Dodaj do ulubionych

Czy poprawki w konstytucji całkiem zakażą aborcji?

19.03.07, 08:43
Rozważania, czy zarodek ma prawo do życia, czy do godności są fascynujące...
Na przykład od którego miesiąca, tygodnia, godziny od poczęcia płód ma prawo
decydowania, czy chce słuchać nowego hitu Rosiewicza "kaczory to potwory",
kiedy zaś to zagraża jego życiu i/lub godności...
Przypomniała mi się Seksmisja:
- JAK TAK MOŻNA? JAJO O JAJO !!!
Może i ten wątek wprowadziź do konstytucji?
A także zakaz spożywania "tysiącletnich jaj", choć chińskich, to kaczych....
Obserwuj wątek
    • sekwana2005 poprawki w konstytucji nakażą bycie tatą i mamą? 19.03.07, 09:00
      Wrednie donoszę, iz kiedyś profesor "Tygrys Młodzieniaszek", czyli Lew
      Starowicz prowadził porady seksualne w już nie istniejącym tygodniku ITD, z
      którego wyszło wiele gwiazd polskiego dziennikarstwa, "od prawej do lewej
      ściany" (i jeden prezydent RP), co powinien przebadać jeszcze "profesor"
      Maciarewicz, w kolejnym raporcie.
      Jedną z atrakcji były listy do redakcji
      Podobno kiedyś nawet sam "Tygrys" nie wiedział co ma odpowiedzieć i stawiał
      wódkę całej redakcji (i okolicznym)po liście:
      - Panie profesorze, mój partner ma kłopoty ze wzwodem, przedwczesny wytrysk i
      parę innych przypadłości. Poza tym jesteśmy szczęśliwą parą. Co robić?
      Podobno ktoś dostał czarnego Jasia Wędrowniczka za odpowiedź
      - Nigdy nie wiadomo, czym mozna sprawić przyjemność, droga Pani (lub Panie)
      I to polecam pomysłodawcom wprowadzenia plemników do konstytucji
      • baby1 Cała ta dyskusja nie ma znaczenie. Aborcje są, 19.03.07, 10:00
        jest ich dużo, a może być jeszcze więcej. Możecie sobie wpisać do konstytucji,
        że każda baba musi zgłaszać się co tydzień do LPR-owskiego czy PiS-owskiego
        lustratora celem sprawdzenia czy jest w ciąży. I tak to nie zmieni
        rzeczywistości.
        • man_sapiens Genialny pomysł! 19.03.07, 10:43
          Centralne Biuro Antyaborcyje, likwidacja fabryk środków antykoncepcyjnych (w tym
          także siekier, po ostatnim wypadku pijanego górala) wraz raportem, lustracja
          kobiet - każda kobieta musi złożyć oświadczenie czy, kiedy i z kim zaszła w
          ciążę (jak nie złoży to 10 lat zakazu kopulowania), oświadczenia będzie
          sprawdzał specjalny instytut przez najbliższe 15 lat.

Biorę. Wasserman, Ziobro i Macierewicz - wykonać.
          podpisano - Kaczyński
          • colombina Genialny ale nie oryginalny! 19.03.07, 16:18
            Juz Slonce Karpat wprowadzil przymusowe, comiesieczne badania kobiet w celu
            wczesnego wykrycia ciazy i ochrony plodu przed matka-morderczynia. Jako
            ciekawostke dodam, ze egzekutorow tego prawa, niewdzieczny narod zlosliwie
            nazywal "policja menstruacyjna"

• almagus Re: Genialny ale nie oryginalny! 21.03.07, 15:00
              Łżeukład z katotalibem, z atomowym grzybem!

Nie urośnie za Tuska
              na łżeświnię półtuszka,
              w tym podwójna łżekacza
              i leppiejoprostacza.
              Tak myśleli wyborcy,
              poszli karnie odbiorcy.
              Katotalibów zew,
              uśpił niebiański śpiew,
              padłe narodu masy,
              co nie mają wciąż kasy.
              Półtusze z zapalnikiem,
              ułożyły się z Rydzykiem,
              odpalą aborcji grzyba,
              na hasło katotaliba!
              Gdy przybędzie im masy,
              gdy się dorwą do kasy.
              Już każdy wypasiony,
              mają spirale żony.
              „Oni was wyplują” i
              ja daję wam parę dni,
              to było hasło chyba,
              do odpalenia grzyba.
              Potrzebne im są Tuski,
              więc tokują spaśtuszki.
              Na Afganistan kaczki,
              dali trampki i taczki.
              Na NATO Rydzol dyba,
              trzeba wesprzeć taliba!
        • brunhi Re: Cała ta dyskusja nie ma znaczenie. Aborcje są 20.03.07, 12:51
          Mnie tez powala, jak bardzo ten pan jest daleki od polskiej rzeczywistosci. Do
          tego arogancki, to bredzenie, ze obecna ustawa sprawia, że zawirowania
          hormonalne moga byc podstawa do usuniecia ciazy to juz jest naprawde oburzajce,
          wystraczy popartzec na dziesiejsza wiadomosc o wyroku trybunalu w strasburgu!
          A w ogole obraza mnie tez to mowienie o zaiwrowaniach czy zachwianiach
          hormonalnych - "ktore przeciez sie w ciazy zdarzaja" - no albo uwazamy, ze ciaza
          to normalny stan (ja tak sadze) i wtedy ilosc i jakosc hormonow w ciazy jest tez
          normalna, jaka by nie byla. A jesli dla tego pana gospodarka hormonalna kobiety
          podczas ciazy jest choroba to ja juz nie wiem - moze panstwo powinno jednak
          finansoweac leczenie tej choroby????
          • uchachany Nie masz racji. Ten pan jest bardzo blisko 20.03.07, 22:17
            polskiej rzeczywistości. Przewiduje ona wprowadzenie bezwzględnego zakazu
            aborcji jako wyrazu wdzięczności polityków dla Kościoła, dzięki którego
            poparciu dostali się do władzy. Dla omamienia przeciwników tego rozwiązania
            wciska sie kit, jakoby jakieś inne motywy powodowały inicjatorami tych zmian w
            konstytucji :-).

brunhi napisała:

> Mnie tez powala, jak bardzo ten pan jest daleki od polskiej rzeczywistosci. Do
            > tego arogancki, to bredzenie, ze obecna ustawa sprawia, że zawirowania
            > hormonalne moga byc podstawa do usuniecia ciazy to juz jest naprawde
            oburzajce,
            > wystraczy popartzec na dziesiejsza wiadomosc o wyroku trybunalu w strasburgu!
            > A w ogole obraza mnie tez to mowienie o zaiwrowaniach czy zachwianiach
            > hormonalnych - "ktore przeciez sie w ciazy zdarzaja" - no albo uwazamy, ze
            ciaz
            > a
            > to normalny stan (ja tak sadze) i wtedy ilosc i jakosc hormonow w ciazy jest
            te
            > z
            > normalna, jaka by nie byla. A jesli dla tego pana gospodarka hormonalna
            kobiety
            > podczas ciazy jest choroba to ja juz nie wiem - moze panstwo powinno jednak
            > finansoweac leczenie tej choroby????
    • migg.migg Czy poprawki w konstytucji całkiem zakażą aborcji 19.03.07, 12:13
      " Żaden zapis, no, może poza takim, że "aborcja jest zawsze zakazana", nie
      wprowadzi całkowitego zakazu aborcji."
      to teraz tak mówicie.

co oznacza godność? jakie prawa się z niej wywodzi?

"Dane osobowe to chociażby kod genetyczny. Każdy od poczęcia powinien mieć prawo
      do tego, żeby dane o jego kodzie genetycznym były chronione"
      jak to się ma do badań prenatalnych? czy można sprawdzić kariotyp? a
      występowanie zmutowanego allelu? kto może wyrazić zgodę na przeprowadzenie
      takich badań?
      dane mają być chronione - kto może mieć dostęp do tych danych? lekarz? kobieta?
      tylko płód?

"nie mamy w polskim prawie regulacji w dziedzinie bioetyki, choćby zapłodnienia
      in vitro, badań nad komórkami macierzystymi, terapii genowej."
      jakich regulacji możemy się spodziewać?
      jak zmiana w konstytucji może wpłynąć na regulacje dotyczące zapłodnienia in vitro?
      jak zdefiniowane jest poczęcie w polskim prawie?
      jak ta definicja może wpłynąć na regulacje dotyczące zapłodnienia in vitro?
      od kogo będzie wymagana zgoda na in vitro? od kobiety i mężczyzny? od zarodka?

gdzie można przeczytać ekspertyzę pana Wróbla i pozostałych ekspertów?

i na marginesie: dlaczego skoro episkopat tłumaczy, że referendum be, bo takich
      spraw nie należy rozstrzygać w głosowaniu, ale równocześnie zgadza się, żeby
      głosował nad tym sejm?
      • jorge.martinez Re: Czy poprawki w konstytucji całkiem zakażą abo 21.03.07, 15:41
        migg.migg napisała:

> i na marginesie: dlaczego skoro episkopat tłumaczy, że referendum be, bo takich
        > spraw nie należy rozstrzygać w głosowaniu, ale równocześnie zgadza się, żeby
        > głosował nad tym sejm?

To nie żaden margines. Kościół odmawia obywatelom prawa do decydowania o
        zmianach ustroju, w którym żyją.
        To OK, wypie..ć z Ustawy Zasadniczej wszelkie wzmianki odnoszące się do
        kościoła i wartości katolickich. Wtedy nie będzie potrzeby głosowania nad nimi.
        Każdy będzie głosował swoim postępowaniem zgodnie ze swoim sumieniem.
    • orcheystra Re: Czy poprawki w konstytucji całkiem zakażą abo 20.03.07, 13:40
      od jakiego, znowu, cholernego "poczęcia"? We współczesnej polszczyźnie używa
      się słowa: "zapłodnienie".

Poza tym: do momentu przecięcia pępowiny płód jest częścią organizmu i ciała
      kobiety i mtylko kobieta ma prawo zadecydować czy chce urodzić, czy nie.
      • jacuo Re: Czy poprawki w konstytucji całkiem zakażą abo 21.03.07, 00:35
        > od jakiego, znowu, cholernego "poczęcia"? We współczesnej polszczyźnie używa
        > się słowa: "zapłodnienie".

sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2501825
        > Poza tym: do momentu przecięcia pępowiny płód jest częścią organizmu i ciała
        > kobiety i mtylko kobieta ma prawo zadecydować czy chce urodzić, czy nie.

Czyli można usunąc 9 miesięczną ciążę ? Gratuluję.

• bromba_bez_glusia Re: Czy poprawki w konstytucji całkiem zakażą abo 21.03.07, 14:54
          A no wlasnie...w tym Twoim linku stoi jak byk:

począć się — poczynać się
          1. «zacząć się»
          2. «powstać, narodzić się»
          3. «o dziecku: zacząć istnieć»

Podkresle: NARODZIC!
    • nessie-jp Re: Czy poprawki w konstytucji całkiem zakażą abo 20.03.07, 19:11
      Czyli de facto lekarz stanie się panem życia i śmierci kobiety. Np. chorej na
      raka może nie przepisać leków, bo jego zdaniem ma szansę przeżyć 9 miesięcy z
      nowotworem bez nich. A płodowi mogłyby zaszkodzić.

No, a co potem z przerzutami nowotworu, to już niech się w hospicjum martwią...
      Ważne, że płód zdrowy.
    • yesamin Re: Czy poprawki w konstytucji całkiem zakażą abo 20.03.07, 19:47
      Chyba trzeba opracować jakiś polski rodzaj aborcji, np. odcinać tylko pępowinę
      i niech płód sam sobie dalej radzi, jak taki pełnouprawniony. Warto znaleźć
      taki patent aborcyjny, by nie tykać tego świętego płodu, tylko ciała kobiety. I
      wtedy jest czysta sytuacja - kobieta tylko zdecydowała o swoim ciele, nie
      tykając drugiej osoby.
      Jeśli bowiem jest tak, że ten cały płód jest drugą osobą i ma takie same prawa
      jak my, to my sobie zdecydujemy o swoim ciele: pępowinie czy łożysku, a płód
      jak chce, to niech się przyczepia do wiatru i radzi sobie jak umie - jego
      prawo!
    • czarna_rozpacz jak juz robic jaja z prawa karnego, to na calego.. 20.03.07, 20:01
      i za zabicie zygoty,
      na szafoty !!!
      • paula266 Re: przeraża mnie głupota polskiego rządu... 21.03.07, 12:00
        czarna_rozpacz napisała:

> i za zabicie zygoty,
        > na szafoty !!!

jeszcze trochę i wprowadzą zakaz antykoncepcji, a zwolenników aborcji i
        antykoncepcji zaczną palić na stosie, bo są zagrożeniem dla życia poczętego...
        • colombina Niezly wierszyk ,<uchachanego> n/t 21.03.07, 14:45
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=32370773&a=32383581
    • jacuo Re: Czy poprawki w konstytucji całkiem zakażą abo 21.03.07, 00:29
      Masz rację, że rozważania, od którego momnentu płód ma prawo dożycia są jałowe -
      dlatego przyjmujemy jedyną logiczną definicję - czyli od jego powstania. Bo
      inaczej właściwie dlaczego nie można by usuwać 9 miesięcznej ciąży. A jeżeli
      tak to może i noworodka do powiedzmy 3 miesiąca życia. A może póśc dalej ?

Jacek
      • niknejm Re: Czy poprawki w konstytucji całkiem zakażą abo 21.03.07, 15:32
        jacuo napisał:

> Masz rację, że rozważania, od którego momnentu płód ma prawo dożycia są
        > jałowe -
        > dlatego przyjmujemy jedyną logiczną definicję - czyli od jego powstania.

Człowiek staje się człowiekiem od momentu wykształcenia narządów pozwalających
        na samodzielne życie i posiadanie samoświadomości - takich jak mózg. Zygota
        (początkowy okres ciąży) nie ma mózgu. Jest więc takim samym
        samym 'człowiekiem' jak plemnik. Jaki stąd wniosek? Masturbacja = morderstwo.
        Chyba nikt nie zaprzeczy, że plemnik to żyjąca komórka.

Pzdr
        Niknejm

• nati morduje codziennie nienarodzone dzieci :/ 23.03.07, 18:46
          dokladnie. antykoncepcja tez jest mordowaniem (nasluchalam sie takich glupot
          jakies 10 lat temu na lekcjach religii w liceum). biore pigulki - wiec morduje??!!

politycy powinni sie odstosunkowac od MOJEGO prawa do tego czy chce urodzic czy
          nie. kazda kobieta powinna sama decydowac o sobie!!!

• leonard3 Re: Czy poprawki w konstytucji całkiem zakażą abo 23.03.07, 23:32
      Popieram aborcje "inaczej". Kazda wyrodna samica powinna miec prawo aborcji
      w 5-tym miesiacu ciazy. Plod do inkubatora i niech sobie zyje pod ochrona
      polskiego panstwa ,pozbawiajac matke wszystkich praw rodzicielskich.
      Smierdzace macice, wyrodne mordercze samice - nikt was nie potrzebuje.
      • bromba_bez_glusia Re: Czy poprawki w konstytucji całkiem zakażą abo 24.03.07, 00:03
        Lenoard, ty mnie fascynujesz...skad ci sie, kuzwa, biora takie pomysly?
        • leonard3 Re: Czy poprawki w konstytucji całkiem zakażą abo 24.03.07, 00:17
          bromba, nauka rozwiaze wiele problemow obnazajac cala podlosc ludzkiej kondycji
          moralnej. W szpitalu w USA utrzymano przy zyciu 5-miesieczny plod o wadze
          1/4 kg. Wkrotce realne bedzie utrzymanie przy zyciu plodu 4-miesiecznego.
          Wiec o co chodzi wyrodnym samicom w tej aborcji? O aborcje czy morderstwo?
          Bo jesli chca aborcji - prosze bardzo smierdzaca macico, wyrodna samico.
          Ale dlaczego mamy plod zabijac mlotkiem i wyrzucac do kubla?
          Niech idzie do inkubatora i ZYJE. Pod opieka panstwa, ktore
          ma obowiazek chronic zycie swego malego obywatela.
          Wyrodne samice powinny byc pozbawione wzselkich praw rodzicielskich.
          • bromba_bez_glusia Re: Czy poprawki w konstytucji całkiem zakażą abo 24.03.07, 00:29
            To ja mam jeszcze fajniejszy pomysl!Mysle ze ci sie spodoba, bo rownie
            absurdalny jak twoj

Zaczac prace nad "sztucznymi macicami" dla obroncow zycia plci meskiej. Jesli
            jakas kobieta nie bedzie chciala plodu, wtedy siup! przensiesimy go do
            "nosiciela". I po co w to mieszac panstwo? Niech nosiciel sie nim zajmie jak
            swoim dzieckiem.

• bak_on Mam lepszy pomysl 24.03.07, 00:34
            Jak juz, to pojsc dalej. Kazdej kobiecie wyciagac jajeczko, zapladniac je i
            chodowac w inkubatorze. Kazde jajeczko to potencjalny czlowiek, kazda
            menstruacja to utrata czlowieka, ktory moglby sie narodzic. Wychowaniem zajmie
            sie panstwo i tak niedlugo w sercu Europy powstanie nacja z miliardem
            mieszkancow. Patriotyczne to i na chwale kosciola.
            • leonard3 Re: Mam lepszy pomysl 24.03.07, 00:46
              Bromba i Bak, proponuje wam dyzur w klinice aborcyjnej. Czy widzieliscie
              4 miesieczny plod? Ma nozki,raczki,oczki, nosek ,czuje bol i strach.
              Wiecie jak sie je zabija - lamie im sie czaszki pompa prozniowa.
              Wiecie jestem zawodowym zolnierzem i zabijalem w Wietnamie, Afryce i
              na Bliskim Wschodzie. Ale mowie wam - nie moglbym zlamac pompa prozniowa
              dziecku czaszki. A wy moglibyscie? a moze egzekucje zywego plodu
              powinnismy zostawiac wyrodnym samicom? Niech roztrzaskuja czaszki
              wlasnym dzieciom. Glupie smierdzace macice - nie chcecie ciazy to
              uzywajcie srodkow antykoncepcyjnych albo poddajcie sie sterylizacji.
              Nie mordujcie.
              • bromba_bez_glusia Re: Mam lepszy pomysl 24.03.07, 00:50
                leonard3 napisał:

> Wiecie jestem zawodowym zolnierzem i zabijalem w Wietnamie, Afryce i
                > na Bliskim Wschodzie.

To ja juz nie mam wiecej pytan. Nawet absurd ma swoje granice...
                • leonard3 Re: Mam lepszy pomysl 24.03.07, 00:55
                  Mezczyzna jak jest sam w dzungli przeciwko malpom z kalasznikowami to
                  zabijac lubi i cieszy sie jak przezyl. Ale nigdy nie zabilem bezbronnego,
                  a zwlaszca nienarodzonego dziecka ty tchorzliwa szumowino.
                  Bronic dzieci przed morderczymi , wyrodnymi samicami.
                  • bromba_bez_glusia Re: Mam lepszy pomysl 24.03.07, 01:04
                    A te "malpy w dzunglii" to nie mialy nozek,raczek ,oczek, nosków ,ktore to tak
                    cie wzruszyly u plodu?

Dobra, koniec. Pastwienie sie nad kims kto ma zryta psyche przez wojny (jak
                    twierdzi) jest niehumanitarne. Choc szczerze watpie czy ty kalasznikowa na zywo
                    widziales
                    • res.publica Re: Mam lepszy pomysl 13.04.07, 12:09
                      bromba_bez_glusia
                      ja sądzę, że temu panu, co tak uparcie powtarza rzeczownik 'samice' jest
                      potrzebna opieka bardzo dobrego psychiatry:) zgodzisz się ze mną, prawda?:)
                      • leonard3 Re: Mam lepszy pomysl 13.04.07, 21:57
                        Sejm juz piardnal soja judaszowska decyzje. Ale sprawa wroci.
                        Bo Nauka rozwiaze sprawe UTRZYMANIA PRZY ZYCIU PLODU PO ABORCYJNEGO w kazdym
                        jego stadium. I przyszle pokolenia osadza was jako bande krwiozerczych
                        barbarzyncow podobnych do tych ktorzy zabijali w Rzymskim Kolloseum ludzi dla
                        rozrywki. Hanba krwiozerczym malpom SLD i PO
    • leonard3 Re: Czy poprawki w konstytucji całkiem zakażą abo 24.03.07, 08:42
      Wykastruj sie jezeli masz problem ze swoja sperma.
      Wysterylizuj sie jezeli masz problem ze swoimi jajeczkami
      Uzywaj antykoncepcji jezeli chcesz sie pieprzyc jak malpa.
      Dokonaj aborcji BEZ ZABIJANIA plodu.
      Mozna obecnie utrzymac przy zyciu 5-cio miesieczne plody.
      Plody do inkubatora pod opieke panstwa i niech ZYJA.
      Wyrodne, mordercze samice pozbawiac praw rodzicielskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka