taborex Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:18 Ten gość miewa czasem ekstremalne pomysły to jeden z nich . UBOLEWAć :/ Odpowiedz Link Zgłoś
isseymiyake Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:21 GIERTYCH IDZ DO DOMU TY NIEWYKSZTALCONY KOSCIELNY BLAźNIE!!!!!! NIE MA POJECIA.MOZE MU ZONA FEMINISTKA DORADZI,HAHAAHAHAH. UCIEKAM Z POLSKI JUZ NIEDLUGO,SKONCZE STUDIA ZA GRANICE,I NEVER COME BACK DO TEGO ZAFSZONEGO KRAJU POLITYKOW POLMOZGOW!!! NARA Odpowiedz Link Zgłoś
bartlomiej77 Bardzo dobrze! 31.05.07, 09:22 Bo dopiero teraz młodzież rzuci się na Dostojewskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
normalny_facet1 Giertych nie czytał Goethego a został ministrem 31.05.07, 09:25 po co więc młodzieży Kafka, Goethe, Witkacy, czy Gombrowicz? Za to uczniowie poczytają sobie obowiązkowo o smokach, które żyły w Średniowieczu (autor Giertych senior). Ale może wycięcie Kafki, Goethego i Witkacego z programu sprawi, że uczniowie chętnie je przeczytają, żeby wiedzieć więcej niż minister. W ten sposób braki w edukacji ministra mogą się przyczynić do wzrostu wiedzy uczniów... ach te nasze polskie sprzeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszfeliks co za wieśniaki 31.05.07, 09:27 Ja już nie mam siły , słowo daje wyjadę niedługo albo złodzieje komuniści albo wieśniaki z prawicy. No ja pie.. tępy koń ministrem edukacji Odpowiedz Link Zgłoś
gabriela.s Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:27 a moze od razu, zamiast wyrzucac z kanonu, zamiescic na indeksie ksiazek zakazanych? przynajmniej bedziemy miec pewnosc, ze pisarze beda czytani. zakazany owoc najlepiej smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
skrupowicz Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:27 Zalosne... chyba moje dzieci nie beda sie wychowywac w tym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
diddla88 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:27 szczególny pomysł, by nie zytać Ferdydurke i Trans-Atlantyku - najlepszych lektur liceum, Procesu - do everymenów się nasz minister nie zalicza, bo to 'wybitna'osobosc wszak po co czytac, Zbrodni i kary - bo chyba jeszcze ktos zbrodnie popelni i co wtedy?, Szewców - raczej dlatego, ze można na nich umrzeć ze śmiechu i by nie zmniejszac populacji, ktora i tak wchodzi w okres nizu demograficznego, Innego swiata - żeby analogii nie mieć do wspóczesnosci. Kiedy Ci nauczyciele maja realiowac program? Po dwa dni na lekture juz teraz było. dobrze ze juz skonczyłam szkołę i nie będą mi tej papki do głowy wtłaczać. Jedynie co popieram to Cesarza, bo to jedyna dobra ksiażka z całego 'nowego' spisu. Stos powienien zapłonac, ale nie dla wartosciowych książek, ale dla Jaśnie Oświeconego. Odpowiedz Link Zgłoś
elmerm Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:30 Polska cofa sie do czasow zaborow (m. in. PRL) gdzie w szkolach uczono tego co bylo wygodne dla wladzy... ehhh Romek to debil i kazdym wystapieniem kazda ustawa i kazdym pomyslem daje tego dobitny przyklad... ja dzieci wysylam do prywatnej szkoly gdzie ten idiota nie ma wladzy powodzenia wszystkim a szczegolnie maturzystom... Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Przecież faszyści nie muszą wiedzieć co kto 31.05.07, 09:31 napisał. <Do spisu dołożono też "Obronę Sokratesa", zresztą błędnie przypisując jej autorstwo Arystotelesowi. Tymczasem "Obrona" to jeden z dialogów Platona> Odpowiedz Link Zgłoś
czarnowidz Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:31 Panie Giertych. Ile Pan zużył Kropelki, żeby Pana nie oderwali od stołka!? Cały Świat się z Pana Smieje. Niech pan da spokój z tymi wymysłami. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenafara Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:32 STRASZNE RZECZY!!! Cieszę się, ze skończyłam już LO i teraz kończę studia, ale co z młodymi ludźmi, którzy wspaniałą "Zbrodnię i karę" będa musieli czytać "w ukryciu"??? Albo z niej zrezygnować z braku czasu?? Absurd jakiś!! Dobraczyński nie nadaje się na lektury, a "Pamięć i tożsamość" uważam za niesamowitą, ale trudną i zaangażowaną filozoficznie książkę. Licealiści powinni chyba zacząć strajkować, razem z nauczycielami:)Czy szkoła ma uczyć tego, że istnieje pluralizm nurtów, światopoglądów czy ma być zideologizowana przez pana Romana?? Odpowiedz Link Zgłoś
goszasu Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:32 Drodzy Panstwo! Obwiniam tylko tych, ktorzy na cala te bande glosowali w wyborach!!! Uwazam, ze to, co sie dzieje w szkolach jest niebezpieczne, to pranie mozgow od podstaw. Pmietajmy o jednym, ze takie skrajne poczynania nigdy w historii sie dobrze nie konczyly. Ale ktoz z nas chcialby kolejnej rewolucji czy wojny? Odpowiedz Link Zgłoś
astempniewicz Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:32 Znając przekorę młodzieży, możemy liczyć na to, że indeks Giertycha stanie się dla niej chętnie czytanym kanonem. Odpowiedz Link Zgłoś
granat21 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:33 Panie g! Zmień Pan profesję.Nie licuje ona z pańskimi chorymi poglądami Odpowiedz Link Zgłoś
slos Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:36 Jestem polonistą. Tak jak za komuny, trzeba będzie robić swoje i uczyć mądrze nie zwracając uwagę na sfaszyzowanych rządzących kretynów. Oni miną ze swądem, wielka sztuka pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
satancruz Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:36 "Do spisu dołożono też "Obronę Sokratesa", zresztą błędnie przypisując jej autorstwo Arystotelesowi." Intelektualiści z MEN, ja pie..... Odpowiedz Link Zgłoś
exhumed Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:38 nienawidze was KATOLIKOW - HIPOKRYTOW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dakula Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:39 Czy ktoś w ministerstwie pomyślał o kosztach zmiany listy lektur obowiązkowych? W szkolnych bibliotekach półki zapełniają lektury zalecane przez kolejne władze oświatowe i nie są to pojedyńcze ezemplarze.Dobrze pamiętać , że oprócz wartości ideowych książki mają jeszcze wartości artystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
feronique Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:39 ha ha ha ... od zawsze bawilo mnie troche, ze czytam te same lektury w szkole, ktore czytali moi rodzice a niektore nawet sie pokrywaja z tym, co czytali dziadkowie. i wydaje mi sie, ze zmiany sa bardzo potrzebne, ale nie do konca tak to sobie wyobrazalam. dlaczego np. nic sie nie robi z cholernymi antkami i jankami muzykantami?? w wieku lat 12 kaze sie czytac jakies okropnosci o slepych koniach, o wsadzaniu ludzi do pieca. po prostu super. w 3 klasie podstawowki o psie ktory ginie pod kolami pociagu. to byla dopiero fajna lektura dla dziecka. naprawde. dlaczego nie odciazyc maluchow - nie pokazac im czegos ladnego i wartosciowego - bez tragizmu i cierpienia i okrucienstwa? czy nie mozna nauczyc mlodych ludzi milosci do literatury? milosc do ojczyzny przyjdzie sama, jesli ta ojczyzna bedzie spelniala zalezycie swoje obowiazki wzgledem obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
queenet dlatego.... 31.05.07, 09:44 >dlaczego nie odciazyc maluchow - nie > pokazac im czegos ladnego i wartosciowego - bez tragizmu i cierpienia i > okrucienstwa? bo życie nie jest łatwe, słodkie i przyjemne. Po co pokazywać dziecku utopijny, wyidealizowany, bajkowy obraz skoro można go skłonić do myślenia i nauczyć wrażliwości już od wczesnych lat? Giertych widocznie też czytał okrojony spis lektur, widocznie nie chce,żeby ktoś miał większą wiedzę niż on w tym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: dlatego.... 31.05.07, 13:15 Jaki bajkowy? Wlasnie najwiecej okrucienstwa jest w bajkach. Poczytaj Bettelheima :-D Odpowiedz Link Zgłoś
plus_minus_zero czy w tym kraju poza debilami nikogo juz nie ma 31.05.07, 09:42 ze sa w rzadzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Farenheit 451 31.05.07, 09:42 Polecam ksiazke i film Truffaut zanim takze zostana spalone na stosie przez siepaczy Giertycha en.wikipedia.org/wiki/Fahrenheit_451_(1966_film) Odpowiedz Link Zgłoś
sally86 Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:43 ok... Josepha Conrada jestem w stanie zrozumieć... "Cierpienia młodego Wertera" też- bo to nudne było i głupie... Ale... Dostojewski, Kafka, Goethe- "Faust", Grudziński... to przecież głupota... co te dzieci będą czytać?? niedługo śpiewniki Radia Maryja... przecież młodzież licealna wogóle już nie będzie zaglądać do dobrych książek... co z literaturą światową???? czy oni myślą, że tylko Polska ma dobrą literaturę?? no to trzeba ich uświadomić, że nie... Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Za dwa lata skończy się kadencja tych kretynów 31.05.07, 09:44 i mam nadzieję, że następcy zaczną od wielkich porządków! Ten idiota zapomniał, że został ministrem edukacji nie za zasługi, tylko w wyniku kupczenia stanowiskami i gierek politycznych! Odpowiedz Link Zgłoś
plus_minus_zero Tak trzymac! Tylko dzieki wystepom gwiazd PISuaru 31.05.07, 09:56 i ich debilowatym satelitom ten poroniony twor, IV RP szybciej odejdzie w zapomnienie ! Odpowiedz Link Zgłoś