frant3 30.12.06, 08:24 Lepszy ratownik niż niedowidzący okulista na emeryturze. www.frant.tivi.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monopol Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medyczni 30.12.06, 08:33 Niech tylko pan Pinkas się zorientuje jak ci ratownicy medyczni są wyszkoleni. Są wśród nich fachowcy, ale są też ludzie, którzy zostali ratownikami z przymusu. To byli kierowcy karetek, którym powiedziano, że albo skończą szkołę ratowniczą albo muszą pożegnać się z pracą. Nie wszyscy kończyli te szkoły z zamiłowania, nie wszyscy uczęszczali nawet specjalnie na zajęcia. A egzaminy to wiadomo jak się w Polsce zdaje. Ci ratownicy umieją mniej więcej tyle co wspomniany okulista na emeryturze, przy czym on się broni doświadczeniem wieloletniej pracy w pogotowiu a oni szczątkami aktualnej wiedzy i sprawnością. Niech się więc pan Pinkas tak bardzo nie ekscytuje - nie wierzę by poziom wykonywania usług przez pogotowie ratunkowe tak bardzo się zmienil na lepsze. Generalnie ustawa o ratownictwie medycznym to krok w dobrą stronę, ale należy zmienić zasady kształcenia ratowników tak aby ich rzeczywiście czegoś nauczyć. Lekarze pracujący nadal w pogotowiu ( bo to bzdura, że ich już tam nie będzie )również powinni wykazać się lepszymi umiejętnościami. Aby nie było tak, że przyjeżdża karetka z jednym lekarzem i dwoma ratownikami i nikt z nich nie potrafi zaintubować pacjenta, dopiero lekarz z kolejnej karetki, kiedy już jest za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
justju Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 11:14 Widzę,że nie jesteś do końca w temacie.Kierowcy nadal pozostaną kierowcami,a sanitariusze wreszcie będą wykształceni.Nie wierzę,że w karetce jeżdżą ratownicy z przypadku,bo to nie jest łatwa lekka ani przyjemna praca.ja pracuje na oddziale w szpitalu i zapewniam cię,że ratownik jest o niebo lepszy niż lekarz emeryt,lekarz świeżo po studiach lub okulista czy psychiatra.A poza tym zadaniem pogotowia nie jest leczenie tylko zabezpieczenie chorego i przywiezienie do szpitala,a do tego właśnie wyszkoleni są ratownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
monopol Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 16:18 A ja Cię zapewniam, że kształcono kierowców a nie tylko sanitariuszy na ratowników. I że poziom wykształcenia ratowników podobnie jak lekarzy pracujących w pogotowiu jest różny. I o tym, że nie chciałbyś aby po Ciebie przyjechały niektóre ze znanych mi zespołów ratowniczych też Cię zapewniam. I nie pisz głupot, że zadaniem pogotowia nie jest leczenie. A jak pojedziesz do pacjenta we wstrząsie lub z obrzekiem płuc to co? Zapakujesz go do karetki i wio bez leków? Pogotowie jest od leczenia, tylko nie od leczenia kataru. Odpowiedz Link Zgłoś
justju Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 19:03 ratownicy potrafią postępować ze wstrząsem czy obrzękiem płuc i na pewno odtransportują chorego do szpitala,bo w domu to i lekarz z obrzeku nie wyprowadzi.Pogotowie jest od POMOCY DORAŹNEJ a nie od leczenia.Pozdrawiam i zdrowia życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
monopol Czy Ty w ogóle przeczytałaś co napisałem? 30.12.06, 23:42 Czy gdzieś stwierdziłem, że ratownicy ( o ile są odpowiednio wyszkoleni oczywiście ) nie potrafią postępować odpowiednio z pacjentem we wstrząsie czy w obrzęku płuc? I nie sugeruj, iż gdzieś napisałem, że pacjenta we wstrząsie nie należy przetransportować od szpitala. Nie napisałem. Zanim go tam dowieziesz musisz cokolwiek przy nim zadziałać, co nie? Nie rób ze mnie na siłę oponenta bo tego cholernie nie lubię. I nie krzycz tak o tej pomocy doraźnej. Pomoc doraźna to też leczenie. Podanie amin presyjnych czy płynów albo furosemidu, tlenu i morfiny to niby co - czary? Nie baw się w grę słów bo to jest bez sensu. Oboje się zgadzamy - pogotowie nie jest od leczenia kataru i biegunki. Nie jestem wrogiem ratowników. Znam wielu bardzo dobrze i lubię chłopaków. Chciałbym tylko, żeby wszyscy oni byli wyszkoleni świetnie a nie tak sobie bądź też jeszcze gorzej... Również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
borow4 Ratownik z pavulonem? 02.01.07, 22:28 swietny pomysl na zmniejszenie wydatkow socjalnych na renty i emerytury w budzecie. Odpowiedz Link Zgłoś
edo131 Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 11:23 mieszkam w Kanadzie od 15 lat , zawsze na telefon 911(ratunkowy) przyjezdza policja , straz i pogotowie (z ratownikiem nie lekarzem), oni wszyscy sa przeszkoleni w pierwszej pomocy . Nie slyszalem zeby ktos nazekal ze nie ma lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
hipciaczek Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 16:11 Taki system został wprowadzony wiele lat wstecz ze wzgledów ekonomicznych. Tam się płaci lekarzowi konkretną kasę. Co do skuteczności...jedna z firm farmaceutycznych produkująca leki stosowane w resuscytacji chciała testować je w Polsce z uwagi właśnie na obecność lekarza w karetce. Statystyka nie kłamie...żaden ratownik nie ma takiej wiedzy medycznej jak lekarz. Wspomnę jeszcze, że w Szwajcarii rozważa się wprowadzenie lekarza do karetki, bo jak się okazuje na obecnym etapie wiedzy medycznej coraz większe znaczenie ma postępowanie przedkoliniczne tzw. "złota godzina". Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa_2 Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 12:28 @ monopol Widzę, że prawdziwy znawca się wypowiedział. Znakomicie wie on jak się w Polsce zdaje egzaminy. Sam pewnie wiele tak zdał... Tak się akurat składa, że sam studiuję medycynę, a na "Rat-medzie" mam koleżankę i ciężko jest niekiedy zaliczyć kolokwium w pierwszym terminie. Egzaminy faktycznie większość zdaje, ale tylko dlatego że ma opanowaną wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
monopol Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 16:34 Drogi studencie. Jak przepracujesz w pogotowiu trochę lat tak jak ja, to wówczas pogadam z Tobą chętnie na ten sam temat raz jeszcze. Zobaczymy czy nadal będziesz tak pewny swego. Są różne szkoły ratownicze i różne zdaje się egzaminy. Są wyższe studia z ratownictwa medycznego, ale są też dwuletnie szkoły zawodowe. Różnie bywa. Podobnie jak z wykształceniem lekarzy jeżdżących w pogotowiu. Dla pacjenta to trochę loteria taki przyjazd karetki. A tak być nie powinno. Pojmij, że ja nie krytykuję pomysłu obsadzania karetek wypadkowych samymi ratownikami. Ja tylko domagam się własciwego ich kształcenia. W moim mieście dobrze wykształconych ratowników jest tylu, że można nimi obsadzić tylko jedno "W" z pięciu jakie tu jeżdżą. Pozostali, mimo ukończenia szkół, nie dali by sobie rady. Takie są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 22:07 zgadzam sie niestety. a jesli chodzi o system szkolenia to trzeba zmienic system szkolenia wszystkich pracownikow sluzby zdrowia - lekarzy i pielegniarek tez. jak moga sie nauczyc czegos mlodzi lekarze skoro pytaniem z ALS na LEP-ie bylo "ile przewidywanych przypadkow zatrzymania akcji serca musi byc na danym terenie zeby wstawic tam defibrylator". oczywiscie nie bylo zadnych pytan klinicznych i potem polowa mlodych lekarzy chce defibrylowac asystolie. Odpowiedz Link Zgłoś
xavier27 Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 08:42 To tak jak z mięsem. Jesteśy dumni z tego że przyjeliśmy europejskie stadardy produkcji przetworów mięsnych. Bowiem zgodnie z nimi możemy dodawać do mięcha więcej chemicznego syfu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanrom Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 11:24 popieram;niektore standardy unijne na zdrowie nam nie wyjda; powinni je na sobie testowac ministrowie i ich wspolpracownicy Odpowiedz Link Zgłoś
lek4rz Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medyczni 30.12.06, 08:50 Od kiedy w karetkach jeżdżą jacyś "lakarze"? Może chodziło o lalkarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
sw.patryk Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 09:07 Z panem Pinkasem zgadzam sie . Pare lat jezdzilem w PR i pamietam tych specjalistow od " papaweryny " , jako jedynego leku ,ktory moze pomoc . Nic poza tym nie umieli , bo byli tam z lapanki i dla dorobienia marnych groszy do jeszcze marniejszej pensji lub glodowych emerytur. Znalem wielu emerytowanych okulistow , ktorzy tylko wypisywali skierowania do szpitala. Mozna podawazac kazde uzyskane wymagania ,ale pamietam z Polski rowniez wielu , niestety cymbalow z dyplomem lek.med.Ktos im zaliczal te egzaminy koncowe z podstawowych przedmiotow , bo rozumiem , ze np.znajomosc medycyny sadowej , epidemiologii ,czy statystyki medycznej malo sie przydajej w pracy lekarza wyjazdowego.Systemy , w ktorych jezdza paramedycy sprawdzaja sie nienajgorzej miedzy innymi w UK . Trzeba tylko dobrze szkolic i potem okresowo przechodzic kursy udoskonalajace .. Ale to obowiazuje WSZYSTKICH pracownikow systemu opieki zdrowotnej. Jest tez kolejny problem ,ktory tak naprawde najbardziej wzbudza sprzeciw grupy lekarskiej . Gdzie beda mogli dorobic do lichej pensji , jesli praca w pR sie skonczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 10:14 Szczególnie ubawiło mnie to,że w Łodzi jeżdzą już dawno para medycy.Wiadomo zużywają najwięcej chyba leku o nazwie "tabulon"-t.zw. łowcy skór. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.linek Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 10:59 Pavulon. To był PAVULON. Z przeproszeniem i całym szacunkiem, głuchy co nie usłyszy, to zmyśli. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medyczni 30.12.06, 09:14 Sensu w tym nie widzę. Na tak zwanym Zachodzie ma to sens, bo lekarzom płaci się dużo - więc sens jest ekonomiczny. W warunkach polskich jest to głupie naśladownctwo. Odpowiedz Link Zgłoś
flyhalf Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 10:41 > Sensu w tym nie widzę. Na tak zwanym Zachodzie ma to sens, bo lekarzom płaci si > ę > dużo - więc sens jest ekonomiczny. a ja widzę. na dziś oczywiście masz rację, ale trudno ten burdel uporządkować z dnia na dzień jedną ustawą. Teraz lekarz musi być a za chwilę nie musi, więc skoro jeździ to widocznie g... umie i do niczego innego się nie nadaje i wzw z tym mało zarabia. A to, że legitymuje się dyplomem AM nie ma żadnego znaczenia... Jak do tego dojdzie jeszcze zwiększenie uprawnień pielęgniarek, tak jak jest w innych krajach Europy, to może przybliżymy się do modelu w którym lekarz jest fachowcem od leczenia i na tym się zna i jest godnie opłacany a nie wykonuje zadań, które nie potrzebują wysokich kwalifikacji... a jeżeli je wykonuje, no to nie powinien mieć pretensji że zarabia ile zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
nms5 Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 11:58 mieszkam w kraju gdzie wlasnie ratownicy jezdza w karetkach, mam meza lekarza wiec powody by uznac sie za zorientowana w temacie. Choc posrednio. I proponuje, ze z zaoszczedzonych na mniej oplacanych niz lekarze ratownikach, pieniedzy, podniesc, rzeczywiscie zenujaco niskia gaze lekarzom ze wykonywanie ich podstawowych obowiazkow. Moze nie bedzie to duzo, ale od czegos trzeba zaczac. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
061445h Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 17:01 Mieszkam od 62 lat, czyli od urodzenia, w USA. Mam zone lekarza. Mam corke wysoko wyspecjalizowana pielegniarke ICU i znam z wlasnego doswiadczenia prace paramedykow. Gdy mialem ciezki wypadek to wlasnie oni uratowali mi zycie. Gdy dziecko mialo zatrucie oni potrafili dowiesc ja zywa do szpitala. Gdy przebywalem sluzbowo w Polsce widzialem kilka wypadkow. Na oko nie groznych ale zakonczonych smiercia gyz lekaz nie potrafil udzielic podstawowej pomocy, to znaczy tak zabezpieczyc pacjenta aby dowiesc go zywego do szpitala. I jeszcze jedno. Tutaj do kazdego telefonu 911 przyjezdza policja, straz i pogotowie i kazdy z nich jest swietnie wyszkolonym paramedykiem. W stanie w korym mieszkam kazdy pracownik medyczny z lekazem wlacznie musi co 4 lata odnawiac licencje i przejsc min. 60 godzin kursow doszkalajacych. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 12:11 scibor3 napisał: > Sensu w tym nie widzę. Na tak zwanym Zachodzie ma to sens, bo lekarzom płaci się > dużo - więc sens jest ekonomiczny. W warunkach polskich jest to głupie > naśladownctwo. W warunkach polskich lekarze się skończyli. Częśc wyjechała, a ci co zostali nie chcą już brać nadgodzin. Więc najzwyczajniej w świecie karetkami niedługo nie miałby kto jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
kubalonek Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medyczni 30.12.06, 09:42 Cały ten pomysł z ratownictwem to jest po to aby nie było lepiej a taniej... Ratownik z założenia ma zarabieć mniej , nie ma wyjścia bo pracuje i boi się stacić robotę. I tak w chwili obecnej jest ogromna rotacja . Nie odchodzą tylko "dziadki" po szkoleniu bo nie mają gdzie pójść. Ale to że będą jezdźić to no problem, znam wielu b. dobrze wyszkolonych ratowników. Tyle tylko że 1 wyjazd=zwózka na Izbę Przyjęć z calymi konsekwencjami. Ciekawe czy od 1 stycznia zwiekszono zatrudnienie na Izbach- nie , i tak się tam dzieją dantejskie sceny , to jak dowiozą kolejne 20-40% wiecej to będzie horror i dla pacjentów i dla tych którzy tam pracują już teraz z łapanki ( czytaj z przymusu ) W Brytani i niemczech też doktor jeździ karetą , ale dostają tak potworną kasę że szok. Zdrowia Zyczę Do Kaczek to pewnie przyjedzie kareta z doktorem. W MSWiA jakoś nie chcą ratowników. Odpowiedz Link Zgłoś
sw.patryk Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 10:05 Szokiem jest czytanie bzdur ,ktorepiszesz. W UK doktorzy nie jezdza karetkami , bo jest rozbudowany system ratownictwa medycznego. Ratownicy nie zastepuja lekarzy rodzinnych ( GP) , bo sie nie znaja " na wszystkim" ,tak ,jak musza GP. Inna rzce , ze czesto wlasnie GP nie badajac chorych , b konsultacje chorych bardzo czesto odbywaja sie przez telefon , odsylaja ich do szpitali lub wrecz wprost na oddzialy. Kazde zmiany maja na celu oszczednosci i zwiekszenie ( lub przynajmniej nie zmniejszenie ) efektywnosci pracy. Zwlaszcza w systemach publicznej sluzby zdrowia. W Polsce akurat sa szanse , zeby przede wszystkim poprawic szanse chorych , torzy wymagaja np. resuscytacji , bo wiekszosc lekarzy obecnie w PR nie ma niestety bladego pojecia. Kto z nich ukonczyl odpowiednie atestowane , wymagane w Unii kursy - ALS ,czy ATLS ? Nikt , a to jest warunek pracy np. paramedyka w UK . Tak to juz jest Panie Kubalonek , ze trzeba cos wiedziec , a nie czuc , ze sie wie, panie Kubalonek. Inaczej to jest wlasnie szok Odpowiedz Link Zgłoś
iffa4 do sw.patryka 30.12.06, 10:33 Jestem lekarzem, skonczylam kurs ALS, choc w karetkach nie jezdze. I znam wielu lekarzy z kursami ALS, BTLS itp. I znam ratownikow. Tam, gdzie pracuje, 5% ratownikow to niezle wyszkoleni ludzie, ktorzy dzialaja wg schematow, wpojonych im w szkolach lub na studiach. Ratownicy ci w wiekszosci jezdza w karetkach R, z lekarzami. Pozostale 95% nie ma pojecia o wkluciu do zyly, nie mowiac o intubacji czy znajomosci dzialania lekow. Umieja zalozyc maske z tlenem i wypelnic karte wyjazdowa. Do tego dochodza dyspozytorki pogotowia ratunkowego, w 100% bez przeszkolenia w zakresie zbierania wywiadow od pacjenta. Ucza sie na wlasnych bledach. Nie ma rejestratora rozmow telefonicznych. Nie ma osoby kompetentnej, ktora siedzialaby w dyspozytorni i przez telefon udzielala wskazowek ratownikom. Nie jest czynny system przekazu EKG przez telefon. Zarzadzenie zwierzchnictwa: ratownicy maja zwozic 100% pacjentow do lekarza rodzinnego (w godzinach pracy) lub do szpitala (po godzinach pracy). Czyli fundujemy pacjentom szybkie taksowki z migajacym niebieskim swiatelkiem. NFZ nie dolozyl dodatkowych funduszy dla obslugi izby przyjec w szpitalu. Oczywiscie, jest i druga strona. Tak z 80% wezwan to przypadki dla lekarza rodzinnego. Ale gdzie kampania edukacyjna dla pacjentow? Pytalam, wiekszosc ludzi nie ma pojecia, ze jest jakas zmiana w zasadach funkcjonowania pogotowia. Wiec moze by tak zamiast reklam Giertycha w gazetach czy przemowien 'jaki to cudowny mamy rok 2006' powiedziec ludziom, ze cos sie zmienia ?? Dla ostrzezenia: nawet najcudowniej wyksztalcony ratownik dziala wg schematow. A w schematach miesci sie 95% pacjentow. Pozostale 5% z zasady ma zle udzielona pomoc. Coz, maja pecha ... Zdrowia zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
mikarowicz Re: do sw.patryka 30.12.06, 19:32 STACJE POGOTOWIA MAJĄ PODPISAANE UMOWY Z NFZ O ŚWIADCZENIE NOCNEJ I ŚWIĄTECZNEJ POMOCY LEKARSKIEJ - W TYM RÓWNIEŻ WYJAZDY DO ZROBIENIA INJEKCJI. Być może dla tego 80% wyjazdów pogotowia to są wyjazdy do chorych, a nie do wypadków czy katastrof. Cóż, część pieniędzy przeznaczonych na POZ zabiera Pogotowie. Nie mogą więc zrezygnować z lekarzy, bo wymaga tego umowa z NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka5 Re: do sw.patryka 31.12.06, 10:29 hmm... a czy przypadkiem przychodnie nie mają podpisanych umów z pogotowiem o opiekę nad pacjentem w porze gdy są one zamknięte? W takim razie pogotowie dostaje kasę właśnie na takie wyjazdy, a przychodnia ma zapewnioną opiekę ciągłą nad terenem, którym się zajmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nms5 Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 12:10 oj, kubalonku, kiedy ty wogole byles w Anglii? Mieszkam tu 25 lat, mam meza lekarza i zawsza tu w karetkach jezdzili ratownicy NIE LEKARZE. Teraz juz wiesz i nie rozsiewaj falszywych informacji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
powiatowainfo Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 09:49 ja tam wolę doświadczonego lekarza od niedoświadczonych ratowników. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 10:20 reforma ratownictwa poszła w dobrą stronę - co prawda o jej prawdziwej jakości zadecydują szczegóły ale zasada aby w karetkach zamiast lekarzy jeździli ratownicy jest ze wszech miar słuszna - bo tańsza Tańsza karetka będzie jeździć częściej i szybciej docierać na miejsce, ograniczona liczba procedur medycznych i brak możliwości przepisywania recept to mniej niepotrzebnych kursów. A ratownicy zamiast lekarzy to ludzie którzy szkolili sie właśnie po to aby ratować życie (w ograniczonym stopniu - często mają po prostu utrzymać chorego/rannego przy życiu dopóki nie dojadą do szpitala) a nie lekarze, którzy sobie dorabiają na pogotowiu, często przepracowanie i marzący jedynie o odpoczynku po całym dniu w szpitalu czy dzyżurze. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.linek Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 11:02 Słusznie, lekarze są od leczenia, a ratownicy od ratowania. I niechaj tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nms5 Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 30.12.06, 12:12 powiatowainfo napisał: > ja tam wolę doświadczonego lekarza od niedoświadczonych ratowników. a ja doswiadczonego ratownika niz niedoswiadczonego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mielis Był dobry przykład w Łodzi ! 30.12.06, 10:11 Po co bulić lekarzom i zmuszać ich do wycieczek? Ratownik dostarczy chorego taniej!(do kostnicy) Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 Na calym swiecie nie lelarze lecz tzw paramedycy.. 30.12.06, 10:11 czyli ratownicy obsluguja karetki. To norma. Mam nadzieje ze nowa ustawa spowoduje ze w szpitalach przestanie brakowac lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
batalla Re: Na calym swiecie nie lelarze lecz tzw paramed 30.12.06, 11:17 dobre!!! w szpitalach brakuje lekarzy.. hehehe Szukajac pracy non stop slysze ze poki co maja nadwyzki kadrowe??!! W przychodniach, owszem brakuje lekarzy ale mnie nie zatrudnia, bo przy takich kwalifikacjach i tak pewnie zaraz zwieje... W pogotowiu mlodych lekarzy nie chca (nawet tych z kursem ALS) bo nowa ustawa zabrania zatrudniac lekarzy??!! Trzeba zorganizowac miejsca pracy ratownikom z rzekomo duzo wiekszym doswiadczeniem od lekarzy... hmmm... ciekawe gdzie oni zdobyli te "duze" doswiadczenie?? Pozdrawiam z panstwa absurdu Odpowiedz Link Zgłoś
justju Re: Na calym swiecie nie lelarze lecz tzw paramed 30.12.06, 11:18 ...i że wreszcie każdy będzie robił to co umie najlepiej-lekarz będzie leczył ,a ratownik ratował życie!! Odpowiedz Link Zgłoś
a_lucka Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medyczni 30.12.06, 10:35 Ale jestem pocieszona i zadowolona! Mimo, ze nie mam nic wspolnego z pogotowiem. Ale mieszkalam w Kanadzie. Moj nowy rok dobrze sie zaczyna. :-) Szczesliwego Nastepnego Roku dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medyczni 30.12.06, 10:57 ja, jako polonista, proponuję LAKIERNIKÓW, ale też nie wiem po jaką cholerę. ---- viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL Odpowiedz Link Zgłoś
hanrom Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medyczni 30.12.06, 11:20 no to teraz bede bala sie wezwac karetki z takim filozofem o bladym pojeciu o medycynie;mysle,ze na poczatek ratownicy medyczni powinni jezdzic do pana ministra zdrowia i jego wspolpracownikow;zobaczymy ilu z nich przezyje Odpowiedz Link Zgłoś
anns Re: PR i PRelations 30.12.06, 11:42 Nie jest tak, że na całym świecie karetkami jeżdżą tylko ratownicy. Nawet z zamieszczonych tu wypowiedzi wynika, że są dwa modele PR: amerykańsko-brytyjski (ratownicy) i francuski (lekarze). Wcale nie rozstrzygnięto, który jest lepszy. Poza tym system amerykańsko- brytyjski, którego istotą jest błyskawiczne dostarczenie pacjenta do szpitala wymaga dobrego systemu ratownictwa w ogóle. Np. wyznaczenie szybkich tras dojazdu karetek do szpitala. Widziałam to np. w Kanadzie. Czy np. w zatłoczonej (zwłaszcza w godzinach szczytu) Warszawie coś takiego istnieje? Czy zrobiono symulację szybkości dojazdu z poszczególnych miejsc do szpitali? Bardzo wątpię. Nie jest również oczywiste, że karetka bez lekarza będzie tańsza, tj. że ratownikom będzie można płacic mniej. Już teraz absolwenci ratownictwa uciekają do innych krajów, gdzie maja lepsza płacę, i to wcale niedaleko, np. do Czech. Nie jest również oczywiste "doświadczenie" ratowników. Ratownictwo medyczne jest nowym kierunkiem na uczelniach medycznych, i nieźle teoretycznie wykształceni ratownicy to na razie nowicjusze. Odpowiedz Link Zgłoś
amucka Re: PR i PRelations 30.12.06, 12:07 Z tego , co wiem, w systemie francuskim nie jezdza lekarze. Do nagłych wezwań przyjezdzją tzw "sapeurs-pompiers" czyli.. strazacy, ale oczywiscie nie wielkim wozem z sikawką tylko karetką, tyle że czerwoną. Są doskonale przeszkoleni w udzielaniu pomocy paramedycznej. Ponadto, do wezwania np poparzonego dziecka, do koleżanki przyjechała najpierw ekipa z paramedykiem, po czym po szybkiej ocenie sytuacji, zostala błyskawicznie wezwana druga karetka, tym razem z lekarzem, która szybko przyjechała. Generalnie Francuzi, z tego co zaobserwowałam, maja duże zaufanie do sapeurs-pompiers i nikogo nie dziwi, że nie przyjeżdza lekarz. Uważam, że to dobry system i godny wprowadzenia, szczególnie w Polsce, gdzie jak ktos słusznie zuważył większośc wezwań jest zupełnie nieuzasadniona. Ja jestem za nowoczesnie przeszkolonym ratownikiem, a nie za zmęczonym lekarzem, co dawno do ksiązki nie zajrzał! Odpowiedz Link Zgłoś
armiadom Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medyczni 30.12.06, 12:07 Guzik prawda.I tak przyjedzie okulista na emeryturze Odpowiedz Link Zgłoś
pis_gniety Karetko-Taxi 30.12.06, 12:42 Czyli wszystkie wezwania automatycznie oznaczają że chory musi być dowieziony do izby przyjęć gdzie lekarz zbada go i podejmie decyzje co dalej -kolejki w IP wzrosną kilkukrotnie wyjazdy do wszystkich zatrzymań akcji serca i zgonów będą transportem zwłok z obowiązkową "reanimacją" do szpitala bo tylko lekarz jest uprawniony do rozpoznania śmierci Zakłada się iż poziom wykształcenia ratowników nie będzie tak samo zróżnicowany jak to jest u lekarzy? NB w karetkach powinni jeździć specjaliści medycyny ratunkowej a nie okuliści. A więc bądzcie zdrowi w Nowym Roku Odpowiedz Link Zgłoś
ratownik_medyczny Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medyczni 30.12.06, 14:58 nareszcie,wspaniale warunki,zaczyna się cudowne zycie!!!a ja wlasnie jestem na polmetku ratownictwa medycznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
elfu Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medyczni 31.12.06, 11:07 "Wolałbym, żeby w razie wypadku przyszedł mi z pomocą ratownik niż okulista na emeryturze - mówi wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas" Tylko dlaczego po tylu latach pracy nad ustawą nie uregulowano sprawy zakresu praw i obowiązków ratowników? Lekarz i pielęgniarka wykonuje swą pracę posiadając prawo do wykonywania zawodu a zakres ich obowiązków podany jest w odpowiedniej ustawie. Ratownicy nie wiedzą nawet kto miałby im wystawiać prawo do wykonywania zawodu. Czyli kolejny bubel. Odpowiedz Link Zgłoś
elfu Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 31.12.06, 11:09 "Wolałbym, żeby w razie wypadku przyszedł mi z pomocą ratownik niż okulista na emeryturze - mówi wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas" Tylko dlaczego po tylu latach pracy nad ustawą nie uregulowano sprawy zakresu praw i obowiązków ratowników? Lekarz i pielęgniarka wykonuje swą pracę posiadając prawo do wykonywania zawodu a zakres ich obowiązków podany jest w odpowiedniej ustawie. Ratownicy nie wiedzą nawet kto miałby im wystawiać prawo do wykonywania zawodu. Czyli kolejny bubel. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medyczni 31.12.06, 11:57 A ja za to wolę aby panu Pinkasowi udzielił pomocy rakarz z wieloletnim doświadczeniem albo rzeźnik z zamiłowania. W ostateczności może być i "ratownik" z Łódzkiego pogotowia. Świat by na tym dużo zyskał. Odpowiedz Link Zgłoś
maro221 Re: Lakarzy w karetkach zastąpią ratownicy medycz 01.01.07, 10:13 podam tylko przykład : wypadek samochodowy kierowca nieprzytomny oddycha , GCS 3 , lewa źrenia szersza. - karetka z ratownikem : biorą gościa do karety i do szpitala oddalonego o np 15 km w trakcie transportu sat 95 % , RR 190/100 podają płyny pacjent dociera na SOR robią tk i okazje się ,że pacjent ma krwawienie do głowy ale też masywny obrzęk mózgu wyniakający z urazu oraz hiperkapni . Po trzech dniach stwerdzono śmierć mózgu .Karetka z DOBRYM lekarzem -intubacja na miejscu wypadku(scolina , śpioch,fnt) , mannitol i.v. wentylacja mechaniczna ( ew. zwiot) , walka z nadciśnieniem , pacjent ma szanse , po operacji neurchirurgicznej na dalsze życie .Znam wielu ratowników dobrych i złych , ale nawet ci najlepsi nie zastąpią lekarza w karetce napewno jest tak iż dobry ratownik=niewykwalifikowany lekarz w karetce , ale na tym kończą się możliwości porównania .Na "zachodzie " lekarzy wyparli rATOWNICY Z dwóch powodów nie ma tylu lekarzy , oraz nie są w stanie im zapłacić .Pozdrawiam życzę szczęsćia Odpowiedz Link Zgłoś