luceat 05.01.07, 13:12 Szkoda mi Go. Brnie w grzech Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baltazarus I to mówi kapłan? 05.01.07, 13:21 No i właśnie dlatego, że jest tak słabym i tchórzliwym, dającym się łatwo manipulować człowiekiem nie powinien być kapłanem, a już na pewno arcybiskupem. Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala Oświadczenie abpa Stanisława Wielgusa 05.01.07, 13:21 Nie jestem przykładnym katokiem i wiele mam zastrzeżeń do działalności nie tylko hierarchów, ale dla Jego Eminancji mam tylko wyrazy solidarności wobec zmasowanej akcji spadkobierców UB i rozhisteryzowanych mohairów. Jego Eminencji życzyć trzeba konsekwencji i wytrzymałości w wypełnianiu przyjętej misji człowieka ROZUMNEGO I UCZCIWEGO. Chciałbym takim pozostać i oby mi starczyło wiary i sił. ---- viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Oświadczenie abpa Stanisława Wielgusa 05.01.07, 13:32 piskoala napisał: > > Nie jestem przykładnym katokiem i wiele mam zastrzeżeń Ja nie tylko nie jestem przykładnym katolikiem, ale jestem całkowicie niewierzący. Rozumiem jednak że wielu ludziom religia jest wręcz niezbędna, gdyż inaczej nie potrafiliby nadać sensu swemu życiu, nie potrafiliby dążyć do (z ostrożności nie piszę utrzymać) moralnych zachowań, etc. etc. To znaczy jestem bezbożnikiem, ale nie wojującym bezbożnikiem! Wielu hierarchów (w tym ostatnich 2 papieży) cenię, czy zwyczajnie lubię. Po tej deklaracji pozwolę sobie zacytować jako i własne Twoje życzenia pod adresem bp. Wielgusa: > Jego Eminencji życzyć trzeba konsekwencji i wytrzymałości w wypełnianiu > przyjętej misji człowieka ROZUMNEGO I UCZCIWEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
borowik1 Re: Oświadczenie abpa Stanisława Wielgusa 05.01.07, 13:22 kościół katolicki kompromituje się coraz bardziej, niech się nie zdziwią gdy za pare lat sytuacja będzie taka jak dzis w Czechach gdzie tylko 40% społeczeństwa deklaruje bycie wierzącym a kościoły świecą pustkami Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Oświadczenie abpa Stanisława Wielgusa 05.01.07, 13:45 borowik1 napisał: > kościół katolicki kompromituje się coraz bardziej, niech się nie zdziwią > gdy za pare lat sytuacja będzie taka jak dzis w Czechach gdzie tylko 40% > społeczeństwa deklaruje bycie wierzącym a kościoły świecą pustkami W sprawie bpa Wielgusa to nie Kościół się kompromituje a lustratorzy! A odchodzenie od religii jest procesem luźno związanym z jakością kapłanów. Mój proboszcz był świetnym kapłanem, a jednak w wieku ok. 10 lat, na podstawie przesłanek może naiwnych (po pierwsze sprzeczność między nauką a katechizmem w sprawie stworzenia Świata, po drugie obecność wielu RÓŻNYCH religii objawionych), stałem się kompletnym bezbożnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
simr1979 Re: Oświadczenie abpa Stanisława Wielgusa 05.01.07, 14:04 wj_2000 napisał: > W sprawie bpa Wielgusa to nie Kościół się kompromituje a lustratorzy! > Kompromitują się jedni i drudzy: Lustratorzy - bo zgodnie z obowiązujęcą do grudnia ub. roku Ustawą (a najprawdopodobniej również ze zgłoszoną ostatnio nowelą prezydencką do nowej ustawy)i orzecznictwem w sprawach lustracyjnych, ksiądz abp NIE zostałby - na podstawie opublikowanych materiałów - uznany za kłamcę lustracyjnego, ponieważ nie PODJĄŁ (mimo pisemnego zobowiązania - o ile podpisy na dokumentach zostały rzeczywiście skreślone jego ręką)działań na rzecz SB. Kościół instytucjonalny (w tym do pewnego momentu ks. abp) - bo zachowuje się tchórzliwie i niegodnie: mącąc, kręcąc i mijając się z prawdą.... Odpowiedz Link Zgłoś
edgar92 Re: Oświadczenie abpa Stanisława Wielgusa 05.01.07, 13:41 Ten kapuś nie ma odrobiny honoru... Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Oświadczenie abpa Stanisława Wielgusa 05.01.07, 13:47 edgar92 napisał: > Ten kapuś nie ma odrobiny honoru... A Ty nie masz ani odrobiny rozumu! Odpowiedz Link Zgłoś
wrzos_wis Re: Oświadczenie abpa Stanisława Wielgusa 05.01.07, 13:56 a może by tak wyręczyć Pana Boga i zrobić sąd ostateczny trochę wcześniej? ... A tak bardziej serio to ks.Abp. powinien takie oświadczenie wydać zaraz po pierwszym artykule Gazety Polskiej a nie czekać i przez włane milczenie przyczyniać się do całej afery. Nie chciałbym teraz usłyszeć, że został wykończony przez media i społeczeństwo, bo sam się do tego przyczynił. A ocenę w co teraz brnie zostawmy może Panu Bogu i papieżowi, od którego zależy kto zostaje Abp. Odpowiedz Link Zgłoś
galba_xtrem Niech będzie pochwalony 05.01.07, 14:37 A cóże to jest grzech???? Iżby złość Panu uczynić???? Azaliż nie!!! Grzech to nic, a łaska jest wielka. To bedzie Wielgus naszych wielkich czasów, czasów moralności, odnowy, czystości życia i słusznej w swej czystości prawdy. Szczęść Boże Odpowiedz Link Zgłoś
xyxyx1 Przeciez Wielgus nie byl agentem obcego wywiadu . 05.01.07, 14:47 W czym problem przeciez ksiadz Wielgus nie byl agentem obcego wywiadu (Izrael, USA) - jezeli nawet cos podpisal to dla "swojego-Polskiego wywiadu". Nie byl zdrajca/agentem USA-Izraela(jak wielu politykow z Solidarnosci, KOR,Okragly Stol uczestnikow, politykow rzadzacych Polska przez ostatnie 15lat). Odpowiedz Link Zgłoś
edgar92 Stachu... 05.01.07, 16:32 Stachu, zrelaksuj się, zaparz earl greya i wyluzuj. Rzymskokatolicki motłoch i tak nie skuma, żeś zerem. Odpowiedz Link Zgłoś