Dodaj do ulubionych

Niech nie pluje ten, kto żuje

06.06.07, 00:51
Niestety kultura społeczeństwa jest w fatalnym stanie i przyznam że nie mam
pojęcia jak można to społeczeństwo edukować. Bo obok gum, są na przykład setki
niedopałków na przystankach pomimo że na większości są po dwa kosze, ale skoro
nie można zrobić dwóch kroków do niego to czy możemy wymagać aby szukali
śmietników na gumę.
Może mandaty byłby by jakimś pomysłem, za każde śmiecenie, ale tu z kolei jest
problem ilości Policjantów/SM których brakuje do źle zaparkowanych, ścieżek
rowerowych, psich kup itd. Więc przepis mógłby się stać kolejnym tzw na
papierze, ale z drugiej strony gdyby na Krakowskim przed UW strażnik złapał
parę osób, to może ileś innych by to widziało, a jeszcze ileś innych
dowiedziało się "jaki to SM zły" i może by w jakimś choć najmniejszym stopniu
zadziałało. Ale ja przynajmniej nigdy w życiu nie widziałem służb mundurowych
które zwróciłyby chociaż uwagę za zaśmiecanie.
Obserwuj wątek
    • babaqba Re: Niech nie pluje ten, kto żuje 06.06.07, 04:29
      Gumy, kupy, śmieci są (nieprzyjemnym) skutkiem ubocznym naszej cechy narodowej: umiejętności życia
      pomimo prawa. Lata zaborów i okupacji nauczyły nas tego i dobrze. Także obecny reżim ma ochotę
      wepchnąć nas głęboko w błoto niespójnych paragrafów, wrogich obywatelom przepisów i praw
      powielaczowych, utrudniających życie "uregulowań", bezsensownych nakazów i zakazów... A my bronimy
      się w jedyny, dostępny sposób: mamy to całe prawo głęboko w sempiternie! Dobre strony tej sytuacji
      przeważają, dlatego te złe już tak nie drażnią, kiedy wiemy, czego są objawem.
      • tetlian Plucie to ochydne przyzwyczajenie 06.06.07, 05:21
        Nietety, ale chodniki często są pełne charek. Ochydne to przyzwyczajenie, takie
        popluwanie wszędzie gdzie się da.
        • pavle plamy na KP to efekt "kręcenia filmu"! 06.06.07, 21:09
          na KP plamy po oleju wyciekłym z zabytkowych samochodów i po końskich kupach
          (sic!) pojawiły się po kręceniu filmu w ostatnią sobotę maja! wcześniej ich nie
          było... utrzymały się do dziś...

może uprzątnie realizator przedsięwzięcia? kto wydał zgodę i nie dopilnował
          porządku?
    • agulaszek Re: Niech nie pluje ten, kto żuje 06.06.07, 07:20
      Poustawiać spluwaczki.
    • uomonuovo Niech nie pluje ten, kto żuje 06.06.07, 07:42
      W tym prymitywnym pluciu to chyba tylko Chinczycy nasze krnabrne spoleczenstwo
      przeganiaja. Chamstwo i totalny jakis brak ambicji zeby sie ucywilizowac i byc
      dla siebie bardziej przyjaznymi.
      Nadal jednak najsztywniejsze karki i zakute lby ma duza czesc wlascicieli psow,
      puszczajaca je samopas i nie sprzatajaca po swoich pupilach nieczystosci ktore
      zostawiaja.
      Mysle ze predzej z autostradami i stadionami zdazymy przed Euro2012 niz ze
      zmiana chamskiej mentalnosci i wiecznym naburmuszeniem. To bedzie
      kompromitacja, a nie ewentualne korki w miescie.

Sloma z butow, sloma z butow...
      • nieue Plują i niszczą przyjezdni - Warszawa płaci 06.06.07, 08:06
        Obecnie w Warszawie mamy najazd z całej Polski.
        Sytuacja w mega skrócie wygląda tak:
        Za pracą i w celu kształcenia się przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Za nic
        mają ład i porządek w stolicy - miasto traktują jak cytrynę. Wycisnąć co się da
        nic nie dać. Brak szacunku dla miasta w którym aktualnie żyją. Dlatego Warszawa
        wygląda tak jak wygląda. Ponadto przyjezdni po powrocie w swoje strony udają
        wielkich Warszawiaków i robią opinię porządnym ludziom mieszkającym tu od
        pokoleń. Proszę zauważyć jak przejezdne są ulice w święta.
        Bardzo mało osób traktuje Warszawę jak swoje miasto i dlatego wygląda jak
        wygląd.
        • the_cause nie przesadzaj. 06.06.07, 08:48
          Każdy przyjezdny jest z jakiejś zapadłej dziury, według Ciebie? A nawet jeżeli
          jest, to zawsze mu słoma z butów wyłazi? Kolejny wątek, gdzie za stan miasta
          obwinia się "przyjezdnych". Brednie.
        • alz777 to nie chodzi o przyjezdnych, to Polacy 06.06.07, 09:26
          wychowani w pogardzie dla norm (a równoczesnie z wykształconym mitem, że to żli
          zaborcy, okupansci itd rozpili i rozchamili naród). Dodatkowo zerowa postawa
          policji - przecież skoro tam nie wolno parkować, to wszyscy powinni dostac
          mandaty oraz jak to mozliwe, że pojazdy dopuszczone do ruchu kapią - czyli
          tsacje diagnostyczne daja kwity na lewo - ale znowu to jest polska tradycja:
          oszukiwać państwo.
      • pompompom Re: Niech nie pluje ten, kto żuje 06.06.07, 16:57
        Oj przeganiają, przeganiają. Plują na potęgę. Władze starają się z tym walczyć
        i pouczać np. .wywieszajac piktogramy z napisem nie pluć w krzaczkach, Pīnyīn
        i po angielsku. W wielu miejscach (np. na lotnisku w Kantonie)osobiscie
        widziałam spluwaczki.
        I obawiam się, że oni sobie dadzą z tym radę, a my nadal będziemy pluć.
        Okropne przyzwyczajenie
    • yamani W Y C H O W A N I E 06.06.07, 08:43
      Nasze miasto mogłoby się zaangażować w poważniejszą akcję na rzecz czystości ulic. IMO najlepiej jakby zarezerwowali odpowiednią sumkę w budżecie, celem przeprowadenia kampanii reklamowo-wychowawczej. Euro2012 już niedługo.
    • tajemniczyiks Niech nie pluje ten, kto żuje 06.06.07, 09:03
      Chamstwo niestety wszędzie. Niedawno widziałem jak z samochodu poleciała
      butelka, która rozbiła się na drzewie, dodam, że w miejscu świeżo posprzątanym
      przez służby komunalne. ośmieciach wyrzucanych na chodnik nie wspomnę, bo robią
      to ludzie niezależnie od tego czy śmietniki w okolicy są czy nie. Skoro mamusia
      nie nauczyła że jak nie ma co zrobić ze śmieciem, to nalezy go przynieść do
      domu, to może za przykład posłuży autentyczna historia z jednego z warszawskich
      skrzyżowań.

Z samochodu wyleciał płonący niedopałek. Z samochodu ustawionego przed nim
      wysiadł facet, podniósł niedopałek i wrzucił go właścicielowi do samochodu.
      Widać było pełną aprobatę kierowców, więc ten "poszkodowany" nawet nie próbował
      wdawać się w "dyskusję" (poza tym musiał przecież znaleźć tego zapalonego peta)a
      "czyściciel" po prostu odjechał.
      Może gdyby każdy z nas reagował w ten sposób (na przystanku wrzucić kobitce jej
      peta do torebki ( z facetami gorzej - chyba do kieszenie trzeba by im wciskać),
      na skrzyżowaniu właścicielowi do samochodu jego pety czy śmieci, to może by się
      przynajmniej część społeczeństwa dało wychować.
      Polecam wszystkim pomysł pod rozwagę (zwłaszcza DUŻYM facetom, są mniej narażeni
      na kontrreakcję).
    • krishka Re: Niech nie pluje ten, kto żuje 06.06.07, 10:06
      Zazwyczaj kiedy widzę, że ktoś idzie chodnikiem i wyrzuca jakiś papier/peta/gumę, podchodzę i mówię "przepraszam, coś pani/panu wypadło". Zazwyczaj skutkuje. Ostatnio na przystanku stała dziewczyna z wózkiem-spacerówką. Wyjęła batonika, rozpakowała, dała dziecku, a opakowanie wyrzuciła na chodnik. No więc podeszłam, powiedziałam "przepraszam, coś pani chyba wypadło". Nie od razu zorientowała się, o co chodzi, więc pokazałam na papier. Na co usłyszałam od młodej mamusi, "producentki" przyszłego pokolenia: "spie..j albo mordę ci skuję". Hm.

A przedmówcy oburzonemu najazdem chamstwa na Warszawę uprzejmie chciałabym zwrócić uwagę na to, że kultura osobista nie jest pochodną pochodzenia (terytorialnego), a wychowania odebranego w domu. W moim małym miasteczku, w którym się urodziłam i wychowałam, w życiu nie przyszłoby mi do głowy wyrzucić COKOLWIEK na chodnik/trawnik. Tak samo w Warszawie, w której mieszkam od wielu lat i która jest już moim miastem.
      Pozdrawiam,
      K.
      • cook_islander Singapur 06.06.07, 11:46
        Singapur poradzil sobie z problemem w prosty sposob- calkowicie zakazal wwozu i
        sprzedazy gum do zucia na terenie swojego kraju. Wczesniej obywateli proszono,
        blagano, grozono. Nie skutkowalo, to bydlo trzeba bylo potraktowac inaczej. Jak
        komus smierdzi z buzi to niech zje tic taca.
    • trustful Niech nie pluje ten, kto żuje 06.06.07, 12:15
      Mnie to bulwersuje gdy widzę jak chamstwo w marketach wsadza swoje dzieciaki z
      butami do wózków. Przecież za chwilę ktoś tam wkłada produkty spożywcze.
      Dlaczego ludzie nie reagujecie nie zwracacie takim uwagi. Dlaczego nie reaguje
      ochrona sklepu?
      • krwe Re: Niech nie pluje ten, kto żuje 06.06.07, 12:32
        no ale chyba wszystko jest opakowane więc co szkodzi,że dziecko które zresztą po
        ziemi jeszcze za bardzo nie chodzi, będzie stało w wózku ?I dlaczego od razu
        chamstwo ??
        • trustful Re: Niech nie pluje ten, kto żuje 06.06.07, 13:44
          Nieprawda ja widziałem w wózkach latarośle całkiem już wyrośnięte. Pozatem
          tobie sie tylko wydaje, że wszystko jest opakowane. Część produktów np.
          niektóre warzywa są nieopakowane a nawet te opakowane wkładasz do lodówki i
          przenosisz tam resztki psich odchodów które były na butach wożonych dzieciaków.
      • pompompom Re: Niech nie pluje ten, kto żuje 06.06.07, 17:08
        W hipermarkecie to ja widziałam, jak dzieciak pod okiem matki złapał za kawałek
        kandyzowanego ananasa, polizał i wrzucił z powrotem do pojemnika, bo mu nie
        smakował. Na zwróconą uwagę matka wzięła dzieciaka za rękę i pociągnęła w drugą
        stronę.
        Nogi w wózkach sklepowych, na siedzeniach w komunikacji to norma. A mamusie
        zachwycone patrzą jak to im pociechy rosną i jakie mądre, bo rozpoznają marki
        samochodów stojąc brudnymi butami na siedzeniu i liżąc szybę.
    • ppo Najpierw palacze, teraz gumożujcy- kto następny? 06.06.07, 12:31
      Przeciwko komu skieruje teraz swoją krucjatę postępowa i TOLERANCYJNA wybiórcza?
      • pompompom Re: Najpierw palacze, teraz gumożujcy- kto następ 07.06.07, 22:44
        Bzdury piszesz, nikt nikomu nie będzie zabraniał żucia gumy. Problem w
        wypluwaniu jej gdzie popadnie, przyklejanie pod ławkami i w róznych innych nie
        do tego przeznaczonych miejscach. Chcesz mieszkać w śmietniku to mieszkaj,
        tylko nie każ innym.
    • tirinti Ja chcę, żeby było praktycznie 06.06.07, 13:52
      Po pierwsze ulica powinna być przejezdna, po drógie powinno się dać przy niej
      za darmo zaparkować... to czy jest piękna to tylko taki miły dodatek, który sam
      w sobie funkcjonalności nie zastąpi.
      • cook_islander Re: Ja chcę, żeby było praktycznie 06.06.07, 13:57
        "po drógie", a nawet po pierwsze to sie naucz pisac, a potem smaruj te swoje
        farmazony.
    • ritzy Najwiecej zuja 06.06.07, 23:02
      geje. Sam widzialem. Rowerzysci tez sa nielepsi. Wypluwaja i odjezdzaja.
      Oczywiscie po chodniku.
      • bankomat68 Re: Najwiecej zuja 07.06.07, 23:41
        ttttaaaaa
        winni zasrania krakowskiego przedmiescia są :
        zydzi
        masoni
        cykliści
        a panowie na rogu (pod kamerą) dalej walą alpagi
        tylko policja w naszym mieście coraz młodsza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka