Dodaj do ulubionych

MOBBING I PONIŻANIE

07.12.12, 10:53
Z przykrością mogę stwierdzić,ze w Casto 8073 dyrektor poniża nas, a mobbing jest codziennością.Nie rozumiem tego, czy dyrektorzy mają sumienie???(a w szczególności mój M.P)
Przecież staramy się, dajemy jakąś siebie w tą firmę, że nie ma klientów i obrotu to już nie nasza wina.
Wiem ,ze się powtarzam i piszę o głupotach ale MY TEŻ MAMY SWOJĄ DUMĘ I HONOR -TAK BYĆ NIE MOŻE.
Miało być tak dobrze jak zajął miejsce francuz, a tu nic-przynajmniej u NAS.Nie ma podwyżek bo budżet jest wyczerpany.Napiszcie czy u was też nie ma podwyżek.?
Czy dyrektor też będzie uczył Was rozumu i robił porządek na działach, bo my wszyscy z dołu to ściemniacze i nieroby.?
Czy za nami zwykłymi doradcami ktoś się wstawi, obroni nas pzred tą machiną.Ludzie róbmy coś w tym kierunku.Niech nam ktoś pomoże z innych firm, które mają związki zawodowe-załozyc je, poprowadzić dobrą drogą.Jak bedziemy milczeć będzie jeszcze gorzej
Obserwuj wątek
    • db-logistics Re: MOBBING I PONIŻANIE 07.12.12, 20:35
      Za takimi zachowaniami stoją ludzie , ludzie którzy bezpośrednio rządzą sklepami. To że przyszedł Tangi zmieniło całkowicie podejscie do pracownika i to w 100% ,wiem co mówie ,miałem okazję poznać jego zdanie i podejscie do tematu ,także pełen szacunek. Natomiast to co z tej polityki nie trafia w dół do szeregowych pracowników to brak komunikacji pomiedzy dyrekcją a zespołem. I mozna by tak wiele wypisywać ,ale nie chce mi sie wierzyć że dyrekcja czepia się dobrych pracowników . Dobrym sie uwagi nie zwraca , to niedobrym się wytyka jakies sprawy .Natomiast sugerowanie komuś jakiś rozwiazań podpowiedzi , czegoś co zmusza nas do dodatkowej pracy w stylu , zmien to , przebuduj tamto to szukanie lepszych rozwiązań a nie czepialstwo. A niestety znaczne grono naszych pracowników wychodzi z zalożenia że "tyle casu było dobrze a teraz nagle jest źle " i się na to obruszają . No panowie jakby ten sam tok myślenia mieli ludzie pierwotni to nadal mieszkalibyśmy w jaskiniach.
      Jeden z Was powie że dyrektor "wymyśla" , a drugi powie że "szuka nowych rozwiązań " oboje myslą o tym samym ale tylko jeden z Was wyniesie z tego cos pożytecznego.
      No i w końcu o podwyżkach , nie ma ich (oficjalnie ) ale kto zapracuje (a nie wydaje mu sie że zapracowal) ten dostanie . Nie ma ich , ale nie ma też zwolnien , nie ma też obcinania etatów ani aneksów które umniejszałyby pensje. W tej chwili to jest duzym plusem na rynku pracy.
      Oczywiscie w duzym błędzie bedzie ktoś kto pomysli że w Castoramie jest idealnie , jest z pewnoscią mnóstwo firm u których warunki pracy są o niebo lepsze ,ale bądźmy szczerzy z całym szacunkiem dla nas wszystkich , jakbyśmy mieli predyspozycje do pracy w tych innych firmach to nie bylibysmy w castoramie. Trzeba albo być osobą światłą i wykształconą żeby do takiej firmy się dostać , albo poprostu głupią , zwalniając się z Casto i odgrażając się że tam to jest tak i tak i to bez żadnej łaski.
      Prawda jest okrutna , wszędzie dobrze gdzie nas nie ma , wystarczająco długo pracuję w firmie żeby się na patrzeć na desperackie próby powrotu "synów marnotrawnych " Pytanie tylko dlaczego ?? skoro tak im było źle kiedyś tutaj.
      Mierzmy siły na zamiary , nikomu nie ujmuję ambicji , bardzo sobię cenię ambitnych ludzi , ale proporcjonalnie do mozliwości , ,zaden z nas nigdy nie bedzie prezesem banku. Smutne ale prawdziwe .
      • negr_worker Re: MOBBING I PONIŻANIE 08.12.12, 08:42
        ale nie ma też zwolnien
        > , nie ma też obcinania etatów ani aneksów które umniejszałyby pensje

Jak to nie ma? Może w niektórych sklepach jeszcze nie ma. U nas nie ma zwolnień ale są nieprzedłużane umowy, które zawarte były na czas określony. A w niektórych sklepach część pracowników ma zmniejszone etaty z całego na 3/4.
        • db-logistics Re: MOBBING I PONIŻANIE 08.12.12, 10:43
          Nie wspominałm o nie przedłużaniu umów. Ale jestem rzekonany że gyby w takiej sytuacji zwolniono kogoś z umową na stałe to podniosły by się głosy dlaczego nie podziekowano tym na umowie na czas określony. Co do umów na 3/4 może trochę zgeneralizowałem , fakt są sklepy w których takie sytuacje miały miejsce . Natomiast mając na uwadze sześćdziesiąt kilka sklepów to raczej byłoto marginalne zjawisko.
          • castoplota Re: MOBBING I PONIŻANIE 08.12.12, 20:38
            drogi kolego db-logi....ty siedzisz pewno u góry i pierdzisz w fotel(bez obrazy) ale to MY NA DOLE JESTEŚMY SIŁĄ , to My zarabiamy na pensje tam u góry, pensje, o których można tylko pomarzyć...więc chyba troche szacunku nam się należy. !
            Wielu kolegów i koleżanek juz tutaj pisało ale przypomnę( co do dobrego pracownika), dobry pracownik to taki, który swoją pracę wykonuję solidnie, jest miły i obrotny i nie upierdliwy wobec klientów, a mimo dobrze wykonywanej pracy i tak są źle postrzegani przez dyra.Bo dobry pracownik dla dyra to taki, który pracuje trochę , a więcej niż trochę wchodzi w dupę. U nas na sklepie jest to bardzo widoczne. Żaden z kierasów nie ma swojego zdania(był taki jeden dawno temu ale już nie pracuje).Przychodzi mi tylko na mysl.........(poniżej mój tekst przybliży moją myśl)
            Mobbing
            Według art. 943 § 2. Kodeksu Pracy mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące
            pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym
            nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniŜoną ocenę przydatności
            zawodowej, powodujące lub mające na celu poniŜenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go
            lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników.
            Pracodawca jest obowiązany przeciwdziałać mobbingowi (art. 943 § 1. K.P.).
            Przyczyny mobbingu
            Za powstanie mobbingu bardzo rzadko odpowiada jeden czynnik. Osobowości stron konfliktu
            odgrywają w tym zjawisku taką samą rolę jak klimat panujący w organizacji, styl zarządzania
            manifestowany przez przełoŜonych czy warunki środowiskowe. Obawa przed utratą pracy
            powstrzymuje pracownika przed zmianą pracy. Przyczyn mobbingu szukać moŜna w sztywnych
            strukturach społecznych, które umoŜliwiają sprawowanie władzy z pozycji siły. Typowe negatywne
            cechy organizacji, w której obserwować moŜna zjawisko przemocy psychicznej to między innymi:
            - nieobsadzone stanowiska,
            - mało czasu dla wykonania pilnych zadań,
            - niedorzeczne i bezsensowne polecenia wydawane podwładnym,
            -obarczanie pracownika duŜą odpowiedzialnością, przy równoczesnym ograniczaniu mu
            moŜliwości podejmowania decyzji oraz niedocenianie działań podwładnych,
            - zła atmosfera w miejscu pracy oraz brak koleŜeńskich zachowań,
            -brak moŜliwości uzyskania wsparcia od współpracowników dają pracownikowi poczucie
            zagroŜenia, niepewności i zwiększają ryzyko zaistnienia mobbingu w grupie.
            Sprawcy mobbingu – mobberzy
            "Profil psychologiczny mobbera jawi się - zdaniem psychologów - jako typ perwersyjno -
            narcystyczny. Chodzi tu o osoby, traktujące innych instrumentalnie i nieodczuwające Ŝadnych
            wyrzutów sumienia z powodu wykorzystywania i poniŜania ofiar. Prześladowca przez cały czas
            utrzymuje, Ŝe postępuje słusznie i Ŝe ofiara na takie traktowanie zasłuŜyła, albo Ŝe o takie
            traktowanie zabiega (on/ona to lubi), nie ma więc prawa się skarŜyć. PoniewaŜ - zdaniem
            psychologów - jednostka perwersyjno - narcystyczna sama została zraniona w dzieciństwie
            (nie była traktowana jak istota ludzka, lecz jak przedmiot), odtąd odtwarza tę sytuację, poniŜając
            i niszcząc innych. Jest narcystyczna, co przejawia się u niej jako megalomania, brak afektów,
            a w szczególności do empatii, jak teŜ do uczucia Ŝalu po stracie kogoś bliskiego. Często doznaje
            ona względem innych uczucia zawiści i zazdrości. Cechuje się aroganckimi postawami
            i zachowaniami."
            Mobber nie ma przekonania Ŝe jego zachowanie jest niepoŜądane i krzywdzące innych. UwaŜa, iŜ
            jego postawa wobec pracowników jest adekwatna do stanowiska jakie zajmuje. Swoim okrutnym
            postępowaniem sprawia, iŜ ludzie z nim współpracujący czują się szykanowani, poniŜani
            i gnębieni. Przykre doświadczenia których doznaje mobbingowany wpływają nie tylko na jego
            karierę zawodową ale teŜ na Ŝycie rodzinne. Całe jego otoczenie cierpi, poniewaŜ nerwowa
            atmosfera panująca w pracy zostaje przeniesiona na grunt rodziny co w konsekwencji wpływa na
            zaburzenie relacji w niej panujących.
            • db-logistics Re: MOBBING I PONIŻANIE 11.12.12, 22:41
              Przeczytałem pierwsze zdanie tego postu i dalej już nie chciało mi się pisać .Ale uświadomię Ci coś.
              Nie siędzę na żadnej górze , nie pierdzę w stołek , zapierdalam na PS tak samo jak inni . Jedyna róznica jest taka że z pozytywnym nastawieniem.
              Czy jestem odmieńcem???
              • castoplota Re: MOBBING I PONIŻANIE 11.12.12, 22:54
                wyluzuj dobry człowieku(db-log) a skąd mogłem wiedzieć,ze robisz na ps., skoro masz dużo informacji sądziłem,że pracujesz w ulu.-chyba musimy wypić piwko ja stawiam
                a pozytywne nastawienie to ja mam, bo jutro mam wolneeee....smile
    • castoja0 Re: MOBBING I PONIŻANIE 18.12.12, 10:44
      Witam
      A jestes Pewien ze chodzi Ci o 8073 a może masz na myśłi 8072 w tym sklepie jest tak samo sad
    • prawda997 Re: MOBBING I PONIŻANIE 23.10.13, 09:29
      Ciekawe czy od tamtej pory coś poszło na dobre???
    • prawda997 Re: MOBBING I PONIŻANIE 22.11.13, 22:41
      forum.gazeta.pl/forum/w,88604,108829701,108829701,Mobbing_w_Castoramie.html
      • prawda997 Re: MOBBING I PONIŻANIE 22.11.13, 22:46
        forum.gazeta.pl/forum/w,88604,98793564,98793564,Krakowska_Castorama_Nikt_nic_nie_widzi_bo_nie_chce.html
        Już wtedy o tym pisano!!!!
    • prawda997 Re: MOBBING I PONIŻANIE 22.11.13, 22:51
      forum.gazeta.pl/forum/w,88604,101698327,101698327,Mobbing_i_terror_na_zakopiance.html
      • prawda997 Re: MOBBING I PONIŻANIE 22.11.13, 22:52
        forum.gazeta.pl/forum/w,88604,102042055,102042055,Zakopianka_oboz_pracy.html
    • obiektywny554 Re: MOBBING I PONIŻANIE 30.11.13, 11:52
      Pracowałem w Casto J8073. Miałem już umowę roczną. Poziekowano mi za współprace, że niby nie ma etatu. Po czym jak przycisnąłem ich to powiedzieli mi że wziałem chorobowe i oni nie chca takiego kogoś ( miałem w sumie około miesiąc chorobowego z powodu urazu pleców w trakcie trwania umowy ). OCzywiście o zerwaiu umowy poinformowali mnie przed samym końcem jej trfania. Najlepsze jest to ze kilka miesicy wczesniej mogłem nawet awansować, tylko miałem spokojnie czekać. Taki mi awans urządzili!!.
      Kolejna sprawa chore jazdy z ochrona oni monitorują pracowników a nie to co dzieje sie na sklepie. Zdarzyło mi sie skorzystać z telefonu ( naprawde ważny telefon!, do tego nie rpzy kliencie ). omentalnie miałem telefon od ochrony z grozbami ). Ja rozumiem jakbym używał natrętnie telefonu żeby sobie gadać. Nawet raz szef ochrony miał pretensje że sobie usiadlismy na dziale i nic nie robimy. Nie mówiac o tym że posądzono mnie o kraziez sego czasu nozyka za 2 zł, którego uzywalismy na dziale do ciecia dobrnych robótek itp. Ubzdurali sobie ze ja go wziąłem z półki
      Kolejna sprawa, lato + 30 a Ci krzywo patrzą że idziesz wody sie napić ( przy wyjściu ) bo przeciez opuszczasz stanowisko pracy. Masz być o suchym pysku - jedynie na przerwie możesz sie napić i zjeść.
      Chore jazdy z urlopem, nigdy nie miałem wtedy kiedy chciałem ja tylko wtedy kiedy mi nakazał kierownik. Niby wszystko było cacy ale musiałem się zgodzić i już.
      Kolejna kwestia kierownik chya powinien być za pracownikiem a ja trzeba to tez opieprzyć. Ale to tam wyglądało tak że zawsze było zle. Nie wspominając chodzenia dyrekotra po sklepie obserwowania, podglądania zza półek! chore chore chore!
    • prawda997 Re: MOBBING I PONIŻANIE 07.01.14, 14:59
      Polecam do poczytania !
      www.se.pl/super-biznes/prawo-przedsiebiorcy/mobbing-czy-przypadkiem-go-nie-stosujesz_328930.html
      prawo.money.pl/kodeks/pracy/dzial-czwarty-obowiazki-pracodawcy-i-pracownika/rozdzial-i-obowiazki-pracodawcy/art-94
    • lysywujta Re: MOBBING I PONIŻANIE 07.01.14, 22:47
      castoplota napisała:

> Z przykrością mogę stwierdzić,ze w Casto 8073 dyrektor poniża nas, a mobbing je
      > st codziennością.Nie rozumiem tego, czy dyrektorzy mają sumienie???(a w szczegó
      > lności mój M.P)
      > Przecież staramy się, dajemy jakąś siebie w tą firmę, że nie ma klientów i obr
      > otu to już nie nasza wina.
      > Wiem ,ze się powtarzam i piszę o głupotach ale MY TEŻ MAMY SWOJĄ DUMĘ I HONOR -
      > TAK BYĆ NIE MOŻE.
      > Miało być tak dobrze jak zajął miejsce francuz, a tu nic-przynajmniej u NAS.Nie
      > ma podwyżek bo budżet jest wyczerpany.Napiszcie czy u was też nie ma podwyżek.
      > ?
      > Czy dyrektor też będzie uczył Was rozumu i robił porządek na działach, bo my ws
      > zyscy z dołu to ściemniacze i nieroby.?
      > Czy za nami zwykłymi doradcami ktoś się wstawi, obroni nas pzred tą machiną.Lud
      > zie róbmy coś w tym kierunku.Niech nam ktoś pomoże z innych firm, które mają zw
      > iązki zawodowe-załozyc je, poprowadzić dobrą drogą.Jak bedziemy milczeć będzie
      > jeszcze gorzej

Witam serdecznie i informuję ,że Związki Zawodowe OPZZ Konfederacja Pracy Castorama Polska powstały 16 grudnia 2013 roku.Info- kilka wątków poniżej. Kierownictwo sklepów nie informuje o tym , bo jest to im nie na rękę . Zapraszamy wszystkich chętnych. Z dnia na dzień jest nas co raz więcej.Zajmiemy się każdą sprawą w każdym sklepie tylko dołączcie do nas. MOBBING NIE JEST WYKROCZENIEM- MOBBING JEST PRZESTĘPSTWEM.Mój meil a.wojcicki@konfederacjapracy.slask.pl . Piszcie do mnie ,a najważniejsze zapisujcie się. RAZEM JESTEŚMY MOCNI .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka