herodot.x o koledze Targalskim 12.03.07, 08:33 Pamiętam pewien dzień w polowie lat 70. Wdrapałem się na trzecie piętro Instytutu Historycznego UW (bardzo stare budownictwo, jak współczesne pięć pięter!). A tu pod słynną salą nr 17 (to w niej w roku 1966 odbyło się historyczne spotkanie z Leszkiem Kołakowskim) spory tłumek się kłębi. Pytam, co jest grane. "A wejdź i sam zobacz." Wlazłem. W sali student Targalski Jerzy (długie włosy do ramion) opowiada z emfazą, dlaczego koniecznie chce wstąpić do Partii (czyt. PZPR). Było to zebranie Podstawowej Organizacji Partyjnej Wydziału Historycznego UW, na którym przyjmowano w szeregi Partii kolegę Targalskiego. Taki spicz adepta był częścią owego rytu. Podobnego steku bzdur, jakie wygłaszał wówczas kolega Targalski, dawno nie słyszałem. Skłonność do Partii została, jak widac, koledze Targalskiemu do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
pisubek Targalski -straszna kreatura, jego pisanina mocno 12.03.07, 08:38 tracila narodowym socjalizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
alan.ski Re: o koledze Targalskim 12.03.07, 08:38 Widać, że herodot.x wie co pisze. Może galba skomentuje ten wpis? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Galba nie komentuje faktow :) 12.03.07, 09:07 To zbyt trudne. On komentuje fikcje - moze wowczas pokonfabulowac o ukladzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Wyborcza ma zatrudnić nowych adiustatorów, więc 12.03.07, 08:36 chłopaki nie zostaną na lodzie Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 Polskie Radio zwalnia dziennikarzy, którzy nie .. 12.03.07, 08:40 I TVP i PR zostało zawłaszczone przez grupę kolesiów (czasami o wyraźnie zapaskudzonej przeszłości) namaszczonych przez jedną partię. Przestały więc być instytucjami publicznymi. Proponuję przestać płacić abonament RTV, chyba że pieniądze z abonamentu będą rozdysponowywane pod kontrolą społeczną proporcjonalnie między wszystkich nadawców. Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius12 Re: Polskie Radio zwalnia dziennikarzy, którzy ni 12.03.07, 08:57 Proponuję przestać płacić abonament RTV, chyba że > pieniądze z abonamentu będą rozdysponowywane pod kontrolą społeczną > proporcjonalnie między wszystkich nadawców. Za jaką stacją lobbujesz? Donosiciela Solorza czy TVN? Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Polskie Radio zwalnia dziennikarzy, którzy ni 12.03.07, 11:53 aquarius12 napisał: > Proponuję przestać płacić abonament RTV, chyba że > > pieniądze z abonamentu będą rozdysponowywane pod kontrolą społeczną > > proporcjonalnie między wszystkich nadawców. > > Za jaką stacją lobbujesz? Donosiciela Solorza czy TVN? wolę donosiciela z wizją Polski i TVN z wizją demokracji niż kilku durni bez zadnej wizji krajun a tylko z wizja rozliczania wszystkiego, za każda cenę bez wzgledu na koszty. Nie chcę dopłacać do do bicia piany i tylko piany. Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Wyciągnięto słuszne wnioski z lekcji od Żydów... 12.03.07, 08:44 którzy to dobrze wiedzą, że kto panuje nad przeszłością, panuje też i nad przyszłością... Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 jama314.. ty pobierasz lekcje u żłodzieja i chama 12.03.07, 09:03 zwanym Rydzykiem ! Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Lustro prawdę Ci powie... 12.03.07, 09:22 Jeśli do tych inwektyw dodasz jeszcze „oszczerca” i „kłamca”, to już będę miał absolutną pewność, że piszesz o sobie samym. P.S. a „żłodziej” to co oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 jama314.. jakbyś nie kręcił... dupa z tyłu ! 12.03.07, 09:53 Rydzyk i jego sekta RM, to SZAMBO ! Odpowiedz Link Zgłoś
campusek Re: jama314.. ty pobierasz lekcje u żłodzieja i c 12.03.07, 10:01 pierot6 napisał: > zwanym Rydzykiem ! Jeszcze kilka takich inteligentnych wypowiedzi przeciwników Rydzyka a zacznę lubieć Radio M. Można przeciwko niemu znaleźć sporo argumentów. Niestety półgówki tego nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Ojca T. Rydzyka jeśli łaska... 12.03.07, 10:24 Wystarczy posłuchać na żywo rozgłośni RM a nie komentarzy w GW o tym co mamy o tej stacji radiowej myśleć... Jeden przykład: Kwestia roszczeń żydowskich idących w miliardy nie znajduje się w centrum zainteresowania GW, pełna cisza, informacja o wizycie w Polsce wydrwigroszy z WJC żadna, Polacy mają o tym nic nie wiedzieć i siedzieć cicho. Wiedzieć mają za to wszystko o "seksaferze" w najdrobniejszych szczegółach. Wystarczy pomyśleć... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Ojca T. Rydzyka jeśli łaska... 12.03.07, 12:21 jama314 napisał: > > Wystarczy pomyśleć... A potrafisz? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Ciebie to gościu nie dotyczy w żadnym stopniu 12.03.07, 12:53 Masz rację. Nadajemy na różnych falach... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Polskie Radio zwalnia dziennikarzy, którzy ni 12.03.07, 08:46 Polsat i TVN przyjmą ich z otwartymi ramionami, no i więcej zapłacą. Odpowiedz Link Zgłoś
przemekdudek jeden z trybuny dwóch z pzpr, nie rozumiem 12.03.07, 08:51 dlaczego oni teraz są gorliwymi lustratorami, kto ich wybrał? jak koleś z pzpr może teraz wycrzucać ludzi za to że nie dali głupiego papieru który nic nie znaczy, choć może on jest najlepszy do tej roboty, wtedy robił karierę to i teraz się szmaci, żenada Odpowiedz Link Zgłoś
r306 To proste - PZPRowcy i aktywisci komuny... 12.03.07, 09:09 Nie mieli teczek w SB i UB - takie byly zasady i dosc scisle sie ich trzymano. Odpowiedz Link Zgłoś
edi54 Polskie Radio zwalnia dziennikarzy, którzy nie .. 12.03.07, 08:57 Od lat uparcie powtarzam - koniecznie sprywatyzowac TVP i Polskie Radio. Sa to tuby propagandowe rzadowych i lokalnych aparatczykow.Mowiac wulgarnie : "rzadowe szczekaczki" (teraz : kwakwaczki).Nalezy podjac w tym zakresie obywatelska inicjatywe - zebrac nie 100 tys. a kilka milionow podpisow!!!! Suma summarum zniknie tez abonament radiowo-telewizyjny.Radio i telewizja w calosci stana sie bardziej rzetelne .Tak zwana misja publiczna PR i TVP " to zwykly "pic " (jakby powiedzial Ziobro ,ten od Sprawiedliwosci).Taka inicjatywa obywatelska miala by znaczenie ekologiczne po stokroc wazniejsze niz walka o Doline Rospudy ( ktora to walke tez zreszta z serca popieram).Uwolnic tzreba raz na zawsze Polske od "lze Telewizji". Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Popieram Cię, edi, w całej rozciągłości! 12.03.07, 12:38 Po 1989 roku byłam gorącą zwolenniczką radia i telewizji publicznej, utrzymujących się z abonamentu (skutecznie ściąganego). Marzyło mi się "polskie BBC", gdy idzie o obiektywność, francuski sposób promowania własnej kultury, a także - prezentacja naprawdę znaczących osiągnięć światowych jak również wartościowa edukacja w tychże środkach przekazu. Po 17 latach widzę jednak, że to nie dla nas. Nasi rządzący uważają, że wpływ na media publiczne jest ich niezbywalnym prawem, a obecna ekipa doprowadziła tę zasadę do "perfekcji", porównywalnej już tylko z publikatorami komunistycznymi. Obecnie jestem pewna: jedyne rozsądne wyjście, to prywatyzacja. edi54 napisał: > > Od lat uparcie powtarzam - koniecznie sprywatyzowac TVP i Polskie Radio. > Sa to tuby propagandowe rzadowych i lokalnych aparatczykow.Mowiac wulgarnie : > "rzadowe szczekaczki" (teraz : kwakwaczki). Odpowiedz Link Zgłoś
zasmucony1 Polskie Radio zwalnia dziennikarzy, którzy nie .. 12.03.07, 08:57 WRESZCIE (sic!) Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 Wolski,Czabański...Łajdacy Z PZPR ! 12.03.07, 09:06 dawniej wysługiwali sie komunie i SB-cji. Dziś wysługuja sie Leperowi,Kaczyńskim,giertychom! Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Odzyskac Polskie Radio! 12.03.07, 09:04 I bedzie Radio Odzyskane. Pieknie, k..., pieknie. Co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
stella1234 czy to są świete krowy?? 12.03.07, 09:05 To wszystkich można lustrować a dziennikarzy NIE??? Czy ich prawo nie dotyczy? Po prostu święte krowy, które myślą że są lepsze niż społeczeństwo,. Odpowiedz Link Zgłoś
enedue3 Lustrować do suchej nitki i ostatnigo źdźbła! 12.03.07, 09:15 Ci dziennikarze lustrowali te stany polskiego społeczeństwa, które nie podlega lustracji a teraz wielki wrzask kiedy chce się przejrzeć ich papiery. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Lustrować do suchej nitki i ostatnigo źdźbła! 12.03.07, 12:42 Aż nigdzie ani suchej nitki, ani źdźbła (rozsądku i przyzwoitości) nie pozostanie! Odpowiedz Link Zgłoś
r306 No i PO mialo racje..... 12.03.07, 09:13 Otworzyc IPN na scierza, upublicznic wszystko i raz na zawsze przeciac wszelkie spekulaje. Widzowie i sluchacze sami by zlustrowali dziennikarzy (ze nie wspomne o politykach) i bylby to proces naturalny i skonczony. A teraz mamy szope jak za komuny - jakies zaswiadczenia, wywalanie z pracy i cuda na kiju.... Wstyd, ze mlodzi poslowie z PO przylozyli do tego reki - jak nie umiecie pisac prawa, to sie za to nie bierzcie gamonie jedne. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: No i PO mialo racje..... 12.03.07, 09:39 Naprawdę sądzisz, że przeciętny pisowski lustrator potrafi choćby odczytać odręczną notatkę z akt IPN (nie wspominając nawet o jej zrozumieniu)? Bo ja mam wątpliwości, czy oni potrafią czytać nawet "drukowane". Odpowiedz Link Zgłoś
e.gajowa Re: No i PO mialo racje..... 12.03.07, 12:51 Mój Ojciec zawsze powtarzał, "patrz szkolony a jaki wariat", pasuje to do ciebie jak ulał. Będziesz odsądzał od czci i wiary wszystkich co myślą inaczej jak GW, potrafisz odmówić im prawa do wykształcenia bo nie na tej samej uczelni studiowali co "GURU" GW AM. Może również innych nazywają ludzmi honoru, tak masz rację ci ludzie mogą inaczej odczytywać zapiski w IPENOWSKICH teczkach. Mogą nawet znaleść dowody pobranej kasy i wtedy zruszy się kwik, kto taki odgłos wydaje to wiemy doskonale. /przepraszam kwiczącego osobnika/. Odpowiedz Link Zgłoś
omar1 nareszczie za tych s-synów sie wziął p.Ziobro 12.03.07, 09:16 To wspaniała informacja,ze wreszcie ktos ich zlustruje. Ciekawe ilu znajdzie sie Suboticów w Polskim Radiu???? Odpowiedz Link Zgłoś
stella1234 Mamy kadrę młodych dziennikarzy 12.03.07, 09:24 tj. logika Kalego, innych lustrować tak, ale ich lustrować to nie. Ciekawe dlaczego? Odpowiedź nasuwa się sama: bo pewnie wszyscy coś podpisali. Na szczęście mamy młodych zdolnych, otwartych i nie upapranych, którzy mogą zastąpić ich. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 nosił wilk razy kilka..ponieśli i dziennikarzy 12.03.07, 09:42 paradowskie,barańskie,stasińskie urbany,suboticze i wronskie myśleli ,że stoją ponad prawem ,że lustracja ich nie dotyczy,a wszystkie dawne świństwa to tylko ich sprawa,niestety-gdy innych chce sie pouczać to samemu trzeba być kryształowo czystym i całkowicie przejrzystym Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 m15.. parobas komuny.. 12.03.07, 09:55 ty tepy baranie, zobacz kto lustruje!..Wolski,Czabański aktywni działacze PZPR Odpowiedz Link Zgłoś
bogdantadus "Brudna robota" obciaza zleceniodawcow... 12.03.07, 10:03 drobni oprawcy za drobne pieniadze zawsze sa do usług. Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: "Brudna robota" obciaza zleceniodawcow... 12.03.07, 10:25 Murzyn zrobi swoje, Murzyna wyp***lą. Odpowiedz Link Zgłoś
wikal Re: nosił wilk razy kilka..ponieśli i dziennikarz 13.03.07, 00:21 O, ty już nawet nazwiska znasz, nim je ogłosili. Nie gorączkuj sie tak, bo przypadkiem ktoś może być niewinny i proces gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Mamy kadrę młodych dziennikarzy 12.03.07, 12:47 stella1234 napisała: > > Na szczęście mamy młodych zdolnych, otwartych i nie upapranych, którzy mogą > zastąpić ich. Przede wszystkim ci po szkole ojca Rydzyka. Przecież gdzieś muszą pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
karrambello Polskie Radio zwalnia dziennikarzy, którzy nie .. 12.03.07, 09:35 Na samym końcu zwalniać będą babcie klozetowe z szaletów miejskich i na PKP, tylko te które się nie poddały lustracji ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kelania A co z pracownikami działu technicznego? 12.03.07, 09:41 Wszyscy martwią się o dziennikarzy, a dlaczego nikt nie zwrócił uwagi na fragment, że zostaną również zwolnieni pracownicy działu technicznego. I co z nimi? Jeżeli zatrudnieni przed 1989 to nie są już najmłodsi. I gdzie znajdą pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Czwarta władza... 12.03.07, 09:51 Dziennikarze chcą kontrolować 3 pozostałe władze, więc sami powinni być 'przejrzyści'. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Czwarta władza... 12.03.07, 12:55 mg2005 napisał: > Dziennikarze chcą kontrolować 3 pozostałe władze, więc sami powinni być > 'przejrzyści'. A zwłszcza - "swoi". Odpowiedz Link Zgłoś
darioo_b Najlepiej niech pisuary 12.03.07, 09:49 wytłuką przystkich urodzonych przed 1972r. Włacznie ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
nick51 Re: Najlepiej niech pisuary 12.03.07, 09:58 Jednego nie rozumem, dlaczego PiSiory konieznie chca pozbawiać ludzi pracy tylko ze względu, na fakt pozsiadania słabego lub świńskiego charakteru w czasach przed 1989r. Czasem ta cecha charakteru pozwalajaca piąć się w górę. Co ztymi, którzy ujawniają taki charakter obecnie? Czy pozbawianie kogoś pacy ze względu na ceche charakteru jest zgodne z konstytucją? Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: Najlepiej niech pisuary 12.03.07, 10:27 To jest projekt "tanie państwo". Miliony bezrobotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: Najlepiej niech pisuary 12.03.07, 10:26 darioo_b napisał: > wytłuką przystkich urodzonych przed 1972r. > Włacznie ze sobą. ZWŁASZCZA ze sobą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paka48 Wariactwo ze znakiem Q 12.03.07, 09:52 I słusznie! Na końcu powinni zwolnić, którzy zwalniaja! Pzdr PK Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Polskie Radio zwalnia dziennikarzy, którzy nie .. 12.03.07, 10:00 Despotyczny reżim "IV RP" powstał na zapotrzebowanie najbardziej brunatnej i ultraprawicowej części społeczeństwa. Macie to , czego ponoć chcieliście. A będzie jeszcze gorzej. Wkrótce sami doświadczycie tego na własnym tyłku! Odpowiedz Link Zgłoś
rysio Re: Polskie Radio zwalnia dziennikarzy, którzy ni 12.03.07, 10:04 na pochyłego dziennikarza każdy głupek wskoczy. Dziennikarze się świetnie nadają do opie..nia - zauważcie że są jednocześnie en masse atakowani za to, że popierają lustracje i za to że jej nie popierają! Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Czas aby palestra zwolniła adwokatów którzy... 12.03.07, 10:10 ...się nie zlustrowali lub zlustrowali się negatywnie. W palestrze zostałyby tylko ich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
yacek67 Czas na reaktywacje Wolnej Europy! 12.03.07, 10:13 Calkiem powaznie - radio publiczne zamienia sie w radi rezimowe. Trzeba wszczac kroki do reaktywacji RWE. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Polskie Radio zwalnia dziennikarzy, którzy nie .. 12.03.07, 10:15 A ja myslalem,ze czystki to juz chichot historii.Jednak ona kolem sie toczy nieprzerwanie.Jedynie mozna stwierdzic,ze kazdy nastepny obrot kola historii to parodia poprzedniego.Pisze to na podstawie wlasnych i rodzinnych doswiadczen.Moj ojciec sluzyl w armii Hallera.Po 20-tym roku byl w warszawskim garnizonie.Po przewrocie majowym wyslali go do zielonego garnizonu,do wladzy doszla inna opcja.przez 17 lat nie awansowal.Po 1935 roku kolejny zakret historii,ojca przenosza do wiekszego miasta,awansuje.Wybuch wojny zastaje go na kresach,ucieka przed wyzwolencza armia czerwona,NKWD juz go szuka.Wstepuje ochotniczo,jako szeregowiec do armii radzieckiej,pod latarnia najciemniej.Maszeruje najpierw na wschod,pozniej do Berlina.Awansuje,zostaje majorem "krasnej armii",caly czas pod cudzym nazwiskiem. W 1947 roku ujawnia sie i wstepuje do wojska "polskocho",juz jako zasluzony major,z wlasciwym akcentem.Jednak w 1952 dochodza do wniosku,ze byly przedwojenny oficer nie jest godny zaufania mimo zaslug we wlasciwej armii i "wylewaja" go z wojska.W wieku 56 lat zostaje bezrobotnym. Dwa lata pozniej ja zdaje mature i staram sie dostac na studia na WAT (Wojskowa Akademia Techniczna),bo rodzicow nie stac na utrzymanie mnie na studiach.Ojciec jest ksiegowym za 1200 zl miesiecznie a matka nauczycielka za 800 zl.Nie dostaje sie,bo mam "niewlasciwe pochodzenie"-inteligencja pracujaca.Jedyne co daja mi do "wyboru" to rolnictwo.Niepewny element nalezy usunac ze srodowiska miejskiego,robotniczego.Udaje mi sie jednak skonczyc mechanizacje rolnictwa na politechnice i robir unik,wracam do miasta.Inzynierowie-mechanicy sa potrzebni w przemysle,traktory moze naprawiac byle majster.Powoli pne sie po szczeblach "kariery".Nadchodzi rok 1980.Stan wojenny,niepewny element trzeba usunac ze srodowiska robotniczego,wysylaja mnie na budowe eksportowa z dala od kraju.Po roku ktos dochodzi do wniosku,kto takiego wyslal?Odwoluja do kraju.Wracam,tu niema dla mnie pracy.Znow ktos dochodzi do wniosku,ze lepiej sie go pobyc.Znow wysylaja mnie do przodujacego kraju.Tym razem na dluzej,lepiej jednak zebym byl z dala od wydazen w kraju. W koncu wracam i znow bezrobocie.Trafiam na zagranicznego przedsiebiorce,jemu tacy doswiadczeni,wyksztalceni(dwa fakultety) sa potrzebni.Wyjazd do Niemiec,praca w Niemczech,Austrii.Koniec kontraktu,powrot i znow bezrobocie.Znow znajomosc jezykow przydaje sie obcym.W Polsce tacy sa niepotrzebni.Wyjazd do Ameryki.Tym razem na dluzej,zalozenie z mojej strony - emigracja.Mam dosc Polski Ludowej,PZPR i Soldarnosci.Ci ostatni tez mnie nie potrzebuja.Facet z prakryka w "Sojuzie"?Nie,to nie jest dosc patriotyczneTen "przydlugi" opis pokazuje jak historia kolem sie toczy i chichocze.To dwa pokolenia mojej rodziny,jakby rozne,ale jednak takie same. Co bedzie z nastepnym pokoleniem?Nie wiem.Oni wiedza swoje,ojciec ty jestes niedzisiejszy,Polska rozwija sie i mamy szanse. Rzeczywistosc jest taka,ze zarabiaja po 3 tysiace miesiecznie,niby niezle.Mysla,ze to duzo i ze maja perspektywe zyciowa.Ja nie chce sprawic im przykrosci i powiedziec jaki jest moj dochod miesieczny jako emeryta,mamdwa razy wiecej niz oni pracujacy. W mojej ocenie to brak szans na lepsze zycie,ale oni sa patriotami,wierza w hasla o IV Rzeczpospolitej. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad31345 Czuchnowski i Kublik - zawsze na posterunku 12.03.07, 10:19 Całe szczęście, że skończyły się czasy, gdy GW decydowała o wyglądzie Polski. Dziś jest to już tylko żałosne skomlenie. Mam nadzieję, że wkrótce także TVP pozbędzie się komunistycznego aparatu, szokda że dopiero po 17 latach... Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Komuna wróciła i to w jakim stylu 12.03.07, 10:24 Chwała Pierwszemu Seretarzowi Polskiej Zjednoczonej Partii ( PIS SO LPR). Odpowiedz Link Zgłoś