Dodaj do ulubionych

Partia protestu to śmiertelna pułapka

03.06.07, 14:10
Słowa,słowa,słowa!Chyba,prawie napewno podążamy w stronę POPISu.P.Janina
Paradowska ma rację;PO moze protestować ale w końcu i tak zrobi to,co jej PIS
podyktuje.

AC
Obserwuj wątek
    • zbywasz Partia protestu to śmiertelna pułapka 03.06.07, 14:35
      Jako komentarz przytaczam fragmeny "Rzeczy o Moralnej Odnowie"
      "Tusk jad i frustrację leje"
      jakich tu nie znają dzieje
      "wciąż dyszy żądzą odwetu"
      przegrał nie stracił tupetu
      powiem "łże jak bura suka"
      tylko "w papę" lać "nieuka"
      dzisiaj on wszystkim wiadomo
      "stoi tam gdzie kiedyś ZOMO"
      "ataki nieokiełznane"
      od PO spójrzcie na dane
      z ich "otworu gębowego"
      wylewa się potok złego
      swoimi "filipinkami"
      (a może Alibabkami
      nie wyjaśnił wicepremier
      więc wątpliwość we mnie drzemie)
      "dwieście osiemdziesiąt razy"
      dopuścili się obrazy
      Partii Najwyższych Standartów
      koniec "cieniasy" tych żartów
      "nigdy rządzić nie będziecie"...
      itp. cytaty z wypowiedzi Prawdziwej Elity"
      • empirio "Liberaln prawica" - oksymoron? 05.06.07, 10:22
        W polskich warunkach określenie "liberalna prawica" coraz bardziej zaczyna
        brzmieć jak "sucha woda". A jeśli chodzi o prawa człowieka, to mi, jako
        obywatelowi naprawdę jest obojętne, jak się nazywa partia, która tych prawa
        broni: czy SLD, czy PO, czy jeszcze inaczej. Byleby broniła, a nie wygłaszała
        gładkie komunały.
        • tetlian Re: "Liberaln prawica" - oksymoron? 05.06.07, 21:22
          Jednak Olejniczak miał rację. PO to klon PiS'u. Tyle, że ten klon jest ciut
          mądrzejszy i nie jest tak fanatyczny.
        • z-nrw od kiedy PO to partia liberalna? 05.06.07, 23:26
    • sumer55 wyjątkowy cienias jest szefem wyjątkowych cienia- 03.06.07, 23:17
      sów. I to jest jedyna rzecz w jakiej zgadzam się z Pisiorem Marcinkiewiczem.
      • q_vw Re: wyjątkowy cienias jest szefem wyjątkowych cie 05.06.07, 09:20
        Pisior Marcinkiewicz ?! :)))) Wygadywanie głupot w imieniu kaczek nic mu nie
        dała, zdjęli go w przeciągu kilku godzin... :))) Lepiej mieć polityków z krwi i
        kości, posiadających własne poglądy, jak politycy PO, niż pasjonować się
        kukiełkami, deklamującymi wyuczone frazesy w imieniu kaczek.
        • kazek100 Re: wyjątkowy cienias jest szefem wyjątkowych cie 08.06.07, 23:44
          wybacz, ale umarłem ze śmiechu ;-)))))

co do kaczodziobych mam pewnie podobne zdanie jak Ty, ale tego:

"Lepiej mieć polityków z krwi i
          > kości, posiadających własne poglądy, jak politycy PO"

to nie mogłeś dać na serio, nie?
    • aby Skomlenie, cwaniacka mimikra, pomieszanie języków 04.06.07, 02:53
      Czytając te płaczliwe wynurzenia można odnieść wrażenie, że lider PO użala się,
      że że nie wygrał w konkursie na najlepszego cwaniaka, choć bardzo się starał.

Skoro negatywna ocena porozumienia zawartego przy Okrągłym Stole jest "głównym
      paliwem propagandy PiS", należy robić to samo, twierdzi Donald Tusk. A następnie
      bez najmniejszego wahania (głupota, poddańcze nawyki, czy cwaniactwo?) kopiuje
      idiotyczne szablony Kaczyńskich w rodzaju "nie chcemy stanąć po stronie tych,
      którzy bronią dziedzictwa PRL-u".

O kłopotach psycho-charakterologicznych lidera poważnej partii politycznej
      wymownie świadczą dramatyczne, bełkotliwe zaklęcia, które z nagła wyrzuca
      rozmawiającym z nim dziennikarzom: "jesteście dla mnie moją gazetą, moją jedyną
      gazetą". I dalej jeszcze większy bełkot o tym, że on i ich gazeta to "krew z
      krwi, kość z kości z tego samego plemienia..." [!] Już sam język tych
      dziwacznych zaklęć, odzwierciedlający przecież pewien sposób myślenia, jest
      dowodem na to, że Donaldowi Tuskowi chyba jednak bliżej do braci Kaczyńskich i
      panów Giertychów niż do Gazety Wyborczej.
      • naturelovers Re: Skomlenie, cwaniacka mimikra, pomieszanie jęz 05.06.07, 12:39
        Smucisz, aby.
    • abba15 Dopnek skoroś smieciem to cię komuna zmiecie 04.06.07, 17:14
    • justyna_uk Re: Partia protestu to śmiertelna pułapka 05.06.07, 09:03
      "Gdy jednak spojrzeć z punktu widzenia ludzi spoza waszego świata, łatwo się
      przekonać, że emocje polityczne dzielą dziś Polaków na zwolenników PiS i
      zwolenników PO. Na spotkaniach, jakie odbywam ze zwykłymi ludźmi, nikt nie ma co
      do tego wątpliwości"

Bez sensu. Na spotkania z Tuskiem chodzą ci co lubią PO a nie PIS. Już lepsze by
      były ulotki pare razu w miesioncu.
    • marzencic Re: Partia protestu to śmiertelna pułapka 05.06.07, 09:08
      Ciekawe ze nikt z opluwajacych nie zacytowal opini Donalda i probowal z nimi polemizowac tylko zieje nienawiscia i uprzedzeniami. Janina Paradowska chetnie widzialaby PO w objeciach SLD lub Lidla. PiS jest sprytniejsze i tylko tlumaczy zwoja koalicje z LPR i S. rzekomymi koszachtami PO z SLD. Coraz bardzeij widze ze PO powinna stworzyc liberalny i niedlawiacy podatkami program i zebrac wszystkich politykow dobrej woli z kazdego ugrupowania aby ten program zrealizowac (jesli sa tacy w Sejmie). Kazdy obywatel w Polsce dzisiaj ma 59 tysiecy zl do zaplacenia za pomostowe emeryturki,falszywych rencistow, doplaty do KRUS i ZUS itd...
      Dlug i odsetki nadal rosna. Za pare lat ludzie stana jak z Gierka przed pustymi bankami i inflacja 300% .W Argentynie juz to przerabiali dzieki pomocy zwiazkow zawodowych. Jesli nie Platyforma to juz nikt nigdy nie wydobedzie nas z tego bagna. Mamy dwa wyjscia albo isc lioberalna droga Irlandii albo wyjechac do Irlandii.
    • neokomunista PO to oczywista prawica tak samo jak PiS 05.06.07, 09:39
      Najgorsze jest to że w kraju niema lewicy. Ludzie natomiast są niestety
      umiejętnie manipulowani przez prawicę. GW jak widzę w ten dyskurs manipulacji
      się wpisuje.
      • naturelovers Re: PO to oczywista prawica tak samo jak PiS 05.06.07, 12:41
        I cale szczescie. Ile razy mysl lewicowa ma sie skompromitowac, zebys przejrzal
        na oczy? 3 razy to za malo?
        • neokomunista Lewicowa myśl dopiero nadejdzie 05.06.07, 14:50
          a po drugie nigdy się nie skompromitowała. Osiąga sukcesy w Wenezueli, poniekąd
          w krajach socjalnych takich jak Szwecja choć tam socjalizmu niema. Miała wiele
          do zaoferowania w czasach tzw. realnego socjalizmu między innymi w PRL-u, (pełne
          zatrudnienie, opieka socjalna.) w Jugosławii (rady robotnicze) czy na Kubie
          (opieka zdrowotna i socjalna). Ile razy ty natomiast zrozumiesz że myśl
          prawicowa to przeżytek.
          • swoboda_t Re: Lewicowa myśl dopiero nadejdzie 05.06.07, 15:06
            tak tak, lerwica zawsze miała dużo do zaoferowania. Za cudze pieniądze :D I
            jakoś dziwnym trafem te wszystkie tak wspaniale rządzone Jugosławie, PRL-e i
            inne Kuby skończyły w biedzie, nędzy wręcz. Tylko nie pieprz, że tak nie było -
            ja jeszcze pamiętam jak w latach 80-tych torba reklamowa z niemieckiego marketu
            była w Polsce symbolem wysokiego statusu.
            • neokomunista Socjalizm Tak wypaczenie nie! 05.06.07, 15:25
              pseudokomuniści robili co mogli aby socjalizm upadł. Jakoś jednak nie było nawet
              w tych "szarych" latach czegoś takiego jak zjawisko głodu wśród dzieci. Na Kubie
              mimo że gospodarka na początku lat 90-tych podupadła niema dzisiaj sytuacji
              podobnej doi Korei Płn. czyli jedzenia trawy przez dzieci. Nadal na Kubie dzieci
              dostają posiłki w szkołach i są schludnie ubrane. Jugosławia jeszcze w 84 roku
              organizowała na przyzwoitym poziomie olimpiadę. Nie będę mówił kto podjudzał do
              konfliktów etnicznych ale jest jedno takie państwo które bardzo w tym pomogło
              Jugolom. W nowej kapitalistycznej rzeczywistości w Polsce co 3 dziecko żyje
              poniżej minimum socjalnego. Tylko mi nie pieprz że nie stwierdzam faktów.
              • cpt.xyzzy Re: Socjalizm Tak wypaczenie nie! 05.06.07, 23:30

Czyli w Korei Pólnocnej jest ustrój prawicowy ? rozwiń, bo się pogubiłem w
                twojej logice rozmytej myslą lewicową...
              • enwupe Re: Socjalizm Tak wypaczenie nie! 06.06.07, 08:38
                Co trzecie dziecko?! Czyli statystycznie jak będziesz miał (jak już dorośniesz)
                trójkę dzieci to jedno z nich będzie głodować!
                Tak, pieprzysz bzdury :)
          • enwupe Re: Lewicowa myśl dopiero nadejdzie 06.06.07, 08:36
            Ciekawe tylko, że w kapitalistycznej Estonii, żyje się ludziom lepiej niż w
            sowieckiej Estonii. Ciekawe, że w IIIRP mamy znacznie większe możliwości i
            jesteśmy znacznie bardziej zamożni niż w PRL... Tyle zostało z twojej myśli
            lewicowej.
            • neokomunista Hehee dobre żarty 06.06.07, 09:27
              Gratuluje humoru. Trzeba mieć tupet liberała aby nie zauważać nierówności
              ekonomicznych, niesprawiedliwości społecznej. Kto ci taką propagandę zafundował
              za młodu że taki system myślenia przyjąłeś.
              • ppo Może ty faktycznie miałes lepiej za PRL. 06.06.07, 13:05
                Albo twoi rodzice. Bo ja (i cała moja rodzina) mieliśmy znacznie gorzej. Mało
                tego- wszyscy ludzie, których znam, klepali za czasów PRL biedę. Teraz nie!
                Jednoczesnie wiadomo, że była wówczas pewna grupa ludzi, którzy cieszyli się
                przywilejami i mieli wtedy bardzo dobrze (to jest tzw. sprawiedliwość społeczna-
                jak słyszę to określenie, to mam ochotę zabijać). Wiem, że cie nie przekonam,
                bo jestes dzieciakiem, który o PRL wie mniej, niz ja o uprawie buraka
                polskiego. A nierówności ekonomiczne były większe za PRL, teraz są one może
                bardziej widoczne, z tej prostej przyczyny, że więcej ludzi jest bogatych (i
                nie ukrywają się oni po daczach w Magdalence, tylko żyją obok ciebie). A tak w
                ogóle, to akurat nie są te nierówności niczym złym- lepiej, żeby byli bogaci i
                biedni (jak w każdym normalnym kraju), niż żeby wszyscy byli biedni i "równi"-
                w cudzysłowiu, bo równi ludzie nigdy nie będą. Jesli nie podzielą się według
                statusu ekonomicznego, to wymyślą sobie inną linię podziału (za PRL np.
                inteligencja vs chłoporobotnicy). Równość jest wbrew naturze.
                • neokomunista No cóż nie przekonałeś mnie 08.06.07, 21:54
                  Jestem urodzony w PRL-u choć nie żyłem w nim przynajmniej pracując. Ale mimo to
                  znam wielu ludzi którym jest gorzej a nie lepiej. To że jest więcej biurowców i
                  pensjonatów nie oznacza że żyjemy godniej. Większość ludzi traci pracę albo jest
                  traktowana tak ja w Pisz czyli pacyfikowana. Za PRL-u nie był pewna elita ale to
                  nie to co jest dzisiaj. Kiedyś lipny piosenkarz czy aktor nie zarabiał takich
                  apanaży jak dziś. Robotnik miał tą bułkę i mleko do zjedzenia podczas pracy.
                  Dziś niema nic. Ja miałem pradziadka robotnika którzy klepał biedą ale za
                  sanacji, poczuł się dopiero panem w PRL-u.
    • edi54 Partia protestu to śmiertelna pułapka 05.06.07, 09:53

Od miesiecy powtarzam:szansa dla PO moze byc wylacznie wymiana Tuska
      na Komorowskiego i zmiana strategii w stosunku do PiS i do lewicy.Kaczynski
      i jego kohorta smieja sie w kulak i bezczelnie uprawiaja swa
      propagande ,ktora jezykiem i stylem trafia w oczekiwania tych 20-30 %
      wyborcow (ale jakich wyborcow!!! podatnych na taka propagande i bioracych
      udzial w kazdych wyborach).Propaganda blizniakow wpisuje sie swym
      charakterem w styl propagandy faszystowskiej.Wyplywa ze znajomosci nastrojow
      i oczekiwan.Jest prosta i klarowna.Atakuje bezpardonowo przeciwnika.Nie dba
      o pozory elegancji.Ma byc dowodem sily rzadzacych.Ma pokazywac,ze dzialania
      tego rzadu ukierunkowane sa na dobro biednych i okradanych , ze proba
      radykalnych zmian spotyka sie z oporem "starego ukladu" (zwykla blaga ,
      majaca znalezc uzasadnienie w kilku aferach,ktore tez budza watpliwosci co
      do swej aferalnosci).O determinacji rzadzacych maja swiadczyc spektakularne
      zatrzymania.I tak dalej , i tym podobnie.Niestety ,Olejniczak ma racje
      w swej diagnozie.PO jest klonem PiS.Nieudanym ,zazdrosnym,pozbawionym
      stanowczosci i charyzmy.PO wcale nie gwarantuje - nawet w razie wyborczego
      sukcesu - nowego otwarcia ,zwiazanego z odsunieciem PiS od wladzy.
      PO poprzez swoj makkiawelizm ( i rokityzm ) przegra kolejne wybory.
      PO powinna zdecydowac sie na krok zblizenia z LiD-em.Bo gra idzie
      o przyszlosc Polski.Zaszlosci historyczne,ideologizmy,urazy trzeba
      odlozyc na bok.Tak, wymaga to smialosci,ale Polska jest warta
      takiej odwagi.
    • ivulspirit Re: Partia protestu to śmiertelna pułapka 05.06.07, 09:54
      no cóż Platformo.... albo w lewo albo w prawo
      • neokomunista PO to partia która otwarcie głosi że jest prawicą 05.06.07, 10:43
        i nie dziwi to specjalnie gdyż jest ona liberalna ekonomicznie i konserwatywna
        światopoglądowo. A właśnie takie postawy charakteryzują partie prawicowe. PO
        jest też partią antykomunistyczną i antylewicową. Gdyby znalazła się u władzy
        nie dość że krzewiła by ostre cięcia socjalne to ideologicznie forsowała by te
        same postulaty co PiS. Gazeta Wyborcza też jest gazetą prawicową i nie zmienią
        tego żadne głosy oszołomów którzy twierdzą że GW to "przestrzeń" "lewactwa".
        Lityński czyli człowiek ze środowiska GW mówił w tv Puls że Olejniczak
        przedstawił na konwencji SLD program hahaha "lewacki". Przecież to śmieszne. Ten
        program to był zbiór absolutnie namiastkowych postulatów lewicowych a nie żaden
        zwrot w kierunku radykalnych postulatów lewicowych. Dziwi to że mówi to człowiek
        który sam wywodzi się z rodziny komunistycznej. Właśnie błędem lewicy jest to że
        słucha głosów liberalnych - prawicowych. Kwaśniewski który sam stał się
        liberałem i jak sami mówi komunistą nigdy nie był (to po co był w PZPR) będzie
        grabarzem lewicy w tym kraju a nie jej wskrzesicielem.

W tym wszystkim najbardziej dają się robić w konia ludzie młodzi wykształceni.
        Dają się oni nabierać na różne prawice czy to PO PiS a nawet SLD. Nasz kraj nie
        jest demokratyczny, gdyż niema prawdziwej lewicy, niema gazety lewicowej a takie
        są w Europie, są nawet gazety ugrupowań komunistycznych jak Il Manifesto.
        • naturelovers Re: PO to partia która otwarcie głosi że jest pra 05.06.07, 12:44
          Oby tak dalej. Tak nam dopomoz Bog. Amen.
          • mini_sterek1 A jakie to doswiadczenie prawicowe mają 05.06.07, 13:53
            wychowankowie i potomkowie komunizmu?
          • neokomunista God Bless You 05.06.07, 14:51
            and F**K Capitalism FOREVER!
        • poglodzio Re: PO to partia która otwarcie głosi że jest pra 05.06.07, 14:25
          jak PO to prawica to ja jestem komuchem :(
          • swoboda_t Re: PO to partia która otwarcie głosi że jest pra 05.06.07, 15:03
            Jeśli dobrze pamiętam to popierasz PiS, więc tak, jesteś komuchem. Bo PiS to
            wierzący komuniści.
            • neokomunista PiS to prawica konserwtywno-religijna 05.06.07, 15:33
              a nie komuniści. PiS-owcy są antykomunistami i popierają wolny rynek o czym
              świadczy to że nie ingerują w gospodarkę. Są zwolennikami takich "autorytetów"
              jak Ronald Reagan czy Augusto Pinochet. Ziobro postać kuriozalna obwieścił kiedy
              dostał nagrodę od "Wprost-u" (człowiek roku) że jego autorytetem politycznym
              jest Milton Friedman. To ulubiony rząd prawicowy PiS-u czyli rząd Olszewskiego
              nie sprzeciwił się wprowadzeniu Układu Stowarzyszeniowego w 1991 roku, który
              otworzył drogę obcemu kapitałowi. Nie popieram PiS-u i nigdy nie będę. Prawica
              zawsze była po stronie ucisku czyli pieniądza, kleru i kapitalistów. Za prawicę
              w Polsce uchodzi większość partii w Polsce. Nawet liberalny Jacek Żakowski
              uznaje i ma racje że SLD to ugrupowanie centrowoprawicowe.
              • z-nrw Re: PiS to prawica konserwtywno-religijna 06.06.07, 00:05
                w polityce z poprzedniego tygodnia jest ciekawy wywiad z amerykanskim
                historykiem, ktory pokazuje, ze od 1990 kazdy polski rzad robil prawicowa,
                neoliberalna polityke gospodarcza, lacznie z SLD i PiS. ta polityka gospodarcza
                doprowadzila do coraz wiekszych roznic miedzy bogatymi i biednymi, co znowu
                powoduje gniew spoleczny. jednak kazdy rzad polski do tej pory, zamiast zmienic
                polityke gospodarcza (wieksze opodatkowanie kapitalu, podatek od spadku itp.,
                mniejsze obciazenie zwyklych wyplat), robi dalej to samo i pokazuje kozly
                ofiarne, ktore sa winne niesprawiedliwosci spolecznej: aktualnie sa to salony,
                uklady, agenci itp. Jesli PO kiedys wprowadzi podatek liniowy bedzie to
                oznaczalo jeszcze wieksze rozwarstwienie majatkow, problem bedzie jeszcze
                wiekszy. Jezeli ludzie wtedy obwinia za to system demokratyczny, to bedzie to
                koniec demokracji.
              • enwupe Re: PiS to prawica konserwtywno-religijna 06.06.07, 08:29
                Sugeruję podszkolić się bardziej w teorii polityki i systemach politycznych i
                partyjnych zanim zacznie się pisać i powtarzać bzdury o rzekomej prawicowości
                PiS i ich nastawieniu wolnorynkowemu... Szkoda gadać.
                Pomijam już zupełną ignorancję w dziedzinie ekonomii, która każe wam mówić o tym
                "złym kapitaliźmie", a zapomina, że nawet Marks mówił o tym, że komunizm można
                zbudować wyłąćznie w państwie bogatym z ogromnym kapitałem.
                • neokomunista Tak Marks rzeczywiście o tym wspominał 06.06.07, 09:22
                  że socjalizm dalej komunizm da się zbudować w państwie o bogatym statusie. PiS
                  jednak to partia prawicowa, prorynkowa gdyż nie był jak dotąd żadnych działań
                  tego ugrupowania i koalicja przeciw rynkowi. Jest to partia konserwatywna
                  światopoglądowo, antykomunistyczna i antylewicowa podobnie jak PO. Np.
                  Ujazdowskiemu człowiekowi z PiS-u nie przeszkadza to (a wyrażał to
                  niejednokrotnie) że państwo jest zależne od kościoła. Znam systemy polityczne i
                  myślowe więc nie bój się o moją wiedzą.
            • poglodzio Re: PO to partia która otwarcie głosi że jest pra 06.06.07, 15:42
              Nie popieram PIS, PIS to jakobini i populiści ( w większości przeważającej) ja
              jestem narodowcem i popieram tylko niektóre poczynania PIS-u
          • z-nrw Re: PO to partia która otwarcie głosi że jest pra 05.06.07, 23:46
            poglodzio napisał:

> jak PO to prawica to ja jestem komuchem :(

no to jestes komuchem :)
            • poglodzio Re: PO to partia która otwarcie głosi że jest pra 08.06.07, 10:04
              no komuchem właśnie nie jestem, PO ma populistyczny i socjalistyczny program
              jak i ludzi
    • mini_sterek1 Tusk wlasnie konczy kopac sobie grób 05.06.07, 10:41
      jeszcze tylko zabezpieczyć przed zawaleniem,przyklepać szpadlem.
      Okazuje się że jest pisowskim poddanym który boi sie mieć swoje zdanie,jego
      zdanie to zdanie Kaczyńskiego.
      • naturelovers Re: Tusk wlasnie konczy kopac sobie grób 05.06.07, 12:45
        "jego zdanie to zdanie Kaczyńskiego."

A ktore konkretnie?
        • mini_sterek1 Metafora 05.06.07, 13:52
          chodzi o to ze Kaczyńskiego Tusk sie boi jak ognia.Po takim opluciu przez
          półtora roku Tusk nadal woli Kaczyńskiego i jego komunistycznych pachołków.
    • turtlezzz Nie ma już odwrotu... 05.06.07, 13:09
      Teraz, kiedy PiS obsadził najważniejsze stanowiska w państwie, poukładał sobie wszystko pod swoje partyjne interesy, Platforma nie może wejść z nim w koalicję. Bo choćby przeważała w parlamencie, to siłą dominującą będzie partia Kaczyńskich, bardziej wyrazista i zakorzeniona w państwowych strukturach.

Jedyną drogą dla Platformy jest koalicja z lewicą i demokratami. I to formować ją trzeba, póki ma się przewagę. Przed wyborami Tusk i Kwaśniewski muszą podać sobie ręce, ale to Tusk i jego liberałowie powinni być w prawie równym stopniu siłą sprawczą tego sojuszu. Nadchodzi czas, w którym pan Tusk - niewątpliwie polityk wybitny i bardzo już doświadczony - będzie musiał zniszczyć dotychczasowe zasieki i poszerzyć zasięg działania Platformy. Bo narazie jest okopany po środku frontu. Jak naprą z dwóch stron, to będzie po Platformie.
      • turtlezzz Re: Nie ma już odwrotu... 05.06.07, 13:13
        Co ja piszę.. w jakim "prawie równym stopniu" ? Udzielił mi się minimalizm... Platforma musi wykorzystać jakąś kolejną aferę rządową i w tym momencie głośno zadeklarować chęć sojuszu z lewicą.
      • matrek Proponujesz Platformie zbiorowe harakiri. 06.06.07, 04:01
        turtlezzz napisał:

>
        > Jedyną drogą dla Platformy jest koalicja z lewicą i demokratami. I to formować
        > ją trzeba, póki ma się przewagę. Przed wyborami Tusk i Kwaśniewski muszą podać
        > sobie ręce, ale to Tusk i jego liberałowie powinni być w prawie równym stopniu
        > siłą sprawczą tego sojuszu. Nadchodzi czas, w którym pan Tusk - niewątpliwie po
        > lityk wybitny i bardzo już doświadczony - będzie musiał zniszczyć dotychczasowe
        > zasieki i poszerzyć zasięg działania Platformy. Bo narazie jest okopany po śro
        > dku frontu. Jak naprą z dwóch stron, to będzie po Platformie.

To bedzie natychmiastowe harakiri Platformy. 40% Polskich ogolu polskich
        wyborcow odrzuci ten mariaz i z PO zostanie dokladnie tyle samo co dokladnie z
        tego samego powodu zostalo z UW.
        • turtlezzz Re: Proponujesz Platformie zbiorowe harakiri. 06.06.07, 12:19
          UW legła głównie pod wpływem konkurencji Platformy. Przecież w realny mariaż z lewicą weszło dopiero PD.

Lewica od lat się liberalizuje. A na dodatek teraz jest słabsza od liberałów. Dlatego można stworzyć sojusz o innym profilu, z innym rozłożeniem akcentów.
          • turtlezzz Re: Proponujesz Platformie zbiorowe harakiri. 06.06.07, 12:20
            ...a nie czekać, aż socjaldemokraci znów wyprzedzą liberałów w notowaniach...
            • matrek Re: Proponujesz Platformie zbiorowe harakiri. 06.06.07, 12:58
              turtlezzz napisał:

> ...a nie czekać, aż socjaldemokraci znów wyprzedzą liberałów w notowaniach...

Wiekszosc zwolennikow platformy jest przeciwnikami czerwonych pajakow i nigdy
              nie zaakceptuje marazu z postkomunistami. I tyle.
          • matrek Re: Proponujesz Platformie zbiorowe harakiri. 06.06.07, 12:56
            UW oficjalnie padla po powstaniu PO, ale przestala sie liczyc politycznie co
            najmniej dwa lata wczesniej, gdy zaczela ciazyc do SDRP i jednac sie z roznymi
            "ludzmi honoru".
    • poglodzio Re: Partia protestu to śmiertelna pułapka 05.06.07, 14:25
      PO - tylko puste słówa i czcze obietnice, ci ludzie nie dość że czerwoni,nie
      znający się na sprawach min. gospodarki, udający prawicę i nie spełniający
      obietnic to jeszcze mają czelnośc mówić że już wygrali przyszłe wybory, PO sie
      wali szczególnie w terenie
      • neokomunista Czerwone to jest Ofrodzenie Komunistyczne 05.06.07, 14:53
        we Włoszech czy chociażby Komunistyczna Partia Czech i Moraw w Czechach. PO to
        prawica typowa bo liberalna nie udająca że się ujmuje za słabszymi i klasą
        robotniczą. W Polsce mamy nadmiar partii prawicowych od niebieskich po brunatne.
        • matrek "Prawica typowa, bo liberalna" :)))))))) 06.06.07, 04:05
          neokomunista napisał:

> we Włoszech czy chociażby Komunistyczna Partia Czech i Moraw w Czechach. PO to
          > prawica typowa bo liberalna nie udająca że się ujmuje za słabszymi i klasą
          > robotniczą. W Polsce mamy nadmiar partii prawicowych od niebieskich po brunatne
          > .

No tak, liberalna prawica :) Wiemy duzo o doktrynach politycznych :))
          • neokomunista Wiemy nie bój się o moją wiedzę 06.06.07, 09:24
            zapewne liberale stąd takie twoje oburzenie.
            • matrek jednak boje sie 06.06.07, 12:53
              Bo mieszac prawice z liberalizmem, to jak piesc z okiem.
        • poglodzio Re: Czerwone to jest Ofrodzenie Komunistyczne 06.06.07, 15:41
          jak PO to prawica to mi kaktus na ręce urośnie, nie wpychaj na siłę kukułczego
          jaja do orlego gniazda
    • oceanograf Re: Partia protestu to śmiertelna pułapka 05.06.07, 15:12
      "Składki rentowe nie mogą być przeznaczane na podwyżki płac. Jeśli człowiek
      odkłada swoje pieniądze na swoją rentę czy emeryturę, to wara hutnikom i
      nauczycielom od jego składki. Jedyny sensowny kierunek to powolna, ale
      konsekwentna redukcja świadczeń obowiązkowych na rzecz indywidualnej
      odpowiedzialności za zdrowie, za emeryturę, za rentę."

Brawo, brawo, brawo! Oby tylko po dojściu do władzy Platforma zrealizowała tego
      typu hasła!
      • neokomunista Pewnie a na koniec okaże się że emeryturka 05.06.07, 15:37
        po 30 latach pracy wyniesie od 500 do 1000 złotych. Biorąc pod uwagę to że w
        ramach rozwoju gospodarczego usługi będą drożeć to na pewno da się przeżyć Tusk
        za tą kwotę. No ale ty sam przecież podkreślałeś że jesteś "robotnikiem" w
        kampanii wyborczej więc czujesz bluesa i cię nic nie rusza. PO czyli ten sam
        pies co PiS.
    • junkier Sojusz PO i GW? To antypolska zdrada! 05.06.07, 16:03
      Sojusz PO i GW? To antypolska zdrada! PO wreszcie pokazala swoje prawdziwe
      oblicze a Tusk zblaznil sie wychwalajac lewackie pismidlo jako "gazete
      liberalna"!!!!!!!!!
      • neokomunista Re: Sojusz PO i GW? To antypolska zdrada! 05.06.07, 16:27
        Tylko wypowiedzi prostackie czyli manipulujące polegają na tym ktoś nazywa
        prawicową ( w najlepszym razie centroprawicową) gazetę "lewacką" i utożsamia jej
        treści z jakimiś "antypolskimi" uwagami. Dzięki tej prawicowej GW masz niestety
        takie poglądy. To GW cię wychowało. Dodaj że są jeszcze (GW) "żydokomuną" i
        forsują postulaty przedwojennej KPP to się pośmiejemy. Nie wiesz co oznacza
        słowo "lewak' , lewica, komunizm a piszesz te swoje spostrzeżenia.
        • junkier Re: Sojusz PO i GW? To antypolska zdrada! 05.06.07, 16:35
          Wybiorcza byla na samym poczatku gazeta centrowa teraz jest jednak gazeta
          lewicowa, a czesto skrajnie lewicowa.
          • turtlezzz Re: Sojusz PO i GW? To antypolska zdrada! 05.06.07, 16:45
            No i przypatrzcie się swym wypocinom pany radykały. Czy charakter waszej dyskusji nie jest najlepszym dowodem, że GW ma profil centroliberalny ?
          • neokomunista Oj mylisz się gazeta wybiórcza to prawicowa 05.06.07, 16:51
            gazeta. Wiem jednak że ci co czytają Nasz Dziennik albo Najwyższy Czas nie jarzą
            tego kompletnie. Reprezentuje ona prawicowe rozwiązania ekonomiczne czyli
            prokapitalistyczne, prorynkowe. Jak na europejskie warunki wyborcza wcale też
            nie jest jakąś szczególnie gazetą liberalnie-światopoglądową. Lewicową gazetą w
            Polsce jest np. Trybuna Robotnicza. W UK gdzie ścierają się różne nurty lewicy
            lewicowy jest The Guardian. We Francji radykalnie lewicowa prasa to Il Humanite
            a we Włoszech Il Manifesto. Trzeba mieć patriotyczną manię błądzenia aby nie
            dostrzegać takich różnic.
    • jerzy-j Głosowałem na Tuska. Pierwszy i ostatni raz! 05.06.07, 19:44
      Teraz zagłosuję na SLD czy Lewicę - jak się tam nazwą. PO jest moim wrogiem tak
      jak pis - było za lustracją chociażby. Kalisz bronił demokracji, wolności i
      zdobyczy 3 Rzeczypospolitej, a PO była przeciwko nim. Równie dobrze mógłby tu
      jakiś nowy Hitler tu przyjść i takie rzeczy robić...
      • enwupe Re: Głosowałem na Tuska. Pierwszy i ostatni raz! 06.06.07, 08:30
        Co za propaganda wam takich rzeczy nawrzucała do głów...
    • abba15 W. Łysiak nazwał tę gazetę "Ministerstwem Prawdy" 05.06.07, 22:02
      "Gazeta Wyborcza" od swych narodzin traktowała prawdę jako swego głównego wroga,
      dlatego Waldemar Łysiak kilkanaście lat temu przezwał tę gazetę "Ministerstwem
      Prawdy". "Ministerstwo Prawdy" - niezależnie od prawdy ma własne zdanie.
      • portluis Re: W. Łysiak nazwał tę gazetę "Ministerstwem Pra 05.06.07, 22:49
        Łysiak? tak fajnie pisał kiedyś, teraz mu odbiło.
      • pierot6 abba15.. Lysiak by cie olał baranie! 08.06.07, 08:34
    • wislok1 Strasznie bezpłciowy: i chce i boi się 06.06.07, 00:02
      Np. jest za nauczycielami i jednocześnie chce im zabierać "przywileje"(jakie ? )
      To samo lekarze, itp.
    • kazik_b4 Tusk moglby byc bardzo dobrym ajentem "Biedronki"! 06.06.07, 00:37
      Trzy strony do czytania, a w sumie nie bylo co czytac - ryz, mydlo i powidlo!
      Miernota Tusk przypisuje sobie cos co nie istnieje. "Popularnosc" PO jest
      rezultatem braku wyboru i desperacji, dla wielu obywateli nie mogacych
      zaakceptowac karygodnych rzadow debili Kaczynskich i rownie uposledzonych ich
      koalicjantow, a nie jest rzeczywista zasluga PO!
      Tusk ze swoja banda sa niewidoczni, jedynie sie o nich wie ze powinni gdzies
      byc! Co oni maja do zaproponowania? Czego oni bronia i co chca osiagnac (poza
      wladza oczywiscie)? Cicho siedza i czekaja na "swoj czas"! Majac tak miernych,
      tepych, groteskowych przeciwnikow politycznych jak PiS Kaczynskich, PO powinna
      ich codziennie roznosic w puch - a co oni robia? NIC!
      I to jest najbardziej beznadziejne!
      Dlatego Kaczynscy ciagle sa ... i ciagle sa bezkarni!
      Oni nie sa do niczego zdolni - co najwyzej psucia i niszczenia. Potrafia
      jedynie zrec sie ze wszystkimi w kolo, obrazac, insynuowac i opluwac!
      Jedynym ich "zajeciem" i obsesja jest utrzymanie "za wszelka cene" raz zdobytej
      wladzy! A PO poprzez swoj immobilizm im to ulatwia. PO to zadna opozycja - to
      banda bezideowych oportunistow, ktorzy unosza sie na fali niezadowolenia do PiS!
      Przerazajaca farsa holoty rzadzacej trwa - jak dlugo jeszcze?
      • wislok1 PO z Tuskiem jest słabe 06.06.07, 00:58
        PO punktuje za błędy SLD, większość elektoratu PO ( 2/3) to dawny elektorat SLD,
        1/3 to dawna UW, reszta to dawny KLD
        PO robi to samo co dawna UW - nie broni tych, którzy na nią głosują: lekarzy,
        nauczycieli, itp. czyli inteligencji
        oraz przedsiębiorców.
        Co ostatni mają w 90% w d... podatek liniowy, bo i tak się rozliczają według
        stawki 19%
        • koloratura1 Z kim PO w koalicji? 06.06.07, 09:48
          wislok1 napisał:

> PO punktuje za błędy SLD, większość elektoratu PO ( 2/3) to dawny elektorat
          > SLD,
          > 1/3 to dawna UW, reszta to dawny KLD

W kwestii formalnej:
          Dawne SLD 2/3 + dawna UW 1/3 = 3/3 = 1 cała.
          To jaka "reszta" dawne KLD?

> PO robi to samo co dawna UW - nie broni tych, którzy na nią głosują: lekarzy,
          > nauczycieli, itp. czyli inteligencji

Uwaga ze wszech miar słuszna.

I tak na partię obrońców inteligencji - chcemy czy nie chcemy - wyrasta LiD.

Przewiduję, że w następnym Parlamencie głosy rozłożą się, mniej-więcej,
          następująco: PO 1/3, PiS 1/3, LiD 1/3.

Pytanie: z kim PO wejdzie w koalicję?
          • wislok1 Re: Z kim PO w koalicji? 08.06.07, 08:01
            > W kwestii formalnej:
            > Dawne SLD 2/3 + dawna UW 1/3 = 3/3 = 1 cała.
            > To jaka "reszta" dawne KLD?

Miało być 1/4 przy UW
    • matek1965 rudy jestes loooooooser... 06.06.07, 05:22
      koncz swoje glupoty i tak ci nikt nie pomoze. prezydentem bedziesz ale jakiejs
      gminy w mimcach w nagrode po rodzinie ktora jak dobrze wiesz ss-mi byla.
    • vidi12 SLD - to jedyna partia godna zaufania !!!!!!!!!!!! 06.06.07, 09:17
    • vidi12 SLD jest głównym przeciwnikiem PiS 06.06.07, 09:17
    • vidi12 To w szeregach SLD znajduje się kwiat NARODU 06.06.07, 09:18
      • koloratura1 Re: To w szeregach SLD znajduje się kwiat NARODU 06.06.07, 09:50
        ...i trochę "kwiatków"...
    • tormann Partia protestu to śmiertelna pułapka 06.06.07, 16:00
      Zapalmy świeczkę na grobie Jacka!!!
      • pierot6 Junkier.. Samoobrona to prawica??????? 08.06.07, 08:35
    • radek_sim Panie Tusk........... 08.06.07, 09:47
      Mam gdzieś partie liberalne prawicy łączącej konserwatystów, chadeków i
      liberałów. Weźcie się do roboty bo dostajecie kasę jako posłowie. Nie po to was
      wyborcy wybrali. Jak nie mancie pojęcia jak reprezentujcie regiony z których
      was wysłano, a nie bogaczy z waszego otoczenia takie jak Gronkiewicz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka