Dodaj do ulubionych

Śrubka w polskiej wyobraźni, czyli jakiego chce...

19.03.07, 00:27
Kolejne antypolskie kretyństw wybiórczej. To się już robi nudne. Wywody
sfrustrowanych feministek interesują tylko inne sfrustrowane feministki.
Czytelnicy mają je gdzieś, więc dajcie sobie spokój.
Obserwuj wątek
    • caido Re: Śrubka w polskiej wyobraźni, czyli jakiego ch 19.03.07, 00:43
      Nie wypowiadaj sie w imieniu wszystkich czytelnikow, bo nie masz do tego zadnego prawa. Jesli jakiegos tekstu nie rozumiesz to wcale nie znaczy, ze nikt nie rozumie i jest on niepotrzebny. Kup sobie Fakt, albo Super Ekspress moze tam sa teksty pisane zrozumialym dla ciebie jezykiem.
      • halfilner artykul nienajwyzszego lotu, szkoda czasu czytac 19.03.07, 01:17
        sorry, dalem rade przeczytac tylko pierwsza strone,
        mam inne sprawy niz czytanie glupich artykulow,
        wiec drugiej ani zadnej nastepnej strony juz nie przeczytam.
        • janek-007 Tekst pan J.Tokarskiej-Bakir sam się objaśnia... 19.03.07, 01:37
          Tekst pan J.Tokarskiej-Bakir sam się objaśnia w sformułowaniu:
          "Dyktatura kończy się, gdy ludzie uczą się rozpoznawać, do czego są używani -
          kto jest kotłem, kto skraplaczem. I ze para w gwizdek to nie wszystko, czego im
          w zyciu potrzeba."
          Dyktatura 17 lat falszywego mitu III RP, spraw i sprawek z ta dyktatura
          związanych skończyła się we wrześniu 2005 roku. Przynajmniej, jak na razie,
          cześć społeczeństwa zrozumiała kto jest kotłem a kto skraplaczem oraz to ze para
          w gwizdek to nie wszystko. Ciąg dalszy nastąpi obojętnie czy ci co ciągle
          wpuszczaja parę w gwizdek tego chcą czy nie. Wszyscy myślący widza i słyszą kto
          wpuszcza parę w gwizdek.
          • srpnov Zizek to bardzo kontrowersyjny badacz 19.03.07, 01:42
            Znany jest głównie z tego, że "myśli Leninem" i non stop się do niego odwołuje
            jako do filozofa czy socjologa.
            • leszekzi Re: Zizek to bardzo kontrowersyjny badacz 19.03.07, 09:00
              Protestuję w imieniu wyznawców wyborczej: na Lenina powoływał się tylko
              Kaczyński. Zizek powołuje się, ale w dobrej intencji, więc jest dla wyborczej
              autorytetem. To "dobre powoływanie" w odróżnieniu od "złego powoływania". Tak
              rozumiem, bo jako wierny czytelnik odbyłem kurs dialektyki.
              • troll7777 polskie przykazanie:racje ma ten co sie nachapie i 19.03.07, 09:32
                ma pelno w japie! haha haha! - to przykazanie wazniejsze od dekalogu we
                Wszechpolszcze robi tyle zla.. kazdy cwaniak wie, ze bedzie kims gdy bedzie mial
                cos. wiec za wszelka cene i wbrew wszelkim prawom i elementarnej
                sprawiedlywosci stara sie nazrec gdy ma okazje. tak rodzi sie nienawisc
                spoleczna i wewnetrzny ciagly dysonans miedzy tymi co sa kims bo maja i owymi
                'dziadami' ( ktorzy powinni spiepszyc ). ciekawe kto sieje w lud krzescijanski
                to wielkie przykazanie?? no chyba nie klasa facetow w czarnych sukienkach - z
                taka latwoscia odpuszczajacych grzeszki roznym kanaliom w zamian za chojne datki
                na ich instytucje i katedry siegajace podnozka tronu niebieskiego???? co? haha haah!
    • turtlezzz Dla takich artykułów czytam Wyborczą ! 19.03.07, 01:44
      Szkoda, że znaczna część polskiej inteligencji do dziś nie pojęła, że w polityce operuje się symbolami, nie abstrakcjami.

Nie podoba mi się tylko, że autorka uparła się traktować stan obecny jako dyktaturę. I skupiła się na przepisach na jej upadek. Nie bardzo rozumiem sens fragmentu o strachu, który towarzyszy egzekucjom. Ja widzę raczej dziką ekstazę, tym dzikszą, im większa jest ofiara. W Polsce - jak zauważyła autorka - mamy dychotomię Chamy/Żydy. Kiedy atakuje się wyłącznie "Żydów", to mechanizm działa znakomicie. Dykatatury z reguły opierają władzę jednak przede wszystkim na sile i mają wrogów we wszystkich środowiskach. Są ponad społecznymi podziałami. A w Polsce mamy populistów o zapędach dyktatorskich, których jednak na dyktaturę nie stać. Czyli mamy DEMOKRACJĘ CIEMNIAKÓW.
      • janek-007 Musisz byc klozetowym masochista. 19.03.07, 01:57
        • turtlezzz Re: Musisz byc klozetowym masochista. 19.03.07, 02:02
          A kto to taki ? Liberał ?
          • janek-007 No ty... 19.03.07, 02:08
            Przecież piszesz ze dla takich artykułów czytasz GW.
            • turtlezzz Re: No ty... 19.03.07, 02:18
              Ach, przepraszam, nie zajarzyłem. No tak. Ciemna masa ze mnie. Tak, jestem klozetowym masochistą. Siedząc na klozecie marzę o III RP. I o ideach, którymi winna się kierować, w myśl preambuły: prawdzie, sprawiedliwości, dobru, pięknie... A ty wiesz dziecko co to preambuła ?
              • janek-007 Ano panocku jusci to takie cosik co jest... 19.03.07, 02:22
                z przodka ambuly, prowda panocku.
                • turtlezzz Re: Ano panocku jusci to takie cosik co jest... 19.03.07, 02:26
                  Nie powinieneś dziwić się mojemu pytaniu. Zacząłeś od "koleztowego masochisty", więc miałem cię za kompletnego szczeniaka. A tak poza tym masochistą coś jeszcze masz do powiedzenia ?
                  • janek-007 Na przykład. 19.03.07, 02:28
    • front_progejowski Było coś o gejach ? 19.03.07, 02:35
    • ubu_roy Re: Śrubka w polskiej wyobraźni, czyli jakiego ch 19.03.07, 05:10
      Naucz sie w koncu czytac uwazniej ! Gdyby pani Joanna Tokarska - Bakir byla
      feministka to w notce biograficznej napisane by bylo o niej "antropolog
      kultury". A nie jest. Stoi tam "antropolożka" co niezbicie udowadnia, ze jest
      zwiazana z religiantami a nie naukowcami co wyklucza podejzenia o feminizm.
      Wogole to chcialem podziekowac za ciekawa publikacje. Slavoj Zizek ma bardzo
      interesujace poglady i spostrzezenia. Warte to bylo czytania.
      • bziq2 Re: Śrubka w polskiej wyobraźni, czyli jakiego ch 19.03.07, 06:48
        Po przeczytaniu kilku komentarzy do tego artykułu i wysłuchaniu wczorajszych
        wystąpień;) zaczęłam naprawdę się bać, że autorka ma rację.
    • volandina Re: Śrubka w polskiej wyobraźni, czyli jakiego ch 19.03.07, 06:55
      Mam dla Ciebie prostą radę. Nie czytaj GW i nie komentuj skoro uważasz,że
      gazeta jest antypolska i wybiórcza to trzymaj się od niej z daleka. Ja właśnie
      tak robie z Naszym Dziennikiem Radiem Maryja itp. Przeczytałam kilka publikacji
      ND i posłuchałam kilku audycji w RM i orzekłam, że są tak kłamliwe i
      idiotyczne, że postanowiłam nie słuchać tego gó..anego radia i nie czytać tej
      obrzydliwej <gazety". Skutek jest taki, ze jestem mniej nerwowa. NIe komentuje
      także wypocin w/w szcekaczek. TObie radze to samo. A tak wogóle zdaje mi się
      mocno podejrzane, że tak tu siedzisz i komentujesz. NIe szkoda CI czasu? na
      czytanie gazety. której tak nie znosisz? I nie wypowiadaj się w imieniu
      czytelników bo nie bardzo masz do tego prawo. Przecież masz zbyt ciasny mózg
      żeby ogarnąć to co GW chce przekazać. Takie mohery jak TY rzadko są na tyle
      inteligentni żeby móc czytać takie pisma. Jeśli ja nie zgadzam się z którms z
      poglądów głoszonych w takich periodykach jak GW (a czytam jeszcze News.Polit.
      Forum, Angore, czasem Przekrój itp) to staram się uchwycić rację drugiej
      strony. Oczywiście nie znaczy to że przyznam jej natychmiast rację , jeśli
      wogóle. Ja poprostu szanuję cudze poglądy . LUdzie tacy jak TY nie mają na tyle
      inteligencji aby różnić się pięknie. Tobie bardziej pasowałoby żeby wszyscy
      myśleli tak schematycznie jak Ty. Zal mi Ciebie i Tobie podobnych. Pozdrawiam.I
      nie pojawiaj się już tutaj skoro tak nie lubisz tej gazety.
    • volandina Do Ppo 19.03.07, 07:11
      Mam dla Ciebie prostą radę. Nie czytaj GW i nie komentuj skoro uważasz,że
      gazeta jest antypolska i wybiórcza to trzymaj się od niej z daleka. Ja właśnie
      tak robie z Naszym Dziennikiem Radiem Maryja itp. Przeczytałam kilka publikacji
      ND i posłuchałam kilku audycji w RM i orzekłam, że są tak kłamliwe i
      idiotyczne, że postanowiłam nie słuchać tego gó..anego radia i nie czytać tej
      obrzydliwej <gazety". Skutek jest taki, ze jestem mniej nerwowa. NIe komentuje
      także wypocin w/w szcekaczek. TObie radze to samo. A tak wogóle zdaje mi się
      mocno podejrzane, że tak tu siedzisz i komentujesz. NIe szkoda CI czasu? na
      czytanie gazety. której tak nie znosisz? I nie wypowiadaj się w imieniu
      czytelników bo nie bardzo masz do tego prawo. Przecież masz zbyt ciasny mózg
      żeby ogarnąć to co GW chce przekazać. Takie mohery jak TY rzadko są na tyle
      inteligentni żeby móc czytać takie pisma. Jeśli ja nie zgadzam się z którms z
      poglądów głoszonych w takich periodykach jak GW (a czytam jeszcze News.Polit.
      Forum, Angore, czasem Przekrój itp) to staram się uchwycić rację drugiej
      strony. Oczywiście nie znaczy to że przyznam jej natychmiast rację , jeśli
      wogóle. Ja poprostu szanuję cudze poglądy . LUdzie tacy jak TY nie mają na tyle
      inteligencji aby różnić się pięknie. Tobie bardziej pasowałoby żeby wszyscy
      myśleli tak schematycznie jak Ty. Zal mi Ciebie i Tobie podobnych. Pozdrawiam.I
      nie pojawiaj się już tutaj skoro tak nie lubisz tej gazety.
      • kika113 bełkot antropolożki kultury 19.03.07, 08:16
        Chamy Polacy i tak tego nie zrozumieją bo tekst dla tych pryitywów za trudny a
        Żydzi to wiedzą od dawna, tylko karmią się, w swojej gazecie, potwierdzeniami
        swojej intelektualnej wyższości nad chamami Polakami.
        • perdu1 Re: bełkot antropolożki kultury 19.03.07, 08:41
          W Zawichoscie, o ktorym mowa, propagande antysemiska prowadzi sam ksiadz. Po
          mszy nawolywal grupe kobicin Bogu ducha winnych, zeby nie glosowaly na PO, bo
          tam "sami Zydzi". Przypuszczam zreszta, ze takich ksiezy jest znacznie wiecej
          i nie tylko na poludniowym wschodzie.
          • kika113 Re: bełkot antropolożki kultury 19.03.07, 08:54
            Wyborcza prowadzi propagandę to i pewnie jakiś oddzwięk to znajduje (choć twoja
            wypowiedź opiera się na plotce a moja na setkach artykułów z GW), poza tym
            Wyborcza ma większy zasięg i większe możliwości (za kasę Solidarności
            (chamopolaków)zresztą zbudowała swoje imperium medialne)
            • perdu1 Re: bełkot antropolożki kultury 19.03.07, 09:01
              moja wypowiedz NIE JEST PLOTKA. Jest wielu swiadkow,zreszta nie musze nikogo
              przekonywac, bo WSZYSCY wiedza, ze tak jest. O, haniebnie hipokryzja zzarty
              Narodzie!
              • kika113 Re: bełkot antropolożki kultury 19.03.07, 09:20
                spokojnie bo ci wątroba wysiadzie, w odpowiedzi na takie artykuły mamy prawo
                się bronić, my chamopolaki, czy mamy czytać i samobiczować się jeszcze
                dodatkowo, żeby pani antropolożce sprawić większą przyjemność.
      • leszekzi Re: Do Ppo 19.03.07, 09:25
        Redaktor Naczelny - ten to dopiero potrafi "pięknie się różnić" ze swoimi
        adwersarzami. Ostatnio było bodaj - "gnoje".

To i tak ewolucja w stosunku do brata.
      • e.gajowa Re: Do Ppo 19.03.07, 11:07
        Moj Ojciec zawsze mówił -"patrz taki szkulony a taki wariat". Tak też można
        posumować Twój bełkot. Oprócz tego że to niby "mohery", to tacy podludzie, tacy
        rzadko rozumieją słowo piasane w GW. GW jest dla nadludzi skąd my to znamy a w
        szczególności skąd Ty to znasz. Jeszcze tak prawdę mówiąc nie spotkałam
        człowieka inteligentnego który by tak tą swoją "entelegencją" i zrozumieniem
        profesorkich wywodów tak bardzo kolił w oczy. Rada - zbadaj swój poziom EQ i
        nie mów kto i dlaczego, co i kiedy ma czytać. Wiesz dlaczego Rodzice kazali mi
        uczyć się języka rosyjskiego "język wroga znać trzeba". Dlatego czytam GW. bo
        bardziej wrogiego dziennika dla polskich koniecznych przemian jak dotychczas
        nie ma. Parafrazując "poglądy nieprzychylne polskim przemianom, trzeba znać"
        choćby dlatego, aby w przyszłości wyciągać odpowiednie wnioski.
        A propo pięknego różnienia, tym razem przesadziłaś, przeanalizuj swój "piękny"
        tekst i pomyśl, jak z kimś takim można się różnić - tylko dając w twarz za
        brzydkie słowa i inwektywy.
    • tom1003 Śrubka w polskiej wyobraźni, czyli jakiego chce.. 19.03.07, 09:13
      organ michnika androny plecie
      maja co czytać ubeckie śmiecie

wczoraj kapusiem ubowskim,
      dzisiaj działaczem gejowskim
    • pawel.amilo dokladnie, to juz jest nudne 19.03.07, 09:38
      Dokladnie. Nudzi mnie juz ten watek zydowski. Czy oni nie potrafia zostawic go
      na marginesie? Przeciez zasadnicza czesc Polakow nie ma nic przeciwko Zydom.
      Cytaty pochodza z rozmow przypadkowych z jakimis pewnie starszymi osobami,
      prymitywnymi babciami z radia Maryja. W ten sposob mozna powiedziec ze
      antysaemityzm i zasciankowosc funkcjonuja w kazdym kraju. Wstepniak artykulu i
      tytul suygerowal ze bedzie to tekst o tym dlaczego nie ma solidarniscji
      spolecznej, dlaczego Polacy sobie wzajemnie nie ufaja, dlaczego wtlaczaja sie
      na powrot w ramiona dyktatury przed ktora tak uciekali... Ludzie! Tyle jest
      ciekawych tematow i co najwazniejsze AKTUALNYCH! A tu znowu o Zydach :( NUdne
      to juz i bardzo sie rozczarowalem.

Ale zawsze jest - jeszcze bardziej bezwartosciowy i nudny - temat o gejach.
      Takze zapelni szpalty, ale nic nie wniesie nowego.

Czekamy.
      • tom1003 Re: dokladnie, to juz jest nudne 19.03.07, 09:47
        Na spotkaniu redakcyjnym w gazecie:

- macie jakiegoś newsa?
        - tak, jakiś kibol się w nocy schlał jabcokiem i coś krzyczał o Żydach
        - rewelacja, zróbcie reportaż na pierwsza stronę o faszyzmie w IV RP
        - a jakie tam pozostałe informacje?
        - jakaś moherowa babcia dostała nagrodę za ratowanie Żydów w czasie wojny
        - eee, takie pierdoły? szkoda miejsca. My tutaj towarzysze z homofobią walczymy,
        a nie jakąś przeszłośc rozgrzebujemy...
      • bamapama Re: dokladnie, to juz jest nudne 19.03.07, 10:46
        Zasadnicza część Polaków? Która to? Antysemityzm i zaściankowość być może
        funkcjonują w każdym kraju. Nie wiem bo nie wszędzie się z tym spotkałem.
        Tymczasem w Polsce gdzie nie pojadę przynajmniej raz zdarzy mi się usłyszeć coś
        o Żydach; sklepikarz nie dający na krechę - Żyd, cwaniak któremu podejrzanie
        dobrze się powodzi - Żyd, chłopaki z innego osiedla - Żydy, kibice innego klubu
        sportowego - Żydy, w rządzie - Żydy, nie chcesz pożyczyć kasy, postawić piwa -
        żydzisz. Dość pejoratywne konotacje. Jasne, że tak nie wyraża się ta zasadnicza
        część (czytam: ta lepsza, której nie trzeba się wstydzić) narodu, ale lekceważąc
        prymitywne babcie w moherowych czapeczkach, prostaków itd. dajesz do
        zrozumienia, że nie do końca pojąłeś treść artykułu. Tekst jest dokładnie o tym
        o czym sugeruje wstęp, tyle że z punktu widzenia ANTROPOLOGII KULTUROWEJ. Cytaty
        zaś nie pochodzą z rozmów z przypadkowymi ludźmi, ale z badań terenowych.
        Artykuł mimo że nie rewelacyjny to jednak wart uwagi.
        • bravor Re: dokladnie, to juz jest nudne 20.03.07, 10:45
          W ciekawym towarzystwie się obracasz, ciekawych masz znajomych, moze ty też
          żydzisz po cichu.

bamapama napisał:

• tow.stalin kolejny nazistowski tekst w wybiórczej 19.03.07, 10:57
      ostatnio obserwuję pewną socjal-nazistowską ofensywę ideologiczą w wybiórczej.
      zaczeło się od tekstu o katorodzinie w obszarze braku funduszy dla gejów i
      lesbijek z powodu niewłaściwego ich rozdysponowania (na niepełnosprawnych),
      potem było o niechęci do własnej seksulaności w kontekście aids z uwypukleniem
      simona mola, a teraz jest o, tu muszę zacytowac, o: "fantazmatycznej dychotomi",
      z której wynika, że polacy to urodzeni debile i mordercy (żydów oczywiście).
      generalnie nasze społeczeństwo dzieli się na dwie podatwowe warstwy: chamstwo,
      głosujące na pis, któr woli pieniądze z podatków wydać na niepełnosprawne dzieci
      miast na gejów, światopoglądowo tkwiące jeszcze w 13 wieku (stosy, inkwizycja,
      berety, głeboko ukryte skłonności homoseksualne, krwiożerczość, nieuctwo, brak
      higieny itp) a z drugie strony, mamy panów lub zydów: nieliczą, ciągle uciskaną
      mniejszość o kryształowej wręcz uczciwości, ludzi którzy z samopoświęceniem,
      zaniedbując własne życie (nawet życie intymne (sic!) ) niosą kaganiec oświaty,
      zeby ciemny i zacofany lud przejżał na oczy - "ludu pracujący miast i wsi - od
      myślenia masz nas, jednostki wybitne, genialne, wykształcone, obyte a nawet i
      obute... słuchajcie nas, a będzie wam dobrze jak w niebie... po co wam zdrowy
      rozsądek? to tylko pozostałość po wiekach ciemnoty i uciemiężenia - z nami czeka
      was przyszłość jasna, tylko maszerujcie równo w szeregu i wyszczekujcie co wam
      wybiórcza każe, bo inaczej..."

otóz dzisiejsza bieda naszego społeczeństwa ma jakoby wynikać min. tu cytat:
      "okupacja hitlerowska, która zniszczyła dawnych Żydów".

To, co się z nią stało po II wojnie światowej, jest zupełnie nieprawdopodobne.
      Wskutek zbiegu kilku okoliczności empiryczna dychotomia Pany/Chamy przeobraziła
      się w fantazmatyczną dychotomię Chamy/Żydzi. Historyk przyszłości, oswojony z
      Žižkiem tak, jak dzisiejsi IPN-owscy historycy oswojeni są z Feliksem Konecznym,
      zapewne wyjaśni szczegółowo, jak nastąpiło to niepojęte przekształcenie. Wydaje
      się, że wśród okoliczności, które o nim rozstrzygnęły, jako najważniejsze możemy
      wymienić trzy:

*** wpływ volkistowskich idei na wyobrażenie o "narodzie" jako tworze
      wyrastającym nie z "pańskiej", ale z "chamskiej" krwi;

*** okupacja hitlerowska, która zniszczyła dawnych Żydów,

*** i okupacja sowiecka, która zniszczyła dawnych "Panów", a zarazem przyniosła
      panów nowych - "żydokomunę".
      • bravor Re: kolejny nazistowski tekst w wybiórczej 20.03.07, 10:55
        Witam Waćpana,

nic dodać nic ująć.

Ja bym do tego zestawu publicystycznych gniotów dodał tekst Michnika o nowych
        populistach, czyli o rządach Chamów, pana Majcherka o dyskryminacji elyt w
        Polsce, pewno przez Chamów, i parę innych.
        • scoolony S'roobka 20.03.07, 12:28
          Tekst kończy się prostą receptą na odbudowywanie wspoolnoty obywatelskiej.
          Widzę, że nikt nie doczyta/ do końca, nawet Ci bez piany na "chamskich gębach".
          Ca/e szczęście - g/upota lekce waży.
          No dalej! Wskakujcie "na barana".
          Uniosę ca/y tuzin tropicieli antypolskich sPISkoow.
          scoolony
          • bravor Re: S'roobka 20.03.07, 20:52
            yes, skoolony, odbudowywanie wspoolnoty obywatelskiej nastąpi wtedy gdy Chamy
            stracą ciągotki do rządzenia i zdadzą się w całości na elyty, czyli wg tej
            lewaczki na Żydów.
    • abba15 UBekistan - to raj dla kapusiów szpicli i złodziei 19.03.07, 19:47
      UBekistan czyli stwór Michnika i Kiszczaka
      przeprowadził na IVRP kolejny wściekły atak
      nic nie pomoże interwencja szlachetnego RPO
      bo UBowcy to zdemoralizowane załgane szambo!
    • abba15 UBekistan - jest to twór Michnika i Kiszczaka 19.03.07, 20:35
      w PRLu to staliśmy od przepaści o jeden krok
      a w III RP to zrobiliśmy ten krok w jeden rok
    • mispl Patriotyzm w praktyce 20.03.07, 02:52
      Patriotyzm nie może byc abstrakcyjny. U nasz niestety tak często jest.
    • jar_ole Bardzo smutna i zawstydzająca dyskusja 20.03.07, 09:14
      Za jej podsumowanie wystarczą słowa Heideggera "mały chce przecież tylko samego
      siebie, to znaczy chce być mały. (...) Wszystko, z czym nie może się równać,
      pomniejsza, czyni podejrzanym, a w ten sposób równym sobie” (Martin Heidegger).
      Można by wątek resentymentu rozwijać, ale po co... I tak nikt tu nie chce
      rozmawiać, rozumieć się, robić coś wspólnie, tylko dowalanie i przerzucanie się
      błotem przez wysoki mur. A miało być tak pięknie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka