eptesicus proszę o listę gatunków i siedlisk przyrodniczych 27.02.07, 18:30 ktore są wedlug Ciebie zagrozone wariantem ekologow, oraz o zestawienie ich z tymi ktore zagrozone są przez wariant GDDiK. Prosze o uwzglednienie liczebnosci populacji oraz stan zachowania siedlisk i ich unikalnosc w skali kontynentu i kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus czego to ludzie w desperacji nie wymyślą :-)) 27.02.07, 20:17 >>>obwodnica proponowana przez ekologow wyrzadzi wiecej szkod,bo bedzie przebiegac przez unikalny las polozony miedzy wsia kurianki a jozefowo i bakaniuk.ekolodzy beszczelnie nie pokazali go na swojej mapie. Odpowiedz Link Zgłoś
olo3000 Ludzie!Nie dajcie się maniplować! 27.02.07, 18:55 Przejrzałem strategie ekologow! Przygotowuja juz sie do nastepnej bitwy o obwodnice Suwałk! Oni muszą robić wiele szumu żeby istnieć - przecież z tej mapki wynika ze proponowane połączanie z przyszłą obwodnica Suwałk będzie po PRAWEJ (wschodniej) stronie miasta a tam jest Wigierski Park Narodowy!!! Co za ludzie :( Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.i Re: Ludzie!Nie dajcie się maniplować! 27.02.07, 19:00 manipuluje to nasze kochane pis drogi kolego ale Tobie trudno to pojąć Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus to dlaczego wszyscy eksperci twierdzą co innego 27.02.07, 19:12 niż ty? popatrz na mapę kotku. NIGDZIE Wigierski Park Narodowy nawet nie zbliza sie do Suwałk i nie styka się granicą z proponowaną obwodnicą Suwałk. Ta droga może i powinna powstać. I co drogi Watsonie? Odpowiedz Link Zgłoś
ko2006 Pozdrowienia dla prof. Kraszewskiego! 27.02.07, 19:52 SUper gosc, byl moim wykladowca na Polibudzie Odpowiedz Link Zgłoś
zamyslona4 Re: na wierzchu zieloni a w środku czerwoni - za 27.02.07, 23:53 zgadza sie! czerwoni od krwi tych augustowskich niemowlat wyjadanych w nocy, ale za duzo sie napchali wiec sa zzielenieli! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek70 Dajcie spokój z Rospudą 27.02.07, 21:05 Należy ukarać i tych co za budową i tych co przeciw i wtedy to będzie sprawiedliwie!!!!!!!!!!! Bo gdzie oni wszyscy do kupy byli jak ustalano to i tamto w związku..... Ato wszystko było nie wczoraj, nie przedwczoraj, nie tydzień temu ani miesiąc ani rok temu ! No gdzie oni byli!? Należy wybudować drogę! ale nie należy pozwolić jej uzywać i w ten sposób ukarać tych wszystkich pieniaczy co nie potrafią znaleźć consensusu !! Wiem poniosło mnie ale mam dosyć gierek politycznych z doliną "Rozpusty"w tle!! Odpowiedz Link Zgłoś
ko2006 skandal z analiza srodowiskowa 27.02.07, 21:11 poland.indymedia.org/pl/2007/02/26540.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
langston i co to wszysko zginie tak:))) 27.02.07, 22:54 o jeden wiakukt takie halo! czy wy zwariowaliscie kretyni!!! czy to srodowisko zginie?? NIE!!!!!!! PRZESTANCIE KLAMAC!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polemista_x Rospuda - którędy droga 27.02.07, 21:42 Referendum sprawa śliska - to jest sprawa polityczna - prezes znowu gra va bank, referendum nam pokaże czy znów PiS zagraża nam? Referendum nam pokaże czy ten prezes weźmie wszystko, czy też może tyły da. Nadszedł czas na koalicję, nadszedł czas na dobry rząd, weźmy sprawy w swoje ręce i ograjmy stary rząd. Prezes będzie zdruzgotany i odejdzie szybko stąd, bo nie będzie już myśliwcem tylko pierwszy raz przegranym i wycofa się już stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
langston nie bedzcie naiwni!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.02.07, 22:53 Z jednej strony UE mowi: "macie tu kase na autostrady", a z drugiej wysyla zastepy "ekologow", pozytecznych idiotow i naiwne dzieci ktore oprotestuja kazda droge i Polska z tej kasy nie skorzysta ani za grosz!!!! Lewackie pacholki, lewacko-putinowskiej UE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
babette666 Re: nie bedzcie naiwni!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.02.07, 23:10 Unia nie wysyla zadnych zastepow ekologow a oni nie sa "lewacko-putinowskimi pacholkami" zreszta co ma Putin do Unii???? ciekawe gdzie ty mieszkasz???na Kamczatce??? Unia zadnych pieniedzy nie daje!!!!, za kazde 1000zl WYDANE na np.ta droge Via Baltica po przedstawieniu rachunku i tylko wtedy Unia ZWROCI 60% czyli 600 zl. A ja z moich podatkow nie zgadzam sie pokrywac wydatki lamiace prawo unijne i prawa natury. Panial??? Niestety ale w spoleczenstwach (i na szczescie)unijnych ochrona srodowiska to nie folklor ale realia. Nie wyrzucilabym opakowania po jogurcie do zwyklego kosza bo mam na to inny worek. Drzewa nie wycielam w ogrodzie bez pozwolenia i opinii specjalisty, iz zagraza innym bo to drzewo daje mi tlen itp itd W Polsce pomimo wielu regionow prowadzacych selekcje smieci podrzuca sie je "do sasiada" bo to tansze, ale twoje dzieci i wnuki nie podziekuja ci za to, one cie przeklna Odpowiedz Link Zgłoś
martuscool1992 Rospuda - którędy droga 27.02.07, 22:57 Ludzie gdzie wy macie mózgi?!?!Nie dość, że nasz kraj jest wystarczająco zanieczyszczony i z każdym rokiem ubywa na nim lasów to wy jeszcze chcecie wycciąć 20 tys. drzew?!I na dodatek pozybyć się kolejnych przepieknych krajobrazów nie mówiąc o rzadkich gatunkach zwierząt i roślin. A ja nie widze problemu aby poprowadzić obwodnice na około...a jeżeli ważną kwestią są dla Was pieniądze to znaczy, że nie myślicie poprawnie.Jeżeli nadal będziecie wycinać lasy to za kilka lat będzie trzeba DUŻO, DUŻO pieniędzy (jeszcze więcej niż na tą obwodnicę) aby od nowa "zasadzić" lasy. Bo powietrze będzie mocno zanieczyszczone, zwierzęta stracą swoje naturalne środowiska (które dają im znakomite warunki do życia i rozmnażania się)pamiętajmy jeszcze o roślinach (niektóre gatunki są ostatnimi w Europie).I jeśli nasi politycy pominęli "TEN DROBNY FAKT" to znaczy, że byli nieobecni (fizycznie bądź psychicznie)w szkole podstawowej na ważnych lekcjach przyrody, na których uczyliśmy się znaczenia lasów. Odpowiedz Link Zgłoś
martuscool1992 Rospuda i jej wołanie o pomoc. 27.02.07, 22:58 Ludzie gdzie wy macie mózgi?!?!Nie dość, że nasz kraj jest wystarczająco zanieczyszczony i z każdym rokiem ubywa na nim lasów to wy jeszcze chcecie wycciąć 20 tys. drzew?!I na dodatek pozybyć się kolejnych przepieknych krajobrazów nie mówiąc o rzadkich gatunkach zwierząt i roślin. A ja nie widze problemu aby poprowadzić obwodnice na około...a jeżeli ważną kwestią są dla Was pieniądze to znaczy, że nie myślicie poprawnie.Jeżeli nadal będziecie wycinać lasy to za kilka lat będzie trzeba DUŻO, DUŻO pieniędzy (jeszcze więcej niż na tą obwodnicę) aby od nowa "zasadzić" lasy. Bo powietrze będzie mocno zanieczyszczone, zwierzęta stracą swoje naturalne środowiska (które dają im znakomite warunki do życia i rozmnażania się)pamiętajmy jeszcze o roślinach (niektóre gatunki są ostatnimi w Europie).I jeśli nasi politycy pominęli "TEN DROBNY FAKT" to znaczy, że byli nieobecni (fizycznie bądź psychicznie)w szkole podstawowej na ważnych lekcjach przyrody, na których uczyliśmy się znaczenia lasów. Odpowiedz Link Zgłoś
staneuro Re: Rospuda i jej wołanie o pomoc. 27.02.07, 23:17 twoj ojciec lub dziad byl natyle glupi ze zniszczyl wszystko co mieliscie, nasi dziadowie byli natyle " madrzy" ze dalej to mamy, wprawdzie bez drog i przemysly ale mamy i wiemy ze drogi u nas nie zdewastuja nawet w promilu tego coscie zrobili ze swoim otoczeniem, mysmy nauczyli sie zyc z przyroda ja kochamy i szanujemy z wzajemnoscia bo na moim podworzu od setek lat gniazduja bociany a na twoim? nawet golebie przeganiaz strzelajac do nich z procy. Nie ucz nas ekologii, przyjedz sie nauczyc a pokarze ci gniazdo Orlika krzykliwego 200 za moja chata i 100m od trzech mostow. Odpowiedz Link Zgłoś
mamosia Re: Rospuda - którędy droga 27.02.07, 23:52 Ja chcę żeby w moim kraju było jedyne w Europie, szczególne miejsce, do którego będą zjeżdzać turyści i zostawiać pieniądze za zwiedzanie w gminie, a za zakwaterowanie - w najbliższym mieście. I nie życzę sobie, aby pieniędzmi z moich podatków były spłacane kary nałożone przez UE. I chciałabym, aby wszystkie te urzędasy, które przez 15 lat tylko dreptały wokól wykreślonej na mapie prostej kreski, nie przyjmowały do wiadomości innych rozwiązań i ogólnie demonstrowały całkowity zanik szarych komórek - dostały potężnego kopa w dooopę. Łącznie z urzędasami na najwyższych szczeblach, którzy teraz kołysząc się na krzywych łapach próbują stawać na głupich łbach, aby nie dotać takiego kopa od UE i tym samym od wyborców. Ja już teraz daję im kopa prosto na księżyc. Odpowiedz Link Zgłoś
staneuro Re: Rospuda - którędy droga 28.02.07, 00:08 Do Augustowa przyjezdza rocznie ok. 100 000 turystow z czego moze 100u zbliza sie do Rospudy wiekrzosc nie zdaje z tego nawet sprawy. Do Augustowa jezdzi sie by pozaglowac na jeziorach, lub pojezdzic na nartach wodnych itp a nie ogladac bagna, od tego jest Biebrzanski i Narwianski Park Narodowy. Powiedz mi czy nad Rospuda sa wrzosowiska ? Co nie wiesz? A ha. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 trwa konferencja Stawrosa Dimasa na TVN 24 28.02.07, 11:50 - ostro przyłożył wszyskim szyszkom i topczewskim Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Rospuda - którędy droga 28.02.07, 15:00 kurduplowaty przyglup oglasza kolejne referendum!tym razem na temat "czy narod polski chce budowy autostrad czy nie chce".otoz przyglupie narod polski napewno chce autostrad ale musza byc budowane zgodnie z prawem /unijnym rowniez/.wiec facet nie sklocaj ludzi i nie belkocz glupot tylko zacznij cos robic!!!kurdupel wywolal grande na cala europe!teraz jak jego przydupasowy "minister"dostal kopa w dupe w brukseli nie wie co dalej!jedz nad rospude blaznie i powiedz ludziom z augustowa ZE TRASE TRZEBA ZMIENIC!!!trzeba zmienic bo tego wymaga polska racja stanu ktora tak wycierasz gebe!! Odpowiedz Link Zgłoś
charybdis Re: Rospuda - którędy droga 28.02.07, 23:30 pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Via-baltica.jpg Odpowiedz Link Zgłoś