Dodaj do ulubionych

pomnik ofiar UPA

27.02.07, 09:11
Dla "poprawnych" europejczyków proponuje link
www.kki.krakow.pl/piojar/polemiki/rubiez/ss/ss.html
zdjęcia jest prawdziwe a wiec i pomink w takiej formie ma prawo powstać.
Prawda jest prawdą. Czeczen jest czeczenem, albanczyk albanczykiem itp.
Obserwuj wątek
    • palestrina2005 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 09:14
      Ciekawe dlaczego usunęli mojego posta który wpiasałem pod artykułem...

Dokładnie "poprawność polityczna" nie uprawnia do fałszowania historii...
      • stako Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:12
        Rzeź wołyńska - warto przeczytać w Wikipedii artykuł
        pl.wikipedia.org/wiki/Rzeź_wołyńska
        • palestrina2005 Ciekawe że "kilkaset" GW wzięła w cudzysłów 27.02.07, 12:51
          a w Wikipedia piszą o 200 tys.

GW pisze że nie mozna mówiś o kilkuset tysiacach bo ofiar było najwyżej 100
          tys. Żałosna "poprawność polityczna" GW...
      • jabo23 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:37
        Pewno dlatego, że głupoty napisałeś. Co ma piernik do wiatraka? O jakim
        fałszowaniu historii Ty mówisz?
        U stóp tego drzewka koniecznie trzeba dodać postacie bez głów i z wyprutymi
        flakami. Koniecznie realistycznie - żeby czerwony kolor dobrze było widać.
        Wtedy dopiero będzie cała prawda historyczna!
        • palestrina2005 Chociażby liczba ofiar... 27.02.07, 12:53
          Dlaczego "kilkuset" GW bierze w cudzysłów i pisze ze było "tylko" 100 tys.
          ofiar skoro inne źródła podają np. liczbę 200 tys. To żałosna propaganda ze
          strony GW i próba cenzury historii w imię "poprawności politycznej"...
          • absurdello Ja bym wolał kolejny Pomnik .. 27.02.07, 13:15
            Bitwy pod Grunwaldem, przynajmniej cieszył by oko jak to my kogoś kopiemy w
            de... a nie ciągle nas. Przez to upamiętnianie porażek i strat to mamy to co
            mamy, fatalizm i brak wiary nawet nie w zwycięstwo a w możliwość zwycięstwa.

Ciekawe czy w kosztach pomnika uwzględniono koszt leczenie psychologicznego
            szoku u dzieci i u osób co wrażliwszych.

Martyrologia porąbana ...
      • pos3gacz Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 16:13
        palestrina2005 napisał:

> Ciekawe dlaczego usunęli mojego posta który wpiasałem pod artykułem...
        >
        > Dokładnie "poprawność polityczna" nie uprawnia do fałszowania historii...
        >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
        USUŃ SIĘ-----DEBILI TU NIE POTRZEBA
    • 33stan33 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 09:39
      nie rozumiem dlaczego tytul jest "makabryczny pomnik" .Wydarzenia byly
      makabryczne a pomnik upamitnia ofiary . Szanowny redaktorze GW i cala gazeto
      nie naginajcie historii . Ci ludzie zgneli bo byli polakami im nalezy sie
      pamiec .
    • the_rest Ukraińcy mordowali polaków w makabryczny sposób 27.02.07, 09:42
      Dlatego ten pomnik taki jest.Ukraińcy wyrżneli w latach 1943-1944 na Wołyniu
      dziesiątki tysięcy naszych rodaków. Mordowali ich w najbardziej brutalny sposób
      jaki sobie można wyobrazić. Warto się zapoznać z linkiem z pierwszego postu
      oraz poszukać trochę w internecie, polecam też książkę "Ludobójstwo.."
      Władysława i Ewy Siemaszko. Jest coś co mnie bardzo dziwi w temacie Wołynia -
      wszyscy chcą o nim zapomnieć. Wybiórczej(i innych mediów) temat wogóle nie
      interesuje, Ukraińcy udają, że nic się nie stało, żaden z polskich rządów nie
      domagał się uczczenia pamięci o ofiarach. W sprawie Katynia zrobiono kilkaset
      razy więcej, choć ofiar było bez porównania mniej. Zagłaskiwanie historii to
      nie jest metoda !!!
      • 33stan33 Re: Ukraińcy mordowali polaków w makabryczny spos 27.02.07, 09:50
        No wlasnie a dlaczego te posty nie sa pokazane pod artykulem !
      • malech Re: Ukraińcy mordowali polaków w makabryczny spos 27.02.07, 09:53
        Zgadzam sie ,że zaglaskiwanie historii w w imie poprawnosci politycznej to nie
        jest metoda.Zwłaszcza,ze na Wolyniu dzialy sie rzeczy straszne!!!Trzeba miec
        naprawdę mocne nerwy ,żeby moc o tym czytać ,słuchać ,a oglądanie zdjeć jest
        ponad moje siły.Bestialstwo tych mordów przekroczyło wszystko co można sobie
        wyobrazić.Najgorsze jest to ,że Ukraincy uważaja,ze w ogóle nie ma tematu.Ze
        zgrozą przeczytałam niedawno ,ze maja zamiar (lub juz to uczynili) zwrócić sie
        do Komisji Europejskiej aby Polacy przeprosili ich za akcję Wisła.Ręce opadają!!!
      • palestrina2005 Nie fałszować historii ... 27.02.07, 11:31
        w imię poprawności politycznej - nie wolno tego robić...
        • golcon Palestrina fałszuje historię. 27.02.07, 11:57
          Ze zdumieniem czytam, jak palestrina eksponuje zbrodnie popełnione na AK,
          natomiast przemilcza zbrodnie popełnione przez AK, zbrodnie popełnione na
          działaczach partii lewicowych, zbrodnie na ludziach tylko dlatego, ze mieli
          poglądy lewicowe.
          Palestrina , to też tak dla poprawności politycznej?.
          Dlatego jestem gorącym zwolennikiem napisania obiekywnej historii przez
          niezależnych historyków Unii a nie przez oszołomów prawicowych.
      • franciszka137 Re: Ukraińcy mordowali polaków w makabryczny spos 27.02.07, 13:07
        pomnik jest konieczny,a wygląda tak jak wygląda...a Ukraińcy mordowali w tak
        brutalny sposób...jeszcze moment i poumierają Ci,którzy pamiętali i widzieli.
        Mam nadzieję,że nie tylko ja jestem obarczona przez przodków pamięcią o tych
        czasach...a wyborcza niech się buja....w innych regionach
        Ja również polecam książkę P-wa Siemaszko!
        Z tego co pamiętam to historię tworzą silniejsi...
      • pos3gacz Re: Ukraińcy mordowali polaków w makabryczny spos 27.02.07, 20:10
        the_rest napisał:

> Dlatego ten pomnik taki jest.Ukraińcy wyrżneli w latach 1943-1944 na Wołyniu
        > dziesiątki tysięcy naszych rodaków. Mordowali ich w najbardziej brutalny
        sposób Jest coś co mnie bardzo dziwi w temacie Wołynia -
        > wszyscy chcą o nim zapomnieć. Wybiórczej(i innych mediów) temat wogóle nie
        > interesuje, Ukraińcy udają, że nic się nie stało, żaden z polskich rządów nie
        > domagał się uczczenia pamięci o ofiarach.
        > Zagłaskiwanie historii to nie jest metoda !!!
        >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<,,
        Napisałeś-=-zagłaskiwanie historii to nie jest metoda!!!Właśnie przez takie
        zagłaskiwanie i własną niewiedzę piszecie same idiotyzmy.Przez takie właśnie
        pojmowanie historii chcecie doprowadzić do sytuacji panującej na Kresach
        Wschodnich w czasach II RP.To co się działo podczas wojny i po wojnie to
        wszystko sprowokowali sami Polacy dużo wczesniej przez prowadzenie polityki
        dyskryminacyjnej wobec mniejszości narodowej.Teraz Wy to samo chcecie robić.
        Uważacie,że pozjadaliście wszystkie rozumy i jesteście najmądrzejsi.Jeżeli
        prawda to tylko ta najsłuszniejsza,bo Wasza.Idiotów nie sieją lecz sami się
        rodzą.
    • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:00
      inicjator budowy pomnika wychodzi z założenia,że skoro Ukraińcy stawiają sobie
      pomniki członkom UPA, postrzeganej przez nich jako ruch narodowy,wyzwoleńczy,
      to i Polacy muszą sobie postawić pomnik niewinnych ofiar i to w Warszawie,gdzie
      UPA nie było. Czy na terenach wschodnich gdzie działało UPA nie ma wystarczają-
      cej ilości miejsc upamiętniających tamte zdarzenia z lat 40 ? Niebawem ktoś
      zażąda pominika-filii Oświęcimia w Warszawie.
      • stiwi41 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:09
        To właśnie Warszawa jest najlepszym miejscem dla pomnika ofiar rzezi na Wołyniu.
        A sam pomnik doskonale oddaje tę tragedie.
        • olias Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:36
          a poza tym wszystko co złe w PL jest w warszawie. Krytyński pomysł.
      • malech Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:12
        Rzecz nie w pomnikach.Może to próba zwrocenia uwagi na problem Wołynia w
        ogole.Tak jak wspomniał już ktos przede mną sprawę Katynia mamy juz niejako
        wyjaśnioną ale Wołynia nie!!!
        • stiwi41 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:16
          Ale od czegoś trzeba zacząć. I myśle, że akurat pomnik w takiej formie
          wstrząśnie ludźmi lub choćby wywoła dyskusję na pomijany temat genocide na
          Wołyniu.
          • malech Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:24
            Zgadzam sie.Bo to było ludobojstwo w najokropniejszym wydaniu jaki sobie mozna
            wyobrazić.
            • archivario Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:56
              Pomnik jest piekny.To nie ma byc pomnik jakiegos tam PP wybaczania a ma byc
              dokumentem okrucienstwa !Wybaczanie nie ma nic wspolnego z prawda ! Nie mozna
              ani ukryc ani zamilczec faktow ! To co pasuje obecnie "panujacym"
              politykom,nie oznacza ,ze jest akceptowane przez narod.Idiotyczna ksiegowosc
              ilosci ofiar jest wyrazem zdurnienia,kolejnego utytulowanego "znawcy tematu.
              Prawda jest tylko jedna ! Bandy UPA i tp mordowaly Polakow w sposob okrutny i
              bez zwracania uwagi na wiek !Ukraincy moga u siebie stawiac im pomniki-ich
              prawo.Polacy powinni upamietniac ofiary ,bez ogladania sie na to czy to komus
              sie podoba lub nie!I nie jest tu wazny fakt ,ze Polacy broniac sie zabijali
              Ukraincow! Zastanawiajace jest nie tylko naiwne mieszanie sie w sprawy
              Ukrainy,ale ta krotka pamiec o zbrodniach tych zdziczalych Ukrainskich band
              rezunow oraz jednostek ukrainskich w sluzbie Niemieckiej Rzeszy.Ukraincy
              przescigali sie w okrucienstwach wobec Polakow i Zydow ,konkurujac z
              jednostkami Kalmukow itp Nie ma zadnego powodu wybaczac Ukraincom i
              krwiozerczych czynow.Nie ma tez powodu by milczec i brac wzglad na
              polityke,ktora zreszta juz wykazala ,ze Polacy tylko osmieszyli sie naiwnie
              wtracajac sie do wewnetrznych rozgrywek na Ukrainie. Pomnik powiniem stanac i
              to w takiej wlasnie formie.To ma byc dokument i akt poszanowania pamieci
              niewinnych ofiar ukrainskiego zdziczenia-innaczej tego nazwac nie mozna !
              Oszolomska "polityczna poprawnosc" jest dowodem na infantylnosc niektorych
              tzw.politykow.
              • velda Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:09
                Prosze nie wrzucac do jednego worka rzezi Polakow na Wolyniu itp i Akcji
                Wisla. Zupelnie rozne sprawy.Nikt nie zabrania Ukraincom postawic pomnika
                upamietniajacego wysiedlenie Ukraincow z tamtych obszarow.Tylko niech nie
                zapomna wyraznie napisac z jakich to przyczyn nastapily wysiedlenia.
                Oczywiscie Niemcy maja prawo Do tego samego na Ziemiach Zachodnich-oczywiscie
                tez z podaniem przyczyny.Lokacja tego typu pomnikow to juz sprawa do
                uzgodnienia w ramach " wybaczania " itp.
                Tak swiat jest urzadzony ,ze niema chyba na swiecie miejsc ,gdzie nie powinny
                stanac takie pomniki ! Na kazdym kontynencie i nieomalze na kazdej granicy.
              • titta Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:54
                Bardzo mi przykto, jesli dotknela ci osobiscie ta tragedia.
                Tak jednak wygladaja dzieje luckosci - zawsze ktos kogos mordowal. Teraz mozna zrobic dwie rzeczy:
                powiedziec, bylo, pamietamy ale wybaczamy. Wybaczamy aby w przyszlosci nie bylo miedzy nami
                nienawisci i takie rzeczy sie nie powtazaly. Albo wypominac wzajemne krzywdy jak Anglicy z
                Iralanczykami lub Izrael z Palestyna...Po wieki, az zapomni sie dlaczego wlasciwie sie nienawidza...
                Starych ran sie nie rozdrapouje, tylko sie o nie dba z delikatnocia. A jak dalej sie jacza to sie je leczy. I

Prosze nie wypowiadac sie tez za Narod. Bo Narod pkazal juz, chodzby jak twierdzisz "osmieszajac sie",
                ze chce wybaczyc. Zreszta tylko ten Narod bedzie silny, ktory zadba o dzien dzisiejszy, a nie bedzie
                ciagle chodzil z upiorami z przeszloci. Dajcie tym pomordowanym spoczywac w spokoju.
                • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:00
                  prawda jest jeszcze gorsza, dla współczesnych jest to zamierzchła historia i
                  nie wzbudza ona w nich niczego i nie wzbudzi. Jakieś znaczenie może mieć tylko
                  dla rodzin,tych ktorzy zginęli. Ale nie jest to powód do stawiania pomnika,
                  600 km od miejsca zdarzenia.
                  • malech Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:09
                    To nie jest zamierzchla historia.To sie zalicza do historii wspólczesnej.I
                    trzeba o takich rzeczach pamietać .żeby sie n i e p o w t a r z a ł y.A moze
                    lepiej udawać,że ich nie bylo bo tak jest wygodniej.To sie chyba nazywa
                    relatywizm moralny!!!
                    • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:16
                      można jeszcze zorganizować marsz w Warszawie w proteście przeciwko zbrodniom
                      w Oświęciemiu,na Wolyniu i przeciwko II WS. Pustosłowie,patos i strata czasu.
                      Ale można zaistnieć jako organizator szcztnej idei i jeszcze jednej bzdury.
                      • stiwi41 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 13:25
                        Czyli... twoim zdaniem trzeba poprostu zamknąć mordy i siedzieć cicho.
                        Coś mi to wielce materialistycznym podejściem do życia pachnie.
                    • pos3gacz Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 20:30
                      malech napisała:

> To nie jest zamierzchla historia.To sie zalicza do historii wspólczesnej.I
                      > trzeba o takich rzeczach pamietać .żeby sie n i e p o w t a r z a ł y.A moze
                      > lepiej udawać,że ich nie bylo bo tak jest wygodniej.To sie chyba nazywa
                      > relatywizm moralny!!!
                      Zgadza się .U Ciebie właśnie ukazało się moralne dno.Historię trzeba znać i tą
                      naszą i tą ich.A Ty synu znasz historię wybiórczo.Przyswajasz Sobie tylko to co
                      Ci jest wygodnie.
        • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:32
          hej, a co jest do wyjaśniania w sprawie Wołynia ? Wołyń był i minął,wszyscy
          wiedzą jak było,zainteresowani historią mogą sobie poczytać. Podobnie o II WS.
          • malech Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:38
            Chodzi o to żeby pamiętać,żeby móc gdzie zapalić zapalic znicz(bo Wołyń to juz
            nie Polska)i żeby móc gdzie przyprowadzac oficjalne delegacje z Ukrainy .Amen
            • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:41
              bla,bla, na ziemiach wschodnich w obrębie Polski jest trochę miejsc gdzie moż-
              na taki znicz nie tylko symbolicznie zapalić.
          • stiwi41 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:38
            Wszyscy wiedzą? to znaczy kto? Bo zdaje się, że w imię przyjaźni "polsko-
            ukraińskiej" temat ten jest skrzętnie pomijany albo następuje odwracanie kota
            ogonem. Niech wiec ten pomnik jak najszybciej i to w takiej własnie formie
            powstanie. Kogo to nie interesuje, ten się tym nie przejmie. A może własnie
            chodzi o ludzkie "przepraszam" a drugiej strony Bugu... Co, do cholery, tylko
            my Polacy mamy innych przepraszać!
          • mg2005 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:40
            maureen2 napisała:

> hej, a co jest do wyjaśniania w sprawie Wołynia ? Wołyń był i minął,wszyscy
            > wiedzą jak było,

:) Powiedz to Ukraińcom, stawiajacym pomniki 'bojownikom UPA'
            (które odsłania uroczyście "przyjaciel Polski" Juszczenko...)
            • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:50
              Ukraińska Powstańcza Armia, Ukraińcy walczyli o swoją niepodległośc,a byli zaja
              dli i okrutni.
              • stiwi41 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:55
                a to co to jest? usprawiedliwienie biednych rezunków?
                • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:05
                  to jest,że każdy ma swoją rację,motywy i dyskusje o przeszłosci niczego nie
                  zmienią,bo przeszłośc była,minęła i nie da się już zmienić. To po co debatować.
        • pos3gacz Re: pomnik "ofiar UPA",którzy byli pierwsi katami 27.02.07, 20:17
          malech napisała:

> Rzecz nie w pomnikach.Może to próba zwrocenia uwagi na problem Wołynia w
          > ogole.Tak jak wspomniał już ktos przede mną sprawę Katynia mamy juz niejako
          > wyjaśnioną ale Wołynia nie!!!
          >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<,
          A tak prawdę rzekłszy to problemy Wy sami sobie stwarzacie.Wy Polacy,mieniący
          się katolikami ,kipiący zemstą a zajadłość i głupota mózgi Wam wyżarła.
      • olias Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:34
        warszawa kojarzyła mi się z urzędnikami z wysokimi apanażami i niskim czołem,
        Biedroniami i ekoterrorystami. dziś muszę dodać jeszcze baranów szukających
        kolejnego wroga. Co mnie obchodzi zacietrzewienie starców szukających
        zeszłorocznewgo śniegu. Akysz, szatanie, a kysz!
        mieszkaniec Podkarpacia, Polak
        • stiwi41 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:40
          A mi Warszawa kolarzyła się i zawsze będzie sie kojarzyć z bohaterstwem..więc
          co mnie obchodzi zacietrzewienie mieszkańca aPodkarpacia nawet Polaka.
          A kysz szatanie...a kysz
        • pos3gacz Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 20:21
          olias napisał:

> warszawa kojarzyła mi się z urzędnikami z wysokimi apanażami i niskim czołem,
          > Biedroniami i ekoterrorystami. dziś muszę dodać jeszcze baranów szukających
          > kolejnego wroga. Co mnie obchodzi zacietrzewienie starców szukających
          > zeszłorocznewgo śniegu. Akysz, szatanie, a kysz!
          > mieszkaniec Podkarpacia, Polak
          >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          Pierwszy naprawdę mądry komentarz.
          >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
          <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      • mg2005 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:46
        maureen2 napisała:

> Niebawem ktoś
        > zażąda pominika-filii Oświęcimia w Warszawie.

:) Przypadkiem jesteś blisko prawdy... Obóz zagłady KL"Warschau", w ktorym
        Niemcy zamordowali 200 000 Polaków .
        • tom1003 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:52
          makabryczna forma pomnika i determinacja kresowiaków jest prostą konsekwencją
          zakłamania uprawianego w sprawie Wołynia przez stronę ukraińską.
          Polacy mówią otwarcie o skrzywdzeniu społeczności ukraińskiej w PRL i o akcji
          "Wisła". Ukraińcy natomiast własne winy pomijają i wykazują tym samym że do
          własnej historii jeszcze nie dorośli.
          • stiwi41 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:54
            nic dodać nic ująć
            • malech Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:59
              Też sie zgadzam .Bo jak tak dalej pójdzie na to sie okaże ,że na Wolyniu Polacy
              mordowali Ukraińców.I akcje podejmowane przez strone ukraińska na arenie
              miedzynarodowej zaczynaja zdaje sie podążac w tym kierunku.
          • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:58
            prawda jest taka,że nastepny nawiedzony bojownik-historyk krzywd narodu roi
            sobie w głowie,co by to jeszcze wymyslić,i co jakiś czas pojawia się nawiedzo-
            ny,ktory zawraca ludziom głowę starymi sprawami,o ktorych dawno już się pisze,
            są wyjaśnione,zbadane,ale zawsze jest okazja do debaty,rozróby i zrobienia ka-
            riery i lansowania się.
            • malech Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:04
              To nie jest oszołomstwo ani żaden z dawnych mieszkaniec Wolynia juz kariery
              medialnej nie zrobi.
              • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:08
                jakby przeżył UPA, to mogliby go również swoi zatłuc w walce o miedzę. Niczego
                nie można wykluczyć.
                • velda Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:13
                  Maureen Twoje wpisy nie sa ani madre ani orginalne,pieprzysz banialuki gwoli
                  pisania czegokolwiek i wykazania sie " mundroscia" ,infantylizm az przebija z
                  twojego belkotu.
                  • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:15
                    pozdrawiam
            • 33stan33 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:07
              ty mauren strasznie aktywny zeby przypadkim nie uczcic pameci zmordowanych
              polakow - Ukraincem jestes czy co ?
              pominik nie ma uczcic Polskie ofiary jak mozna o tym zapomniec ?
              • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:10
                pisałem o tym rok czy dwa lata temu, szkoda czasu na jałowe dyskusje
                • stiwi41 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:12
                  a co strona ukraińska o tym myśli, pisze i mówi. Ciekam jestem twego zdania..
                  • velda Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:17
                    stiwi41 napisał:

> a co strona ukraińska o tym myśli, pisze i mówi. Ciekam jestem twego zdania..

Kogo obchodzi co oni mysla ,to ich sprawa...pomnik ma byc w Polsce za polskie
                    pieniadze i upamietniac polskie ofiary. Jakiekolwiek zastanawianie sie nad tym
                    co Ukraincy mysla ,jest co najmniej idiotyczne
                    • stiwi41 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:24
                      tu masz całkowitą racje...
                  • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:17
                    to ich sprawa,co o tym myślą.
          • hochen_schlochen Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:15
            Ukraińcy natomiast własne winy pomijają i wykazują tym samym że do
            > własnej historii jeszcze nie dorośli.

to dokładnie tak samo jak my- w kwestii pogromów zydów, wypędzeń niemców itp...
            Jeżeli dostajemy napadów histerii przy jakichkolwiek dzialaniach niemców na
            rzecz upamiętnienia wypędzonych, to co by sie stało gdyby erice steinbach
            przyszło do głowy postawić w berlinie pomnik przedstawiajacy np. młodą niemkę
            rżniętą przez polskich milicjantów?
            • stiwi41 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:18
              no człowieku...gdybyśmy mieli pomniki stawiać każdej kobiecie, każdemu dziecku
              tak traktowanemu tylko przez niemieckich policjantów to...cementu w Polsce a
              pewnie i w Europe by zabrakło.
              Wystarczy przpomnieć sobie co Niemcy wyczyniali z ludnością cywilną na Woli w
              czasie Powstania (tego w 44).
            • 4815ma Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:25
              rzecz upamiętnienia wypędzonych, to co by sie stało gdyby erice steinbach
              przyszło do głowy postawić w berlinie pomnik przedstawiajacy np. młodą niemkę
              rżniętą przez polskich milicjantów?

He he he he ,nic by sie nie stalo....Po pierwsze to Erika S. nie ma patentu na
              stawianie czegokolwiek i gdzie kolwiek.A nawet to jak zwykle ktos by cos
              udawadnial,inny by protestowal ,ze nie tylko milicjant ,trzeci by
              stwierdzil ,ze nie moze byc mowy o pomniku ,bo tylko 46 przypadkow takich jest
              udokumentowane.A podobny do tego .ktory ma cos przeciwko drutom kolczastym na
              pomniku ofiar UPA,mialby pretensje ,ze na pomniku milicjant gwalci na
              stojaca,gdyz wg niegi to niezbyt wygodna pozycja.
    • maureen2 Re: pomnik 27.02.07, 11:01
      dlaczego w tym kraju nikt nie postawi łuku triumfalnego, pomnika chwały i wiel-
      kości narodu polskiego ?
      • stiwi41 Re: pomnik 27.02.07, 11:13
        Czczenie pamięci pozażynanych kobiet starców i dzieci jest dla ciebie czyms
        niezrozumiałym?
        • maureen2 Re: pomnik 27.02.07, 11:19
          co tu czcić ? Czy ktoś czci śmierć pieszych przejechanych na przejściu,naj-
          bliższa rodzina i znajomi.
        • maureen2 Re: pomnik 27.02.07, 11:21
          a może Polska nie ma się czym chwalić ?
    • amator Tak dla pomnika ofiar UPA 27.02.07, 11:10
      Opinie urzędników,w wiekszości przyjezdnych,nijak się mają do uczuć
      warszawiaków.Warszawiaków którzy mają głoboko w pamieci Powstanie
      Warszawskie,Katyń ,Kozielsk,Ostaszków i obozy koncentracyjne.Proszę postawić
      pomnik tak by oddawał prawdę o tym co się działo na Wołyniu.Pomnik się nie
      podoba,proszę iść do "bohaterów" UPA i im to powiedzieć w twarz!
      • 33stan33 Re: Tak dla pomnika ofiar UPA 27.02.07, 11:16
        sluchacie czy mozna wyrazic poparcie dal budowy pomnika oficjamnie gdzies? A
        niech tam jestem gotowy troche sie szarpnac i dac kasky na niego
        • stiwi41 Re: Tak dla pomnika ofiar UPA 27.02.07, 11:18
          Doskonała mysl. Ja też jestem za.
          • 33stan33 Re: Tak dla pomnika ofiar UPA 27.02.07, 11:27
            doskonala mysl hahaa - ale je nie wiem od czego zaczac . Stivi jakbys mial(a)
            pomysl co i jak to daj znac
    • ergiel Dość już tych pomników w Warszawie! 27.02.07, 11:25
      Już mam tego dość. Każdy róg ulicy musi być obstawiony jakimś martyrologicznym
      pomnikiem. Kombatanci! Sami podpisujecie na siebie wyrok wobec przyszłych
      pokoleń, które w końcu was znienawidzą za to cierpiętnictwo i pomnikomanię (już
      spieprzają do Londynu, między innym z waszego powodu). Stawiajcie rzeźby,
      ożywiajcie Warszawę, upiększajcie ją, a nie wykorzystujcie każdy kawałek
      trawnika na pomnik! Dość już tego. Ludzie znienawidzą patriotyzm przez takich
      jak wy. I tak już Warszawa szokuje cudzoziemców ilością pomników i billboardów.
      Dość przeszłości. Ja chcę przyszłość.
      • 4815ma Re: Dość już tych pomników w Warszawie! 27.02.07, 11:30
        trawnika na pomnik! Dość już tego. Ludzie znienawidzą patriotyzm przez takich
        jak wy. I tak już Warszawa szokuje cudzoziemców ilością pomników i billboardów.
        Dość przeszłości. Ja chcę przyszłość

Jazda do nauku petaku,wytrzyj nos i pracuj na swoja
        przyszlosc ,ty "billboardzie"
        obsmarkany.
      • palestrina2005 W Londynie też jest wiele pomników... 27.02.07, 11:32
        ... ty jak kazdy lewak chciałbyć przemilczeć pewne niewygodne fakty...
        • maureen2 Re: W Londynie też jest wiele pomników... 27.02.07, 11:43
          w Londynie najbardziej podobają mi się pałace, pomnik Wellingtona, łuki,
          piękne są.
          • palestrina2005 Re: W Londynie też jest wiele pomników... 27.02.07, 11:55
            W Londynie pomników masz bardzo wiele (znacznie więcej niż w Warszawie), jak
            sobie tam chodziłem to na każdej ulicy był jakiś mniejszy lub większy pomnik...

W ogóle super miasto - gdyby nie komuna i fatalne budowle z tego okresu może
            Warszawa też byłaby taka ładna...
            • ergiel Re: W Londynie też jest wiele pomników... 27.02.07, 11:59

> W Londynie pomników masz bardzo wiele (znacznie więcej niż w Warszawie), jak
              > sobie tam chodziłem to na każdej ulicy był jakiś mniejszy lub większy pomnik...
              >

Tak, ale nie było na prawie każdym "pomordowanych", "zdradzonych",
              "przegranych", "zmasakrowanych", "pokonanych" itp. Wychowujecie młodzież w
              kulcie porażki i wstydu z własnej historii (nikt przy zdrowych zmysłach nie
              będzie dumny z wizji jednego, wielkiego frajerstwa jakie się mu prezentuje;
              zapomina się o tym, że jakoś to państwo przetrwało 1000 lat).

> W ogóle super miasto - gdyby nie komuna i fatalne budowle z tego okresu może
              > Warszawa też byłaby taka ładna...

Gdyby, gdyby. Warszawa to kobieta. Trzeba umieć dostrzec w niej piękno.
              • maureen2 Re: W Londynie też jest wiele pomników... 27.02.07, 12:02
                od pomordowanych mają Tower,też robi wrażenie
                • ergiel Re: W Londynie też jest wiele pomników... 27.02.07, 12:11
                  > od pomordowanych mają Tower,też robi wrażenie

Ale z tego co pamiętam, to jest to pomnik chwały Królestwa. A Yeomani wcale nie
                  opisują pomordowanych rozdzierając szaty i płacząc.
                  • maureen2 Re: W Londynie też jest wiele pomników... 27.02.07, 12:19
                    w Tower i okolicy jest wiele ciekawych rzeczy,np. korona królowej Wiktorii
              • palestrina2005 Re: W Londynie też jest wiele pomników... 27.02.07, 12:58
                My nie mieliśmy tak wielkich podbojów na skalę światową jak W. Brytania...
                nasza historia jest inna...
                • maureen2 Re: W Londynie też jest wiele pomników... 27.02.07, 13:31
                  nie mieliśmy i jak tak dalej pójdzie,to mieć nie będziemy
          • agg.agnieszka maureen jedz do londynu i nie wracaj!!! 27.02.07, 12:23
            to sobie jedz do tego Londynu i pozwol prawdziwym Polakom oddac czesc ofiara
            przemocy, stawiajac pomnik.i niech ten pomnik bedzie nawet makabryczny. niech
            odzwierciedla prawde. jezeli to sie nie podoba Ukraincom to ich sprawa. mam
            dosyc Polakow, ktorzy zachowuja sie jak strusie w imie poprawnosci politycznej!
            • maureen2 Re: maureen jedz do londynu i nie wracaj!!! 27.02.07, 12:27
              cześć przemocy, marsz milczenia i pomnik okropieństwa. Każdy ma co lubi.
        • ergiel Re: W Londynie też jest wiele pomników... 27.02.07, 11:55
          Z lewakiem trafiłeś jak kulą w płot. A pomniki londyńskie nie dominuje
          martyrologia na każdym kroku. w słynnej konferencji w Szklarskiej Porębie,
          ustalony oprócz ukazywania historii jako walki klas, eksponowanie martyrologii.
          U nas każdy wolny skwer czy róg ulicy jest przesycony sadomasochistycznym
          epatowaniem mordami, klęskami narodowymi, przegranymi bitwami i masakrami
          mieszkańców Polski. Z takim postrzeganiem przeszłości możemy być pewni
          patriotyzmu młodzieży (przy pierwszej okazji ruszyła dziko z kraju zostawiając
          za sobą tylko kurz i martyrologię), a także tego że jako kraj będziemy dawali
          wspaniae świadectwo naszej przeszłości jako kraju. Liczy się śmierć, przegrane,
          masakry - to jest gloryfikowane jako patriotyzm. Powiem wam coś, wszyscy maniacy
          masakr. Gdyby pokolenie naszych dziadków/pradziadków było wychowywane na
          klęskach i masakrach, to można byłoby zapomnieć o udziale Polaków w II WŚ.
          Stawiajcie pomniki chwale i glorii, a nie vae victis. Inaczej będziemy zawsze
          narodem frajerów, a młodzieży biało-czerwony będzie kojarzył się z nieuchronną
          klęską z ręki każdego wroga, a widok kotwicy Polski Walczącej będzie powodował
          odruchy wymiotne. Bo do tego dążycie.
          • palestrina2005 Re: W Londynie też jest wiele pomników... 27.02.07, 13:00
            Nasza historia różni się od brytyjskiej (oni znacznie więcej podbijali) więc i
            pomniki mamy inne...
        • jabo23 Re: W Londynie też jest wiele pomników... 27.02.07, 12:45
          palestrina2005 napisał:
          > ... ty jak kazdy lewak chciałbyć przemilczeć pewne niewygodne fakty...
          ====
          palestrina2005, widzę że koniecznie chcesz zaistnieć. A to istnieje tylko Twoja
          organiczna niechęć do wszystkiego, co publikuje GW (żeby nie nazwać tego
          dosadniej).
    • bsc1 Re: pomnik ofiar UPA Niech przemówi prawda! 27.02.07, 11:26
      Niech przemówi prawda. Ten projekt pomnika oddaje całą prawdę o zbrodniach UPA
      na kresach.Miało miejsce wyrzynanie całych wsi. Uciekałem z rodzicami przed
      hitlerowską inwazją z Pomorza na Polesie w okolicach Pińska i przeżyliśmy
      dzięki powrotowi pod okupację hiterowską. Prawda powinna przemówić i nie ma to
      nic wspólnego z pogarszaniem stosunków polsko-ukraińskich. Przynajmniej nie
      powinna. W Oslo w parku też stoi pomnik w postaci słupa symbolizującego takie
      memento mori.
      • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA Niech przemówi prawda! 27.02.07, 11:31
        nie oddaje calej prawdy,brak mu cieknącej krwi i jęków.
        • malech Re: do mareen2 27.02.07, 11:41
          maureen2 napisała:

> nie oddaje calej prawdy,brak mu cieknącej krwi i jęków.

maureen2-nie trywializuj!!!Przeciez tam bylo piekło.Tak nie mozna.
        • ergiel Re: pomnik ofiar UPA Niech przemówi prawda! 27.02.07, 12:00
          O, tak. Proponuję też żeby szpitale zatykały na nich głowy zmarłych NN, żeby
          nikt nie przeoczył tego pomnika.
      • palestrina2005 Zgadzam się.... 27.02.07, 11:34
        Dobre stosunki z Ukrainą to jedno a prawda historyczna to oddzielna sprawa...

To tak jakbyśmy w imię dobrych stosunków z Niemcami zakazali uczyć o II Wojnie
        Światowej...
      • malech Re: pomnik ofiar UPA Niech przemówi prawda! 27.02.07, 11:36
        Jesli jestesmy tacy konsekwentni w sprawie Katynia(czy dlatego,ze tam zabijali
        Rosjanie?) to trzeba upamiętnic sprawe Wołynia.Ludzie ludziom zgotowali ten los!!!
        • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA Niech przemówi prawda! 27.02.07, 12:23
          czy w Katyniu nie ma cmentarza ? jest,można tam pojechać i zapalić znicz.
    • titta Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:40
      Najlepiej od razu isc i wymordowac 60 tys Ukraincow...

Tu nie chodzi o pomnik jako taki, bo o prawdzie trzeba mowi, ale o jego forme...Co chca osiagnac
      tworcy? Straszyc dzieci, aby nienawidzily ukraincow?
      A jak komus zalezy na naturalistycznym oddaniu histori to moze od razu, dla rownowagi, postawic
      pomnik polskich zbrodni na kresach: dokonywanych przez kilkaset lat, na miejscowych chlopach...
      • stiwi41 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:44
        A co jest złego w tej formie? Czy prawda (udokumentowana zdjęciami) cie boli?
        Bo nie rozumiem. Ukraińcy stawiają sobie w kazdym miasteczku pomniki czczące
        UPA. To my nie możemy uczcić pamięci pomordowanych, było nie było rodaków?
        A forma wyraża tylko sposób pozbywania się Polaków z Wołynia..nic więcej.
        • titta Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:04
          Niech stawiaja. Ich prawo, bo po setkach lat upokorzen udalo im sie podniesc i pomscic. Czy nie
          mozemy wiec byc madrzejsi od nich? Pomnik -jak najbardziej powinien powstac. Ale po to zeby trwala
          pamiec o histori, takze tej wspolnej. Ale naturalizm budzi uczucia - gniewu, nienawisci i kontrowersje.
          Czy to na pewno najlepszy sposob na uczczenie ofiar?
          Z podobnego powodu sprzeciwiala bym sie pomnikowi pokazujacemu naturalistycznie hitlerowca
          mordujacego dzieci, zy spazmy umierajacych w komorach gazowych. Smierc wymaga powagi, a nie
          histeri wykorzystanej do swoich celow (chocby zemsty).
          • japolak Re: pomnik dzieci przybitych do drzewa.... 27.02.07, 13:11
            Prof Konieczny był autorem warszawskiej Nike - symbolu Warszawy zniszczonej,
            lecz niepokonanej.
            Dzis na zamówienie projektuje pomnik w formie torturowanych i mordowanych
            dzieci.
            Ofiary całej rzezi to tragedia - a pomnik ją zohydza
            Co będzie nastepne - Pomnik POlskiego Bohatera Wojen w Iraku i Afganistanie - w
            formie naturalistycznej repliki ciała rozszarpanego miną, z wyprutymi flakami i
            rozbryzganym mózgiem? I będzie się co roku przyprowadzało wdowy, dzieci i matki
            zabitych żołnieży, by świętować bohaterstwo "naszych żołnierzyków"?
            Pomnik Ofiar Gwałów - w postaci wiernej rekonstrukcji trupa zgwałconej i
            zamordowanej dziewczyny, z porżniętymi nożem piersiami i rozbitą butelką
            sterczacą z odbytnicy? W archiwach policji są takie zdjęcia...
            Na zmianę przemilczanie rzezi i spychanie osób próbujących ją dokumentować na
            margines, bo wróg naszego wroga jest naszym przyjacielem - więc będziemy
            milczeć o rzezi a napuszczać Ukraińców na Moskwę. A potem zamiast prac
            naukowych, publicystycznych, konferencji (w tym międyznarodowych, tak, tak -
            wspólnych z Ukraińcami) - pomysł na pomnik nie tylko mający odradzać nienawiść,
            ale i poniżajacych ofiary. A ja nie chcę, by na to drzewo psy szczały i gołębie
            srały na ciałka dziecięce...
            • stiwi41 Re: pomnik dzieci przybitych do drzewa.... 27.02.07, 13:28
              Dlaczego pomnik zohydza ofiary tragedii?
              • japolak Re: pomnik dzieci przybitych do drzewa.... 27.02.07, 14:11
                stiwi41 napisał:

> Dlaczego pomnik zohydza ofiary tragedii?
                Zohydzić ma rzeź i Ukraińców (na tym forum ich zwykle, nie UPA obciązaja się
                odpowiedzialnością)
                Często ci sami ludzie, ktorzy domagają się usuwania z TV przemocy i seksu na
                ulicach chcą stawiać takie symbole przemocy na dzieciach - albo organizują
                wielkoobrazowe wystawy zdjeć z aborcji, jednocześnie będac przeciw edukacji
                seksualnej w szkole.
                Tu też symbol potworności ma zastąpić edukację Polaków i Ukraińców.
                Kiedyś kanclerz Niemiec ukląkł przed pomnikiem Getta, niemiecki papież składał
                hołd wszystkim ofiarom Oświęcimia
                Pod ten pomnik przedstawicieli Ukrainy jej prezydenta czy premiera, bedzie
                mozna doprowadzić, pod warunkiem ze się ich najpierw zwiąże. Drutem
                Kolczastym?
                Są liczne rachunki krzywd - nie wyrówna się ich pomnikami. Trzeba wyznać
                nawzajem swoje winy - i kiedyś wreszcie wybaczyć. I wyjaśniać nastepnym
                pokoleniom po obu stronach granicy, jak doszło do tragedii - i co trzeba robić,
                by się nigdy nie powtórzyła.
                Ale my się kochamy w pomnikach - po co czytać encykliki i inne dzieła Karola
                Wostyły, jeśli mozna mu postawić sto pomników...
                Poprzednie władze Polski i Rosji lepiej sobie jednak poradziły z Katyniem - gdy
                także po tamtej stronie byli naukowcy i dziennikarze badajacy dokumentację,
                było przyznanie do winy, były ekshumacje, uporządkowanie i uczczenie miejsc
                zbrodni, publikacje polskie i rosyjskie itd.
                Obecne władze stać tylko na pomysły Muzeum Katyńskiego przed drzwiami Ambasady
                Rosyjskiej.
                Więc może ten pomnik postawić na wjeździe do Ambasady Ukraińskiej - tak, by nie
                mogły tam wjechać samochody i każdy "upowiec" z ambasady i "zdrajca"
                odwiedzajacy ambasadę musieli pieszo przejść przed pomnikiem?
                Nie - to za mało !
                Nasza ambasada powinna w Kijowie codziennie organizować inscenizację tego
                pomnika, z dzieci ukraińskich...
                Taki jest "chrześcijański" duch wielu wypowiedzi na tym formu.
                Ja urodziłem się po wojnie, pół wieku temu, ale i rodzina moja, i żony bardzo
                ucierpiała i od Niemców, i na Wschodzie.
                Ale nie życzę się, by z ich trupów ktoś dzis robił przestrzenne kompozycje obok
                jakiegoś supermarketu
      • tom1003 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:55
        dziecko drogie
        czy chodzi ci o zbrodnie dokonywane przez różnych spolonizowanych ukraińskich
        białoruskich i litewskich bonzów (taki Radziwiłł dajmy na to) na chłopstwie,
        wśród którego byli także emigranci z etnicznej Polski ?
        • titta Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:08
          Nie jestem dzieckiem, tym bardziej nie twoim. Tak chodzi mi o roznych spolonizowanych bonzow, bo
          oni w swiadomosci miejscowych reprezentowali Rzeczpospolita. Chodzi mi o krwawo tlumione
          powstania. O szlachte. Dobrze wiem, ze nie ma czegos takiego jak etniczni Ukraincy.
          • 4815ma Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:18
            titta napisała:

> Nie jestem dzieckiem, tym bardziej nie twoim

Juz kiedys proponowalem ci zmiane niku na fitta. Jak zwykle belkoczesz
            garkotluku zasmolony.
      • middoo Nie rozumiesz slow pomnik ofiar UPA?@ 27.02.07, 14:37
        A nie pomnik dobrych Polakow pomordowanych przez zlych Ukraincow. UPA byla
        zbrodnicza organizacja. Jej ofiary maja prawo do pomnika. Tak jak ofiary innych
        rzezi do pomnikow. Chcesz wybudowac "pomink pomnik polskich zbrodni na kresach:
        dokonywanych przez kilkaset lat, na miejscowych chlopach..." Prosze bardzo
        Twoja broszka, ale nie bron ludziom czczenia swoich bliskich, ktorzy zgineli w
        tak okrutny sposob. Dzieci z tego zdjecia:

www.kki.krakow.pl/piojar/polemiki/rubiez/ss/ss1.JPG
        maja prawo do pomnika.
        • maureen2 Re: Nie rozumiesz slow pomnik ofiar UPA?@ 27.02.07, 14:56
          czczenie bliskich na pomniku w Warszawie ??? To już na cmentarzu za mało ?
          • middoo Re: Nie rozumiesz slow pomnik ofiar UPA?@ 27.02.07, 15:00
            Tak za malo. Biorac pod uwage, ze bylo to ludobujstwo dotyczace tysiecy osob
            mordowanych w bestialski sposob.

Wiesz dlaczego czci sie ofiary ludobujstw w szczegolny sposob, a np. ludzi
            zmarlych z przyczyn naturalnych w inny?
            • middoo Re: Nie rozumiesz slow pomnik ofiar UPA?@ 27.02.07, 15:04
              errata: ludobojstwo
    • jama314 Nie ma odpowiednio "makabrycznego" pomnika... 27.02.07, 11:41
      który potrafiłby należycie upamiętnić ogrom i porażający sposób wymordowania
      tysięcy Polaków na kresach. Wobec tej zbrodni bledną nawet wyczyny sowieckie i
      hitlerowskie.
    • koros17 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:47
      Pomnik ok. Czy w tej formie? Pan Konieczny zasłynął już "dużą cipą" w
      Rzeszowie. Teraz uszczęśliwic chce Warszawę. Na jakich terenach działała przede
      wszystkim UPA? Bo chyba nie tutaj...
    • adamdark01 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:04
      Jeżeli pamięć mnie nie myli, to jeden z ofiar band UPA, był wielki bohater
      Generał Karol Swierczewski( Walter),w lasach Baligród, chwała jego pamięci i
      cześć pamięci tym
      wszystkim którzy zginęli z rąk tych oprawców.
      Uczczenie ich pamięci,moim zdaniem,powinien być sześcienny dwu metrowy kamień
      na płycie kwadratowej, z tablicą wypisaną słowa o pamięci zamordowanych,
      bez imiennych, z rąk UPA, w okresie od+do.
      • 4815ma Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:16
        adamdark01 27.02.07, 12:04 + odpowiedz

Jeżeli pamięć mnie nie myli, to jeden z ofiar band UPA, był wielki bohater
        Generał Karol Swierczewski( Walter),w lasach Baligród, chwała jego pamięci i
        cześć pamięci tym

ha ha ha ha ,az takim wielkim bohaterem to nie byl :)) I lepiej o nim
        zapomniec,gdyz niczym szczegolnym Polsce sie nie zasluzyl.Akurat to bylo na
        szosie kolo Baligrodu i tak naprawde te kule ,"ktorym sie nie klanial" dostal
        z tylu.Co nie jest jasne do dzis,strzelali ci z UPA .czy ktos z wlasnej grupy.
    • julita28 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:06
      Taki pomnik jakie czasy. A nie są to czasy spokoju i kojącej łagodności mimo,
      że w Europie nie mamy wojny. Więc mógłby w takiej formie oddawać prawdę i czcić
      ofiary UPA.

P.S. Równie albo bardziej makabryczne rzeczy widuje się w grach komputerowych
      dla dzieci.
      • imagistyk Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:21
        Kresowiacy zarzucają Grzegorzowi Motyce bezustanne próby wybielania zbrodni UPA.Jak już wcześniej pisałem na tym forum na Wołyniu ginęli gorsi Polacy:osadnicy wojskowi i polscy chłopi,którzy mieszkali tam od kilkuset lat.Dlatego ich los nie obchodzi polskich elit,które całe zło widzą w Rosji i Rosjanach.A Ukraińcy wymordowali wystarczająco wielu Żydów i Rosjan,by polska prawica, rzadząca duszami Polaków, milczeniem otaczała śmierć tysięcy Polaków.Z ustaleń Siemaszków wynika ,że morderstwa zaczęły się już we wrześniu 1939 roku.Tym większa jest podłość Motyki i jemu podobnych ,którzy ograniczają zasięg ludobójstwa do lat 1943-45.Należy także pamiętać i uczcić tych Ukraińców ,którzy zginęli z rąk upowców,gdyż nie chcieli mordować swoich sąsiadów-Polaków.Prawda wyzwoli,jeżeli historią będą zajmować się historycy, a nie politruki z IPN-u.
        • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:29
          i co z tego,że gdzieś ktoś kogoś zamordował,ano nic
          • malech Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:35
            No to mordujmy sie dalej sic!
            • booboobear Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:53
              a weź się walnij klawiaturą w ten pusty banderowski łeb może ci ulży !
      • booboobear czy teraz będzie można mówić prawdę ? 27.02.07, 12:23
        chcieli bandrowcy osdzkodowań za akcję W, ... to dostali nowe miejsce gdzie ich
        delegacje będą mogły składać kwiatki, miejmy nadzieję, że będzie to już stałe
        miejsce odwiedzin każdej oficialnej delegacji ukraińskiej, ps. może ich
        prezydent giedyś tam uklęknie ?
        • twin6 Re: czy teraz będzie można mówić prawdę ? 27.02.07, 12:35
          Czy w tym kraju nie ma już na co pieniędzy wydawać tylko na jakieś p... e
          pomniki?? Pieniądze trzeba inwestować a co z takiego pomnika, popatrzeć i tyle.
          Poszły kaczki, akysz...
          • stiwi41 Re: czy teraz będzie można mówić prawdę ? 27.02.07, 12:43
            Twoje pieniądze bedą wydane...nie. To się nie odzywaj...i wracaj do gier, bo
            zdaje sie nic cię juz wiecej nie interesuje.
        • lokis1271 Czy teraz będzie można mówić prawdę ? Nie wiem ! 27.02.07, 15:24
          booboobear napisał:

Szanowny Panie Booboober !
          Wydaje mi się , że dla ułudy dobrych stosunków z Republiką Ukraińską, nasze
          władze po raz kolejny poświęcą sprawy Kresowian, a nawet prawdę historyczną.
          Środowiska ukraińskich nacjonalistów doskonale to wyczuwają i wyraźnie się
          zaktywizowały , proszę wejść na Forum Bircza lub Podkarpacka u-Kraina , gdzie
          rej wodzą osoby o pseudonimach : Darino, Upowiec , Piotrzr , Lukas1492 ,
          Romanpidlaszuk i inni. Wydarzenia na Wołyniu nazywają wręcz "kłamstwem
          wołyńskim" , a słowo Polacy z małej litery i nie zaprzeczają, że jest to
          zamierzone.
          Pozdrawiam
          L. Bodio
    • guru133 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:45
      Mam nadzieję że Pani Preydent wyleje kubeł wody na głowy tych przegrzanych
      beretów. Komu przeszkadzają w miare poprawne stosunki polityczne i gospodarcze z
      naszym bezpośrednim sąsiadem Ukrainą? Ciekaw jestem co powiedzieli by Ci sami
      ludzie gdyby Ukraińcy wpadli na pomysł wybudowania pomnika ofiar AK? To był
      wojna i każda ze stron ma argumenty za swoją interpretacją historii.
      • booboobear Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:51
        > beretów. Komu przeszkadzają w miare poprawne stosunki polityczne i
        gospodarcze

to przez pomnik mają się popsuć? cienkie te stosunki oj cieńskie !
        • guru133 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 19:34
          A przez inicjatywę pani Stainbach popsuły się stosunki pomiędzy Polską i
          Niwmcami? Popsuły. Dla Ukraińców UPA, to była powstańcza armia walcząca o
          wolność Ukrainy, więc z ich punktu widzenia taki pomnik może stanowić obrazę jak
          niedoszłe muzeum pani Stainbach.
        • guru133 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 19:40
          Dobrze piszesz, cieńkie, ale do niedawna dominowała wyłącznie wrogość -
          przypomij sobie sprawę cmentarza Orląt Lwowskich - i nie iwdzę powodu żeby znów
          je zaogniać.
      • malech Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 13:03
        guru133-tylko,ze Ukraincy takie pomniki juz stawiają i każą sie przepraszać i to
        na arenie miedzynarodowej.A o Wołyniu milczą i nie chca pamietać.Przecież to
        bylo normalne ludobójstwo w ramach czystek etnicznych.Na dokładke przeprowadzone
        w sposób tak okrutny i sadystyczny,że rzeczywiście żaden pomnik tego nie odda!!
        • guru133 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 19:38
          Że było to ludobójstwo jest sprawą bezdyskusyjną, ale to była wojna a na wojnie
          puszcza wile hamulców etycznych, natomiast nie słyszałem żeby Ukraińcy postawili
          jakiś pomnik ofiar AK (a niestety takie cywilne ofiary też były), czy tez Akcji
          Wisła. Stosuj umiar mocium panie.
      • stiwi41 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 13:08
        No więc w czym widzisz problem. Mamy w miarę poprawne stosunki i Ukraińcy
        stawiaja pomniki, więc bądź łaskaw nie dziwić się, że i my stawiamy pomniki.
        • guru133 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 19:42
          Podaj przykład chocby jednego antypolskiego pomnika postawionego po
          pomarańczowej rewolucji na Ukrainie
      • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 13:30
        tu już nie chodzi o stosunki z Ukrainą,tylko o chore myślenie, 60 lat temu dzia
        dka mu zamordowali /Niemcy,Ukraincy,albo inne nacje/ i będzie stawiał pomnik
        narodowy,ku pamięci. Pomnik dziadkowi można postawić na cmentarzu u siebie i
        tam mu palić znicze,albo na zbiorowym grobie. Dlaczego nikt nie wpadł na sta-
        wianie pomników w imieniu narodu polskiego /najlepiej w Warszawie/:
        -ofiarom wypadków samochodowych /a jest ich zapewne ok miliona!!! od czasu używa
        nia samochodów/
        -rowerzystom potrąconych przez samochody osobowe,tiry
        -ofiarom zabójstw na melinie
        -ofiarom zabojstw w czasie awantu rodzinnych
        -ofiarom napadów
        To wszystko przecież Polacy,którzy zginęli niewinnie.
        • malech Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 13:39
          maureen2-tobie się juz chyba wszystko miesza.Ludobójstwo to ludobójstwo .Można
          olać wszystko i wszystkich.Mordy w Rwandzie,gwałty i zbrodnie w czsie wojny w
          byłej Jugosławii,11 wrzesnia,Katyń,Wołyń ,Holocaust ,Oświecim i udawać ,że nic
          się nie stało.Przecież są juz tacy co twiedza,ze przeciez Oświęcimia w ogole nie
          było-to tylko propaganda
          • guru133 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 19:47
            Nie mieszaj Oswięcimia z Wołyniem. Wołyńska zbrodnia to był jednorazowy akt
            zemsty na okupańcie za jakiego narodowcy z UPA uważali Polaków, natomiast
            Oswięcim to była na zimno zaplanowana przez nazistów eksterminacja narodów.
            • malech Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 20:12
              Guru 133 co ty piszesz: Wolyń to byla też na zimno zaplanowana akcja
              eksterminacji ludności polskiej na tych terenach,ktora nie trwala dzien ani
              dwa.Zabijano wszystkich :dzieci,kobiety w ciąży i to jeszcze w jak okrutny
              sposób.Nie oszczedzano nikogo.Kurczę,maureen2 pisze ,ze tyle jest dostępnej
              literatury na ten temat, a tu wychodzą podstawowe wręcz podrecznikowe braki
              wiedzy historycznej
              • eryk2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 20:22
                Wolyń to byla też na zimno zaplanowana akcja
                > eksterminacji ludności polskiej na tych terenach
                a tu wychodzą podstawowe wręcz podrecznikowe braki
                > wiedzy historycznej

Możesz wymień choć jeden podręcznik, w którym pisze się o planowaniu na zimno?
                Właściwie do 2003 roku i obchodów rocznicowych nie bardzo było wiadomo (i nadal
                nie jest to do końca jasne), jaki był mechanizm rzezi wołyńskich. Spore światło
                (choć też w dużej mierze interpretacyjne, bo faktów nie ma za wiele) rzucał
                świetny artykuł G. Motyki, w którym autor pokazywał możliwy mechanizm decyzyjny
                w kręgach UPA (m. in. wypłynęła postać Kłyma Sawura - Dmytra Klaczkiwśkiego). I
                jednak Wołyń różni się od Auschwitz, wierz mi jako historykowi.
                • malech Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 20:36
                  Eryku2 uwazasz,że wymordowanie ok.100 tys.Polakow za akcję spontaniczna i
                  niezaplanowaną???I to pod bokiem Niemców???I calej tej eksterminacji wszystkiego
                  co polskie nie nazwiesz ludobójstwem???
                  • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 20:39
                    w końcu UPA to była struktura zorganizowana, armia,jak sama nazwa mówi.I bili
                    Niemców, Polaków i Rosjan.
                  • eryk2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 20:53
                    Zwróć uwagę na podstawową okoliczność - do dziś NIE UDAŁO się wyjaśnić
                    procentowego podziału zbrodni na UPA i zorganizowane ad hoc bojówki chłopskie.
                    To ważna wskazówka - w pewnym momencie proces zaczął "żyć własnym życiem",
                    cywile oraz zwykłe bandy leśne (+ partyzantka sowiecka) zaczęli mordować
                    Polaków w najbliższych osiągalnych miejscowościach, gdzie tylko nie było
                    samoobrony albo Polacy stanowili znikomą mniejszość. O ile lato 1943 to akcja
                    zorganizowana (jednoczesne uderzenia w oddalonych punktach), o tyle już na
                    przełomie 1943/1944 ten proces zaczyna się toczyć żywiołowo, zależnie od
                    okoliczności. Owe siekiery, piły, widły i inne narzędzia gospodarskie to
                    głównie elementy zbrodni chłopskich - UPA głównie paliła kościoły pełne ludzi,
                    rozstrzeliwała z karabinów maszynowych, wrzucała granaty do pomieszczeń
                    wypełnionych ludźmi (choć nie stroniła i od "chłopskich" metod). Ofiarom,
                    prawdę mówiąc, było (jest) wszystko jedno, jednak historyk musi umieć się
                    zdystansować, oprzeć wyłącznie na faktach i wyrażać bardzo precyzyjnie. Inaczej
                    mamy publicystykę, Prusów, Poliszczuków, ordynarne inwektywy itp.
                    • malech Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 22:11
                      Eryku2,ale tu chodzi o tzw.całokształt.To co piszesz jest absolutna prawdą i w
                      zupełności sie z tym zgadzam.Rzeczywiście ta nazwa pomnik ofiar UPA nie jest
                      najszcześliwsza może ofiarom Wołynia bylaby lepsza.Lecz sama idea pomnika jest
                      słuszna.To powinno być takie memento ,ze tak nie powinno się dziać.Nigdy i
                      nigdzie,i nie ma na to żadnego usprawiedliwienia.
                      • eryk2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 22:16
                        Ok. Chodzi tylko o rzetelność twierdzeń (na jakimś forum czytałem już dzisiaj
                        o... trzystu tysiącach Polaków zarżniętych w... dwa miesiące. Mniej emocji,
                        więcej chłodnego prysznicu (zwłaszcza na głowę).
                        Pozdrawiam
                        • malech Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 22:32
                          Niestety tak sie złożyło ,ze nasza historia i naszych sąsiadów nalezy do tych z
                          grupy ryzyka podwyższonych emocji.I obawiam sie ,ze przez jakis czas jeszcze
                          tak będzie.Tematów na pewno nie zabraknie.Ja równiez pozdrawiam
        • stiwi41 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 13:40
          Tu chodzi o tysiące ludzi w krótkim czasie unicestwionych. Ci co uniknęli
          rzezi, krewni, znajomi przez 45 lat byli skazani na milczenie. Więc teraz nie
          dziw się, że chcą upamiętnić to co się wtedy wydarzyło.
          Swoją drogą szczytem, tylko nie wiem czego chamstwa czy głupoty jest
          przyrównywanie tej tragedii do tych twoich wyliczanek.
          • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 13:49
            jakie milczenie,ludzie miejscowi,ktorzy przeżyli wiedzieli,zapewne są wcześniej
            sze dokumenty też,w Polsce mowi się o tym oficjalnie od lat,dosyć demagogii o
            "milczeniu", że "dopiero teraz możemy o tym mówić". To jest zwykła manipulacja.
            A temat patetyczny,więc obliczony na to,że nikt tej bzdury nie będzie kwestiono
            wał. Pikuś, każdy krewny ma od tego cmentarz,a nie plac w Warszawie.
            Czy ci co giną w wypadkach są gorsi od tych zabitych na Wołyniu ?
            • malech Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 13:54
              maureen2-kpisz,czy o drogę pytasz?
              • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 13:57
                piszę absolutnie poważnie.
                • malech Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 14:04
                  Sorry,ale tak tego nie odbieram.Poza tym nie ustosunkowaleś sie do mojego postu
                  na temat ludobójstwa.Jest roznica pomiedzy wypadkiem samochodowym a celową
                  eksterminacja danej grupy narodowościowej począwszy od cieżarnych matek a
                  skonczywszy na starcach.Eksterminacji okrutnej i jak podkreślam sadystycznej.
                  • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 14:15
                    i co z tego,że starcy,kobiety i dzieci ? Ludzie jak inni.
                    • malech Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 14:31
                      maureen2 napisała:

> i co z tego,że starcy,kobiety i dzieci ? Ludzie jak inni.

Gineli tylko dlatego,ze byli Polakami.Cały czas uważam ,ze sobie kpisz!A poza
                      tym ignorujesz stwierdzenia,ze zaden pomnik i tak nie odda tego w jakich ginęli
                      mękach!
                      • maureen2 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 14:57
                        co by tu jeszcze patetycznego i wzniosłego wymyslić
                      • maureen2 kiedy łuk trumfalny i pomnik chwały i wielkości 27.02.07, 14:58
                        narodu polskiego ?
                        • middoo A kiedy zrozumiesz... 27.02.07, 15:03
                          ... ze smierc 4 latka przybitego do drzewa to cos innego?

Czy moglibysmy sie spotkac? Masz moze dzieci? Wezme gwozdzi i drut i bede
                          Ciebie albo Twoje dziecko "przymocowywac" do drzewa...

I tak sie przeciez umrze co nie?
                        • agg.agnieszka Re: pomocy! 27.02.07, 18:50
                          maureen w konkursie na najwiekszego idiote mial bys olbrzymie szanse! przestan
                          bredzic, slabo sie mi robi jak czytam takie bzdury wypisywane przez osobe
                          kompletnie oderwana od rzeczywistosci. czy ty aby napewno masz skonczone
                          osiemnascie lat?idz pokop sobie pilke i daj ludziom starszym od siebie
                          spokojnie podyskutowac...
                          • maureen2 Re: pomocy! 27.02.07, 20:28
                            dziękuję za uznanie, może coś o traktowaniu polskich nauczycieli na Bialorusi
                            w czasach międzywojnia, Białorusini uważali ich za wrogów,ktorzy chcą ich wyna-
                            rodowić i spolonizować. Starość nie radość,agnieszko.
                    • middoo Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 14:53
                      Czy Ty naprawde nie widzisz roznicy miedzy np. pomnikiem ofiar Holocaustu, a
                      pomnikiem ofiar wypadkow samochodowych gdyby takowy powstal?

• stiwi41 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 13:57
              Tia... ludzie, którzy przeżyli, lub rodziny pomordowanych dopiero w niedalekiej
              przeszłości mogli pojechać w te miejsca, gdzie ta masakra się rozgrywała. To po
              pierwsze. O tym oficjalnym mówieniu w Polsce to... chyba w dwóch różnych
              Polskach żyjemy, bo ja jakoś na nic oficjalnego (władze, media, programy
              historyczne) nie natrafiłem. To po drugie.
              Co do śmierci w wypadku, której csie tak uczepiłeś(aś)... Pełno jest na drogach
              krzyży w miejscach wypadków. Więc nie rozumiem dlaczego tak cię denerwuje jeden
              cpomnik dla tylu ofiar. To po trzecie.
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 13:54
      Wspaniały projekt, oby doczekał się realizacji,
    • xaliemorph Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 14:07
      Ja nie widzę żadnego problemu. To jest artystyczna ekspresja i interpretacja. Normalny i rozsądny człowiek podejdzie przynajmniej krytycznie do tego pomnika wyrabiając sobie pewne zdanie o nim. Pewne a nie żadne jak w przypadku jakiegoś bylejakiego projektu który tylko zszarzeje i każdy będzie przechodził obojętnie koło niego. Pamiętacie szutkę Hasiora? Była czasem szokująca? Była ale lamentów nie było. A co do UPA. Zapytajcie się kogokolwiek młodego czy wie cokolwiek na ten temat. Większośc kompletnie nic nie wie albo bąknie jedno zdanie. Tyle że tego nie powinno się już naprawiać pomnikami a edukacją.
      • lokis1271 Pomnik a ruch neobanderowski 27.02.07, 15:16
        Witam !
        Jedną z przyczyn blokowania tego typu inicjatyw upamiętniających ofiary OUN-UPA
        jest długoletnie milczenie wokół tych wydarzeń. Ośmieliło to nacjonalistów
        ukraińskich wszelkiej maści do prób zafałszowania historii i lekceważenia
        żyjących jeszcze świadków.
        Zobaczcie stronę Forum Bircza : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=23313&w=56423608&a=58006205, gdzie martyrologia Polaków i tamte wydarzenia są
        nazwane wprost "kłamstwem wołyńskim", a Polacy byli kolaborantami i
        sojusznikami Niemiec, wręcz okupantami. Kolejna strona to Forum Podkarpacka u-
        Kraina, założona przez niejakiego Piotrazr :
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=45535&w=58006643, który powtarza to,
        co głoszą neobanderowcy na Forum Bircza - Polacy to zbrodniarze i sprawcy
        mordów na Wołyniu i określa ludobójstwo naszych Rodaków na tamtych
        terenach "kłamstwem wołyńskim".
        Tego typu wpisów jest tam dużo więcej, apeluję w imieniu moich pomordowanych
        Krewnych (Jezierce - 16 grudnia 1942 roku, zob.: wolyn.ovh.org/), w
        imieniu Kresowian o pomoc i interwencję.
        L. Bodio
    • owrank najlepiej koło ronda Dżochara Dudajewa 27.02.07, 15:10
      najlepiej koło ronda Dżochara Dudajewa
    • przemek05 zdjecie to nie pomnik 27.02.07, 15:14
      Zdjecie prawdziwe, ale tego koszmarnego pomnika nie chce ogladac w moim
      miescie. Czy na poludniu USA widzi sie pomniki pokazujace naturalistyczne sceny
      wieszania zbieglych niewolnikow? Albo na Balkanach, czy sa pomniki
      przedstawiajace ze szczegolami sceny gwaltow?
      Prawda historyczna to jedno, a wyglad naszego otoczenia - drugie.
    • andre_234 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 15:31
      Już się nie dziwię dlaczego chorwaci i serbowie rżnęli się nawzajem.
      Już rozumiem dlaczego tutsi i hutu ( a właściwie ich dzieci) obcinają sobie
      głowy maczetami.
      Jesteśmy tacy sami.
      Może gorsi bo dorabiamy ideologie do nienawiści.
      Mamy budować pomnik nienawiści ???!!!
      Poje...y kraj
      Poje...e społeczeństwo.
      A ja mam firme na Ukrainie i lubie swoich partnerów.
      Oni mnie też.
      Jesteśmy słowianami (gdyby ktoś zapomniał) a różnice wyznaniowe są przyczyną tej
      nienawiści.
      • emka26 maureen 27.02.07, 16:18

Nikt przy zdrowych zmyslach, bedacy Polakiem i majacy chodz szczatkowa
        inteligencje nie napisalby tego wszystkiego co czytamy w listach maureen.
        Czlowiek nie zajacy historii wlasnego narodu, nie rozumiejacy jego krzywd i
        historycznych niuansow z "narodami" osciennymi (pyt. dla interesujacych sie
        tamatem; od kiedy mieszkancy dzisiajeszej Ukrainy sa uznawani za suwerenny
        narod?)jest pozbawiony jakichkolwiek punktow odniesien tym samyym brak mu
        podstaw do komentowania jakichkolwiek wydarzen narodowych czy historycznych.
        Do tego jak widzimy osoba ta jest pozbawiona jakichkolwiek uczuc wyzszych i empatii.
        Na Wolyniu ukrainskie bany UPA bestialscy mordercy bedacy w rzeczywistosci
        niejednokrotnie wieloletnimi sasiadami swoich pozniejszych ofiar, mordowali cale
        rodziny "w trosce o wolnosc Ukrainy".
        Mauren, wiesz w jaki sposob? zaznajomilas sie chocby ze zdjeciami?(moze tak,
        moze jestes przedstawicielka drugiej strony?).
        Opise Ci dosc oglednie:
        Otoz zakradali sie do wsi, wywlekali z domow cale rodziny Polakow, z ktorymi
        przez lata zyli w zgodzie, ciezarne kobiety wieszli za nogi na konarach drzew
        (niejednokrotnie na trzaskajacym mrodie)i rozcinali im brzuchy zadeptujac
        nastepnie plody. Dzieci(roczne, dwuletnie, trzyletnie, itd) na zywca przybijali
        do drzew, po troje, czworo, dodatkowo owijajac je scisle drutem kolczasntym.
        "Upiekszali" tak cale aleje podpisujac je: "Droga do Wolnej Ukrainy".
        Doroslych rozrywali na bronach, nabijali na pal. W ramach czytek etnicznych.
        Sformuowanie "czystki etniczne" jak widze nie robia na tobie wrazneia, wiec
        napisze bardziej obrazowo: za to ze w dokumentach mieli napisane : obywatelstwo
        Polskie. Ni mniej ni wiecej.
        I nie za porownuj dzialan wojennych AK z dzialalnosci UPA bo widze, ze nie masz
        kompletnie pojecia o temacie. Ani ofiar bestialskich mordow do ofiar
        smiertelnych wypadkow na deskorolce.
        Jest wiele niuansow historycznych o ktorych mozna by bylo pisac alby Ci to
        zobrazowac, doedukuj sie i wtedy krzycz, bo w tej chwili wstyd mi za Ciebie i
        twoje zacierzewienie.
        Pomnik i jego forma to jedna, ale Twoja kompletna ignorancja(swiadoma bo sama
        sie no niej przyznajesz, piszac ze "piszesz absolutnie powaznie" przyprawia o
        bol glowy.
        Albo jestes bardzo mloda, i miejmy nadzieje z wiekiem nabierzesz rozumu, albo
        juz nic Ci nie pomoze i jesli jestes Polka bardzo ubolewam i wstyd mi za takich
        jak ty!
        • maureen2 Re: maureen 27.02.07, 17:28
          dziękuję za dlugi post,proszę jeszcze o wyjaśnienie dlaczego oni zabijali Pola
          ków,bo to gdzieś umknęło
          • emka26 Re: maureen 27.02.07, 17:51
            maureen2 napisała:

> dziękuję za dlugi post,proszę jeszcze o wyjaśnienie dlaczego oni zabijali Pola
            > ków,bo to gdzieś umknęło

odp.raz jeszcze bo rzeczywiscie Ci umknego: z powodu tzw. czystek etnicznych.
            Z tego samego powodu dlaczego Serbowie mordowali Kosowian a Izraelczycy morduja
            nadal Palestynczykow. siegnij do podrecznikow mowiacych PRAWDE

bo przeciez :Autor: maureen2
            Data: 27.02.07, 13:49

"jakie milczenie,ludzie miejscowi,ktorzy przeżyli wiedzieli,zapewne są wcześniej
            sze dokumenty też,w Polsce mowi się o tym oficjalnie od lat,dosyć demagogii o
            "milczeniu", że "dopiero teraz możemy o tym mówić". To jest zwykła manipulacja.
            A temat patetyczny,więc obliczony na to,że nikt tej bzdury nie będzie kwestiono
            wał. Pikuś,"

przeczytaj wiec o tym, skoro jest to szeroko dostepne.

Ps. Idac za Twoim tokiem rozumowania zapewne nie do objecia dla Ciebie jest fakt
            bezkrwawego podzialu Czechoslowacji..
            • maureen2 Re: maureen 27.02.07, 17:58
              czystka etniczna to slogan,ktory nic nie wyjasnia,prosze o konkretną i szerszą
              odpowiedż,dlaczego zabijali Polaków.
              • malech Re: maureen 27.02.07, 18:06
                No właśnie dlaczego -w imie: wolnej niezaleznej jednorodnej etnicznie Ukrainy.
                • maureen2 Re: maureen 27.02.07, 18:09
                  a w czym im kilku Polaków przeszkadzało ?
                  • malech Re: maureen 27.02.07, 18:11
                    A w tym że nie bylo ich kilku!!!
                  • lokis1271 Re: maureen 27.02.07, 18:19
                    Szanowny Panie Maureen !
                    Jak zauważyłem , od dłuższego czasu usiłuje Pan dowiedzieć się, dlaczego Ukraińcy mordowali Polaków, więc informuję - Ukraińcy dlatego mordowali Polaków, ponieważ przyjęli pod wpływem nauk niemieckich nazistów zasadę : "Ukraina tylko dla Ukraińców" , co następnie zrealizowali. Po szczegóły odsyłam Pana na stronę Naczelnej Dyrekcji Archiwów Państwowych : www.archives.gov.ua/Sections/Wolyn/docs.php. Oprócz tego może Pan poczytać prace Piotrowskiego, Motyki , Siemaszków czy Turowskiego. Są ogólnie dostępne.
                    L. Bodio
                    • maureen2 Re: maureen 27.02.07, 18:20
                      dziękuję za informację, ja pamiętam tylko 1968 rok w Polsce
                      • lokis1271 Re: maureen 27.02.07, 18:26
                        maureen2 napisała:

> dziękuję za informację, ja pamiętam tylko 1968 rok w Polsce
                        Wielce Szanowna Pani !
                        Przepraszam za wcześniejszą formę "Pan" miast "Pani", jednocześnie stwierdzam , że istotnie pamięć sięgająca wstecz jedynie do 1968 roku nie jest wystarczająca, aby dezawuować osoby, które chcą uczcić pamięć wołyńskich dzieci.
                        L.Bodio
                        • maureen2 Re: maureen 27.02.07, 18:43
                          pewne hasła są nośne, Uraina dla Ukraińców, Polska dla Polaków, Rosja dla Ros-
                          jan,
                          • emka26 Re: maureen 27.02.07, 18:51
                            '68? "Syjnonisci do Syjonu" ? ...

maureen2 napisała:

> pewne hasła są nośne, Uraina dla Ukraińców, Polska dla Polaków, Rosja dla Ros-
                            > jan,
              • emka26 Re: maureen 27.02.07, 18:08
                maureen2 napisała:

> czystka etniczna to slogan,ktory nic nie wyjasnia,prosze o konkretną i szerszą
                > odpowiedż,dlaczego zabijali Polaków.

Kazdu srednio inteligentny czlowiek rozumie ten 'slogan"..jak z Toba rozmawiac
                na poziomie skoro nie rozumiesz podstawowych pojec? jakim jezykiem do Ciebie mowic?
                moge podac Ci liste lektor z metodoligi historycznej i politycznej, jak rowniez
                z samej histiriii narodow Wschodniej Europy. Jesli je przeczytasz "ze
                zrozumieniem" bedzie sens dyskusji, bo jak na razie upierasz sie ze morderstwo
                na osobie innej narodowosci przez zarzniecie jej pila do drewna, przed tym
                wylubawszy jej oczy jest niczym smierc nieuwaznego, pijanego Jasia z meliny, na
                pasach przy Kretej W Wolce Malej. Bo jak sama piszesz:

Autor: maureen2
                Data: 27.02.07, 12:29

"i co z tego,że gdzieś ktoś kogoś zamordował,ano nic"

przeciez to zenujace...
            • emka26 Re: maureen 27.02.07, 17:58
              Albanczycy mordowali srebskich Kosowian*

przepraszam za przejezyczenie.
              • maureen2 Re: maureen 27.02.07, 18:02
                ale to dalej nie jest odpowiedż na pytanie dlaczego zabijali Polaków
          • malech Re: maureen 27.02.07, 17:54
            Bo to była czystka etniczna-w książkach,które kazdy może przeczytać nie napisali???
          • emka26 Re: maureen 27.02.07, 18:40
            Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Karna
            z dnia 22 września 1950 r.
            K. 1147/50
            Zbiór Orzeczeń SN 1951/2 poz. 18
            Ukraińska Powstańcza Armia (U.P.A), powołana do życia przez działające w
            interesie Niemiec hitlerowskich zrzeszenie polityczne „Ukraiński Narodowy
            Komitet”, miała na celu tępienie elementu polskiego i żywiołów
            antyfaszystowskich na terenach Ukrainy oraz walkę ze Związkiem Radzieckim w
            oparciu o hitlerowską Rzeszę Niemiecką, wobec czego stanowi organizację
            przestępną w rozumieniu art. 4 dekretu sierpniowego."""

maureen2 napisała:

> dziękuję za dlugi post,proszę jeszcze o wyjaśnienie dlaczego oni zabijali Pola
            > ków,bo to gdzieś umknęło
    • pos3gacz Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 16:12
      bolekilolek6 napisał:

> Dla "poprawnych" europejczyków proponuje link
      > www.kki.krakow.pl/piojar/polemiki/rubiez/ss/ss.html
      > zdjęcia jest prawdziwe a wiec i pomink w takiej formie ma prawo powstać.
      > Prawda jest prawdą. Czeczen jest czeczenem, albanczyk albanczykiem itp.
      >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Jak zawsze ukazana jest tylko jedna strona medalu.Natomiast ta druga również
      mało chwalebna,tylko że dotycząca Polaków jest starannie ukryta.Poznaj synu
      prawdę z różnych żródeł i wtedy mądrzyj się .Ukazujesz historię wybiórczo,tylko
      to Ci w danej chwili pasuje.Nasłuchałeś się bajek od ludzi,którzy sami mało
      widzieli,ale gdzieś coś usłyszeli.A,że to im odpowiadało i na zasadzie
      niesprawdzonej plotki poszło w dalszą drogę ogłupiać innych.Moją rodzinę
      również wyrzucono z tych ziem kresowych i dlatego tak długo drązyłem ten temat,
      aż poznałem prawdę jednych i drugich.Wszystko właśnie zaczęło od takiego toku
      myślowego jaki Ty prezentujesz.Chcesz się dowiedzieć wiecej na ten temat.
      Pisz-=-pos3gacz@gazeta.pl
      • stiwi41 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 18:15
        Ukraińcom wolno stawiać pomniki UPA, choć ta organizacja uznana została za
        organizacje zbrodniczą. A my? Powstała piekna inicjatywa by wreszcie uczcić
        smierć tylu niewinnych. I tu proszę...jakis wielce "mundry" się odzywa. I
        od "synków" innych wyzywa, bo co? Masz kolego monopol na wiedzę?

Tu chodzi tylko o upamiętnienie tamtej tragedii. Więc jak człowieku tego nie
        chcesz zrozumieć to miej swój własny pogląd ale pouczaj innych.
        • stiwi41 Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 18:16
          oops... nie pouczaj innych.
      • wet3 Re: pos3gacz 28.02.07, 00:08
        Nie wypisuj glupot i nie podszywaj sie pod polskosc. Jestes UP-wskim
        podzegaczem. Czystka etniczna na Kresach rozpoczela sie we wrzesniu 1939 roku
        i trwala az do akcji "Wisla", za ktora UP-owscy bandyci domagaja sie przeprosin
        interweniujac w UE.
        PS
        Nie ma dosc "makabrycznego" pomika, ktory oddawalby groze i tragedie
        ludobojstwa OUN-UPA.
        • eryk2 Do pajaca o nicku wet3 28.02.07, 00:20
          wet3 napisał:

> Nie ma dosc "makabrycznego" pomika, ktory oddawalby groze i tragedie
          > ludobojstwa OUN-UPA.

Jasne. Nie ma dość makabrycznego. Najwłaściwszym pomnikiem tych zbrodni byłoby
          dorżnięcie odpowiedniej ilości Ukraińców do równego rachunku. W innym wątku
          niejaki kmicic napisał coś, co ci się powinno spodobać - oto pomnik na twoją
          miarę:

"A ja jestem za interaktywnym pomnikiem. Miałby formę pnia z toporem, gdzie
          każdy przechodzień, uniesiony słusznym gniewem na ukraińskie bandy rezunów,
          mógłby ściąć łeb upowcowi (upowiec może być wykonany z materiału skóropodobnego
          albo prawdziwy)"
          • wet3 Re: eryk2 28.02.07, 18:02
            eryk2 napisał: : > Do pajaca o nicku wet3

> wet3 napisał:
            >
            > > Nie ma dosc "makabrycznego" pomika, ktory oddawalby groze i tragedie
            > > ludobojstwa OUN-UPA.
            >
            > Jasne. Nie ma dość makabrycznego. Najwłaściwszym pomnikiem tych zbrodni
            byłoby
            > dorżnięcie odpowiedniej ilości Ukraińców do równego rachunku. W innym wątku
            > niejaki kmicic napisał coś, co ci się powinno spodobać - oto pomnik na twoją
            > miarę:
            >
            > "A ja jestem za interaktywnym pomnikiem. Miałby formę pnia z toporem, gdzie
            > każdy przechodzień, uniesiony słusznym gniewem na ukraińskie bandy rezunów,
            > mógłby ściąć łeb upowcowi (upowiec może być wykonany z materiału
            skóropodobnego
            >
            > albo prawdziwy)"

A ty w czyim imieniu takie bzdety wypisujesz? Moze bys nam powiedzial z czego
            to spadles na leb???!
            • eryk2 Do pajaca o nicku wet3 28.02.07, 18:36
              A ty w czyim imieniu takie bzdety wypisujesz?

W imieniu milionów ludzi, którzy nie życzą sobie stawiania pięciometrowych
              szubienic z brązu, na których wiszą zwłoki kilkuletnich dzieci, przytwierdzone
              gwoźdźmi i drutem kolczastym. Lubisz na to patrzeć? Walnij sobie takie
              arcydzieło w ogródku na tyłach domu, między krasnalami, a nie w przestrzeni
              publicznej. A najlepiej idź do psychiatry, bo masz zadatki na psychopatę o
              skłonnościach sadystycznych. Warszawiacy nie mają zamiaru chodzić do pracy, na
              zakupy, z dziećmi, do znajomych oglądając codziennie wiszące ciała
              zamordowanych. Doszło - czy jeszcze nie?
              • maureen2 Re: Do pajaca o nicku wet3 28.02.07, 20:32
                bardzo mi się podoba pomnik interaktywny, pieniek,topór i każdy będzie mógł
                ściąć swojego wroga,zwanego upowcem,może być to dowolna osoba,ktorą uznamy za
                wroga,ponieważ nie podoba się nam,np.sąsiad,była żona,ktora domaga się alimen-
                tow,albo arogancki urzędnik. To jest naprawdę świetny pomysł.
    • gekon1979 to dobry pomysl, nalezy uczcic te straszna 27.02.07, 16:20
      rzez, jakiej dokonywali ludzie z UPA
      male dzieci przywiazywane drutem do drzewa, ludzie na zywca pilowani, to i inne okrucienstwa jakich dokonywano na Polakach, nalezy upamietnic
    • emka26 Co na to europodrecznik historii? 27.02.07, 16:29

• emka26 Re: Co na to europodrecznik historii? 27.02.07, 16:35

ciekawa jestem jak temat band UPA potraktowaliby brukselscy eurohistorycy..
        jak mieliby zamiar pogodzic te dwa narody na kartah podrecznka?
        Jak brzmialaby "politycznie poprawna" wersja wydarzen?
        A moze dla swietego spokoju nie byloby o tym wzmianki?
        Wszak sie teraz euromilujemy i europoieramy...

prawda euroneoliberalowie? ;)
        • lokis1271 Co na to europodrecznik? Zobacz na F u-Kraina 27.02.07, 17:54
          Witam !
          Szanowni Państwo , to jakie treści, zdaniem neobanderowców, ma zawierać podręcznik historii dawnych Kresów Wschodnich, prezentują ich zwolennicy (starannie ukrywający swoją tożsamość i zachowujący pozory bezstronności) na Forum Bircza oraz Forum Podkarpacka u-Kraina.
          Pozdrawiam
          L. Bodio
    • ilanek Re: pomnik ofiar UPA 27.02.07, 22:24
      bolekilolek6 napisał:

> zdjęcia jest prawdziwe a wiec i pomink w takiej formie ma prawo powstać.

A skąd wiesz kogo to zdjęcie przedstawia i czyje to ofiary ?
    • b.6.1966 Re: Ukrainska powstancza armia! 28.02.07, 00:19
      Chuje, co OKRUCIENSTWEM i SADYZMEM , wyznaczaly swoje szlaki w Polsce!
      Pomnik dla czego, bo nie dla kogo???????
      Zacytuje wspomnienie::::SCIETE GLOWKI POLSKICH DZIECI, NADZIEWALI NA SZTACHETY
      PLOTOW!OBCINANIE JEZYKA, PALCOW CZY SWIARTOWANIE ZA ZYCIA, BYLO ZWYKLA WALKA!!
      Moja rodzina sasiadowala w Drohobyczy i Lwowie.Bylo brylantowo z domieszka
      czegos, czego NORMALNY czlowiek, nie potrafi zdefiniowac!
      SADYZM to pojecie lekkie jak pierdniecie!
      Upowcy to byly wyjatkowe sku..ele!!A akcja Wisla??NIECH K...A DZIEKUJA, ZE COS
      PRZEZYLO!!!!!!!!
      • decisive koniecznie przeczytaj - tajna dyrektywa UPA!!!!!!! 28.02.07, 20:39
        całkowita racja! UPA postawiła sobie za jeden z głównych celów eksterminacje
        Polaków na Kresach Wschodnich, nawet podzieli POlaków tam mieszkających na 4
        kategorie!
        1. pierwszą grupę stanowili Lachowieczyli Polacy urodzenie na terenach Krasów
        wschodnich, należało icg zlikwidować w sposób możliwie najbardziej okrutny i
        widowiskowy

ale zawsze należało pozostawic przynajmniej jednego żywego świadka masowego
        mordu by jego relacja wzbudziła jescze większy strach

2.Mazurzy - osiedli na terenach Kresów ale urodzeni gdzie indziej - należało
        zabijać ich tylko wtedy gdy odmówią powrotu na miejsce swego urodzenia

MAzurów nalezało publicznie wieszać i roztrzeliwać

3.Krzyżacy - osoby żyjącew mieszanych polsko-ukraińskich małżeństwach

od ukraińców znajdujących się w takich małżeństwach wymagano by zadeklarowali
        swoją ukraińskośc poprzez zabicie polskiego współmałżonka oraz wszystkich
        dzieci, które nie zostały ochrzczone w cerkwii

4. Popaprańcy - czyli ukraińcy ktorzy przeszli na rzymski katolicyzm

należało zabić ich w możliwie najbarzdiej okrutny sposób

OTO CO ZAWIERAŁA TAJNA DYREKTYWA UPA KTÓRA ZACZEŁA OBOWIĄZYWAĆ W LUTYM 1943

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka