Dodaj do ulubionych

Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawied...

21.03.07, 11:25
Wszystkie Trybunały przed Trybunał Norymberski! Dość manipulacji!
Obserwuj wątek
    • parkomat zielona wstążeczka! 21.03.07, 11:25
      skocz.pl/wstazeczka
      • hildegunst pobierz wstążeczkę asfaltową (b. ładna) 21.03.07, 11:47
        berkowicz.nazwa.pl/konrad_berkowicz/dolina_rospudy/
        Budujcie tę szosę! (27.02.2007)

Tyle osób mnie pyta o stanowisko w sprawie awantury z Doliną Rospudy, że
        uległem – i piszę. Temat jest zresztą dość ciekawy. Jeszcze tydzień temu nie
        byłem pewien, jak to właściwie jest? Oczywiście, pryncypialnie każdy normalny
        człowiek wie, że jak coś robią “zieloni”, to znaczy, że jest to kompletne
        wariactwo. Są to normalne świry, które np. protestują przeciwko budowie mostu
        Józefów-Konstancin (2 km przez Wisłę) – w wyniku czego jadąc do Konstancina
        muszę zamiast 4 km pokonać 40 km – tym samym znacznie bardziej niszcząc
        środowisko (jeśli przejazd samochodu w ogóle je niszczy, oczywiście).

Te świry “walczą” ponadto z globalnym ociepleniem – zamiast się cieszyć, że
        wreszcie będzie cieplej. Oczywiście za 5oo lat, gdy juz będzie o te 5°C cieplej
        i zacznie się faza oziębiania,, ówcześni ekolodzy zaczną równie bohaterską
        walkę z globalnym oziębieniem, strasząc naszych potomków wizją lodowców na
        Saharze.

Jak mawiał książę Kropotkin: “Cel niczym – ruch wszystkim”. Obecnie
        więc “zieloni” wzięli się za Rospudę – i ruszają się całkiem żwawo. A ja
        zainteresowałem się sprawą - bo z faktu, że świry coś popierają, nie wynika, że
        sprawa jest niesłuszna; raz na jakiś czas świrom też zdarza się mieć rację...

Nie tym razem! Okazało się (jak napisał w ostatniej “ANGORZE” miejscowy
        przewodnik) ta szosa wcale nie biegnie przez jakiś dziewiczy las, tam są
        normalne wysypiska śmieci, najbliższe rezerwaty i miejsca lęgowe rzadkich
        ptaków są o kilka kilometrów od tej szosy, przeprowadzenie drogi przez Raczki
        jest nie tylko dłuższe (obejrzałem to i na mapie i przez GOOGLE-Earth i w
        dokładnym atlasie) – i “ekolodzy” łżą w żywe oczy, że to o 3 km krócej) ale
        ponadto trzeba by powysiedlać sporo ludzi... i też podniszczyć przyrodę.

Co zabawniejsze: plany przepuszczenia szosy tak, jak ma iść, były dawno
        zatwierdzone i przez “ekologów” i przez ekspertów Komisji Europejskiej (która
        teraz jest podbechtywana przez “ekologów”, a w Brukseli jest taki bałagan, że
        polski urzędnik nawet sobie tego wyobrazić nie potrafi – bałagan nie dlatego,
        że są tam bałaganiarze, przeciwnie, lecz dlatego, że są tam setki tysięcy
        podobnych spraw; centralizm, centralizm...).

W sumie: “zieloni”, jak zwykle, zrobili sprawę tam, gdzie jej nie ma. Być
        może ich szefowie liczyli na to, że – jak zwykle – wręczy im się ze 100 (czasem
        do 500) tysięcy dolarów, by sie odczepili. A być może ich podpuszczono, by
        odwrócili uwagę ludzi od np. Raportu o WSI albo problemów z gospodarką... Kto
        wie?

Natomiast referendum w tej sprawie – to kompletny kretynizm. Oczywiście
        Władzuchna ogłosiła to referendum, by pozbyć sie odpowiedzialności, na
        zasadzie: “To nie my, to L*d zdecydował!”. Nie za to płacimy pensje
        p.Premierowi, p,Ministrowi, p.Wojewodzie – i całej czeredzie pomniejszych
        urzędasów! To oni są od podejmowania decyzyj. (to nie błąd ortograficzny – JA
        tak piszę!).

Precz ze spychotechniką! Od kiedy o prowadzeniu szosy ma się wypowiadać
        rolnik spod Białej Podlaskiej (Podlasie – ale 200 km od Rospudy!) czy babcia-
        emerytka spod Kamiennej Góry! To już sensowniej byłoby, by wypowiadali się
        jeżdżący tą droga Litwini i Estończycy! Jeśli mają się wypowiadać
        zainteresowani. A nie powinni... Decyzje powinni więc podejmować urzędnicy. Ci
        nie zainteresowani.

Pytanie: czy tacy jeszcze są?

Tak czy owak: dość tego kunktatorstwa! Budujcie wreszcie, ludzie, tę szosę!
        Nie ustępować chamstwu!

Pan Konrad Berkowicz namalował bardzo ładną wstążeczkę w kształcie
        szosy; “zieloni” mają zieloną – to my będziemy mieli asfaltową! Byuć może uda
        Mu sią ju umieścić. Jeśli się uda, proszę pobierać ją z tej strony – i
        umieszczać w miejscach uznanych za właściwe.

I nasze będzie na wierzchu!

Janusz Korwin-Mikke

• kszynka Re: pobierz wstążeczkę asfaltową (b. ładna) 21.03.07, 11:57
          hildegunst napisał:

> Od kiedy o prowadzeniu szosy ma się wypowiadać
          > rolnik spod Białej Podlaskiej (Podlasie – ale 200 km od Rospudy!) czy bab
          > cia-
          > emerytka spod Kamiennej Góry! To już sensowniej byłoby, by wypowiadali się
          > jeżdżący tą droga Litwini i Estończycy! Jeśli mają się wypowiadać
          > zainteresowani. ...

podoba mi się ten fragment
          :-)
          • arius5 Ale sie ubawilem :o) 21.03.07, 13:08
            > > Od kiedy o prowadzeniu szosy ma się wypowiadać
            > > rolnik spod Białej Podlaskiej (Podlasie – ale 200 km od Rospudy!)
            > > czy babcia emerytka spod Kamiennej Góry! To już sensowniej byłoby, by
            > > wypowiadali się jeżdżący tą droga Litwini i Estończycy! Jeśli mają się
            > > wypowiadać zainteresowani. ...

Tak, oczywiscie, w ogole niech Litwini zaczna decydowac o sprawach Polski,
            dlaczego nie.
            A nawiasem mowiac, skoro durne polaki nie potrafia wreszcie zadbac o swoj wlasny
            kraj, to musi to zrobic ktos inny. Nauczka bedzie bolesna, ale moze dotrze do
            paru zakutych lbow w rzadzie.
            • wuk4 a ja się ubawiłem, jak zobaczyłem na żywo J. K.-M. 21.03.07, 13:23
              spacerował sobie Korwin-Mikus po wrocławskim dworcu. Miał ambicje wtedy
              zostać... prezydentem Polski - więc prowadził kampanię. Chodził sobie po dworcu
              z czerwoną muszką, zadzierając nos do góry, a ludzie się oglądali...
              • tukot zawsze uważałem korwina za nieszkodliwego 21.03.07, 15:34
                dziwaka plotącego nawiedzone, efektownie brzmiące bzdury dla naiwnych.
                jednak uważałem go za całkiem inteligentnego.

powyżej zamieszczony tekst pozbawił mnie tego uważnia.
                jednak to zwykły tuman.
            • fagusp Kto powinien decydować? 21.03.07, 15:40
              Z tymi epitetami typu "zakuty łeb" to bym na twoim miejscu nie wyskakiwał.
              Bezsens referendum jest oczywisty - za te decyzje powinni odpowiadać urzędnicy
              (w końcu za to im płacą).
              Natomiast zasadne pytanie brzmi: którzy urzędnicy.
              Poniżej coś, czego Wyborcza nie przedrukowała z PAP-u.
              Projekt obwodnicy Augustowa o długości 17,1 km przewiduje budowę drogi
              szybkiego ruchu przecinającej unikatowy system mokradeł Rospudy. Dolina wchodzi
              w skład obszaru specjalnej ochrony wytyczonego na mocy unijnej dyrektywy
              ptasiej. KE UWAŻA, że ze względu na występowanie na jej terenie rzadkich
              siedlisk dolina powinna być również chroniona na mocy dyrektywy w sprawie
              ochrony siedlisk przyrodniczych oraz dzikiej fauny i flory (tzw. siedliskowej),
              mimo że - jak przypomina KE - Polska jeszcze nie wyznaczyła tam specjalnego
              obszaru ochrony siedlisk.
              Wypowiedź przedstawiciela KE
              "Jeżeli chodzi o 5-kilometrową obwodnicę Wasilkowa, której budowa rozpoczęła
              się 15 lutego, KE zarzuca Polsce złą ocenę wpływu inwestycji na środowisko.
              Tymczasem trasa częściowo przebiegałaby przez obszar specjalnej ochrony ptaków,
              a unikatowe siedliska, ZDANIEM KE, także zasługują na objęcie ich ochroną".
              Z polskiego na nasze, KE uzurpuje sobie prawo do decydowania, które obszary
              powinny być objęte ochroną i w jakim zakresie. Problem w tym, że nie posiada
              odpowiedniej delegacji ustawowej. Polska wypełniła obowiązek zgłaszając ok. 10%
              powierzchni do ochrony w ramach NATURA 2000, ale Dyrektoriat KE naciska na
              objęcie ochroną obszaru prawie dwukrotnie większego (zgodnie z sugestiami tzw.
              organizacji pozarządowych). Ignoruje przy tym fakt, że zgodnie z prawem na
              zgłoszenie obszaru do objęcia ochroną muszą wyrazić zgodę samorządy lokalne.
              Nie można zgodnie z prawem to stosujemy szantaż - blokując płatności z JUŻ
              WCZESNIEJ podpisanych umów na współfinansowanie przez Unię inwestycji
              infrastrukturalnych. Tym samym konflikt Rospuda - Wasilków jest tylko jednym z
              elementów gry na wymuszenie.
              Jeżeli rząd się ugnie to mamy przechlapane - postulowane przez "zielonych" nowe
              obszary ochrony w sposób ewidentny kolidują z planowanymi inwestycjami. Mało
              tego - inwestycje i tak zostaną poprowadzone na tych obszarach. Tyle, że trzeba
              będzie wykonać odpowiednią liczbę dodatkowych, dobrze płatnych ekspertyz.
              Jeżeli ma się obcykane jak prowadzić kampanie kwestionowania jakości ekspertyz
              wykonanych przez "niekompetentnych" (tj. spoza słusznego grona prawdziwych
              aktywistów) ekspertów, to można sobie zapewnic dolce vita na najbliższych
              kilkanaście lat. Powtórka z przymusu badań archeologicznych, tylko na
              nieporównywalnie większą skalę.
              A teraz najśmieszniejsze: przejrzyj, jakie lokalizacje zostały dodatkowo
              zgłoszone przez "ekologów" do NATURY 2000. Bo jest wielce prawdopodobne, że za
              kilka lat sam padniesz ofiarą dzisiejszego szantażu, gdy trzeba będzie
              zrezygnować z budowy drogi bo są ptaszki, roślinki i koszty ekspertyz. Albo
              będziesz bezsilnie zagryzał paznokcie przyglądając się jak bojownik o naturę
              rozbija się wypasionym, ekologicznym Range Rowerem.
              I tak dochodzimy do kwestii zakutych łbów - nie miotaj tych obelg, bo któregoś
              dnia odczujesz nieznośny ucisk żelaza na skroniach. Łosiu.
              • r306 A teraz czego Ty nie napisales... 21.03.07, 15:49
                Zadna z dyrekty UE dotyczaca ochrony obszarow objetych programem Natura2000
                oraz dyrektyw ptasiej i siedliskowej nie wyklucza przeprowadzenia budowy ma
                tych terenach drug, pomostow i wiaduktow. ZADNA.
                Projektujac tam okreslona inwestycje infrastrukturalna trzeba jedynie dopelnic
                okreslonych warunkow. Wciskanie ludziom kitu, ze na obszarze Natura2000 nie
                powstanie juz zadna droga, jest ordynarnym klamstwem.
                Dodatkowe inwestycje zwiazane z taka budowa - a wiec rekompensaty srodowiskowe,
                dodatkowe ekspertyzy maja swoje odzwierciedlenie rowniez w wysokosci doplat do
                takiej inwestycji.
                • fagusp Re: A teraz czego Ty nie napisales... 21.03.07, 16:08
                  W sposób niezamierzony (jak myślę) potwierdziłeś to, co wcześniej napisałem. I
                  tak będziemy budować na terenach Natury 2000, tyle że potrwa to znacznie dłużej
                  i dodatkowo zabulimy za "ekspertyzy" złodziei z "organizacji pozarządowych". A
                  ponieważ budżet (włącznie z unijnym) nie jest jest z gumy, jakaś część
                  inwestycji spadnie z grafika z powodu braku pieniędzy.
                  • r306 Podbijasz tylko bebenek imposibilizmu.... 21.03.07, 16:20
                    W imie "budowanie jest nasza racja stanu".
                    > W sposób niezamierzony (jak myślę) potwierdziłeś to, co wcześniej napisałem.
                    Nie jest to oczywiscie prawda, gdyz napisalem w jaki sposob jest to
                    rekompensowane doplatami. My na razie, to nie umiemy nic zaplanowac i wydac
                    pieniedzy z glowa - cierpimy na nadmiar pieniedzy na inwestycjie i indolecje
                    urzednikow.
                    Okreslenie "zlodzieje z organizacji pozarzadowych" wystawia Ci najlepsza
                    cenzure sposobu myslenia - narodowy socjalizm - taka nosi to definicje.
                    • fagusp Re: Podbijasz tylko bebenek imposibilizmu.... 21.03.07, 18:55
                      Sugeruję ci zapoznać się ze sprawozdaniami finasowymi tuzów rospudzkiej zadymy:
                      Zielonego G. (fundacja, ale tym się nie chwalę), Pracowni na Rzecz Istot
                      (stowarzyszenie) i Zielonego Mazowsza (stowarzyszenie). Wychodzi na to, że
                      tylko ZM zdecydowało się upublicznić swoje sprawozdanie. W części "przchody"
                      ok. 70% (jakieś 300 tys.) to kasa uzyskana za ekspertyzy wykonane za kasę z
                      unii (to też nasze podatki) lub organów samorządu i administracji państwowej.
                      Niecałe 9 tys. to wpłaty osób fizycznych w ramach 1% podatku dochodowego.
                      Widać, gdzie są konfitury. Jeszcze ciekawiej mogłoby wyglądać to tam, gdzie
                      wstyd ekooszołomom się obnażyć,
                      Prawda jest taka, że zawodowy aktyw "pozarządowy" pilnuje, aby żłób był
                      wystarczająco głęboki. Liczą się tylko spektakularne akcje w miejscach, gdzie
                      jest duża kasa do wyciągnięcia. Tam gdzie rzeczywiście występują problemy
                      fundamentalne /zanieczyszczenie środowiska emisjami gazowymi, zatrucie wód i
                      odpady komunalne/ jest tylko ogólnikowe pieprzenie w bambus /+ blokowanie
                      energetyki atomowej, która jest najmniej szkodliwa dla środowiska/. No, ale tam
                      się kasy nie natrzaska, a i miejsca na spektakularne "przykuwanie" brak.
                      • r306 Probujesz odrocic kota ogonem.... 22.03.07, 09:59
                        G... mnie interesuja tak na dobra sprawe zieloni. Sam jestem "ekologiem" na
                        wlasny urzytek - jestem wedkarzem.

