junkier 16.02.07, 11:35 Kolejny debilizm, ciemno mrugac tym sejmowym durniom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
masakra_teksanska Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 11:38 nareszcie teraz jeżdżą święte krowy bez świateł nawet wtedy gdy nic nie widać. przynajmniej będzie głupek jeden z drugim zwolniony z rozstrzygania strasznego dylematu - czy warunki są na tyle złe, że trzeba włączyć światła, czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w ogol 16.02.07, 11:41 Jesli ktos nie widzi zblizajacego sie obiektu wielkosci samochodu powinien natychmiast zaprzestac jazdy dla dobra swojego i innych i udac sie z wnioskiem o natychmiastowa pomoc do okulisty. Od 1 marca wylaczam swiatla. Te kretynskie przepisy nie zdaza jeszcze wejsc w zycie. Tych sejmowych debili powinno sie normalnie izolowac. Kto ich wybral? Odpowiedz Link Zgłoś
monikapiateczek [...] 16.02.07, 11:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
memhos OSZCZYwiscie wszedzie widzisz GW? ;-P 16.02.07, 11:49 Paranoja? Co do tego mają jakieś psy? Twój chodzi z włączonym światłem? To wrzuć fotkę na fotoforum :-P Odpowiedz Link Zgłoś
monikapiateczek gdyby POpaprańcy rządzili i uchwalono taki przepis 16.02.07, 11:54 byłoby wspaniale, niestety to PIS rządzi więc pomysł z włączonymi światłami jest do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
create Poprawkę złożyło PO 16.02.07, 12:00 trzeba umieć czytać coś więcej niż nagłówki Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Kiedy kary dla pijanych kierowców-morderców? 16.02.07, 12:07 Co z tego że zapalimy światła, będziemy jechac ostrożnie skoro na drodze czyha na nas 2 miliony* pijanych kierowców? Ale pomysł dobry. *Policja rocznie łapie 200 000 pijanych kierowców, zakładając że łapie jedynie co 10tego, po drogach porusza sie ok 2 mln potencjalnych morderców Odpowiedz Link Zgłoś
pirulo Re: Kiedy kary dla pijanych kierowców-morderców? 16.02.07, 13:09 Światła cały rok nie są potrzebne - jestem pewien, że nie zmniejszy to ilości wypadków. Zabrali by się lepiej za drogi... Ale najbardziej rozbawiły mnie te ograniczenia tunelowe. Po pierwsze- my mamy jakiekolwiek tunele? Po drugie jakoś w Austrii, Chorwacji takich ograniczeń nie ma i wypadków jest niewiele. Po trzecie jak oni sobie wyobrażają odstęp 100 metrowy?? To dopiero będzie niebezpieczne bo przecież trzeba będzie mocno zwolnić i z całą pewności wręcz zwiększy się niebezpieczeństwo kolizji... benzyna po 2zł Odpowiedz Link Zgłoś
mallaja Re: Kiedy kary dla pijanych kierowców-morderców? 16.02.07, 14:03 Pomysł z używaniem świateł przez cały rok- idiotyczny. Po jaką ch***** mam jechać latem z włączonymi światłami? Żeby lepiej mnie było widać? Przecież to kretyństwo. Panowie politycy, zabieracie się za zwiększenie bezpieczeństwa na drogach- super, ale czemu macie takie głupie pomysły!? Ruszcie mózgownicami! Nie tędy droga... Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Kiedy kary dla pijanych kierowców-morderców? 16.02.07, 14:15 To że nie jesteś na tyle inteligentny by to pojąć, to nie znaczy że nie może mieć to sensu. Zanim się zapędzicie w opluwaniu, to może coś wyjaśnię. Najwyraźniej większość forumowiczów to ludzie którzy samochody widzą jedynie z zewnątrz, chyba rzadko mieliście okazję się nimi poruszać. Otóż drogi mallaja, zapalanie świateł w dzień w lato, ma sens i to wbrew pozorom bardzo duży, ale trzeba być doświadczonym kierowcą żeby to wiedzieć. Sens poza innymi jest np taki, że jadąc "pod" słońce nie widzi się samochodów z naprzeciwka, no chyba że mają włączone światła. Ogólnie uważam to za słuszny przepis, może w mieście ma faktycznie mniejsze znaczenie, ale na trasach i szczególnie wąskich polskich ulicach, jak najbardziej. Uważam że powinien być wprowadzony, ale bez szczególnych restrykcji karnych. PS, jestem neutralny, pis i po, znaczą dla mnie niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: Kiedy kary dla pijanych kierowców-morderców? 16.02.07, 14:51 pomysł jazdy z włączonymi światłami przez cały rok jest jak najbardziej OK :-) Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu Nareszcie został wprowadzony ten przepis 16.02.07, 14:56 ja osobiście jedżę na światłach cały rok. Uzasadnienie dlaczego uwazam za zbędne. Argumenty za są powszechnie znane. Odpowiedz Link Zgłoś
wujek_extrema Re: Nareszcie został wprowadzony ten przepis 16.02.07, 15:33 Ta cala debata i same regulacje sa debilnym zabieraniem czasu politycznego. Jezeli ma sens uzywanie swiatel w pewnych okolicznosciach lub zawsze to trzeba to wprowadzic poprzez zmiany technologiczne w nowych samochodach zasmiast obciazac kierowcow pamietaniem kiedy i gdzie je wlaczac. Tak sie robi na swiecie, inaczej jest to zwykla upierdliwosc dla ludzi.Zastanowcie sie raz co ma sens i wprowadzcie zmiane na dlugi okres czasu bez ciaglego poprawiania i irytowania ludzi. Jezeli jest to sprawa bezpieczenstwa to argumenty z palacymi sie zarowkami i paliwem sa debilne. Pamietam jak kedys w Polsce prasa doniosla ze w skandynawii ludzie jezdza na swiatlach wdzie dla bezpieczenstwa. Jaka to byla fascynacja dla Polakow ze inni tak dbaja o bezpieczenstwo. wszyscy chcieli miec tak samo. Z jakiegos powodu ta mentalnosc nasladownictwa ciagle jest w narodzie. Zacznijmy wprowadzac wlasne rozwiazania a nie cudze. Odpowiedz Link Zgłoś
banzai123 Re: Nareszcie został wprowadzony ten przepis 16.02.07, 15:48 > Jezeli ma sens uzywanie swiatel w pewnych okolicznosciach lub zawsze to trzeba > to wprowadzic poprzez zmiany technologiczne w nowych samochodach zasmiast > obciazac kierowcow pamietaniem kiedy i gdzie je wlaczac. ?!? No to przecież własnie odciążono - masz mieć włączone zawsze. Zasadniczo słuszne, także dlatego, że obecnie na przykład gdy zaczyna się ściemniać część już włączy, część nie, a to bezpieczne nie jest. Zresztą to daje szansę na odruch włączania świateł zawsze, co jest wygodniejsze niż kiedy pół roku jest tak, a pół tak. A jeśli ktoś uważa, że chodzi o to "że ktoś może nie widzieć obiektu wielkości samochodu" to raczej mało jeździ, bo nie chodzi o to, czy widzi, tylko o to, jak prędko go zauważy i na przykład w cieniu budynku nawet w dzień szybciej zareaguje na auto świecące. Odpowiedz Link Zgłoś
gls1 Re: Nareszcie został wprowadzony ten przepis 16.02.07, 17:09 banzai 123 masz rację tylko dzieciakowi lub "kapeluszowi" tego nie wytłumaczysz.. Cóż takie mamy społeczeństwo... A argument " bo Niemcy nie jeżdzą na światłach" to zły argument bo NIemcy to nie wyrocznia. Pozatym "przeciwnikom" zadam pytanie: dla czego samolot włącza swiatła przy starcie i lądowaniu i dla czego w słoneczny dzień pas startowy jest oświetlony lampami pulsacyjnymi ( przecież samolot jest duuuuży i go widać a pas startowy tez) heeeee????? Jeżeli podacie choć jeden sensowny argument przeciw, to przysięgam od 1 marca 2007 wyłączam, swiatła mijania!! Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiek.com jestem zawodowym kierowcą i wiem... 16.02.07, 17:30 ...z wlasnego doswiadczenia ze to dobry pomysl, porownywanie niemiec uwazam za smieszze chyba ten ktos nie widzial jak tam wygladaja drogi!!! po wielu godzinach jazdy kiedy czlowiek jest zmeczany nieraz mialem problemy z dostrzezeniem z daleka czy samochod jedzie z naprzecikwa czy jest przedemna i wyprzedza, swatla by rozwiazaly problem, a co do zuzycia paliwa to nawet przy 100-150 kilometrach dziennie nie widzialem roznicy! Odpowiedz Link Zgłoś
karl Szkoda, ze Państwo nie informuje publicznie 17.04.07, 23:49 skąd ja mogę wiedzieć jakie są zmiany w prawie??? czy Państwo nie powinno mnie poinformować o takich zmianach listownie? nie mam chyba obowiązku śledzenia ustaw.. A gdybym był za granicą i wrócił za rok? to byłbym ukarany? Odpowiedz Link Zgłoś
taishi1 Re: Nareszcie został wprowadzony ten przepis 18.02.07, 07:42 wujek_extrema napisała: > Pamietam jak kedys w Polsce prasa doniosla ze w skandynawii ludzie jezdza na > swiatlach wdzie dla bezpieczenstwa. Jaka to byla fascynacja dla Polakow ze inni > > tak dbaja o bezpieczenstwo. Ludzie jeżdza ale mają samochody z automatami do właczania i wyłączania świateł. Wkładasz kluczyk zapalasz silnik i światła same się włączają..... u nas taki bajer mają maluchy, duże fiaty i polonezy :P:P jeździłem tymi samochodami i nie było problemu ze światłami. Jak se kupiłem renault... to niby taka automatyka a świateł nie potrafi wyłączyć... no chociaż tyle że piszczy przy otwarciu drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio781 Re: Nareszcie został wprowadzony ten przepis 17.04.07, 23:42 to kup poloneza jak ci ciężko zapamiętać żeby pstryknąć. ja jeździłem polonezem a ostatnio skodą felicją która nie ma automatycznego włączania świateł i jakoś nie mam z tym problemu. wsiadam, zapinam pas, odpalam silnik i PSTRYK światełka. pewnego dnia zapomniesz zasygnalizować zmiany pasa ruchu lub kierunku jazdy i ewentualnie zapomniesz wcisnąć hamulec Odpowiedz Link Zgłoś
faren100 a kiedy uchwalą przepis o tym, że drogi maja być 16.02.07, 16:20 bez dziur? ile % uwagi polscy kierowcy poświęcają nawierzchni po której jadą? Odpowiedz Link Zgłoś
uwolnic_cyce Re: a kiedy uchwalą przepis o tym, że drogi maja 16.02.07, 17:38 faren100 napisał: > bez dziur? ile % uwagi polscy kierowcy poświęcają nawierzchni po której jadą? Głos rozsądku.Jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
rejestr06 Re: Nareszcie został wprowadzony ten przepis 16.02.07, 18:24 Ja też jezdżę cały rok z włączonymi światłami mijania VANem Fiat Seicento 1.1. Pędzące "maszyny" i "niedzielni" kierowcy są nieobliczalni. Widać ich wcześniej, choć ci "niedzielni" nawet w styczniu jeżdżą bez włączonych świateł mijania. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith41 Światła cały rok- tak 17.02.07, 10:44 Jeżdżę na światłach cały rok, bez względu na pogodę. Dla własnego bezpieczeństwa. Żebym to JA była bardziej widoczna. Wielu kierowców w Polsce robi tak samo. Wreszcie stanie się to obowiązkiem... oby. Nie ma o czym dyskutować. Przynajmniej z normalnymi kierowcami ;)TAK dla świateł :D Odpowiedz Link Zgłoś
taishi1 Re: Kiedy kary dla pijanych kierowców-morderców? 18.02.07, 07:36 4g63 napisał: Uważam że powinien być wprowadzony, ale bez > szczególnych restrykcji karnych. cała prawda Odpowiedz Link Zgłoś
semarek1 Re: Kiedy kary dla pijanych kierowców-morderców? 16.02.07, 15:33 mallaja napisała - "Po jaką ch***** mam jechać latem z włączonymi światłami? Żeby lepiej mnie było widać? " Dokładnie TAK, zeby Cie lepiej było widać. A kretyństwem jest jazda burych samochodów po burym asfalcie, czyli w barwach ochronnych! Predzej czy pozniej nadziejesz sie na to, wtedy sie zdziwisz, jak to sie moglo stac, Paanie władzo,nie widzialam tego samochodu, a wzrok mam dobry. Ty raczej nie ruszaj mozgownica, bo nic dobrego z tego nie wyjdzie..... Odpowiedz Link Zgłoś
moler1 Re: Kiedy kary dla pijanych kierowców-morderców? 16.02.07, 16:41 mallaja napisała: > Pomysł z używaniem świateł przez cały rok- idiotyczny. Po jaką ch***** mam > jechać latem z włączonymi światłami? Żeby lepiej mnie było widać? Przecież to > kretyństwo. Panowie politycy, zabieracie się za zwiększenie bezpieczeństwa na > drogach- super, ale czemu macie takie głupie pomysły!? Ruszcie mózgownicami! Ni > e > tędy droga... Proponuję, żebyś sam ruszył(a) mózgiem, bo absolutnie teraz tego nie robisz. Wiedział(a)byś do czego służą światła w letni słoneczny dzień, szczególnie poza miastem, gdybyś nie jeździł(a) wyłącznie w niedzielę po bułki do Tesco... Odpowiedz Link Zgłoś
judyta50 Po co światła? 16.02.07, 17:12 Po jaką cholerę zapinać pasy i wozić dzieci w fotelikach? Osłabiają mnie tacy jak ty. Etatowy kierowca. Odpowiedz Link Zgłoś
moler1 Re: Kiedy kary dla pijanych kierowców-morderców? 16.02.07, 16:39 pirulo napisał: > Światła cały rok nie są potrzebne - jestem pewien, że nie zmniejszy to ilości > wypadków. jestem pewien, że jesteś w wielkim błędzie. Zabrali by się lepiej za drogi... to też, słusznie Ale najbardziej rozbawiły mnie te > ograniczenia tunelowe. Po pierwsze- my mamy jakiekolwiek tunele? Po drugie jako > ś > w Austrii, Chorwacji takich ograniczeń nie ma i wypadków jest niewiele. Po > trzecie jak oni sobie wyobrażają odstęp 100 metrowy?? To dopiero będzie > niebezpieczne bo przecież trzeba będzie mocno zwolnić i z całą pewności wręcz > zwiększy się niebezpieczeństwo kolizji... przerażają mnie tacy kierowcy jak Ty, to takie typy-lepy > > benzyna po 2zł Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Kiedy kary dla pijanych kierowców-morderców? 17.02.07, 20:14 pirulo napisał: > Światła cały rok nie są potrzebne - jestem pewien, że nie zmniejszy to ilości > wypadków. Zabrali by się lepiej za drogi... Ale najbardziej rozbawiły mnie te > ograniczenia tunelowe. Po pierwsze- my mamy jakiekolwiek tunele? Po drugie jako > ś > w Austrii, Chorwacji takich ograniczeń nie ma i wypadków jest niewiele. Po > trzecie jak oni sobie wyobrażają odstęp 100 metrowy?? To dopiero będzie > niebezpieczne bo przecież trzeba będzie mocno zwolnić i z całą pewności wręcz > zwiększy się niebezpieczeństwo kolizji... zobacz co sie dzieje jak ciężarówka najeżdża na tył: www.youtube.com/watch?v=mCE0CBgZ6QE takie ograniczenia powinny być nie tylko w tunelach.... jak osobowemu samochodzie siedzi na 4 literach taka masa to nie jest bezpiecznie w Niemczech mają prostą zasadę, masz mieć taki odstęp: wartość połowy prędkości w km/h (tej na licznuku) metrach jedziesz 60 km/h masz mieć odstęp 30m, jedziesz 100 km/h masz mieć odstęp 50m, proste jasne i bezpieczne, jedziesz źle - dostajesz mandat, a u nas jechanie wręcz na zderzaku to normalka Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Kiedy kary dla pijanych kierowców-morderców? 17.02.07, 21:18 www.youtube.com/watch?v=v24O5xzLorI&NR zobacz sobie skutki wolnej amerykanki w Moskiewskim tunelu Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Kiedy kary dla pijanych kierowców-morderców? 17.02.07, 21:22 www.youtube.com/watch?v=1kXKJza37cQ&mode=related&search= swego czasu ten filmik był na ogrish, z takich wypadków nic nie zostaje z osobówki Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Kiedy kary dla pijanych kierowców-morderców? 17.02.07, 21:34 www.youtube.com/watch?v=vd9KO1ALTnk a tu jest relacja z miejsca zdarzenia, zmiana przepisów w tunelach jest potrzebna, choociaż nie mamy ich zbyt wiele, ale są i będzie ich coraz więcej Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Mieszkam w Szwecji 16.02.07, 20:54 ...i tutaj, jak wiadomo, jezdzi sie na swiatlach prez caly rok. Kiedys przyjezdzam do Polski odbieram fakt nieuzywania przez naszych kierowcow swiatel mijania za spore utrudnienie przy proawdzeniu samochodu. Widocznosc i komfort jazdy sa przeciez zupelnie inne, kiedy nadjezdzajacy z przeciwnej strony samochod ma wlaczone swiatla. Czy tyle krytycznych glosow to dowod, ze niektorzy sa...ekhm...slepi i nie widza roznicy??? Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Mieszkam w Szwecji 18.02.07, 05:53 Aby poprzeć ten głos przedstawiam, artykuł z "Motoru", który wyraźnie mówi, że światła mijania służą przede wszystkim do tego, aby nas widziano, a nie żeby oświetlać sobie drogę, owszem w nocy nam oświetlają kawałek jezdni, ale ich główne zadanie to zwracanie uwagi na siebie: www.speedyshare.com/920757248.html Odpowiedz Link Zgłoś
mlody_junak Re: Poprawkę złożyło PO 16.02.07, 12:08 brawo sejm! dobry pomysł. ciebie widać - nikt ci w tyłek nie wjedzie, ty ich widzisz, nikomy w tyłek nie wjedziesz, piesi cię widzą, nikomu tyłka nie rozjedziesz, wiec do pierdla nie pojdziesz! sam w lecie też tak jeździłem (w dobrym słońcu czasem widać tylko światła, a samochodu niet) Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Poprawkę złożyło PO 16.02.07, 12:09 mlody_junak napisał: > dobry pomysł. ciebie widać - nikt ci w tyłek nie wjedzie, No tak, bo to przecież tylko i wyłącznie kwestia świateł... Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: Poprawkę złożyło PO 16.02.07, 12:36 moze nie tylko, ale jest to chyba krok w dobrym kierunku, napewno lepszym niz np zmniejszenie dopuszczalnej predkosci w obszarach zabudowanych do 40km/h Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.blaszynski Re: Poprawkę złożyło PO 16.02.07, 12:12 dokladnie, ale junkier ma na to inne zdanie, ale ciemnogrod swiatla nigdy nie zapala ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bellicose Re: Poprawkę złożyło PO 16.02.07, 12:52 > dokladnie, ale junkier ma na to inne zdanie, ale ciemnogrod swiatla nigdy nie > zapala ;) Hehe, dobre Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: Poprawkę złożyło PO 16.02.07, 12:13 widać malutko jeździsz, a zgodnie z Twoim twierdzeniem to przez ostatnie lata przez zimowe półrocze w Polsce nie powinno być żadnych najechanych przechodniów, samochodów itd. ponieważ istnieje już ten obowiązek jazdy na światłach i co? I nic! Wcale ilość wypadków nie zmalała! Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Poprawkę złożyło PO 16.02.07, 15:25 Masz na to dowody, że nie zmalała? Motocykliści jeżdżą na światłach cały rok - i BARDZO dobrze, bo wreszcie ich widać na ulicach. Już nawet może jechać te swoje 180km/h byle miał światła, przynajmniej się z nim nie zderzę i nie rozpołowi mi samochodu. Dlaczego z samochodami nie może być tak samo??? Trzeba będzie dbać bardziej o instalację elektryczną... ale to taki problem? Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: Poprawkę złożyło PO 16.02.07, 12:34 Zgadzam się z tobą, dodam tylko że wg mnie najgorzej jest jak jest wschód bądź zachód i jedzie się pod słońce, wtedy (a czesto sie tak zdarza) jak ten z na przeciwka nie ma zapalonych swiatel o wypadek nie trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
akami21 Tunele w Polsce??? 16.02.07, 12:09 Gdzie są tunele o długości pow. 500m??? Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Toteż dlatego PiSolubny Junkier się na to wściekł, 16.02.07, 12:15 jakby poprawkę złożyli posłowie PiS - błogosławiłby :-)... create napisał: > trzeba umieć czytać coś więcej niż nagłówki Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony naply 16.02.07, 12:26 Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony naplywaja. Ale fakt ze jak okazuje sie zaproponowala to PO najlepiej swiadczy o tym jak ta partia jest 'liberalna'. Wolno wybor to dla nich wyswiechtane haselko bez znaczenia, jak widac. Mam nadzieje, ale slaba, ze senat odkreci ten debilizm. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Dobra, dobra, nie wciskaj kitu: jakby to 16.02.07, 12:33 zaproponował Cymański czy Gosiewski to ociekałbyś zachwytem! Odpowiedz Link Zgłoś
cloak_and_dagger Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 16.02.07, 14:20 ....zaproponowala to PO najlepiej swiadczy o tym jak ta partia.... Nie zagłosuję już nigdy na PO, nawet gdyby przypalano mnie gorącym żelazem. Ta cała koalicja na rzecz jazdy z zapalonymi światłami to zwykłe pijawki. Wystarczy popatrzeć na ich stronie kto ją tworzy: np. BP, Bosch, Hella ...Kpina i śmierdząca kasa. Dlaczego sejm nie zainteresuje się najgorszym zagrożeniem na drogach czyli szalejącymi TIRAMI. Tam gdzie PO zawsze z tyłu forsa. To co się w tym kraju wyprawia nie ma nic wspólnego z demokracją, która zapycha niektórym gęby. Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 16.02.07, 15:27 Bzdura! Największym zagrożeniem, bo powodującym najwięcej wypadków jest nagminne przekraczanie prędkości, a nie żadne TIRy! Jazda na światłach polepsza widoczność - to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 16.02.07, 16:22 hardy01 napisał: a nie żadne TIRy! Bzdura jak stąd na księżyc. Największym zagrożeniem są TIRY, nagminnie przekraczające dopuszczalną prędkość, nagminnie przeładowane, nagminnie w złym stanie technicznym, nagminnie jeżdżące lewym kołem po podwójnej ciągłej (omijają koleiny, które sami wyrzeźbili), kierowane przez nagminnie przemęczonych, nierzadko pijanych chłopków - roztropków, dla których rzut oka we wsteczne lusterko to trudność taka sama, jak i przeczytanie książki pt. "zmiany w kodeksie drogowym". Dla TIRów: - bezwzględny zakaz wyprzedzania, - bezwzględny zakaz łączenia się w stada, - 40 w obszarze zabudowanym, 70 - poza, 60 - w nocy, - bezwzględny zakaz posiadania CB w kokpicie (typowa gadka: "stoją z suszarką przy cpn-ie" - "o ku... dzięki, objadę bo mam kaca"), - w przypadku spowodowania wypadku - dożywotnie odebranie prawka, - w przypadku przekroczenia wagi - mandat w wysokości porównywalnej z ceną samochodu. I to jest program minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 16.02.07, 16:43 Acha, ciekawe czym to udowodnisz, bo ja mam czyste dane i one przeczą temu co piszesz :D Miarą zagrożenia są wypadki. Co do przepisów dla ciężarówek to częściowo się zgadzam - częściowo, bo: - zabronienie używania CB radia to utopia i myślę, że wiesz o tym :) - odebranie prawa jazdy - to dyskryminacja - mandat za przekroczenie wagi - kto będzie ustalał cenę? Proponowana kara jest również zbyt wysoka w stosunku do przewinienia. Już wolę przepis, że zabronione jest korzystanie jazdy do czasu rozładowania pojazdu - i zdecydowanie bardziej realny i bolesny. - zakazu wyprzedzania po prostu być nie może, nie mogliby wyprzedzić nawet rowerzysty. Generalnie wszystkiemu zaradziłoby egzekwowanie prawa - tymczasem dla każdego kierowcy Policja to psy, a nie sprzymierzeńcy. Kto im daje łapówki? Kto ostrzega innych kierowców przed radarami? My, kierowcy!!! Dlaczego przeszkadza nam, jak gdzieś stoją? Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 16.02.07, 16:44 Sorry... "kontynuowanie jazdy", a nie "korzystanie jazdy"... Odpowiedz Link Zgłoś
arwen.a Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 16.02.07, 16:57 Brawo! a obrońcom TIRów proponuję przejechać się drogą nr 9 miedzy Barwinkiem i Rzeszowem. Może i jestem strachliwą dziewczynką ale nienawidzę i boję się TIRów jadących za mną w odległości 2 metrów po serpentynach. Dla nich normalne jest ścinanie zakrętów, spychanie samochodów do krawędzi drogi, wyprzedzanie w miejscach gdzie nic nie widać nawet zimą po oblodzonym asfalcie. a gdy sypnie trochę śnigiem to stoją ofiary przed górką i blokują drogę. Chciałoby sie im życzyć - a stójcie tak do Wielkanocy :) Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 16.02.07, 17:17 Ja też mam ogromny respekt dla TIRów i całkowity brak do nich zaufania - ale niech nimi zajmie się Policja i Inspekcja Transportu Drogowego. Co więcej po lekturze artykułów o kierowcach jeżdżących kilka dni bez snu, na prochach - zaufanie spadło do zera. Jednocześnie ciężarówki potrafią być najbardziej uprzejmymi kierowcami - niemal zawsze zjeżdżają do krawędzi i dają się bezproblemowo wyprzedzić. Ale liczba wypadków powodowanych przez ciężarówki jest niewielka - 3 razy mniejsza od wypadków z powodu nadmiernej prędkości. Więc kto jest bardziej niebezpieczny? Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 17.02.07, 21:52 hardy01 napisał: > Ja też mam ogromny respekt dla TIRów i całkowity brak do nich zaufania - ale > niech nimi zajmie się Policja i Inspekcja Transportu Drogowego. Co więcej po > lekturze artykułów o kierowcach jeżdżących kilka dni bez snu, na prochach - > zaufanie spadło do zera. > > Jednocześnie ciężarówki potrafią być najbardziej uprzejmymi kierowcami - niemal > zawsze zjeżdżają do krawędzi i dają się bezproblemowo wyprzedzić. wiesz, że zjeżdżanie na pobocze w celu przepuszczenia szybszego samochodu jest oprócz tego, że niezgodne z prawem, to niebezpieczne? .. jak ci padnie wóż, to musisz się zatrzymać na poboczu, pobocze poza tym jest przeznaczone dla pieszych i rowerzystów, a zjeżdżanie na nie, aby ten z tyłu cie wyprzedził często się źle kończy, znam sporo kierowców, którzy wyprzedzają na 3 i spychają samochody wyprzedzane i te z naprzeciwka na pobocze, jeżeli tam ktoś idze albo stoi... to ktoś musi zginąć Odpowiedz Link Zgłoś
gucio781 Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 17.04.07, 23:57 oj nie bardzo zjeżdżają a ci z litwy to potrafią jeszcze przyspieszać gdy wyprzedzasz Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 16.02.07, 18:05 tiry nie maja lusterek wstecznych ośle!! Odpowiedz Link Zgłoś
armal13 Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 17.02.07, 12:38 Gdybyśmy wprowadzili Twoje ograniczenia co do TIRów, to prędko wzrosłaby ilośc korków na drogach a także ilość poważnych wypadków spowodowanych przez rozwścieczonych kierowców, wyprzedzających na każdym kroku wlekące sie 40 km/h TIRy. Co do świateł, zawsze jak jadę w dłuższą trasę, to dla WŁASNEGO bezpieczeństwa włączam światła. Nie wyeliminuję w ten sposób debili za kółkiem, ale przez to, że mnie wcześniej zauważą, zwiększę swoje szanse na przeżycie. Wszystkim przeciwnikom polecam wjechać w letni dzień z ostrego słońca w cień i zaobserwować, jak długo wzrok przyzwyczaja się do nowej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 16.02.07, 15:31 Wolny wybór a anarchia to dwie różne rzeczy. Wolny wybór a życie???? Skoro tak uważasz, to pewnie trzymasz kciuki za pana ordynatora - przecież podobno dawał ludziom wybór? Tylko dlaczego Twoi idole go zapuszkowali? (Nota bene nie wierzę, i chyba nikt myślący nie wierzy, w tak potworne działania. Na dodatek słowa ministra sprawiedliwości i szefa CBA rozmijają się z zarzutami postawionymi aresztowanemu ) Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 16.02.07, 15:42 To obowiazek jazdy na swiatlach np. w sloneczny dzien w czerwcu w Polsce o godz. 12h ukroci anarchie na drogach? Czlowieku, kpisz czy o droge pytasz? Anarchia, to na drogach jest codziennie, przejedz sie np. siodemka i sam zobaczysz jaka anarchia tam odchodzi, jaskrawe i uporczywe lamanie przepisow o max predkosci dopuszczalnej czy wyprzedzaniu. Jesli sadzisz ze jadac na swiatlach anarchie te ukrocisz no to sa czyste jaja po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 16.02.07, 15:54 To mnie rozbawiłeś :D Żaden przepis nie ukróci łamania prawa, w żadnej dziedzinie. Przepisy są od tego, by były podstawy do karania. Od pilnowania przestrzegania przepisów jest Policja, a nie Sejm. Więc kto tu robi sobie jaja? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 16.02.07, 16:31 Popieram wprowadzenie obowiązku jazdy na światłach mijania 24/365. Jeżdżę tak od przynajmniej 10 lat. Żarówki i podwyższone zużycie paliwa o 0,1% to bzdety nie argumenty . Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 16.02.07, 15:50 > (Nota bene nie wierzę, i chyba nikt myślący nie wierzy, w tak potworne Błogosławieni Ci którzy nie widzieli, a uwierzyli. -- Kocham Was Jezus Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Nie dle debilizmow obojetnie z ktorej strony 16.02.07, 15:55 Jak na razie to zrobiono pokazówkę. Czyżbyś uwierzył, że CBA jest potrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Wolny wybór to takze wolność dla palenia tytoniu 16.02.07, 16:27 i dla aborcji. Jak wszystko to wszystko, kazdy sobie wybierze. Tylko nie próbuj stopniować, to twoje słowa, a że nieprzemyslane to normalka. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Debile to pisza tutaj komentarze 16.02.07, 13:04 a w czym problem ? W wielu krajach w Europie od lat jezdzi sie ze swiatlami i nikt nie widzi problemu, tylko glupole w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
zaciekawiony4 [...] 16.02.07, 12:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.blaszynski Re: gdyby POpaprańcy rządzili i uchwalono taki pr 16.02.07, 12:11 pomysl jest swietny, i chwali sie ze zostal wprowadzony i wcale nie jestem wyborca koalicji :P Odpowiedz Link Zgłoś
ws60 Re: gdyby POpaprańcy rządzili i uchwalono taki pr 16.02.07, 18:04 gdyby POpaprańcy rządzili i uchwalono taki przepis Przeczytaj komentowany artykuł » Autor: monikapiateczek Data: 16.02.07, 11:54 byłoby wspaniale, niestety to PIS rządzi więc pomysł z włączonymi światłami jest do dupy. projekt złożyli popaprańcy :))))))))) jak się teraz czujesz moniś w piąteczek ? Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: gdyby POpaprańcy rządzili i uchwalono taki pr 17.02.07, 21:57 heh prawda... rząd jest nielubiany, a Polacy stosują metodę postaw się zastaw się, przez to PiS może spaprać nawet dobre pomysły Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Światła dla piesków? Już są :) 16.02.07, 11:55 memhos napisał: > Co do tego mają jakieś psy? Twój chodzi z włączonym światłem? Ostatnio widziałem wieczorem psa z migającymi diodami na obroży. Jak taki wyskoczy na ciebie nagle z ciemności, to efekt "psa Baskerville'ów" murowany :) Odpowiedz Link Zgłoś
gls1 Re: OSZCZYwiscie wszedzie widzisz GW? ;-P 16.02.07, 16:59 Mam nadzieję, że wkrótce to wprtowadzą bo to jest też dla dobra niezbyt bystrych "przeciwników" brawo Sejm!!! Pozatym "przeciwnicy" i tak niewiele będziecie mieli do pwiedzenia jak bęzdie taki nakaz, będziecie musieli tylko grzecznie jeżdzić na światełkach cały rok i co najwyżej gotować się we własnej żółci he he!! PZDR!! Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.blaszynski Re: nareszcie, a psy z wyborczej będą szczekać 16.02.07, 12:11 jestem na 90% pewien ze cala afera z garlickime jest rozdmuchana przez co poniektórych panów ze "wszpanialego" pis. Tropimy uklady, a jak juz nic nie ma to umoczymy kogos dla przykladu. Odpowiedz Link Zgłoś
thebigzumzum Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 11:46 Na kieruwkowskazach tez oszczedzasz i wlaczasz je w momencie krecenia kierownica? Samochody ze swiatlami sa po prostu lepiej widoczne. A jak cie nie stac na nowe zarowki to po co wogole masz auto? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 11:48 Kierunkowskazy wlaczam wtedy, gdy mam zamiar skrecic a swiatla wlaczam wtedy, kiedy pogarsza sie widocznosc. Proste jak konstrukcja cepa, ale jak widac co niektorym wyborcom SLD elementarne sprawy trzeba tlumaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
wazari_kwantyzator Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 11:53 Junkier, wyluzuj z tymi wycieczkami personalnymi. Niezależnie od moich preferencji politycznych uważam, że to akurat jest dobry pomysł. Jak dużo jeździsz to argumentowanie jest zbyteczne. Jak mało to dla przykładu: słoneczny dzień, jedziesz gdzies na trasie, rozgrzany asfalt, nad nim ciepłe powietrze zniekształcające obraz, długa prosta, chcesz kogoś wyprzedzić. Jeśli z naprzeciwka jedzie auto z włączonymi światłami - widzisz je wcześniej, lepiej, i na podstawie dwóch wyraźnych punktów (świateł właśnie) łatwiej ocenić prędkość z jaką się zbliża. Łatwiej niz widząc ciemną plamę. Możesz się z tym nie zgadzać, ale mam nadzieję, że jesteś w stanie to wyrazić nie obrażając mnie przy okazji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 11:56 A czy nie przyszlo Ci na mysl ze osoba jadaca tym pojazdem moze sama, z wlasnej woli wlaczyc swiatla dla wlasnego bezpieczenstwa?? Przeciez WOLNO jezdzic ze swiatlami przez caly rok, czyz nie? Czy uwazasz ze sejmowi "geniusze" powinni wyreczac obywatela w kazdej decyzji zyciowej? Ja nie, i dlatego mowie dosc wpier...sie przez biurokratow w zycie obywateli! Odpowiedz Link Zgłoś
sluzacy_ukladu Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:02 junkier napisał: > A czy nie przyszlo Ci na mysl ze osoba jadaca tym pojazdem moze sama, z wlasnej > woli wlaczyc swiatla dla wlasnego bezpieczenstwa?? Te światła włączasz również dla bezpieczeństwa innych, nie tylko swojego. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:04 > Te światła włączasz również dla bezpieczeństwa innych, nie tylko swojego. Taaak. Jedziemy z naprzeciwka, oslepiamy sie, a nieoswietlony pieszy pada ofiara tego naszego sweicenia. Ale to przeciez "dla bezpieczenstwa"... Odpowiedz Link Zgłoś
sluzacy_ukladu Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:13 > > Te światła włączasz również dla bezpieczeństwa innych, nie tylko swojego. > Taaak. Jedziemy z naprzeciwka, oslepiamy sie, Jak masz źle wyregulowane światła, to oślepiasz - fakt. > a nieoswietlony pieszy pada > ofiara tego naszego sweicenia. To może wyłączmy światła w nocy? ;-) Choć oczywiste jest, że pieszy jest gorzej widoczny, stąd też powinien (dla własnego bezpieczeństwa) poruszać się po drodze zgodnie z tym jak uczyli w szkole, tj. po lewej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
leon.33 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 16:58 > Jak masz źle wyregulowane światła, to oślepiasz - fakt. jak dlamnie to ok 40% ma zle ustawione swiatla. w nocy prawie nie da sie jechac a jak jeszcze jest deszcz i odbija sie od drogi to masakra. czesto jade na "czuja" bo drogi oslepiony nie widze. > Choć oczywiste jest, że pieszy jest gorzej widoczny, pis juz proponowal obowiazkowe kamizelki odlaskowe dla pieszych. w efekcie mielibysmy fearie swiatkej na drodze co skutecznie by przeszkadzalo. ja za to proponuje rozdawanie dzieciom opasek odlaskowych na rzepe, do noszenia na rece. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 17.02.07, 22:37 Pomysł z kamizelkami nie jest zły... widoczny pieszy to dobry pieszy. Jak ktoś musi dotrzeć ze wsi do wsi to nie ma wyjścia idzie poboczem... tyle że potrzebna byłbaby kampania promocyjna, bo te kamizeleczki kojarzą się z kolesiami, którzy ulice zamiatają, albo z gilnami... Tylko niebardzo wiem jak zrobić taką reklame "kamizelka jest cool"... Policja wyłapywałaby pieszych idących poboczem i oferowałaby taką kamizelke za 5zł... nie chcesz?... ok mandat 50zł. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 17.02.07, 22:41 taka kamizelka przecież nie oślepia... ale wskazuje że coś idzie, albo stoi, na pewnej trasie jak jechałem w nocy, były poprzyczepiane do drogi białe odblaski oddzielające kierunki jazdy.... jak palant z naprzeciwka cie oślepia... to to jest jedyna rzecz, której można się w takiej sytuacji trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
bellicose Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:55 Czlowieku, ty to chyba tylko rowerem albo hulajnogą jeździsz Odpowiedz Link Zgłoś
mhadau1 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 14:18 i pewnie dlatego widzę codziennie wielu idiotów pędzących w dni o słabej widoczności bez światełek. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 14:32 Zapamietaj dowod rej. i zglos na policje, popelniaja wykroczenie. Jak setki innych kierowcow w tym kraju. A ty jezdzisz zgodnie z przepisami, w obsz. zabudowanym max 50, poza miastem max 90 km/h? Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 15:33 Podasz swoje dane??? Kilka postów wyżej zasugerowałeś, że oślepiasz jadących z przeciwka - to też wykroczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 15:37 Nikogo nie oslepiam. Rozsmieszaja mnie jednak laskawcy, ktorzy utyskuja na tych co lamia przepisy bo swiatla za pozno wlaczaja (to glownie jak sadze najczesciej wiejscy rajdowcy na drogach powiatowo-gminnych), a sami pruja po 140, wyprzedzaja na trzeciego czy obtrabiaja wolneij jadacych. Czyli sami lamia nagminnie przepisy, a krzycza na innych! Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 15:49 Nie masz podstaw, żeby tak osądzać ludzi. Największy burdel i zachowanie, które opisujesz występuje właśnie na drogach krajowych/wojewódzkich. Na drodze gminnej trudno jest spotkać na raz 3 samochody, więc co tu mówić o wyprzedzaniu na trzeciego i trąbieniu. Ale masz rację - łamiący przepisy najczęściej wyzywają innych od piratów drogowych. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 17.02.07, 22:19 przecież nie masz jeździć na drogowych, tylko mijania Odpowiedz Link Zgłoś
ordw9 to można kogoś oślepić w dzień ? 19.02.07, 12:07 przy dobrej widoczności to chyba niemożliwe. No a przy złej, czy w nocy, to światła na pewno należy mieć zapalone. A co do jazdy w dzień, to ilu jest matołków, albo gap, które nawet jak pada o zmierzchu nie zapalają świateł ? Przede wszystkim świeci się nie tylko po to by widzieć drogę, ale by być widzianym, niestety wielu tego nie rozumie, dlatego trzeba ich do tego zmusić przepisem - podobie jest z pasami bezpieczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: to można kogoś oślepić w dzień ? 19.02.07, 12:58 Można, wystarczy pochmurna pogoda i ktoś jedzie na drogowych, niewiadomo tylko jak kogoś takiego powiadomić, że daje po oczach... trąbić, mrugać.? Odpowiedz Link Zgłoś
jpy1 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:12 Właśnie wczoraj przez jednego durnia musiałem wjechać do rowu (wyprzedzał na trzeciego). Światła miałem włączone. Nic nie pomogły. Pytanie moje jest takie od którego lobby PO dostało łapówkę??? Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany I na podstawie tego jednostkowego przypadku 16.02.07, 12:42 z pewnością radzieckiego uczonego ("... po wyrwaniu szóstej nogi mucha straciła słuch!") wyrokujesz o bezsensowności tego pomysłu? jpy1 napisał: > Właśnie wczoraj przez jednego durnia musiałem wjechać do rowu (wyprzedzał na > trzeciego). Światła miałem włączone. Nic nie pomogły. Pytanie moje jest takie > od którego lobby PO dostało łapówkę??? Odpowiedz Link Zgłoś
jpy1 Re: I na podstawie tego jednostkowego przypadku 16.02.07, 13:00 Absolutnie nie wyrokuję. Rzecz w tym że przepisy niczego nie załatwią. Dopóki się nie zmieni mentalność Polaków i kultura jazdy to na 100% nie zmieni się ilość wypadków. A buntuję się bo wiem że posłom nie zależało na bezpieczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany A, z tym to się zgodzę :-). 16.02.07, 13:12 jpy1 napisał: > Absolutnie nie wyrokuję. Rzecz w tym że przepisy niczego nie załatwią. Dopóki > się nie zmieni mentalność Polaków i kultura jazdy to na 100% nie zmieni się > ilość wypadków. A buntuję się bo wiem że posłom nie zależało na > bezpieczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
zwykx Re: I na podstawie tego jednostkowego przypadku 16.02.07, 14:12 jpy1 napisał: > Absolutnie nie wyrokuję. Rzecz w tym że przepisy niczego nie załatwią. Dopóki > się nie zmieni mentalność Polaków i kultura jazdy to na 100% nie zmieni się > ilość wypadków. A buntuję się bo wiem że posłom nie zależało na > bezpieczeństwie. Czyli jestes na 100% pewien, że WSZYSTKIE wypadki spowodowane są mentalnością i kulturą jazdy, a NIGDY słabą widocznością? Bo to właśnie takie wypadki ma wyeliminować to prawo. Z innej beczki: proszę, podziel się wiedzą, na czym zależało posłom (poza tym że spadek liczby wypadków = bezpieczeństwo = argument dla wyborców). Odpowiedz Link Zgłoś
mallaja Re: I na podstawie tego jednostkowego przypadku 16.02.07, 14:18 > Czyli jestes na 100% pewien, że WSZYSTKIE wypadki spowodowane są mentalnością i > kulturą jazdy, a NIGDY słabą widocznością? Bo to właśnie takie wypadki ma > wyeliminować to prawo. A ile w Polsce mamy wypadkow spowodowanych zlym stanem drog? Dlaczego za to sie nie zabiora, mimo ze tak wielu kierowcow najbardziej uskarza sie wlasnie na to. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio781 Re: I na podstawie tego jednostkowego przypadku 18.04.07, 11:33 a dlatego że budowanie i remonty dróg kosztuje więcej niż wprowadzenie nakazu jazdy na światłach w dzien. spokojnie mogliby ująć ze swoich wypłat po kilka tysięcy i przeznaczyć na drogi i napewno nie przymieraliby z głodu. ale i tak jestem zwolennikiem jazdy na światłach ale nie mijania tylko specjalnych do jazdy dziennej. Odpowiedz Link Zgłoś
jpy1 Re: I na podstawie tego jednostkowego przypadku 16.02.07, 14:59 Nigdzie nie twierdziłem że 100% wypadków jest spowodowane mentalnością i kulturą jazdy. Twierdzę że zdecydowana większość wypadków jest spowowodowna mentalnością i kulturą jazdy. Ze statystyk wynika że jest to między 80% a 90%. Nagminne przekraczanie prędkości, wymuszanie pierwszeństwa, niedostosowanie prędkości do warunków (patrz słaba widoczność). No i brak odpowiednich dróg. Lobby producenckie coś koledze mówi? Np. żarówek. Odpowiedz Link Zgłoś
zwykx Re: I na podstawie tego jednostkowego przypadku 16.02.07, 16:13 Napisałeś, że liczba wypadków na 100% nie spadnie, po spowodowane są one niską kulturą jazdy i mentalnością. Jeśli słaba widoczność powoduje np. 5% wypadków, to po polepszeniu widoczności (bo samochód z zapalonymi światłami jest lepiej widoczny - i to chyba bezdyskusyjne) liczba wypadków powinna spaść - może nie o 5% (bo niektórzy świateł nie zapalą, a inni niektórzy i tak nie zauważą oświetlonego auta), ale pewnie o jakieś 2-3%. Liczba wypadków nie spadnie wtedy i tylko wtedy, gdy wypadków spowodowanych słabą widocznością nie ma. Lub jeśli włączenie świateł będzie miało skutek uboczny (np. spowoduje dalsze obniżenie kultury jazdy) - i wzrośnie liczba wypadków spowodowanych innymi czynnikami niż słaba widoczność. Ja twierdzę, że liczba wypadków zmaleje (choć może nieznacznie). Takie rozwiązanie z punktu widzenia państwa jest bezkosztowe, a z punktu widzenia obywateli - niedrogie. Więc czemu nie? Co do lobby - tak, słyszałem, choć nie bardzo wierzę w tym przypadku. Jak często przepalają Ci się żarówki w samochodzie? A w domu? Wydaje mi się (bo nie mam szczegółowych danych), że producenci żarówek ZNACZNIE więcej zysków mają z żarówek domowych, niż samochodowych. W ciągu ostatnich 2 lat w samochodzie przepaliły mi się 2 żarówki (na około 20) - czyli jedna rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pshoser Re: I na podstawie tego jednostkowego przypadku 19.02.07, 15:30 Mało tego, jak ten przepis wejdzie w życie, to po pewnym czasie wszyscy będą chcieli mieć światła dzienne (wcześniej, czy później), bo świecenie zwykłymi światłami mijania jest absolutnie bezsensowne (świecimy w ziemię). A wtedy zarobią na tym ogromne pieniądze producenci świateł dziennych ! Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: I na podstawie tego jednostkowego przypadku 19.02.07, 15:36 to niech sobie zarobią, łatwiej ocenisz prędkość nadjeżdżającego samochodu, więc będziesz mógł lepiej zareagować... a jeżeli lepiej zareagujesz, to prawdopodobieństwo wypadku się zmniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
sraczynski Re: I na podstawie tego jednostkowego przypadku 16.02.07, 15:13 Jeśli ktoś ma trochę oleju w głowie to przy słabej widoczności sam włączy światła/zwolni/jeszcze bardziej wyostrzy uwagę. To jak z pasami bezpieczeństwa, każdy rozsądny człowiek ich użyje - nawet jakby nie było takiego nakazu. A kierowca-debil i tak ma wszystko i wszystkich gdzieś i żadne przepisy tego nie zmienią. A mi osobiście nie podoba się to, że rządzący mają ludzi za skończone bydło niepotrafiące podjąć samodzielnie rozsądnej decyzji i każde beknięcie i pierdnięcie musi być kierowane ustawą. Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: I na podstawie tego jednostkowego przypadku 16.02.07, 15:42 Tylko poważne wypadki nie są powodowane przez ludzi mających olej w głowie... Odpowiedz Link Zgłoś
sraczynski Re: I na podstawie tego jednostkowego przypadku 16.02.07, 18:29 Racja! Więc może tutaj należy szukać rozwiązania. Np. zero tolerancji dla kierowców-jełopów, spowodowanie wypadku przy rażącym złamaniu przepisów - zakaz prowadzenia do końca życia, za recydywę - do paki. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: I na podstawie tego jednostkowego przypadku 17.02.07, 22:31 sraczynski napisał: > Racja! Więc może tutaj należy szukać rozwiązania. Np. zero tolerancji dla kiero > wców-jełopów, spowodowanie wypadku przy rażącym złamaniu przepisów - zakaz prow > adzenia do końca życia, za recydywę - do paki. przecież sądy mają do tego prawo, szkoda tylko, że tak rzadko z niego korzystają, bo jak ktoś wyprzedza samochód, który się zatrzymał przed pasami, albo wyprzedza na 3, to w znakomitej większości wychodzi mu to na sucho... zamiast rewolucjonizować przepisy powinniśmy zmienić swoją kulturę jazdy... na "jełopów" donosić od razu glinom miałem kiedyś taką sytuację: jadę z wujkiek do oponiarza, bo miał rozciętą trocję z boku lewą, przednią oponę, prosta droga, z górki, spoko-luz 90-100km/h, jedzie za nami jakiś czerwony van Forda (Galaxy) i zaczyna wyprzedzać na 3, chociaż z przodu z naprzeciwka jedzie inny osobowy... wujek daje po hamulch... koleś w ostatniej chwili przejeżdża przed tym z naprzeciwka... przez takich palantów giną ludzie... a potem koleś jedzie 80km/h.... pop********o go --> nie spieszyło mu się... a powodował niebezpieczną sytuację. Chciałem na niego donieść, ale wujek mówi, że to nic nie da. Jak bym jechał sam, to bym kolesia dogonił, zatrzymał, wywalił z samochodu, skopał i powiedzał, że tak nie wolno jeździć, może by zapamiętał............... nie moge się doczekać prawka ;> Odpowiedz Link Zgłoś
gucio781 Re: I na podstawie tego jednostkowego przypadku 18.04.07, 08:57 a to wcale nie taki głupi pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
sraczynski Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:55 No jak to od jakiego, od producentów żarówek samochodowych, akumulatorów i prostowników. Odpowiedz Link Zgłoś
elwin73 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:59 a moze lobby rozsadnych kierowcow, ktorym zalezy na bezpieczenstwie? Odpowiedz Link Zgłoś
markerx Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 16:47 A gdzies mam Twoje bezpieczenstwo. Mam dosc wpiperzania sie ustawowo panstwa w kazda najmniejsza czesc zycia. Wojna by sie przydala ludzie by oprzytomnieli, a nie przejmowali sie pie..mi typu norma na zabawke bo jedno dziecko sie 20 lat temu skaleczylo itp. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 17.02.07, 22:54 > No jak to od jakiego, od producentów żarówek samochodowych, akumulatorów i prostowników. widzisz kolego.... problem polega na tym, że Polska jest najmniej bezpiecznym krajem w Europie (na drogach. W Polsce rocznie ginie na drogach 150 osób na milion obywateli, podczas gdy w krajach najbezpieczniejszych - Holandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii - 50-60. Podobne relacje występują jeśli porównamy tzw. ciężkość wypadków - czyli liczbę ofiar śmiertelnych na 1000 wypadków - w Polsce jest ona ponad dwukrotnie wyższa. Lepiej dać zarobić producentom tych sprzętów, niż poświęcać jakieś 2500 osób rocznie. z jakiegoś forum: "Od redakcji: Gdyby wykoleil sie pociag i zginelo 100 osob, to media by szalaly jak w ukropie. A tu co tydzien ginie pociag pasazerow na polskich drogach. Kosztuje to niemalo, same koszty bezposrednie to ponad 14 miliardow PLN rocznie, siedmiokrotnie wiecej niz straty PKP." Odpowiedz Link Zgłoś
umghhh Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:04 zakladajac ze dany obyatel albo dokladniej kierowca jest na drodze sam i nie ma szans na spotkanie z jakakolwiek inna zywa istota lub jej mieniem to masz racje. Niestety nie jest tak wcale. Tu nie chodzi o ochrone twojej osoby ale o ochrone innych tych ktorzy cie mogliby nie zauwazyc a teraz moze bedza mieli szanse. To nie kosztuje az tyle a pomaga na co sa dowody w postaci statystyk. Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Oczywiście że kosztuje... 16.02.07, 12:11 I nie chodzi mi o te 0 przecinek litra coś paliwa na 100km, czy nowe żarówki, ale o to, że już teraz jestem w stanie założyć się, że policja będzie miała nową akcję oprócz łapania za prędkość, będą stać za krzakami i lepić 100 zł za brak świateł, które nic, a nic nie pomagają w bezpiecznej jeździe, w szczególności na osiedlach, czy na terenie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
black_soap Re: Oczywiście że kosztuje... 16.02.07, 12:16 No to człowieku zamiast płakać to włącz te światła. Co cię to boli? A i panowie w niebieskim się nie przyczepią :/ Ludzie wy to macie problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: Oczywiście że kosztuje... 16.02.07, 12:23 Ale po jaką cholerę wymyślać przepisy g***o dające, ale za to świetnie nadające się do egzekwowania tego bezsensownego przepisu. Życzę ci, żebyś przy pierwszym razie gdy zapomnisz włączyć światła trafił na taki "inteligenty" patrol i żeby wlepił ci tą stówę. Odpowiedz Link Zgłoś
jlengiew Re: Oczywiście że kosztuje... 16.02.07, 13:15 > Ale po jaką cholerę wymyślać przepisy g***o dające, [...] Taki przepis daje bardzo dużo. Jak ludziom wejdzie w nawyk używanie świateł mijania w każdych warunkach to będzie na drodze o wiele bezpieczniej. Jeżdżę i wiem jaka jest różnica w widoczności oświetlonego pojazdu i nieoświetlonego. I to niezależnie od warunków atmosferycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: Oczywiście że kosztuje... 16.02.07, 13:33 Masz tylko "wrażenie" że jest bezpieczniej, ale tak wcale nie jest! Zawsze znajdzie się coś, co wydaje się prawdą, a potem okazuje się, że nią nie jest - p. "ziemia kiedyś była płaska" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zwykx Re: Oczywiście że kosztuje... 16.02.07, 14:20 hetman_a napisał: > Ale po jaką cholerę wymyślać przepisy g***o dające, ale za to świetnie > nadające się do egzekwowania tego bezsensownego przepisu. Życzę ci, żebyś > przy pierwszym razie gdy zapomnisz włączyć światła trafił na > taki "inteligenty" patrol i żeby wlepił ci tą stówę. No to zapłacę tę stówę, a następnym razem będę pamiętał. Koszty utrzymania samochodu (przy codziennym użytkowaniu) są na tyle wysokie, że jeden taki mandat NAPRAWDĘ nie robi wielkiej różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalf711 Re: Oczywiście że kosztuje... 17.02.07, 11:09 CIekawy jestem ile i gdzie jeździsz Ja ok 50 tyś rocznie często są to drogi przy których rosną duże drzewa lato + zielony samochod ciekawe kiedy go zobaczysz jak nie będzie miał włączonych świateł i oczywisty standart letni wieczór kiedy jadący kierowca myśli ja widzę i to samochód widać - I TU SIE MYLI sam jeżdżę na światłach cały rok od co najmniej 10 lat pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Oczywiście że kosztuje... 17.02.07, 23:00 hetman_a napisał: > Ale po jaką cholerę wymyślać przepisy g***o dające, ale za to świetnie nadając >się do egzekwowania tego bezsensownego przepisu. Życzę ci, żebyś przy pierwszym > razie gdy zapomnisz włączyć światła trafił na taki "inteligenty" patrol i żeby > wlepił ci tą stówę. ja zapłacę z chęcią... a jeżeli zobacze, że ty nie jedziesz na światłach, to zadzwonie na 112 i powiem, że samochód o takich nr i w tym miejscu, o takim kolorze, tej marki zap**rdziela bez świateł ;> ;> ;> HA! Odpowiedz Link Zgłoś
miguel1977 Oczywiście że kosztuje... jak zwykle nas 16.02.07, 15:56 > No to człowieku zamiast płakać to włącz te światła. Co cię to boli? A i panowie > w niebieskim się nie przyczepią :/ Ludzie wy to macie problemy. Chyba że włączy za dużo. Halogeny, długie i szperacze odpadają :-p Odpowiedz Link Zgłoś
black_soap Re: Oczywiście że kosztuje... jak zwykle nas 16.02.07, 17:08 > Chyba że włączy za dużo. Halogeny, długie i szperacze odpadają :-p Wiesz jazda z szperaczami zakończy się tak czy tak spotkaniem z albo patrolem albo z drugim kierowcą niezbyt happy z powodu 100000 kandeli walących po oczach Odpowiedz Link Zgłoś
gruby_dolar Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:05 > A czy nie przyszlo Ci na mysl ze osoba jadaca tym pojazdem moze sama, z wlasnej > > woli wlaczyc swiatla dla wlasnego bezpieczenstwa?? Przeciez WOLNO jezdzic ze > swiatlami przez caly rok, czyz nie? Czy uwazasz ze sejmowi "geniusze" powinni > wyreczac obywatela w kazdej decyzji zyciowej? Ja nie, i dlatego mowie dosc > wpier...sie przez biurokratow w zycie obywateli! Generalnie junkier masz rację ale...to jeżeli chodzi o moje bezpieczeństwo to państwo nie powinno się wpier... w np.to czy mam zapięte pasy, ale jeżeli chodzi o światła to jest to ok przepis, i tak jeżdże przez z zapalonymi przez cały rok, więc mnie w to nie uderzy, jak kupię żarówki raz na rok to też nie bardzo, a fakt że debil hiper tuning wyprzedzając na 3 w pochmurny dzień swoim ciemnym furem z ciemnymi szybami jest cała masa, więc to jest wymierzone bardziej przeciewko nim dla dobra wszystkich a nie przeciw normalnym kierowcom, co mi szkodzi pstryknąć światła, nic, ale pasy bym zlikwidował, przecież to najwyżej ja wylecę przez szybę, i to ja zginę moja sprawa. Pasy do kitu światła ok. :) Odpowiedz Link Zgłoś
sirus_curse Mylisz sie, 16.02.07, 12:48 gruby_dolar napisał: >ale pasy bym zlikwidował, przecież to najwyżej ja wylecę przez szybę, i to ja >zginę moja sprawa Nieuzywanie pasow to nie tylko Twoja sprawa, ale to takze wyzsze koszty firm ubezpieczeniowych czyli w konsekwencji wyzsze skladki ubezpieczeniowe dla wszystkich, takze dla Ciebie. Srednio ciezki wypadek w pasach to najczesciej uszkodzone jelita i polamane zebra- pare tygodni leczenia i po klopocie. Podobny wypadek bez pasow to uszkodzenia czaszki i kregoslupa- renta inwalidzka placona przez dziesieciolecia- to naprawde bardzo drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Mylisz sie, 16.02.07, 14:08 Pas bezpieczeństwa ma taki plus, że wymusza ergonomiczną pozycję kierowcy. Bez obowiązku zapinania pasa wielu kierowców siedziałoby na brzeżku fotela, z nosem wciśniętym w szybę i z klatką piersiową na kierownicy. Oczywiście, pas bezpieczeństwa ma także minusy. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:11 junkier napisał: > A czy nie przyszlo Ci na mysl ze osoba jadaca tym pojazdem moze sama, z wlasnej > > woli wlaczyc swiatla dla wlasnego bezpieczenstwa?? Junkier, ja tez jestem przeciwnikiem regulowania wszystkiego ale w tym przypadku chyba sie troche zagalopowales. Nie dziwi mnie to, myslalem podobnie jak ty. Zmienilem zdanie jezdzac po skandynawii. Do tego ze szyscy jezdza caly rok na swiatlach bardzo latwo sie przyzwyczaic, w kazdym szwedzkim samochodzie swiatla zapalaja sie zreszta automatycznie gdy go uruchamiasz. Mozesz je zgasic gdy chcesz, ale tak naprawde nic nie musisz robic i nie wynika z tego zadne obciazenie. Korzysci sa jednak spore. Widoczosc niebywale sie poprawia, widzisz wszystkie pojazdy we wszystkich warunkach podgodowych. A przede wszystkim INNI cie widza. Takze Twoj przyklad z zasada dobrowolnosci jest malo przekonywujacy. Ja chce widziec innych tak samo jak chce byc przez innych widziany bo tylko wowczas moge prawidlowo reagowac i byc przekonanym ze inni dobrze zareaguja. Czyli ze wlaczenie swiatla przez innych jest dla mojego bezpieczenstwa rownie wazne. Zupelnie analogicznie jak fakt ze wszyscy powinni sie trzymac przepisow ruchu drogowego mimo ze mozna sobie wyobrazic sytuacje gdzie kazdy je interretuje na wlasna reke. Nazywanie naszych przedstawicieli debilami nie jest dobrym zwyczajem choc rozumiem emocje.rozumiem emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:17 Czesc Rmstemero. Blagam, obejrzyj na mapie gdzie Polska a gdzie Szwecja. To po pierwsze. Po drugie, mieszkam w tym kraju juz pare lat i jeszcze NIE SLYSZALEM zeby zdarzyl sie jakis wypadek dlatego ze ktos w czerwcu w sloneczny dzien swiatel nie wlaczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
yourij Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:46 junkier napisał: > (...) jeszcze NIE SLYSZALEM > zeby zdarzyl sie jakis wypadek dlatego ze ktos w czerwcu w sloneczny dzien > swiatel nie wlaczyl. Ale nie pomyślisz, że nie każdy jest idealny i ma wzrok supermana, przenikający wszystko... mnie akurat to by pomogło, bo nie umiem jeszcze do końca określić odległości między mną a innymi samochodami. A jak się komuś nie chce, to ja za niego nie chcę się połamać... Cała ta dyskusja jest KRETYŃSKA, IDIOTYCZNA i śwadczy tylko o jednym... co by nie padła za propozycja, to: 1. Najlepiej ją opluć i odrzucić dla zasady - każdy Polak jest najmądrzejszy (wg. siebie...); 2. Zwolennicy PiS twierdzą przy okazji, że Tusk i banda są do dupy 3. Zwolennicy PO twierdzą, że nie i że to Kaczory są do dupy 4. Korona żadnemu z was, moi idealni kierowcy, nie spadnie jak sobie te światełka włączycie... Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 18.02.07, 00:13 Najbardziej boli mnie, że Samoobrona była za tym projektem już od jakiegoś roku, albo i więcej... i teraz będą się chwalić na prawo i lewo, że to ich zasługi i że wyborcy mogą na nich liczyć Odpowiedz Link Zgłoś
slonia11 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:55 Dlatego, ze swiatel nie wlaczyl nie, ale dlatego ze byl niewidoczny. Wcale nie tak trudno nie zauwazyc auta na drodze w sloneczny dzien (czeronego, bialego, srebrnego, o szarym czy czarnym juz nie wspominajac)... Odpowiedz Link Zgłoś
mhadau1 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 14:25 bo podają, że ktos wymusił pierwszeństwo. Dlaczego? Bo miezauważył szybko zbliżającego sie auta - oczywiście bez świateł! Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Junkrowi chodziło o to, że autorami są posłowie PO 16.02.07, 12:22 a więc komucholiberałomasonosyjonistomichnikopedały, więc musi to być inicjatywa wymierzona w każdego Prawdziwego Polaka, czyli trzeba przeciw niej zaprotestować :-)! Odpowiedz Link Zgłoś
tukot prawidłowa diagnoza :] 16.02.07, 12:39 jakby to zgłosił jakiś pissmurek to junkierek napisałby: "kolejny raz PiS pokazuje że dba o interes społeczny i bezpieczeństwo obywateli IV Rzeczypospolitej. w odróznieniu od PO które myśli tylko o własnym interesie i prospołecznych działań u nich nie widać. tak trzymać PiS, podpisuję się obiema rękami pod tą decyzją, zresztą już zacząłem jeździć na światłach cały rok" + oczywiście kilka wtąceń o lumpenliberałach, tudzież aferałach, spisku wrażych służb itp. - pominąłem te wątki bo nie bardzo umiem pisać w rewolucyjno- bolszewickim stylu jakiego zazwyczaj junkier używa. może kolega junkier mógłby uzupełnić moją skromną wersję o właściwe hasła? Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Hy hy :-))! 16.02.07, 12:43 tukot napisał: > jakby to zgłosił jakiś pissmurek to junkierek napisałby: > > "kolejny raz PiS pokazuje że dba o interes społeczny i bezpieczeństwo obywateli > > IV Rzeczypospolitej. w odróznieniu od PO które myśli tylko o własnym interesie > i prospołecznych działań u nich nie widać. tak trzymać PiS, podpisuję się > obiema rękami pod tą decyzją, zresztą już zacząłem jeździć na światłach cały > rok" > > + oczywiście kilka wtąceń o lumpenliberałach, tudzież aferałach, spisku wrażych > > służb itp. - pominąłem te wątki bo nie bardzo umiem pisać w rewolucyjno- > bolszewickim stylu jakiego zazwyczaj junkier używa. > > może kolega junkier mógłby uzupełnić moją skromną wersję o właściwe hasła? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: prawidłowa diagnoza :] 16.02.07, 13:16 Jestem przeciw obowiazkowi jezdzenia na swiatlach w dzien i zakazowi sprzedazy parafaraceutykow przez internet, a takie dwie glupie, kretynskie regulacje przeszly przez polski sejm dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
jpy1 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:25 W Skadynawii przez 8 miesięcy jest "zima". Poza tym tam społeczeństwo jest zdyscplinowane. U nas żadne przepisy nie pomogą. Po prostu 90% wypadków to nadmierna prędkość. Żadne przepisy typu " światła przez cały rok" tego nie zmienią. Poza tym nie wierzę że nagle posłowie tak bardzo dbają o nasze hehe bezpieczeństwo. Raczej zadałbym sobie inne pytanie. Który z producentów lobbował za tym? Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 17.02.07, 23:44 argument : czerwiec-słoneczny dzień, po co palić światła, jest do kitu, lato u nas jest krótkie i przez większość roku jest *je*a*a pogoda. Jak wprowadzimy tą zasade świateł-cały-rok łatwiej będzie się przyzwyczaić. Gorzej że większość pojazdów ma źle ustawione światła ( według różnych danych 40 do 90%). Może niektórzy się nauczą do czego służy pokręłtło do regulacji świateł.. . i skończy się oślepianie w nocy... oby z jakiegoś forum: "nie no denver sorry ale jednak nie..po pierwsze swiatla po to maja regulacje wysokosci zeby nie oslepiac..oslepiac mozna rownie dobrze w nocy co i w dzien i w obu przypadkach to niewskazane..dobrze ustawione klasyczne swiatla nie oslepiaja i sa widoczne rowniez w dzien..po drugie tak jak kolega ktory nie wierzy w mozliwosc zostania carem nie rozumiem dlaczego swiatla w maluchach mialyby oslepiac natomiast masz racje ze swiatla dzienne maja inna konstrukcje..zdajsie mniejsza moc i konstrukcja lampy powoduja ze swiatlo nie jest oslepiajace..jednak wg mnie takie swiatla sa dla osob myslacych jak krzysztof i oszczedzajacych prad paliwo i zarowki na lepsze czasy bo to jest ich jedyna zaleta w porownaniu z klasycznymi swiatlami..gdyby bylo inaczej juz od dawna produkowano by masowo takie reflektory ktore w lampach glownych mialyby opcje dzienna" W moim punciaku wysokość reflektorów reguluje się pokrętłem 0-jak tylko kierowca i pasażer, 1-więcej ludzi 2- bagaż 3-samochód załadowany na maksa. W samochodach z ksenonami to jest automatycznie regulowane, ale w starszych furach (większość w Polsce) trzeba to robić ręcznie. Wyznawajcie zasadę: albo pamiętajcie o tym zawsze i regulujcie odpowidnio albo zawsze jeździjcie ze światłami jak najniżej ( u mnie na 3). Oślepianie bierze się ze źle wkręconych żarówek, przykręconych reflektorów albo z zapominania o tym kółeczku do regulacji, albo najbardziej chamskim - jeździe na drogowych. Jak macie zryp**e tylne amortyzatory to lepjej wybrać 3 na stałe, bo samochód jest wtedy pod innym kątem.../ Odpowiedz Link Zgłoś
gyszynk Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 11:59 Przeprowadzone badania mówią jasno, że zapalone światła polepszają widoczność samochodu i w jakimś stopniu poprawiają bezpieczeństwo. To są fakty a z faktami się nie dyskutuje! A poza tym, co szkodzi jeżdzić z zapalonymi swiatłami? Dlaczego dla niektórych to taki problem? Może tylko dlatego jest to dla nich problem, bo o danej chwili nie mają innego i musieli jakiś sobie wymyśleć? Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:09 Fakty sa takie ze zadnej poprawy bezpieczenstwa wlaczone swiatla nie daja, pisal o tym rok temu Motor, chociaz w ramach kampanii "za" swiatlami wyniki te zbagatelizowano. Rosnie za to, owszem, zucycie benzyny, 400 mln Zl rocznie jest wywalanych do kosza, bez sensu. Ja swiatel w dzien latem wlaczal nie bede, jeszcze nie zglupialem. Odpowiedz Link Zgłoś
gyszynk Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:18 Jeśli wolisz kasę zamiast na żarówki i zwiększone zużycie benzyny wywalać na mandaty to już Twój wybór. I tak oddasz pieniążki tylko w inny sposób. Wolny kraj, więc i decyzje dobrowolne. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:21 Zdrowy rozsadek i opor wobec debilizmu wladzy nie maja ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
tukot mają, mają - i kto jak kto ale ty ją znasz :] 16.02.07, 12:56 czołobitny potakiwaczu z IV rzeczybolszewitej. Odpowiedz Link Zgłoś
cloak_and_dagger Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 16:07 gwno prawda, a nie wolny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
jura05 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 14:06 ty nie niezgłupiałeś jeszcze , ty już jesteś walnięty. Odpowiedz Link Zgłoś
cloak_and_dagger Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 16:09 no to jest już dwóch. 1 marca wyłączam światełka. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 17.02.07, 23:55 Chyba niedokładnie czytałeś ten "Motor". Mam wszystkie numery. Motor udowodnił, że ze światłami łatwiej rozpoznać prędkość samochodu nadjeżdżającego z naprzeciwka, co jest niezbędne przy wyprzedzaniu, a zużucie paliwa będzie o wiele mniejsze, jeżeli zamiast wyłączać światła przeczyścisz filtr powierza w silniku ;P spróbuj nie jeździć na światłach, to będziesz miał ze mną do czynienia Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 18.02.07, 01:45 junkier napisał: > Fakty sa takie ze zadnej poprawy bezpieczenstwa wlaczone swiatla nie daja, > pisal o tym rok temu Motor, chociaz w ramach kampanii "za" swiatlami wyniki te > zbagatelizowano. Rosnie za to, owszem, zucycie benzyny, 400 mln Zl rocznie >jest > wywalanych do kosza, bez sensu. Ja swiatel w dzien latem wlaczal nie bede, > jeszcze nie zglupialem. jak słyszę takie bzdury to mi się krew gotuje, może to przez nasz system edukacji, a może miałeś słabą nauczycielke od polskiego i nie robiła wam "czytania ze zrozumieniem"..../ nevermind| Najbardziej mnie w tym kraju wnerwia gadanie głupot, i teraz tu nakłamałeś jak ******** (itp., nie napisze bo mi skasujecie), powołujesz się na takie źródło informacji, kompletnie go nie rozumiejąc; żeby nie było wątpliwości to co mówią eksperci motoryzacji, czyli ludzie z tygodnika "Motor": # o spalaniu paliwa:# www.speedyshare.com/203567574.html #o bezpieczeństwie:# www.speedyshare.com/472372268.html www.speedyshare.com/141678452.html www.speedyshare.com/638471481.html #o nie oślepianiu i kontroli reflektorów:# www.speedyshare.com/347195937.html www.speedyshare.com/361643404.html #o ciśnieniu w oponach:# www.speedyshare.com/571395635.html W tym kraju 99% to banda wszystkowiedzących humanistów, którzy tak naprawde w niczym nie są dobrzi i znają się na wszystkim po trochu, przynajmniej takie odnosze wrażenie na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 18.02.07, 02:00 ten ostatni link pomyliłem... tam jest ciąg dalszy artykułu o reflektorach Odpowiedz Link Zgłoś
drab7 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:08 samochód może i zauważysz.. ale jadący obok rower to już nie zawsze.. albo pieszego!! zapalone swiatła aut skutecznie zmniejszą "zauważalność" innych korzystających z drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany A to akurat racja - prowadzący podświadomie 16.02.07, 12:25 przyzwyczajają się do tego, że obiekt poruszający się po drodze POWINIEN świecić. drab7 napisał: > samochód może i zauważysz.. ale jadący obok rower to już nie zawsze.. albo > pieszego!! zapalone swiatła aut skutecznie zmniejszą "zauważalność" innych > korzystających z drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 18.02.07, 01:58 drab7 napisał: > samochód może i zauważysz.. ale jadący obok rower to już nie zawsze.. albo > pieszego!! zapalone swiatła aut skutecznie zmniejszą "zauważalność" innych > korzystających z drogi. to niech założą kamizelki odblaskowe, to wkońcu będą widoczni... a jak im szkoda kasy to niech dalej mają wypadki Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 18.02.07, 05:45 wazari_kwantyzator napisał: > lepiej, i na podstawie dwóch wyraźnych punktów (świateł właśnie) łatwiej ocenić > prędkość z jaką się zbliża. prawda, sami zobaczcie wyniki testu (Motor): www.speedyshare.com/472372268.html www.speedyshare.com/141678452.html www.speedyshare.com/638471481.html Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Jak zwykle nie masz pojęcia o czym mówisz. 16.02.07, 12:05 Jezeli masz prawo jazdy to jestes kierowcą bez wyobraźni i podejrzewam bez doswiadczenia. Preferencje wyborcze tu nie sa istotne, tylko bezpieczeństwo wszystkich uzytkowników drogi. Gdyby od błyskotliwosci zalezało, to ty pewnie mógłbys co najwyzej rower prowadzać, albo konia z furmanką by się nie płoszył, bo rozumu to ma wiecej.Wczoraj Cymański na pytanie o nastrój w PIS odpowiedział że PO by chciała by było jak najgorsze. Po co i dlaczego nie wiem? Macie podobny styl. Jakbys nie wiedział to wielu ludzi sie rózni bardzo i potrafia ze soba rozmawiać, ty jakos nie. Nie lubisz ludzi, zycia? Po co w ogóle zyjesz? Odpowiedz Link Zgłoś
ectogamat Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:12 junkier napisał: > Kierunkowskazy wlaczam wtedy, gdy mam zamiar skrecic a swiatla wlaczam wtedy, > kiedy pogarsza sie widocznosc. Proste jak konstrukcja cepa, ale jak widac co > niektorym wyborcom SLD elementarne sprawy trzeba tlumaczyc. Proszę Państwa! Teraz szanowny junkier poda wszystkim JEDNOZNACZNĄ i PRECYZYJNĄ definicję GORSZYCH WARUNKÓW WIDOCZNOŚCI i DOKŁADNIE oraz PRECYZYJNIE i JEDNOZNACZNIE zdefiniuje kiedy warunki widocznosci zmieniają się z LEPSZYCH na GORSZE. Tylko nie wiem czy w luksach, kandelach czy przejrzystości powietrza w %. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:20 Rozumiem ze Ty zeby okreslic czy widocznosc pogorszyla sie na tyle, ze powinno sie wlaczyc swiatla, zatrzymujesz samochod i siegasz do Kodeksu drogowego. A moze z jakims miernikiem swiatla jezdzisz? A zanim sie napijesz np. gestosc plynow w organizmie mierzysz? Chyba scjentolog jakis... Odpowiedz Link Zgłoś
ectogamat Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 13:10 junkier napisał: > Rozumiem ze Ty zeby okreslic czy widocznosc pogorszyla sie na tyle, ze powinno > sie wlaczyc swiatla, zatrzymujesz samochod i siegasz do Kodeksu drogowego. Nie ponieważ ja jeżdżę na światłach cary rok i mam takie dylematy z głowy. A ty pewnie z wypiekami na twarzy i cały spocony zastanawiasz się czy już włączyć światła bo już pada czy jeszcze nie bo tylko mży? > > A moze z jakims miernikiem swiatla jezdzisz? > jw. > A zanim sie napijesz np. gestosc plynow w organizmie mierzysz? Chyba scjentolog > > jakis... nie mam takich dylematów jak Ty nawet w takim przypadku. Jak mi się chce pić to piję, jak mi się nie chce to nie, jak jestem głodny to jem, jak nie jestem głodny to nie jem. Czy Ty musisz każdego zawsze obrażać? Masz jakieś kompleksy czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 13:18 nie mam takich dylematów jak Ty nawet w takim przypadku. Jak uznaje ze swiatla trzeba wlaczyc to wlaczam, jak mi się chce pić to piję, jak mi się nie chce to nie, jak jestem głodny to jem, jak nie jestem głodny to nie jem Bez obrazy, czolem! Odpowiedz Link Zgłoś
ectogamat Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 14:46 junkier napisał: > Jak uznaje ze swiatla trzeba wlaczyc to wlaczam Wybacz ale jak pomylisz się co do twojego głodu czy pragnienia to zrobisz najwyzej SOBIE krzywdę. Natomiast jak się pomylisz co do konieczności zapalenia świateł a przecież możesz się POMYLIĆ to nie dość że możesz zrobic sobie kuku to jeszcze możesz zrobić komuś krzywdę... "...A TO BYĆ MOŻE WASZA MATKA!" (cyt. "Miś" - reż. Stanisław Bareja) Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 14:56 Spoko, matka z tylu siedzi i nic sie jej stac nie powinno:) Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 13:13 Junkier, przysr....ś jak kaczyński w stoczni. Przedmówca oczekiwał precyzyjnego określenia momentu pojawienia się warunków pogorszonej widoczności, a nie serwowania scenek rodzajowych. Odpowiedz Link Zgłoś
re_g Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 17:12 Podaj precyzyjnie bezpieczną prędkość w tych warunkach: temperatura powietrza 0 C, jezdnia -2C, deszcz, noc, nawierzchnia z kostki brukowej oraz metodę jaką wyliczyłeś prędkość (może znajdziesz na nią jakiś wzór w znowelizowanym kodeksie drogowym ;) ). W jaki sposób określasz odstęp od poprzedzającego cię samochodu, dalmierzem laserowym czy ultradzwiękowym a może prosisz o zatrzymanie się poprzedzającego cię kierowcę i mierzysz odległość taśmą mierniczą? Nie wszyscy powinni mieć prawo jazdy: jeśli ktoś ma kłopoty ze wzrokiem, słuchem czy ma zaburzenia emocjonalne lub ma tzw antytalent, jest alkoholikiem, nie powinien mieć prawa prowadzenia pojazdu mechanicznego. Tylko dzisiaj (przejazd <10 km po mieście) zaobserwowałem dwa przypadki "ślepoty" w dzień (wymuszenia pierwszeństwa) pomimo zapalonych świateł. Jeżdżę od 15 lat, miałem kilka wypadków/stłuczek (najczęściej jako poszkodowany) i ani razu nie były spowodowane były brakiem oświetlenia pojazdu! Nieuwaga kierującego (zamyśliłam się!, patrzyłem w lewo), wypity kieliszek przed jazdą, rozpraszanie się innymi czynnościami podczas jazdy, nadmierna ale dozwolona prędkość (raptem 60km/h ale na śliskiej nawierzchni), zwykła głupota (nieuzasadnione niczym ostre hamowanie - efektem kilka samochodów uszkodzonych, "bo myślałem że tramwaj pojedzie prosto", było światło do skrętu w lewo, co za idiota ). Kilku wypadków uniknąłem w ostatniej chwili (nieoświetlony wóz drabiniasty na trasie szybkiego ruchu, nieoświetlony rowerzysta którego zauważyłem w ostatniej chwili jadący z prawej strony w nocy - no tak brak oświetlenia ale nie mojego ;)) Ciekawe czy nasza policja (a nie szwedzka czy norweska) ma jakieś statystyki przyczyn wypadków drogowych by można było porównać je po wprowadzenu poprawki w życie Odpowiedz Link Zgłoś
jura05 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 14:01 prosty jak cep to jesteś ty z tymi wypowiedziami Odpowiedz Link Zgłoś
moler1 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 16:44 junkier napisał: > Kierunkowskazy wlaczam wtedy, gdy mam zamiar skrecic a swiatla wlaczam wtedy, > kiedy pogarsza sie widocznosc. Proste jak konstrukcja cepa, ale jak widac co > niektorym wyborcom SLD elementarne sprawy trzeba tlumaczyc. wiem jedno, jesteś raczej niedzielnym kierowcą :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 17.02.07, 22:17 junkier napisał: > Kierunkowskazy wlaczam wtedy, gdy mam zamiar skrecic a swiatla wlaczam wtedy, > kiedy pogarsza sie widocznosc. Proste jak konstrukcja cepa, ale jak widac co > niektorym wyborcom SLD elementarne sprawy trzeba tlumaczyc. Tak mi się wydawało, do momentu kiedy raz nie ustąpiłem pierwszeństwa. Ale teraz już wiem, że światła trzeba palić, bo: każdy rozpędzony samochód to zagrożenie, kiedy jesteś zmęczony i robisz wszystko odruchowo, a musisz gdzieś dojechać, łatwo popełnić błąd. Oświetlone samochody manfestują swoje zagrożenie lepiej niż nieoświetlone. Przemawiał do mnie argument: po co palić światła w środku dnia?... w domu nie palę, ale samochodem łatwiej coś spie*****, więc oszczędzanie mniej niż pół litra paliwa na każde 100km jest śmieszne, jeżeli chodzi o ludzkie życie. Jak chcesz oszczędzać paliwo to: -kontroluj przynajmniej raz w tygodniu ciśnienie w oponach -częściej zmieniaj filtry powietrza w silniku (w tygodniku Motor był o tym test) -jeździj na wyższych biegach, utrzymując samochód na niższych obrotach -hamując przed skrzyżowaniem hamuj najpierw silnikiem... zmniejszając biegi (podobno samochód wtedy pali 0L ale nie chce mi sie wierzyć), a dopiero na końcu hamulcami -zatrzymując się na skrzyżowaniu, na którym wiesz... że będziesz stał pow. 30s zgaś silnik i włącz, kiedy zapali się żółte, to samo z przejazdami kolejowymi -nie woź "maneli" w bagażniku, jak nie używasz, to chowaj zewnętrzne bagażniki, -jeżeli jedziesz na wakacje w 2 osoby z rowerami weź rowery do środka, a jak jeszcze z dziećmi, to nie bierz rowerów, tylko wypożycz na miejscu, a jak chcesz koniecznie wziąść rowery ze sobą to kup sobie zaczep na tylny zderzak (o wiele lepsze rozwiązanie niż rowery na dachu) -nie otwieraj szeroko okien podczas jazdy powyżej 80km/h... chyba że masz owiewki, zamiast tego włącz na maxa dmuchawy -argument oszczędzania poprzez nie używanie klimatyzacji wydaje mi się troche zbyt radykalny, ale na tym zaoszczędzisz najwięcej (za wyjątkiem niedopompowanych opon i zewnętrznych bagaży zwiększających opór) Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:01 A po cholerę mam "widzieć lepiej" samochód 5 km przede mną, jak najważniejsze jest to co dzieje się do 200 m przede mną. A jeśli nie widzisz w ciągu pogodnego dnia na odległość 200 metrów to powinno się Tobie w ogóle nie wydawać prawa jazdy, bo jesteś niebezpieczny dla otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:02 hetman_a napisał: > A po cholerę mam "widzieć lepiej" samochód 5 km przede mną, jak najważniejsze > jest to co dzieje się do 200 m przede mną. A jeśli nie widzisz w ciągu > pogodnego dnia na odległość 200 metrów to powinno się Tobie w ogóle nie wydawać > > prawa jazdy, bo jesteś niebezpieczny dla otoczenia. W pelni popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 16:11 Tak??? To pomyśl sobie jaki dystans jest potrzebny do wyprzedzania samochodu na drodze, i jakiej odległości musi się znajdować samochód z naprzeciwka, żebyś swój manewr zakończył bezpiecznie. Owszem nie będzie to 5km (chyba, że przeciwnik jedzie dużo szybciej od Ciebie), ale i tak dużo więcej niż 200m przed Tobą... 200m to chyba w mieście na drodze lokalnej :P Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:00 no to życzę z całego serca, żebyś w słoneczny dzień w cieniu drzew nie zobaczył kiedyś grafitowego autka, jak sobie pomyka, a potem dostał w tył i zawinął się wokół latarni, bo ja tak miałam!!! Od razu mówię, ze jestem odporna na posty w stylu "baba za kółkiem", bo oprócz tego przypadku jeżdżę od dwunastu lat bezstłuczkowo. I całym sercem popieram obowiązek jeżdżenia na światłach cały rok!!! Gdyby wtedy drugie autko miało światła... A tak w ogóle to pozdrawiam Pana Marka z Sosnowca :) publicznie przed Policją przyznał, że gdyby miał światła... ale w końcu to było południe, sobota, lipiec Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:03 Jeśli masz problem z zobaczeniem takie auta w takim przypadku jak opisujesz, to widocznie masz problemy ze wzrokiem (może lekki daltonizm?) i powinno Ci się odebrać prawo jazdy. Ja sam nie mam żadnych problemów w takich przypadkach - jeżdżę kilkanaście lat, wykonując kilkadziesiąt (ok. 50) tysięcy km rocznie i nigdy nie miałem z tym problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:08 HMM!!! Zapewniam, ze do czasu, a poza tym to ja wyjeżdżałam z podporządkowanej i miałam na blacie coś ok 20km/h, a Pan Mare w czasie stłuczki prawie 90 km/h w centrum miasta, był nie do zobaczenia i ci którzy rzeczywiście dużo jeżdżą potwierdza to spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:29 A nie przyszło ci do głowy, że problemem tutaj nie był brak włączonych świateł ale nadmierna prędkość w mieście. Gwarantuję ci że ze światłami zdarzenie byłoby identyczne, ponieważ to skrócony czas na reakcję z powodu nadmiernej w tym miejscu prędkości a nie z powodu braku włączonych świateł. Wcale wcześniej takiego samochodu byś nie zauważyła - gwarantuję ci to. Samochód bez włączonych świateł w odległości 200 metrów jest tak samo widoczny w ciągu dnia jak samochód bez tych świateł. Odpowiedz Link Zgłoś
black_soap Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:09 Oj widać że kogoś 3 zł na żarówkę boli rocznie. Ludzie w środku dnia w czerwcu można nie zobaczyć samochodu. Nie oznacza to złego wzroku. Tak jest oko ludzkie skonstruowane że jeżeli w trakcie ruchu nie znajdzie różnicy odcieni to uznaje że jest to tło. Nie ma sensu się rozdrabniać ten przepis jest jak najbardziej potrzebny a tym którzy chcą oszczędzić 5 zł rocznie na benzynie radzę się puknąć w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
acha33 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 14:58 Popieram w 100%. Proponuję przejechać się wieczorem w lato drogą z wrocławia do niemiec (tymi "schodami) nie musi być ciemno aby nie widzieć innych aut mając doskonały wzrok, do tego dochodzi pagórkowaty teren, nic więcej nie potrzeba do wypadku. A ci co się plują o koszt żarówek i benzyny..... więcej zaoszczędzicie jak te gó..ane bastuby z allegro wywalicie, biorą kilka razy więcej prądu niż żarówki Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Domniemywam że "łżesz jak bura suka" (oficjalny 16.02.07, 12:31 język IV RP, pretensji nie przyjmuję) twierdząc, że trzeba mieć wadę wzroku żeby nie dostrzec ciemnego samochodu na dokładnie zacienionej ulicy lub drodze, samemu będąc w pełnym słońcu :-)). Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 16:15 Człowieku zawsze tak najeżdżasz na ludzi? Dlaczego myślisz, że jesteś lepszy od innych? Taka wada charakteru? Ta pani opisała prawdziwy przypadek ze swojego życia - Ciebie tam nie było i nie masz prawa obrażać z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 18.02.07, 00:10 hetman_a napisał: > Jeśli masz problem z zobaczeniem takie auta w takim przypadku jak opisujesz,to > widocznie masz problemy ze wzrokiem (może lekki daltonizm?) i powinno Ci się > odebrać prawo jazdy. Ja sam nie mam żadnych problemów w takich przypadkach - > jeżdżę kilkanaście lat, wykonując kilkadziesiąt (ok. 50) tysięcy km rocznie i > nigdy nie miałem z tym problemu. Nawet jak jesteś supermenem i prześwietlasz wszystko promieniami Roentgena to nie jesteś w stanie wychwycić wszystkiego mistrzu, bo móz homo-sapiens na to nie pozwala. A ta pani mówi o sytuacji, w której masz duży kontrast... słońce z jednej strony, cień i zaparkowany samochód z drugiej, więc nie użwyaj argumentu, że ona jest chora na daltonizm. A pozatym wikipedia: daltonizm - wystąpienia tej choroby u mężczyźn jest od 10 do 20 razy większe niż u kobiet, więc prędzej ty byś to miał niż ona. Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:07 Czyli sama w niego wjechałaś? No to gratuluję! Do mnie kiedyś też gościu wjechał w dzień na prostej, dwupasmowej, drodze w bagażnik, gdy auto moje stało na ŚWIATŁACH AWARYJNYCH z TRÓJKĄTEM 100 m za nim i stwierdził, że nie zauważył :-))))) Takim "przypadkom" nie pomoże nawet postawiony "kogut" na dachu samochodu, bo i tak nie zauważy. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:12 nie sama, ja już wyjeżdżałam i skręcałam, zahaczył mi prawy tylni bok, ale w zasadzie nie ma po co tego tłumaczyć takim, którzy posiadają orli wzrok jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:19 Masz rację - takim ślepotom nie da się tego wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 18.02.07, 00:05 heh... z tymi zaparkowanymi samochodami to jest lipa ja jestem rowerzystą póki co, i musze trzymać się prawej strony drogi, czasami pobocza i w mieście miałem już 3 przypadki otwarcia mi przed nosem w ostatniej chwili drzwi (z zaparkowanego auta)... jak bym nie zareagował, to bym pojechał z drzwiami.... jak by coś mnie wyprzedzało... i jak zwykle za blisko... to bym miał popsuty rower i rozwalone plecy. Przydałaby się zasada: wszystko co się porusza musi mieć światła, a piesi "na trasie" idący poboczem odblaski. To co się widzi wcześniej - nie zaskakuje w ostatniej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.blaszynski Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:09 W szwecji jezdza caly rok z wlaczonymi swiatlami i jakos nikt nie placze. Ja sam jezdze z wlaczonymi swiatlami caly rok, a nie musze, bo wiem ze jestem bardziej widoczy, a od tego zalezy moje zycie i zycie innych uczestnikow ruchu drogowego. Twoje komentarze sa kretynkie, a nie zapisy wprowadzone przez poslów. Parafrazujac twoja wypowiedz, radze sie udaz z wnioskiem o natychmiastowa pomoc do psychologa. Jestem pewnien w 100% ze bylbys wstanie maja sokoli wzrok nie zauwazyc usyfionego ciemnego auta, bez wlaczonych swiatel nawet w srodku dnia, nie mowiac już o szarowce. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:12 Mam dobry wzrok, bardzo dobry, ty masz natomiast zdaje sie problem z okresleniem szerokosci geograficznej na jakiej lezy Polska, a na jakiej Szwecja. Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 16:25 Idąc Twoim tokiem myślenia w Skandynawii przez pół roku nie powinni włączać w ogóle świateł... w końcu mają polarny dzień. I tylko drugie pół roku jeździć całą dobę na światłach. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo_x Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:09 WRESZCIE !!!! Fantastyczna informacja. Junkier z Krakowa jestes ??? He he he Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:14 > WRESZCIE !!!! Fantastyczna informacja. Junkier z Krakowa jestes ??? He he he Z Mazowsza, ale to ma do rzeczy? Jestem przeciw debilnym przepisom ograniczajacym wolnosc obywatela i tyle. PS. Zycze przyjemnego mrugania. Kupic Ci moze lampeczke, wyszedl nowy model dla dzieci, swiatelka kolorowe i nawet melodyjka jest? Odpowiedz Link Zgłoś
fusion_x Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 12:20 Pablo_x nie kojarz Junkiera z Krakowem i Malopolska. On na pewno nie stad. Moze i oszczedni jestesmy, co dla niektorych wydawac sie moze skapstwem :D. Niemniej jednak na bezpieczenstwie nie nalezy oszczedzac. Zacieram rece z zadowolenia, ze wreszcie jakis sensowny przepis klepniety. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kubokus [...] 16.02.07, 12:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczyiks Re: Jesli ktos samochodu nie widzi nie powinien w 16.02.07, 15:05 Rozumiem, że Pan z Krakowa. Ale na prawdę koszty żarówek nie są aż tak wielkie. Ja jeżdżę zawsze na światłach a żarówki wymieniam mniej więcej raz na 3 -4 lata. Jak kogoś stać na auto to na żarówkę chyba też. A niestety wielu kierowców nawet o zmierzchu czy przy bardzo silnym zachmurzeniu i opadach oszczędza światło. A jak taki jeszcze jedzie ciemnym samochodem to go NIE WIDAĆ. Zresztą w dużym slońcu bez świateł samochody też często są niewidoczne Światla nie szkodzą a mogą pomóc i o tym nalezy pamiętać. Jak Pan włączy światła oszczędzi Pan na blacharzu (albo lekarzu - ostatnio podobno wszyscy dużo biorą). Odpowiedz Link Zgłoś
qasz nareszcie głos rozsądku 16.02.07, 16:46 Kto powiedział, ze wszyscy muszą jeździć ? Niedowidzisz, to jedź taksówką. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: nareszcie głos rozsądku 18.02.07, 00:22 jeżeli wszyscy będą jeździć, to to będzie prostą zasadą i nie będzie, żadnych wymówek. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekamigo Świetny pomysł!! Przykłady 16.02.07, 11:41 1. Kiedy wjeżdża się w słoneczny dzień nagle do lasu a samochód z naprzeciwka jest ciemnozielony lub szary i nie ma włączonych świateł, to go praktycznie nie widać. 2. W czasie wyprzedzania, czy zmiany pasa ruchu, nawet w mieście i w słonecnzy dzień, o wiele lepiej w widać w lusterku samochody z włączonymi światłami Odpowiedz Link Zgłoś
klisowski2 Re: Świetny pomysł!! Przykłady 16.02.07, 14:15 Jak wjeżdżasz do lasu , to się wyluzuj ( chyba , że jedziesz kraść drzewo). Nie potrzeba wypatrywać zielonych albo szarych aut. Służba leśna ( oni takie mają) nie zrobi Ci krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś
tg28 Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 11:45 masakra_teksanska napisał: > nareszcie masakra_teksanska napisał: > nareszcie Dokładnie Ten przepis był zmieniany kilkukrotnie ale za każdym razem zwyciężali zwolennicy maluchów i oszczędzających na żarówkach. Uważam wprowadzenie tego przepisu jako największy sukces rządzącej koalicji:P I oby ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 13:37 Znajac zycie - to napewno jakis producent zarowek i akumulatorow posmarowal komus lape zeby w sejmie przezszla taka ustawa :/ Jedyny argument przemawiajacyt za uzywaniem swiatel przez cala dobe to ten ze bedzie zachowane bezpieczenstwo w tunelach, ale w naszym zacnym kraju nie ma takich tuneli jak np. w krajach skandynawskich - czyli bzdura! Odpowiedz Link Zgłoś
klisowski2 Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 14:19 Właśnie!!!! Może ktoś komuś posmarował!!! Producenci żarówek pewnie zbyt duzo nie stracą. Przypominam Państwu jednak , że to nie PIS ale Po-grobowcy wnieśli tę malutką poprawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
gadaczka Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 14:44 pewnie znowu tym palantom zaplacili producenci akumulatorow. kolejny przepis, ktory nie przepis, ktory nie poprawi bezpieczenstwa, ale za to poprawi zdecydowanie kieszenie producentow. rzad debili i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 15:19 "- Piesi, rowerzyści, motocykliści mniej widoczni;" ten argument jest nie do podważenia, teraz prawo do poruszania się będzie miało tylko to co świeci... jestem za, jeżeli rząd przeprowadzi akcję promującą odblaski dla pieszych poruszających się poboczem i dzieci wracających ze szkoły oraz wprowadzi przepis zobowiązujący jazdę rowerem na światłach przez cały rok... bez tego to bez sensu a pozatym.... w jednym z artykułów "Motoru" było napisane że ok 90% samochodów w Polsce ma źle ustawione światła.... powszechne będzie oślepianie, Policja powinna to częściej kontrolować Odpowiedz Link Zgłoś
yl2001 Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 20:22 Pieprzysz koleszko. Tak samo poprawi to bezpieczeństwo jak obowiązkowe zapinanie pasów. Co najwyżej poprawi Ci (kiepski jak widać) humor. Dość mam zakazów i nakazów !!! Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Na światłach mijania przez cały rok 18.02.07, 02:06 yl2001 napisał: > Pieprzysz koleszko. > Tak samo poprawi to bezpieczeństwo jak obowiązkowe zapinanie pasów. > Co najwyżej poprawi Ci (kiepski jak widać) humor. > Dość mam zakazów i nakazów !!! To sobie poczytaj blog Korwinna Mikke... żyjesz w świecie podobnym do niego on chce znieść podatki i "zlikwidować" pasy w samochodach, na serio w jednym z wywiadów mówił, że kierowcy w pasach bezpieczeństwa czują się bezpieczniej i są skłonni jeździć niebezpieczniej.... powodzenia życzę podczas pierwszego poważniejszego wypadku..../ nie żebym Tobie tego życzył, ale jak nie zapniesz pasów, to poduszeczki w Twoim samochodzie (o ile posiadasz takowe) wybuchną Ci na twarzy i szanse na przeżycie się drastycznie zmniejszą ;P ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Od kiedy to będzie obowiązywać? 16.02.07, 11:52 Yavoriusie, to jeden z rzadkich przypadków, kiedy się z Tobą _nie_ zgadzam :) Popieram wprowadzenie tego nakazu. Chciałbym jednak wiedzieć od kiedy on będzie obowiązywał? Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Od kiedy to będzie obowiązywać? 16.02.07, 12:12 :))) Generalnie ja jestem przeciw nakazom jako takim, chociaż w trasie zawsze mam włączone światła... Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 11:39 W moim przypadku nic to nie zmieni - i tak zawsze jeżdżę na światłach. Widzę tylko jeden problem - w momencie gdy 90% kierowców zacznie uzywać świateł to pozostałe 10% samochodów "zniknie" - po prostu nasze mózgi przyzwyczają sie do zauważania samochodów ze światłami. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)oslow 16.02.07, 11:44 Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)oslow. Jest przepis ktory mowi jasno ze w warunkach pogorszenia widocznosci trzeba wlaczyc swiatla, koniec kropka!!! Po kiego ch... wlaczzac swiatla w czerwcu w sloneczny dzien o godz. 13 na ten przyklad? Zeby dac oczywisty dowod na glupote osob zajmujacych fotele w Sejmie? Juz dosyc tych dowodow dostarczono! Odpowiedz Link Zgłoś
gregman77 Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 16.02.07, 11:48 malo jezdzisz poza miastem, co? przy duzej temperaturze nad asfaltem unosi sie rozgrzane powietrze tworzac efekt fata morgany, i samochod z przeciwak widac w ostatniej chwili... Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 16.02.07, 11:50 Ale glupoty opowiadasz... rewelacja normalnie. Fatamorgany jakies to sie moze pojawiaja: - osobom jezdzacym na haju, - notorycznie przekraczajcym predkosc, - notorycznie przemeczonym. Osoby takie powinny byc z ruchu drogowego eliminowane, a zamiast tego sejmowi medrcy ustawiaja pod takich osobnikow przepisy i zmuszaja wszystkich do ewidentnego debilizmu, jakim jest wlaczanie swiatel w warunkach dobrej widocznosci i przejrzystosci powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
gregman77 Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 16.02.07, 11:55 oj junkierku junkierku, ty naprawde chyba nie wyjezdzasz poza rogatki swojej miesciny- i nigdy nie widziales rozgrzanego powietrza nad asfaltem... obys nie zobaczyl nigdy- bo mozesz nie zauwazyc ciemoburego 20letniego golfa jadacego z naprzeciwka... Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 16.02.07, 11:59 Światła mijania dla rowerzystów !... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany To wbrew pozorom wcale niegłupi pomysł. Są teraz 16.02.07, 12:39 światełka na superjasnych LED-ach, które nie tyle oświetlają drogę rowerzyście, ile właśnie z dość daleka są widoczne dla inych użytkowników drogi (szczególnie, jak się je troszkę podniesie). mg2005 napisał: > Światła mijania dla rowerzystów !... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: To wbrew pozorom wcale niegłupi pomysł. Są te 18.02.07, 04:37 > mg2005 napisał: > > Światła mijania dla rowerzystów !... :)) uchachany napisał: > światełka na superjasnych LED-ach, które nie tyle oświetlają drogę rowerzyście, > ile właśnie z dość daleka są widoczne dla inych użytkowników drogi > (szczególnie, jak się je troszkę podniesie). Mam takie w rowerze... ale staram sie ich nie podnosić i nie oślepiać kierowców, bo ono naprawdę "daje", tyle że..... jakiś czas temu ułamało mi się mocowanie plastikowe tej lampki....i teraz lipa... musze to skleić... a według to (obowiązek świateł w rowerze ***zawsze24/7/31/365***) by lepiej poprawiło "statystyki" ofiar śmiertelnych gdyby coś takiego wprowadzili... niż te światła w samochodzie nieoświetlone rowery wyłaniają się w ostatniej chwili, a jak jeszcze kierowca zostanie oślepiony samochodem z naprzeciwka to wypadek murowany. Tyle, że mamy populistyczny rząd, który takim przepisem naraziłby się wiejskiemu elektoratowi, który ze wsi do wsi jeździ rowerem... więc za CHINY LUDOWE tego nie uchwaliliby.... szkoda... bo na rowerze łatwo zginąć ze strony: www.edroga.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2476&Itemid=32 "Najczęstszymi ofiarami wypadków są tzw. niechronieni użytkownicy dróg. Do tej kategorii zalicza się pieszych, rowerzystów, motocyklistów itd. Kiedy w 2003 roku Europejska Rada Bezpieczeństwa Drogowego przeprowadziła badanie dotyczące BRD, okazało się, że prawdopodobieństwo śmierci rowerzysty jest 8 razy większe niż kierowcy/pasażera samochodu osobowego (pieszego – 9 razy, a motocyklisty aż 20 razy większe)." W moim mieście ostatnio babka jechała składakiem... wymusiła pierszeństwo przy skręcie w lewo i tranzit ją przejechał... jakieś80 km/h jechał... w centrum miasta, na miejscu. ten koleś na skuterze miał szczęście w nieszczęściu (jak ninja się zachował:D) video.google.pl/videoplay?docid=-7437979581910751050&q=crash+bicycle ten już tyle szczęścia nie miał: (ale szczęśliwie urodził się w USA, więc karetka była po kilkudziesięciu sekundach) www.youtube.com/watch?v=cRi6JVTGSDI Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 18.02.07, 01:51 junkier napisał: > Ale glupoty opowiadasz... rewelacja normalnie. Fatamorgany jakies to sie moze > pojawiaja: > - osobom jezdzacym na haju, > - notorycznie przekraczajcym predkosc, > - notorycznie przemeczonym. > > Osoby takie powinny byc z ruchu drogowego eliminowane, a zamiast tego sejmowi > medrcy ustawiaja pod takich osobnikow przepisy i zmuszaja wszystkich do > ewidentnego debilizmu, jakim jest wlaczanie swiatel w warunkach dobrej > widocznosci i przejrzystosci powietrza. Masz coś z banią! Ja jeszcze nie mam prawa jazdy, nie jeżdżę dużo, a widziałem to zjawisko conajmniej kilka razy. Asfalt rozgrzany do temperatury bliskiej topieniu szybko paruje, powstają warstwy o różnej temp. powietrza i światło załamuje się w powietrzu. Jak nie wierzysz to nie oskarżaj innych o ćpanie tylko sobie o tym poczytaj ;P pl.wikipedia.org/wiki/Mira%C5%BC Odpowiedz Link Zgłoś
memhos GRRR! Policja bedzie dorabiac na rowerzystach... 16.02.07, 11:53 Przecież zgodnie z prawem taki pomysł obowiązuje też rowerzystów. Czyli teraz mam przez całe lato zapieprzać na włączonych lampach, bo jak niebiescy będą się nudzić to mnie zatrzymają za brak oświetlenia? ARGH!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: GRRR! Policja bedzie dorabiac na rowerzystach 16.02.07, 11:57 memhos napisał: > Przecież zgodnie z prawem taki pomysł obowiązuje też rowerzystów. Z artykułu wynika (na razie), że kierowców samochodów > Czyli teraz mam przez całe lato zapieprzać na włączonych lampach, bo jak > niebiescy będą się nudzić to mnie zatrzymają za brak oświetlenia? Masz światła mijania w rowerze?? Odpowiedz Link Zgłoś
memhos Re: GRRR! Policja bedzie dorabiac na rowerzystach 16.02.07, 12:09 Obowiązek jazdy na światłach mijania w zimie dotyczy też rowerzystów. Tutaj będzie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: GRRR! Policja bedzie dorabiac na rowerzystach 16.02.07, 12:44 Przecież nie muszą być wcale światła mijania - mogą być odpowiednie światła do jazdy dziennej, czy coś się i w tym zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 nie dyskutuj z junkrem!! 16.02.07, 11:54 sprowadzi rozmowę - jak każdy idiota - do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier [...] 16.02.07, 11:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikka07 Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 16.02.07, 11:59 malo jezdzisz poza miastem, co? przy duzej temperaturze nad asfaltem unosi sie rozgrzane powietrze tworzac efekt fata morgany, i samochod z przeciwak widac w ostatniej chwili... A ile jeździsz poza miastem, bo ja średnio osobowym rocznie 50000 km i jestem przeciwny. Polska to nie kraje skandynawskie, gdzie w przeważającej części samochód w dzień pojawia się jsk duch. Na autostradzie w Niemczech, gdzie jeździ się bez ograniczenia prędkości żadne światła nie obowiązują :) Odpowiedz Link Zgłoś
gregman77 Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 16.02.07, 12:01 rozumiem ze autostrady w niemczech sa wg ciebie jezdniami dwukierunkowymi? nie sa oddzielone pasem z barierkami??? mysl zanim napiszesz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 16.02.07, 12:02 No u nas w Polsce niestety jest tak ze z zagranicy kopiujemy najczesciej to co glupie... Odpowiedz Link Zgłoś
gregman77 Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 16.02.07, 12:04 np junkrów skopiowialismy o 1 za duzo... Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 16.02.07, 12:05 Tyle ze ja polski junkier jestem, rodzimego chowu, niekopiowany z zachodu:) Odpowiedz Link Zgłoś
pshoser Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 19.02.07, 15:17 Może by jakąś pikietę zrobić pod sejmem w tej sprawie. Może to jeszcze da się jakoś zatrzymać. Strasznie mnie w ku-rwiła wiadomość o tym. Uważam też jest to chory debilizm. Myślę że warto pozbierać ludzi, którzy podobnie myślą i coś zrobić. Przynajmniej będę miał poczucie że coś próbowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 16.02.07, 11:49 junkier napisał: > Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)oslow. > > Jest przepis ktory mowi jasno ze w warunkach pogorszenia widocznosci trzeba > wlaczyc swiatla, koniec kropka!!! Po kiego ch... wlaczzac swiatla w czerwcu w > sloneczny dzien o godz. 13 na ten przyklad? Zeby dac oczywisty dowod na glupote a prowadziles kiedys samochod?:> uwazam ze to bardzo dobry pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 16.02.07, 11:53 Bawiles sie swiatelkami i co, spodobalo sie? Wszyscy maja mrugac teraz zeby dziecku sie nie nudzilo jak bedzie mknal po drodze stuningowana BMka, ostatni krzyk mody model '93 podrzucana rytmem podbitych basow z glosnikow zamontowanych w wybitej tylnej polce? Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 18.02.07, 04:48 Widać nie rozumiesz tematu. Jazda ze światłami samochodów za dnia napewno zmniejszy liczbę ofiar wśród pasażerów samochodów... ale może to działać na niekorzyść pieszych i rowerzystów, którzy (poprzez wzajemne oślepienie mijających się kieorwców)... idący poboczem będą mnej widoczni (czytaj później zauważalni) za dnia jest proste rozwiązanie: odblaski lub "pracownicze" kamizeli odblaskowe dla pieszych idących poboczem i obowiązkowe światła dla rowerzystów... ale wątpie żeby te ciołki z cyrku o takim projekcie wogóle pomyślały Odpowiedz Link Zgłoś
ceiwatal Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 16.02.07, 12:12 junkier napisał: > Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)oslow. > >Po kiego ch... wlaczzac swiatla w czerwcu w > sloneczny dzien o godz. 13 na ten przyklad? po takiego, żeby widzieć jasny (np. srebrny) samochód. Bo nie ma czegoś bardziej niewidocznego niż jasny samochód w środku lata, w słoneczną pogodę. A mówię to jako osoba z b. dobrym wzrokiem. Zajebiście, że Sejm wpadł w końcu na jakiś mądry pomysł... PZdr. MS Odpowiedz Link Zgłoś
dziubek Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 16.02.07, 12:50 ceiwatal napisała: > po takiego, żeby widzieć jasny (np. srebrny) samochód. Bo nie ma czegoś bardzie > j > niewidocznego niż jasny samochód w środku lata, w słoneczną pogodę. tak, tak, jasny samochód na tle asfaltu (który jak wiadomo jest koloru białego) albo na tle zielonych drzew, pól, krzaków... Czy Ty oglądasz drogę na tle nieba "w środku lata, w słoneczną pogodę" ??? Z żabiej perspektywy? Odpowiedz Link Zgłoś
ceiwatal Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 16.02.07, 15:20 dziubek napisał: > tak, tak, jasny samochód na tle asfaltu (który jak wiadomo jest koloru białego) > albo na tle zielonych drzew, pól, krzaków... > Czy Ty oglądasz drogę na tle nieba "w środku lata, w słoneczną pogodę" ??? > Z żabiej perspektywy? jezeli już koniecznie chcesz: wyobraź sobie podjazd pod górkę - na jakim tle masz samochód jadący z naprzeciwka? A bez takich radykalnych: jechałeś kiedyś kiedyś w ostrym słońcu? Pzdr. MS Odpowiedz Link Zgłoś
klisowski2 Re: Piesi i rowerzysci zaplaca za debilizm (p)osl 16.02.07, 14:08 Masz absolutna rację,światła należy włączyć gdy to dyktują warunki na drodzę. Nie zapominajmy jednak , że POgrobowcyUW maja też swoje interesy ( np. producenci żarówek).Taka mała nowelizacja , a ile korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 11:40 Może by pan redaktor łaskawie napisał od kiedy ten przepis obowiązuje? A co z głupkami, którzy przy pierwszych kroplach deszczu włączają światła przeciwmgielne? Odpowiedz Link Zgłoś
mikka07 Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 11:41 "Tych tam" nic nie oświeci... Beton niereformowalny Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent To nie taki głupi pomysł 16.02.07, 11:41 Choć na pewno zwiększy zużycie paliwa, to w zamian zwiększy bezpieczeństwo. W pochmurne dni trudno zauważyć samochód dojeżdżający do przejścia dla pieszych, szczególnie jak zapomni się okularów. Światła zobaczę :) Wygrało pewnie lobby krótkowidzów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
roger45 Taki glupi pomysl jak nakaz Czapki w cieply dzien 16.02.07, 11:45 Noszenie czapki caly rok ma swoj sens; jak jest zimno to bedzie cieplej w glowe; jak jest cieplo to slonce nas nie porazi, a poza tym nie zapomnimy jej zalozyc gdy bedzie zimno. TAKI SAM JEST SENS JAZDY NA SWIATLACH W PIEKNY POGODNY DZIEN. Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent A jak jest w innych krajach? 16.02.07, 11:46 Czy w Szwecji światła nie obowiązują cały rok? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotahgw Re: A jak jest w innych krajach? 16.02.07, 11:57 ...I u Niemców też ..prawda? wymuśmy na unii obowiązek j Odpowiedz Link Zgłoś
muhi1 Re: A jak jest w innych krajach? 16.02.07, 12:43 Na Węgrzech też obowiązują światła mijania pzrez cały rok, choć obowiązek dotyczy tylko obszaru niezabudowanego. A słońce tam swieci wyżej niż w Polsce. Najgorzej jak się wjeżdża do Rumunii - jak do piwnicy. Rumuni tak oszczędzają światła, że jeżdżą bez nich nawet jak jest zmierzch. Auta w kolorze asfaltu (stare i nowe) wyskakują wtedy jak duchy. Odpowiedz Link Zgłoś
ikis2 Re: A jak jest w innych krajach? 16.02.07, 12:54 To po co na tych Węgrzech świecą? No tam przynajmniej w mieście nie muszą... O tyle bedą od nas rozsadniejsi... Odpowiedz Link Zgłoś
muhi1 Re: A jak jest w innych krajach? 16.02.07, 14:53 Sugerujesz, że Węgrom odbiło? Może i odbiło. Gór nie mają, drogi proste i przez to nudne, może te światła po to, aby nie zasypiali za kierownicą. Drogi na pewno bezpieczniejsze niż w Polsce, piesi i rowerzyści mają oddzielne pasy, nawet wydzielone dróżki obok głownej jezdni. I jeżdżą mniej agresywnie niż Polacy - inna kultura. Zapytaj Madziarów jaki był powód wprowadzenia świateł pzrez cały rok. Ja przynajmniej jeżdżę cały rok na światłach, po to żeby żaden bałwan nie mógł się w razie czego tłumaczyć, że mnie nie widział. Niestety nie chroni to przed debilami. W Polsce problemem jest to, że wielu idiotów jeździ na granicy ryzyka, często ją niestety przekraczając. Wyprzedzanie na zakręcie lub jazda na czółko, to nie jest fatamorgana, ale codziennośc na polskich drogach. Wolę widzieć wcześniej takiego debila, może zdążę uratować swoje zycie. Jego życie mnie nie interesuje - niech się zabije, ale sam. Odpowiedz Link Zgłoś
ikis2 Tylko że w Szwecji słońce jest nisko nad horyzonte 16.02.07, 11:57 ...m przez większą część roku i stad te światła. A my co? też mieszkamy pod kręgiem polarnym? Jak już podajesz przykład to jakiś z sensem, bo co? Czy Ty też poseł jesteś? Na podobnej szerokości jak my mieszkają Niemcy lecz oni zachowują większą odporność na głupotę i medialne kampanie... Świateł przez cały rok nie palą. Jak samochód ma właczone światła mijania to raz że cżesto oślepia a dwa że trudniej ocenić rzeczywistą odległość jaka go od nas dzieli. No ale takich nadgorliwców co to hop do przodu to w sejmie nie brakuje i to w kazdej partii. Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Ja tylko pytam 16.02.07, 12:09 Wydaje mi się to niegłupim pomysłem, ale zdania nie zmienia tylko głupiec ;) O Szwecji po prostu pamiętałem. Zdaje się, że Skania nie leże blisko koła podbiegunowego ;p Pytanko: 1. Jak to się ma do wypadków - czy są jakieś statystyki potwierdzające większe bezpieczeństwo jazdy ze światłami? Odpowiedz Link Zgłoś
ikis2 Re: Ja tylko pytam 16.02.07, 12:23 ale Skania tak na oko nadal leży 200 km bliżej bieguna niż Polska :-) A ja odpowiadam... :-) Co do pytania: kiedyś słyszałem ... niestety w sejmie :-) że takich badań nie ma. Tylko to było jakieś pięć lat temu. Teraz nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Ja tylko pytam 18.02.07, 02:20 intel-e-gent napisał: > Pytanko: > > 1. Jak to się ma do wypadków - czy są jakieś statystyki potwierdzające większe > bezpieczeństwo jazdy ze światłami? www.speedyshare.com/472372268.html www.speedyshare.com/141678452.html www.speedyshare.com/638471481.html przeczytaj ten artykuł, zrobili test i okazało się, że łatwiej odróżnić prędkość pojazdu z naprzeciwka, co powinno zmniejszyć liczbę wypadków czołowych, np. takich: img93.echo.cx/img93/782/beztytulu24ip.jpg w takich wypadkach z osobówki zostaje co najwyżej bagażnik, reszta do piachu albo na złom Odpowiedz Link Zgłoś
el_kooba Re: Tylko że w Szwecji słońce jest nisko nad hory 16.02.07, 13:20 ikis2 napisał: > Jak samochód ma właczone światła mijania to raz że cżesto oślepia a dwa że > trudniej ocenić rzeczywistą odległość jaka go od nas dzieli. Pogięło Cię?! Światła Cię w dzień oślepiają? Nie przesadzaj. Można być przeciwnikiem włączania świateł przez cały rok, ale to nie uprawiedliwia wypisywania głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
ikis2 Re: Tylko że w Szwecji słońce jest nisko nad hory 16.02.07, 13:42 Zapraszam do wystawienia samochodu z garażu i na przejażdżkę po polskich drogach :-) Nierównych drogach, przypominam jakbyś już dawno nie jeżdził :-) Nie ma możliwości aby błysku reflektorów w oczach nie uchwycić.... niestety. To nie głupoty to codzienność na polskich drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
el_kooba Re: Tylko że w Szwecji słońce jest nisko nad hory 16.02.07, 14:05 Masz rację, dawno nie jeździłem, od wczoraj. Zauważ tylko, że w ciepły słoneczny dzień twoje oko jest przyzwyczajone do światła i błysk reflektora jakoś niespecjalnie jest przez nie rejestrowany, no chyba, że masz naprawdę wrażliwe oko. Odpowiedz Link Zgłoś
ikis2 Re: Tylko że w Szwecji słońce jest nisko nad hory 16.02.07, 20:00 niespecjalnie ale jednak jest. A jak przyjmiesz takich rejestracji kilkadziesiat to komfortowe to nie jest, a meczące na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Tylko że w Szwecji słońce jest nisko nad hory 18.02.07, 02:50 ikis2 napisał: > Zapraszam do wystawienia samochodu z garażu i na przejażdżkę po polskich > drogach :-) Nierównych drogach, przypominam jakbyś już dawno nie jeżdził :-) > Nie ma możliwości aby błysku reflektorów w oczach nie uchwycić.... niestety. > To nie głupoty to codzienność na polskich drogach. To trzeba zacząć je dobrze ustawiać, a co do dziur... ze strony: www.zm.org.pl/?a=polscy_kierowcy "Wbrew twierdzeniom wielu kierowców i sekundujących im drogowców to nie zły stan infrastruktury jest największym zagrożeniem na polskich drogach. Według raportu, najgorsze jest lekceważenie praw pieszych i rowerzystów. W niektórych miastach aż 60 proc. śmiertelnych ofiar wypadków to przechodnie. Drugie miejsce na niechlubnej liście zajmuje nadmierna szybkość rozwijana przez polskich "mistrzów kierownicy"." Założeniem motoryzacji jest dotarcie z punktu A do punku B, w kolejności: 1. bezpiecznie 2. szybko 3. komfortowo 4. ekologicznie Jeżeli zmienisz hierarchię tych wartości, to narażasz nie tylko siebie ale, także innych. To jaki kraj jest, nie usprawiedliwia działań wbrew przepisom/bezpieczeństwu. A jak ci mało prędkości i wrażeń to zainwestuj w najnowszego NFS'a, albo kup se sportową furę i szalej nią na torach wyścigowych, co prawda nie ma ich w RP dużo, ale zawsze są opuszczone pasy startowe, albo wybierz mniejsze zło, kiedy jest mniej samochodów i szalej w nocy. W PL jest za dużo samochodów, za mało dróg, i dltego, przy dużym natężeniu ruchu nie można szaleć (właściwie to wogóle lepiej nie, ale jak ktoś chce sie rozbijać to niech to robi sam). Reflektory można ustawić według "Motoru" za 20-30zł, tyle, że wszyscy w tym kraju potrafią narzekać, a nikt nie robi tego, co powinien. ;/ Poza tym, ten argument, nie ma nic wspólnego z jazdą przez cały rok na światłach mijania. Za dnia śwatła tak nie oślepiają, poza tym teraz żarówki staną się czymś bardziej populrnym/namacalnym/wymienialnym/egzekwowanym, to może i w nocy samochody nie będą oślepiać, bo ludzie zaczną ustawiać światła. ;> Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: Tylko że w Szwecji słońce jest nisko nad hory 17.02.07, 12:07 Wystarczy kombinacja gorki, pory dnia i cienia lasu abys mial ten sam kat padania promieni slonecznych co w Szwecji. W skrajnym przypadku w Szwecji zdarzalo mi sie pauzowac az do zmiany warunkow, zycie jest piekne nawet 2 godziny pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
czyli.kon.karne Re: To nie taki głupi pomysł 16.02.07, 11:46 Z tym, że to zwiększone zużycie jest NIEMIERZALNE. Dwie żarówki po 55W z przodu i dwie mniejsze z tyłu, to razem powiedzmy 150W. Ułamek procenta mocy większości silników współczesnych samochodów. Sprzęt car-AV (umcyk) potrafi skonsumować wielokrotnie więcej :D Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: To nie taki głupi pomysł 16.02.07, 11:49 Dobrze wiedzieć. Pogłębiać wiedzę należy zawsze. :) Tak to już bywa z humanistami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: To nie taki głupi pomysł 16.02.07, 12:11 Myślałem jeszcze o Jukosie vel innym koncernie paliwowym, ale oświecono mnie, że zużycie energii jest zbyt niskie by miało zauważalny wpływ ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ohimmel Re: To nie taki głupi pomysł 17.02.07, 11:11 Podobno wyjdzie to około 40-50 zł więcej za rok. Myślę że koncerny paliwowe również są za :) Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: To nie taki głupi pomysł 18.02.07, 03:01 ohimmel napisał: > Podobno wyjdzie to około 40-50 zł więcej za rok. Myślę że koncerny paliwowe > również są za :) ej.. bez przesady, to tak jak byś: *jadł mniej chleba, bo ci szkoda kasy i przymierałbyś głodem *zmniejszał globalne ocieplenie wstrzymując oddech, albo odmawiając sobie sportu *zbierał na nówke samochód z salonu, ocalając każdego dnia żółte monety z portfela *nie pracował, bo jak sie pracuje to sie poci, a jak sie poci to trzeba prać ;> Odpowiedz Link Zgłoś
roger45 Leki bez Internetu, Swiatla caly dzien-Sejm wzial 16.02.07, 11:41 sie za ustawianie zycia glupim polakom. No bo jeszcze polak polknie za duzo tabletek kupionych w sieci Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Leki bez Internetu, Swiatla caly dzien-Sejm w 18.02.07, 03:19 roger45 napisał: > sie za ustawianie zycia glupim polakom. No bo jeszcze polak polknie za duzo > tabletek kupionych w sieci To nie jest argument, jak by znieśli wszystkie przepisy to cała misternie poukładana piramida, która podtrzymuje funkcjonowanie społeczeństwa by się rozpadła. Są przepisy dobre, są złe. Chcesz, żeby były dobre, to przedstawiaj nam sensowne argumenty, a nie zaczynasz gadke Korwina Mikke, jak Ci przykro, może Cię uraziłem to zapraszam na jego blog'a... korwin-mikke.blog.onet.pl/ takich anarchistów powinni zamykać w wydzielonych rezerwatach Chcesz robić rewolucje?. ok, moge się nawet przyłączyć, ale przedstaw mi szczegółowy plan, który byłby chociaż troche realny, boshe... jak bym zastąpił Kaczki, pierwsze co bym zrobił to zamknął wszystkich podobnych do Mikke, albo zakazał im chociaż publikowania takich bzdur. Co do tabletek w sieci, napewno zmniejszyłoby to ceny, ale na rynku zagościłaby wolna amerykanka i koncerny farmaceutyczne dostałyby więcej pozwów, lekomani mogli by dostawać swój "towar" wszędzie i ludzie stacili by zaufanie do lekarstw. z jakiejś strony: "Viagrę, sterydy, tabletki hormonalne można znaleźć na czarnym rynku on-line. ... Nielegalne leki w sieci W Internecie można kupić niemal wszystkie lekarstwa", Chcesz to kupuj, ale to będzie podobne do ściągania filmów z neta, państwo do tego ręki nie przykłada. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Jestem za !!!brawo!!!! 16.02.07, 11:46 Ty jednak jestes nieuleczalnym socjalista.... zero szans na reedukacje. Podobno na wsi mieszkasz, i co tam u was tez nie widac ani slychac 1 samochodu na godzine mknacego wiejskim duktem? Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Jestem za !!!brawo!!!! 18.02.07, 03:24 mangold napisał: (nevermind) ale dół koleś... nie klikne tego badziewia.... widze, że bardzo chcesz zgarnąć główną nagrodę 50.000 zł, w konkursie zorganizowanym przez gazetę.pl, ha!, zamiast podsyłać ludziom linki i nieuczciwie zdobywać głosy, lepiej pomyślałbyś nad jakimś naprawde dobrym chwytem i dopracował go... <cwanaczek> <z> <trabka> <w> <nosie>, co trzeci Polak Odpowiedz Link Zgłoś
furino Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 11:42 junkier napisał: > Kolejny debilizm, ciemno mrugac tym sejmowym durniom? Może dzięki temu zmądrzeją tacy debile jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Na światłach mijania przez cały rok 18.02.07, 02:53 furino napisał: > junkier napisał: > > > Kolejny debilizm, ciemno mrugac tym sejmowym durniom? > > Może dzięki temu zmądrzeją tacy debile jak ty ejjj..... to forum nie jest bitwą na wyzwiska jak w naszej poliyce ale bitwą na argumenty, ma zwyciężyć to co ma ich więcej Odpowiedz Link Zgłoś
carwszechrusi Drogi niech to ciaciarajstwo wybuduje! 16.02.07, 11:42 Nie będzie dróg to ludzie dalej będą ginąć... a w szczególności motocykliści którzy giną na byle koleinach a potem mówi się "dawca" Odpowiedz Link Zgłoś
monikapiateczek miały szanse te parchy z PO i SLD 16.02.07, 11:49 15 lat na wybudowanie dróg i gó.. zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
antypisiorek te piąteczekmajteczek 16.02.07, 12:07 Gdzie zgubiłaś lata awuesiaków? pisuarko zaszczana Odpowiedz Link Zgłoś
monikapiateczek Re: te piąteczekmajteczek 16.02.07, 12:08 te najwazniejsze awuesiaczki siedzą w związkach, PO i na emeryturce Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: miały szanse te parchy z PO i SLD 16.02.07, 12:45 Kaczory też były u władzy i jakoś nie budowali. Odpowiedz Link Zgłoś
faren100 a co szkodzi parchom z PiSu zbudować? albo chociaż 16.02.07, 16:30 wprowadzić jedną akurat dobrą ustawę - zakazującą pobierania opłat za przejazd drogą, której choc kawałek jest w remoncie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: miały szanse te parchy z PO i SLD 18.02.07, 03:40 monikapiateczek napisała: > 15 lat na wybudowanie dróg i gó.. zrobili. heh... bez kitu z PiS-u... 1989+15=2004... ale "Solidarność" na dobrą sprawe dogadała się dopiero w 1990 i od tego roku biją monety... mamy "kapitalizm" a jak Kaczory doszły do władzy w 1990+15=2005, to o dziwo nagle "zrobili coś lepszego niż g**** " do kogo ta demagogia Lady Monika ;>???? Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Drogi niech to ciaciarajstwo wybuduje! 18.02.07, 03:32 carwszechrusi napisał: > Nie będzie dróg to ludzie dalej będą ginąć... jak by nie było dróg, to nikt na nich by nie ginął powinieneś napisać: nie zmieni się sposób myślenia (na taki, że najpierw bezpieczeństwo, potem szybkość, a nie na odwrót) "to ludzie dalej będą ginąć..." Odpowiedz Link Zgłoś
czyli.kon.karne Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 11:42 Brawo! Jedna z ważniejszych modyfikacji Prawa o ruchu drogowym ostatnimi czasy. Bo to czy jakiś debil jadący z przeciwka ma zapięte pasy, czy nie - MNIE to życia nie uratuje, ale jeśli będzie MUSIAŁ mieć włączone światła 24/7, to mam szansę zobaczyć go wcześniej i skończy się raz na zawsze jeżdżenie o świcie/zmierzchu czy w deszczu bez świateł. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Na światłach mijania przez cały rok 18.02.07, 03:49 czyli.kon.karne napisał: > Brawo! Jedna z ważniejszych modyfikacji Prawa o ruchu drogowym ostatnimi czasy. > Bo to czy jakiś debil jadący z przeciwka ma zapięte pasy, czy nie - MNIE to > życia nie uratuje, ale jeśli będzie MUSIAŁ mieć włączone światła 24/7, to mam > szansę zobaczyć go wcześniej i skończy się raz na zawsze jeżdżenie o > świcie/zmierzchu czy w deszczu bez świateł. w samochodzie istnieje nie tylko bezpieczeństwo czynne, ale i bierne, poczytaj na wikipedii pl.wikipedia.org/wiki/Bezpiecze%C5%84stwo_czynne pl.wikipedia.org/wiki/Bezpiecze%C5%84stwo_bierne z bezpieczeństwem biernym jest jak z Panem Bogiem, możesz go olewać przez całe życie, ale jak przyjdzie ten moment, że będziesz musiał popatrzeć mu w oczy, to będziesz zdany tylko na jego łaskę. Ostatnio liczba ofiar śmiertelnych zmniejsza się, nie dzięki temu, że jest mniej wariatów, ale dzięki temu, że ich samochody są bezpieczniejsze. A wariatów przebywa, bo gry typu NFS szkolą młodych piratów. jakaś strona: "2005 r. na europejskich drogach zginęło o ponad 800 osób mniej niż w 2001" Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Obowiazkowe badania 16.02.07, 12:34 bez sensowny pomysł, bo wszystkich by od razu w zakładach zamkniętych umieścili, ergo: 1)nie miałby kto "rządzić", 2)NFZ padł by do szczętu, 3)pomimo najszczerszych chęci nie widzę chętnych na zastępstwo, chyba, że znów banda chorych na władzę Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Obowiazkowe badania 18.02.07, 04:01 gulcia77 napisała: > bez sensowny pomysł, bo wszystkich by od razu w zakładach zamkniętych umieścili (o politykach) Ja bym ich wszystkich najchętniej wywalił z sejmu i umieścił tam normalnych ludzi: lekarzy, prawników, policjantów itp. Zawód polityka w Polsce przestał polegać na wojnie na argumenty, ale stał się wojną na haki, teczki, kolesiostwa. Kaczor mówił , że zlikwiduje kolesiostwo... i zlikwidował... ale od razu wprowadził swoje własne. Jedyni ministrowie do którycj miałem szacunek: Marcinkiewicz i Sikorski, wylani... bez podania argumentu... tak po prostu z dnia na dzień dobrowolnie zrezygnowali. Tak mi przykro... sami partacze zostali. powtarza się historia z "Nie-Boskiej komedii Krasickiego, starą arystokracje zastępuje nowa.... jedyną alternatywą jaką widzę do rozwiązania problemu byłoby zrobienie tego, co zrobił Jack Ryan w "Dekrecie" Tom'a Clancy'ego (został prezydntem USA)(fikcja literacka) - Odpowiedz Link Zgłoś
maciek9192 Bez sensu. 16.02.07, 11:44 Jazda na swiatlach w miescie nic nie daje. Tylko gorzej widac swiatla STOP. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 11:44 w końcu coś mądrego ten nasz sejm zrobił do jazdy na światłach mijania przekonałem się, kiedy w pochmurny dzień wyprzedzawszy wyjechałem na czołówkę ciemnozielonemu tirowi wyjeżdżającemu z lasu...oczywiście zauważyłem go po 0,2s, nim jeszcze się dobrze rozpędziłem, strachu się nie najadłem, ale nauka została. Samochód z włączonymi światłami mijania jest lepiej widoczny, łatwiej ocenić odległość do niego. Kto nie wierzy - trudno; proszę sobie spróbować wyobrazić następującą sytuację: lipiec, słoneczny wieczór, słońce kilka stopni nad, horyzontem, jedziemy pod słońce. Samochód jadący z naprzeciwka, jeżeli światła ma włączone, widoczny jest od razu (po wyjechaniu zza zakrętu czy z górki, np.). Samochód bez włączonych świateł jest niewidoczny (słońce niestety oślepia). To ja już przeżyję ten szum świetlny, o którym ktoś tu kiedyś pisał:) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 11:58 sokolasty napisał: > Samochód z włączonymi światłami mijania jest lepiej widoczny, łatwiej ocenić > odległość do niego. Przeciwnie - trudniej!!... Odpowiedz Link Zgłoś
mbucz Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:11 Chybaśsię z choinki urwał, albo nigdy nie jechałeś samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 12:47 A jechałeś kiedyś samochodem? Odpowiedz Link Zgłoś
philiposky [...] 16.02.07, 11:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
faren100 dokładnie tak... dojna krowa RP... 16.02.07, 16:49 kierowcy są po prostu okradani przez państwo... a największa przyczyną wypadków jest denny stan techniczny dróg i brak autostrad.. a największą komedią - płacenie za przejazd autostradą w remoncie... Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: dokładnie tak... dojna krowa RP... 18.02.07, 03:27 faren100 napisał: > kierowcy są po prostu okradani przez państwo... > a największa przyczyną wypadków jest denny stan techniczny dróg i brak > autostrad.. > a największą komedią - płacenie za przejazd autostradą w remoncie... Bez kitu, jak by kazali płacić za miejsce parkingowe na końskiej kupie; / Odpowiedz Link Zgłoś
dorotahgw Re: Na światłach mijania przez cały rok 16.02.07, 11:48 rzeczywiście coś im sie pomigało . junkier napisał: > Kolejny debilizm, ciemno mrugac tym sejmowym durniom? Odpowiedz Link Zgłoś
nuvorysz Będę mógł siem chwalić swoimi xenonami cały rok 16.02.07, 11:49 hihihi . Odpowiedz Link Zgłoś
gajdoos [...] 16.02.07, 11:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
adamm5 Ciekawe kto na tym zarobi? 16.02.07, 11:51 Ciekawe jakie lobby forsowało takie rozwiązanie? Producenci żarówek, akumulatorów? Odpowiedz Link Zgłoś
tulipanna5 Re: Ciekawe kto na tym zarobi? 16.02.07, 11:56 Lobby posiadaczy sztucznych zębów, bo prawdziwe utracili w wyniku wypadku samochodowego przez durnych buców jadących bez świateł. Kłaniam się. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotahgw ............Ciekawe kto na tym zarobi? Jak to kto? 16.02.07, 15:46 na pewno zarobią na tym cwaniacy z PO, ich pomioty z pewnością są producentami ; żarówek akumulatorów i zajmują się dystrybucją paliw. Odpowiedz Link Zgłoś
majofonez [...] 16.02.07, 11:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś