzie szerzy się dyskryminacja wiekowa McDonald's zatrudnia starszych ludzi. Dobrze, że jest firma, której kierownictwo kieruje się zdrowym rozsądkiem, a nie uprzedzeniami i chciejstwem. Pisząc chciejstwo mam na myśli ludzi takich jak troll7777 powyżej, który już z jemu znanych pobudek wprowadziłby nowe prawo aby było więcej ludzi bez pracy. Zazdrości on nawet groszy płaconych emerytom przez McDonald's. Przecież ci ludzie cieżko pracują. A przykład, że starsi ludzie mogą pracować nawet w McDonald's może wpłynie na szefów innych firm. Sam mam 62 lata. Zastanawiam się czy nie wrócić na emeryturę do Polski. Ale widząc taką niesprowokowaną wrogość jak trolla7777 do starszych ludzi zostanę chyba w Stanach. Tutaj jak narazie nikt mi wieku nie wypomina i mój pracodawca raczej troska się abym sam z pracy się nie zwolnił. Odpowiedz Link Zgłoś
totalizator W USA emeryt pracujacy otrzymuje emeryture i pensj 22.12.06, 20:09 W USA emeryt pracujacy otrzymuje emeryture i pensje w pelnym wymiarze, musi tylko miec pelny wiek emerytalny tz 65 lat. Dyskryminacja ludzi ze wzgledu na wiek jest przestepstwem federalnym karanym sadownie. Czesto spotyka sie w USA ludzi pracujacych w wieku 70, 80 i wiecej lat i czesto sa to ludzie bardzo bogaci ktorzy maja wystarczajace srodki do dobrego zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition Jak tak dalej pójdzie to wszędzie będą pracować 23.12.06, 10:39 ludzie po 50tce. Dlaczego? Bo oni nie będą mieli odwagi uciec z tego kraju. Wyobrażacie sobie emeryta akwizytora? Za kilka lat będzie to normą :) Odpowiedz Link Zgłoś
wujekmik Re: Ile Placi McDonald w Polsce? 22.12.06, 15:58 1000 zł BUAHAHAHA ABSOLUTNIE MINIMALNA KRAJOWA Trzeba byc innym ( w złym tego słowa znaczeniu) żeby pójść tam pracowac Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka_ba Re: Ile Placi McDonald w Polsce? 28.12.06, 18:42 4,80 brutto na godzinę na okresie próbnym, potem stawka rośnie. Może teraz jest parę groszy więcej, bo takie dane uzyskałam pół roku temu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalin Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 00:59 Mam 39 lat, niedawno urodziłam dziecko, daleko mi do "babci", pracuję pełną parą i mentalnie mam lat 26-27. Moja koleżanka ze studiów, która urodziła dziecko zaraz po maturze, własnie została prawdziwą babcią, bo jej córka urodziła synka na I roku studiów, a jestesmy w tym samym wieku...Ona zaś faktycznie zachowuje się jak dodtojna babcia. Nie kalsyfikujmy nikogo automatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
belus77 Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 01:14 Co aprawde jest takiego dobrego w tym barze? Bulki z mielonym polane majonezem? Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 06:25 Mlodzi,przedsiebiorczy wyjechali? a co mieli zrobic, jak im panstwo jezusowe buduja? czy juz nikt normalny nie zostal? Co to sie dzieje? co z Polski bedzie niedlugo?............ dlaczego nikt nie krzyczy? Patrze z daleka ze lza w oku. Odpowiedz Link Zgłoś
gagapapa Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 07:41 "młodzi" o.k., ale nie "przedsiębiorczy", jakby byli przedsiębiorczy to robiliby interesy, a nie zapylali na zachodzie. Morał jest tylko taki, że McDonald ch...owo płaci i ma już problem ze znalezieniem młodych, dyspozycyjnych frajerów za parę groszy na piwo, bo przeciez nie na życie, bo ci, którzy chcą i potrafią podawać kotlety robią to za większą kasę na zachodzie. Pozostaje "biednemu" mc donaldowi zatrudniać tych, którymi tak się przedsiębiorcy w Polsce brzydzą, czyli tych w starszym wieku, najlepiej emerytów, zeby nie płącić na zUS. Jak widać i dla GW emeryt to coś z kosmosu ijak ktoś takiego zatrudni to sensacja. Odpowiedz Link Zgłoś
magm4 Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 10:27 A próbowałeś kiedyś w tym kraju rozkręcić interes? Jeżeli już jakimś cudem uda ci się coś otworzyć to wcale nie jest powiedziane, ze się utrzymasz do czasu aż firma zacznie przynosić zyski. W naszym kraju interesy ułatwia sie tylko przedsiębiorcom zza granicy. Polakom rzuca sie kłody pod nogi i doprowadza do bankructwa przez Urząd Skarbowy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorann Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 08:51 Niech mi ktoś powie od kiedy w Polsce w wieku 50 lat jest się już emeryturze? O ile się nie mylę to wiek emerytalny zaczyna się koło 60-tki. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 12:48 Średnia wieku przejścia na emeryturę w Polsce to ok. 55 lat, gros ludzi 50+ jest na wcześniejszych. Min. dlatego ZUS zabiera takie krocie i chce jszcze więcej, a jeszcze dostaje miliardy dotacji z budżetu. Czekam aż to plajtnie, moze będzie normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 10:51 Od kilku tygodni obserwuję te komentarze na forum GW zauważyłem że najbardziej jęczą i płaczą osoby absolutnie nie przygotowane do życia w kapitaliźmie. Jednym tchem jest wymieniany liberalizm gospodarczy, kaczyzm, zmoherowienie i inne głupoty z jękiem i płaczem nad własnym losem - istoty wiecznie uciśnionej skazanej na emigrację zarobkową w imię przeżycia. Po co wam ta wolność, liberalna gospodarka i wolnorynkowość jak nie umiecie skorzystać z tego co w tej chwili oferuje wam wolny rynek? Nie da się zarabiać w Polsce pieniędzy? To skąd te wszystkie fury po kilkadziesiąt tysięcy, pełne markety, kina, restauracje? Po co te markowe sklepy i zawalone towarem empiki? Jest podaż, więc jest i popyt czyli kasę ktoś potrafi robić. Wszystkim Tuskomaniakom, utopistom którzy myślą że wraz z hasłami iberalnej gospodarki lodówka sama się zapełni a na koncie pojawi się szóste zero życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku. A następnego najlepiej w Anglii albo Irlandii gdzie pieniądze rozdają za darmo i gdzie osoby które potrafią tylko narzekać stają się tygrysami biznesu. Np. na zmywaku w McD. Odpowiedz Link Zgłoś
kk972 Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 17:50 tym. którzy coś osiągneli - nie życzysz? ironia to jedno, logika to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
trudny99 Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 21:39 magdalin napisała: > Mam 39 lat, niedawno urodziłam dziecko, daleko mi do "babci", pracuję pełną > parą i mentalnie mam lat 26-27. > Nie kalsyfikujmy nikogo > automatycznie. Moje szczere gratulacje ! Mniemam, że wiek emerytalny - ,,mentalny''- Koleżanka osiągnie gdzieś koło setki ! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
hatemeorloveme Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 11:29 Heh, jestes kobieta wiec rozumiem Twoj brak inteligencji. Babcia/dziadkiem sie zostaje gdy ma sie WNUKA/WNUCZKE a nie ze wzgledu na wiek ciemnoto. A na osoby kolo 60 mowi sie "osoby starsze". Tak ciezko to zrozumiec? Nawet w wieku 30 lat kobieta moze zostac babcia (jak ona i jej corka urodza w wieku 15 lat). Idz lepiej zmadrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
angels_dont_kill Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 12:12 hatemeorloveme napisał: > Heh, jestes kobieta wiec rozumiem Twoj brak inteligencji. troche kultury, palancie! Odpowiedz Link Zgłoś
nutse zatrudniaja bo maja ulgi!!!! 28.12.06, 22:40 Zrozumcie moi drodzy ze zatrudniajac emeryta lub renciste nie placisz zusu. To tak jak zatrudnic studenta na umowe-zlecienie i tez sie nie placi zusu. Proste? Kumacie? W Mcshit wszystko jest policzone, a ten gamon co napisal ten artykul albo jest mega imbecylem albo dostal talon weekendowy na zestaw. Ahoj! Odpowiedz Link Zgłoś
filut1 Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 21.12.06, 10:11 Mc donalds zatrudnił by niemowlaki gdyby tylko mógł im jescze mniej płacić! Polecam książkę "Kraina fast foodów" E. Schlossera wydana przez Muzę wszystkim pochłaniaczom szybkiego żarła:) Odpowiedz Link Zgłoś
adam11115 Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 21.12.06, 10:20 W czy masz problem?, na zachodzie pracuja ludzie w fast foodach w wieku od 16 do 66 lat i nie ma problemu. W Polsce jest zle bo tylko polowa ludzi w ogole pracuje, musi utrzymywac 20% emerytow i 30% lewych rencistow, najgorszy wskaznik na pewno w Europie, jesli nie na swiecie. Pozabierac renty. Odpowiedz Link Zgłoś
leniwy.klb Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 21.12.06, 11:03 650zl -800zł. Zarobki w tym barze. Odpowiedz Link Zgłoś
adam11115 Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 21.12.06, 12:08 > 650zl -800zł. Zarobki w tym barze. Glosujcie dalej na pupulistow/socjalistow to nigdy nie dojdziecie do poziomu zachodnich zarobkow. Bez drastycznej reformy finansow publicznych typu obnizenie podatkow, kosztow pracy, uproszczenie przepisow, sprowadzenia sztywnych wydatkow (renty, agencje, administracja) z budzetu z poziomu dzis 60% do jakichs 20-30% Polska nigdy nie dogoni zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
noczelny tzw. zachód 21.12.06, 13:53 Ludzie chcieliby mieć zarobki jak na zachodzie, a ceny jak w Polsce. Rozczarują się. Odpowiedz Link Zgłoś
klonpvv Re: tzw. zachód 22.12.06, 04:47 przydaloby sie wyjechac gdzies i porównac ceny. Potem mozna mowic ze polska jest jakas specjalnie tania Odpowiedz Link Zgłoś
slubujacy Re: tzw. zachód 22.12.06, 12:23 My juz ceny mamy z Zachodu... Niestety pensjom jeszcze sporo brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
g.v.kanzow Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 21.12.06, 19:51 Wlasnie MacDonalds intensywnie obniza koszty pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
greenfrog Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 01:36 bredzisz chłopie, nie znasz stawek podatkowych na zachodzie ;( Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 12:52 Stawki to jedno, progi to drugie. Tak się składa, że przy zarobkach, które w krajach zachodnich są w pierwsyzm progu ( a w niektórych kwalifikują do pomocy socjalnej) w Polsce wpada się w trzeci próg i buli 40%. Do tego klin ZUS na poziome najwyższym w cywilizowanym świecie (po Niemczech i Szwecji). Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 21.12.06, 11:30 Tytuł tego artykułu jest obraźliwy, a w każdym razie mocno nieprzyjemny. Czy to już sensacja na skalę kraju, że jakiś pracodawca zatrudnił osobę mającą więcej niż czterdzieści lat? Bez przesady. Mój tata jest kilka lat przed sześćdziesiątką i nie miał problemu ze znalezieniem pracy. I wcale nie w tak obrzydliwym miejscu jak McDonald's. Odpowiedz Link Zgłoś
mazur.adam McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 21.12.06, 12:39 To było w listopadzie (pod koniec). Siedze sobie w katowickim Mcd (na ul. Stawowej) z koleżanką i jemy kanapki. W pewnym moencie patrzymy a osobami sprzątającymi są osoby strsze (wiek ok.60), bardzo się zdziwiliśmy ale ok. Po pewnym czasie na górę wchodzą dwaj Panowie (McD w Katowicach jest dwupiętrowy), i jeden mówi do drugiego" Tych starych trzeba jeszcze bardziej kontrolować, niż tych młodych i tak niemrawo się ruszają. Powiedzieli to centralnie przy moim stoliku. Czy tak powinni się zachowywać menadżerowie?, A teraz artykuł popchlebny jak to McD zatrudnia osoby starsze. Gdybym był silny to bym wstał i wpier..... temu gościowi (szczyl miał może 25 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 21.12.06, 12:50 McDonalds maja najlepsze ubikacje w USA. Czesto korzystam z nich.Zawsze sa czyste. Odpowiedz Link Zgłoś
inzynier2 McDonalds maja najlepsze ubikacje w USA 22.12.06, 17:15 Zgadza się! Gdy jadę i muszę się zatrzymać to wypatruję McDonalds lub Walmart, bo tam jest ubikacja, z której mogę skorzystać bez problemu. Podobnie zresztą w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
konopnyjasio Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 10:40 A menadzer to kto?Bog?W MkKwaku menadzerami sa prostaki ktorym wydaje sie ze reszta pracownikow to bydlo."Menadzer w McDonalds"-buhahah! Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 21.12.06, 15:47 Dlaczego w papierowym wydaniu jest normalny tytuł, a tutaj taki debilno-protekcjonalny? I to zdumienie żurnalisty: pani ma czterdzieści parę lat, a jeszcze się rusza! Jeszcze może pracować! Odpowiedz Link Zgłoś
jeanie_mccake Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 21.12.06, 16:41 Tak bedzie tez na Zachodzie jesli Polakow kiedys zabraknie. Odpowiedz Link Zgłoś
dynamika Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 21.12.06, 19:32 wreszcie rekrutanci przestali być dyskryminowani ze względu na wiek- pozytywnie Odpowiedz Link Zgłoś
g.v.kanzow Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 21.12.06, 19:46 W tym promocyjnym artykule nie napisano nawet ile placa za godzine orki na dzien dobry. Czy tez jest to zalezne od regionu. Choc od dawna wiadomo, co to jest Macjob. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor Brednie ! 21.12.06, 19:48 Ostatnio czytalem o absolwencie filozofii (27 lat) ktorego NIE CHCIELI przyjac do MCdonalda w Warszawie. bez jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor Wybiorcza jakz wykle obraza 21.12.06, 19:52 Na Boga ! To wlasnie powinno byc normalne ze ludzie pracuja gdy maja 40, 50 czy 60 lat ! W UK czy USA jest to norma. Tylko w Polsce mamy jakas popierniczona mentalnosc mowiaca nam ze czlowiek po 40 sie do pracy nie nadaje i jest STARTY i trzeba mu dac emeryture... Odpowiedz Link Zgłoś
inzynier2 W Chinach jest podobnie jak w Polsce 22.12.06, 17:19 mlody-inwestor napisał: > Na Boga ! To wlasnie powinno byc normalne ze ludzie pracuja gdy maja 40, > 50 czy 60 lat ! W UK czy USA jest to norma. Tylko w Polsce mamy jakas > popierniczona mentalnosc mowiaca nam ze czlowiek po 40 sie do pracy nie > nadaje i jest STARTY i trzeba mu dac emeryture... Nie tylko w Polsce. Znajomy Chińczyk mówił mi, że w Chinach kontynenetalnych tj. w ChRL, jest podobnie. Tam zdarza się, że ludzie przechodzą na emryturę po 40-ce. Nie wiem jaki odstetek ludzi tak robi. Odpowiedz Link Zgłoś
cmentarna_hiena_g_w Niedługo zacznie zatrudniać niemowy, upośledzonych 21.12.06, 20:02 i zwierzęta. Odpowiedz Link Zgłoś
donald_trysk Re: Niedługo zacznie zatrudniać niemowy, upośledz 21.12.06, 20:22 Albo gejów Odpowiedz Link Zgłoś
nick.crestone Pradziadek Michnik? Prababcia Łuczywo? 21.12.06, 21:41 Skoro GW ludzi po 50-tce nazywa dziadkami i babciami, to red.red. Michnik, Łuczywo czy Pacewicz są z racji zaawansowanego wieku automatycznie pradziadkami i prababkami. Młodziaki przyuczające sie w GW do zawodu postępowego europejskiego propagandysty wymyślają i potem zwalczają rzekomą dyskryminację pederastów, feministek i kogo tam jeszcze, ale sami automatycznie i odruchowo dyskryminują ludzi po 50-tce. Instrukcje z Brukseli nie nadeszły? Odpowiedz Link Zgłoś
trudny99 Re: Pradziadek Michnik? Prababcia Łuczywo? 21.12.06, 22:00 nick.crestone napisał: > Skoro GW ludzi po 50-tce nazywa dziadkami i babciami, to red.red. Michnik, > Łuczywo czy Pacewicz są z racji zaawansowanego wieku automatycznie pradziadkami > > i prababkami. > > Młodziaki przyuczające sie w GW do zawodu postępowego europejskiego > propagandysty wymyślają i potem zwalczają rzekomą dyskryminację pederastów, > feministek i kogo tam jeszcze, ale sami automatycznie i odruchowo dyskryminują > ludzi po 50-tce. > > Instrukcje z Brukseli nie nadeszły? Masz całkowita rację. A ponadto : ,,- Dziś jesteśmy bardzo otwarci na pracowników koło pięćdziesiątki. Jest u nas możliwość dopracowania do emerytury - mówi Krzysztof Kłapa, rzecznik prasowy McDonald's.'' Do kogo ta oferta ? Chyba do byłych policjantów, lub innych lewusów(?!).., bo o ile mi wiadomo wiek emerytalny w Polsce to 65lat dla m. i 60 dla k. ! Odpowiedz Link Zgłoś
hoolik Wybiórcze łajno zapomina, że część z tych 22.12.06, 01:00 w podeszłym wieku osób(nazywanych moherami) wywalczyło wolność dzięki której gó..arstwo siedzi sobie teraz wygodnie w necie i obrzuca mięsem starszych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
marklips McDonald's zatrudnia od 16-70 lat.Skutecznie 22.12.06, 00:50 Jak wam sie to nie podoba,zalozscie wlasna firme lub porozmawiajcie z cenrala McDonald's i na bazie ich konceptu realizujcie to samo, co amerykanie na calym swiecie nawet w Chinach i krajach arabskich. Firma dajaca kazdemu szanse,prawie jak za innych czasow w Polsce,do 1989 roku. Tak samo jest w Berlinie i calodobowo. Odpowiedz Link Zgłoś
owocowyraj Re: McDonald's zatrudnia od 16-70 lat.Skutecznie 22.12.06, 01:00 Nie rozumiem, czemu się bulwersujecie. Nie od dziś wiadomo, że McDonald's wypłaca głodowe pensje, jednak jest mnóstwo ludzi w potrzebie, dla których to jest szansa na jakikolwiek zarobek. I taką szansę mieli do tej pory tylko młodzi, osoba nawet przed 40 była już nieatrakcyjna na rynku pracy. Teraz to się zmienia. I to jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
norbar Re: McDonald's zatrudnia od 16-70 lat.Skutecznie 22.12.06, 01:24 A owocku nie wpadles na to, że mcdonalds wykorzystujac swoje rozmiary jest w stanie zwyczajnie niszczyc konkurencje, która w normalnym przypadku wyplacalaby wyższe pensje? Poczytaj sobie troche o nieuczciwych metodach marketingowych jak np. zalewanie rynku stosowanych przez duze firmy. Nie mam specjalnie lewicowych pogladów ale uważam za głupote chwalenie każdej zachodniej firmy tylko dlatego, że daje prace, ludzie troche krytycznego myślenia nie zawadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
odod Re: McDonald's zatrudnia od 16-70 lat.Skutecznie 22.12.06, 02:04 dokladnie tak...popieram !!!!! psia mać...ludzie zacznijcie się cenić, zacznijcie cenić swój czas, nie tańczcie jak wam grosz sypną...niech dadzą "stówę" Odpowiedz Link Zgłoś
inzynier2 Chwalić czy ganić firmy zachodnie 22.12.06, 17:30 Ja też nie mam specjalnie lewicowych pogladów. Krytykuję co się da. Ale pracuję ciągle na Zachodzie w dużej firmie, bo płaci mi kilka razy więcej niż zarabiałbym w Polsce. Ta firma wykorzystuje mnie i innych pracowników jak się da - dzięki temu nie bankrutuje. Tych pracowników co nie dają się wykorzystać zwalnia. Gdyby tego nie robiła to dawno przestałaby istnieć. Państwo jej nie dofinansowuje. W Polsce pracowałem w firmie finansowanej przez państwo ludowe. Każdy dostawał pensje bez względu na to ile pracował. Każdy też narzekał jak marnie zarabia. A w państwie gdzie w urzędach nie wisiały krzyże na ścianach Pan Bóg nie chciał zesłać manny z nieba. Teraz też zresztą nie zsyła. Odpowiedz Link Zgłoś
hoolik Ci młodzi przedsiębiorczy pracowali w Mc'u? 22.12.06, 00:55 i teraz zamienili polski zmywak na angielski? w takim razie, to ja bardzo dziękuję za taką "przedsiębiorczość":D Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_777 Dorobic do emerytury - ok. 50-ki? 22.12.06, 00:56 A kto to ma emeryture ok. 50-ki? chyba tylko wojsko i policja normalnie wiek emerytalny to 60-65 (K-M) Odpowiedz Link Zgłoś
xnonorx Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 01:26 Czemu firmom w tym kraju bardziej sie oplaca robic najdziwniejsze manewry: studenci, praca na czarno, dorabianie do emerytury i temu podobne pierdoly, a nie zaplacic normalnej pensji, ktora pozwoli ludziom zostac w kraju i zyc na sensownych warunkach?! Propozycja - niech zaczna zatrudniac bezdomnych i zebrakow - nie beda musieli placic pensji tylko dadza miske jedzenia. Jaka oszczednoosc dla firmy, a przeciez o to chodzi. No nie?! Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 12:58 A no dlatego, ze praca jest w Polsce dobrem luksusowym obciążonym jednym z najwyższych podatków. Państwo zabiera już przy wyplacie blisko połowę zarobionej kwoty. Dlatego przediębiorcy wolą zatrudniać studentów albo na czarno, a wielu pracowników (w tym ja) taką opcję preferuje - więcej kasy do ręki, mniej na pasibrzuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
odod McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 01:51 sami sobie pracujcie za te pieniądze :-) powodzenia w utrzymaniu za nie siebie i rodziny...hehe szkoda słów, wszyscy wiemy jak jest, co ja tu będę się rozpisywał p.s. drodzy rządzący - jak pozwolicie nam młodym się tu rozwijać i realizować to może pomyślimy o powrocie, a jak nie, to sobie tu poumieracie ze starości sami :-P życzę owocnego życia... Odpowiedz Link Zgłoś
prof77 Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 02:35 A ja bym powiedział tak..... jeśli tym staruszkom ta praca się podoba - to chwała im! Tydzień temu wróciłem z UK i miałem tez doczynienia z osobami z BK (Burger King)... jeśli komuś praca się nie podoba to stamtąd wy...dala... a jeśli jest inaczej to dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
anty_chirlider Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 03:16 Zadna praca nie hanbi, jesli jest moralnie i prawnie dozwolona. Zobacz jak nami manipuluja : www.gazetapolska.pl/?module=content&lead_id=1682 Odpowiedz Link Zgłoś
tempora a co to za wyzwanie nakladac frytki 22.12.06, 04:34 jesli juz to powinni sie reklamowac: emerycie, starcza ci tylko do polowy miesiaca z marnej emerytury? przyjdz do nas, starczy ci do 3/4 :) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Kobieta operator wózków widłowych. 22.12.06, 05:26 Koleżanka ma uprawnienia. Ma też prawo jazdy na TIRy. Jakby ktoś miał propozycje przebijające jej obecne miejsce pracy z chęcią przekaże. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
joops McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 06:13 Na prawdę droga redakcjo jak nie macie o czym pisać to już nie piszcie. Pracowałem w pewnej restauracji w polsce i nawet ok. Ale Polskie przepisy pozwalają na pracę w takim miejscu za grosze na 3/4 etatu i to z jedną przerwą 15 min bezpłatna, 15 płatna... super tyle że po przepracowaniu 1,5 roku w urzędzie powiedzieli mi że brakuje mi jeszcze rok abym miał 1 pełny rok przepracowany na pełnym etacie... zwolniłem się boodpracoodawcy nie dostałbym pełnego etatu (na jakieś 60 osób zatrudnionych w tej restauracji może 7 miało pełny etat 8 godzinny). Może to emerytom odpowiada bo ja jestem młody i pracę dostałem za granicą - 60 euro dniówki jakoś mi pasi... jestem królem swego życia a na emeryture sam sobie odłożę... Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 06:39 Emeryt czy przedemeryt DORABIA. Jemu 600 PLN na reke wystarcza - drugie 600 emerytury (czy renty) i mozna zyc. Dziei odchowane, ew. wnukami zajac sie trzeba - zyc nie umierac. Za to ciekawe jak mlodzi maja tworzyc rodziny - za becikowe? Nic to. Bedziemy mieli krola. Bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelmilau no to nieźle.... 22.12.06, 07:08 McDonald's zatrudnia babcie i dziadków czy 47 i 48 letnia kobieta to już babcia ? ciekawe jak cwaniaki będziecie mieć tyle lat i ktoś będzie mówił na was dziadzia będziecie się czuć mimo niespożytych sił do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Umiesz czytać ze zrozumieniem? 22.12.06, 07:14 Jeżeli 47 letnia kobieta ma wnuka to jest BABCIĄ!!! Tak trudno to zrozumieć? Znam pania, która ma 41 lat i w lutym jej córka urodzi. Od lutego więc będzie BABCIĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
magm4 Re: Umiesz czytać ze zrozumieniem? 22.12.06, 10:45 A co jeśli w MCDonaldzie pracuje 47letnia kobieta, która jeszcze nie ma wnuka? Nazwali ich babciami ze względu na wiek a nie na posiadanie wnuków. Posunęłi się nawet dalej, bo nazwali emerytami. Tak trudno to zrozumieć? Wystarczy uważnie przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 07:52 Hasło emeryci do łopat doczekało się realizacji, następnym krokiem likwidacja ZUSu Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_drwiacy_szyderca Dorób 3zł brutto do 600 zł emerytury!!! 22.12.06, 09:17 Każdy dziadek przyjdzie (niestety) bo dla niego to i tak dużo!! McDonald's ist eeeeeinfachguuuuuuuuuuuuuuuuuuuut!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: Dorób 3zł brutto - to lepiej nic ? 22.12.06, 11:57 Dlaczego marudzimy, że praca w McDonalds jest do kitu ? Przecież ci ludzie mają wybór ta praca, albo ŻADNA. Ci co mieli perspektywy i możliwości, rzucili McShit i poszli do innej roboty. Część za granicę, a część w Polsce. Tak działa rynek pracy: gorsze miejsca są odstępowane "gorszym" pracownikom, wtedy, gdy poprzednik znajdzie lepszą pracę. Jak już wszyscy znajdą pracę (poza tymi co nie zamierzają jej szukać), to zacznie brakować nawet dziadków do McDonalda. Wtedy się zaczną PODWYŻKI i podkupywanie pracowników. No, chyba, że się skończy wzrost gospodarczy... Odpowiedz Link Zgłoś
posypka.franz McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 10:20 50 letnie osoby = "starsi panstwo" ?! ale bzdury :) Ja jestem aktywnym himalaista. Jestem tez aktywny w lidze szachowej. I ucze sie szóstego jezyka. A Ty 20latku ? Odpowiedz Link Zgłoś
efad4d Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 10:33 pieprzyc zarcie z maksyfa !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
joops Re: McDonald's zatrudnia babcie i dziadków 22.12.06, 10:41 Z całym szacunkiem ale wspinaczką po górach lub grą w szachy dziś pan by rodziny nie wyżywił. A nauki języków obcych- gratulacje. Ale życie emeryta to dużo wolnego czasu... A my 20latki uczymy się w weekendy a od pon. do pt. pracujemy za marne 750 zł bymieć na stancje 350zł, ksera i książki na uczelnie, a czasem trzeba gdzieś zaprosić dziewczynę jeśli się myśli o "rodzinie"... a i własnym rodzicom czasem trzeba też pomóc... i ile mi zostaje na "życie" do następnej wypłaty? Raczej nie odłoży się na naukę języków obcych z takiej pensji a i tak czasu brak bo po nocy się człowiek uczy by mieć dobry "start" w tym wyścigu szczurów... Pozdrawiam i życzę długich lat życia... Odpowiedz Link Zgłoś