cookies3 Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:24 Tego nie zrobiono 'za komuny' a teraz tak! Co za czasy, co za minister! Jak panu nie wstyd,panie ministrze! Wzorem dla pana jest "banda czworga" z Chin z okresu rewolucji kulturalnej. Ile trzeba popełnic błędów i gaf ,aby przestać byc ministrem? Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Zbrodnia na narodzie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.05.07, 11:25 Ludzie !!! Trzeba stawić obywatelski odpór tej błazenadzie !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Zbrodniarze 31.05.07, 11:30 "Gombrowicz, Witkacy, Kafka i Goethe usunięci z listy lektur szkolnych!" A nie mówiłem? Jeszcze przyjdzie czas na Norwida, no i ten Zyd Mickiewicz! Za to na liście lektur znaleźli się Dobraczyński, JP II, o którym piali, że jest literatem, ale z niego taki literat, jak i papież - wiejski proboszcz pokryty blichtrem, bezmyślna kukła powtarzająca puste frazesiki. No i jeszcze "opowieść o papieżu - "Wujek Karol. Kapłańskie lata Papieża" (jako przykład literatury biograficznej) pióra publicysty Pawła Zuchniewicza. Jest jeszcze rodzynek Kapuściński. Dobraczyński! przed wojną działacz prohitlerowskiego ONR-u, którego łysole do dziś hajlują na polskich ulicach, po wojnie działacz reżimowego PAX-u i PRONcia. Oto wzór do naśladowania! Zdrajca i kolaborant. Taki nie musiałby nawet wypełniać lojalki, bo wiadomo, kto zacz - śmieć. Co za gratka dla starego nazisto-komucha Giertycha! Smieci zawsze gromadzą się na jednym wysypisku. Jest to kolejna hańba narodowa "genetycznych patriotów" - bezwstydnych miłośników sowieckiej okupacji Polski, dzieci pezetpeerowskich aparatczyków. ------------------------------ "Mojżesz powiedział: [Tak mówi Pan: O północy przejdę przez Egipt. 5. I pomrą wszyscy pierworodni w ziemi egipskiej od pierworodnego syna faraona, który siedzi na swym tronie, aż do pierworodnego niewolnicy, która jest zajęta przy żarnach, i wszelkie pierworodne bydła." ------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
zalozylam_nowe panie boze, juz chyba dosyc 31.05.07, 11:31 juz ich zabierz za jakie grzechy mamy miec takich debili na ministerialnych stolkach przez tak dlugi czas??? Odpowiedz Link Zgłoś
manowce1 Re: panie boze, juz chyba dosyc 31.05.07, 11:43 hmm, tylu niezadowolonych, a znów nic nie zrobimy. W końcu intelektualne ameby z kuźni Pana Wielkie G.. za jakiś czas będą się bawić naszymi respiratorami. Dzieci, z którymi rodzice przeczytają, to, co każdy człowiek powinien przeczytać jest niestety niewielu, cała reszta straci jedyną możliwość poznania tych książek, które na całe życie kszałtują postawy, pozwalają poznać wiele punktów widzenia i w dużym stopniu wychowują. Poza tym, w końcu tu chodzi o nasze dzieci, więc może zamiat narzekać, że jest do d... zrobimy coś? Żeby pokazać, że nam się nie podoba, w końcu nie jesteśmy taką znów mniejszością... Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Potrzebny jest strajk nauczycieli i uczniów ! 31.05.07, 11:48 Co innego można zrobić ? Odpowiedz Link Zgłoś
zalozylam_nowe Re: Potrzebny jest strajk nauczycieli i uczniów ! 31.05.07, 12:11 jako nienauczyciel i nieuczen moge a/podpisac petycje (psu na bude) b/pogardzic towarzystwem i wyemigrowac c/fizycznie zlikwidowac rzad, tylko niech fundacja helsinska powie, czy mi pomoze znalezc azyl gdzies na rubiezach cywilizacji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: Potrzebny jest strajk nauczycieli i uczniów ! 31.05.07, 12:19 Wyobrażam sobie reakcje Giertycha: a) hahaha b) ? c) [scenariusz utopijny] Pozostaje nam wzywać do strajku... Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 A kto ich wam kazal wybierac ?? 31.05.07, 12:01 Duch Swiety natchnal?...Przeciez dawno przed wyborami bylo to wiadome wszystkim , ze to kretyn.Kaczki musialy sie ratowac, wiec przygarnely jednego kretyna z drugim.Posrednio PO tez ponosi wine, ze nie moglo sie dogadac z PIS- em. Odpowiedz Link Zgłoś
zalozylam_nowe Re: A kto ich wam kazal wybierac ?? 31.05.07, 12:08 > Duch Swiety natchnal?...Przeciez dawno przed wyborami bylo to wiadome > wszystkim , ze to kretyn.Kaczki musialy sie ratowac, wiec przygarnely jednego > kretyna z drugim.Posrednio PO tez ponosi wine, ze nie moglo sie dogadac z PIS- > em. ja ich nie wybieralam wszystkich koalicjantow oceniam jednako Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: panie boze, juz chyba dosyc 31.05.07, 12:11 zalozylam_nowe napisała: > juz ich zabierz > > za jakie grzechy mamy miec takich debili na ministerialnych stolkach przez tak > dlugi czas??? Oto moje życzenia dla Giertycha i pisopodobnych na 1 czerwca: Plaga na wasze domy po dziesiąte pokolenie. Plaga głupoty i hańby już wasze domy dotknęła. Teraz czas na waszych pierworodnych. Niech konają w męczarniach, niech to zło zostanie zduszone w zarodku. Odpowiedz Link Zgłoś
mhdeck Eeee, brzydko tak złorzeczyć... 31.05.07, 13:39 Musimy uważać, żeby nie stać się równie zapamiętałymi nienawistnikami jak tamci "dobrzy" ludzie. To musi być jedną z fundamentalnych różnic! pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
bartosz731 Siedząc w Niemczech się śmieję 31.05.07, 11:33 ale tylko dlatego, że działania Wielkiego G tylko się przysłużają Gombrowiczowi: ten ostatni był przecież tak przeciwny wszelakim kanonom :-) Ale na poważnie: TRAGICZNE!!! Tak długo, póki nacja nie pozostawi w spokoju swej historii i kultury, nie będzie ona wolną nacją. Jak długo jeszcze trzeba się grzebać w lekturach, nazwach ulic, pomnikach żołnierzy radzieckich?? Mieszka w Niemczech i podziwiam tutejsze podejście do przeszłości: to, że w wielu miejscach znajdują się pomniki Rosjan, jest tylko świadectwem historii mijesca, kraju etc. Mieszanie w kanonie lektur śmierdzi faszyzmem: My wiemy, co dla was złe. A Goethe, Dostojewski i tak będą wielcy, bez Giertycha. Według mnie nie chodzi tu o wykreślanie kogoś z jakiejś listy. Tu chodzi o celowe zawężanie wyboru, próbowanie nagięcia hisorii kultury czy kraju do własnego światopoglądu. Dopóki będzie to możliwe, nie ma mowy o społeczeństwie demokratycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga1003 Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:34 Jako polonistka jestem oburzona!Jako Polka jestem przerażona!Takie posunięcie ministra też jest powodem do strajku i nauczycieli, i uczniów! Odpowiedz Link Zgłoś
terazpolka Jak przetrwać IVRP? 31.05.07, 11:36 Zastanawiam się jak tu przetrwać bez większych strat, na zdrowiu i psychice... Najlepiej... nie oglądać telewizji - zwłaszcza TVP1, nie słuchać radia i nie czytać gazet. Jak się nie słyszy o tych wszystkich idiotyzmach, których dopuszczają się obecni rządzący, to i adrenalina wzrasta i ciśnienie się podnosi, i wrzodów można sie nabawić... Najgorsza jest jednak ta świadomość, że jeszcze przez dwa lata będzie podobnie. A jest beznadziejnie!Współczuję tym, którzy tego nie dostrzegają. Rośnie we mnie tylko determinacja,że za dwa lata choćby się waliło i paliło, choćby była burza z gradobiciem pójdę na wybory i zagłosuję. Zagłosuję po to, by nigdy więcej idioci nie doszli do władzy, po to żebym nie musiała się nigdy więcej wstydzić, tak jak teraz: niekompetencji, homofobii, ksenofobii, zarozumialstawa, i niczym nie popartej arogancji, obecnej na tak szeroką skalę. I wszytkich, którzy nie zgadzają się na podobny stan rzeczy, zapraszam również do głosowania... Jakie są skutki niskiej frekfencji możemy się obecnie przekonać. Dwadzieścia pare procent zadecydowało za całą resztę... Odpowiedz Link Zgłoś
izabela88 Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:37 "Nie ma złej młodzieży, są tylko źli wychowawcy" Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:52 Na całe szczęście własnie w tym roku zakonczyłam edukację w liceum, i bardzo dobrze, ze zakonczylam, bo za nic nie chciałabym przezyc jeszcze chocby jednego roku pod władzą Giertycha.(studia się nie liczą, studentów jakoś się minister nie czepia - tfu, tfu, tfu, odpukać) Wspinając na szczyty tolerancji, jestem w stanie zrozumieć, ze Giertych nie lubi Gombrowicza czy Witkacego, bo po prostu nie rozumie. Ich dzieła są na tyle trudne, ze osobnik o tak małym i ciasnym rozumku jak Roman nie jest w stanie ich zinterpretować. Po głębokim namyśle i analizie osobowosci i potencjału intelektualnego naszego ministra doszlam do wniosku, ze w zasadzie Dostojewski i Conrad widocznie takze są zbyt skomplikowani dla Romana G. Natomiast mimo największego wysilku umyslowego nie mogę zrozumieć, co mu przeszkadzało w twórczości Goethego. W "fauscie" mozna doszukiwać się treści okultystycznych , co zapewne rani duszę "prawdziwego katolika" jakim jest Roman, ale w "Cierpieniach młodego Wertera"? Wszak to m. in. Johann Wolfgang Goethe zapoczątkował epokę romantyzmu, która - ze względu na ładunek patriotyzmu, patosu i umierania za Ojczyznę - jest zapewne ulubioną epoką pana ministra. Co do "Innego świata" to mi śłów brakuje. Literacki dowód cierpien Polaków (i nie tylko Polaków) w obozach radzieckich powinien być przecież sztandarem każdego człowieka, który nazywa siebie patriotą. Moze gdyby Roman Giertych w czasachswej młodości przeczytał te własnie lektury, może mielibysmy teraz normalnego, wrażliwego i inteligentnego Ministra Edukacji Narodowej. z drugiej strony, wątpliwe, zeby nawet najlepszy dobór lektur był w stanie zmienić osobowość i sposob pojmowania świata tego człowieka. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:38 Giertychy promuja swoich kolegow od stanu wojennego w tym morde stanu wojennego - Dobraczynskiego. Czas juz na bicie licealistow na komisariacie? IV RP czy drugi stan wojenny? Odpowiedz Link Zgłoś
gotfael Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:41 A kto to jest ten: Zuchniewicz, Dobraczyński, Myśliwski??? Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 12:23 gotfael napisał: > A kto to jest ten: Zuchniewicz, Dobraczyński, Myśliwski??? Nie mieszaj, Myśliwski jest git. Myślę, że go dodali nauczyciele. Razem z Kapuścińskim. Dobraczyńskie z Zuchniewiczem domieszał Giertych, a Platona pomieszał z Arystotelesem... dla niepoznaki. I wyszło mu...hmmm, jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
izek.s Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:42 W zawodzie bibliotekarza pracuję już 15 lat ale takiego numeru dotychczas nie było szkoda słow PAN MInister POWINIEN się DOKSZTAŁCIĆ, a to co zmienia to czysta groteska kto tu kogo chce "upupić" i ogłupić. Ciekawe Co nam MEN jeszcze zafunduje!!!????POZdawiam IKA Odpowiedz Link Zgłoś
aaniolek88 Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:46 istna paranoja, wszystkie te książki mają dużą wartość moralną i etyczną! Pozostaje pytanie czy ministerstwo o tym nie wie czy po prostu chce się pozbyć książek, których sami nie przeczytali? Odpowiedz Link Zgłoś
karamejkos Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:49 Bo Giertych to stara dupa jest... Jak ktoś kończy edukację na abecadle to w sumie nie dziwota ... Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:51 Giertych to inteligenta bestyjka. Nie jest idiotą, a cynicznym zbrodniarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
terazpolka Giertych 31.05.07, 12:01 Taaaa... Inteligencję, to on ma wypisaną na twarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:50 Mają wartość intelektualną. Są więc naturalnie obiektem nienawiści tej "władzy". Odpowiedz Link Zgłoś
marek.duda Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:48 i na to przyjdzie czas :-) mam nadzieję, że szybko skończą się rządy tych idiotów!!! bo inaczej w kraju pozostaną oni i mochery... Odpowiedz Link Zgłoś
equino Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:55 Jak ja się cieszę że skończyłem szkołę kilka lat temu i dzięki temu wiem kto to Witkacy, Gombrowicz, Dostojewski i inni z czarnej listy giertycha. Mam nadzieję że moja córka nie będzie musiała chodzić do takiej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
justysia_g Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:53 czemu nikt nie chce podjac sie darmowej terapii elektrowstrzasowej szanownych czlonkow naszego rzadu badz zafundowac im gratisowej lobotomii, tak na polepszenie samopoczucia i funkcji intelektualnych, bo chyba im sie cosik zblokowalo w tych lepetynach... obawiam sie jednak, ze nie byloby czym wstrzasac ani co redukowac... <lol> zaczynam tez wierzyc, ze niedlugo powyzsze bestialskie metody leczenia "chorych" (zapewnie na schorzenia polityczne) beda z powrotem na piedestale metod leczenia zaburzen w IV RP - po interwencji szanownych powyzszych. o zgrozo! Odpowiedz Link Zgłoś
quirinus Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:58 nie.... Trzeba najwyraźniej wyjezdzac z tego kraju.... Dobraczyński za Dostoyewskiego... Tak to jest jak sie takich buraków dopuszcza do decyzyji jakichkolwiek... Obrona Sokaratesa- w sumie kapitalne dzieło ARYSTOTELESA.... no comment Odpowiedz Link Zgłoś
pro_fanacja Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:58 Afera TeleTubisiowa to nic w porównaniu z tym,że chce się nam zabrać najsłynniejszych prozaików. No cóż jaka władza takie rozporządzenia. szkoda gadać :((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
annmary4 Na indeksie Giertycha 31.05.07, 11:59 Moją propozycją dla polskiego szkolnictwa w tym wypadku jest całkowite wycofanie lektur, a przedmiot "Język Polski" przemianujmy na "Literatura religijna", bądź "Religia Polska". Dlaczego nie mamy pójść w stronę całkowitej skrajności? Odbierzmy młodzieży polskiej możliwość zaznajomienia się z literaturą innych krajów! Zróbmy Konkursy Recytatorskie pod hasłem "Zinterpretuj dowolny fragment Pisma Św." Przepraszam, ale to co się w tej chwili dzieje jest naprawdę absurdalne. Jak można wycofać ze spisu lektur twórców nowych prądów literatury światowej??? Mam wrażenie, że ludzie którzy wycofali te tytuły, nigdy w życiu ich nie mieli w ręku, lub też mieli, ale nie zrozmieli ich treści! Poza tym nie czytali również tych tytułów, które chcą wprowadzić. "Kamień na kamieniu" - to bardzo dobra lektura zgadza się, ale tam też znajduję się np. stwierdzenie (Kaśka mówi do Szymka) "A ty gdzie sobie upuścisz? Do wychodka będziesz latał?" .. hmmm co Pan na to Panie Ministrze? Odpowiedz Link Zgłoś
annmary4 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 12:22 mała poprawka: KONKURS RECYTATORSKI p.t. "Wywiedzione ze Słowa Świętego" Odpowiedz Link Zgłoś
c_malgorzata Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 12:00 widocznie nie bez powodu MEN miesci sie na Szucha... ta ulica i "urzedujacy" tam ludzie juz wczesniej dorobili sie zlej slawy... Odpowiedz Link Zgłoś
maciek.radecki brawo Giertych, wyrzuć wiecej lektur!!!!!!! 31.05.07, 12:10 Dobrze się stało, że wycięto Witkacego, Gombrowicza, czy Dostojewskiego, ale Fausta mi szkoda :( Lektury szkolne i program szkolny to raczej zmora, dla każdego ucznia, badziewie, które żaden nastolatek nie chce czytać, no ale muszą, hmm a właściwie skrypty o nich ;P dał Giertych zarobić tym co opracowywać będą nowe ściągi :D Odpowiedz Link Zgłoś
przegrzmot Tych gier przegranych gier juz nam nie odda nikt.. 31.05.07, 12:11 Zanim Gnoj* przegra - chce jeszcze troche namacic. - oby historia sie na nim dojmujaco przejechala,jeszcze za jego podlego zywota. - Czyzby chcial wprowadzic do szkol "dziela" swojego tatusia ?! *Gnoj - to oczywiscie R.Giertych. Adminie!!! Ocen!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elfilippe Na indeksie Giertycha 31.05.07, 12:11 Szanowni Państwo!!! moze powinnismy zrobić replay Hungary 2006 w polskim wydaniu ??? mysle ze to ewentualnie by pomogło... jezeli czegos nie zrobimy w tym kierunku niedługo biedne dzieciaki beda sie podpisywac X na dokumentach, zamiast sie rozwijac nasz prze... i nie chodzi mi o cudowny rzad tylko je uwstecznia... ten cyrk który ma miejsce ptrzez ostatnie dni to tylko przykrywa zeby po prostu zaden z obywateli nie widział ze naszym państwem rządzą imbecyle intelektualne które nie potrafia nic konkretnego zrobic dla kraju... przydałąby sie jakas krwawa rewolucja :) Odpowiedz Link Zgłoś
magik369 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 12:12 mam nadzieje, ze wrodzona przekora narodu wobec nakazow odgornych wzmocni czytanie pobudzajacych do myslenia pisarzy. rozumiem, ze latwiej kierowac ludem przesiaknietym propagandowymi tresciami, niz swiadomymi obywatelami, majacymi swoj odrebny swiatopoglad.ach ta sila literatury!!! ale zeby az tak sie jej bac... panie Giertych, pewnie bezsenne noce juz za panem :) Odpowiedz Link Zgłoś
teedeek Na indeksie Giertycha 31.05.07, 12:17 dlaczego takie polsrodki stosowac? przeciez latwiej bedzie zeby pan giertych sam napisal nowe lektury wylacznie zgodne z duchem IV RP, z jakze postepowymi i korzystnymi dla Polski haslami LPR i mlodzierzy malo-poslkiej. beda z tego same korzysci: drukarze zarobia na ksiazkach (dadza nowe miejsca pracy), minister pokaze swoje nowe atuty literackie, krytycy beda mieli co robic, no mozna by tak mnozyc nowe korzysci dla kraju, gospodarki i dla slawy Polski w swiecie (niestety watpliwej dla wszystkich tylko nie dla rzadzacych) po bolku i lolku, teletubisiach i innych winnych postaciach z bajek co nas moze spotkac jutro...? okazuje sie ze mozemy czuc sie tylko bardziej zaskoczeni... a moze tak naprawde zadna kolejna ciekawostka nas juz zaskoczyc nie ma prawa? moze pozostalo sie tylko pogodzic ze z kazdym dniem bedzie tylko gorzej...? i tak do kolejnych wyborow - mam nadzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
radomiro Conrad 31.05.07, 12:17 Joseph Conrad to pisarz polskiego pochodzenia 100 razy bardziej znany na swiecie niz ci wszyscy Mickiewicze, Sienkiewicze i inni pisarze martyrologiczni. Ale, jak wiadomo, Conrad juz za swojego zycia byl atakowany przez innych zazdrosnych polskich pisarzy "za brak patriotyzmu" Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Najbardziej Korzeniowskiego obciaza to... 31.05.07, 12:33 ze nie pisal po polsku i w rezultacie kaczki ,bo o Giertychu nawet nie warto juz mowic,nie moga przeczytac jego ksiazek w oryginale. Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: Conrad 31.05.07, 12:35 Tak daleko bym nie sięgał. Romek po prostu nie lubi wody. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Conrad 31.05.07, 12:36 za to probowal odpowiedzi na wazne pytania czy wazne jest dotrzymac danego slowa w sytuacji gdy nikt sie nie dowie czy to ze mi placa zwalnia mnie od odpowiedzialnosci Odpowiedz Link Zgłoś