Dodaj do ulubionych

Kasparow: Polska i Czechy nie powinny bać się "...

25.05.07, 14:50
socjalizm i kwestia mieszkaniowa: w NRD i Czechoslowacji w ogole nie czekalo
sie na mieszkania i kosztowaly one np. w NRD 60-120 marek wraz z oplatami
przy
zarobkach 800-1200 marek. dom wlasny kosztowal 30 000 marek, splacalo sie
kredyt po 100-120 marek miesiecznie i bylo to rozlozone na 30 lat na smieszny
procent...(jesli wogole byl jakis).

problem mieszkaniowy rozwiazano w NRD pod koniec lat 80-tych.
Obserwuj wątek
    • jankowski1960 Kasparow: Polska i Czechy nie powinny bać się "... 25.05.07, 14:51
      socjalizm i kwestia mieszkaniowa: w NRD i Czechoslowacji w ogole nie czekalo
      sie na mieszkania i kosztowaly one np. w NRD 60-120 marek wraz z oplatami
      przy
      zarobkach 800-1200 marek. dom wlasny kosztowal 30 000 marek, splacalo sie
      kredyt po 100-120 marek miesiecznie i bylo to rozlozone na 30 lat na smieszny
      procent...(jesli wogole byl jakis).

problem mieszkaniowy rozwiazano w NRD pod koniec lat 80-tych.
      • zigzaur Re: Kasparow: Polska i Czechy nie powinny bać się 25.05.07, 16:16
        Problem braku mieszkań w NRD rozwiązywał się przez:
        = ucieczki (pomimo muru)
        = sprzedaż dysydentów do RFN (bardzo często w drodze wymiany za schwytanego szpiega)
        • rosjanki Re: Kasparow: Polska i Czechy nie powinny bać się 25.05.07, 22:05
          zigzaur napisał:

> Problem braku mieszkań w NRD rozwiązywał się przez:
          > = ucieczki (pomimo muru)
          > = sprzedaż dysydentów do RFN (bardzo często w drodze wymiany za schwytanego szp
          > iega)
          ----------------------------------------------

Natomiast Polska dotyczczas nie rozwiazala problemow mieszkaniowych mimo to ze duzo Polakow wyjechalo z kraju.
    • eva15 A to ci poczciwina z tego małpiorękiego mędrca 25.05.07, 14:55
      "Do UE zaapelował o twardą politykę wobec Putina, wykluczył natomiast sankcje
      wobec Rosji(...)"

Kasparow osobiście wykluczył sankcje Eu wobec Rosji! A to ci dopiero radosna
      nowina. Putin popłakał się ze szczęścia i gdyby mógł ucałowałby pewnie
      zarośniętą sierścią przednią łapę Kasparowa.
      • ylemai kolejny gruzin mieszający się w ruskie sprawy? 25.05.07, 15:02
        to już było, stalin, beria, kasparow...?
        • trouble_maker Re: stalin, beria, kasparow 25.05.07, 15:03
          ROTFL
        • eva15 to akurat nie Gruzin, ale i nie Rosjanin 25.05.07, 15:06
          • edek47 A kim on jest ?... 25.05.07, 15:46
            Czy ty musisz byc taka tajemnicza?...Na Chinczyka mi nie wyglada.
            • trouble_maker Wiadomo - Czukcza ;) 25.05.07, 15:51
              Aż dziw, że tacy Francuzi jakoś nie mają wątpliwości co do francuskości
              Sarkozy'ego... ;)
              • eva15 Re: Wiadomo - Czukcza ;) 25.05.07, 15:56

Może nie mają państwa złożonego z wielu (po części już eks-) republik,
                narodowości i języków, biedny głuptasiński..
                • trouble_maker Re: biedny głuptasiński 25.05.07, 16:07
                  ...chce wiedzieć tylko jedno: przywiozłaś perkal i paciorki ? ;-DD
          • rosjanki Re: to akurat nie Gruzin, ale i nie Rosjanin 25.05.07, 22:11
            Jest azerowskim Zydem (matka Zydowka, ojciez - Azer). Mieszkal wczesniej w Azerbajdzanie.
            • szpion007 Re: to akurat nie Gruzin, ale i nie Rosjanin 28.05.07, 18:11
              osjanki napisał:

> Jest azerowskim Zydem (matka Zydowka, ojciez - Azer). Mieszkal wczesniej w Azer
              > bajdzanie.

Niemniej jednak jest obecnie obywatelem rosyjskim.

Posiada również domieszkę krwi ormiańskiej. Dlatego musiał ewakuować się z Baku
              przed pogromami Ormian tamże.

Zaś dziadek Putina, uwaga, uwaga, był osobistym kucharzem Lenina i Stalina. To
              wiele mówi o jego pochodzeniu :)
              • www.nasznocnik.pl Re: jest obecnie obywatelem 28.05.07, 18:17
                W cywilizowanych krajach te trzy słowa kończą sprawę.
        • rosjanki Re: kolejny gruzin mieszający się w ruskie sprawy 25.05.07, 22:09
          ylemai napisał:

> to już było, stalin, beria, kasparow...?
          -----------------------------------------------
          On jest mieszanka Zydowki i Azera, czyli wedlug zydowskich regul jest Zydem.
          • eva15 Re: kolejny gruzin mieszający się w ruskie sprawy 26.05.07, 00:35
            Synem nie Azera a Ormianina. Natomiast z miejsca urodzenia i wychowania
            Kasparow jest Azerem a raczej dokładniej ujmując obywatelem (m.in.)
            Azerbajdżanu. Azer to znowu coś innego.
            • szpion007 Re: kolejny gruzin mieszający się w ruskie sprawy 28.05.07, 18:18
              eva15 napisała:

> Synem nie Azera a Ormianina. Natomiast z miejsca urodzenia i wychowania
              > Kasparow jest Azerem a raczej dokładniej ujmując obywatelem (m.in.)
              > Azerbajdżanu. Azer to znowu coś innego.

Z wychowania jest Rosjaninem, a z wychowania obywatelem sowieckiego imperium,
              który jednak przezwyciężył stereotyp poddanego sowieckiego imperium.

Z temperamentu jest typem południowca (Azera i Ormianina), jednak jego
              wykształcenie i droga życiowa są typowe dla Rosjanina rzuconego na obrzeża imperium.
    • trouble_maker Re:liderzy UE udawali, że Rosja jest demokratyczna 25.05.07, 15:02
      Niektórzy - chyba siłą rozpędu - jeszcze udają ;)
    • highalt Polska i Czechy nie powinny bać się Putina 25.05.07, 15:02
      W tym przypadku raczej poinny bac sie Busha...
    • dobrowoj Co by Kasparow doradził UE w stos. do Juszczenki? 25.05.07, 15:04
      Szachowa wyrocznio całej Europy przemów wreszcie jak tu ugryźć casus
      pomarańczowego arcydemokraty...?
    • eva15 Kryptokomunista ukryty pod grubą sierścią 25.05.07, 15:04
      Co zdanie to perełka, nie wiadomo za co najpierw się zabrać. I tak np:

"Moje przesłanie jest takie: nie jesteście bezbronni wobec Putina, bo on,
      rosyjski biznes i rosyjskie elity związały już swoją przyszłość i
      bezpieczeństwo z Europą. Mogą mówić sobie o przyjaźni z Chinami czy Indiami,
      ale pieniądze mają już wszędzie w Europie i to się nie zmieni"

I co niby? Ci którzy mają pieniądze będą teraz kontrolowani przez tych, którzy
      nie mają? a to ci kryptokomunista sktyty pod grubą sierścią z tego Kasparowa

"Dlatego Europa może sobie pozwolić na ultimatum: chcecie być częścią Europy,
      to stosujcie się do naszych zasad(..)"

A gdzie się Rosjanie niby nie stosują? Otwierają gdzieś firmy niezgodnie z EU-
      prawem? Co konkretnie ROBIA, co by się z zachodnim prawem nie pokrywało?
      • herr7 dobre rady Kasparowa 25.05.07, 15:12
        Jak widać Kasparowa słuchają z uwagą polityczne "spady" z Parlamentu
        Europejskiego. Oni są gotowi nawet uchwalić jakieś sankcje względem Rosji, tyle
        że Rosja Putina oferuje realną współpracę, a zatem i zyski. A Kasparow może
        jedynie uprawiać politykę symboliczną zamiast polityki realnej, zresztą jak jego
        polscy koledzy.
        Nie mam wątpliwości, że rosyjskie media przedrukują te jego "złote myśli", a to
        jedynie "wzmocni" szanse bloku który tak pragnie zbudować.
        • eva15 degeneracja demokracji 25.05.07, 15:24
          Tak swoją drogą jeśli się przyjrzeć, czym przez większość czasu zajmuje się PE
          i jaki poziom sobą i produktami swych umysłów reprezentuje, to widać wyraźnie
          jak szkodliwe to dla demokracji ustrojstwo. Odechciewa się i płacić podatki
          (pośrednio i na EU) i brać serio te zidiociałe do cna instytucje i w ogóle
          widzieć sens w ich istnieniu. Czemu to właściwie służy, oprócz dania pracy
          tysiącom do niczego nie przydatnych pasożytów - szkodników?

Eeeh, monarchia oświecona to jest to, ale ze świecą jej szukać. Niestety.

Może najbliżej tej konstrukcji jest właśnie Putin i stąd tyle nienawiści w
          bezładnych, bezproduktywnych, zdegenerowanych dziś do szpiku kości demokracjach
          zachodnich.
          • trouble_maker Tia, zgniła demokracja i "oświecony" Wódz ;-D 25.05.07, 15:30
            BTW - jak będzie "fuhrer" po rosyjsku ?
          • edek47 Lepiej latarka niz swieca... 25.05.07, 16:11
            Mam na mysli szukanie w ciemnosciach.
          • zigzaur Re: degeneracja demokracji 25.05.07, 16:17
            A tak w ogóle, to co evcia ma przeciwko mężczyznom o owłosionych rękach?
            • trouble_maker Re: przeciwko mężczyznom o owłosionych rękach 25.05.07, 16:21
              Tylko przeciw szachistom ;)
            • eva15 Re: degeneracja demokracji 25.05.07, 16:34
              To już nie są włosy, to jest gęsta sierść. Jak u wilkołaka....
              • trouble_maker Re: to jest gęsta sierść. Jak u wilkołaka.... 25.05.07, 16:42
                Eva15 - nasza forumowa Mary Shelley... ;P
              • edek47 Czy demokracja nie moze byc owlosiona ?... 25.05.07, 16:44
                OWLOSIENIA mozna sie pozbyc,SPOJRZ NA CZUPRYNE PUTINA.
                • eva15 demokracja u wilkołaków? 25.05.07, 16:59
                  Z dwojga złego lepsze to niż sierść wilkołaka na ciele. Brr.. To dobre chyba
                  tylko dla zoofili.
                  • edek47 Wszyscy pochodza raczej od malpy.... 25.05.07, 17:15
                    WILKOLAKI to stwory basniowe, u ludzie z zdarzaja sie tylko nieprawidlowosci
                    genetyczne.
                  • polski_francuz Ewa, Ewa 25.05.07, 21:39
                    Kasparow jakas tam alternatywe proponuje. Niezbyt madra, byc moze. Ale zawsze
                    altenatywe.

Ze jest Zydem, zdarza sie w najlepszych rodzinach. Kazimierz Wielki mial
                    Esterke, Niemcy Waltera Rathenau'a, fizyka Einsteina...nacjonalnost to nie argument.

Pytanie jest inne. Jakie sa Polski interesy?

I dla mnie, polskiego Francuza, sa one takie ze w Rosji powinna demokracja
                    zapanowac.

I nie mow mi, ze tam jest. Bo mimo mojej sympatii dla Niemcow, za nic nie wierze
                    w wypociny Gazprom-Schrödera w ostatnim Spieglu.

Rosja nie jest demokracja. I jest zagrozeniem dla pokoju swiata. Wlasnie przez to.

I Kaczory, ktorych obydwoje nielubimy i Angie, ktora dosc lubie pojda sobie z
                    woli ludu.

I chcialbym to samo miec z Wowa. Zeby sobie z woli ludu poszedl.

I tyle.

PF
                    • pimpus18 Re: Szanowny Panie polski_francuzie, 25.05.07, 23:08
                      za demokracją to chyba my wszystkie są. Mogę sobie tak napisać, bo kto mi zabroni.
                      Po przeczytaniu Pańskiego tekstu, odniosłem wrażenie, że nie jest Pan w tych sprawach
                      zielony. I ta jest między Panem i evą15 różnica.

Gdyby Pan mógł, proszę co napisać o tej alternatywie Kasparowa – nijak nie mogę tych
                      jego idei pojąć, a on sam też nam tego nie ułatwia.

Jest Pan za demokracją, to czy nie smuci Pana, że Kasparow zadaje się bolszewikami
                      (jeśli tylko nacjonalistycznymi). Niech mi Pan wyjaśni, po co?
                      Przecież demokracja i bolszewizm pasują, jak cukier do śledzia. A jednak on to robi!
                      W telewizjach i gazetach (także GW) czuwający nad całokształtem wrażenia starają
                      sie nie pokazywać flag znanego wzoru z sierpem i młotem w środku.
                      Zauważył Pan to?

Jeśli chodzi o Putina, ja słyszę już od jakichś 5 lat (!), jak dziennikarze zachodni go pytają: czy zamierza kandydować dalej na prezydenta, a on cały czas mówi nie.
                      Od jakiegoś pół roku, nie tylko go o to pytają, ale także piszą i mówią o tym do swojej
                      klienteli, cały czas mając przy tym nadzieję, że łobuz Putin w ostatniej chwili zmieni
                      zdanie. Myślę, on im takiej przyjemności nie zrobi i sam odejdzie (za rok).
                      Wtedy, żeby udowodnić jego łajdactwo należy pokacać, że musiał odejść.
                      Kasparow posłużył się tutaj też tym chwytem.
                      • eva15 Swiat jest jasny i prosty, trzeba chcieć 26.05.07, 00:25
                        pimpus18 napisał:
                        > Jest Pan za demokracją, to czy nie smuci Pana, że Kasparow zadaje się
                        >bolszewik ami (jeśli tylko nacjonalistycznymi). Niech mi Pan wyjaśni, po co?
                        > Przecież demokracja i bolszewizm pasują, jak cukier do śledzia. A jednak on
                        >to robi! W telewizjach i gazetach (także GW) czuwający nad całokształtem
                        >wrażenia starają sie nie pokazywać flag znanego wzoru z sierpem i młotem w
                        >środku. Zauważył Pan to?

Po co mieszać ludziom w głowach i zmuszać do otwierania oczu i zauważania
                        sierpa, młota,Limonow czy faszystów? To chyba jakaś prowokacja?

Sprawa przecież jest jasna i prosta: Kaspraw demokratą JEST, bo zwalcza Putina.
                        Kropka.

• polski_francuz Drogi pimpusiu 26.05.07, 08:37
                        demokracja to, w pierwszym przyblizeniu, zaufanie do struktur wieksze niz
                        zaufania do ludzi.

Co chcialem powiedziec: niewazne jaki jest Kasparow, wazne jest ze stara sie o
                        wladze w ramach systemu demokratycznego. Lud pwoinien umiec wybrac lepszego
                        kandydata.

I wiem, ze lud wybral populistow w Polsce. Ale spokojem napelmia mnie to, ze
                        sobie pojda. I traktuje to jako dojrzewanie ludu.

No i chcialbym to dojrzewanie ludu w Rosji tez widziec.

PF
                        • eva15 specyficzna logika 26.05.07, 12:43
                          polski_francuz napisał:

> Co chcialem powiedziec: niewazne jaki jest Kasparow, wazne jest ze stara sie o
                          > wladze w ramach systemu demokratycznego

Co za logika? W ten sposób rozumując nieważne jaki był Hitler, ważne, że
                          doszedł do władzy demokratycznie(to zresztą uporczywnie powtarzana nieprawda,
                          ale to już inna bajka). W każdym razie - takie nonszalackie "nieważne kim jest
                          kandydat" to najlepsza droga do ukręcenia łba demokracji.

> No i chcialbym to dojrzewanie ludu w Rosji tez widziec.

Czyli, skoro w Rosji 80% ludzi chciałoby DEMOKRATYCZNIE wybrać raz jeszcze
                          Putina na prezydenta, znaczy oczywiście, że są ciemni i niedojrzeli (do
                          światłego Kasparowa czy Limonowa - o wielu cechach Hitlera zresztą).

Taki ton o niedojrzałości ludu (tu: rosyjskiego) przypomniał mi mądry inaczej
                          dowcip zasłyszany w PL-tv: Rosja powinna być Polsce wdzięczna za okupację
                          Kremla (1610-12), bo przynajmniej raz w historii przez 2 lata należała do
                          Europy. I tu posypał się gromki śmiech panów-sarmatów, tych orłów, sokołów o
                          ptasich móżkach, którzy nie pojęli, że skoro TAK, to oni nie przez 2 lata lecz
                          przez ponad DWIESCIE (od 1772 do 1989 z króciutkimi przewami) należeli w
                          znacznym stopniu do AZJI.

Krótkowzroczną głupotą jest poniżanie, umniejszanie przeciwnika, który nas
                          pokonał, bo w ten sposób pokazuje się światu, że może nas pokonać byle ciemny,
                          głupi, niedojrzały nieudacznik. Nie dość, że pokonać, to jeszcze przez stulecia
                          trzymać "pany" za pysk..
                    • eva15 Re: Ewa, Ewa 26.05.07, 00:13
                      Gdzie wspominam o tym, że jest Zydem? Ty także cierpisz na jakąś chorobliwą
                      poprawność polityczną? Nawet jak nie użyje się słowa "Zyd", już jest się
                      podejrzanym. Na wszelki wypadek.

A dla mnie wcale NIE w tym, rzecz: Zyd czy Ormianin (którym też jest) czy też
                      Azer (też nim jest), czy wszystko razem - to jest OK czyli w porządku.

Sęk JEDNAK w tym, że najmniej jest Rosjaninem, a jak wiemy ludzie z byłych
                      republik nie są specjalnie miłośnie nastawieni do Rosji (co poniekąd ze wzgl.
                      na ZSRR jest zrozumiałe). Trudno jakoś uznać rozumem, że ktoś ze świeżo
                      wyzwolonych eks-poddanych dziś szczerze kocha swego eks-pana i życzy mu jak
                      najlepiej.

Jeśli wierzysz, że pod Kasparowem (lub innym Limonowem) może zapanować w Rosji
                      demokracja, to wyczerpał nam się temat do dyskusji. Przypuszczalnie wierzysz
                      także, że Juszczenko szczerym demokratą jest, jak każdy kto się w opiekę oddał
                      panu swemu. Ja z wiarą, nawet taką, walczyć nie myślę.

Fajnie będzie jeśli wzamian nie będiesz mi tłumaczyć, w co mam wierzyć lub nie
                      czytając np. Spiegla czy w ogóle - patrząc na świat moimi własnymi (o czym
                      solennie zapewniam) oczyma.

Wolną chwilą wyjaśnij mi proszę, na czym polega dziś/aktualnie zagrożenie ze
                      strony Rosji? Mój skromny SAMODZIELNY rozum tego nie obejmuje. Im bardziej ten
                      kraj się WYCOFUJE z innych krajów i z dawnych pozycji na coraz mniejsze
                      terytorium, tym bardziej im zagraża? Jakimi oczyma postrzegasz rzeczywistość?

Toć nawet Hameryka twierdzi, że największym zagrożeniem wczoraj był Irak (Bogu
                      dzięki już zdemokratyzowany do ostaniego kamienia) a dziś Iran i Korea Płn. i
                      przeciw niej buduje ponoć tarcze. Nie słyszałeś nic o tym?
                      A może Hameryka kłamie? Nie, to być nie może... Jak sądzisz?
                      • edek47 A to jest ciekawe... 26.05.07, 08:13
                        Eva TWIERDZI,ze Rosja jest spadkobierca CCCP, A TEMU PRZECIEZ ZAPRZECZAJA RUSCY
                        AGENCI na tym forum.Zaczynasz mylic sie w zeznaniach,a to nie jest dobrze
                        przyjmowane w centrali na Lubiance.Sama twoja milosc do Putina moze nie
                        wystarczyc.Wracajac do tematu,NAPISALAS:'...ze (Kasparow)najmniej jest
                        Rosjaninem,a jak wiemy(JA NIE WIEM)ludzie z bylych republik nie sa specjalnie
                        milosnie nastawieni do Rosji(co poniekad ze wzgl na ZSRR jest
                        zrozumiale).'...Rosja jest podobno dumna z tego,ze jest wielonarodowym
                        panstwem, Rosjan w Rosji znowu tak wiele nie ma,JAKIES 40-60 PROCENT populacji
                        za Rosjan siebie uznaje.Jezeli Rosja jest CIAGIEM DALSZYM CCCP,to nie moze byc
                        w niej demokracji,jest to oczywiste jak lagry na SYBERII...a twoj idol Putin
                        jest takim demokrata jakim byl np. Brezniew,nie chcac byc zlosliwym...bo
                        bardziej przypomina mi Lenina, czy nawet Stalina(ja wiem, ze STALIN BYL
                        GRUZINEM, a Dzierzynski POLAKIEM).
                      • polski_francuz Re: Ewa, Ewa 26.05.07, 08:41
                        "Wolną chwilą wyjaśnij mi proszę, na czym polega dziś/aktualnie zagrożenie ze
                        strony Rosji?"

Jest ciagle jeszcze niestabilnym krajem z tradycjami agresywnosci wobec
                        sasiadow. I broni maja do cholery.

Ameryka jest stabilna. Jej polityka to temat na inny watek.

PF
                        • eva15 Rosja a zachodnia demokracja 26.05.07, 12:22
                          Dziwne, dość samotny jesteś z tą oceną. Dziś nawet Zachód przyznaje, że Putin
                          ustabilizował Rosję i wyciągnął ją z chaosu, inna rzecz, że go(Zchodu)to wcale
                          nie cieszy. Niestabilna to Rosja była za Jelcyna i to wybitnie niestabilna, ale
                          jakoś to wtedy nikomu na Zachodzie (czytaj: gł.USA) nie wadziło a wręcz
                          cieszyło.

Zagadka jest prosta do rozwiązania - demokracja w oczach Zachodu to dostęp jego
                          elit finansowo-politycznych do korzyści w kraju "demokratyzowanym". Jelcyn taki
                          dostęp zapewniał, więc wielkim demokratą był. Podobnie jak dziś Juszczenko.
                          Janukowicz natomiast nie jest, m.in. dlatego, że zaczął utrudniać prywatyzycję
                          (np.zahamował sądownie przekazywanie ukr. Telekom w czcigodne zachodnie ręce),
                          no i teraz ma.

Myślała, że powiesz coś konkretnego zamiast "Rosja zagraża, bo jest
                          niestabilna". Sądziłam, że wiesz coś o jakiś konkretnych posunięciach (np.
                          organizowanie przez Rosję jakiś "kolorowych" rewolucji, zgarnianie całej puli
                          przy prywatyzacji, obsadzanie stołków przywiezionymi w teczkach rosyjskimi
                          prezydentami etc..) podbudowujących tą śmiałą dziś tezę.
                          • dr_schab Re: ustabilizował i wyciągnął z chaosu 27.05.07, 14:35
                            O, to prawie jak Hitler Niemcy...

> Niestabilna to Rosja była za Jelcyna

Ale przynajmniej "za Jelcyna" przedstawiciele najwyższych władz nie opłakiwali
                            rozpadu Związku Radzieckiego

> Sądziłam, że wiesz coś o jakiś konkretnych posunięciach (np.
                            > organizowanie przez Rosję jakiś "kolorowych" rewolucji,

O, Rosja z pewnością nie organizuje żadnych "kolorowych" rewolucji - Rosja
                            (czasem mniej, czasem bardziej dyskretnie) je przecież zwalcza

> zgarnianie całej puli przy prywatyzacji

Masz na myśli np. rurociągi ? ;P

> obsadzanie stołków przywiezionymi w teczkach rosyjskimi
                            > prezydentami

Kandydatów na prezydenta wyszukuje sobie z miejscowych - w teczce przywozi
                            tylko "doradców" ;P
                      • szpion007 Re: Ewa, Ewa 28.05.07, 18:27
                        "Sęk JEDNAK w tym, że najmniej jest Rosjaninem"

To jest typowe dla pro-putinowskiej propagandy odwracanie kota ogonem. Właśnie
                        Garrik najbardziej jest Rosjaninem. Putin to z kolei typowy przedstawiciel
                        czekistów, którzy żerują na Rosjanach.
              • zigzaur Re: degeneracja demokracji 25.05.07, 18:50
                Chyba zmienię sobie nicka, dziękuję za sugestię.
      • titus_flavius_vespasianus Re: Kryptokomunista ukryty pod grubą sierścią 25.05.07, 18:00
        Co Rosjanie robią takiego złego? Przykłady:

1. Rurociąg bałtycki - tu jaskrawo widać sposób współpracy z UE. Rosja
        oczywiście ma prawo tak działać ale nie się potem nie dziwi jaką ma reakcję.
        2. Walka o drobne wpływy w Europie przez rozsadzanie zachodnich struktur. Np.
        robienie bałaganu na Bałkanach, w Gruzji, na Ukrainie (co właśnie widać).
        3. Rosja nie należy do UE i NATO - a powinna. I je rozwala, nie oferując nic w
        zamian.
        4. Rżnięcie głupa i żadanie aby w to wierzyć (poczytaj sobie wypowiedzi
        Rosyjskich ministrów obok w wiadomościach)

• naf-naf Czescia Europy? He-he... 26.05.07, 00:26
        I to ma byc ultymatum? Caly problrm polityki EU wb.Rosji polega na tym, ze te
        przecwiczone na Polakach chwyty na Rosjan NIE DZIALAJA. Nie chca oplacac "bycie
        czescia" czegokolwiek! A innego pomyslu na Rosje Europce zabraklo!
    • prawdamoimmieczem Szachowy mądrala zapomina, że... 25.05.07, 15:26
      Władza jest silniejsza niż jakakolwiek wola władzy, silniejsza niż jakakolwiek
      ludzka dobroć i na szczęście silniejsza także niż jakakolwiek ludzka złość.

Ma szczęście pyskata małpa, że Rosją nie rządzi Żyrinowski czy inny Ziuganow , i
      szczekać i pyskować szachista może do woli
      • trouble_maker Re: szczekać i pyskować może do woli 25.05.07, 15:31
        Jak Politkowska, nie ?
        • dobrowoj Może jak Wiktor Bykow... 25.05.07, 15:36
          Zadźgany nożem w marcu szef kampanii wyborczej w Petersburgu proputinowskiego
          Sołowiewa (Sprawiedliwa Rosja)
          lenta.ru/news/2007/03/10/bykov/
          Słyszałeś? Czy może wolna prasa nie doinformowała?...
          • trouble_maker Re: wolna prasa nie doinformowała ? 25.05.07, 15:49
            Wolna prasa faktycznie rzadziej informuje o porachunkach w gangach (no, chyba
            że sugerujesz, iż to Gari "włochata małpa" Kasparow osobiście zadźgał
            fiutinowskiego aktywistę ;P)

P.S. Niestety, mimo Twojej uprzejmości nie mogę zapoznać się treściami w
            podanym linku (mój komp nie wyświetla tych kacapskich robaczków); nie masz pod
            ręką jakiegoś resume złożonego w bardziej czytelnym alfabecie ? ;->
            • dobrowoj To już twój problem... 25.05.07, 16:09
              Nic nie poradzę jeśli nie czytasz (komputer nie czyta)?? w języku podludzi
              musisz zadać sobie trochę trudu lub opierać swoją wiedzę tylko na "wolnych
              mediach" :)...

w krainie ślepców jednooki jest królem...
          • edek47 Wolna prasa spada sila ciezkosci ... 25.05.07, 16:20
            I MOZE NIECHCACY PRZYGNIESC.W Rosji bezpieczenstwo i higena pracy jest na
            wysokim poziomie, na niskim poziomie malo kto pracuje, wiec PRASA IM NIE
            ZAGRAZA.
    • lubat Kasparow: Polska i Czechy nie powinny bać się ".. 25.05.07, 15:43
      Każdy naród ma takiego Tymińskiego, na jakiego zasługuje. Nasz Stan Tymiński
      omal nie został prezydentem. Na rosyjskim Tymińskim (czytaj: Kasparow) obywatele
      Rosji się poznali - poparcie poniżej błędu statystycznego.
      Jaki pan, taki kram, i odwrotnie.
      • dobrowoj Stan Tymiński w porównaniu do tego pajaca 25.05.07, 15:59
        miał, jakiś tam pozytywny program przynajmniej w zakresie gospodarki, postulował
        m.in. opcje chińską na polu polskiej transformacji, kto wie jakbyśmy wyglądali
        dzisiaj, gdyby społeczeństwo olało w 90 r. skompromitowanego już znacznie Bolka...

dobry wywiad ze Stanem przeprowadził Remik Okraska z "Obywatela"
        www.obywatel.org.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=532

a warto też zwrócić uwagę na zdroworozsądkowy, rzadki pragmatyczny w naszym
        grajdole stosunek Stana do Rosji
        pkn.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?297480

pozdrawiam
        • trouble_maker Re: "Polski Komitet Narodowy - ogólnopolskie... 25.05.07, 16:12
          ...i ogólnonarodowe zjednoczenie ugrupowań pod historyczną nazwą"

Trzeba przyznać - kacapy to ludzie z fantazją: jak nie jacyś "wszechsłowianie"
          to znowu "narodowcy pod historyczną nazwą"; tolko miełodija ciągle ta sama...

;->
      • borrka Mylisz sie Lubacik. 26.05.07, 11:57
        Kasparow nie ma w sobie NIC z Tyminskiego.
        To dzialanie propagandowe.

Pelna analogie do Tyminskiego wykazal Zirinowski.
        Poparlo go chyba 25% doroslych Rosjan.
        I to mowi wszystko o stanie ducha tego narodu.
        • szpion007 Re: Mylisz sie Lubacik. 28.05.07, 18:32
          Co więcej nigdy Kasparow nie twierdził, że będzie kandydował na urząd prezydenta.

To celowe działanie propagandy pro-putinowskiej, która chce odwrócić uwagę ludzi
          od prawdziwego celu Kasparowa, który chce przywrócić wolne i uczciwe wybory w Rosji.
    • zigzaur Nie bać się zębów! Wybić je! 25.05.07, 16:14
      Co do jednego!

United We Stand!
      • dobrowoj Może tobie by się przydał Dr Martens Dental Plan ? 25.05.07, 16:31
        pajacu z deficytem...
    • bezportek Uderz w stol, swolocz sie piekli... 25.05.07, 16:36
      Jak milo poczytac histeryczne wrzaski i piski rozmaitej putinsynskiej czeredzi,
      wscieklej na glos rozsadku z glebii federacji. Marzy sie nieborakom odbudowa
      bandyckiego sojuza, a we wlasnym obejsciu szajs i bardak jak za zdechlej szmaty
      komuny. Tylko zamiast opaslych sekretarzy i politrukow rozkazy niewolnikom
      wydaja dresiarze z naftowej mafii, wlasciciele putina i wszelkiej innej ciemnej
      masy. Narody Rosji sa najcierpliwsze w swiecie, na wiele samozwancom pozwalaja,
      ale jak sie miarka przebierze, po putinskich sobaczkach ni chriena nie ostanie.
      • szpion007 Re: Uderz w stol, swolocz sie piekli... 28.05.07, 18:34
        bezportek napisał:

> Jak milo poczytac histeryczne wrzaski i piski rozmaitej putinsynskiej czeredzi,
        >
        > wscieklej na glos rozsadku z glebii federacji. Marzy sie nieborakom odbudowa
        > bandyckiego sojuza, a we wlasnym obejsciu szajs i bardak jak za zdechlej szmaty
        >
        > komuny. Tylko zamiast opaslych sekretarzy i politrukow rozkazy niewolnikom
        > wydaja dresiarze z naftowej mafii, wlasciciele putina i wszelkiej innej ciemnej
        >
        > masy. Narody Rosji sa najcierpliwsze w swiecie, na wiele samozwancom pozwalaja,
        >
        > ale jak sie miarka przebierze, po putinskich sobaczkach ni chriena nie ostanie.

Dobre :)

Pozdrawliaju. :)
    • joshua_rasta no taaa a swistaki zawijaja ,zawijaja 25.05.07, 16:37
      i wlasnie przez polityke czerwonych w NRD Czechoslowacji Polsce Rumunii i w
      innych sowieckich republik padla gospodarka na pysk
      ty jankowski60 sie zastanow co za bzdury wypisujesz i kogo bronisz
      juz nie raz w twoich tekstach czuc kloake komuchow
      co ty w Mao wierzysz jak w Jezuska?
      gdzie ty zyjesz na jakiej planecie?
      to chyba jakis inny wymiar?rzeczywistosc rownolegla?
    • joshua_rasta Re: Kasparow: Polska i Czechy nie powinny bać się 25.05.07, 16:40
      i wlasnie przez polityke czerwonych w NRD Czechoslowacji Polsce Rumunii i w
      innych sowieckich republik padla gospodarka na pysk
      ty jankowski60 sie zastanow co za bzdury wypisujesz i kogo bronisz
      juz nie raz w twoich tekstach czuc kloake komuchow
      co ty w Mao wierzysz jak w Jezuska?
      gdzie ty zyjesz na jakiej planecie?
      to chyba jakis inny wymiar?rzeczywistosc rownolegla?
    • 1410_tenrok na dodatek jeszcze, nie remontowano miast, 25.05.07, 16:42
      gdzie wiekszosc budynków należała do osób prywatnych. W efekcie, centra miast
      enerdowskich były do siebie podobne - wyburzano je stopniowo.
      Ta polityka "rozwiązania" kwestii mieszkanowej służyła jedynie walce z
      prywatnymi właścicielami domów. No super!!!
      I woghole dedeer był piękny, pachnący i wspaniały. Tylko czemu ci durnie
      stamtąd masowo wiali? Chorzy jacyś, czy cuś?
    • atorma Kasparow to kundel Busha 25.05.07, 18:03
      Polska i Czechy boja sie Busha i jego tarcz, a nie Putina.
    • stix Kasparow nowym prezydentem Rosji. 25.05.07, 19:18
      Kryminalny element zostanie usunięty z Kremla. Z towarzyszem Putinem i jego
      bandą zrobiony zostanie porządek.
      • edek47 Oby jak najwczesniej zalatwili tych kryminalistow. 26.05.07, 15:58
        Mysle jednak,ze ze sadem i ze skazaniem tej bandy na dozywocie w lagrach,
        zajmie to conajmniej 10 lat.
    • gekon1979 to tych co tutaj jezdza po Kasparowie 25.05.07, 21:24
      facet jest tysiac razy od was madrzejszy, w szachy w zyciu byscie z nim nie wygrali
      facet doskonale widzi rzeczy, i mowi o nich, to ze do was to nie dociera, coz myslicie, ze jestescie madrzejsi, i lepiej wiecie od niego ;)
      myslcie sobie tak dalej, nie zmienia faktu, ze racje ma on
      • euro.pa trzeba miec zle pod dachem, zeby spedzic zycie 25.05.07, 21:33
        grajac w szachy. 95% Rosjan popiera Putina, a tylko 5% Amerykanow popiera
        Busha. Czy to o czyms nie swiadczy? Kasparow jest tylko pajacem.
        • gekon1979 Re: trzeba miec zle pod dachem, zeby spedzic zyci 25.05.07, 21:40
          taa
        • bdbasdsbs to swiadczy o tym, 26.05.07, 10:54
          ze Ameryka jest demokratyczna a Rosja nie
        • edek47 Znamy to, znamy ...takie wyniki ... 26.05.07, 16:11
          w 'DEMOKRATYCZNYCH' WYBORACH osiagal kazdy tow. sekretarz,o Stalinie nie
          wspominajac, a jak eva twierdzi: jest to w Rosji kontynuacja najlepszych
          wzorcow z przeszlosci.
    • polski_francuz Jankowski, jankowski 25.05.07, 21:31
      NRD i Polska i ZSRR padly z niewydolnosci systemu. Kropka. I nie ma wracac i
      obracac raz jeszcze argumenty wewte i wtefte.

Kasparow to inny problem.

I inna epoka.

PF
      • eva15 Prawdy objawione 26.05.07, 00:32
        KAZDY system pada z niewydolności, innych przyczyn NIE MA. Tyle, że jeden pada
        drogą implozji a inny eksplozji. USA nie będą tu żadnym wyjątkiem, nawet jeśli
        gorliwie w nie wierzącym nie może to się w głowach pomieścić.
        • polski_francuz Re: Prawdy objawione 26.05.07, 08:42
          Stany padna, jasna sprawa. W epoce dzieci naszych dzieci albo naszych prawnukow.
          Dzisiaj sa jeszcze silne. I szkoda o tym mowic.

PF
          • eva15 Re: Prawdy objawione 26.05.07, 12:55
            Stawiałabym najpóźniej na dzieci - dziś czas idzie szybciej niż kiedyś. Ale nie
            w pełnym padnięciu rzecz, czegoś takiego nie ma. Nawet Rosja całkiem nie padła
            po upadku ZSRR. Nie, ja miałam na myśli, że USA utracą tak silną pozycję, jaką
            teraz jeszcze mają i z jedynego supermocarstwa staną się jednym z mocarstw.
            • edek47 Pewnie, Rosja z nowym 'wodzem narodu' ... 26.05.07, 15:47
              ZAJDZIE DALEKO.Twoja wiara w 'demokracje' kacapow jest wzruszajaca.I ZNOWU
              NAWIJASZ O KONTYNACJI cccp przez Rosje,to tak jakby NIEMCY CIAGLE ODWOLYWALY
              SIE DO III Rzeszy, zenujaco-ujmujace...
              • edek47 Mialo byc: 'kontynuacji' 26.05.07, 15:51
        • bdbasdsbs ocho-ho, teorie systemow sie studiowalo..brawo! 26.05.07, 11:04
          kazdy niewydolny system pada z niewydolnosci, a kazdy system jest niewydolny,
          chyba ze ma wbudowane mechanizmy umozliwiajace zmiany i rozwoj. Cechy systemu
          bez takiej zdolnosci "regeneracji" spostrzegam w Rosji. Twoje twierdzenie o USA
          jest nieuzasadnione.
          • pisuarro Re: chyba, ze ma mechanizmy umozliwiajace zmiany 26.05.07, 23:10
            Co do Rosji to najlepiej o jej "mechanizmach" świadczy kwestia sukcesji władzy
            po Fiutinie ;)
    • normalny_facet1 Kaczynski reprezentuje Polskę a Putin Rosję, takie 26.05.07, 11:33
      są prawa demokracji.Możemy się nie zgadzać z Kaczyńskim, ale jest
      demokratycznie wybranym prezydentem, tak jak Putin. Dobrze, że są ludzie
      myślący inaczej, ale nie można mówić, że prezydent reprezentuje tylko swój
      elektorat.
      • edek47 Ja bardzo przepraszam,Putin byl wskazanym... 26.05.07, 16:18
        przez Jelcyna, a nie wybranym.Poza tym mial duzo czasu na zorganizowanie
        sobie 'demokratycznych WYBOROW', KTORE TO NIBY 'WYGRAL'.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka