Dodaj do ulubionych

Dieta dla Alicji

08.03.07, 00:44
Zartuje pani chyba? Ich sumienie konczy prace w chwili porodu; co z dzieckiem
(narodzonym) czy kobieta juz ich nie interesuje.

Poza tym, jak slusznie napisano: "kobiety zgwalcone beda rodzic, ale Jurek
jakos to zniesie. Kobiety beda rodzily z narazeniem zdrowai i zycia, ale
Giertych jest gotow udzwignac ten ciezar". Cudze nieszczescie ich nie boli.
---------------------------------
Jaroslaw Kaczyński, 2005: "W żadnym wypadku nie zostanę premierem, jeśli mój
brat Lech wygra wybory prezydenckie."
Obserwuj wątek
    • janek-007 Czysta demagogia, jak zwykle, pani Srody... 08.03.07, 03:10
      Czysta demagogia, jak zwykle, pani Srody. Ile tak naprawdę jest tych urodzeń
      wynikających z gwałtów, kazirodztwa i ile jest tak naprawdę tych płodów z
      ciężkimi urazami które usprawiedliwiają aborcje przecież w takich wypadkach
      jeżeli zgadają się z rzeczywistością aborcja chyba jest dozwolona.

Ile jest aborcji p. Sroda tylko z tego powodu ze dla kobiety ciąża jest nie w
      czasie albo tak naprawdę przeszkadza w karierze. Może by pani podała statystyki
      a nie bila piane typowo lewackimi argumentami mającymi zastraszyć kobiety i
      obsmarować polska rzeczywistość w czarnych kolorach. Pani Sroda, jest pani
      wyjątkowo perfidna propagandzistka czarnej i wypatrzonej rzeczywistosci. Ciekawe
      ile to pani urodziła dzieci i czy aby pani tak naprawdę ma prawo uzurpować sobie
      prawo do reprezentowania kobiet. Wydaje mi się ze nie, wiec kto dal pani prawo
      pisania takich paszkwili.
      • moherfucker1 Re: Czysta demagogia, jak zwykle, pani Srody... 08.03.07, 12:09
        Demagogie uprawiasz TY! Obecnie prawo zezwala na aborcje w tych przypadkach,
        ktore opisales i jet to dobry kompromis. Nie oznacza hura aborcji!

Dokladnie nie wiadomo jaki to procent. Wiele ofiar gwaltow nie zglasza sie ;
        wiele ciaz zdeformowanych konczy sie samoistnym poronieniem.

Ale to dla tych kilku procent, kilku setnych procenta istnieja przepisy o
        dozwolonej aborcji.

przepis, ktory TWOI idole chca zlikwidowac. To jest dopiero demagogia. jesli
        mozesz podyskutuj merytorycznie i wskaz dane sugerujae wzrost ilosci aborcji po
        wprowadzeniu przepisow ja regulujacych? Nie ma takiego wzrostu. A to dlatego ,
        ze Rzad i koalicja ma bardzo ograniczony obraz kobiety. To tylko macica do
        rodzenia bez uczuc. jak sie pozwoli to pewnie z kliniki aborcyjnej nie
        wyjdzie... Bo mozna to sobie pojdzie na skrobanke. Puknij sie w czolko.

Masz szczescie, ze glupota nie boli, bo cierpialbys straszliwie.
        • mateusz882 Re: Czysta demagogia, jak zwykle, pani Srody... 08.03.07, 22:31
          zgadzam się z moherfucker1, mimo że w głównej mierze jestem za PiSem. uważam że
          Konstytucja w dość jasny sposób określa sytuacje, w których aborcja jest
          dozwolona i są to sytuacje przez większość społeczeństwa akceptowane. podobnie
          sądzą również wysocy hierarchowie kościelni, więc w tym przypadku zmiany na
          bardziej radykalne nie będą dobrym rozwiązaniem. zdecydowanie nie zgadzam się
          jednak na złagodzenie tych przepisów.
      • koloratura1 Widzisz, nawet Tobie się to w głowie nie mieści... 08.03.07, 12:48
        janek-007 napisał:

> Czysta demagogia, jak zwykle, pani Srody. Ile tak naprawdę jest tych urodzeń
        > wynikających z gwałtów, kazirodztwa i ile jest tak naprawdę tych płodów z
        > ciężkimi urazami które usprawiedliwiają aborcje przecież w takich wypadkach
        > jeżeli zgadają się z rzeczywistością aborcja chyba jest dozwolona.

Obecnie - tak, ale proponowane zmiany, jeśli zostaną wpisane do Konstytucji,
        wykluczą możliwość aborcji i w tych przypadkach.

I o tym właśnie pisze Środa.
        >
        • janek-007 Miesci mi sie miesci... 08.03.07, 14:30
          Obawiam się ze nie masz racji bo na pewno w rzeczywistych przypadkach aborcja
          będzie możliwa co w takich przypadkach jest do przyjecie. Ta ustawa chce
          skończyć z fikcja bo jeżeli ktoś 'wpadł' to można zawsze mówić ze zostało się
          zgwałconą albo lekarz może napisać ze płód był niezdrowy itd. itp. Teraz może
          być dużo, dużo trudniej w tworzeniu fikcji bo pisanie i opowiadanie bajek będzie
          trzeba poprzec faktami i tego się Sroda i jej poplecznicy boja i stad to
          lewackie zacietrzewienie i plucie.
          • tezas Re: Miesci mi sie miesci... 08.03.07, 14:44
            Niby gdzie? Lekarze odmawiaja aborcji nawet w przypadku gdy prawo na to
            zezwala, bo zawsze a to pogorszenie zdrowia kobiety nie jest dosc pewne
            (przyklad chocby p. Alicji), a to plod nie dosc chory (w Polsce jako
            praktycznie jedynym kraju europejskim rodza sie dzieci bez nerek czy mozgu, bez
            szans na przezycie). Lekarz jest w stanie stwierdzic nawet, ze ciaza NIE jest
            wynikiem gwaltu tylko wczesniejsza, czemu przeczy potem chocby termin porodu
            (no, chyba ze teraz ciaze trawja 10,5 miesiaca).

Jakie zatem fakty konkretnie masz na mysli?

• janek-007 Czy nie uważasz ze... 08.03.07, 15:03
              Czy nie uważasz ze wysiłek powinien iść właśnie w kierunku minimalizowania
              ryzyka dla kobiet w czasie ciąży, ale nie poprze3z aborcje, oraz w tym kierunku
              azeby kobiety były zdrowe i rodziły zdrowe dzieci. Wiem ze to jest zadanie
              bardzo trudne bo wymaga zmiany myślenia o seksie i o rodzinie a to z kolei
              wymaga zmiany myślenia o ekonomii i systemach ekonomicznych itd. itp. ale jest
              to mozliwe Rozwiązania jakie proponują Srody to nie są żadne rozwiązania, to
              właśnie Srody i im podobne 'femo-faszystki' robią z kobiet seks-wyrobnice i
              niewolnice. Srody to 'kolorowe cukierki' dla bezmózgowych frajerek i frajerów.
              • moherfucker1 Re: Czy nie uważasz ze... 08.03.07, 15:12
                Chyba jednego nie rozumiesz drogi janku-007.
                Aborcja to nie jest zabieg porownywalny do wyrwania zeba. Nawet wyrostek to
                przy tym pikus. jesli uwazasz, ze kobieta da sobie usunac ciaze "bo to to jest
                cool", to sie mylisz.

Ale tak to jest jak o rzeczach ich niedotyczacych chca decydowac faceci.

jak juz ktos tutaj na forum napisal. Gdyby ksieza mogli rodzic, aborcja bylaby
                sakramentem.

I to caly moj komentarz.
              • moherfucker1 Re: Czy nie uważasz ze... 08.03.07, 15:17
                Jesli znajdziesz sposob na uleczenie plodow z ciezkimi wadami genetycznymi,
                znieksztalcone, bezmozgie, z polowa narzadow wewnetrznych funkcjonujacych zle,
                lub wcale (np przy genetycznym uposledzeniu funkcji systemu hormonalnego) to
                nie krepuj sie!

Ludzie pomnik Ci postawia. uratujesz wiele istnien. Nobel gwarantowany.

Ale prosze.. Skoncz te durne gatki, ze rozmowa o seksie pozwoli uchronic
                rodzicow przed wada genetyczna ich dziecka. Tutaj prawdopodobienstwo zawsze
                wystepuje. U jednych wieksze, u innych mniejsze;
          • moherfucker1 Re: Miesci mi sie miesci... 08.03.07, 15:14
            Juz znasz tresc ustawy??

Bo z zapowiedzi LPR jasno wynika - bezwzgledna ochrona kazdego zycia poczetego.
            Nie ma mowy o wyjatkach. To chca wpisac w KONSTYTUCJE!

Lewactwo nie ma z tym nic wspolnego. Zal mi Twojej zony/partnerki. Czy wie, ze
            traktujesz ja jak chodzaca macice bez prawa samostanowienia o sobie i o swoim
            ciele?
            • janek-007 Popieram to co mowi Pan Prezydent... 08.03.07, 15:39
              ze obecnej ustawy nie należy zmieniać bo jest dobra. Jedno co trzeba zrobić to
              pomagać kobietom i tworzyć takie warunki moralne, socjalne i ekonomiczne ażeby
              kobiety nie musiały podejmować takich decyzji jak aborcja i ażeby było jak
              najmniej upośledzonych płodów. Należy także wyeliminować fikcje i bajki z całego
              tego procesu który tak naprawdę jest procesem kontrolowania kobiet przez
              femo-faszystki. Czy to takie trudne ze ty 'oswiecony' moherfucker1 nie jesteś w
              stanie tego pojąc.
              • moherfucker1 Re: Popieram to co mowi Pan Prezydent... 08.03.07, 15:51
                Nadal nie pojmujesz, ze aborcja to nie wyrwanie zeba i nikt tego nie robi dla
                przyjemnosc, albo z poczucia dyskomfortu.

Jasnie oswiecony prawicowcze, wymyslajacy innym od lewakow. Tak trudno Ci
                pojac, ze kwestia deformacji plodu w duzej mierze nie zalezy od poziomu
                uswiadomienia matki?? Warunki socjalne, moralne itp to jakies farmazony.

Mowimy o mozliwosci usuniecia plodu zdeformowanego, choprego itp.

jedyne z czym moge sie zgodzic to kwestia gwaltow. Jesli dziecko jest zdrowe,
                to mozna pomyslec o jakiejs ochronie dla skrzywdzonej kobiety, zeby nie myslala
                o usunieciu tak pozwstalej ciazy. Ochrona psychologa, otoczenia...

Jak wiesz tutaj Moherowa Rzeczpospolita jest sto lat za murzynami. Samotne
                matki to czeste ofiary szykan spolecznych ze strony sasiadow, urzednikow itp.
                Juz nie wspomne o ofiarach gwaltu.

Polecam lekture medyczna dotyczaca przypadkow aborcji jasnie oswiecony Janku-
                007;
                • janek-007 Wiec dlaczego ty 'oswiecony' moherfucker1... 08.03.07, 15:59
                  nie walczysz o zmianę mentalności społeczeństwa w stosunku to kobiet czy
                  dziewczyn którym się taka sytuacja 'przydarzyła'. Takie dziewczyny czy kobiety
                  powinny mieć jak najwięcej poparcia w rodzinie społeczeństwie. Twoje poparcie, z
                  tego co piszesz' ogranicza się tylko do podania adresu kliniki aborcyjnej i
                  zaprowadzenie kobiety do takiej. Tylko na tyle cie stać.
                  • moherfucker1 Re: Wiec dlaczego ty 'oswiecony' moherfucker1... 08.03.07, 16:07
                    jestes zalosny...

widze, ze znasz mnie lepiej ode mnie. Wiesz co bym zrobil, chociaz ja sam nie
                    wiedzilabym jak zareagowac.

To typo we dla Mohera. Wielepiej od samej zainteresowanej czego jej trzeba. I
                    zrobi wszystkop, zeby to dostala. Uszczesliwianie na sile.
    • arahat1 sumienie obecnych ekscelencji? konczy sie przy 08.03.07, 10:10
      wydawaniu darow ze koryta!!! pozniej juz jak koles pisal samochody sluzbowe i na
      jasna gore w podziece za dary boze ktore splynely na nich jak manna z nieba
      • magdusr99 odpowiedz jankowi 007 08.03.07, 11:36
        panie Janku oo7. Po pierwsze łatwo jest oskarżyć kogoś o 'typowo lewacką
        propagandę', ale takie oskarżenie nic nie znaczy. Pani Środa (która nie ukrywa
        się za pseudonimami jak Pan/pani) podaje konkretne przykłady kobiet
        skrzywdzonych obecną ustawą aborcyjną. Co z tego że są to pojedyncze przypadki?
        To znaczy, że one nie cierpią? Jak panu/pani zgwałcą córkę/żonę to też
        będzie 'pojedynczy odosobniony przypadek' Nie podał pan ani jednego konkretnego
        argumentu tylko zwymyślał pan panią Srodę. Nie ma znaczenia ile ona ma dzieci,
        co to ma wspólnego z prawem do usuwania ciąży po gwałcie?
        Pozdrawiam i następnym razem życzę bardziej rzeczowej dyskusji,
        Rafal Marciniak
    • abba15 taka Środa to nawet jak niema nic do powiedzenia 08.03.07, 16:07
      to i tak powie
      • moherfucker1 To tak samo jak ty 08.03.07, 16:19
        Tylko Sroda mowi z sensem i popiera to co mowi argumentami.

Ty tylko mowisz...
        • abba15 to co mówi Środa: na co jest pedalska moda 08.03.07, 16:58
          moherfucker1 napisał:
          > Tylko Sroda mowi z sensem i popiera to co mowi argumentami.

gdze tu sens a gdze logika
          to widzi taki jak ty mantyka
    • sburczymucha Re: Dieta dla Magdy 08.03.07, 16:28
      Pani Sroda napisala:
      "... oddajcie swoje diety poselskie Alicji Tysiąc, którą zmuszono do urodzenia dziecka mimo ogromnej
      wady wzroku. Prawie niewidoma (27 dioptrii), samotna wychowuje trójkę. Oddajcie je pani Barbarze
      Wojnarowskiej z Łomży, którą zmuszono do rodzenia..."

Pani Magda, etyk, jest za aborcja. Aborcja to wyrok smierci, stosunkowo maly zabieg, nie ma sprawy.
      Jezeli Alicja Tysiac dalej nie chce swego dziecka,
      a Barbara Wojnarowska z Lomzy nie pragnie swego, bo ma niewykształcone kończyny,
      a przy tym panowie z Sejmu nie pala sie do oddania wych diet,
      to moze, Pani Magdo, wprowadzic eutanazje na wniosek rodzica,
      maly zabieg (np. krzeslo elektryczne lub trucizna do zyly) i po sprawie.
      W koncu, wczesniej czy pozniej, to wszystko jedno, nieprawdaz?

Pani Sroda jest etykiem i nauczycielem akademickim. Pani Sroda jest rowniez aktywistka polityczna.
      Chce tu wyrazic swa watpliwosc, czy obydwie te sprawy ida w parze.
      Uwazam, ze p. Sroda ma prawo do swoich pogladow, a takze do wyrazania ich publicznie.
      Natomiast Sroda nie ma prawa do indoktrynacji studentow Uniwersytetu Warszawskiego,
      bo nie jest to etyczne. Sroda moze powiedziec swoim studentom jakie wzgledy etyczne przemawiaja
      za aborcja, a jakie przeciw. Prezentowanie na UW pogladow jednostronnych, jak w powyzszym artykule,
      i innych podobnych, nie jest etyczne.
      Nauczyciela akademickiego obowiazuje etyka zawodowa. Za lamanie tej etyki powinno sie nauczycieli
      akademickich reprymendowac, lub nawet usuwac, jesli tak zadecyduje Komisji Etyki Zawodowej na UW.
      • moherfucker1 Re: Dieta dla Magdy 08.03.07, 16:49
        Rozumiem, ze dla Ciebie prasowka w GW to to samo co wyklad na Uniwersytecie
        Warszawskim??

Nie wrzucaj wszystkiego do jednego worka. Skoro Sroda ma prawo do pogladow i
        ich wyrazania, to co Ci to przeszkadza? Ty tez masz. Ale podpinanie pod To
        zajec z etyki prowadzonych na uniwerku to juz demagogia. Nie masz pojecia jak
        te zajecia wygladaja, ale juz ferujesz wyrokami i chcesz zakazywac wykladania...

PS
        Aborcja nie jest moorderstwem. Dotyczy plodu nie dziecka. porownujesz
        jakosciowo rowne byty i w demagogicznym zapale zrownujesz ze soba. Nie
        twierdze, zebys nie mial praw do swoich pogladow. Ale nie indoktrynuj biednych
        czytelnikow forum Gazeta.pl swoimi pogladami...(vide P. Sroda)
        • sburczymucha Re: Dieta dla Magdy 08.03.07, 18:07
          moherfucker1 napisał:
          "Nie masz pojecia jak te zajecia wygladaja..." .

- Nie mam? Bo "moherfucker1" tak napisal?

"Aborcja nie jest moorderstwem"
          - Nie jest? Bo moherfucker1 tak uwaza?

Nota bene, gratuluje pseudonimu "moherfucker1".
          Swiadczy o poziomie intelektualnym interlokutora.
          Zdradza rowniez jego wiek, plec, wyksztalcenie,
          a nawet pochodzenie.
          • moherfucker1 Re: Dieta dla Magdy 08.03.07, 20:07
            Oswiec mnie geniuszu. Jakie mam wyksztalcenie, ile mam lat itp...

Pewnie sam tego nie wiem...

Wiem Jedno. Ty wiesz to o wiele lepiej ode mnie.
            Wiec dlaczego aorcja ma byc morderstwem? Bo Ty tak twierdzisz?
            PS
            Na zajeciach bylem wiec wiem. W odroznieniu od takich cieci jakt ty PiS piesku,
            ktory nie wie, nie widzial, ale najglosniej szczeka!
            • sburczymucha Re: Dieta dla Magdy 08.03.07, 20:29
              No coz, biorac pod uwage wiek, a takze twa arogancje,
              moge Cie nazwac gowniarzem,
              Na wykladach aroganckiej p.prodziekan nie dostrzegles jej
              ekstremalnych wypowiedzi, bo sam je podzielasz.
              Wielu studentow z jej pogladami na rzeczywistosc po prostu
              sie nie zgadza.
              Aborcja jest morderstem, bowiem zabija plod, z ktorego
              w innym przypadku urodzilby sie czlowiek. Aby to zrozumiec,
              trzeba dojrzec. Wiele osob dochodzi do tego po przejsciu
              przez proces macierzynstwa/ojcostwa.
              To jest wybor i odpowiedzialnosc moralna.
              Gdyby Sroda, etyk, zdecydowala sie na nietyczna aborcje,
              nie miala by swej corki Agaty.
              Innymi slowy, zabilaby ja jeszcze przed przyjsciem jej na swiat.
              • moherfucker1 Re: Dieta dla Magdy 08.03.07, 23:45
                Ech,....

Rodzice wiedza, ze bzdury na forum klepiesz zamiast sie uczyc dziecko?
                Moralnosc, etyka> Dla Ciebie to terminy z ksiazki, nic wiecej. Wiec mieszasz jez
                z zapalem i udajesz filozofa. Uparcie twierdzisz, ze wybor jaki musi postawic
                sobie taka kobieta, to wybor z gory skazany na niepowodzenie. Wybor tragiczny.
                Albo urodzi zdeformowane 'cos', albo narazi swoje zycie. Albo dojdzie do
                aborcji. Myslisz , ze takie decyzje przychodza latwo? Nic nie wiesz o zyciu dziecko.

Dla Ciebie to juz nie kobieta. To szmata, ktora daje sobie skrobac potencjalne
                dzieci. Bez uczuc, bez praw. Prawdziwa Matka Polka rodzi i cierpi i rodzi
                jeszcze raz - ku chwale ojczyzny...

PS
                Co do losu 4-5-6- tygodniowego plodu, to nikt nie jest w stanie przewidziec, czy
                sie rozwinie, czy nie. Doslownie wszystko moze mu zagrozic. Tym bardziej jesli
                jest obarczony wada. natura pod tym wzgledem jest bezwzgledna. Nieraz dojdzie do
                poronienia, wielokrotnie takiplod rodzi sie martwy. jeszcze 40 lat temu nie mal
                szans na przezycie nawet kilku miesiecy. Juz pisalem - porownujesz ze soba byty
                nieporownywalne. Zroznujesz je w prawach. Co wiecej. Stawiasz ponad prawa juz
                istniejacego bytu - matki!

• helguera Dobrze że Środa była''kiepską demograficzną macicą 08.03.07, 16:54
    • grek.grek Dieta dla Alicji 08.03.07, 17:41
      Brawo !
      Te pytania trzeba zadawać Jurkom i Giertychom,i wszystkim zwolennikom odebrania kobietom praw do decydowania o swoim macierzyństwie - PUBLICZNIE i PRZY KAŻDEJ OKAZJI. I żądać odpowiedzi. Powtarzać bez końca, tak żeby nie śmieli już gąb otworzyć ze strachu przed kolejnym usłyszeniem tych samych niewygodnych,bezbłednie wymierzonych w ich głupotę,pytań.
    • jona12 ogromne dzięki za wspaniały artykul 08.03.07, 20:20
      Pani Profesor artykuł i zawarte w nim spostrzezenia do tych zlodzieji nie
      dotra.Dla nich to OKRASC POLAKOW ZGNEBIC ZATRUDNIAC CALE RODZINY I ZYC KOSZTYEM
      NARODU. TAKICH ZLODZIEJI OSZUSTOW JESZCZE POLSKA PRZEZ 72 LATA /BO TYLE MAM/
      NIE MIALA.NIKT NIE RZADZIL MOJA DUPA I RZADZIC NIE BEDZIE.DZISIAUJ MLODE
      KOBIETY SAME POWINNY POSTAWIC TYM OSZUSTOM V E T O. RZADZACA KOALICJA TO NAWET
      NIE WARTE JEST W DUPE POCALOWEC MLODE KOBIETY ,.DOSYC JADU JUZ TE BARANY
      CODZIENNIE WYDALAJA ZEBY DO NICH MIEC SZACUNEK. SZACUNEK ZDOBYWA SIE W TEDY JAK
      SIE DRUGIEGO CZLOWIEKA SZANUJE.DLATEGO DZISIEJSI POLITYCE NIE ZASLUGUJA NA
      SZACUNEK,LACZNIE Z PREZYDENTEM BO TEZ OSZUKAL.MAMY NADZIEJE ZE WROCI PANI DO
      RZADU.
      • fladra0375 do lewaków i prawicowców 08.03.07, 20:55
        myslę,że kłócąc się Panowie i Panie zgubili sens całego problemu. Problemem nie
        jest to, czy aborcja jest moralna, czy niemoralna - bo taka decyzja zawsze jest
        bardzo trudnym osobistym wyborem, ale to, że nasi politycy chcą nam, kobietom,
        ten wybór uniemożliwić. I nie dosc tego, że chcą nam zabronić podejmowania
        decycji w kwestji ZAWSZE ważącej na naszym całym dalszym życiu, to jeszcze w
        ogóle o tym naszym dalszym życiu nie myslą. I takie przykłady podała nam Pani
        profesor. Obie Panie, o których mowa w teksie zostały pozostawione sobie, bo
        rozumiem, (i zdziwiłabym sie gdyby bylo inaczej) że naszego Państwa nie stać na
        pomoc finansową czy materialną dla tych rodzin, a o tym nasi wspaniałomyślni
        ustawodawcy nie myslą.

Po za tym, jak zwykle ucierpią na tej ustawie najbiedniejsi, ktorych nie bedzie
        stać na wyjazd do zagranicznych klinik, by w warunkach higienicznych i pod
        dobrą opieką lekarska przeprowadzic zabieg. Ucierpi biedota, która bedzie to
        robic byle jak,na własną rękę, z narażeniem zdrowia i życia u znachorki, czy
        konowała.
        Problem jest większy niż się naszym "szanownym" posłom wydaje, a to nie jest
        metoda! Roi im się, że jesli wpiszą coś takiego do konstytucji, bedzie to
        jednoznaczne z tym, że są czyści na duszy, bo oni ręki do "aborcji" nie
        przyłożyli, a problem niestety zostanie.....

B.
        • sburczymucha Re: do lewaków i prawicowców 08.03.07, 21:28
          "myslę,że kłócąc się Panowie i Panie zgubili sens całego problemu. Problemem nie
          jest to, czy aborcja jest moralna, czy niemoralna"

Nie moge sie z tym pogladem zgodzic.
          Pierwsza rzecza w zyciu jest etyka -
          - "niebo gwiazdziaste nad nami i prawo moralne w nas.
          Aborcja jest nieetyczna. Kara smierci (ktorej
          forma jest aborcja) tez jest nieetyczna.

Walka pani adiunkt Srody (nie profesor),
          ktora specjalizuje sie w etyce, z zakazem aborcji jest ewenementem
          etycznym.

Odnosze wrazenie, ze jej poglady wywodza sie bardziej
          z faktu sympatyzowania z okreslonymi grupami politycznymi,
          ktore sa antykatolickie, progejowskie i kosmopolityczne,
          niz gleboko przemyslanej filozofii zyciowej.
          Wierze, ze gdyby Kosciol szerzyl poglady proaborcyjne,
          Sroda walczylaby o zakaz aborcji, tak przez przekore.

Ludzie mlodzi, ktorzy tak gwaltownie zabieraja glos na tym forum
          musza wiedziec, ze ich poglady w kwestii aborcji moga sie zmienic.
          Swiadomosc, ze aborcja jest nieetyczna
          przychodzi z czasem, wiekiem, wraz z dojrzewaniem czlowieka,
          z macierzynswem, z ojcostwem. Znam wiele kobiet,
          ktore przeszly przez aborcje i tego zaluja.
          Wiem, ze u wielu pozostawila ona skaze na cale zycie.
          • fladra0375 Re: do lewaków i prawicowców 08.03.07, 21:52
            > Nie moge sie z tym pogladem zgodzic.
            > Pierwsza rzecza w zyciu jest etyka -
            > - "niebo gwiazdziaste nad nami i prawo moralne w nas.
            > Aborcja jest nieetyczna. Kara smierci (ktorej
            > forma jest aborcja) tez jest nieetyczna.
            >

Jesli już cytujesz, to cytuj dokładnie
            "Niebo gwiaździste nade mną, prawo moralne we mnie"

i własnie tu lezy sens. "We mnie" - to ma byc moj wybór! podyktowany moim
            sumieniem i moim prawem moralnym, które we mnie jest.

Czy etycznym jest w Twoim rozumieniu podejmowanie decyzji za innych? Czy
            chciałbys byc rózniez odpowiedzialny za wszystkie skutki, jakie taka decyzja -
            Twoja decyzja - wywoła?
            Jak Ty bys się czuł/ czuła, gdyb ktos podejmował za Ciebie taka decyzję???
            Czy nie czułbys się jakby tak troche: pominięty? potratowany przedmiotowo?
            bezwolny?

To trochę tak, jakby ustawodawcy, (Ty również, jesli tak myslisz), miał
            wątpliwości, czy kobiety mają take samo prawo moralne w sobie jak oni.
            a przecież wszyscy zyjemy w tym samym kraju i wychowani jestesmy w tej samej
            kulturze, tradycji itp. To skąd ta obawa???
            • sburczymucha Re: do lewaków i prawicowców 08.03.07, 22:49
              "Jesli już cytujesz, to cytuj dokładnie"
              - daruj sobie, droga fladro!

> i własnie tu lezy sens. "We mnie" - to ma byc moj wybór! podyktowany moim
              > sumieniem i moim prawem moralnym, które we mnie jest.

Droga Fladro,
              "Wolnosc to zrozumienie koniecznosci",
              jak nauczal pewien niemodny juz klasyk.
              Rzeczywiscie wybor jest Twoj. Wolny wybor.
              Mozesz okrasc sasiada, mozesz zrobic manko,
              jesli pracujesz w sklepie, mozesz poturbowac
              staruszke, otruc rywalke.

Wybor jest Twoj, podyktowany Twoim
              sumieniem i prawem moralnym, który jest w Tobie
              - jak piszesz. A czasami humorem, egoizmem, zazdroscia,
              glupota, lub checia zemsty.

Jestes wolna. Nikt Cie nie zlapie za reke.
              Ale uwazaj, moze spotkac Cie kara, kara sadowa.
              Za to co zrobisz.

Podobny argument mozna odniesc do aborcji.
              Ze spolecznego punktu widzenia, aborcja jest
              przestepstem. Z punktu widzenia religijnego
              aborcja jest grzechem. Z punktu widzenia moralnego,
              aborcja jest zlem.

Pozdrawiam.
              • tezas Re: do lewaków i prawicowców 08.03.07, 23:08
                Wybor politykow jest podyktowany ich sumieniem. A czasem - żadza władzy,
                zachowania skrajnego elektoratu lub przypodobania sie pewnemu radiowcowi z
                Torunia.

> Ze spolecznego punktu widzenia, aborcja jest przestepstem.
                Czyzby? gdyby społeczenstwo tak uwazało (a ono to rowniez ja czy Fladra - nie
                bano by sie tak referendum w sprawie aborcji.
                > Z punktu widzenia religijnego aborcja jest grzechem
                Z punktu widzenia twojej religii - i na razie jeszce nie kazdy POlak
                obowaizkowo musi byc katolikiem.
                > Z punktu widzenia moralnego, aborcja jest zlem.
                Owszem - ale bywa zlem mniejszy, A zmuszenie lamstwem zgwalconej dziewczyny do
                urodzenia dziecka bydlaka ktory ja zgwalcil to samo dobro? A zmuszenie do
                kobiety porodu kobiet ktore przyplacaja to kalectwem to samo dobro? A zmuszanie
                kobiet zeby donoszaly i rodzily ciaze gdy dziecko moze przezyc, jesli w ogole,
                krotki okres, takze?

Serdecznie ci zatem tego samego dobra zycze - dla ciebie i kobiet w twojej
                rodzinie.
          • moherfucker1 Re: do lewaków i prawicowców 08.03.07, 23:45
            Mlody czlowieku. Wlasnie przerabialiscie kanta na cwiczeniach,ze sypiesz cytatami?
      • guzikmaria Re: ogromne dzięki za wspaniały artykul 08.03.07, 21:13
        Ogromne dzięki...Dzięki pani profesor Magdo nie straciłam jeszcze wiary w
        człowieka w jego madrość i serce. Prawdziwe serce a nie fałszywą walkę o życie
        nienarodzonych a olewanie życia matki, rodziny, a także dzieci już narodzonych!
        Piszecie, że to są pojedyncze przypadki! To nie prawda! Takich zgwałconych albo
        chorych kobiet jest dużo.Platforma to też faryzeusze( urodzić dziecko z gwałtu
        jeśli jest zdrowe). Wiele jest też przypadków urodzeń dzieci z wadami(brak badań
        pronatalnych).Te rodziny strasznie cierpią.
        Kościół się z tego cieszy, bo czy nie na cierpieniu zbudował swoją wielkość?
        Alicja i ta druga kobieta to bohaterki! Przyznać się w dzisiejszej Polsce do
        zamiaru aborcji to heroizm! To należy robić po cichu i za pieniądze:) W każdej
        gazecie są ogłoszenia. Taka jest mentalność nowej władzy.
        Dać kobietom święto, tysiąc świąt to nie to samo co dać jej godność!
        Człowieczeństwo, bo w wielu językach świata kobieta to nie człowiek!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka