Dodaj do ulubionych

Na indeksie Giertycha

• bunky Ale dlaczego "Inny Świat"? 31.05.07, 13:07
      Przecież to książka o prawdziwym obliczu komunizmu i jego destrukcyjnym wpływie
      na człowieka...
      • r306 Poniewaz takie obozy pracy... 31.05.07, 13:27
        ... sa marzeniem Giertycha....
        Pierwszy krok juz zrobil w ramach programu zero tolerancji w szkolnictwie....
    • maagd Na indeksie Giertycha 31.05.07, 13:12
      Panu ministrowi chyba już całkiem sufit się obsunął!
      Czuję się tak, jakbym żyła w czasach niemieckiej okupacji...
      Żenujące!
    • te_rence Na indeksie Giertycha 31.05.07, 13:13
      Nie no ludzie! tak nie może być! jakiś psychol dorwał się do edukacji i swoje
      widzimisia i ideologie wprowadza!
      maturzysta powinien znac te klasyki literatury!
      Ile procent społeczeńtwa głosowało na tego debila i jego Lige Polskich Romanów?
      pare procent głosujących przeciez tylko! (a uprawnionych poszło tylko 36% bodajże)
      a taki oszołom z zastępem swoich oszołomó teraz mąci w edukacji!/
      To zgroza! To już jest po prostu groza!

www.referendum2007.org/
    • kamion1 Na indeksie Giertycha 31.05.07, 13:20
      1/ "Dokładnie to nie wiem, jak jest i za co będą bić w tym roku. Bo chociaż
      zabawnie jest żyć, coś złego czai się w półmroku.(...) Znów chcą tobą rządzić,
      żebyś nie zabłądził. Skąd się tacy biorą, no skąd?" (Lech Janerka, "LA")
      2/Całemu temu rządowi sugeruję jak najszybsze konsultacje psychiatryczne - dla
      naszego wspólnego dobra. Albo skolonizowanie jakiejś odległej planety o
      wdzięcznej nazwie RPIV i wyprowadzenie się tam ze wszystkimi swoimi
      zwolennikami.
      3/ 2 lata temu, czyli kiedy wygrał PiS i s-ka, pomyslałem, że może mój dziadek
      zakopał w ogrodzie jakąś broń po wojnie. Teraz przystapię do poszukiwań :)
      P.S. Nie da się zrozumieć "Cesarza" bez znajomosci Gombrowicza.
      • unna Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 14:36
        Plastusiowy pamiętnik, Jacek, Wacek i Pankracek to moje lektury z pierwszj
        klasy, może nowy kanon powstał na bazie wspomnień ministra i wicepremiera dwa w
        jednym, powinny być jeszcze Dzieci z Leszczynowej Górki, Czterej pancerni cz.
        pierwsza, Dzieci Warszawy i Ferdynand Wspaniały. Może to swoiste deja vu.
        Szczerze mówiąc Ferdynand i Dzieci Warszawy mogłyby być lekturami dla maluchów.
        Pozostałe posunięcia Naczelnego Edukatora są paranoiczne i w żaden sposób nie
        można ich zrozumieć, Dobraczyński i jego Najeźdźcy, czy też A znak nie będzie ci
        dany to kompletny bezsens, szkoda oczu.
    • annawspaniala Na indeksie Giertycha 31.05.07, 13:24
      Az mi łzy czyste ,żęsiste po policzkach spływają..A jednocześnie wielki gniew..
      Przecież ci autorzy, ich dzieła to jest zbiór książek najchetniej
      czytanych..takich ,które porywał współczesne młode pokolenia...naprawde
      Gombrowicz,Dostojewski,Goethe,Kafka..Nawet nie ma jak tego soczyście i mściwie
      skomentować--> Panie Giertych wypchaj sie pan sianem.Przeciez dzieciaki nie
      sięgną teraz z czystek ciekawosci po te książki, muszą mieć jakąś wskazówke,
      muszą mieć to często zinterpretowane...Te dzieła to studnia wiedzy,przeżyż,
      uczuć ludzkich i oczywiscie hostorii..
      Ja to skomentuje pewnym wierszykiem:
      WIERSZ
      Horyzonty pękają jak flaszki
      zielona plama pęcznieje pod chmury
      przenoszę się znowu do cienia pod sosny-
      stąd:
      dopijam chciwym haustem
      moją codzienną wiosną.
      MOJE TŁUMACZENIE
      Łydki,łydki,łydki
      Łydki,łydki,łydki,łydki
      Łydki, łydki,łydki,łydki,łydki:
      Łydka:
      Łydka,,łydka,łydka
      łydki,łydki,łydki

PS. Kto czytał,wie o co chodzi--> ja komentuje dodatkowo: WSZYTSKO TO< TO JEDNA
      WIELKA GĘBA!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • docentverba Na indeksie Gazety 31.05.07, 13:25
      Gazeta tez ma wlasny indeks pisarzy o ktorych nie wolno wspominac-miedzy innymi
      Lysiak Waldemar i Mackiewicz Jozef
      • funia81 Re: Na indeksie Gazety 31.05.07, 15:37
        Co do Lysiaka to trudno im sie dziwic: to nie zaden pisarz, tylko mitoman i
        kiepski publicysta.
    • herman303 Na indeksie Giertycha 31.05.07, 13:26
      Kiedy obecna ekipa przejmowała stery III RP, przed ogłoszeniem składu nowego rządu, dystansując się od bieżących komentarzy, pozwoliłem sobie w gronie znajomych wygłosić myśl, która w pełni wyrażała moje obawy przed tym co nas czeka.

"W okresie krótszym niż się tego spodziewamy będziemy funkcjonować, jako jednostki, w systemie tak represyjnym przy którym okres ostatnich lat życia nieboszczki partii jawić się będzie jako oaza spokoju i tolerancji".

I stało się to co się stało. Ci, którzy próbują nam wmówić, że uratowali nas przed....(ale czym?), gdyby ich zapytać o kanon lektur obowiązkowych napewno odpowiedzą że czytali (jeden chyba nie) Gombrowicza, Witkacego, Kafkę, Goethego,Conrada, Dostojewskiego.... bo tym, w ich mniemaniu miedzy innymi, różnią się od tępych aparatczyków okresu minionego. Dlaczego więc ,mydląc oczy nauczycielom bzdurnym hasłem o kształtowaniu..(skąd my to znamy?), wymazują z podręczników najwybitniejszych z wybitnych. Odpowiedź jest bardziej prosta niż konstrukcja cepa. Należy wychować (wykształcić) pokolenie bogoojczyźnianych ksenofobów, pokolenie któremu nigdy w "perfekcyjnie" wypranym przez duet Giertych - Orzechowski rozumku nie wykiełkuje myśl aby spuścić w odchłań niebytu twórców IV RP. Na szczęście mam już dorosłe dzieci i jestem przekonany, że moje wnuczki z takim samym zapałem jak ich ojcowie będą grzebać zarówno w księgozbiorze jak i płytotece dziadka. Jak narazie nie ma dekretu aby "niesłuszne" tytuły oddawać bojówkom Giertycha na przemiał lub bardziej widowiskowe stosy.
      W końcu lat 60 ubiegłego wieku, tuż przed śmiercią, dziadek, który na moje nieszczęście w 1925r. powrócił do Polski z USA, mawiał: "Obyś synku nie dożył takich czasów kiedy w tym, tak tragicznie doświadczanym przez los, kraju wzorce postępowania będą wspólnie wyznaczać; katabas, kryminalista i panienka lekkich obyczajów".
      Myślę, że najlepiej dla nas wszystkich byłoby aby dziadek ze swoimi złotymi myślami został w USA.
    • elinamaj Na indeksie Giertycha 31.05.07, 13:27
      Nie istnieja slowa, badz jest ich za wiele, aby skomentowac dzialania Ministra
      Edukacji Narodowej. Mozliwe ze Pan Roman Giertych nie czytal lektur, ktore chce
      wymazac z indeksu lektur obowiazkowych, badz nie uczestniczyl czynnie w
      zajeciach z Jezyka polskiego. Moze Giertych powinien wrocic do ''lawki
      szkolnej'', zeby wreszcie otworzyc oczy? Nowe lektury ''chrzescijanskie''? TAK,
      ale na RELIGIOZNAWSTWIE!
    • gkurzynski1 Na indeksie Giertycha 31.05.07, 13:37
      Czytalem wszystkie te telektury chodzac do liceum. Widocznie dla Pana Romana
      byly za trudne i bojac sie o swoje dzieci postanowil je wyrzucic, gdyz jak tato
      pewnie ni zrozumieja o co w nich chodzi.Proponuje Panie Giertych w to miejsce
      dac Harlekina!!!! Wstyd Panie Premierze
    • ja665 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 13:46
      BOŻE, TY WIDZISZ I NIE GRZMISZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      W JAKIM KRAJU PRZYSZŁO NAM ZYĆ!!!!!!!!!
    • kdebem Kafka? Jeszcze sie bedzie kojarzyc ludziom 31.05.07, 13:48
      Zupelnie slusznie usunieto Kawke. A inni to Zydzi, Masoni, Cyklisci albo
      Niemcy. Pokrzepi dusze biografia Jana Pawla II
    • lklejnowski Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 13:49
      Brawo Pani Pezda. Ladnie powiedziane.
    • saltnpepper Na indeksie Giertycha 31.05.07, 13:53
      Ciesze się, że moje dziecko jest jeszcze na tyle małe, ze nie musi cierpiec
      przez tego "kretyna" z całym szacuniem Giertycha. Narazie skupiamy się na tym
      żeby zapewnic mu ciekawe rozrywki wedlewłasnego uznania. np teletubisie, gdzie
      prawilosc thinkiegoWinkiego poddana została w wątpliwosc. Ciesze się że mam
      takie kanaly jak JETIXPLAY, albo BabyTV, i można je obejrzec tylko na "nce" może
      pan wicepremier jej nie posiada i nie bedzie sie czepiał, że sie dzieci od
      małolata uczą spiewac wszystko z wyjątkiem "bogurodzicy" :D

• lidziab Na indeksie Giertycha 31.05.07, 13:55
      POCZYNANIA P.GIERTYCHA PRZEBIJAJA WSZYSTKO I WSZYSTKICH (OPROCZ P.SOWINSKIEJ).
      NA SZCZESCIE NIE MAM JUZ DZIECI W WIEKU SZKOLNYM I JEGO POMYSLY MAM GDZIES.
      ZAL MI TYLKO TYCH, KTORZY MUSZA STOSOWAC SIE DO JEGO "NOWATORSKO-SWIATLYCH"
      "WYNALAZKOW"
      PANIE PREMIERZE...RATUJ NAS PRZED SZEFEM MEN!!!!
    • mieszko27 Na indeksie Giertycha 31.05.07, 13:56

Łajno, Gebels polskiej kultury i nauki. Jako żywo przypomina Fernandela z
      końskim łbem, tylko że nie ta sama klasa konia.
    • konstruktorka1 To jest skandal !!!! 31.05.07, 13:58
      Szkole pdostawowa konczylam za komuny i wtedy mialam zachowanie mierne bo nie
      chodzilam na pochody 1 majowe
      Liceum przesladowal mnie nauczyciel historii bo nie chodzilam na religie
      Skandal miedzynarodowy sie zaczyna
    • hetmanwiechu Wracaja powiesci o Leninie (papiezu) 31.05.07, 14:06
      PiS to komunistyczne scierwo chce zrobic z papieza nastepnego Lenina poprzez
      zmuszanie mlodziezy do czytania pierdul na jego temat.
    • marych Przecież Dobraczyński współpracował z władzami PRL 31.05.07, 14:06
      jakos wszechwiedzacemu wszechpolakowi to nie przeszkadza?
      • jerzy30 a do tego bym zdeklarowany homo 31.05.07, 15:32
        ...
    • karalajna80 Na indeksie Giertycha 31.05.07, 14:06
      Co za kretynizm! Ten rząd zszedł na kaczki. Za trudne te lektury dla niektórych
      czy jak? To co, moze Koziołka Matołka niech czytaja? Albo Kometę nad Doliną
      Muminków. Ech, chory kraj...
    • jazite Na indeksie Giertycha 31.05.07, 14:07
      Hmm... Ciekawe na czym teraz będzie realizowany temat literatury obozowej? Na
      Bolku i Lolku? Ahhh.. nie no zapomniałam, ich też nie można brać pod uwagę bo
      przecież przejawiają skłonności gejowskie... To może po prostu niektóre
      elementy naszej historii pominąć. No przecież jakie to ma znaczenie, że w
      obozach opisywanych np w "Innym świecie" ginęli także polacy... Życzę młodym
      polakom powodzenia w kształceniu się. Może im być bardzo potrzebne bo jak tak
      dalej pójdzie to i mnożenia sie zakaże i na samym dodawaniu będziemy naszą
      edukaję opierać...
    • jaho10 Na indeksie Giertycha 31.05.07, 14:15
      a skad gazeta ma w gole takie info? czyzby nastepna prowokacja ?;]
    • jonnes Na indeksie Giertycha 31.05.07, 14:22
      Inny Swiat, Zbrodnia i Kara, Proces, Faust - usunieto jedyne lektury, ktore
      naprawde mi sie podobaly, az chcialo sie czytac... teraz to po liceum prawie
      nikt do ksiazek nie bedzie chcial wrocic, bo szkola bedzie uczniom wmuszac
      czytanie samych nudnych lektur... Mam nadzieje, ze ten rzad szybko odejdzie, a
      nowy po nich szybko posprzata, bo obecny produkuje u nas straszny ciemnogrod!
    • emigrant20 Na indeksie Giertycha 31.05.07, 14:25
      dramat tego kraju,tem rzad,taki minister szkolnictwa.te pozycje byly kultowe dla
      mojego pokolenia.mature zrobilem w roku 1982 we wroclawiu, cala klasa czytala
      gombrowicza, witkacego i kafke.w 1987 opuscilem polske, dzis jestem obywatelem
      niemieckim. przez dwadziescia lat walczylem przeciw obrazowi polaka zlodzieja i
      pijaka i udalo sie.ale jak wytlumaczyc niemcom, austryjakom,szwajcarom i
      holendrom ,ze lektora nie bedzie gombrowicz,kafka,goethe,witkacy.
      panie michnik - zrobcie cos, tak nie moze byc.to wstyd, cala europa smieje sie z
      nas.i jeszcze jedno panie premierze kaczynski- tak demokracja w polsce jest
      zagrozona.
      emigrant20
    • haskulec Na indeksie Giertycha 31.05.07, 14:29
      Zanim się obejrzymy będš płšnšć...Je?li liceali?ci sš inteligentniejsi od
      ministra edukacji sami sięgnš po lektury wyrzucone z listy. Nauczyciel może
      zaproponować uczniom przeczytanie tych ksišżek mimo wszystko. Nie mogš zostać
      za to wyrzuceni z pracy...
    • yryng Na indeksie Giertycha 31.05.07, 14:32
      no i pięknie,można jeszcze więcej wyrzucić np:

-Młoda Polska bo to pijaki były,nieroby i dziwkarze,nic tylko modlili się do
      tych swoich górek i dolinek i pisali bzdety...Wesele?? nie ma miejsca na książki
      o wiejskich zabawach,człowieka który w dodatku umarł na syfilis!

-A Skamandryci?przecież te wierszydła to o niczym są,gdzie wartości
      patriotyczne?etosy inteligenta i umoralniające kazania??

-Schulz bo to dopiero jest bajanie,panie!normalny człowiek to ni w ząb nie
      zrozumie,no bo co to,jakieś roślinki,latanie,trudne słowa,gołe baby,sam autor
      nie wiadomo co,jakiś taki bez rodziny,gej albo inny pedofil,a do tego Żyd!

-Herbert bo SB-ek i zdrajca,panie w warzywniaku mówiły że w gazetach o tym było

-Słowacki za trudny a i tak przecież gorszy od Mickiewicza!

-Przedwiośnie jest przecież o komuniźmie,a do tego akie ma jakieś trudne
      zakonczenie no bo nie wiadomo jak zinterpretowac- out!

Za to dużo dużo Maryjki Konopnickiej bo ona takie przejmujące pisała
      nowelki,zawsze płakaliśmy z całą klasą,smutne i prawdziwe to to
      Roman Dmowski też by się przydał-pisma zebrane,złote myśli czy coś
      Wszystkie dzieła Sienkiewicza bo on to pisał tak że hej!z ułańską fantazją!
      (i nawet mozna było sobie pomarzyć kiedy sie czytało piękne opisy zadka i piersi
      Jagienki które falowały kiedy cwałowała poprzez pola i lasy)
      I dużo dużo Matejki bo to był najwybitneijszy malarz polski

Nie wiem co zawinił Grudziński ale już widzę jak Men narzuca interpretacje
      Kamiennego Swiata Borowskiego-patrzcie dzieci a Niemce to jakie ch... były a
      Polacy to kryształ i cierpieliśmy ale zawsze bylismy w porządku

• germanio Konopnicka 31.05.07, 14:36
        Giertych pewnie jeszcze sie nie dowiedzial, ze Maryska byla LGTB

--------------------------------------------------

Dosc P(ornografii) I S(eks)u!!!
      • germanio Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 14:40
        yryng napisała:

> Za to dużo dużo Maryjki Konopnickiej bo ona takie przejmujące pisała

Giertych pewnie jeszcze nie wie, ze Maryska byla LGTB;))

---------------------------------------------------

Dosc P(ornografii) I S(eks)u!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka