r306 Czy szanowni forumowicze zrozumieli artykul??? 21.05.07, 09:27 Bo jak czytam wypowiedzi - to nie sadze... Sad wydal orzeczenie, bo ministerstwo ochrony srodowiska wydajac pozwolenie na modernizacje kolejki ZLAMALO PRAWO. Zwyczajnie. Nie moge wiec zrozumiec, co Wy kochani w ogole komentujecie, bo przeciez nie artykul.... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Czy szanowni forumowicze zrozumieli artykul?? 21.05.07, 09:50 Gdyby zielone szuje do sądu z tym nie poszły, to problemu by nie było! Och, jakie straszne przestępstwo popełniono, bo nie konsultowano się z zielonymi amatorami, którzy na wszystkim się znają! Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Buahahahahaha czyli prawo mozna lamac... 21.05.07, 10:07 probelem jest tylko wowczas, gdy ktos pojdzie z tym do sadu... Brawo!!!!!!!!! Kurde, gdzie ja zyje?????? W Neapolu???? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Buahahahahaha czyli prawo mozna lamac... 21.05.07, 11:34 Gdyby prawo było inne i nie było by złamane, to też by protestowali, nie bój się, oni tak mają! Długo nie trzeba szukać. Obwodnica Wasilkowa, nieopodal Białegostoku. Było zamieszanie z Rospudą, gdzie oprotestowano obwodnicę, a przy okazji tą drugą, choc uchybień tam nie było! A co, jak protestować to na całego! Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert swiadomosc ekologiczna Polakow jest zerowa 21.05.07, 09:32 mam nadzieje, ze ministerstwo srodowiska i w ogole urzednicy w Polsce dowiedza sie wreszcie co to jest natura i dlaczego warto o nia dbac. Poki to nie nastapi, tego typu wyroki beda sie powtarzac. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Niestety - w pelni sie zgadzam z ta opinia.... 21.05.07, 09:44 Moi rodacy maja nie tylko na polu ekologii duze zaleglosci... Ale na polu ekologii widac to faktycznie szczegolnie. Jestem wedkarzem, wczoraj przed wieczorkiem zrobilem maly wypad nad Warte ze spiningiem... Coz - moi "koledzy" wedkarze nad woda zostawiaja obraz jak po przejciu traby powietrznej: 1. Walajace sie wszedzie opakowania po zanentach, butelki i puszki po piwie, puste plastikowe opakowania po robakach. 2. Niemal wykarczowane zarosla - na ogniska.... Wedkarz jako ludek obcujacy swoim hobby z natura, powinien byc szczegolnie wrazliwy na jej piekno. Jak widac, NAWET wedkarze w Polsce to zwyczajne brudasy, czym stanowia niestety emanacje reszty spoleczenstwa... I teraz sobie wyobraz, ze Ci sami ludzie, tak autorytarnie wypowiadaja sie na temat kolejki na Kasprowy i tak autorytarnie oceniaja dzialania ekologow... A mnie jest zwyczajnie wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: Wedkarze i przepis? Hahahaha... 21.05.07, 10:32 Spójrzmy z mostu nad Odrą w podzielonogórskich Cigacicach: widać tam zawsze kilkanaście samochodów 5 metrów od brzegu rzeczki i ogniska, plus wędkarze. TAM WJAZD ZA WAŁY PRZECIWPOWODZIOWE JEST ZABRONIONY! Ale nie dla moczykijów wygodnickich. Mój sąsiad - moczykij na wędkowanie to już na stałe duuuży fotel sobie autkiem wywozi. Wędkowanie - najbardziej EGOISTYCZNA forma rozrywki? ( ukochana przez oberzarozumialca i zadufanego w sobie egoistę L.Wałęsę...) Odpowiedz Link Zgłoś
gromit123 Re: Wedkarze i przepis? Hahahaha... 21.05.07, 10:45 Nie liczylbym zbytnio na 'samoswiadomosc'. To bat na d... powduje ze trzymamy sie norm - szczegolnie w tak egzotycznych krajach jak Polska. Wczoraj w tv widzielismy radnego ktory chcial nagradzac tych ktorzy doniosa na wysypujacych smieci w przyrodzie. i co? 'Mysliciele' roznej masci pukali sie w glowe ze to nieladnie... Tymczasem np. w niektorych stanach jest nagroda dla tych ktorzy zglaszaja wyrzucanie przedmiotow (np. niedopalki) z samochodow. Odpowiedz Link Zgłoś
diopsyd1 Re: Wedkarze i przepis? Hahahaha... 21.05.07, 10:57 www.przyjacieleraby.pl Moze zmienisz zdanie. Jezeli nie - zal mi Cie. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: Wedkarze i przepis? Hahahaha...2 24.05.07, 22:18 Szanowny { diopsyd'zie1} Nie chciałem obrażać Moczykijów - entuzjastów. Ale: czyściochów! Psują Wam opinię ci "mięsiarze" bijący rekordy i to bez opłat, zezwoleń plus śmiecący. Zazdroszczę wedkarzom choćby znajomości ryb ( też: rozmiarów i terminów ochronnych) ... Mimo wszystko nie rozumiem tej atawistycznej potrzeby łowienia BEZ ŁAKNIENIA. Wole model rodem z epoki kamiennej: "...Dzięki Ci o sumie sumiasty żeś dał się złapać w tym czasie przednówkowym, bo z głodu pomarlibyśmy..." A dziś to SPORT ???? Przecież niedawno nauka udowodniła, że ryby cierpią na równi z innymi kręgowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Hmmmm - chyba wlasnie pluniesz ich nurtem.... 21.05.07, 10:59 Bo niewiele zrozumiales z tego co napisalem i w jakim kontekscie... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysw73 ech, ekolodzy..... 21.05.07, 09:38 W sumie zawsze uważałem się za ekologa. Ale dość tego. Nie identyfikuje się juz więcej z tymi pieniaczami, szukającymi wszędzie rozgłosu i KASY sprzedawczykami. Są pewne granice. Obrona środowiska, przyrody to co innego, a co innego szukanie wszędzie wrogów, protestowanie byle czego i wywoływanie "szumu medialnego" wokół siebie. Ciekawy jestem czy ci "ekolodzy" naprawde nie kozystali ani razu ze starej kolejki? Przecierz ona też ingerowała w środowisko. I pozostaje pytanie - czy miliony Polaków jeżdżących na Kasprowy, podziwiających Go, i uczących się nawet w ten sposób miłości do gór jest ważniejsza czy grupka oszołomów - ekologów? Odpowiedz Link Zgłoś
gromit123 Re: ech, ekolodzy..... 21.05.07, 10:38 Tak, najczesciej nie mamy do czynnienia z ekologami tylko terrorystami wymuszajacymi haracz - tak bylo wielokrotnie w warszawie (np. obrona czapli wedrownej ktora mialaby miec swoje miejsce do odpoczynku w... centrum miasta - zainkasowali za zgode na inwestycje milion). Inna rzecza jest ze przecietny polak ma w d... przyrode. Doskonaly przyklad to rozpuda ktora mozna doskonale ominac a mimo wszystko tak zaplanowali drogowcy i popieraja to lokalesi. Zreszta, wystarczy przejsc sie lasem by zobaczyc jak polacy dbaja o nature. Odpowiedz Link Zgłoś
tomecki77 Re: ech, ekolodzy..... 22.05.07, 11:55 wykazuje pan wysoką ignorancję pisząc że ekolodzy bronią zasyfionych lasów a do tego w jakimś interesie ... może sam taki jesteś i dlatego patrzysz przez swój pryzmat...ale ich ideały są prawdziwe. wybetonuj sobie okolicę Odpowiedz Link Zgłoś
majofonez Budowa nowej kolejki na Kasprowy Wierch bezprawna 21.05.07, 09:39 sam jestem zagorzałym przeciwnikiem ingerencji w naturę(niektórzy powiedzą:ekolog),ale to jest przegięcie pały...ktoś po prostu chce się pokazać,a każda okazja jest dobra! Pieprzę takich "ekologów"!! Odpowiedz Link Zgłoś
brusiek1 Re: Budowa nowej kolejki na Kasprowy Wierch bezpr 21.05.07, 10:33 KIEDY WRESZCIE OBROŃCY ŚRODOWISKA ZROZUMIEJĄ ŻE TAKI OSTENTACYJNY UPÓR AKURAT W TEJ SPRAWIE POWODUJE CORAZ MNIEJSZE POPARCIE SPOŁECZNE DLA SZEREGU INNYCH ISTOTNIEJSZYCH DZIAŁAŃ. Kolejka wrosła w tradycje Zakopanego, Tatr, całego kraju. Trzeba ją zmodrnizować bo nic nie dziala bezpiecznie przez tak długo - jest tysiące sposobów na rozsądne ograniczenie jej przepustowości - i to całkiem inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
bodziuvv1 Re: Budowa nowej kolejki na Kasprowy Wierch bezpr 21.05.07, 10:45 W tym kraju kto ma kaske to rzadzi, a ze niestety wiekszosc tych co ja maja zdobyla ja w bezwgledny sposob, to czemu mialaby miec skrupuly przy jej pomnazaniu. To jest raj deweleperow . Mieszkalem ponad 20 lat zagranica i tam przy kazdym projekcie powiekszenia indywidualnego domu stojacego na obszarze zurbanizowanym planach Rada Narodowa/Urzad Gminy byla zobowiazana zawiadomic wszystkich sasiadow mieszkajacych w poblizu, plany do wgladu w Urzedzie a jesli projekt powyzej $1mln to nawet makieta. Mieszkancy okoliczni mogli przyslac swoje opinie a potem bylo otwarte zebranie radnych na ktore wszyscy okoliczni mieszkancy mogli sie stawic i wypowiedziec. Tu (w Warszawie)10 lat temu bylem swiadkiem jak nagle ogrodzono publiczny skwer na ktory wychodzily okna kilkuset mieszkan, wycieto 80% drzew i w ciagu 2lat wyrosl na nim apartamentowiec przewyzszajacy wszystko w okolicy. Co sie zas dotyczy ekologow to oczywiscie toczyli oni spory z deweleporami , ale nigdy nie spotkalem sie w mass mediach z jakas nagonka na ekologow , probami ich osmieszania czy przedstawiania jako wyludzaczy pieniedzy . Czy 38 mln Polakow musi koniecznie wjechac na Kasprowy- to tez inna kwestia. Na marginesie - bylem niedawno w Zlotych Tarasach - co z tego ze budynek nowoczesny - cud architektury i techniki ponoc - skoro jego administrator oszczedza na wlaczaniu klimatyzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
jurekpy A co z Euro 2012 ? 21.05.07, 10:24 jeżeli w ciągu najbliższych 4 lat mamy odrobić kilkudziesięcioletnie opóżnienie w budowie obiektów sportowych,baz hotelarskich i dróg przy obecnie obowiązujących przepisach prawa budowlanego to po prostu wystawiamy się przed całą europą na totalną KOMPROMITACJĘ. Czy ktokolwiek sądzi,że cokolwiek uda się zbudować w Polsce beż protestów nawiedzonych oszołomów różnej maści i oreintacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Jak Tobie przejada przez podworko z autostrada.... 21.05.07, 10:27 "niezbedna" do komunikacji w Euro2012, to rozumiem, ze tylko bedziesz dopingowal drogowcow, aby rowno zaasfaltowali Ci to podworko........ Odpowiedz Link Zgłoś
jurekpy Re: Jak Tobie przejada przez podworko z autostrad 21.05.07, 11:42 Jeżeli będą musieli przejść przez moje podwórko to dostanę odpowiednie odszkodowanie abym mógł kupić sobie nowy dom w miejscu,gdzie autostrada na pewno nie będzie budowana. Ten problem został rozwiązany nawet w Turcji, w Polsce lepiej się sądzić za pieniądze podatnika przezs kilka lat i być "psem ogrodnika". Nie schodzmy z drzew !!! Odpowiedz Link Zgłoś
r306 A jakie odszkodowanie zaproponujesz przyrodzie? 21.05.07, 11:48 > Nie schodzmy z drzew !!! Hmmmm, chyba chciales powiedziec, nie wracajmy na drzewa... :)))) BTW drzew, kojarzysz? "Pamietajcie o ogrodach, przeciez stamtad przyszliscie".... Odpowiedz Link Zgłoś
jurekpy Re: A jakie odszkodowanie zaproponujesz przyrodzi 21.05.07, 13:10 Może powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytanie - "Jaka ta Polska ma być ?" Czy ma to być nowoczesne państwo z dobrze zorganizowanym przemysłem,gdzie każdy obywatel dostanie dobrze płatną pracę czy też mamy na zawsze pozostać zaściankiem Europy ?. Bardzo wielu moich kolegów po skończeniu studiów wyjechało za granicę z poszukiwanu pracy.Są to młodzi,ambitni i zdolni ludzie.Wykonują na codzień niskokwalifikowane ,podrzędne prace.Blokując niezbędne nam inwestycje, w imię rzekomej ochrony przyrody, wydajesz wyrok na nich i na swoje dzieci. Jakoś Francuzom nie przeszkadzało przebić tunel pod najwyższym szczytem w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
napochybelrejestracji Re: A jakie odszkodowanie zaproponujesz przyrodzi 21.05.07, 13:21 > Jakoś Francuzom nie przeszkadzało przebić tunel pod najwyższym szczytem w > Europie. No wlasnie POD, a nasi pewnie wogole zrownali by ten szczyt z ziemia, albo w najlepszym wypadku caly zalali asfaltem i postawili na calym obszarze 200 obskornych bud ze zgnilymi kielbasami, 100 zalosnych parkingow "strzezonych" otoczonych siatka i z malinowym dziadem-emerytem w roli "ochrony", 5 kibelkow (coby sie ekolodzy nie czepiali ze nie ma, a "normalni" ludzie mogli uczciwie zasrac caly las) i tyle by zostalo z tego szczytu. Mozna budowac i jednoczesnie nie niszczyc, ale nie jak sie ma takiego debila jak Szyszka w rzadzie, ktory tylko w lape brac potrafi i gowno wie o przyrodzie. Piszesz o ludziach, co wyjezdzaja. I naprawde myslisz, ze powodem jest naprawde brak betonu i asfaltu w kazdym mozliwym miejscu? A moze poprostu w tym kraju zyc sie nie da z debilami (a obecnie strasznymi debilami, faszystami i bolszewikami) w rzadzie i na ulicach. Sam sie zastanawiam czy stad nie spieprzac, od tych wszystkich kaczek, katolikow, narodowcow i reszty blaznow. Jedyne co mnie (i wiele znanych mi osob) tu trzyma to piekne zielone Mazury i kilka tego typu okolic - zalejcie to betonem, zrownajcie z ziemia i postawcie tam kolejny obsrany Geant, Carefour i parking, a na pewno nasze dzieci beda cholernie szczesliwe (o ile my sami stad nie spieprzymy). Ten kraj jest niszczony na kazdym kroku, od przyrody po zycie publiczne i spoleczenstwo samo w sobie. To, ze grupa ludzi chce ratowac chociaz czesc Polski nie jest powodem masowej emigracji, wrecz przeciwnie! Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Demagogia i brak odpowiedzi.... 21.05.07, 15:01 Zadalem proste pytanie - i nie dostalem na nie odpowiedzi. > Może powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytanie - "Jaka ta Polska ma być ?" Zasmiecona - jak obecnie? Z zatrutymi rzekami - jak obecnie? Z czasem zycia krotszym o 5-10 lat od sredniej europoejskiej, bo ludziom przychodzi zyc w zatrutym i zdegradowanym srodowisku?????? > Czy ma to być nowoczesne państwo z dobrze zorganizowanym przemysłem Nowoczesne panstwo, to panstwo zdrowych obywateli - bo to OBYWATEL jest na pierwszym miejscu w nowoczesnym panstwie. Dobrze zorganizowany przemysl, to przemysl wydajny, o niskiej szkodliwosci dla srodowiska - przyjazny ludziom. > Bardzo wielu moich kolegów po skończeniu studiów wyjechało za granicę z > poszukiwanu pracy. Co ma piernik do wiatraka? Miedzy innymi sa to studenci ochrony srodowiska - bo dla nich nie ma w tym dziwnym kraju miejsca... Inzynierow od drog i mostow w kraju wrecz brakuje - i jest nadpodaz miejsc pracy w stosunku do popytu..... > Blokując niezbędne nam inwestycje, w imię > rzekomej ochrony przyrody, wydajesz wyrok na nich i na swoje dzieci. Pierd... farmazony az milo. Jakie inwestycje zablokowalem i jakie miejsca pracy zostaly utracone? > Jakoś Francuzom nie przeszkadzało przebić tunel pod najwyższym szczytem w > Europie. Jak odroznisz tunel od kolejki i ruchu po powierzchni to pogadamy. Proponuje postudiowac inwestycje w Szwajcarii - swietny przyklad, gdzie wlasnie tunelowanie ruchu, zdobylo szalony poklask ekologow, a poupadaly rozne warianty drog napowietrznych z wiaduktami... Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: A co z Euro 2012 ? 21.05.07, 10:42 A kto wie gdzie będzie Euro 2012? Na pewno nie w Polsce. My do 2012 jeszcze będziemy wałkować lustrację i kończyć II światową. Po PiSie przyjdzie Rokita a to taki sam oszołom. Odpowiedz Link Zgłoś
jurekpy Re: A co z Euro 2012 ? 21.05.07, 11:44 Jak dojdziemy do Adama i Ewy to się okaże,że wszyscy jesteśmy g..no warci ,oczywiście poza bliżniakami bo tylko ich teczki zostały sfałszowane Odpowiedz Link Zgłoś
jak_uzi Budowa nowej kolejki na Kasprowy Wierch bezprawna 21.05.07, 10:29 brany pod sciane i rozstzelac. przeciez ta kolejka juz tam stoi. to nie rozpuda durni ekolodzy. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: W czasie budowy przed 2. w. św. - protesty... 21.05.07, 10:36 ...też były! Światłych ludzi! Ale ubogi lud zwąchał juz za Tetmajera dutki z wynajmu - i pooooooszłooo! Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkowe-motyle Re: Budowa nowej kolejki na Kasprowy Wierch bezpr 21.05.07, 10:42 Jestem przeciw rozbudowie. Żal mi po prostu tych biednych niemyślących ludzi, którzy zadowoleni bez wysiłku wjadą kolejką.. a potem.. hopsasa w klapeczkach na Orlą. Rozbudowa nic nie zmieni tlumy ludzi czekajacych na wjadz w cale sie nie zmniejsza.. Uwielbiam ten widok na Kasprowym - zderzenie prawdziwych turystów i tkz pseudo, dla których Tatry znaczą krupówki i wjazd na Kasprowy po najmniejszej lini oporu:/ Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Po linii najmniejszego oporu - nie odrotnie :) 21.05.07, 11:02 Bo to traci sens :) Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Argument ... 21.05.07, 15:21 Ponieważ już kiedyś się posikałem do łózka no więc jest precedens i w sumie dlaczego nie miałbym się posikać znowu ... Odpowiedz Link Zgłoś
vvvitek A może od razu autostradę na Kasprowy? 21.05.07, 10:41 Tatry już są zadeptane, potrojenie liczby przewożonych turystów to najgorsze rozwiązanie... Odpowiedz Link Zgłoś
sokim1 Re: Budowa nowej kolejki na Kasprowy Wierch bezpr 21.05.07, 10:47 Ekolodzy poprostu nie dostali w łape. Wszystkie organizacje ekologiczne działają na zasadzie: "zapłacicie a my nie wniesiemy skargi". To jest jedna wielka sitwa. Wiem coś o tym, bo siedze w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Jak siedzisz to idź do CBA i zrób coś z tym a ... 21.05.07, 12:56 ... nie trać czasu na tym forum. Weź magnetofon, przypilnuj takiego "ekologa' i go załatw. Albo najlepiej nagraj taką rozmowę, póść filmik na YouTube i podaj nam link. Gderanie daje małe efekty. :) Odpowiedz Link Zgłoś
scubabe A gdzie ekolodzy jak w Alpach byduje się kolejki 21.05.07, 10:48 Jakoś ci ekolodzy kiepsko argumetują swoje protesty. Często bywam w Tatrach i widze jak nieszczeją tylko dlatego że ekolodzy dzielnie walczą nawet o to by chore drzewostany były w lesie co powoduje choroby i spustoszenie, a po stronie słowackiej wycina się chore dzrewa i tatry po sosiedniej stronie wyglądaja ładniej, zdrowiej i zadbanie, a i kolejki czy stoki narciarskie których tam sporo przyrody jakoś nieniszczą no ale cóż u nas liczy się jednostaka nie większość Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: A gdzie ekolodzy jak w Alpach byduje się kole 21.05.07, 11:33 Ta...nie ma to jak "ekspert" ktory sie wypowiada: po pierwsze Alpy sa wielokrotnie wieksze. Wiec kilka kolejek nie bardzo im zaszkodzi. To tak jakby zarzadzano wycinke kilkuset drzew w malym lasku i w tajdze. W jednym przypadku dewastacja bedzie oczywista w drugim nawet ptaki nie zauwaza. Co do chorych drzewostanow: lepiej zostawic. Na martwym drewnie rozwija sie wiele grzybow, ktore normalnie nie wystepuja. Rozkladaja materie organiczna i powodua ze wraca ona do obiegu. Dzieki temu to co urosnie potem bedzie silniejsze i zdrowsze. "Choroby", ktore rozwijaja sie na martwych drzewach (wliczajac w to korniki) sa zagrozeniem wylacznie dla oslabionych drzew. Lepiej zeby te oslabione jak najszybciej wypadly. Poza tym jesli po wycince natychmiast sie czegos nie nasadzi to wyplcze glebe (a u nas z finasami na to jakos kiepsko). Nasadzilismy monokultur swierkowych to teraz mamy... W Szwecji postuluje sie dwa modele: nie usowamy niczego. Niech las sam o siebie zadba (dla rezerwatow i parkow) Po wycice przemyslowej zostawia sie pnie i galezie. Ogranicza to erozje i pozwala na zasadzenie bardzo mlodych siewek. Taka wersja jest i tansza i lepsza dla lasu. A ze wizualnie sie jakiemus pedantowi nie podoba? Nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
magma91 Re: A gdzie ekolodzy jak w Alpach byduje się kole 21.05.07, 13:53 Ta...nie ma to jak "ekspert" ktory sie wypowiada: po pierwsze Alpy sa > wielokrotnie wieksze. Wiec kilka kolejek nie bardzo im zaszkodzi. To tak jakby > zarzadzano wycinke kilkuset drzew w malym lasku i w tajdze. W jednym przypadku > dewastacja bedzie oczywista w drugim nawet ptaki nie zauwaza. Pragnę zauważyc, że w Alpach nie znajduje się "pare kolejek". Poza tym owe kolejki są ciche i wydajne - nie niszczą środowiska w taki sposób jak nasze, stare zwaliska. Ale cóż, przecież nowych nie można wybudowac... Musimy czekac aż same w proch się rozsypią. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: A gdzie ekolodzy jak w Alpach byduje się kole 21.05.07, 11:42 Bardzo proszę - zechciej spojrzeć na mapę i policzyć sobie w jej skali: - jak przestrzeń zajmują Tatry słowackie, a jaką polskie. - ilość szkalów otwartych i znakowanych dla turystów w Tatrach słowackich i tę samą w Tatrach polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Szkoda Twoich wysilkow ... 21.05.07, 11:51 Poziom wiedzy siega dna. Chcialebym jeszcze pochodzic po Tatrach, pokazac corce, ale nawet nie wiem czy warto. Moj stary kumpel, co to na Podhalu swego czasu sie na stale usadowil, juz dawno uciekl gdzies pod Szczawnice. Tatry kwituje > "wesole miasteczko" albo "jarmark". Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 A co z emisją dwutlenku węgla... 21.05.07, 10:50 przez moje płuca, ekolodzy. Czy to aby legalna wentylacja i nie będzie podlegała zaskarżeniu przez nawiedzonych szantażystów - ekologów? Boję się nawet o tym myśleć... Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Re: A co z emisją dwutlenku węgla... 21.05.07, 12:32 Poniewaz dzisiaj mam dobry dzien i mnostwo swietnych koncepcji wiec mam i rade na Twoj problem (jak kapitan Rys). Wydychaj ten dwutlenek wegla ale w weekend pojedz do lasu albo pojdz do ogrodka i zasadz drzewo co bedzie ten dwutlenek wegla przerabiac z powrotem na tlen oraz tzw materie organiczna (Pamietasz biologie z podstawowki ? Tu nie trzeba byc wyksztalciuchem z dyplomami. Takich podstaw uczy sie nastolatkow.) Mysle, ze nikt na forum nie zechce Cie udusic zamykajac odplyw Twojego dwutlenku wegla). Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Drzewo dopiero co posadziłem i pielęgnuję... 21.05.07, 12:46 ale ten niepokój dalej we mnie żywy. No i forumowiczów też nie byłbym pewien, a już szczególnie to ekologów... Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 No to Bóg zapłać dobry człowieku... 21.05.07, 14:50 Na wszelki wypadek nie będę oddychał "pełną piersią". Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Tak na oko sądząc i oceniając jej powaby... 21.05.07, 19:05 to niejeden uczestnik sobotniego marszu chętnie by ją podotykał... Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Budowa nowej kolejki na Kasprowy Wierch bezpr 21.05.07, 10:52 > Nasze,wspaniale Tatry nie sa wlasnoscia ekologow. Oczywiście. Nie są też własnością narciarzy ani niedzielnych turystów (aka "stonka"). Są IMO własnością Boga, a jeżeli wolisz, to całej ludzkości, w tym przyszłych pokoleń. A to znaczy, że jeżeli jakaś grupa chce zrobić więcej pieniędzy na tym, że ten malutki skrawek gór w Polsce zostanie zajeżdżony przez narciarzy i zadeptany przez podchmielonych "turystów", to państwo ma obowiązek temu zapobiec. Po to, żeby było po co chodzić w Tatry, także za 5, 10 i 50 lat. Do czego prowadzi zbyt wielka ilość narciarzy na małym terenie - zobacz sobie latem na polskich stokach Pilska (po słowackiej stronie jest pięknie...). Odpowiedz Link Zgłoś
diopsyd1 Glosy na forum mozna tak podsumowac 21.05.07, 10:54 A to ch.. z tego sasiada. Jak ten kutas mogl zakapowac na Policje, ze wyrzucam smieci do potoku za chalupe i piore zone co sobota. P.S. Przepraszam za wulgaryzmy. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 :))))))) 21.05.07, 10:58 Taka swiadomosc ekologiczna i.... prawna ma to spoleczenstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
darius11 Ekolodzy=banda zwyrodniałych złodziei 21.05.07, 10:58 Najgorsze jest przegrzanie mózgu ideologią. A tak jest z ekologami. Połowa z nich jest pragmatycznymi złodziejami którzy wyciągają kasę za wycofanie skarg, a druga połowa to przygłupi debile zaczadzeni zieloną ideologią o powrocie do natury, i zabranianiu wszystkiego bo wszystko szkodzi naturze. Ale kij ma dwa końce - zdesperowani ludzie którzy mają dość dyktatu zielonej mafii mogą wziąść sprawy w swoje ręce i po cichu niszczyć to co rzekomo bronicie - np. blokujecie inwestycje bo na trasie są siedliska lęgowe ptaszków - przychodzi ekipa, wypala siedliska i ptaszków już nie ma. To samo zrobią z lasami, zwierzętami itp. Za was powinno się wziąść gestapo ABW bo to wy doprowadzicie do niszczenia przyrody. Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield A Klimek Bachleda, Maciej Sieczka czy Walowie ... 21.05.07, 11:19 ... w grobach sie przewracaja jesli takie komentarze czytaja. Kolejka na Kasprowy nie ma juz miejsca bytu. Od poczatku byla "kontrowersyjna", ale przy obecnych zmianach klimatu jej istnienie zupelnie nie ma sensu. W Alpach to banki juz nawet nie daja kredytow na takie inwestycje w miejscach tak nisko polozonych jak Zakopane czy Tatry. To sie nie oplaca. Jak ktos idzie w taki interes to albo jest glupi albo mu chodzi o cos innego. Pytanie ? Dlaczego w dolinie Ossoli nie ma rozbudowanych terenow narciarskich ? Odpowiedz (mojego kolegi z Wloch) ? A po co ? Taniej jest pojechac do Szwajcarii i tam pojezdzic. A na co niszczyc wlasne okolice ? Idzcie za sladem pieniedzy ... Kto bedzie miec kase z kolejki (i jak) ? Jak to juz zbadacie to bedziecie wiedziec. Na pewno nie ludzie, dla ktorych wazna jest przyroda tatrzanska. Odpowiedz Link Zgłoś
darius11 Typowy bełkot 21.05.07, 11:24 Ty należysz do tej drugiej grupy. Współczuję. Nauka czytania ze zrozumieniem nie jest taka trudna ale niektórych przerasta. Pomyśl o tym jak cie tatuś będzie podwoził mercedesem na następną manifę ekologiczną Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield 1a40 ? Olejcie ten komentarz. Sowiecka prowokacja. 21.05.07, 11:08 Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Na Kasprowym jest też budynek IMGW 21.05.07, 11:18 W 1938 roku tuz po zakończeniu budowy kolejki wybudowano też na Kasprowym budynek obserwatorium meteorologicznego. Dzisiaj nalezy on do Instytutu Meteorologii, prowadzone sa tam prace naukowo- badawcze. Obiekt zawsze funkcjonował i funkcjonuje dziś w scisłej współpracy z kolejka ( dostawa wody , urządzeń , transport ludzi, materiałów , sprzętu badawczego , remonty , naprawy). Obiekt jest ważnym ogniwem ogólnoeuropejskiego systemu meteo (monitoring zagrożeń , prace naukowe). Ciekaw jestem ,czy "ekolodzy" również zażądają rozbiórki tego obiektu , albo np nie zgodzą się na remont dachu gdy zacznie przeciekac. A swoja droga przed II wojna jakoś potrafiono wypracować kompromis pomiedzy "przyrodą" a potrzebami człowieka. Wybudowano wazne obiekty nie tylko tylko na Kasprowym , ale również np "Białego Słonia" na Popie Iwanie w Czarnohorze. Panowie ekolodzy- trochę umiaru i rozwagi prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Re: Na Kasprowym jest też budynek IMGW 21.05.07, 11:37 Taki obiekt wcale nie potrzebuje kolejki linowej, zeby istniec i dzialac. To nie XIX wiek ... Gdzie najwyzej w Europie mozna sie wyspac w schronisku ? Z tego co wiem to na szczycie Monte Rossa na granicy szwajcarsko-wloskiej, c. 4600mnpm jesli dobrze pamietam. Schronisko Margherita ... na czesc krolowej Abruzzow. Czy jest tam kolejka linowa ? To skad tam paliwo itd ? Moze nosicze dostarczaja jak na Slowacji np do schroniska Terrego ? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Na Kasprowym jest też budynek IMGW 21.05.07, 11:52 No coś Ty. Teraz pracownicy IMGW będą musieli, ba nawet powinni wszystko taszczyć na plecach, bo tak jest ekologicznie. Mogą posłużyć się osiołkami, ale muszą uważać, bo przyczepią się animalsi i oskarżą o znęcanie się nad zwierzętami. Będą przez całe lato nosić na górę artykuły potrzebne do życia, o pracach pomiarowych i badawczych w tym okresie trzeba zapomnieć, bo czasu nie będzie. A zimą założą obóz zimowy i będą tam tkwić wśród lodów i śniegów, niczym polarnicy na biegunie przez 8 miesięcy, do ustąpienia śniegu. Później od nowa, na wierch taszczyć wszystko. Mogą co prawda se ulżyć i zatrudnić Szerpów z Nepalu, może się zgodzą? Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Re: Na Kasprowym jest też budynek IMGW 21.05.07, 12:00 Ludzie - na nogach, chyba, ze VIPy no to wtedy smiglowiec. Energia - paliwo smiglowcem raz na pol roku, panele sloneczne i moze jakis wiatraczek. Sprzet - smiglowiec raz na pol roku albo na nogach. Zreszta taka podstawowa stacja to moze nawet byc bezobslugowa. Na Kasprowy trzeba troche podralowac, sam kiedys to kilka razy zrobilem, ale to kwestia formy. Wejdzisz 10 razy co drugi dzien i stanie sie to rutyna. ot taki spacerek. Zreszta co dla mlodych ambitnych meteorologow. Trzeba sie poswiecac dla nauki. Do tego zima piekny zjazd. kazdy bedzie zazdroscic ... Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Na Kasprowym jest też budynek IMGW 21.05.07, 13:16 17summerfield napisał: Na Kasprowy trzeba troche podralowac, sam kiedys to kilka razy zrobilem, ale to > > kwestia formy. Wejdzisz 10 razy co drugi dzien i stanie sie to rutyna. ot taki > spacerek. Zreszta co dla mlodych ambitnych meteorologow. Trzeba sie poswiecac > dla nauki. Do tego zima piekny zjazd. kazdy bedzie zazdroscic ... No cóż , sprawy emocjonalne to jedno a realia zycia to drugie. Pracuję w IMGW ( tyle ,że w Krakowie) i troche znam sprawę "od podszewki". Oczywiście ,że nie raz i nie dwa chodzi się na nogach. I "na górze" zostaje sie przez kilka lub nawet kilkanascie dni. Bez kolejki prawdziwym problemem to bedzie dostawa wody , ścieki i odpady , remonty ( wykonawca wyloniony w przetargu będzie musiał zatrudniać Szerpów aby wniesli mu cement i cegłę na górę) no i niestety awarie sprzętu specjalistycznego ( w tym komputerowe). Tak ,ze problemem bedą po prostu zwykłe , przyziemne sprawy a nie "nauka i badania". Przed wojna budowę obserwatorium powiazano z premedytacją z budową kolejki. Ale bez kolejki tez jakoś trzeba będzie sobie radzić. Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Re: Na Kasprowym jest też budynek IMGW 21.05.07, 13:44 Rozumiem. Można wyczuć, że jesteś "człowiekiem z branży". Tak, rozumiem, że obecnie kolejka do dla obserwatorium ważna forma transportu. Napisałeś, że w 1938 specjanie wiązano budowę kolejki z postawieniem obserwatorium. Myślę, że należy uniknąc podobnej sytuacji teraz w 2007. Nie wierzę, że meteorolodzy mają jakikolwiek interes w budowie nowoczesnej kolejki oprócz czysto praktycznego jaki już opisałeś. Niebezpieczeńswto istnieje, że mniej lub bardziej świadomie instytut zostanie wciągnięty do trudnej dyskusji przez grupy interesów, które ani dla przyrody ani dla nauki nie mają specjalnego szacunku i zrozumienia. Czuję, że dla instytutu nie ma większego znaczenia przepustowość kolei linowej ani czy ta kolej kursuje z Kuźnic czy, na przykład, tylko od Myślenickich Turni. Jeśli dobrze pamiętam to od czasów budowy w 1938 droga jezdna dochodzi aż do Turni. Teoretycznie dla zaopatrzenia obserwatorium (jak piszesz kilka worków cementu, paliwo, sprzęt badawczy itd) potrzebuje tylko formę prostego wyciagu z Turni albo kilku nosiczy co pewien czas (nie reperuje sie budynku co miesiąc). Codzienny serwis kolejki linowej nie jest tak na prawdę potrzebny obserwatorium do istnienia. Ale to moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Na Kasprowym jest też budynek IMGW 22.05.07, 10:28 Nie no , nie przesadzajmy - zdemontowanie kolejki byłoby idiotyzmem, dosc podobnym do wybudowania ceprostrady do Morskiego Oka na asfalcie;/ Ona powinna zostać w takeij formie w jakiej istnieje, tzreba by ją tylko unowoczesnić i nie zwikszać ilosci wwozów - bo w tym tkwi całe sedno. Ja w pełni rozumiem, ze ta kolejka pozwala ludziom , którzy w innej formie nigsdy nei zobaczyliby Tatr z tej wysokosci, mieć namiastę gór wysokich - i tak powinno zostać. A zresztą myslę, ze inną rzeczą tak naprawdę powinno sie zająć w tym Parku - ruch miedzygraniowy ze Słowacją - sporo szlaków idealnie idzie na południe , czlowiek chce przejsc, a ciągle robi to nielegalnie- czy z tym nie mogą czegoś zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Re: Na Kasprowym jest też budynek IMGW 22.05.07, 16:41 Myślę, że sęk w tym że : - koszty utrzymania kolejki w jej obecnym kształcie są zapewne wysokie, tak jest z każdą starą technologią, zaczyna brakować części, kłopoty ze zgodnością itd itp, więc albo się ją zdemontuje całkowicie albo zamieni na nową, - jeśli juz zamienić na nową, to zapewne, nikt obecnie nie produkuje kolejek o tak małej przpustowości. Obawiam się więc, że wybór może być dość ograniczony : - utrzymanie starej kolejki ale po bardzo wysokich kosztach i z dużym ryzykiem awarii, - zlikwidowanie kolejki, - zbudowanie nowej ale zapewne o większej przepustowości. Na miejscu PKL, ubogich narciarzy i właścicieli bazy turystyscznej wybrałbym nową kolejkę. Na miejscu TPN i prawdziwych miłośników Tatr zlikwidowałbym kolejkę całkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
mcjack Re: Budowa nowej kolejki na Kasprowy Wierch bezpr 21.05.07, 11:25 Tylko o co chodzi tym ekologom??? Przeciez to oczywiste- TYLKO I WYLACZNIE i pieniadze, zaloze sie ze w najblizszym czasie uchyla pozwolenie na budowe, ale po paru dniach ekolodzy wycofaja sie ze swoich oporow przeciwko budowie po tym jak otrzymaja sowita zaplate !!! To sa wlasnie Ci "pseudo" ekolodzy- ktorzy zeruja na innych swoim nierobstwem !!! Przeciez ostatnimi czasy Ci ekolodzy stali sie tak bezczelni ze za przeproszeniem do sracza nie mozna pojsc bo beda moiwc ze to nie zdrowe. Oczywiscie rozumiem fakt ze ekolodzy powinni byc i zakazywac budowy niektorych rzeczy bo faktycznie Ziemia wymarła, ale nie tak jak oni to robia ze zakazuja do czasu az dostana lapowke !!! Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Chyba mnie przekonaleś >>> 21.05.07, 12:43 Ja bym w życiu nie dał łapówki, żeby sr.. ... Powinni w konstytucji zapisać, i to szybko, że kazdy obywatel IV RP ma prawo do srania ... aż do naturalnej śmierci. Ty lepiej naślij CBA na tych ekologicznych speców od srania. Może, CBA zorganizuje prowokację ? Agenci pójdą sr.. i a nuż pojawi się jakiś ekolog z propozycją korupcyjną. Muszą w kiblach zainstalować podsłuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
adamm5 Zakazać działalności ekologów, jako neofaszystów! 21.05.07, 11:25 Bo tylko tak należy traktować działania tych ugrupowań. Nie licząc się z interesami gospodarczymi kraju, jak i społeczności lokalnych chca narzucic swoja dyktaturę! Przecz z despotią każdego rodzaju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Żyjąca skamielina. Takich już nie będzie. Szkoda. 21.05.07, 12:08 Ostatni dzwonek, żeby nakręcić "Tylko dla orłów 2". Piękne są też dwuosobowe stojące "trumienki" w Dolomitach, (kiedyś taka kursowała z Passo Sella w kierunku na Sassolungo). Chyba lokalny wynalazek z 60-tych czy 70-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Interes społeczności lokalnej Zakopanego ... 21.05.07, 12:50 ... wymaga budowy lotniska w Zakopanem z funduszy Unii Europejskiej, a jak się nie da, to z budżetu Państwa (bo kolej już tu dochodzi). Należy też w trybie pilnym, rozważyć zmianę tras planowanych autostrad tak by przebiegały tunelem pod Giewontem (tak jak pod Mont Blanc). Tunel nie może przebiegać przez dolinę Kondratową ze względu ta oczywisty KONFLIKT z interesem lokalnym narciarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
juesej "Ekolodzy" - zbierać śmiecie w lasach! 21.05.07, 11:59 Proponuję aby tzw. "ekolodzy" zajęli się np. zbieraniem śmieci w polskich lasach. Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Re: "Ekolodzy" - zbierać śmiecie w lasach! 21.05.07, 12:01 Proponuje nie-ekologom przestac smiecic w lasach. Taka mam koncepcje. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Sluszna ta koncepcja :) 21.05.07, 12:07 Ale patrz - oni sami sobie strzelaja w nogi... Bo wystarczy zapytac - po kim maja te smieci sprzatac... Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Pytanie za lizaka. 21.05.07, 12:23 Smutne to to, ze nie tylko sobie "strzelaja" w stopy (bo to bym jakos przezyl) ale i innym oraz swoim i naszym dzieciom i wnukom (jak Bog da). Przepraszam, ale czas na szczypte demagogii. Byl kiedys znany czlowiek, co ideologicznie popieral budowe kolejek linowych. Kto to byl ? Pytanie za lizaka. Podpowiem, ze wedlug tego pana kolejki mialy udostepnic gory masom pracujacym miast i wsi. Czy juz wiecie o kogo chodzi ? Tak, tak, o tow. Ilicza tu chodzi (tego z pomnika z Poronina) ... Musial sie biedak strasznie zmeczyc wchodzac na te Rysy ... Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Pytanie za lizaka. 22.05.07, 10:32 Bo on ponoć gruzlicę miał i w okolice Zakopanego podjechał sie też troche leczyć i pewnie dlatego tak mu w płucach tam cięzko było:) Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Re: Pytanie za lizaka. 22.05.07, 16:30 No to zostawmy tą kolejkę tylko dla gruźlików ... Od razu ruch by sie zmniejszył ... Albo przybyłoby gruźlików :-) Odpowiedz Link Zgłoś
beffen Budowa nowej kolejki na Kasprowy Wierch bezprawna 21.05.07, 12:08 ale czy 360 os na godzine jest dobre, wiec 2 razy wiecej turystow bede deptaly po Kasprowym wierchu, czy to jest dobrze???? Odpowiedz Link Zgłoś
m15 ekoterroryzm kwitnie 21.05.07, 12:10 pewnie "wziatki"im nie dano,stąd te skargi i protesty Odpowiedz Link Zgłoś
magma91 Re: Budowa nowej kolejki na Kasprowy Wierch bezpr 21.05.07, 13:33 Ludzie! Proponuje Wam pojechac na tydzień na narty na kasprowy, a później spędzic 7 dni w Austri, na Słowacji lub gdziekolwiek indziej. Za granicą człowiek jest w stanie przejechac na nartach 10 razy więcej kilometrów niż w Polsce. Czego Wy ekolodzy chcecie? Żeby w Polsce kolejki do wyciągów sięgały kilometrów, a ludzie wjeżdżali na góry kolejkami sprzed 70 lat, takimi jak w innych krajach można zobaczyc w muzeach? Nie każdy może i ma czas na urlopie codziennie zasówac godzinę pod górę lub stac trzy godziny w kolejce. Pomyślcie o przeciętnym, 45 letnim Kowalskim, którego szlag trafi czekając na wjazd na Kasprowy, i następny urlop spędzi w Austri. O to Wam chodzi? Ja uważam, że trzeba zrobic wszystko, by Kowalski mógł w godziwych warunkach spędzic swój cenny wolny czas, zostawiając pieniądze w Polsce... Może dróg także nie modernizujmy, to przecież nisczy wspaniałą florę i faunę... Poczekajmy aż się same rozpadną. A kolejce na Kasprowy pozwólmy w sposób EKOLOGICZY dożyc swego końca. I módlmy się, żeby nie było w niej wtedy żadnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Re: Budowa nowej kolejki na Kasprowy Wierch bezpr 21.05.07, 14:05 Skoro jeździsz do Austrii to Alpy znasz. Tak się złożyło, że uczyłem się jazdy na nartach jak miałem już 20+ lat i pierwsze lekcje pobierałem w ... Saas Fe w Szwajcarii. Jeżdziło się tu i tam, wcale nie tak dużo. Najwięcej we Francji, głównie w okolicach Courchevel 1850, ale zahaczyłem też o Dolomity, Cervinię czy Andorrę. Z różnych względów w Polsce najwięcej jeździłem na Pilsku ale Kasprowy też zaliczyłem (i się trochę rozczarowałem). Długi wstęp. Porównywanie Tatr do Alp to jedna WIELKA pomyłka. To tak jakby ktoś chciał porównać, np. Lichtenstein z Niemcami czy Luksemburg z Rosja. Takie są skale wielkości. I Ty doskonale o tym wiesz, skoro w tej Austrii byłeś. Jak już ktoś tu napisał, kraje alpejskie mają do dyspozycji względnie (w porównaniu z Polską) ogromne obszary wysokogórkie zdatne dla narciarstwa alpejskiego. Polska ma tylko Tatry, które, na upartego, można by (razem z częścią słowacką) zmieścic w jednej większej dolinie alpejskiej. Rozwijanie w Zakopanem masowego narciarstwa MUSI prowadzić do degradacji tego unikalnego środowiska. Tatry już jeden podobny okres mają za sobą. Wystarczy poczytać o czasach maksymalnego rozwoju pasterstwa. Jest sporo zdjeć dokumentujących spustoszenia dokonane przez owce. Zamkniecie wypasu owiec w Tatrach musiało byc bardzo bolesne dla tzw "społeczności lokalnej" ale tylko dzięki takiemu posunięciu uratowano dużą część przyrody. Nie pamiętam kiedy tą akcję przeprowadzono ale pewnie juz po IIWŚ, czyli za komuny. Być może w obecnych czasach (demokratycznych) podobnej akcji nie udałoby się przeprowadzić. Jeszcze wcześniej podobne zagrożenie stanowiły zakłady metalurgiczne w Kuźnicach, które to konsumowały ogromne ilości drewna reglowego. O tym mało kto już pamięta bo to była połowa XIXw. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gilu33 *** do rzeczy,obrońcy świstaków i pokrzyw******* 22.05.07, 12:58 w Sudanie czy Etiopii codziennie umiera .dziesiat ludzi z głodu. Czy jadasz codziennie ? Jeśli tak to nie przyrównuj Alp i ich wielkości do Tatr bo to nie ma nic do rzeczy.Problem kolejki i rozbudowy to nie jest problem takiej czy innej / 180 czy 360 osób na godzinę wywiezione na narty do kotłów / ilości narciarzy zimą.Problem rozbudowy to problem urażonej ambicji pseudoekologów którzy za wszelką cenę chca postawić na swoim i zamknąć kolejkę! Narciarstwo na terenie TPN koncentruje się w JEDNYM !!! miejscu, w dolinie Kasprowego.Ilość ludzi która w weekendy wychodzi z Kuźnic na Goryczkową to circa about między 300 a 700,800.Ci narciarze jeżdżą następnie w Goryczkowym i Gąsienicowym.Ja się pytam kto wyrządzi więcej szkody środowisku naturalnemu - 180 osób wywiezione dodatkowo kolejką czy 180 osób rozdeptujących podejściówkę na Goryczkową?? A ile się to naplują na snieg z wysiłku, a ile nasikają w krzakach przy szlaku...A ile kup zostanie pod smrekami,zatykając borsucze jamy..Czy narciarze ski-tourowcy podchodzący w góre też nie szkodzą środowisku ? W kwietniu br w niedzielę w lampę zjeżdżałem koło 12 do Kuźnic. Od początku do końca nartostrady w Kużnicach naliczyłem ponad 15 takich narciarzy... Przez max 5 minut mojego zjazdu! Więc argument o rozdeptywaniu gór a konkretnie Kasprowego, przy zwiększeniu przepusstowości kolejki zimą!!!, jest żaden! 360 na godzinę kolejką to 180 piechurów mniej na szlaku. I to są proste, namacalne fakty a nie bebłanie nawiedzonych pseudo-ekologów. W lecie kolejka dalej będzie woziła 180 ludzi na godzinę,więc o jakim pogorszeniu i zwiększonej dewastacji mówimy ? Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Re: *** do rzeczy,obrońcy świstaków i pokrzyw** 22.05.07, 17:06 1. Nie jestem ekologiem. 2. W młodych latach spędziłem łącznie w Tatrach wiele miesięcy jeśli nie lat. Znałem je bardzo dobrze. Kolejką jechałem chyba 5 razy (raz będąc w Zakopanem po raz pierwszy w wieku c. 7 lat zimą, raz z 3 letnią córką - rodzaj wizyty w lunaparku, raz z nartami aby zaliczyć zjazd, raz w dół z przyjaciółmi którzy w upale popuchli po przejściu z Kościeliskiej i chyba raz przy okazji mojego pierwszego przejścia Orlej). 3. Porównywanie wielkości ma coś do rzeczy :-) Taka jest moja opinia. 4. Z Kasprowego zjechałem raz. Nic nadzwyczajnego. na Pilsku byłem w tym roku. Narty w Polsce to kompletna strata tych drobnych pieniędzy. Niby to taniej ale trasy dla masochistów, problemy ze śniegiem, błocko wszędzie, przedpotopowe orczyki. Każdy przeciętny i rozsądny miłośnik nart powinien ciułać pieniądze i jeździć w Alpy. Dla ekstremalistów każde miejsce jest dobre. Byle był śnieg i stromo. Ich i tak kolejki mało interesują bo ich do Żlebu Kirkora czy na Zawrat nie wwiozą. 5. Można zwiększyć przepustowość i 5- i 10-krotnie. Tylko szybciej powstaną muldy i więcej będzie wypadków. To tylko będzie ładnie wygladać na folderach reklamowych a w rzeczywistości będzie jeszcze większy syf i malaria. 6. Zakopane miało, ma i mieć będzie problem ze swoim "przerostem". Musi się z nim kiedyś uporać bo w przyszłości nikt tam nie pojedzie. Komuna miała podwójny wpływ na to miejsce. Po pierwsze nie można było jechać nigdzie indziej więc wszyscy walili do Zakopca. To pchnęło znacząco i nadmiernie rozwój miasta. Po drugie komuna programowo propagowała wypoczynek dla mas (np FWP itd itp). Wlała się więc do miasta masa ceprów w klapkach. Stąd takie parcie na Kasprowy i inne problemy. Ten model musi się zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield A propos Kowalskiego (w podobnym wieku co ja!) ... 21.05.07, 14:13 Masz absolutną rację. Jeśli lubi narciarswto alpejskie to niech jedzie w Alpy. I to ze względu na wszystkie szczegóły które wyliczyłeś. Narciarstwo było, jest i pozostanie sportem elitarnym w Polsce i we wszystkich krajach "nie-alpejskich". Dokładnie tak jest, dla przykładu, w UK. Poza kilkoma wyciagami w Szkocji, w UK nie ma gor. Jest tylko kilka sztucznych stoków tu i ówdzie. Co robią Anglicy, którzy "złapatli bakcyla" ? Jeżdżą w Alpy. Możecie zaklinać, modlić się itd itp ale w Polsce Alp nie będzie a Tatry najlepiej pozostawić w spokoju. Dużo lepiej jest spożytkować siły na zarabianiu pieniędzy (jeśli w IV RP się da) i oszczędzaniu na kolejny super wyjazd do Austrii. Miłych szusów po lodowcach (zanim nie stopnieją), życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
anns Re: Budowa nowej kolejki na Kasprowy Wierch bezpr 21.05.07, 12:09 Oczywiście, nawsze wspaniałe Tarty są własnością wszystkich Polaków (prawdziwych Polaków), którzy, tak po polsku, musza miec prawo je zadeptać. Odpowiedz Link Zgłoś
magissa Re: Budowa nowej kolejki na Kasprowy Wierch bezpr 21.05.07, 12:14 > Nasze,wspaniale Tatry nie sa wlasnoscia ekologow.Kolej musi byc dalej > budowana,dla nas polakow,odwiedzajacych Podhale i nie mogacych ta stara, PKL > wyjechac w gore.Kazdy chce miec dzisiaj swoje piec minut,a inna sprawa jest > to,ze nie zadbano wczesniej o odpowiednie dokumenty.Tak po polsku! Jak wybuduja kolej, bez wziecia pd uwage ekologow to moze sie okazac ze owsze dla nas polakow zostala wybudowana, tylko ze gdzies zginely nasze piekne tatry. Przyroda sama z siebie ie wytrzyma najazdu tylu turystow, szczegolnie ze niestety nie umieja oni jej uszanowac... Brawo ekolodzy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wspiz128 Czy chcesz zainwestować swoje pieniądze? 21.05.07, 12:30 www.ankietka.pl/499/czy_chcesz_zainwestowac_swoje_pieniadze.html Odpowiedz Link Zgłoś
ryho61 ekolodzy, geje i lesbijki 21.05.07, 13:26 czuja sie niedowartosciowani i dlatego pchaja sie wszedzie tam gdzie ew. mozna dojrzec ich kompleksy. A gorale jak nie chca stracic, to moga zebrac do kapelusika pare dutkow na "wsparcie dzialnosci", Odpowiedz Link Zgłoś
rmichal2 Tak jest nie modernizować kolejki 21.05.07, 13:48 zamknąć jeszcze zakopiankę bo to ciasna droga i spaliny zatruwają środowisko. Tylko że górale to niemieszkańcy Augustowa i tak łatwo się nie poddadzą tym ekologom (którzy nie potrafią zająć się problemem śmieci w lasach). Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Górale to ciekawi ludzie ... 21.05.07, 14:31 ... i generalnie rozsądni i fajnii. Również wcale nie jest to jednolita grupa więc znajdą się i tacy górale co chcą i będą dbać o Tatry. Bardzo mi przykro to powiedzieć, ale Tatry nie należą tylko do górali. Jeśli tylko czują się Polakami (a nie Słowakami; i za Polaków zawsze się deklarowali) to muszą wyjść poza granice lokalnego myślenia. Są dwa scenariusze. Rozsądek przeważy nad chciwością i "górale" wypracują i uzgodnią rozsądna strategię dla swojego regionu. Tak wiele społeczności w Alpach dawno już zrobiło. Jest to możliwe ale bardzo, bardzo trudne uwzględniając "góralski charakterek" (cos o tym wiem bo moja polowica pochodzi z tamtego regionu). Jeśli chciwość weźmie górę to albo : - zrujnują Tatry do końca, tak, że za 20 lat nikt już tam nie pojedzie i potem będą płakać, że ceprów i dudków brakuje więc trza się brać do Hameryki, albo - siły zewnętrzne, ponadregionalne, być może Bruksela, będą musiały interweniować (np zamkną TPN, ograniczą lub zlikwidują szlaki itd). Odpowiedz Link Zgłoś
starod Re: Budowa nowej kolejki na Kasprowy Wierch bezpr 21.05.07, 14:34 Piwo możesz wypić na dole, a na Kasprowy można wejść bez kolejki Odpowiedz Link Zgłoś