reforma.ortografii 25.03.07, 03:59 Cias juzi na reformé ortografii. Tŕeba pozbyć śé niepotŕebnych spóĺglosek. Moŕemy to zrobić vsiyscy razem. Cias nadsiedĺ! Sz=Si Cz=Ci Dz=Di Rz=Ŕ Ż=Zi W=v Ę=é Ł=ĺ Ą=á Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koham.mihnika a jaka jest zaleta Twojej propozycji? 25.03.07, 05:37 co zyskamy? mnie sie stary system podoba, nikt takiego nie ma, nawet Amerykanie! Odpowiedz Link Zgłoś
reforma.ortografii Re: a jaka jest zaleta Twojej propozycji? 25.03.07, 06:34 Novy system vziáĺ śé stád, zie mam juzi dość komentaŕy obcokrajovcóv jak to polski jézyk ma duzio samogĺosek. Oni sugerujá śé pismem, patŕá na polski vyraz i vidiá : RZSZCZ …. V moim systemie samogĺosek pŕybylo w pisovni. Do uzgodnienia sá jesicie: dź, dż. Mozina takzie zastápić “szcz” jedná literá. V moim systemie pozostaje takzie rozrózinienie pomiédiy “rz” – ŕ i “ż” – zi. Podejŕevam, zie puryśći jézykovi ńe poparli by vprovadienia tylko jednego “zi”. Ogonki sá takzie tylko w jedná stroné, a ńe do góry i do doĺu, jak dotychcias (np. Ż, ź, ę, ą). To vprovadia viéksiy poŕádek graficiny. Odpowiedz Link Zgłoś
reforma.ortografii spóĺgĺosek. 25.03.07, 06:37 Chciaĺem poviedieć, zie obcokrajovcy naŕekajá, źé w polskim jest duzio spóĺgĺosek. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika jesli juz to zlepki spolglosek moga stanowic 25.03.07, 10:32 problem. ale to jest ICH problem, nie nasz. dlaczego mamy zmieniac swoj jezyk? Odpowiedz Link Zgłoś
jrjrjr Re: jesli juz to zlepki spolglosek moga stanowic 25.03.07, 13:00 Od dziesięciu lat stosujemy fonty systemu Unicode - teraz polskie czcionki nie stanowią żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika ale mnie sie Q nie chce! Tutaj ogonki nie sa przyd 26.03.07, 16:27 atne. Odpowiedz Link Zgłoś
reforma.ortografii Re: jesli juz to zlepki spolglosek moga stanowic 25.03.07, 13:56 Pŕećiezi proponujé zmiané pisovni. Jézyka nie da śe zmienić, jézyk zmienia śé sam, ale to dĺugi proces. Pociytaj sobié o historii reform v polskiej pisovni. Polska pisovnia podlegaĺa caĺy cias zmianom na pŕestŕeni vieków. Jesicie v XIX I XX vieku vprovadiano znacine zmiany. Zresitá teraz tezi istnieje coś takiego jak Rada Jézyka Polskiego I tezi vprovadia zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
spark5719 Odpuść sobie... ;-)) 25.03.07, 14:00 Tego tekstu nie da się czytać, dostaję oczopląsu... ;) Już chyba wolałbym męczyć się z tekstem w cyrylicy, coś tam jeszcze pozostało w łepetynie z dawnych lat. Ale na Twoją propozycję to ja się ale nie piszę, wolę już nasze "ogonki". Zresztą, czemu niby mamy "ułatwiać życie" innym, czy np. Francuzi i Niemcy są gotowi zrezygnować ze swoich znaków diakrytycznych? Nie sądzę... Odpowiedz Link Zgłoś
reforma.ortografii Re: Odpuść sobie... ;-)) 25.03.07, 14:21 Niemcy juzi rezygnujá z niektórych niemieckich znacikóv. Sĺabe masi informacjé. Masi kĺopoty z pŕeciytaniem mojego tekstu bo nie jesteś pŕyzvyciajony, ot i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
marekmadejski Re: reforma ortografii 25.03.07, 14:11 Co z tobą. Nie dość, że twój tekst wygląda jak napisany po węgiersku (oni mają takie "znaczki"), to nie da się go czytać, a tym bardziej zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
marekmadejski Re: reforma ortografii 25.03.07, 14:27 Bo ja znam NORMALNĄ polszczyznę. I nie tylko ja. Odpowiedz Link Zgłoś