Dodaj do ulubionych

nadzwrocznosc u 8mc

07.07.11, 07:19
Witam, wczoraj bylismy drugi raz u okulisty z naszym maluchem, po zakraplaniu 4 dwniowym atropiną, synkowi wyszła nadzwrocznośc...OL +6,5 OP +3; okulista przepisał nam okulary OL+2,5 OP+1,5 ... Chcielibysmy to skonsultować z jakimś dobrym okulistą w warszawie, zależy nam na czasie (prywatnie, bo państwowo czeka sieprzynjamiej mc na wizytę) - może ktoś może mi podac namiar na dobrego specjalistę? dno oka prawidłowe, zeza nie stweirdzono...czy maluch z tego wyrośnie, czy jest skazany na okulary przez całe życie? przy okazji będę potrzebowała optyka, żeby wyrobić mu te okularki...słyszałam o widzimisie, ale tam podobno jest strasznie drogo:( jakiej firmy oprawki i szkła wybrać dla tak małego dziecka?
za wszystkie rady z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • margo_kozak Re: nadzwrocznosc u 8mc 07.07.11, 10:54
      prywatnie wcale krócej nie czekasz, a w LIMie do dobrej okulistki dziecięcej teraz są zapisy na październik.
      a dlaczego chcesz konsultowac?
      dzieciom zazwyczaj daje sie lżejsze szkła niz wskazuje wada.
      pocieszę cie, ze mojemu synkowi po 1,5 roku noszenia okularów korekcyjnych wada sie zmniejszyla:)
    • izi66 Re: nadzwrocznosc u 8mc 07.07.11, 12:43
      Witam,
      w W-wie jest na pewno wielu dobrych okulistów dziecięcych. Na naszum forum przewija się prof. Marek Prost od tzw. przypadków trudnych, ale nie tylko.Jest byłym ordynatorem okulistyki w Centrum Zdrowia Dziecka w W-wie, ma świetny sprzęt. Wizyta kosztuje 350zł, ale niestety też się na nią czeka ok 2-3 miesięcy. W wakacje może być gorzej, bo profesor ma przeważnie miesiąc urlopu. Mimo wszystko jak się zadzwoni do pani z jego rejestracji, można powiedzieć, że to coś pilnego, może wciśnie gdzieś wcześniej. Namiary na jego gabinet można znaleźć na tym forum lub wpisując do wyszukiwarki hasło: prof. Prost lub okulistyka dziecięca. Co do okularków to też słyszałam o tym sklepie widzimisie, że mają największy wybór okularków dla dzieci, z cenami nie wiem jak. Nasza córcia ma 13 miesięcy i też będziemy jej kupować pierwsze okularki, oprawki chcemy wziąć z Fisher Price'a, bo większość osób Nam je poleca. Koszt ok. 300zł plus szkła(fotochromy i plastikowe)ok. 500zł. Pozdrawiam
      • iza.wiech Re: nadzwrocznosc u 8mc 07.07.11, 22:51
        witam, chcemy konsultowac z innym okulista zeby miec potwierdzenie, teraz bylismy w panstwowej sluzbie zdrowia i Pani okulistka miała sprzet jaki jeszcze ja pamietam z dzieciństwa:) ja wyrosłam z wady; poza tym spotkalismy sie w necie z opiniami typu: u tak malych dzieci nadzwrocznosc to nic strasznego - okulary nie sa potrzebne bo dziecko samo z tego wyrosnie, potrzebujemy fachowej porady i odp na dreczace nas pytania, bo po tym co uslyszelismy wczoraj, plakac sie chce nad losem wlasnego dziecka:(cudem udalo mi sie umowic na wizyte do pani doktor Kingi Adach - to juz jutro:))) mam nadzieje ze wszystko bedzie OK
        • annia.m Re: nadzwrocznosc u 8mc 12.07.11, 08:27
          I jak tam po wizycie? Z tego co nam mówiła jedna z okulistek, to takie małe dziecko fizjologicznie ma prawo mieć do +3, ale u was problemem może być ta różnica w dioptriach na oczkach, w dodatku dość spora i pewnie przez to musicie oczka leczyć.
          A płakać nad losem swojego dziecka naprawdę nie musisz, w najgorszym razie będzie nosiło okularki, ale widzi, rozumiem, że rozwija się dobrze, więc głowa do góry, pierś do przodu i nie załamuj się:)
          • iza.wiech Re: nadzwrocznosc u 8mc 12.07.11, 14:02
            dzięki za dobre słowo:) powoli przywyczajamy sie do myśli synek + okularki! już nawet ogladalismy takie małe cuda u optyka, teraz zastanawiamy się tylko nad wyborem marki...
            Pani Doktor Kinga Adach jest rewelacyjna, super podejscie do dziecka, rodzicom wszystko dokladnie tłumaczy i wyjaśnia, kiedy trzeba to stawia na nogi! wada wzroku u naszego malucha została potwierdzona niestety, ale jest szansa na to ze troche z tego wyrośnie
            • annia.m Re: nadzwrocznosc u 8mc 12.07.11, 23:11
              A jak to się stało, że trafiliście w ogóle do okulisty? Powiem ci tak, ciesz się, że tak szybko wada wyszła, i że tak szybko rozpoczniecie leczenie. Też słyszałam, że jeśli dziecko wcześnie zacznie nosić okularki, to szansa na całkowite wyleczenie jest ogromna. Mój młodszy synek ma oczopląs i o jego problemach ocznych wiedzieliśmy już od 3 m-ca życia praktycznie, ale z prawie 4 letnią córką poszłam do okulistki tak po prostu, bardziej ze zeschizowania, kontrolnie, bo nic nie wskazywało, żeby miała problemy. Okazało się, że ma +8 na obu oczkach, co wprawiło nas w osłupienie. W sumie, to nawet nie mam do siebie pretensji, że tak późno poszłam z nią do lekarza, bo szczerze nie miałam pojęcia, że dziecko tak świetnie potrafi oszukiwać wzrok i posiadać tak dużą wadę, a jednocześnie tak super widzieć. Przy 3 dziecku do okulisty poszłabym już pewnie z niemowlakiem, ale to się już nie wydarzy:)
              • iza.wiech Re: nadzwrocznosc u 8mc 13.07.11, 13:20
                Jak trafiliśmy do okulisty? - czysty przypadek:) a w zasadzie sugestia pediatry, ja miałam wadę wzroku z której wyrosłam...poszliśmy tak na wszelki wypadek, żeby sprawdzić, że wszystko jest Ok, wiec gdy okulistka powiedziała, że jest taka wada wzroku i oczopląs to byliśmy w szoku:( no i bardzo się przestraszyliśmy...dopiero kolejna wizyta u dokktor Adach nas nieco uspokoiła
                • annia.m Re: nadzwrocznosc u 8mc 13.07.11, 14:59
                  a to twoje dziecko ma też oczoplas?? Nie widzieliście tego? I co na temat samego oczopląsu mówi pani dr?
                  • iza.wiech Re: nadzwrocznosc u 8mc 13.07.11, 22:02
                    ano ma oczopląs, ale taki normalny laik tego nie zauwaza.... -jest minimalny, podobno taka uroda naszego malucha:) ale dokładne badanie oczek mamy 26 lipca (i niestety znow atropina przez 6 dni:(
                    • annia.m Re: nadzwrocznosc u 8mc 14.07.11, 08:56
                      Marne to pocieszenie, ale skoro praktycznie go nie widać, to jak dla mnie super i strasznie zazdroszczę. Myślę, że u was ustąpi on na bank, skoro u dzieci z większym oczopląsem słabnie on ( oczywiście nie zawsze). U nas nadziei już raczej nie widzę, bo oczopląs jaki był taki jest, tyle, że syn potrafi już sobie czasem tak ustawić główkę i oczka, że patrzy prosto, choć jakby spod "byka":). Może u was wynika on z tej różnicy w wadzie na oczkach? Trzymam kciuki i powodzenia w leczeniu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka