horchess 01.02.07, 07:46 Otylia uwierzyła, że jest mistrzynią kierownicy nawet szybciej niż w siódmym miesiącu!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
widzek Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 07:49 Przede wszystkim należy uczyć kursantów, że auto niczym się nie różni od kałasznikowa. I zabija nawet częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 10:12 myślę, że to jest dobry pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
verificator Re: Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 18:09 Dobry pomysł... Za wszystkie przewinienia drogowe wlepiac mandaty jak na zachodzie .. odrazu wszyscy sie nauczą jeździć.. a kase na drogi przeznaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
tk-w Zły pomysł!! Listek nie będzie niczemu służył. 01.02.07, 19:59 Bo po pierwsze - jeżeli będzie przyklejany z tyłu samochodu, to żaden patrol stacjonarny nie zorientuje się, czy samochód jadący 60 km/h po terenie zabudowanym w nocy jest prowadzony przez żółtodzioba, czy przez doświadczonego kierowcę. Podobnie w sytuacjach etc. Kolejny martwy przepis, którego lekceważenie nie będzie pociągało za sobą konsekwencji. Zmniejsza to tym samym szacunek do całego prawa. Po drugie, faktycznie może on rodzić poczucie pewnej bezkarności i braku odpowiedzialności za swoje decyzje wśród młodych kierowców, którzy będą tłumaczyli, że skręcali z prawego pasa w lewo bez kierunkowskazu, bo przecież mają listek... Odpowiedz Link Zgłoś
mic.kor Zielony listek dla instruktorów 01.02.07, 07:54 Niech ten zielony liśc odkelją sobie z oczu instruktorzy, którzy ucza jeździć kursantów ze średnią prędkością 40 km/h .... Nie ma sie co dziwić potem, ze taki młody kierowca nie ma pojęcia jak zachowuje sie pojazd przy większych predkościach i jak juz posiada uprawnienia to uczy się tej sztuki na publicznych drogach ale juz bez instruktora !!! Niech instruktorzy uczą poprawnie jeździć a nie zdawać egzaminy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab A policja zwalająca wszystko na za szybką jazdę, 01.02.07, 08:35 widziałem jak przed radiowozem na podwójnej ciągłej zawracał facet i brak reakcji policji. W Sopocie na ul.Obodrzyców pod przedszkolem na łuku przy podwójnej ciągłej stale zatrzymują się rodzice odbierający dzieci i co ? brak reakcji. Facet tirem zablokował skrzyżowanie ze światłami w centrum Gdańska, policja z radiowozu patrzy i nic.To takie zachowania Policji uczą braku poszanowania przepisów. Że o nagminnej jeździe przy środku drogi zamiast jak najbliżej prawej krawędzi nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: A policja zwalająca wszystko na za szybką jaz 01.02.07, 08:37 Podobnie jak i nałogowe stawianie gdzie popadnie ograniczeń prędkości do 40 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur O ograniczeniach prędkości 02.02.07, 00:30 Nie każdy wie, że po raz pierwszy znaki ograniczenia prędkości wprowadzono w Niemczech w roku 1939. Ówczesny szef policji, zwany popularnie "Reichsheniem", obejmując swą funkcję, zapowiedział, że przede wszystkim będzie walczył z wypadkami drogowymi, aborcjami i włóczęgostwem. Ów naczelnik policji odebrał w roku 1938 członkom pewnej wspólnoty etniczno-religijnej prawa jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
pm7303 Re: A policja zwalająca wszystko na za szybką jaz 01.02.07, 10:16 Zgadza sie! Dodatkowo dochodzi 'spoleczna duma' i aprobata z lamania przepisow - jak ktos jedzie w granicach limitu, to frajer i zawalidroga a jak ktos 'zasuwa' to prawdziwy mezczyzna! Ale pomysl z plyta poslizgowa jest dobry! Robilem taki trening i juz pare razy mi pomogl w rzeczywistym ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
4thismoment Re: Zielony listek dla instruktorów 01.02.07, 08:54 zgadzam się z przedmówcą... niech oni uczą jeździć i niech tłumaczą jak powinien się zachować tu a jak tam, a nie siedzą cicho lub oglądają sie za 'dupami' na chodnikach... (mówie nie o wszystkich, ale o większości) ..a zielony listek to na magnes raczej powinien być bo nie każdy/a młody/a ma samochód... i tu pewnie kolejne 'przekręty' się wyłonią, kto będzie produkował/sprzedawał te listki - ktoś z rodziny 'pana prezesa'...(??) (jak to miało miejsce z kartami kibica na Mistrzostwa Świata w Niemczech - PZPN!!) .. i czy będą jakieś mandaty dla tych co nie nalepią liska... :D Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 07:54 Bzdura, przecież Poseł LPR Przemysław Andrejuk chce zakazać zielonych liści. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Święte krowy? 01.02.07, 08:03 Ale prawdziwa rewolucja czeka młodych kierowców dopiero po dostaniu prawa jazdy. Na początek będą musieli nakleić na szybę samochodu zapomniany już zielony listek. *************************************** Pomysłodawca, rzecz jasna, nie przewidział sytuacji, w której tym samym samochodem, jeżdżą na zmianę: weteran i żółtodziób. Kogo, zresztą, ma to obchodzić? Uczestnicy ruchu mają prawo zakładać, że każdy kierowca zna przepisy i panuje nad pojazdem przy jednoczesnej zasadzie ograniczonego zaufania. A tak rządu tworzy kategorię świętych krów drogowych. Odpowiedz Link Zgłoś
tymus_ool Re:Litości.. 01.02.07, 08:07 Przezabawne pomysły, nie byłoby szans, żebym jeździł z jakimś śmiesznym liściem na szybie ;) Jednych liście LPR zakazuje, a inne już chcą wciskać każdemu po tym jak zda egzamin.. Moze rozwinac pomysl i dawac listki tym, ktorzy zdaja egzamin za 5 albo 8 razem? A tak na poważnie, to powinny być jakieś oznaczenia w samochodach kiedy są prowadzone przez kobiety.. Odpowiedz Link Zgłoś
ambrig Re:Litości.. 01.02.07, 08:17 tymus_ool napisał: > Przezabawne pomysły, nie byłoby szans, żebym jeździł z jakimś śmiesznym liściem > na szybie ;) Jednych liście LPR zakazuje, a inne już chcą wciskać każdemu po ty > m > jak zda egzamin.. Moze rozwinac pomysl i dawac listki tym, ktorzy zdaja egzamin > za 5 albo 8 razem? > A tak na poważnie, to powinny być jakieś oznaczenia w samochodach kiedy są > prowadzone przez kobiety.. A tak na poważnie, to co z gejami i transwescytami? Bądź konsekwentny :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mojboze Re:Litości.. 01.02.07, 12:09 888emce napisał: > geje i transwestyci to jednak ludzie A kobiety to już nie? Strasznie świńskie i seksistowskie posty, wcale nie śmieszą. Proponuję okragłe znaczki z warchlaczkami, czyli panami, którzy frustracje brakami urody i inteligencji rozładowują na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
ambrig Re: Święte krowy? 01.02.07, 08:14 > Pomysłodawca, rzecz jasna, nie przewidział sytuacji, w której tym samym > samochodem, jeżdżą na zmianę: weteran i żółtodziób. Bo w rodzinach panująco - rządzących to się nie zdarza! Trzeba dziecku kupić nowy samochód, to takie oczywiste ;) A jeśli chodzi o prędkość,(choć jest w tym pewna racja) to przypomina się dowcip ze staruszką, która napominała wnuczka- pilota "obiecaj, ze bedziesz latał nisko i powoli" Odpowiedz Link Zgłoś
mfs0 Re: Święte krowy? 01.02.07, 08:20 > Bo w rodzinach panująco - rządzących to się nie zdarza! Trzeba dziecku kupić > nowy samochód, to takie oczywiste ;) Właśnie w rządzących to uderzy. Co dowiaduję się o jakimś nowym polityku, to zaraz wychodzi że ma poniżej trzydziestki. No, z drugiej strony, oni nie jeżdzą tylko dają się wozić... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Święte krowy? 01.02.07, 08:24 A jeśli młody kierowca jedzie samochodem wypożyczonym, to czy też ma przykleić listek? W Niemczech projektuje się obniżenie wieku uprawniającego do prawa jazdy do lat 17, przy czym młody kierowca musi jeździć z upoważnionym opiekunem. Warunki dla opiekuna: wiek co najmniej 35 lat, prawo jazdy tej samej kategorii, ukończony kurs i maksymalnie 4 punkty karne. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Święte krowy? 01.02.07, 08:25 > Kogo, zresztą, ma to obchodzić? Uczestnicy ruchu mają prawo zakładać, że każdy > kierowca zna przepisy i panuje nad pojazdem przy jednoczesnej zasadzie > ograniczonego zaufania. A tak rządu tworzy kategorię świętych krów drogowych. Pomijając to, że w normalnej jeździe taki listek będzie trudno zauważyć - ja tam obserwuję światła samochodów dookoła a nie wypatruję czym sobie kierowca pooklejał szyby... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Święte krowy? 01.02.07, 08:29 No chyba, że ten listek to po to, żeby policja wiedziała czy ma łapać kogoś kto jedzie z dozwoloną dla innych prędkością - w artykule jest mowa o dodatkowych ograniczeniach dla początkujących. Swoją drogą to też "ciekawy" pomysł. Nie zdziwiłbym się gdyby był to kolejny po idiotycznie ustawianych znakach drogowych bodziec do wariackiej jazdy. Oczywiście wszystko w imię poprawy bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Święte krowy? 01.02.07, 09:09 To będą sobie przyklejać i odklejać przy każdej zamianie. Co to za problem dla (p)osła? Swojemu synkowi kupi nowe auto specjalnie dla niego. Dobrze jeszcze, żeby te listki były certyfikowane. Nie tak, żeby każda fima mogła je sobie produkować, tylko jedna właściwa firma szwagra Józka, która jest spoza układu. Odpowiedz Link Zgłoś
aleextra1 Re: Święte krowy? 01.02.07, 09:52 hmm.. śmieszna sprawa... Właśnie się uczę jeździć:) Na kursie i.. 1. Kierowca musi uważać, że nie wszyscy kierowcy stosują się do przepisów ruchu drogowego. Czyli zakładanie tego, że każdy kierowca zna przepisy jest błędne w myśl zasad:) 2. weteran i żółtodziób - naklejki,to jest poroniony pomysł 3. Egzamin aktualnie trwa 40 minut z egzaminatorem. Generalnie każdy błąd można popełnić i zdać, warunkiem jest to, że błąd nie naraża bezpieczeństwa innych osób i tylko jeden raz się go popełni. Jeśli nie popełnisz żadnego błędu.. i tak egzaminator oblewa za dynamikę jazdy... Egzamin kosztuje ponad 110zł. Aktualnie w Dąbrowie Górniczej statystyki prezentują się tak, że 10% osób zdaje za pierwszym podejściem (dynamika jazdy:D - wiadomo, kasa). Mój wykładowca na kursie opowiadał o teście przeprowadzonym w Tychach, na egzamin poszedł instruktor jazdy i oblał za dynamikę jazdy :). Stwierdzili też, że po oblanym egzaminie najlepiej pisać odwołania, właśnie w WORD w Tychach kandydaci do prawa jazdy pisali odwołania, niezależnie, czy z jego winy, czy nie i szansa na zdanie egzaminu za pierwszym razem wzrosła do poziomu sprzed zmian (niestety nie pamiętam jak było przed zmianą przepisó dot. prawa jazdy). Oznaczało to, że egzaminatorzy te kilkadziesiąt procent kandydatów oblewali tak po prostu sobie, bez powodu. Jak musieli zacząć tracić czas na komisje badające filmy z przebiegu egzaminu, przestało im się chcieć oblewać. 4. Kwestia, która mnie bardzo martwi.. to 1.5 miesiąca na wyznaczenie terminu jazdy. Osobiście wydaje mi się, że przez 1.5miesiąca mogę część zapomnieć i muszę wykupić dodatkowe jazdy... 65zł/godzinę.ZAJEFAJNIE! Wiem, możecie narzekać, że jeśli zapomnę przez 1,5 miesiąca jak się dobrze jeździ, to się nie nadaję na kierowcę, ale sami pomyślcie (jeśli jeździcie), kiedy się nauczyliście dobrze i bezpiecznie jeździć? Na kursie, czy jeżdżąc na ulicy? To tak jak z egzaminem na uczelni, byleby zaliczyć, natomiast umiejętność jej wykorzystania dopiero życie i praca uczy. powodzenia życzę.. i trzymajcie za mnie kciuki:) Mam jeszcze 10h jazd i egzamin:) Odpowiedz Link Zgłoś
ccm76 Re: Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 08:04 Zapewne takie traktowanie początkujących kierowców ma uzasadnienie statystyczne, ale z głupoty nie tylko początkujących może wyleczyć np. coś takiego: www.wreckedexotics.com/newphotos/bad/bad718.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
basia Własny samochód 01.02.07, 08:37 czy pomyslodawcy sa przekonani, ze kazdy mlody kierowca, kupuje sobie wlasny samochod zaraz po zadniu egzaminu, ktorego jest kierowaca on i tylko on? Wiec, jezeli lisc zielony, to chyba na jakis magnes? Odpowiedz Link Zgłoś
milestone Re: Własny samochód 01.02.07, 09:49 Dlaczego na magnes? Twoja duma ucierpiałaby gdybyś musiała jeździć z zielonym liściem? Pozdrawiam, Emilia Odpowiedz Link Zgłoś
basia Re: Własny samochód 01.02.07, 12:38 milestone napisała: > Dlaczego na magnes? Twoja duma ucierpiałaby gdybyś musiała jeździć z zielonym > liściem? lisc ma o czyms informowac, prawda? a nieuzasadnionym uzyciem wporowadze w blad innych kierowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
velda Re: Własny samochód 01.02.07, 09:57 Wiec, jezeli lisc zielony, to chyba na jakis magnes? Jestes blondynka ? Odpowiedz Link Zgłoś
milestone Re: Własny samochód 01.02.07, 10:08 > Jestes blondynka ? Gorzej, ma prawicowe przekonania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
basia Re: Własny samochód 01.02.07, 12:41 velda napisała: > > Wiec, jezeli lisc zielony, to chyba na jakis magnes? > > Jestes blondynka ? a jak wyplowieje i juz nie bedzie zielony? Odpowiedz Link Zgłoś
pms67 Re: Własny samochód 01.02.07, 18:11 basia napisała: > > czy pomyslodawcy sa przekonani, ze kazdy mlody kierowca, kupuje sobie wlasny sa > mochod zaraz po zadniu egzaminu, ktorego jest kierowaca on i tylko on? > > Wiec, jezeli lisc zielony, to chyba na jakis magnes? Droga Basiu! Znam taką panienkę która właśnie reprezentuje przypadek przez Ciebie opisany. Rodzice nie mają "licencji sterownika" ;) i pierwszy (prawie) nowy samochód w rodzinie fundnęła sobie właśnie ona. I cóż miałaby zrobić w świetle nowych przepisów ? Ano, wozić na imprezy chłopaka który ma prawo jazdy dłużej niż rok :-)) Pozdro, Dracul in Vehicul 1.6 MPI ;) > Odpowiedz Link Zgłoś
grados79 Re: Własny samochód 02.02.07, 12:15 basia napisała: > > czy pomyslodawcy sa przekonani, ze kazdy mlody kierowca, kupuje sobie wlasny sa > mochod zaraz po zadniu egzaminu, ktorego jest kierowaca on i tylko on? > > Wiec, jezeli lisc zielony, to chyba na jakis magnes? Ta na magnes :] z tego co slyszalem to listek musi byc naklejony na szybie :D wiec zycze powodzenia przyklejanie listka na magnes :] Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos "...i ściśle przestrzegać przepisów...", to znaczy 01.02.07, 08:42 że doświadczeni kierowcy nie muszą ściśle przestrzegać przepisów? myślałem, że przepisy to przepisy i po prostu każdy musi je przestrzegać Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 popieram 01.02.07, 08:51 Namnożyło się ostatnio gó..arzy, którzy kupiwszy za perę tysięcy używane rzęchy robią lans na mieście i pod dyskotekami paląc gumy i urządzając wyścigi od świateł do świateł. Widziałem wczoraj takiego w golgie III, włoski na gumie, ciemne okulary (przy padającym deszczu SIC!!!) i slalom na dwupasmówce ponad 100 km/h. Druga grupa to dzieciaki, którym rodzice dają się przejachać swoim sprzętem. ci też starają się na maxa wykorzystać te krótkie chwile kiedy tata ma dzień dobroci.... Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: popieram 01.02.07, 09:50 takich debili jest pełno, w na wsiach , w miasteczkach i na wsiach, ale ty chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło, oczywiście w pełni popieram to co napisałeś Odpowiedz Link Zgłoś
kmk2 Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 08:53 Ja zrobiłem prawko 16 kwietnia 2006 i sam sobie nakleiłem liscia. W ten sposób oszczędziłem sobie przez pierwszy miesiąc dwa trabienia przy zbyt powolnym ruszaniu spod świateł przez pierwszy miesiąc. Sprawdziłem - w Warszawie taki liść działa. Co ciekawe np. w moim rodzinnym Olsztynie - nie. A to że jeżdżę wolniej... jest oczywiste. Przejechałem 25.000km od kwietnia, ale samochód traktuję jako sposób dostanie się z miejsca A do B możliwie jednym kawałku i bez stresów, a nie grę komputerową ze zbieraniem punktów... Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba skuteczniejszy byłby system usa: pierwszy rok 01.02.07, 08:58 jazdy tylko z doświadczonym kierowcą, Proponowany sytem to chyba ma na celu tylko dodatkowy zarobek dla WORD-ów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
pms67 Re: skuteczniejszy byłby system usa: pierwszy rok 01.02.07, 18:04 I tu jest propblem tyciuśieńki: a jak nie masz takego pod ręką to nie jeździsz. Chyba, że wynajmiesz sobie szofera z Maybachem lub RR i w tedy będziesz jeździć z doświadczonym kierowcą ;) Aha, tgo kierowcę będzie strasznie bolała prawa noga....od wirtualnego hamulca. Ja tak mam jak prowadzi żona, ona gdy jadę ja ;) _______________________________________________ Dracul in Vehicul :-(=| Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: skuteczniejszy byłby system usa: pierwszy rok 08.07.08, 23:47 To bym się w życiu nie nauczyła! Przecież żeby się nauczyć, trzeba JEŹDZIĆ i to często jeździć. Z doświadczonym kierowcą, to ja się mogę przejechać od święta, jak ktoś mi poświęci tę chwilę czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 09:05 Pewnie zielony listek będzie listkiem marychy :) Odpowiedz Link Zgłoś
kmk2 "Rycerze" Szos - czyli jak obiecie blachą... 01.02.07, 09:06 ...zmienia człowieka. Idziesz po chodniku, spieszysz się, przed tobą drepcze babcia powolutku. Nie masz jak ominąć. Co robisz? Krzyczysz "spieprzaj babo!" czy mówisz "przepraszam" i jednak jakoś omijasz? 999/1000 jednak drugie rozwiązanie? Pradwda? A teraz podobna sytuacja... Jedziesz szybko do pracy. Również się spieszysz. Przed toba jedzie jakiś "blondyn" (żeby nie antagonizować). Jedzie wolniej. Może nie czuje się pewnie. Zwalniasz spokojnie czy klakson/światła/"gest pokoju" z wystawionym palcem? Tu proporcje zachowań są już bardziej inne. Zakuci w blachę czujemy się anonimowi i... odważniejsi? Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: "Rycerze" Szos - czyli jak obiecie blachą... 01.02.07, 09:10 eeeeeeeee to ja jestem 1 na 1000 bo robię na odwrót :/ Odpowiedz Link Zgłoś
barka01 Re: Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 09:18 Oprócz "zielonego liścia" proponuję również nalepkę "starego grzyba". Starzy ludzie za kierownicą są równie niebezpieczni jak młodzi, niedoświadczeni kierowcy. Ale czemuż by dyskryminować jednych kierowców kosztem innych? Doświadczonych wygów kierownicy oznaczmy np." żółtym słoneczkiem" ;-P Ogólnie mówiąc pomysł nie jest nowy.To już było -" każdemu głupiemu pieczątkę na łeb..." Odpowiedz Link Zgłoś
miriam73 Re: Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 09:43 A ja sobie nakleiłam listek z własnej i nieprzymuszonej woli i wcale nie uważam, że to obciach:) Przynajmniej na skrzyżowaniach ze światłami na których rusza się pod górkę mam za sobą dużo miejsca. I kierowcy na mnie nie trąbią, bo uważają, że skoro mam listek to mam prawo do błędów. Wcale nie zamierzam go odklejać - listek jest cool:) Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 09:49 Jestem kierowca z 53-letnim stazem.Wiekiem tez jestem zaawansowany czyli wczesniej urodzony.Uwazam,ze powrot do zielonego liscia to b.madry pomysl.Jednoczesnie zastosowanie pewnych ograniczen np.predkosci dla poczatkujacych to tez dobra mysl. Nawiazujac do mojego poprzednika "barka01" uwazam,ze naklejenie sobie znaku "starego grzyba" to tez madry pomysl.Ja jezdze jak stary grzyb t.j. staram sie przestrzegac wszystkich przepisow i znakow,nawet tych idiotycznych.Czuje sie jakby wyprzedzali mnie sami kamikadze.Np.na drodze z ograniczeniem 70km/godz wszyscy jada z reguly 90-100 lub wiecej.Dlaczego? Dlatego,ze nie maja wyobrazni i mysla,ze maja super samochody,ktore same za nich odpowiednio zareaguja w niebezpicznej sytuacji.Nasza policja tez nie jest tu bez winy;nie reaguje z zasady na przekroczenia predkosci,chyba,ze jest to ponad 100 w miescie.Z drugiej strony nie reaguje na bezmyslne ustawianie znakow ograniczenia do 30-40km/godz tam gdzie absolutnie nie widac takiej potrzeby. To co tu pisze to nic nowego.Tak bylo zawsze.Dawniej jednak bylo mniej samochodow,lecz wiecej motocyklistow,rownie niebezpicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
barka01 Re: Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 10:16 Drogi emerycie21.Dziękuję z a poparcie w sprawie najstarszych kierowców.Często wiek i zdrowie robią swoje. Refleks i wzrok już nie taki. Naturalnym więc staje się jazda z mniejszymi prędkościami, tudzież zwolniona reakcja na sytuacje drogowe. Te ograniczenia mają wpływ również na bezpieczeństwo innych użytkowników. Cóż, każdy dopóki mu zdrowie pozwala, ma prawo korzystać z własnego samochodu. Jeśli więc oznaczamy tych którzy mogą być potencjalnie niebezpieczni, róbmy to konsekwentnie. Może by tak jeszcze dołączyć do kolekcji obowiązkowych nalepek ,znaczek "Wesołego Rogera" dla piratów drogowych :) Ps. Pamiętam akcję prowadzoną przez Szymona Kobylińskiego promującą nalepkę "Borowika" na tylnej szybie. Odpowiedz Link Zgłoś
grados79 Re: Zielony listek dla początkujących kierowców 02.02.07, 12:22 barka01 napisała: > Może by tak jeszcze dołączyć do kolekcji obowiązkowych nalepek ,znaczek > "Wesołego Rogera" dla piratów drogowych :) Pójdę dalej :D naklejka "NIEDZIELNY KIEROWCA" Odpowiedz Link Zgłoś
jolojo Rekomunizacja poprzez zielony listek 01.02.07, 09:40 To co czytam to chyba żart. Przecież "Przewodnia Siła Narodu" rekomunizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
quot Re: Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 09:40 Na początek to powinni sobie tworzący takie przepisy listek na głowie przykleić to każdy kierowca będzie wiedział że tym samochodem jedzie baran. Podobno nowy sposób zdawania prawa jazdy miał poprawić umiejętności kierowców i zwiększyć bezpieczeństwo oraz zmniejszyć korupcję. A z moich obserwacji wynika że zrobił dokładnie odwrotnie. Egzamin jest trudniejszy, co automatycznie powoduje że więcej osób nie zdaje, co zachęca do załatwiania sobie egzaminu. Po 40 godzinach jazdy taki świeżo upieczony kierowca myśli że skoro tyle wyjeździł to jest gość. Wśród znajomych którzy zdawali starym systemem większość nie miała żadnej stłuczki w ciągu pierwszego roku od zdania egzaminu. Obecnie większość znajomych, które zdały nowym systemem ma jakąś stłuczkę lub choćby otarcie samochodu. Jak człowiek przejechał 20 godzin to nie był taki pewny swych umiejętności. Pozatym można by wprowadzić coś takiego jak w USA. Prawko można by już dostać mając 16 lat. Zdajesz przepisy i masz przejechane powiedzmy 10 godzin, a twoje prawo jazdy obowiązuje tylko gdy jedziesz z kierowcą posiadającym pełne uprawnienia. Po ukończeniu osiemnastu lat robisz jeszcze 10 godzin kursu i zdajesz egzamin z jazdy. Jeżeli zdasz dostajesz prawko. Odpowiedz Link Zgłoś
inter77 Re: Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 09:50 Problem polega na tym, że nie tylko Otylia. Co drugi się uważa za wspaniałego kierowcę. Odpowiedz Link Zgłoś
orinus Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 10:00 Świetny pomysł z płytą poślizgową i "zderzeniem". To trzeba przeżyć. Inaczej kierowca sądzi, że w pełni panuje nad samochodem.A tak nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
katanu Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 10:18 Hmmm.. z tego tekstu wynika ze tylko mlodzi kierowcy musza scisle przestrzegac przepisow.. Starzy juz nie? Niezle! :) Odpowiedz Link Zgłoś
inter77 Re: Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 10:23 Niektórzy powinni jeździć nie tylko z zielonym listkiem na szybie, ale z tatą obok siebie oraz mamą i babcią na tylnym siedzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
turpentine Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 10:21 Historia kołem się toczy. Odpowiedz Link Zgłoś
cozy Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 10:27 A co kiedy małżeństwo ma jeden samochód i jeździ nim zarówno doświadczony jak i niedoświadczony kierowca? Listki będą odklejalne, wielokrotnego użytku? Odpowiedz Link Zgłoś
milestone Re: Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 11:28 A dlaczego miałyby być. Naprawdę jeżdżenie z naklejką stanowi taki problem dla doświadczonego kierowcy? Czułbyś się upokorzony czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Czy listek nosić ze sobą ? 01.02.07, 10:30 Nie zawsze nowy kierowca ma swój własny samochód. W przypadku młodych kierowców ZAZWYCZAJ jest to samochód rodziców. Czasami kierowca może jeździć różnymi samochodami, np. służbowymi. Krótko mówiąc - idea może i słuszna, tylko nie do zrealizowania. Pomijam fakt, że przed laty ludzie przestali naklejać listki, bo krążyła opinia, że takie auta były wybierane "na dzwona", tj. np. taksówkarz powodował stłuczkę tak, aby wina była tej drugiej strony. W przypadku listka miał większe szanse, że kierowca da się "złapać" i że policja będzie skłonna uwierzyć, że to wina nowicjusza. Na ile ta opinia była prawdziwa ? Odpowiedz Link Zgłoś
starucha_izergiel Re: Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 11:26 A ja przez pierwsze trzy lata po zdaniu egzaminu na prawo jazdy nie siedziałam za kółkiem, bo byłam biedną studentką bez samochodu... Po trzech latach byłam jeszcze większym żółtodziobem niż na początku, bo przez ten czas zapomniałam jakie są przepisy i co oznaczają znaki... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.69 Znakomity pomysł. 01.02.07, 11:27 Większość małolatow po uzyskaniu prawka i wzięciu dobrej fury tatusia czuje się na ulicy mistrzem kierownicy. A jeszcze jak sobie pogrywał na PC lub PS/2 w wyścigi, to piesi sa bez szans. Odpowiedz Link Zgłoś
yagres Re: Głupota 01.02.07, 12:13 To że zdałem egzamin nie przesądza, że jestem właścicielem czy tez posiadaczem samochodu. To jest tylko uprawnienie. Podobnie mogę zadać pomyślnie egzamin na kosmonautę, co nie znaczy wcale że na moim placu przed domem stoi statek kosmiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
hurggis Re: Znakomity pomysł. 01.02.07, 12:22 nie zgodzę się, ponieważ czasem Ci młodzi jeżdżą rozważniej niż Ci starzy kierowcy. sam jestem początkującym kierowcą (nie mam zamiaru się wybielać, ale podczas moich podróży samochodem wiele, podkreślam wiele razy "stary" kierowca zajechał drogę, wymusił pierwszeństwo etc. Lecz nie można generalizować, że młodzi to piraci drogowi, a starsi użytkownicy dróg to mistrzowie kierownicy. Jeszcze jedno to właśnie młodzi kierowcy znają lepiej przepisy ruchu drogowego niż Ci którzy mają prawo jazdy ponad 10 lat. warto się nad tym zastanowić i pomyśleć czy nie mam racji w dotyczącej kwestii. Co do tych płyt poślizgowych to suuuper sprawa. Na kursach prawa jazdy powinno się uczyć jeździć pojazdem mechanicznym w ruchu miejskim i na szybszych drogach, a nie uczyć, żeby zdać egzamin. Odpowiedz Link Zgłoś
123zly statystyki nie kłamią 01.02.07, 12:27 a bardziej liczą sie umiejętności i wprawa Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Znakomity pomysł. 01.02.07, 12:29 Ani się uczyć jazdy między słupkami na zasadzie "jak zobaczysz ten słupek w tej części okna to do oporu w lewo!". Odpowiedz Link Zgłoś
pms67 Re: Znakomity pomysł. 01.02.07, 18:20 adas313 napisał: > Ani się uczyć jazdy między słupkami na zasadzie "jak zobaczysz ten słupek w tej > części okna to do oporu w lewo!". A co kolega jeszcze przeżywa swój egzamin ! "...a jak zobaczysz słupek na końcu lusterka to prostuj. K...wa prostuj !!!" Tyle lat i nie zapomniałem. Teraz i tak jest mniej placyku niż kiedyś. Pozdro Dracul in Vehicul Wot, Odpowiedz Link Zgłoś
mojboze Re: Znakomity pomysł. 01.02.07, 12:30 Młody kierowca bywa niebezpieczny, bo jeżdzic za bardzo nie umie a szpanować tak. Kobiety bywają nie bezpieczne, bo...są kobietami, Starzy są niebezpieczni, bo są starzy i reakcja nie ta. Z pierwszym twierdzeniem się zgadzam. Ale ludzie, litosci, bo tych nażelowanych młodzikach najwięcej wypadków (tych naprawdę niebezpiecznych) popełniają pewni siebie faceci, kierowcy z 10-10 letnim stażem w dobrych brykach, którzy uważają, że są wspaniałymi kierowcami, trąbią na tych staruszków i kobitki, pieszych na pasach itd. Prawda jest taka, ze prowadząc samochód zawsze trzeba być ostrożnym-bo zawsze moze zdarzyć się sytuacja nieprzewidziana, podmuch wiatru, łoś, dziecko na ulicy. I wtedy mniej groźni są ci staruszkowie z gorszym refleksem i roztargnione lalunie jeżdżące 50 km/h niż panowie w mercach zapiep..cy 120 km/h wierzących w swoje refleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
m_arc_in Re: Zielony listek dla początkujących kierowców 01.02.07, 14:03 Mamy w Polsce chory system szkolenia kierowcow - to fakt. Nie mamy praktycznie drog, a to co jezdzi po Polsce czesto tylko z nazwy przypomina samochod - te tez zgodne jest z prawda (jesli ktos jest innego zdania - zapraszam do dyskusji). Prawo jazdy mam od 15 lat, rocznie przejezdzam ok. 75.000 km (kiedys 100.000 :( ), jezdze nowym (dwuletnim) bezpiecznym samochodem, kilkukrotnie bralem udzial w szkoleniach z zakresu bezpiecznej jazdy, wielokrotnie odwiedzalem tor w Miedzianej Gorze, przy pierwszych opadach sniegu profilaktycznie krece baczki na duzym placu ;>, startuje od czasu do czasu w KJS'ach. I powiem, ze jezdze w miare bezpiecznie (w miare, bo bylem uczestnikiem dwoch wypadkow i kilku stluczek choc nigdy nie bylem ich sprawca). I szlag mnie trafia, kiedy czytam, ze kurs na plycie poslizgowej i wjechanie w kartony nauczy "mlodego" kierowce czegokolwiek. Teoria, czysta teoria. Osobiscie nie wierze, ze przelozy sie to na wzrost bezpieczenstwa na naszych drogach. BTW - moze lepiej uczyc mlodych kierowcow trudnej sztuki omijania dziur w jezdniach? Przyszla odwilz, snieg, lod i mroz zrobily swoje, znow powinnismy nauczyc sie latac... Wczoraj widzialem taki obrazek - Seicento z piekna brunetka za kolkiem wjezdza w kaluze (50 kmh), slychac "jebut", samochod ma tylko 3 kola... Dziura byla... Ciekawe czy tego tez beda nas madrzy politycy uczyc na kursach ;). szerokiej drogi dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
44.1khz Zielony listek dla początkujących kierowców 02.02.07, 20:12 No świetnie. Jeden samochód. Dwóch kierowców. Jeden z nich jeździ od kilkunastu lat. Drugi dopiero zaczyna. Jak rozumiem zielony listek obowiązuje w takiej sytuacji. Czyli doświadczony kierowca musi spodziewać się permanentnego zatrzymywania bo nie stosuje się obostrzeń dla początkujących kierowców... Chyba, że jak za dawnych lat zobaczymy listki mocowane na szybie na przyssawkach ;). A co w sytuacji, gdy początkujący nie naklei listka? Szanse na kontrole są raczej niewielkie. Jak to będą weryfikować. Chyba kolejny dziurawy przepis :( Odpowiedz Link Zgłoś