lava71 Państwo prawa i sprawiedliwości :) 29.12.06, 09:03 Jak czytam o takich pomysłach to mi się fałdy na mózgu prostują. W czasach gdy połowa telefonów komórkowych ma radia i gdy można mieć tuner TV w kompie ... Komuna niestety poczyniła potężne spustoszenia w głowach niektórym ludziom i trzeba poczekać aż czas odeśle te anachroniczne egzemplarze do lamusa. Odpowiedz Link Zgłoś
witold151 Zrobią rewizję i sprawdzą, czy mamy telewizor? 29.12.06, 09:04 Jestem dorosłym facetem ale coraz częściej zastanawiam się nad zżeczeniem się Obywatelstwa RP,bo się wstydze za tych debili.Jak długo jeszcze ??? Witold Odpowiedz Link Zgłoś
11tadeusz11 A ja mam znajomego listonosza 29.12.06, 09:09 tak jak większość Polaków . Jakby mnie i moich sąsiadów zakapował to zapłacimy i tyle , ale Kaczory stracą listonoszy bo bez naszych drobnych parę groszy do kieszonki nie przeżyją . Wolą kasę z poczty ? Czy naszą ? Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l ciekawe ilu tzw kontrolerow da ciala za te 100 zł 29.12.06, 09:13 poczty próbują wrabiać listonoszy, nie sądzę żeby ktoryś w swoim rejonie próbował sciągać abonamen. chyba że chce zmienić pracę. a tak w ogóle: moralna odnowa, moralne państwo a chwyty ze stasi czy sb. dokop bliźniemu za stowkę brutto zamiast np akcji informacyjnej w mediach i lagodnej perswazji. Zapomniałem, przecież zaczyna się takowa w jedynej i slusznej tv rydzykowej. Odpowiedz Link Zgłoś
brynk Poczta Polska to złodziej , aby ją szlag trafił 29.12.06, 09:16 Darmozjady cholerne , smierdzi od was na odległośc. Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh wprowadźcie kodowanie i odwalcie się od ludzi 29.12.06, 09:17 którzy mają waszą tv w tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ajkaj Posiadanie to nie oglądanie 29.12.06, 09:18 Niech kontrolujący pracownik poczty pokaże jak nie płacąc kosztownemu operatorowi obejrzeć cokolwiek, zwłaszcza w górach, gdzie nie działa zwykła antena. Ile abonamentów zatem płacić ma odbiorca wielogodzinnych reklam i powtórek seriali przez całą dobę. Niech poczta, budżet ściąga od operatorów, od energetyki, które zarabiają potężne pieniądze, nie od posiadaczy telewizorów, bo posiadanie to nie oglądanie, a nikt nikogo nie zmusi do wyrzucenia aparatu. Tyle, że operatorzy są cwani i nie zapłacą, posiadacze zostaną zmuszeni bezprawnymi najściami. To jest skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l jak ma się prawo unijne do telewizora jako 29.12.06, 09:23 podstawki pod kwiatki??? i ile mam zabulić skoro w piwnicy mam ze 4 odbiorniki ??? może partia odkupi ode mnie, tanio bo po stówie od sztuki a wszystkie na chodzie Odpowiedz Link Zgłoś
prof.penduszko Przecież tej reżimowej TVP nie da się oglądać. 29.12.06, 09:25 To jakieś popierdułki o wątpliwej martyrologii solidaruchów oraz o geniuszu braci K.(Przepraszam za brzydkie słowo !) Odpowiedz Link Zgłoś
betty.la.fea Niech zakodują... 29.12.06, 09:23 To będzie doskonały test ile osób ogląda żałosne programy tv publicznej, może wtedy zaświta w głowach Dzikiego Kamienia i towarzystwa wzajemnej adoracji, że to co pokazują to nie jest ani misja, ani rozrywka. A listonosza do domu nie wpuszczę, z listem poleconym nie chce mu się przyjść tylko awizo zostawia, a teraz będzie się pytać, czy jestem z tego zadowolona... Odpowiedz Link Zgłoś
brynk Skoro TV Państwowa to finansowac z budzetu ! 29.12.06, 09:24 Tam w tej TV połowa ludzi zatrudniona to darmozjady . Ciekawe za jakie duze pieniadze tam pracuja, Czy 1000zł to pensja optymalna? - hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Dobre rozwiązanie 29.12.06, 09:25 Zakodować to badziewie i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
yamaneko abonament to bezprawie ! 29.12.06, 09:37 to jest zmuszanie mnie do kupowanie badziewnego towaru, tylko dlatego, że posiadam jakiś przedmiot (w tym wypadku odbiornik!) CHORE ! NA DRZEWO ! Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Zakodujcie sobie tą TVP i nie zawracajcie doopy.. 29.12.06, 09:37 Ja już nie pamiętam kiedy włączyłem wasz program....To samo zróbcie z radiem. Nie będę przecież płacił na takich skretyniałych typów jacy pojawiają się ostatnio w waszej publicystyce jak choćby Pośpieszalski. To wy mi przecież powinniście za to zapłacić.... Odpowiedz Link Zgłoś
carlo6 Najpierw musieliby wejść do domu... 29.12.06, 09:42 Negocjacje w tej sprawie zostawię mojemu psu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
dobromir78 Skończyć z tym popieprzonym abonamentem! 29.12.06, 09:39 Z tym abonamentem to po tysiąckroć bzdura! Płacę od lat ten głupi abonament - ale w sumie nie wiem za co. Telewizji publicznej nie oglądam, ograniczam się do stacji komercyjnych, zwykle zagranicznych. Zresztą, w pewnym sensie na TVP też łożę, bo mam ich programy w platformie cyfrowej - nie sądzę, by TVP charytatywnie udostępniała platformie swój sygnał. Nie słucham też publicznego radia, lecz cóż ... Tłumaczą mi, że ten abonament to za posiadanie radia lub TV. W komórce mam radio (chcę czy nie chcę - bo trudno dziś o bardzo proste modele telefonów) - i już jest podstawa do płacenia. Bzdura! A jeśli telewizor mam do odtwarzania DVD, a radio jest częścią wieży, na której tylko odtwarzam CD? A pójdźmy dalej i każmy WSZYSTKIM płacić SOLIDARNIE (SOLIDARNE PAŃSTWO) za posiadanie elektrycznej szczoteczki do zębów, miksera, komputera, lampy elektrycznej ... Cała ta "misja" publicznych telewizji i radia to wielka hucpa. OK, skoro już płacę abonament to zlikwidujcie reklamy, które mi przeszkadzają! Nie? To wypieprzać z opłatami za telewizję, której nie chcę oglądać. W platformie cyfrowej mam wybór - jak chcę więcej kanałów - płacę więcej, chcę mniej - płacę mniej. Jaki wybór mam z publicznymi mediami? Żadnego. Pomysł z kodowaniem sygnału jest OK - skończy się bezsensowne płacenie za posiadanie odbiorników. Ale wiecie co? ONI NIGDY TEGO NIE PRZEPCHNĄ!!! Dlaczego? Bo jak media publiczne będą płatne to ludzie przerzucą się na stacje komercyjne. I albo skończy się to upadkiem (bankructwem) mediów publicznych albo SOLIDARNE PAŃSTWO dorzuci tym mediom megasubwencje z budżetu. I jeszcze ten pomysł, żeby zrobić abolicję dla tych, co dotąd nie płacili. To na cholerę ja do tej pory grzecznie płaciłem jak praworządny obywatel? Opłaca się być uczciwym??? PiSs on you ... Odpowiedz Link Zgłoś
gooffy4 Re: Skończyć z tym popieprzonym abonamentem! 29.12.06, 11:02 dobromir78 napisał: > W platformie > cyfrowej mam wybór - jak chcę więcej kanałów - płacę więcej, chcę mniej - > > płacę mniej. Jaki wybór mam z publicznymi mediami? Żadnego. Jak to nie masz??? Zawsze możesz w sieci kablowej wykupić dodatkowo TVP Kultura, TVP Sport... i już płacisz wiecej :) Odpowiedz Link Zgłoś
romke64 Wilsteinowska telewizja... 29.12.06, 09:44 Pracwnicy poczty niech się wezmą najpierw za usprawnienie doręczania przesyłek, jak tę rzecz opanują mogą robić coś co do nich należy. Na dzień dzisiejszy poczta traci przez nieterminowość, bałagan, a przede wszystkim kradzieże. Co do kontroli:za telewizor zapłaciłem kupując go /z podatkiem/, TVP1,TVP2, TVP3,Polonia nie oglądam.Odkąd do TV trafił z bożej łaski prezes Wilsztaein - NIEUDACZNIK, który swoją miarą mierzy Wszystkich pracowników, to porządni dziennikarze pouciekli,nie oglądam badziewia. Przeniosłem się do Polsatu i TVN - niedługo nie będzie miał kto oglądać tzw. telewizji publicznej/ czyt. wilsteinowsiej.Nie dziwię się, żę oglądalnośc spada do zero. Za co płacić ten podatek? A może należałoby kodować programy telewizji publicznej i wagowo na "wrzuć monetę dla Wilsteina" uruchamiać programy, a pracownik poczty z puszki raz na kwartał będzie wyjmował w każdym mieszkaniu bilon za oglądanie wilsteinowskich programów. Polsko,quo vadis z telewizją z Wilsteinem w tle? Odpowiedz Link Zgłoś
brynk niech sprawdzą czy gó.. jest w sedesie spłókane 29.12.06, 09:50 ale ta poczta jest głupia , to poprostu debilowata instytucja Odpowiedz Link Zgłoś
gps-sk Haracz po wielokroć 29.12.06, 09:54 Zacznijmy od tego z jakiej racji mamy płacić comiesięczny haracz za coś za co zapłaciliśmy uczciwie i legalnie w sklepie? Za posiadanie telewizora pieniądze trafiają do tvp, a dlaczego nie do innych tv prywatnych? Prywatne sobie radzą? To ten państwowy moloch tvp nie może sobie poradzić bez abonamentu od ludzi? Niech zaczną mądrze rządzić tym co mają z reklam i wara od dodatkowych pieniędzy od ludzi. Proponuję jeszcze inne comiesięczne haracze: od używanych butów, od przechodzenia przez ulicę, od oddychania, od używania grzebienia (łysi też!) i wiele wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Haracz po wielokroć 29.12.06, 10:04 Nie bede płacić abonamentu bo : a) Zapłaciłam za odbiornik w sklepie nie brałam go na raty po to żeby do końca życia płacić haracz b) Nie bede płaciła na Rydzyka c) Nie bedę opłacała rządowej telewizji PIS d) Nie bede opłacała TVPublicznej która nie spełnia zadań misyjnych A jak przyjdą to ich nie wpuszczę, nie mam takiego obowiązku. Nie mają nakazu sądowego więc nie wejda i tyle :] Odpowiedz Link Zgłoś
polski_polak1 A ja płacę za... 29.12.06, 10:29 Ja płacę ze cyfrę plus i mnie mogą cmoknąć... bo to chyba jest opłata za kanały radio-telewizyjna jakie się tam znajdują... Nie dajmy się zwariować... Odpowiedz Link Zgłoś
gooffy4 Reklamacja 29.12.06, 10:46 Gdy jestem niezadowolony z usług np serwisu samochodu moge nie zapłacić... Ciekawe czy można po prostu złożyc reklamację na usługi TVP??? Odpowiedz Link Zgłoś
color.one Najpierw przeczytac USTAWE !! 29.12.06, 10:54 a zwlaszcza te zapisy: "Opłaty abonamentowe pobierane są za UŻYWANIE odbiorników radiofonicznych i telewizyjnych. Przyjęto domniemanie, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny W STANIE UMOŻLIWIAJĄCYM NATYCHMIASTOWY ODBIÓR PROGRAMU, używa tego odbiornika" - wystarczy ze na czas kontroli odbiornik zostanie odlaczony od sieci kablowej/anteny i juz nie spelnia okreslonego powyzej wymogu. "Charakteru odbiornika nie mają: (...) magnetowid, a także telewizor nie podłączony trwale ani czasowo do żadnej instalacji umożliwiającej odbiór programu, pełniący rolę monitora lub wykorzystywany wyłącznie do celów produkcyjnych" - j.w. a dodatkowo, jesli mamy do (rozprogramowanego) TV podlaczone dvd lub video (nawet z tunerem) - odbiornik pelni role monitora. W najlepszej sytuacji sa osoby posiadajace odbiorniki w ktorych istnieje mozliwosc zresetowania zaprogramowanych kanalow, za nacisnieciem jednego guzika (lub uruchomienie ATF ktore takze kasuje zaprogramowane wczesniej kanaly). Najlepsza jednak rada - nie wpuszczac nikogo OBCEGO do mieszkania ! (wiecej w Dzienniku Ustaw z 2005 r. Nr 85, poz. 728 i info zawartych na stronach KRRiTV) Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Najpierw przeczytac USTAWE !! 29.12.06, 11:40 A można się spytać w której ustawie przyznano listonoszom prawo do rewizji mieszkania i legitymowania osób tam przebywających? Do takich uprawnień potrzebny jest przepis ustawowy plus rozporządzenie precyzujące jak ma być przeprowadzona rewizja i jak legitymowani kontrolowani, i jak ma być spisany protokół pokontrolny. Żadne zarządzenie nie może być dla obywatela źródłem obowiązków lub praw. Tak było za PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
color.one Re: Najpierw przeczytac USTAWE !! 29.12.06, 12:07 oczywiscie ze w zadnej - wpuszczasz listonosza albo innego urzednika na wlasna odpowiedzialnosc i dobrowolnie, dlatego ostrzegam by nie wpuszczac. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin W Niemczech historia znana od wlat 30.12.06, 01:37 Wydaje sie, ze to prawo czy ustawa to kopia niemieckiej bo wiekszosc zasad jest taka sama. W Niemczech uzywa sie dodatkowo emerytow albo studentow, ktorych zadaniem jest wysledzenie albo wslizgniecie sie do mieszkania w celu zlokalizowania odbiornika. Praw do rewizji czy wstepu nie maja. W Niemczech toczy sie od lat dyskusja czy sciaganie tych oplate jest zgodne z konstytucja, jak na razie bez rezultatow. Odpowiedz Link Zgłoś
regis32 Płacę lecz nie wpuszczę - listonosz nie ma nakazu 29.12.06, 12:07 Nie musze wpuszczać nawet policjanta, jeżeli nie ma IMIENNEGO nakazu z informacją, że toczone jest w mojej sprawie jakieś postępowanie. Oczywiście w sytuacji zagrożenia czyjegoś życia w mieszkaniu i tak wkroczy ale to inna sytuacja. Nikomu bowiem nie można zakłócać miru domowego bez uzasadnienia - zaznaczam, że sprawdzenie czy mamy TV i płacimy abonament nie jest wystarczającym uzasadnieniem. Nie mogę teraz znaleźć pliku z przepisami na ten temat ale sprawdzałem to. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek kompletna nieprawda 29.12.06, 18:24 regis32 napisał: > Nie musze wpuszczać nawet policjanta, jeżeli nie ma IMIENNEGO nakazu z > informacją, że toczone jest w mojej sprawie jakieś postępowanie. To akurat nieprawda. Policjant może dokonać przeszukania na podstawie legitymacji, nie potrzeba do tego żadego "nakazu", tym bardziej "imiennego". Nie ma też wymogu, że postępowanie musi się toczyć w Twojej sprawie, przecież przeszukanie może mieć na celu poszukiwanie ukrywającego się sprawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
stadex Zrobią rewizję i sprawdzą, czy mamy telewizor 29.12.06, 12:17 Sprawdzą czy mam telewizor! -mam trzy i co z tego? Czy mam potwierdzenie opłat - nie mam i co z tego? (płacę zleceniem stałym w banku). A w końcu czy to ja muszę "udowadniać, że nie jestem wielbłądem?" To nie obywatel musi udowadniać swoją niewinność! Ale zgodnie z prawem należy udowodnić mu winę!!!. Więc niech udokumentują, że ktoś nie płaci, a potem dukonują kontroli! Koniec Świata poprzewracało się wszystko do góry nogami, a zwłaszcza w głowach urzędasom! stadex Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek a z logiką kontakt jakiś miałeś? 29.12.06, 18:50 stadex napisał: > Więc niech > udokumentują, że ktoś nie płaci, a potem dukonują kontroli! Czemu miałaby służyć kontrola już PO udowodnieniu niepłacenia? Odpowiedz Link Zgłoś
gapmar55 Abonament 29.12.06, 15:46 Ja już za te powtórki zapłaciłem wielokrotnie. Teraz ani myślę być frajerem który płaci za wielokrotnie przeterminowany towar jednorazowego użytku, który na dodatek uzywany jest tyle razy, że nie sposób juz zliczyć. Niech Ci nasi luminiarze i wątpliwej wielkości gwiazdy ruszą tyłki i zaczną tworzyć coś nowego za sensowną cenę to może znów zacznę placić. Póki co nie widzę powodu by za nic płacic naszym "twórcom" kasę pozwalająca rozbijać im się mercami itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
henasek Zrobią rewizję i sprawdzą czy mamy telewizor.... 29.12.06, 17:59 Proszę się tego nie obawiać. Napewno nie będą mieli nakazu prokuratora lub sądu. Bez tego nikt bez naszej zgody nie ma prawa przekroczyć naszego progu w mieszkaniu lub domu. Niech więc spadają na drzewo. Jedynie co- to w Sejmie mogą zmienić prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek znowu nieprawda 29.12.06, 18:48 henasek napisał: > Proszę się tego nie obawiać. Napewno nie będą mieli nakazu prokuratora lub sądu. > Bez tego nikt bez naszej zgody nie ma prawa przekroczyć naszego progu w > mieszkaniu lub domu. Znowu nieprawda. Policjant ma prawo dokonać przeszukania za okazaniem legitymacji (i rzeczywiście zdecydowana większość przeszukań tak właśnie się odbywa). Nie pisz takich bzdur, bo ktoś to weźmie za dobrą monetę i na przykład zacznie stawiać opór przy przeszukaniu policyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: znowu nieprawda 30.12.06, 01:56 > Znowu nieprawda. Policjant ma prawo dokonać przeszukania za okazaniem > legitymacji (i rzeczywiście zdecydowana większość przeszukań tak właśnie się > odbywa). Oj nie ma, chyba ze istnieje powazne podejrzenie przestestwa i uzyskanie nakazu rewizji nie jest mozliwe. W takim przypadku prokurator powinien to jak najszybciej zlegalizowac. Te paragrafy znam przypadkowo;) Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: znowu nieprawda 30.12.06, 11:56 Co nie zmienia faktu, że twierdzenia, jakoby przeszukanie nie było nigdy możliwe bez "nakazu" (jeszcze "imiennego") jest rażąco nieprawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
cynozura Płacącym dać po medalu,a niepłacących... 29.12.06, 18:32 w trybie dorażnym,nie pytając o przyczyny niepłacenia,rozstrzelać! Odpowiedz Link Zgłoś
eurb miło zapytają czy jestem zadowolona z usług 29.12.06, 21:12 Po takim pytaniu mogą się zdziwić, moja opinia na temat UPT44 we Wrocławiu jest tak fatalna że nikogo kto śmie zadawać takie pytania nie wpuszczę do mieszkania. Zresztą taka akcja jest okazją dla różnych naciągaczy. Legitymycję podrobić potrafi średnio zdolne dziecię posiadające komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Haracz - podatek za telewizor 29.12.06, 21:25 Nigdy nie mogłem zrozumieć dlaczego mam płacić jakiś haraczowaty - podatek od posiadania telewizora i radia. Kupując te urzadzenia zapłaciłem różne podatki w tym VAT. Nie rozumiem dlaczego ten podatek nazywa się abonamentem. Nie rozumiem też dlaczego z tego haraczu - abonamentu finansowanae są tylko publiczne radio i telewizja. Coś się tu kupy nie trzyma. Dlaczego mam płacic abonament za korzystanie np. z Cyfry plus czy platformy Polsat? Dlaczego ma płacić abonament skoro ogladam tylko prywatne telewizje i zagraniczne telewizje satelitarne i niepubliczne stacje radiowe? Dlaczego mam płacic haracz za posiadanie telewizora skoro służy mi on tylko do sprzętu DVD i magnetowidu? Czy za telewizję w komórce też mam płacic abonament skoro płacę abonament za komórę? A jak jest z telewizją w moim komputerze? Odpowiedz Link Zgłoś