Dodaj do ulubionych

Estonia zamknęła swój konsulat w Moskwie

02.05.07, 17:14
Krok godny poparcia. Estończycy w bardzo dyplomatyczny dokonali tego o czym
mowiono juz od kilku dni...potepili bezczynność Kremla i zarzadali, zgodnie z
przyslugujacym im prawem, silniejszej ochrony ambasady. zyczylbym sobie, by
adekwatne kroki podjela Bruksela, nie pozostawiajac Estonii samej sobie.
Obserwuj wątek
    • radykalny5 Powinni także zamknąć granice... 02.05.07, 17:16
      • wrojoz Beznadziejny PiS 02.05.07, 17:24
        I beznadziejni Kaczyńscy.
        • piotrek2810 Re: Kaczor na zdjeciu wyglada fantastycznie ;-) 02.05.07, 18:36
          Razem z prezydentem Estonii mogli by stworzyć związek partnerski....
          • marcus_crassus Polska z Estonia 02.05.07, 21:55
            Tak Tak Tak!
        • rosol4 Re: Beznadziejny PiS 03.05.07, 00:35
          wrojoz napisał:

> I beznadziejni Kaczyńscy.

W takim razie zostalo Tobie jedyne wyjscie, wyjazd do Anglii by szorowac gary z
          pozytkiem dla obywateli imperium i brytyjskiej korony
      • rosol4 Re: Powinni także zamknąć granice... 03.05.07, 00:31
        Putin wychodowal bojowki wzorem bojowek NSDAP ktore wysyla do dzialan jako
        forpoczta, a sam nasladuje dzialania Aldolfa Hitlera i swego spadkobierce J
        Stalina.
        Wieloletnie agenturalne rezydentowanie w Niemczech nie poszlo na marne.
        Bronmy Estonii przed sowiecka bratnia pomoca znana z 1968 roku w Czechoslowacji.
        Obecne napiecie malego kraju z wielkim kolosem bedzie wielkim sprawdzianem dla
        politykow UE i NATO.
    • radykalny5 Gdzie zdecydowana reakcja Unii? 02.05.07, 17:18
      Przyznanie, iż w Estonii istnieje konflikt enticzny, nie jest żadną pomoca, a
      propozycja mediacji w zaden sposob nie rozwiazuje problemu.
      • eva15 Re: Gdzie zdecydowana reakcja Unii? 02.05.07, 17:31
        Chciałbyś? Nie ty jeden. Ale nie doczekasz się poparcia ze strony niemieckiej
        prezydencji EU dla ruchów faszystowskich w Estonii. I tak EU zbyt długo
        zamykała oczy na ten rozwój, na przemarsze w strojach nazistowskich z okazji
        różnych rocznic. No i teraz ma.

Co najwyżej z EU zajmie stanowisko w sprawie włamania do ambasady estońskiej.
        To może zrobić. I tyle.
        • tricky2 Re: Gdzie zdecydowana reakcja Unii? 02.05.07, 17:39
          I tak EU zbyt długo
          > zamykała oczy na ten rozwój, na przemarsze w strojach nazistowskich z okazji
          > różnych rocznic.

A jak długo UE będzie przymykać oczy na to sukcesy neonazistowskich partii w
          wyborach w niemieckich krajach związkowych?
        • borrka Oj oszukasz sie, ekspertko. 02.05.07, 17:45
          Bedzie zdecydowana, jak na unijnych eunuchow przystalo.
          Ale bedzie.

PS. Zajmij sie lepiej historia.
          Mniej ryzykowne, niz Twoja futurologia.
          • w.groch Re: Oj oszukasz sie, ekspertko. 02.05.07, 20:45
            боррка написал:
            >
            > PS. Zajmij sie lepiej historia.
            > Mniej ryzykowne, niz Twoja futurologia

Zajmowanie się historią też bywa ryzykowne i niebezpieczne. Obecne wydarzenia są
            dobrym tego przykładem.

----------
            А история, она кого-то чему-то научила?
    • fawad Spalona flaga, ataki komputerowe 02.05.07, 17:22
      To jeszcze nic, można powiedzieć, że potraktowano estońskich dyplomatów
      łagodnie. Dopiero jak zaczną się na nich zaczajać na ulicach "nieznani sprawcy"
      żeby ich pobić wtedy zaczniemy mówić o wojnie dyplomatycznej a la Russe.

TomiK
      • www.nasznocnik.pl Kto najbardziej straci na eskalacji "zimnej... 09.05.07, 03:37
        ...wojny" między Estonią a Rosją: rdzenni Estończycy czy raczej estońscy
        Rosjanie ?

Odpowiedź wydaje się dość oczywista...

• wrojoz Kaczyńscy muszą odejść.!! 02.05.07, 17:24
      Byle szybko.!!
      • noelkabat Re: Naszyzm-faszyzm, kaczyzm.... 02.05.07, 17:51
        ....jakos to wszystko sie rymuje. IV RP budowana przez wodzusia to panstwo
        ideologiczne, nie-obywatelskie, wodzowskie, niedemokratyczne tak jak panstwa
        dyktatorskie w Europie XX wieku. Lechujarek nie zauwazyl, ze mamy juz wiek XXI
        - wiek demokracji, liberalizmu i wolnosci. Panstwo kaczystowskie to anachronizm
        tak jak panstwo putinowskie...
      • mil1231 kaczyńscvy was wykoanczają, kacapy, dlatego tak 02.05.07, 21:50
        szczekacie...dobrze, tak z wami trzeba rozmawiać. rozumiecie tylko jezyk siły.
        tylko pałą mozna was wyedukować..!
    • eva15 urząd estoński, myślenie ameryjkańskie 02.05.07, 17:27
      "oświadczył prezydent. Zachęcił jednocześnie członków rosyjskojęzycznej
      mniejszości, by "uczyli się estońskiego, odnosili sukcesy i byli szczęśliwi".

Zachęcił ich, by byli szczęśliwi - wyszedł prawdziwy, niekłamany Amerykanin z
      estońskiego pana prezydenta. Ciekawe czy kazał też wpisać do konstytucji
      postulat bycia szczęśliwym.
      • pisuarro Re: "Zachęcił ich, by byli szczęśliwi" 02.05.07, 17:29
        Mamy rozumieć, że do niczego innego już się nie potrafisz przyczepić ? ;->>
        • eva15 [...] 02.05.07, 17:32
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • pacal2 Niestety, twoje "naturalne ograniczenia" 02.05.07, 17:36
            nie pozwalają ci dostrzec sideł własnych wcześniejszych wypowiedzi, w które
            wpadłaś. Przykre. Ale to nie mój problem.
            • borrka Nie badz pacal bezczelny. 02.05.07, 17:42
              Evcia, to expertowka od prasy niemieckiej.
              Przed chwila mi powiedziala.
              No, nawet napisala.
              • pacal2 przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :D 02.05.07, 17:47
              • eva15 Re: Nie badz pacal bezczelny. 02.05.07, 18:19

No a teraz kłamczuszku biedny podaj cytat, konkretnie.
                • czlowiek_ksiazka Re: Nie badz pacal bezczelny. 02.05.07, 18:21
                  Sorry, że się wtrącam do twojego przekomarzania z yntelygentnymi inaczej
                  ekspertami, ale umieściłem poniżej chyba niezły wpis. Udał mi się, myślę, że
                  dobrze wyłuszczyłem najwazniejsze kwestie, nie sądzisz?
                  • eva15 Re: Nie badz pacal bezczelny. 02.05.07, 18:24
                    Już tam idę, niepotrzebnuie wdałam się w pyskówkę z bystrzakami. Szkoda czasu.
                    • pacal2 Wybacz, ale szkoda mi czasu na rycie po forum 02.05.07, 18:42
                      Pamiętam ogólną linię twoich wypowiedzi m.in. odnośnie mniejszości polskiej na
                      Białorusi. Stoi w jawnej sprzeczności z tym co teraz piszesz.

Wcale mnie to zresztą nie dziwi.
                      Z mojej strony EOT, sama się położyłaś na łopatkach, nie ma tu się o co spierać.

Masz rację, niepotrzebnie się wdałaś w dyskusję z bystrzakami.
                      Coś ci ironia nie wyszła.
                    • turtlezzz Evcia - tyś lepsza od Joli z Dywit ! ^^ 03.05.07, 00:24
                      Postanowiłem prześledzić nową "dysputę", w której wzięłaś udział. I co ? I okazuje się, że jesteś robotem ! Próbowałem dyskutować z Tobą kilka razy i jedyne, czego się dowiedziałem, to że jestem bystrzakiem i bidulą (nie wspominam o brytyjskim "łupiestwie" w Iraku i tezie, że "majdan" pisze się z dużej litery, bo to wstyd dla ciebie Evciu...).

I cóż czytam wyżej ?? Dokładnie to samo, tylko pod innym adresem ! Bidule i bystrzaki. Ty jesteś pusta jak dzwon Evuniu ! Tych paru fraz można wyczuczyć ostatniego idiotę. Jeśli już wkładasz tyle sił w obrazę dyskutanta, a dotąd opanowałaś jedynie kilka epitetów to świadczy to wymownie o twojej inteligencji i zasobie myśli wszelakich. O argumentach nie wspominam, bo większość z nich jest wyraźnym oznaką psychicznego zboczenia, której fundamentem jest maniakalny antyamerykanizm.
                  • fawad Wpis jest kiepski 02.05.07, 18:53
                    Ot takie uzasadnienie, że kolonizator ma prawo kolonizowac bo jest silniejszy i
                    potrafi mocniej przywalić niż kolonizowany. Typowe myślenie zniewolonego umysłu.

TomiK
                  • pacal2 człowieku książko dlaczego mnie obrażasz? 02.05.07, 18:54
                    Co cię uprawnia do nazywania mnie głupkiem?
                    Nie skomentowałem tu sytuacji w Estonii, jedynie hipokryzję jednego z forumowiczów.
                    To głupie? Ciekawość - dlaczego? Te żałosne epitety pod moim adresem świadczą co
                    najwyżej o twoim własnym "poziomie".
                    • czlowiek_ksiazka Re: człowieku książko dlaczego mnie obrażasz? 02.05.07, 19:20
                      Przepraszam, nie miałem na myśli ciebie.
          • pisuarro Re: możesz biedaku tylko tyle 02.05.07, 17:44
            Nie ma to jak merytoryczna dyskusja z Effcią, pieszczoszką naszą... ;DD
            • borrka Powalajaca rzeczowosc lol. 02.05.07, 17:45

• fawad Eva Goebbels nie chce szczęśliwych Rosjan ... 02.05.07, 17:50
            ... poza granicami Rosji. Eva Goebbels uważa, że tylko Rosja potrafi zapewnić
            ludziom szczęście (za pomocą ropy i gazu oczywiście) i sugerowanie, że można
            tego dokonać w innym kraju budzi jej sprzeciw.

TomiK
            • pisuarro Re: szczęście za pomocą ropy i gazu 02.05.07, 17:52
              Jest w tym nawet ziarno sensu; Rosjanin pod gazem przeważnie bywa dość
              szczęśliwy... ;)
          • ad_amo Re: "Zachęcił ich, by byli szczęśliwi" 02.05.07, 18:03
            eva15 napisała:

> Rozumieć możesz biedaku tylko tyle, na ile ci twój rozum pozwala. To takie
            > naturalne ograniczenie i nic ci na to nie poradzę.

co za beznadziejna żałosna odpowiedź, nie dość że nie potrafisz sie do czego
            innego przyczepić, to jeszcze boisz sie ustosunkowac do wypowiedzi na którą
            odpowiadasz, to niegodne nawet 15latki
            • pisuarro Re: to niegodne nawet 15latki 02.05.07, 18:06
              Może ma dopiero 14 ?... ;)
              • fawad 15 to zapewne staż pracy Evy Goebbels w FSB 02.05.07, 18:48
                TomiK
                • www.nasznocnik.pl "'Nasz człowiek w FSB" ;-) 19.05.07, 15:53
                  .
      • pacal2 masz jakąś obsesję na punkcie Ameryki 02.05.07, 17:33
        Sprawdź czy kałuże na ulicy nie układają się w kształt kraju ze stolicą w
        Waszyngtonie.

BTW. Nic innego nie było warte twojego komentarza w tym artykule? Rosjanie jak
        zwykle zachowują się z godnością i szacunkiem wobec innych państw...
        Jakoś tym razem nie obśmiewasz tego żałosnego "potrząsania szabelką", co tak
        lubisz wytykać podczas protestów dot. np. Białorusi, dlaczego?

Nutka niekonsekwencji i hipokryzji nie zaszkodzi?
      • shoovar Re: urząd estoński, myślenie ameryjkańskie 02.05.07, 17:38
        ty to dalej jestes glupia lebioda,
        przynajmniej zacheca do bycia szczesliwym a nie do atakowania Estonii jak to w
        Rosji robia...taka roznica pomiedzy krajem cywilizowanym, a Rosja...
        • kilpikonna w sprawie evy15 - ludzie, na Boga... 02.05.07, 17:47
          ...nie wdawajcie się w dyskusje z tą idiotką. To tylko zaśmieca forum. Ona
          najwyraźniej ma dużo wolnego czasu i nie wie, co z nim zrobić (widać czytanie
          książek nie leży w jej zwyczaju), a wygłaszanie impertynencji komu popadnie
          sprawia jej dziką frajdę - ale po co zaraz jej w tym pomagać?
          • eva15 Re: w sprawie evy15 - ludzie, na Boga... 02.05.07, 18:58
            No widzisz duraku, po co więc piszesz?
            • skipper_ Re: w sprawie evy15 - ludzie, na Boga... 03.05.07, 16:14
              eva15 napisała:

> No widzisz duraku, po co więc piszesz?

och... l-evcia o bardzo malym rozumku wyraznie nerwy
              stracila, skoro jawnie zaczyna ludzi od glupcow wyzywac...

jak znam zycie, to za pare miesiecy bedzie z uporem
              maniaka twierdzic, ze nigdy nikogo na forum nie obrazila...

bo funkcjonalnosc "wyszukiwarki" ciagle zbyt zawila jest jak
              na l-evciny bardzo maly rozumek...

:-)
              • przecinek_cambridge Re: zbyt zawila jak na evciny rozumek 08.05.07, 23:28
                "Spisane będą czyny i rozmowy" ;-)
    • borrka1 Estonia zamknęła swój konsulat w Moskwie 02.05.07, 17:44
      oto to "cywilizowane" panstwo z "cywilizowanymi metodami o ktorych mowil Lis
      (Ilves)

www.youtube.com/watch?v=yVXvJ4IsjkI
      www.youtube.com/watch?v=RRL_woLVd5I
      • borrka Radziecki, 02.05.07, 17:54
        Tak wygladaja interwencje policji niemal na calym swiecie.
        Oczywiscie zal faceta, ktor niewinnie dostal.
        Mnie przekonal, tym co krzyczal.
        Ale wiekszosc, to zadymiarze czystej wody.
        Lubia dostac wpir..dol.
        • pisuarro Re: zadymiarze czystej wody 02.05.07, 17:59
          Moim zdaniem - wcale niekoniecznie "czystej"; wierzysz w to, że
          te "spontaniczne" protesty nie są koordynowane ?
          • borrka W tym sensie masz racje. 02.05.07, 18:03
            Bez watpienia sa koordynowane, tyle, ze chodza na to jednak "amatorzy" zadym.
            Nie kazdy to lubi.
        • malgoska_k lepiej napisz o tym co robicie w czeczeni bandyci 02.05.07, 18:18
          ruscy; bedzie tu sie uskarzal na interwencje estonskich sluzb, w s=ytuacje gdy
          ruskie okupuja czeczenie od lat, gdzie gina ludzie

napisz o tym jak ruscy bandyci mordowali polakow w Katyniu, Miednoje,
          Charkowie - nie masz linka do tego kacapie ???

poza tym twoj szef rusku kazal Ci bojkotowac to co polskie i estonskie, a ty
          nie nie tylko nie bojkotujesz lecz nawet czytasz

oj kaszy nie bedzie
          • kacap_z_moskwy Re: lepiej napisz o tym co robicie w czeczeni ban 03.05.07, 07:45
            Przepraszam bardzo, ale kto mordowal?
        • borrka1 Re: Radziecki, 02.05.07, 18:31
          borrka napisał:

> Tak wygladaja interwencje policji niemal na calym swiecie.

o ile pamietam to w Rosji podczas ostatnich demonstracji nie bylo takiej
          agresji milicji a i tak Estonia oskarzyla Rosje o surowe traktowanie
          demonstrantow,takich obrazkow jak w Tallinie to nawet w Polsce nie pokazywali w
          relacjach z Rosji,bo ich nie bylo!

> Oczywiscie zal faceta, ktor niewinnie dostal.
          > Mnie przekonal, tym co krzyczal.
          > Ale wiekszosc, to zadymiarze czystej wody.
          > Lubia dostac wpir..dol.

zadymiarze w zasadzie nie sa glupi i wpie..rzadko dostaja,ofiarami sa zwykle
          przypadkowi ludzie i gapie.zadymiarz dziala profesjonalnie.

jeszcze z dziecinstwa mam taka zasade,ze lezeacego sie nie bije,a tym bardziej
          cala banda.
          Tu sie bardzo nie dziwie,estonczycy po naturze tchurzliwa nacja,chyba ze
          przewaga w sile.Tak bylo i podczas aneksji w 40 kiedy kapowali swoich i
          zajmowali mienie pozostale po zeslanych.Bez totalnej pomocy samych estonczykow
          nie byloby tak latwo ruskim.Sami estonczycy we wspomnieniach mowia ze
          aresztowac przychodzilo zawsze dwoch zolnierzy i oficer oraz estonczyk.
          Za komuny tez rzadzili estonczycy,dzisiaj nikt sie nie przyznaje,chociaz
          wszyscy wiedza ze np. premier Ansip(to on odpowiada za te awantury)byl
          partyjnym akrtwisa ,Mart Laar tez ruskojad,a w odpowiednim czasie pierwszy
          komsomolec w estonii,do partii nie zdazyl ,juz sie rozpadla.
          Estonczycy sa falszywi,dla kasy jeden drugiego sprzeda i z diablem sie skuma.
          • malgoska_k rusku napisz co wyprawiacie w czeczeni 02.05.07, 18:57
            napisz jak tam wygladaja interwencje waszej milicji i wojska, co ? napisz tez
            co sie dzieje,ze znikajacymi ludzmi w czeczeni ?

pokrzywdzeni sie znalezli; te bajki to opowiadaj w moskwie na dobranoc swojemu
            szefowi kacapku
    • poznan56 Estonczycy, uczcie sie rozwagi od Finow 02.05.07, 17:49
      Lubie Estonczykow i znam dosc dobrze ten kraj. Spedzilem tam miesiac na obozie
      letnim jako student w r. 1970. W tym wypadku zabraklo im razsadku i trzezwego
      spojrzenia. Nie mozna wywolywac konfliktu miedzynarodowego o jeden pomnik. W
      centrum Helsinek stoi monument cara Aleksandra II, wladcy imperium ktore
      okupowalo Finlandie przez ponad 100 lat. Dlaczego Finowie nie usuneli go przez
      prawie 90 lat (od uzyskania niepodleglosci w r. 1918)? Poniewaz znani sa z
      pragmatyzmu i rozsadku. Dlatego sa jednym z najlepiej prosperujacych krajow na
      swiecie.
      • herr7 no i nigdy nie rządził nimi amerykański przybłęda 02.05.07, 17:58
        Tak się dziwnie składa, że krajami bałtyckimi rządzą amerykańscy obywatele. Czy
        nie jest to dziwne?
        • pisuarro A kim ty jesteś, śmieciu, żeby demokratycznie... 02.05.07, 18:02
          ...wybranych prezydentów wyzywać od przybłędów ?

I ciekawe dlaczego np. obywatel amerykański miałby być gorszym prezydentem od
          ex-aparatczyka KPZR ?
          • herr7 a ty kim jesteś śmieciu żeby mnie obrażać? 02.05.07, 18:11
            Podaję przykład - prezydenta Paksasa obalono na podstawie sfałszowanych
            informacji - litewski Sejm oczyścił go potem ze stawianych mu zarzutów, ale
            Paksas zdążył już stracić swoje stanowisko zajęte zresztą pośpiesznie przez
            obywatela USA Adamkusa. Adamkus przegrał wcześniej wybory w rywalizacji z
            Paksasem pomimo tego, że popierały go wszystkie tzw. "wolne" media. Niedawno w
            wyniku podobnej intrygi zainstalowano podobną marionetkę w Estonii, a wcześniej
            na Łotwie. Można powiedzieć że demokracja tam jest nieco sterowana - z zewnątrz.
            • eva15 Amis i postkomuniści ręka w rękę 02.05.07, 18:23

Zeby było ciekawiej ci Amerykańcy rządzą pospołu z ex-komuszkami. Powstały
              ciekawe konstelacje w tej części Europy.
            • pisuarro Masz monopol na obrażanie ? 02.05.07, 18:27
              > litewski Sejm oczyścił go potem ze stawianych mu zarzutów, ale
              > Paksas zdążył już stracić swoje stanowisko

U nas Oleksemu też niczego nie udowodniono, ale nikt przynajmniej nie
              twierdził, że Cimoszewicz był amerykańską marionetką ;->

> stanowisko zajęte zresztą pośpiesznie

Mało mnie obchodzi pospiesznie czy nie pospiesznie; bardziej - czy legalnie.

> przez obywatela USA

Litewskie prawo na to pozwalało ?

> zainstalowano podobną marionetkę w Estonii, a wcześniej
              > na Łotwie.

Umówmy się: póki będziesz trzymał się tych marionetek, póty będziesz dla mnie
              śmieciem, ok ?

> Można powiedzieć że demokracja tam jest nieco sterowana - z zewnątrz

Aż dziwne, że UE (często nastawiona dość antyamerykańsko) nic nie zauważyła,
              nie ?... ;->

• herr7 Olin i inne historie 02.05.07, 18:53
                Sprawa "Olina" pojawiła się wówczas, gdy Kwaśniewski został wybrany prezydentem.
                Nie chodziło w niej o Oleksego, ale o przypomnienie rządzącym wówczas
                postkomunistom (a mieli oni wtedy pełnię władzy- rząd, Sejm i prezydenta) kto
                trzyma smycz i gdzie jest jej koniec (w Waszyngtonie). Kwaśniewski szybko pojął
                tę lekcję i stał się "najbardziej przewidywalnym" politykiem we wschodniej
                Europie. Pod względem swojej "przewidywalności" współzawodniczył nawet z
                prezydentem Czech Havlem. A Havel to prawdziwy mistrz w tej dyscyplinie.

Amerykanie kontrolują ze swoich ambasad tak ze sto krajów. Mają w tym względzie
                duże doświadczenie i praktykę - w końcu doprowadzili ją do perfekcji w Ameryce
                Łacińskiej, którą kontrolują od czasów doktryny Monroe- która zakładała
                dominację Stanów na zachodniej półkuli. Sama metoda oparta jest na przekupstwie,
                ewentualnym szantażu - czego przykładem był "Olin" lub w ostateczności na
                interewencji zbrojnej. Metoda ta jest dużo bardziej skuteczna i znacznie tańsza,
                aniżeli tradycyjny kolonializm praktykowany przez niektóre kraje zachodniej
                Europy. Kontrolowane narody mają wrażenie swojej suwerenności, przynajmniej do
                czasu gdy się nie pojawi ktoś kto zakwestionuje działania jankesów. Ale oni
                stawiają na przewidywalnych "internacjonalistów", jak Kwaśniewski i przedkładają
                takowych nad nacjonalistami, takimi jak bracia Kaczyńscy. Ale nacjonalizm
                Kaczyńskich jest "na obecnym etapie" przydatny. A poza tym za niecałe trzy lata
                i tak nie będzie już tego duetu- pozostanie jedynie jeden, mniej groźny
                bliźniak. Tak to mniej więcej wygląda.
                • eva15 Re: Olin i inne historie 02.05.07, 18:57
                  Czym się "Olin" podłożył wg. Ciebie USA? Pytam, bo nie wszystko wiem na
                  odległość.
                  • herr7 "Olin" to było ostrzeżenie 02.05.07, 19:08
                    skierowane do Kwaśniewskiego. Samą aferę zrobiono rękami PRL-owskich szpionów,
                    jak Marian Zacharski, którzy od dawna byli pod kontrolą Amis. Zacharski zresztą
                    siedział parę lat w amerykańskim pierdlu- to był taki PRL-owski superszpieg.
                    Nie znam szczegółów, gdyż sam musiałbym być jednymz z nich. Ja sobie właśnie w
                    taki sposób po latach tłumaczę tę aferę. Zresztą potem zachowania Millera czy
                    Kwaśniewskiego sprawiają, że scenariusz ten wydaje się prawdopodobny. A jak było
                    naprawdę dowiemy się po kolejnej zmianie ustroju. W każdym razie uważam, że
                    Polska, jak cała europa wschodnia jest pod pełną kontrolą amis. Czegoś takiego
                    nie zyskuje się jedynie poprzez rozmowy na przyjęciach dyplomatycznych.
                    • eva15 Re: "Olin" to było ostrzeżenie 02.05.07, 19:18

dzięki za wyjaśnienie
                      • herr7 Europa wschodnia ma spełnić rolę detonatora 02.05.07, 19:26
                        Celem jest wojna o surowce. Tak to sobie w Ameryce wymyślili w ramach projektu
                        który ma zapwenić Ameryce dominację w XXI, pomimo tego że kraj ten powoli
                        przestaje być centrum gospodarczym świata. Tu chodzi o wywołanie wielkiej wojny,
                        która ma się toczyć na terenach postradzieckich i w samej Rosji.

Przy okazji podaję ciekawy link objaśniający wybuch drugiej wojny światowej:
                        www.atimes.com/atimes/China/ID28Ad03.html
                        • mil1231 analizuj sobie czyim agentem są kacapskie elity bo 02.05.07, 21:58
                          my Kwacha i jego bandę pognalismy już dawno w piz...du, a wasz agent, psi zwis,
                          fiutin i jego banda kgbowskich oprychów trzyma się dobrze..
                • pisuarro Nawet w dużym stopniu byłbym w stanie zgodzić się 02.05.07, 19:11
                  ...z tą diagnozą; tyle tylko, że całkowita suwerenność (rozumiana w sposób
                  absolutny) w dzisiejszym świecie w ogóle nie istnieje - w tym sensie nawe USA
                  są zależne a to od Chin finansujących ich deficyt, a to od Arabów
                  dostarczajacych ropę... itd.

Mieszkam tu gdzie mieszkam, w określonym miejscu, z określoną historią oraz
                  bieżącymi uwarunkowaniami - i tutaj mniej mnie uwiera "aksamitny" kolonializm
                  jankeski niż barchanowy kacapski.

P.S. A jak się kiedys przeprowadzę do jakiegoś Peru czy Ekwadoru - to wtedy się
                  będę zastanawiał ;->
                  • herr7 zamieszkaj w Meksyku 02.05.07, 19:35
                    a wówczas zmienisz zdanie nt. "aksamitności" amerykańskich wpływów.
                    • pisuarro Re: zamieszkaj w Meksyku 02.05.07, 20:02
                      Przeczytaj mojego poprzedniego posta - bo najwyraźniej nic nie zrozumiałeś.

P.S. A aksamit - nie bez powodu przecież - wstawiłem w cudzysłów ;P
        • aramba Re: no i nigdy nie rządził nimi amerykański przyb 02.05.07, 19:52
          Ale rzadzili inni. Np. rosyjski "przybleda" by sie znalazl. Tylko, ze pozniej
          gonil bolszewikow jak sie dalo.
      • zawiz Re: Estonczycy, uczcie sie rozwagi od Finow 02.05.07, 18:03
        Kazdy u siebie jest gospodarzem. Estonczycy sa u siebie. Kolonizatorzy rosyjscy
        powinni zamknac paszcze. Najlepiej jak by wyjechal z powrotem do sojuza.
        Mniejszosc rosyjska w Estonii to nie to samo co rosjanie w Estonii.
        Nic nie dajaca wrzask propagandowy biednych Ev i innych jej kolegen tej samej
        konduity nic nie znaczy.
        Estonia ma racje i jest przy prawie.
        Poniali?
      • aramba Re: Estonczycy, uczcie sie rozwagi od Finow 02.05.07, 19:50
        No wlasnie "znawco" Finlandii, dlaczego? juz Cie wczoraj pytalem, ale
        przezornie zniknales. I moze przestan wypisywac bzdety o rosyjskiej okupacji
        Finlandii, bo wychodzi z Ciebie totalny ignorant. Jakbys powiedzial cos takiego
        finskiemu historykowi, to by sie w glowe popukal.
    • noelkabat Naszyzm-faszyzm, kaczyzm.... 02.05.07, 17:53

....jakos to wszystko sie rymuje. IV RP budowana przez wodzusia to panstwo
      ideologiczne, nie-obywatelskie, wodzowskie, niedemokratyczne tak jak panstwa
      dyktatorskie w Europie XX wieku. Lechujarek nie zauwazyl, ze mamy juz wiek XXI
      - wiek demokracji, liberalizmu i wolnosci. Panstwo kaczystowskie to anachronizm
      tak jak panstwo putinowskie...

• mil1231 prześpij się kretynie 02.05.07, 22:00
    • davno_pora Re: Estonia zamknęła swój konsulat w Moskwie 02.05.07, 17:56
      Prowokacje estońskie nie mają końca, więc nie bez powodu znajdują odwzajemnienie
      w Moskwie. Nieco spektakularny charakter akcji rosyjskiej jest uzasadniony.
      Bruksela nie ma powodu psuć sobie stosunków z Rosją, wystarczająco już
      nadwyrężonych polskim kogutowaniem.
      BTW. Żądać to się pisze z użyciem tzw. z z kropką.
      Pozdrawiam
      • pisuarro Re: Żądać to się pisze z użyciem tzw. z z kropką 02.05.07, 18:05
        Chodził Ci zapewne o "tzn." ?

Niestety, zwierzchnicy muszą Cię wysłać na doszkolenie ;->
      • pacal2 Estonia prowokuje Rosję samym swym istnieniem... 02.05.07, 18:16
        Prowokują tak bezczelnie już prawie 16 lat, od 20 sierpnia 1991 roku...

> Nieco spektakularny charakter akcji rosyjskiej jest uzasadniony.

Czym? Każda kolejna minuta tej "akcji" szkodzi wizerunkowi Rosji a nie Estonii.
        I daje do myślenia zwolennikom Rosji w UE.
        Niestety ślepcy z Kremla tego nie widzą.
    • pagyo Estonia zamknęła swój konsulat w Moskwie 02.05.07, 18:03
      Przeczytałem właśnie artykuł w The Times
      www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article1737809.ece

jest tam napisane, że Rosyjskie Koleje (nie wiem jak sie ten monopol kolejowy w
      Rosji dokładnie nazywa) zapowiedziały remont odcinka torów prowadzącego do
      Estonii. Spowoduje to ograniczenia w dostawach ropy do Estonii. Dyrekcja tej
      firmy zaprzecza, że ma to zwiazek z jakimkolwiek embargiem.
      • pagyo Re: Estonia zamknęła swój konsulat w Moskwie 02.05.07, 18:04

www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article1737809.ece

• pisuarro Re: Dyrekcja firmy zaprzecza 02.05.07, 18:09
        LOL
    • unamatita To nie jest możliwe, ponieważ Bruksela zajęta jest 02.05.07, 18:07
      solidaryzowaniem się z pewnym eurodeputowanym - podobno Polakiem!
      Na POhybel POstkomunie.
      u.
    • czlowiek_ksiazka pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 18:08
      Każdy naród ma swoją pamięć historyczną. Estończycy nie mają ani możliwości ze
      względu na swoją naturalnie ograniczoną pozycję na świecie, ani szczególnych
      praw ze względu na przeszłość do poprawiania rosyjskiej pamięci historycznej,
      narzucania jej, pouczania - co i jak powinny "ruscy" czuć. Estonia nie pokonała
      również w wojnie Rosji, nie ma więc prawa cywilizować Rosjan, tak, jak to
      czynili alianci wobec np. Niemiec hitlerowskich. Rosjanie w większym i dłuższym
      stopniu niż Estończycy byli ofiarami sowieckości zaordynowanej im nie tylko
      przez innych Rosjan, ale i przez m. in. Gruzinów, Polaka, Łotyszy(!),
      Ukraińców, etc.

Rosjanie czują - a razem z nimi pozostali alianci i Europejczycy - OGROMNĄ DUMĘ
      z faktu pokonania nazizmu-hitleryzmu, który zagrażał (nie tylko ich!)
      biologicznemu przetrwaniu Rosjan! To jest absolutnie normalne i zrozumiałe, dla
      Rosjan to świętość, a cywilizowani ludzie nie szaragają świętości.

Istnieje również europejska świądomość historyczna, która głosi, że naziści -
      NAJwiększe zło współczesnego świata, zostali pokonani - na szczęście! - przez
      aliantów: ZSRR, USA, Anglię i inne kraje. Koniec, kropka. Pomniki w Tallinie, w
      Warszawie czy w Berlinie, Wiedniu symbolizują właśnie taką ponądczasową pamięć,
      a nie gloryfikują zbrodni sowieckich komisarzy! Pomniki to dziedzictwo,
      świądectwo przeszłości europejskiej, a nie kawałek marmuru zarządzany przez
      lokalny samorząd. Nie symbolizują zbrodni Stalina, chyba, że się niektórym
      wszystko ze Stalinem kojarzy, ale to już jest fobia. Ja znam takich, którym się
      Piłsudski wyłącznie z setkami ofiar V 1926 r. kojarzy i obozem w Berezie
      Kartuskiej.
      Zbrodnie okresu stalinowskiego potępiają - na szczęście! oraz prawidłowo - inne
      monumenty, pamiątkowe tablice rozsiane po całej Estonii, Polsce oraz Rosji(!),
      etc.

Taka jest wykłądania historycznych dziejów w Europie. W cywilizowanej Europie.
      A przynamniej dotychczas była i myślę, że w interesie Europejczyków w
      NAJmniejszym stopniu leży rewizja ocen dotyczących przeszłości. Co rozumieją -
      jeszcze, na szczęście!, przynajmniej instynktownie i połowicznie - dygnitarze
      unijni.

Rosjanie wcale niczego nie "muszą zrozumieć", jak głoszą eksperci na forum
      GazWybu. To my musimy zrozumieć i zaakceptować fakt, że inne narody mają swoją
      pamięć historyczną, swoje doświądczenia.
      Estończycy również i dlatego nawet sowieccy Rosjanie - tak, tacy też są - nie
      zmuszają Estończyków do czczenia zbrodniarza Stalina, budowaniu monumentów ku
      jego cześci, nie zrywają stosunków z Estonią po tym, jak w Tallinie powstaje
      Muzeum Okupacji. Wręcz przeciwnie - Rosjanie estońscy oraz Jelcyn w 1990 r.
      masowo poparli emancypację Estonii!

Początkowe plany rozbiórki pomnika połączone z niezwykle obrażliwymi,
      cynicznymi - w ocenie Rosjan - komentarzami towarzyszącymi temu procesowi włądz
      estońskich na tle postępującej, stopniowej gloryfikacji(sic!) nazistowskiej
      przeszłości wielu Estończyków stworzyły niebezpieczną mieszankę, sprowokowały
      Rosjan. UE milczała, no i teraz ma. "Ruscy" mogą dłuuugo, dłuuuugo cierpieć
      poniżenia, ale w jednej chwili eksplodują (słynne rosyjskie cierpiętnictwo i
      bunt). W czyim interesie jest eksplozja Rosjan i czy my - pomni dośw.
      historycznych, dobrze na niej wyjdziemy?
      • zawiz Estonia jest niepodlegla, Ponial????!!! 02.05.07, 18:10
        Ma swoje prawa. Pomniki jakie stoja u nich na ich ziemi to ich sprawa - a nie
        twoja niewolniku.
        • czlowiek_ksiazka Estonia niepodległa - m. in. dzięki Jelcynowi!!! 02.05.07, 18:17
          Czy Rosjanie, wolny ekspercie, kwestionują niepodległość Estonii? Czy raczej
          rząd rosyjski na czele z Jelcynem jeśli nie czynnie wspierał, to przynajmniej
          umożliwił bez większych perturbacji emancypację Estończyków?

Nie - wspólna pamięć historyczna zglobalizowanej Europy to nie sprawa
          magistratu w Tallinie. Demokratyczne(!) dojście do włądzy ksenofoba Haidera nie
          było sprawą Austrii, a cała UE nałożyła na nią sankcje! Ale sprawą Rosjan jest
          jak zareagują w obliczu szargania ich pamięci zbiorowej.

Jeszcze raz przeczytaj mój post, może coś pojmiesz, "wolniku"...
          • trygresson Re: Estonia niepodległa - m. in. dzięki Jelcynowi 02.05.07, 18:22
            dobrze rusofilu, lec i pocaluj w dupe okupanta i gnebiciela, ktory Polske
            zabral innemu okupantowi, lec szybciutko moskiewska gnido, dluuuuuuugo lec,
          • pagyo Re: Estonia niepodległa - m. in. dzięki Jelcynowi 02.05.07, 18:22
            Nałozyła jakies sankcje? Może i tak - nie pamiętam
          • malgoska_k pamieci? wy cierpicie na amnezje bandyci 02.05.07, 18:24
            wymordowali miliony ludzi, a teraz smia pisac o pamiecie

wez fanie kacapow spadaj do Moskwy te bajki opowiadac

nie pamietasz czasem kto zaatakowal POlske 17 wrzesnia 1939 r. ? przeprowadzil
            IV rozbior Polski, po wczesniejszych trzech? wymordowal polskich oficerow w
            Katyniu, Miednoje, Charkowie ? Wywozil miliony ludzi na Syberie?

armia czerwona to zgraja ktora dokonywala w/w zbrodni; ruskie sa bezczelni, ze
            w tej sytuacji o pamieci poleglych cos chrzania
            • czlowiek_ksiazka Re: 02.05.07, 18:32
              Nie reaguję na wpisy trolli forumowych.
              Możecie się - istoty niezrównoważone - nie starać.

A o pamięci i monumentach ku czci np. wymordowanych przez NKWD Polaków
              napisałem w poście, również o wywiezionych na Sybir Estończykach (Muzem
              Okupacji).
              Regularnie skłądam kwiaty u podnóża katyńskiej pamiątkowej tablicy w Warszawie.
              • pacal2 Re: 02.05.07, 18:38

> Regularnie skłądam kwiaty u podnóża katyńskiej pamiątkowej tablicy w Warszawie.
                Jesteś godnym szacunku wyjątkiem. Ogólna niewiedza twoich rodaków o tej i innych
                sprawkach pozostającego pod przywództwem rosyjskiej respubliki ZSRR jest
                "zasługą" zakłamywania historii w rosyjskich szkołach.

W ten sam sposób można mówić, że Niemcy nie mieli nic wspólnego z II wojną
                światową - wszystkiemu są winni ci źli naziści, którzy niespodziewanie pewnym
                wrześniowym świtem przylecieli z Marsa na granicę polsko-niemiecką.
                • czlowiek_ksiazka Re: 02.05.07, 18:48
                  Ekspercie - skąd się biorą twoje głębokie eksperckie poznania na temat tego,
                  jak historia jest wykłądana w rosyjskich szkołach?? Sugerujesz, że wiesz po
                  prostu WSZYSTKO. Ja np. nie mam pojęcia, tak jak większość "moich rodaków".

Ostrożnie - odpowiedzialność zbiorowa to niebezpieczna zabawka. Komunizm był
                  projektem ogólnoeuropejskim, w opracowywaniu jego konceptualnych założeń i
                  implementacji uczestniczyli przedstawiciele wielu narodowości, a faszyzm np. to
                  wymysł praktycznie jednego Włocha. I ew. Francuza Gobineau.
                  • pisuarro Re: Komunizm był projektem ogólnoeuropejskim 02.05.07, 18:59
                    Nie rozmawiamy tu, jak - być może - zauważyłeś, o "projektach"; raczej o
                    konsekwencjach ich realizacji ;->
                  • pacal2 Za to za realizację tego "projektu" 02.05.07, 19:09
                    i podtrzymywanie go przy życiu wzięła się w przeważającej części jedna nacja -
                    Twoi rodacy.

> Ekspercie - skąd się biorą twoje głębokie eksperckie poznania na temat tego,
                    > jak historia jest wykłądana w rosyjskich szkołach?? Sugerujesz, że wiesz po
                    > prostu WSZYSTKO. Ja np. nie mam pojęcia, tak jak większość "moich rodaków".

Po co ta ironia nie na miejscu? Nerwy ci puszczają?
                    Sugerujesz że się wymądrzam, a ja tylko w dużym skrócie opisuję co
                    przeczytałem/usłyszałem od Rosjan na temat ich własnej historii.
                    Z wypowiedzi polskawych uczestników tego forum. Z podrzucanych tu czasem linków
                    do rosyjskich forów. Z wypowiedzi w TV zwyczajnych obywateli twojego pięknego
                    kraju. Skąd oni twoim zdaniem czerpią wiedzę, jak nie ze szkoły?

Czym są spowodowane te protesty pod ambasadą Estonii, jeśli nie niewiedzą nt.
                    własnej historii?

Myślisz, że Niemcom w ogóle przyszłoby do głowy blokować polską ambasadę w
                    proteście przeciwko usunięciu pomnika poległych żołnierzy Wehrmachtu z centrum
                    Warszawy na cmentarz?

Cóż, ale Niemcy zdają sobie sprawę z grzechów przeszłości...
                    Kto wie, może te wydarzenia odniosą jakiś pozytywny skutek i więcej Rosjan dowie
                    się o innych wersjach współczesnej historii naszej części kontynentu.
                    • czlowiek_ksiazka Re: Za to za realizację tego "projektu" 02.05.07, 19:19
                      Po prostu konam z nerwów rozmawiając z tobą, ekspercie. :) Taki ekspert-
                      oponent, wszechwiedzący, wręcz truchleję...
                      Ja i pewnie większość "moich rodaków" nie mamy pojęcia jak wyglądają lekcje
                      historii w Moskwie czy Smoleńsku. Skąd mielibyśmy wiedzieć? Czasami oglądam
                      rosyjski kanał tv - propaganda antykomunistyczna nie mniejsza niż w polskiej
                      tv.

Te "grzechy przeszłości", o których łaskawie i dostojnie raczysz pisać i
                      porównywać z ludobójstwem hitlerowców w Auschwitz, to pokonanie w potwornie
                      trudnej walce nazistów. Wg mnie wystawiasz sobie w ten sposób odpowiednią
                      laurkę w oczach Europejczyków. Twoja sprawa, ale mnie aż się robi niedobrze...
                      • pacal2 Re: Za to za realizację tego "projektu" 02.05.07, 19:52
                        czlowiek_ksiazka napisała:

> Po prostu konam z nerwów rozmawiając z tobą, ekspercie. :) Taki ekspert-
                        > oponent, wszechwiedzący, wręcz truchleję...

Bla bla bla. A odpowiedzi na pytania nie ma.

> Ja i pewnie większość "moich rodaków" nie mamy pojęcia jak wyglądają lekcje
                        > historii w Moskwie czy Smoleńsku.

Dlaczego uparcie piszesz rodaków w cudzysłowiu? Nie jesteś Rosjaninem? Tym
                        dziwniejsze jest twoje podejście do historii.

> Skąd mielibyśmy wiedzieć? Czasami oglądam
                        > rosyjski kanał tv - propaganda antykomunistyczna nie mniejsza niż w polskiej
                        > tv.

Coś się sami Rosjanie tej propagandzie twardo opierają...
                        Przejrzyj fora, ja tych rosyjskich opinii nie produkuję, więc nie wiem z czego
                        się nabijasz, to raczej powód do smutku. A ty skąd wiesz że jest inaczej?

> Te "grzechy przeszłości", o których łaskawie i dostojnie raczysz pisać i
                        > porównywać z ludobójstwem hitlerowców w Auschwitz, to pokonanie w potwornie
                        > trudnej walce nazistów.

Nie. Te grzechy to GUŁag, Katyń, ludobójstwo na Ukrainie, stalinowskie więzienia
                        (kolejność alfabetyczna nie chronologiczna).

Za pokonanie w potwornie trudnej walce nazistów jestem Armii Czerwonej dozgonnie
                        wdzięczny. Za to co przyniosła ze sobą w późniejszych latach - nieszczególnie.

W moim mieście - bardzo blisko centrum - stoi pomnik żołnierzy poległych podczas
                        wyzwalania miasta. I nikt nie ma najmniejszego zamiaru go stamtąd usuwać.
                        Jedynie czerwoną gwiazdę przenieśliśmy ze szczytu pomnika na cokół, bo symbolem
                        bohaterstwa żołnierzy to ona nie była.

> Wg mnie wystawiasz sobie w ten sposób odpowiednią
                        > laurkę w oczach Europejczyków. Twoja sprawa, ale mnie aż się robi niedobrze...

Hę? Nie szukaj dziury w całym, bo widzę że zaczynasz przekręcać moje słowa.

Robi ci się niedobrze? Pewnie zjadłeś coś niezdrowego.
                        Może dlatego jesteś w gorszej formie niż zwykle.
                        • czlowiek_ksiazka Re: Za to za realizację tego "projektu" 02.05.07, 20:17
                          "Nie jesteś Rosjaninem?"
                          -
                          • mil1231 wszystkie twoje wywody to typowe dla ruskich 02.05.07, 22:05
                            qrew odwracanie kota ogonem. nienawidzimy czerwonych sowieckich khmerów a
                            pomniki załadujemy na wagony bydlęce i razem z wrzeszczącymi kacapami wyslemy
                            na Maskwe!
              • malgoska_k nie reagujesz?to skad Twoj wpis erudyto? 02.05.07, 18:39
                co ty wypisujesz o wspolnej pamieci? co rosji do tego jakie pomniki chce miec u
                siebie estonia? to niepodlegly kraj, co ruskich bardzo boli

teraz odwrocmy sytuacje - co by bylo, gdyby to estonczycy rosji cos chcieli
                dyktowac w zakresie jakiegos pomnika w moskwie? juz to widze, jak kacapy by
                zaregawaly

poza tym o jakiej pamieci ty piszesz? o mordercach, ktorzy wymordowali miliony
                ludzi! oczekujesz,ze wolny kraj bedzie stawial swoim okupantom pomniki, albo je
                utrzymywal u siebie ? hehe dobre, naprawde dobre
              • skipper_ Re: 03.05.07, 16:19

> Nie reaguję na wpisy trolli forumowych.
                > Możecie się - istoty niezrównoważone - nie starać.

a kim ty jestes?

swolocz_dziela_lenina powinienes nazywac sie...
          • pisuarro Re: Czy Rosjanie kwestionują niepodległość Estonii 02.05.07, 18:29
            "...a mógł zabić" ;->
            • pacal2 heh też mi się z tym od razu skojarzyło :D 02.05.07, 18:33
              Chociaż patrząc na los republik kaukaskich wcale nie jest to ostatecznie takie
              zabawne :(
          • tricky2 Re: Estonia niepodległa - m. in. dzięki Jelcynowi 02.05.07, 18:36
            Rosyjskie lotnictwo notorycznie narusza przestrzeń powietrzną państw
            bałtyckich, Rosja odmawia podpisania układu granicznego z Estonią, w państwach
            bałtyckich w dziwny sposób zapalają się rafinerie którcy nie chciano sprzedać
            Rosjanom i psują prowadzące do nich rurociągi, rosyjska agentura próbuje w
            państwach bałtyckich bezpośrednio wpływać na demokratycznie wybrane
            władze. "Szarganie pamięci zbiorowej" to tylko pretekst podobnie jak pobicie
            rosyjskich nastolatków w Warszawie, rzekome niespełnianie norm przez polskie
            mięso i wiele innych bzdur wokół któych Rosja kręci swoje lody.
      • trygresson Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 18:14
        Jestes czlowiek rolka paieru toaletowego raczej. Co czuje dziki kacap najlepiej
        pokazuje Borat i jest godne smiechu i ubolewania zarazem
        • trygresson Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 18:19
          interesujace sa zwlaszcza: " dluugo, dluugo cierpiec" i "OGROMNA DUME"- mysle,
          ze jakies leczenie potrzebne
      • pagyo Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 18:21
        "Estończycy nie mają ani możliwości ze
        > względu na swoją naturalnie ograniczoną pozycję na świecie, ani szczególnych
        > praw ze względu na przeszłość do poprawiania rosyjskiej pamięci historycznej,
        > narzucania jej, pouczania - co i jak powinny "ruscy" czuć."

Pomijając mieritum sprawy pomnika, nie podoba mie sie w twoim wywodzie to, że
        dzielisz narody na wielkie, których pamięć historyczną nalezy szanować i małe,
        które na taki szacunek nie zasługują.

Duże narody (nie tylko Rosja) mają w swojej historii czesto epizody ucisku
        narodów małych. Wszystkie te małe kraje (których jest mnóstwo na świecie)
        kiedyś musiały zdobyć się na "przepisanie historii" po swojemu. Inaczej ciągle
        byłyby zniewolone.
        • czlowiek_ksiazka Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 18:26
          Przecież napisałem: "inne narody mają swoją pamięć historyczną, Estończycy
          również".
          Powinienem dodać - ale to oczywiste! - że ich historia i pamięć też zasługuje
          na szacunek.

Staliniści winni są zbrodni katyńskiej, co nie oznacza, że mamy zapomnieć o tym
          kto uwolnił ludzkość, a przynamniej ogromne połacie Europy Wschodniej i
          Środkowej od nazistów.
          Pisałem już o tym, że odpowiedzialność Piłsudskiego za śmierć setek osób w 1926
          r. i Berezę Kartuską, nie powoduje automatycznie, że powinienem iść i burzyć
          jego pomniki!
          • trygresson Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 18:32
            TU sie koles mylisz, Polacy maja pelne prawo do wlasnego punktu widzenia i
            wlasnych faktow, ktore nie musi byc funkcja wachania kubanskiej onucy
            • czlowiek_ksiazka Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 18:34
              Mają. Oraz prawo do ewentualnego odczucia konsekwencji, jeśli ten punkt
              widzenia nie jest - nazwijmy go - humanitarno-człowieczy (szanujący świętą
              pamięć historyczną innych) czy spójny z sąsiedzkim-europejskim.
              • trygresson Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 18:40
                Usilnie odmawiasz zaakceptowania psychologicznej bazy kompleksu Borata. Chodzi
                tylko o to i nic innego- ztad caly ten tumult.
          • pisuarro Re: kto uwolnił ogromne połacie od nazistów 02.05.07, 18:43
            Niech zgadnę - ten, który wcześniej im te "połacie" (w stosownych paktach)
            oddał ?
          • mockturtle Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 18:52
            Uwolnił połacie Europy Wschodniej od nazistów??? Dobre sobie che, che, che.
            Dziękuję bardzo za taką przysługę. Wolelibyśmy zaczekać na Amerykanów.
            Jakiekolwiek zasługi Armii Czerownej dla Polski zostały tysiąckroć zmazane
            dziesiątkami lat ciemiężenia naszego narodu ruskim butem, stalinowskimi
            zbrodniami za które w głównej mierze odpowiadają - choć nie wyłącznie
            oczywiście - Rosjanie, którzy w zbrodniczym imperium ZSRR grali pierwsze
            skrzypce. W 1945 wpadliśmy z deszcu pod rynnę. Bo deszcz prędzej czy później by
            się skończył (nie sami Rosjanie walczyli z Hitlerem), a rynna niestety trwała i
            trawała. Ruskiej swołoczy mówimy: dziękujemy bardzo, wcale nie mieliśmy ochoty
            skorzystać z waszych wątpliwych usług. Został nam Pałac Kultry i Nauki. Won z
            tym badziewiem, nie mamy żadnych powodów do wdzięczności, za to wy macie powody
            do wstydu, ohydny, totalitarny moskiewski ciemiężco! Pierwszy bym wyburzył
            sowiecki pomniki, tylko że w moim mieście nie ma żadnego...
      • malgoska_k napisz lepiej o ruskich bandytach w czeczeni 02.05.07, 18:30
        amnezji dostales fanie kacapow ? napisz o tym co tam ruskie wojska wyprawiaja

te bajki kacapie mozesz opowiadac na dobranoc swojemu szefowi z moskwy
        • wt82 Re: napisz lepiej o ruskich bandytach w czeczeni 03.05.07, 09:48
          Jakie ruskie wojsko nawiedzona fanko czeczeńskiej mafii?Tam walczą od dawna
          prawie wyłącznie wojska wewnętrzne republiki Czeczenii przeciwko niedobitkom
          rebeliantów.Walczą czeczeńcy między sobą, rosyjskie to jest lotnictwo i inne
          wsparcie.Ale pleść głupoty każdy może tak jak ty :)
      • pacal2 Rosyjska pamięć historyczna jest schizofreniczna 02.05.07, 18:31
        > Zbrodnie okresu stalinowskiego potępiają - na szczęście! oraz prawidłowo - inne
        > monumenty, pamiątkowe tablice rozsiane po całej Estonii, Polsce oraz Rosji(!),
        > etc.

Co o zbrodniach okresu ZSRR sądzą sami Rosjanie, to można tu czasem wyczytać w
        niektórych wypełnionych rusycyzmami wypowiedziach.

Większość uważa że ZSRR to był taki wspólny twór, w którym rządzili chyba
        kosmici (bo przeciez nie Rosjanie), ci sami kosmici i wykonawcy ich poleceń z
        Syriusza są również odpowiedzialni za "błędy i wypaczenia" (bo przecież nie
        zbrodnie).
        Żeby daleko nie szukac: taki Katyń to przecież sprawa tego mitycznego ZSRR,
        którego już nie ma, więc Rosja nie musi palcem kiwnąć w tej sprawie.

Pribałtykę też okupował ZSRR, więc nie rozumieją o co te kraiki mają do Rosji
        jakieś anse.

W sprawie pomnika żołnierzy armii ZSRR protestują, jakby to godziło w dobre imię
        Rosji (a jednocześnie jakiejkolwiek prawnej czy moralnej ciągłości ZSRR->Rosja
        się cały czas wypierają).

Niezła schizofrenia.
        • czlowiek_ksiazka Re: Rosyjska pamięć historyczna jest schizofrenic 02.05.07, 18:39
          "Co o zbrodniach okresu ZSRR sądzą sami Rosjanie"
          -
          • trygresson Re: Rosyjska pamięć historyczna jest schizofrenic 02.05.07, 18:41
            a Rosja jak wszyscy wiedza od zawsze rzadzili Czuwasze
            • czlowiek_ksiazka Re: Rosyjska pamięć historyczna jest schizofrenic 02.05.07, 18:52
              Dynastia niemiecka. We współrządzeniu uczestniczyli również obcokrajowcy, jak w
              każdym innym imperium: Gruzin Bagration, ks. A. Cząrtoryski, etc.
              • pacal2 Re: Rosyjska pamięć historyczna jest schizofrenic 02.05.07, 19:32

> Dynastia niemiecka. We współrządzeniu uczestniczyli również obcokrajowcy, jak w
                >
                > każdym innym imperium: Gruzin Bagration, ks. A. Cząrtoryski, etc.

Kto taki tworzył w Rosyjskiej SRR tą niemiecką dynastię?
                I ksiażę Czartoryski (Polak zapewne?) o nieprawomyślnym pochodzeniu we władzach
                komunistycznej Rosji?

Może naświetlisz temat, bo przyznam, że jestem zielony w tej sprawie, a brzmi
                fantastycznie.

Bo nie posądzam cię o głupie pisanie o Rosji carskiej i Adamie Czartoryskim z
                "hotelu Lambert", podczas gdy cała dyskusja dotyczy Rosji za czasów ZSRR, prawda?
                • czlowiek_ksiazka Re: Rosyjska pamięć historyczna jest schizofrenic 02.05.07, 19:44
                  A. J. Cząrtoryski był de facto ministrem spraw zagranicznych Rosji carskiej w
                  czasach Aleksandra I.
                  • pacal2 Czyżby? Dobrze że mnie oświeciłeś :D 02.05.07, 19:56
                    Ech ciężko jest dostrzec ironię, prawda?

Przeczytaj jeszcze raz cały mój post.

No nic, z mojej strony koniec, miło się rozmawiało, ale dosyć będzie, za chwilę
                    na San Siro ważniejsze sprawy się zaczynają...
                    • czlowiek_ksiazka Re: Czyżby? Dobrze że mnie oświeciłeś :D 02.05.07, 23:11
                      Bardzo ciężko, ale z twoją ekspercką pomocą będzie trochę lżej.
                      Prezentujesz figlarny, lekki jak zefir humorek, he he...

A na San Siro wygrało Berlusconiowe AC Milan. A Berlusconi tak Putina szanuje!
                      Jakiś komunista pewnie!
          • malgoska_k a rosja nie byla w ZSRR?moze zatem w NATO, albo UE 02.05.07, 18:45
            ta mozna zobaczyc przy okazji roznych rocznic jak chodza z czerwonymi
            sztandarami ku czci stalina i lenina, ale to pewnie amerykanie sie przebieraja
            za ruskich i takie zlosliwe prowokacje robia

poza tym jak w tytule - czy Rosja nie byla w ZSRR ? czy byl ten twor, jesli nie
            Rosja z panstwami satelickimi, jej podporzadkowanymi ? ale pewnie biednych
            ruskich zmusili do wstapienia do ZSRR, choc oni sami nie chcieli nic a nic

> -
          • pacal2 dobre, dobre, sprzedam ten dowcip dalej 02.05.07, 19:22
            -
          • mil1231 człowieku -sraczkaumysłowa, masz nas za idiotów?? 02.05.07, 22:11
            > -
          • yellow_tiger Re: Rosyjska pamięć historyczna jest schizofrenic 03.05.07, 10:36
            > "Co o zbrodniach okresu ZSRR sądzą sami Rosjanie"
            > -
      • pisuarro Re: europejska świadomość historyczna 02.05.07, 18:36
        ...nazywa ostatnią wielką wojnę "II wojną światową" i datuje ją na lata 1939-45.

A rosyjska ?
      • eva15 Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 18:41
        Dokładnie. Ten pomnik jest pomnikiem zwycięstwa w II WS nad faszyzmem. Dlatego
        EU a zwłaszcza niemiecka prezydencja nie poparła w tym sporze swego członka -
        Estonii. Trudno, by Niemcy poparli demontaż antyfaszystowskich pomników.
        Niestety Unia nie zganiła oficjalnie zachowań Estoni. Powodów było zapewne
        kilka, ale ta neutralność miała swoją cenę.

Unia odwezwie się dopiero teraz w sprawie włamania do ambasady estońskiej. I
        nie będzie miała niełatwo, bo trudno oderwać skutek od przyczyny. Rosjanie
        prosili Unię wcześniej, właśnie PO TO, by uniknąć eskalacji, o zajęcie
        stanowisko w trakcie demontażu. Teraz mogą jej tą powyższą obojętność wypomnieć.

Unia ma ciężko z nowymi członkami. Przezwyciężywszy dawno już problemy wojenne
        i powojenne zostaje nagle rzucona o 40-60 lat do tyłu i musi rozumieć nastroje
        i pretensje, których na Zachodzie od lat już nie ma. Trudno pogodzić się z tym,
        że trzeba zaczynać wszystko od nowa, od nowa przetrawiać to, co w tej części
        Europy to już historia dla historyków a nie dla polityków i ulicy.

A przede wszystkim trudno patrzeć na 50 lat EU jako na czas ZMARNOWANY,
        niepotrzebny, skoro i tak wszystko trzeba jesztcze raz robić. Myślę, że ta
        frustracja będzie się nasilać.
        • eva15 c_k odpowiedziałam na post!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.05.07, 18:53

• czlowiek_ksiazka dzięki, już widzę. 02.05.07, 19:12
          • czlowiek_ksiazka moja odpowiedz nr 2!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.05.07, 23:10
            Evo15, ekspert aramba pisze: "Estonskie oddzialy Waffen-SS nie dokonaly żądnych
            zbrodni wojennych."
            Szczerze ci piszę, że nie myślałem, że dożyję czasów, kiedy usłyszę coś
            podobnego z ust Polaka (aramba jest chyba Polakiem?, chociaż wali byki).
            Niewyobrażalna w UE roku 2007 r. nazizacja świądomości nie tylko
            zmanipulowanych forumowych nieborków-ekspertów, ale - jak mniemam - ludu w
            ogóle. Komu i czemu to służy?
            To z pewnością czymś bardzo niedobrym się zakończy, to musi mieć jakieś
            negatywne konsekwencje.
            • eva15 Re: moja odpowiedz nr 2. Odpowiadam !!!!!!!!!!!!! 03.05.07, 00:02
              aramba uważa się, jak sądzę, za coś w rodzaju elity intelektualnej i wedle
              oficjalnych kryteriów pewnie do niej należy. Przerażający jest stan polskich
              elit - niedokształcone, walące byki, nieprzenikliwe, gdzieś w głębi
              zakompleksione a jednak zadufane w sobie. To tłumaczy ich niskie notowania na
              Zachodzie i małe wpływy na cokolwiek.

Zajrzałam dziś do Sueddeutsche Zeitung(SZ), która piała peany na rzecz
              Hameryki. SZ to taka niby lewicowa gazeta na wys. poziomie, ale szczująca
              na "Ruskich" jakby jej kto za to płacił. No i właśnie... Pod takim szczującym
              artykułem szybko pojawiły się wpisy czytelników INTELIGENTNIE, za pomocą
              konkretów wykazujące stronniczość SZ w kwestii rosyjskiej i swe rozczarowanie
              taką prymitywną agitką. Jakże inny poziom dyskusji, jakże inne horyzonty i
              szeroko otwarte oczy. Wszytko pisane kulturalnie i ładnym BEZbłędnym
              niemieckim - więc to zapewne niemieckie lity. Jakże inne niż polskie.
              • fawad Re: moja odpowiedz nr 2. Odpowiadam !!!!!!!!!!!! 03.05.07, 00:19
                > szybko pojawiły się wpisy czytelników INTELIGENTNIE, za pomocą
                > konkretów wykazujące stronniczość

Ciekawe, że tutaj dyskusja przy pomocy konkretów jakoś do was nie dociera. Bo
                przecież 45-letnia okupacja Estonii przez ZSRR to konkret. Współpraca ZSRR z
                hitlerowskimi Niemcami nad podziałem Europy (co czyni ZSRR odpowiedzialną
                przynajmniej w części za to co się stało) to konkret. Agresywna, zaborcza
                polityka ZSRR w latach 1939-1941 to konkret. Sowieckie obozy koncentracyjne
                będące częścią planu EKSTERMINACJI niepokornych to konkret. Przerażające ilości
                zamordowanych przez Sowietów ludzi to konkret. To, że tego pomnika NIKT NIE
                ZNISZCZYŁ, a jedynie PRZENIÓSŁ w inne, szacowne miejsce to konkret. To że
                Estonia jest suwerennym państwem to konkret.

A jednak czlowiek_ksiazka uparcie tu powtarza, że Estonia nie ma prawa, że
                Estonia nie ma historii itp itd. Wygląda na to, że tak naprawdę jedyny konkret
                jaki przemawia do czlowieka_ksiazki to "Ja duży, ty mały, ty nie masz racja".

TomiK
                • eva15 Re: moja odpowiedz nr 2. Odpowiadam !!!!!!!!!!!! 03.05.07, 00:32
                  Ponieważ jesteś ordynarny (np. epitety typu eva braun, hitler, geobels itd..)
                  omijam dyskujsę z tobą. Oprócz błota NIC z tego nie wyniosę.

Dziwę się natomiast, że mimo, iż jesteś OMIJANY jak k.... na drodze, wciąż nie
                  możesz się od naszego wątku odkleić.

• fawad Re: moja odpowiedz nr 2. Odpowiadam !!!!!!!!!!!! 03.05.07, 02:12
                    Jak rozumiem istnieje możliwość założenia PRYWATNEGO wątku/podforum czy jak to
                    się tam nazywa. Wtedy będziesz mogła wymieniać achy i ochy z c_k i innymi aż do
                    spełnienia i na pewno nie będe szukał żadnego pretekstu aby się na takiej arenie
                    wzajemnej adoracji znaleźć. Jak długo jednak piszesz na PUBLICZNYM forum i
                    czynisz swoje opinie ogólnie dostępne tak długo rezerwuję sobie prawo do
                    komentarza. Jeśli uda ci się położyć swoje ego do snu choć na chwilę zrozumiesz,
                    że mój komentarz pod czyimkolwiek postem jest tak naprawdę zaproszeniem do
                    dyskusji skierowanym do wszystkich. No ale to wymaga wysiłku, którego niemożność
                    wykonania udowodniłaś już w prawie 20 tysiącach postów na przestrzeni ostatnich
                    2,5 lat. Czy możesz sobie ten akapić gdzieś zapisać tak byśmy nie musieli
                    odbywać tej rozmowy w przyszłości?

> Ponieważ jesteś ordynarny (np. epitety typu eva braun, hitler, geobels itd..)
                    > omijam dyskujsę z tobą. Oprócz błota NIC z tego nie wyniosę.

Ksywę Eva Goebbels wymyśliłem ponieważ pasuje do ciebie jak ulał. Twoje posty sa
                    pełne nadmuchanej propagandy wykręcającej faktom ręce aż trzeszczy. Stosuję ją
                    jednak tylko wtedy gdy ty pierwsza wnosisz błoto do dyskusji (co zdarza się
                    nader często). Poniżające epitety, ubliżające sugestie to twój stały repertuar.
                    Niech wiec k... nie narzeka gdy się ją jak k... traktuje.

> mimo, iż jesteś OMIJANY jak k.... na drodze

Już kiedyś zauważyłem, że jak się ciebie przyciśnie to wychodzi z ciebie kultura
                    praczki. Idź teraz pozachwycać się jak kulturalnie i inteligentnie dyskutuje
                    niemiecka inteligencja. Jest to jakiś cel, do osiągnięcia którego możesz aspirować.

TomiK

• czlowiek_ksiazka Re: moja odpowiedz nr 2. Odpowiadam !!!!!!!!!!!! 03.05.07, 01:53
                  Skoro zachowujesz się chamsko wobec evy15, to również nie będę reagował na
                  twoje posty.
                  Przypomnę tylko, że:
                  Wielusetletnia okupacja przez zachodnich Europejczyków pozostałych kontynentów,
                  ich agresywna polityka - to konkret. Współpraca Anglii i Francji z Hitlerem w
                  1938 r. nąd podziałem Czechosłowacji to konkret, a liberalna i demokratyczna
                  Anglia w ogóle wymyśliła obozy koncentracyjne. PRZERAŻAJĄCE, niepoliczalne
                  ilości wybitych, wymordowanych mieszkańców Azji, Afryki i Ameryki przez
                  demokratycznych Europejczyków i Amerykanów to więcej niż konkret. Jaki z tego
                  wnioske? Że u nich murzynów biją? Nie, że pora pewnie - jeśli chce się być
                  sprawiedliwym - powynosić, "poprzesuwać" pomniki Czerczila, Waszyngtona,
                  Amerykanów, Francuzów, etc.etc.etc. z ulic miast.

p.s. "Sowieckie obozy koncentracyjne" - zdaje się, że wczoraj przepowiedziałem,
                  że za chwilę usłyszę od ekspertów z forum GazWybu, że po wyzwoleniu Auschwitz
                  Sowieci zagospodarowali piece i kontynuowali dzieło Hitlera. Prorokuję, że
                  jutro przeróżne fawądy zaczną wieszczyć, że ludobójstwo w obozach
                  koncentracyjnych to GŁÓWNIE sprawka Sowietów. Szkoda słów - tu potrzebny jest
                  lekarz, dobry lekarz i jakiś wstrząs, który ludzi do poczytalności sprowądzi.
                  • fawad Re: moja odpowiedz nr 2. Odpowiadam !!!!!!!!!!!! 03.05.07, 02:31
                    > Skoro zachowujesz się chamsko wobec evy15, to również nie będę reagował na
                    > twoje posty
                    Czy ja coś w ten sposób trace?

> Nie, że pora pewnie - jeśli chce się być
                    > sprawiedliwym - powynosić, "poprzesuwać" pomniki Czerczila, Waszyngtona,
                    > Amerykanów, Francuzów, etc.etc.etc. z ulic miast.
                    Nie mnie decydować jakie pomniki mieszkańcy Azji, Afryki i Ameryki mają sobie
                    stawiać. Podobnie jak nie Rosjanom decydować jakie pomniki maja mieć w Tallinnie
                    Estończycy.

> Sowieckie obozy koncentracyjne
                    A jak mam je nazwać? Obozami letnimi?

> że za chwilę usłyszę od ekspertów z forum GazWybu, że po wyzwoleniu Auschwitz
                    > Sowieci zagospodarowali piece i kontynuowali dzieło Hitlera.
                    I gdzie mianowicie takie coś zobaczyłeś? Prosze o cytat.

> Prorokuję, że jutro przeróżne fawądy zaczną wieszczyć, że ludobójstwo
                    > w obozach koncentracyjnych to GŁÓWNIE sprawka Sowietów.
                    To z ciebie kiepski prorok. Abyś nie trwał w błędzie powiem już dzisiaj a nie
                    jutro, że ludobójstwo w obozach koncentracyjnych to nie była GŁÓWNIE sprawka
                    Sowietów. Oni po prostu mieli w tym swój wielce znaczący udział. Jeśli do tego
                    dołoży się te miliony istnień zamordowanych POZA obozami koncentracyjnymi
                    wowczas można powiedzieć, że w dziele ludobójstwa w ogóle (a nie tylko w ob.
                    konc.) Sowieci wiedli prym.

I tak to się z wami rozmawia, zachwycacie się konkretami na jakimś niemieckim
                    forum ale z waszych ust płyną argumenty zaczynające sie od "za chwilę usłyszę,
                    że ...", "prorokuję, że jutro zaczną wieszczyć ...". To sa te wasze konkrety?
                    Walczysz z jakimś fantomem przeciwnika, ktorego ustawiasz sobie na takiej
                    pozycji na jakiej ci wygodnie, nic dziwnego, że to co mówimy nie może sie do
                    ciebie przedrzeć.

TomiK

• edek47 Niech kobieta w koncu zrozumie , ze jest bystra... 03.05.07, 05:35
                jak woda w klozecie.Niech po sobie posprzata i wyjdzie z pokoju.
        • pagyo Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 19:13
          "Unia ma ciężko z nowymi członkami. Przezwyciężywszy dawno już problemy wojenne
          > "i powojenne zostaje nagle rzucona o 40-60 lat do tyłu i musi rozumieć
          nastroje > i pretensje, których na Zachodzie od lat już nie ma. Trudno pogodzić
          się z tym, że trzeba zaczynać wszystko od nowa, od nowa przetrawiać to, co w
          tej części Europy to już historia dla historyków a nie dla polityków i ulicy."

Mam wrażenie, że obecne władze rosyjskie właśnie tego by chciały i doładnie to
          chcą wmówić Unii. Żeby "stara unia" traktowała Polskę jak rusofobiczny kraj
          którego nie warto słuchać. W ten sposób dałoby sie Polskę z jej interesami -
          często rozbieżnymi z rosyjskimi - izolować w UE.

Dlatego uważam, że Kaczyński z Dornem zachowuja się głupio nie mogąc
          powstrzymać swojego dysydenckiego instynktu solidaryzowania sie z małym
          przeciwko Wielkiemu Bratu.
        • fawad Odpowiadam Evie Goebbels 02.05.07, 19:21
          > Trudno, by Niemcy poparli demontaż antyfaszystowskich pomników.

Pomnik wciąż stoi tylko w innym miejscu. O co ci chodzi?

> Unia [...] Przezwyciężywszy dawno już problemy wojenne
          > i powojenne zostaje nagle rzucona o 40-60 lat do tyłu i musi rozumieć nastroje
          > i pretensje, których na Zachodzie od lat już nie ma.

Wreszcie jakieś rozsądne słowa. Należy do nich dodać to, że w Europie Wschodniej
          II WŚ skończyła się w 1991 roku, stąd to "cofnięcie".

> A przede wszystkim trudno patrzeć na 50 lat EU jako na czas ZMARNOWANY,
          > niepotrzebny, skoro i tak wszystko trzeba jesztcze raz robić.

Nikt nie sugeruje, że to czas zmarnowany, a jedynie, że niewykorzystany w pełni.
          Po prostu w ciagu tych 50 lat EUropa Zachodnia rozliczyła się jedynie z
          "niemiecką" częścią II WŚ, "rosyjską" zaniedbano bo ich to mało obchodziło. Stąd
          ta frustracja.

TomiK
        • czlowiek_ksiazka Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 19:37
          Sorry, tak późno odpisuję.

Poparcia Estonii udzielił prezydent Polski i - zdaje się, że ogólnikowo -
          Solana. To chyba wszystko.
          Rosjanie - jak słusznie piszesz - prosili UE wcześniej o reakcję,
          ustosunkowanie się do, tak jak napisałem, obrażania ich (a jednocześnie
          europejskiej) zbiorowej pamięci historycznej. Obecne elity UE są takie, jakie
          są. W UE nie ma obecnie np. de Gaulla, nie ma kto mądrze pokierować projektem.
          Ta pamięć historyczna, szczególnie w przypądku Rosjan, jest ogromnie ważna.
          Stanowi trzon ich cywilizacyjnej świądomości (tzw. russkaja nacionalnaja
          idieja).
          A i dla Europejczyków nowa "interpretacja" historii - czyli uznanie zwycięstwa
          nąd nazizmem przez ZSRR za zło większe(sic!) od krematoriów Auschwitz (SIC!!! -
          tak mniej więcej piszą eksperci na forum) - będzie miała kolosalne, negatywne
          konsekwencje. Tak myślę, aż strach myśleć jakie...
          Czytałem, chyba w "ruskiej" prasie, że przyczyną podjęcia takich a nie innych
          działań przez włądze estońskie, były jakieś rachuby przedwyborcze, chęć
          zjednania hardcorowo-nacjonalistycznych zwolenników. Warto było?

Wszystko to, o czym piszesz naprowądza mnie na różne tropy myślowe. Zbiorę się
          ze swoimi myślami i niedługo znowu coś skrobnę na temat. Jeszcze przed
          spotkaniem UE-Rosja w środku maja. :)
          Nie wiem czy Europę stać na kolejne 50 lat przetrawiania upiorów przeszłości.
          Nie w takich warunkach, nie w zglobalizowanym, zblagowanym przez "wolne" media
          świecie. Nie ma tyle czasu.
          • czlowiek_ksiazka powyżej - to jest odpowiedź na wpis evy15!!!!!! 02.05.07, 19:37
          • aramba Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 19:55
            Zalosne. Znaczy sie swiadomosc historyczna jest wazna tylko wtedy, jesli jest
            to swiadomosc historyczna Rosjan. Podczas gdy swiadomosc historyczna Polakow to
            awanturnictwo, a Estonczykow faszyzm. buahahaha.
            • czlowiek_ksiazka Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:01
              Jak określisz typ świądomości historycznej, który zezwala na budowanie pomników
              eks-nazistom??? Pacyfistyczno-europejski?
              • fawad Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:04
                > Jak określisz typ świądomości historycznej, który zezwala na budowanie pomników
                > eks-nazistom??? Pacyfistyczno-europejski?

No cóż nazizm to wymysł Europy a więc pewnie można to nazwac typem europejskim.

TomiK
              • aramba Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:22
                Nie manipuluj. A jaka Estonia miala mozliwosc walki z sowieckim najezdzca?
                • czlowiek_ksiazka Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:31

Czyli mordowanie Żydów czy estońskich antyfaszystów przez bałtyckich SSmanów to
                  była "walka z sowieckim najeżdzcą"? To samo mówił Hitler o swojej walce,
                  dziwne... Czy Hitler obiecał Estończykom wolne państwo? Kiedy i jakie?
                  • aramba Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:35
                    Po pierwsze, moze wskazesz jakies zrodlo swoich "informacji". Po drugie,
                    estonskich antyfaszystow? Chyba chciales powiedziec estonskich Moskwy.
                    • aramba Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:38
                      Mialo byc estonskich slugusow Moskwy. Antyfaszystow, ktorzy walczyli o powtorne
                      wlaczenie swojej ojczyzny do ZSRR. No chlopie, czy ty madry jestes?
                  • mil1231 jedynymi faszystami byli ruscy!!onie razem z 02.05.07, 22:15
                    Hitlerem nas zaatakowali! wasza plugawa hoistoria to ciemne wieki europy,
                    hanba, dostawaliście w dupe od kazdego a wojne wygraliscie tylko dzięki LEND
                    LEASE z 1941- pomocy USA.
              • aramba Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:24
                A jak okreslisz typ swiadomosci historycznej, w ktorej najezdzca, okupant i
                morderca (mowia ci cos nazwiska Laidoner, Paets, Toeoenisson, pewnie nie) kaze
                czcic postawione przez siebie na niegdys okupowanym terytorium pomniki?
                • czlowiek_ksiazka Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:34
                  Czy Rosjanie albo rosyjskojęzyczni w Estonii "każą czcić" pomnik symbolizujący
                  zwycięstwo w walce z nazizmem??? Prosili o nie-usuwanie, to wszystko. Czy
                  estoński rząd zmuszano do skłądania wieńców i wielbienia Stalina?
                  • fawad Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:36
                    > Prosili o nie-usuwanie, to wszystko.

No i ich prośba została spełniona, pomnika nie usunięto, przestawiono go jedynie
                    na cmentarz wojskowy, miejsce jak przyznasz godne i szacowne.

TomiK
                  • aramba Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:36
                    Ach, prosili o nieusuwanie z centrum miasta pamiatki po okupantach. Jakis ty
                    subtelny. Buahahaha.
                    • czlowiek_ksiazka Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:47
                      Jak mówiłem - komuś to się wszystko z jednym kojarzy, nawet pomnik
                      symbolizujący zwycięstwo aliantów nąd nazistami.

Jutro wystąpisz, jak rozumiem, o zniszczenie pomników Piłsudskiego w Polsce?
                      Było - nie było: co najmniej kilkaset ofar na sumieniu, a każda ofiara to
                      tragedia oraz Bereza Kartuska.
                      • aramba Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:51
                        Zglupiales ze szczetem, ale raz jeszcze Ci odpowiem - Pilsudski nie okupowal
                        Polski, podczas gdy sowieciarze Estonie jak najbardziej i to pol wieku.
          • eva15 EU była konstrukcją zachodnioeuropejską 02.05.07, 23:31
            W EU nie ma wizjonera la de Gaulle, nie ma też wspólnej dla Zachodu i Wschodu
            wizji. EU była ze swej natury konstrukcją absolutnie zachodnioeuropejską, wręcz
            skutkiem II WS oraz późniejszego powojennego podziału na Zachód i Wschód.

U jej podstaw legła głęboka chęć przezwyciężenia waśni narodowościowych, sporów
            mniejszości narodowych, kłótni o interpretację historii (czyli dokładnie tego,
            co teraz serwuje jej Polska, Estonia etc..) oraz chęć przeciwstawienia się
            Blokowi Wschodniemu. Ta identyfikacja jako przeciwwagi dla Wschodu nie była bez
            znaczenia. Sama ZSRR natomiast była dla EU czymś spoza jej obszaru. Nie
            dotykała Uniii z wyjątkiem kilku krajów, zwłaszcza podzielonych Niemiec, ale
            te świetnie sobie z tym, bez wzywania EU na pomoc, poradziły. Podobnie zresztą
            jak Austria, czy później Finladia i Węgry.

Dlatego w starej Unii wywołuje dziś frustrację wymuszanie na niej przerabiania
            CUDZEJ 0głównie historii i cofanie się o 40-60 lat.

To tak jakby na Polakach i innych nowych członkach wymuszać przerabianie
            francuskiej dekolonizacji (Algeria lata 60.), hiszpańskiego faszyzmu, czy
            portugalskeij rewolucji goździków.

Nikt tym swoim własnym minionym bagażem Polski, Estonii nie obciąża, każdy
            musiał sobie z nim sam poradzić i ułożyć swe stosunki tak z zagranicą jak i z
            własnymi oponentami w kraju. Czemu w przypadku Polski, Estonii, Litwy itd. ma
            być odwrotnie? Czemu akurat ich zaszłości mają prawo rozwalać Unię?
            • czlowiek_ksiazka Re: EU była konstrukcją zachodnioeuropejską 02.05.07, 23:49
              Świetne pytanie!
              Kolejne, na które została już udzielona odpowiedź: dlaczego UE przyjęła Polskę
              i inne prężne demokracje nowej Europy do siebie? Cywilizować, pomóc...
              rozumiem. Tak naiwne myślenie i wiara w dobrych środkowo-europejczyków, co to
              się przeproszą z "totalitarną" Rosją, było pozbawione jakichkolwiek podstaw
              merytorycznych. Kolejne pytanie: czy można w przyspieszony sposób dopr. kraje
              środkowoeuropejskie do stanu zachodnioeuropejskiej - przepraszam -
              "używalności"? Jeszcze prościej - co DALEJ? Obalamy pomnik żołnierzy
              rądzieckich w Berlinie i nakłądamy sankcje na Rosję, nie kupujemy od niej gazu?
              CO DALEJ? Pouczamy jak ma żyć i kogo czcić?

p.s. Jednym okiem oglądałem debatę Sego - Sarko. Sego była ciut lepsza, tak
              myślę... Może to fałszywe wrażenie.
              p.s.2 Rozmyślam o przeszłości estońskich polityków - nie tylko premier ma
              komunistyczną przeszłość - dygnitarz partyjny w Tartu, ale i b. prezydent -
              szef sowieckiego parlamentu w Estonii czy minister obrony - wychowanek
              sowieckich uczelni, w KPZR, etc. Wszyscy oni mówią o okupacji Estonii -
              rozumiem, że sami uważają się za okupantów? No bo z kozikiem w borach jako
              leśni bracia nie łazili, tylko w sowieckich gabinetach przesiądywali. To jest
              ta elita, której warto ufać?
              p.s.3 Sympatyczne wrażenie wzbudził prezydent Tallina. Skrytykował rząd,
              powiedział, że koncyliacja etniczna nie udała się w Estonii, a odpowiedzialność
              spąda na barki samorządów. Mądre słowa.
              • fawad Re: EU była konstrukcją zachodnioeuropejską 03.05.07, 00:03
                > dlaczego UE przyjęła Polskę
                > i inne prężne demokracje nowej Europy do siebie? Cywilizować, pomóc...

I to jest to co naprawdę mnie bawi u was. To nadęte poczucie wyższości. To
                przekonanie o dziejowej misji "białego zachodnioeuropejczyka" na wschodzie. Choć
                to są jedynie opinie wygłaszane przez polskich emigrancików. Jestem dziwnie
                pewien, że prawdziwi, rodowici zachodnioeuropejczycy maja większy dystans do
                samych siebie. Tylko akolici starają się być świętsi od papieża.

TomiK
              • eva15 Re: EU była konstrukcją zachodnioeuropejską 03.05.07, 00:24
                EU tak naprawdę przyjęła nowych ze Wschodu bez żadnej tam naiwnej wiary co do
                ich wartości ("dobroci") i bez swych zapędów misjonarsko-cywilizacyjnych. Nie,
                EU przyjęła nowych z głębokiego poczucia winy.

Wina, jej roztrząsanie i (auto)pokuta to bardzo zachodniouropejskie pojęcia.
                Dotyczą tak życia społecznego jak i (resztek) życia religijnego. Szczególnie
                silne poczucie winy i ból świata mają oczywiście Niemcy, a oni są konstrukcją
                nośną EU. Poczuciu winy za obie wojny (I i II WS), za holokaust, za podział
                Europy, za głód na świecie, za ekologię i dewutlenek węgla, za ginięcie żab i
                brak bocianów, za wichury w Azji - Niemcy cierpią za miliony i są podatni na
                moralne naciski, jak rzadko które państwo tego świata.

Na tym złym sumieniu EU/gł.Niemiec świetnie grały USA - przekonując do
                włączenia nowych do EU - niczym Paderewski na fortepianie. I wyszło jak jest.
                Niemcy pierwsze powiedziały - of course...
                • czlowiek_ksiazka Re: EU była konstrukcją zachodnioeuropejską 03.05.07, 01:45
                  Owszem - eksploatowano kompleks winy zachodnich Europejczyków. Wszystko, co się
                  robi z "poczucia głębokiej winy" nie jest konstrukcją trwałą. Jeśli to miał być
                  ten trwały projekt cywilizacyjno-integracyjny, to nawet tacy "eksperci" jak ja,
                  mogli przewidzieć, że droga nie będzie usiana płatkami róż...
                  Gdyby jeszcze wschodni Europejczycy zachowywali umiar, dyskrecję, a ich
                  zachowanie odznaczało się delikatnością... Które to już weto ogłosiła niedawno -
                  embargo na mięso - Polska podczas 2,5 rocznego członkostwa w UE? Czwarte?
                  Kiedyś to wyliczyłaś...

"Niemcy cierpią za miliony"
                  -
              • edek47 Ludzik - bumazka, nie spijaj juz tak tego' miodku' 03.05.07, 06:04
                z warg evy 15.Wiem , ze jestescie sowieckimi pogrobowcami, ale bez przesady,
                komuchy zafajdane!!
            • fawad Sęk w tym, że już nie jest. 02.05.07, 23:55
              Całkiem dobre pytania, na które mam jedną odpowiedź: traktat z Maastricht. Tak
              naprawde to całe zachodnie "przezwyciężanie" odbywało się nie w Unii ale w EWG i
              jej poprzedniczkach. Od 1992 roku sytuacja się zmieniła, EWG została zastąpiona
              przez Unię Europejską z jej ambicjami politycznego (a nie tylko gospodarczego)
              zjednoczenia kontynentu w jeden organizm. 10-ka weszła w taki właśnie układ.
              Przykro mi ale nie uważam by Francuzi czy Niemcy mogli w poniedziałek głosić
              konieczność politycznej integracji i scedowania suwerenności na korzyść glosowań
              w KE a we wtorek mówić Polsce albo Estonii "załatwiajcie swoje problemy z Rosją
              sami". Sa to po prostu dwie przeciwstawne pozycje. Proszę się zdecydować.

I wcale nie wydaje mi się, że dochodzi do jakiegoś "rozwalania" Unii. Nie dzieje
              się nic na taka skalę. Ot drobne zatargi. Rosja naprawdę NIE MA aż takiej siły.

TomiK
        • aramba Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 19:56
          Eva15 uznaje tylko swiadomosc historyczna wybranego przez siebie narodu
          rosyjskiego. Brawo!!! Tak trzymaj!!! Przynajmniej nie mozna miec co do Ciebie
          nawet krzty zludzen.
          • pisuarro Re: wybranego przez siebie narodu rosyjskiego 02.05.07, 20:32
            Ale przyjemniej mieszka się jej w Niemczech, zdaje się (jak "uciskanym"
            Rosjanom w Estonii) ? ;->
        • pisuarro Re: Trudno, by Niemcy poparli 02.05.07, 20:29
          Bo w tym momencie dochodzi do głosu trauma nie europejska, a czysto niemiecka -
          ta sama, która nie pozwalała Niemcom jescze w kilkadziesiąt lat po wojnie
          wysyłać w świat swoich żołnierzy - nawet w najbardziej szczytnych,
          humanitarnych celach.
      • mockturtle Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 18:43
        A więc Estończycy nie mają prawa "cywilizować" Rosji dlatego, że przegrali z
        nimi wojnę? Szalenie ciekawa myśl, szkoda, że pozbawiona sensu. Rzeczywiście
        nie można odmówić prawa do "pamięci historycznej" jakiemukolwiek narodowi, ale
        nie ma też podstaw, by w taki sposób reagować na suwerenne decyzje
        niepodległego kraju w sprawie uporządkowania symboliki. Popełniasz zasadniczy
        błąd: a priori uważasz, że DUMA Rosjan z pokonania hitleryzmu jest ważniejsza
        niż rany zadane przez stalinizm. Stalinizm był NIE MNIEJ zbrodniczy od
        hitleryzmu. Szczególnie z estońskiego punktu widzenia. Co do bredni na temat
        rzekomego faszyzmu Estończyków - jak się to ma do paktu Ribbentrop-Mołotow???
        Toż to Sowieci byli w zmowie z Hitlerem - fakt jakże chętnie przez dzisiejszych
        DUMNYCH Rosjan pomijany. To, co nazywasz rosyjską "pamięcią historyczną", dla
        narodów wschodniej i centralnej Europy było popadnięciem z jednej niewoli w
        drugą. Akurat z estońskiego punktu widzenia zbrodnie stalinowskie były
        POTWORNIEJSZE niż hitlerowskie. Nie przypadkiem największe poparcie w Polsce
        Estończycy znaleźli w Związku Katyńskim. Ten pomnik to pamiątka zniewolenia,
        masowych wywózek i stalinowskich mordów. Takie pomniki tuzinami znikały z
        polskich miast, tyle, że nie działo się to w czasie kampanii wyborczej do
        radzieckiej, przepraszam, rosyjskiej Dumy. My - Polacy, Czesi, Estończycy itd. -
        mamy prawo usuwać sowieckie pomniki z naszych miast tak samo, jak mieliśmy
        prawo skasować - i zapomnieć - 22 lipca jako święto narodowe. Dla nas w
        tzw. "wyzwoleniu" nie było nic pięknego, Armia Czerwona niosła ze sobą dla nas
        śmierć w ubeckich kazamatach i 50 lat upodlenia i ciemiężenia. Oczywiście
        konieczne jest zachowanie należytego szacunku dla szczątków żołnierzy, również
        z wrogiej armii - ten warunek Estończycy spełniają przenosząc pomnik i szczątki
        na cmentarz wojskowy. Osobną sprawą jest, że to co dzieje się w Moskwie pod
        estońską ambasadą to skandal i dzicz, choćby się odbywało w słusznej sprawie.
        Polska policja zapewniła ochronę rosyjskim dyplomatom nawet w czasie eskalacji
        konfliktu w Czeczenii - a przecież scenariusz wówczas mógł przebiegać podobnie.

Rosjanie odczuwają ogromną DUMĘ. I w porządku - Stalingrad to było wielkie
        osiągnięcie. Jednocześnie powinni jednak odczuwać PALĄCY WSTYD - za
        bestialstwo, za zbrodnie, których się dopuścili na naszych narodach. Szkoda
        doprawdy, że rosyjska, jak to nazywasz "pamięć historyczna" jest tak wybiórcza.
        Oczywiście nie mamy na to wpływu, jeśli - jak postulujesz - odbierzemy prawo
        głosu przegranym. W tym kontekście rację ma wyłącznie Rosja. Nieomylna jak PiS.
        Smutne te twoje poglądy.
        • czlowiek_ksiazka Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 19:12
          "DUMA Rosjan z pokonania hitleryzmu jest ważniejsza niż rany ządane przez
          stalinizm."
          -
          • fawad Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 19:30
            > Czyli "zbrodnie stalinowskie były POTWORNIEJSZE niż hitlerowskie"?
            Były równie potworne.

> tak samo pomijany, jak zmowa zachodnich demokracji z Hitlerem w Monachium w
            > 1938 r.
            Nikt nigdy tego faktu nie pomija, wręcz przeciwnie.

> Warszawę - czy może zburzoną [Rosjanie} odbudowywali po wojnie?
            Polacy odbudowali Wraszawę

> ANI jeden Rosjanin [...] nie domaga się rozbiórki pomników
            > uświęcających pamięć pomordowanych przez stalinizm
            Nikt w Estoni pomników nie rozbiera. Ile razy trzeba powtarzać żeby dotarło?

> "mamy prawo usuwać sowieckie pomniki z naszych miast"
            > -
            • czlowiek_ksiazka Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 19:40
              "Były równie potworne"
              • tricky2 Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 19:52
                Weż się człowieku książko przejdź do biblioteki, wypożycz sobie tę książkę

www.proszynski.pl/asp/fiszka.asp?ksiazka_id=1107
                przeczytaj i przestań pleść pseudointelektualne napuszone bajędy. Duszenie
                cyklonem B nie jest bynajmniej wiele bardziej potworne od śmierci głodowej a
                kula z mauzera w tył głowy jest tak samo potworna jak kula z mosina w tył
                głowy. W kwestii liczb nazizm nie umywa się do komunizmu, a to że jedni
                mordowali całe narody a inni całe klasy społeczne to tylko drobna różnica w
                ideologii. Opracowani naukowe pokazują zresztą że system łagrów był wbrew
                pozorom dużo bardziej ekonomiczny i skuteczny w zadawaniu masowej śmierci niż
                system obozów. Problemem "pamięci historycznej" europy nie jest negowanie
                nazimu bo nikt przy zdrowych zmysłach nie odważa się tego czynić, no poza może
                paroma coraz silniejszymi partyjkami z kraju Evy15. To negowanie zbrodni
                komunizmu jest problemem pamięci historycznej europy.
                • czlowiek_ksiazka Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:11
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=61715286&a=61723051
                  "Problemem "pamięci historycznej" europy nie jest negowanie nazimu bo nikt przy
                  zdrowych zmysłach nie odważa się tego czynić"
                  -
              • fawad Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 19:53
                > Podaj ilu ludzi zdążyli Sowieci spalić w Auschwitz po wyzwoleniu obozu?
                Mieli swoje własne obozy z daleka od ludzkich oczu. Nie musieli wykorzystywać
                niemieckich.

Co do liczb to pomyśl chociaż o tzw. Wielkim Głodzie na Ukrainie, celowo
                wywołanym przez Sowietów. Coś z 5 mln ludzi tylko w tej jednej, sowieckiej akcji
                zginęło. Jakieś 3x więcej niż w Auschwitz. To też POWINNO być częścią rosyjskiej
                pamięci historycznej a nie jest. Oni nie chca pamiętac tego jak milionami
                mordowali innych.

> Ile miast zrównali Sowieci z ziemią - tak jak hitlerowcy Warszawę.
                Akurat w w tragedii Warszawy Sowieci grali swoją, ważną rolę.

> Pałac Kultury zaprojektowany przez Lwa Rudniewa powstały bez udziału Sowietów.
                Wielkie dzięki! Lepiej byłoby gdyby nie powstał, przynajmniej coś ładnego by tam
                stanęło. A tak mamy teraz kłopot.

TomiK

• czlowiek_ksiazka Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:09
                  Niech Rosjanie/Ukraińcy/Kazachowie sami ocenią - co oczywiście zostało już
                  zrobione - ile ofiar kosztowała ich kolektywizacja w płd. Rosji, wschodniej
                  Ukrainie czy płn. Kazachstanie. Nie próbuj być ądwokatem innych narodów, bo cię
                  o to nie proszą. Zaraz zaczniemy rozprawiać o europejskich i amerykańskich
                  zbrodniach kolonializmu i wyjdzie na jaw, że w Afryce czy Azji z rąk białych
                  JESZCZE więcej zginęło ludzi! Zrób sobie na początek własny rachunek sumienia.
                  Bo jest tak: najpierw piszesz, że w odniesieniu do nas jak rozumiem, Sowieci
                  postępowali gorzej niż hitlerowcy. Teraz przeskakujesz na inny wątek i
                  zaczynasz rozprawiać o ofiarach stalinizmu w ogóle.
                  Czy ustaliliśmy (oczywiste fakty historyczne, ale z ekspertami z GazWybu trzeba
                  od podstaw) - tym samym - że w Polsce Sowieci nie palili w piecach Polaków "tak
                  samo albo i gorzej" jak naziści? Że nie niszczyli miast jak Hitler, a pomagali
                  je odbudować.

A mnie się podoba Pałac Kultury. Mam do tego prawo czy mi je odbierasz,
                  demokrata? Pewnie gdyby nie Pałac, na jego miejscu stałaby dzisiaj jakaś
                  żelazna buda z handlarzami. Obrzydliwość.
                  • fawad Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:31
                    > Nie próbuj być ądwokatem innych narodów, bo cię o to nie proszą.
                    Skoro wolno tobie być adwokatem Sowietów to mnie wolno mianować się adwokatem
                    ich ofiar. Mam do tego prawo czy mi je odbierasz, demokrata?

> wyjdzie na jaw, że w Afryce czy Azji z rąk białych
                    > JESZCZE więcej zginęło ludzi!
                    Wątpię ale chętnie zobacze jakieś liczby.

> Czy ustaliliśmy [że] w Polsce Sowieci nie palili w piecach Polaków
                    Zgadzam sie, nie palili ich w Polsce. Zamiast tego wywozili ich do tajgi i
                    mordowali głodem albo od razu dawali kulkę w tył czaszki. To też są fakty tak
                    samo warte ustalenia jak piece w Auschwitz.

> Pewnie gdyby nie Pałac, na jego miejscu stałaby dzisiaj jakaś
                    > żelazna buda z handlarzami.
                    Albo nowoczesny biurowiec lub apartamentowiec tak jak wszędzie dookoła Palacu.

TomiK
                    • czlowiek_ksiazka Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:41
                      "chętnie zobacze jakieś liczby"
                      -
                      • tricky2 Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:50
                        Jakiś ty zabawny, jak ktoś cię przyciśnie to powietrze ucieka z pana
                        napuszonego pseudintelektualisty, kompleks wyższości wyłazi i zaczyna się
                        regularna nawalanka. Podstaw sobie do swojego wywodu Estończyków za Polaków i
                        nazistów za sowietów i będziesz wiedział dlaczego Estończycy wolą pomniki
                        waffen ss od "sowieckich wyzwolicieli".

Chcesz powiedzieć panie kosmpopolito że życie 6 milionów żydów zagazowanych w
                        obozach jest więcej warte od życia 6 milionów zagłodzonych na śmierć ukraińców,
                        a życie 30 tysięcy romów jest lepsze od życia 30 tysięcy estończyków?
                      • fawad Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:53
                        > Oraz myśleć, spróbuj.
                        Próbuję ale za ch...ę nie mogę nagiąć swojego myślenia do twoich standartów.

> Z 6 mln Żydów polskich przed wojną do 1945 r.zginęli prawie wszyscy.
                        > OGROMNA większośc.
                        W Polsce międzywojennej żyło ok 3 mln Żydów.

> Dlaczego przez 45 lat po wojnie Sowieci, albo Stalin do 1953 r., nie
                        > wymordowali OGROMNEJ większości Polaków?
                        Mamy im za to dziękować?

> Pewnie nie jesteś z Warszawy, tylko z jakiejś podwarszawskiej
                        > mieściny i wydaje się ci się, że Hard Rock Cafe to najprawdziwsza Ameryka! :)
                        Piszę ze Stanów i wiem co to jest "najprawdziwsza " Ameryka. Ty za to chyba
                        rzeczywiście piszesz z jakiejś wioseczki. Proszę tu są zdjęcia Wawy z okolic
                        Palacu i nie tylko:
                        forum.skyscraperpage.com/showthread.php?t=41700&page=6
                        > Żałosne i śmiesze oraz niesmaczne.
                        Sa twoje ataki.

TomiK
                  • tricky2 Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 20:35
                    "Nie próbuj być ądwokatem innych narodów, bo cię
                    >
                    > o to nie proszą."

Zabawne, a kto cię prosił żebyś był adwokatem Rosjan? Problem nie polega na
                    ocenie ukraińców czy kazachów czy polaków tylko na ocenie rosjan, którzy na
                    przykład negują ludobójstwo w katyniu.

"w odniesieniu do nas jak rozumiem, Sowieci
                    > postępowali gorzej niż hitlerowcy"

A teraz pan pseudintelektualista zaczyna się bawić w relatywizm. Wobec
                    estończyków hitlerowcy postępowali lepiej niż sowieci zatem rozumiem że wedle
                    pana relatywisty estończycy mają prawo stawiać pomniki hitlerowcom? Oczywiście
                    sowieci nie palili polaków w piecu tylko strzelali im w tył głowy i wywozili na
                    syberię żeby tam zdychali z głodu i zimna to jest oczywiście mniej potworne niż
                    palenie w piecu.

"nie niszczyli miast jak Hitler, a pomagali
                    > je odbudować."

Niszczyli, niszczyli, poczytaj trochę panie człowieku bez książki.

A mnie się podoba Pałac Kultury. Mam do tego prawo czy mi je odbierasz,
                    > demokrata?

Problem z tym że nikt się ciebie ani mnie nie pytał czy chcemy ten "prezent" od
                    bratniego narodu dlatego to akurat z demokracją nie ma nic wspólnego.
                  • eva15 Lubię Pałc Kultury. To latarnia morska stolicy. 03.05.07, 01:03

> A mnie się podoba Pałac Kultury.

Mnie też, i to bardzo. Goście z zagranicy z którymi byłam w W-wie otworzyli mi
                    kilkakroć oczy na piękno i ogromne bogactwo Pałacu kultury. Tak się już dziś
                    nie buduje - z takim rozmachem i tak doskonałymi materiałami (marmur, mosiądz,
                    kość słoniowa, palisander etc. o ile dobrze pomnę). Im szczęki opadały z
                    wrażenia widząc to bogactwo a ja powoli pojmowałam, że to był jednak bogaty,
                    wielki prezent, choć od wyjątkowo brzydkiego wujka. Ale kto wyrzuca prezenty
                    tyllko dlatego, że wujek jest paskudny?

Poza tym:

Warszawa to wg. mnie bezładne architektonicznie miasto, w którym trudno się
                    obcemu autem poruszać.

Dla mnie Pałac Kultury jest latanią morską, moim kompasem, azymutem, punktem
                    odniesienia, moją przystanią w hałaśliwym i chaotyczymyn nieładzie stolicy.
                    Ach - jak mi ładnie wyszło. Mogłabym chyba pisywaś wiersze do jakiejś
                    socrealistycznej gazety, gdyby można było cofnąć czas....

Ale Pałac naprawdę lubię, bez ironii.
                    • czlowiek_ksiazka Re: Lubię Pałc Kultury. To latarnia morska stolic 03.05.07, 01:38
                      Pałac Kultury to w mojej opinii najpiekniejszy - juz teraz zabytek - Warszawy.
                      Niestety, Warszawa została przez nazistów zrównana z ziemią, bezpowrotnie
                      zniszczono jej najpiękniejszą część. Teraz Warszawa - w porównaniu z innymi
                      stolicami regionu - to ubogi, skromny krewny. Obiektywnie rzecz biorąc - jedna
                      z najbrzydszych i najmniej funkcjonalnych stolic, niestety, Europy. No, ale
                      skoro powstają takie paskudztwa jak Złote Tarasy...
                      Nawet funkcje ekologiczne pełni Pałac, lęgną się w nim/mieszkają jakieś rządki
                      gatunki ptaków. Bez Pałacu Warszawa staje się goła, bo Stare Miasto, Zamek i
                      skromniutki Wilanów + Łazienki to za mało. Architektem Pałacu jest Lew Rudniew,
                      bardzo znany specjalista, twórca moskiewskich i nie tylko fantastycznych tzw.
                      wysotek.
                      Ciekawa strona o Pekinie, jak się mówi o Pałacu w Warszawie:
                      www.pkin.pl/historia/?lang=1
                      "Przy budowie brało udział ok. 3 500 robotników rosyjskich"
                      To pewnie m. in. ci okupanci, o których piszą forumowi eksperci.

• fawad Re: Lubię Pałc Kultury. To latarnia morska stolic 03.05.07, 04:22
                      > Ale kto wyrzuca prezenty tyllko dlatego, że wujek jest paskudny?

Na pewno nie Eva15. :> Wujek, papasito, jak zwał tak zwał, ważne żeby prezenty
                      dawał.

TomiK
      • fawad Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 19:12
        > Każdy naród ma swoją pamięć historyczną.

A więc Estończycy też.

> Estończycy nie mają ani możliwości [..] ani szczególnych
        > praw ze względu na przeszłość do poprawiania rosyjskiej pamięci historycznej,
        > narzucania jej, pouczania - co i jak powinny "ruscy" czuć.

Ale mają możliwości i szczególne prawa do definiowania tego co mają myśleć i
        czyc w swoim własnym kraju. I tego właśnie świadkami jesteśmy.

> Rosjanie w większym i dłuższym stopniu niż Estończycy byli ofiarami
        > sowieckości

I są nimi do tej pory. To wina ich "szczególnej" pamięci historycznej.

> Rosjanie czują - a razem z nimi pozostali alianci i Europejczycy - OGROMNĄ
        > DUMĘ z faktu pokonania nazizmu-hitleryzmu, który zagrażał (nie tylko ich!)
        > biologicznemu przetrwaniu Rosjan!

A czują OGROMNA DUMĘ z faktu, że byli sojusznikami tegoż nazizmu-hitleryzmu? Bo
        to też miało miejsce.

> Istnieje również europejska świądomość historyczna, która głosi, że naziści -
        > NAJwiększe zło współczesnego świata, zostali pokonani - na szczęście! - przez
        > aliantów: ZSRR, USA, Anglię i inne kraje.

Zapomniałeś wspomnieć o francuskim ruchu oporu i niemieckich antykomunistach.

> Pomniki to dziedzictwo, świądectwo przeszłości europejskiej, a nie kawałek
        > marmuru zarządzany przez lokalny samorząd.

Nikt przecież w Estonii żadnych pomników nie niszczy, o czym ty mówisz chlopcze?

> W cywilizowanej Europie [..] że w interesie Europejczyków w
        > NAJmniejszym stopniu leży rewizja ocen dotyczących przeszłości

Wręcz przeciwnie, rewizja ocen dotyczących przeszłosci jest bardzo ważnym
        elementem ewolucji cywilizowanych narodów, europejskich również. Vide ekspiacja
        Niemców za nazizm, przeprosiny Kościoła za prześladowania, rozliczenie z
        kolonializmem, niewolnictwem, pojednanie niemiecko-francuskie i
        niemiecko-polskie. Itd itp. Każde z tych dokonań to rewizja ocen dotyczących
        przeszłości.

> Rosjanie estońscy oraz Jelcyn w 1990 r. masowo poparli emancypację Estonii!

To niech się teraz z tego nie wycofuja i pozwolą Estończykom decydować jakie
        pomniki do ch..y maja stać w estońskich miastach. Nie można być troche w ciąży i
        troche nie, albo się popiera "emancypacje" Estonii albo nie.

> W czyim interesie jest eksplozja Rosjan

Całe szczęście, że to eksplozja kontrolowana. Nie ma się czego bać, dzisiejsza
        Rosja ma tradycję eksplozji na użytek wewnętrzny (również eksplozji w znaczeniu
        dosłownym).

TomiK
        • czlowiek_ksiazka Re: Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 19:58
          "definiowania tego co mają myśleć (Estończycy) i czyc w swoim własnym kraju."
          -
          • fawad Re: Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 20:23
            > Czy powinniśmy popierać sposób myślenia, który jest nam obcy, stoi w
            > sprzeczności z naszymi interesami, różni się od naszej - antyfaszystowskiej -
            > wizji i oceny historii?
            Popierać nie musimy, uznac prawo do takiego myślenia już tak. To się nazywa
            tolerancja. W dodatku dobrze mogłbyś też się wzbogacić o antysowiecką wizję i
            ocenę - to też był zbrodniczy reżim.

> Czy marsze nazistów w Estonii, monumenty upamiętniające
            > ludobójczych nazistów nie wydają ci się po prostu obrzydliwe?
            Szczerze mówiąc mam to gdzieś, Estonia jest za mała by stać się potworem na
            miarę Nazi Niemiec czy Sowieckiej Rosji.

> A my - korzystając z okazji - i praktycznie ręka w ręka z Hitlerem nie
            uszczknęliśmy kawałka Czechosłowacji?
            Zaolzie zostało zbrojnie zagarnięte przez Czechosłowację w 1919 podczas wojny
            Polsko-Sowieckiej gdy Polsk abyła słaba. Zostało odebrane w 1938 gdy
            Czechosłowacja była słaba. Mówimy tu o obszarze kwadratu 30 x 30 km, nie
            porónujmy tego do najazdów niemieckich czy sowieckich.

> kolejna rewizja historii w Europie
            Ja bym to nazwał odkręcaniem 60-letnich kłamstw. Oczywiście rosyjskim
            kłamczuszkom to nie będzie się podobało ale co mnie to obchodzi?

TomiK
            • czlowiek_ksiazka Re: Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 20:43
              "mam to gdzieś"
              -
              • aramba Re: Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 20:50
                A ty masz gdzies, ze Sowieci tylko w sierpniu 1940, zaraz po "wspanialomyslnym"
                przylaczeniu Estonii do radzieckiej rodziny narodow, wymordowali 15.000
                Estonczykow (nie wywiezli czy deportowali, tylko wymordowali)?
                • aramba Re: Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 20:56
                  Acha, i jeszcze jedno. Salaspils to jest miejscowosc w Estonii, tak? I tam
                  mordowali Zydow Estonczycy, tak? Ja rozumiem, ze dla czlowieka radzieckiego
                  przesuwanie granic i mieszanie narodow oraz faktow, to pryszcz, ale zeby az tak.
                  • tricky2 Re: Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 21:00
                    He he. Rosjanie używają słowa pribałtika, co tam dla nich za różnica Łotwa czy
                    Estonia.
                    • aramba Re: Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 21:02
                      Jest dla nich roznica - to znaczy jak im pasuje. Jak im pasuje tak to
                      Pribaltyka (albo Slowianie), a jak siak to Estonczycy, Lotysze, Litwini czy tam
                      inni Polacy albo Czesi.
                      • aramba Re: Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 21:06
                        Oni na Estonczykow nic nie maja, po prostu nic. Estonskie oddzialy Waffen-SS
                        nie dokonaly zadnych zbrodni wojennych. Estonczycy nie mordowali Zydow jak
                        Lotysze czy Litwini. Walczyli z sowieciarzami niezwykle dzielnie (wiel razy
                        przeciwko przewazajacym wielokrotnie silom wroga). Tylko to, ze to byly
                        oddzialy Waffen-SS, bo inne byc nie mogly, poniewaz Niemcy nie zgadzali sie na
                        tworzenie obcych oddzialow Wehrmachtu. I na tym opiera sie cala legenda o
                        estonskich faszystach.
                        • fawad Re: Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 21:11
                          > Tylko to, ze to byly oddzialy Waffen-SS, bo inne byc nie mogly

Nawiasem mówiąc były tez francuskie oddziały Waffen-SS. No i Francuzi wysyłali
                          swoich Zydów do obozów. Ciekawe ile pomników dzielnych żołnierzy Armii Czerwonej
                          jest w tej faszystowskiej Francji? Czy "Nasi" nie powinni teraz oblegać ambasady
                          Francji, spalić flage i znowu napaść na ambasadora Szwecji?

TomiK
                          • aramba Re: Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 21:15
                            Tak, ale co ciekawe np. łotewskie oddzialy Waffen-SS wcale nie byly zamieszane
                            w mordowanie Zydow np. Zydow mordowaly oddzialy pomocnicze - tacy tchorze, co
                            to chcieli sie wykazac.
                            • aramba Re: Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 21:18
                              Ci zakochani w Rosji i sowiecie Francuzi maja po prostu szczescie, ze wyzwolili
                              ich Amerykanie i żaden zdrajca z KPF nie mogl tworzyc Francuskiej Republiki
                              Ludowej.
                              • fawad Re: Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 21:20
                                > Francuzi maja po prostu szczescie, ze wyzwolili ich Amerykanie

Rany żebyś tylko nie sprowokował Evy Goebbels bo ten wątek nigdy się nie skończy.

TomiK
                                • aramba Re: Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 21:22
                                  A tam od razu sprowokowal. Bede mial co studentom opowiadac. No, a na dzisiaj
                                  to juz rzeczywiscie starczy. Dobranoc.
                                  • czlowiek_ksiazka aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 02.05.07, 23:02
                                    aramba: "Estonskie oddzialy Waffen-SS nie dokonaly ządnych zbrodni wojennych."
                                    -
                                    • eva15 Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 02.05.07, 23:34

odpowiedziałam u góry na Twój post.
                                    • tricky2 Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 03.05.07, 09:20
                                      Zamiast brandzlować się swoim pretensjonalnym pseudintelektualnym stylem
                                      mógłbyś nam tu człowieku książko wstawić listę zbrodni wojenny dokonanych przez
                                      estońskie waffen SS. Chodzi o proste fakty, więc je znajdź i podaj. Jeśli dla
                                      ciebie stwierdzenie że nie udowodniono estońskim jednostkom waffen ss zbrodni
                                      wojennych jest równoznaczne z apoteozą nazizmu i wezwaniem do usuwania pomników
                                      zwycięstw aliantów do masz poważny problem.
                                      • wt82 Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 03.05.07, 09:52
                                        tricky2 napisał:

> Zamiast brandzlować się swoim pretensjonalnym pseudintelektualnym stylem
                                        > mógłbyś nam tu człowieku książko wstawić listę zbrodni wojenny dokonanych przez
                                        >
                                        > estońskie waffen SS. Chodzi o proste fakty, więc je znajdź i podaj. Jeśli dla
                                        > ciebie stwierdzenie że nie udowodniono estońskim jednostkom waffen ss zbrodni
                                        > wojennych jest równoznaczne z apoteozą nazizmu i wezwaniem do usuwania pomników
                                        >
                                        > zwycięstw aliantów do masz poważny problem.
                                        Nie ,że bym był fanem armii czerwonej ale jeśli nie wiesz ,to całe waffen-ss
                                        (słusznie lub nie) zostało w Norymberdze uznane za organizację zbrodniczą.O
                                        Estach rzeczywiście niewiele jest takich informacji,co nie znaczy że zbrodni nie
                                        dokonywali przy pacyfikowaniu wiosek w operacjach partyzanckich np.BTW Łotyszy
                                        też będziesz tak bronił???Ci tez tacy ,,niewinni" byli? :)))
                                        • tricky2 Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 03.05.07, 10:03
                                          Ja nikogo nie bronię. W Norymberdze uznano także że Katyń był zbrodnią
                                          ludobójstwa ale nie w tym rzecz. W marcu 1950 rząd amerykański uznał że
                                          bałtyckie oddziały WAFFEN SS miały zupełnie inny charakter niż niemieckie
                                          WAFFEN SS i jako takie nie są uznawane za wrogie stanom zjednoczonym ale
                                          również nie w tym rzecz.

Rzecz w tym że chodzi o fakty a pan c_k zamiast odpowiedzieć faktami zaszczekał
                                          jak pies Pawłowa bo usłyszał hasło SS. Przynależność do WAffen SS nie oznacza
                                          automatycznie bycia zbrodniarzem wojennym - vide ikona niemieckiego lewactwa
                                          Grass. JA nie jestem historykiem ale jeśli były zbrodnie to powinny być
                                          udokumentowane i informacje powinny być dostępne. Pogrzebałem w internecie i
                                          znalazłem info o łotyszach i litwinach oskarżanych o zbrodnie wojenne ale o
                                          estończykach nie, a już szczególnie nie o tej jednostce WAffen SS której miał
                                          być wystawiony pomnik. Wot i wsio, Nie bronię nikogo tylko pytam o fakty.
                                      • czlowiek_ksiazka Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 03.05.07, 12:48
                                        www.wiesenthal.com/site/apps/s/content.asp?c=fwLYKnN8LzH&b=253162&ct=3833035

Wszystkie pytania kieruj do Centrum Wiesenthala - o "Estonian Nazi
                                        collaborators". Ja nie będę dla ciebie bezpłatnie pracował i cię edukował.

"it must never be forgotten that it was the Red Army which effectively stopped
                                        the mass murder conducted by the Nazis and their local collaborators on
                                        Estonian soil "

"This is not surprising in a country which has proven to be indifferent to the
                                        crimes committed by Estonian Nazi collaborators, not a single one of whom has
                                        been held accountable since Estonia became independent"
                                        • tricky2 Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 03.05.07, 14:40
                                          Mieszasz kolego i zasłaniasz się ogólnikami. Aramba pisał o konkretnej
                                          jednostce i estończycy wystawili pomnik konkretnej jednostce a nie bliżej
                                          nieokreślonym nazi collaborators. Ty nie masz pojęcia ani jaka to jednostka ani
                                          nie jesteś w stanie zaprzeczyć temu co napsiał aramaba zamiast tego zasłaniasz
                                          się ogólnikami atakujesz go, wyśmiewasz i rwiesz włosy z głowy nad negowaniem
                                          nazimu. A sprawa jest bardzo prosta: wystarczy wskazać zbrodnie wojenne 20
                                          dywizji grenadierów waffen SS. Jeśli znajdziesz takie fakty to wtedy zacznij
                                          wyśmiewać arambę i rwać włosy z głowy.

Żeby kogoś o czymkolwiek edukować trzeba mieć o czymkolwiek jakiekolwiek
                                          pojęcie. Jedyna rzecz o której masz jakie takie pojęcie to plecenie pustych
                                          komunałów których nie jesteś w stanie podeprzeć faktami.
                                          • czlowiek_ksiazka Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 03.05.07, 16:33
                                            Powtarzam, zgłoś się do Centrum Wiesenthala.
                                            W linku jest telefon. Dowiesz się wszystkiego. Faktów.

Jak mam nazwać usunięcie pomnika upamiętniającego zwycięstwo aliantów w walce z
                                            nazizmem z jednoczesnym propagowaniem pamięci o nazi-ss oddziałach bałtyckich
                                            (monumenty, marsze, etc.) - postawą demokratyczną, humanitarną i europejską?
                                            • skipper_ Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 03.05.07, 16:44
                                              zamiast szczekac co centrum wiesenthala powiedzialo,
                                              swoja droga sam Wiesenthal trzymal sie jak najdalej
                                              od kacapii i krasnej armii, moze wreszcie przytoczysz
                                              liste zbrodni dokonanych przez estonskich "faszystow"...

albo lista zbrodni, albo morda w kubel swolocz_dziala_lenina...
                                            • fawad Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 03.05.07, 19:23
                                              > Jak mam nazwać usunięcie pomnika

Ile razy trzeba ci gościu powtarzać, że tego pomnika NIKT NIE USUNĄŁ? Stoi sobie
                                              dalej tylko w innym miejscu, nawet Ruscy deputowani Dumy fotki sobie przy nim
                                              strzelili - no one juz chyba powinny cie przekonać?

TomiK
                                          • czlowiek_ksiazka Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 03.05.07, 16:48
                                            Żyjemy w czasach, w których trzeba ekspertom tłumaczyć dlaczego SS nie było
                                            fajne. Jeszcze 10 lat temu nie uwierzyłbym, że dożyję takich czasów!
                                            Tak, SS w Estonii to była super demokratyczna i przyjazna ludziom formacja,
                                            rozdawała cukierki dzieciom. Z tego zasłynęła. Nie wiem czemu wł. estońskie
                                            odrzucają apele Centrum Wiesenthala.
                                            • skipper_ Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 03.05.07, 17:08

> Żyjemy w czasach, w których trzeba ekspertom tłumaczyć dlaczego SS nie było
                                              > fajne. Jeszcze 10 lat temu nie uwierzyłbym, że dożyję takich czasów!

swolocz_dziela_lenina jak na kacapskiego propagandziste
                                              przystalo nie odpowiada na pytania, za to probuje innym
                                              przpisywac oczywiste bzdury...

a wiec raz jeszcze, moze dotrze do twojego zakutego sowieckiego
                                              lba swolocz_dziela_lenia, podaj liste zbrodni "estonskiego" SS...

orientuje sie dosc dobrze w zbrodniach niemieckiego SS, ukrainskiego,
                                              litewskiego... rowniez dzialania kacapskiego SS nie sa mi obce...
                                              (tak, tak byly dwie dywizje)....

chcialbym dowiedziec sie jakich zbrodni dokolalo "estonskie" SS...
                                              • fawad Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 03.05.07, 19:33
                                                Oczekujesz od niego konkretów? Obawiam się, że cała ta klika krążąca wokół Evy15
                                                uznaje, że konkretami należy posługiwac się tylko na niemieckich forach. Polacy
                                                natomiast mają bezdyskusyjnie przyjąć prawdę objawioną spływającą na polską
                                                ziemię za pośrednictwem posłańców-nauczycieli. Najlepiej imigrantów bo tacy
                                                posługują sie lokalnym narzeczem.

TomiK
                                                • skipper_ Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 04.05.07, 13:19
                                                  fawad napisał:

> Oczekujesz od niego konkretów? Obawiam się, że cała ta klika krążąca wokół Evy1
                                                  > 5
                                                  > uznaje, że konkretami należy posługiwac się tylko na niemieckich forach.

jestem przekonany, wrecz pewny, iz niezaleznie od forum osobnicy ci
                                                  (l-evica, swolocz_dziala_lenina, mlody.kacap i inni) jako lewicowi
                                                  intelektualici (eufemizm ten zawsze wywoluje u mnie mieszanine odrazy
                                                  i rozbawienia) nie sa w stanie przytaczac faktow, jako iz "dyskusje",
                                                  ktore prowadza sa czysto "dialektyczne"... jedyne co jest istotne, to
                                                  tezy (bliskie wierzeniom)... a fakty? coz... jesli nie zgadzaja sie
                                                  z tezami, tym gozej dla nich... dla faktow oczywiscie...

tak wiec zadna dyskusja z "lewicowymi intelektualistami" nie ma sensu,
                                                  gdyz sa to po prostu idioci operujacy na poziomie wierzen, a nie faktow
                                                  oraz logicznego wnioskowania...
                                            • tricky2 Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 03.05.07, 21:16
                                              Drogi kolego, pozujesz nam tu na intelektualistę, chwalisz się, że książki
                                              czytasz, że nie jesteś ze wsi, obcych słów używasz, nad kondycją moralną świata
                                              ręce załamujesz a prostych spraw nie rozumiesz albo udajesz, że nie rozumiesz.

Ja nigdzie nie twierdzę że Waffen SS było cool, że trzeba stawiać im pomniki,
                                              że to mądrze i dobrze że w Estonii ktoś taki pomnik postawił. Chodzi mi o
                                              prosty dowód obalający twierdzenie aramby które apriori wyśmiałeś i na które
                                              zareagowałeś i reagujesz dalej nie jak intelektualista, który rozumie co to
                                              jest kwantyfikator, wnioskowanie indukcyjne i falsyfikacja tylko jak
                                              wytresowany na lewicowej ideologii pies pawłowa.

Drogi kolego, cały czas na tym forum walczysz żeby broń boże nikt nie śmiał
                                              zrównywać totalitaryzmu stalinowskiego z hitlerowskim dowodzisz nam tu, że ten
                                              pierwszy był lepszy no bo Hitler zamordował 6 milionów polskich obywateli a
                                              Stalin to tylko pół miliona czy milion i to nie piecu tylko na syberii co jest
                                              w twoim mniemaniu nieskończenie bardziej humanitarne jak mniemam.

Niejaki aramba stwierdził coś w ogólnym sensie podobnego tylko na inny temat.
                                              Otóż napisał on, że estońskie waffen ss to nie to samo co auschwitz kommando i
                                              że rzeczone estońskie waffen ss nie dokonało zbrodni wojennych, a przynajmniej
                                              nie dokonało ich więcej niż przeciętna jednostka RKKA, dlatego też nie można
                                              estońskiego waffen ss traktować tą samą miarą co auschwitz kommando czy ssmanów
                                              z einsatzgruppen, o czynisz ty i rosyjska propaganda z przyczyn wam znanych. Ja
                                              nie wiem jak było nie jestem historykiem. Jednak w odróżnieniu od ciebie
                                              poszperałem w dostępnych mi źródłach i nie znalazłem niczego co by przeczyło
                                              panu Arambie. Więcej się ciekawych rzeczy dowiedziałem, np. że Rosjanie
                                              zamordowali 20 razy więcej estończyków niż niemcy estońskich żydów.

Jeszcze może prostszy przykład ci zapodam, łatwiejszy może mniej burzący twoją
                                              idelogiczną wizję świata. Niejaki pan Grass, podobnie jak ty wielki lewicowy
                                              intelektualista, był równiż w Waffen SS, jednak wydaje mi się że nie czyni to w
                                              twych intelektualnolewicowych oczach z pana Guentera oprawcy żydów w auschwitz,
                                              kata powstańczego szpitala i palacza w obozowym krematorium? Czy może jednak
                                              czyni?
                                              • czlowiek_ksiazka Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 03.05.07, 22:25
                                                Pan Grass NIE buduje sobie ss-nazistwskich pomników, TEGO fragmentu swojej
                                                przeszłości się wstydzi! W przeciwieństwie do niektórych! Po raz OSTATNI
                                                kieruję cię do centrum Wiesenthala - przedzwoń jutro i się dowiedz o co
                                                oskarżani są "demokraci" z humanitarnego estońskiego SS.

"Stalin to tylko pół miliona czy milion"
                                                -
                                                • fawad Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 03.05.07, 22:53
                                                  > Po raz OSTATNI
                                                  > kieruję cię do centrum Wiesenthala - przedzwoń jutro i się dowiedz o co
                                                  > oskarżani są "demokraci" z humanitarnego estońskiego SS.

Zadzwoniłem i powiedzieli mi, że nie mają nic konkretnego w temacie estońskiego
                                                  Waffen-SS.

*** Do tricky2:
                                                  Myślę, że powinieneś przedstawić swoje argumenty w formie rysunków, coś w
                                                  rodzaju komiksu - to może przynieść przełom w te dyskusji. :>

TomiK
                                                  • tricky2 Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 04.05.07, 00:20
                                                    "Myślę, że powinieneś przedstawić swoje argumenty w formie rysunków, coś w
                                                    > rodzaju komiksu - to może przynieść przełom w te dyskusji. :>"

Na to niestety wygląda. Zbliżamy się do kresu możliwości komunikacji werbalnej
                                                    w tym przypadku. Swoją drogą zastanawiam się jaką książką jest
                                                    człowiek_książka. Na razie z całą pewnością wykluczam by mógł być traktatem
                                                    logczno-filzoficznym Wittgensteina. Może jakieś dziełko Łysenki?
                                                  • skipper_ Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 04.05.07, 13:03
                                                    tricky2 napisał:

> "Myślę, że powinieneś przedstawić swoje argumenty w formie rysunków, coś w
                                                    > > rodzaju komiksu - to może przynieść przełom w te dyskusji. :>"
                                                    >
                                                    > Na to niestety wygląda. Zbliżamy się do kresu możliwości komunikacji werbalnej
                                                    > w tym przypadku. Swoją drogą zastanawiam się jaką książką jest
                                                    > człowiek_książka. Na razie z całą pewnością wykluczam by mógł być traktatem
                                                    > logczno-filzoficznym Wittgensteina. Może jakieś dziełko Łysenki?

ja obstawiam dziela lenina... choc moze byc tez cos z "jezykoznawczego
                                                    dorobku" pewnego gruzina...

;-)
                                                • tricky2 Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 04.05.07, 00:13
                                                  Widzę że kolega się kompletnie pogubił i zaczyna śpiewać w kółko tą samą
                                                  melodyjkę jak katarynka. Kalki ideologiczne się koledze skończyły? Po co
                                                  koledze książka jak kolega nie zdradza żadnej chęci ani umiejętności czytania
                                                  ze zrozumieniem? Po co kolega udaje że chce poważnie dyskutować jak
                                                  najwyrażniej koledze chodzi tylko o prowadzenie propagandowej pogadanki?

Postaram się prosto bo zdaje się że dotykamy granic możliwości intelektualnych
                                                  kolegi. Grass jest zbrodniarzem wojennym czy nie jest?

Stalin to tylko pół miliona czy milion"
                                                  > -
                                        • fawad Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 03.05.07, 19:25
                                          > Wszystkie pytania kieruj do Centrum Wiesenthala - o "Estonian Nazi
                                          > collaborators". Ja nie będę dla ciebie bezpłatnie pracował i cię edukował.

Już drugi dzień siedzisz tu i wypisujesz komunały. Mam rozumiec, że ktoś ci za
                                          to płaci? No bo skoro bezpłatnie nie chesz pracować i edukowac ...

TomiK
                                          • aramba Re: aramba o estońskim SS: "nie było zbrodni" 04.05.07, 16:30
                                            Dzieki wszystkim, ktorzy sie tutaj za mna wstawili. Chcialbym jednak, po raz
                                            ostatni na tym watku, pare rzeczy wyjasnic. Otoz, mimo innych obowiazkow,
                                            postanowilem sam sprawdzic to i owo, jesli chodzi o zaangazowanie Estonczykow w
                                            zbrodnie wojenne ze szczegolnym uwzglednieniem ludobojstwa. Oto co udalo mi sie
                                            ustalic:

1. z cala pewnoscia estonskie oddzialy Waffen-SS nie uczestniczyly w akcjach o
                                            charakterze eksterminacyjnym,

2. z informacji prezentowanych miedzy innymi przez Centrum Wiesenthala wynika,
                                            ze w mordowanie ludnosci zydowskiej w tym kraju zaangazowane byly niemieckie
                                            oddzialy SS oraz jak to zostalo ujete czlonkowie (chyba wiec nie caly) 287
                                            policyjnego batalionu estonskiego, z tym, ze Niemcy powierzali tym policjantom
                                            funkcje pomocnicze (sluzba wartownicza), a brudna robote woleli wykonac sami.

3. Centrum Wiesenthala - jakis czas temu - oglosilo liste poszukiwanych
                                            estonskich i lotewskich zbrodniarzy wojennych. Z tego, do czego udalo mi sie w
                                            tak krotkim czasie dotrzec wynika, ze w przypadku Estonczykow chodzi o kilka
                                            nazwisk osob podejrzanych (bez porownania mniej niz w przypadku jakiegokolwiek
                                            innego kraju, gdzie mordowano Zydow w czasie II w.sw.)

4. Na stronie Centrum Wiesenthal mozna znalezc cos takiego: Estonia – During
                                            the period under review, the Estonian authorities dealt with two
                                            investigations, one of which was closed for lack of evidence. It appears that a
                                            special investigations unit, whose establishment was announced by former Prime
                                            Minister Mart Laar, has not yet begun to operate, nor have any new
                                            investigations been initiated in the wake of findings by the Estonian
                                            International Historians Commission which proved the active participation of
                                            Estonian Security Police units in genocide and crimes against humanity during
                                            the Holocaust.

Bardzo czesto w sprawie podejrzanych Estonczykow (na roznych stronach) koniec
                                            komentarza konczy sie slowami lack of evidence.

5. Liczba zamordowanych Zydow w Estonii wedlug zrodel niemieckich z czasow II
                                            wojny swiatowej to niecaly 1000 osob. Reszcie z okolo 4500 Zydow estonskich
                                            udalo sie zbiec do ZSRR. Wedlug innych danych zamordowanych zostalo od 1000 do
                                            2000 osob, przy czym Centrum Wiesenthala podaje w przypadku wszystkich krajow,
                                            gdzie gineli Zydzi zawsze liczby najwyzsze. nie chce niczego tutaj sugerowac,
                                            po prostu stwierdzam fakt.

6. Niewykluczone, ze to wlasnie bardzo mala liczba mieszkajacych w Estoni Zydow
                                            (nawet o polowe mniejsza niz w Danii) sprawila, ze zaangazowanie Estonczykow w
                                            ich eksterminacje bylo - co najwyzej - niewielkie. To jednak tylko
                                            przypuszczenie.

7. Centrum Wiesenthala probowalo do grona oprawcow wlaczyc wszystkich
                                            estonskich czlonkow Waffen-SS. Zadania te zostaly odrzucone po przeprowadzeniu
                                            sledztwa przez wladze estonskie (no, ale to pewno dlatego, ze wszystkie Ryski
                                            to fajne chlopaki, wszyscy Estonczycy to zdeklarowani faszysci, a Amerykanie w
                                            latach piecdziesiatych XX wieku dawali schronienie kazdemu, kto byl chetny do
                                            walki z sowieciarzami, nawet Lucyfer dostal by wize, zielona karte albo
                                            paszport).

8. Znalazlem tez jedna informacje jakoby estonscy poicjanci uczestniczyli w
                                            eksterminacji ludnosci zydowskiej w gettcie w Wilnie, ale szukalem pozniej na
                                            stronach poswieconych martyrologii Zydow z Wilna i nigdzie nie natrafilem na
                                            potwierdzenie tego faktu (sa tylko wzmianki o tym, ze czesc wywieziono do
                                            niemieckich obozow koncentracyjnych zlokalizowanch w Estonii).

Jesli ktos chce uwazac, ze Estonczycy to byli notoryczni "lowcy Zydow" i
                                            zbrodniarze wojenni, to i tak bedzie. Tak samo jak beda powtarzac sie glosy o
                                            rzekomym uczestniczeniu estonskich jednostek w tlumieniu Powstania
                                            Warszawskiego albo o tym, ze tylko dzieki Leninowi i "rewolucji"
                                            pazdziernikowej Estonia byla w stanie stac sie niepodleglym panstwem (a to juz
                                            szczegolnie wredna bzdura, zwazywszy na olbrzymi wysilek na jaki zdobyl sie ten
                                            kraj w 1919 roku odpierajac bollszewicka agresje). No i jak mawial prof.
                                            Stanislawski - i to by bylo na tyle.
              • tricky2 Re: Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 20:53
                Po co ci książka jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem?
            • czlowiek_ksiazka Re: Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 20:44
              "antysowiecką wizję"
              -
              • fawad Re: Legendy historyczne Rosjan 02.05.07, 21:03
                > "antysowiecką wizję"
                > -
      • czarnajama Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 19:48
        Nareszcie, sensowna wypowiedz na tym temacie. I trzeba pamietac ze los
        mniejszosci rosyjskiej w Estonii ma podobienstwo do losach Polakow w Litwie i w
        Bialorusi.
      • aramba Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 19:57
        Buahahaha. Tys sie chyba z glupim widzial. Estonczycy poprawiaj Rosjanom ich
        swiadomosc historyczna. No na pewno. A nie przypadkiem odwrotnie?
      • matrek Rosyjskie cierpietnictwo i bunt 02.05.07, 20:34
        Rosjanie nie sa buntowniczym nardowem. Trzymani ktoryko za morde, beda siedziec
        cicho, tak jak siedzieli cicho przez 70 lat bolszewizmu w swoim kraju.
      • q12w Re: pamięć historyczna Rosjan 02.05.07, 23:31
        Niedalej jak miesiac temu do Tallina zawital Gryzlow ( szef prokremlowskiej
        partii Edinaya Rossija ="Jedna Rosja" i bral udzial w wiecach poparcia
        centrystycznej partii estonii, ktora wspoluczestniczy, czy nawet byla
        organizatorem przenosin monumentu.
        Z Gryzlowem walczy ostatnio ostro Mironow, szef rowniez popieranej przez inna
        czesc establishmentu na Kremlu - Parti Zycia czy jakos tak, ostro konkurujacej
        z partia Jedyna Rosija.

Nie zdziwilbym sie gdyby akcje mlodziezy rosyjskojezycznej byly podsycane przez
        jego sily.
    • halfliner Faszystowskie bojówki Putina w akcji, ale przecież 02.05.07, 18:23
      sprzsrr
      • halfliner on z KGB, z samego jądra ciemności. 02.05.07, 18:24
        sprzsrr
    • antepavelic1 Bruksela-Pederastela-Sruksela-Siu ksela 02.05.07, 18:27
      niech w pory nie narobi kupa jedna belgijska.
      • halfliner To jakiś faszystowsko-sowiecki bełkot? 02.05.07, 18:35
        sprzsrr
        • romano33 Faszysci USSmeni atakują świat 03.05.07, 12:36

• surykatka333 Rosja = Afryka, dzicz ,Somalia 02.05.07, 18:38
      tylko tyle że bardziej na pólnoc
      • ashruc Re: Rosja = Afryka, dzicz ,Somalia 02.05.07, 18:42
        surykatka333 napisała:

> tylko tyle że bardziej na pólnoc

porownujac ruskich z afryka obrazasz afryke
    • buszek3 Niech prez.Estonii cywilizowanie uderzy sie wglowe 02.05.07, 19:08
      stosunki historyczne sa pogmatwane ale to nie upawaznialo ich wladz do
      ekshumacji/wywalania resztek zolnierzy rosyjskich, ktorzy byc moze polegli w
      walkach z estonskimi Waffen-SS, brunatna zaraza w ktorej niestety Estonia nie
      ma czystej karty..
      • halfliner Chwilę później Polska ogłosi, że zawsze chciała 02.05.07, 19:22
        sprzsrr
        • halfliner być sowiecką republiką, a w Katyniu to przecież 02.05.07, 19:23
          sprzsrr
          • halfliner likwidowano wrogich imperialistycznych oficerów. 02.05.07, 19:24
            Ty jesteś Polakiem?
    • serpentegg Estonia zamknęła swój konsulat w Moskwie 02.05.07, 19:16
      biedna rosja ma tak daleko do cywilizacji ze juz na zawsze pozostanie w swoim
      siermiężnym zacofaniu - jedyną wartością w jej histori do której może się
      odwoływać jest siła i przemoc
      • puchowy Dzis Estonia ,jutro Polska , pojutrze Świat 02.05.07, 19:23
        Imperializm sowiecki nie zna granic
    • farmer_mendoza Naszi to bojowka Putina 02.05.07, 19:36
      To paraskautingowa organizacja prowadzona i sponsorowana przez obecny rzad
      Rosji, cos na wzor hitlerjugend. Putin utworzyl ja, by miec zaplecze na wypadek
      utraty popularnosci. Promuje sie w niej kulture fizyczna, organizuje obozy
      letnie ktorych glowna atrakcja jest element eee.. koedukacji po spozyciu
      alkoholu. Bylo pare ciekawych reportazy na ich temat.
    • matadeusz Rosjanie do Rosji !! 02.05.07, 19:47
      Rosjanie do Rosji !!
    • wasylzly Hitlerowski gnoj w Polsce 02.05.07, 19:51
      no coz, robi sie wszystko, zeby w europie zapomniec brutalna epoke hitleryzmu,
      zbliza sie dzien 9 maja, dzien wielkiego zwyciestwa Rosjan i ich sojuchnikow
      Polakow na europesjim hitlerowskim rezymem. W 62 lata po tym swiatowym
      wydarzeniu, swiat europy wschodniej, wydaje sie bardziej czcic hitlerowcow, jak
      ich wyzwolcieli. Wali sie pomniki zolnierzy radziecjich, pohanbia groby,
      przesladuje rosyjska mniejszosc narodowa we wszystkich krajach. Ostatnie
      wydarzenia tallinskie, gdzie wladze zakazaly wszelakich gestow swietowania
      zwyciestwa, "zakaz demonstarcji do 11.05 /gdzie zburzono symbol - pomnik, gdzie
      policja zaaresztowala ponad 2000 mlodych, pokojowych estonskich demonstrantow
      -kilku zabila. swiadczy jak zakorzeniona jest nawet w kraju Unii Europesjkiej -
      odrodzenie jawnego faszyzmu, przesladowanie mniejszosci narodowej, pohanbienie
      pomnikow i pamiatek narododwych mniejszosci narodowych.

Najpodlejsze w postepowaniu tych "nowych" w Unii, jest robienie zadym
      politycznych skierowanych przeciwko Rosji, od ktorej gazu i ropy zalezy ich
      istnienie, a potem wolaja na pomoc "Mamusie" Unie Europejska, ktrora natraza
      swoje autorytet dla zalatwiania wewnetrzych prowokacji.

Czy swiat dazy do powtorzenia historii? Chyba tak, tylko teraz bez szczesliwego
      happy-endu dla estoni,lotwy i polski.

Na 9 maja w Polsce - pozdrowienie dla hitlerowcow!

• amanasunta53 Re: Hitlerowski gnoj w Polsce 02.05.07, 20:37
        wasylzly napisał:

> Czy swiat dazy do powtorzenia historii? Chyba tak, tylko teraz bez szczesliwego
        > happy-endu dla estoni,lotwy i polski.
        >
        > Na 9 maja w Polsce - pozdrowienie dla hitlerowcow!

Złóż kwiatki pod ścianą Kremla, pod pomnikiem pogromcy faszyzmu Józka Stalina.
        I ....minutę ciszy nad ofiarami komunizmu Rosjanami.TYCH mogił nie szanujecie!
        Szanujecie swoich katów.Paranoiczne państwo,paranoiczny naród!
      • amanasunta53 Re: Hitlerowski gnoj w Polsce 02.05.07, 20:44
        wasylzly napisał:
        > Na 9 maja w Polsce - pozdrowienie dla hitlerowcow!
        Gdyby nie pakt niemiecko-sowiecki to może losy potoczyły by sie inaczej.
        17 września kończyły sie Niemcom rezerwy paliw i amunicji.Trwała Bitwa nad
        Bzurą.W Rumunii były już służby logistyczne mogące dostarczyć Polsce wspomaganie
        w dostawach POLSKIEGO ,bo zakupionego przed wojną uzbrojenia.
        Wy sowieci odcięliście Polskę od granicy rumuńskiej.O to Niemcom chodziło!
        Najbardziej ci chyba żal ,że nie złapałes sie na to wyzwolenie!
        Można było rabowac,gwałcić mordować do woli.Nie byliście lepsi od Niemców.

• wasylzly Re: Hitlerowski gnoj w Polsce 02.05.07, 20:50
          17 wrzesnia to juz nie bylo polskiego rzadu w Polsce, wojsko poszlo w rozsypke,
          bo bylo takie mocne jak dzsiaj, na konikach z szabelkami, przeciw najwiekszej
          potedze swiata. Dzsiaj czasy dla was takie same wrog z dwoch stron, zachod was
          olwea, 2 dni a z Polski zostaje pustynia Gobi.

Wy se tam puknijcie w wasze gupie lby co wy robicie.
          • starduster Re: Hitlerowski gnoj w Polsce 02.05.07, 21:05
            Te Zeflik to sie puknij w gupi łeb...jak będą tarcze w Polsce ,w Gruzji
            A na Alasce już są to Ruskie se mogą...strzelać na Antarktydę.... Znaczy
            mają tyle do powiedzenia tyle co Żyd w gettcie za Niemca,,,,
          • amanasunta53 Re: Hitlerowski gnoj w Polsce 02.05.07, 21:07
            wasylzly napisał:

> 17 wrzesnia to juz nie bylo polskiego rzadu w Polsce, wojsko poszlo w rozsypke,
            > bo bylo takie mocne jak dzsiaj, na konikach z szabelkami, przeciw najwiekszej
            > potedze swiata. Dzsiaj czasy dla was takie same wrog z dwoch stron, zachod was
            > olwea, 2 dni a z Polski zostaje pustynia Gobi.
            >
            > Wy se tam puknijcie w wasze gupie lby co wy robicie.

Dokładnie tak mówił min.Mołotow 18 września 1939 na zjedzie KPZR.
            Alte Liebe rostet nicht?
          • amanasunta53 Re: Hitlerowski gnoj w Polsce 02.05.07, 21:17
            wasylzly napisał:

> 17 wrzesnia to juz nie bylo polskiego rzadu w Polsce, wojsko poszlo w rozsypke,
            > bo bylo takie mocne jak dzsiaj, na konikach z szabelkami, przeciw najwiekszej
            > potedze swiata. Dzsiaj czasy dla was takie same wrog z dwoch stron, zachod was
            > olwea, 2 dni a z Polski zostaje pustynia Gobi.
            >
            > Wy se tam puknijcie w wasze gupie lby co wy robicie.

wasylzly pooglądaj sobie
            www.youtube.com/watch?v=jPX5ycWRW9U&mode=related&search=
            Na razie pijemy i tańcujemy.Jak sie zabawa skończy to znowu razem pójdziemy na
            Smoleńsk.Może i Moskwę spalimy...Po Mistrzostwach w 2012 ...kto wie?
          • turtlezzz Ribbentrop-Mołotow 03.05.07, 00:41
            Wasylu - 17 września to było parę tygodni po podpisaniu traktatu Ribbentrop-Mołotow. Bez tego traktatu nie byłoby ataku na Polskę.
          • yellow_tiger Re: Hitlerowski gnoj w Polsce 03.05.07, 12:21
            > 17 wrzesnia to juz nie bylo polskiego rzadu w Polsce.
            No prawda tylko nie do konca... rzad RP wyjechal z kraju 17 IX wieczorem na
            wiesc o inwazji sowieckiej na RP ktora rozpoczela sie 17 IX rano.
            Reszty nie ma co komentowac.
      • moshe65 Re: Hitlerowski gnoj w Polsce 02.05.07, 21:22
        To co zrobiono w Estonii powinno byc w Polsce potepione a nie popieranie.
        Polska to Europa czy jakies zadupie ?
        Zolnierze Armii Czerownej nie sa winny temu co potem sie w Polsce stalo.
        Wyzwolono Was od faszystowskiej bandy, dano wam szanse zyc w pokoju! No ale po
        60 latach nikt juz o tym nie pamieta.Chyba czas juz nadszedl by znowu ktos dal
        Polakom mocno w dupe. Narod Polski badzo lubi ponosci ofiary i nic z tego nie
        miec... Wybor nalezy do Was !
        • amanasunta53 Re: Hitlerowski gnoj w Polsce 02.05.07, 21:43
          moshe65 napisał:

> To co zrobiono w Estonii powinno byc w Polsce potepione a nie popieranie.
          > Polska to Europa czy jakies zadupie ?
          > Zolnierze Armii Czerownej nie sa winny temu co potem sie w Polsce stalo.
          > Wyzwolono Was od faszystowskiej bandy, dano wam szanse zyc w pokoju! No ale po
          > 60 latach nikt juz o tym nie pamieta.Chyba czas juz nadszedl by znowu ktos dal
          > Polakom mocno w dupe. Narod Polski badzo lubi ponosci ofiary i nic z tego nie
          > miec... Wybor nalezy do Was !

Największej pomocy udzieliliscie 17 wrzesnia 1939.I my tej pomocy nigdy wam
          Moskale nie zapomnimy.
        • puchowy Brawo dla Estonii 03.05.07, 05:14
          U nas też tak powinni zrobic
      • puchowy Wojna skończyła sie 2 września 1945 03.05.07, 05:17
    • zg13 gdyby nie wyjechali to by ich zabili 02.05.07, 19:55
      tak zwyczajnie, po rosyjsku
      • starduster Re: gdyby nie wyjechali to by ich zabili 02.05.07, 21:11
        Strzałem w potylicę...ze związanymi drutem kolczastym rękami...wg sprawdzonych
        wzorów...
        "O pewnym brzasku w katyńskim lasku strzelały do nas kaczory"J.Kaczmarski -parafraza na motywie...
    • signal sowieci zostawcie Estończyków 02.05.07, 20:17
      dość imperializmu ZSRR
    • tadjan Estonia zamknęła swój konsulat w Moskwie 02.05.07, 20:49
      No brawo "wyzwoliciele" połowy Europy
    • starduster Re: Estonia zamknęła swój konsulat w Moskwie 02.05.07, 20:55
      Zachowanie w tej sprawie władz na Kremlu od zawsze w Polsce nazywano "kulturą"
      wschodnią...tak o sowieckiej propagandzie i kłamstwach mówiła większość zwyczajnych Polaków....nic się nie zmieniło w Kacapii...
      Tam dalej "kultura" wschodnia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka