Dodaj do ulubionych

reforma ortografii

25.03.07, 03:59
Cias juzi na reformé ortografii. Tŕeba pozbyć śé niepotŕebnych spóĺglosek.
Moŕemy to zrobić vsiyscy razem. Cias nadsiedĺ!

Sz=Si
Cz=Ci
Dz=Di
Rz=Ŕ
Ż=Zi
W=v
Ę=é
Ł=ĺ
Ą=á

Obserwuj wątek
    • koham.mihnika a jaka jest zaleta Twojej propozycji? 25.03.07, 05:37
      co zyskamy? mnie sie stary system podoba, nikt takiego nie ma, nawet Amerykanie!
      • reforma.ortografii Re: a jaka jest zaleta Twojej propozycji? 25.03.07, 06:34
        Novy system vziáĺ śé stád, zie mam juzi dość komentaŕy obcokrajovcóv jak to
        polski jézyk ma duzio samogĺosek. Oni sugerujá śé pismem, patŕá na polski vyraz
        i vidiá : RZSZCZ …. V moim systemie samogĺosek pŕybylo w pisovni.
        Do uzgodnienia sá jesicie: dź, dż. Mozina takzie zastápić “szcz” jedná literá.
        V moim systemie pozostaje takzie rozrózinienie pomiédiy “rz” – ŕ i “ż” – zi.
        Podejŕevam, zie puryśći jézykovi ńe poparli by vprovadienia tylko jednego “zi”.
        Ogonki sá takzie tylko w jedná stroné, a ńe do góry i do doĺu, jak dotychcias
        (np. Ż, ź, ę, ą). To vprovadia viéksiy poŕádek graficiny.
        • reforma.ortografii spóĺgĺosek. 25.03.07, 06:37
          Chciaĺem poviedieć, zie obcokrajovcy naŕekajá, źé w polskim jest duzio
          spóĺgĺosek.
          • koham.mihnika jesli juz to zlepki spolglosek moga stanowic 25.03.07, 10:32
            problem. ale to jest ICH problem, nie nasz. dlaczego mamy zmieniac swoj jezyk?
            • jrjrjr Re: jesli juz to zlepki spolglosek moga stanowic 25.03.07, 13:00
              Od dziesięciu lat stosujemy fonty systemu Unicode - teraz polskie czcionki nie
              stanowią żadnego problemu.
              • koham.mihnika ale mnie sie Q nie chce! Tutaj ogonki nie sa przyd 26.03.07, 16:27
                atne.
            • reforma.ortografii Re: jesli juz to zlepki spolglosek moga stanowic 25.03.07, 13:56
              Pŕećiezi proponujé zmiané pisovni. Jézyka nie da śe zmienić, jézyk zmienia śé
              sam, ale to dĺugi proces. Pociytaj sobié o historii reform v polskiej pisovni.
              Polska pisovnia podlegaĺa caĺy cias zmianom na pŕestŕeni vieków. Jesicie v XIX
              I XX vieku vprovadiano znacine zmiany. Zresitá teraz tezi istnieje coś takiego
              jak Rada Jézyka Polskiego I tezi vprovadia zmiany.
              • spark5719 Odpuść sobie... ;-)) 25.03.07, 14:00
                Tego tekstu nie da się czytać, dostaję oczopląsu... ;) Już chyba wolałbym
                męczyć się z tekstem w cyrylicy, coś tam jeszcze pozostało w łepetynie z
                dawnych lat.
                Ale na Twoją propozycję to ja się ale nie piszę, wolę już nasze "ogonki".
                Zresztą, czemu niby mamy "ułatwiać życie" innym, czy np. Francuzi i Niemcy są
                gotowi zrezygnować ze swoich znaków diakrytycznych? Nie sądzę...
                • reforma.ortografii Re: Odpuść sobie... ;-)) 25.03.07, 14:21
                  Niemcy juzi rezygnujá z niektórych niemieckich znacikóv. Sĺabe masi informacjé.
                  Masi kĺopoty z pŕeciytaniem mojego tekstu bo nie jesteś pŕyzvyciajony, ot i
                  tyle.
    • marekmadejski Re: reforma ortografii 25.03.07, 14:11
      Co z tobą. Nie dość, że twój tekst wygląda jak napisany po węgiersku (oni mają
      takie "znaczki"), to nie da się go czytać, a tym bardziej zrozumieć.
    • marekmadejski Re: reforma ortografii 25.03.07, 14:27
      Bo ja znam NORMALNĄ polszczyznę. I nie tylko ja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka