Dodaj do ulubionych

Niemcy zapłacą Żydom za pracę w gettach

05.02.07, 18:41
To i tak niewiele się domagają za to co im zrobiono.
Obserwuj wątek
    • s-k-i-n Niemcy zapłacą Żydom za pracę w gettach 05.02.07, 18:41
      czego oni jeszce chcą ? przecież już wyciągneli od nich kasę za holocaust.
      • marcin120 Re: Niemcy zapłacą Żydom za pracę w gettach 05.02.07, 18:50
        skin mylisz pojecia odszkodowanie za holocaust to inna bajka. Tu chodzi o
        wyplacenie pieniedzy za prace wykonywana w getach. Jak by tak ciebie zapedzili
        do geta kazali pracowac a w zamian dawali ci po glowie palka lub w drodze
        wyjatku kromke chleba na dzien to tez bys morde darl. A swoja droga to
        zdziwiony jestem, ze dopiero teraz sie upominaj. Widocznie to temat "wstydliwy"
        w koncu jak nas uczono w szkolach ci ludzie byli przeznaczeni do wymordowania a
        teraz posrednio przyznaja, ze pracowali dla mordercow. Inna sprawa to taka, ze
        wiekszosc z nas w zamian za uratowanie zycia zrobilaby wszystko.
        • mufti.ibrahim Tyle, że akurat ci, którzy przeżyli zwykle się 05.02.07, 19:09
          nie napracowali. W gettach to była na ogół warstwa uprzywilejowana, dla której
          życie w gettach było bez porównania łatwiejsze niż dla całej reszty. Na ich
          miejscu wstydziłbym się domagać się wynagrodzeń. Polecam pamiętniki Dawida
          Serakowiaka z łódzkiego getta. Można się porzygać czytając takie newsy jak ten
          powyżej.
          • znajomy_jennifer_lopez Cyniczny gest. Co tak szybko, trzeba było poczekać 05.02.07, 22:12
            jeszcze parę lat aż wymrą ostatni.
            p.s. Rodzinom tych którzy nie zdążyli nawet popracować hitlerowcy przydzielą deputat mydła?
        • geralt9 A rodzinom tych ktorzy nie zdazyli popracowac? 05.02.07, 21:23
          A rodzinom tych ktorzy nie zdazyli popracowac? Tez zaplaca czy tylko niemcy do
          pracy wykorzystywali żydów, morderstw nie bylo?
        • marysia57 Re: Niemcy zapłacą Żydom za pracę w gettach 08.06.07, 06:35
          Moja mama miala 14 lat kiedy ja zabrano na roboty do Niemiec. Klika lat temu
          otrzymala okolo $2000 za prawie 3 lata niewolniczej pracy.Rano dostawala kromke
          chleba, wczasie drogi do pracy eskortowana wraz z cala grupa przez Niemcow
          modlila sie zeby nie upasc bo wiedziala ze jak upadnie to ja Niemiec kopnie do
          rowu i bedzie po niej.
          Miliony dolarow byly przeznaczone na odszkodowania, wiekszosc jednak zabrana
          byla przez organizacje zydowskie, miedzy innymi na "nauke o Hlocauscie".Moja
          mama wraz z tysiacami innych dostala ochlapy.Z tego co organizacje zydowskie
          zagarnely wystarczloby na pracownikow z gett, niestety panowie z organizacji
          zydowskich wyplacaja sobie pol milionowe pensje , trzeba wiec im ciagle szukac
          nowej kasy . Ochlapami zamkaja buzie pokrzywdzonym a sobie pensyjki
          podwyzszaja. Szkoda ze nie ma ustawy ktora by pomijala hosztaplerow i pieniadze
          szly bezposrednio do pokrzywdzonych.
    • krawat23 Niemcy zapłacą Żydom za pracę w gettach 05.02.07, 18:45
      O ile wiem, w czasie okupacji nie było bezrobocia. Wszyscy pracowali i to ,
      niestety na korzyść III Rzeszy. Rolnicy oddawali kontyngenty, kolejarze
      prowadzili pociagi, chyba również wojskowe,tramwajarze prowadzili
      wagany "Tylko dla Niemców", murarze budowli mury getta, robotnicy produkowali
      i remontowali broń itd itd. Nam też należy sie odszkodowanie....
      • boston911 Re: Niemcy zapłacą Żydom za pracę w gettach 05.02.07, 18:54
        krawat23 napisał:

> Nam też należy sie odszkodowanie....

Jezeli byles kolejarzem, lub murowales mury getta itd., to na co czekasz? Czy
        miales jakis szczegolny powod, zeby czekac az Zydzi sie upomna o to co im sie
        nalezy?
      • pies_na_lewizne Re: Niemcy zapłacą Żydom za pracę w gettach 05.02.07, 19:04
        krawat23 napisał:

> O ile wiem, w czasie okupacji nie było bezrobocia. Wszyscy pracowali i to ,
        > niestety na korzyść III Rzeszy. Rolnicy oddawali kontyngenty, kolejarze
        > prowadzili pociagi, chyba również wojskowe,tramwajarze prowadzili
        > wagany "Tylko dla Niemców", murarze budowli mury getta, robotnicy produkowali
        > i remontowali broń itd itd. Nam też należy sie odszkodowanie....

czy nie czytales wprowadzenia do artykulu?

"Niemcy przyznają odszkodowania Żydom, którzy w czasie II wojny światowej
        pracowali w gettach, nie otrzymując za to należnego wynagrodzenia, lecz
        jedynie "głodowy ekwiwalent" lub jedzenie - podał niemiecki tygodnik "Der
        Spiegel"."

Dostana odszkodowanie Zydzi ktorzy pracowali w gettach NIE OTRZYMUJAC ZA TO
        NALEZNEGO WYNAGRODZENIA, LECZ JEDYNIE "GLODOWY EKWIWALENT" LUB JEDZENIE.
      • decisive Re: Niemcy zapłacą Żydom za pracę w gettach 05.02.07, 20:32
        oczywiscie że nam tez należy sie odszkodowanie za przymusowa pracę na rzecz II
        Rzeszy tylko że ta sprawa zostala juz praktycznie załatwiona w Polsce, co do
        żydów to zadośc uczynienie w pieniężnym wymiarze nigdy nie ulegnie
        przedawnieniu teraz będą rzadać pieniędzy i za 50 lat też bedą Niemcy musieli
        im za coś tam zapłacić za co jeszcze nie zapłacili, żydom chodzi o pieniądze
        tak bylo i tak będzie so war es und so wird es immer sein
      • ohimmel Re: Niemcy zapłacą Żydom za pracę w gettach 05.02.07, 21:39
        Przecież płacono wtedy za tą pracę.
      • gregory701 Re: Niemcy zapłacą Żydom za pracę w gettach 05.02.07, 22:29
        I słusznie .W czasie okupacji nie tylko nie było bezrobocia , ale byla ogólna
        szczęśliwość. To tylko facety po 70 roku zycia tak wybrzydzają ten niemiecki
        dobrobyt i szczęście , bo widzieli to wszystko na własne oczy , ty IDIOTO !!!
    • pies_na_lewizne Niemcy zapłacą Żydom za pracę w gettach -b. dobrze 05.02.07, 18:58
    • kij_w_mrowisko1 mam nadzieję, że odszkodowania dla Żydów 05.02.07, 19:01
      będą równie "wysokie" jak te JAŁMUŻNY wypłacone Polakom z pracę przymusową i
      obozy koncentracyjne.
    • rozbojnik_rumcajs Niemcy 05.02.07, 19:07
      Powinni zaplacic kazdemu ktory pracowal w GG oraz my Polacy powinnismy wystawic niemcom rachunek
      za ziszczenia w czasie IIWW .

No bo jak tu mozna lubic niemca no chocby za te czerwone chamy ? co chwile slyszymy cos takiego w
      niemieckiej prasie czy telewizji
      • chrisraf Do rozbojnika 05.02.07, 19:30
        a Ty umiesz po niemiecku?
      • frytz.frytz Re: Niemcy 05.02.07, 20:38
        Mozemy zaplacic za zniszczenia ale pod warunkiem ze oddacie cale Prusy wschodnie + Dolny Slaska i Gorny Slask
        • edzior1 Re: Niemcy 05.02.07, 22:29
          do frytz.frytz.
          mysle ze kto jak kto ale wy (bo chyba sie za niemke uwazasz)niemcy nie macie
          absolutnie prawa stawiac warunkow....
        • marysia57 Re: Niemcy 08.06.07, 06:48
          Pod warunkiem ze Rosja odda nam ziemie wschodnie. Zacznij wiec zadac od Rosji
          zaplaty za polskie straty, potem zapoznaj sie z rachunkiem strat i zniszczen
          jakich Niemcy dokonali w Polsce. Zwrocie dziela sztuki, ksiazki, zaplaccie za
          zburzone i spalone miasta i wsie,Wyplaccie odszkodowania rodzinom za miliony
          pomordowanych, za dzieci odebrane rodzicom,za kaleki , za zabranianie edukacji
          Polakom. Za 5 lat horroru i terroru.Zlodzieje, bandyci i mordercy niemieccy
          maja jeszcze odwage pretensje wnosic. Rasa PANOW co najgorsze instynkty
          zwierzece pokazala i zniszczenie siala nie ma prawa upominac sie o nic, tylko o
          wybaczenie prosic i placic za zniszenia jakich dokonala.
    • adalberto3 W gettach pracowali glownie zydowscy ... 05.02.07, 19:08
      .. policjanci z formacji pomocniczych. Reszta, jezeli jeszcze byla zdolna do
      pracy robila to przede wszystkim poza gettami.
      Policjanci, czlonkowie Judenratow sporzadzajacy listy przeznaczonych do wywozu
      powinni tez otrzymac zaplate. Dziwie sie, ze do tej pory nic nie otrzymali.
      W sumie pomagali Niemcom. Niewdzieczni ci Niemcy.
      • star15 Re: W gettach pracowali glownie zydowscy ... 05.02.07, 19:16
        adalberto3 05.02.07, 19:08 + odpowiedz

.. policjanci z formacji pomocniczych. Reszta, jezeli jeszcze byla zdolna do
        pracy robila to przede wszystkim poza gettami.
        Policjanci, czlonkowie Judenratow sporzadzajacy listy przeznaczonych do wywozu
        powinni tez otrzymac zaplate. Dziwie sie, ze do tej pory nic nie otrzymali.
        W sumie pomagali Niemcom. Niewdzieczni ci Niemcy.

I co bijesz piane ty zydozercza mordo. Twoi dziadkowie szmalcownicy
        byli "formacja pomocnicza" A Ci o ktorych piszesz wszyscy dostali
        zaplate,wspolnie poszli do gazu lub pod sciane.I nie tobie sie wypowiadac na
        te tematy i nie ty placisz.
        • mufti.ibrahim Ot, głupi jasio, który wie a priori co myślą 05.02.07, 19:50
          i kim są inni. Być może jego dziadek ukrywał żydów a twój był smalcownikiem.
          Świat nie jest taki prościutki jak nie skażona fałdą powierzchnia twojej kory
          mózgowej.
          • ohimmel Re: Ot, głupi jasio, który wie a priori co myślą 05.02.07, 21:07
            Niedaleko pada jabłko od jabłoni.
            W wielu sprawach świat wcale nie jest skomplikowany jak to się niektórym wydaje.
        • polonus3 Re: W gettach pracowali glownie zydowscy ... 05.02.07, 21:14
          "star 15" I co bijesz piane ty polakozercza mordo. Twoi dziadkowie szmalcownicy
          byli "formacja pomocnicza" tzw. POLICJA ZYDOWSKA wspolpracujaca z GESTAPO w
          wysylaniu swych braci i siostr do gazu.
          • velda Re: W gettach pracowali glownie zydowscy ... 05.02.07, 21:30
            "star 15" I co bijesz piane ty polakozercza mordo. Twoi dziadkowie szmalcownicy
            byli "formacja pomocnicza" tzw. POLICJA ZYDOWSKA wspolpracujaca z GESTAPO w
            wysylaniu swych braci i siostr do gazu.

Dzieciaku idz spac.Nie marudz i nie otwieraj dzioba miedzy
            doroslymi.Szmalcownicy to byli Polacy natomiast Policja w gettcie to byli Zydzi
            i nie wspolpracowala a wykonywala polecenia Niemcow,co jest wielka roznica ,a
            czego i tak smarku nie pojmiesz.
            • romano33 Re: W gettach pracowali glownie zydowscy ... 05.02.07, 23:53
              velda napisała:

> Szmalcownicy to byli Polacy natomiast Policja w gettcie to byli Zydzi
              > i nie wspolpracowala a wykonywala polecenia Niemcow,co jest wielka roznica ,a
              > czego i tak smarku nie pojmiesz.

Wykonywała polecenia Niemców ? Piszesz historię na nowo ? Przeciez Gettami
              administrowali Żydzi. Byli tam żydowskie władze, żydowska policja wykonująca
              służalcze polecenia niemieckie. To nie Polacy pomagali Niemcom wyznaczać Żydów
              do transportow - to robili Żydzi. To nie Polacy pilnowali niemieckiego porządku
              w gettach, ale Żydzi. Nie znam przypadku, aby Żydzi administrujący gettem,
              odmówili wykonania niemieckiego polecenia. Przecież za to groziło tylko zabicie
              i to tylko jednej osoby, a nie całej rodziny, jak groziło to Polakom za pomoc
              Żydowi, a Polacy to robili.
              • beatrix17 Re: W gettach pracowali glownie zydowscy ... 06.02.07, 00:28
                romano33, za to, co teraz mialabym ochote ci powiedziec admini wywaliliby mnie
                z tego forum na zbita twarz. Dlatego sie powstrzymam. Wygadujesz brednie, ktore
                mozna by nazwac zenujacymi gdyby nie byly po prostu paskudne. Co to znaczy
                tylko jednej osoby ? Teraz bedziesz decydowal nie tylko o tym kto ma prawo byc
                polakiem, ale jeszcze chcesz sie zabawic w pana boga? chcialbys decydowac komu
                wolno zyc ? I ze jedno zycie to mniej wazne niz dwa zycia albo dziesiec?
                Chory jestes na umysle.
                • koham.mihnika wyglada na to, ze niektorym z wielkim trudem 07.06.07, 09:41
                  przychodzi stanac twarza w twarz z prawda historyczna.
                  To Zydzi pomagali Niemcom wywozic wspolziomkow do obozow smierci. To Zydzi
                  zawiadywali pod niemieckie dyktando gettami i wykonywali wszystkie niemieckie
                  polecenia. Tych, ktorzy porwali sie Niemcow byla garstka.
                  Sluchaj piekna 17, nie napadaj na czlowieka za mowienie prawdy. Przestan sie
                  samooklamywac. Takie sa trudne prawdy. Twoja odpowiedz jest zupelnie
                  nieracjonalna. Przeczytaj ja jeszcze raz, ale bez piany na ustach.
                  • beatrix17 Re: wyglada na to, ze niektorym z wielkim trudem 10.06.07, 08:59
                    Bez piany? Czasem sie nie da. Przeczytaj co pisze romano33. Niestety, u mnie to
                    czasami wywoluje piane.
                    Mam wrazenie, ze chcesz mi powiedziec, ze uwazam narod zydowski za szlachetny
                    co do sztuki i pozbawiony w swych szeregach niegodziwosci.Nie zaprzeczylam temu
                    co w pierwszej czesci swojego postu napisal romano33 i wcale nie jest mi trudno
                    sprostac tej prawdzie. Nie mnie oceniac i nie mnie potepiac. Skoro nawet Marek
                    Edelman wielokroc powtarza, ze nie potepia i nie ocenia, ja tym bardziej nie
                    mam zamiaru.
                    Odnioslam sie do tego, co romano33 powiedzial na koncy, ze to grozilo zabiciem
                    tylko jednego czlowieka. Jakos trudno mi zaakceptowac myslenie, w ktorym mozna
                    dostrzec ocene czy jedno zycie jest mniej badz wiecej warte od wielu zyc i czy
                    polskie jest wiecej czy mniej warte od zydowskiego.
                    W ogole staram sie nie dokonywac ocen postaw tych, ktorzy w tamtych czasach
                    musieli dokonywac wyborow. To jest niemozliwe. Nikt z nas nie wie, jak
                    zachowalby sie w sytuacji do tego stopnia ekstremalnej. Na ile starczyloby
                    odwagi i milosci blizniego, a na ile instynkt samozachowawczy, strach i chec
                    ocalenia skory wzielyby gore.
                • marysia57 Re: W gettach pracowali glownie zydowscy ... 08.06.07, 07:14
                  romano napisal prawde i wcale nie ma intencji bawienia sie w pana Boga
                  stwierdza tylko fakt ze odmowienie wykonania polecenia niemca przez zyda
                  konczylo sie smiercia zyda. Czlowiek honoru nie zgodzilby sie wspolpracowac z
                  mordercami ktorzy mordowali jego bliznich. Zydowscy juderanci wybrali jednak
                  wspolprace z mordercami dla lepszego zycia.Jest to niestety wstretny
                  niewybaczalny akt z ich strony, Ratowali swoje zycie pomagajac mordowac
                  bliznich.Na to nie ma usprawiedliwienia.Opor i walka nie pozwalalaby niemcom na
                  szybkosc dzialania i straty w ludziach mogly by byc mniejsze. Polacy za pomoc
                  zydom karani byli smiercia jak rowniez ich rodziny,tysice polakow zginelo z rak
                  niemcow za to, czasem przez donosy zydow.Dla tych polakow zycie kazdego bylo
                  wazne.Polacy umierali prubujac ratowac Zydow, juderanci w koncu w wiekszosci
                  tez umarli z ta roznica ze umarli kolaborujac z niemcami i majac krew innych
                  zydow na rekach. Romano nie jest chory na umysle jak ty to stwierdzasz, chorzy
                  to ci ktorzy nie potrafia krytycznie przyjrzec sie juderantom i ich paskudnej
                  dzialalnosci.
                  • iluminacja256 Re: W gettach pracowali glownie zydowscy ... 10.06.07, 10:31
                    Ratowali swoje zycie pomagajac mordowac
                    > bliznich.Na to nie ma usprawiedliwienia.Opor i walka nie pozwalalaby niemcom
                    na
                    >
                    > szybkosc dzialania i straty w ludziach mogly by byc mniejsze.

O czym ty dziewczyno mówisz? Opór i walka wsród ludzi, którzy wyglądali jak
                    chodzące szkielety, kobiety z dziecmi, starcy? Czym ? Jakim cudem ? Z kilofem
                    na czołgi i miotacze ognia? Żydowskie powstanie w getcie rozgromiono w ciągu
                    trzech tygodni -opór i walke mozna podjąć wtedy, kiedy ma sie jakiś dopływ
                    broni , a nie butelki z benzyną w ilosci 10-ciu...
                    • marysia57 Re: W gettach pracowali glownie zydowscy ... 11.06.07, 07:02
                      Piszac "Opor i walka nie pozwalalaby niemcom na
                      szybkosc dzialania i straty w ludziach mogly by byc mniejsze" Milam na mysli
                      ze jezeli Juderanci odmowili by pracy dla niemcow , transporty nie przebiegaly
                      by tak sprawnie.W Gettcie bylo kilka organizacji bojowych,ktore przed wybuchem
                      powstania zlikwidowaly wielu juderantow, poniewaz zdawali sobie sprawe z ich
                      zagrozenia. Jezeli od poczatku w Gettach nie byloby Juderantow, zydowskie
                      organizacje bojowe mialy by wieksze szanse na organizowanie oporu, broni
                      itd.Kilka lat temu w Haaretz byl artykul na ten temat.
            • marysia57 Re: W gettach pracowali glownie zydowscy ... 06.02.07, 05:33
              Kiedys czytalam wspomnienia Zyda ktory jako dziecko byl w gettcie
              Warszawskim.Jedna z rzeczy ktora najbardziej pamietal byly slowa starszych
              Zydow ostrzegajacych dzieci przed Juredantami. Ostrzegano ich mowiac: Jezeli
              byscie znalezli sie w pokoju o 3 drzwiach i w jednych stal Niemiec w drugim
              Ukrainiec a w trzecim Zyd. Sproboj uciekac tymi gdzie stoi Ukrainiec potem
              gdzie stoi Niemiec ALE NIGDY , NIGDY NIE WAZ SIE PODEJSC DO TYCH DRZWI W
              KTORYCH STOI ZYD .
              • wiktoriaka Obrzydliwość 06.02.07, 07:07
                marysia57

Dorównujesz Goebbelsowi i jego kumplom w wymyślaniu obrzydliwych historyjek o
                Żydach. Moje gratulacje.
                • marysia57 Re: Obrzydliwość 07.02.07, 03:25
                  NIE,NIE KLAMIE I NIE WYMYSLAM.Daj mi troche czasu a podam ci link oryginalnej
                  wersji tego wydarzenia.
                  • rmstemero Re: Obrzydliwość 08.02.07, 01:28
                    marysia57 napisała:

> NIE,NIE KLAMIE I NIE WYMYSLAM.Daj mi troche czasu a podam ci link oryginalnej
                    > wersji tego wydarzenia.

Nie podawaj prosze. Nic juz nie rob. No moze powinnas sie zawstydzic ale watpie
                    czy Cie na to stac. To tez trzeba umiec.

A swoja droga dziwnym jestesmy narodem. Nalezal do niego Ojciec Kolbe, nalezy i
                    Marysia. Obok ogromnych zasobow dobra tyle bezinteresownej, zapieklej, dzikiej i
                    przyziemnej nienawisci. Smutne
                    • marysia57 Re: Obrzydliwość 08.02.07, 07:11
                      A czego ja mam sie wstydzic? Czy to moja wina ze w Gettach Zydzi okrutnie
                      niszczyli Zydow? Czy mam sie tez wstydzic za Amerykanskich Zydow ktorzy
                      krzyczeli ze "JEDNA KROWA W PALESTYNIE JEST WIECEJ WARTA NIZ WSZYSCY POLSCY
                      ZYDZI" i odmawiali pomocy swym braciom w Polsce? Nie ma dla nich ZADNEGO
                      usprawiedliwienia za to co robili, i to oni powinni sie wstydzic i byc za to
                      osadzeni.
                      Nie rzucaj wiec prosze wielkich slow na temat mojej "zapieklej, dzikiej
                      > i
                      > przyziemnej nienawisci" To sa fakty i nic innego.
                    • marysia57 Re: Obrzydliwość czy mowienie prawdy? 08.02.07, 07:29
                      Kilka lat temu BERNARD MARGUERITTE w Tygodniku SOLIDARNOŚĆ w artykule "Polsko-
                      żydowska prawda, cała prawda" napisal
                      "Okazuje się jeszcze raz, że nie wystarczy mówić prawdę, trzeba mówić całą
                      prawdę, odkryć wszystkie jej aspekty. Niech więc Polacy mówią o wielkości
                      narodu żydowskiego, o holokauście i pokutują za swoje winy, niech Żydzi oddają
                      hołd Polakom i zechcą zauważyć własne, czasem potworne, grzechy. Wtedy i tylko
                      wtedy staną się możliwe pojednanie, rozumienie, a może nawet miłość między tymi
                      dwoma narodami, które przecież tak wiele łączy!

• beatrix17 Re: Obrzydliwość czy mowienie prawdy? 08.02.07, 10:41
                        marysiu - na twoje pytanie "obrzydliwosc czy mowienie prawdy?" odpowiadam-
                        obrzydliwosc. dalszy komentarz uwazam za zbyteczny.
                        • marysia57 Re: Obrzydliwość czy mowienie prawdy? 07.06.07, 04:16
                          Kilka lat temu BERNARD MARGUERITTE w Tygodniku SOLIDARNOŚĆ w artykule "Polsko-
                          żydowska prawda, cała prawda" napisal
                          "Okazuje się jeszcze raz, że nie wystarczy mówić prawdę, trzeba mówić całą
                          prawdę, odkryć wszystkie jej aspekty. Niech więc Polacy mówią o wielkości
                          narodu żydowskiego, o holokauście i pokutują za swoje winy, niech Żydzi oddają
                          hołd Polakom i zechcą zauważyć własne, czasem potworne, grzechy. Wtedy i tylko
                          wtedy staną się możliwe pojednanie, rozumienie, a może nawet miłość między tymi
                          dwoma narodami, które przecież tak wiele łączy!

• koham.mihnika Re: Obrzydliwość czy mowienie prawdy? 07.06.07, 09:47
                          beatrix17 napisała:

> marysiu - na twoje pytanie "obrzydliwosc czy mowienie prawdy?" odpowiadam-
                          > obrzydliwosc. dalszy komentarz uwazam za zbyteczny.

czyli tylko zydowska prawda jest prawda?
                          • beatrix17 Re: Obrzydliwość czy mowienie prawdy? 10.06.07, 08:44
                            nie. ani zydowska ani polska. Tyle, ze ja nie mam wrazenia, ze my tu mowimy o
                            prawdzie. Jak niby chcialbys dotrzec do "prawdy" o czasie Holocaustu ? I co to
                            ma byc za prawda ? w tej i wielu podobnych dyskusjach na ten trudny temat
                            padaja ogolniki - Polacy byli pelni poswiecenia i ratowali Zydow - prawda ?
                            Prawda . Ale nie cala . Dalej - tak jak tu - Zydzi byli kolaborantami, wydawali
                            Zydow i Polakow Niemcom - prawda ? Prawda , ale tez tylko kawalek. Wiec chodzi
                            o to, aby nie stosowac ogolnikow. Ani nie wlaczac liczarki, bo zaraz za
                            powyzszymi tezami padaja najczesciej kolejne - ktorych byl wiecej. Jakby to
                            mialo jakiekolwiez znaczenie.
                            A jeszcze dodam - jesli Marysia i inni uwazaja sie za potomkow chrzescijanskich
                            ofiar holocaustu to ich sprawa. Ja sie nie uwazam. Ja chcialabym tylko, zeby
                            skonczyly sie zjadliwe ataki i obrzucanie go..em ludzi, ktorzy cierpieli tak
                            starsznie. Niewazne jakiej sa narodowosci. Chcialabym, zeby Holocaust byl
                            trauma ludzkosci. Oczyszczajaca trauma, ktora spowoduje, ze nie bedzie nie
                            moglo sie ono nigdzie powtorzyc, a z ludzkich umyslow zniknie to, co zostalo w
                            nich zasiane i pozwolilo ludziom zrobic cos tak strasznego. Nie jest tak. Ale
                            dlatego nie mam ochoty milczec, kiedy slysze glosy marys tego swiata.Niewazne
                            czy pochodza znad Wisly czy znad Morza Martwego.

I jeszcze - zajmijmy sie soba i swoim antysemityzmem. Zajmowanie sie
                            antypolonizmem zostawmy Zydom - sa wsrod nich tacy, ktorzy potepiaja i
                            zwalczaja to zjawisko. Mamy czym sie zajmowac niestety.
                            Poza tym zyczylabym sobie bardzo, aby w sytuacji gdy dyskusja toczy sie o
                            smierdzacych sprawkach Polakow nie pojawial sie nagle jak krolik z kapelusza
                            argument - ale byla Zegota, ale byla Irena Sendlerowa itd. Tendencja do
                            rownowazenia wyjatkowych swinstw wyjatko szlachetnymi przykladami jest
                            irytujaca i jakos nie na miejscu.
                            • koham.mihnika tak jak Zydzi maja prawo zwalczac antysemityzm, 10.06.07, 09:42
                              my Polacy mamy prawo zwalczac objawy antypolonizmu.
                              Mnie dla przykladu nie podoba sie zachowanie B Straisand oraz Clintonowej. I nie
                              mam zamiaru czekac, az same zauwaza niestosownosc swojego zachowania.
                              Dalej, byla zaglada Zydow, ale takze gineli w podobny sposob Polacy, Rosjanie,
                              Cyganie, homoseksualisci. Dyskusja, kto wycierpial wiecej jest nie na miejscu,
                              ale nie dla wszystkich. Stad koniecznosc upomnienia sie o NASZE krzywdy.
                              Inaczej, szybciutko nas zakwalifikuja do tej samej grupy co Niemcow.
                              • beatrix17 Re: tak jak Zydzi maja prawo zwalczac antysemityz 10.06.07, 10:09
                                ee, chyba przeszadzasz. Czym innym jest odnoszenie sie do zachowan i wypowiedzi
                                poszczegolnych osob, a czym innym twierdzenie, ze ktos chce nam "odebrac nasze
                                krzywdy" Zawsze i wszedzie znajda sie oszolomione jednostki, ktore beda
                                twierdzic, ze swiat jest takim jakim one go widza.
                            • marysia57 Re: Obrzydliwość czy mowienie prawdy? 11.06.07, 06:46
                              beatrix17 napisała:A jeszcze dodam - jesli Marysia i inni uwazaja sie za
                              potomkow chrzescijanskich
                              >
                              > ofiar holocaustu to ich sprawa. Ja sie nie uwazam." --------------------------
                              -----------
                    • koham.mihnika Roman, zwykle piszesz z sensem, ale ten tekst 07.06.07, 09:45
                      zupelnie nie pasuje do osoby poslugujacej sie glowa.
                      Tak jak Polacy musza przelknac prawde o Kielcach czy jedwabnem, tak Zydzi musza
                      przyjac prawde o postepowaniu czesci Zydow w czasie niemieckiej okupacji.
                      Dlaczego mowienie o tym jest niedopuszczalne?

rmstemero napisał:

> marysia57 napisała:
                      >
                      > > NIE,NIE KLAMIE I NIE WYMYSLAM.Daj mi troche czasu a podam ci link orygina
                      > lnej
                      > > wersji tego wydarzenia.
                      >
                      > Nie podawaj prosze. Nic juz nie rob. No moze powinnas sie zawstydzic ale watpie
                      > czy Cie na to stac. To tez trzeba umiec.
                      >
                      > A swoja droga dziwnym jestesmy narodem. Nalezal do niego Ojciec Kolbe, nalezy i
                      > Marysia. Obok ogromnych zasobow dobra tyle bezinteresownej, zapieklej, dzikiej
                      > i
                      > przyziemnej nienawisci. Smutne
                      • rmstemero Re: Roman, zwykle piszesz z sensem, ale ten tekst 09.06.07, 16:16
                        trudny temat kolego. wrzuc sobie do wyszukiwarki marysie57 i slowo "zydzi",
                        zobacz co sie pokaze. a pokaze sie nieladny obraz baby z antysemicka obsesja. Ja
                        nie jestem filosemita ani antysemita ale zyczylbym sobie aby w przypadku Zydow
                        to oni sami zajeli sie tym co dla nich bolesne.
                        Ze getta byly administrowane przez Zydow? Naturalnie ze byly. Ze wsrod
                        szmalcownikow byli rowniez Zydzi? Prawdopodobnie tak. Czy w przypadku Zydow
                        przestal dzialac instynkt samozachowawczy? Pewnie nie. Czy tchorzostwo, chec
                        uratowania sie za wszelka cene i szukanie rozpaczliwie drogi ocalenia nawet
                        kosztem upodlenia sa cechami ogolnoludzkimi? Niestety tak.
                        Problem pojawia sie dla mnie jednak nie wowczas gdy na ten temat toczy sie
                        dyskusja. Problem pojawia sie wowczas gdy Marysie zaczynaja podsuwac gowno pod
                        nos Edelmanom tego swiata. I wytykac niedobitkom, ze byli trez tylko ludzmi.

Ja nie idealizuje Zydow. Ani nie potepiam Polakow. Nawet Niemcow nie potepiam bo
                        ten narod dla mnie po prostu mial cholernego pecha. Ja po prostu jestem
                        alergiczny na antysemitow dociekajacych prawdy. Nagle i obiektywnie. Ale
                        jednoczesnie jakos wybiorczo. Odbieram to jako do glebi nieprzyzwoite.
                        Jest dla mnie rowniez uzasadnionym uogolnieniem ze spadkobiercy ofiar holo
                        caustu widza sie jako potomkowie ofiar a nie sprawcow. I o ile zgadzam sie z
                        Toba ze historia jest tragiczna, skaplikowana i czesto bardzo dla wszystkich
                        stron skrydliwa, zyczylbym sobie aby analiza zachowan zydowskich w czasach
                        zaglady nie zajmowaly sie marysie57, remmeki, wty ilestam i ten poj*eb
                        australijski o ksywie Kaluski. Odbieram to jako cos perwersyjnego.
                        • koham.mihnika co do naszych antysemitów 10.06.07, 02:54
                          od lat Zydzi i Rosjanie byli przymusowo wylacznie dobrzy. Niektorzy to
                          gwaltownie odreagowuja.
                          Skoro Zydzi za nas zalatwiaja pewne sprawy, my martwimy sie za nich w innym miejscu.
                          Tak, jak obmierzly jest antysemityzm, tak samo odrzucajacy jest antypolonizm
                          uprawiany przez czesc potomkow Abrahama.
                          Kaluski- ciekawe, czy to szajbus czy prowokator?
                          • beatrix17 Re: co do naszych antysemitów 10.06.07, 09:09
                            Zrozumiec zjawisko antysemityzmu nie jest latwo o ile w ogole jest mozliwe. A
                            w Polsce, w ktorej od lat nie ma Zydow jest ono chyba wyjatkow nieracjonalne.
                            Gwaltowne odreagowywyanie przybiera trudne do zniesienia dla mnie formy.
                            My martwmy sie o siebie,ja jednak powiem, na ogol na tym najlepiej sie
                            wychodzi. I pozwala zachowac zdrowy rozsadek tam, gdzie emocje moga przyniesc
                            tylko zle skutki.
                            Jest obmierzly antypolonizm niektorych srodkowisk zydowskich. Nie zgodze sie z
                            nim tak samo jak z antysemityzmem. Poczytaj sobie czasem forum Haaretz -
                            dyskusje na nim tocza sie podobnie jak te tutaj. Jedni mowia - Polacy to
                            antysemici, zgotowali nam Holocaust i do dzis nas nie nawidza. A inni - bylem w
                            Polsce, nie ma tam zadnego antysemityzmu , a mojego dziadka uratowali Polacy.
                            Na tym to polega - absolutnej, obiektywnej prawdy dojsc sie nie da, bo ona nie
                            istnieje Wg mnie prawda jest tylko taka - bylo roznie . I niech kazdy ma tyle w
                            sobie uczciwosci, zeby to przyznac. Zdaje mi sie, ze to dobry poczatek aby
                            pozbyc sie uprzedzen.
                            • koham.mihnika w Polsce Zydow jest DUZO! 10.06.07, 09:48
                              Wielu moich kolegow ze szkoly czy uniwersytetu przyznaje sie TERAZ do
                              calkowitego lub czesciowego pochodzenia zydowskiego.
                              Nie bede czytal forum w izraelskiej gazecie, poniewaz to nie moj kraj. Jesli
                              Zydzi maja odmienne zdanie na tem Polski i Polakow, niech to zalatwia miedzy
                              soba po cichu. Ja mam wystarczajaca wiedze na ten temat przekazana mi przez rodzine.
                              • beatrix17 Re: w Polsce Zydow jest DUZO! 10.06.07, 10:02
                                to moze i my zalatwmy miedzy soba i po cichu? Duzo, nieduzo, nie wiem. Nie
                                stanowia znaczacej liczebnie spolecznosci> Moze jest wielu zasymilowanych, albo
                                o pochodzeniu zydowskim, nie wiem. W kazdym razie sadze, ze spora czesc tych,
                                ktorzy o Zydach mowia, Zyda w zyciu na oczy nie widziala.
                                Gazety izraelskiej oczywiscie czytac nie trzeba. Przywowlalam ja dlatego, ze
                                zdaje mi sie stanowic zrodlo wiedzy o antypolonizmie w Izraelu, tzn o tym jak
                                on wyglada. Nie wyciagam z jej lektury zadnych wnioskow poza tym, ze podobnie
                                jak w Polsce - sa tacy i tacy.
                                Natomiast czy wiedza jest wystarczajaca - nie wiem, ciagle cos sie zmienia to
                                chyba tak nigdy powiedziec nie mozna. Bez urazy.
                        • marysia57 Re: Roman, zwykle piszesz z sensem, ale ten tekst 10.06.07, 06:55
                          Skorow w ostatnim poscie poswieciles mojej osobie wiele uwagi zmuszona
                          jestem odpowiedziec na twoje zarzuty. Nie ma we mnie nic z "antysemickiej
                          obsesji", wrecz przeciwnie, zawsze twierdze ze byli i sa dobrzy i zli ludzie
                          zydowskiego pochodzenia, tak jak w kazdej innej narodowosci.Dobrym nalezy sie
                          szacunek a zlym pogarda. Mam natomiastz wielki problem z polakozercami
                          zydowskiego pochodzenia, ktorzy ublizaja mojemu krajowi, mojej rodzinie i mnie,
                          zarzucajac Polsce kolaboracje z Niemcami, jak rowniez przedstawianie Polakow
                          jako prymitywnych, oprawcow a zydow zawsze jako ofiary,subtelne, madre i
                          itd.Obwinianie, ponizanie i polprawdy, klamstwa produkcji zydowskich
                          polakozercow na temat Polski zajmuja wiele miejsca w bibliotekach i na ekranach
                          tego swiata.Trudno na to patrzec i nie reagowac.Czasy wojny byly okropne dla
                          Zydow i Polakow i zawsze twierdze ze OFIARA NIE POWINNA ATAKOWAC
                          OFIARY.Dyskusje na temat podlego zachownia sie niektorych zydow zaczynaja sie
                          tylko i wylacznie wtedy kiedy zydzi w parszywy sposob oskarzaja Polakow nie
                          wspominajac nic o trudnych warunkach zycia polakow w czasie okupacji, walki z
                          okupantem, pomocy zydom itd, i ze polacy to tez byli tylko ludzie ,ktorzy
                          chceli przezyc koszmar okupacji. Wszystko musi miec balans,ale kiedy ciagle
                          (uzywam teraz twoje slowa) "PODSUWA SIE GOWNO" pod nos polakow,wszyscy ci
                          polacy ktorzy przezyli wojne , potracili bliskich , byli w obozach
                          koncentracyjnych, wywiezieni na roboty do Niemiec czy na Syberie, torturowani,
                          glodni, pomagajacy zydom, zaczynaja miec tego dosyc i odpierac ataki.Nie ma to
                          nic wspolnego z ANTYSEMITYZMEM, jest to tylko reakcja obronna na polprawdy i
                          klamstwa.Do obrony kazdy ma prawo.Polakom to prawo zabiera sie, kazda proba
                          obrony i powiedzenia swojej wersji konczy sie oskarzeniem o
                          ANTYSEMITYZM. Na twoja alergie
                          na "antysemitow dociekajacych prawdy", proponuje ci polakozerne lektury
                          OMIJAJACE PRAWDE.Po przeczytaniu wyleczenie gwarantowane, moze nawet
                          w "ANTYSEMITE" sie zamienisz. Ja jako potomek Polskich Chrzescjanskich Ofiar
                          Holocaustu zyczylabym sobie balansu ,umiarkowania i prawdziwej oceny sytuacji i
                          postawy Polakow w czasie IIWS.Zareczam, ze wyeliminowalo by to duzo cierpien i
                          emocji obu stronom. Czy kiedykolwiek zydzi zdobeda sie na to?
                • koham.mihnika Obrzydliwość? Masz dowod, ze to klamstwo? 07.06.07, 09:43
                  wiktoriaka napisała:

> marysia57
                  >
                  > Dorównujesz Goebbelsowi i jego kumplom w wymyślaniu obrzydliwych historyjek o
                  > Żydach. Moje gratulacje.
        • adalberto3 Re: W gettach pracowali ... hallo star15.... 05.02.07, 21:50
          Ja jestem oczywiscie za mlody, ale dla mojego ojca, pracownika cukrowni w
          Garbowie (pod Lublinem) bylo oczywiste, ze trzeba wykupic kolezanke ze szkoly,
          Zydowke, gdy ta zostala aresztowana przez policje. Majdanek i wiezienie Gestapo
          na zamku w Lublinie bylo za blisko. Tak postapiloby wielu Polakow.

W gettach rzeczywiscie nie bylo innej pracy organizowanej przez Niemcow.
          Byl glod, choroby i cicha smierc. A pomocnicza zydowska policja i judenraty
          dzielnie wykonywali polecenia Niemcow, kierujac sie glownie przekonaniem, ze
          moze w ten sposob ktos jednak przezyje, gdy zycie poswieci inny (slabszy,
          biedny).
      • wroxi adalberto3 i inni dyzurni antysemici zawsze ... 05.02.07, 20:18
        adalberto3 i inni dyzurni antysemici zawsze
        musza wtracic jakies swoje piec gowienek do spraw,
        o ktorych nie maja zielonego pojecia.
    • hong2 Niemcy zapłacą Żydom za pracę w gettach 05.02.07, 19:14
      niemcy to mistrzowie w przerabianiu najbardziej nieprawdopodobnych rzeczy na
      mydlo, benzyne albo make/ zydzi natomiast na pieniadze. wedlug nich wszystko da
      sie na nie przliczyc nawet wlasne cierpienie, niemoznosc oddania siusiu w
      cieplym ustepie, niemoznosc edukacji.
    • lepszawina Re: Nie sieją nie orzą a żyją !!! 05.02.07, 19:15
      Nie sieją nie orzą a żyją !!!
      Absolutnie żyją co chwila wymyślają
      nowe przepisy i wyłudzają wciąż nowe
      odszkodowania , najpierw ich ojcowie
      później ich synowie teraz ich wnukowie
      i tak przez następne sześćdziesiąt lat !
      A mój dziadziuś przez pięć lat pracował
      jako jeniec wojenny i nie dostał ani
      grosza , podobno się nie należało ???
      Pytanie ? ile w sumie przez sześćdziesiąt lat
      żydzi wyłudzili pieniędzy od Niemców ???
    • adalberto3 Niemiecki autor Götz Aly podaje w swoich ... 05.02.07, 19:16
      .. ksiazkach, ze ogolne korzysci panstwa niemieckiego uzyskane w wyniku
      nieplacenia za wykonana prace, wynajete pomieszczenia i inne uslugi wynosza
      okolo 110 mld RM. Duza czesc tej sumy przypada na Francje (40 mld RM).
      Generalna Gubernia to tylko ok.5,5 mld RM.
      • star15 Re: Niemiecki autor Götz Aly podaje w swoich ... 05.02.07, 19:33
        Witajcie na ulubionym watku ! Witajcie hieny forumowe opetane oglupiajacymi
        oparami nienawisci do narodu ,ktorego nawet wasi ojcowie juz nie pamietaja.
        Podniescie sie z kleczek w konfesjonale i wyspowiadani i pelni milosci do
        blizniego swego oraz z czystym kontem grzechow u proboszcza rzucajcie sie jak
        wyglodniale zbydlecone bestie na zyjacych i zmarlych Zydow. Nie o Polsce mowa i
        nie o polskich pieniadzach ! Zerujecie na pamieci setek tysiacy trupow.Dzien w
        dzien w Polsce mozna przeczytac Zydozercze pelne biologicznej nienawisci
        wypowiedzi ludzi ,ktorzy nurzaja sie w morzu zwlok odzywiajac sie trupim jadem !
        Potwierdzajac zarzuty ,ze Niemcy wybrali Polske na miejsce zaglady ,gdyz tylko
        tam byla pelna akceptacja ich dzialan i pomoc ze strony czesci
        ludnosci.Jestescie kanibalami,hienami odzywiajacymi sie trupami.I nic nie
        wskazuje by narod polski mogl sie otrzasnac z tego szalenstwa,tej choroby
        psychicznej!
        • luigi22 Re: Niemiecki autor Götz Aly podaje w swoich ... 05.02.07, 19:43
          Wydaje mi się, że to już najwyższy czas zobaczyć się z lekarzem
        • rdb Re: Niemiecki autor Götz Aly podaje w swoich ... 05.02.07, 19:44
          no cos w tym co piszesz jest
          :(((
        • mufti.ibrahim Nawiedzony idiota... Jeśli tak zaczynasz to 05.02.07, 19:47
          dyskusja z tobą, psycholu, jest stratą czasu.
          • star15 Re: Nawiedzony idiota... Jeśli tak zaczynasz to 05.02.07, 20:14
            Nawiedzony idiota... Jeśli tak zaczynasz to

Przeczytaj komentowany artykuł »
            mufti.ibrahim 05.02.07, 19:47 + odpowiedz

dyskusja z tobą, psycholu, jest stratą czasu.

Nie wiem do kogo to piszesz,nie ma znaczenia. I kto jest psycholem ? Czy nie ty?
            Ty ,ktory wybierasz sobie taki nik ? Szczyl urodzony na polskim
            blokowisku ,spedzajacy czas w zaszczanych i odrapanych klatkach schodowych-
            mufti.ibrahim.... ha ha ha fantazja cie chorobliwa ponosi? Idioto ,nie
            zgrywaj sie tepaku.zalosny jestes.
            • mufti.ibrahim Też cię kocham. A teraz sisiu i spać. 05.02.07, 20:20
              Już po ósmej.
              • star15 Re: Też cię kocham. A teraz sisiu i spać. 05.02.07, 20:30
                Bywałem w wielu szpitalach w całej Polsce, także jako pacjent, i nigdzie nie
                spotkałem takiego problemu. Wszyscy pacjenci przynoszą własne sztućce, choćby ze
                względów higienicznych, a ci, którzy są nowicjuszami albo nie odczuwają potrzeby
                własnych sztuććów, dostają je od personelu.

mufti.ibrahim poczytaj,to kraj w ktorym zyjesz ? To nie Afryka i nie PRL.
                Tym sie nie zajmiesz i nie powymadrzasz na forum? Odszkodowania dla Zydow
                wyplacane przez Niemcow cie obchodza? Ty nedzna kreaturo interesuj sie polskimi
                problemami a innym pozostaw rozwiazywanie ich problemow.I to sie tyczy
                wszystkich hien forumowych !!
                • mufti.ibrahim Jejku, ale się podniecasz.. Ktoś musiał cię bardzo 05.02.07, 20:33
                  skrzywdzić w dzieciństwie. Skąd w tobie tyle nienawiści do otoczenia? Powinieneś
                  znaleźć dobrego psychologa.
                • koham.mihnika star15, a czemu TY interesujesz sie tymi odszkodo 07.06.07, 09:52
                  waniami?
                  Jestes Polakiem/Polka, jak sadze.
        • banme1 Dbalosc Polakow o budzet Niemiec, czy zawisc 05.02.07, 20:33
          kieruje wiekszoscia tych debilnych postow? Wasze kaczki jezdza bawic sie na
          meczach i pluja na was. takie wasze elyty. Ale i tak zebre wam, polacy daja
          NIEMCY, bo to oni placa najwiecej do budzetu UE. Zalosny tepy narod z was.
          moze dlatego biedny?
          • marysia57 Re: Dbalosc Polakow o budzet Niemiec, czy zawisc 06.02.07, 06:34
            www.thornb2b.co.uk/P/
        • decisive piana Ci z pyska leci!!!!!!!!! 05.02.07, 20:41

• ohimmel Re: Niemiecki autor Götz Aly podaje w swoich ... 05.02.07, 21:14
          Piszesz prawdę.

Nie każdy Polak taki był o których piszesz, ale niestety wystarczająco wielu.
          Własna nienawiść dopadnie ich kiedyś samych, nikt nie ucieknie przed
          konsekwencjami swoich działań.
        • koham.mihnika idz sie leczyc i wyjedz do cieplych krajow 07.06.07, 09:50

• marysia57 Re: Niemiecki autor Götz Aly podaje w swoich ... 08.06.07, 07:44
          Mam nadzieje ze piszac o "hienach" masz rowniez na mysli hieny Polakozerne,
          ktore opetane nienawiscia do narodu polskiego sieja wstretna propagande przeciw
          swym chrzescjanskim wspolofiarom holocaustu. Codziennie w gazetach zydowskich w
          Izraelu , Usa itd mozna przeczytac POLAKOZERNE pelne biologicznej nienawisci
          wypowiedzi ludzi ,ktorzy nurzaja sie w morzu zwlok odzywiajac sie trupim jadem
          potwierdzajac zarzuty ze od niemcow pieniadze zydzi wzieli ,nie wypada im wiec
          przypominac o zbrodniach jakich dokonali, a ze o Holocauscie mowic nalezy,
          wiec z Polakow Nazistow trzeba zrobic, i narod polski ktory najwiecej po
          zydzach ucierpial te co niektore HIENY zydowskie oprawcami zrobili. I nic nie
          wskazuje by narod zydowski mogl sie otrzasnac z tego szalenstwa,tej choroby
          psychicznej! Kanibale i Hieny odzywiajace sie nie tylko trupami ale rowniez
          falszujace historie, rozgrzeszajace prawdziwych mordercow za miliony $ i dla
          korzysci wlasnych, obwiniajace wspolofiary i kazace im zapomniec o krzywdach
          jakich doswiadczyly. To nie tylko choroba to MANIACTWO, falsz i obluda.
    • yxcv Niemcy zapłacą Żydom za pracę w gettach 05.02.07, 19:19
      chyba im wnukom
    • kubaremin Niemcy zapłacą Żydom za pracę w gettach 05.02.07, 20:24
      Pracuje jako adwokat w Niemczech od wielu lat nad tymi sprawami. Mam zawsze
      wrazenie ze urzednicy niemieccy czekaja az umrze ostatni z Zydow, ktorzy
      pracowali w gettach- wtedy zamelduja swoj rzekomy sukces, ze znowu z sukcesem
      rozwiazali nastepny problem. Tak naprawde, to czas rozwiaze te problemy a nie
      niemieccy urzednicy i politycy. dr Andrzej Remin - Adwokat -Kolonia
    • decisive [...] 05.02.07, 20:25
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • decisive koszerna cenzura GW!!!! 06.02.07, 18:26
        to się nazywa koszerna cenzura gazety!!!!!!!jak to jest cenzorze że innych
        posty to przynajmniej widac że zostały usunięte a tutaj zniknęło około 10 moich
        postów wraz z moimi respondentami!
        • velda Re: koszerna cenzura GW!!!! 06.02.07, 21:15
          decisive napisał:

> to się nazywa koszerna cenzura gazety!!!!!!!jak to jest cenzorze że innych
          > posty to przynajmniej widac że zostały usunięte a tutaj zniknęło około 10
          moich
          >
          > postów wraz z moimi respondentami!

mam nadzieje ,ze doczekam sie dnia w ktorym admin sie ocknie i raz na zawsze
          zabanuje takich jak romano i jemu podobnych.Dalsze tolerowanie tego co teraz
          widzimy,moze sie skonczyc pociagnieciem wlasciciela portalu przed sad tak
          polski jak i miedzynarodowy.Niedopuszczalne sa i prawnie zabronione gloszenie
          nienawisci rasowej i etnicznej.A kompletny juz obled na roznych forach
          GW,zaczyna byc naruszaniem prawa.
          • koham.mihnika twierdzisz, ze na tym forum nie ma przejawow 07.06.07, 09:55
            nienawisci do Polakow, Polski i wszystkiego co polskie?
    • the_rest najwięksi mordercy w historii .... 05.02.07, 20:26
      powinni zapłacić odszkodowanie za każdego zabitego w wyniku działań wojennych
      człowieka. Bezczelny i bezmyślny naród...
      • polihistor Za swoich cywili zamordowanych też mają zapłacić? 05.02.07, 20:39
        Poza tym mówienie 'bezczelny i bezmyślny naród' jest akurat jak najbardziej w
        stylu Goebelsa
      • decisive a o ZSRR zapomniałeś? 05.02.07, 21:03
        zbrodniarzami byli zarówni Hitler jak i Stalin z tym ze ten pierwszy to
        przynajmniej chcial dobrze dla swojego narodu, zapomniałes chyba ilu niewinnych
        ludzi wymordowal ten drugi czyli Stalin ilu ludzi wymordowała żydowska NKWD z
        Berią na czele(arcyparch nienawidzący Polaków) A ILE ODSZKODOWAŃ WYPŁACIŁ ZSRR
        POLAKOM POZA PONAD 40 LAT PRL?
        • archivario Re: a o ZSRR zapomniałeś? 05.02.07, 21:06
          o ZSRR zapomniałeś?

decisive 05.02.07, 21:03 + odpowiedz

Przepraszam ,czy to tez na temat? To moze otworzymy watek o dupie Maryni ?
      • koham.mihnika Stalin byl wiekszym morderca niz Hitler. Co teraz? 07.06.07, 09:56
        the_rest napisał:

> powinni zapłacić odszkodowanie za każdego zabitego w wyniku działań wojennych
        > człowieka. Bezczelny i bezmyślny naród...
    • miron999 Re: Niemcy zapłacą Żydom za pracę w gettach 05.02.07, 20:30
      Niemcy z wypłatą poczekają jeszcze 10-20 lat i już problem się sam rozwiąże.
      • banme1 umiesz czytac? 05.02.07, 20:34
        niedouczony, jak polak.
        • mufti.ibrahim Kolejny nawiedzony polakożerca? 05.02.07, 20:35
          i czym ty się różnisz od antysemickich psycholi?
          • star15 Re: Kolejny nawiedzony polakożerca? 05.02.07, 20:48
            Kolejny nawiedzony polakożerca?

mufti.ibrahim 05.02.07, 20:35 + odpowiedz

i czym ty się różnisz od antysemickich psycholi?

Od ciebie np rozni sie tym ,ze nie zeruje na trupach
    • caesar_pl Niemcy zaplaca jak zechca. 05.02.07, 20:50
      Zaplacili juz 100 mld DM i popieraja dalej Izrael finansowo.Ostatni sprzedali Zydom pare bezszelestnych lodzi podwodnych z napedem hybrydowym,oczywiscie za grosze.
      Polacy czy Rosjanie albo Czesi nie dostana ani grosza bo sie dzis nie licza.Polakow to najlepiej bylo by wsadzic do ksiazek Mickiewicza czy Slowackiego - ten narod nie daje sobie rady w dzisiejszym kapitalistycznym Swiecie - za miekki za bardzo zakompleksiony za bardzo zapatrzony w przeszlosc i dlatego bez przyszlosci.
      • velda Re: Niemcy zaplaca jak zechca. 05.02.07, 20:55
        caesar_pl napisał:

> Zaplacili juz 100 mld DM i popieraja dalej Izrael finansowo.Ostatni sprzedali
        Z
        > ydom pare bezszelestnych lodzi podwodnych z napedem hybrydowym,oczywiscie za
        gr
        > osze.
        > Polacy czy Rosjanie albo Czesi nie dostana ani grosza bo sie dzis nie
        licza.Pol
        > akow to najlepiej bylo by wsadzic do ksiazek Mickiewicza czy Slowackiego -
        ten
        > narod nie daje sobie rady w dzisiejszym kapitalistycznym Swiecie - za miekki
        za
        > bardzo zakompleksiony za bardzo zapatrzony w przeszlosc i dlatego bez przyszlo
        > sci.

Infantylny belkot
        • archivario Re: Niemcy zaplaca jak zechca. 05.02.07, 21:04
          Jezeli zrozumialem wpisy na tym watku ,to chodzi o to ,ze Niemcy zaplaca z
          wlasnej niemieckiej kasy a polscy antysemici na to sie oburzaja...orginalne
          A nawet kilku napisalo ,ze " Nam " tez cos powinni zaplacic ! jak rozumiem
          pisza to byli pracownicy polscy w gettcie .Bo tematem sa odszkodowania za
          prace w gettach. Oczywiscie wzruszajaca jest ta troska o budzet
          Niemiec.mysle ,ze nie ma czego sie obawiac ,jak na dzis Niemcy nie zamykaja
          szpitale i nie maja problemu z placeniem socjalu polskim menelom,zerujacym na
          ich kasie.No ale Zydozerstwo ,to juz inna historia
          • ddyzma5 Re: Niemcy zaplaca jak zechca. 05.02.07, 21:16
            To tylko kwestia czasu jak i przemysł antysemicki będzie się domagać od Polki
            odszkodowania. Powody zawsze się znajdą, np. „oszustwo” Jedwabne.
            • velda Re: Niemcy zaplaca jak zechca. 05.02.07, 21:25
              ddyzma5 05.02.07, 21:16 + odpowiedz

To tylko kwestia czasu jak i przemysł antysemicki będzie się domagać od Polki
              odszkodowania. Powody zawsze się znajdą, np. „oszustwo” Jedwabne.

Zdaje sie ,ze cos ci sie porypalo,przeczytaj co napisales potego intelektualna
              • ddyzma5 Re: Niemcy zaplaca jak zechca. 05.02.07, 21:40
                velda napisała:

> ddyzma5 05.02.07, 21:16 + odpowiedz
                >
                >
                > To tylko kwestia czasu jak i przemysł antysemicki będzie się domagać od Polki
                > odszkodowania. Powody zawsze się znajdą, np. „oszustwo” Jedwabne.
                >
                >
                > Zdaje sie ,ze cos ci sie porypalo,przeczytaj co napisales potego
                intelektualna
                >
                >
                Możesz jaśniej się wyrazić ?
                • beatrix17 Re: Niemcy zaplaca jak zechca. 05.02.07, 21:41
                  ddyzma5 napisał:

> velda napisała:
                  >
                  > > ddyzma5 05.02.07, 21:16 + odpowiedz
                  > >
                  > >
                  > > To tylko kwestia czasu jak i przemysł antysemicki będzie się domagać od P
                  > olki
                  > > odszkodowania. Powody zawsze się znajdą, np. „oszustwo” Jedwa
                  > bne.
                  > >
                  > >
                  > > Zdaje sie ,ze cos ci sie porypalo,przeczytaj co napisales potego
                  > intelektualna
                  > >
                  > >
                  > Możesz jaśniej się wyrazić ?

Ja sie jasniej wyraze - glupoty wypisujesz. Dosc jasno?
                  • ddyzma5 Re: Niemcy zaplaca jak zechca. 05.02.07, 21:43
                    beatrix17 napisała:

> > Możesz jaśniej się wyrazić ?
                    >
                    > Ja sie jasniej wyraze - glupoty wypisujesz. Dosc jasno?
                    >
                    Dlaczego głupoty ?
                    • beatrix17 Re: Niemcy zaplaca jak zechca. 05.02.07, 21:47
                      tez sie. zastanawiam dlaczego glupoty wypisujesz. przestan.
                • velda Re: Niemcy zaplaca jak zechca. 05.02.07, 21:44
                  Moge sie jasniej wyrazic ty " przemysle antysemicki" I tak nie pojmiesz .
                  • ddyzma5 Re: Niemcy zaplaca jak zechca. 05.02.07, 21:49
                    velda napisała:

> Moge sie jasniej wyrazic ty " przemysle antysemicki" I tak nie pojmiesz .
                    >
                    Przemysł antysemicki, to przemysł Grossa.
                    Zajmuje się on widzeniem wszędzie cienia ducha antysemickiego.
                    • z061947 ddyzma5/bishof 05.02.07, 22:09
                      Kogo ja tu widzę? Ledwo wróciłem po tygodniowej nieobecności i widzę dwojga
                      imion ddyzma5/bishofa. A czego ja się dowiaduję? Podobno masz jedną książkę w
                      domu i to w dodatku formatu A4 i jeszcze oprawioną w skórę? Toś ty prawdziwy
                      intelektualista. Ile stron już przeczytałaeś?
                      • ddyzma5 Re: ddyzma5/bishof 05.02.07, 22:31
                        z061947 napisała:

> Kogo ja tu widzę? Ledwo wróciłem po tygodniowej nieobecności i widzę dwojga
                        > imion ddyzma5/bishofa. A czego ja się dowiaduję? Podobno masz jedną książkę w
                        > domu i to w dodatku formatu A4 i jeszcze oprawioną w skórę? Toś ty prawdziwy
                        > intelektualista. Ile stron już przeczytałaeś?
                        >
                        Czyżby ten materiał historyczny , będący oczywiście w konflikcie z tym co
                        twierdzą „historycy „ kalibru Gross, tak Ciebie zbulwersował ?
                        • 4815ma Re: ddyzma5/bishof 05.02.07, 22:35
                          Czyżby ten materiał historyczny , będący oczywiście w konflikcie z tym co
                          twierdzą „historycy „ kalibru Gross, tak Ciebie zbulwersował ?

A to co za debil ten ddyzma5 ? Forumowicz specjalnej troski?
                          • z061947 Re: ddyzma5/bishof 05.02.07, 22:38
                            4815ma napisał:

> A to co za debil ten ddyzma5 ? Forumowicz specjalnej troski?

No, w życiu bym się nie spodziewał, że ma jakąś książkę, prócz telefonicznej. A
                            on ma jedną!!!!
                          • boston911 Re: ddyzma5/bishof 05.02.07, 22:49
                            4815ma napisał:

> A to co za debil ten ddyzma5 ? Forumowicz specjalnej troski?

Tak, cos w tym rodzaju. Poczytaj sobie niektore posty tego gagatka. Co za
                            inspiracja!!!
                            • ddyzma5 Re: ddyzma5/bishof 05.02.07, 23:10
                              boston911 napisał:

> 4815ma napisał:
                              >
                              > > A to co za debil ten ddyzma5 ? Forumowicz specjalnej troski?
                              >
                              > Tak, cos w tym rodzaju. Poczytaj sobie niektore posty tego gagatka. Co za
                              > inspiracja!!!
                              >

Czyżby przyczyna we wzajemnej komunikacji z wami leżała tu ?
                              en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_IQ
                    • velda Re: Niemcy zaplaca jak zechca. 05.02.07, 22:10
                      Przemysł antysemicki, to przemysł Grossa.
                      Zajmuje się on widzeniem wszędzie cienia ducha antysemickiego.

ja widza,zesta juhasie tu nie po nauka psisli jeno w morde dostac !

Spadaj debilu ,nudzisz juz
              • boston911 Re: Niemcy zaplaca jak zechca. 05.02.07, 21:56
                > ddyzma5 05.02.07, 21:16 + odpowiedz
                >
                >
                > To tylko kwestia czasu jak i przemysł antysemicki będzie się domagać od Polki
                > odszkodowania. Powody zawsze się znajdą, np. „oszustwo” Jedwabne.

Czyzby Pan ddyzma vel bishof znowu posmiewisko z siebie robil?
                Na domiar zlego domaga sie, zeby mu wyjasnic gdzie tu problem. Z takim
                dinozaurem intelektualnym to dawno nie mialem przyjemnosci...
                • ddyzma5 Re: Niemcy zaplaca jak zechca. 05.02.07, 21:59
                  boston911 napisał:

>
                  > Czyzby Pan ddyzma vel bishof znowu posmiewisko z siebie robil?
                  > Na domiar zlego domaga sie, zeby mu wyjasnic gdzie tu problem. Z takim
                  > dinozaurem intelektualnym to dawno nie mialem przyjemnosci...
                  >
                  Czyżby kolega boston911 miał taką krótką pamięć ?
                • beatrix17 Re: Niemcy zaplaca jak zechca. 05.02.07, 22:00
                  przyjemnosci? no wiesz.. ;-)))
        • caesar_pl Re: Niemcy zaplaca jak zechca. 05.02.07, 22:15
          Po se poczytaj :do 2005 Niemcy zaplacily Zydom ponad 63 mld euro.
          de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Wiedergutmachungspolitik
          A jesli chodzi o te lodzie podwodne to zu masz -
          www.tagesschau.de/aktuell/meldungen/0,1185,OID4969854_REF1,00.html
          Dwie pierwsze lodzie podwodne dostal Israel za darmo a z 2 nastepnych o wartosci 1 mld euro zaplaci w 2/3....330 ml euro zaplaci niemiecki podatnik.!!

velda napisała:

> caesar_pl napisał:
          >
          > > Zaplacili juz 100 mld DM i popieraja dalej Izrael finansowo.Ostatni sprze
          > dali
          > Z
          > > ydom pare bezszelestnych lodzi podwodnych z napedem hybrydowym,oczywiscie
          > za
          > gr
          > > osze.
          > > Polacy czy Rosjanie albo Czesi nie dostana ani grosza bo sie dzis nie
          > licza.Pol
          > > akow to najlepiej bylo by wsadzic do ksiazek Mickiewicza czy Slowackiego
          > -
          > ten
          > > narod nie daje sobie rady w dzisiejszym kapitalistycznym Swiecie - za mie
          > kki
          > za
          > > bardzo zakompleksiony za bardzo zapatrzony w przeszlosc i dlatego bez prz
          > yszlo
          > > sci.
          >
          >
          > Infantylny belkot
      • adalberto3 Re: Niemcy zaplaca jak ... caesar_pl ... 05.02.07, 22:08
        Jest takie przyslowie -"dzwonia, ale nie wiem, w ktorym kosciele"
        Niemcy sprzedaja rzeczywiscie regularnie Izraelowi bardzo nowoczesne lodzie
        podwodne produkowane w stoczni w Kilonii. Maly skandal wybuchl, gdy sie
        okazalo, ze mozna je przystosowac do wystrzeliwania rakiet z glowicami
        atomowymi. Pokrywane sa powloka utrudniajaca wykrycie, ale to wymyslili
        izraelscy inzynierowie.
        Silnik hybrydowy (wodorowy) zostal zainstalowany na jednej lodzi (niemieckiej)
        i jest obecnie na etapie prob.
        • caesar_pl Re: Niemcy zaplaca jak ... caesar_pl ... 05.02.07, 22:55
          Madrala sie znala...Powtorze sie kolego:
          www.tagesschau.de/aktuell/meldungen/0,1185,OID4969854_REF1,00.html
          i tam pisze w ten sposob:
          Vor wenigen Wochen hat die Bundesmarine sie erstmals in Dienst gestellt: Zwei U-Boote mit einem weltweit einmaligen, Außenluft-unabhängigen Brennstoffzellenantrieb.
          Poczytaj sobie co oznacza -Brennstoffzellenantrieb-
          Na pewno nie wiesz to ci pomoge
          de.wikipedia.org/wiki/Brennstoffzelle
          z lewej jest wwybor jezykow.Nacisnij Polski....

adalberto3 napisał:

> Jest takie przyslowie -"dzwonia, ale nie wiem, w ktorym kosciele"
          > Niemcy sprzedaja rzeczywiscie regularnie Izraelowi bardzo nowoczesne lodzie
          > podwodne produkowane w stoczni w Kilonii. Maly skandal wybuchl, gdy sie
          > okazalo, ze mozna je przystosowac do wystrzeliwania rakiet z glowicami
          > atomowymi. Pokrywane sa powloka utrudniajaca wykrycie, ale to wymyslili
          > izraelscy inzynierowie.
          > Silnik hybrydowy (wodorowy) zostal zainstalowany na jednej lodzi (niemieckiej)
          > i jest obecnie na etapie prob.
    • romano33 A kiedy Żydzi zapłacą za Katyń ? 05.02.07, 21:25
      • beatrix17 Re: A kiedy Żydzi zapłacą za Katyń ? 05.02.07, 21:27
        jak romano 33 zmadrzeje. nie liczylabym na te kase.
      • velda Re: A kiedy Żydzi zapłacą za Katyń ? 05.02.07, 21:33
        OOOOO romano ,dyzurny troglodyta sie odezwal ! I jak zawsze na temat i madrze
    • gs-arts.net Holedrzy zawsze sie ze soba dogadaja...krzyzowka 05.02.07, 21:39
      ...
    • genocidezionism Kiedy Syjoniści oddadza Polsce gigantyczną kasę 05.02.07, 21:54
      wpompowana w rozwój syjonizmu w arabskiej Palestynie przez polska judeo-komune
      w latach 1946-1953 i w latach nastepnych.
      Polsce należą się też odsetki od tych kwot.społeczeństwo Polskie oczekuje że
      syjoniści z międzynarodowych organiozacji syjonistycznych zwróca nam ten dług
      szybko w jednej racie. Odsetki moga byc w ratach.
      • genocidezionism Re:Czy polskiemu Rządowi nie zależy na odzyskaniu 05.02.07, 22:01
        od syjonistów tych gigantycznych kwot?????
        teraz jest nalepsza ku temu pora żeby się upomnieć bo syjoniści upominaja sie
        sie o zwrot majątków. Może bilans wyjdzie na kozryśc Polski i nic nie będziemy
        musieli zwracać a jeszcze syjoniści nam dopłacą i odsetki zwrócą.
        Syjoniści dobrze wiedza ile kasy wyciągneli z Polski i to wbrew lub bez wiedzy
        polskiego społeczeństwa.
        Prenmier Kaczyński i MSZ powiini ta soprawa zająć się na powaznie.
        Israel dostaje corocznie ponad 10 mld USD bezzwrotnych dotacji to będzie miał z
        czego płacić. Transfer kasy będzie możliwy do Polski wprost z USA bez zbędnych
        opłat bankowych.
        • clanton Re:Czy polskiemu Rządowi nie zależy na odzyskaniu 05.02.07, 22:55

Czy to jest w Polsce normalna praktyka aby w ramach terapi dawac psychicznie
          chorym dostep to Intenetu ?
          • mosessex Re:Jest tego ok.72 mld USD dla Polski 06.02.07, 00:23
            nie licząc odsetek. Według prof. von Raabe Polska z łatwościa uzyskała by te
            środki o ile zrobi odpowiedni ruch.
      • genocidezionism Re: niemcy powinny wypłacić Polsce te odszkodowani 05.02.07, 22:05
        gdyż w gettach , w obozach pracy i na robotach wyjazdowych pracowali głównie
        polscy obywatele.
        Israel nie jest przecież żadna kontynuacja polskiej pństwowości tylko
        nowotworem utworzonym wbrew prawu na arabskiej ziemi w arabskiej Palestynie.
        Olmet nie reprezentuje polskich obywateli .Tych obywateli reprezentuje polski
        rząd. Jezeli nie mają juz polskiego obywatelestwa to nie ma odszkodowań.
        • velda Re: niemcy powinny wypłacić Polsce te odszkodowan 05.02.07, 22:13
          genocidezionism 05.02.07, 22:05 + odpowiedz

gdyż w gettach , w obozach pracy i na robotach wyjazdowych pracowali głównie
          polscy obywatele.
          Israel nie jest przecież żadna kontynuacja polskiej pństwowości tylko
          nowotworem utworzonym wbrew prawu na arabskiej ziemi w arabskiej Palestynie.
          Olmet nie reprezentuje polskich obywateli .Tych obywateli reprezentuje polski
          rząd. Jezeli nie mają juz polskiego obywatelestwa to nie ma odszkodowań.

OOO !! jestes pewien ,ze nie jestes wybitnym prawnikiem ? Teraz wiem o co tobie
          chodzi -Ta kasa sie Polsce nalezy ! Chytra sztuka jestes !
          • mosessex Re: niemcy powinny wypłacić Polsce te odszkodowan 06.02.07, 00:26
            o tym stanowia podstawy prawa międzynarodowego oraz międzynarodowe przepisy o
            obywatelstwie w tym przepisy polskie.
            Każdy kto troche łyknął tych tematów potwierdzi te nasze roszczenia jako
            uzasadnione.
            • clanton Re: niemcy powinny wypłacić Polsce te odszkodowan 06.02.07, 01:20
              A konkretnie to na jaka zasade prawa miedzynarodowego sie powolujesz (prosze
              podac konwencje, umowe, orzeczenie trybunalu w Hadze itp).
              Trudno ci bedzie cokolwiek znalezc bo to co wypisujesz to sa zupelne bzdury.

• mosessex Re: niemcy powinny wypłacić Polsce te odszkodowan 06.02.07, 16:03
                aktów prawnych w tej sprawie jest całe morze.
                Najbardziej podstawowe:
                Powszechna Deklaracja Praw Człowieka z 1948 r
                Pakt Praw Politycznych i Osobistych z 1966 r
                Ci polscy obywatele tak naprawdę byli przecież polakami i jako polacy pracowali.
                Mieli polskie dokumenty, paszporty , dowody osobiste.
    • 2560a Re: Niemcy zapłacą Żydom za pracę w obozach ? 05.02.07, 21:55
      A co z zaplata FUNCYJNYM w obozach zaglady? Nie powinni dostac tylko tyle co
      zwykly wiezien obozu- powinni dostac specjalne emerytury!
      Dlaczego np. zydowski kapo ma dzis dostac tyle samo co pozostali.
      To ilu jeszcze zyje tych co ocaleli z obozow, getta, lapanek,etc.
      Bylo ich u nas 6 mln, zginelo 7 mln a zostalo tylko 4 mln. Fenomen!
      Nie ogladam zadnych filmow typu Pianista bo mam problemy z matematyka!
      • ddyzma5 Re: Niemcy zapłacą Żydom za pracę w obozach ? 05.02.07, 22:02
        2560a napisał:

> A co z zaplata FUNCYJNYM w obozach zaglady? Nie powinni dostac tylko tyle co
        > zwykly wiezien obozu- powinni dostac specjalne emerytury!
        > Dlaczego np. zydowski kapo ma dzis dostac tyle samo co pozostali.
        > To ilu jeszcze zyje tych co ocaleli z obozow, getta, lapanek,etc.
        > Bylo ich u nas 6 mln, zginelo 7 mln a zostalo tylko 4 mln. Fenomen!
        > Nie ogladam zadnych filmow typu Pianista bo mam problemy z matematyka!
        >
        pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBagiew_(organizacja)
        • romano33 Re: Niemcy zapłacą Żydom za pracę w obozach ? 05.02.07, 23:30
          Tysiące Żydów na Kresach brało udział pod koniec 1939 roku w akcji
          propagandowej, a następnie w organizowaniu tzw. wyborów do Zgromadzeń Narodowych
          Zachodniej Ukrainy i Zachodniej Białorusi, które miały zadecydować o
          przyłączeniu Polski Wschodniej do Związku Sowieckiego. Z władzą sowiecką
          kolaborowało więc tysiące Żydów. Dowody na tę współpracę znajdziemy m.in. w
          pracy Słownik biograficzny działaczy polskiego ruchu robotniczego (t. 1-3
          Warszawa 1978-1992). Ciekawa jest historia kolaboracji z wrogami Polaków Jerzego
          Sawickiego (właśc. Izydor Reisler): jako prawnik wysługiwał się Sowietom w walce
          z Polakami na stanowisku członka III Kolegium Adwokatów we Lwowie; w okupowanym
          przez Niemców Lwowie był agentem Gestapo na terenie lwowskiego getta (Zbigniew
          Błażyński, Mówi Józef Światło, Londyn 1986); po wojnie jako prokurator
          Najwyższego trybunału Narodowego i Sądu Najwyższego był na usługach aparatu
          bezpieki w stalinowskiej Polsce

Inny przykład:

Kiedy pod koniec 1939 roku Niemcy zastanawiali się głośno nad tym co zrobić z
          Żydami polskimi, wysuwając m.in. projekt utworzenia "rezerwatu" dla Żydów z
          obszaru byłego województwa lubelskiego, znaleźli się Żydzi polscy i za granicą
          (np. V. Jabotinsky, The Jewish War Front, London 1940), którzy go poparli, gdyż
          widzieli w nim urzeczywistnienie swych planów utworzenia państwa żydowskiego z
          części ziem polskich. Oczywiście był to zamach nie tylko na całość terytorialną
          państwa polskiego, ale także na etnicznie polską ziemię. Była to wroga akcja
          Żydów wobec państwa polskiego i narodu polskiego. Była to po prostu zdrada stanu
          ! O tyle podła, że czynili to Żydzi, w obliczu tylko co dokonanej zagłady
          państwa polskiego przez Niemcy i Związek Sowiecki.

--
          Nacjonaliści żydowscy cieszyli się z tego, że Niemcy utworzyli getta na
          okupowanych terenach polskich, do których zagnano całą ludność żydowską, widząc
          w nich namiastkę państwa żydowskiego. Z książki żydowskiego historyka getta
          warszawskiego Emanuela Ringelbluma pt. Kronika getta warszawskiego (Warszawa
          1983) dowiadujemy się, że wielu gettowych nacjonalistów żydowskich przystąpiło
          do walki z szeroko pojmowaną polskością. Taki (Eraim Sagan Szachno dbał o
          oczyszczenie szkolnictwa żydowskiego z wszelkich polonizmów i elementów
          asymilacyjnych, czyli o odgrodzenie się Żydów od Polaków jeszcze większym
          "chińskim murem" (mur getta był dla nich za mały). Założył on i współkierował
          stowarzyszeniem kulturalnym "Ikor", które walczyło o wyrugowanie języka
          polskiego z getta. Sam Ringelblum wyrażał swe oburzenie, że Gmina Żydowska
          Judenray) jest gniazdem wstrętnej asymilacji (Polskości), gdyż 95% urzędników
          rozmawia z petentami po polsku. Znany działacz gospodarczy w przedwojennej
          Warszawie i zwolennik asymilacji Abraham Gepner zarzucił wówczas Ringelblumowi
          brak lojalności wobec Polaków. Z kolei Izrael Milejkowski ostro sprzeciwiał się
          zajmowaniu stanowisk w getcie przez Żydów-chrześcijan (których Niemcy także
          uważali za Żydów), mówiąc że "...nie oni będą decydować o życiu ludności żydowskiej"

--
          Mojżesz Meryn, którego Niemcy mianowali przewodniczącym Judenratów w Zagłębiu
          Dąbrowskim i na Śląsku z siedzibą w Sosnowcu, był nie tylko "królem" tamtejszych
          Żydów, ale także starał się w 1940 roku (m.in. u Reinharda Heydricha - szefa
          Głównego Urzędu Bezpieczeństwa Rzeszy i Adolfa Eichmanna) o to, aby władze
          niemieckie przyznały mu kierownictwo nad wszystkimi gettami w okupowanej Polsce.
          Potępiony za kolaborację z Niemcami przez polskie władze podziemne, był z
          początku widziany przez wielu Żydów jako nowy król żydowski. Kiedy w kwietniu
          1941 roku odwiedził getto warszawskie przyjmowano go właśnie jak króla (E.
          Ringelblum j.w)

--
          Na kolaboracje z Niemcami poszedł także znany literat, rzeźbiarz i działacz
          syjonistyczny Alfred Nossig (1864-1943). W 1940 roku wysłał Niemcom kilka
          memoriałów w sprawie ułożenia stosunków żydowsko-niemieckich w okupowanej
          Polsce; od tej pory był mężem zaufania Gestapo w getcie warszawskim (Polski
          Słownik Biograficzny)

--
          Prezes gminy żydowskiej w Warszawie Adam Czerniaków odbył w Krakowie w marcu
          1940 roku konferencje z Niemcami, z której notatki wskazują na to, że w rozmowie
          z Niemcami, aby się im przypodobać, za wrogów Żydów uważał on nie Niemców, lecz
          Polaków (Stefan Nowicki, Wielkie nieporozumienie, Sydney 1970)

--
          Pochodzący z polsko-żydowskiej rodziny Samson Mikiciński był do 1939 roku
          internacjonalistą i kombinatorem, a do historii przeszedł jako podwójny agent.
          Po upadku Polski w 1939 roku znalazł się w Paryżu, gdzie został zatrudniony
          przez polskie czynniki emigracyjne jako emisariusz do Polski. Odbył kilka
          podróży, przewożąc dla polskiego podziemia miliony złotych polskich. Latem 1940
          roku Mikiciński został urzędnikiem poselstwa chilijskiego w Turcji. Wkrótce
          potem wywiad brytyjski oskarżył go o kolportaż na Bliskim Wschodzie fałszywej
          waluty brytyjskiej, pochodzącej z Niemiec. Wywiady polski i brytyjski podjęły
          akcję uprowadzenia Mikicińskiego z turcji, co nastąpiło w styczniu 1941 roku.
          Był trzymany w więzieniu w Hajfie. Podczas przesłuchania wyszło na jaw, że
          Mikiciński miał zacieśnione stosunki z Abwehrą już od 1938 roku i jadąc do
          Polski za każdym razem miał z nią kontakt. Troska o bezpieczeństwo przesyłki
          pieniędzy do Polski opłacała się Abwehrze, bo wprowadzała Mikicińskiego głęboko
          w polskie stosunki polityczne. Podczas próby ucieczki z aresztu został
          zastrzelony. We Francji w 1969 roku ukazała się książka Operation Haifa, pióra
          Ladislasa Miczniewicza, która jest próbą wybielenia haniebnej działalności
          Mikicińskiego.

--
          Najlepszymi dowodami na to, że Żydzi polscy po upadku Polski nie myśleli walczyć
          z hitleryzmem o wolną Polskę są m.in. cztery książki napisane przez Żydów:
          Filipa Friedmana Zagłada Żydów polskich w latach 1939-J945 (1946), Emanuela
          Ringelbluma Kronika getta warszawskiego (Warszawa 1983), ]ózefa Makowskiego
          (Makowera) Wehrmachhgefolge (Czytelnik, Warszawa 1962) i Arthura Spindlera
          Outwittng Hitler... (Sydney 1998)

• mosessex Re: nie Żydom tylko polsce i polskim obywatelom 06.02.07, 00:27
        powinni niemcy zapłacić.Byli bowiem to polscy obywatele nie zaś obywatele
        jakiegoś mitycznego żydowskiego państwa.!!!!!!!!!!!!
    • icek_pazerniak Niemcy zapłacą Żydom za pracę w gettach 05.02.07, 21:58
      teraz kolej na was polaczki :)
    • camel_3d renty???????? 05.02.07, 22:15
      to ile renty dostaje sie za prace w gettach?..no i ptynie kto tam pracowal.

a juz wogoel..dlaczego moja babcia, ktora pracowala w fabryce w niemczech nie
      dostala renty?? tylko 1000 DM za 2 lata tyrania????????????????????????????????
      • 4815ma Re: renty???????? 05.02.07, 22:31
        camel_3d 05.02.07, 22:15 + odpowiedz

to ile renty dostaje sie za prace w gettach?..no i ptynie kto tam pracowal.

a juz wogoel..dlaczego moja babcia, ktora pracowala w fabryce w niemczech nie
        dostala renty?? tylko 1000 DM za 2 lata tyrania????????????????????????????????

Odp.Pracowali tam Zydzi. za te prace dostali kilka ziaren cyklonu B lub kula
        lub lopata w leb i do krematorium.
        Twoja babcia tyle dostala na ile pozwalala umowa.Pretensje do Niemiec.
        Wolal bys by twoja babcia byla w getcie ? Myslisz ,ze kupil bys sobie auto za
        trupa babci? A tak to o co ci chodzi ? bo za cholere nie pojmuje.Zazdroscisz
        Zydom ? A nie jestes czasami chory?
    • l.o.r.t.e.a Kto zapłaci polskicm chłopom za kontyngenty 05.02.07, 23:12
      wymuszane przez Niemcow w czasie II wś?
    • rolf5 Re: Żydzi są za.... 06.02.07, 21:18
      za Katyń za UB/SB itd.....Judenratyza, G13 za, narzeczoną za całokształt....
      A mnie osobiście ,że Strazburg jest "bidakiem" .
      A Polskiej Rzeczpospolitej,że się s... nie wypłacą do końca świata"
      Adolf w jednym miał rację l...... syjonistów, nie mylić z żydami "bidóliną"
      Europerskimi reszta....."
      cześć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka