drogibronislaw 27.02.07, 14:20 ofiary muszą prosić o zgodę na pomnik! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
white-93 kanalie z upa 27.02.07, 15:05 pomnik powinien powstac i to jak najszybciej zeby te swiry z upa przypomnialy sobie co zrobili. oni wyrzneli mi cala moja rodzine. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: kanalie z upa 27.02.07, 15:50 Przeczytaj odpowiedż na pierwszy komentarz -=-drogibronisław-=-Wszytkie uwagi dotyczą również Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: kanalie z upa 28.02.07, 17:18 Czy IPN ściga zbrodniarzy z UPA?Pewnie jest zajęty "udowadnianiem" winy byle jakiego aparatczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
jakotako2 Re: kanalie z upa 02.03.07, 05:38 Jak to sie stalo, ze ze tylko ty zostales zywy....? Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Kanalie z UPA mają swoje pomniki w Polsce a i 27.02.07, 15:47 drogibronisław napisał:>ofiary muszą prosić o zgodę na pomnik< Mam jedno pytanie -=-ile to roczków synu sobie liczysz?Z tego co napisałeś to mam prawo sądzić,ze cokolwiek za mało aby wydawać takie sądy.Wpierw poznaj historię Kresów Wschodnich a w szczególności tą związaną z II RP/1918-39/. Przypomnij sobie z historii wszystkie polskie powstania narodowe-te większe i te całkiem małe/lokalne/.O co Polacy toczyli boje,tak samo i Ukraińcy chceli wreszcie być panami na swojej ziemi.Polacy byli na tych ziemiach-najeżdżcami. Moją rodzinę również wyrzucono z tych ziem i nie pozwolono zabrać wiecej niż tylko to co mogli unieść w bagażu podręcznym i co,może mam na nich psy wieszać tak samo jak to robisz Ty i Tobie podobni.Jak widzę to właśnie zastosowałeś tok myślenia niejakiego KALEGO.Chcesz dowiedzieć się trochę więcej na ten temat-=- pos3gacz@gazeta.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Debilu: 2/3 mojej rodziny z odrąbanymi głowami, 27.02.07, 15:59 przebitymi uszami, przecięta piłą na pół, spolna żywcem leży w dawnej wsi Cygany, i pod Stanisławem, i niedaleko Kołomyi, i w Równem, etc. I nie pi..l mi bezczelny rezunie o "powstaniach" kanalii z UPA, SS Galizien, etc. Lepiej stul pysk! Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Debilu: 2/3 mojej rodziny z odrąbanymi głowam 27.02.07, 16:56 leży w dawnej wsi > Cygany, i pod Stanisławem, i niedaleko Kołomyi, i w Równem, etc. I nie pi..l mi > To dużą rodzinę masz! Trzeba było jeszcze wymienić Łuck, Tarnopol, Buczacz, Trembowlę, Horochów, Dubno, Lwów, Przemyślany, Stryj, Rzym i Krym... Aż dziwne, że to jedna famuła - na obszarze jednej szóstej przedwojennej Polski... A może jesteś Żydem i twoi mieszkali w tych wszystkich kahałach? Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Dużą, durniu, miałem. Cała mieszkała na tzw. zach 27.02.07, 17:58 odniej ukrainie. W większości przypadków, bałwanie, nie ma tam, gdzie rządza pogrobowcy rezunów z UPA, nawet nagrobków. Kilka zniknęło w ostanim czasie w "ramach oczyszczania terenu". Jak kmiocie nie wiesz, to zamilknij. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Dużą, durniu, miałem. Cała mieszkała na tzw. 27.02.07, 19:39 drogibronislaw napisał: > odniej ukrainie. W większości przypadków, bałwanie, nie ma tam, gdzie rządza > pogrobowcy rezunów z UPA, nawet nagrobków. Kilka zniknęło w ostanim czasie > w "ramach oczyszczania terenu". Jak kmiocie nie wiesz, to zamilknij. Widzę, że dużą - i Cygan Stanisław się tam zaplątał nawet... Rżnęli i rżnęli, a mimo to ocalał jeden taki okaz. Duża musiała być, że jednak mimo rżnięcia ktoś pozostał. I to taki dyjament. Bardzo się z tego cieszę - ocalał taki elokwentny, sympatyczny, wspaniały człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Tak już jest, że ci, którzy ocaleli mszczą krew ty 27.02.07, 20:31 ch, ktorych o świcie siekierami i widłami morodowano! Dla pogobowców Bandery nie ma przebaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Tak już jest, że ci, którzy ocaleli mszczą kr 27.02.07, 20:33 Dla pogobowców Bandery > nie ma przebaczenia! Co im zrobisz, myszko? Ryziu-ryziu? No, dobrze, dobrze, nie dąsaj się tak, bo masz wtedy brzydkie usteczka i moga ci zmarszczki porobić. Umyj ząbki, włóż piżamkę, przyjdź powiedzieć mamie "Dobranoc!" i kładź się spac, bo jutro masz szkołę na ósmą. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Spieprzaj rezunie z "widłami" na czapce! 27.02.07, 20:46 Spieprzaj rezunie z "widłami" na czapce! Ojej, to my się znamy, kiciu? Przypomnij mi, z którego darkroomu? Wydawało mi się, że zawsze jest tam ciemno i chłopaki nie widzą emblematu na mojej czapeczce, tylko moją ...laseczkę (w trakcie, że tak powiem, obciągu). Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Jesteś prymitywem, jak reszt twoich od "wideł" 27.02.07, 21:17 Od razu takich poznaję. Widły pozostaną waszym symbolem do końca... Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Jesteś prymitywem, jak reszt twoich od "wideł 27.02.07, 21:30 Dzidzia, twoim symbolem jest smoczek i buteleczka ciepłego mleczka... Odpowiedz Link Zgłoś
jakotako2 Re: Jesteś prymitywem, jak reszt twoich od "wideł 02.03.07, 05:50 drogibronislaw, A co jest twoim symbolem w twoim zyciu do konca? Odpowiedz Link Zgłoś
gastropoda Re: Debilu: 2/3 mojej rodziny z odrąbanymi głowam 01.03.07, 19:25 no,eryk2 widać bardzo cię boli pokazanie światu prawdy o Ukraińcach-oprawcach Narodu Polskiego.Nie pluj jadem!Czytam twoje posty-obrażasz Polaków,katolików,mieszkańcow południa Polski,kogo się da ,kto ma inne zdanie niż ty.Zadajesz kłam prawdzie o zbrodniach UPA,Dywizji SS''Galizien''- Hałczyna.To co wytykasz forumowiczom ,sam stosujesz w każdym poscie- stronniczosc,kłamstwa,uleganie stereotypom,uprzedzenia.Żałosne!Do tego widać,że jesteś nerwus-wpadasz w furię/te inwektywy,wstawki nawiązujące do seksu.Niski poziom ,niestety reprezentujesz.,aż dziwię się,że forumowicze odpowiadają na twoje posty.Ta Niemka na tratwie -to zaczerpnąłes chyba z Bratnego,bo u grafomańskiego Sienkiewicz nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Debilu: 2/3 mojej rodziny z odrąbanymi głowam 01.03.07, 19:34 przecież ty mieszkasz w Bostonie/USA Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Debilu: 2/3 mojej rodziny z odrąbanymi głowam 01.03.07, 23:02 no,eryk2 widać bardzo cię boli pokazanie światu prawdy o Ukraińcach-oprawcach > Narodu Polskiego.Nie pluj jadem!Czytam twoje posty-obrażasz > Polaków,katolików,mieszkańcow południa Polski,kogo się da ,kto ma inne zdanie > niż ty. Mieszkańcy południa Polski, zapewne wierzący i praktykujący katolicy rzymscy (to 85% tamtejszej ludności), nazywaja mnie "banderowskim bucem". Przyjmuję to z pokorą - to wyraz miłości chrześcijańskiej i patriotyzmu, aby tak odezwać się do rodaka, który ma inne zdanie niż oni. Zadajesz kłam prawdzie o zbrodniach UPA,Dywizji SS''Galizien''- > Hałczyna. Piszę o tym, co wie każdy historyk (także historyk-amator) zajmujący się II wojną światową na ziemiach Polski - w powstaniu warszawskim SS "Galizien" nie mordowało Polaków na Woli i Ochocie. Przykro mi, jeżeli to cie szokuje. Zażalenia ślij do Pana Boga, że tak się potoczyła historia i Ukraińcom nie było wówczas w tamtym miejscu rżnąć Polaków. Nie zaprzeczam natomiast faktom, że z rąk ukraińskich zginęli w czasie IIWŚ Polacy (w tym i z mojej rodziny - na Wołyniu), więc łaskawie nie przekręcaj mych wypowiedzi. >jesteś nerwus-wpadasz w furię/te inwektywy,wstawki nawiązujące do seksu Nie wiem do jakiego stopnia trzeba być zboczonym, aby chcieć oglądać codziennie w centrum stolicy przybite do drzewa trupki czterolatków. Jak jesteś mocny w tych sprawach, to mi powiedz, bo mi się wyobraźnia skończyła. > Ta Niemka na tratwie -to zaczerpnąłes chyba z Bratnego,bo u > grafomańskiego Sienkiewicz nie było Rozumiem, że nie posiadłeś jeszcze umiejętności czytania ze zrozumieniem. Pisałem o JÓZEFIE MACKIEWICZU, a nie o HENRYKU SIENKIEWICZU. Po opisie zbrodni na terenie Niemiec pod koniec IIWŚ, najwybitniejszy polski pisarz-antykomunista pisze: "Były major sowiecki, Klimow ("Berlinskij Kreml") opisuje jak w rowach przydrożnych leżały kobiety niemieckie, którym powbijano kolbami między nogi butelki od piwa. (...) Przytoczone są tylko dla zilustrowania pewnej kategorii informacji, których szersza opinia polska nie posiada, bądź posiadać nie pragnie. A jednocześnie dla postawienia pytania: czy po tym co przeszła matka, której syna przybito gwoździami do stodoły, lub córkę rozcięto pomiędzy gałęziami drzew, jest w stanie, czy nie jest, uznać to za "słuszną karę Bożą" tylko dlatego, że jej rodacy dokonali zbrodni w innych krajach? Moim zdaniem, nie jest w stanie. Ani Niemka, ani żadna inna matka na świecie. Ze stanowiska politycznego łatwo jest naturalnie sprowadzić sprawę do: "kto pierwszy zaczął"... Ale odwołując się do wyobraźni piszących o życiu: jest li możliwe, aby człowiek nad trupem bestialsko zamordowanej osoby najbliższej, zdobywał się na rachunek polityczny i - opłakiwał obcych ludzi, zamordowanych w obcym kraju?" ("Zwycięstwo prowokacji", Londyn 1997, s. 198-199). Dedykować ten cytat trzeba właściwie wszystkim: Ukraińcom, Polakom, Niemcom, Żydom, Moskalom... Odpowiedz Link Zgłoś
emka26 Re: Kanalie z UPA mają swoje pomniki w Polsce a i 27.02.07, 17:17 pos3gacz napisał: Polacy byli na tych ziemiach-najeżdżcami. ??? oj, widze, ze jednak nie tej samej istorii nas uczyli.. > Moją rodzinę również wyrzucono z tych ziem i nie pozwolono zabrać wiecej niż > tylko to co mogli unieść w bagażu podręcznym i co,może mam na nich psy wieszać > tak samo jak to robisz Ty i Tobie podobni. nikt Ci nie przymusza do "wieszania psow". Troche mniej agresji? moja rodzina tez pochodzi z tamtych ziem... rozwniez stracili majatki..wieu stracilo zycie.. Ale Ty widze z drugiej strony? no coz, nasza historia dlugo jeszcze sie nie zgodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Kanalie z UPA mają swoje pomniki w Polsce a i 27.02.07, 19:43 każdy ma swoją historię,swoją prawdę, w małżeństwie też. Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Najeźdźcy? 01.03.07, 23:34 Czy tych Polaków, którzy zostali na rozkaz Stalina wywiezieni do Kazachstanu też uważasz za najeźdźców, czy może nie wiesz, że wielu Polaków zostało przesiedlonych na Ukrainę w ramach represji za udział w polskich powstaniach narodowych? To pierwsza sprawa. Druga jest o wiele ważniejsza. OUN prowadziło konsekwentną politykę eksterminacji najpierw Żydów, a potem Polaków na tych terenach. Żadne niepodległościowe aspiracje nie mogą stanowić usprawiedliwienia dla ludobójstwa, którym były rzezie nieukraińców i Ukraińców, którzy nie chcieli brać w tym udziału. A może nie wiesz, że UPA mordowała też Ukraińców? Nie porównuj tego z polskimi powstaniami narodowymi, które polegały na walce z wojskami i służbami zaborców, a nie ludobójstwie na ludności cywilnej. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 W Polsce czy na Ukrainie? 27.02.07, 20:02 To tak gwoli scislosci - nie jest mi znany przypadek aby pomnik "bojownikow UPA" byl postawiony gdziekolwiek w Polsce. Chyba, ze "drogibronislaw" obszary w zachodniej Ukrainie uwaza jednak za nalezace do Polski a tylko pod tymczasowa administracja ukrainska. Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Ignoranice:takie pomniki stale są stawiane w danym 27.02.07, 20:28 przemyskiem. Wszystkie sa nielegalne, ale cholerne rządy w W-wie boją się tuszac teamtu UPA-owskich kanalii. A co do administracji ukaińskiej na Kreseach, to trafiłeś! Kiedyś z Rosją podzielimy to ...o. ;o) Sprawa pomników ukraińskich SS-mannów (SSGalizienen) jest identyczn jak niemieckich na Opolszczyźnie: tylko napisy w innych językach "Unseren Helden" Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 (drogi)? bronislaw 27.02.07, 20:53 Nie przeczac, ze temat drazliwy i temperatura krwi jako i cisnienie moze szybko podskoczyc, musze pana Bronislawa poprosic aby odrobine sie wyhamowal i ucywilizowal swoje slownictwo. Nie mieszkajac w okolicach Przemysla, ani nawet w ogole w Polsce, nie poczuwam sie bynajmniej do stanu ignoranctwa, ktory by mi tu ktokolwiek mial upowaznienie wytykac. Tak zatem panie Bronislawie, jezyk swoj kontroluj i mi tu nie ublizaj! *** Co sie zas tyczy rozbiorow Ukrainy to - zwyczajnie - wybij sobie takie mrzonki z glowy. Ukraina, jesli taka bedzie miala wole, moze przystapic do Unii. Jesli nie - trudno. Jakkolwiek na poziomie sentymentalnym i mnie marzy sie powrot i do Lwowa i do Wilna, Polacy zawsze jednak stanowili tam mniejszosc. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: strzelec51 27.02.07, 21:06 strzelec51 napisał: ... Jakkolwiek na poziomie sentymentalnym i mnie marzy sie powrot i > do Lwowa i do Wilna, Polacy zawsze jednak stanowili tam mniejszosc. Ty, jak zwykle, jak cos napiszesz, to nie trzyma sie ani kupy, ani d... Przeciez Wilno i Lwow byly miastami POLSKIMI. Na wielu terenach na wschod od Bugu Polacy stanowili wiekszosc dopoki nie wykorzenil ich Stalin i nie wyrznela OUN-UPA. Dla przykladu podam tylko Wolyn wschodni, Wilenszczyzne i Nowogrodczyzne. Czemu skonczone bzdury wypisujesz?! Czy robisz to celowo?! Pomnik nawiazuje do "wiankow" z dzieci pomordowanych przez UPA. Jak chcesz sobie zdjecia takich "wiankow" zobaczyc to poszperaj na stronie "Kresy Wschodnie". Moze wtedy cos zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Masz racje 28.02.07, 02:26 Oczywiscie, ze Lwow i Wilno byly miastami polskimi, a juz na pewno spolonizowanymi, ja zas dopuscilem sie slownego niechlujstwa. Piszac, ze Polacy stanowili zawsze mniejszosc mialem na mysli Kresy jako region a nie te dwa miasta. W tej akurat sprawie nie musisz mnie do niczego przekonywac - napisalem natomiast "bronislawowi", zeby wybil sobie z glowy jakiekolwiek pomysly z rewizjami granic z Ukraina bo do tego Polska nie ma praw. Co do mnie jestem za znoszeniem granic a nie za ich zmienianiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Masz racje 28.02.07, 15:41 strzelec51 napisał: > Oczywiscie, ze Lwow i Wilno byly miastami polskimi, a juz na pewno > spolonizowanymi, ja zas dopuscilem sie slownego niechlujstwa. Piszac, ze Polacy > stanowili zawsze mniejszosc mialem na mysli Kresy jako region a nie te dwa > miasta. W tej akurat sprawie nie musisz mnie do niczego przekonywac - napisalem > natomiast "bronislawowi", zeby wybil sobie z glowy jakiekolwiek pomysly z > rewizjami granic z Ukraina bo do tego Polska nie ma praw. Co do mnie jestem za > znoszeniem granic a nie za ich zmienianiem. Przed wojna Polacy stanowili 39,5% ludnosci Kresow. Jesli odjac od tego 10% Zydow, to latwo mozma zauwazyc, ze bylismy tam tak samo liczni jak Slowianie wschodni. Problem polegal na rozmieszczeniu grup etnicznych. Bylo ono takie, ze praktycznie uniemozliwialo wytyczenie jakiejkolwiek granicy wzdluz linii etnicznych. Na jednych terenach wiekszoscia byli Polacy, a na innych Bialorusini lub Ukraincy. Granica Traktatu Ryskiego nie byla najszczesliwsza gdyz pozostawiala po stronie polskiej mniejszosc ukrainska szczegolnie na Wolyniu zachodnim i mniejszosc bialoruska na Polesiu zachodnim. Jednak po stronie sowieckiej pozostawiala wiekszosc polska na Wolyniu wschodnim, Minszczyznie i okoliach Slucka i Kamienca Podolskiego. Byla jednak granica uznana przez caly swiat i taka powinna zostac. Nawet Gorbaczow probowal cos na ten temat zrobic, ale nie znalazl kompletnie zrozumienia owczesnego polskiego rzad i prezydenta Walesy. Niektorzy "Polacy" (nazwisk nie bede tu wymienial!) tak sie przestraszyli propozycji Gorbaczowa, ze pojechali do Moskwy i blagali go (pewnie na kolanach) aby nic w tej sprawie nie robil. Chcialbym tylko zobaczyc jak w podobnej sytuacji zachowaliby sie Niemcy. Z pewnoscia wykorzystaliby ja w 100%. Osobiscie odebranie nam Wilna i Lwowa przez Stalina uwazam za zbrodnie, ktora stanowczo powinna byc naprawiona. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Debilny podżegacz 28.02.07, 17:38 Osobiscie odebranie nam Wilna i Lwowa przez Stalina > uwazam za zbrodnie, ktora stanowczo powinna byc naprawiona. Liczysz na III wojnę światową? Masz dzieci? Wyślesz je na front czy zabijesz osobiście, gdy polecą bomby atomowe? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: eryk2 28.02.07, 18:07 eryk2 napisał: > Debilny podzegacz > Osobiscie odebranie nam Wilna i Lwowa przez Stalina > > uwazam za zbrodnie, ktora stanowczo powinna byc naprawiona. > > Liczysz na III wojnę światową? Masz dzieci? Wyślesz je na front czy zabijesz > osobiście, gdy polecą bomby atomowe? Ani debilny, ani podzegacz. Widac, ze nie potrafisz w ogole rozroznic miedzy podzeganiem, kradzieza lub zaborem a sprawiedliwoscia. Pewnie wyznajesz tylko i wylacznie moralnosc Kalego. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: eryk2 01.03.07, 15:02 Ani debilny, ani podzegacz. Widac, ze nie potrafisz w ogole rozroznic miedzy > podzeganiem, kradzieza lub zaborem a sprawiedliwoscia. Żądasz naprawienia krzywdy w postaci zabrania Polsce Wilna i Lwowa. Jak? Bo na razie, żeby to odrócić, potrzebna jest wojna. III. Światowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: eryk2 01.03.07, 16:04 eryk2 napisał: > Ani debilny, ani podzegacz. Widac, ze nie potrafisz w ogole rozroznic miedzy > > podzeganiem, kradzieza lub zaborem a sprawiedliwoscia. > > Żądasz naprawienia krzywdy w postaci zabrania Polsce Wilna i Lwowa. Jak? Bo na > razie, żeby to odrócić, potrzebna jest wojna. III. Światowa. Jalta zostala czesciowo obalona i 3WS nie bylo! Jako przyklad podam ci niepodlegle kraje baltyckie. Tylko niechec i glupota oraz kompletny brak zadbania o nasze - polskie interesy owczesnego "polskiego" rzadu sprawila, ze nie przyjelismy propozycji Gorbaczowa i nie odzyskalismy tego co zostalo nam zabrane przemoca a powinno byc nasze. Tylko nie staraj sie tu porownywac utraconych Kresow z Ziemiami Odzyskanymi, gdyz sa to dwa zupelnie odrebne zagadnienia. Przypomne ci tylko, ze to nie my wywolalismy 2WS. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Zaraz, zaraz. 01.03.07, 16:20 Gorbaczow proponowal Polsce zwrot Wilna? Jesli w tym rzecz, to przypomne, ze Gorbaczow nie zgadzal sie na niepodleglosc zadnej z republik baltyckich (w ogole nie zgadzal sie na rozwiazanie ZSRR), a Wilno lezalo na terytorium republiki litewskiej. Bardzo dobrze, ze wladze polskie nie przyjely propozycji Gorbaczowa (jesli to o to chodzi) bo nic mu do tego, sprawa Wilna to rzecz miedzy Polska i Litwa. Co zas Litwini sadza o przyznaniu Wilna Polsce - sam sie ich zapytaj: po ich trupie. * Chyba, ze proponowal Polsce Lwow? Ta jedynie roznica, ze "odzyskanie" Lwowa kosztowaloby "kilka trupow ukrainskich". Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Zaraz, zaraz. 08.03.07, 21:45 strzelec51 napisał: > Gorbaczow proponowal Polsce zwrot Wilna? > > Jesli w tym rzecz, to przypomne, ze Gorbaczow nie zgadzal sie na niepodleglosc > zadnej z republik baltyckich (w ogole nie zgadzal sie na rozwiazanie ZSRR), a > Wilno lezalo na terytorium republiki litewskiej. Bardzo dobrze, ze wladze > polskie nie przyjely propozycji Gorbaczowa (jesli to o to chodzi) bo nic mu do > tego, sprawa Wilna to rzecz miedzy Polska i Litwa. > > Co zas Litwini sadza o przyznaniu Wilna Polsce - sam sie ich zapytaj: po ich > trupie. > > * > Chyba, ze proponowal Polsce Lwow? Ta jedynie roznica, ze "odzyskanie" Lwowa > kosztowaloby "kilka trupow ukrainskich". Mylisz sie. Gorbaczow chcial sprawy z Polska uregulowac jeszcze przed rozpadem ZSRR. Ze stanowiska prezydenta ZSRR zrezygnowal w grudniu 1991 roku. Przeciez na Litwie wyraznie w tym czasie mowiono o Litwie bez Wilna. Ponoc byly dwa warianty zalatwienia tej sprawy: przywrocenie granicy Traktatu Ryskiego lub oddanie nam okregu grodzienskiego, lwowskiego i kaliningradzkiego. Niestety, basze "wladze" w W-wie nie chcialy o tym sluchac. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Re: Zaraz, zaraz. 09.03.07, 04:43 Wlasnie w tym rzecz. Do pana Gorbaczowa nijak nie chcialo dotrzec, ze Litwie moze nalezec sie... niepodleglosc. I, zdaje sie, wcale nie mial zamiaru pytac sie Litwinow o zdanie czy chca Wilna czy nie. Co sie zas tyczy rezygnacji ze stanowiska prezydenta ZSRR to wspomne, ze wpierw... ZSRR przestalo istniec. Gorbaczow na koniec zrezygnowal z... nieistniejacego juz stanowiska. Co zreszta liczy mu sie na plus bo przynajmniej nie podtrzymywal na sile fikcji. Natomiast odnosnie innych propozycji zmian granic miedzy Polska i ZSRR (w 1990?) to tu powstrzymam sie od wypowiedzi bo sprawy nie znam. Ale tez juz raczej odmowilbym zmian: co, znowu mialyby nastapic wysiedlania? Otworzyloby to tez przyslowiowa puszke Pandorry... rewizji granicy polsko-niemieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Drogi Panie! 27.02.07, 21:08 Nie było moim zamiarem ubliżanie Panu! Prosze zrozumiec, że podejmuje Pan teamt, o którym nie masz Pan najmniejszego pojęcia! Ja zaś znam go z najbliższej rodziny: (pra-) i dziadkowie, ciotki,etc. To jest mojej i tysiącach inny rodzin prawdziwa trauma. Przed miesiącem byłem na pogrzbie ojca mojego dobrego przyjaciela. Przed rokiem zmarła mu matka. Pochodzili z ziemiańskiej b. majątnej rodziny przed wojną. Czy Wyobraża Pan sobie, że ten mój przyjaciel nie ma już ŻADNEJ rodziny? Na pogrzebie byli tylko jego znajomi. Rodzina tego kolegi niemal cała "została" na Kresach, w jej ziemi. Proszę sobie nabyć monumentalne dzieło p. Siemaszków o zbrodniach na Kresach. Wystarczy zobaczyć same fotografie, nie trzeba nic więcej. Proszę to zrozumiec.. Ze swej strony przepraszam. Mogę dyskutowac z każdym ale nie z takimi, którzy mi mówią, że zamordowanych w dwa miesiące bestialsko pół miliona Polaków od siedmiu i półwieku kogoś najeżdzało lub komuś coś zabrało. Albo, że wywózka Łemków wspierających do dawnych Prus to była zbrodnia przeciw ludzkości. Za dużo w domu słyszałem naocznych świadków (członkowie mojej najbliższej rodziny), którzy z tymi bandami wtedy walczyli, aby milczał. P.S. Jest taka ksiązka pt. Woja polsko-banderwoska. W Googlach znajdzie Pan namiary. Prosze ją nabyć i wtedy podejmowac takie tematy... Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Kończ z denaturatem! Wyrzuć chleb! Nie przesączaj! 27.02.07, 21:11 Mogę dyskutowac z każdym ale nie z takimi, którzy mi mówią, że > zamordowanych w dwa miesiące bestialsko pół miliona Polaków od siedmiu i > półwieku kogoś najeżdzało lub komuś coś zabrało Broniu, drogi, proszę cię - nie pij już więcej! I nie wąchaj kleju! Bo za moment zobaczysz trzydzieści milionów Polaków wyrżniętych w dwa tygodnie przez ukraińskich rezunów wczesną wiosną 1947... Odpowiedz Link Zgłoś
chiton Re: Wiesz co, zostaw tego psa w spokoju ... ;o) 01.03.07, 14:53 Ludzie dajcie sobie spokój z tym erykiem2, to jakiś schizofrenik nienawidzęcy Polaków! Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Wiesz co, zostaw tego psa w spokoju ... ;o) 01.03.07, 15:04 chiton napisała: > Ludzie dajcie sobie spokój z tym erykiem2, to jakiś schizofrenik nienawidzęcy > Polaków! Można prosić o jeden choćby cytacik, w którym wyrażam nienawiść pod adresem mojego narodu - Polaków? A ty kim jesteś, żeby nazywać logicznie dyskutującego człowieka psem? Weterynarzem? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Panie "drogibronislawie"! 27.02.07, 21:17 Traci Pan czas po proznicy. "strzele51" i tak nic z tego nie zrozumie. On zawodowo zawsze strzela kula w plot! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Każdemu trzeba dać szanse ... tyle! 27.02.07, 21:20 Pozdr. P.S Kończę Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Re: Drogi Panie! 28.02.07, 02:33 Temat, wbrew temu co Panu sie moze wydawac, nie jest mi calkowicie obcy. Moi przodkowie dokladnie z tamtych terenow pochodza i w dzicinstwie dosc sie nasluchalem rodzinnych opowiesci o wyrzynaniu w pien calych wsi polskich. Problem z Ukraincami widze jednak gdzie indziej. Przypuszczam, ze znakomita wiekszosc swieci i celebruje UPA nie jako mordercow Polakow ale jako tych co walczyli o niepodleglosc Ukrainy. Oni chyba w ogole nie wiedza jakich zbrodni dopuszczaly sie jednostki UPA. Ktos to powinien im uswiadomic. Dopoki to nie nastapi nie bedzie zadnego porozumienia czy pojednania z Ukraincami. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Drogi Panie! 28.02.07, 02:39 Przypuszczam, ze znakomita > wiekszosc swieci i celebruje UPA nie jako mordercow Polakow ale jako tych co > walczyli o niepodleglosc Ukrainy. Oni chyba w ogole nie wiedza jakich zbrodni > dopuszczaly sie jednostki UPA. Ktos to powinien im uswiadomic. Dopoki to nie > nastapi nie bedzie zadnego porozumienia czy pojednania z Ukraincami. Wie pan - w Polsce święci się i celebruje Stafana Czarnieckiego jako bohatera potopu szwedzkiego. Chyba nikt nie wie, jakich zbrodni dopuszczał się ten człowiek jako wojewoda kijowski wiosną 1658. Nie wiem, czy należy dla dobra stosunków polsko-ukraińskich uświadamiać to Polakom, odbierać hetmanowi- wojewodzie ulice, szkoły, tablice pamiątkowe, muzea... Za dwieście lat tak samo będzie z UPA... Odpowiedz Link Zgłoś
booboobear Re: Drogi Panie! 02.03.07, 07:15 dla tego że Czeniecki bronił granicy, polskie dzieci na Wolyniu gineły przybijane do drzewa gwożdziami przez ukraińską wsołocz, ... wypie..j stąd bucu jeden do swoich kompanów z una-unso !!! Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Drogi Panie! 02.03.07, 07:52 booboobear napisał: > dla tego że Czeniecki bronił granicy Niszcząc 1000 cerkwi w okolicach Kijowa (za: P. Jasienica "Rzeczpospolita Obojga Narodów")? ... wypie..j stąd > bucu jeden do swoich kompanów z una-unso !!! To język pamięci i odpowiedzialności? Jakież wyrafinowane argumenty, co za miłość bliźniego w Wielkim Poście - nieprzypadkowo mówi się, że Podkarpacie jest najbardziej katolickim regionem Polski. Co drugi tam to teolog na miarę JPII. Słownictwo, etyka, poziom inteligencji... Odpowiedz Link Zgłoś
jakotako2 Re: Drogi Panie! 02.03.07, 05:45 A czy LWP (Ludowe Wojsko Polskie) i inne polskie militrane organizacje nie dopuscily sie zbrodni na niewinnej ludnosci ukrainskiej w poludniowo-wschodniej czesci "powojennej Polsce"? Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Re: Drogi Panie! 09.03.07, 04:31 Z pewnoscia LWP sie niejednej zbrodni dopuscilo. Tym nie mniej, sadze, ze akurat tych bylo znacznie mniej i na znacznie mniejsza skale; strona polska nie wyrzynala ludnosci cywilnej wsi ukrainskich w pien, jak to robili, celowo i z pelna premedytacja nacjonalisci ukrainscy na Wolyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Kanalie z UPA mają swoje pomniki w Polsce a i 27.02.07, 20:30 pomnik jusczenki he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Juszczenko, a zwł. Tymaszenko ma swoich komitetach 27.02.07, 20:41 bandrowskie kanalie. To Januszczenko chce przynzania tym szubrawcom uprawnień kombatanckich a nasze pachołki jeżdzili do Kijowa popierać tego bandytę! Nie jestem rusofilem, ale róznica miedzy Rosją a "Ukrainą" jest taka, jak pomiedzy greckim Akropolem a hodrami mongolskimi pod Legnicą. Oczywiście i na Ukrainie zyje "duuużo" zacnych ludzi (tacy tam byli nawet w czasie rzezi na Wołyniu i w innych miejscach). Niestety mentalność, jako wprowadzają faszyści w rodzaju Januszczenki czy Tomaszenki sprawia, że tacy ludzie mają tam coraz mniej do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Juszczenko, a zwł. Tymaszenko ma swoich komit 27.02.07, 20:43 no tak,faszyści są wszędzie, a szczególnie we Włoszech Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Elektorar PiSu sie odezwał. Słusznie ich określił 01.03.07, 19:45 Kurski - ciemny naród, który kupi każdą głupotę. Ciekaw jestem gdzie ten pożal się Boże "patriota" widział jakis pomnik UPOwców w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Czy, durniu, byłes ostatnio w dawnym przemyskiem 01.03.07, 23:51 i rzeszowskiem? Odpowiedz Link Zgłoś