Mnie interesuje normalne rozwiazywania spraw, zgodnie z prawem, a nie
                        przeslizgiwanie sie po tematach i szukanie koniecznie jakiegos winnego, ktory,
                        gdy sie zaczyna wszytko walic, bo ktos przy planowaniu dal dupy, zaczyna
                        wrzeszczec.
                        Obrzucenie nawet najwiekszym g.... zielonych nie zrobi na mnie najmniejszego
                        wrazenia. Bede ciagle optowal za przestrzeganiem prawa, ktore w tym wypadku
                        jest lamane i to w sposob obslizgly przez panstwo.
                        Tak samo bede sie domagal przestrzegania np. poszanowania praw czlowieka i praw
                        obywatelskich dla zlodzieja. I gdy ten zlodziej bedzie wrzeszczal, ze go
                        klawisz bije w celi, to tez bede protestowal - stojac w tej sprawie po stronie
                        zlodzieja. END.
              • remik.bz co ważniejsze :prawa człowieka czy przyroda? 21.03.07, 18:27

Dobrze się stało ,że ta sprawa bedzie w TS.
                Ten wyrok bedzie miał olbrzymie znczenie na postrzeganie UE w naszym
                społeczeństwie - chociazby w kontekscie referendum konstytucyjnego.

Z jednej strony mamy bardzo wazna wartość - ochrone przyrody dla nas i dla
                przyszłych pokoleń.
                Z drugiej inna bardzo wazna wartość: prawo człowieka do godnego zycia , ochrony
                zdrowia , ochrony zycia , pracy i nauki w spokoju, a wreszcie prawo do
                docedywania o swoim regionie, swojej gmine, swoim mieście ( w którym mieszka ,
                pracuje)
                Ciekawe co UE wybierze?

Bo jak na razie to przesłanie KE jest piekielnie jednoznaczne: chronimy przyrode
                w Polsce , człowieka w Polsce "olewamy".
                Niech mieszkańcy Augustowa śpia w hałasie TIR-ów (my w bogatej UE mamy to w
                nosie), niech rolnicy z Podlasia wynoszą się ze swoich domów (mamy to w nosie),
                niech sobie robia jakies referenada ( mamy to w...) , niech uchwalają miejscowe
                plany zagospodarowani( mamy to w...) , niech chca rozwoju gospodarczego swojego
                rejonu i godziwych zarobków z tm zwiazanych( mamy to w...).
                My im zrobimy na Podlasiu skansen , który raz do roku odwiedzimy , aby pochwalic
                sie w pubie w Brukseli w jakiej to dziczy bylismy.
                Niech tubylcy siedza cicho , koszą kosami trawę , a my po urlopie na Szeszelach
                wpadniemy tam na weekend i podarujemy im perkal i paciorki.

30 % Podlasia wpisano w "naturę". Jak tam ,zyc , jak pracowac? O urlopie na
                Szeszelach to nawet pomarzyc nie watro.....
                Kto dał prawo organizacjom ekologicznym wypowiadac się w cudzym imieniu (np
                mieszkańców Podlasia) ? Od tego sa wybrane w demokratycznych procedurach
                Samorzady , Rząd , Parlament , Prezydent , a nie grupka przypadkowych osób ,
                która nic nie wie o zyciu na Podlasiu i za nic przed nikim nie odpowiada?
                Dlaczego KE słucha ludzi , których nikt nie upowaznił do wystepowania w imieniu
                mieszkańców Podlasia ,a szerzej Polski?
                Czy wogóle warto byc w UE , aby otrzymywac te nieszczesne paciorki?
                Przeciez dziś KE nic dla mieszkańców Podlasia nie ma poza propozycja skansenu i
                wyjazdu na zmywak do Londynu.
                Mam nadzieje ,ze tylko kilku biurokratów z KE i ze nie jest to "unijna strategia
                dla Podlasia"

No i sprawa odniesienia samorzadów do "natury 2000"
                W przypadku niekorzystnego dla Augustowa wyroku TS , logiczne jest ,ze zaden
                normalny samorząd nie zgodzi sie na "naturę" u siebie. Wójt , który zacznie o
                tym mysleć na drugi dzień przestanie byc wójtem ( bo ludzie beda się obawiac
                ,że nie tylko domu , ale nawet płotu nie postawią)

Jako ciekawostke podam jeszcze ,że ekolodzy podali całe miastecko Zator w
                Małopolsce równiez do "natury"( bo stawy rybne w poblizu)
                Niech mi ktos z ekologów odpowie na proste pytanie : jak sobie wyobraża zycie
                mieszkańców Zatora w takim przypadku? .

• r306 Buahahahaha 21.03.07, 12:15
          W atlasie i na google earth sprawidzl rowniez te wysypiska? :)))

Ze facet napisal kilka bzdur - kazdy moze, a papier, a teraz intrntet - przymie
          kazda glupote - cierpiwy.... ale zeby je tak bezrefleksyjnie przedziubywac na
          forum?

Boze.....
          • burakpl4 Re: Buahahahaha 21.03.07, 12:53
            faktem jest, że woda w rzece ma 3-cią klasę czystości, bo wpuszczane są do niej
            ścieki z okolicznych mieścin.

PS Wygramy tę sprawę!
            Wyczytałem, że był już taki wyrok, że coś co rozpoczęto przed wstąpieniem
            państwa do UE i podpisaniu zobowiązań nie podlega pod przepisy UE.
            • janou Re: Buahahahaha 21.03.07, 13:04
              burakpl4 napisał:

> faktem jest, że woda w rzece ma 3-cią klasę czystości, bo wpuszczane są do
              niej
              >
              > ścieki z okolicznych mieścin.
              >
              > PS Wygramy tę sprawę!
              > Wyczytałem, że był już taki wyrok, że coś co rozpoczęto przed wstąpieniem
              > państwa do UE i podpisaniu zobowiązań nie podlega pod przepisy UE.
              ---------------------
              link prosze.
              • zewsi Re: Buahahahaha 21.03.07, 13:28
                Głośna sprawa KE kontra Austria.
                • janou Re: Buahahahaha 21.03.07, 13:47
                  zewsi napisał:

> Głośna sprawa KE kontra Austria.
                  dzieki,poszukam:)
                  • zewsi Re: Buahahahaha 21.03.07, 13:51
                    Do usług, miła Janou. :-)
                    • admiral_0000 Re: Buahahahaha 21.03.07, 17:59
                      Tak, tylko że Komisja skarży nas z innego paragrafu niż w w przypadku Austrii.
                      Bardziej odpowiednia jest sprawa bodajże irlandzka.
                      Polecam Ci formu SkyScrapers i wątek ratujmy dolinę Rozpudy II
              • matrek Re: Buahahahaha 21.03.07, 16:43
                Ogolna zasada prawa. Stan prawny ocenia sie wg stanu na dzien zajscia zdarzenia,
                a nie na dzien wyrokowania.

Inaczej mowiac, jesli w dniu zajscia zdarzenia czyn nie stanopwi np.
                przestepstwa, to chocby na dzien wytroku czyn byl juz zbrodnia - sprawca czyna
                nie moze zostac skazany, bo w dacie czynu nie byl to czyn zabroniony.

Nie potrzeba zadnych linkow, ani innych zrodel. To wiedza powszechna, znana
                kazdemu minimalnie chociaz oczytanemu czlowiekowi.
            • r306 Ktos Cie wprowadzil w blad :) 21.03.07, 13:52
              Nie po raz pierwszy jak widac.
              Do czasu odwolawczego w NSA, inwestycji "nie bylo" - byla zaskarzona.
              Prawomocny wyrok NSA zapadl grubo po wstapieniu do UE.
              Kicha....
              Poza tym - obszary chronione Rozpudy sa wpisane na liste Natura2000, a tym
              samym sa przyjete zobowiazania ich strzegace - rowniez jeszcze przed
              przystapieniem do UE. Czyli inwestycja byla od poczatku planowana ze zlamaniem
              prawa.
              I znow kicha - nie ma faktu dokoananego.

Robia Cie w bambuko, a Ty to lapiesz za kazdym razem.

> faktem jest, że woda w rzece ma 3-cią klasę czystości, bo wpuszczane są do
              > niej ścieki z okolicznych mieścin.
              Na jakim odcinku? :)

A ostatnio tlumaczyl mi jeden augustowianin optujacy za obecna lokalizacja, ze
              dbaja bardzo o ekologie bo postawili za pieniadze UE oczyszczalnie sciegkow
              hehehehehe
              • zewsi Re: Ktos Cie wprowadzil w blad :) 21.03.07, 13:59
                Rospuda ma III klasę czystości na całej długości.

www.zielonewrota.pl/index.php?art=2767&p=20&k=64
                • r306 Dziekuje ;) 21.03.07, 14:09
                  A co to oznacza? ;)
                  Z tego co wiem, to w tej klasie wody moze utrzymac sie wiekszosc gatunkow
                  zywych, a poza tym.... Nie chronimy tam jesiotra ;)
                  Tylko torfowizka z zyjaca na nich flora i fauna :)
                  • zewsi Re: Dziekuje ;) 21.03.07, 14:16
                    Zgadzam się z Tobą r306. Rospuda jest rzeką w miarę czystą.
                    Tyle że m. in. ta informacja przeczy o dziewiczości środowiska naturalnego w
                    tamtym rejonie, którą to tezę lansuje Gazeta.
                    • r306 Dziewiczasc... 21.03.07, 14:24
                      To co niesie rzeka, nie bedaca jednak poza klasa czystosci, wcale nie musi
                      wplywac na dziewiczosc fauny i flory. Na kazdym terenie - nawet Arktyce mozna
                      odnalezc bowiem drobiny substancji wyrzuconych przez silniki.... :) czy to
                      zmienia jakos dziewiczosc tego terenu? Sprobuj wybudowac tam autostrade :)
                      • zewsi Re: Dziewiczasc... 21.03.07, 14:38
                        Las wyrosły po II wojnie też przeczy tej tezie.
                        Teren, który na grubo przed tą wojną był wykorzystywany gospodarczo przez
                        rodzinę Paców [tych od pałacu:-)], też przeczy.
                        • r306 Zwazywszy, ze dziedzictwem narodowym... 21.03.07, 14:53
                          ... w mysl ustawy jest wszystko powyzej 80 lat... to sam rozumiesz ;) Moze i
                          taki las byc dziewiczy ;)
                          W dziwiczym lasie tez rosna drzewa mlode ;)
                          • koczisss Re: Zwazywszy, ze dziedzictwem narodowym... 21.03.07, 14:57
                            Ale nie sadzone pod linijkę!

Dziewiczym lasem w Polsce, ba nawet w Europie jest tylko Puszcza Białowieska, a
                            raczej jej mała część. Cała reszta, to wcześniej, czy później nasadzenia, w
                            przeważającej części monokulturowe, jakimi są lasy wokół Rospudy, a i te w
                            okolicach Wasilkowa!
                            Byłeś w lesie sosnowym?
                            Szpaler drzew, jedno do drugiego podobne, z ubogą warstwą runa, w której to
                            nawet grzyby nie chcą rosnąć, brak praktycznie zwierząt i to ma być dziewiczy las?
                            • r306 Byles kiedys w 80 letnim lesie sosnowym? 21.03.07, 15:04
                              Sadzonym nawet reka ludzka? :)

Mowisz raczej o mlodych nasadzeniach, nie starszych niz 20-30 lat....
                              • koczisss Re: Byles kiedys w 80 letnim lesie sosnowym? 21.03.07, 17:55
                                Byłem i za cholerę do dziewiczego on podobny nie jest!
                                Jest to nadal monokultura z ubogim życiem biologicznym, małą bioróżnorodnością!

Czy łąką można nazwać pole z pszenicą?
                                Raczej nie, choć to też trawa, a życia zwierzęcego w niej prawie brak w
                                przeciwieństwie do normalnej łąki. Tak samo jest z niby sosnowym lasem!
                                • r306 Ja tez bylem.... 21.03.07, 18:00
                                  Sosen jest przewaga, ale po wiatrolomach jest duzo polan, sa cale kwartaly
                                  brzoz, wystepuja tez inne gatunki drzew. O zakrzaczeniu tez nie wspomne. Taki
                                  las ma juz swoj ekosystem - ze rozny od "dziewiczego"? Wcale nie musi to
                                  oznaczac mniej bogatego. Sa np. tereny bagienne tak zakwaszone, dziwieczo, ze
                                  flory i falny tam jak na lekarstwo....
                                  Pytanie jest o unikalnosc tego ekosystemu i unikalnosc gatunkow tam
                                  wystepujacych...
                                  • koczisss Re: Ja tez bylem.... 21.03.07, 19:52
                                    W Puszczy Knyszyńskiej, gdzie KE też neguje budowę obwodnicy, ekosystem jest też
                                    cenny?
                                    Zaznaczam, ze tam jeszcze 30 lat temu krowy się pasły, a teraz nagle ta uprawa
                                    sosny stała się cenna przyrodniczo i nie można drogi wybudować.
                                    Przypominam też, że jakby nie projektować, to i tak nie ominie się Puszczy
                                    Knyszyńskiej. Spójrz na mapkę, to zobaczysz, że Białystok otacza od strony
                                    północnej i wschodniej las!
                                    Co z tym zrobić?
                                    Dlaczego tu też nie można budować?
                                    • r306 Nie rozumiem tego pytania: 22.03.07, 09:53
                                      > Dlaczego tu też nie można budować?
                                      Nie wiem dlaczego caly czas nim operujecie. KE nie ma nic do powiedzenia, jesli
                                      kazdy z projektow ralistycznych (technicznie i ekonomicznie) zaproponowanych w
                                      kilku alternatywach biegnie przez teren chroniony.
                                      Spelnia sie wowczas wszystkie wymogi:
                                      1. Interes spoleczny.
                                      2. Przedstawienie kilku projektow
                                      3. Wszystkie projekty z ich studiami srodowiskowymi.
                                      4. Ocena merytoryczna ktore projekty sa najkorzystniejsze.

Wybranie w pkt okreslonego projektu konczy sprawe. I mozna spac spokojnie.
                                      Zaden komisarz czy zielony takiej inwestycji NIE ZABLOKUJE.
              • burakpl4 Re: Ktos Cie wprowadzil w blad :) 21.03.07, 13:59
                prawo nie działą wstecz. inwestycja zostala zaskarżona przed wstąpieniem, sam
                to napisałeś.
                i nie chodzi o scieki z augustowa.
                • r306 Re: Ktos Cie wprowadzil w blad :) 21.03.07, 14:07
                  > prawo nie działą wstecz.
                  No wlasnie - dlatego nie mozna planowac inwestycji ze zlamaniem juz
                  obowiazujacego prawa, bowiem decyzja o inwestycji zostala zatwierdzona po
                  zdefiniowaniu tego terenu jako Natura2000. Nie zajarzyles? Argument o prawie
                  niedzialajacym wstecz, wlasnie strzelasz sobie w kolano bhehehehehe
                  Do tego nie bylo jeszcze wydanej ZGODY na przeprowadzenie inwestycji, a nawet -
                  nie bylo zdefiniowane KTO PLACI ;)
                  Tak wiec piszesz o czyms dosc wirtualnym a na dodatek juz w chwili powstania
                  lamiacym prawo :)

> i nie chodzi o scieki z augustowa.
                  A o jakie? :)
                • burakpl4 Re: Ktos Cie wprowadzil w blad :) 21.03.07, 14:09
                  Kurier Poranny:Komisja Europejska, z powodu skarg organizacji ekologicznych,
                  zarzuca Polsce łamanie dyrektywy w sprawie ochrony dzikiego ptactwa i dyrektywy
                  dotyczącej ochrony siedlisk. Jak można się brionić przed takimi zarzutami?
                  Prof. Barbara Kudrycka, eurode-putowana do Parlamentu Europejskiego:- Zgodnie z
                  dotychczasowym orzecznictwem Trybunału, państwo członkowskie jest zobowiązane
                  do pokazania, że nie ma alternatywy. I to, rząd polski będzie musiał udowodnić,
                  używając najmocniejszych argumentów, jakie można sobie wyobrazić.

Chyba, że udałoby się najpierw udowadnić, że formalnie realizacja projektu
                  obwodnicy rozpoczęła się z chwilą złożenia przez drogowców wniosku o wydanie
                  decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. To stało się w grudniu
                  2002, czyli półtora roku przed wejściem Polski do Unii.

Pojawiły sie przecieki, że Bruksela zna ten argument i go odrzuca...
                  - Jedną z podstawowych zasad prawa wspólnotowego, potwierdzaną w orzeczeniach
                  Trybunału, jest zasada bezpieczeństwa prawnego. To oznacza, że inwestor
                  ubiegając się o pozwolenia może oczekiwać, że prawo nie zostanie zmienione w
                  trakcie rozpatrywania wniosku. Dodatkwe wymogi, wprowadzone później, byłyby
                  więc złamaniem tej zasady.

W chwili składania wniosku o warunki, wydawania decyzji o warunkach zabudowy, a
                  nawet pierwszych wyroków sądów, Polska nie była członkiem Unii Europejskiej i
                  tym samym nie obowiązywały jej przepisy dyrektywy ptasiej i siedliskowej. W
                  konsekwencji takiego poglądu nie byłoby wymogu wyznaczania alternatywnego
                  przebiegu trasy, a cały zarzut oparty o dyrektywę siedliskową byłby bezzasadny.
                  Co istotne, Polska mimo wszystko zrobiła ocenę oddziaływania na środowisko po
                  wejściu do Unii.

Czy ktokolwiek w ten sposób wygrał z Komisją Europejską?
                  - Tak, Austria. Była tam niemal identyczna sprawa. Droga biegła przez teren
                  chroniony. Orzeczenie zostało wydane 23 marca 2003 roku. Trybunał oddalił
                  skargę komisji na tej samej podstawie. To oznacza, że nie jesteśmy bez szans,
                  choc nie da się okreslic jaką wykłądnię przepisów przyjmie Trybunał.

A jeśli Polska przegra sprawę budowy obwodnicy Augustowa? Co nam grozi?
                  - W pierwszym wyroku Trybunał nie orzeka o karach, tylko o naruszeniu prawa
                  wspólnotowego. W kolejnym wyroku, który może zapaść nawet po 12 miesiącach,
                  Trybunał może nałożyć karę pienieżną. Albo ryczałtową (kilkanaście lub
                  kilkadziesiat milionów euro), albo okresową, tak zwaną stawkę dzienną
                  (kilkadziesiąt tysięcy) za każdy dzień naruszenia licząc od daty wyroku. Gdy
                  państwo nie płaci, można mu wstrzymać na przykład fundusze pomocowe. Oczywiście
                  są kraje, które budowały i płaciły kary, czasem nawet ze środków unijnych
                  przyznanych na inwestycje.

• r306 Hi hi hi 21.03.07, 14:22
                    > używając najmocniejszych argumentów, jakie można sobie wyobrazić.
                    Tu polegna.

> Chyba, że udałoby się najpierw udowadnić, że formalnie realizacja projektu
                    > obwodnicy rozpoczęła się z chwilą złożenia przez drogowców wniosku o wydanie
                    > decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. To stało się w
                    > grudniu 2002, czyli półtora roku przed wejściem Polski do Unii.
                    Guzik prawda :) Wiele dyrektyw w tym dotyczacych obszarow Natura2000
                    przyjelismy wczesniej dobrowolnie - byly to wymogi naszek akcesji do UE.
                    W tym rowniez przyjelismy wczesniej te dotyczace obszarow chronionych.

Do tego - formalnie to wydano jedynie pozwolenie na planowanie inwestycji -
                    czyli rysowanie kresek na mapie. Zgoda na sama inwestycje budowlana zapadla - o
                    moj Boze - w roku 2007. Czyz nie?

> Pojawiły sie przecieki, że Bruksela zna ten argument i go odrzuca...
                    > - Jedną z podstawowych zasad prawa wspólnotowego, potwierdzaną w orzeczeniach
                    > Trybunału, jest zasada bezpieczeństwa prawnego. To oznacza, że inwestor
                    > ubiegając się o pozwolenia może oczekiwać, że prawo nie zostanie zmienione w
                    > trakcie rozpatrywania wniosku. Dodatkwe wymogi, wprowadzone później, byłyby
                    > więc złamaniem tej zasady.
                    Inwestor czyli RZAD POLSKI dzialal w grudniu 2002 w obliczu okreslonego juz
                    data przystapienia do UE, wraz ze wszystkim swoimi zobowiazaniami
                    przedakcesyjnymi. W tym wypadku mozna udowodnic, ze inwestor byl w pelni
                    swiadomy obecnych jak i przyszlych zobowiazan akcesyjnych, wiec wykazal sie zla
                    wola przystepujac do takiego, a nie innego planowania inwestycji.
                    Iwestor - czyli Rzad Polski, wyznaczajac wczesniej na tym terenie obszar
                    chroniony Natura2000 byl w pelni swiadomy wszystkich zobowiazan i praw jakie
                    taki obszar obowiazuja.
                    • burakpl4 Re: Hi hi hi 21.03.07, 14:31
                      e tam, "rysowanie kresek na mapie" też jest częscią inwestycji.
                      Zaczęto robić projekt gdy przepisy unijne nie obowiązywały.
                      Poza tym jest to artykuł z gazety.
                      A jeszcze jedno:
                      Litwa domaga się wybudowania obwodnicy jak najszybciej, a więc w obecnym
                      kształcie, również rządy zachodnich państw powoli się do tego skłaniają, bo
                      boją się blokad w Augustowie.
                      • r306 Nikt nie zagwarantuje, ze obecna inwestycja... 21.03.07, 15:02
                        powstanie szybko - moze byc wrecz dluzsza w czasie realizacji niz poprowadzenie
                        alternatywy w innym terenie.
                        Finansujemy ja z wlasnych srodkow - to jak niedoszacowane sa tego typu
                        inwestycje - wiemy az nad to dobrze.
                        Firma ktora bedzie realizowac projekt nie ma doswiadczena w tego tupu
                        projektach, wpadek inzynieryjnych bedzie co nie miara - wystarczy zobaczyc, jak
                        ta sama firma zabublila budowe terminala na Okeciu.

Presja czasu jest tu bardzo niemadrym argumentem.

> Zaczęto robić projekt gdy przepisy unijne nie obowiązywały.
                        Czesc z nich przyjelismy dobrowolnie przed akcesja. Nie zapominaj, ze
                        inwestorem jest SKARB PANSTWA, a wiec Rzad Polski.
                        Sytuacja bylaby jeszcze racjonalna w obronie, gdyby dotyczylo to prywatnego
                        przedsiebiorcy prowadzacego juz projekt, lub projekt faktycznie mial by juz
                        wszystkie mozliwe wydane zgody.
                        W tym przypadku takiej sytuacji nie ma. Nie wszystkie zgodny na wykonanie
                        inwestycji byly, inwestor byl w pelni swiadomy zmieniajacych sie uregulowan
                        prawnych, a czesc z nich przyjal dobrowolnie jeszcze przed rozpoczeciem
                        inwestycji.
                        Problemem sa wlasnie takie nierzetelne doniesienia do prasy udzielane przez
                        wladze - tu np. przez europoslanke. Wskazuje ona jakis przyklad austiacki,
                        jednak nie pokazuje ona pelnej sytuacji.
                        W zwiazku z czym, gdy ETS wyda niekorzystna decyzje w kwestii tej inwestycji,
                        powstanie w czesci spoleczenstwa przekonanie o nierownym traktowaniu Polski i
                        Austrii przed Trybunalem.
                        Tak dzialaja Kaczynscy gdy ukrywaja przed spoleczenstwem, np. sens usasadnienia
                        orzeczen Trybunalu Konstytucyjnego. Mnie takie postepowanie brzydzi.
                        • zewsi Re: Nikt nie zagwarantuje, ze obecna inwestycja.. 21.03.07, 15:09
                          Nie lubię obecnej władzy. Nie podoba mi się sytuacja w kraju.
                          Dlatego nie mam żadnych pretensji do Kaczyńskich.
                          Mam za to wielką do GW. Czytam ją od początku. Lubię (a może lubiłem?) ją. I
                          dlatego od niej wymagam więcej. Nie można w sposób tak jednostronny (często
                          przekłamując fakty) opisywać problem!
                          • r306 Ale zwaz, ze duskutujesz ze mna.... 21.03.07, 15:18
                            a nie teraz, w tej chwili z GW i jej artykulem ;)
                            Oczywiscie mozna zarzucic sporo artykulom w Wyborczej. Czesto sluszne jest
                            sparafrazowanie nazwy do "Wybiórcza".
                            Jendak gdy rozmowa przeradza sie w watek juz niemal autonomiczny - tylko
                            tytularnie powiazany z artykulem w GW, warto skupic sie na merritum i sobie
                            nawzajem cos wyjasnic.

Pozdrawiam.
                            • trollskog Re: Ale zwaz, ze duskutujesz ze mna.... 21.03.07, 15:29
                              r306 napisał:
                              > Jendak gdy rozmowa przeradza sie w watek juz niemal autonomiczny - tylko
                              > tytularnie powiazany z artykulem w GW, warto skupic sie na merritum i sobie
                              > nawzajem cos wyjasnic.

Slusznie. Jak dla mnie odwolywanie sie do tego, ze za wszystkim stoi GW
                              to przyznanie sie: "Nie mamy innych argumentow."
                              • burakpl4 Re: Ale zwaz, ze duskutujesz ze mna.... 21.03.07, 15:58
                                akurat teraz to całe zamieszanie to dzieło gw, bo od kilku lat toczyła się
                                debarta jak poprowadzić inwestycję, opisywali to, nie protestowali.
        • wuk4 hihihi... niepoczytalność to folklor - Janusz K-M. 21.03.07, 12:51
          > I nasze będzie na wierzchu!
          >
          > Janusz Korwin-Mikke

Jeśli cytujesz wypowiedzi psycholi i błaznów (Korwin-Mikke, Kononowicz, Bubel
          itp.) to uważaj na własną reputację. Korwin-Mikke ma małe szanse na kierowanie
          polską z oddziału w Tworkach. Poważne traktowanie podobnych osobników nie
          wchodzi w grę.
          • hildegunst Re: hihihi... niepoczytalność to folklor - Janusz 21.03.07, 13:22
            chciałem tylko wskazać na dywersyfikację dostaw wstążeczek, a przy okazji
            przedstawić pogląd JKM.
            • tukot nie rób mu wstydu i nie nagłaśniaj jego wypocin. 21.03.07, 15:45
        • krzysztof43 Re: pobierz wstążeczkę asfaltową (b. ładna) 21.03.07, 13:40
          Panu Korwinowi-Mikkemu już kompletnie odbiło. Natomiast insynuacje finansowe
          moim skromnym zdaniem może robić tylko ktoś, kto sam ma w tych sprawach
          krystalicznie czyste sumienie. A i to, człowiek dobrze wychowany nie powinien
          robić insynuacji finansowych.
        • 100piotr Re: pobierz wstążeczkę asfaltową (b. ładna) 21.03.07, 16:25
          Jeżeli miałem jakieś watpliwości w sprawie Rospudy to po artykule p.Korwina-
          Mikke już nie mam. Jestem zdecydowanie przeciw. Tak się składa że pomysły
          autora artykulu mają tyle wspólnego z zdrowym rozsądkiem co on sam z MISS
          Polonią.
      • antyprawak Jest oczywiste że Rospuda zostanie uratowana. 21.03.07, 11:48
        Nie ma innej możliwości.
      • www.zielonybimber Przywiąż ją sobie do pt.....ka 21.03.07, 12:11
      • geralt9 Jest kompromis!!!Film! 21.03.07, 15:06
        Jest juz kompromisowe rozwiazanie w sprawie Raspudy, zobacz film!!!
        geralt.blox.pl/2007/03/Ekologia-kompromis.html
      • janu5 Szyszko kopie się z koniem 21.03.07, 19:27
        Szyszko ma jakies argumenty w tej sprawie ale sprawa juz jest w trybunale i
        prędko z tamąd nie wyjdzie , a jak prędko to napewno z hukiem czyli przepadnie.
        Augustowianie tracą czas powinni nosić transparenty :
        CHCEMY obwodnicy , może być w wersji EKOLOGÓW byle SZYBKO.

Zupełni enie rozumiem dlaczego taka obwodnicę projektuje się 15 lat?
        A teraz jeszcze urzędnicy nie chcą zmienic trasy tylko wolą się kopac z koniem.
    • tfurca alter-natywa 21.03.07, 11:28
      czemu oni tak w zaparte
      niech poprowadza ta obwodnice
      inna trasa, dostana z uni jeszcze kase
      w augustowie zalozcie swiatla
      i kladki ...

a tak bedzie kara
      i kto za to zaplaci, pan, pani, spoleczenstwo
      ;]
      • burakpl4 Re: alter-natywa 21.03.07, 11:47
        tfurca napisał:

> czemu oni tak w zaparte
        > niech poprowadza ta obwodnice
        > inna trasa, dostana z uni jeszcze kase

czemu wy tak w zaparte o kasie z unii, skoro jej nie ma?
        Obwodnica musi być budowana za kasę polską, bo kasa z ue już rozdzielona.

> w augustowie zalozcie swiatla
        > i kladki

czemu wy tak w zaparte z tymi światłami, skoro wiadome jest, ze gdyby powstały
        co parę metrów to Augustów udusiłby się ze smrodu, a kładki raz, że nie
        wszędzie da się postawić, dwa, że emeryci to się tam nie wespną.
        • r306 Buraczku kochany... 21.03.07, 12:21
          > czemu wy tak w zaparte o kasie z unii, skoro jej nie ma?
          > Obwodnica musi być budowana za kasę polską, bo kasa z ue już rozdzielona.
          Po co bajdurzyc? :) Kasa rozdysponowana? hehehehehe My jej nie umiemy wydac -
          nawet wlasnej - pochodzacej z akcyzy. Nie wiedziales? Przeciez za to mial
          wlasnie poleciec Polaczek. Ze nie polecial - swiadczy to tylko o tym, ze w PiS
          nie ma ludzi, ktorzy by go zastapili przy jednoczesnej wiernosci dla Jaroslawa.

> czemu wy tak w zaparte z tymi światłami, skoro wiadome jest, ze gdyby
          > powstały co parę metrów to Augustów udusiłby się ze smrodu,
          I znow bajki :) Ta sama trasa nr 8, z rownym obciazeniem - biegnie przez Marki
          pod Warszawa - sygnalizacji swietlnych, ktore tam naliczylem - jest 7.
          Wiesz, ze sa tez sygnalizacje na zadanie? Wciska sie taki fajny przycisk na
          slupku i swiatlo zielone dla pieszych zapala sie......
          Rozpatrywanie bezsensownosci budowy kladek w kontekscie emerytow jest o tyle
          smieszne, ze mieszkancy Augustowa epatuja nas ofiarami smiertelnymi,
          wymieniajac wsrod nich glownie osoby bardzo mlode......

Jak chcesz brac udzial w dyskusji, to najpiers sprawdz swoje argumenty - czy
          maja wogole jakiekolwiek potwierdzene w faktach.
          W przeciwnym razie - wyzej buraka... nie podskoczysz, nawet po reinkarnacji.
          • burakpl4 Re: Buraczku kochany... 21.03.07, 14:43
            r306 napisał:

> > czemu wy tak w zaparte o kasie z unii, skoro jej nie ma?
            > > Obwodnica musi być budowana za kasę polską, bo kasa z ue już rozdzielona.
            > Po co bajdurzyc? :) Kasa rozdysponowana? hehehehehe My jej nie umiemy wydac -
            > nawet wlasnej - pochodzacej z akcyzy. Nie wiedziales?

demagogia.
            Kasa jest rozdysponowana na inne drogi, UE zatwierdziło projekty.
            Pomału ruszają budowy autostrad.
            Koniec w tym temacie.
            • r306 :) 21.03.07, 15:26
              Po piersze kasa jest na razie rozdysponowana tylko regionalnie. Konkursy
              projektowe nadal trwaja. Wiec nic nie jest rozdysponowane do konca na projekty.

Po drugie, nawet gdyby przyjac taka hipoteze, to istnieje mozliwosc przesuwania
              funduszy na inne inwestycje lub programy - nie wiedziales? W tym przypadku KE
              nawet by sie nie zajaknelo, tym bardziej, ze Via Baltica, a jej czescia jest
              obwodnica Augustowa jest wpisana w projekty zatwierdzone przez Bruksele...
          • w.groch Re: Buraczku kochany... 21.03.07, 15:05
            Śmieszny jest ten kontekst ofiar, na prawdę. Uwielbiam mizantropów.
            Nadzieja w tym, że Ty też w końcu umrzesz (być może tragicznie) a wraz z Tobą
            Twój świat.

Dictius te necare...
            • r306 Caly czas sobie powtarzam: memento mori... 21.03.07, 15:24
              ... dlatego dla przyszlych pokolen nie powinienem pozostawiac tylko zgliszcz...

Dziekuje za serdeczne zyczenia smierci tragicznej ;)
        • krzysztof43 Re: alter-natywa 21.03.07, 14:00
          burakpl4 napisał:
          >
          > czemu wy tak w zaparte z tymi światłami, skoro wiadome jest, ze gdyby powstały
          > co parę metrów to Augustów udusiłby się ze smrodu, a kładki raz, że nie
          > wszędzie da się postawić, dwa, że emeryci to się tam nie wespną.

--------------
          Bo burmistrz Augustowa i część ludzi stamtąd jest na rękę, żeby augustowianie
          ginęli na ulicy z tirami, bo wtedy będą mogli przeforsować zniszczenie Rospudy
          ipokazać, że ich na wierzchu.
          Co do świateł, to można zrobić tzw. zieloną falę. Kładki mogłyby być z windami +
          ochroniarze, żeby nie były dewastowane.
          I jeszcze pytanie - dlaczego w Łomży nie ma takich awantur, choć przez miasto
          przejeżdża więcej tirów? W Łomży mogą spokojnie wytyczyć trasę przez obszary
          chronione i zbudować drogę?
          Prócz twgo warto przypomnieć sobie Sochaczew, gdzie tiry na Warszawę szły przez
          główną, ale wąską uliczkę (zanim je puszczono do Góry Kalwarii, choć i wtedy
          wjeżdżąły w wąskie uliczkim, tyle, że nie przez samo centrum)
      • olias Re: alter-natywa - tyle że glupia 21.03.07, 12:00
        za darmo to tylko sąsiadka daje. A i to na ogół gdy już po terminie świażości.
        Co do kładek i światek to se je sam załóż w domu. Czy nie przychodzi ci do
        głowy że NIE DA się żyć przy autostradzie pełnej tirów?
        kreska którą narysował ten kretyn "bez uprawnień" wysiedla co najmniej dwie
        wsie. Odcina od pół kilka innych. I ... przecodzi pezez Dolinę w miejscu gdzie
        jest bardzo szczególne stanowisko z jakimiś rzadkimi storczykami.
        • franek31 Re: alter-natywa - tyle że glupia 21.03.07, 14:20
          olias napisał:
          > którą narysował ten kretyn "bez uprawnień" wysiedla co najmniej dwie
          > wsie.

Pokaż proszę, które konkretnie wsie i dlaczego w całości.
        • trollskog zdecydujcie sie w koncu 21.03.07, 14:42
          olias napisał:
          > Co do kładek i światek to se je sam załóż w domu. Czy nie przychodzi ci do
          > głowy że NIE DA się żyć przy autostradzie pełnej tirów?

Najpierw gadacie, ze ludzie gina, a jak sie da pomysl, zeby nie gineli
          to zrzedzicie, ze TIRy smierdza i warcza.
          Zdecydujcie sie w koncu, na czym Wam zalezy: na zyciu ludzkim czy na
          uniknieciu smrodu i halasu.

TS.
          • burakpl4 Re: zdecydujcie sie w koncu 21.03.07, 14:49
            a pomyślałeś o tych, którzy nie potrafią wyjechać ze swoich posiadłości?
            Przy każdym domku mają być światła, a może węzeł drogowy?
            • trollskog Re: zdecydujcie sie w koncu 21.03.07, 15:03
              burakpl4 napisał:
              > a pomyślałeś o tych, którzy nie potrafią wyjechać ze swoich posiadłości?
              > Przy każdym domku mają być światła, a może węzeł drogowy?

A czy moglbys odpowiedziec na postawiony przeze mnie zarzut ?
              Bo Twoje pytanie jest od czapy, ze sie tak wyraze.
              Ale odpowiem. Otoz latwo jest zbyc argument sprowadzajac go do absurdalnej
              skrajnosci, co tez wlasnie uczyniles. A wystarczy troche pomyslec
              i skorzystac ze zdobyczy cywilizacji, jaka sa przejscia na przycisk.
              "Przy kazdym domku..." - no naprawde, zastanow sie nad tym co powiedziales.
              Moze jeszcze co 3 metry, a w ogole to deptak tam zrobic.

TS.
    • zostatniejchwili ---- Bobry z Samobobrony jadą do Brukseli ---- 21.03.07, 11:29
      Bobry zdecydowanie opowiadają się ZA budową. Liczą na ogromne zyski z
      przydrożnych interesów. - Będziemy blokować Brukselę, jeśli zajdzie potrzeba -
      mówi szef Samobobrony J. Żeremiak.
    • durruti Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawied.. 21.03.07, 11:29
      No to teraz płaćcie Augustowiacy.

PS. Wczoraj w nocy hakerzy zrobili włam na stronę frakcji chcącej zniszczyć
      Rospudę. Info:
      cia.bzzz.net/hackerzy_wlamali_sie_na_www_niszczycieli_doliny_rospudy
      • burakpl4 Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 11:48
        jeszcze się nie rozpoczęła rozprawa, a ty już wiesz jak się skończy.
    • jabaal Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 11:34
      No i bardzo dobrze! Musimy w Europie szukać prawa i sprawiedliwości, bo w Polsce mamy tylko te pisane z dużych liter. Prawo i Sprawiedliwość = prawie jak prawo i sprawiedliwość. Niech żyje UE!
      A przebieg trasy zmienić nie jest tak trudno, co p. Szyszko udowodnił w Wesołej.
    • superdzikus Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 11:34
      Leczysz sie czasami chłopcze?
      • superdzikus Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 11:35
        to oczywiscie do lookasa7 - 7 lat
      • olias Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 11:54
        leczy się, leczy, ale co z tego. Znowu zapomniał łyknąć pastylek.
    • lubie_dziewczynki szyszko przed Trybunał Stanu! 21.03.07, 11:35
      Wszystko wskazuje że Pis i podlaska PO przegrają gdyż od początku nie brali pod
      uwagę alternatywnych rozwiązań.
      Towarzysz szyszko (pisownia z małej litery nie przypadkowa) osobiście podłożył
      sie wydając decyzje nie zgdodną z prawem polskim i unijnym. Dlatego logicznym
      sie wydaje postawienia go przed Trybunał Stanu.
    • piotrek4w Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 11:36
      może "polska" gazeta w końcu stanęła by po stronie polskiego kraju
      • vapor1 Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 11:40
        Panie premierze Kaczyński, panie Pierwszy sprawiedliwy Ziobro, nie grzmicie?
        Wszak czas by zastanowic sie nad konstrukcja Europejskiego Trybunału
        Sprawiedliwosci zanim uzyje prawniczych sztuczek i kaze nam placic! Skad wtedy
        wezmiecie na becikowe, na mundurki i inne srulki matulki?
      • superdzikus Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 11:40
        Moze Ty "prawdziwy" Polaku dla dobra kraju palnalbys sobie w leb?
      • wuk4 niech Polska broni polskiej przyrody 21.03.07, 11:43
        zamiast czekać, aż obroni ją unijny Trybunał Sprawiedliwości
      • lubie_dziewczynki Re: piotrek4w 21.03.07, 11:44
        ależ Polska to właśnie w pierwszej kolejności takie skarby jak Wawel, Rospuda,
        Wieliczka itd.
        Natomiast takie elementy jak szyszko czy piotrek4w to "perfumowane szambo" jak
        powiedział wasz guru ojciec dyktator.
        • burakpl4 Re: piotrek4w 21.03.07, 11:51
          > Natomiast takie elementy jak szyszko czy piotrek4w to "perfumowane szambo"
          jak
          > powiedział wasz guru ojciec dyktator.

Pomyliłeś się: powinieneś napisać "mój guru".
          Skoro go cytujesz to tak zapewne jest.
        • mut Re: piotrek4w 21.03.07, 11:54
          Polska to w pierwszej kolejności LUDZIE.
          A oni w tym przypadku chcą żyć bez TIR-ów w sąsiedztwie.
          • lubie_dziewczynki Re: mut 21.03.07, 12:11
            Czytałeś że 60 procent Polaków chce żeby obwodnica ominęła Rospudę.
            Czyli w tym przypadku Polska to w pierwszej kolejności LUDZIE KTÓRZY NIE CHCĄ
            ZNISZCZENIA ROSPUDY.
            • zewsi Re: mut 21.03.07, 12:36
              To nie mieszkańcy np. Poznania giną pod kołami Tirów.
              Byłoby niemoralne, żeby mieszkaniec np. Poznania wypowiadał się w tej kwestii.
              • lubie_dziewczynki Re: zewsi 21.03.07, 12:55
                A czy twój mózg może pojąć że jest możliwość poprowadzenia obwodnicy w ten
                sposób żeby ominąć najcenniejsze torfowiska Rospudy. Bo większość ludzi np.
                Poznania jest w stanie to pojąć, natomiast wy ludzie "zewsi" najwyraźniej nie.

Po drugie wolałbym żeby te panie z Augustowa z moherowymi beretami i krzyżami w
                dłoniach , nie decydowały którędy ma przebiegać obwodnica.

Ps. zanim odpowiesz przeczytaj ten tekst z 10 razy. nie jest taki trudny. dasz
                radę go zrozumieć . :) pozdr
                • zewsi Re: zewsi 21.03.07, 13:08
                  TVN pokazuje moherowe berety, więc ludzie tacy jak Ty myślą, że to czerń
                  decyduje o przebiegu obwodnicy. Mylisz się.
                  Za przebiegiem obwodnicy w obecnym kształcie są WSZYSTKIE siły polityczne w
                  regionie.
                  Od SLD, przez PO, PSL, Samoobronę, PiS i LPR. Trzeba być wybitnie
                  jednostronnym, żeby tego nie zauważyć. Ale to nie Twoja wina, tylko mass mediów.

Ty wiesz które stanowiska są najcenniejsze? Jesteś aż takim ekspertem, jeśli
                  chodzi o torfowiska na Podlasiu? A może warto zaufać autorytetom, co?
                  • lubie_dziewczynki Re: zewsi 21.03.07, 13:26
                    Wszystkie partie na Podlasiu od SlD, przez PO, do pisolprsamobrony zachowują
                    sie na podlasiu jak oszołomy. Ile razy w tv pokazywali "zatroskanych" lokalnych
                    polityków wszystkich opcji powtarzających że "ludzie są ważniejsi od żabek" .
                    Kretynów można takimi argumentami przekonać ale nie mnie.

A może warto zaufać autorytetom? Masz racje warto.
                    Więc zaufaj takim jak naukowcy z polskich uniwersytetów czy państwowa rada
                    ochrony przyrody - organ doradczy ministra środowiska Szyszko(tfu aż mi sie
                    spluneło na monitor)
                    Jeśli wczytasz sie w opinie naukowców wniosek jest tylko jeden - NALEŻY OMINĄĆ
                    ROSPUDĘ.
                    • zewsi Re: zewsi 21.03.07, 13:34
                      Dobrze, że wspomniałeś o autorytetach i naukowcach.
                      Ostatnio w tej sprawie wypowiadał się prof. dr hab. Henryk Tomaszewicz -
                      człowiek który na torfowiskach w tej części Polski spędził życie, tylko
                      oczywiście w Gazecie o jego zdaniu na ten temat nie poczytasz.
                      Nie poczytasz opinni profesorów botaniki czy hydrologii, nie poczytasz opinii
                      leśników, którzy wypowiadali się za obecnym przebiegiem obwodnicy. Co najwyżej
                      dowiesz się że inni profesorowie polemizowali ze zdaniem nieprawomyślnych
                      profesorów.
                      • lubie_dziewczynki Re: zewsi 21.03.07, 13:48
                        Oczywiście że w każdym stadzie znajdą sie czarne owce które albo chcą
                        być "orginalne" albo po prostu sporządzą opinię na zlecenie GDDKiA "że
                        przyrodzie nic zaszkodzi". Jednak wiekszość naukowców jak i przywołana
                        państwowa rada ochrony przyrody są jednoznacznie przeciw. Jest to dla Ciebie
                        bardzo niewygodny fakt gdyż uporczywie go przemilczasz.

A co do opinii naukowców to tutaj była ciekawa dyskusja na ten temat
                        adamwajrak.blox.pl/2007/03/Zmierzyc-naukowcow.html#ListaKomentarzy
                        • zewsi Re: zewsi 21.03.07, 13:56
                          Co znaczą "czarne owce"?
                          Człowiek jest szanowany, ma jakiś tam dorobek, poświęcił swojej dziedzinie całe
                          swoje życie.
                          W pewnej kwestii ma inne zdanie niż jakaś opcja... Czy to uprawnia do nazywania
                          go "czarną owcą"?
                          Nie zgadzam się z Tobą.
                          • lubie_dziewczynki Re: zewsi 21.03.07, 14:09
                            Nie wypowiadam sie o tym konkretnym profesorze bo nic o nim nie wiem i nie znam
                            jego opini.
                            Ale ty znowu przemilczałeś negatywne opinie PROP czy naukowców z uniwersytetu
                            warszawskiego, nie potrafisz sie do tego odnieść?
                            • zewsi Re: zewsi 21.03.07, 14:35
                              lubie_dziewczynki napisał:

> Nie wypowiadam sie o tym konkretnym profesorze bo nic o nim nie wiem i nie
                              znam
                              >
                              > jego opini.
                              > Ale ty znowu przemilczałeś negatywne opinie PROP czy naukowców z uniwersytetu
                              > warszawskiego, nie potrafisz sie do tego odnieść?

lubie_dziewczynki, przepraszam że bezpośrednio się nie odniosłem.
                              Wiem, że są różne opinie na ten temat. PROP jest przeciwna obwodnicy, podlaska
                              WROP jest za. Ja to rozumiem, bo wiem, że świat nie jest czarno-biały.
                              Rozumiem, że naukowcy lubią mieć rózne zdanie na jakiś temat.
                              Po protu życzyłbym sobie, jako obywatel, wyrabiać zdanie na jakiś temat na
                              podstawie jak najpełniejszej informacji.
                              Przyznam się Tobie lubie_dziewczynki, że - zanim wybuchła ta histeria
                              rospudzka - miałem wątpliwości co do przebiegu obwodnicy. Nie powiem, żeby To
                              były wielkie wątpliwości, ale jakieś tam były.
                              Jednak sposób prezentowania tego problemu przez popularne media napawa mnie
                              dużym niesmakiem i spowodował radykalizację mojego stanowiska.
                              Przepraszam Cię za te wynurzenia.
                      • zdenkazero Re: zewsi 21.03.07, 13:55
                        Może sobie przeczytaj na temat "ekspertyzy" Tomaszewicza tu:
                        www.rospuda.org.pl/ - to wypowiedź jego szefa. Tylko ze zrozumieniem
                        czytaj, błagam, ze zrozumieniem. Jeśli potrafisz...
                        • zewsi Re: zewsi 21.03.07, 14:06
                          Czytałem to wcześniej.
                          Obaj są profesorami i obaj mają przeciwstawne zdanie na ten temat.
                        • zewsi Re: zewsi 21.03.07, 14:13
                          Do projektu obwodnicy Augustowa zostały dołączone m. in. opinie:
                          1. prof. Waldemara Mioduszewskiego, Zakład Zasobów Wodnych, Instytut Melioracji
                          i Użytków Zielonych w Raszynie;
                          2. prof. dr hab. Aleksandra W. Sokołowskiego, były pracownik Instytutu
                          Badawczego Leśnictwa w Białowieży
                          3. prof. dr hab. Wojciecha Radeckiego, Instytut Nauk Prawnych PAN, Zespół Prawa
                          Ochrony Środowiska we Wrocławiu;
                          4. prof. dr hab. Macieja Gromadzkiego, Zakład Ornitologii Polskiej Akademii
                          Nauk w Gdańsku

Jednak to też według Ciebie małe misie są.
                          • admiral_0000 Re: zewsi 21.03.07, 18:10
                            Przy Państwowej Radzie Ochrony Środowiska - organie powołanym ustawą przy
                            Ministrze Środowska - tak, to są małe misie. A Rada już trzy razy wydawała
                            stanowisko przeciwne budowie obwodnicy przez torfowiska Rozpudy.
                      • ko2006 Re: zewsi 21.03.07, 16:55
                        przepraszam, ze sie wtracam, ale nie moge powstrzymac sie od poinformowania
                        przedmowcy, ze zostal wprowadzony w blad. Na temat wypocin niejakiego
                        Tomaszewskiego wypowiedzial sie juz m.in. jego przelozony prof. Stanislaw
                        Klosowski, m.in. dementujac informacje o rzekomych badaniach tegoz w dolinie
                        Rospudy. Tu jest orginalny tekst:
                        www.pracownia.org.pl/data//oswiadczenie_ws_wypowiedzi_htomaszewicza.pdf

zewsi napisał:

> Dobrze, że wspomniałeś o autorytetach i naukowcach.
                        > Ostatnio w tej sprawie wypowiadał się prof. dr hab. Henryk Tomaszewicz -
                        > człowiek który na torfowiskach w tej części Polski spędził życie,
                • stefan1009 Re: zewsi 21.03.07, 13:38
                  Uważasz, że poziom agresji podniesie poziom twoich wypowiedzi? Sądzisz, że tylko
                  ty pojmujesz całośc zagadnienia i masz monopol na "prawdę"? Jesteś zdania, że
                  pseudofachowcy, którzy rysując kreski na mapie mówią o "alternatywnym
                  projekcie", mają większe prawa, niż kobiety w moherowych beretach?
                  Zrewiduj swoje lewackie poglądy i zadaj sobie kilka pytań o demokrację.
                  Na ten tekst nie musisz odpowiadac sądzę, że musisz przeżyc jeszcze kilkanaście
                  lat, żeby go zrozumiec.
                  • lubie_dziewczynki Re: zewsi 21.03.07, 14:05
                    >Jesteś zdania, że pseudofachowcy, którzy rysując kreski na mapie mówią
                    o "alternatywnym
                    > projekcie", mają większe prawa, niż kobiety w moherowych beretach?

Stefan osoby z SISKOM mają większą wiedze o projektowaniu dróg a więc ich głos
                    ma większą wagę niż tych wrzeszczących starsze panie z Augustowa.

> Zrewiduj swoje lewackie poglądy i zadaj sobie kilka pytań o demokrację.

Zawsze uważałem że mam raczej prawicowe poglądy więc musiałbym prawicowe
                    poglądy rewidować. Poza tym lewak czy prawicowiec to tylko etykietki.
                    Najważniejsza jest LOGIKA.
                    • stefan1009 Re: zewsi 21.03.07, 15:33
                      I to jest nasze narodowe przekleństwo. Socjaliści i lewacy mówią o sobie
                      prawica, a modne pierdy uważa się za logikę.
              • kaszalot_pl Re: mut 21.03.07, 12:57
                zewsi napisał:

> To nie mieszkańcy np. Poznania giną pod kołami Tirów.
                > Byłoby niemoralne, żeby mieszkaniec np. Poznania wypowiadał się w tej kwestii.

Czyli jak rozumiem, w sytuacji gdyby Trubunał Sprawiedliwości UE zasądził
                jakieś kary całość pujdzie z kieszeni mieszkańców Augustowa? Znaczy ja
                (Warszawa) czy jakiś poznaniak nie musimy się martwić ze to uderzy nas
                podatników po kieszeni?

kaszalot
                PS. Myślenie nie boli, chociaż potrafi byc męczące.
                • zewsi Re: mut 21.03.07, 13:13
                  Piszesz myślenie nie boli? Masz moje pełne poparcie!
                  Tylko dlaczego w takim razie Gazeta Wyborcza i "ekolodzy" odwołują się tak
                  często do emocji?
                  Dlaczego do tekstu o pięknie Rospudy wkradają się kłamstwa o żubrach, głuszcach
                  o dziewiczym lesie?
                  Dlaczego te kłamstwa ilustrują zdjęcia bagien biebrzańskich, albo Rospudy w
                  okolicy Chodorek (czyli tam, gdzie ma przebiegać obwodnica w wersji pana
                  stażysty?)
                  • kaszalot_pl Re: mut 21.03.07, 16:10
                    zewsi napisał:

> Piszesz myślenie nie boli? Masz moje pełne poparcie!
                    > Tylko dlaczego w takim razie Gazeta Wyborcza i "ekolodzy" odwołują się tak
                    > często do emocji?

A dlaczego zwolennicy odwołują sie tak czesto do emocji, skąd sie biorą nagle
                    takie ilości ofiar pod kołami tirów skoro w statystykach sie okazuje że więcej
                    osób przejechały samochody osobowe niż ciezarówki a i tak wszystkiego nie było
                    jakoś więcej niż przecietnej miejscowości połozonej przy dużej trasie.
                    Odwołują sie do emocji bo tak nałatwiej przekonać do swoich racji zwykłego
                    człowieka z ulicy. Co nie zmienia faktu że jeśli przegramy to ten zwykły
                    człowiek z ulicy sporo zapłaci z własnej kieszeni za upór osób które decydują o
                    przebiegu trasy.
                    W miom poście nie było zresztą słowa o tym kto w sporze ma racje. Interesuje
                    mnie tylko to ile mnie to bedzie kosztowało.

kaszalot_pl
      • p406_737u Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 11:45
        piotrek4w napisał:

> może "polska" gazeta w końcu stanęła by po stronie polskiego kraju

"Polski kraj" nie stoi po stronie swoich obywateli! I co z tego, że teraz
        wybuduje kawałek drogi przez Rospudę, skoro skutki (negatywne) tego czynu będą
        obywatele "polskiego kraju" odczuwać znacznie dłużej niż ci się wydaje: tak
        finansowo jak i ekologicznie. To straty nieporównywalne z interesem Augustowa!
        Dodatkowe pytanie: dlaczego Augustów nie zorganizuje przejść ze światłami,
        kładek dla pieszych itp?? Bo łatwiej za państwowe pieniądze wybudować obwodnicę
        i ustrzec się przed krytyką mieszkańcó miasta, że teraz muszą po kładkach
        chodzić i czekać na czerwonym świetle!
      • mut raczej polskojezyczna 21.03.07, 11:51
        Nie polska tylko polskojezyczna, ale nie reprezentuje polskich interesów.
        I nie licz na to - oni posuną się do wszystkiego byle tylko oczernić rząd.
        • pszeszczep666 Re: raczej polskojezyczna 21.03.07, 13:28
          mieszkam w Polsce od urodzenia, obywatelstwo mam polskie i w tym wypadku uważam, że gazeta reprezentuje moje interesy i takich osób jest jeszcze w Polsce 60%. a jak to już tu stwierdzono, Polska to przede wszystkim ludzie, jak to jest zatem z tym niereprezentowaniem polskich interesów?
          • mil1231 należysz do 60 % polskich ignorantów, którzy 21.03.07, 19:19
            narzekaja na stan dróg lecz zmanipulowani przez lewackie GWno blokuja
            najważniejszy dla Polski projekt: budowy autostrad i dróg ekspresowych. Polacy
            to wspaniały naród i bezwartosciowe społeczeństwo...cos w tym jednak jest.
            Banda debili...
      • venus99 Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 12:11
        a nie lepiej żeby wszystkie polskie gazety stały po stronie rozumu,zdrowego
        rozsądku i mądrych rozwiązań??
    • emenefix Eh gdyby przyn. 5% krzykaczy wiedziało czego broni 21.03.07, 11:44
      Wątpie czy nawet 99% debili ślepo wyjących za Rospudą cokolwiek wie na temat
      środowiska geograficznego tamtego rejonu. I czy wie ze mamy 5 bliźnaiczych
      dolin w Polsce jakoś zupełnie zapomnianych. A dolina Rospudy to rejon wtórnego
      zagospodarowania. Mało co tam jest juz pierwotne.
      I że VIA Baltica musi powstac bo nas wysmieja. Z Helsinek przez Ryge i kowno
      bedzie sie smigało autostradą a od granicy Polskiej nedza. I tym sposobem wstyd
      na zachodzi wstyd na wschodzie.
      Więcej napisałem o tym w artykule:
      www.wiadomosci24.pl/artykul/zielona_wstazka_symbolem_absolutnej_racji_20652.html
      • p406_737u Re: Eh gdyby przyn. 5% krzykaczy wiedziało czego 21.03.07, 11:47
        Mało co jest pierwotne, a zwłaszcza torfowiska mające kilka tysięcy lat??
        Pie..lisz waść!
        • burakpl4 Re: Eh gdyby przyn. 5% krzykaczy wiedziało czego 21.03.07, 11:53
          ej, czemu piszesz "kilka tysięcy"?
          "Miliardów" napisz, nie żałuj sobie!
      • p406_737u Re: Eh gdyby przyn. 5% krzykaczy wiedziało czego 21.03.07, 11:51
        Tak przy okazji: mieszkańcy Augustowa nie wiedzą i nie chcą wiedzieć, że nie są
        jedyni w Polsce, którym TIRy jeżdżą po głowach!! Jesteś ze Śląska - popatrz na
        centra naszych miast, zaczynając od Gliwic a na Katowicach (no już trochę mniej
        doświadczonych przez ruch TIRów) kończąc. Pracowałem kiedyś w centrum Gliwic -
        gdy robiło się zielone światło na najbliższym skrzyżowaniu, to mi się herbata ze
        szklanki wylewała - ruszyły TIRy. Dziś ich trochę mniej za sprawą A4, ale dalej
        jest ciężko. To samo jest w innych miastach na Śląsku!!!
        • martica Re: Eh gdyby przyn. 5% krzykaczy wiedziało czego 21.03.07, 12:07
          "Dziś ich trochę mniej za sprawą A4"

No wlasnie o to troche mniej tez chodzi. Zarowno KAtowice, jak i Warszawa maja
          obwodnice...

Zachodnia Europa chce miec w Polsce miejsce na wakacje pod grusza, bo swoja
          przyrode zdewastowala. Zacytuje moja znajoma Hiszpanke, ktora osobiscie nie
          cierpi corridy, ale zawsze odpowiada tak samo na ataki przeciwko tejze: 'A co
          oni chca od nas? To NASZE byki i NASZE pieniadze'. Dokladnie to samo w kwestii
          Doliny - to NASZA dolina i NASZA trawa i przyroda. I wara Brukseli od tego.

Co o Augustowie i Dolinie moze wiedziec urzedas z Brukseli, ktory nawet
          polskiego nie zna???
          • adas313 Re: Eh gdyby przyn. 5% krzykaczy wiedziało czego 21.03.07, 12:10
            > Zachodnia Europa chce miec w Polsce miejsce na wakacje pod grusza, bo swoja
            > przyrode zdewastowala.

To tym bardziej trzeba zachować Rospudę.
            A przy wejściu na teren rezerwatu postawić budki z biletami.
            • p406_737u Re: Eh gdyby przyn. 5% krzykaczy wiedziało czego 21.03.07, 12:33
              Dokładnie tak! W przeciwnym przypadku turyści nie będą mieli po co przyjeżdżać
              do Augustowa, kierowcy TIRów też nie zatrzymają się tam, żeby na przykład zjeść
              obiad. Augustów straci tylko na drodze przez Rospudę.
              • adas313 Re: Eh gdyby przyn. 5% krzykaczy wiedziało czego 21.03.07, 12:35
                Oczywiście do tego stosowna promocja w folderach i przewodnikach: "miejscowa
                urocza dolina niemal cudem uratowana przed bezprawnym działaniami polityków ;o)".
          • yavorius Re: Eh gdyby przyn. 5% krzykaczy wiedziało czego 21.03.07, 13:27
            Warszawa ma obwodnicę??? O, ciekawe...
          • pantanal Re: Eh gdyby przyn. 5% krzykaczy wiedziało czego 21.03.07, 22:00
            martica napisała:

> Zachodnia Europa chce miec w Polsce miejsce na wakacje pod grusza, bo swoja
            > przyrode zdewastowala.

A jak my swoją zdewastujemy, to gdzie będziemy spędzać wczasy? Na Syberii?
      • nerhaa Re: Eh gdyby przyn. 5% krzykaczy... - g**no prawda 21.03.07, 13:20
        Co to za bełkot jest!

To, że mamy 5 bliźniaczych dolin upoważnia do zniszczenia jednej z nich?? Czy wg
        takiego podejścia mam rozumieć, że można zburzyć Twój dom lub mieszkanie bo w
        Polsce mamy więcej "bliźniaczych" domów lub mieszkań takich jak twoje?

Czemu nie zburzą centrum miasta żeby przeprowadzić autostradę? Naturę można
        wyciąć, budynku zburzyć już nie... głupota na najwyższym szczeblu... a motyw
        planowania tras dróg, obwodnic i autostrad znają wszyscy - śmiech po prostu...
        • aleksandra991 Re: Eh gdyby przyn. 5% krzykaczy... - g**no prawd 21.03.07, 13:24
          on pewnie nosa z domu nie wychylil i nie wie, co to jest Rospuda - wybacz
          maluczkiemu...
      • hummer To to będzie autostrada? :) 21.03.07, 13:53
        emenefix napisał:

> I że VIA Baltica musi powstac bo nas wysmieja. Z Helsinek przez Ryge i kowno
        > bedzie sie smigało autostradą a od granicy Polskiej nedza. I tym sposobem wstyd
        >
        > na zachodzi wstyd na wschodzie.

Po jednym pasie w każdą stronę. Autostrada na miarę IV RP. :)
      • 100piotr Re: Eh gdyby przyn. 5% krzykaczy wiedziało czego 21.03.07, 16:56
        Jak już tak zdecydowanie jesteś za wykończeniem Rospudy to może przejedź się na
        Górę świętej Anny i spróbuj odszukać te unikalne rośliny i motyle których w
        swoim czasie tak zajadle bronili ekolodzy podzcas budowy A-4. Miały być
        przeniesione, chronione itd. Tylko że te głupie zielska i zwierzaki nie chciały
        żyć w innym miejscu i spokojnie wyginęły. A tak gorąco zapewniali drogowcy i
        pan wojewoda Zembaczyński (wykańczający obecnie Opole)że nic się im nie stanie
        i wszystko będzie cacy. Niestety nie byliśmy wtedy w Unii, a można było drogę
        poprowadzić trochę inaczej,niekoniecznie przez szczyt góry i byłoby przy okazji
        bezpieczniej- kto tam jechał w czasie przymrozków wie o czym mówię
      • bechira Re: Eh gdyby przyn. 5% krzykaczy wiedziało czego 21.03.07, 21:55
        Nazwałeś mnie ślepym debilem. Cóż, pozwól, że nie będę z tym polemizował. NIe
        zniżam się do takiego poziomu.
    • martica jak to trudno przewidzec co postanowia?... 21.03.07, 11:51
      Nie, zebym sie czepiala, ale ostatnio UE chce sobie kosztem Polski poprawic
      humor. Najpierw przyznali racje Pani Alicji Tysiac,a teraz Rozpuda.
      Niestety, mieli racje ci co mowili, ze Bruksela to druga Moskwa. Moge to tylko
      rozwinac, ze jest jeszcze gorzej, bo przynajmniej Moskwa miala w glebokim
      powazaniu to co robilismy na wlasnym podworku, a UE nawet w to ingeruje...
      I jak tu nie byc eurosceptykiem...
      A moze Polska, dla przeciwwagi, powinna przygotowac skarge na Niemcy za budowe
      gazociagu pod BAltykiem?

Wiadomo co postanowia - ich szacunek do ludzi i zycia pokazala juz decyzja w
      kwestii Pani Alicji Tysiac, gdzie wyzej postawili wygode kobiety nad zycie
      dziecka! Tu pewnie wybiora drzewka - co ich interesuja jakies 'wiesniaki' z
      Augustowa i okolic. Fajni sa dopoki mozna sobie do nich pojechac, posmiecic w
      lasach i poszukac bialych niedzwiedzi na ulicach.

Mieszkancy Augustowa - nie poddawajcie sie, blokujcie drogi i przejscie
      graniczne! Niech was slysza i widza!
      • bim41 Re: jak to trudno przewidzec co postanowia?... 21.03.07, 11:58
        No cóż zgodnie z wolą światłej Europy nie będziemy mieli dróg, będziemy mieli
        bagna a wtedy GW napisze, że jesteśmy zacofani bo mamy bagna zamiast dróg. A za
        GW napiszą inne europejskie gazety, że polacy są zacofani bo nie mają dróg
        tylko bagna.
        • adas313 Re: jak to trudno przewidzec co postanowia?... 21.03.07, 12:01
          Tylko czemu, gdzie widzę jakąś budowę/remont drogi to jest tablica z gwiazdkami
          i kwotą w wysokości paruset tysięcy - paru milionów Euro?
          • bim41 Re: jak to trudno przewidzec co postanowia?... 21.03.07, 12:07
            Do kasy UE wnosimy comiesięczna składkę w wysokości około 200 mln euro
            miesięcznie o tym nie pisza na tablicach. Poza tym jak nie zbudujemy dróg to
            nas ominą inwestycje zagraniczne. Drogi to podstawa rozwoju.
            • yavorius Re: jak to trudno przewidzec co postanowia?... 21.03.07, 13:28
              bim41 napisał:
              > Do kasy UE wnosimy comiesięczna składkę w wysokości około 200 mln euro
              > miesięcznie

Jakiś link, potwierdzający powyższe zdanie?
              • bim41 Re: jak to trudno przewidzec co postanowia?... 21.03.07, 14:30

Parlament Europejski przyjął w czwartek ostateczny budżetu Unii Europejskiej na
                2007 rok. Dla Polski przewidziano wypłaty w wysokości 11,2 mld euro, czyli
                cztery razy więcej niż wyniesie polska składka - poinformowała PAP komisarz UE
                ds. budżetu Dalia Grybauskaite
                "W 2007 roku 40 proc. funduszy strukturalnych pójdzie do nowych krajów UE,
                podczas gdy jeszcze rok temu w budżecie 2006 to było tylko 23 proc." -
                powiedziała Grybauskaite. Polska stanie się największym beneficjentem pomocy
                regionalnej, może otrzymać aż 18 proc. całej dostępnej puli, czyli ponad 8 mld
                euro" - dodała komisarz.

Sumując pozostałe fundusze z polityk i programów unijnych (w tym fundusze
                rolne), Polska może otrzymać w sumie 11,2 mld euro. Polska składka do budżetu
                UE wyniesie natomiast 2,8 mld. "Proszę sobie policzyć jaka jest różnica. Prawie
                czterokrotne wyższa!" - podkreśliła Grabauskaite.

Cały przyszłoroczny budżet UE wyniesie 115,5 mld euro.

Cały pikuś polega na tym, że my tylko możemy dostać te 11,2 mld euro( jeżeli
                zostana spełnione określone biurokratyczne warunki a to praktycznie jest
                niemożliwe, żeby wziąść 100% tej kasy), natomiast wpłacić musimy bezwarunkowo
                te 2,8 mld euro).

• martica Re: jak to trudno przewidzec co postanowia?... 21.03.07, 12:10
            @adas313 - bo oni daja kase na te inwestycje ktore 'lubia'. Powiedz mi czemu
            UE nie dala kasy na obwodnice bialobrzeska, tylko bank swiatowy? Bo bylo paru
            krzykaczy, a jeden z naglosniejszych sym wlasciciela dzialki - kase dostal i
            budowa ruszyla.
            • adas313 Re: jak to trudno przewidzec co postanowia?... 21.03.07, 12:18
              > bo oni daja kase na te inwestycje ktore 'lubia'.

Czemu nie ma się co dziwić.

Jeśli budowa obwodnicy przebiega przez obszar chroniony, a została zaplanowana
              z naruszeniem procedur UE zrozumiałe być powinno, że kasy z UE na to nie będzie
              a procedura karna w toku.
              • zewsi Re: jak to trudno przewidzec co postanowia?... 21.03.07, 13:17
                Ona została zaplanowana daaawno temu, jeszcze zanim Polska weszła do Unii.
      • woky ja zabetonujemy cala Polske, wtedy owiemy sie, jak 21.03.07, 12:00
        piekna byla kiedys Polska. Ale wtedy bedzie za pozno.
        Jako spleczenstwo zacofane, mamy szanse, bledow naszych sasiadow nie powtorzyc.
        Obawiam sie jednak, ze ambicje zacofanego spoleczenstwa nie da sie rozsadnie
        ukierunkowac.
      • p406_737u Re: jak to trudno przewidzec co postanowia?... 21.03.07, 12:13
        martica napisała:

> Nie, zebym sie czepiala, ale ostatnio UE chce sobie kosztem Polski poprawic
        > humor. Najpierw przyznali racje Pani Alicji Tysiac,a teraz Rozpuda.
        > Niestety, mieli racje ci co mowili, ze Bruksela to druga Moskwa. Moge to tylko
        > rozwinac, ze jest jeszcze gorzej, bo przynajmniej Moskwa miala w glebokim
        > powazaniu to co robilismy na wlasnym podworku, a UE nawet w to ingeruje...
        > I jak tu nie byc eurosceptykiem...

Drobna różnica - Moskwa sama do nas wlazła, a do Unii poszliśmy z pieśnią na
        ustach i przyjęliśmy JEJ prawa. Musimy zatem ich (praw) przestrzegać i nie
        pitolić, że Bruksela miesza nam w talerzu!!! Dodatkowo trzeba zobaczyć, że Unia
        daje nam kasę na 'podciągnięcie' się do poziomu ogółu, na unowocześnienie
        infrastruktury drogowej też, a Moskwa wręcz przeciwnie - zabierała! :-P

> A moze Polska, dla przeciwwagi, powinna przygotowac skarge na Niemcy za budowe
        > gazociagu pod BAltykiem?
        >

A kurat tu jestem za! Niemiecki numer z rurą w Bałtyku powinien być zaskarżony,
        również przez ekologów!

> Wiadomo co postanowia - ich szacunek do ludzi i zycia pokazala juz decyzja w
        > kwestii Pani Alicji Tysiac, gdzie wyzej postawili wygode kobiety nad zycie
        > dziecka!

Nie "wygodne życie kobiety", tylko jej zdrowie i uniknięcie ryzyka ślepoty! Jak
        ślepa, samotna matka miałaby wychowywać trójkę dzieci? Nawet teraz nie jest jej
        za wesoło! I cierpią na tym wszystkie jej dzieci - pierwsza grupa inwalidztwa
        odebrała jej możliwość zarabiania, a stan ten 'zawdzięcza' w dużej mierze
        trzeciej ciąży!

> Tu pewnie wybiora drzewka - co ich interesuja jakies 'wiesniaki' z
        > Augustowa i okolic. Fajni sa dopoki mozna sobie do nich pojechac, posmiecic w
        > lasach i poszukac bialych niedzwiedzi na ulicach.

Zmień horyzont widzenia świata: nie najbliższe dwa lata, ale najbliższych lat
        dwieście!!! Jesteśmy bowiem odpowiedzialni również za naszych potomnych!

>
        > Mieszkancy Augustowa - nie poddawajcie sie, blokujcie drogi i przejscie
        > graniczne! Niech was slysza i widza!

Idźmy dalej: zniszczcie dolinę Rospudy! Niech nikt do Was już nie przyjeżdża, by
        zostawić złotówki na wakacjach! Niech Was omijają szerokim łukiem - po co
        oglądać las martwych kikutów drzew, zasolonych podczas akcji 'Zima" na Via
        Blatica, po co słuchać ciszy wśród tych kikutów, gdy ptaki znikną z doliny Rospudy??

• bechira Re: jak to trudno przewidzec co postanowia?... 21.03.07, 12:17
          Pomyliłaś Europejski Trybunał Praw Człowieka z Europejskim Trybunałem
          Sprawiedliwości. I jak tu z Tobą rozmawiać? No nie da się.
          I jeszcze jedno: RoSpuda a nie RoZpuda!
      • tkuprian Polacy są jednak głupi. 21.03.07, 12:14
        Powiem więc Ci prosto, tak w sam raz na mózg wioskowego głupka.

Jak ktoś Ci z daje kasę, to albo nie bierzesz, albo na niego nie sarkasz.
        inaczej jesteś człowiekiem bez honoru.

My od Unii bierzemy kupę kasy, więc weź swoje żale i powiedz rolnikom spod
        Augostowa, że Unia jest bezsensu, robimy po swojemu, ale już nie będzie dopłat
        do hektara.

Ciekawe, co wtedy powiedzą?

Wezmą krzyże i pójdą z nimi do Brukseli?
        • burakpl4 Re: Polacy są jednak głupi. 21.03.07, 14:25
          no i co z tego, że bierzemy skoro jest to też w interesie UE by drogi w PL
          powstały.
          W sprawie obwodnicy Augustowa już wypowiedziała się Litwa - chce, żeby powstała
          jak najszybciej, również inne państwa zachodniej Europy drapią sie po głowach i
          nie wiedzą jak wybrnąć z sytuacji, bo ewentualne blokady w Augustowie narażą
          ich firmy na wielomilionowe straty.
          • tkuprian Ciekawe, czy Litwa 21.03.07, 14:41
            i inne kraje Europy zchodniej zapłacą za nas kary!

Ciekawe, że Komisja Europejska działa przeciw interesowi Unii, jako całości.
    • robalkop Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawied.. 21.03.07, 11:55
      Leczcie się z naiwności. Unia Europejska ma w głębokim poważaniu Dolinę Rospudy
      i opinie zielonych. Prawo jest tworzone przez bogatych by obronić się przed
      biednymi. Gdzie byli ci obrońcy kiedy powstawała infrastruktura w Zach.
      Europie, kiedy budowano nowoczesne koleje i autostrady? Znależli się obrońcy.
      Chcą po prostu ustawić dziadostwo w szeregu. I czym tu się zachwycać.
    • ecs1985 I co mieszkańcy Augustowa zrobicie ? 21.03.07, 12:02
      Ten projekt był i jest niezgodny z prawem. Nikt go nie wybuduje a jeżeli nawet,
      to zaraz pojawi sie nakaz rozbiórkowy. Zamiast bić pianę weźta się za
      projektowanie wariantu zgodnego z prawem. A szyszko powinien za taką akcję pójśc
      pod trybunał stanu
      • hajnowka Re: I co mieszkańcy Augustowa zrobicie ? 21.03.07, 12:27
        ecs1985 napisał:

>Upartemu trzeba dać po dupie ,żeby zrozumuiał oczywiste.
        Burmistrz Augustowa, ktory nie potrafi zbudować kładki dla pieszych, powiniwen
        razem z p. Szyszko honorowo podac sie do dymisji. Ale czy ci ludzie maja honor?

Ten projekt był i jest niezgodny z prawem. Nikt go nie wybuduje a jeżeli nawet,
        > to zaraz pojawi sie nakaz rozbiórkowy. Zamiast bić pianę weźta się za
        > projektowanie wariantu zgodnego z prawem. A szyszko powinien za taką akcję
        pójś
        > c
        > pod trybunał stanu
      • bronimir Re: I co mieszkańcy Augustowa zrobicie ? 21.03.07, 12:39
        Może kochani pobudujecie sobie kładki nad jezdnią.
    • olias ja tam sam sprawiedliwie ekoterrorystów ... 21.03.07, 12:03
      ja tam jestem łagodny człowiek. Ale jak PL zaplaci karę, to ja podzielę ją na
      37 mln. Potem pomnoże przez liczbę ludzisk w mojej rodzinie. Wtedy będę
      wiedział ile JA straciłem forsy. W zależności od wysokości strat będą rozliczał
      (okazja się znajdzie) ekologów. Możliwości: od kopa w ... zwykłego do obicia
      mordy z ekstrakcją siekaczy włącznie.
      • tkuprian Odezwał się Stefek Burczymucha 21.03.07, 12:09
        Jaki ten Internet jest fajny!
        No, nie?
      • jabaal Re: ja tam sam sprawiedliwie ekoterrorystów ... 21.03.07, 12:11
        A nie przyszło Ci do łba że bardziej należałoby rozliczyć pp. Szyszko i Topczewskiego?
      • p406_737u Re: ja tam sam sprawiedliwie ekoterrorystów ... 21.03.07, 12:15
        Lecz się!! To nie ekolodzy będą winni kar, lecz decydenci, którzy zatwiedzili
        budowę w dolinie Rospudy!! Chyba nie miałeś logiki w szkole, albo właśnie wtedy
        byłeś chory na anginę?? ;-)
      • titta Pomieszanie... 21.03.07, 14:21
        A dlaczego ekologow, a nie kretynow, ktorzy UPARLI sie aby droga akurat tamtedy
        przechodzila?
        Gdyby sprawa zajmowano sie zetelnie od poczatku, nie bylo by problemu.
    • kopyrda2 Z_A_P_Ł_A_C_I_M_Y_ !_!_! 21.03.07, 12:08
      Miś: Słuchaj ! Ty będziesz robił dziadowskie oszczędności na sto - dwieście tysięcy, żeby nas byle łajza z kontroli wzięła za tyłek. Więc wbij sobie w ten twój oszczędny, kierowniczy, filmowy łeb: pieniądze należy zdobywać legalnie, a nie lewymi kombinacjami ! Ten twój sznurek z helikoptera może sobie fruwać za ćwierć ceny z twoją żoną, a my, zapamiętaj sobie to, wynajmiemy helikopter na dziesięć godzin za pełną stawkę godzinową od instytucji. "Dziesięć godzin" - słownie.
      Hochwander: Ale to jest kilkaset tysięcy !!!
      Miś: Zapłacimy ! Zapłacimy !!! Film zrobi na zlecenie instytucja i zapłacimy. Rachunki mam z Cepelii na dwieście osiemdziesiąt tysięcy - zapłacimy. I nie sprzedamy misia żadnemu muzeum nawet Narodowemu za milion !!!
      Hochwander: To znaczy - nie chcesz zarobić ?!
      Miś: Powiedz mi po co jest ten miś ?
      Hochwander: Właśnie, po co ?
      Miś: Otóż to ! Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten miś ? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem ? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo i nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest miś społeczny, w oparciu o sześć instytucji, który sobie zgnije, do jesieni na świeżym powietrzu i co się wtedy zrobi ?
      Hochwander: Protokół zniszczenia… ?
      Miś: Prawdziwe pieniądze zarabia się tylko na drogich, słomianych inwestycjach.
      [Hochwander chwyta za butelkę koniaku]
      Miś: Nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie ! Nie stać cię ! Ty musisz oszczędzać !
      • adas313 Re: Z_A_P_Ł_A_C_I_M_Y_ !_!_! 21.03.07, 12:12
        > Wiesz co robi ten miś ? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa.
        > To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem ? My
        > otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane
        > i to nie jest nasze ostatnie słowo

To idealnie pasuje również do lotnisk i peronów Gosiewskiego.
    • bechira Notable Augustowa stracą na wykupionych działkach! 21.03.07, 12:12
      Ja tak sobie myślę, że nie wiadomo o co chodzi.
      A jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o pieniądze!
      Coś mi się widzi, że na forsowanym wariancie ktoś może nieźle zarobić.
      Temat dla dziennkarzy śledczych: ruchy w sprzedaży i kupnie działek w pobliżu
      planowanej obwodnicy. Coś czuję, że wyrźny obraz by się wyłonił z tej całej
      plątaniny!
      • annetje Re: Notable Augustowa stracą na wykupionych dział 21.03.07, 16:32
        bechira napisał:

> Ja tak sobie myślę, że nie wiadomo o co chodzi.
        > A jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o pieniądze!
        > Coś mi się widzi, że na forsowanym wariancie ktoś może nieźle zarobić.
        > Temat dla dziennkarzy śledczych: ruchy w sprzedaży i kupnie działek w pobliżu
        > planowanej obwodnicy. Coś czuję, że wyrźny obraz by się wyłonił z tej całej
        > plątaniny!

Niestety jest to prawda
    • piotrek4w Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 12:13
      1. Ile procent wielkich obrońców doliny rok temu wiedziało o istnieniu doliny
      Rozpudy?
      2. Ciekawe gdyby rządziło sld to czy by lewaccy leśnicy nazywający się
      ekologami tak strasznie bronili doliny?
      • kopyrda2 Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 12:14
        roSpudy matołku, roSpudy...
      • adas313 Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 12:17
        > 1. Ile procent wielkich obrońców doliny rok temu wiedziało o istnieniu doliny
        > Rozpudy?

Wystarczy że wiedziałaby KE.

> 2. Ciekawe gdyby rządziło sld to czy by lewaccy leśnicy nazywający się
        > ekologami tak strasznie bronili doliny?

Gdyby, gdyby...
        • kopyrda2 Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 12:20
          1. To nie ma zdanego znaczenia. Mogl zaden nie wiedziec a i tak sprawa jest warta zachodu (Ty do dzis nie wiesz jak sie pisze "RoSpuda", wiec z godnie z Twoja logika nie powinienes zabierac glosu wcale). Poza tym ludzie Ci wiedzieli doskonale o RoSpudzie od dawna, bo miedzy inymi byli tak najwybitniejsi polscy botanicy i przyrodnicy.
          2. Lewaccy lesnicy? O czym Ty koles p....isz?????
    • genyo O jaka Polske chodzi?.. 21.03.07, 12:15
      Tak trzymac, jedynie Unia Europejska jest w stanie powstrzymac karami ten rzad,
      ktory sklada sie glownie z prawicowych fundamentalistow katolickich. Bo rzad ten
      sklada sie z hipokrytow. Chcialby brac pieniadze od Uni ale nie zamierza sie
      stosowac do praw jaki tam obowiazuja wiec tylko kary moga jakos ostudzic zapal
      tych"budowniczych nowej RP" poniewaz wladze te za nic sobie maja opinie
      spoleczna, jak rowniez prawa kobiet, tolerancje czy pluraizm swiatopogladowy. W
      sumie sprawa jest glebsza: o jaka Polske idzie? czy chodzi o kraj, ktory bedzie
      przypominal zacofane rezimy srodkowej Ameryki z duzym bezrobociem,duza
      imigracja,konserwatywnym katolicyzmem, sluzalcza postawa wobec USA,obojetnoscia
      wobec rodzimej przyrody, ksenofobia itd.Czy tez chodzi o nowoczesne panstwo,
      ktore nie bedzie skansenem, na ktory z obrzydzeniem bedzie patrzec UE.
      patrzecpasowalo do
      • www.zielonybimber Cieszycie się że niedługo drogi w Płn.-wsch Polsce 21.03.07, 12:18
        będą zablokowane? Mieszkańcy Podlasia już się szykują
        • kopyrda2 Re: Cieszycie się że niedługo drogi w Płn.-wsch P 21.03.07, 12:26
          Parafrazujac demagogiczne wypowiedzi Augustowian: co jest wazniejsze-ludzkie zycie czy tiry i samochody? Wiec czym sie martwisz?
          • p406_737u Re: Cieszycie się że niedługo drogi w Płn.-wsch P 21.03.07, 12:31
            Nie ma się o co martwić: blokady można objechać, nawet przez Ukrainę, a
            blokowanie dróg wyjdzie na zdrowie blokującym: odetchną świeżym powietrzem! :-)
    • hajnowka Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 12:17
      I bardzo dobrze. Jak polski rzad nie rozumie perswazji, musi dostac po dupie -
      nwtedy sie nauczy.
      • www.zielonybimber Każdy z Polaków zapłaci złotówkę odszkodowania 21.03.07, 12:20
        Dromexowi (razem ok. 40 mln PLN) za zerwanie kontraktu.
        • p406_737u Re: Każdy z Polaków zapłaci złotówkę odszkodowani 21.03.07, 12:29
          1° Kara za zerwanie kontraktu nie jest wprost wartością umowy
          2° Zapłacę chętnie i więcej, gdyż w przeciwnym przypadku kary liczone są w skali
          nieporywnywalnie większej - każdy dzień zwłoki kosztuje, kosztuje też czynność
          przywrócenia stanu poprzedniego, gdy budowa już ruszyła.
          • puchowy Augustów niech płaci !!! 21.03.07, 12:35
            Augustów niech płaci

To oni nie potrafia zgonie z norammi UE budowac autostrady
            • kopyrda2 Re: Augustów niech płaci !!! 21.03.07, 12:36
              Sprzedac Szyszkego do ogrodu zoologicznego a zysku pokryc naleznosci!
              • fagusp Re: Augustów niech płaci !!! 21.03.07, 15:58
                Gwoli ścisłości, z zysku to się spłaca zobowiązania. Należności to się siąga.
                Poziom merytoryczny wypowiedzi przedmówcy na poziomie ekologiczno - ciołkowatym.
                • kopyrda2 Re: Augustów niech płaci !!! 21.03.07, 16:07
                  Poziom merytoryczny mojego poprzednika - palce lizac!, gratuluje i raczki caluje!
      • stefan1009 Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 13:46
        Po to jest trybunał żeby rozstrzygał sporne sprawy. Nie ma co robi awantury. Nie
        jest też przesądzone, że to komisarz ma rację. Więc może nie polski rząd
        dostanie po dupie, ale europejskiemu komisarzowi utrze się nosa. Bo jak mówi
        stare prawnicze powiedzonko na pełnym morzu i w sądzie niczego nie można by pewnym
    • bronimir No to mamy przechlapane !!!! 21.03.07, 12:37
      Kaczyńscy przed Trybunałami przegrywają wszystko. Oni mają specyficzne
      rozumienie prawa i sprawiedliwości.
      • kopyrda2 Re: No to mamy przechlapane !!!! 21.03.07, 12:39
        E tam... Postraszy sie Trybunal zmiana konstytucji i bedzie po problemie, Ziobro cos tam wymysli, bo to zdolny chlopak :)
    • te_rence Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawied.. 21.03.07, 12:40
      Chciałbym rządzącą koalicje w Polsce oskarżyć przed Trybunałem Sprawiedliwości o
      to, że działa na szkodę własnego kraju przez (prawdopodobnie) własną głupotę!
      Czyli o zdradę interesów narodowych!
      Zaznaczam iż założenie, że robi to przez własną głupotę należy zweryfikować
      wysyłając ich na badania psychiatryczne!
      • kopyrda2 Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 12:43
        Nasz rzad jest po prostu tak proeuropejski, ze chce troche sypnac groszem dla Bruxeli, a co - nie stac nas?! Polakow!?
    • rabemich Pyrrusowe zwycięstwo zielonych fanatyków 21.03.07, 12:43
      skutecznie przyczyniających się do tego zeby Polska była zasciankiem kiem
      Europy, gdize posród gór i bagnisk mieszka ludek, ktoremu urzedasy z UE,
      wspierane terrorem kilku zielonych pedałów sterowanych z Gazety Wyborczej,
      zabraniają budowy dróg. Do czego to doszło...
      • kopyrda2 Re: Pyrrusowe zwycięstwo zielonych fanatyków 21.03.07, 12:47
        Spoko, zbuduje sie droge, czy sie Europie podoba czy nie i im pokazemy, ze sroce spod ogona nie wypadlismy! To jest nasza koncepcja i bedziemy jej bronic!
    • indianski Brawo . nareszcie ktos "betonom" powiedzial basta 21.03.07, 13:12
      A pisokumuna niech sobie zabetonuje ogrodki
    • bim41 Czy Unię zadowoli tunel pod Rospudą 21.03.07, 13:13
      Z tego co wiem wariant obwodnicy zaprezentowany przez ekologów również przecina
      obszary natura 2000, w związku z tym zachodzi obawa, że ta trasa również może
      być oprotestowana przez inny odłam ekologów lub przez chłopów tam
      mieszkających. Poniewaz jednak jesteśmy przez tą samą UE zobowiązani do
      wybudowania swojego odcinka Via Baltica to może się okazać, że jedynym mozliwym
      rozwiązaniem będzie wykoppanie tunelu pod bagnem. Będzie miało to odrazu tą
      korzyść, że inwestycja ta zostanie wpisana do księgi rekordów guinessa i
      stanie się pomnikiem mądrości Polaków.
      • zegrz Re: Czy Unię zadowoli tunel pod Rospudą 21.03.07, 13:35
        Sam fakt, że droga przecina obszar "Natura 2000" nie daje w UE żadnych powodów
        do protestów. W Europie bardzo wiele dróg zbudowano i jeszcze się zbuduje na
        takich chronionych obszarach. Wystarczy inwestycję przeprowadzić zgodnie z
        prawem - punkt po punkcie - i UE jeszcze pieniędzmi sypnie.
        Ale kto by u nas przejmował się jakimś prawem.
    • te_rence Re: Sprawa Rospudy skierowana do Trybunału Sprawi 21.03.07, 13:17
      Ta ziemia jest moja ta ziemia jest wolna zrobią z nią co zechcę byleby
      nieodpowiedzialnie...

www.youtube.com/watch?v=MQafFueedM4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka