weather2 Re: UE chce zakazać tirom wyprzedzania na drogach 17.01.07, 16:13 Kilka dni temu jechałem z Wrocławia do Berlina. Na odcinku od Olszyny do Ringu dwukrotnie zdarzyło mi się, że jadąc lewym pasem z szybkością 160 km zostałem zaskoczony manewrem TIR-a, który widząc mnie, zabierał się do wyprzedzania innego TIR-a jadącego z tą samą szybkością. Wyprzedzanie trwało bardzo długo, ponieważ żaden z kierowców , jadących ok 100 /h nie chciał odpuścić. W tym czasie za nimi powstała kolejka kilkunastu szybkich aut. Rok temu moja córka koło Hamburga w identycznej sytuacji została dociśnięta do metalowej barierki i kierowca TIR powlókł jej samochód kilkadziesiąt metrów. Policja zawiadomiona przezb jakiegoś kierowcę zatrzymała go dopiero kilkanaście kilometrów dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
i.miernik Re: UE chce zakazać tirom wyprzedzania na drogach 17.01.07, 16:30 Tylko 160 km/godz! Gdybyś jechał szybciej na pewno byłbyś bezpieczniejszy. A tak na serio to w Polsce mieszkają samobójcy albo niespełnieni kierowcy rajdowi. Jeżdżą szybciej po czymś co tylko z nazwy przypomina drogi, aniżeli Holendrzy po swoich bardzo dobrych (lepszych niż w Niemczech) autostradach (w Holandii na tych doskonałych autostradach obowiązuje ograniczenie prędkości do 120 km/godz i prawie każdy je przestrzega, no chyba, że jest Polakiem, ale i w tym przypadku szybko zostanie nauczony rozumu, gdy zapłaci mandat). Odpowiedz Link Zgłoś
snake72 Na jakich drogach???? 17.01.07, 16:40 Właśnie - najpierw niech Unia popędzi budowę dróg!! Gdzie są obwodnice? Przez Łódź, praktycznie przez centrum przebiego krajowa "jedynka" z Gdańska do Krakowa przez Śląsk... Jadąc do pracy stoję w korku pomiędzy tirami, kontenerami i wywrotkami z węglem i czuję się jak na zjeździe na terminal portowy... Jechałem kiedyś 60 km za wlokącym się 40 km/h tirem a z przeciwka korek był... I co - jak się za niego właduje kolejny TIR to sobie tak będą jechać polskimi jednopasmówkami dni całe????? Smutek... Nie dla naszych realiów... Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Kretynizm 17.01.07, 20:17 Uwazam ze wyprzedzanie nieczgo nie zmieni. Powinno sie zakazac TIR-ow. Te potwory wogole nie powinny pojawiac sie na drogach. Ludziom zakazac podrozowac samochodami, bo codziennie dochodzi do tylu dramatow, no i trzeba leczyc tych co przezyli. W faszystowskiej UE to przeciez jest latwe do zrobienia, trzeba tylko woli. WOLI I POSTEPU! Bo Postep zawsze zwyciezy :P Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Pomysl doskonaly, cala UE powinna przyjac. 17.01.07, 20:20 Najwieksze zagrozenie stwarza nadmierna predkosc i manewr wyprzedzania . Zanim kierowcy zaczna szanowac taki przepis potrzeba wielu lat drakonskich kar, jednak oplaci sie to nam wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś